Hemorragisk hjerneslag

Stroke hemorragisk er en klinisk form for akutt cerebrovaskulær ulykke (ONMC). I 85% av tilfellene utvikler dette skjemaet i strid med integriteten (brudd) av intrakranielle fartøy. Og 15% av hemorragiske slag berører økt vaskulær gjennomtrengelighet.

Angivelig praktiserende leger, hemoragisk slag - er den farligste, tung type slag, som kjennetegnes ved den direkte brudd av cerebrale blodkar og påfølgende blødning inn i hjernevevet. Naturligvis er konsekvensene av denne tilstanden også farlig, og prognosen for utvinning kan være skuffende.

Denne prognosen skyldes det faktum at etter en hemoragisk slag, hevelse, komprimering og tap av hjernevev skjer utrolig raskt, og deretter, for levering av akuttleger har et minimum av tid, og sjansen for en levetid kan lett gå tapt.

klassifisering

Klassifiseringen av hemorragiske slag i ICD 10 er basert på lokalisering av blødning. Avhengig av dette, er fire typer sykdom preget:

 • intracerebral, når hematom er lokalisert i parankymen av det nervøse vevet;
 • Subaraknoidal, forekommer når karene av arachnoid er skadet;
 • ventrikulær, hvor blodet er funnet i en av de fire ventriklene i hjernen eller dens akvedukt;
 • om den blandede typen snakker i en kombinasjon av de tre første.

I ulike områder av lesjonen kan spesifikke symptomer utvikle seg, slik at selv etter å ha undersøkt pasienten å anta plasseringen av hematomet.

Hemorragisk slag - hva er det?

Dette er en hjerneskade som utvikler seg som følge av skade på vaskemuren og som et resultat en blødning i vevet eller inn i rommet mellom hjernens membraner. I sistnevnte tilfelle tar hemorragisk hjerneslag ekstraordinært rask behandling. Spesielt hvis det er en utstrømning av en stor mengde blod.

Sykdommen oppstår oftere plutselig på dagtid, når blodtrykket øker (hypertensiv krise), med alvorlig fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overbelastning.

Hjerneslag, er hjernestammen en svært farlig tilstand, fordi i denne avdelingen ligger vitale nervesentre og kjerner av hjernenerver. Blødning inn i bagasjerommet i tillegg til utvikling av bilateral lammelse, sanseforstyrrelser og svelging, er plutselig tap av bevissthet mulig med rask utvikling av koma, svekket funksjon av de respiratoriske og kardiovaskulære system i forbindelse med tap av luftveiene og vasomotoriske sentre. I slike alvorlige tilfeller er sannsynligheten for et dødelig utfall 80-90%.

patogenesen

Utløsermekanismen for parenkymblødning er et brudd på permeabiliteten og / eller integriteten til karene i hjernens indre strukturer. Som et resultat strømmer blodet eller penetrerer gjennom vaskulærveggen. Det er en uorganisering (forstyrrelse) av neuronernes arbeid med sin hurtige død. Dessuten lider hjernevævet både fra impregnering med blod og fra utgangen gjennom "ravaging" -fartøyet er mye større enn med hemorragisk slag i hjernehylsene. Derfor kan selv en liten mengde blod forårsake stor skade.

Med subarachnoid blødning, derimot, i blodet i brudd på blodet, utøver blodet i mindre grad trykk på hjernecellene. Men det sprer seg veldig fort, noe som øker sonen av "nederlag". For alle typer hemorragiske slag er den raske utviklingen av cerebral ødem karakteristisk.

årsaker til

Hvorfor forekommer hemorragisk slag, og hva er det? Et hjerneslag kan oppstå på grunn av medfødte og oppkjøpte patologier som fører til prosesser:

 • anatomiske endringer, ødeleggelse av arterier i arteriell hypertensjon;
 • dannelse og ruptur av intrakranielle aneurysmer, arteriovenøse misdannelser, duralfistler og karotid-cavernøse anastomoser;
 • utgangen av blod fra mikroangiomaene, amyloidplakkene (med amyloid angiopati);
 • trombose av intrakranielle vener;
 • septisk arteriebetennelse.

Den vanligste årsaken til hemorragisk slag er vedvarende økning i blodtrykket. Hypertensiv krise fører til spasme og lammelse av cerebrale arterier og arterioler. Som et resultat er det utilstrekkelig tilførsel av blod til hjernevævet. Med andre ord utvikler iskemi, som et resultat av hvilke metabolske prosesser brytes, noe som bidrar til en økning i permeabiliteten av blodkar for plasma og formede elementer.

symptomer

I tilfelle av hemorragisk hjerneslag symptomer utvikles akutt, de består i følgende:

 1. Raskt voksende hodepine - spesielt svært alvorlige, ledsaget av kvalme, oppkast, hetetokter og impulser i hodet, smerter i øynene når man ser på skarpe lys eller roterende elever rundt, utseendet på en rød sirkel foran øynene,
 2. Forstyrrelser i åndedrettsprosessen, hjertebanken.
 3. Krenkelser av bevissthet av varierende alvorlighetsgrad - søppel, bedøvelse eller koma.

Kanskje en plutselig oppstart av sykdommen med utviklingen av et epileptisk anfall. På stranden bakgrunn av full helse, mens sterke følelser i arbeid, under traumer med folk gråter faller, kaster hodet tilbake, slo i kramper, puste hest, munnen skum (muligens med blod på grunn av bitt av språk).

Som regel har hemorragisk slag en ensidig karakter, det vil si at det påvirker høyre eller venstre side. De videre komplikasjonene vil avhenge av den berørte siden av hjernen.

Å diagnostisere et angrep i andre mennesker:

 1. Be om å smile, hvis smilet er asymmetrisk, er sannsynligheten for et slag høyt.
 2. Hev hendene til personen og be dem om å holde deg foran, hvis en hånd senkes, så er det også risiko for angrep.
 3. Spør det enkleste spørsmålet - hvis tale endres, er dette også et tegn på et slag.

Ved de første manifestasjoner av hjerneslag, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp - en ambulanse skal innkalles og sendes til sykehuset.

diagnostikk

Diagnosen "hemorragisk hjerneslag" i en medisinsk institusjon utføres på grunnlag av følgende undersøkelsesmetoder:

 • CT-skanning av hjernen;
 • magnetisk resonans imaging (MR) i hjernen;
 • EKG;
 • cerebral angiografi;
 • lumbal punktering.

Basert på data fra alle studier, blir pasienten tildelt behandling - et kompleks av nødtiltak som stabiliserer pasientens tilstand, og da - eliminere konsekvensene av et slag.

Behandling av hemorragisk slag

Ved diagnostisert hemoragisk beredskap består behandlingen av et kompleks av tiltak for beredskap og en etterfølgende lang gjenopprettingstid (rehabilitering), utført i etapper. Pasientens terapi skal startes i de første 2-4 timer etter symptomstart i sykehusets nevrologiske eller nevrokirurgiske avdeling. I tilfelle strekket er omfattende, kan pasienten falle inn i koma, som krever sykehusinnleggelse i intensivavdelingen.

Hovedoppgaven til leger er å opprettholde de organer og systemer som fungerer, spesielt viktige. For dette formål blir narkotika som støtter hjertearbeidet introdusert. Hvis pusten blir forstyrret, utføres intubasjon av luftrøret og pasienten er koblet til ventilatoren. Med hemorragisk slag er det nødvendig å senke arterielt blodtrykk så snart som mulig for å eliminere ytterligere blødning. Det anbefales å opprettholde systolisk blodtrykk ved 130 mm Hg. Det er nødvendig å kjempe med hjernesødem, administrere diuretika.

Kirurgiske behandlingsmetoder brukes også ofte. Han påkalles i tilfeller hvor det er et utstrakt blødning (40 ml blod eller flere) i cerebellum induserte aneurisme og førte til fordreining av hjernestammen, obstruktiv hydrocefalus og omfattende hematom subkortikale (3 cm diameter).

Under operasjonen må kirurgen helt fjerne blodpropper fra hjernens overflate, minimere skade på vevet og derved redusere mengden nevrotoksiske stoffer fra blødningsdannelsen og redusere intrakranialt trykk.

effekter

Komplikasjoner av hemorragisk slag kan forekomme både i den akutte perioden og i lang tid fra blødningstidspunktet.

Blant de vanligste er:

 1. Brudd på motorfunksjoner, parese og lammelse.
 2. Brudd på tale, skriveproblemer, lese og telle.
 3. Endringer i oppfatningen.
 4. Krenkelser i tankegangen, hukommelsessvikt, tap av evnen til å lære.
 5. Endring i atferd, manifestert i form av aggresjon, langsom reaksjon, frykt, etc.
 6. Endringer i følelsesmessige og sensoriske sfærer (depresjon, plutselig endring i humør, angst, lavt selvtillit).
 7. Brudd på prosessene for urinering og avføring.
 8. Smertefornemmelser som ikke stoppes av smertestillende midler.
 9. Epileptiske lidelser.

Konsekvensene av hemorragisk hjerneslag, som regel, forblir for resten av livet ditt. Brudd på motorisk og sensorisk funksjon, tale, svelging krever konstant oppmerksomhet fra slektninger som bryr seg om pasienten. Ved manglende evne til å bevege seg og gå, er det nødvendig å sikre forebygging av trykksår.

rehabilitering

Gjenoppretting er en langvarig prosess og krever både pasienten og hans nære slektninger, tålmodighet, utholdenhet, utholdenhet og tro. For å gjenopprette motorfunksjonene, brukes et sett med tiltak, inkludert:

 • treningsbehandling
 • massasje
 • klasser på spesielle simulatorer.

For å gjenopprette tale må du ha en tale terapeut og psykolog. Rehabiliteringsperioden avhenger av graden av alvorlighetsgrad av hjerneskade. Som regel, med omfattende slag, tar rehabilitering flere år. Ofte opprettholder pasientene funksjonsnedsettelser for resten av livet. Ifølge statistikken går bare 15-20% av pasientene tilbake til fullverdig liv.

Prognose for gjenoppretting

Prognosen for hemorragisk slag er generelt ugunstig. Den totale dødeligheten når 60-70% etter fjerning av intracerebrale hematomer - ca 50%. Om lag 90% av pasientene, i sopor eller koma, dør i de første fem dagene, til tross for intensiv behandling.

 1. Hovedårsakene til død av både opererte og uopererte pasienter er et økende ødem og dislokasjon av hjernen (30-40%).
 2. Den nest vanligste årsaken er en gjentakelse av blødning (10-20%).

Ca. 2/3 av pasientene som har hatt et hjerneslag forblir deaktivert. De viktigste faktorene som bestemmer resultatet av sykdommen, i henhold til volumet av hematom medfølgende breakout blod inn i ventriklene, lokalisering av hematom i hjernestammen, før mottaks antikoagulantia, tidligere hjertesykdom, alderdom.

Komplett karakterisering av hemorragisk slag: symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er hemorragisk slag, syv typer sykdom. Symptomer og behandling.

Hemorragisk slag - dette er en akutt blødning i hjernen på grunn av ruptur eller økt vaskulær permeabilitet. Denne sykdomsforstyrrelsen er forskjellig fra det klassiske (iskemiske) slaget, som forekommer oftere (70% av pasientene).

Hemorragisk og iskemisk slag

Tegn vaskulære endringer i ischemisk slag - trombe okklusjon av lumen, og derved forekommer gradvis nekrose av hjerneceller, og i hemoragisk - krenkelse av integriteten til den vaskulære vegg, noe som resulterer hjernevev impregnert og presset ekstravaserte blod.

Et hjerneslag i hemorragisk type er en farlig og lumsk sykdom. Det er preget av:

 • Suddenness (hos 60-65% av pasientene, blødning oppstår uten tidligere symptomer).
 • Høy dødelighet (60-70% av pasientene dør innen den første uken etter sykdomsstart).
 • Dyptgripende uføre ​​overlevende pasienter - 70-80% av mennesker lenket til sengen og kan ikke ta vare på seg selv, resten 20-30% er mindre uttalt nevrologiske utfall (forstyrret lemmer, turgåing, tale, visjon, intelligens og så videre.)

Mer enn 80% av blødninger i hjernen er forbundet med økt blodtrykk (hypertensjon). Ved å ta antihypertensive legemidler (normaliserende blodtrykk) kan du redusere risikoen for slag, mengden blødning og alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis pasientene er innlagt på en medisinsk institusjon i de første 3 timene, øker sjansene for overlevelse. Spesialiserte rehabiliteringssentre bidrar til å gjenopprette hjernens tapte funksjoner etter et slag. Fullstendig utvinning skjer sjelden, men det er mulig.

Behandling av slag utføres av en nevrolog (nevropatolog), og om nødvendig, kirurgisk behandling - en nevrokirurg.

Denne artikkelen er beskrevet i detalj hva er hemoragisk slag, og hvor farlige de er, hva er årsakene og manifestasjoner av hvordan å behandle denne sykdommen, noe som påvirker resultatene og prognoser.

Essensen og stadiene av hemorragisk slag

Stroke - nekrose av hjerneområdet på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser. Hemorragisk type slag er en av sykdommens varianter, som er basert på blødning i vev, membraner eller ventrikler i hjernen.

Stadier for utvikling av patologiske endringer er:

Et brudd eller svekkelse med en økning i permeabiliteten til veggen av en arteriell eller venøs kar som er ansvarlig for blodtilførsel til hjernen (innstrømning eller utstrømning av blod).

Strømmen av blod utover fartøyet inn i hodeskallenes hule.

Dannelse av et hematom (blodpropp) eller impregnering av hjernevev med blod.

Direkte ødeleggelse, irritasjon av hjerneceller med blod og produkter av dets forfall.

Kompresjon, forskyvning av nervesenter som ligger nær blødningen.

Utseendet til ødemet av hele hjernen, som er presset inn i et hulrom, begrenset av beinets skall.

Resultatet av alle disse endringene er et brudd på funksjonen ikke bare av de ødelagte nervecellene, men av hele hjernen. Jo mer slik blødning i volum, jo ​​mer utprøvde nevrologiske lidelser, og tyngre pasientens tilstand. Det er fare for plutselig stopp av pust og hjerte.

Typer av hemorragiske slag

Avhengig av hvilken del av hjernen det oppstår blødning, isoleres 7 typer hemoragiske slag. De er oppført i tabellen:

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Hovedårsaken til hemorragisk slag er en reduksjon i styrke og elastisitet i intracerebrale kar. Dette kan skyldes slike faktorer:

 • Hypertensjon - økning i trykket i et plutselig fall (noen trykk av hypertensive kriser til 190-220 / 100-120 mm Hg...) og ved en konstant liten økning (150-160 / 90-100 mm Hg.. )..
 • Medfødt og ervervet vaskulære misdannelser - misdannelser (unormal plexus defekte arterier, vener og lymfe kanaler i form av glomeruli) og aneurisme (bunten, og tynning av karveggen fremspringet av posen). Arteriovenøs misdannelse i hjernen
 • Aterosklerose - avsetning av kolesterol plakk i hulrommet i de cerebrale arterier, noe som gjør dem svake og sprø, særlig på steder hvor de avgrene i rett vinkel.
 • Inflammatoriske og vaskulære degenerasjonsendringer (substitusjon vegg normale eller defekt arrvev) mot encefalitt, lupus erythematosus, vaskulitt, kronisk forgiftning av organismen.
 • Redusert blodpropp, som kan være forårsaket av sykdommer (hemofili, leukemi, trombocytopeni), Hypovitaminosis, overdose krovorazzhizhayuschih medikamenter (aspirin, heparin, warfarin, etc.).

Personer i fare

Personer med økt tendens til hemorragisk slag - en risikogruppe for oppstart av denne sykdommen:

Symptomer og manifestasjoner av hemorragisk hjerneslag

I 65-75% av tilfellene forekommer hemorragisk slag i løpet av dagen, når personen er maksimal aktiv. Han manifesterer et sterkt tap av bevissthet om noen få sekunder. I løpet av denne tiden klarer pasientene bare å gi et plutselig høyt gråte, noe som skyldes en alvorlig hodepine, som trekker oppmerksomheten til andre. Etter det mister personen bevissthet og faller.

1. Symptomer - Forløpere av slag

En del av pasientene (20-30%) kan notere i flere minutter, timer eller til og med dager som tidligere slag symptomer:

 • alvorlig hodepine i form av angrep eller vedvarende;
 • svimmelhet og generell svakhet;
 • kvalme og oppkast, ikke bringe lindring;
 • økt eller redusert følsomhet, følelsesløp i huden på lemmer og ansikt;
 • varmt varmt flush og rødt ansikt;
 • irritabilitet i forhold til sterkt lys og høye lyder;
 • muskel svakhet i lemmer på halvparten av kroppen, ansikts skråhet;
 • Visuelle forstyrrelser i form av å falle ut av feltene i synsfeltet.

2. Manifestasjoner midt i en sykdom

Det detaljerte kliniske bildet av hemorragisk slag er representert ved slike manifestasjoner og symptomer:

 • Fravær av bevissthet (koma) eller søppel (retardasjon, døsighet).
 • Hyppig støyende eller svekket pust.
 • Kramper (hele kroppen spenning, helling av hodet og tråkking av lemmer muskler).
 • Skjev flate på grunn av muskelspenninger på den berørte side av halvkulen eller avslapping (hengende munnviken, øvre øyelokk, kinn parusyaschie bevegelse under pusting) på den motsatte side slag). Skewed ansikt - et av symptomene på hemorragisk slag
 • Snu øynene mot den berørte halvkule i hjernen, eller deres kaotiske bevegelser ("flytende" øyeboller).
 • Dilering av eleven på siden av den berørte halvkule.
 • Reduser eller øker muskeltonen og refleksene på lemmerne motsatt den berørte halvdelen av hjernen.
 • Meningeal symptomer - spenning av occipital muskler, manglende evne til å bøye hodet, ta haken til brystet.

Den generelle tilstanden hos pasienter med hemorragisk slag er alvorlig, kritisk. Til enhver tid kan døden oppstå som følge av å stoppe pust og hjerteslag. Derfor bør pasienter på kortest tid leveres til en medisinsk institusjon. Blødninger i hemisfæren er mindre farlige for livet, i motsetning til stammene til trunk lokalisering eller sprekker inn i hjernens ventrikler, som i 98% av tilfellene slutter dødelig.

3. Manifestasjoner i gjenopprettingsperioden

Hvis pasienter med hemorragisk slag kan bli lagret, møter de et nevrologisk underskudd - symptomer forårsaket av skade på hjerneområdet hvor blødning oppstod. Det kan være:

 • vedvarende hodepine;
 • forstyrrelser i koordinering av bevegelser;
 • parese og lammelse - brudd på lembebevegelser på den ene halvdelen av kroppen, da de stadig er i en halvbøyet stilling, og de kan ikke være ubente;
 • brudd på tale og fullstendig fravær;
 • psykiske lidelser og irritabilitet;
 • synshemming for å fullføre blindhet;
 • skjev ansikt;
 • manglende evne til å gå uavhengig og til og med sitte;
 • vegetativ tilstand - fravær av tegn på cerebral aktivitet (bevissthet, minne, tale, bevegelser) med reddet pust og hjertebank.

Symptomene på sykdommen og deres varighet avhenger av hvor blødningen er og dens volum. De første 3 dagene er de farligste, for på dette tidspunktet i hjernen er det alvorlige brudd. De fleste dødsfall (80-90%) forekommer nettopp i denne perioden. De resterende 10-20% av pasientene dør innen en til to uker. Overlevende pasienter gjenopprettes gradvis fra noen uker til 9-10 måneder.

Konsekvensene av et slag beror på hvilke deler av hjernen som ble påvirket

diagnostikk

Basert på symptomene og dataene i undersøkelsen, kan diagnosen hemorragisk slag bare mistenkes. En slik sykdom krever nøyaktig verifisering (bekreftelse), da dette påvirker terapeutisk taktikk. Pålitelige diagnostiske metoder:

Lumbal punktering - en punktering av en tynn nål i ryggraden, hvorved cerebral væske (cerebrospinalvæske) sirkulerer for å ta det til analyse. Diagnosen av hemorragisk slag blir åpenbart dersom et stort antall erytrocyter er funnet i cerebrospinalvæsken, eller det har en rosa farge.

Datamaskin og magnetisk resonansavbildning - Moderne metoder for rask og pålitelig diagnose av hemorragiske slag. De tillater ikke bare å bestemme selve faktumet av sykdommen, men også å estimere størrelsen, volumet, blødningsstedet, dets forhold til ventrikulærsystemet. Basert på disse dataene kan du bestemme valget av behandlingsmetode, prognosen og det mest sannsynlige resultatet.

Cerebrovaskulær angiografi - innføring av kontrastmiddel i cerebrale arterier med ytterligere registrering hjerne vaskulært mønster på røntgenfilm og en elektronisk bærer. På denne måten kan den eksakte plasseringen av det brutte fartøyet bestemmes. Men den viktigste fordelen med metoden - verdien av forebyggende angiografi er i stand til å oppdage karlidelser (misdannelser og aneurismer) i hjernen og å bruke deres eliminering før pause.

Behandlingsstadier, moderne metoder og forberedelser

Hovedregelen for medisinsk behandling for hemorragisk slag er å starte behandlingen, så snart som mulig (i de første 3 timene etter sykdomsutbruddet). Den generelle algoritmen til behandlingstiltak består av tre trinn.

Fase ett - akuttomsorg

Hans mål - opprettholdelse av livet, umiddelbar transport av pasienten til nærmeste sykehus, der det er en gjenoppliving avdeling. På denne tiden:

 • Vurdering av nivået av bevissthet.
 • Evaluering av pulsen på nakke og hjertebanken - i deres fravær, begynner hjertemassasje (ca. 100 trykk per minutt på brystbenets nedre del).
 • utredning - i fravær av start kunstig åndedrett ved fremgangsmåten i munn til munn (sette pasienten på ryggen, så mye som mulig for å rette ut halsen, hodet bakover, for å utføre to innblåsninger 30 press en hjertemassasje).
 • Hvis pusting og hjerterytme lagret, så vel som å skape forutsetninger for kramper luftveis: sette pasienten på den ene side, og gir fri drenering og skum spytt fra munnen.
 • Måling og korreksjon av blodtrykk (oftere må det reduseres: injeksjoner av magnesiumsulfat, enalapril, dråper pharmadipin, diuretika).
 • Litt opp hodet, eller sørg for at hodet er i horisontal stilling, men under ingen omstendigheter var det lavere enn kroppens posisjon.
 • Påfør en ispakke på hodet.
Førstehjelp for hjerneslag før ankomsten av leger

Fase to - spesialisert omsorg og medisinering

De fleste pasienter med hemorragisk slag er i alvorlig eller ekstrem alvorlig tilstand. Derfor er de på sykehus enten i intensivavdelingen eller i intensivavdelingen, der det er forhold for å gjenopplive om nødvendig (maskinvarepust, droppere, defibrillator). Behandling på dette stadiet:

 • Måling og korreksjon av blodtrykk: med økende intravenøs eller intramuskulær inntasting av Enap, Benzohexonium, Dibasol. Hvis pasienten kan svelge - dråper Pharmadipin, tabletter Metoprolol, Clopheline. Lavt trykk korrigeres ved innføring av mesaton, dopamin, prednisolon.
 • Åndedrettsvern: Hvis det mangler eller er defekt - er det nødvendig med kunstig ventilasjon på apparatet, hvis det holdes - brenner oksygenblandingen gjennom masken. Å puste gjennom oksygenmasken
 • Redusere ødem i hjernen - innføring av narkotika: L-Lysine escinate, Dexamethason, Furosemide, Manitol.
 • Vedlikehold av hjerneceller tilførsel - intravenøse injeksjoner: Ceraxon, Actovegin, Cavinton, Thiocetam, Pyracetam, Cortexin.
 • Hemostatiske stoffer: Dicykin, Etamsylat, Vikasol, Aminokapronsyre;
 • Vedlikehold av blodmikrocirkulasjon på optimal nivå: intravenøs infusjon Reosorbilact, Cytoflavin, Glukose med vitaminer.

Trenger jeg en operasjon?

Ikke alle hjerneblødninger kan utryddes kirurgisk. Tre typer operasjoner brukes:

Trepanering - fjerning av et fragment av skallenbenet over blødningsområdet. Gjennom den dannede kanalen fjernes det akkumulerte blodet. Fordelen med teknikken er at den tillater ikke bare å fjerne hematomet, men reduserer også trykket i kranialhulen og hjerne ødem. Operasjonen er mest egnet for overfladiske blødninger i hemisfæren, hjernehematomer.

Punksjon - kranisk punktering under kontroll av spesialutstyr. Nålen føres til blødningssonen med ytterligere suging av blod. Metoden er indikert for hemorragisk slag i de dype delene av hjernen.

Dreneringsoperasjoner - installasjon av rørformig drenering i hjernens ventrikler for å sikre utstrømning av væske med blod, redusere intrakranialt trykk.

Trinn tre - restaurering av skadede nerveceller og rehabilitering

Hvordan behandle hemorragisk slag i siste stadium:

 • Medisiner. Vi må fortsette å ta medisiner, redusere hjernecelle: Cortexin, Tiotsetam, Fezam, Sermion, Aktovegin, Cere, Cinnarizine og andre.
 • Tilby organisme med næringsstoffer: den lagrede svelg - anriket med vitaminer og protein måltider, ved brudd svelge - blanding og findelte matvarer som er innført i magen ved tvangsforing, i fravær av bevissthet - intravenøse aminosyrer (Infezol, Aminosol).
 • Profylakse av decubitus: Bytt posisjonen til pasientens kropp hver 2. time, bruk en anti-decubitusmadrass, tørk huden med kamferalkohol.
 • Forebygging av smittsomme komplikasjoner fra luftveiene (lungebetennelse): administrere antibiotika (Ceftriaxon, Levofloxacin, Amikacin).
 • Spesiell fysioterapi øvelser, gymnastikk, massasje, fysioterapi. For å påbegynne en slik gjenoppretting bør behandlingen være umiddelbart etter stabilisering av pasientens tilstand. Men en fullstendig kompleks rehabilitering kan kun utføres under betingelsene for spesialiserte rehabiliteringssentre.
Funksjonell elektrostimulering (FES) er en av metodene for rehabilitering etter et slag

De nyeste retningslinjene for behandling av hemorragisk slag

Den mest diskuterte moderne metoden for behandling av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser er introduksjonen av stamceller (humane celler, hvorfra alle cellene i kroppen er avledet). Prosedyren er veldig effektiv, men innebærer en rekke vanskeligheter:

 • Det er ikke nok klinikker involvert i voksende stamceller;
 • prosessen med dyrking er lang, så det må gjøres på forhånd, før noen sykdommer kommer;
 • ekstremt høy kostnad for prosedyren;
 • selv stamceller kan ikke påvirke prognosen med massive blødninger eller slag i hjernestammen.

Profylakse, prognose, utfall

For å hindre hemorragisk slag er også vanskelig, så vel som å behandle det, men det er mulig. For å gjøre dette trenger du:

 • Eliminer alle mulige årsaker og risikofaktorer (de er beskrevet i avsnittet "Personer i fare"), spesielt hos personer etter 45-50 år.
 • Å håndtere behandling av hypertensjon.
 • Svært tilbakevendende hodepine, som ikke tidligere var der, en ukontrollert økning i blodtrykk - en anledning til angiografi av cerebral fartøy. Det vil eliminere svake kar, som vil forhindre sykdommen.

Dessverre, om lag 70% av pasientene med hemorragisk hjerneslag dør. I utgangspunktet skjer dette av følgende grunner:

 • eldre alder (over 70 år);
 • alvorlige sammenhengende sykdommer (hjerte, lunger, indre organer);
 • stor blødning;
 • gjennombrudd av blod i hjernens ventrikler;
 • lokalisering av hjerneslag i hjernestammen.

Hvis disse faktorene ikke er notert, er livsprognosene gunstige. Tidlig behandling (innen de første tre timene etter berøringens start), vedvarende og langvarig rehabilitering (ca. et år) øker sjansene for å maksimere fullstendig utvinning av en person. I en alder av 45-56 år med små hemorragier i hjernebarken er det mulig.

Hemorragisk slag - årsaker, behandling og prognose, konsekvenser

Hurtigsides navigasjon

Det er kjent at iskemisk slag, forårsaket av trombose og emboli, forekommer i de aller fleste tilfeller - i 85%. Men de resterende 15% av pasientene lider av hemorragisk slag, noe som er prognostisk mer ugunstig.

Hvis diagnosen "hemoragisk slag", betyr det at det kan være mer langvarig forløpet av sykdommen, kan pasienten krever kirurgi, handikap etter hjerneslag danner en betydelig og levetid er kortere. Med gjentatte hemorragiske slag, utvikler hendelsene enda mer dramatisk.

Trenger vi å skille mellom disse to skjemaene? Ja, det er nødvendig, fordi behandlingen av iskemi og blødning også varierer betydelig, og bare uvitende mennesker forestiller seg at alle slag behandler like mye.

Hemorragisk slag - hva er det?

"Blødning" betyr "blødning".

Hemoragisk slag - et slag eller akutt iskemisk slag forårsaket av intracerebral (intracerebral), blødning, blod inntrengning i parenchyma (stoff) av hjernen i det ventrikulære systemet eller ruptur av en arteriell aneurisme og forekomsten av blødning i det subarachnoide plass (CAA eller subaraknoidalblødning ).

Ved en hemoragisk slag, slik som iskemisk plutselig vises alopesi og (eller) cerebrale symptomer, som varer i mer enn 24 timer, eller fører til død for pasienten i en kortere tid.

Det er viktig at GI (hemorragisk slag) bør være spontan (ikke-traumatisk opprinnelse). I tilfelle at det oppstod som følge av en alvorlig hjerneforstyrrelse, kan det være ganske friske fartøy, fraværet av risikofaktorer som er karakteristiske for GI og andre årsaker.

Som alltid er det noen sortering og tautologi: I tillegg til diagnosen er "slag" noen ganger tilskrevet "hjernen". Som et resultat inneholder begrepet "hemorragisk hjerneslag" en dobbelt indikasjon på lokaliseringen av prosessen, da begrepet "slag" indikerer en akutt brudd på hjernens sirkulasjon.

Det skal sies at den nevrokirurg denne diagnosen (i en uformell samtale) høres mindre flatterende, nemlig "gemoroz". Den i samsvar med kjent og ubehagelig sykdom er ikke tilfeldig: hvis våking for avgivelse av i det minste ti slag og akutt CT (det bør gjøres i alle pasienter for å skille iskemi fra blødning) det viser seg at de alle iskemisk - anstrenge of Neurology og Department of neuroreanimation.

Men hvis det viser seg at minst ett tilfelle av hemorragisk slag ble levert, betyr det at en nødkonsultasjon av en nevrokirurg er nødvendig, siden kirurgi er mulig.

Epidemiologi og tilstanden til problemet

Vi har allerede snakket om den sosial og økonomiske betydningen av rusproblemet generelt for Russland, og vi vil ikke gjenta her. La oss bare si at hemorragiske slag utgjør kun 15% av volumet, men i disse 15% av pasientene er mennesker med størst livskvalitet og den første gruppen av funksjonshemminger.

Ifølge statistikk, i Russland hvert 90 sekund er det et tilfelle av slag generelt (hovedsakelig på grunn av iskemi), og hvert 10. minutt er det et tilfelle av hjerneblødning.

Den totale dødeligheten fra alle former for hemorragisk slag overstiger 40%, noe som er mye høyere enn i tilsvarende indikator for iskemi. På et år kan bare en fjerdedel av overlevende pasienter gå tilbake til deres tidligere arbeid og livsstil.

Årsaker til hemorragisk slag, risikofaktorer

Den vanligste årsaken til GI er arteriell hypertensjon - på forekommer i 50% av alle tilfeller av hemorragisk slag. Det andre stedet er degenerasjonen av cerebral fartøy på grunn av akkumulering av patologisk amyloidprotein (CAA eller cerebral amyloid angiopati). Det står for 12% av tilfellene.

Med en overdose av antikoagulantia (warfarin) kan komplikasjoner blødes. Disse legemidlene er foreskrevet for atrieflimmer, slik at blodproppene ikke fremkommer som følge av blodets "gurgling" og turbulens i blodet i hjertets kamre og blodet fortløper. Derfor er dette den tredje grunnen, som gir 10% av tilfellene.

Hvis hjernens svulster sprer fartøyet og ødelegger det, utvikler intracerebral blødning - dette er ytterligere 8% av tilfellene. De resterende grunnene er 20% av totalen.

Risikofaktorer for hjerneslag

Risikofaktorene for hemorragisk slag, som kan modifiseres, faller i noen tilfeller sammen med risikofaktorene for iskemisk berøring. Men likevel har de fleste en spesifikk "vaskulær-curling" orientering.

Dette er følgende sykdommer og lidelser:

 • arteriell hypertensjon (hypertensjon);
 • hyppige hypertensive kriser;
 • feokromocytom (en hormonaktiv tumor som øker blodtrykket);
 • mangler i vaskulærveggen;
 • hemostase lidelser;
 • spasmer i hjernearteriene;
 • spontan aneurisme brudd;
 • misbruk av kokain, amfetamin, heroin (inkludert intranasal);
 • alkoholisme;
 • immunosuppressiv terapi;
 • leukemi og hemofili.

I en rekke tilfeller, med iskemisk slag, utvikler en sekundær hemorragisk transformasjon, det vil si "svetting" av blodet. Som et resultat er ischemiens fokus impregnert med blod.

For å bryte aneurysmen er hovedårsakene hypertensjon og kriseforløpet, røyking og alkoholisme.

Viktig å forstå, at med iskemisk slag er det en hel kaskade med endringer i biokjemi og hemodynamikk, forårsaket av et brudd på blodstrømmen. Det er en prosess. Utfallet av iskemi vil bli merkbart først etter den endelige død av cellene og bestemmelsen av nekroseområdet.

Hemorragisk slag er i alle fall konsekvensene av blødningen som allerede har skjedd. Dette er resultatet. All skadelig effekt av blødende blod utvikler seg veldig raskt, og derfor med hemorragisk slag bør alle terapeutiske tiltak ikke være rettet mot å redusere nekroseområdet (den eksisterer allerede), men for å forhindre at den ekspanderer. Dette inkluderer støtte for blodtrykk, hemostatisk terapi, forebygging av hjerne ødem.

Hemorragisk hjerneslag - patogenese og lokalisering

Hemorragisk slagfoto

Hemorragisk slag er mest beleilig klassifisert ved lokalisering og som en konsekvens av skaden av de tilsvarende karene, siden det er vanskelig å forstå i det kliniske bildet hvilken type slag det oppstod. GI er:

 1. Primær intracerebral blødning. Blod helles i hjernens substans;
 2. Parenkymal-subaraknoid blødning. Blod er funnet både i subaraknoide rom og i hjernen;
 3. Parenkymatøs, ventrikkel. Blod fra stoffet i hjernen bryter inn i ventriklene;
 4. Primær ventrikulær. Blod fyller umiddelbart ventrikulærsystemet;
 5. Subaraknoid (SAK). I dette tilfellet er det ikke noe blod i hulrommene i ventriklene eller i hjernens substans. Det er "på overflaten" av hjernen.

SAK oppstår oftest på grunn av ruptur av sakkulær aneurisme, hvor størrelsen varierer fra 2 til 10 mm. Oftest er årsaken en medfødt mangel på fartøyets vegg, som vanligvis forekommer når den deles inn i mindre grener. Aneurysmer er utsatt for gradvis vekst.
På etiologisk grunnlag er det i noen tilfeller også mulig å trekke konklusjoner om de primære egenskapene til blødninger.

Hypertensiv blødning

Hvis det oppstod et hemorragisk slag på grunn av arteriell hypertensjon og krise, påvirkes bassene til perforerende arterier, og lokaliseringen av lesjoner er som følger:

 • 50% - basale kjerner er berørt;
 • 30% - thalaminsfoci og hvitt materiale av hemisfærene;
 • 20% bro og cerebellum.

GI på grunn av terapi med antikoagulantia og midler mot trombose

Utvikle hos pasienter som som regel ikke gir riktig kontroll over doseringen av legemidler.

 • Ofte forekommer slag i det første behandlingsåret;
 • Vaskulær katastrofe oppstår når INR øker til 5 (dette er en parameter som indikerer graden av "fortynning" av blod, med en hastighet på 2-3);
 • Hemoragisk berolighet utvikler seg som en komplikasjon av trombolyse ved hjerteinfarkt og iskemisk berøring i 1% av tilfellene.

GI som en komplikasjon av svulster

5% av alle intracerebrale blødninger er forbundet med blødning i hjernesvulsten. De er lokalisert på atypiske steder. For verifikasjon, trenger du en anamnese, en referanse til fokal symptomatologi før hemorragisk slag. Et karakteristisk trekk er ødem på optisk plater i den første dagen etter slag.

Det er slag i slike svulster som:

 • glioblastomas;
 • adenomer av hypofysen;
 • medulloblastoma;
 • metastaserende svulster.

GI for brudd på aneurysmer

Ofte er fokuset på hemorragisk hjerneslag lokalisert i basale kjerner, eller i hvite saken av hjernehalvfrekvensene:

 • Anterior aneurysmer av den fremre forbindende arterien danner et hematom i de fremre områdene;
 • Aneurysmer av den bakre forbindende arterien (30%) - hematom kommer opp i den midterste delen av den temporale loben;
 • Lokalisering av en aneurisme i den største midtre cerebrale arterien (20-25%) forårsaker oftest utseendet av et hematom i regionen av lateral sulcus.

Tegn og symptomer på hemorragisk slag

Det er viktig å vite at ingen tegn eller symptom indikerer at en person har hatt et hemorragisk slag. Dette kan bare være kjent fra dataene fra computertomografi, som allerede i de første timene av sykdommen "ser" det spildte blodet.

Du kan bare gi de mest karakteristiske symptomene for hemorragisk slag og gruppere dem, slik det ble lagt merke til av leger for lenge siden, og dataene er i korrelasjon eller til og med funksjonell forbindelse med patomorfologisk diagnose.

Hva er karakteristisk for blødning

For hemorragisk "klassisk" slag er veldig typisk for følgende bilde:

 • Det viser seg at pasienten har lidd "press" lenge, noen ganger med kriser;
 • Påvirkningen skjedde under en nervøs eller fysisk innsats, mot et bakteppe av stress;
 • Ved det første tegn på et slag ble høye blodtrykksverdier bestemt;
 • Pasientens alder er noe mer "ung" (mindre enn 65 år) enn nødvendig for iskemisk slagtilfelle;
 • Symptomene utvikles og vokser raskt. Bevissthet er deprimert raskt, hjernen koma utvikler seg om noen få minutter;
 • Karakteristisk apoplekt utseende: Crimson face, noen ganger med en blåaktig tinge, støyende pust, "parous" kinn på grunn av parese av ansiktsnerven, spesielt med full kroppsbygning;
 • Kvalme eller oppkast, flere, selv bevisstløs;
 • Karakteristiske klager på cerebrale symptomer (dilating hodepine).

Som et resultat kan vi for eksempel få et hemorragisk slag med koma som er full av høyre side av pesten, og konsekvensene av dette kan være fatale.

La oss nå sammenligne dette bildet med det som skjer med den samme "klassiske" men bare cerebral iskemi.

Hva er karakteristisk for iskemisk berøring

Iskemisk slag og hans klinikk har også en tydelig identitet, som en erfaren lege vil legge merke til:

 • Før streken ble "angstsamtaler" utviklet, forbigående iskemiske angrep, som deretter "frigjorde" pasienten;
 • I nærvær av pasienten, diabetes, angina eller vaskulære lesjoner av bena (trombi), atrieflimmer, infarkt eller til og med kunstige hjerteventiler;
 • Stroke skjer om natten, om morgenen, etter tretthet eller et varmt bad, eller under et angrep av arytmi / myokardisk iskemi;
 • Neurologiske symptomer vokser sakte, ofte "rullende" bølger og igjen trekke seg tilbake;
 • Eldre alder, over 65 år;
 • Generelle cerebrale symptomer (hodepine, bedøvelse, oppkast, bevissthetstap) eller fraværende, eller uttrykt lett. Pasienter er bevisste og ofte gjør spesielle klager.

Bare ved å oppgi noen av symptomene, uten å fordyre seg i nevrologi, kan du se hvordan blodstrømmen som ødelegger hjernevæv som en ulykke på en ødelagt damme, bryter fra en langsom iskemi som ligner et vårt sakte utslipp.

Om tegn på subarachnoid blødning

Subarachnoid blødning og dens symptomer står litt "fra hverandre", bare fordi blodet ikke går direkte inn i hjernens indre, men sprer seg "på overflaten." På SAC er veldig lik, hvis:

 • En pasient i ung alder;
 • Sykdommen begynner akutt, uten anamnese, blant full helse mens aktiv (i treningsstudioet);
 • Begrepet er estimert som en ekstremt alvorlig hodepine, som et "slag" til hodet, med mulig undertrykkelse av bevissthet;
 • Etter dette kan temperaturen stige, psykomotorisk agitasjon utvikles, trykket kan stige;
 • Spildt blod i membranene forårsaker et meningeal syndrom: det er en vedvarende spasme (stivhet) av oksipitale muskler, hyperestesi, fotofobi, refleksanvendelse;
 • Ved utførelse av lumbal punktering, vises blod.

Diagnose av hemorragisk slag

Grunnlaget for å diagnostisere hemorragisk slag er en datamaskinrøntgen-tomografi, som allerede på så tidlig tid som mulig kan bestemme tilstedeværelsen av blod og skille blødning fra iskemi.

I tillegg kan mange pasienter trenge:

 • Ultralyd av hjertet;
 • Dopplerografi av hoved- og cerebrale arterier;
 • transcranial dopplerografi ved bestemmelse av vasospasme i SAK;
 • cerebral arteriografi (med mistanke om svulst, søken etter misdannelse);
 • EEG (med utvikling av en stabil episodrom).

Viktige er og kjente metoder for forskning - oftalmoskopi og laboratorietester.

Prinsippene for behandling av hemorragisk hjerneslag

Behandling av en pasient med alvorlig hemorragisk slag er svært vanskelig og "blodig". Siden denne artikkelen ikke er for spesialister, vil vi ikke nevne et enkelt stoff. Bare en oppsummering av de grunnleggende prinsippene for behandling og omsorg vil være tilstrekkelig til å danne en ide om hvordan pasienten skal behandles.

Derfor kom over hele verden til den konklusjon at slagbehandling bør utføres i spesielle, hjerneslag og intensivavdelinger.

Prinsipper for behandling hemorragisk slag er:

 • Profylakse av asfyksi og respiratoriske lidelser (tunge vridninger, oppkast);
 • Rom på sengen med forhøyet hodeend (profylakse av cerebralt ødem);
 • Bruk av en funksjonell fornærmelse seng og anti-decubitus madrasser;
 • Gjennomføring av neuromonitoring, kontroll av blodtrykk;
 • Kateterisering av blæren;
 • Hvis blødningen stoppes, er det nødvendig å begynne å kjempe med tromboser (kompresjons undertøy);
 • Temperaturkontroll (forekomsten av hypertermi og anfall kan være et tegn på et gjennombrudd i systemet til hjernens ventrikler);
 • Sondefôring;
 • Forebygging av decubitus (tørke hele kroppen med en svamp, vått våtservietter for sengete pasienter, endre kroppens stilling 6 ganger daglig og 4 ganger om natten);
 • Korrekt posisjon av pasienten i sengen, slik at sammentrekninger og spastisitet ikke utvikler seg, forbudet å ligge på ryggen i mer enn 1 time;
 • Opprettholde en behagelig temperatur på 22-23 grader i menigheten.

Narkotika terapi

Narkotikastøtte til en pasient med hemorragisk slag inkluderer:

 • Korrigering av blodtrykk med råd fra en kardiolog
 • Normalisering av vannelektrolyttmetabolismen (tap av ioner med oppkast);
 • Bekjempelse av cerebralt ødem og økende intrakranielt trykk;
 • Stopp av mulige anfall
 • Neurometabolske og cerebrobeskyttende stoffer;
 • nootropics;
 • Bekjempelse av spasticitet - muskelavslappende midler;
 • Bekjempelse av sentrale smerter;
 • Administrasjon av antiemetika.

Om pasientens omsorg

"Hjørnesteinen" i hjerneslagbehandling er omhyggelig, blant annet i behandlingen av et hjem. Dette betyr at pasienten etter at han er utladet fra intensivavdelingen trenger døgnet rundt og i følgende aktiviteter:

 • Hjelp i selvbehag med vask, næring og dispensering av naturlige behov;
 • Lokaler i avdelingen eller rommet med en nattbordstol, toalett;
 • Oppkjøp av ortoser, turgåere, rullestoler;
 • Gjennomføring av et hygienisk toalett av en hud, inkludert ved hjelp av spesielle midler;
 • Forebygging av forstoppelse, bedsores;
 • Bruk av bleier og bleier;
 • Bekjempelse av hypostatisk lungebetennelse;
 • Passiv og aktiv gymnastikk i de berørte lemmer;
 • Gjennomføring av massasje, terapeutisk gymnastikk;
 • Bruk av kompresjon undertøy under indikasjoner;
 • Ved å organisere riktig ernæring, tar hensyn til vanskeligheten med å svelge og muligheten for å utvikle aspirasjon, hakke og oppvarme mat, kontroller munnhulen etter å ha spist.

Naturligvis inneholder listen bare de mest grunnleggende typer omsorg og behandling. Så spesialister i ergoterapi, ergoterapi, instrumenter med biologisk tilbakemelding er nødvendig. Derfor er det vanskelig å svare på spørsmålet: "Hva er konsekvensene av hemorragisk hjerneslag på venstre side"? Ved normal organisering av omsorg og behandling, kan det ikke være noen underskudd i alle sammen, og i andre tilfeller kan døden skje på prehospitalstadiet.

I noen tilfeller er det nødvendig å ha en tale terapeut og aphasiologist, trenger psykologisk rådgivning og bekjempe post-hjerneskade depresjon, og til slutt er det noen ganger nødvendig med kirurgisk behandling.

Drift med hemorragisk slag

Drift med et hemorragisk slag utføres på strenge indikasjoner. De vanligste typene er:

 1. Ventrikulær drenering;
 2. Fjernelse av hematom med praktisk tilgang og gunstig utfallsstatistikk (bakre kranial fossa og komprimering av hjernestammen, i henhold til akutte indikasjoner);
 3. Minimalt invasiv kraniopunktur (beskytter mot hjerneødem).

Alle vilkår og indikasjoner bestemmes av nevrolog, nevrokirurg og resuscitator. For tiden er det stor usikkerhet om operasjonsmetoder. Så det er bevist at åpen kirurgisk drenering med trepanering er farlig, men stereotaksisk, minimal invasiv aspirasjon er mer lovende. Men de dype intracerebrale blødninger har ennå ikke gitt et klart svar, hva er effekt / risikoforholdet i denne saken.

Rehabilitering etter hemorragisk slag

Ovenfor oppregnet vi grunnleggende regler for pasientomsorgen. Mange av dem er begynnelsen på rehabilitering, for eksempel trening igjen for å holde en skje eller knytte snørebånd.

I tillegg til forrige gang, opplistes kun de viktigste måtene for rehabilitering av pasienter etter pasienter. Da kan du være sikker på at fra leserens synsfelt ikke er rømt denne eller den typen rehabilitering, som tidligere ikke bare var oppmerksom.

Ved rehabilitering etter hemorragisk slagtilfelle:

 • Kinesioterapi og hjemrehabilitering i tilfelle brudd på frivillige bevegelser;
 • Bekjempelse av spasticitet, inkludert ved hjelp av treningsbehandling og massasje, ozoceritt, parafin, bad;
 • Lære å gå;
 • Elektrostimulering av muskler;
 • Massasje, inkludert akupunktur, akupressur;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer (DDT, elektroforese);
 • Ortopediske tilpasninger for kontrakturer og forkortelse av lemmer;
 • Klasser med en taleterapeut;
 • Bekjempelse av sentral smerte (antidepressiva, antikonvulsive midler);
 • psykoterapi;
 • Klasser for trening minne, oppmerksomhet, intelligens.

Forebygging av hemorragisk slag

Som praksis viser, er det ikke nødvendig å skille slagtyper under forebygging. Hvordan tenker du på en lege som rykker av en pasient og sier at "dette er en risikofaktor for iskemi, ikke for blødning, synd på helse."

Derfor presenterer vi her dokumenterte metoder og metoder som kan bidra til å unngå et slag:

 • Kontroll over arteriell trykk, begrensende natrium (bordsalt), og økt kaliuminntak;
 • Kosthold med økning i antall grønnsaker, frukt, sjømat, fiber, gjærte melkprodukter, og med en nedgang i forbruket av ildfaste fettstoffer;
 • Økning i fysisk aktivitet, minst 150 minutter per uke;
 • Vekttap til normalt;
 • Avslag på røyking. Det er en klar korrelasjon mellom røyking og økt risiko for alle typer slag;
 • Fullstendig nekte eller redusere mengden av alkohol betydelig.

I tilfelle du har slike sykdommer som diabetes eller hypertensjon, må du bruke antiplatelet, atrieflimmer og atrieflimmer. Det anbefales å bruke warfarin, alle "risikogrupper" anbefales statiner.

Selvfølgelig er det kun anbefalinger for forebygging av hemorragiske slag. Så, for ikke å utvikle en gjentatt intracerebral blødning, er det nødvendig å behandle arteriell hypertensjon, slutte å røyke, forbruke alkohol og stoppe sniffing medikamenter.

Konklusjonen er at temaet slag er en svært omfattende del av medisin, ved krysset mellom nevrologi, gjenoppliving, nevrokirurgi, kardiologi, rehabilitering og hemostasiologi. Men sammen med søket etter og introduksjon av nye stoffer, typer operasjoner og rettsmidler, må vi selv gjøre alt vi kan for å unngå en vaskulær katastrofe.

Les Mer Om Fartøyene