Iskemisk hjerneslag

Et plutselig angrep av iskemisk slag er en seriøs test for pasienten, hele livet endrer seg. I tilfelle et gunstig utfall, vil det være en lang sengen hviler, en lang gjenopprettingsperiode. Hvor mye oppmerksomhet og omsorg vil være nødvendig av de nært ansatte som hjelper til med å takle situasjonen når hjernen er ødelagt.

Hva er et hjerneinfarkt

Brudd på hjernecirkulasjonen kalles hjerteinfarkt eller iskemisk hjerneslag. Med en kraftig innsnevring eller overlapping av fartøyet stopper blodstrømmen til et eget sted. Ernæringen er ødelagt, hjernevævs død begynner. Hvis angrepet er forsinket for en dag - antas det at dette er et stort slag. Slike prosesser kan kalles:

 • en utskåret trombus;
 • et stort aterosklerotisk plakk;
 • fortykkelse av beholderveggen på grunn av sykdommer.

For å provosere et hjerneinfarkt kan slike livsfaktorer, som overflødig vekt, være en inaktiv livsstil. Kritisk er dårlige vaner - røyking, alkohol. Risikofaktorene inkluderer og mange sykdommer:

 • hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • arytmi;
 • migrene;
 • problemer med blodkoagulasjon
 • hjertesvikt;
 • infeksjoner som forårsaker betennelse i blodårene;
 • nyresykdom;
 • nederlag av hjerteventiler.

Stroke i hjernen forårsaker atherosklerotiske plakk, som vises med høyt innhold av kolesterol. De smalker fartøyets lumen, mens blodtilførselen til hjernevævet er svekket. Verre, hvis en slik plakk er på vei for en trombose, som helt blokkerer blodstrømmen. Med hjertepatologier er det en annen fare. Trombi oppstår i hjertet, med blodstrøm til hjernen, blokkerer karene, forårsaker et slag. Farlig innsnevring av blodårene tilrettelegges ved bruk av narkotiske stoffer, aids, som fører til hjerneinfarkt.

Det er typer slag - iskemisk og hemorragisk. I sistnevnte tilfelle fører nedsatt cerebral sirkulasjon til en skarp tilstrømning av blod på grunn av sprengningsbeholderen. Det er blødning, et hematom er dannet. Den hyppige årsaken til sykdommen er høyt blodtrykk. Pasienten trenger umiddelbar sykehusinnleggelse. Utviklingsprosessen er øyeblikkelig, og slutter ofte med dødelig utgang. Hemorragisk form er mye mindre vanlig enn iskemisk berøring.

Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Iskemisk hjerneslag

Hva er et iskemisk hjerneslag?

Iskemisk slag - Fokal hjerneinfarkt, manifestert av nevrologiske lidelser som varer mer enn 1 time. De vanligste årsakene til iskemisk berøring er den ikke-trombotiske okklusjonen av små, dype kortikale arterier; blokkering av cerebral arterie ved emboli av hjerte- eller arteriell opprinnelse; arteriell trombose med hemodynamiske lidelser, noe som fører til en reduksjon av cerebral blodstrøm. Diagnosen er laget på grunnlag av kliniske data og er bekreftet med spesifisering av lesjonsvolumet ved CT eller MR. I noen tilfeller er trombolytisk terapi effektiv i en akutt periode. Tiltak for å redusere risikoen for gjentatte slag kan inkludere karotid endarterektomi, antikoagulant og antitrombotisk terapi.

Årsaker til hjernens iskemiske slag

Iskemi oppstår vanligvis på grunn av trombose eller emboli. Ulcerert aterosklerotisk plakk er fokus for dannelsen av en trombus. Dannelsen av aterosklerotiske plakk er mulig i hvilket som helst av de store cerebrale arterier, men er mer vanlig i områdene med turbulent blodstrøm, spesielt i området av forgreningen av halspulsåren og grenene på arteria carotis interna. Hyppigst dannes trombi i hovedstammen til den midtre cerebrale arterien og dens grener, så vel som store arterier i hjernebunnen, dype perforerende arterier og små kortikale grener. Ofte påvirkes den basilære arterien og det supraclinoide rommet av den indre halspulsåren, dvs. dets segment mellom den cavernøse sinus og den supraclinoide prosessen.

Mindre vanlige årsaker til trombose kan være en sekundær inflammasjon i den cerebrale arterien på grunn av akutt eller kronisk meningitt, vaskulitt forskjellige etiologi; syfilis; stratifisering av veggen av cerebral arterier eller aorta; sykdommer ledsaget av hyperkoagulabilitet eller økt blodviskositet; sjeldne sykdommer, som moyemoyoy sykdom, Binswanger sykdom; bruk av sympatomimetiske legemidler. Tidlige generasjoner av orale prevensjonsmidler var også forbundet med økt risiko for cerebral trombose.

Migrere i blodet, embolus kan midlertidig eller permanent tilstoppe et hvilket som helst fartøy av hjernens arterietre. Kilden til cerebral emboli er oftest trombi dannet i hjertet under atrieflimmer, etter akutt hjerteinfarkt eller åpen hjerteoperasjon; på grunn av nederlag av ventiler for revmatisk hjertesykdom; Kilden til emboli kan være vegetasjon på ventilflapper for bakteriell eller manisk endokarditt eller etter bytte av kirurgi. Kilden til emboli er ofte atheromene av ekstrakranielle kar - aortabuen og nakkens kar. Signifikant mindre ofte er emboli fett, gass eller venøs trombi, som går fra høyre side av hjertet til venstre gjennom et åpent ovalt vindu. Embolier kommer ut spontant eller etter invasive manipulasjoner på hjertet og karene.

Små foki av iskemisk skade etter lacunarinfarkt er forårsaket av obstruksjon av små perforerende arterier, som forsterker dype kortikale strukturer. Det antas at årsaken til obstruksjon av disse karene er lipogialinose, og ikke atheromatose, er emboliens rolle i obstruksjon av perforerende arterier svært kontroversiell. Lacunarinfarkter forekommer ofte hos eldre mot bakgrunn av utilstrekkelig kontrollert diabetes mellitus og hypertensjon.

Mindre ofte forekommer iskemisk berøring av hjernen på grunn av vaskulær spasme eller venøs infarkt.

Årsakene til cerebral iskemisk slag

Utilstrekkelig blodstrøm i den separate cerebrale arterie kan ofte bli kompensert kollateralene effektiv drift av systemet, spesielt mellom carotis og vertebrale arterier i den arterielle anastomose gjennom en stor sirkel hjerne og i mindre utstrekning, mellom de store arterier, cerebrale hemisfærer. Men de anatomiske variasjoner i den arterielle sirkel av hjernen og diameteren av kollaterale blodkar, aterosklerose og andre ervervet lesjoner av arterier kan avbryte strømmen av sikkerhet, noe som øker sannsynligheten for at blokkering av en arterie vil føre hjerneiskemi.

Skade blir irreversible dersom volumstrømmen er redusert til mindre enn 5% i løpet av 30 minutter eller mindre enn 40% i mer enn 3-6 timer. Skaden utvikler seg raskere under de betingelser som hypertermi og hypotermi ved en langsommere. Hvis vevet er i en tilstand av iskemi, men skaden er fortsatt reversibel raskere, kan fornyelsen av blodstrømmen forhindre vevnekrose eller redusere volumet. Ellers omfatter mekanismene for iskemisk skade ødem, kapillær trombose, programmert celledød og infarkt med celle nekrose. Utviklingen av ødem og kapillær trombose medierer inflammatoriske mediatorer; uttalt eller omfattende ødem fører til økning i intrakranielt trykk. For å bevirke at nekrotisk celledød redusere ATP-butikker, svekket ion homeostase, peroksydasjon av cellemembranlipider frie radikaler virkning av eksitatoriske nevrotoksiner og intracellulær acidose på grunn av akkumulering av laktat.

Klinisk bilde av iskemisk berøring

Neurologiske symptomer avhenger av lokalisering av infarkt. Det kliniske bildet tillater oss ofte å bestemme hvilken arterie som er berørt, men som regel er det ingen fullstendig korrespondanse.

I tilfelle av emboli utvikles et akutt nevrologisk underskudd innen få minutter. For trombotiske lidelser er preget av gradvis utvikling av et slag, noen ganger innen 24-48 timer, kalt "slag i bevegelse." I tilfelle av et stort slag, øker ensidig nevrologiske symptomer i flere timer, og fanger gradvis en økende del av den tilsvarende halvdelen av kroppen; Spredningen av parese er vanligvis ikke ledsaget av hodepine, feber eller smerte i de berørte delene av kroppen. Progresjon av symptomer er vanligvis forskjøvet, vekslende med perioder med stabilisering. Stroke anses å være subtotalt med bevaring av gjenværende funksjon i det berørte området.

Embolisering av hjerneskapene med utvikling av et slag forekommer oftere på dagtid, utseendet av nevrologiske symptomer er ofte forutført av hodepine. Dannelsen av en trombose oppstår vanligvis om natten, slik at pasientens nevrologiske symptomer oppdages etter oppvåkning. Med lacunarinfarkt, utvikler et av de klassiske syndromene av fokallesjon, uten symptomer på kortikal skade. Konsekvensen av gjentatte lacunarinfarkt kan være utviklingen av postinfarkt demens.

Økningen i fokal nevrologisk underskudd og nedsatt bevissthet i løpet av de første 2-3 dagene er oftere på grunn av økende ødem i hjernen, men kan også være forbundet med utvidelse av infarktssonen. Hvis infarkt er liten, er funksjonell forbedring merkbar allerede i de første dagene av sykdommen; Ytterligere utvinning skjer mer gradvis, i intervallet fra flere måneder til 1 år.

Iskemisk hjerneslag: diagnose

Diagnosen av et slag bør antas når det oppstår en plutselig forekomst av nevrologiske sykdommer som tilsvarer blodforsyningsområdet til en av hjernearteriene. Iskemisk berøring bør først og fremst differensieres fra sykdommer ledsaget av lignende symptomer, hemorragisk slag. Hodepine, koma eller søppel, oppkast er mer sannsynlige symptomer på blødning, heller enn iskemi.

Selv om en foreløpig diagnose er basert på kliniske symptomer, er CT eller MR og bestemmelse av serumglukose følgende umiddelbare tiltak. Først er det en CT scan for å utelukke en hjerneblødning, subduralt eller epiduralt hematom og en raskt voksende eller plutselig akutt manifestert seg svulster. CT tegn selv omfattende iskemisk slag i området ved den fremre vaskulære bassenget i flere timer kan være minimal: glatthet sulci og Gyri cortex, noe overgangssonen mellom cortex og hvit substans, forseglingen av den midtre cerebrale arterie. Etter 24 timer med iskemi infarkter vanligvis visualisert som soner med redusert tetthet, med unntak av små infarkter pons og medulla, som kan skjules bein gjenstander. Diffusjonsvektet MR og magnetisk resonansangiografi kan utføres umiddelbart etter CT.

Kliniske forskjeller mellom lacunar, embolisk og trombotisk slag er ikke pålitelige, derfor utføres ytterligere studier for å identifisere hyppige eller eliminerte årsaker og risikofaktorer. Disse inkluderer carotid dupleks ultrasonografi, EKG, transesofageal ekkokardiografi, kliniske og biokjemiske blodprøver. I de fleste tilfeller kompletteres studieplanen med magnetisk resonansbilder eller CT-angiografi. Avgrensede studier, som bestemmelse av antifosfolipidantistoffer, utføres avhengig av den spesifikke kliniske situasjonen.

Prognose for behandling av cerebralt iskemisk slag

Sværhetsgraden av strekningen og prognosen vurderes ofte ved standardiserte indikatorer, hvorav den ene er slagskalaen til National Institutes of Health; indikatoren på denne skalaen gjenspeiler alvorlighetsgraden av funksjonsforstyrrelser og prognose.

I de tidlige dager er den videre utviklingen av sykdommen og dens utfall vanskelig å forutsi. Eldre alder, nedsatt bevissthet, avasi og tegn på hjernestammen er dårlig prognostiske tegn. Tidlig forbedring av tilstanden og yngre alder gjør prognosen gunstigere.

Omtrent halvparten av pasienter med moderat til alvorlig hemiparese, samt de fleste pasienter med mindre alvorlige nevrologiske feilen ble funnet i relativt funksjonelle utvinning, er de ikke lenger har behov for grunnleggende omsorg, tilstrekkelig oppfatter verden rundt oss og kan bevege seg uavhengig, til tross for ufullstendig utvinning. Full gjenoppretting av nevrologiske forstyrrelser oppstår i omtrent 10% av pasientene, de fleste av brudd kan ikke gjenopprettes, og ved slutten av året vil derfor funksjonen av benet være begrenset. Iskemiske slag er tilbøyelige til å gå tilbake, med hvert gjentatt slag reduserer vanligvis det eksisterende nevrologiske underskuddet. Ca 20% av pasientene dør på sykehuset, med dødeligheten økende med alderen.

Iskemisk hjerneslag: behandling i en akutt periode av sykdommen

Pasienter i den akutte perioden med iskemisk beredskap behandles på sykehus. Under den første undersøkelsen utføres vanligvis symptomatisk terapi for å stabilisere pasientens tilstand. For å sikre tilstrekkelig perfusjon av iskemiske områder av hjernen i et brudd på automatisk regulering av hjernen mekanismer krever høyt blodtrykk. I dette henseende reduseres blodtrykket ikke, dersom systolisk ikke overstiger 220 mm Hg. st og diastolisk - 120 mm Hg. Art. ifølge to fortløpende målinger ved tidsrom i løpet av 15 min, forutsatt at pasienten ingen tegn til skade på andre målorganer og ikke planlagte behandling med rekombinant vevsplasminogenaktivator. For lindring av hypertensjon nicardipin administrert intravenøst ​​i en dose på 5 mg / time, og deretter øke dosen på 2,5 mg / time hver 5 min til en maksimal dose på 15 mg / time, som kreves for å redusere det systoliske blodtrykket med 10 til 15%. Som et alternativ injiseres intravenøst ​​med labetalol.

Antitrombotisk behandling kan omfatte vevsplasminogenaktivator, trombolytiske, antiblodplatemidler og antikoagulasjonsmidler. De fleste pasienter med trombolytisk terapi er ikke indikert for forskjellige grunner, så vi ikke å være begrenset til blodplatehemmende behandling, kritisk i de første 24-48 timene. Kontra til aspirin og andre platehemmere er allergisk for NSAIDs, spesielt astma og urticaria, enhver form av allergiske reaksjoner overfor aspirin eller tartrazin, akutt gastrointestinal blødning, G6PD og warfarin.

Rekombinant vevsplasminogenaktivator brukes i de første 3 timene av en akutt periode med iskemisk slagtilfelle i fravær av noen kontraindikasjoner i pasienten. Det bør ikke glemmes at vevaktivatoren til plasminogen kan forårsake hjerneblødning med tilsvarende konsekvenser, noe som noen ganger er dødelig. I dette tilfellet øker behandlingen med en vevaktivator av plasminogen i streng overensstemmelse med protokollen signifikant sannsynligheten for funksjonell gjenoppretting av pasienten. Behandling med en vevsaktivator av plasminogen bør kun utføres av leger med erfaring i behandling av akutte slag; Mangelen på erfaring er fulle av et brudd på behandlingsprotokollen med konsekvensene i form av blødning i hjernen og død av pasienten. Et av de vanskeligste kravene i protokollen for behandling av TAP er administrasjonen av legemidlet senest de første 3 timene fra sykdomsbegyndelsen. Den nøyaktige tidspunktet for oppstart av symptomer kan etableres sjelden; I tillegg, før behandling påbegynnes, er det nødvendig å gjennomføre en CT-skanning for å utelukke blødning, og deretter å ekskludere alle mulige kontraindikasjoner til bruk av vevsplasminogenaktivator. Den anbefalte dosen av TAP er 0,9 mg / kg; 10% av dosen injiseres intravenøst ​​raskt, resten blir administrert ved langvarig infusjon. Etter introduksjonen av TAP i de neste 24 timene, gjennomføres permanent overvåkning av vitale funksjoner. Etter bruk av TAP innen de neste 24 timer, er bruk av antikoagulantia og antitrombotiske midler utelukket. Ved åpen blødning begynner akutt intensiv behandling.

Trombolyse av en trombus eller embolus n stu vist med lang slaglengde og de første symptomer i intervallet fra 3 til 6 timer før inngrep, særlig hvis okklusjon av den midtre cerebrale arterie. Denne metoden for behandling er standard i noen store klinikker, men er utilgjengelig hos de fleste andre.

Behandling av iskemisk hjerneslag heparin eller lavmolekylært heparin er vist i tilfeller av cerebral venøs trombose eller embolisk slag på grunn av atrieflimmer, i tilfeller progresjon av trombose under behandlingen antiblodplate og umuligheten av anvendelse av andre behandlinger. Samtidig med parenteral administrering av heparin administreres warfarin internt. Før behandling med antikoagulantia begynner, utføres en CT-skanning for å utelukke blødning. Kontinuerlig infusjon av heparin utføres i tilfeller hvor partiell tromboplastintid må økes 1,5-2 ganger fra baselineverdiene, inntil behandlingen med warfarin MHO øker til 2-3.

Warfarin øker sannsynligheten for blødning, slik at den kun kan foreskrives til pasienter som er i stand til å overholde regimet og kontrolltiltak, ikke utsatt for fall og potensielle skader.

Langvarig terapi av iskemisk slag.

Symptomatisk terapi fortsetter gjennom hele perioden med konvalescens og rehabilitering. Overvåkning av vanlige medisinske risikofaktorer bidrar til å begrense området for hjerneskade etter et slag, noe som fører til bedre funksjonell utvinning.

Operasjonen av carotid endarterektomi er indisert av pasienter med karotidarterie-stenose som nylig har gjennomgått mindre slag eller TIA uten gjenværende nevrologisk defekt. Pasienter med neurologiske sykdommer endarterektomi, blodplatehemmende behandling med eller uten hindring viser over 60% luminal sårdannelse plakk med eller uten, ved en forventet levetid på minst 5 år. Manipulering kan bare utføres av høyt kvalifiserte kirurger med en individuell komplikasjon og dødelighet når de utfører en slik operasjon mindre enn 3%.

Orale antiplatelet midler er foreskrevet for å sikre sekundær forebygging av gjentatte slag. Viser aspirin 81-325 mg en gang per dag, klopidogrel 75 mg en gang per dag, eller kombinert preparat inneholdende 25 mg aspirin / forlenget frigivelse dipyridamol 200 mg. Det er tilrådelig å unngå samtidig blir behandlet med warfarin og antiblodplatemidler på grunn av en kumulativ økning av risikoen for blødning, men i høyrisikogrupper kan bli kombinert behandling av aspirin og warfarin.

Slag av iskemisk hjerne: symptomer, konsekvenser og rehabilitering

Stroke iskemisk - en konsekvens av slike patologier i det kardiovaskulære systemet som trombose, emboli i cerebral aterosklerose, kardiogen emboli og andre. Iskemisk slag eller cerebralt infarkt, ikke er ansett som en separat sykdom, er det et klinisk syndrom viser seg ved en kraftig nedgang i tilførselen av blod og hjerne ildsted formingsseksjonen nekrose (nekrose) av hjernevev.

Iskemisk slag er ledsaget av vedvarende nevrologiske symptomer: blindhet, følsomhet, taleforstyrrelse, parese av kroppsdeler, svimmelhet, som umiddelbart oppstår og ofte fører til døden.

Iskemisk slag, hemoragisk slag og i motsetning til subaraknoidalblødning, - den vanligste typen av sirkulasjon dysfunksjon i hjernen, tatt opp i 80% av hjertesykdom. Utseendet er på grunn av blokkering av lumen i hjernearterien. Ikke-forekomst av blod og ikke-kvittering av oksygen ved hjelp av hjernevævsdøde celler.

I medisin er det vanlig å klassifisere iskemisk berøring avhengig av årsak og mekanisme av sykdommen, kliniske manifestasjoner, lokalisering av infarktssonen.

Gitt årsaken til og mekanismen for fremveksten av patologi er cerebral infarkt klassifisert etter type:

 • tromboembolisk - fullstendig trombus blokkering av blodkar;
 • hemodynamisk - arteriell hypertensjon og hypotensjon provosere en spasme av blodkarene i hjernen, noe som fører til mangel på næringsstoffer;
 • lacunar - konstant høyt trykk forårsaker skade på arteriene, noe som resulterer i følelsesløp i lemmer og redusert motoraktivitet.

Følgende typer iskemi utmerker seg i stedet for lesjonen:

 • forbigående iskemisk angrep - lidelser lokalisert i et bestemt fokus (for eksempel blindhet til ett øye) forsvinner om dagen;
 • mindre slag - en variasjon av iskemi, som gjenoppretter kroppens funksjoner fra 2 til 21 dager; progressivt gradvis utseende av symptomer fra noen få timer til 2-3 dager, ufullstendig gjenoppretting av funksjoner;
 • komplett eller omfattende iskemisk slag - et dannet slag med langvarige symptomer.

Alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet er diagnostisert som et iskemisk hjernebark i mild grad, moderat alvorlighetsgrad og alvorlig form.

Iskemisk hjerneslag: årsaker og diagnostikk

Iskemisk hjerneslag utvikler seg som et resultat av kronisk arteriesykdom (aterosklerose) og intravaskulær dannelse av blodpropper (trombose), samt andre skader av en lignende etiologi. Årsakene til patologi er direkte relatert til type slag av iskemisk natur.

Tromboembolisk slag er manifestert på grunn av økt nivå av kolesterol og skyldes emboli - overlappingen av det vaskulære lumen med noe stoff.

Årsakene til emboli inkluderer:

 1. Utvikling av en plakett i halspulsåren, bestående av kolesterol og blokkering av blodstrømmen til hjernen.
 2. Brudd på strukturen på endotelens vegger (kar), noe som fører til en senking av blodsirkulasjonen og fortykning av blod - en trombose. En trombose dannes også i hjertet, benets kar (tromboflebitt).
 3. Skader på vev sammen med fartøy som følge av skader.
 4. vasospasme inntreffe på en bakgrunn av tretthet, hypoksi av vaskulær dystoni, skivedegenerasjon, avhengighet (nikotinavhengighet), legemidler, føre til vasokonstriksjon. Det oppstår ofte hos eldre.
 5. Hit gassskipene.
 6. Tette arterier med fett.
 7. Frakturer, neoplasmer, operasjoner i livmoderhalsen og thoraxen.
 8. Inflammatoriske prosesser, infeksjon.

Hemodynamisk iskemisk hjerneslag fremkaller en kraftig nedgang i blodtrykket, noe som fører til utilstrekkelig blodsirkulasjon.

Faktorer som utfordrer denne tilstanden er:

 • brudd på blodstrømmen på grunn av akutt hjertesvikt, hjerteinfarkt;
 • dråpet i vaskulær tone og volum av blodsirkulasjon (kollaps), som skyldes kinking (drap) av fartøyet, en svulstpressing på karet, dannelse av en blanding av fett og blodkar (plakk);
 • kombinasjon av flere av de ovennevnte grunner.

Iskemisk lacunar hjerneinfarkt er assosiert med en økning i blodtrykk (hypertensjon) og den resulterende patologien til hjerneskipene.

Årsaken til lacunar slag er følgende sykdommer:

 • høyt blodsukker;
 • hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • betennelse i hjerneskapene (vaskulitt);
 • infeksjon av hjernevev (meningitt og lignende);
 • situasjonen av stress;
 • dårlige vaner.

Husk at iskemisk hjerneslag er manifestert når, etter feil eller ubegrenset behandling av de ovennevnte sykdommene, trombose av arterien, arteriell emboli, arteriosklerose aterosklerotisk.

For å diagnostisere hjernebrekninger av iskemisk natur er det nødvendig med definisjonen av perioden fra hvilken forstyrrelsen av blodstrømmen begynte, etablering av hyppighet av gjentakelse og sekvensen av manifestasjon av symptomer. Først må du være oppmerksom på uttrykket av nevrologiske symptomer og utelukke mulige risikofaktorer (hypo- / hyperglykemi, hypertensjon, arytmi og andre).

Den nødvendige fysiske diagnostikken (undersøkelse for å klargjøre diagnosen) består av følgende prosedyrer:

 1. Tilstedeværelsen av vanlige symptomer - hodepine, frustrasjon, kramper og andre.
 2. Tilstedeværelsen av nevrologiske og meningeal tegn.
 3. Laboratorieundersøkelser (kliniske og biokjemiske blodprøver, generell urinanalyse, hemostasiogram (blodkoagulasjonsanalyse).
 4. Instrumental diagnose av hjerneinfarkt-MRT og CT i hjernen.
 5. bildediagnostiske teknikker tillater å utelukke andre manifestasjoner intrakraniell patologi og påvise tidlige tegn på cerebral ischemisk skade på hodet: fravær av et linsebilde eller kjerne isolerte cortex, og cerebrale arterier giperdensivnost på den berørte side.
 6. Datatomografiske tegn på iskemisk berøring i sonen i en kort stund kan uttrykkes minimalt. Etter en dag manifesterer myokardinfarkt seg som en sone med redusert tetthet.

Eksperter anbefaler at man bruker moderne diagnostiske legemidler som reproduserer diffusjonsvektede bilder, som signaliserer utviklingen av irreversibel hjerneskade.

Det viktigste er å korrekt etablere en slags patologi i hjernen. Siden symptomene er like, er det nødvendig å skille mellom iskemiske og hemorragiske slag. Dette kan gjøres ved hjelp av instrumentell diagnostikk. Disse inkluderer ultralyd, EKG, ekkokardiografi, kliniske og biokjemiske blodprøver. I de fleste tilfeller kompletteres studieplanen med magnetisk resonansbilder eller CT-angiografi. Avgrensede studier utføres i henhold til indikasjoner.

Iskemisk berøring: symptomer og prinsipper for behandling

Iskemisk slag, symptomene som vises før starten, har evnen til å angripe helt uventet. Den raske tilnærmingen kan bestemmes av visse symptomer. Oftest kan først en person svette (noen ganger er denne besvimelsen ledsaget av kramper og et brudd på normal pust), men det kommer også noen ganger til en forringelse i retningen i rommet, men dette er for det meste etter svakhet.

Det er også symptomer på iskemisk slag, som hodepine, kvalme, og noen ganger oppkast. Avhengig av den berørte arterien til et bestemt vaskulært system, har pasienten etter besvimelse visse fokale nevrologiske tegn.

I hjernen er det flere store vaskulære nettverk:

 1. Den første er et carotid-nettverk av halspulsåren, som inkluderer de fremre, midtre og bakre arterier. På grunn av det faktum at blodforsyningszonene til disse arteriene krysser hverandre, er sannsynligheten for progresjon av akutt vaskulær insuffisiens redusert.
 2. Den andre er vertebrobilens vaskulære nettverk. Tilfører blod til hjernens områder, som inkluderer sentrene som er nødvendige for videreføring av livet.

Dette vaskulære nettverket leverer blod til cerebellum, medulla oblongata og den første delen av ryggmargen. Basert på symptomene, er nevrologen i stand til å identifisere en stor arterie med den berørte grenen.

For eksempel er tegn på ONMC på den iskemiske typen av infarkt, konsentrert i karotis-arterienes vaskulære nettverk, som følger:

 1. Patologi av bevegelser av hender og føtter.
 2. Brudd på tale, hvor en person rett og slett ikke har mulighet til å snakke.

Lignende symptomer er tilstede i tilfelle utviklingen av et hjerteinfarkt på den dominerende (vanligvis venstre) halvkule.

I tilfelle infarktets fremgang i vertebrokarbiets vaskulære nettverk, vil pasienten kunne observere lignende lidelser:

 • koordinasjonsforstyrrelse;
 • forverring av uttalen av bestemte ord og syn;
 • komplikasjon av inntak av mat.

Når slaget er konsentrert i bagasjen, utvikler pasienten slike alvorlige symptomer:

 • rask utvikling av lammelse av hver lem;
 • betydelig reduksjon i blodtrykket
 • alvorlig oppvåkning etter søvn;
 • utvikling av patologi av rytme og dyp pust
 • enuresis av urin og avføring.

Hvis cerebellum er fokusert iskemisk slag, vil symptomene være som følger:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • mangel på evne til å bare stå eller gå
 • kroppsbevegelser blir inkonsekvente;
 • øynene begynner å bevege seg selvstendig og bevege seg raskt horisontalt eller vertikalt.

Ved behandling av ONMIK bør iskemisk type ikke forsinkes. Den samme behandlingen må være lang og rettidig - bare slik at du helt eller delvis kan gjenoppta hjernens aktivitet, samt forhindre ubehagelige forverringer.

Første pasienter er identifisert i spesialavdelinger i nevrologisk eller gjenopplivningsavdelingen. Deretter står leger overfor oppgaven med å eliminere akutte patologier i respiratoriske og kardiovaskulære systemer. Om nødvendig utføres intubasjon og pasienten byttes til kunstig åndedrettsvern. Konstant overvåking av homeostase, arbeid av fartøy, hjerte og respirasjon foregår.

Spesiell prioritering er gitt for å redusere intrakranielt trykk og forebygge hjerneødem. Det er forebygging av lungebetennelse, pyelonefritt, tromboembolisme og liggesår.

Den mest effektive metoden for helbredelse fra iskemisk infarkt er trombolyse, som skal utføres innen fem timer etter infarkt. Denne teknikken antar at bare en del av cellene blir påvirket irretrievably. Generelt kalles denne delen av cellene den iskemiske kjernen. Det er omgitt av en sone av frakoblede celler, som imidlertid fortsetter sin livsaktivitet.

Når en person begynner å ta stoffer som virker for å fortynne og oppløse tromben, er blodstrømmen standardisert og cellene gjenopptar å fungere. Spesielt til dette formål, brukes et medisinsk preparat - Aktilis.

Hovedsakelig for utvinning fra et ischemisk slag anvendes: antikoagulanter, blodfortynnende midler, vasoaktive midler, antiblodplatemidler, angioprotectors, neyrotrafiki og antioksidanter.

Det er ingen forskjell i venstre og høyre side terapi, men en individuell tilnærming er nødvendig for riktig behandling. I tillegg må legen velge en unik kombinasjon av stoffer.

Iskemisk slag: konsekvenser, komplikasjoner og liv etter

Iskemisk slag, konsekvensene av dette kan forekomme fra tid til annen, en alvorlig patologi, hvorpå man må nøye overvåke deres livsstil. Eventuelle komplikasjoner av iskemisk berøring kan komme tilbake. I verste fall vil en person få den første eller tredje gruppen av funksjonshemming.

Etter sykdommen er slike komplikasjoner:

 • kongestiv lungebetennelse;
 • ødem i hjernen;
 • hjertesvikt;
 • penetrasjon av tromboembol i pulmonal arteriesystemet;
 • trykksår;
 • forurensning av blod.

For fullstendig helbredelse etter et iskemisk slag er ernæring viktig. Det anbefales ca 4-6 ganger om dagen. Mat bør ikke inneholde mye kalorier og skal preges av tilstedeværelsen av et stort antall proteiner, vegetabilske fettstoffer og komplekse karbohydrater.

Også veldig viktig og rå grønnsaker, fordi de forbedrer de biokjemiske prosessene. Siden tranebær og blåbær bidrar til tidlig fjerning av frie radikaler, bør de også bli introdusert i det daglige dietten.

Nøkkelråd: Bruk mindre salt, og røkt, stekt, fett og melprodukter og skal fjernes helt fra kostholdet.

For å minimere komplikasjonene ved iskemisk beredskap, er det nødvendig med en lang rehabilitering. Det vil si et sett med ulike aktiviteter hvis formål er å sikre en persons sosiale tilpasning. Det er betydelig nok til fullstendig gjenoppretting etter et slag.

For riktig rehabilitering skal utføres i et spesielt nevrologisk sanatorium.

Rehabilitering inkluderer flere prosedyrer:

 • fysioterapi;
 • treningsbehandling;
 • massasje;
 • slambehandling;
 • akupunktur.

Takket være disse prosedyrene finner du utvinning av motor og vestibulær apparat. Hjelpe av en nevrolog og taleterapeut vil sikre gjenopptakelse av normal tale. Det er også ønskelig å bruke en rekke medisiner som hjelper til med å gjenopprette hjernen.

Ikke utelukkende bruk av produkter som datoer og bær. Du kan drikke daglig på en spiseskje løkjuice med honning etter å ha spist. Ved daggry, drikk helles fra furu kegler.

Livet etter et iskemisk slag krever konstant kontroll og riktig ernæring, tilstrekkelig søvn og hvile. Forebygging inkluderer ulike metoder, som har til formål å utelukke muligheten for infarkt og ulike komplikasjoner etter det.

Det er svært viktig å ta tid til å behandle arteriell hypertensjon, å bli undersøkt for hjertesmerter, og også å utelukke plutselige trykkstigninger. Avhengig av ulike faktorer kan livet etter et iskemisk slag fortsette flere uker, og kanskje mer enn 10 år.

Iskemisk hjerteinfarkt: symptomer og behandling

Iskemisk infarkt oppstår med utilstrekkelig blodsirkulasjon, siden hjernedannende vev er svært sensitive i fravær av oksygen, fordi de trenger konstant oksygenforsyning.

Hypoksi er spesielt følsomme celler av grå materiale (grunnlaget for hjernebarken). Disse cellene dør om noen minutter med mangel på oksygen.

De viktigste symptomene på et iskemisk hjerteinfarkt er:

 • en følelse av nummenhet i kroppen;
 • føler seg svak og svimmel;
 • tap av følsomhet i hender og føtter;
 • alvorlig angrep av hodepine;
 • vanskeligheter med å snakke;
 • utseendet av et brudd på samordningen;
 • en følelse av svak bedøvelse;
 • føler seg døsig;
 • utseende av kvalme eller oppkast.

Med iskemisk hjerteinfarkt, en person pales, observeres en reduksjon i trykk. Økning i blodtrykk er sjeldent, hovedsakelig bare med hjerneinfarkt. Økt hjertefrekvens (men mindre enn full), det er ingen temperaturendring.

Hvis en person allerede hadde et iskemisk hjerteinfarkt, kan et annet angrep (høyre hjernehalvdel) påvirke tilstanden til mental helse. Først er det et bevisst bevissthet, som gradvis endrer seg til demens.

Noen ganger, når bevisstheten blir gjenopprettet, ser pasienten hallusinasjoner, raser, det vil si tegn på psykose. Svært sjelden (i tilfelle en koagulering i halspulsåren), kan en person falle inn i koma. Kunnskap om symptomatologi av infarkt gjør det mulig å etablere et hjerteinfarkt og ta akutte tiltak.

Med rettidig assistanse kan cerebrale blodstrømssykdommer på grunn av iskemisk type infarkt ikke føre til funksjonshemning. I løpet av de første 1,5 timene etter påvirkningen utvikles de mest negative konsekvensene. Derfor er den største effekten av behandling manifestert i de første 2 timene.

Et hjerneinfarkt er en akutt tilstand hos pasienten, og det bør være sterkt innlagt på sykehuset.

På sykehuset er de viktigste oppgavene til behandling:

 • restaurering i vevet i hjernens sirkulasjon;
 • beskyttelse mot skade på nervefibre.

Derfor, praktisk fra de første timene av en slik tilstand, foreskriver legen midler som bryter troppene - trombolytikken. Slike midler er også nyttige ved behandling av hjerteinfarkt. Trombolytiske midler under trombusoppløsning tillater ikke skade på nerveceller og bidrar til å redusere lesjonens størrelse.

For å redusere og stoppe vekstprosessen med eksisterende blodpropper og forhindre utseendet til en ny, kan du hjelpe midler fra antikoagulantgruppen. I tillegg bidrar disse stoffene til å redusere blodproppene.

Antiaggreganter er agenter hvis handling er rettet mot å endre blodegenskaper. Slike rusmidler stopper limingsprosessene (eller blodplateaggregasjon). Antiaggregeringsmidler er blant de vanlige stoffene som brukes til behandling av hjerneslag, forårsaket av cerebral aterosklerose eller ulike blodsykdommer med utseendet av trombi. Likevel brukes disse stoffene i forebygging av utvikling av et gjentatt angrep av slag.

Det skal huskes at hjerneceller vil begynne å dø uten å få mat og berike med oksygen. Biokjemiske prosesser begynner umiddelbart, som kan stoppes ved hjelp av legemidler - cytoprotektorer eller nevrorotorer. Sistnevnte bidrar til å øke aktiviteten til celler omgitt av "døde" celler. "Ikke-deltakende" celler på dette tidspunktet tar på seg oppdraget til døde celler.

Med et infarkt finnes det også kirurgiske behandlingsmetoder, for eksempel karoten endarterektomi. Under operasjonen blir den indre veggen av karoten arterien fjernet fra den aterosklerotiske plakk. Intervensjon kirurgi er et valg av valg hvis årsaken til et slag er en blokkering i halspulsåren. Denne metoden brukes til å hindre gjentakelse eller forhindre utbruddet av et slag.

Håper og sjanser for effektiv behandling, gjenoppretting etter hjerteinfarkt og hjerneslag hos pasienter er tilgjengelig. Det viktigste er å ha tålmodighet, mot og styrke for å oppnå et positivt resultat.

Les Mer Om Fartøyene