Mitral stenose

Mitral stenose eller stenose i mitralventilen er den overførte hjertesykdommen forbundet med innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning, noe som fører til vanskeligheter i blodstrømmen til venstre ventrikel.

Symptomer på mitralstenose inkluderer: tretthet, kortpustethet, uregelmessig hjerterytme, ubehag i brystet, hoste med hemoptysis.

Diagnostikk av mitralstenose er basert på radiografi, elektrokardiografi, ekkokardiografi, hjertekateterisering.

Ved behandling av mitralstenose brukes mitral commissurotomi eller ballongvalvuloplasti.

Årsaker til mitral stenose

I de fleste tilfeller (ca 80%) er årsaken til denne sykdommen reumatisme, som tidligere ble overført. I tillegg kan denne sykdommen forårsakes av hjerteskader, infeksiv endokarditt, syfilis, aterosklerose.

Denne type hjertesykdom er mest vanlig hos kvinner og utvikler seg vanligvis i ung alder.

I sjeldne tilfeller er sykdommen forbundet med alvorlig forkalkning av ventiler og mitralventilringer, intrakardial trombi, medfødt hjertesykdom, myxom i venstre atrium.

Utviklingen av mitralventilstenose kan også skyldes protese eller kommissurotomi av mitralventilen. Aortisk insuffisiens kan også ledsages av mitral stenose.

Med mitralstenose er det en forstyrrelse i ventilens operasjon, som ligger mellom venstre ventrikel og atrium. Fra venstre atrium strømmer arterielt blod gjennom mitralventilen inn i ventrikkelen. Med denne sykdommen blir ventilen tykkere, og størrelsen på mitralhullet minker. Som et resultat, har blodet under diastolen ikke tid til å pumpe ut fra venstre atrium og trykket i det øker. Konsekvensen av dette er inkludering av tilleggsutligningsmekanismer, som bidrar til å opprettholde normal blodpåfylling av venstre ventrikel.

Klassifisering og symptomer på mitral stenose

De første symptomene på mitralstenose forekommer som regel 20 år etter det første revmatiske angrepet. Siden starten av dyspné i hvilemodus før et dødelig utfall, tar det 2 til 5 år.

I nærvær av lunge stenose, trenger pasientene ikke gjøre noen klager, men den emosjonelle og fysisk stress, feber, samleie, paroksysmal takykardi, alvorlig anemi, hypertyreose, graviditet er en kraftig økning PAOP, noe som fører til kortpustethet og hoste. Ved alvorlig stenose fører en kraftig økning i blodstrømmen til utviklingen av lungeødem.

Det kritiske øyeblikket i løpet av sykdommen er utseendet av konstant atrieflimmer. Etter det begynner sykdommen å utvikle seg mye mer intensivt.

Ved brudd på lungeårene utvikler pasienten hemoptysis.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, reduserer symptomene på stagnasjon i lungene, hemoptysis og lungeødem fortsetter lettere. Men det er: tyngde i magen, svakhet, hevelse, hydrothorax, ascites.

Ofte er et symptom på mitral stenose kronisk lungebetennelse, bronkitt, bronkopneumoni. I 10% av tilfellene er brystsmerter observert, pulmonal hypertensjon utvikler, sklerose, fortykkelse av alveolar septa og kapillærer.

I venstre atrium kan trombi oppstå, som fører til tromboembolisme av hjernens arterier, milt, nyrer, lemmer.

Det er fem stadier (grader) av mitralstenose (klassifikasjon foreslått EA Damir og AN Bakulev):

 1. Full kompensasjon av blodsirkulasjon. Pasienten klager ikke, men undersøkelsen avslører typiske tegn på mitral stenose. Størrelsen på venstre atrium er ikke mer enn 4 cm, området av mitralåpningen er 3-4 kvadrat. cm;
 2. Relativ sirkulasjonsfeil. Med denne grad av mitralstenose, opplever pasienten kortpustethet under trening, viser tegn til hypertensjon, lungekretsløpet, øket venetrykket litt, men ikke oppdages Den markerte tegn på sirkulasjonssvikt. Området på mitralåpningen er ca 2 kvadratkilometer. se Atrium størrelse 4-5 cm;
 3. Den første fasen av sirkulasjonsfeil. Denne graden av mitralstenose er preget av stagnasjonsfenomener i sirkulasjonens store og små sirkler. Størrelsen på hjertet er forstørret. Venetisk trykk økes betydelig. Leveren er forstørret. Området i mitralåpningen er 1-1,5 kvadratmeter. se atriell størrelse - 5 eller flere centimeter;
 4. Kraftig uttrykt sirkulasjonsfeil. Hjertet og leveren er sterkt forstørret. Høyt venetrykk er notert. Det er perifert ødem og ascites. Mitralåpning - mindre enn 1 kvadrat. cm, atrium - mer enn 5 cm;
 5. Terminalt dystrofisk stadium av sirkulasjonsfeil. Hjertet og leveren er betydelig forstørret i størrelse, det er en sterk økning i venetrykk, ascites, sterkt perifert ødem, dyspnø i ro. Området i mitralåpningen er 5 cm.

Diagnose av mitral stenose

For diagnostisering av mitralstenose utføres følgende studier:

 • Palpasjon av over-hjerteområdet. Presistolisk tremor, "mitral klikk", diastolisk murmur;
 • Phonocardiography. Det utføres for å korrelere hørte lyder med fasen av hjertesyklusen;
 • EKG. Hypertrofi av høyre ventrikel og venstre atrium avsløres, hjerterytmeforstyrrelser;
 • Ekkokardiografi. Det oppdager komprimering av veggene i mitralventilen og reduserer området av mitralåpningen;
 • Radiografi av bryst og hjerte. Utbulingen av lungearterien, høyre ventrikel og venstre atrium er definert, lungemønsteret styrkes og andre tegn;
 • Probe hjerthullene i hjertet. Det utføres for utelukkelse av forkalkning og vegetasjon av ventilen, tilstedeværelsen av trombi.

Behandling av mitralstenose

Ved behandling av mitralstenose brukes konservative og kirurgiske metoder.

Medikamentterapi brukes til å forebygge smittsom endokarditt, arrestere arrhythmier og redusere manifestasjoner av hjertesvikt.

Kirurgisk inngrep er angitt for behandling av mitralstenose på 2, 3, 4 grader. Hvis det ikke er noen deformasjon av ventiler, er det ikke kalsifisering og lesjoner av papillakordene og musklene, så brukes ballongvalvuloplastikk. De resterende tilfeller kreve en åpen eller lukket commissurotomy, som består i disseksjon av sammenvoksninger og frigjøring av mitral forkalkning, trombus fjernes fra venstre atrium, tilstedeværelse av å utføre annuloplasty av mitral insuffisiens.

Med en grov deformasjon av ventilapparatet er mitralventilprotesen indikert.

Dermed er stenose av mitralventilen en alvorlig sykdom som er tilbøyelig til progresjon på grunn av tilbakefall av revmatisme. De fleste pasientene dør av hjertesvikt og andre komplikasjoner.

Mitral stenose

Mitral stenose Er en ismisk innsnevring av lumen av atrioventrikulær åpning til venstre, som utviser motstand mot blodstrømmen langs det venstre hjerte under den diastoliske avspenningen av hjertekammerene.

Forekomsten av mitralstenose er betydelig forskjellig i forskjellige land og er mer avhengig av forekomsten av revmatisme i dette området. Den netto mitralskader på hjerteapparatet utgjør i gjennomsnitt 60% av alle hjertefeil, hvorav 75% av tilfellene er kvinner.

Mitral stenose

For dannelsen av stenose i mitralventilen er utviklingen av signifikante fibrotiske endringer i ventilen, ledsaget av sammenføyning av kommisjonen, fortykning og kalsinering av ventiler karakteristisk. Sammen med disse endringene, kan mitralventilskade følge av noe fortykkelse, fusjon og forkortelse av sårstrukturen i akkordene og dannelsen av en traktformet mitralventil.

I en situasjon hvor mitralstenose utvikles i bakgrunnen av revmatisk feber, morfologiske endringer av ventilen på grunn av revmatisk hjertesykdom manifestasjoner hos den akutte perioden. Manifestasjoner av mitral stenose i dette tilfelle utvikle seg raskt, på grunn av den konstant eksponering for traumatisk klaff forhøyet blodtrykk på grunn av alvorlige forstyrrelser av hjerte hemodynamikk og progressiv reumatoid inflammasjon.

Kardiohemodynamikk med stenose i mitralventilen forstyrres hovedsakelig på grunn av dannelsen av den første barrieren i form av en innsnevring av mitralåpningen. I en situasjon der totalarealet av mitralåpningen er betydelig redusert, oppstår forhold for å hindre at blodet beveger seg til venstre hjerte, så det er en kompensatorisk økning i blodtrykkshastigheten.

I de innledende stadier av stenose i mitralventilen, kompenserende patogenetiske mekanismer i form av økt trykk i venstre atriell hulrom, samt økning og økning av systolnivå-hemodynamiske forstyrrelser. Tegn på økt blodtrykk i hulrommet i venstre atrium i kompensert stadium av stenose i mitralventilen er kun observert med overdreven psyko-emosjonell og fysisk aktivitet for å sikre en økning i hjertets minuttvolum. Økt trykk i hulrommet til venstreatrium er alltid ledsaget av en økning i trykk i lunges venesystem.

En betydelig innsnevring av åpningen mitral 1 cm2, fulgt av en markert økning i trykkfallet i venstre atrium 25 mm Hg høyere enn nivået På grunn av den forbedrede blodstrømmen til venstre atrium, som oppstår på en bakgrunn av en fysisk og / eller psykisk bølge oppstår propotevanie skytende væskekomponent av blod inn i lunge alveolene og utvikling av symptomer på lungeødem. I de innledende trinn av denne prosess i kroppen utløste beskyttende kompenserende mekanisme i form av refleks Kitaeva som omfatter en innsnevring av lumen av lungevenene av liten kaliber, som i utgangspunktet har en forbigående natur, og ytterligere markert vedvarende pulmonal arteriolar innsnevring.

I forbindelse med de ovennevnte kompensasjonseffekter er det i lungekarene tykkelse og sklerosering av vaskemuren, noe som resulterer i fullstendig utblodning av lumen. Dermed virker lungevaskulær motstand som en "ytterligere barriere".

Ved utmattelse av kompensasjonsmekanismer utvikles dilatert kardiomyopati av høyre hjerte, og stillestående tegn blir dannet i systemet av et stort sirkulasjonssystem.

Årsaker til mitral stenose

Den vanligste etiopathogenetiske årsaken til utvikling av tegn på mitralstenose er reumatisk lesjon. Medfødt misdannelse i form av en ismisk innsnevring av mitralåpningen er ekstremt sjelden og utvikler seg bare dersom alle sene akkorder er festet til en enkelt papillarmuskulatur.

Degenerativ sykdom mitral ventil, ledsaget av alvorlig forkalkning av sin ring, før eller senere, provoserer utviklingen av ervervet mitral stenose. Sjelden imidlertid føre til forekomsten av lesjoner opptrer Ventilanordning mitralstenose, er tilstedeværelsen av flere klaffer vegetasjoner i projeksjons klaffer observert i infeksiøs endokarditt typen, samt venstre atrial myxom.

Noen tilfeller av alvorlig langvarig strøm av endokarditt, som oppstår mot bakgrunn av systemisk involvering av bindevev, resulterer i utvikling av mitralstenose.

Symptomer og tegn på mitral stenose

Den første tegn på stenotisk nederlag i mitralventilen er progressiv dyspné. I begynnelsen av sykdommen er respiratoriske sykdommer kun observert med overdreven fysisk aktivitet, og når defekten utvikler seg, ikke bare kortpustethet med minimal fysisk aktivitet, men også hoste observeres.

Et karakteristisk symptom på mitralstenose er en økning i luftveissykdommer i horisontal stilling, for å lette tilstanden pasienten opptar en ortostatisk stilling. Åndedrettsforstyrrelser med mitralstenose kan nå en uttalt intensitet rett opp til forekomsten av kvelning, og frigjøringen av et rikelig volum av rosa skummende sputum indikerer utviklingen av alveolært lungeødem.

Mitral og aortastenose nesten 80% av tilfellene ledsaget av utseende av tilbakevendende hemoptysis, diskontinuiteter som skyldes flere vaskulære anastomoser som er påvirket av forhøyet trykk i lungevenene. I enkelte tilfeller skjer hemoptysis som et resultat av komplikasjoner av myokardinfarkt og lungeødem i den mellomliggende fase.

Med en reduksjon i hjertets minuttvolum, er det en uttalt svakhet og redusert arbeidsevne. Forekomsten av ulike former for hjertearytmier i mitralstenose anses å være sjeldne, men episoder av arytmi forverrer signifikant kliniske manifestasjoner av denne feilen. Den vanligste formen for rytmeforstyrrelser er den vedvarende formen for atrieflimmer.

Tegn på tiltredelse av hjerteinfarkt i høyre ventrikulær tilstand er markert ødem av perifer lokalisering, samt en følelse av tyngde og ubehag i bukets øverste høyre kvadrant. Smerte i hjertet og stenokardisk brystsmerter er et unntak fra regelen og refererer ikke til spesifikke tegn på mitralstenose.

Til tross for den dominerende reumatiske genese av mitralstenose, som observeres i den overvektige flertallet av pasienter, klarer bare en liten prosentandel av tilfeller å oppdage typiske posttraumatiske tegn. Den gjennomsnittlige varigheten av latent perioden fra akutt revmatisk angrep til dannelsen av innsnevring av mitralåpningen med alvorlige kardiovaskulære forstyrrelser er et tiår. Akutt debut av sykdommen er bare observert i tilfelle av atrieflimmer, og i dette tilfellet er det et raskt progressivt kurs og utviklingen av funksjonshemming på kort tid.

I tilfelle av alvorlig mitralstenose har et overordnet mål undersøkelse av pasienten gjør det mulig å mistenke eksistensen av vice, som pasienten er alltid i posisjon orthopnea, og pasientene har karakteristiske forandringer i huden i form av acrocyanosis og utseendet på blåaktig blush i projeksjonen av malar området på begge sider. Høye pulmonal hypertensjon manifesterer forbedret utseende presystolic pulse vene i nakken, og når det kombineres med Trikuspidalklaff insuffisiens viste tegn til positiv venøs puls.

Egenheten ved mitralstenose er utseendet på endringer i den objektive studien av pasienten. Således gir palpasjon av brystet oss mulighet til å oppdage en kraftig svekkelse av den apikale impulsen på grunn av forskyvningen av venstre ventrikel av den hypertrophied høyre hjertekammeret i hjertet. Ekspressert myokardial hypertrofi i høyre hjerte kan ledsages av visuelle pulseringer under stiftens xiphoidprosess, som øker med dyp inspirasjon.

For å diagnostisere hemodynamiske forstyrrelser i mitral stenose anbefales det at spesiell palpasjon utføres med bestemmelse av stemmejakt i horisontal stilling med en sving til venstre side. Den uttalt innsnevring av mitralåpningen ledsages av et symptom på "forbedret diastolisk vokalskjelv" i projeksjonen av hjertepunktet.

En erfaren kardiolog, som bruker den auskultive metoden til å undersøke en pasient, kan på en pålitelig måte etablere en diagnose, siden denne patologien er ledsaget av spesifikke auskultative endringer. Så, på grunn av den begrensede fyllingen av hulrommet i venstre ventrikkel med blod, er det en "klapping" 1 tone. Den utprøvde forkalkningen av ventilflikene begrenser deres motoraktivitet, som følge av at sonoriteten til en tone er kraftig svekket. Når du lytter til hjertet i pasientens horisontale stilling, kan det være et "klik på åpningen av mitralventilen" på hjertepunktets lyttepunkt. Utseendet til en 2-tone aksent i projeksjonen av auskultasjon av lungearterien indikerer utviklingen av pulmonal hypertensjon på grunn av forlengelse av den systoliske sammentrekning av høyre ventrikel.

Diastolisk murmur høres både i varianten av presystolisk og mesodiastolisk, og dens varighet avhenger direkte av alvorlighetsgraden av den stenotiske konsentrasjonen av mitralåpningen. Det beste poenget med auskultasjon av diastolisk støy er projeksjon av hjertepunktet under forsinket pust i utåndingsfasen. Atrieflimmer, som ofte følger med mitralstenose, bidrar til forsvunnet presystolisk komponent, opp til det totale fravær av diastolisk støy.

Grader av mitral stenose

Klassifisering av mitralstenose i faser og grader av alvorlighetsgrad brukes i forbindelse med det faktum at hver grad av sykdom krever bruk av en bestemt behandlingsmetode for å normalisere pasientens funksjonelle tilstand.

• Den første eller første graden av mitralstenose indikerer fullstendig sikkerhet for kompensasjonsevnen til pasientens kardiovaskulære system. Kompensasjonsmekanismer består i en liten trykkøkning i hulrommet til venstre atrium til et nivå på 10 mm Hg. og en økning i sin systoliske sammentrekning med en mitralåpning på over 2,5 cm 3. I den første fasen av sykdommen er pasientens evne til å jobbe fullt bevart, og pasienter oppdager ikke en signifikant helsesykdom. Men når man utfører strålingsdiagnostiske metoder, signalerer ikke bare dilatasjon av venstre atriell hulrom, men også en økning i veggen er funnet.

• Subkompensatorisk eller andre grad av mitral stenose er preget av inkludering i kompenserende mekanismer med forbedret høyre hjertefunksjon, nemlig høyre ventrikel. På dette stadiet er dannelsen av den såkalte "første barrieren" notert i form av en uttalt innsnevring av mitralåpningen til 1,5 cm3. Også på dette stadiet er det en mer signifikant økning i blodtrykksgradienten i venstre atrium til 30 mm Hg. for å opprettholde hjerteutgangen på et konstant normalt nivå. En økning i trykkgradienten i lungekapillærnettet ledsages av utseendet hos pasienter med karakteristiske klager over dyspnø under forhold med økt fysisk aktivitet, episodiske angrep av hemoptyse og hjertestans. Instrumental diagnostiske metoder tillater å identifisere i denne kategorien av pasienter tegn på overbelastning av høyre hjerte og lungehypertensjon. Uførheten av pasienten med en annen grad av mitralstenose er noe begrenset, men bevart.

• symptomene som observeres hos mitralstenose tredje grad, på grunn av dannelse av patogene "andre barriere", som er ledsaget av utvikling av progressiv høyre hjertesvikt og vedvarende pulmonal hypertensjon i det arterielle system for fartøyer. Pasienter med mitralstenose tredje grad tilhører kategorien av pasienter med en dårlig prognose for rehabilitering, men forventet levealder i denne situasjonen kan nå flere tiår, gitt et tilstrekkelig utvalg ordningen med medikamentell behandling.

• Egenheten ved den fjerde graden av mitralstenose, som indikerer sykdomsprogresjonen, er en kraftig økning i myokardfunksjonen og vedvarende hemodynamisk lidelse. Et interessant faktum er at størrelsen på mitralåpningen kan være den samme som i tredje grad, men progressiv pulmonal hypertensjon med organiske endringer i pulmonal parenchyma forverrer forløpet av den underliggende sykdommen. Et typisk spesifikt symptom som karakteriserer overgangen til mitralstenose til fjerde fase er utseendet av atrieflimmer hos pasienten. Pasienter med fjerde grad av mitralstenose har ugunstig prognose for livet, og som regel utvikler det dødelige utfallet av sykdommen innen få måneder.

• Femte eller terminal grad er preget av utseende av irreversible dystrofiske lidelser i sirkulasjonssystemet.

Det er ingen klar gradasjon og tidspunkt for varigheten av et hvilket som helst stadium av mitralstenose, men det er en tydelig avhengighet av sykdomsforløpet på tidspunktet for diagnosen av defekten og tilveiebringelsen av en passende patogenetisk begrunnet mengde terapeutiske tiltak.

Forutsatt at det ikke er nødvendige systematiske medisinske tiltak eller deres inkonsekvens i alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, opprettes forhold for utvikling av livstruende pasientforhold. Så observeres komplikasjoner av mitralstenose selv i den tredje graden av defekten og manifesteres i form av slike patologier:

- Alveolær type lungeødem (observert under de første manifestasjoner av sykdommen og ekstremt sjelden i alvorlige stadier av mitralstenose);

- arytmier (oftest skjer med vedvarende atrieflimmer, og mekanismen for dets forekomst er på grunn av den massive tap av kardiomyocytter og utseendet av sklerotiske endringer i hjertemuskelen);

- tromboemboliske lesjoner av cerebral fartøy

- infeksjonssykdom i bronkopulmonær apparat som et resultat av langvarige stillestående forandringer;

Endokarditt av smittsom natur.

Behandling av mitralstenose

I en situasjon der helt uten kliniske manifestasjoner av mitralstenose, er legemiddel aktiviteter rettet mot forebygging av smittsomme komplikasjoner, og om nødvendig - for å utføre valuta bitsillinoprofilaktiki revmatiske tilblivelsen av det onde.

Blant de ikke-medikamentelle metoder for korrigering av hemodynamisk en anbefalt begrensning av fysisk aktivitet og spiseatferd korreksjon til den totale utelukkelse av bruken av salt og væske. Når mitralstenose i den innledende fasen av utviklingen og ledsaget av anfall av atrieflimmer, anbefaler langsiktig bruk Digoxin å redusere mengden av hjerte sammentrekninger.

I tilfeller av sporadisk hemoptysis og pulmonalarterien lumen tromboembolizatsii en aktiv antikoagulantterapi med heparin og den påfølgende overgang til orale antikoagulanter det anses hensiktsmessig.

Effektiv metode for lindring av atrieflimmer anses å være defibrillering elektrisk puls type, men denne metode krever forhånds antikoagulyativnoy forberede pasienten i 1 måned. Den uttrykte mitralstenose i en kombinasjon med forstyrrelse av en rytme av hjerteaktivitet er ikke gjenstand for elektropulsbehandling. I dette tilfellet dreier man seg om å tranforakisk depolarisering bare etter kirurgisk behandling av defekten.

Den mest effektive behandlingen for korreksjon av hemodynamiske lidelser med stenose i mitralåpningen er kirurgisk korrigering av defekten. De viktigste operasjonelle fordelene i dette tilfellet inkluderer: mitralvalvotomi og ventilprotese. Før man bestemmer metoden for kirurgisk behandling, må pasienten nøye undersøkes for å bestemme morfologisk type av defekten og dybden av hemodynamiske lidelser. I tillegg, når man velger en bestemt kirurgisk inngrep, er det nødvendig å ta hensyn til pasientens alder og den medisinske institusjonens tekniske kapasitet.

I en situasjon der det er "ren mitralstenose", ikke ledsaget av forkalkning av valvulærapparatet, er den foretrukne kirurgiske metoden valvulotomi. Hvis pasienten etter operasjonen har symptomer på sykdommen, må man mistenke restenose av mitralventilen eller skade på strukturen til andre hjerteventiler.

Hvis valvulotomy ikke ledsaget av vedvarende positivt resultat og lagret i pasient hemodynamiske forandringer som er typiske mitralstenose ventilprotesen fortrinnsvis gjort ved hjelp av mekanisk eller biologisk implantat. Dødeligheten av pasienter i den postoperative perioden overstiger ikke 10% og avhenger direkte av tilstedeværelsen eller fraværet av alvorlig høyre ventrikulær svikt. Installering Bioprotese gir ytterligere kalsinering klaffer i forbindelse med hvilke, noen år senere ble pasienten må utføre utskifting av implantatet.

Mitral stenose: årsaker, tegn, behandling

Til tross for prestasjonene i moderne medisin er hjertefeil nå en vanlig patologi, som krever kardiologers nøye oppmerksomhet. Spesielt gjelder det for stenose av mitralventilen, som kan forverre pasientens liv betydelig og forårsake utvikling av alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall.

Mitralventilen er representert ved bindevevets indre strukturer i hjertet, som utfører funksjonene for å dele blodstrømmen mellom venstre atrium og ventrikel. Ventilen ligner med andre ord en dør hvis ventiler lukkes under sammentrekning av ventrikkelen og utvisning av blod fra hulrommet og åpnes under blodstrømmen inn i ventrikkelen. Denne mekanismen sørger for alternativ avslapning av hjertekamrene, samtidig som det gir en kontinuerlig blodstrøm inne i hjertet.

Med utviklingen av den patologiske prosessen på ventilvævene, blir dens funksjon brutt, og blodkropp i blodet er forstyrret. Denne prosessen kan representeres av to former, samt deres kombinasjon - ventilinsuffisiens og stenose av ventilringen. I det første tilfellet klaffene ikke er lukket hermetisk, og således ikke beholde blodet i venstre ventrikkel, og den andre - i området av ventilringen blir redusert på grunn av falseklaffer (norm - 4-6 cm 2). Sistnevnte alternativ kalles mitralstenose, hvor den venstre atrioventrikulære (atrioventrikulære) blenderåpningen blir mindre.

hjertet er normalt og stenose av mitralventilen

Mitral stenose forekommer hovedsakelig i eldre aldersgrupper (55-65 år), er ca 90% av alle tilfeller av anskaffe mangler og utvikler seg oftere enn aorta-stenose.

Video: Mitral stenose - medisinsk animasjon

Årsaker til sykdommen

Mitral stenose, som regel, er en kjøpt patologi. Ekstremt sjelden er innsnevringen av valvuleringen av en medfødt karakter, men i slike tilfeller kombinerer den nesten alltid med andre alvorlige medfødte hjertefeil som ikke forårsaker vanskeligheter med å diagnostisere.

Hovedårsaken til den oppkjøpte innsnevringen av ventilringen er revmatisme. Det er en alvorlig sykdom som forekommer som et resultat av angina, hyppig tonsillitt, kronisk faryngitt, og skarlagensfeber, og kviseaktige hudinfeksjoner. Alle disse sykdommene er forårsaket av hemolytisk streptokokker. Alvorlighetsgraden av reumatisk feber, er at kroppen produserer antistoffer mot sitt eget vev i hjerte, ledd, hjerne og hud (utviklende karditt, artritt, chorea og erytem annulare). Når betennelse oppstår autoimmune karditt klaffer på ventiler som er erstattet grov arrvev og er sveiset til hverandre, noe som resulterer i en sammensmelting av hullet - til revmatisk mitral stenose.

En annen vanlig årsak til defekten er bakteriell eller infektiv endokarditt. Det er oftest forårsaket av samme streptokokker, så vel som andre mikroorganismer, går inn i den systemiske sirkulasjonen hos pasienter med nedsatt immunitet, HIV-infiserte pasienter, intravenøse stoffmisbrukere.

Hvilke symptomer skal varsle pasienten?

Vanligvis er tidsperioden mellom de overførte akutt revmatisk feber, som oppstår 2-4 uker etter streptokokkinfeksjoner, og de første kliniske manifestasjoner av lyte ikke mindre enn fem år.

Til de første symptomene i begynnelsen av sykdommen, eller med en liten mitralstenose, når området av mitralåpningen er mer enn 3 cm 2, er:

 • Økt tretthet,
 • En skarp generell svakhet,
 • Cyanotic (med en blå nyanse) rødme på kinnene - "mitral rødme"
 • Hjertesykdommer og uregelmessigheter i hjertets arbeid med psyko-emosjonell eller fysisk anstrengelse, så vel som i ro,
 • Dyspné når du går for betydelige avstander.

Ytterligere symptomer utvikler progresjon av stenose, som kan være moderat (område av ventilringen 2,3-2,9 cm 2), uttrykket (1,7-2,2 cm 2) og kritisk (1,0-1,6 cm 2), og er i stor grad bestemt av fasen av hjertesvikt og lidelser blodsirkulasjon.

Så i første etappe noterer pasienten kortpustethet, hjertebank og smerter i brystet, forårsaket bare av betydelig fysisk anstrengelse, for eksempel å vandre lange avstander eller klatre trapper til fots.

I den andre fasen sirkulatoriske forstyrrelser beskrevne trekk forstyrre på pasienten når mindre laster, og indikerer også venøs stase i kapillærene og venene i sirkulasjons sirkler - små lunge (skip) eller større (fartøyer indre organer). Dette manifesteres anfall av åndenød, spesielt liggende, tørrhoste, betydelig hevelse av ben og føtter, smerter i bukhulen som følge av venøs mengde i leveren og t. D.

I tredje fase sykdom under rutine husholdning aktivitet (knytte skolissene, matlaging frokost, vandre rundt i huset), observerer pasienten forekomsten av anfall av åndenød. I tillegg oppbygging karakteristisk hevelse av ekstremiteter, ansikt, ansamling av væske i buk og bryst hulrom, hvorved mage øker i volum og kompresjon av lungen væske forverrer bare åndenød. Pasientens hud får en blåaktig tinge - cyanose utvikler seg på grunn av en nedgang i oksygenivået i blodet.

I den fjerde, mest alvorlige eller terminale scenen oppstår alle de ovennevnte klager i en tilstand av fullstendig hvile. Hjertet kan ikke lenger utføre funksjonen ved å pumpe blod gjennom kroppen, indre organer mangler næringsstoffer og oksygen, og degenerasjon av de indre organene utvikler seg. På grunn av det faktum at blodet nesten ikke beveger seg gjennom karene, men stagnerer i lungene og indre organer, oppstår ødem i hele kroppen - anasarca. Den naturlige gjennomføringen av dette stadiet uten behandling er et dødelig utfall.

Generelt tar de første stadiene av prosessen uten behandling fra begynnelsen av kliniske manifestasjoner seg et annet tidsintervall, hovedsakelig 10-20 år, og kjennetegnes av en langsom kurs. Imidlertid, hvis blodblod er stagnert i begge sirkler, er det en rask utvikling av kronisk hjertesvikt. I medisin er enkelte tilfeller av forventet levetid med ubehandlede misdannelser på ca. 40 år beskrevet.

Hvordan diagnostisere mitral stenose?

Hvis pasienten har merket symptomene beskrevet ovenfor, bør han snarest mulig konsultere terapeuten eller kardiologen. Legen kan også mistenkt diagnose ved undersøkelse av pasienten, for eksempel via stetoskop for å lytte til støyen i mitral stenose ved punktet for projeksjonen av mitral (under den venstre nippel) eller høre stillestående natur rales i lungene.

reduksjon i LV ejection - et tegn på mitral insuffisiens

Likevel, for å bekrefte stenose av mitralåpningen, er det pålitelig bare ved hjelp av visualisering av forskningsmetoder, spesielt ved hjelp av ekkokardioskopi eller ultralyd i hjertet. Denne metoden lar deg anslå området for mitralringen og graden av fortykkelse (hypertrofi) av atriene, se tykkede sveisede ventiler og måle trykket i hjertekamrene. En av hovedindikatorene evaluert for mitralstenose er ejektionsfraksjonen (EF), som viser blodvolumet utvist i aorta og videre langs karene av hele organismen Normal PV er minst 55%, med mitral stenose kan reduseres betydelig og når kritiske verdier - 20-30% med alvorlig stenose.

I tillegg til et ultralyd i hjertet, er pasienten vist:

 1. EKG,
 2. Prøver med fysisk aktivitet - tredemølle test, veloergometri,
 3. Personer med myokardisk iskemi kan gjennomgå koronar angiografi for å vurdere behovet for intervensjon på koronarbeholdere,
 4. En undersøkelse av en reumatolog med en historie med revmatisk feber,
 5. Inspeksjon tannlege, ENT, gynekolog for kvinner og for menn urologen å oppdage og eliminere foci av kroniske infeksjoner (karies tenner, kroniske inflammatoriske prosesser i nasopharynx, etc., kan føre til utviklingen tank. Endokarditt).

I alle fall begynner den første undersøkelsen av en pasient med mistanke om mitralstenose først etter den første konsultasjonen av terapeuten eller kardiologen.

Narkotikabehandling av sykdommen

Behandling av mitral misdannelse er delt inn i konservativ og kirurgisk. Disse to metodene brukes parallelt, da pasientens medisinering er spesielt viktig før og etter operasjonen.

Til medisinering er utnevnelsen av følgende grupper av legemidler:

 • Betablokkere - legemidler som reduserer byrden på hjertet på grunn av redusert hjertefrekvens og redusert vaskulær motstand, spesielt når blodet stagnerer i blodkarene. Oftere utpekt concor, coronale, egilok, etc.
 • ACE-hemmer - "beskytte" fartøy, hjerte, hjerne og nyrer fra den negative påvirkning av økt vaskulær motstand. Påfør perindopril, lisinopril og andre.
 • Blokkere ARA II - lavere blodtrykk, noe som er viktig for pasienter med stenose, med samtidig høyt blodtrykk. Oftere brukte losartan (lorista, lopaz) og valsartan (valz).
 • Legemidler som har antiaggregant og antikoagulerende effekter - forhindre økt blodpropp i blodet, brukt hos pasienter med angina pectoris, en historie med hjerteinfarkt, samt med atrieflimmer. Tilordne aspirin kardio, acetamidol, tromboass, warfarin, clopidogrel, xarelto og mange andre.
 • diuretika - En av de viktigste gruppene i nærvær av kronisk hjertesvikt, fordi de forhindrer væskeretensjon i arteriene og årene, og reduserer etterbelastningen i hjertet. Rettferdiggjort bruk av indapamid, veroshpirona, divera, etc.
 • Hjerteglykosider - vises med en reduksjon i kontraktilfunksjonen til venstre ventrikel, samt hos personer med konstant atrieflimmer. Generelt administreres digoksin.

I hvert tilfelle brukes en individuell behandlingsregime, bestemt av kardiologen avhengig av manifestasjoner av defekten og dataene for ekkokardioskopi.

Kirurgisk behandling av mitralstenose

Avhengig av graden av stenose og stadium av CHF, kan operasjonen angis eller kontraindisert.

Med mindre stenose er kirurgi ikke avgjørende, og konservativ behandling av pasienten er tillatt. Med et ventilåpningsområde på mindre enn 3 kvadratmeter. se (moderat, alvorlig og kritisk stenose), er det foretrukket å utføre en operasjon på mitralventilen.

Samtidig operasjon er kontraindisert hos pasienter med terminal hjertesvikt, som i hjertet og i de indre organer kom irreversible prosesser, for å rette opp dette gjenopprettet blodstrøm kan ikke lenger, men død under åpen kirurgi for å helt trekk hjertet er ganske sannsynlig.

Så med stenos av mitralåpningen kan følgende operasjoner utføres:

Ballong Valvuloplasty

Metoden for ballong mitral valvuloplasti brukes i følgende tilfeller:

 1. En hvilken som helst grad av innsnevring av ventilringen i fravær av forkalkning av ventiler og uten trombi i venstre atriumhulrom, samt asymptomatisk kritisk stenose,
 2. Stenose med samtidig atrieflimmer,
 3. Fraværet av mitralregurgitasjon i henhold til ultralyd,
 4. Fravær av kombinert og kombinert alvorlig hjertefeil (patologi av flere ventiler samtidig),
 5. Fravær av samtidig iskemisk hjertesykdom som krever aortokoronar bypassoperasjon.

Teknisk utføres denne operasjonen på denne måten - etter innføring av beroligende legemidler er tilgang til femorale arterien intravenøst, gjennom hvilken et kateter med en liten ballong ved enden settes inn gjennom venen (introduseren) gjennom venen inn i hjertet. Ballongen etter å ha nådd nivået av stenose svulmer, ødelegger adhesjonene og sømene mellom ventilflappene, hvorpå den fjernes. Operasjonen tar ikke mer enn to timer og er praktisk talt smertefri.

variant av åpen kirurgi på ventilen med fjerning av stedet for revmatisk fibrose

Åpne kommissurotomi

Metoden for åpen commissurotomi er indikert i tilfelle av de ovennevnte forhold, unntatt muligheten for ballongvalvuloplasti. Hovedindikasjonen er mitral stenose på 2-4 grader. Operasjonen utføres under generell anestesi på det åpne hjertet, og utføres ved å kutte den smalte ventilen med en skalpell.

Ventilproteser

Operasjonen for erstatning (protese) til ventilen er angitt i de tilfellene når det er en brutal skade på ventiler, som ikke er gjenstand for normal kirurgisk inngrep. Mekanisk og biologisk (fra gris hjerte) transplantasjoner brukes.

Operasjonen utføres i de fleste tilfeller på en kvote, som kan fås innen få uker etter at de nødvendige dokumentene er levert. Ved egenbetaling kan pasientens kostnad variere mellom 100-300 tusen rubler, hvis det er en protetisk mitralventil. Teknisk er slik behandling tilgjengelig i nesten alle større byer i Russland.

Livsstil med mitral stenose

En livsstil med en mindre asymptomatisk mitralstenose krever ingen korreksjon, med unntak av slike ting som:

 • Overholdelse av kosthold,
 • Vanlig besøk til lege,
 • Utelukkelse av ekstrem fysisk anstrengelse,
 • Permanent inntak av foreskrevne medisiner.

En mer uttalt stenose før operasjonen kan føre til mye ulempe for pasienten, da det er nødvendig å beskytte hjertet og utelukke noen betydelige belastninger som bringer ubehag. Derfor hjelper kirurgisk behandling for å bedre livskvaliteten, men krever en mer ansvarlig tilnærming til livets vei etter operasjonen, i særdeleshet, mer strikt medisinske anbefalinger, samt hyppige besøk til legen med det formål å ekkokardiografi (ved første månedlige, deretter hvert halvår i fremtiden igjen per år).

Er komplikasjoner mulig?

Før operasjonen, i tilfelle av alvorlig stenose og i nærvær av hjertesvikt, er risikoen for alvorlige rytmeforstyrrelser og tromboemboliske komplikasjoner ganske høye.

Etter kirurgi blir risikoen minimaliseres, men i sjeldne tilfeller kan forårsake slike ugunstige forhold, slik som postoperative sårinfeksjoner, blødning fra såret i tilfellet med åpen kirurgi tilbakevendende stenose (restenose). Forebygging er kvaliteten på intervensjonen, samt rettidig administrasjon av antibiotika og andre nødvendige stoffer.

outlook

Prognosen bestemmes av graden av stenose og stadiet av kronisk hjertesvikt. Med en 2-4 grader av stenose i kombinasjon med 3-4 fasen av CHF, er prognosen ugunstig. Kirurgisk inngrep i dette tilfellet gjør at du kan endre prognosen i en gunstig retning og ujevnt forbedre pasientens livskvalitet.

Mitral stenose

Mitral stenose - innsnevring av området til venstre atrioventrikulær elvemunning, som fører til vanskeligheter i den fysiologiske strømmen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Klinisk manifesteres mitral stenose av økt tretthet, uregelmessig hjerterytme, kortpustethet, hoste med hemoptysis, ubehag i brystet. For påvisning av mitralstenose, auskultativ diagnose, radiografi, ekkokardiografi, elektrokardiografi, fonokardiografi, hjertekateterisering, atrio- og ventrikulografi utføres. Ved alvorlig stenose er ballongvalvuloplasti eller mitral commissurotomi indikert.

Mitral stenose

Mitral stenose er en ervervet hjertesykdom kjennetegnet ved innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning. I kardiologi diagnostiseres mitralstenose hos 0,05-0,08% av befolkningen. Mitralstenose kan bli isolert (40%), kombinert med den mitral (mitral kombinert) eller med involvering av andre hjerteklaffer (mitral og aorta defekt, mitral og trikuspidal defekt). Mitral stenose oppdages 2-3 ganger oftere hos kvinner, hovedsakelig i alderen 40-60 år.

Årsaker til mitral stenose

I 80% av tilfellene har mitral stenose en revmatisk etiologi. Debut av revmatisme, som regel, skjer i alderen opp til 20 år, og klinisk uttrykt mitral stenose utvikler seg i 10-30 år. Blant de mindre vanlige årsakene som fører til mitral stenose, er infeksiøs endokarditt, aterosklerose, syfilis og hjerte traumer notert.

Sjeldne tilfeller av ikke-reumatisk mitralstenose natur kan være forbundet med alvorlige forkalkninger ring og mitral av venstre atrial myxom, medfødt hjertesykdom (syndrom Lyutembashe), intrakardial tromber. Kanskje utviklingen av mitral restenose etter commissurotomy eller protetisk mitralventil. Utviklingen av relativ mitralstenose kan være ledsaget av aortainsuffisiens.

Egenskaper av hemodynamikk i mitral stenose

Vanligvis er området av mitralåpningen 4-6 kvadratkilometer. cm, og dens innsnevring til 2 kvadratkilometer. cm og mindre er ledsaget av utseendet på brudd på intrakardial hemodynamikk. Stenosen av den atrioventrikulære åpningen forhindrer fjerning av blod fra venstre atrium inn i ventrikkelen. Under disse forholdene er kompensasjonsmekanismer inkludert: trykket i atrisk hulrom øker fra 5 til 20-25 mm Hg. Strekning av venstre atriumsystole oppstår, myokardhypotrofi i venstre atrium utvikler, som i aggregatet letter blodovergangen gjennom den stenotiske mitralåpningen. Disse mekanismene lar oss i utgangspunktet kompensere for effekten av mitralstenose på intrakardial hemodynamikk.

Imidlertid ledsages ytterligere progresjon av mitralstenose og veksten av transmittraltrykkkirurgen av en retrograd økning i trykk i det lunge-vaskulære systemet som fører til utvikling av pulmonal hypertensjon. Under forhold med en signifikant økning i trykk i lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel og høyre atrium tømmes, noe som forårsaker hypertrofi i høyre hjerte.

På grunn av behovet for å overvinne betydelig motstand i lungearterien og utviklingen av sklerotiske og dystrofiske forandringer i myokardiet, reduseres kontraktilfunksjonen til høyre ventrikel og dets dilatasjon oppstår. Dette øker belastningen på høyre atrium, noe som til slutt fører til dekompensering av blodsirkulasjonen langs en stor sirkel.

Klassifisering av mitral stenose

Området for innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning preges av 4 grader av mitral stenose:

 • Jeg grad - ubetydelig mitral stenose (område av blenderåpning> 3 cm2)
 • II grad - moderat mitral stenose (hullets område er 2,3-2,9 kvm)
 • III grad - markert mitral stenose (hullets område er 1,7-2,2 cm)
 • IV grad - kritisk mitral stenose (åpningsområde 1,0-1,6 cm2)

I samsvar med fremdriften av hemodynamiske sykdommer, går løpet av mitralstenose gjennom 5 stadier:

 • Jeg - stadium av full kompensasjon av mitral stenose med venstre atrium. Subjektive klager er fraværende, men auskultasjon avslører direkte tegn på stenose.
 • II - stadium av sirkulasjonsforstyrrelser i en liten sirkel. Subjektive symptomer oppstår bare ved fysisk anstrengelse.
 • III - stadium av markerte tegn på stagnasjon i en liten sirkel og første tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i en stor sirkel.
 • IV - stadium av markerte tegn på stagnasjon i den lille og store sirkel av blodsirkulasjon. Atrieflimmer utvikles hos pasienter.
 • V-dystrofisk stadium, tilsvarer fase III av hjertesvikt

Symptomer på mitral stenose

Kliniske tegn på mitralstenose oppstår som regel når området av atrioventrikulær åpning er mindre enn 2 kvadrat. se økt tretthet, dyspné med fysisk innsats, og deretter i ro, hoste med utslipp av blodårer i sputum, takykardi, hjerterytmeforstyrrelser etter type ekstrasystol og atrieflimmer. Med alvorlig mitral stenose er det ortopedi, nighttime angrep av hjerteastma, i mer alvorlige tilfeller, lungeødem.

I tilfelle av signifikant hypertrofi i venstre atrium kan kompresjonen av den tilbakevendende nerve oppstå ved utvikling av dysfoni. Ca 10% av pasientene med mitral stenose klager over smerte i hjertet, ikke relatert til fysisk aktivitet. Med samtidig koronar aterosklerose er subendokardial iskemi angina angrep mulig. Pasienter lider ofte av gjentatt bronkitt, bronkopneumoni, croupøs lungebetennelse. Når kombinasjon av mitral stenose med mitral insuffisiens, er bakteriell endokarditt ofte forbundet.

Utvendig pasienter med mitralstenose kjennetegnet cyanose munn, nese og negler, begrenset ved tilstedeværelsen av purpur-farge Cyanotiske kinn ( "mitral rødme" eller "rødme dukker). Hypertrofi og dilatasjon av høyre ventrikel forårsaker ofte utviklingen av hjertebukk.

Med utviklingen av høyresidig hjertesvikt er det tyngde i magen, geptomegaliya, perifert ødem, halsvene oppblåsthet, ødem i hulrom (høyre hydrothorax, ascites). Hovedårsaken til dødsfallet i mitralstenose er tromboembolisme i lungearterien.

Diagnose av mitral stenose

Når man samler informasjon om sykdomsutviklingen, kan reumatisk anamnese spores hos 50-60% av pasientene med mitralstenose. Palpasjon av den overkardiale regionen avslører den såkalte "kattreningen" - presystolisk tremor, perkutant blir hjertets grenser skiftet opp og til høyre. Auscultatory mønsteret av mitral stenose er preget av en klappende tone og åpningstonen til mitralventilen ("mitral-klikk"), tilstedeværelsen av diastolisk støy. Fonokardiografi lar deg korrelere den hørte støyen med denne eller den fasen av hjertesyklusen.

Elektrokardiografi (ECG), avslører mitralstenose hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikkel, hjertearytmi (atrieflimmer, arytmi, paroksysmal takykardi, atrial flutter), blokade av høyre grenblokk.

Ved hjelp av ekkokardiografi er det mulig å oppdage en reduksjon i mitralåpningens område, komprimering av veggene i mitralventilen og fiberringen, en økning i venstre atrium. Transesofageal ekkokardiografi i mitralstenose er nødvendig for å utelukke vegetasjon og kalsifisering av ventilen, tilstedeværelsen av trombi i venstre atrium.

Disse radiografiske studier (bryst radiografi, radiografi av hjertet med kontrastspiserøret) karakterisert utbuling bue lungearterien, venstre forkammer og høyre ventrikkel, mitral-hjerte-konfigurasjon, forlengelse av skygger Vena Cava, økt lunge mønster og andre indirekte tegn på mitral stenose.

Ved probing av hjertehulene, er det et økt trykk i venstre atrium og høyre hjerte, en økning i transmittral trykkgradienten. Venstre ventrikulografi og atriografi, samt koronar angiografi, er vist til alle søkere for protesen til mitralventilen.

Behandling av mitralstenose

Medisinsk behandling for mitralstenose er nødvendig for å forebygge infeksiøs endokarditt (antibiotika) reduserer strengheten av hjertesvikt (hjerteglykosider, diuretika), ødem arrytmier (beta-blokkere). I tromboembolisme administreres en subkutan injeksjon av heparin under kontroll av INR, og antiplateletmidler administreres.

Graviditet for kvinner med mitralstenose er ikke kontraindisert dersom området i mitralåpningen er mer enn 1,6 kvadratmeter. cm og det er ingen tegn på kardial dekompensering; Ellers utføres abort av medisinske grunner.

Kirurgisk behandling av mitral stenose utført ved II, III, IV stadier hemodynamiske forstyrrelser. I fravær av deformering av flikene, forkalkninger, kan lesjoner av de papillære muskler og chordae utføre valvuloplasty ballong. I andre tilfeller viser en lukket eller åpen commissurotomy, der adhesjoner dissekeres, mitral ventil fritatt for forkalkning, blir klumper fjernes fra venstre forkammer når mitral annuloplasty produsert svikt. Robust deformasjon av basen ventilanordningen er en protese Mitralklaff.

Prognose og forebygging av mitral stenose

Den femårige overlevelsesraten med naturlig løpet av mitralstenose er 50%. Selv en liten asymptomatisk mitralstenose er utsatt for progresjon på grunn av gjentatte angrep av revmatisk hjertesykdom. Den postoperative 5-års overlevelse er 85-95%. Postoperativ restenose utvikles hos ca 30% av pasientene i 10 år, noe som krever en mitral rekomissorotomi.

Forebygging av mitral stenose består i å utføre anti-tilbakefall forebygging av revmatisme, sanering av foci av kronisk streptokokk infeksjon. Pasientene skal overvåkes av en kardiolog og reumatolog og gjennomgår en regelmessig fullstendig klinisk og instrumentell undersøkelse for å utelukke fremdriften av mitralstenose.

Stenose av mitralventilen: årsaker, diagnose, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er mitral stenose, de viktigste årsakene til forekomsten. Hvordan utvikler patologien sine karakteristiske symptomer. Metoder for diagnose og behandling, prognose for gjenoppretting.

Innsnevringen av åpningen mellom det venstre atrium og ventrikkelen, som hindrer den intrakardielle blodstrømmen, kalles stenose i mitralventilen.

Ved normal drift, går inn i blod hjertet uten hindring fra atria til ventriklene når ventriklene slappe etter en minuttvolum og redusere infarkt (under diastole). I patologien av ulike årsaker (infeksiøs endokarditt, aterosklerotisk plakk) venstre atrioventrikulær åpning blir redusert i størrelse, er smalere (arrdannelse eller vev ventil forkalkning, fusjons klaffer), og skaper en hindring for normal blodstrøm:

 • i venstre ventrikel, blod ikke leveres i nok mengde, volumet av hjerteutgang faller;
 • i venstre atrium på grunn av trykk øker motstanden til hjertekammerets vegger, de tykker seg (hypertrofi);
 • utvikler pulmonal hypertensjon (en økning i blodtrykk i lungene);
 • høyre ventrikel øker gradvis i volum (dilatasjon), dens kontraktile funksjon brytes.

Resultatet er en alvorlig forstyrrelse av hjertemuskelen og sirkulasjonen.

Denne utførelsesform stenose (innsnevring av den venstre atrioventrikulær åpningen) refererer skrustikker til ervervet patologi farlig utvikling av alvorlige komplikasjoner - malign arytmi (atrial sin form) fra fatal tromboemboli, blødning (aneurisme ruptur av pulmonale blodårer), lungeødem.

Endelig, er det umulig å herde stenose, kirurgiske metoder unnlater å betydelig forbedre prognose og forlenge levetiden av 2 (med unexpressed svekket blodgjennomstrømning, dyspné etter trening), og 3 stadier av sykdommen (med alvorlig blodsykdom, dyspné ved stillstand).

Før og etter operasjonen behandles patologi av en kardiolog, opererer på innsnevring av hjertekirurgen.

Fem stadier av patologi

Alle sirkulasjonsforstyrrelser (hemodynamikk) med stenose i mitralventilen har en direkte avhengighet av størrelsen på den atrioventrikulære åpningen. Området i det vanlige hjertet er 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi, reduseres det gradvis:

 1. Mindre innsnevring (et område på minst 3 kvm), hemodynamiske forstyrrelser, er ikke uttrykt, kan vare i flere tiår, tilsvarer stadium 1 av sykdommen.
 2. Moderat mitralstenose (fra 2,9 til 2,3), det er svake manifestasjoner av blodtilførsel og stasisforstyrrelser (en liten dyspnø som utvikler seg som følge av fysisk aktivitet, som går i ro) tilsvarer 2 stadier.
 3. Den utprøvde innsnevringen (fra 2,2 til 1,7 kvm), åpenbare symptomer på dysfunksjon, oppstår dyspnø fra noen aktivitet (når du utfører daglige oppgaver, går), går ikke i hvile, tilsvarer 3-4 stadier av stenose.
 4. Den kritiske scenen, når stenosen når en størrelse på 1,0 kvadrat. cm, tilsvarer det dystrofiske stadium 5 av sykdommen. Mangelsymptomer nå katastrofale proporsjoner, sirkulatoriske forstyrrelser forårsake irreversible endringer i organer og vev utvikle maligne arytmier (atrial form), er vanskelig å flytte pasienten, mister han evnen til å arbeide.

På stadium av kritisk innsnevring av atrioventrikulær åpning er det umulig å gjenopprette blodtilførselen og forbedre prognosen til pasienten selv ved kirurgiske metoder, overtredelsene er raskt kompliserte, og resultatet er et dødelig utfall.

Hovedårsakene til stenose i mitralventilen

De hyppigste årsaker til sammenvoksninger og arr (voksn) ventilklaffer - vevsskade som følge av infeksjon, metabolske sykdommer (hyperlipidemi, kolesterolplakkdannelse) og traumer av hjertet:

 • Reumatisme, revmatoid artritt og infektiv endokarditt (80%);
 • aterosklerose;
 • kalsifisering (vevsherding som følge av avsetning i kalsiumceller);
 • syfilis;
 • Myxoma (godartet neoplasma av hjertet);
 • Medfødt hjertesykdom med atrioventrikulær septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aorta insuffisiens (mangler i aortaklaven som fører til forstyrrelser av intrakardial blodstrøm);
 • intrakardial trombi;
 • traumer av hjertet og brystet;
 • ioniserende stråling;
 • forgiftning med legemidler (preparater basert på planteekstrakter av malurt).

Noen ganger er årsaken til at kontraheringen av mitralventilen er kirurgi (30%) for å eliminere stenose (kommissurotomi, ventilproteser).

symptomer

I de tidlige stadiene av sykdommen er helt symptomfri, uten å påvirke evnen til å arbeide og livskvalitet for pasienten, kan en slik periode vare i flere tiår (fra 10 til 20 år).

Alvorlig stenose i mitralventilen blir i etapper, når området av atrioventrikulæråpningen smalker til 2 kvadratkilometer. se Patologi er preget av klare tegn på brudd (hoste med hemoptysis, nattangrep av astma, lungeødem, arytmi av typen ciliary). Alvorlig kortpustethet forstyrrer pasienten, ikke bare etter husholdningsstress, men i fullstendig hvile, går patologien raskt, noe som fører til fullstendig funksjonshemning.

Les Mer Om Fartøyene