Årsaker til aterosklerose

Hva er årsakene til atherosklerose? Mange tror at bare eldre mennesker kan bli syke. Men dette er langt fra saken. Det er nødvendig å finne ut årsakene til denne sykdommen.

Hva heter aterosklerose?

Sykdommen er systemisk: blodkarrene i menneskekroppen lider, det er et brudd på hjernens kar. Berørt av alle kroppssystemene, selv om fokuset kun kan plasseres i en eller flere avdelinger. Den ideelle arterien er glatt, skinnende og jevn.

Utseendet på plakkene (utvekster) på blodårene forårsaker deres sammenblanding og vanskeligheter i blodstrømmen gjennom dem. Plaques kan vokse "familier", smeltet senere i en vekst. For å forstå årsaken til starten, kan du finne ut hva kolesterolet er. Kolesterol er den mest komplekse symbiosen av fettmolekyler. Klassene av forbindelser av menneskekroppen er fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og andre.

Fett er lipider, og protein er protein. Den intercellulære væsken i blodet forbinder alle molekylene, inkludert kolesterol, i seg selv. Molekyler (fett) er i nær tilknytning til proteinmolekyler. Lag et proteinfettkompleks, kalt i vitenskap (medisin) som lipoproteiner. Disse kompleksene (LP) er involvert i forekomsten av plakk. De deltar i omvendt regenerering (forsvinner av atherosklerotiske plakk). LP som en egen gruppe er ikke homogen. I medisin er spesiell oppmerksomhet til fem grupper lipoproteiner, tre er av større interesse:

 • a-lipoprotein;
 • beta-lipoprotein;
 • pre-beta-lipoproteiner.

Den første gruppen bidrar til å eliminere aterosklerose, men de to følgende tværtimot forårsaker utviklingen. Årsaken til sykdommen er en metabolsk lidelse.

Risikofaktorer og årsaker til sykdom

Faktorer er delt inn i følgende grupper:

 • disponerende;
 • vekkende;
 • bidra.

Forutsetninger for utviklingen av sykdommen er de faktorene vi ikke kan påvirke. Følgende faktorer er predisponerende for utviklingen av AU. For det første er det genetikk av strukturen til en individuell menneskekropp. Forskere har ennå ikke fullt ut studert denne mekanismen, men ifølge statistikk er personer som har noen fra slektningene lidd av hypertensjon, iskemisk hjertesykdom, mer sannsynlig å lide av sykdommen. For det andre er sex av en person en predisponerende faktor. En mann er utsatt for sykdom oftere enn en kvinne. En kvinne er beskyttet mot utbrudd av aterosklerose, ned til hormonelle forandringer i kroppen (overgangsalderen) av østrogener.

Imidlertid er det noen ganger sagt om utviklingen av aterosklerose hos jenter som har en rekke dårlige vaner: røyking, alkohol. Innflytelse på tidlig aterosklerose kan og mottak av prevensjonsmidler. Den tredje faktoren er aldersindeksen. Risikoen for å bli syk hos menn skjer etter 35 år. Endelig er den siste predisponering for atherosklerose den psykologiske egenskapen til en person. De vanligste er de mobile menneskene. Kolesterolet i blodet kan justeres av en person. Aterosklerotiske plakk er dannet på steder med akkumulering av kolesterol i de skadede stedene på fartøyet.

Kolesterol er den viktigste komponenten av plaques. Det oppløses ikke i vannmiljøet, derfor vokser vekstene stadig mer fast. Blodet er vanskeligere å bevege seg langs fartøyene. Det er en feilaktig strøm, konsekvensene av hvilke er blodcellens død, limer dem sammen. Plakkene øker. Som et resultat oppnår en person kronisk blodmangel. Og prosessen med død og liming i mellomtiden fortsetter. Clots vokse. Som et resultat av å rive av klumpen, kan det være blokkering av en arterie, som muligens vil føre til et dødelig utfall. Hypertensjon, med andre ord høyt blodtrykk, er en risikofaktor for utvikling av aterosklerose.

Med økt blodtrykk beveger blodet seg raskere gjennom sirkulasjonssystemet, som ikke bare forverrer tilstanden av aterosklerosen, men øker også antall blodplater som skal ødelegges.

Fremmer utvikling av aterosklerose røyking. Å være i tobakksprodukter fører nikotin til spasmer i karene i kroppen. Bevegelse av blodceller forverres, vedheft øker.

Dette fører til at fremdriften av aterosklerose utvikles. Det er umulig å ikke si om en manns vekt. Vektøkning øker også risikoen for atherosklerotisk plakkdannelse. Dette er en kraftig faktor som påvirker utviklingen av ikke bare aterosklerose, men også andre sykdommer. Økt kroppsvekt fører til stress på kroppen som helhet, påvirker alle systemer. Metabolismen endres. Folk er ikke seriøse om dette, og faktisk fører dårlig næring til fedme, og senere - til åreforkalkning. En slik farlig sykdom, som diabetes, bidrar til utbruddet av aterosklerose. Violert karbon metabolisme, og er nederlaget for alle blodkarene i kroppen.

Ofte er en person som har aterosklerose ikke engang klar over å ha diabetes. Imidlertid følger disse to sykdommene ofte hverandre. En grundig undersøkelse av menneskekroppen er nødvendig for å utelukke eller bekrefte diagnosen. De provokerende faktorene som påvirker atherogenesen er stressfulle situasjoner og dårlige vaner. Dette ble diskutert ovenfor. To av disse faktorene provoserer utviklingen av AU.

Behandling av aterosklerose

Sykdommen er av følgende typer:

Etablere en diagnose, årsakene til atherosklerose bør bare en lege. Hvis utviklingsstadiet av AS er første, anbefaler du at du endrer livsstilen: avvisning av dårlige vaner, overholdelse av et spesielt diett, som fører kolesterolet til normale nivåer.

Det er viktig ikke minst 1 gang i 5 år å gjennomgå en undersøkelse hos en lege. Hvis pasienten har høy risiko, anbefales en livsstilsendring, en etterprøving etter tre måneder etter endringen.

Det er nødvendig å gjennomgå en undersøkelse minst en gang i året. Hvis risikoen forblir høy, er medisiner foreskrevet.

Overholdelse av kostholdet

Overholdelse av diett anbefales for alle pasienter. Legen tar hensyn til nivået av kolesterol, andre risikofaktorer og utpeker en diett individuelt. Mat bør være forskjellig, ernæring - balansert. Det daglige kaloriinnholdet bør observeres. Mengden konsumert fett bør ikke overstige 30% per dag. Anbefal erstatning av animalsk fett med vegetabilsk. Frukt og grønnsaker bør ikke være mindre enn 400 gram per dag. Nyttig forbruk av fettfattige produkter, som for eksempel fjærfe kjøtt, frokostblanding bakervarer, lavt fett hytteost, fisk mettet med omega-3 fettsyrer, fermenterte melkeprodukter. Det anbefales at du begrenser deg til saltinntaket.

Strengt observere dietten, normalisere nivået av kolesterol i blodet, og dermed eliminere risikoen for atherosklerose. Den allerede eksisterende fasen av sykdommen bringes til normale parametere. Alle skal ta vare på seg selv. Vi må ikke glemme at livet er gitt en gang, og bare en person kan forlenge det, ansvarlig knyttet til ens helse.

aterosklerose

aterosklerose - systemisk arteriell sykdom av stor og middels kaliber, ledsaget av akkumulering av lipider, spredning av fiberfilamenter, dysfunksjon av vaskulært endotel, og som resulterer i lokale forstyrrelser av hemodynamikk og generelt. Aterosklerose kan være patologisk basis CHD, iskemisk slag, okklusiv lesjoner i de nedre lemmene, kronisk mesenterisk vaskulær okklusjon og andre. Et diagnostisk algoritme omfatter å bestemme nivået av blodlipider, utføre ultralyd hjerte og blodårer, angiografiske undersøkelser. Med aterosklerose, legemiddelbehandling, diettbehandling, og om nødvendig revaskularisering kirurgi.

aterosklerose

Aterosklerose - arterietes nederlag, ledsaget av kolesterolinnsatser i karets indre skall, smalere lumen og forstyrre tilførselen av blodtilførselen til kroppen. Aterosklerose i hjertekarene manifesteres hovedsakelig ved angina pectorisangrep. Det fører til utvikling av hjertesykdom (IHD), hjerteinfarkt, kardiosklerose, vaskulære aneurysmer. Aterosklerose kan føre til uførhet og tidlig død.

Når aterosklerose oppstår tap arteriene i medium og stort kaliber, elastisk (store arterie, aorta) og muskel-elastisk (blandet: carotis, cerebrale arterier og hjerte) typer. Derfor er aterosklerose den vanligste årsaken til myokardialt infarkt, iskemisk hjertesykdom, slag, sirkulatoriske forstyrrelser i de lavere ekstremiteter ble den abdominale aorta, mesenterisk og nyrearteriene.

I de senere år har forekomsten av aterosklerose nådd alarmerende skalaer, foran risikoen for utvikling av tap av effektivitet, funksjonshemning og dødelighet, slike årsaker som traumer, smittsomme og onkologiske sykdommer. Atherosklerose har den største frekvensen av menn eldre enn 45-50 år (3-4 ganger oftere enn kvinner), men forekommer hos yngre pasienter.

Mekanismen for utvikling av aterosklerose

Når aterosklerose oppstår systemiske lesjoner av arterier som følge av brudd på lipid og protein metabolisme i blodkarets vegger. Forstyrrelser av metabolisme er preget av en forandring i forholdet mellom kolesterol, fosfolipider og proteiner, samt overdreven dannelse av p-lipoproteiner.

Det antas at aterosklerose i sin utvikling går gjennom flere stadier:

Jeg stadiya - lipid (eller fett) flekker. For avsetning av fett i vaskulærveggen, spilles en signifikant rolle av mikrodammer av veggene i arteriene og lokal nedbremsing av blodstrømmen. Arealene for forgrening av fartøy er mest utsatt for aterosklerose. Vaskulæren løsner og sveller. Enzymer av arterievegger har en tendens til å oppløse lipider og beskytte dets integritet. Når beskyttende mekanismer er utarmet, dannes komplekse komplekser av forbindelser som består av lipider (hovedsakelig kolesterol), proteiner og deres avsetning i intima (indre skall) av arterier på disse stedene. Varigheten av lipidpunktet er forskjellig. Slike fete flekker er bare synlige under et mikroskop, de kan bli funnet selv hos spedbarn.

II-scenen - liposklerose. Den er preget av vekst i fettforekomster av det unge bindevevet. Gradvis dannes en aterosklerotisk (eller atheromatøs) plakk, som består av fett og bindevevsfibre. På dette stadiet er aterosklerotiske plakk fortsatt flytende og kan oppløses. På den annen side er de farlige, fordi deres løse overflate kan bli revet, og fragmenter av plaketter kan tette arteriene. Vegget på fartøyet på vedlegget av den atheromatøse plakk mister sin elastisitet, sprekker og ulcerater, som fører til dannelse av blodpropper, som også er en kilde til potensiell fare.

III stadium - aterokaltsinoza. Ytterligere dannelse av plakk er forbundet med dens komprimering og avsetning av kalsiumsalter i den. Aterosklerotisk plakk kan oppføre seg stabilt eller gradvis øke, deformering og en innsnevring av arterie, som forårsaker en progressiv kroniske sirkulasjonsforstyrrelser matet arterie påvirket organ. I dette tilfellet er en høy sannsynlighet for akutt okklusjon (okklusjon) lumen trombus eller aterosklerotisk plaque-fragmenter desintegrert med utviklingen av myokardial parti (nekrose) eller koldbrann i den lem eller arterie perfusert organ.

Dette synspunkt på mekanismen for utvikling av aterosklerose er ikke den eneste. Det er meninger som i aterosklerose spille rollen som smittestoffer (herpes simplex-virus, cytomegalovirus, chlamydia infeksjon, etc.), arvelige sykdommer, ledsaget av en økning i kolesterolnivåer, eller mutasjoner av vaskulære cellevegger, og så videre. D.

Faktorer av utvikling av aterosklerose

Faktorer som påvirker utviklingen av aterosklerose, er delt inn i tre grupper: unremovable, flyttbare og potensielt flyttbare.

De uunngåelige faktorene inkluderer de som ikke kan utelukkes ved hjelp av sterkvilje eller medisinsk påvirkning. Disse inkluderer:

 • Age. Med alderen øker risikoen for å utvikle aterosklerose. Aterosklerotiske endringer i blodårene er mer eller mindre observert hos alle mennesker etter 40-50 år.
 • Paul. Hos menn oppstår utviklingen av aterosklerose ti år tidligere og overstiger forekomsten av aterosklerose blant kvinner med 4 ganger. Etter 50-55 år utlignes forekomsten av aterosklerose hos kvinner og menn. Dette skyldes en nedgang i produksjonen av østrogen og deres beskyttende funksjon hos kvinner i overgangsalderen.
 • Veid ned familie arv. Ofte utvikler aterosklerose hos pasienter hvis slektninger lider av denne sykdommen. Det er bevist at arvelighet i aterosklerose fremmer tidlig (opptil 50 år) utvikling av sykdommen, mens etter 50 år ikke spiller genetiske faktorer en ledende rolle i utviklingen.

Flyttbare faktorer av aterosklerose er de som kan utelukkes av personen selv gjennom en forandring i den vanlige livsstilen. Disse inkluderer:

 • Røyking. Dens innflytelse på utviklingen av aterosklerose er forklart av negativ effekt av nikotin og tjære på karene. Langvarig røyking flere ganger øker risikoen for hyperlipidemi, hypertensjon, IHD.
 • Ubalansert ernæring. Å spise store mengder animalsk fett øker utviklingen av aterosklerotiske fartøysendringer.
 • Fysisk inaktivitet. Kjøring av stillesittende livsstil bidrar til brudd på fettmetabolismen og utviklingen av fedme, diabetes, aterosklerose i blodårene.

Potensielt og delvis eliminert risikofaktorer inkluderer de kroniske lidelsene og sykdommene som kan korrigeres ved foreskrevet behandling. Disse inkluderer:

 • Arteriell hypertensjon. På grunn av høyt blodtrykk skapes forhold for økt impregnering av vaskulærvegg med fett, noe som bidrar til dannelsen av en aterosklerotisk plakk. På den annen side bidrar en reduksjon av elastisiteten til arteriene i aterosklerose til å opprettholde høyt blodtrykk.
 • Dyslipidemi. Krenkelsen av fettmetabolismen i kroppen, manifestert av økt innhold av kolesterol, triglyserider og lipoproteiner, spiller en ledende rolle i utviklingen av aterosklerose.
 • Fedme og diabetes. Øk sannsynligheten for atherosklerose 5-7 ganger. Dette skyldes brudd på fettmetabolismen, som er grunnlaget for disse sykdommene, og er utløsermekanismen for aterosklerotiske vaskulære lesjoner.
 • Infeksjoner og rusmidler. Smittsomme og giftige stoffer har en skadelig effekt på de vaskulære veggene, noe som bidrar til deres aterosklerotiske endringer.

Kunnskap om faktorene som bidrar til utviklingen av aterosklerose er spesielt viktig for forebygging, siden effekten av disponible og potensielt avtagelige omstendigheter kan svekkes eller elimineres helt. Eliminering av uønskede faktorer kan betydelig redusere og lette utviklingen av aterosklerose.

Symptomer på atherosklerose

Med aterosklerose lider ofte thorax- og bukedelene av aorta, koronar, mesentera, nyrekar og arterier i underlempene og hjernen. I utviklingen av aterosklerose er prekliniske (asymptomatiske) og kliniske perioder utmerkt. I den asymptomatiske perioden finnes et høyt innhold av p-lipoproteiner eller kolesterol i blodet i fravær av symptomer på sykdommen. Klinisk begynner aterosklerose å manifestere seg når det arterielle lumen smaler med 50% eller mer. I klinisk periode utmerker seg tre faser: iskemisk, trombo-nekrose og fibrotisk.

I trinn iskemi utvikles utilstrekkelig blodtilførsel til et organ (f.eks, myokardial ischemi, angina manifestert ved aterosklerose av koronarkarene). I trombonekrotisk stadium er trombose av de endrede arteriene festet (slik at koronararterien aterosklerose kan bli komplisert ved hjerteinfarkt). I trinn skjer fibrotisk bindevev vekst i dårlig perfuserte organer (som, aterosklerose av koronararteriene fører til utvikling av aterosklerotisk Cardiosclerosis).

De kliniske symptomene på aterosklerose er avhengig av typen berørte arterier. Manifestasjonen av aterosklerose av koronarbeholdere er angina, hjerteinfarkt og kardiosklerose, som konsekvent reflekterer stadiene av hjertesvikt i hjertet.

Aeroskleroseforløpet i aorta er lang og lang tid asymptomatisk, selv i alvorlige former. Klinisk er aterosklerose i thoracale aorta manifestert av aortalgi - pressende eller brennende smerte bak brystbenet som utstråler i hender, rygg, nakke, øvre underliv. I motsetning til smerter i angina, kan aortalgi vare i flere timer og dager, periodisk svekkelse eller intensivering. Reduksjon av elastisiteten til aortas vegger forårsaker en økning i hjertearbeidet, noe som fører til hjertesykdom i venstre ventrikel.

Aterosklerotisk lesjon av abdominal aorta manifesterer seg i magesmerter ved ulike lokaliseringer, meteorisme, forstoppelse. Ved aterosklerose observert abdominale aortabifurkasjonen nummenhet og kulde ben, hevelse og rødhet i fot, nekrose og sårdannelse av tærne, claudicatio intermittens.

Manifestasjoner av atherosklerose hos mesenteriske arterier er angrep av "abdominal padden" og et brudd på fordøyelsessystemet som følge av utilstrekkelig intestinal blodtilførsel. Pasienter kan oppleve skarp smerte flere timer etter å ha spist. Smerten er lokalisert i navle eller underliv. Varigheten av et smerteangrep fra flere minutter til 1-3 timer, noen ganger er smerte syndrom stoppet av inntak av nitroglyserin. Det er oppblåsthet, kløe, forstoppelse, hjertebank, økt blodtrykk. Senere blir fetid diaré med fragmenter av ufordøyd mat og ufordøyd fett tilsatt.

Aterosklerose av nyrearteriene fører til utvikling av vasorenal symptomatisk arteriell hypertensjon. I urinen er bestemte røde blodlegemer, protein, sylindere. Med unilaterale aterosklerotiske lesjoner i arteriene, er det en sakte progresjon av hypertensjon, ledsaget av vedvarende endringer i urinen og vedvarende høye BP-tall. Bilaterale lesjoner av nyreneårene forårsaker ondartet arteriell hypertensjon.

Med aterosklerose i hjernen er det en nedgang i minne, mental og fysisk ytelse, oppmerksomhet, intelligens, svimmelhet, søvnforstyrrelser. I tilfelle av alvorlig aterosklerose i hjerneskipene, pasientens oppførsel og psykeendring. Aterosklerose i hjernen arteriene kan bli komplisert ved akutt nedsatt hjerne-sirkulasjon, trombose, blødning.

Manifestasjoner for å utrydde aterosklerose av arteriene i underekstremiteter er svakhet og smerte i kalvemuskler i underbenet, nummenhet og chilliness av bena. Karakteristisk for utviklingen av syndromet "intermittent claudication" (smerte i kalvemuskulaturen oppstår når du går og går stille). Kaldhet, ekstremitetsklame, trofiske lidelser (peeling og tørr hud, utvikling av trofasår og tørre gangrene) er notert.

Komplikasjoner av aterosklerose

Komplikasjoner av aterosklerose er kronisk eller akutt vaskulær insuffisiens hos blodforsyningsorganet. Utvikling av kronisk vaskulær insuffisiens er forbundet med en gradvis innsnevring (stenose) av lumen arterie aterosklerotiske forandringer - stenotic aterosklerose. Kronisk utilstrekkelig blodtilførsel til et organ eller en del av det fører til iskemi, hypoksi, dystrofisk og atrofiske endringer, proliferasjon av bindevev og utvikling av melkoochagovogo sklerose.

Til fremveksten av akutt vaskulær insuffisiens fører til akutt tilstopning av blodkar med en trombose eller embolus, som manifesteres av klinikken for akutt iskemi og infarkt av organer. I noen tilfeller kan det forekomme brudd på arterienes aneurisme med et dødelig utfall.

Diagnose av aterosklerose

Initial data for aterosklerose er etablert ved å klargjøre pasientklager og risikofaktorer. Rådgivning av kardiologen anbefales. På generell undersøkelse viste tegn til aterosklerotiske vaskulære lesjoner av de indre organer :. Ødem, trofiske forstyrrelser, vekttap, multippel legeme talkum og andre fartøyer å lytte på kroppslyd i hjertet, avslører aorta systolisk bilyd. Aterosklerose er indisert ved endring i pulsering av arterier, økning i blodtrykk, og så videre.

Laboratorie-testdata indikerer et forhøyet nivå av blodkolesterol, lavdensitetslipoproteiner og triglyserider. Radiografisk viser aortografi tegn på aterosklerose i aorta: dets forlengelse, komprimering, forkalkning, forstørrelse i buk- eller thoracale områder, forekomst av aneurysmer. Tilstanden av kranspulsårene bestemmes av koronar angiografi.

Forstyrrelser av blodstrøm til andre arterier bestemmes av angiografi - kontrastradiografi av blodkar. Aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter, i henhold til angiografi, registreres deres utryddelse. Ved hjelp av ultralyd av nyrekarter avsløres aterosklerose av nyrene og tilsvarende nyresvikt.

Fremgangsmåter for ultralyddiagnose av hjerte arteriene i de nedre ekstremiteter, aorta, karotidarterier ble registrert nedgang i hovedblodstrøm på dem, tilstedeværelse av ateromatøse plakk og blodpropper i lumen av fartøyet. Redusert blodgass kan diagnostiseres ved rheovasografi av nedre ekstremiteter.

Behandling av aterosklerose

Ved behandling av aterosklerose følges følgende prinsipper:

 • begrensning av det innkommende kolesterolet til kroppen og reduksjon av dets syntese av vævceller;
 • øker utskillelsen av kolesterol og dets metabolitter fra kroppen;
 • bruk av østrogenerstatningsterapi hos kvinner i overgangsalder;
 • påvirkning av smittsomme stoffer.

Begrensning av innkommende kolesterol fra mat er gjort ved utnevnelse av en diett som utelukker kolesterolholdig mat.

For medisinsk behandling av aterosklerose brukes følgende grupper av legemidler:

 • Nikotinsyre og dets derivater - effektivt redusere innholdet av triglyserider og kolesterol i blodet, øke innholdet av høyt tetthet lipoproteiner som har anti-atherogene egenskaper. Administrasjonen av nikotinsyrepreparater er kontraindisert hos pasienter som lider av leversykdom.
 • Fibrates (clofibrate) - redusere syntesen i kroppen av sine egne fettstoffer. Kan også forårsake brudd i leveren og utviklingen av kolelithiasis.
 • Sequestants av gallsyrer (kolestyramin, colestipol) - binder og fjerner gallsyrer fra tarmene, og derved reduserer mengden fett og kolesterol i cellene. Når de brukes, kan forstoppelse og flatulens oppstå.
 • Preparater av gruppen statiner (lovastatin, simvastatin, pravastatin) - er mest effektive for å senke kolesterolet, siden de reduserer produksjonen i kroppen selv. Påfør statiner om natten, siden om natten er syntesen av kolesterol forbedret. Kan føre til brudd i leveren.

Gjennomføring av kirurgisk behandling for aterosklerose er indikert i tilfeller av høy trussel eller utvikling av okklusjon av arterien med en plakk eller trombus. På arteriene blir både åpen kirurgi (endarterektomi) og endovaskulær kirurgi utført - med arteriedilatasjon med ballonkateter og installasjon av en stent på stedet for arteriell innsnevring som forhindrer blokkering av fartøyet.

Ved uttrykt aterosklerose av hjertets kar, som truer utviklingen av hjerteinfarkt, utføres aortokoronary shunting.

Prognose og forebygging av aterosklerose

På mange måter bestemmes prognosen for aterosklerose av pasientens adferd og livsstil. Eliminering av mulige risikofaktorer og aktiv medisinbehandling kan forsinke utviklingen av aterosklerose og oppnå forbedring i pasientens tilstand. Med utviklingen av akutte sirkulasjonsforstyrrelser med dannelsen av nekrose i organene, forverres prognosen.

For å forhindre atherosklerose er det nødvendig å slutte å røyke, unngår spenningsfaktoren, bytte til fettfattig og kolesterolfattig mat, systematisk fysisk aktivitet i forhold til mulighetene og alderen, vektnormalisering. Det er tilrådelig å inkludere i diettprodukter som inneholder fiber, vegetabilsk fett (lin og olivenolje), oppløsning av kolesterol innskudd. Progresjon av aterosklerose kan reduseres ved å ta kolesterolsenkende medisiner.

aterosklerose
Etiologi, symptomer, behandling

Årsaker til atrosclerosis

1. Alderen. For aterosklerose er en av de viktigste faktorene alder over 40-50 år. Det er på dette vitale segmentet at utseendet til de første uttrykte tegn på atherosklerose oppstår.

2. Tilhører mannens kjønn. Forskere forklarer dette faktum ved at relativt flere menn røyker. I tillegg merket menns blod et lavere innhold av stoffer som forstyrrer utviklingen av aterosklerose enn kvinner. Det er også viktig at menn er mer utsatt for stressfaktorer enn kvinner. I denne forbindelse blir menn oftere og i gjennomsnitt 10 år tidligere syk med aterosklerose.

3. høyt blodtrykk fremmer alltid den akselererte utviklingen av aterosklerose.

4. Økt kolesterol i blodet. Ifølge statistikk, 60% av russisk kolesterolet stiger det normale nivået, og 20% ​​av dem har ekstremt høyt kolesterol.

Kolesterol er et uoppløselig vannfettlignende stoff som tilhører gruppen steroler. Disse stoffene produseres i kroppen (i leveren). Kolesterol kan ikke anses å være helt skadelig for kroppen. Det utfører viktige funksjoner: det er en del av cellemembranen, det er en viktig komponent for produksjon av hormoner, gallsyrer og vitamin D3.

Mengden kolesterol i blodet avhenger av mange faktorer. Først av alt er dette arvelighet. Derfor, hvis noen fra nære slektninger har hyperkolesterolemi (høyt kolesterol i blodet), kan det være i andre familiemedlemmer. Innholdet av dette stoffet i blodet avhenger direkte av egenskapene til menneskelig ernæring, nivået av dets fysiske aktivitet.

I blodet er kolesterol ikke i fri tilstand, men i forbindelse med proteiner, det vil si i form av lipoproteiner. Spesialister skiller 5 klasser av disse kjemikaliene. Den maksimale mengden av kolesterol er inkludert i lipoprotein med lav densitet (LDL). De gir avsetning av kolesterol på veggene i blodårene og fremmer utviklingen av aterosklerose. En annen klasse av lipoproteiner - HDD (High-density lipoproteins) - inneholder kolesterolet som kommer fra vevet, som senere gjennomgår behandling i leveren. Dette "gode" kolesterolet tvert imot forstyrrer utviklingen av aterosklerose.

I blodet av en sunn person er kolesterol inneholdt i en mengde på 140-239 mg%.

5. diabetes mellitus, samt predisponering til brudd på karbohydratmetabolismen (toleranseforbrytelse (toleranse), dvs. glukose). Som et resultat av brudd på glukoseutnyttelse av kroppen og dens høye konsentrasjon i blodet, er det skade på veggene til karene (angiopati). Dette muliggjør og akselererer avsetningen av aterosklerotiske plakk i veggene til karene.

6. Arv. Uttrykte manifestasjoner av atherosklerose hos foreldre predispose til den raske utviklingen av aterosklerotisk prosess hos barn.

7. Forstyrrelser i utveksling av nitrogenholdige baser (gikt).

8. mykt drikkevann

Aterosklerose er en kronisk vaskulær sykdom som påvirker arteriene av store og mellomstore kaliber. Det kalles også "rust av livet". Normalt bytter disse fartøyene lumen, deres indre skall er glatt, noe som gir en fri strøm av blod gjennom dem. Med aterosklerose, blir lipoproteiner (komplekse forbindelser av fett, hovedsakelig kolesterol og proteiner) avsatt i det indre skallet til arteriene. En bindevevskapsel dannes rundt dem. Således dannes aterosklerotiske plakk. I tillegg til kolesterol kan de akkumulere kalsiumsalter. Plaques kan ha forskjellige størrelser, fra små - størrelsen på et korn, til store - opp til noen få cm i diameter.

Ved den første fasen av sykdommen blir kolesterol deponert i det indre skallet av arteriene i form av striper eller flekker. Samtidig lider ikke blodsirkulasjonen ennå. På disse stedene begynner fremspringene å bli dannet i fartøyets lumen på grunn av den videre avsetningen av kolesterol, det vil si at et aterosklerotisk plakk dannes. Over tid kan plakkens overflate såres, i sårets bindevev vokser - et arr blir dannet. Det er her at kalsiumsalter deponeres.

Plaques kan fusjonere med hverandre og redusere fartøyets lumen betydelig, og i noen tilfeller dekke det helt. Vegggen i arterien blir tett, mister sin elastisitet og evnen til å forandre dens lumen. Dette fører til et brudd på blodstrømmen, noe som resulterer i lidelser av organer og vev, som er blodtilførsel på bekostning av denne arterien.

Aterosklerose kan ikke bare påvirke så store kar som aorta og lungearterier, men også mindre kranspulsårer, hjernen og nyrekarene. Videre er arteriene ikke påvirket langs hele lengden, men ved separate foci. Særlig ofte dannes aterosklerotiske plakk i steder av arterielle bøyninger og grener.

Hovedårsakene til atherosklerose

En farlig kardiovaskulær sykdom som kan føre til hjertesykemi er atherosklerose. Sykdommen har nylig blitt oppdaget oftere hos mennesker lenge før pensjonsalderen.

Hvert år øker antallet pasienter som lider av aterosklerose, og en fjerdedel av dem er menn og kvinner under 50 år.

Bare etter å ha forstått årsakene til arteriosklerose av karene, kan du håpe på en vellykket kur, eliminere dem. Og, viktigst, å utvikle regler for forebygging av sykdommen.

 • All informasjon på nettstedet er til informasjonsformål og er IKKE en veiledning til handling!
 • Du kan sette PRECISE DIAGNOSEN bare doktoren!
 • Vi ber deg om ikke å ta selvmedisinering, men gjør en avtale med en spesialist!
 • Helse til deg og dine kjære!

Risikofaktorer

En person i hverdagen står overfor mange faktorer som på en eller annen måte påvirker intensiteten i utviklingen, kurset og intensiveringen av symptomene på aterosklerose.

Hver bestemt faktor i seg selv er ikke årsaken til sykdomsforværringen. Men flere faktorer i komplekset kan indirekte bli gjerningsmenn av sin utvikling.

Den moderne vitenskapen har ennå ikke fullt ut studert årsakene som bidrar til utseendet av sykdommen. Risikofaktorene er derfor delt inn i følgende undergrupper:

 • Ifølge genetikere kan dårlig arvelighet være årsaken til utviklingen av sykdommen.
 • Personer med anamnesis av slektninger som led av utseende av plakk inne i fartøyene, er mer utsatt for sykdommen enn de som ikke har slike i slektshistorie.
 • Også i risikosonen er personer som har hatt stroke, iskemisk sykdom, hjerteinfarkt.
 • Utilstrekkelig fysisk aktivitet, ledsaget av overdreven bruk av fett av animalsk opprinnelse.
 • Slike fett bryter med lipidmetabolisme i kroppen.
 • Nervesystemet er også en viktig faktor, som i tilfelle ustabil arbeid i kombinasjon med andre forhold kan forverre tilstanden til fartøyets vegger.
 • Stress, følelsesmessig overbelastning, negativ stemning bryter sammenhengen mellom endokrine og nervesystemene som er ansvarlige for fettmetabolismen i celler.
 • I tillegg fremkaller stress frigjøring av binyrene, inkludert adrenalin, noe som fører til økt blodtrykk.

Risikofaktorene inkluderer alder, kjønn (menn blir syke 10 år tidligere enn kvinner og 4 ganger oftere).

Tilstedeværelsen av samtidige sykdommer betraktes også som en ekstra faktor i utviklingen av aterosklerose:

 • hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen;
 • smittsomme sykdommer.

Årsakene til atherosklerose av blodårer

Mat provocateurs

Basert på landbrukspraksis for å mate dyr med mat som inneholder animalsk fett, konkluderte vitenskapen at dette ikke er til nytte for helsen. Tross alt inneholder fett av animalsk opprinnelse kolesterol og andre elementer som kan syntetiseres av kroppen inn i dette stoffet.

Dette betyr ikke at absorpsjon av for fet mat vil føre direkte til aterosklerose. Men i kombinasjon med andre fakta om underernæring kan det ganske godt gjøre et stort skritt mot sykdommen.

Fartøy er berørt av:

 • Fravær i kostholdet av vegetabilsk mat, friske grønnsaker, frukt. Fiber, som finnes i dem, bidrar til å rense veggene i blodårene.
 • Bruk en liten mengde rent vann, som også naturlig renser hele kroppen fra innsiden.

Urimlig monotont ernæring, med utilstrekkelig innhold av vegetabilsk fett, vitaminer og andre essensielle sporstoffer, er hovedfaktoren som påvirker bruken av lipidmetabolismen.

Hypotesen finner mange bekreftelser i medisinsk praksis, men ikke i alle tilfeller. Det skjer også at en person spiste mye fett kjøtt, egg, pølser hele sitt liv, men han lider aldri av sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Eller tvert imot, ved obduksjon av en mann hvis diett inkluderte noe dyrefôr, observeres omfattende og progressiv atherosklerose. Derfor er denne grunnen mer individuell enn den generelle.

Årsaker til nevrologisk aterosklerose

I tillegg til ernæring er utviklingen av aterosklerose påvirket av den nevrometabolske reguleringen av lipidmetabolismen.

Undersøkelse av forholdene som påvirker tilstanden i nervesystemet og cellene, identifiserte forskerne hovedgruppene av mennesker som er utsatt for aterosklerose:

 • Personer hvis aktiviteter er ledsaget av nervøs overbelastning;
 • personer med økt følelsesmessig følsomhet, lider av depresjon, lidelser;
 • Choleriske pasienter, opplever konstant nervøs spenning, stress.

Ikke desto mindre, nevrale lidelser ikke direkte forårsaker en smertefull tilstand, men er en indirekte årsak, en unnskyldning som gjør at man mistenker den første fasen av en form for atherosklerose.

Dårlige vaner

En feilaktig livsform for personen som helhet kan føre til sykdommens utvikling. Tilstedeværelsen av slike skadelige vaner som røyking, har misbruk av alkoholholdige drikkevarer ikke en helbredende effekt på karene, men forverrer bare tilstanden til kardiovaskulærsystemet.

 • Røyking er den første årsaken til tegn på atherosklerose hos unge mennesker, inkludert ungdom. Nikotin, inneholdt i inhalert røyk, fremmer utviklingen av hypertensive sykdommer, forstyrrer metabolismen i kroppen, svekker immuniteten.
 • Mange andre farlige stoffer som kommer fra lungene inn i blodet, fører gradvis til betennelse i de vaskulære veggene.
 • Røyking, som lider av human aterosklerose, kan utløse et slag eller hjerteinfarkt, og redusere livet betydelig.
 • Overdreven inntak av alkohol inn i kroppen blir årsaken til utviklingen av allerede eksisterende aterosklerose hos en gruppe pasienter, øker antall anginale angrep. I andre har kronisk alkoholforgiftning ingen effekt på sykdomsforløpet. Les beskrivelsen av forskningen i en annen artikkel.
 • Skadelige stoffer, absorbert i blodet, forstyrrer sentralnerves regulering av arteriell blodstrøm. Dette fører til mangel på oksygen i blodkarene og vevet i kroppen.
 • De fleste forskere anser alkoholavhengighet som hovedårsaken til utseende av aterosklerotiske forandringer i hjernens hjerter og hjerte hos unge, sammen med røyking. Det er alkohol som er den faktoren som provoserer aterosklerose i kranspulsårene.
 • Begrensning av fysisk aktivitet, immobilisert livsstil kan også føre til aterosklerose. Redusert muskel tone på grunn av mangel på konstant trening fører gradvis til en reduksjon i tonen i hjertemuskelen.
 • Derfor kan hjertet ikke lenger fungere i fullverdig modus, noe som fører til en bremse av metabolisme og eliminering av fett. Akkumulert i blodet karbohydrater og fett gjør plasmaet tykkere.
 • Kobberblodet, som hjertet begynner å pumpe, er mye vanskeligere, er risikoen for plakk, blodpropper og andre vaskulære okklusjoner.

Beskrivelse av aterosklerose i venstre vertebralarterie finner du her.

forebygging

En integrert tilnærming til forebyggende tiltak kan være den eneste måten å avhjelpe sykdomsforløpet, bidra til å eliminere ubehagelige symptomer, også hos personer med arvelig predisponering for atherosklerose.

For å gjøre dette må du følge de grunnleggende reglene for en sunn livsstil:

 • Må inkludere et minimum av mat av animalsk opprinnelse.
 • Prøv å introdusere mye rå grønnsaker, grønnsaker, salat, nøtter, bønner i kostholdet.
 • For matlaging og fylling av grønnsakssallater, bruk renset vegetabilsk olje (solsikke, oliven). Nyttige produkter er kornblandinger.
 • Det er ønskelig å fullstendig forlate fett svin, biff og fårekjøtt, erstatte dem med kokt fjærfe og fisk, ung kalvekjøtt.
 • Enhver motoraktivitet påvirker hjertearbeidet og tilstanden til fartøyets vegger positivt.
 • Fotturer i friluftslivet vil i tillegg mette kroppen med oksygen.
 • Og yoga tar ikke bare hånd om musklene, men gir også fred, lærer deg å roe seg og motstå stress.

Å vite årsakene til atherosklerose, er en person i stand til å unngå de negative konsekvensene av sykdommen.

Kardiovaskulærsystemet er den viktigste mekanismen som sikrer transport, levering og ernæring av hver celle i kroppen. Derfor bør det beskyttes mot ungdommen, slik at det i gammel tid ikke angre på hva som ikke kan rettes.

I denne artikkelen vil vi snakke om behandling av aterosklerose ved å fastse og effektivisere denne teknikken.

Hva er aterosklerose i øret 1 st. les her.

Aterosklerose - hva er det, årsakene, tegnene, symptomene, komplikasjoner, behandling og forebygging

Aterosklerose - systemisk arteriell sykdom av stor og middels kaliber, ledsaget av akkumulering av lipider, spredning av fiberfilamenter, dysfunksjon av vaskulært endotel, og som resulterer i lokale forstyrrelser av hemodynamikk og generelt.

Sykdommer i kardiovaskulærsystemet truer menneskeheten med alvorlige komplikasjoner: hjerneslag og akutt myokardinfarkt. Årsakene til dødeligheten fra disse sykdommene overgår alle andre. Aterosklerose er den viktigste patologien som påvirker vitale organer som er interessert i blodforsyning.

Nærmere om hva denne sykdommen er, hvorfor det påvirker mennesker og hvilke symptomer som er karakteristiske for det - senere i artikkelen.

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hva er aterosklerose?

Aterosklerose er en kronisk arteriell sykdom som oppstår som et resultat av lipidmetabolismeforstyrrelser (en bred gruppe organiske forbindelser, inkludert fettsyrer) og ledsaget av avsetning av kolesterol i karets indre skall.

Deretter tetter denne "tilstopping", veggene i fartøyene, og lumen minker, deres elastisitet går tapt, noe som resulterer i okklusjoner. På grunn av deformering av fartøyene, er det en belastning på hjertet, fordi han trenger mer innsats for å svinge blod.

Når aterosklerose oppstår tap arteriene i medium og stort kaliber, elastisk (store arterie, aorta) og muskel-elastisk (blandet: carotis, cerebrale arterier og hjerte) typer. Derfor er aterosklerose den vanligste årsaken:

 • hjerteinfarkt,
 • koronarsykdom,
 • hjerneslag,
 • sirkulasjonsforstyrrelser i nedre ekstremiteter, abdominal aorta, mesenterisk og nyrene arterier.

Symptomer på atherosklerose er svært forskjellige i natur og intensitet, avhengig av de berørte organene. Derfor kan bare en lege bestemme sykdommens type og gjøre en nøyaktig diagnose.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

årsaker

Først av alt merker vi at forekomsten og påfølgende dannelse av aterosklerose avhenger av følgende faktorer:

 • staten der vaskulære vegger er plassert
 • relevansen av den genetiske arvfaktoren;
 • brudd på fett (lipid) metabolisme.

Gjennomsnittsalderen hvor aterosklerose oftest påvirker menneskekroppen fra 40 til 45 år.

Menn er utsatt for aterosklerose hos 3, og noen ganger 4 ganger oftere enn kvinner, dette skyldes at forebygging av atherosklerose i det sterkere kjønnet oftere ikke tas alvorlig.

Til nå er det fem hovedfaktorer som bidrar til utvikling og videre utvikling av aterosklerose, disse er:

 • arvelighet
 • Sedentary livsstil
 • Metabolske og endokrine sykdommer (er sykdommenes harbingers)
 • Næringsfaktor (med mat i kroppen kommer et stort antall fett, proteinfôr og kolesterol)
 • Nervesykdommer (endre lipid-proteinbalansen)

Årsakene til atherosklerose er:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • høyt blodtrykk,
 • røyking,
 • diabetes mellitus,
 • høyt kolesterol i blodet.

Men hovedårsaken til atherosklerose er brudd på kolesterol metabolisme. Dannelsen av aterosklerose er en naturlig prosess som begynner om 10-15 år. Med alderen kan den bremse, eller kan akselerere.

klassifisering

Prosessen med akkumulering av kolesterolkomplekser og dannelsen av atheromatiske plakk i begynnelsen av tegn på aterosklerose gjør det ikke. Likevel slår i det hele tatt alle kroppens kar, noen gir han en spesiell preferanse. Fra patogenesens synspunkt kan dette antas basert på de karakteristiske tegnene på visse patologiske forhold.

Avhengig av aktiviteten i den aterosklerotiske prosessen, er det:

 • progressiv aterosklerose - dannelsen av nye eller voksende atheromatøse plakk fortsetter, de kliniske manifestasjonene blir gradvis forverret, risikoen for komplikasjoner er høy;
 • stabilisert aterosklerose - utviklingen og dannelsen av nye plaketter er suspendert, de kliniske manifestasjonene forblir uendret eller regres, risikoen for komplikasjoner er lav;
 • regressing - de kliniske symptomene minker, den generelle tilstanden og laboratorieparametrene til blodet forbedres.

Avhengig av den primære lokaliseringen av prosessen er således disse typer aterosklerose preget:

 • Aterosklerose av hjertekarene;
 • Aterosklerose av aorta;
 • Aterosklerose av cerebral fartøy;
 • Aterosklerose av nyrearteriene;
 • Aterosklerose i abdominal aorta og dens grener;
 • Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

Det vanlige nederlaget på alle arteriene i kroppen er ganske sjeldent. Svært ofte er det en blokkering av karene i visse organer: hjernen og hjertet, nedre lemmer eller nyrer. Progresjon av aterosklerose er uttrykt i det faktum at med en intensiv funksjonell belastning på orgelet er innstrømningen av blod til den utilstrekkelig. Dette fører til ubehagelige opplevelser fra kroppen.

Tidspunktet for og rask utvikling av aterosklerose er vanskelig å forutsi. Det kan være om år eller få måneder. Alt avhenger av egenskapene til metabolisme, metabolsk hastighet, predisponering for atherosklerose og sykdommer som øker risikoen for utvikling, og mange andre faktorer.

Stadier av

I moderne kardiologi er følgende stadier av aterosklerose preget:

 1. Den første fasen. Reduksjon i systemisk blodstrømning, vekst av fettpunktet, fravær av smertefulle symptomer.
 2. Den andre fasen. Liposklerose er ledsaget av spredning og spredning av fettvev, en høy sannsynlighet for trombus og systemisk sirkulasjon.
 3. Den tredje fasen. Atherokalcinose ledsages av konsolidering av aterosklerotiske plakk, kalsiumavsetning, deformering av karene og innsnevring av lumen med risiko for blokkering.

Symptomer på atherosklerose

Kliniske symptomer er knyttet til lokalisering og stadium av utvikling av aterosklerotisk lesjon. Det er bevist at skiltene vises når fartøyet taper 50% eller mer.

Symptomer på aterosklerose behandles bedre i samsvar med lokaliseringen, det vil si beskrivelsen av en isolert form av sykdommen. Dette tillater dem litt detalj, fordi det ikke kan være tegn på aterosklerose i aorta og perifere kar er nøyaktig det samme.

Det er følgende klassifisering av generelle symptomer:

 • iskemisk - det er ustabil iskemi av vevet i form av anginaangrep (fra hjertet), intermittent claudikasjon (i underdelene);
 • trombonekrotisk - mer alvorlige komplikasjoner forekommer i form av hjerneslag, hjerteinfarkt, føttene i føttene;
 • Fibrotisk-kardiologer vet tilfeller av gradvis erstatning av muskelfibre i hjertet med fibrøst vev med dannelsen av områder av kardiosklerose.

Den største grad utsatt for utvikling av aterosklerose av aorta, cerebral fartøy, fartøy i nedre ekstremiteter, hjerte-, hjerne-, hjerne-, hjerne- og nyreneårene. Symptomer på aterosklerotiske endringer i disse tilfellene avviger og avhenger direkte av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

Aterosklerose: Symptomer og behandling

Aterosklerose er de viktigste symptomene:

 • hodepine
 • Smerter i magen
 • svimmelhet
 • kvalme
 • Vekttap
 • Kortpustethet
 • Tap av appetitt
 • oppkast
 • Brystsmerter
 • abdominal oppblåsthet
 • diaré
 • Smerter bak brystbenet
 • Minnefeil
 • forstoppelse
 • Høyt blodtrykk
 • Nyresvikt
 • Hjertesvikt
 • Ubehag bak brystbenet

Aterosklerose er en ganske vanlig kronisk sykdom preget av sin egen progresjon. Aterosklerose, symptomer som vises i bakgrunnen av tap av mellomstore og store arterier på grunn av akkumulering av kolesterol i dem (som bestemmer årsaken til sykdommen), fører sirkulasjonsforstyrrelser og en rekke alvorlige risiko, denne lidelse provosert.

Generell beskrivelse

Aterosklerose, aterosklerotiske plakker danner seg på vegger av karene (de er basert på fettavsetninger kombinert med et voksende bindevev). På grunn av disse plakkene er det en innsnevring av fartøyene og deres etterfølgende deformasjon. Disse endringene fører igjen til brudd på blodsirkulasjonen, samt skade på indre organer. Generelt påvirkes store arterier av denne lesjonen.

La oss dvæle mer detaljert på bildet av denne sykdommen. Først av alt merker vi at forekomsten og påfølgende dannelse av aterosklerose avhenger av følgende faktorer:

 • staten der vaskulære vegger er plassert
 • relevansen av den genetiske arvfaktoren;
 • brudd på fett (lipid) metabolisme.

Det opprinnelig nevnte kolesterolet refererer til fett, det gir en rekke forskjellige funksjoner i kroppen vår. Det kan med andre ord betraktes som et byggemateriale som brukes i cellevegger. I tillegg er kolesterol en bestanddel av vitaminer og hormoner, på grunn av hvilken en tilstrekkelig vital kroppsaktivitet er sikret. Kolesterol er syntetisert omtrent 70% av den totale mengden i leveren, den gjenværende delen kommer inn i kroppen gjennom mat.

Merk at kolesterol i kroppen ikke er i fri tilstand, det er inkludert i de spesifikke komplekse forbindelsene av fett og protein-lipoproteiner. Lipoproteiner gir igjen muligheten for overføring fra leveren til vevet gjennom blodbanen. Hvis kolesterolet i kroppen er i overdreven tilstand, går det fra vev til leveren, og det er her at det overskytende beløpet blir brukt. Brudd på funksjonen til denne mekanismen fører til at sykdommen vi vurderer utvikler, det vil si atherosklerose.

I utviklingen av aterosklerose er hovedrollen tildelt lipoproteiner, som har lav tetthet, i forkortet form er det LDL. Forutsatt at deres bekostning transport kolesterol fra lever til cellene, og dermed transportere slikt være strengt bestemt mengde derav, ellers definerer en alvorlig risiko for eventuell utvikling i denne bakgrunn aterosklerose overskudd nivå.

For den omvendte transport av kolesterol fra vev til leveren, er det sikret, selv på bekostning av high-density lipoprotein som er blitt forkortet som definerer dem som HDL, en egen klasse antiaterogeniske lipoproteiner. De gir rensing av overflate laget av celler fra overskytende kolesterol. Risikoen for å utvikle aterosklerose oppstår med nedsatt nivå av HDL-kolesterol og med forhøyet LDL-kolesterolnivå.

La oss dvele på aldersrelaterte egenskaper av aterosklerose. Således kan det bemerkes at den første typen endring innenfor arterienees vegger (deres gjennomsnittlige og store kaliber) allerede er observert i ung alder. Deretter finner utviklingen seg sted, der de omdannes til fibro-adenomatøse plakk, utvikler seg i sin tur ofte i alderen etter 40 år. Denne aterosklerotiske vaskulære lesjon er relevant i ca 17% av tilfellene hos pasienter under 20 år, hos 60% under 40 år, i 85% i alderen 50 og eldre.

I fremtiden er bildet av sykdommen som følger. Den arterielle veggen gjennomgår penetrasjon i grunnlaget for fibrin, kolesterol og en rekke stoffer, som følge av at den aterosklerotiske plakk er dannet. Å være i overskudd, forårsaker kolesterol, når den riktige effekten er gitt, plakkutvidelse i størrelse, noe som forårsaker et hinder for tilstrekkelig blodstrømning gjennom fartøyene i området med den begrensede innsnevring. Innstrømning av blod på denne bakgrunnen minker, utvikler betennelse. Clots er også dannet, de kan senere komme ut, og dermed bestemme en betydelig fare for fartøyene som er av vital betydning i kroppen vår. Dette skyldes muligheten for blokkering, på grunn av hvilke organene vil bli fratatt den nødvendige blodtilførselen.

Årsaker til aterosklerose

Årsakene til aterosklerose kan være svært forskjellige, er de også likestille og en risikofaktor for arteriosklerose, noe som indikerer at overholdelse av betingelsene for disse faktorene øker risikoen for en mulig utvikling i aterosklerotiske pasienter. Generelt kan slike risikofaktorer deles inn i to hovedgrupper, avhengig av arten av virkningen på dem av pasienten. Derfor kan årsakene til atherosklerose være variabel og uforanderlig (modifiserbar og ikke modifiserbar).

Uendrede (ikke-modifiserbare) grunner, som kan bestemmes allerede fra deres navn, kan ikke endres av noen eller andre tiltak av innflytelse (inkludert medisinske). Som slike faktorer kan vi skille mellom følgende:

 • Paul.Denne faktoren betraktes som en uavhengig risikofaktor ved å vurdere mønsteret av aterosklerose. Aterosklerose hos menn utvikler seg omtrent 10 år tidligere, som er kjent på grunnlag av visse statistiske data på denne poengsummen sammenlignet med kvinners forekomst. I tillegg er risikoen for å utvikle denne sykdommen hos menn før alderen 50 år fire ganger høyere enn hos kvinner. Når terskelen på 50 år er nådd, utlignes morbiditetsfrekvensen for begge kjønn. Denne funksjonen er på grunn av det faktum at den kvinnelige kroppen fra denne perioden begynne spesifikke hormonelle forandringer og østrogen gitt beskyttelse funksjon forsvinner (her, som du kan forstå, vi snakker om overgangsalder og gradvis reduksjon av utslipp priser av disse østrogen hormoner).
 • Age. Som leseren allerede kunne merke, med alderen, øker risikoen for å utvikle sykdommen under vurdering. Følgelig, jo eldre personen, desto større er risikoen. Og selvfølgelig er det også umulig å påvirke denne faktoren, fordi den vurderes i denne gruppen av dem. Det skal bemerkes at atherosklerose som en sykdom generelt ofte sammenlignes med organismens aldring, det vil si som en av manifestasjonene i denne prosessen. Dette forklares av det faktum at aterosklerotisk endring etter en overgang utover en bestemt aldersperiode, bestemmes absolutt hos alle pasienter. Og som allerede nevnt, fra 45-50 år øker risikoen for slike endringer spesielt.
 • Genetisk predisposisjon.Denne risikofaktoren er også uendret når man vurderer atherosklerose. Dermed er de pasienter hvis nærmeste slektninger diagnostiseres med en eller annen av dens former spesielt utsatt for denne sykdommen. Det anses at en genetisk predisposisjon (it - arvelighet) virker også som en slik faktor ved hvilken den relative akselerasjon bestemmes av utviklingen av aterosklerose (inntil 50 år). I mellomtiden, personer over 50 år mark, faktor av arvelighet i praksis definerer en liten påvirkning på utviklingen av aterosklerose, henholdsvis klare uttalelser om den tidlige utviklingen av sykdommen, hvis noen slektninger kan gis.

Variabel (modifiserbar) årsaker, i sin tur preges av at pasienten kan påvirke dem. Dette kan omfatte justering av livsstil, behandling, etc. Separat det aktuelle for sykdommen i spørsmålet:

 • Arteriell hypertensjon.Denne årsaken (faktor) er uavhengig av å vurdere utvikling av aterosklerose. Trekk innvirkning hypertensjon ligger i det faktum at dens intensitet blir forsterket bakgrunn impregnerings fett blodårene, som i sin tur betraktes som det første trinn i utviklingen av de viktigste manifestasjoner av aterosklerose, aterosklerotisk plakk. På samme tid, og aterosklerose, ved hvilken endringen er avhengig av elastisiteten i arteriene, er en faktor som øker risikoen for utvikling av hypertensjon hos pasienten.
 • Røyking. Denne faktoren er en alvorlig hjelp for utviklingen av mange sykdommer, og atherosklerose er ikke noe unntak. Ved langvarig røyking, utvikling av høyt blodtrykk, omtalt ovenfor, som en predisponerende faktor for aterosklerose, øker som allerede gjør det mulig å spore en kjede av strømmen i tilfelle av endringer. I tillegg bidrar røyking også til utvikling av koronar hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom) og hyperlipidemi, noe som også øker utviklingsprosessen hos røykere av atherosklerose. Grunnlaget for innflytelse er basert på den negative innvirkningen som tobakkrøykomponentene har på selve fartøyene.
 • Fedme. En annen, ikke mindre signifikant i påvirkningsfaktoren, bidrar til utviklingen av aterosklerose. Igjen, predisponerer fedme ikke bare til utvikling av aterosklerose seg selv, men også en av de børsnoterte kontakt faktorer, arteriell hypertensjon, i alle fall, som du kan fortelle, denne faktoren binder oss til den anses sykdommen. I tillegg legger vi merke til at fedme også er en av hovedfaktorene i utviklingen av diabetes mellitus, som også spiller en viktig rolle i å vurdere de modifiserende faktorene som er av interesse for oss.
 • Diabetes mellitus.Relevansen av denne faktoren til pasienter øker risikoen for atherosklerose og utvikling betydelig (ca. 5-7 ganger). Denne høye risikoen forklares av at metabolske prosesser forstyrres (særlig om fett), noe som fremkaller utviklingen av aterosklerotiske endringer i karene.
 • Hyperlipidemi (dyslipidemi). Denne faktoren innebærer et brudd i stoffskiftet av fett, som bestemmer at det ikke er mindre signifikant i vurderingen av de fremkallende atherosklerosfaktorene. Det bør bemerkes at alle disse faktorene er direkte relatert til dyslipidemi, det vil si, når hver av dem er selve problemet med brudd på fettstoffskiftet. Den viktigste rolle i utviklingen av aterosklerose (som, ja, og andre typer sykdommer som er relatert til det kardiovaskulære systemet) er gitt i de følgende former av fettmetabolismesykdommer: forhøyede nivåer av kolesterol, stigning i triglyserider og forhøyede nivåer av lipoproteiner i blodet.
 • Funksjoner av ernæring. Utviklingen av aterosklerose spesielt påvirker forekomsten av en betydelig mengde animalsk fett i diettproduktene.
 • Hypodinami (mangel på mobilitet i en livsstil). Denne faktoren spiller også en viktig rolle i utviklingen av aterosklerose, inkludert i utviklingen av tidligere nevnte tilstander (diabetes, arteriell hypertensjon, fedme). På grunn av redusert motoraktivitet, som det ikke er vanskelig å gjette, forstyrres metabolismen av karbohydrater og fett, og dermed øker risikoen for utvikling av de nevnte forstyrrelsene og aterosklerosen spesielt.
 • Infeksjon. Den smittsomme karakteren av utviklingen av aterosklerose begynte å bli vurdert relativt nylig. Basert på de utførte undersøkelsene ble det funnet at cytomegalovirus- og klamydialinfeksjoner kan betraktes som to varianter som representerer dette punktet i forbindelse med aterosklerose.

Aterosklerose: stadier

Som vi allerede har identifisert, fokuserer den patologiske prosessen, som er relevant for aterosklerose, på veggene i arteriene. Dette fører igjen til den gradvise ødeleggelsen av den berørte veggen. I samsvar med graden av skade og dens egenskaper, er sekvensielle stadier av aterosklerose bestemt i manifestasjonen, vil vi diskutere dem nedenfor.

 • Jeg scenen.Som en del av sin manifestasjon lipid flekker dannes. Dette innebærer imbibition av fettveggartier ved molekylene i arteriene, lokaliseringen av impregnering er kun nevnt her bare innenfor de begrensede delene av veggene. Disse områdene manifesteres i form av gulaktige striper, konsentrert langs hele lengden av den berørte arterien. Funksjonene i denne fasen kjennetegnes ved at symptomene på aterosklerose som sådan ikke manifesterer seg, og som helhet er det ingen spesifikke forstyrrelser, som det ville være mulig å bestemme hvor raskt sirkulasjonsforstyrrelsen langs blodårene er. Accelerasjon av dannelse av lipidflater kan oppstå på grunn av effekten av de modifiserbare faktorene som er diskutert ovenfor i form av fedme, arteriell hypertensjon og diabetes mellitus.
 • II-scenen.Dette trinn er også definert som liposkleroz trinn, kjennetegnet ved utvikling av aterosklerose til et trinn hvor det er betennelse av lipid flekker, noe som fører til akkumulering i hulrom i deres immunsystemceller. Spesielt er det gjort forsøk på å rense arterievegget fra fettene som er deponert på det (i noen tilfeller kan det være mikrober). På bakgrunn av en langvarig inflammatoriske prosessen fett avsatt i arterieveggen, begynner å dekomponere, samtidig og spiring opptrer i sine bindevev. Dette fører til dannelsen av fibrøs plakett, som bestemmer gitt stadium. Overflaten av en slik plakk er noe forhøyet i forhold til den indre overflaten av den berørte beholderen, og derved begrenser dens lumen og forringer også blodsirkulasjonen.
 • III stadium. Denne fasen er i utviklingen av aterosklerosefinalen, den er karakteristisk for utvikling av en rekke komplikasjoner, direkte relatert til prosessen med å utvikle fibrøs plakk. I tillegg er det fra dette stadiet av sykdommen at hans symptomer begynner å manifestere seg. Dette stadiet er definert som stadium av atherokinose. Fremdriften av plakkdeformasjon på dette stadiet bestemmes av komprimeringen som er relevant for den, samt avsetningen av kalsiumsalter i den. Tegn manifestasjoner av aterosklerotisk plakk kan defineres som dens stabilitet og gradvis økning, på grunn av hvilket hun vil også fortsette å eksponere deformasjon arterie lumen og begrense den. På denne bakgrunn, er det siste alternativet ville i sin tur utløses utvikling av progressive former av kroniske lidelser i blodforsyning av organet, som er drevet av en arterie utsettes for et slikt tap. Dette også forårsaker også en betydelig risiko for dannelse av okklusjon (akutt former okklusjon) ved hvilke karlumenet er blokkert eller trombe, eller et element blodplate desintegrering, hvorved perfusert organ eller lem undergår på denne bakgrunn en annen type svikt - en dannelse av nekrose område (infarkt) eller gangrene.

Aterosklerose: symptomer

For det meste aterosklerotisk aorta eksponert (mage og thorax avdelinger), mesenteriske, koronære og renale arterier, og cerebrale arterier og nedre ekstremiteter.

Innenfor sykdomsutviklingen er den asymptomatiske (eller prekliniske) perioden og den kliniske perioden preget. Den asymptomatiske perioden er ledsaget av økt innhold av beta-lipoproteiner i blodet eller et økt innhold av kolesterol i det, mens symptomer, som kan forstås fra definisjonen av denne perioden, er fraværende.

Når det gjelder perioden med kliniske manifestasjoner, er de relevante for innsnevring med 50% eller mer av det arterielle lumen. Dette bestemmer i sin tur relevansen av de tre hovedstadiene av perioden: iskemisk stadium, trombonekrotisk stadium og fibrøst stadium.

Iskemisk stadium er preget av det faktum at blodtilførselen til et bestemt organ er nedsatt. Som et eksempel kan vi utelukke et bilde av strømmen av dette stadiet, hvor myokardisk iskemi mot bakgrunnen av kranspuls aterosklerose manifesterer seg i form av angina. Tromboseptisk stadium karakterisert ved at trombose av arteriene som ble gjennomgått, endret seg. Aterosklerose av kranspulsårene i dette tilfellet kan i sin nåværende strømme nå komplikasjoner i form av hjerteinfarkt. Og til slutt et fibrøst stadium, for hvilken spredning av bindevev, som forekommer i ineffektivt blodtilførende organer, er karakteristisk. Igjen, når vi vurderer aterosklerose av kranspulsårene på dette stadiet, kan vi skille overgangen til utviklingen av en slik patologi som aterosklerotisk kardiosklerose.

Når det gjelder spesifikke manifestasjoner av aterosklerose, bestemmes symptomene ut fra hvilken type arterier som ble berørt. Nedenfor vil vi vurdere de viktigste varianter av løpet av denne sykdommen.

Aterosklerose av aorta: symptomer

Aterosklerose av aorta virker som den vanligste varianten av manifestasjon av aterosklerose, henholdsvis hos de fleste pasienter, blir det avslørt nettopp. Aterosklerose kan påvirke sine ulike områder, på grunnlag av hvilke i sin tur symptomene på sykdommen og prognosen for den blir bestemt.

Som du sikkert vet, er aorta det største fartøyet i kroppen vår. Den starter fra hjertet (venstre ventrikel), deretter forgrenet, og danner dermed mange små fartøy som sprer seg til vev og organer i kroppen vår. Aorta består av to hoveddeler, som ligger i anatomisk forskjellige områder. Abdominal og thorax aorta fungerer som slike avdelinger.

Den thorakale aorta i aorta er den opprinnelige siden, på sin bekostning gir blodtilførselen til den øvre delen av kroppen vår, dette er organene i thorax, nakke, hode og øvre lemmer. Når det gjelder abdominal aorta, er det den endelige siden, blodtilførselen på bekostning av abdominale organer. I sin tur er terminalavdelingen delt inn i to hovedgrener, som tjener som venstre og høyre iliacarterie, gjennom dem strømmer blodet til nedre ekstremiteter og til organene i det lille bekkenet.

Med aterosklerose av aorta er lesjonen, for denne sykdommen aktuell, dekker enten helt aorta langs dens lengde, eller dens individuelle områder. Symptomatik i dette tilfellet bestemmes også avhengig av hvor den patologiske prosessen er lokalisert, og hvor mye endringene som har oppstått i aortas vegger ved påvirkning, blir tydelige.

Som den farligste komplikasjonen, fremkalt av aortos aterosklerose, vises aorta-aneurisme. Når aortaaneurisme er en utvidelse av en viss del av arterien, som er ledsaget av en fortynning av tankveggen og en økt risiko for arteriell brudd, mot hvilken i sin tur kan utvikle blødning, livstruende.

Aterosklerose i thorax aorta: symptomer

I lang tid er det ingen symptomatologi. Ofte aterosklerose av denne avdeling er å utvikle sammen med disse former av sykdommen, slik som aterosklerose av koronararteriene i hjertet (det vil si, koronar arterie), og cerebral aterosklerose.

Symptomatisk manifestasjon observeres hovedsakelig i aldersgruppen 60-70 år, noe som forklares av betydningen av skaden på aortas vegger på dette tidspunktet. Pasienter klager over brennende smerter i brystet, systolisk blodtrykk øker, svelging blir vanskelig, og svimmelhet er viktig.

Som mindre spesifikke manifestasjoner av symptomatologi, kan tidlig aldring noteres, noe som kombineres med det tidlige utseendet på grå hår. Samtidig vises hårvekst i auriklene, sammen med ytre ytre kant, en karakteristisk lysstrimmel dukker opp, og grønnsaker vises på ansiktets hud.

Aterosklerose i abdominal aorta: symptomer

Denne sykdomsformen er diagnostisert i nesten halvparten av tilfellene av alle mulige varianter av manifestasjonen. Som den forrige formen, kan han i lang tid ikke vise seg i det hele tatt.

Aterosklerose er regnet området fungerer som en årsak til sykdom i pasienter som mage ischemi. Det er i likhet med koronar hjertesykdom (koronarsykdom), karakterisert ved at det fører til ødeleggelse av blodforsyningen på bakgrunn av vaskulær aterosklerose, noe som er spesielt viktig for de myndigheter som fartøyene næring.

Symptomologien som følger med lesjonen i abdominal aorta kan manifesteres i følgende:

 • Smerter i magen. Slike smerter oppstår etter å ha spist, manifestasjonens karakter er paroksysmal, vondt. Som regel er de ikke for intensive, de har ingen klar lokalisering. Forsvør slik smerte i noen timer alene.
 • Fordøyelsessykdommer. Spesielt er klager på oppblåsthet, utseende av forstoppelse og diaré (veksling av forhold) og nedsatt appetitt relevant.
 • Vekttap. Dette symptomet er progressivt, skyldes en stabil form for fordøyelsessykdommer.
 • Arteriell hypertensjon (høyt blodtrykk), nyresvikt. Det økte trykket skyldes det faktum at blodtilførselen til nyrene er svekket. Når det gjelder nyresvikt, utvikler den på grunn av det faktum at deres normale vev gradvis begynner å bli erstattet av bindevev. Dette bestemmer i sin tur gradvis nekrose mot bakgrunnen av utilstrekkelig blodtilførsel.
 • Trombose av de viscerale arteriene. Denne komplikasjonen er dødelig i aterosklerose hos den aktuelle delen av aorta, og det krever dessuten umiddelbar levering av spesialisert medisinsk behandling. Når vaskulær nekrose på grunn av blodtilførsel som er gitt av tarmen, det løkker nekrose skjer, noe som fører til en massiv betennelse av organer er konsentrert i magen og i peritoneum (som bestemmer peritonitt). Symptomer på denne tilstanden inkluderer uttalt smertefulle opplevelser, som ikke forsvinner når man tar antispasmodik og smertestillende medisiner. I tillegg er en plutselig forverring av total velvære snart forbundet med smertefulle opplevelser.

Aterosklerose av cerebrale kar: symptomer

Denne form for aterosklerose er ikke mindre vanlig, i dette tilfellet påvirkes de intrakraniale og ekstrakranielle karene som foder hjernen. Sværheten av symptomene bestemmes ut fra graden av skade på disse karene. På grunn av aterosklerose i hjernebruskene, blir nervesystemet aktivitet gradvis undertrykt, psykiske lidelser eller slag kan utvikle seg.

De første manifestasjoner av denne formen for aterosklerose symptomer diagnostisert 60-65 år av pasienter, og deres tolkning er redusert i de fleste tilfeller bare en manifestasjon av de tegn på aldring. I mellomtiden er denne troen bare riktig delvis. Aldring i seg selv er irreversibel fysiologisk prosess, mens aterosklerose virker som en spesifikk type sykdom, som inntil de når en viss grense viser sannsynligheten for at herdingen, så vel som realiseringen av sine adresse visse forebyggende tiltak.

La oss nå gå videre til symptomatologien. Som første manifestasjoner av aterosklerose i denne formen er episodiske angrep av "iskemisk angrep", der det oppstår relativt stabile nevrologiske symptomer. Dette inkluderer spesielt svekkede følsomheter, som kan manifestere enten i sin reduksjon fra den ene siden av kroppen eller i totalt tap. Også det er brudd på bevegelser i form av parese (delvis tap av muskelstyrke) og lammelse. I tillegg kan hørsels-, syns- og taleforstyrrelser forekomme. Den oppførte symptomatologien, i mellomtiden, manifesterer seg innen et kort tidsintervall hvoretter det forsvinner.

Med en uttalt manifestasjon av aterosklerose av cerebral fartøy, forekommer ofte et slag, hvor nekrose av et bestemt område av hjernevev oppstår. Denne tilstanden er preget av en vedvarende manifestasjon av symptomene som vi allerede har vurdert (tap av følsomhet, lammelse, tap av tale), og det kan behandles i ubetydelig grad.

Som andre manifestasjoner av symptomene på denne formen av aterosklerose kan bemerkes forstyrrelse av høyere nervøs aktivitet i en eller annen form (særlig med hensyn til intellektuelle evner og hukommelse), forandringer i naturen (kresen, humørsvingninger, osv.), Søvnforstyrrelser, utviklingen av depresjon.

Manglende tilstrekkelig behandling kan føre til demens (senil demens). Det er i sin tur en tung og dessverre irreversibel manifestasjon av en nedgang i de høyere funksjonene som er spesielle for hjernen.

Stroke er den største faren for denne sykdommen. Denne tilstanden er iboende en tilstand som ligner en hjerteinfarktstilstand der det forekommer vevnekrose. Tilstanden er ledsaget av økt dødelighet, samt hyppig funksjonshemning hos pasienter.

Det bør bemerkes at i noen tilfeller, symptomer som tyder på aterosklerose av hjernearteriene, kan være meget vanskelig å skille, for eksempel, de symptomer som oppstår i hypertensiv encefalopati eller faktiske brudd på cerebral sirkulasjon på grunn av utvikling av sykdommer i ryggraden degenerative skala (for eksempel, ryggsmerter). Faktisk er det ofte skjer at i eldre pasienter grupper er relevant, mange av sykdommene som kan forveksles med aterosklerose, for diagnose av sykdommen bestemmer behovet for en integrert tilnærming til denne prosessen.

Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter: symptomer

Lignende betraktninger tidligere former for aterosklerose i underekstremitetene (aterosklerose) for en lang tid ikke manifestere seg, og det varer så lenge blodsirkulasjonen gjennom fartøyene vil ikke bli forstyrret seriøst vurdert på bakgrunn av vår sykdom.

Som en klassiker kan man si et symptom, i dette tilfellet vurderes smerten som oppstår når man går i muskler i underekstremiteter. Dette symptomet har en definisjon som tilsvarer manifestasjon - "intermittent claudication" (som forklares av periodiske stopp under gang på grunn av smerten som oppstår for å redusere intensiteten). Smerten oppstår i dette tilfellet på grunn av at det er mangel på oksygen i de fungerende muskler, som i sin tur skyldes spesifikasjonene av aterosklerose selv.

Bemerkelsesverdig, arteriell insuffisiens, oppstår når denne formen av aterosklerose, en negativ innvirkning ikke bare på de trekk som er felles for føttene, men det også virker både som en årsak til utviklingen av trofiske forstyrrelser hvor avbrudd av blant annet avhengig av kraften i de nedre ekstremiteter. Manifestasjoner av trofiske lidelser kan forekomme i hårtap og i hudforandringer (tynning, lakk). Negler er utsatt for deformasjon, blir sprø. I alvorlige tilfeller er aterosklerose av bena ledsaget ikke bare av muskelatrofi, men også ved dannelse av trofasår i kombinasjon med gangrene.

Arteriell insuffisiens av bena manifesteres i samsvar med bruddene som bestemmer de viktigste fire stadiene av det.

 • Fase I. I dette tilfellet manifesterer smertene i bena bare i kombinasjon med betydelig fysisk anstrengelse (det kan for eksempel gå for lange avstander (fra en kilometer eller mer)).
 • II-scenen. I dette tilfellet reduseres begrensningsavstanden for forekomsten av smerte, som ikke overstiger 200 meter, etter å ha overvinnet henholdsvis smerten og vises.
 • III stadium. Her oppstår smerte når du går i en avstand på ikke mer enn 25 meter, eller til og med helt i ro.
 • IV-scenen. På dette stadiet utvikler pasienter trofiske sår, utvikler gangren i den nedre ekstremitetsregionen.

Som et annet trekk, som svarer aterosklerose manifestasjoner, sett forsvinning av pulsen, merker i underekstremitetene arterier (dette kan være området med den bakre side av den indre ankelområdet av popliteal fossa region eller lår).

Trombosen av iliac arterier og den terminale delen av abdominal aorta provoserer utviklingen av Lerishs syndrom.

Lerish syndrom ledsages av et brudd på blodsirkulasjonen, som er relevant for arterier i underdelene, samt for organer som er konsentrert i bekkenområdet. Ofte utvikler dette syndromet mot bakgrunnen av aterosklerose av aorta. Manifestasjonene av denne patologien er analoge med manifestasjonene som oppstår i aterosklerosen av beinene i beina.

I tillegg kan impotens utvikle seg, som, som forståelig, er relevant for menn. Aterosklerose i underekstremitetene kan virke som en alvorlig form for trofiske forstyrrelser, direkte relatert til ekstremitetene (ben), noe som også kan føre til koldbrann, og til slutt til tap av en av dem. Følgelig kan et alarmerende tegn tjene som en anledning til henvisning til en spesialist.

Aterosklerose av hjertets hjerteslag: symptomer

Denne sykdomsformen virker som hovedårsaken til utviklingen hos pasienter med hjerte-og karsykdommer, som i sin tur utvikler seg mot bakgrunnen av nedsatt blodtilførsel til hjertemuskelen. Myokardinfarkt og angina pectoris er patologier som direkte avhenger av graden av utvikling av aterosklerose, som påvirker hjerteårene. Dermed utvikler det med delvis blokkering iskemisk sykdom (varierende grader av dens manifestasjon), og med full utvikling av hjerteinfarkt.

Opphold på egenartene av den patologien som er av interesse for oss, som er aterosklerose av hjertets hjerteslagarterier, skal utelukke egenartene av blodtilførselen til hjertet. Det er spesielt gitt av to koronararterier som følger fra aorta. Med eventuelle brudd som oppstår under blodsirkulasjonen gjennom de koronare (kransartede) arteriene, forstyrres henholdsvis hjerte muskelarbeidet. Dette i sin tur kan provosere et hjerteinfarkt.

Oftest er blodsirkulasjonen forstyrret i bakgrunnen av koronar aterosklerose. I dette tilfellet blir nevnte patologi ledsages av dannelse av tette plakk, ved hvilken gradvis deformasjon og ødeleggelse av blodåreveggen, mens dens luminal innsnevring (typisk strømningsmønster aterosklerose). Symptomene på atherosclerosis av koronararteriene samsvarer med de symptomer som oppstår ved ischemisk hjertesykdom, men hovedårsaken i alle fall det er aterosklerose.

De viktigste manifestasjonene av symptomatologi, henholdsvis i dette tilfellet, er utviklingen av angina og kranspulsårsykdom, da komplikasjoner av aterosklerose i hjertekarene er kardiosklerose og myokardinfarkt. Angrepet av angina pectoris som manifesterer seg i den vurderte formen for aterosklerose er karakterisert ved følgende manifestasjoner av symptomatologi:

 • Utseendet til å brenne, trykke ømhet i brystområdet; sprer slik smerte til venstre skulder og tilbake; forekomst - ved forekomst av stressende situasjoner eller ved et treningsspenning;
 • kortpustethet (det er følelse av mangel på luft, det er vanligvis ledsaget av det ovenfor nevnte smerteangrep, i noen tilfeller er det behov for å ta en sittestilling, fordi i en liggende pasient bare begynner å kveles);
 • som et mulig alternativ for å supplere bildet av angrepet, utseendet av symptomer som hodepine, kvalme, oppkast og svimmelhet.

Behandling av angina angrep er sikret ved å ta nitroglyserin til pasientene, og dette preparatet er dessuten den viktigste i å behandle en nødsituasjon for et angrep.

Ved komplikasjon i skjemaet hjerteinfarkt hos pasienter er det intense smertefornemmelser som ligner de som oppstår med angina pectoris. Forskjellen er at bruken av nitroglyserin ikke bestemmer den tilsvarende effekten. Som komplementære manifestasjoner av symptomer, observeres alvorlig dyspnø, kan pasienten miste bevisstheten. Manifestasjonen av hjertesvikt karakteriseres av sin egen alvorlighetsgrad.

Hvis det er en slik komplikasjon som cardiosclerosis, da manifesterer hjertesvikt på en gradvis måte, som er ledsaget av en reduksjon i fysisk aktivitet i kombinasjon med dyspnø og starten på puffiness.

Bestemmelsen av spesifikke tegn som korresponderer med aterosklerose i koronararteriene, kan kun gjøres ved bruk av spesielle diagnostiske teknikker.

Aterosklerose av mesenteriske kar: symptomer

Denne formen for aterosklerose manifesterer seg hovedsakelig fra overlivet. Tiden for symptomatologi, som først og fremst består i utseendet av smertefulle opplevelser, skjer hovedsakelig i sent timer, spesielt etter kveldsmat. Varigheten av manifestasjon av smerte kan være som flere minutter, og nå en time. Som en samtidig manifestasjon av symptomatologien kan oppblåsthet og bøyning også forekomme, og forstoppelse kan oppstå. Smerter i aterosklerose, sammenlignet med smertesyndrom, samtidig peptisk sår, er ikke så langvarig i manifestasjon.

De viktigste symptomene forbundet med aterosklerose i dette skjemaet omfatter følgende manifestasjoner:

 • oppblåsthet;
 • moderat manifestasjon av smerte, bestemt ved å undersøke bukregionen;
 • liten muskelspenning i den fremre bukveggen;
 • svekkelse av peristaltikk eller fullstendig fravær av det.

De listede manifestasjonene er definert som en tilstand som "angina pectoris". Den utvikler seg på grunn av uoverensstemmelsen mellom blodvolumet som kreves for blodtilførsel til fordøyelsessystemet og det faktiske volumet, som, som det forstås, ikke er tilstrekkelig for dette.

Som en av komplikasjonene i denne formen for aterosklerose kan trombose som utvikles i mesenteriske kar, bli notert. Som regel vises det plutselig, ledsaget av følgende samtidig symptomer:

 • konstante smertefulle opplevelser av vandrende eller spilt karakter som oppstår i magen;
 • smerte i navlen;
 • kvalme, flere oppkast (med en blanding av galle, det kan være blod, som også er notert i avføring);
 • forstoppelse, flatulens (gasser).

Ofte er trombose av mesenteriske kar gjennomført ved utviklingen av tarmen i tarmen, som i sin tur ledsages av en markert symptomatologi av peritonitt.

Aterosklerose av nyrearteriene: symptomer

Denne form for aterosklerose forårsaker utvikling av vedvarende former for iskemi, som igjen virker som en faktor som fremkaller utviklingen av en stabilt høy form for arteriell hypertensjon.

Noen tilfeller av atherosklerose hos nyrearteriene er ledsaget av fravær av symptomer. I mellomtiden manifesteres sykdomsmønsteret hyppigere i form av utvikling av aterosklerotisk plaque med samtidig innsnevring av lumen i nyrene arterieområdet, mot hvilken den sekundære form av arteriell hypertensjon utvikles.

Med nederlaget av bare en av nyrene, kan man snakke om den langsomme utviklingen av denne sykdommen, den avanserte manifestasjonen av symptomatologi blir i dette tilfelle økt arteriell press. Hvis spredning av prosessen påvirker begge arteriene samtidig, forårsaker dette i sin tur utviklingen av sykdommen i en type hvor hypertensjon er ondartet, karakterisert ved rask progresjon og en alvorlig forverring av pasientens generelle tilstand.

Samtidige manifestasjoner av symptomatologien kan være magesmerter og smerter i lumbalområdet. Varigheten av smerteopplevelser manifesterer seg på forskjellige måter, i noen tilfeller om noen timer, hos andre - om noen få dager. Kvalme og oppkast kan også forekomme.

diagnostisere

Den primære diagnostikken av aterosklerose utføres av terapeuten innenfor rammen av en standard årlig undersøkelse av pasienten i denne retningen. For dette måles trykk, risikofaktorer som bidrar til utviklingen av aterosklerose, identifiseres, og kroppsmasseindeksen måles.

Som et mål for å spesifisere naturen, kan følgende forskningsmetoder brukes:

 • EKG (ekkokardiografi) i kombinasjon med ultralyd av aorta og hjerte, samt med spesielle treningsprøver;
 • Invasive undersøkelsesmetoder (koronar angiografi, angiografi, ultralyd intravaskulær studie);
 • Duplex skanning, triplex skanning (studien er gjenstand for blodstrøm gjennom ultralyd avbildning av blodårer);
 • MRI (magnetisk resonansbilder), gjennom hvilken visualisering av aterosklerotiske plakk og arterievegger utføres.

behandling

Behandling av aterosklerose er basert på et antall av følgende prinsipper:

 • påvirkning av smittsomme stoffer;
 • implementering av substitusjonsbehandlingstiltak (relevant for kvinner i overgangsalderen);
 • økt utgang fra kroppen av kolesterol, samt dets metabolitter;
 • begrenser inntaket av kolesterol i kroppen, reduserer syntesen av kolesterol av celler.

Justeringer mot denne bakgrunnen er underlagt en livsstil, i tillegg er en diett foreskrevet, der, som du forstår, er produktene som inneholder kolesterol, utsatt for maksimal ekskludering.

Når det gjelder rusmiddelbehandling, er det basert på følgende typer medisiner:

 • Nikotinsyre i kombinasjon med dets derivater (som sikrer muligheten på bekostning av å redusere kolesterol og triglyserider i blodet, samt øke innholdet av lipoproteiner med økt tetthet);
 • Fibrer (preparater av denne gruppen gir en reduksjon i syntesen av deres egne fett av kroppen);
 • statiner (gi muligheten til å redusere kolesterol mest effektivt ved å påvirke kroppens prosesser for deres produksjon);
 • sekvestranter (sikre bindingen og utskillelsen av gallsyrer fra tarmen med en nedgang i kolesterol og fett i cellene).

Aterosklerose kan i noen tilfeller kreve kirurgisk behandling, noe som er viktig for en alvorlig trussel eller med utvikling av en akutt form for tilstopping med en trombose eller en arterieplakk. For å gjøre dette kan endarterektomi (åpen operasjon på arteriene) eller endovaskulær kirurgi (dilatasjon av arterien, installasjon i stenosedionområdet, som gir et hinder for etterfølgende blokkering) utføres. Den utprøvde formen for aterosklerose med nederlaget i hjertekarene, mot hvilke myokardinfarkt kan utvikle krever aortokoronær shunting.

Som en avgjørende faktor for den videre tilstanden på grunnlag av hvilken prognosen vurderes ved aterosklerose, opptrer pasientens livsstil. Hvis organene begynner å utvikle seg på bakgrunn av sykdomsområdene av nekrose i kombinasjon med akutte sirkulasjonsforstyrrelser, forverres prognosen.

Hvis du har symptomer som tyder på atherosklerose, må du besøke en terapeut, en vaskulær kirurg, en kardiolog, en nevrolog og en nephrologist.

Hvis du tror at du har det aterosklerose og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan leger hjelpe deg: en terapeut, en kardiolog, en vaskulær kirurg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Iskemisk kolitt er en sykdom for hvilken iskemi (blodsirkulasjonsavvik) av karene i tykktarmen er karakteristisk. Som et resultat av utviklingen av patologi, mottar det berørte segmentet av tarmen ikke den nødvendige mengden blod, derfor blir dens funksjoner gradvis brutt.

Flatulens - utviklingen av denne tilstanden er basert på akkumulering av et stort antall gasser i fordøyelseskanalen. Ofte skjer dette mot bakgrunnen av overdreven formasjon eller utilstrekkelig utskillelse fra kroppen. For å forårsake utvikling av en slik lidelse kan et bredt spekter av predisponerende faktorer, som i nesten alle tilfeller er forbundet med løpet av gastroenterologiske problemer. Likevel er det en kategori av kilder som ikke har noe å gjøre med tilstedeværelsen av en bestemt lidelse.

Ascaridose hos barn er en patologi knyttet til parasittiske sykdommer, som oftest diagnostiseres hos spedbarn. I de fleste tilfeller er sykdommen funnet hos barn som er under 5 år. Den provokatør av sykdommen er helminth, nemlig ascaris human (Latin Ascaris lumbricoides). Parasitten kan trenge inn i barnets kropp på flere måter, men den hyppigste overføringsmekanismen er kontakten.

Som en sykdom som gastroduodenitt, er det vanlig å fastslå tilstanden der pylorisk sone i mage og duodenal slimhinner gjennomgår betennelse. Gastroduodenitt, symptomene som kan oppstå på grunn av eksterne eller interne faktorer, er en av de vanligste sykdommene i mage-tarmkanalen.

Gastroenterocolitis (matforgiftning) - en sykdom av en inflammatorisk natur, noe som fører til kreft i mage-tarmkanalen, som hovedsakelig er lokalisert i tynn- eller tykktarmen. Det representerer en stor fare forårsaket av mulig dehydrering av kroppen i fravær av tilstrekkelig kontroll. Karakterisert av en rask start og en rask strøm. Vanligvis 3-4 dager, avhengig av legens anbefalinger, samt oppnevning av adekvat behandling, symptomene svekkes.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Les Mer Om Fartøyene