Årsakene til koronar hjertesykdom: hvem har størst risiko

Mange mennesker med alder slutter å legge vekt på smerte symptomer i hjertet, vurderer dem en naturlig manifestasjon av aldring.

I mellomtiden kan disse tegnene snakke om utviklingen av iskemisk sykdom, som er en av de ledende dødsårsakene over hele verden. Hvordan gjenkjenne de forferdelige symptomene? Og viktigst, hva som forårsaker hjertesykdom?

Om sykdommen

Iskemisk sykdom kalles funksjonelle eller organiske endringer i hjertemuskelen, fører til begrensning eller fullstendig opphør av blodstrøm til individuelle steder.

Hjertemuskelen i resten av organene lider av mangel i det innkommende blodet. Dette skyldes isolasjonen av hjertet ved den indre membranen - muskelen mottar ikke oksygen fra det pumpede blodet, men leveres med blod gjennom kranspulsårene. Deres nederlag eller innsnevring og fører til sykdomsutbruddet.

Hovedårsakene til koronar hjertesykdom og fremveksten av sine første tegn:

 • utviklingen av aterosklerose, innsnevring av blodkarets lumen på grunn av kolesterolplakk;
 • trombose av fôring fartøy;
 • Langvarig spasme forårsaket av brudd på nervøs regulering;
 • utilstrekkelig funksjon av mekanismene som utvider arteriene;
 • metabolske forandringer.

Lær alt om den tradisjonelle behandlingen av angina pectoris - medisiner og doser, anbefalinger fra ledende leger. Viktig informasjon for alle som er i fare!

Hvilke piller brukes til iskemisk hjertesykdom? Finn ut alle detaljene i denne artikkelen.

Hva innebærer medisinsk behandling av hjerteinfarkt? Les om dette i vår neste artikkel.

Hva er opprinnelsen til

Årsaker som kan forårsake utvikling av patologi, ganske mye:

 • høye mengder skadelige lipider i blodet, som vi hovedsakelig får fra animalske produkter;
 • arteriell hypertensjon (den øvre trykkindikatoren fra 140 kan kalles en harbinger av sykdommen);
 • stillesittende livsstil;
 • fedme, betydelig økning av byrden på hjertet;
 • diabetes mellitus (det er vist at hos pasienter med diabetes i mer enn 10 år i de fleste tilfeller utvikling av kranspulsårene);
 • røyking, som fører til kronisk vasokonstriksjon og oksygenmangel i blodet;
 • alkoholmisbruk;
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • konstant stress, noe som fører til økt trykk;
 • økt blodpropp, forårsaker dannelse av blodpropper.

Risikogrupper

I utviklingen av IHD spiller en viktig rolle av faktorer som vi ikke kan endre. Gruppen med høy risiko for forekomst av iskemi kan inkludere de som har følgende egenskaper:

 • Mannlig kjønn. Før de er eldre, har menn en mye større sjanse for å utvikle iskemi enn kvinner. Dette skyldes det høye nivået av østrogen i den kvinnelige kroppen, som motstår aterosklerotiske forandringer. Etter utbruddet av overgangsalderen forsvinner forskjellen i forekomsten av sykdommen.
 • Arvelig disposisjon. Det har lenge vært kjent at risikoen for å utvikle patologi hos andre familiemedlemmer er betydelig økt når man diagnostiserer tilfeller av iskemi i familien.
 • Eldre alder. Hos menn oppstår den kritiske alderen etter alder 55, for kvinner, en kraftig økning i antall personer som er rammet etter at 65 år er karakteristisk.
 • Langvarig bruk av hormonelle stoffer. Prevensjonsmidler øker risikoen for blodpropper i blodet, så med år med inntak øker frekvensen av trombose betydelig.

Hva betyr dette hvis fibrinogen er forhøyet i svangerskapet? Er det verdt å bekymre deg og hvordan du oppfører deg? Lær alt!

Hva er fibrinogen i en blodprøve? Vi vil snakke om hovedfunksjonene og årsakene til avviket fra normen.

For hva er blodprøver for reumatoid og hva analysen betyr, vil du finne ut i vår neste publikasjon.

Komplikasjoner av IHD

Statistikk tyder på at selv med et halvt innsnevret kar i hjertet, kan en person ikke føle tegn på hjertepatologi. Smerte i brystet kan bare oppstå i øyeblikk av økt fysisk anstrengelse og raskt passere i rolig tilstand.

Slike milde symptomer og mangel på rettidig behandling kan føre til sykdomsprogresjonen eller overgangen til en akutt form:

 • kronisk hjertesvikt;
 • angina pectoris;
 • hjertearytmi
 • myokardisk nekrose;
 • plutselig død.

Prognosen er i stor grad avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen - med hjerteinfarkt er dødeligheten mye høyere enn med angina pectoris. På samme tid Det er ikke uvanlig for tilfeller der en sykdom som bekymrer seg en person, forverres sterkt. Dødelig utfall med en liten lesjon av hjertets arterier står for mer enn halvparten av de plutselige dødsfallene forårsaket av iskemisk hjertesykdom.

Profylakse av iskemi

Forebygging av sykdom kan bare oppnås kompleks tilnærming og kardinal forandring av en livsstil. Disse forebyggende tiltakene vises ikke bare til de som har blitt diagnostisert med iskemi, men også til de som er i fare.

Hvis du har flere faktorer på en gang, i stand til å provosere utviklingen av patologi, da forebygging er et must for deg:

 • gi opp nikotin, som fremmer dannelsen av blodpropper og plaques;
 • redusere alkoholforbruket;
 • bli kvitt ekstra pounds, øke byrden på alle kroppssystemer;
 • redusere inntaket av animalske produkter, i store mengder som inneholder kolesterol;
 • Øk bruken av kalium og magnesium - mineraler, avgjørende for full funksjon av hjertemuskelen;
 • øke den fysiske belastningen som er nødvendig for å styrke hjertemuskelen;
 • Unngå stress, forårsaker plutselige hopp i blodtrykket;
 • det er mulig å ty til behandling av koronar hjertesykdom med folkemidlene, men bare med tillatelse fra legen;
 • Følg med kardiologen for å anerkjenne abnormaliteter ved oppstart.

Hvis du har en iskemisk hjertesykdom, ikke glem det diagnose - ikke endelige dommen. Eliminering av uønskede faktorer, årsaker og kontroll av symptomer på IHD kan bidra til å hindre farlige konsekvenser. Sjekk med en spesialist: jo desto raskere begynner behandlingen, desto bedre blir resultatet.

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - Organisk og funksjonell skade på myokardiet, forårsaket av mangel eller opphør av blodtilførsel til hjertemuskelen (iskemi). Koronarsykdom kan manifesteres akutt (myokardialt infarkt, hjertestans) og kronisk (angina pectoris, myokardialt infarkt, hjertesvikt) betingelser. Kliniske tegn på IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen. IHD er den vanligste årsaken til plutselig død i verden, inkludert personer i arbeidsalderen.

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom er et alvorlig problem med moderne kardiologi og medisin generelt. I Russland er ca 700 tusen dødsfall forårsaket hvert år, forårsaket av ulike former for IHD, i verden er dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom ca 70%. Koronar hjertesykdom rammer for det meste menn i aktiv alder (fra 55 til 64 år), noe som fører til funksjonshemming eller plutselig død.

I hjertet av utviklingen av IHD er en ubalanse mellom behovet for hjertemuskulatur i blodtilførselen og den faktiske koronar blodstrømmen. Denne ubalansen kan utvikles i sammenheng med det kraftige økede behovet for myokardiet i blodtilførselen, men dets utilstrekkelige gjennomføring, eller med det vanlige behovet, men en kraftig reduksjon i kransløpssirkulasjonen. Mangel på blodtilførsel til myokardiet er spesielt uttalt i tilfeller der koronar blodstrømning er redusert, og behovet for hjertemuskel i tilstrømningen av blod øker kraftig. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertevævet, deres oksygen sult er manifestert av ulike former for koronar hjertesykdom. IHD-gruppen inkluderer akutte og kroniske tilstander av myokardisk iskemi, etterfulgt av dens påfølgende endringer: dystrofi, nekrose, sklerose. Disse forholdene i kardiologi vurderes, inkludert, og som uavhengige nosologiske enheter.

Årsaker og risikofaktorer for koronar hjertesykdom

Størstedelen (97-98%) kliniske tilfeller av koronarsykdom forårsaket av aterosklerose i kransarteriene på ulike grader av alvorlighet, fra ubetydelig aterosklerotisk plakk innsnevring i hulrommet inntil fullstendig vaskulær okklusjon. Med 75% coronasystenose reagerer hjertemuskelcellene på mangel på oksygen, og angina utvikler angina i spenningen.

Andre årsaker til IHD inkluderer tromboembolisme eller spasmer i kranspulsårene, som vanligvis utvikler seg mot bakgrunn av en allerede eksisterende aterosklerotisk lesjon. Kardiale spasmer forverrer hindringen av koronarbeinene og forårsaker manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom.

Faktorer som bidrar til fremveksten av IHD inkluderer:

Fremmer utviklingen av aterosklerose og øker risikoen for hjertesykdom med 2-5 ganger. Den farligste med hensyn til risikoen for IHD er hyperlipidemi av type IIa, IIb, III, IV, samt en reduksjon i innholdet av alfa-lipoproteiner.

Arteriell hypertensjon øker sannsynligheten for å utvikle koronararteriesykdom med 2-6 ganger. Hos pasienter med systolisk blodtrykk på 180 mm Hg, Art. og høyere iskemisk hjertesykdom oppstår opptil 8 ganger oftere enn hos hypotensive pasienter og personer med normalt blodtrykksnivå.

Ifølge ulike data øker røyking sigaretter forekomsten av IHD i 1,5-6 ganger. Dødelighet fra hjertesykdom blant menn 35-64 år, røykt 20-30 sigaretter daglig, er 2 ganger høyere enn blant røykere av samme aldersgruppe.

Fysisk inaktive mennesker risikerer CHD 3 ganger mer enn de som leder en aktiv livsstil. Når kombinert hypodynami med overdreven kroppsvekt øker denne risikoen til tider.

 • svekket toleranse for karbohydrater

I diabetes mellitus, inkludert latent, øker risikoen for forekomst av koronar hjertesykdom med 2-4 ganger.

Faktorer som truer utviklingen av IHD bør også omfatte arvelig arvelighet, mannlig kjønn og eldre pasienter. Med en kombinasjon av flere predisponerende faktorer, øker risikoen for utvikling av koronar hjertesykdom betydelig.

Årsakene til og hastigheten på utvikling av iskemi, dens varighet og alvorlighetsgrad, den opprinnelige tilstanden til det kardiovaskulære systemet til individet, bestemmer forekomsten av denne eller den formen for iskemisk hjertesykdom.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Som en arbeidsgruppe klassifisering, etter anbefaling fra WHO (1979) og Universitetsforskningsenteret for USSRs medisinske fag (1984), bruker kardiologer-klinikere følgende systematisering av former for IHD:

1. Plutselig koronar død (eller primær hjertesvikt) er en plutselig, uventet, uventet tilstand, antagelig basert på myokardietes elektriske ustabilitet. En plutselig koronar død betyr øyeblikkelig eller død senest 6 timer etter et hjerteinfarkt i nærvær av vitner. Tilordne en plutselig koronar død med en vellykket gjenopplivning og med dødelig utgang.

2. Angina pectoris:

 • Stenokardi av stress (belastning):
 1. stabil (med definisjonen av funksjonell klasse I, II, III eller IV);
 2. ustabil: første oppstart, progressiv, tidlig postoperativ eller postinfarkt angina;
 • spontan angina (synovial, variant, vasospastisk, stenokardi av Prinzmetal)

3. Den smertefrie formen for myokardisk iskemi.

4. Myokardinfarkt:

 • storfokal (transmural, Q-infarkt);
 • småfokus (ikke Q-infarkt);

6. Forringet hjerteledning og rytme (Form).

7. hjertesvikt (skjema og scene).

Ved kardiologi, er det en begrepet "akutt koronarsyndrom", har forskjellige former for koronar hjertesykdom: ustabil angina, myokardinfarkt (Q-tann med og uten Q-bølge). Noen ganger er en plutselig koronar død forårsaket av kranspulsårene inkludert i samme gruppe.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Kliniske manifestasjoner av IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen (se hjerteinfarkt, angina pectoris). Generelt har koronar hjertesykdom et bølgete kurs: perioder med stabil normal helse veksler med episoder av forverring av iskemi. Omtrent 1/3 av pasientene, spesielt med smertefri myokardisk iskemi, føler seg ikke nærvær av IHD i det hele tatt. Progresjon av iskemisk hjertesykdom kan utvikle sakte, i flere tiår; Samtidig kan sykdomsformene endres, og følgelig symptomene.

Vanlige manifestasjoner av IHD inkluderer brystsmerter forbundet med fysisk anstrengelse eller stress, smerte i ryggen, armen og underkjeven; kortpustethet, økt hjerteslag eller en følelse av avbrudd; svakhet, kvalme, svimmelhet, sløret syn og svimmelhet, overdreven svette. Ofte oppdages CHD allerede i utviklingsstadiet av kronisk hjertesvikt med utseende av ødem på underekstremiteter, uttalt dyspnø, noe som gjør at pasienten får en tvungen sitteposisjon.

De oppførte symptomene på hjertesykdom forekommer vanligvis ikke samtidig, med en viss form for sykdommen, er det en utbredelse av visse manifestasjoner av iskemi.

Forløperne av primær hjertestans i iskemisk hjertesykdom er paroksysmale følelser av ubehag bak brystbenet, frykt for død, og psyko-emosjonell labilitet. Når plutselig hjertedød, mister pasienten bevisstheten, det er opphør av pust, ingen puls på hovedårene (femoral, carotis), hjertelyder ikke lyttet, elever utvider seg, blir huden blek grå. Sårene med primær hjertestans står for opptil 60% av de dødelige utfallene av IHD, hovedsakelig på prehospitalstadiet.

Komplikasjoner av koronar hjertesykdom

Hemodynamiske lidelser i hjertemuskelen og dets iskemiske skade forårsaker mange morfofunksjonelle endringer som bestemmer formen og prognosen for hjerte-og karsykdommer. Resultatet av myokardisk iskemi er følgende mekanismer for dekompensering:

 • mangel på energiomsetning av myokardceller - kardiomyocytter;
 • "Stunned" og "sleeping" (eller dvale) myokardium - former for brudd på kontraktilitet i venstre ventrikel hos pasienter med IHD, som er forbigående;
 • utvikling av diffus aterosklerotisk og fokal postinfarkt cardiosklerose - en reduksjon i antall fungerende kardiomyocytter og utvikling av bindevev i deres sted;
 • brudd på systoliske og diastoliske funksjoner i myokardiet;
 • Forstyrrelse av excitability, conduction, automatisme og myokardial kontraktilitet.

De oppførte morfo-funksjonelle endringene i myokardiet i IHD fører til utvikling av en vedvarende reduksjon i koronar sirkulasjon, dvs. hjertesvikt.

Diagnose av hjertesykdom

Diagnose av IHD utføres av kardiologer under forholdene til et kardiologisk sykehus eller dispensar ved hjelp av spesifikke instrumentteknikker. Når en pasient blir intervjuet, klargjøres klager og tilstedeværelsen av symptomer som er karakteristiske for koronar hjertesykdom. Ved undersøkelse bestemmes tilstedeværelsen av ødem, cyanose i huden, støy i hjertet, rytmeforstyrrelser.

Laboratorie diagnostiske analyser krever undersøkelse av spesifikke enzymer, økende i ustabil angina og myokardinfarkt (kreatinfosfokinase (i løpet av de første 4-8 timer), troponin-I (7-10 timer), Troponin-T (i 10-14 timer) aminotransferase, laktatdehydrogenase, myoglobin (i første dag)). Disse proteinholdige intracellulære enzymer i ødeleggelse av kardiomyocytter slippes ut i blodet (resorptive nekrotisk syndrom). Den utfører studier i totalkolesterol, LDL (aterogene) og høy (antiaterogeniske) tetthet, triglyserider, blodsukker, ALAT og ASAT (ikke-spesifikke cytolyse-markører).

Den viktigste metoden for å diagnostisere hjertesykdommer, inkludert iskemisk hjertesykdom, er EKG-registrering av hjertets elektriske aktivitet, som gjør det mulig å oppdage brudd på normal tilstand av myokardiet. Ekkokardiografi - Metoden for ultralyd i hjertet gjør at du kan visualisere størrelsen på hjertet, tilstanden til hulrom og ventiler, vurdere myokardial kontraktilitet, akustisk støy. I noen tilfeller med IHD utføres stressekardiografi - ultralyddiagnostikk ved bruk av dosert fysisk aktivitet som registrerer myokardisk iskemi.

Ved diagnosen iskemisk hjertesykdom blir funksjonstest med belastning mye brukt. De er vant til å identifisere tidlige stadier av IHD, når forstyrrelsene ikke kan fastslås i ro. Som lasttest, gå, klatre trapper, laster på simulatorene (treningscykel, tredemølle), ledsaget av EKG-fiksering av hjertefunksjon. Begrenset bruk av funksjonelle prøver i en rekke tilfeller skyldes manglende evne til å oppfylle det nødvendige volumet av belastning av pasienter.

Holter daglig overvåking av EKG forutsetter registrering av et EKG utført i løpet av dagen og avslørende periodiske uregelmessigheter i hjertearbeidet. For forsknings den bærbare enheten (Holter monitor) er festet til skulderen eller livet av pasienten og for å ta målinger, samt selv-observasjon dagbok der pasienten notater i timevis sine handlinger og endringer i helse. Dataene som oppnås under overvåking behandles på datamaskinen. EKG-overvåking tillater oss ikke bare å identifisere symptomer på koronar hjertesykdom, men også årsaker og betingelser for deres utseende, noe som er spesielt viktig i diagnostisering av angina.

Transesofageal elektrokardiografi (PPEH) tillater en detaljert vurdering av myokardets elektriske excitabilitet og konduktivitet. Essensen av metoden består i innføring av en sensor i spiserøret og opptak av hjerteytelse, omgåelse av forstyrrelsen skapt av hud, subkutan fett og thorax.

Gjennomføring av koronar angiografi i diagnosen koronar hjertesykdom gjør det mulig å kontrast myokardets kar og bestemme brudd på deres patenter, graden av stenose eller okklusjon. Koronarografi brukes til å løse problemet med hjertekirurgi. Ved innføring av et kontrastmiddel er allergiske hendelser mulig, inkludert anafylaksi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Taktikken for å behandle ulike kliniske former for IHD har sine egne særegenheter. Likevel er det mulig å identifisere hovedveiledningene som brukes til behandling av hjertesykdom:

 • ikke-farmakologisk terapi;
 • medisinering;
 • kirurgisk revaskularisering av myokardiet (aorto-coronary bypass);
 • bruk av endovaskulære metoder (koronar angioplastikk).

Ikke-medisinert terapi omfatter tiltak for å rette livsstil og ernæring. Ved forskjellige viser av en iskemisk hjertesykdom er begrensningen av en aktivitetsmåte vist, t. Til. Ved et treningsspenning er det en økning i kravet til et myokard i blodtilførsel og oksygen. Ulempen med dette kravet til hjertemuskelen forårsaker faktisk manifestasjoner av IHD. Derfor er pasientens aktivitetsbehandling i noen form for iskemisk hjertesykdom begrenset, etterfulgt av en gradvis utvidelse under rehabilitering.

Kostholdet i IHD innebærer å begrense inntaket av vann og salt med mat for å redusere belastningen på hjertemuskelen. For å forsinke utviklingen av aterosklerose og bekjempe fedme, er også et fettfattig diett foreskrevet. Begrenset, så langt som mulig, unntatt følgende grupper av produkter: animalsk fett (smør, smult, fett kjøtt), røkt og stekt mat, absorberes raskt karbohydrater (Butter kaker, sjokolade, kaker, søtsaker). For å opprettholde en normal vekt, er det nødvendig å balansere energiforbruket og forbruket. Hvis det er nødvendig, å redusere vekten av underskudd mellom forbrukt og forbruks tilførsel av energi bør være minst 300 kC daglig, tatt i betraktning at en dag under normal fysisk aktivitet en person bruker rundt 2000-2500 kC.

Medikamentell behandling for IBS er tildelt ved formelen «A-B-C»: antiblodplatemidler, p-blokkere og hypocholesterolemiske midler. I fravær av kontraindikasjoner kan tilordne nitrater, diuretika, antiarytmika, og andre. Mangel på virkning av pågående medikamentterapi for koronar hjertesykdom og faren for myokardinfarkt er en indikasjon for konsultasjon hjerte kirurgen å bestemme seg for kirurgisk behandling.

Ved kirurgisk revaskularisering (koronararterie-bypass-transplantasjon - CABG) tydd til å gjenopprette blodtilførselen til området av ischemi (neovaskularisering) med resistens mot farmakologiske behandlinger utført (for eksempel stabil angina III og IV FC). Metoden består i å pålegge CABG autovenous anastomose mellom aorta og hjerte syk lunge nedenfor dens innsnevring eller okklusjon. Dette skaper en bypass-vaskulær seng som gir blod til stedet for myokardisk iskemi. CABG-operasjoner kan utføres ved hjelp av kunstig sirkulasjon eller på et fungerende hjerte. Ved minimalt invasive kirurgiske prosedyrer i IHD angår perkutan transluminal koronar angioplastikk (PTCA) - ballong "ekspansjon" innsnevrede kar, fulgt av implantering av stent-ramme, som holder for en tilstrekkelig blodstrøm lumen.

Prognose og forebygging av koronar hjertesykdom

Definisjonen av prognosen for IHD avhenger av sammenhengen mellom ulike faktorer. Kombinasjonen av koronar hjertesykdom og arteriell hypertensjon, alvorlige lipidmetabolismen og diabetes mellitus påvirker derfor prognosen negativt. Behandling kan bare redusere den stadige utviklingen av IHD, men ikke stoppe utviklingen.

Den mest effektive forebyggingen av IHD er å redusere de negative effektene av trusler: utelukkelse av alkohol og tobakk, psyko-emosjonell overbelastning, opprettholde optimal kroppsvekt, kroppsopplæring, blodtrykkskontroll, sunn mat.

Hovedårsakene til koronar hjertesykdom

Koronar hjertesykdom - en sykdom forårsaket av blodsirkulasjon i blodkar i kroppen og hele kroppen, som fører til oksygenmangel av cellene og avslutning av deres normale funksjon.

Fremveksten av IHD kan oppstå på grunn av en rekke svært forskjellige årsaker. Den samme sykdommen er veldig farlig, ikke bare for tilstanden av menneskers helse, men også for hans liv.

Faktorer som provokerer patologi

Det er veldig viktig å vite hva som er årsakene til hjertesykdom, for å diagnostisere det i tide og starte behandlingen. Dette vil unngå mange komplikasjoner, samt risiko for pasientens liv.

 • All informasjon på nettstedet er til informasjonsformål og er IKKE en veiledning til handling!
 • Du kan sette PRECISE DIAGNOSEN bare doktoren!
 • Vi ber deg om ikke å ta selvmedisinering, men gjør en avtale med en spesialist!
 • Helse til deg og dine kjære!

Alle faktorene som forårsaker utbruddet av IHD er delt inn i to store grupper:

ekstern

Eksterne faktorer som bidrar til utbruddet av koronar hjertesykdom inkluderer de som påvirker tilstanden til hjertet og blodkarene til en person. I dette tilfellet gjør pasienten oftest et bevisst valg i deres favør, ikke mistenker eller ikke tar alvorlige konsekvenser for hans helse.

Det er mange av dem. Men ifølge statistikk de hyppigste årsakene til koronar hjertesykdom forekomst underskudd eller høy intensitet trening, dårlige vaner, dårlig ernæring, konstant stress og tretthet.

 • Sedentary livsstil, mangel på motoraktivitet, fører til økning i kroppsvekt.
 • Overvekt påvirker tilstanden til hjertemuskulaturen og blodkarene negativt, da belastningen øker betydelig.
 • Men stillesittende livsstil er en annen side av mynten: veggene i blodårene mister sin fleksibilitet og på grunn av den kraftige økningen i menneskelig aktivitet, som å spille sport uten skikkelig opplæring og gradvis øke intensiteten i treningen, kan personen også oppleve problemer.
 • Dårlig diett, overspising, spise fet og rik på konserveringsmidler og andre skadelige stoffer i mat fører til vektøkning, noe som øker belastningen på hjertet, som fører til innsnevring og blokkering av blodårer, dannelse av sine vegger lipid plakk og deres opptrapping i bindevevet.
 • Blodforsyningen i hjertemuskelen forverres, så vel som arteriosklerose av karene.
 • På grunn av de bekymringer og følelser som den moderne mannen opplever hver dag i en rasende rytme i livet hans, underminerer helsen til hans kardiovaskulære system.
 • Frigivelsen av adrenalin i blodet bidrar til innsnevring av lumen av karene og fremmer akselerasjonen av hjerteslag. Dette er en naturlig reaksjon av kroppen til akutte følelser og stress.
 • Belastningen på kardiovaskulærsystemet er nesten doblet.
 • En slik kortsiktig tilstand med normal helse for en person er ikke farlig. Men langvarig stress, hyppig stress og angst, mangel på hvile kan føre til CHD.
 • Bruken av alkohol og narkotika, tobaksavhengighet forgifter menneskekroppen, forstyrrer normal funksjon av alle organer og systemer.
 • Spesielt den store skaden de påfører hjertet og blodkarene.
 • I tillegg til forgiftning med skadelige stoffer, gjør en person sitt hjerte raskere for å destillere blod og kjempe, noe som fører til for tidlig slitasje i hele kroppen og hjertemuskelen spesielt.

Aterosklerose er hovedårsaken til koronar hjertesykdom

intern

I tillegg til ytre er det også interne årsaker til hjerte-og karsykdommer. De er forårsaket av tilstanden til helsen til personen. Disse inkluderer slike brudd, som negativt påvirker aktiviteten til hjertet og blodårene, for eksempel:

 • Hypertensjon er en sykdom hvor blodtrykket stiger.
 • På grunn av dette øker risikoen for å utvikle iskemisk hjertesykdom mange ganger, da hjertet og blodårene blir tvunget til å jobbe mer intensivt.
 • I dette tilfellet kan brudd på blodtilførselen i hjertemuskelen, og på grunn av plutselige trykkendringer, forekomme infarkt eller angina.
 • Forstyrrelser av fett- og karbohydratmetabolismen forekommer sjelden i menneskekroppen.
 • Deres risiko øker etter en alder av 50 år.
 • I det første tilfellet brytes fettmetabolismen, noe som fører til arteriosklerose i blodkar og sirkulasjonsproblemer i hjertet.
 • I andre tilfelle er årsakene til IHD diabetes mellitus og metabolsk syndrom.
 • På grunn av det for høye nivået av sukker i blodet til en pasient, som vedvarer lenge, har de minste karene det.
 • På grunn av fortykning av veggene deres forringes ledningsevnen, noe som fører til mangel på oksygen og næringsstoffer i vevet.
 • Til hjerte-og karsykdommer kan føre både medfødte og anskaffe mangler i dette organet.
 • På grunn av disse patologiske endringene er hjertemuskelen tvunget til å jobbe mer intensivt, noe som fører til for tidlig forringelse og nedsatt sirkulasjon, med alle følgeskader og komplikasjoner.

Beskrivelse av IHD og angina pectoris av den tredje funksjonelle klassen finner du her.

Den viktigste årsaken til hjertesykdom

Svært ofte (og ifølge statistikken er dette mer enn 90% av tilfellene), er årsaken til kranskärlssykdom problemer med blodårer og kranspulsårene, så vel som patologier i hjertemuskelen selv.

For normal blodtilførsel av alle vev, organer og systemer i kroppen skal være et sunt myokardium, normal patency av blodkar og blodviskositet.

Koronarbeholdere forsyner næringsstoffer og oksygen til myokardiet. Eventuelle feil i denne mekanismen kan føre til alvorlige problemer.

Årsakene til koronar hjertesykdom er studert nesten helt. På grunn av ugunstige faktorer av ekstern og intern natur oppstår lesjoner aterosklerose i kranspulsårene. Dette er hovedårsaken til IHD.

aterosklerose

Aterosklerose - lesjon i skip der smalner sine hulrom på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk i sin intima, noe som resulterer i en forringelse av blodstrøm og trombedannelse. Dette forårsaker problemer som hjerteinfarkt, hjerneslag, blokkering og hjertearytmi og kranspulsårssykdom.

Aterosklerose uten tidsmessige tiltak utvikler seg gradvis. Riktig behandling bare bremser denne prosessen, reduserer intensiteten av manifestasjoner, men helbreder ikke en person helt.

Det er flere stadier av aterosklerose:

 • De patologiske endringene i karene kan bare bestemmes ved laboratorietester.
 • Utover ser ikke sykdommen seg ut.
 • En person har det bra og kan lede sin vanlige livsstil.
 • Det er synlige forstyrrelser i kroppens arbeid.
 • De manifesteres av problemer i metabolske prosesser, vasomotoriske reaksjoner, nervesystemet.
 • Samtidig øker intensiteten av alle symptomene på sykdommen uten å ta tiltak, tilstanden til en person forverres betydelig.
 • Som et resultat kan han bli ugyldig, han trenger hjelp til å utføre enkleste handlinger.

Mekanismen for utvikling

Mekanismen for utvikling av aterosklerose, som utløser utbruddet CHD, inkluderer flere faser:

 • På veggen av fartøyet dannet lipidolje flekk.
 • Dette skjer på stedet for å senke blodstrømmen, ved gaffelen eller hvor intima er skadet.
 • Varigheten av denne perioden kan være forskjellig og avhenger av personens individuelle egenskaper.
 • Bestem tilstedeværelsen av lipid flekker kan bare være i laboratoriet.
 • Fettforbindelsen på veggen av fartøyet begynner gradvis å forvandle seg til bindevevet, som er betegnet med begrepet "liposklerose".
 • Former en aterosklerotisk plakk, som begynner å ekspandere.
 • På dette stadiet kan det fortsatt oppløses, siden det har en flytende struktur.
 • Samtidig er denne tilstanden svært farlig, fordi en plakk kan sprekke og forårsake blokkering eller kritisk innsnevring av fartøyet.
 • Aterosklerotisk plakk endrer strukturen fra væske til tettere.
 • Dette skyldes avsetning av kalsiumsalter i den.
 • Denne tilstanden kalles atherocalcinose.
 • Selv om plakk vokser sakte, blir faren fra det ikke mindre, men øker bare.

diagnostikk

Til dags dato er det mange effektive måter å diagnostisere koronar hjertesykdom og føre til aterosklerose i blodkar. Her er de mest populære av dem:

Det er mange årsaker til koronar hjertesykdom. Opprettholde riktig livsstil, unngå skadelige vaner, et balansert kosthold, moderat trening, sporing deres helse og vekt vil redusere risikoen for koronar hjertesykdom, men ikke bli kvitt det helt.

Derfor anbefaler eksperter ikke å forsømme de årlige forebyggende undersøkelsene og ringer til legen ved de første forstyrrende tegnene.

Hvordan er coronary arteriesykdom og stress angina relatert, hvilke behandlinger finnes - les videre.

Liste over legemidler for behandling av koronar hjertesykdom finner du her.

Årsaker og behandling av koronar hjertesykdom

 • Litt om sykdomsformene
 • Etiologi og patogenese
 • Hva øker risikoen for å utvikle sykdommen?
 • Hvordan manifesterer sykdommen seg?
 • Grunnleggende om behandling av iskemi

Koronar hjertesykdom, årsakene til hvilke er forbundet med utilstrekkelig tilførsel av arterielt blod til hjertemuskelen, er en svært alvorlig patologi. Denne prosessen kalles et skadelig myokard, som har en akutt eller kronisk form. Alt dette skyldes de patologiske endringene som kranspulsårene gjennomgår.

Iskemisk hjertesykdom er kjent for sin utbredte prevalens. Hvis vi snakker om utviklede land, er denne sykdommen en av de vanligste årsakene til slike fenomen som funksjonshemming og død. Deretter vil formene, etiologien og patogenesen, symptomene og behandlingen av sykdommen bli vurdert.

Litt om sykdomsformene

I samsvar med alvorlighetsgraden av oksygen sult av hjertet, dens varighet og utviklingshastighet, utmerker seg sykdommens former.

Iskemisk sykdom er klassifisert som følger:

 1. Angina pectoris, som er stabil og ustabil;
 2. Myokardinfarkt (primær og sekundær);
 3. Kardioklerose etter infarkt assosiert med tidligere myokardinfarkt;
 4. Hjertesvikt.

Årsakene til koronar hjertesykdom er ofte forankret i en mangel på (brudd) for å sikre myokardial oksygen, forklare dette avvik mellom blodet og behovene til noen av hjertemuskelen. Blant de vanligste risikofaktorene for utviklingen av IHD kan det noteres:

 1. Utvikling av aterosklerose i koronararteriene (med en sterkt innsnevret lumen).
 2. Fremveksten av spasmer av lavmodifiserte (eller uendrede) kranspulsårer.
 3. Observasjon av eventuelle brudd som mikrocirkulasjon er utsatt for i myokardiet.
 4. Økt aktivitet av blodkoagulasjon og redusert aktivitet av antikoagulasjon.

Etiologi og patogenese

Den viktigste etiologiske faktoren i begynnelsen av IHD er en patologi som koronar aterosklerose. Utviklingen av aterosklerose er forskjellig i konsistensen. Akkumulerer i veggene i arteriene, danner kolesterol et aterosklerotisk plakk. Overdreven mengder forårsaker en økning i plakkens størrelse, som blir et hinder for blodstrømmen.

Gradvis fører effekten av uønskede faktorer til transformasjonen av plakk, noe som fører til dannelse av sprekker og brudd. Alle disse prosessene aktiverer blodplater og påvirker dannelsen av blodpropper på plakk, som allerede er karakterisert som ustabil.

Økende atherosklerotisk plakk fører til en smalere lumenarterie, noe som forklarer forverring av symptomene på sykdommen. Pasienter med et betydelig redusert område av lumen kan oppleve redusert koronar blodstrøm og generell dårlig helse selv i rolige omgivelser - dette "bildet" anses kritisk.

Hva øker risikoen for å utvikle sykdommen?

Risikofaktorene for koronar hjertesykdom leses i store mengder, de vanligste er:

 1. Tilstedeværelsen av arteriell hypertensjon.
 2. Mangel på fysisk aktivitet (ofte forbundet med stillesittende arbeid).
 3. Arvelig disposisjon.
 4. Tilstedeværelsen av dårlige vaner (spesielt røyking).
 5. Observasjon av overflødig vekt (i de fleste tilfeller assosiert med underernæring).
 6. Utvikling av diabetes mellitus.
 7. Stress ustabilitet.
 8. Aldersgruppe (personer over 50 er i fare).
 9. Tilstedeværelsen av arteriell hypertensjon.

Hvordan manifesterer sykdommen seg?

Uavhengig av årsaken til hjertesykdom, blir sykdommen ofte ledsaget av symptomer som indikerer angina pectorisangrep. Angina er preget av smerte i brystet. Forekomst av anfall forekommer oftest med fysiske stammer, selv små, særlig etter å ha spist. Koronar hjertesykdom kan manifestere seg avhengig av graden av alvorlighetsgrad, så med avanserte stadier kan symptomer oppstå selv i fullstendig hvile.

Koronar hjertesykdom kan forårsake en pressende følelse i brystet, i tillegg til denne sykdommen kan manifestere seg:

 1. Smertefulle opplevelser bak brystbenet, i noen tilfeller gir tilbake til underkjeven, underarm, skulder, rygg, nakke og hånd.
 2. Smerter brenner, strammer, kvelende, presserende karakter (de kan variere i intensiteten deres).

De kan bli provosert av fysiske overbelastninger eller psykiske omveltninger.

Varigheten av angrepet kan være flere minutter, i ro, stopper symptomene. Ofte for å oppnå en rask effekt, foreskrives pasienten nitroglyserin.

Grunnleggende om behandling av iskemi

For å sikre effektiv behandling må alle risikofaktorer for IHD først fjernes. Slike tiltak er nok til å hindre sykdomsprogresjonen. Koronar hjertesykdom krever en individuell tilnærming, men hovedoppgaven som står overfor spesialister er restaureringen av normal blodtilførsel til myokardiet. I noen tilfeller er standard behandling ikke er nok, så må du kanskje koronar bypass kirurgi, transmyocardial laser revaskularisering eller perkutan koronar intervensjon intervetsionnom.

For å diagnostisere obstruktiv lesjon av hjertets hjertekaronier, brukes selektiv koronarangiografi. Slike tiltak er nødvendige for å få informasjon om graden av vasokonstriksjon, antall skadede arterier og skadeområdet. Den diagnostiske undersøkelsen av MSCT (multispiral computertomografi) er veldig populær i dag.

Behandling, som krever iskemisk hjertesykdom, bestemmes i samsvar med endringene som foregår i koronarbeinene.

Det er mulig å avsløre dem ved koronar angiografi.

Aortokoronær bypass-kirurgi refererer til en operasjon som involverer å ta en pasients eget fartøy og feste det til en kranspulsårer. Så klarer spesialistene å lage en omvei for det berørte området av arterien. Som et resultat, blir hjertemuskelen i ferd med å få en tilstrekkelig mengde av blod, noe som gjør det mulig å eliminere den ischemi og således eliminere angina. Valgmetoden i tilfelle av patologiske forhold (diabetes mellitus, multivessel lesjon, bagasje av stammen, etc.) kalles CABG. Operasjonen utføres ved hjelp av kunstig sirkulasjon og kardioplegi, på det fungerende hjerte uten bruk av kunstig sirkulasjon, samt på det fungerende hjerte ved bruk av kunstig sirkulasjon. Som en shunt bruker spesialister arteriene eller venene til pasienten. Som regel avhenger valget av typen kirurgisk inngrep hovedsakelig av pasientens generelle tilstand.

For noen år siden var bruk av ballongangioplastikk veldig populær. Til dags dato har røntgenkirurgisk inngrep mistet sin relevans, noe som skyldes de kortsiktige resultatene.

Stenting er mye mer effektivt. Det gjør det ikke bare mulig å gjenopprette det berørte området, men også for å holde fartøyets lumen i normen. Hovedidéen til denne metoden ligner ballongangioplasti, den adskiller seg med en ballong utstyrt med en stent (en transformerbar metallramme av små dimensjoner). Under introduksjonen av boksen i den innsnevrede regionen blir den oppblåst til fartøyet oppnår en normal diameter. Clinging til veggene, den installerte stenten tjener til å bevare formen, som er nødvendig for å sikre et åpent lumen. Etter operasjonen foreskrives pasienten en langsiktig antiplatelet terapi. De to første årene må pasienten gjennomgå en kontroll koronar angiografi.

Åreforkalkning koronararteriene i alvorlige tilfeller, og dens manglende forutsetninger for endovaskulær intervensjon og CABG ofte behandlet med transmyocardial laser revaskularisering. I dette tilfellet blir blodsirkulasjonen av myokardiet forbedret ved at blodstrømmen kommer direkte fra venstre ventrikel. Kanaler med en diameter på ikke mer enn 1 mm er laget på stedet for myokardskader ved bruk av en spesiell laser. Takket være kanalene vises nye blodkar, som er nødvendige for at blod skal komme inn i myokardiet og gi det oksygen. I noen tilfeller brukes aortokoronær bypass-kirurgi i denne prosedyren.

Eliminere aortokoronær stenose, spesialister gjenoppretter pasientens evne til å jobbe og gir i de fleste tilfeller en relativt gunstig prognose. Det er verdt å merke seg at på grunn av en slik operasjon er risikofaktorene for myokardinfarkt betydelig redusert.

Iskemisk hjertesykdom er en svært alvorlig og farlig sykdom som krever en kompetent tilnærming. Som du kan se, gir rettidig behandling deg muligheten til å oppnå ganske gode resultater, så hvis du finner symptomer på sykdommen, er det viktig å umiddelbart søke lege.

Iskemisk hjertesykdom forårsaker

Iskemisk hjertesykdom. årsaker til

28. februar 2009

I denne artikkelen vil vi fortelle deg detaljert om hvilke faktorer som bidrar til utviklingen iskemisk hjertesykdom. Verdensomspennende, sykdommer i kardiovaskulærsystemet rangeres først i listen over dødsårsaker. Derfor vil informasjonen nedenfor ikke være overflødig for deg. Kanskje, etter å ha lest denne artikkelen, vil du tenke på din livsstil eller ernæring, og dette vil gi deg et par dusin år med et sunt og lykkelig liv.

Alle faktorene som forårsaker utvikling av koronar hjertesykdom, er delt inn i to kategorier: intern og ekstern. Blant leger er det ingen fullstendig avtale om hvilke faktorer som er farligere. Men listen nedenfor er tydelig for ingen.

Så, brudd på fettmetabolismen og overdreven kolesterol i blodet, for høyt blodtrykk. bruk av nikotin, for hyppig bruk av alkohol, forekomst av overflødig vekt, mangel på fysisk aktivitet. Her er en liste over hovedårsakene til hjertesykdom. Dette er ikke en komplett liste. Det inkluderer ikke overdreven neuropsykisk overbelastning, et brudd på absorpsjonen av karbohydrater, endringer i noen av de fysiske egenskapene til blodet og overskytende urinsyre i den. I tillegg er personer i fare de som har blodrelaterte lidelser eller har for tiden kardiovaskulær sykdom. Det er ingen tvil om at hvis du har to eller flere av de ovennevnte problemene, øker risikoen for å utvikle iskemi mange ganger.

Ikke spis for mye fettstoffer. Det er studier som viser at i regioner hvor de spiser mye mat, rik på animalsk fett, lider de ofte av atherosklerose og iskemisk sykdom. Men ikke alle typer fettstoffer er like farlige for helsen. For eksempel, på grunn av sin kjemiske sammensetning, blir kjøttfett fordøyd av kroppen mye verre enn svette. Derfor spiser ikke fårkjøtt ikke nivået av kolesterol i blodet og bidrar ikke til utviklingen av iskemi.

Det er en oppfatning at dannelsen av kolesterolplakk oppstår hovedsakelig ikke på grunn av kolesterolet oppnådd fra mat, men fra det som produseres av kroppen selv. Men jo mer fettstoffer du spiser, jo mer "skadelig" kolesterol vil syntetisere kroppen din.

Hvis du har hypertensjon. Det er ganske mulig at i den nærmeste fremtid kan iskemisk sykdom bli med. Og denne forbindelsen er mest uttalt hos menn. Du bør være redd for en slik utvikling hvis økningen i blodtrykk ikke er relatert til nyrene.

I tillegg er en tilstedeværelse av hypertensjon ikke tilstrekkelig for utvikling av koronar hjertesykdom. Men hvis hypertensjon er kombinert med mye vekt, røyking. tilbøyelighet til å drikke, så bør du tenke på din livsstil.

En liten detalj vil fortelle deg om forholdet mellom hjertesykdom og røyking. Røyking opptar et av de første stedene blant årsakene som forårsaker økt blodtrykk og utvikling av aterosklerose. Å røyke flere ganger øker risikoen for store kardiovaskulære sykdommer, inkludert iskemi. Det er en oppfatning at hvis du røyker, vil løpet av hjerte-og karsykdommer være spesifikt. Det er for visse manifestasjoner at leger kan bestemme at sykdommen er forårsaket av røyking.

Nikotin virker som en gift for nerveender. Det provoserer for aktiv aktivitet av binyrene, som begynner å utvikle hormoner mer aktivt. Hva forårsaker hjerterytmeforstyrrelser, økt blodtrykk og som følge av utviklingen av hjerte-og karsykdommer.

Før bruk, kontakt en spesialist.

Forfatter: Pashkov M.K. Prosjektkoordinator for innhold.

Iskemisk hjertesykdom - årsakene til utseende og behandlingsmetoder

# image.jpg Iskemisk hjertesykdom. i forkortet form CHD. Dette er en fullstendig eller delvis blokkering av arteriene som blodtilførselen til myokardiet avhenger av. Hjerteisikki forekommer i kranspulsårene, derfor brukes i stedet for iskemisk hjertesykdom noen ganger "hjertesykdom".

Deretter vil vi snakke mer om årsakene som forårsaker koronar hjertesykdom, men det må bemerkes i utgangspunktet at iskemi er en sykdom som rammer mennesker over hele verden. Det antas at en av årsakene til utseendet til denne hjertesykdommen er fysisk aktivitet.

Dette er faktisk sant, som viser mange års verdenserfaring, men denne sykdommen er den vanligste hjertesykdommen i alle land i verden, uansett hvilken prosentandel av befolkningen er engasjert i manuell arbeidskraft, og hva er den mentale.

Et annet punkt som bør avklares umiddelbart, er navnet på sykdommen. CHD kalles ofte bare iskemi, som generelt sett ikke er sant. Mangel på blodtilførsel kan observeres ikke bare i hjertet, men også for eksempel i hjernen. Derfor er det nødvendig å skille slike begreper som hjerteets iskemi og cerebral iskemi. spesielt siden behandlingen av IHD har en rekke forskjeller.

Koronar hjertesykdom symptomer varierer, avhengig av arten av sykdomsforløpet i kronisk eller akutt form. I kronisk form indikerer forekomsten av IHD angina, arytmi eller hjertesvikt. Videre kan disse symptomene forekomme både separat og samtidig. For eksempel kan IHD angis samtidig ved diagnostisert angina og arytmi.

Hvis pasientens sykdom fortsetter i akutt form, kan manifestasjonen være et hjerteinfarkt, noe som kan føre til dødelig utgang. Derfor bør behandling av IHD forhindre overgangen fra kronisk til akutt form.

IHD er en utilstrekkelig tilførsel av myokard. Og denne insuffisiens kan være midlertidig. En kortsiktig sykdom kan forekomme hos en helt frisk person i tilfelle at han plutselig led til alvorlig stress, hypotermi eller sterk fysisk anstrengning uvanlig for kroppen i det normale livet.

Hvis hjertets iskemi ikke er av kortsiktig natur, er det derfor verdt å gjennomføre behandling for å unngå konsekvenser, som avgjøres avhengig av årsakene som forårsaket reduksjon av blodtilførselen.

Det er mange grunner til dette. For eksempel kan årsaken til å redusere patenen av arteriene fungere som en trombose. det vil si blokkering av deres trombose. IHD kan forårsake aktivitet i kroppen av bakterier og toksiner. Ikke minst rolle i manifestasjonen av iskemi har aterosklerose. I tillegg er det grunner som fører til en erfaren arterie, for eksempel utvikling av en svulst eller tilstedeværelse av fremmedlegemer i kroppen.

I tilfelle at årsaken til innsnevringen av arterienes passasje blir detektert i tide, og dens effekt er nivellert, kan organene eller vevene som har opplevd blodig sult, til slutt gjenopprette fullstendig.

For å sikre at behandling av koronar hjertesykdom er effektiv og rettidig, er det nødvendig å kunne bestemme de første tegn på å ha slike problemer med hjertet.

# image.jpg Vi har allerede bemerket at kortsiktig iskemi kan forekomme med sterk fysisk eller psykisk stress på en person. Men i dette tilfellet er det nødvendig å være oppmerksom på de begrensede symptomene i tide og forbindelsen med lastene. Hvis angrepene av smerte i hjertet blir hyppigere eller forekommer ikke bare under trening, er dette en god grunn til et akutt besøk til legen.

Hvis du føler de karakteristiske symptomene, men etter en stund er de borte, du bør ikke slappe av. Arten av sykdomsforløpet er ikke ensartet og foranderlig. Symptomene kan ikke vises i noen tid, hvoretter de vil manifestere seg med ny styrke, derfor, for enhver mistanke om hjerteproblemer, er det verdt å vende seg til spesialister.

Dessverre kan ikke en person garantere at han ikke vil ha CHD. Derfor er regelmessige forebyggende undersøkelser et nødvendig mål for rettidig påvisning og behandling av sykdommen.

Årsakene til iskemisk hjertesykdom

Risikofaktorer for kranskärelsessykdom er faktorer som utgjør en trussel mot utviklingen av hjertesykdom, noe som bidrar til forekomsten. De mest praktiske er:

 1. sosio-kulturelle (eksogene),
 2. interne (endogene) risikofaktorer for IHD.

Sosio-kulturelle risikofaktorer inkluderer:

 1. overflødig inntak av høyt kaloriinnhold, rik på lett assimilerte karbohydrater, mettet med fett og kolesterolmat;
 2. mangel på mosjon,
 3. psykiatrisk overstyring;
 4. røyking, alkoholisme, langvarig bruk av prevensjonshormonale legemidler (hos kvinner). Interne (endogene) risikofaktorer:
 5. arteriell hypertensjon;
 6. økte lipidnivåer i blodet;
 7. svekket toleranse for karbohydrater;
 8. fedme;
 9. hyperurikemi;
 10. brudd på utveksling av elektrolytter og mikroelementer, utilstrekkelig vannhardhet;
 11. hypotyreose;
 12. gallestein;
 13. egenskaper av personlighet og oppførsel (type A);
 14. arvelighet;
 15. alder, kjønnsfaktorer.

De viktigste risikofaktorene i utviklingen av koronar hjertesykdom R. Oganov (1989) anser hyperkolesterolemi, hypertensjon, røyking, diabetes, overvekt, koronar hjertesykdom hos nære slektninger, gipoalfaholesterinemiyu.

Økning i lipidnivåer i blodet. I nærvær av hyperkolesterolemi, ifølge VI Metelitsa (1976) øker risikoen for hjertesykdom 2,2-5,5 ganger. Fenotyping av hyperlipoproteinemi er av stor betydning for tidlig diagnose av aterosklerose og riktig utvikling av terapeutiske og profylaktiske tiltak. De mest atherogene med høy risiko for å utvikle iskemisk hjertesykdom er hyperlipoproteinemi av type IIA, IIB, III, IV og en nedgang i nivået av osipoproteiner i blodet.

Arteriell hypertensjon. Ifølge litteraturen øker arteriell hypertensjon risikoen for IHD i 1,5-6 ganger. Ifølge Framinghamstudiene, hos de med et systolisk blodtrykk på 180 mm Hg, Art. og høyere IHD utvikles 8 ganger oftere enn hos personer med normal BP.

Røyking. Ifølge studier utført i USA ble dødeligheten fra kranspulsårene blant menn i alderen 35-64 år, røyket daglig til 20-30 sigaretter, 2 ganger høyere enn blant røykere av samme alder. Blant menn 40-49 år, røyking 30-40 sigaretter om dagen, er dødeligheten fra hjerteinfarkt 5 ganger høyere enn blant ikke-røykere. Røyking sigaretter øker risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom, gitt til forskjellige forfattere, i 1,5-6,5 ganger.

Fysisk inaktivitet. Ifølge Framinghams prospektive studie er risikoen for død fra kranskärelsessykdom i fysisk inaktiv 3 ganger høyere enn for personer som leder en aktiv livsstil. Regelmessig fysisk trening for bare 4-5 år bidro til en reduksjon i forekomsten av kranspulsårene fra 10,1 til 7,4 per 1000 individer (Rosenman, 1970).

Overvektsvekt (fedme) øker risikoen for å utvikle kranspuls sykdom med 1,3-3,2 ganger, dødelighet fra kranskärelsessykdom hos obese personer er 1,7 ganger høyere enn hos personer med normal kroppsvekt. Brudd på glukosetoleranse. Dataene fra Framingham-studien viser at et brudd på toleranse for karbohydrater øker risikoen for å utvikle koronararteriesykdom betydelig. I mellomtiden, blant de i alderen 50-59 år, er hyppigheten av karbohydrattoleranse gitt av TP Ostrovskaya (1972) 43,6%, 40% av dem er grenseformer og bare 3,6% sukker diabetes.

Hyperurikemi observeres spesielt ofte i nærvær av hypertriglyseridemi, nedsatt toleranse for karbohydrater, og ifølge resultatene fra Framingham-studien øker risikoen for å utvikle kranspulsårene betydelig.

Endring i mineralsk sammensetning av vann - lang mottak av mykt vann, dårlig i mineralsalter (kalsium, magnesium, krom, litium, sink, vanadium).

Psyko-emosjonelle faktorer, personlighetstrekk og atferd - negativ liv og repeterende stress, psykiske belastninger, mental utmattelse. Følelsesmessige påkjenninger kan ikke alltid være en risikofaktor for IHD. Den viktige rollen de enkelte kjennetegn ved en person, tilpasning til stressende situasjoner. Det er to atferds typer mennesker - type A og type B. Type A er definert som de med hissige nervesystemet, ukuelig ønske om konkurranse, ambisjoner og utsatt for mistanke, konstant mental og følelsesmessig stress, misnøye nådd, forfengelighet, etc. de utvikle koronarsykdom.. 2-4 ganger, og i ung alder i 6,5 ganger mer sannsynlig enn de som er knyttet til type B - balansert, ofte flegmatisk, godmodig.

Risikofaktorene for IHD inkluderer arvelig disposisjon, eldre alder og mannlig kjønn.

Dødelighet fra CHD i alderen 25-34 år er 10 per 100 000 individer, og i alderen 55-64 år - 1000 per 100 000 individer. Menn lider av kranspuls sykdom mye oftere enn kvinner, og dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom blant menn er mye høyere.

Kombinasjonen av flere risikofaktorer øker risikoen for å utvikle koronararteriesykdom betydelig. NK Kuzko (1985) utviklet et spesielt kart som letter vurderingen av de vanligste risikofaktorene og risikoen for IHD. Primær, umiddelbar undersøkelse og polyfaktoriske forebyggende tiltak utføres først og fremst for personer med svært høy (III, IV, V) grad av risiko. Han viste også en EKG-studie, og avslørte skjulte former - VEM.

 1. Aterosklerose av kranspulsårene; Graden av uttrykket er forskjellig - fra en liten parietalformasjon til okklusjonen av karet. Hvis stenos av kranspulsåren er 75%, vil pasienten ha symptomer på angina pectoris.
 2. Spasmer i koronararteriene, som utvikler, vanligvis på bakgrunn av en allerede dannet aterosklerose i koronararteriene, forverre den organiske obstruksjon av koronararteriene og forårsake koronar hjertesykdom klinikken. Provoke utviklingen av kliniske manifestasjoner av IHD fysisk stress, stress psyko-emosjonell og psykososial situasjon.

Den viktigste patofysiologiske mekanismen til IHD er avviket mellom behovet for myokardium i oksygen og mulighetene for koronar blodstrøm for å tilfredsstille dem. Utviklingen av denne uenigheten tilrettelegges av følgende patogenetiske mekanismer:

 1. Organisk obstruksjon av koronararteriene aterosklerotiske prosess (infiltrirovanie vegg aterogene lipoproteiner, luminal innsnevring aterosklerotisk plakk, trombe).
 2. Dynamisk koronararterieobstruksjon på grunn av koronarospasme ved stimulering av a-adrenerge reseptorer.
 3. Redusere tilstrekkigheten av koronararteriedilatasjon under påvirkning av lokale vasodilaterende metabolske faktorer (spesielt adenosin) med økende myokardiell oksygenbehov.
 4. Den økte produksjon av endotelet i arteriene (innbefattende koronar) prokoagulante stoffer og faktorer spazmiruyutsya arterier og øke blodplateaggregering (endotelin), utilstrekkelig produksjon av endotelial prostacyklin og relakserende faktor (utvider seg arterier og redusere blodplate aggregering).
 5. Økt produksjon av blodplater av tromboxan, noe som øker aggregeringen av blodplater og forårsaker spasmodiske koronararterier.
 6. Økning av blodplateaggregering, utvikling av mikroaggregater i mikrocirkulatorisk sengen.
 7. Øke myocardial oxygenbehov under påvirkning av intens fysisk anstrengelse, emosjonelt stress, noe som fører til høyere utslipp av katekolaminer i blodet, skytende nivåer av hvilken forårsake kardiotoksisitet.
 8. "Interkoronary stealing." Denne mekanismen finner sted hos pasienter med IHD med stenoserende aterosklerose og utviklede collaterals. Under trening økt blodstrømning på grunn av vasodilatering skjer i en upåvirket myokardium, som er ledsaget av en reduksjon i blodstrømningen i regioner i koronararterier som påvirkes av aterosklerose.
 9. Mangel på sikkerhetssirkulasjon (spesielt i utviklingen av IHD i ung alder).
 10. Heve FLO.
 11. Utviklingen av immunologiske mekanismer - fremveksten av antistoffer mot myokardiet og atherogene pre-p og p-lipoproteiner.
 12. Brudd på produksjon av endogene opioidforbindelser - enkephalin og endorfiner.

A.Chirkin, A.Okorokov, I.Goncharik

Artikkel: "Årsaker til utvikling av koronar hjertesykdom" fra delen Sykdommer i kardiovaskulærsystemet

Les Mer Om Fartøyene