Tegn og behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Hva er tegn på atherosklerose i nedre ekstremiteter, symptomene og manifestasjonene av sykdommen som påvirker beinene i beina? Hvis du er bekymret for uutholdelig ubehag i beina, kan dette være et sikkert tegn på en farlig ettervirknings sykdom - aterosklerose i underlivet.

Sykdommen er lumsk, kan fortsette uten symptomer i flere år, men med utseendet på de første kliniske tegnene kan det utvikle seg veldig raskt, og i noen tilfeller (mot bakgrunn av andre sykdommer som trombose) er det øyeblikkelig og uventet.

Hva er dette angrepet? Aterosklerose er en gruppe kroniske sykdommer, med langvarig, konstant periodisk behandling, kontinuerlig forebygging og kontroll.

Aterosklerose påvirker kroppens store og middels arterier, og den er ujevn. Iskemiske sykdommer, angina pectoris og hjerteinfarkt, skyldes utseendet av mangel i en eller flere koronararterier. Et hjerneinfarkt (slag) oppstår med degenerative lesjoner av karoten eller hjernearteriene. Nekrose (nekrose) i tarmen oppstår når karene i bukhulen påvirkes.

"Egnet konkurranse" for disse forferdelige sykdommene er utryddet aterosklerose - nederlaget til hovedkarene i underekstremiteter, som uten høyt erklære seg, fører vedvarende blant andre arterier i arteriene. Hvordan kan du gjenkjenne det?

Karakteristiske tegn og klager

I de tidlige stadier (debut) er det raskt trøtthet på føttene når man går, chilliness i føttene, nattkramper i kalvemuskulaturen. Huddeksler på føtter og ben blir blek og skaffer seg en blåaktig tinge.
I det midtre (hoved) stadiet manifesteres hovedsymptomenet - intermittent claudikasjon, smerte og kramper som oppstår under gang og forsvinner under hvile og hvile.

Nedre intermittent claudication oppstår som følge av nederlaget på underbenet og manifesteres av smerte i kalvemuskulaturen. Hvis iliac arterier med abdominal aorta er involvert i lesjonen, er øvre intermittent claudication diagnostisert, noe som manifesteres av ytterligere smerter i baken, midje og lårmuskler.

I dette tilfellet øker smerten av intermittent claudikasjon når du beveger deg oppover eller nedover trappene. Det er en konstant chilliness. Bena blir veldig følsomme overfor kulde. Noen ganger føtter blir nummen. Fargen på huden på beina endres: blek cyanose erstattes av fargen på elfenben.

Hvis du ikke tar avgjørende tiltak og ikke starter behandling, forverres det kliniske bildet: det er smerter ikke bare i bevegelse, men også i hvile, som tar vedvarende karakter. Søvnen er ødelagt, fordi smerten vises i utsatt stilling - "natt", som avtar noe hvis du senker bena ned fra sengen. Håret faller på skinnene, det er stabile svampelesjoner på tærne.

Det er et syndrom av "andres ben": pasienten prøver å flytte hele tiden (noen ganger ukontrollerte) føtter på ankel og kneledd. På grunn av et alvorlig brudd på trofisme (ernæring) blir huden på føttene lilla-cyanotisk, det er sår. Håret faller på den nedre tredjedel av låret. Stopp med å vokse negler. Med avanserte stadier av øvre intermittent claudication utvikler halvparten av pasienten vedvarende impotens.

Risikogruppe og uønskede faktorer

I det 20. århundre ble det antatt at 90 av de 100 nedre ekstremiteter som lider av aterosklerose er menn. I dag endrer denne figuren. I mange land har kvinner oppnådd likestilling i det offentlige, arbeidslivet, familielivet og begynt å fylle opp rekkene til de som lider av denne sykdommen mer og mer. Nå er alle like utsatt for alvorlige nevropsykiske påkjenninger, negative følelser, stress. Vi er nesten like i arbeid og liv, nesten like tilbøyelig til stillesittende livsstil, vi er overvektige, lider av røyking og misbruk av alkohol.

La oss oppsummere hva som fører til denne forferdelige sykdommen, på grunn av hvilken utslettende atherosklerose utvikler seg raskt, det går mer tungt og er vanskeligere å behandle.

 • hypertensjon;
 • vektig;
 • Daglige måltider med overvekt av animalsk fett;
 • reduserte funksjoner av skjoldbruskkjertelen og gonadene av intern sekresjon;
 • inflammatoriske sykdommer i leveren og nyrene, som fører til et brudd på kolesterol metabolisme;
 • Tilstedeværelse i kroppen (i lumbosakral-delen) av virusene til den herpetic gruppen;
 • arvelighet.

Førstehjelp før et besøk til lege

Hvis du har funnet tegn på å utrydde aterosklerose, kan du begynne å hjelpe deg selv før det første besøket til en vaskulær kirurg. Her er noen anbefalinger som i tillegg vil hjelpe deg med å komme til en god tilstand av helse:

 1. Ta øyeblikkelig en fullstendig avvisning av nikotin. Minimere inntaket av sterke og lave alkoholholdige drikker. Ikke misbruk sterk te og kaffe.
 2. Gjør deg selv en daglig tur i en time. Hvis det oppstår smerte, stopp, hvil, vent på avslapning og fortsett å gå. Se på skoene dine, det skal være behagelig, varmt og lett ventilert. Normaliser hvilemodus. Maksimere deg selv fra stressende situasjoner.
 3. Gjør trening. Som et komplekst LFK kan du bruke systemet "Eye of Revival - 5 magiske tibetanere". Nå ser mange eksperter på vaskulære spasmer og fra energisynspunktet. Og dette komplekset vil bidra til å gjenopprette energibalansen.
 4. Balansere dietten din Gi preferanse til matvarer som er rike på kostfiber og vegetabilsk fett, gi opp fettstoffer. Begynn å ta komplekse vitaminpreparater.
 5. Bruk vannprosedyrer. Daglig bruk en kontrast dusj dusj eller fotbad om morgenen og kvelden. Om natten må du bruke kremer eller salver som hjelper til med å lindre tretthet. Unngå hypotermi

medisinering

Narkotikabehandling, som normaliserer nivået av kolesterol og forhindrer videre utvikling av sykdommen:

 1. Gallsyre-sekvestranter: kolestyramin (quantalan, questran), kolestipol (kolstid). Tilordne seg ved den første fasen av sykdommen, når aterosklerose i underkroppene ikke har gått for langt.
 2. Statiner. Lovastatin (koletar, mevakor), simvastatin, pravastatin (lipostat). Tilordne med høye kolesterolnivåer i blodet og med IHD.
 3. Fibrer (clofibrat, bezafibrate). Tilordne å senke blod triglyserider, med diabetes. Kontraindisert ved brudd på leverfunksjon.
 4. Nikotinsyre og dets derivater. Veldig effektiv i et hvilket som helst stadium av aterosklerose, utviklet i nedre ekstremiteter. Kontraindisert i tilfeller av unormal leverfunksjon, magesår, gikt, insulinavhengig diabetes mellitus.

De irreversible konsekvensene av aterosklerose

Hva forventer uaktsomme pasienter? Her er valget liten: funksjonshemming ved amputasjon eller død. Non-healing trophic ulcers, tørr nekrose (mummification), fuktig nekrose (gangrene), amputasjon av fingre eller føtter - dette er den vanskelige, men uunngåelige måten de fleste pasienter forsømmer å behandle. Det er verdt å tenke på og når de første tegn på sykdommen for å se en lege. Obliterating aterosklerose av beinene i beina utføres av vaskulære kirurger. Jo før du kontakter en spesialist, jo lettere og mer vellykket behandlingen vil være. Og hvis det er nødvendig med kirurgisk inngrep, så er det for øyeblikket et bredt spekter av ulike operasjonsmetoder. Og vaskulær kirurgi står ikke stille. Det viktigste er effektiviteten din og din likegyldighet til din egen helse.

Det er nødvendig å vite og huske at behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter, noen ganger til og med kirurgisk, gir bare en midlertidig effekt: sykdommen går bare ned, og etter en stund kommer den tilbake.

Derfor, forbered deg på å gjennomgå forebyggende behandling en eller to ganger i året, og om nødvendig gå til en lege.

Aterosklerose i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i nedre lemmer er en kronisk sykdom forårsaket av et brudd på blodstrømmen i de terminale delene av abdominal aorta og dets hovedgrener som følge av avsetning av modifiserte lipider i vaskulære vegger. Langvarig hemodynamisk lidelse i beinets hovedfartøy fører til iskemi og nekrotisering av tilstøtende vev, og truer med å resultere i så alvorlige komplikasjoner som trofasår og gangren.

Sklerotiske endringer i blodkar er et av de vanligste problemene hos eldre. Hos menn er de første tegnene på atherosklerose i nedre lemmer manifestert fra 45-50 år; hos kvinner på bestillingen senere - fra 60-70 år. Statistikken om sykelighet i Russland gir et deprimerende inntrykk: fra åreforkalkning av beina, tre fjerdedeler av den mannlige befolkningen har 40 år, og hos eldre pasienter er forekomsten 90%.

Årsaker og risikofaktorer

Den viktigste forutsetning for utviklingen av aterosklerose rager forstyrrelser i lipidmetabolismen, noe som resulterte i levercellene miste bearbeidbarhetsegenskaper lipoproteiner (fett-proteinkomplekser) med lav tetthet i lipoproteiner med høy tetthet som er lett benyttes av kroppen. Fettkomplekser med lav tetthet legger seg på veggene i arteriene og danner plakker som reduserer karbamidens diameter til de er helt blokkert. Det er også en viktig rolle i patogenesen av aterosklerose spiller stenose - innsnevring av lumen av blodkar på grunn av redusert elastisitet av muskelmembraner i arteriene, som er typisk for røykere og hypertensives.

Forstyrrelser i fettstoffskiftet og mangel på elastisitet i den vaskulære vegg kan være en manifestasjon av aldring eller konstitusjonelle predisposisjon, men i de fleste tilfeller de patologiske forandringer i arteriene som forårsakes av modifiserbare faktorer som pasienten er i stand til å påvirke. En sammenheng mellom forekomsten av en stillesittende livsstil, overvekt, røyking, langvarig stress og dårlig kosthold. I motsetning til det mange tror, ​​hadde lav-kolesterol diett ikke hindre forebygging av aterosklerose, og i noen tilfeller til og med provosere sitt utseende ved å opprette en mangel i kosten, "gode kolesterolet", altså. E. High-density lipoprotein.

Noen kroniske sykdommer og endokrine lidelser bidrar til utviklingen av aterosklerose. Her tilhører palmen diabetes mellitus: Det er bemerket at i aterosklerose i nedre ekstremiteter utvikler seg hos 75-80% av diabetikerne innen 4-5 år fra det øyeblikk som manifesterer sykdommen. Ukontrollert hypertensjon, iskemisk hjertesykdom, hypothyroidisme og kronisk nyresvikt øker også risikoen for atherosklerose.

form

Avhengig av den ledende mekanismen for patogenese er to former for aterosklerose preget:

De mest utbredte arteriosklerose obliterans i de lavere ekstremiteter (OASNK) forårsaket av avsetninger av lav tetthet fettfraksjoner i karvegger inntil fullstendig blokkering og stans av blodsirkulasjonen. Røykere er mer vanlig stenotiske aterosklerose av bena som forekommer på bakgrunn av vedvarende krampe av arteriene og redusere elastisiteten av muskel vaskulære membraner i moderate mengder av lipidavsetninger.

Trofiske sår av foten eller underbenet er en av de vanligste komplikasjonene av aterosklerose i bena.

Stadier av

Med fremdriften av aterosklerose i nedre ekstremiteter finner man fire påfølgende utviklingsstadier. Den nåværende fasen av sykdommen bestemmes av intensiteten av smerte i beina, toleransen for fysisk anstrengelse og alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til vev.

 1. Moderate manifestasjoner av oksygen sult av vev: Anemi av huden. Smerter i føttene og nedre bein bekymrer pasienten bare ved betydelige belastninger - ikke tidligere enn en kilometer senere.
 2. Lav toleranse for fysisk aktivitet. Når det er smertefulle opplevelser i beina i en avstand på 200-900 meter, er stadium av aterosklerose i nedre ekstremiteter IIA etablert; med en følelse av ubehag på mindre enn 200 meter av banen - fase IIB.
 3. Smerte i beina slutter ikke i ro, noe som indikerer en høy grad av stenose eller utrydding av karene, til arterien lumen er helt lukket.
 4. På bakgrunn av et permanent underskudd i blodtilførselen av nedre ekstremiteter i vev ved siden av de berørte fartøyene, utvikler ulcerative nekrotiske forandringer; muligens utseendet av gangrene.

Symptomer på atherosklerose i nedre ekstremiteter

Med utryddet form for aterosklerose, vises ikke det kliniske bildet av en vedvarende hemodynamisk lidelse i karene i underekstremitetene umiddelbart. Opptil et bestemt tidspunkt, kompenserer nederlaget til hovedartariene for sikkerhetssirkulasjonen. I de tidlige stadiene av sykdommen, er det ikke observert bein smerte hos alle pasienter; Første etappe av aterosklerose i bena går ofte asymptomatisk, og det eneste tegn på mangel i blodtilførselen er intermittent claudikasjon, som oppstår når utryddet når 80% av arterielumen.

Økningen i degenerative dystrofiske forandringer i vev med progressiv aterosklerose i nedre ekstremiteter er preget av uspesifikke manifestasjoner:

 • kaldhet og chillness av bena;
 • blep og cyanose av huden;
 • langsom hårvekst og skallethet i bena;
 • hyppig følelse av "gåsebud" i beina uten tilsynelatende grunn;
 • atrofi av muskler og fettlag i regionen av lår, kalver og føtter;
 • intermitterende claudication.

På III-IV-stadiet av aterosklerose forekommer stagnerende fenomener i det berørte vevet, på grunn av hvilket huden på fingrene og hælene skaffer seg en krøllet eller lilla fargetone; Deformasjoner av neglene blir ofte observert. Endring i fargen på huden gir grunn til å mistenke tilstedeværelsen av en trombus og advarer om høy risiko for trofasår og nekrose.

diagnostikk

Preliminær diagnose er laget av en phlebologist på grunnlag av anamnese og fysisk undersøkelsesdata, tatt i betraktning arten av pulsen av store arterier. Med en markert innsnevring av fartøyets lumen, er virkningen nesten ikke følt, og når man lytter til problemområder, er ekstern støy løst.

På bakgrunn av det generelle bildet av blokkert blodstrøm i underdelene, utføres funksjonstester for Burdenko, Moshkovich og Shamov-Sitenko, som gjør det mulig å vurdere tilstanden til perifer sirkulasjon.

Hos menn er de første tegnene på atherosklerose i nedre lemmer manifestert fra 45-50 år; hos kvinner på bestillingen senere - fra 60-70 år.

For å klargjøre diagnosen utnevne flere instrumentelle og laboratorie studier:

 • Dopplerografi av blodårer - bestemmer nøyaktig blodstrømningshastigheten i de store arteriene av beina, oksygeninnholdet og næringsstoffene i tilstøtende vev;
 • biokjemisk analyse av blod - avslører et økt innhold av triglyserider og lavdensitets lipoproteiner. En viktig diagnostisk verdi er beregningen av atherogenitetsindeksen (forholdet mellom fettfraksjoner med høy tetthet og total blodkolesterol);
 • radioisotop angiografi - brukes til å vurdere nivået og kvaliteten på trofisk vev rundt de berørte karene;
 • Radiografi - er tilordnet OCS for å avklare volumet og lokaliseringen av lipidplakkene;
 • Spektral skanning av arteriene er den mest informative nyskapende teknikken for den funksjonelle studien av store fartøy, kombinere visualisering av arterielle konturer, måling lokaltrykk og bestemme nøkkelparametrene for hemodynamikk.

Behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Konservativ behandling av fot-aterosklerose er effektiv bare i de første stadier av den patologiske prosessen. Standard terapeutiske behandlinger sørger for å ta antispasmodika, vasodilaterende legemidler og midler for å forbedre blodets reologiske egenskaper omtrent fire ganger i året. Samtidig utføres behandling av samtidige sykdommer - normalisering av arterielt trykk hos hypertensive pasienter, reduksjon av blodsukker hos diabetikere og så videre.

For å gjenopprette lokal blodsirkulasjon og trofisk vev, er også fysioterapeutiske prosedyrer foreskrevet:

 • elektroforese;
 • phonophoresis;
 • UHF;
 • magnetisk terapi;
 • interferens terapi; og så videre.

Kompleks terapi av aterosklerose i nedre ekstremiteter antar aktiv involvering av pasienten i den terapeutiske prosessen. Det er nødvendig å slutte å røyke, bringe kroppsvekten i tråd med den fysiologiske normen og revidere menyen. Det terapeutiske dietten for aterosklerose i nedre ekstremiteter (tabell №10с) foreskriver å begrense forbruket av mettet animalsk fett, transfett og hurtigoppløselige karbohydrater. Hvis du er avhengig av fedme, bør du redusere kaloriinnholdet i dietten med 10-15%. Som et resultat er mange tradisjonelle produkter utestengt:

 • stekt mat og hurtigmat;
 • eggeplommer;
 • pølser og røkt produkter;
 • kjøtt biprodukter;
 • søte brus
 • industrielle sauser - majones, ketchup, etc.;
 • sjokolade og konditori;
 • margariner, sprøyter og andre kilder til transfett.

Dietten må være tilstede produkter med et lipolytisk virkning, rikt på fiber: friske grønnsaker, frukt, bær og urter, uraffinert olje, sjøfisk og bikarbonat-sulfat mineralvann kantiner. Det er viktig å konsumere nok vitaminer B1 B3, B6 C, naturlige antioksidanter, flerumettede fettsyrer, makro- og mikroelementer, spesielt jod og mangan.

Det legges merke til at i 75-80% av diabetikere utvikler aterosklerose i underekstremitetene innen 4-5 år fra det øyeblikk som manifesterer sykdommen.

Begynnende med II-fasen av sykdommen, vises operativ behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter:

 • femoral-popliteal eller femoral-tibial bypass - retningen av blodstrømmen omgår arteriell okklusjon gjennom en shunt;
 • fjerning av den berørte arterien med den etterfølgende installasjonen av en protese;
 • Stenting - å forlenge fartøyets lumen ved å installere det indre rammeverket - stenten;
 • endarterektomi - åpen fjerning av sklerotiske plaques;
 • endovaskulær behandling - endoskopisk fjerning av lipidplakkene under videokontroll.

Med en lang lengde av arterielle okklusjoner og svak utvikling av collaterals blir spørsmålet om å utføre arteriell rekonstruksjon eller lemmer amputasjon vurdert.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

Trofiske sår av foten eller underbenet er en av de vanligste komplikasjonene av aterosklerose i bena. Ved skade på sener, periosteum og benvev er det stor sannsynlighet for irreversibelt tap av lemmer, og langsiktige ikke-helbredende sår er utsatt for malignitet.

Med forsømt aterosklerose øker risikoen for nekrotiske komplikasjoner og den raske utviklingen av gangren. I de alvorligste tilfellene kan en amputasjon av beinet kreves for å redde pasientens liv.

outlook

Utfallet av underekstremitet arteriosklerose avhenger av mange faktorer - alvorlighetsgraden av symptomene og dynamikken i prosessen, arvelighet, alder og generelle helsen til pasienten, til etterlevelse av legens anbefalinger og en vilje til å revidere sin tradisjonelle levemåte. Sjansene for en fullstendig herding, er det bare ved deteksjon av aterosklerose i det første trinn på bakgrunn uten tidligere historie, men ikke fortvilelse - med tilfredsstillende behandling og den aktive hjelp av pasientens sykdom terapeutiske prosessen kan ta kontroll og unngå uførhet, forebygge komplikasjoner og bevare leddfunksjon.

forebygging

For å forhindre atherosklerose og andre vaskulære patologier er det viktig å opprettholde fysisk aktivitet, slutte å røyke og kontrollere kroppsvekt i voksen alder og alderdom. Vandring, svømming og lett gymnastikk aktiverer metabolisme og brenner overskytende kalorier før de blir til sklerotiske plakk. Med tilbøyelighet til diabetes og hypertensjon, er det nødvendig å strengt overholde timeplanen for å ta medisiner og holde seg til kostholdet.

Balansert næring øker sjansene for å unngå aterosklerose. For reaksjoner av normal lipid-karbohydratmetabolisme hos eldre person daglig meny må inneholde tilstrekkelige mengder av vitaminer, mineraler, antioksidanter, flerumettede fettsyrer og vegetabilske fibre. For utarbeidelse av mat bør velges bare høykvalitets naturlige produkter som ikke inneholder hydrogenerte vegetabilske fettstoffer og industrielle tilsetningsstoffer. Ikke bli involvert i fettstoffer, hurtigmat og søtsaker. Disse produktene øker kaloriinntaket dramatisk.

Behandling av arteriosklerose av beinene i beina

Med jevne mellomrom føler vi hverandre en liten smerte i beina, men som regel må vi ikke være oppmerksom på det. Og vi gjør det helt forgjeves, for tale kan ikke snakke om tretthet eller vanlig malaise, men om en alvorlig sykdom. En av dem er aterosklerose av karene i underlivet, den vanligste patologien som utvikler seg i voksen alder - ca 65-70 år.

Hva er skjult under denne sykdommen?

Ved aterosklerose ben betyr en sykdom i hvilken det er en rekke endringer - et brudd på blodets passasje gjennom den perifere kar, forekomst av trofiske vev, etc. Som oftest påvirker aterosklerose de store arteriene av bukhule og brysthulen... Dette fører til patologiske endringer i popliteal-, tibial- og femorale arterier, lumenet som reduserer mer enn 50-55%.

Utviklingen av sykdommen kan ta mer enn ti år, hvor hun vil sitte stille inne.

Stadier av aterosklerose

Spesialister skiller flere stadier av utvikling av patologi av beinene i beina. Den første - prekliniske - er ledsaget av et uttalt brudd på lipidmetabolismen (lipoidose). Smerter i underkroppene er, men de oppstår bare etter å ha gått til lange avstander og tung fysisk anstrengelse.

Normale fartøy og utsatt for sykdom

I andre etappe begynner de første tegnene på aterosklerose å oppstå - beinene er skadet etter at de har passert 250-1000 m. Den tredje perioden (kritisk iskemi) er karakterisert ved uttalt symptomer på sykdommen. Smerte syndrom vises bare 50 meter til fots. Vel, på de siste (fjerde) scenen beina treffer huden trofiske sår, nekrose (hud svertet) og koldbrann og alvorlig ubehag i bena skjer selv i ro, også om natten.

Det er viktig. Hvis aterosklerose i underkroppene ikke har begynt behandling på dette stadiet, kan saken avsluttes med gangren med amputasjon av bena.

De viktigste årsakene

Faktorer som fremkaller utviklingen av denne sykdommen kan være svært forskjellige. Vi klarte å samle sammen hovedårsakene:

 • Røyking er hovedårsaken til aterosklerose. Innholdt i tobakk nikotin fører til spasmer av arteriene og forhindrer blod fra å passere gjennom karene. Dette er den direkte ruten mot tromboflebitt og aterosklerose;
 • Overvekt
 • Hyppig å spise mat rik på animalsk fett, og økende kolesterol;
 • Helseproblemer - diabetes mellitus, redusert produksjon av hormoner av kjønnshormoner og skjoldbruskkjertel, arteriell hypertensjon og andre;
 • Genetisk predisposisjon;
 • Kronisk stress;
 • Høyt blodtrykk.
 • alder;
 • Tilhenger av kjønn - oftere er åreforkalkning av bena syke menn;
 • Redusert motoraktivitet;
 • Stor psykomotoriske belastninger;

Som manifestert

Som vi allerede har sagt, manifesterer atherosklerose av karene i underekstremitetene seg ikke lenge, og så vises en hel serie alvorlige problemer umiddelbart. Er det egentlig ikke et enkelt tegn som gjør det mulig å gjenkjenne en begynnende sykdom i tide? Selvfølgelig er det. Alle er foran deg:

 • Nummen av føttene;
 • Intermittent claudication;
 • Sjelden - emboli eller akutt trombose;
 • Konstant chilliness og en følelse av indre kulde;
 • Cyanose og blek hud;
 • Kramper - spesielt ofte plager på natten;
 • Smertefornemmelser - fra svak til veldig sterk;
 • Fravær av pulsasjon i ankel, i popliteal fossa og på lår;
 • Trofiske fenomen som manifesterer seg i neglens eksfoliering og utseende av sår på tær og hæl, samt håravfall på bena;
 • Smerter i ekstremiteter, verre under gang
 • Cyanose (crimson) av huden.

Hvordan diagnostisere

Tidlig og korrekt diagnose av atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter spiller en viktig rolle, fordi med hjelp kan man lære om årsakene til sykdommen og foreskrive den riktige behandlingen. På sykehuset må du holde følgende konsultasjoner og prosedyrer:

 • MR angiografi;
 • MSCT angiografi;
 • Måling av trykk med beregning av ankel-brachialindeks;
 • Perifere arteriografi;
 • Tosidig skanning (UZDG) av perifere arterier;
 • Bestemmelse av pulsering av legemene i lemmer;
 • Konsultasjon av vaskulær kirurg.

Legene merker også tilstedeværelsen eller fraværet av trofiske forstyrrelser på beina, fastslår pasientens patentering ved hjelp av DS og UZDG og lytter til systolisk murmur over de stenoserte arteriene.

Det er ikke overflødig å gjennomføre en annen liten test. Pasienten trenger å løfte bena i utsatt stilling med 45 grader. Knær kan ikke bøyes samtidig. I løpet av prosedyren blir hastigheten på utseende av lakk på fotsålene og generell tretthet i beina notert.

behandling

Behandling av denne alvorlige og farlige sykdommen avhenger av alvorlighetsgraden og kompleksiteten av symptomene. Det kan være både folkemusikk og tradisjonelt. Vi vil diskutere alle detaljer i hver av dem.

Generell terapi

Hvis du vil oppnå positive endringer i kampen mot aterosklerose av beinene i beina, forberede deg til å følge anbefalingene fra spesialister:

 • Følg en diett som er lav i kolesterol. Du kan ikke spise fett, pates, margarine, smør, kjøtt av fete varianter, pølser, meieriprodukter med høy prosentandel av fett, avfall, pommes frites, alkohol, melboller, majones;
 • Juster vekten din;
 • Avvis fra røyking og alkohol;
 • Gå for komfortable og romslige sko;
 • Vær veldig forsiktig når du klipper negler;
 • Ikke glem å håndtere alle mindre skader på skinnene og føttene forsiktig.
 • Unngå hypotermi av føttene;
 • Bruk den målte treningsbelastningen - gå i moderat tempo i minst en halv time om dagen, svøm, gjør på sykkelen;
 • Cure associated sykdommer - hypertensjon, diabetes, etc.

Medisinsk behandling tilnærming

Behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter inkluderer en rekke stoffer og prosedyrer. Bare en kvalifisert lege kan ordinere dem, så du må besøke sykehuset uten feil.

Hva kan bli kurert av denne sykdommen?

 • Antitrombotiske medisiner (for eksempel Aspirin og Reopoliglyukin) - de forhindrer utseende av trombi og fungerer som en bedre forebygging av hjerteinfarkt og slag
 • Legemidler som øker pasientens fysiske aktivitet. Takket Pentoxifylline og Cilostazol er det nesten smertelig å gå, og den totale blodstrømmen i underbenet er mye bedre;
 • Legemidler med antiplatelet effekt - de har en positiv effekt på sirkulasjonssystemet og reduserer nivået av kolesterol i blodet;
 • Antikoagulantia (Warfarin, heparin) - ikke la blodet tåle i blodkarene, forhindre utvikling av blodpropper;
 • Spasmolytics (Drotaverin) - lindrer spasmer og reduserer smertsyndrom;
 • Salver med antibiotika (Oflokain, Delaskin, Levomekol, Dimexid) - brukes i nærvær av trophic ulcers;
 • Preparater som forbedrer ernæringen av vev (Zincteral);
 • Vasodilatorer (Vasonitis, Agapurin, Vasaprostan, Pentoxifyllin, Pentillin, Trenal);
 • vitaminer;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer - darsonvalisering, elektroforese med novokain, hyperbarisk oksygenering.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Operativ inngrep er det siste tiltaket i behandlingen av aterosklerose i nedre ekstremiteter. Typisk foreskrives operasjonen med uttalt iskemi og forekomsten av svært alvorlige komplikasjoner.

I dette tilfellet vil vi snakke om slike prosedyrer:

 • Shunting er etableringen av en ekstra vei for blodstrømmen rundt området for innsnevring av arterien;
 • Ballongangioplastikk - innføring av en ballong i fartøyets hulrom, som utvider den arterielle lumen;
 • Stenting arterier - en rørformet spacer er plassert i det berørte karet, som opprettholder diameteren av arterien på ønsket nivå;
 • Endarterektomi - fjerning av det berørte området av karet sammen med en aterosklerotisk plaque;
 • Autodermoplastikk - brukes til å behandle trofasår som er dårlig egnet til lokal terapi;
 • Protese er erstatning av en autoventil eller syntetisk beholder av det berørte området av arterien;
 • Amputasjon av det nekrotiske benet med den påfølgende montering av en protese.

Tradisjonelle behandlingsmetoder

En ukonvensjonell tilnærming til behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter finner sted, men i dette tilfellet trenger du råd fra en erfaren spesialist. Med hensyn til oppskrifter, har du de mest effektive og populære alternativene.

Oppskrift nr. 1 - tinktur

 • Hestekastanje (frukt) - 20 g;
 • Hop vanlig - 45 g;
 • Safflower bolshevolovnik - 35 g;
 • Vann - med en hastighet på 200 g væske per 2 g av blandingen.
 1. Vi forbinder urteblandingen.
 2. Fyll det med bare kokt vann.
 3. Vi insisterer på tre timer.
 4. Vi tar en dag for ½ kopp.

Oppskrift nr. 2 - avkok

 • Kamille (blomster) - 1 teskje;
 • Reseda - 1 teskje;
 • Plantain - 1 teskje;
 • St. John's wort - 1 ts;
 • Vann - 200 ml;
 • Salvie - 1 teskje

Om ønsket kan sammensetningen endres litt:

 • Salvie - 1 teskje;
 • Plantain - 1 teskje;
 • St. John's wort - 1 ts;
 • Chereda - 1 teskje;
 • Kamille (blomster) - 1 teskje;
 • Vann - 200 ml.
 1. Vi forbinder alle komponentene.
 2. Fyll komposisjonen (1 spiseskje) med bratt kokende vann.
 3. Vi insisterer på om en dag i et mørkt skap.
 4. Vi bruker den til morgen og sengetid. Benene før prosedyren skal vaskes grundig.

Oppskrift # 3 - revet

 • Olivenolje - 1 ss. skje;
 • Seabuckthorn oil - 1 ss. skjeen.
 1. Bland begge oljer.
 2. Gni blandingen inn i den berørte huden som en krem.
 3. Vi bruker det i tre uker.

Oppskrift # 4

 • Frø av dill (knust) - 1 ss. skje;
 • Kokende vann - 200 ml.
 1. Fyll bare dill med kokende vann.
 2. Vi gir verktøyet tid til å brygge.
 3. Drikk fire ganger om dagen for 5 ts.

Oppskrift nr. 5

 • Roten av elecampane (tørr) er 20 g;
 • Tinktur av propolis (20%) - 100 ml;
 • Alkohol - 100 ml.
 1. Grind roten av elecampane og hell den i en flaske mørkt glass.
 2. Vi insisterer 20 dager i et mørkt skap.
 3. Legg tinkturen av propolis.
 4. Vi tar 3 ganger om dagen for 25-30 dråper.

Oppskrift nr. 6

 • Rowan bark - 400 g;
 • Vann - 1 liter.
 1. Fyll rowanbarken med 1 liter kokt vann.
 2. Vi lagker i 2 timer på en stille bål.
 3. La det avkjøle og filtrere gjennom gasbind, brettet i flere lag.
 4. Vi drikker før du spiser.

Aterosklerose av beinene i beina er en alvorlig og svært farlig sykdom som krever akutte og kvalifiserte tiltak. Bare i dette tilfellet kan man håpe, om ikke for et absolutt utvinning, så minst en betydelig forbedring i helse.

Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter: symptomer, diagnosemetoder og behandling

Aterosklerose av karene i underdelene er en kronisk progressiv sykdom i kardiovaskulærsystemet. Årsaken til forekomsten er avsetning av kolesterol og fettlignende stoffer på de indre veggene i arteriene.

Etter hvert som patologien utvikler seg, øker kolesterolplakkene, smalker fartøyets lumen (arteriell stenose) eller dekker det helt (okklusjon).

På grunn av en nedgang i blodvolumet som kommer inn i vevet, forverres trofisk vev, noe som fører til utvikling av sekundære alvorlige patologier, noe som ofte medfører uførhet.

Generell informasjon

I de tidlige stadier av utvikling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter oppstår en tilstand kjent som iskemi. Det er preget av følelser vekt når du går, rask tretthet, lokal temperaturreduksjon i den distale delen av den berørte lemmen.

Den neste fasen av sykdommen er kjent som utslettende endarteritt. Karakteristiske symptomer på endarteritt - en stabil pimple og intermittent claudication. Denne patologien i fravær av rettidig behandling kan føre til utvikling av gangrene og lemmer.

Aterosklerotiske endringer i blodkar av forskjellig grad av alvorlighetsgrad er tilstede hos de fleste middelaldrende og eldre, men i de tidlige utviklingsstadiene er sykdommen asymptomatisk. Smerter under gang vises senere, med en betydelig innsnevring av fartøyets lumen, og indikerer en markert arteriell insuffisiens.

årsaker til

Obliterating aterosklerose påvirker hovedsakelig menn, utviklingen av patologi bidrar:

 • røyke. Ca 90% av pasientene med aterosklerose er røykere med lang historie.
 • Utilstrekkelig fysisk aktivitet. Blant personer som leder en stillesittende livsstil, er vaskulære patologier mer vanlige.
 • alkohol. Systematisk og overdreven forbruk av alkohol akselererer sykdomsforløpet.
 • Krenkelse av prinsippene for sunn mat. Den overflod av røkt, stekt, fet mat bidrar til dannelsen av kolesterolplakk.
 • Kronisk stress og nevro-emosjonell overbelastning er årsaken til angiospasmer, noe som forverrer blodsirkulasjonen i vev.
 • Kroniske sykdommer. Aterosklerose kan utvikle seg mot bakgrunnen av diabetes, fedme, reumatisme, tuberkulose, hypertensjon og andre patologier i kardiovaskulærsystemet.

Risikofaktorer kan deles inn i to grupper: de enten føre til en permanent innsnevring av blodkar, hemme blodsirkulasjonen og akselerere avsetningen av kolesterol, eller øke nivået av kolesterol og assosierte lipoproteiner i blodet.

bevis

Vaskulære patologier er spesielt farlige fordi de kan utvikle seg asymptomatisk i lang tid. De første merkbare symptomene på arteriosklerose av beinene på beina indikerer at prosessen allerede har gått langt nok og pasienten trenger akutt behandling.

Det første som pasientene pleier å være oppmerksom på - rask tretthet og smerte som oppstår under treningen (spesielt når du går, klatrer trapper, løper), ledsaget av en følelse av skumle hud. Noen pasienter rapporterer økt følsomhet overfor kulde.

Lokalisering av smerte avhenger av lesjonens plassering. Vanligvis kalvemuskulaturene lider, stenosen av abdominal aorta og iliac arteriene er smertefulle i muskler i lår og rumpe. Med fremdriften av aterosklerotiske forandringer øker intensiteten av smerteopplevelser, de sprer seg til andre muskler i det berørte benet.

Pasientene klager over følelser av tetthet, stivhet, nummenhet. Det er karakteristisk at ved fjerning av lasten, og enda mer etterpå hviler smerten, vil ubehagelige opplevelser forsvinne. Dette symptomkomplekset er kjent som intermittent claudication.

Intermittent claudication manifesterer i de fleste tilfeller seg på ett ben, Bilaterale symptomer er sjeldne i de tidlige stadier. Med bilaterale symptomer er graden av uttrykk ikke den samme på hver av bena.

videre Progresjonen av sykdommen er ledsaget av en økning i smerteintensiteten, selv i ro og spredt seg til de distale delene av lemmen helt opp til fingrene. Smertefulle opplevelser øker med den horisontale posisjonen til den berørte lemmen.

Som et resultat av vev trofisme På den berørte bekken faller håret gradvis ut, neglens vekst og helbredelse av små sår, slitasje, skur. På underbenet, fingre og fot er det nekrose, ødem i underben og fot utvikles, trophic ulcers dannes. Huden får en cyanotisk skygge, som til slutt blir brun eller svart. Mangelen på behandling fører til gangrene.

Hovedtegnet for å bestemme stadiet for utvikling av aterosklerose er avstanden til smertefri vandring:

 • 1. trinn. Avstanden til smertefri gange overstiger 1 km, smerte oppstår med betydelig fysisk anstrengelse.
 • 2a trinn. Smertefulle opplevelser vises etter å ha passert en avstand på 250-1000 m.
 • 2b trinn. Pasienten er i stand til å overvinne uten smerte 50-250 m.
 • Trinn 3 (stadium av kritisk iskemi). Avstanden til smertefri gangavstand reduseres enda mer, smerten undertrykker ikke selv i hvilemodus og intensiverer om natten.
 • 4. trinn. Trofiske lidelser.

Disse bildene viser åpenbare symptomer på avansert aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter:

Overtredelse av trofiske ben på grunn av aterosklerose.

I det klassiske forløpet av åreforkalkning, overgår sykdommen gradvis utviklingsstadiene, unntatt tilfeller komplisert av akutt arteriell trombose. Trombuset blokkerer arterien lumen i det smaleste stedet, Den berørte bekken blir plutselig kald og blir veldig blek. Arteriell trombose er referert til som akutte tilstander, når pasienten umiddelbart trenger hjelp av en vaskulær kirurg.

Når skal jeg se en lege?

Hvis en person allerede er over førti, eventuelle uventede opplevelser i beinområdet bør være alarmerende.: Stivhet, tyngde, økt følsomhet overfor kulde, chilliness - spesielt hvis de kombineres med rask tretthet og muskelsmerter. Trouble, ubetydelig ved første øyekast, faktisk - en truende varsel fra fartøyene om tilstedeværelsen av en patologisk prosess.

Det kliniske bildet av vaskulære patologier i tidlige utviklingsstadier ligner manifestasjoner av andre sykdommer som ikke er direkte relatert til blodstrømssykdommer. Derfor er de første symptomene på den påståtte aterosklerosen av karene (blodårer og arterier) på underbenet - en unnskyldning for et besøk til en terapeut, som vil sende pasienten til en spesialist av den aktuelle profilen for behandling.

Smerten som oppstår når du går er en direkte indikasjon på at du ikke kan utsette ditt besøk til phlebologisten igjen. Smertefulle opplevelser, endringer i lokal temperatur og hudfarge indikerer at patologiske endringer har gått langt nok og utgjør en alvorlig trussel, opp til livets trussel.

Veldig forferdelige fenomener - vanskelig helbredelse av riper, små sår, langsommere vekst av negler, håravfall på beina. Hvis en eller flere symptomer blir funnet, bør endokrinologen konsulteres umiddelbart (for å unngå diabetes mellitus) eller umiddelbart til en vaskulær kirurg.

Kostholdet for aterosklerose i hjerneskarene er egnet for pasienter med sykdomsform i underekstremiteter. Lær mer om det.

Hvilke stoffer brukes til åreforkalkning av cerebral fartøy? Alle av dem er oppført her.

diagnostikk

Diagnostisering av okklusiv arteriell sykdom er gjort obligatoriske instrument studier. Pasienten må sendes til ultralyd dupleks skanning av blodkar (UZDS). Ultralydskanningsteknikken gjør at du kan se egenskapene til blodstrømmen i karet, tilstanden til veggene og tilstøtende vev, og å oppdage hindringer som forstyrrer sirkulasjonen.

Hvis det er et antatt behov for kirurgi, radiopaque arteriografi. Radiokontrastmiddelet injiseres i arterien, og en rekke påfølgende bilder tas langs fartøyet. Etter dette blir pasienten igjen på sykehuset og tildelt hvilerid i 12 timer.

I tvistelige tilfeller, en ekstra måling av oksygenpartialtrykk i vev.

Klinisk bilde av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter i tidlige stadier ligner manifestasjoner av andre vaskulære patologier, spesielt tromboangiitt og utryddsende endarteritt:

 • endarteritis påvirker mennesker i ung alder og utvikler seg vanligvis mot bakgrunn av frostskader, nervøs overbelastning eller alvorlig hypotermi. Patologiske endringer er vanligvis lokalisert i de distale delene av lemmen.
 • for thromboangiitis karakteristisk kombinasjon av symptomer, karakteristisk for arteriell insuffisiens og tromboflebitt i årer. Sykdom oppstår hos unge menn.

Hva er det nødvendig å gjøre eller gjøre for konvalescens?

Hvert tilfelle av aterosklerose krever en individuell tilnærming. Ved utvikling av behandlingens taktikk tas det hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer, graden av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, omfanget av vaskulær lesjon og noen andre. Behandling av aterosklerose kan være:

 • konservative;
 • endovaskulær;
 • Kirurgisk.

Konservativ terapi

Konservativ behandling er mulig dersom aterosklerose oppdages i de tidlige stadier. Konservative metoder blir brukt under forberedelsen til operasjonen av pasienter i en ukritisk tilstand, svekket av samtidige patologier. Avhengig av pasientens tilstand, kan det i tillegg til medisinsk behandling og fysioterapi, dosert turgåing, treningsbehandling, pneumospressoterapi og visse folkemidlene foreskrives.

Forløpet av medisinering inkluderer stoffer som reduserer blodviskositet, fremmer normalisering av perifer sirkulasjon og antispasmodik. Noen medisiner pasienten bør ta hele tiden, er et fullt behandlingsløp utført flere ganger i året.

Medisinering på noen måte Påvirker ikke kolesterolplakkene, men forbedrer bare blodsirkulasjonen i de små arteriene i det berørte bassenget, som kompenserer for sirkulasjonsfeil.

Endovaskulær behandling

Endovaskulær behandling er minimalt invasivt alternativ til kirurgisk inngrep og brukes i senere stadier av utvikling av aterosklerose, når konservative metoder allerede er utilstrekkelig effektive. I det berørte området av arterien innføres en anordning for å forhindre ytterligere innsnevring av fartøyets lumen.

Metoder for endovaskulær behandling inkluderer ballong dilatasjon, stenting og angioplasti. Prosedyrene utføres i røntgenrommet, hvoretter pasienten får en trykkbinding og får sengestøtte i 12-18 timer.

kirurgi

Når lange flekker blir funnet, vises pasienten kirurgisk behandling. De vanligste metodene for kirurgisk behandling er:

 • protetikk et korket område;
 • Trombendarterektomiya - fjerning av kolesterolplakk
 • bypass - installasjon av et kunstig fartøy som omgår den okkluderte delen av arterien. Mindre ofte som shunts, brukes fragmenter av pasientens subkutane årer.

Kirurgisk behandling kan kombineres med endovaskulære og andre typer operasjoner avhengig av pasientens tilstand.

Ved alvorlig koldbrann og omfattende nekrose utført amputasjon av armen eller benet, da dette er den eneste måten å redde pasientens liv.

Mer om sykdommen og dens forebygging, se videoen:

Aterosklerose av beinene i beina: forekomst, behandling, prognose

Aterosklerose av karene i underekstremiteter er en av de alvorligste og farligste sykdommene i benene. Det er preget av det faktum at På grunn av obstruksjon av blodårer ved atherosklerotiske plakk eller trombi, oppstår en delvis eller fullstendig opphør av blodstrømmen i nedre lemmer.

Når aterosklerose oppstår innsnevring (stenose) eller fullstendig overlapping (okklusjon) vaskulære hulrommet som leverer blod til de nedre lemmer, noe som hindrer blod fra styrt på normalt vev. Når arteriell stenose mer enn 70% forandring betydelig hastighet egenskaper og arten av blodstrøm, er det utilstrekkelig blodtilførsel til celler og vev med oksygen og næringsstoffer, og de slutter å fungere på riktig måte.

Nedfallet av arteriene fører til smerte i beina. I tilfelle sykdomsprogresjonen, så vel som med utilstrekkelig eller feil behandling, kan trofasår eller til og med nekrose av ekstremiteter (gangrene) oppstå. Heldigvis skjer dette sjelden.

Obliterating arteriosklerose av arteriene av nedre ekstremiteter er en svært vanlig sykdom i blodkarene i beina. Det største antallet tilfeller oppdages i aldersgruppen over 60 år - 5-7%, i alderen 50-60 år - 2-3%, 40-50 år - 1%. Men atherosklerose kan diagnostiseres og hos yngre mennesker - i 0,3% er de syke mennesker i alderen 30-40 år. Det er bemerkelsesverdig at menn lider av aterosklerose 8 ganger oftere enn kvinner.

faktum: Den største risikoen for å utvikle utelukket aterosklerose er opplevd av røykere over 50 år.

Hovedårsakene til atherosklerose

Den viktigste årsaken til sykdommen er atherosklerose er røyking. Nikotin, inneholdt i tobakk, forårsaker arteriene til spasmodisk, og dermed forhindrer blodet i å bevege seg gjennom karene og øke risikoen for at blodpropper opptrer i dem.

Ytterligere faktorer som provoserer aterosklerose av arteriene i underdelene og fører til en tidligere forekomst og alvorlig sykdom i sykdommen:

 • økte kolesterolnivåer med hyppig forbruk av matvarer rik på animalsk fett;
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hyppig stress.

Oppmerksomhet vær så snill! En risikofaktor kan også være frostbit eller langvarig avkjøling av beina, overført til ung alder av frostbit.

Symptomer på arteriosklerose av beinene i beina

Det viktigste symptomet som man bør være oppmerksom på er smerte i bena. Ofte oppstår smerte når du går i kalvemuskulaturen og musklene i lårene. Når du beveger deg i muskler i underekstremiteter, oppstår behovet for arterielt blod, som gir oksygen til vevet. De trange arteriene under fysisk anstrengelse kan ikke helt tilfredsstille behovet for vev i arterielt blod, på grunn av hvilken oksygen sult begynner i dem, og det manifesterer seg i form av intense smertefornemmelser. Ved begynnelsen av sykdommen, går smerten fort nok når den fysiske anstrengelsen stopper, men vender igjen når den beveger seg. Det er et såkalt syndrom av intermittent claudication, som er et av de viktigste kliniske tegnene til å utrydde aterosklerose av arteriene i underlempene. Smerte i hoftens muskler kalles smerter av typen høyt intermitterende claudikasjon, og smerter i benens kalver er smerter av typen lav intermittent claudication.

I eldre er slike smerter lett forvirret med smertefulle opplevelser i leddene som er forbundet med artrose og andre leddsykdommer. Leddgikt karakteriseres ikke av muskulatur, nemlig leddsmessige smerter, som har størst intensitet i begynnelsen av bevegelsen, og deretter svekkes noe når pasienten "går".

I tillegg til smerter i beinmuskulaturen under gang, kan utilsiktet atherosklerose av arteriene i underekstremiteter forårsake følgende symptomer hos pasienter (en eller flere):

 1. Chilliness og nummenhet i føttene, verre når man klatrer trapper, går eller andre belastninger.
 2. Temperaturforskjeller mellom underlempene (benet som er skadet ved åreforkalkning i benet er vanligvis litt kjøligere enn sunt).
 3. Smerter i beinet i fravær av fysisk aktivitet.
 4. I området av foten eller den nedre tredjedel av skinnen, er det ikke-helbredende sår eller sår.
 5. På tær og føtter dannes mørkede områder.
 6. Et annet symptom på aterosklerose kan være at pulsen forsvinner på underlivets arterier - bak den indre ankelen, i popliteal fossa, på låret.

Stages av sykdommen

Ifølge den eksisterende klassifikasjonen av arteriell insuffisiens av beinene i beina, kan symptomene ovenfor deles inn i 4 stadier av sykdomsutviklingen.

 • Fase I - smerter i beina, som bare vises etter en stor fysisk anstrengelse, for eksempel å gå på lange avstander.
 • IIa trinn - smerte når du går i en relativt liten avstand (250-1000 m).
 • IIb trinn - Avstanden til smertefri gangavstand reduseres til 50-250 m.
 • Trinn III (kritisk iskemi) - smerter i bena ved gange i en avstand på mindre enn 50 m På dette trinn kan den nedre lemmer muskelsmerter starte selv om pasienten er i ro, spesielt tydelig om natten.. For å lindre smerten, har pasientene en tendens til å senke beina fra sengen.
 • IV-scenen - på dette stadiet forekommer trofiske sår. Som regel vises områder av hudintensjon (nekrose) på fingre eller hælområder. I fremtiden kan dette føre til gangrene.

For ikke å bringe utryddende aterosklerose i ekstremt stadium, er det viktig å diagnostisere det i tide og utføre behandling i en medisinsk institusjon.

Behandling av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter

Denne sykdommen krever et individuelt formulert behandlingsregime for hver enkelt pasient. Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter avhenger av sykdomsstadiet, dets varighet, nivået av skade på blodkarene. I tillegg tar diagnosen og samlingen av et klinisk bilde også hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer hos pasienten.

Hvis utryddelse av aterosklerose oppdages i utgangspunktet, kan det være tilstrekkelig å forbedre tilstanden for å eliminere risikofaktorene. I dette tilfellet kan du:

 1. Obligatorisk nektelse av røyking og andre dårlige vaner.
 2. Overholdelse av diett med lavere innhold av animalsk fett og senking av kolesterol i blodet.
 3. Med overdreven fetthet eller fedme - vektkorreksjon.
 4. Opprettholde normalt blodtrykk på et nivå på ikke mer enn 140/90 mm Hg. Art.
 5. Regelmessig fysisk aktivitet (turgåing, svømmebasseng, treningssykkel, etc.).
 6. For pasienter med diabetes, blodsukker kontroll.

Når aterosklerose er strengt forbudt bruk av følgende produkter: smør, margarin, smult, margarin, fete kjøtt, pølser, patéer, kjøttprodukter, meieriprodukter med høyt fett, stekte poteter, iskrem, majones, mel baking.

Det er viktig å: En stillesittende livsstil gjør fartøyene mindre elastiske og øker sykdomsprogresjonen.

I andre stadier for behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter benyttes følgende metoder:

 • konservative;
 • Endovaskulær (minimal invasiv);
 • Operativ.

Konservativ behandling

Det kan også brukes i begynnelsen av sykdommen, så vel som i tilfeller der pasientens tilstand ikke tillater bruk av andre metoder (i tilfelle komplikasjoner med samtidig patologi). Konservativ behandling involverer bruk av medisiner, fysioterapi og inkluderer pneumoprespirasjon, dosert walking og fysioterapi øvelser.

Medikament medisiner som helt gjenoppretter normal sirkulasjon i den blokkerte arterien og helbreder aterosklerose, men dessverre eksisterer det dessverre ikke. Medisinsk behandling kan bare gi støtte og påvirke de små karene gjennom hvilke blod går rundt den blokkerte delen av arterien. Narkotikabehandling er rettet mot å utvide disse "løsningene" og kompensere for manglende blodsirkulasjon.

For å fjerne spasmer fra små arterier, fortynne blod og beskytte veggene i arteriene fra ytterligere skade, brukes spesielle medisiner, hvorav noen må være full av kurs, og andre må tas kontinuerlig.

I tillegg til medisinering, er pasienter foreskrevet pneumo-respirasjon - massasje av det myke vevet av foten ved hjelp av spesialutstyr. Ved å vekslere lavt og høyt blodtrykk i mansjetten, slitt på lemmen, øker de perifere arteriene, blodstrømmen til huden, muskler og subkutant vev øker, og karene stimuleres.

Endovaskulær behandling

De vanligste behandlingsmetodene for åreforkalkning av benkarmer er endovaskulære metoder - stenting av arterier, ballongdynatasjon, angioplastikk. De lar deg gjenopprette normal blodsirkulasjon gjennom fartøyet uten kirurgi.

Utfør slike prosedyrer i røntgen, på spesialutstyr. På slutten av pasienten påføres en trykkbinding på pasientens ben, og innen 12-18 timer må han følge sengestøtten.

Kirurgisk behandling

Hvis de blokkerte områdene av arterien på beina er for lange til å bruke endovaskulære metoder, brukes en av følgende kirurgiske prosedyrer for å gjenopprette blodsirkulasjonen i bena:

 1. protetikk del av arterien av et kunstig kar (alloprotese);
 2. bypass - gjenoppretting av blodstrøm ved omdirigering av blodstrøm gjennom en kunstig beholder (shunt). Som en shunt kan segmentet av pasientens saphenøsvein brukes;
 3. Trombendarterektomiya - fjerning av den berørte arterien aterosklerotisk plakk.

Foto: kirurgi for å fjerne plakk fra det berørte fartøyet

Kirurgiske metoder kan kombineres eller suppleres med andre typer operasjoner. Hvis operasjonen utføres på IV-stadium av sykdommen, når de nekrotiske områdene allerede har oppstått, utføres den operative fjerning av disse områdene og lukking av trofasår med en hudflappe.

Hvis utryddelse av aterosklerose flyttes til ekstremt stadium, når pasienten utviklet gangren i underbenet, og det er allerede umulig å gjenopprette blodstrømmen, utføres en amputasjon av beinet. Noen ganger blir dette den eneste måten å redde pasientens liv på.

Hvordan unngå sykdommen?

Forebygging av aterosklerose omfatter for det første:

 • Avslag på røyking.
 • Riktig ernæring, kolesterolfri diett.
 • Fysisk aktivitet.

Dette er tre hvaler som vil redusere risikoen for arteriosklerose av karene i nedre ekstremiteter. Ikke utvide deg selv med fysiske øvelser, du kan bare gå til fots og gjøre fotgymnastikk hver dag. I tillegg bidrar det som forebyggende verktøy til spesiell akupressur og oppskrifter av tradisjonell medisin.

Mer informasjon om kompleks forebygging av aterosklerose leses her.

Les Mer Om Fartøyene