Symptomer og behandling av aterosklerose

Aterosklerose i medisin er en sykdom der en systemisk lesjon av blodårer (arterier) med stor og middels diameter oppstår som følge av avsetning av lipider på deres indre overflate. Ifølge statistikken fra Institute of Therapeutics, er det denne patologien som forårsaker død i 3% av alle tilfeller registrert i verden. I unge mennesker er en slik diagnose posthumtisk fastgjort i 2%, hos eldre - i 25%, hos personer i avansert alder, opptil 39% av tilfellene.

Ifølge den samme statistikken er arteriosklerose av karene årsaken til hjerteinfarkt, slag, iskemisk sykdom og andre dødelige patologier av det kardiovaskulære systemet hos mennesker. I løpet av det siste tiåret diagnostiseres denne patologien 1,5 ganger oftere, noe som indikerer en rask forverring av helsestatusen til verdens befolkning. Forverret og alderstatistikk - sykdommen er oftere fastlagt hos unge mennesker.

Hva er aterosklerose - stadier av patologi

Sykdommen aterosklerose påvirker hovedsakelig store hovedkarene i menneskekroppen: karotid- og cerebrale arterier, nyre-, hjerte- og abdominal aorta. Sykdommen er basert på en forandring i metabolske prosesser, hvor det oppstår overdreven akkumulering av tungt kolesterol og a-lipoprotein i blodet mot bakgrunnen av en reduksjon i antall fosfolipider og proteiner. Resultatet av denne ubalansen er den systematiske forandringen i vaskulærene, som går gjennom flere stadier. Når de oppstår, skjer følgende endringer:

 1. Stage lipid (fett) flekker, der på overflaten av vaskemuren er det hevelse og løsning av epitelet. På dette stadiet er den vaskulære lesjonen ikke dødelig, og i tillegg er det nesten umulig å diagnostisere, siden lipidavsetningene på lesjonene ligger på det indre skallet til arteriene i det såkalte intima. Lokalisering av lipid flekker - hovedsakelig i grener av arterier.
 2. Stadiet av liposklerose eller proliferasjon av lipomatisk plakett på grunn av aktiv formasjon i området med involvering av bindevev. På dette stadiet er det lett å eliminere slike svulster, da legemidler til behandling av aterosklerose lett oppløser myke plakker. På den annen side er det på dette stadiet i utviklingen av sykdommen at det er stor sannsynlighet for frigjøring av fragmentet, etterfulgt av okklusjon av lumen av arteriene. Dette stadiet av aterosklerose er preget av en forandring i kroppens fysiske egenskaper - det blir mindre elastisk og er lett traumatisert.
 3. Fase av atherokalcinose eller konsolidering av aterosklerotisk plakk på grunn av dets metning med kalsiumsalter. På dette stadiet når de patologiske endringene deres topp - innskudd bygger opp og begrenser blodstrømmen på grunn av deformasjon av de vaskulære veggene. På dette stadiet uttrykkes aterosklerose av arteriene ved dannelse av foci av nekrose eller gangren på lemmer og organer som mate den skadede beholderen.

I tillegg til disse endringene den viktigste årsaken til aterosklerose kan bestå av å være infisert med herpes virus, cytomegalovirus, chlamydia, mutasjon av epitelceller i sirkulasjonssystemet, arvelig sykdom, vekkende forandringer i lipidmetabolismen. Til tross for de første årsaker til aterosklerose, en sykdom i ethvert tilfelle går alle de ovenfor beskrevne trinn.

Faktorer og risikogrupper

Spesialister identifiserer flere grupper av befolkningen for hvilke risikofaktorene for aterosklerose er mest relevante:

 1. Etter alder - personer eldre enn 40-50 år.
 2. På grunnlag av kjønn er menn mer utsatt for sykdom enn kvinner.
 3. Arvelighet - risikoen for atherosklerose er høyere hos de hvis slektninger har en slik diagnose.

De oppførte faktorene er uoverstigelige og kan ikke endres av en person. I medisin får de definisjonen av "irremovable".

Den andre gruppen av faktorer som fremkaller utbruddet av aterosklerose kalles potensielt flyttbar. Disse inkluderer systemiske patologier, som fører til en endring i hjerte-og karsystemets funksjoner. Deres negative innflytelse kan unngås hvis pasienten tar stoffene anbefalt av legen.

Betingede unødvendige faktorer inkluderer:

 1. Arteriell hypertensjon.
 2. Dyslipidemi eller økte kolesterolnivåer i blodet.
 3. Intoxikasjon med smittsomme stoffer.
 4. Diabetes mellitus.
 5. Fedme.

De flyttbare faktorene for atherosklerose omfatter for det meste usunn livsstil og dårlige vaner: røyking, alkoholisme, inaktivitet og ubalansert ernæring. De provoserer forekomsten av sykdommer, som i mangel av terapi er komplisert av aterosklerose. Slike faktorer øker vesentlig fremdriften av sykdommen og øker risikoen for død fra aterosklerose.

Symptomer på sykdommen

Kliniske tegn på aterosklerose forekommer bare ved aktiv sykdomsfremgang, når blodkarets lumen smaler med 50 eller flere prosent. Generelt avhenger symptomatologien av hvilke fartøy som har gjennomgått patologiske forandringer.

Manifestasjoner av aterosklerose av aorta

I tilfelle den patologiske prosessen oppstår i aortabuen og dens grener, utvikler symptomatisk hypertensjon hos pasienter. Denne typen aterosklerose er ledsaget av et syndrom av sirkulasjonsinsuffisiens i hjernen og øvre humeralgirdle. Sykdommen er ledsaget av følgende symptomer og kliniske manifestasjoner:

 • en økning i systolsindeksene mot en bakgrunn av normale eller reduserte dystoliske parametere;
 • hodepine og svimmelhet;
 • besvimelse;
 • parestesier og en følelse av svakhet i hendene

Hvis du trykker på fartøy prosessen begynte i mage aorta, de viktigste symptomene på aterosklerose er svekkelsen av blodet pulsering i femoral og knehasen arterier, forstyrrelse av noen av de indre organer (flere symptomer vil bli diskutert senere).

Siden behandling av aterosklerose med slike fenomener ikke starter umiddelbart, kan sykdommen bli komplisert av en aneurisme av forskjellige deler av aorta. Følgende symptomer oppstår:

 • når den stigende regionen av aorta er berørt, langvarig vondt eller forstyrrende smerter i brystet, oppstår og falmer gradvis;
 • når aortabuen påvirkes, heshet, pusteproblemer, strupe i strupehodet,
 • med nederlaget på den nedadgående delen av aorta - smerte i brystet og ryggen, følelsen av å klemme spiserøret.

Stratisering av aorta er ledsaget av intens smerte i brystet, i den epigastriske regionen. Pasienten lider av mangel på luft og alvorlig svakhet på grunn av en kritisk nedgang i blodtrykket.

Aorta disseksjon regnes som et dødelig fenomen. Overlevelse med det er mindre enn 50%, og bare under betingelse av rettidig gjengitt medisinsk behandling.

Manifestasjoner av aterosklerose av mesenteriske kar

Når mesenteriske kar er berørt, er det viktig å gjenkjenne de typiske tegnene på patologi i tide, siden denne type aterosklerose klinisk ligner på eksacerbasjon av magesår. Objektivt kan pasienten observere:

 • oppblåsthet;
 • fravær eller signifikant svekkelse av peristalsis;
 • smerte når du prøver å palpere overlivet;
 • ubetydelig spenning i bukveggen.

De viktigste symptomene på aterosklerose av karene i bukhulen er i smerter som oppstår etter å ha spist. Differensiere patologi kan skyldes mangelen på effekten av å ta medisiner beregnet for normalisering av fordøyelsen. I dette tilfellet tar nitroglyserin raskt nok til å stoppe angrepet.

Med dette for tidlig aterosklerose terapi rekke ender plutselig oppstått trombose, som er forbundet med vandrende eller lokalisert smerte i magen, forsinket krakk, brekninger med galle og blod. Feildiagnostisering og forsinket behandling kan føre til intestinal koldbrann.

Manifestasjoner av aterosklerose hos nyrene

Med lesjoner av nyrearterien er sykdommen ledsaget av en jevn økning i blodtrykket. Det kliniske løpet av aterosklerose er jevnt, uten skarpe eksacerbasjoner. Hvis det er trombose i nyrene, kan pasienten bli plaget av smerter i midjen og magen, tegn på dyspepsi.

Manifestasjoner av atherosklerose av beinene i beina

Aterosklerotiske endringer i nedre ekstremiteter manifesteres av syndromet av intermittent claudication, paresthesi og en følelse av kulde i lemmen. Ved ekstern undersøkelse av beina kan følgende tegn på sykdommen identifiseres:

 • demping av pulsering;
 • trophic ulcers på fingre, ben eller hæl;
 • blanchering av huden;
 • tynning og tørrhet i huden.

Trombose av vener, som oppstår mot bakgrunn av aterosklerotiske forandringer, fører til økt ømhet og utseendet av kraftig forstørrede vener på beina.

Manifestasjoner av aterosklerose av cerebral fartøy

Med en sykdom som aterosklerose, inkluderer klassifiseringen involvering av cerebral fartøy. Denne typen sykdom er uttrykt ved en betydelig forverring i sentralnervesystemet, som uttrykkes av:

 • redusert effektivitet;
 • nedsatt oppmerksomhet og minne;
 • redusert intellekt;
 • søvnforstyrrelser;
 • svimmelhet.

Pasienten kan også bli plaget av hodepine. Det er også betydelige endringer i mental tilstand. Denne subtypen av aterosklerose er farlig for en slik komplikasjon som et slag.

Manifestasjoner av kranspuls aterosklerose

Med nederlaget i kranspulsårene klager pasienten på smerte bak brystbenet, en følelse av svakhet og tretthet. Under forverring av sykdommen er det en følelse av nummenhet i venstre hånd, kortpustethet. Angrep er ledsaget av frykt for død, skyte eller fullstendig bevissthetstap. Faren for denne typen patologi er en høy risiko for død som følge av myokardinfarkt.

Diagnose av vaskulær aterosklerose

Når du går til klinikken, samler den behandlende legen en anamnese og finner ut pasientens klager, på basis av hvilke det allerede er mulig å kompilere det første bildet av sykdommen. For å klargjøre diagnosen, brukes følgende typer diagnoser:

 • auskultasjon av koronarfartøy;
 • måling av blodtrykk;
 • laboratorie blodprøver;
 • aortografi og koronar angiografi;
 • angiografi;
 • UZGD og ultralyd.

I tillegg kan det være nødvendig å konsultere en kardiolog, nevrolog eller psykiater.

Metoder for behandling av sykdommen

Hovedbehandlingen for åreforkalkning av karene er å ta medisiner og forandre pasientens livsstil. Først og fremst er pasienten foreskrevet et kompleks med medisiner, hvis virkning er rettet mot å senke kolesterol i blodet og redusere vevshypoksi (spesielt ved skade på koronar og cerebrale kar). I dette tilfellet gjelder følgende:

 • preparater av nikotinsyre i form av tabletter og injeksjoner;
 • gallsyre-sekvestranter;
 • statiner;
 • fibrater.

Ovennevnte grupper av legemidler fra aterosklerose foreskrives i samsvar med tilstedeværelsen av indikasjoner og kontraindikasjoner, og doseringen beregnes individuelt.

Forbedring av pasientens tilstand kan også være en streng diett, noe som innebærer en reduksjon i antall animalske fettstoffer. Maten skal svare til prinsippene for behandlingsbordet № 10с. I ukomplisert sykdomsforløp brukes diett nr. 5.

Med høy sannsynlighet for okklusjon av berørte kar, blir pasientene vist kirurgisk behandling:

 • Endarterektomi - åpent kirurgisk inngrep;
 • endovaskulær terapi - minimalt invasive operasjoner på arteriene.

Under disse prosedyrene blir stenter satt inn i arterien, eller arterien er utvidet med ballonkateter. En koronar arterie bypass graft utføres når koronar fartøy er berørt.

Forebyggende tiltak

Aterosklerose er svært sjelden diagnostisert hos mennesker hvis historie ikke forverres av sykdommer forbundet med metabolisme. Likevel er de selv i fare, siden aterosklerose kan forebygges bare hvis normer for en sunn livsstil blir observert. Betydelig redusere risikoen for at denne sykdommen kan være ved å gi opp vanlige vaner, normalisere ernæring og øke fysisk aktivitet. I nærvær av progressiv aterosklerose anbefales det å følge legenes anbefalinger om å ta medisiner.

Aterosklerose - hva er det, årsakene, tegnene, symptomene, komplikasjoner, behandling og forebygging

Aterosklerose - systemisk arteriell sykdom av stor og middels kaliber, ledsaget av akkumulering av lipider, spredning av fiberfilamenter, dysfunksjon av vaskulært endotel, og som resulterer i lokale forstyrrelser av hemodynamikk og generelt.

Sykdommer i kardiovaskulærsystemet truer menneskeheten med alvorlige komplikasjoner: hjerneslag og akutt myokardinfarkt. Årsakene til dødeligheten fra disse sykdommene overgår alle andre. Aterosklerose er den viktigste patologien som påvirker vitale organer som er interessert i blodforsyning.

Nærmere om hva denne sykdommen er, hvorfor det påvirker mennesker og hvilke symptomer som er karakteristiske for det - senere i artikkelen.

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hva er aterosklerose?

Aterosklerose er en kronisk arteriell sykdom som oppstår som et resultat av lipidmetabolismeforstyrrelser (en bred gruppe organiske forbindelser, inkludert fettsyrer) og ledsaget av avsetning av kolesterol i karets indre skall.

Deretter tetter denne "tilstopping", veggene i fartøyene, og lumen minker, deres elastisitet går tapt, noe som resulterer i okklusjoner. På grunn av deformering av fartøyene, er det en belastning på hjertet, fordi han trenger mer innsats for å svinge blod.

Når aterosklerose oppstår tap arteriene i medium og stort kaliber, elastisk (store arterie, aorta) og muskel-elastisk (blandet: carotis, cerebrale arterier og hjerte) typer. Derfor er aterosklerose den vanligste årsaken:

 • hjerteinfarkt,
 • koronarsykdom,
 • hjerneslag,
 • sirkulasjonsforstyrrelser i nedre ekstremiteter, abdominal aorta, mesenterisk og nyrene arterier.

Symptomer på atherosklerose er svært forskjellige i natur og intensitet, avhengig av de berørte organene. Derfor kan bare en lege bestemme sykdommens type og gjøre en nøyaktig diagnose.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

årsaker

Først av alt merker vi at forekomsten og påfølgende dannelse av aterosklerose avhenger av følgende faktorer:

 • staten der vaskulære vegger er plassert
 • relevansen av den genetiske arvfaktoren;
 • brudd på fett (lipid) metabolisme.

Gjennomsnittsalderen hvor aterosklerose oftest påvirker menneskekroppen fra 40 til 45 år.

Menn er utsatt for aterosklerose hos 3, og noen ganger 4 ganger oftere enn kvinner, dette skyldes at forebygging av atherosklerose i det sterkere kjønnet oftere ikke tas alvorlig.

Til nå er det fem hovedfaktorer som bidrar til utvikling og videre utvikling av aterosklerose, disse er:

 • arvelighet
 • Sedentary livsstil
 • Metabolske og endokrine sykdommer (er sykdommenes harbingers)
 • Næringsfaktor (med mat i kroppen kommer et stort antall fett, proteinfôr og kolesterol)
 • Nervesykdommer (endre lipid-proteinbalansen)

Årsakene til atherosklerose er:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • høyt blodtrykk,
 • røyking,
 • diabetes mellitus,
 • høyt kolesterol i blodet.

Men hovedårsaken til atherosklerose er brudd på kolesterol metabolisme. Dannelsen av aterosklerose er en naturlig prosess som begynner om 10-15 år. Med alderen kan den bremse, eller kan akselerere.

klassifisering

Prosessen med akkumulering av kolesterolkomplekser og dannelsen av atheromatiske plakk i begynnelsen av tegn på aterosklerose gjør det ikke. Likevel slår i det hele tatt alle kroppens kar, noen gir han en spesiell preferanse. Fra patogenesens synspunkt kan dette antas basert på de karakteristiske tegnene på visse patologiske forhold.

Avhengig av aktiviteten i den aterosklerotiske prosessen, er det:

 • progressiv aterosklerose - dannelsen av nye eller voksende atheromatøse plakk fortsetter, de kliniske manifestasjonene blir gradvis forverret, risikoen for komplikasjoner er høy;
 • stabilisert aterosklerose - utviklingen og dannelsen av nye plaketter er suspendert, de kliniske manifestasjonene forblir uendret eller regres, risikoen for komplikasjoner er lav;
 • regressing - de kliniske symptomene minker, den generelle tilstanden og laboratorieparametrene til blodet forbedres.

Avhengig av den primære lokaliseringen av prosessen er således disse typer aterosklerose preget:

 • Aterosklerose av hjertekarene;
 • Aterosklerose av aorta;
 • Aterosklerose av cerebral fartøy;
 • Aterosklerose av nyrearteriene;
 • Aterosklerose i abdominal aorta og dens grener;
 • Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

Det vanlige nederlaget på alle arteriene i kroppen er ganske sjeldent. Svært ofte er det en blokkering av karene i visse organer: hjernen og hjertet, nedre lemmer eller nyrer. Progresjon av aterosklerose er uttrykt i det faktum at med en intensiv funksjonell belastning på orgelet er innstrømningen av blod til den utilstrekkelig. Dette fører til ubehagelige opplevelser fra kroppen.

Tidspunktet for og rask utvikling av aterosklerose er vanskelig å forutsi. Det kan være om år eller få måneder. Alt avhenger av egenskapene til metabolisme, metabolsk hastighet, predisponering for atherosklerose og sykdommer som øker risikoen for utvikling, og mange andre faktorer.

Stadier av

I moderne kardiologi er følgende stadier av aterosklerose preget:

 1. Den første fasen. Reduksjon i systemisk blodstrømning, vekst av fettpunktet, fravær av smertefulle symptomer.
 2. Den andre fasen. Liposklerose er ledsaget av spredning og spredning av fettvev, en høy sannsynlighet for trombus og systemisk sirkulasjon.
 3. Den tredje fasen. Atherokalcinose ledsages av konsolidering av aterosklerotiske plakk, kalsiumavsetning, deformering av karene og innsnevring av lumen med risiko for blokkering.

Symptomer på atherosklerose

Kliniske symptomer er knyttet til lokalisering og stadium av utvikling av aterosklerotisk lesjon. Det er bevist at skiltene vises når fartøyet taper 50% eller mer.

Symptomer på aterosklerose behandles bedre i samsvar med lokaliseringen, det vil si beskrivelsen av en isolert form av sykdommen. Dette tillater dem litt detalj, fordi det ikke kan være tegn på aterosklerose i aorta og perifere kar er nøyaktig det samme.

Det er følgende klassifisering av generelle symptomer:

 • iskemisk - det er ustabil iskemi av vevet i form av anginaangrep (fra hjertet), intermittent claudikasjon (i underdelene);
 • trombonekrotisk - mer alvorlige komplikasjoner forekommer i form av hjerneslag, hjerteinfarkt, føttene i føttene;
 • Fibrotisk-kardiologer vet tilfeller av gradvis erstatning av muskelfibre i hjertet med fibrøst vev med dannelsen av områder av kardiosklerose.

Den største grad utsatt for utvikling av aterosklerose av aorta, cerebral fartøy, fartøy i nedre ekstremiteter, hjerte-, hjerne-, hjerne-, hjerne- og nyreneårene. Symptomer på aterosklerotiske endringer i disse tilfellene avviger og avhenger direkte av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

Aterosklerose: Symptomer og behandling

Aterosklerose er de viktigste symptomene:

 • hodepine
 • Smerter i magen
 • svimmelhet
 • kvalme
 • Vekttap
 • Kortpustethet
 • Tap av appetitt
 • oppkast
 • Brystsmerter
 • abdominal oppblåsthet
 • diaré
 • Smerter bak brystbenet
 • Minnefeil
 • forstoppelse
 • Høyt blodtrykk
 • Nyresvikt
 • Hjertesvikt
 • Ubehag bak brystbenet

Aterosklerose er en ganske vanlig kronisk sykdom preget av sin egen progresjon. Aterosklerose, symptomer som vises i bakgrunnen av tap av mellomstore og store arterier på grunn av akkumulering av kolesterol i dem (som bestemmer årsaken til sykdommen), fører sirkulasjonsforstyrrelser og en rekke alvorlige risiko, denne lidelse provosert.

Generell beskrivelse

Aterosklerose, aterosklerotiske plakker danner seg på vegger av karene (de er basert på fettavsetninger kombinert med et voksende bindevev). På grunn av disse plakkene er det en innsnevring av fartøyene og deres etterfølgende deformasjon. Disse endringene fører igjen til brudd på blodsirkulasjonen, samt skade på indre organer. Generelt påvirkes store arterier av denne lesjonen.

La oss dvæle mer detaljert på bildet av denne sykdommen. Først av alt merker vi at forekomsten og påfølgende dannelse av aterosklerose avhenger av følgende faktorer:

 • staten der vaskulære vegger er plassert
 • relevansen av den genetiske arvfaktoren;
 • brudd på fett (lipid) metabolisme.

Det opprinnelig nevnte kolesterolet refererer til fett, det gir en rekke forskjellige funksjoner i kroppen vår. Det kan med andre ord betraktes som et byggemateriale som brukes i cellevegger. I tillegg er kolesterol en bestanddel av vitaminer og hormoner, på grunn av hvilken en tilstrekkelig vital kroppsaktivitet er sikret. Kolesterol er syntetisert omtrent 70% av den totale mengden i leveren, den gjenværende delen kommer inn i kroppen gjennom mat.

Merk at kolesterol i kroppen ikke er i fri tilstand, det er inkludert i de spesifikke komplekse forbindelsene av fett og protein-lipoproteiner. Lipoproteiner gir igjen muligheten for overføring fra leveren til vevet gjennom blodbanen. Hvis kolesterolet i kroppen er i overdreven tilstand, går det fra vev til leveren, og det er her at det overskytende beløpet blir brukt. Brudd på funksjonen til denne mekanismen fører til at sykdommen vi vurderer utvikler, det vil si atherosklerose.

I utviklingen av aterosklerose er hovedrollen tildelt lipoproteiner, som har lav tetthet, i forkortet form er det LDL. Forutsatt at deres bekostning transport kolesterol fra lever til cellene, og dermed transportere slikt være strengt bestemt mengde derav, ellers definerer en alvorlig risiko for eventuell utvikling i denne bakgrunn aterosklerose overskudd nivå.

For den omvendte transport av kolesterol fra vev til leveren, er det sikret, selv på bekostning av high-density lipoprotein som er blitt forkortet som definerer dem som HDL, en egen klasse antiaterogeniske lipoproteiner. De gir rensing av overflate laget av celler fra overskytende kolesterol. Risikoen for å utvikle aterosklerose oppstår med nedsatt nivå av HDL-kolesterol og med forhøyet LDL-kolesterolnivå.

La oss dvele på aldersrelaterte egenskaper av aterosklerose. Således kan det bemerkes at den første typen endring innenfor arterienees vegger (deres gjennomsnittlige og store kaliber) allerede er observert i ung alder. Deretter finner utviklingen seg sted, der de omdannes til fibro-adenomatøse plakk, utvikler seg i sin tur ofte i alderen etter 40 år. Denne aterosklerotiske vaskulære lesjon er relevant i ca 17% av tilfellene hos pasienter under 20 år, hos 60% under 40 år, i 85% i alderen 50 og eldre.

I fremtiden er bildet av sykdommen som følger. Den arterielle veggen gjennomgår penetrasjon i grunnlaget for fibrin, kolesterol og en rekke stoffer, som følge av at den aterosklerotiske plakk er dannet. Å være i overskudd, forårsaker kolesterol, når den riktige effekten er gitt, plakkutvidelse i størrelse, noe som forårsaker et hinder for tilstrekkelig blodstrømning gjennom fartøyene i området med den begrensede innsnevring. Innstrømning av blod på denne bakgrunnen minker, utvikler betennelse. Clots er også dannet, de kan senere komme ut, og dermed bestemme en betydelig fare for fartøyene som er av vital betydning i kroppen vår. Dette skyldes muligheten for blokkering, på grunn av hvilke organene vil bli fratatt den nødvendige blodtilførselen.

Årsaker til aterosklerose

Årsakene til aterosklerose kan være svært forskjellige, er de også likestille og en risikofaktor for arteriosklerose, noe som indikerer at overholdelse av betingelsene for disse faktorene øker risikoen for en mulig utvikling i aterosklerotiske pasienter. Generelt kan slike risikofaktorer deles inn i to hovedgrupper, avhengig av arten av virkningen på dem av pasienten. Derfor kan årsakene til atherosklerose være variabel og uforanderlig (modifiserbar og ikke modifiserbar).

Uendrede (ikke-modifiserbare) grunner, som kan bestemmes allerede fra deres navn, kan ikke endres av noen eller andre tiltak av innflytelse (inkludert medisinske). Som slike faktorer kan vi skille mellom følgende:

 • Paul.Denne faktoren betraktes som en uavhengig risikofaktor ved å vurdere mønsteret av aterosklerose. Aterosklerose hos menn utvikler seg omtrent 10 år tidligere, som er kjent på grunnlag av visse statistiske data på denne poengsummen sammenlignet med kvinners forekomst. I tillegg er risikoen for å utvikle denne sykdommen hos menn før alderen 50 år fire ganger høyere enn hos kvinner. Når terskelen på 50 år er nådd, utlignes morbiditetsfrekvensen for begge kjønn. Denne funksjonen er på grunn av det faktum at den kvinnelige kroppen fra denne perioden begynne spesifikke hormonelle forandringer og østrogen gitt beskyttelse funksjon forsvinner (her, som du kan forstå, vi snakker om overgangsalder og gradvis reduksjon av utslipp priser av disse østrogen hormoner).
 • Age. Som leseren allerede kunne merke, med alderen, øker risikoen for å utvikle sykdommen under vurdering. Følgelig, jo eldre personen, desto større er risikoen. Og selvfølgelig er det også umulig å påvirke denne faktoren, fordi den vurderes i denne gruppen av dem. Det skal bemerkes at atherosklerose som en sykdom generelt ofte sammenlignes med organismens aldring, det vil si som en av manifestasjonene i denne prosessen. Dette forklares av det faktum at aterosklerotisk endring etter en overgang utover en bestemt aldersperiode, bestemmes absolutt hos alle pasienter. Og som allerede nevnt, fra 45-50 år øker risikoen for slike endringer spesielt.
 • Genetisk predisposisjon.Denne risikofaktoren er også uendret når man vurderer atherosklerose. Dermed er de pasienter hvis nærmeste slektninger diagnostiseres med en eller annen av dens former spesielt utsatt for denne sykdommen. Det anses at en genetisk predisposisjon (it - arvelighet) virker også som en slik faktor ved hvilken den relative akselerasjon bestemmes av utviklingen av aterosklerose (inntil 50 år). I mellomtiden, personer over 50 år mark, faktor av arvelighet i praksis definerer en liten påvirkning på utviklingen av aterosklerose, henholdsvis klare uttalelser om den tidlige utviklingen av sykdommen, hvis noen slektninger kan gis.

Variabel (modifiserbar) årsaker, i sin tur preges av at pasienten kan påvirke dem. Dette kan omfatte justering av livsstil, behandling, etc. Separat det aktuelle for sykdommen i spørsmålet:

 • Arteriell hypertensjon.Denne årsaken (faktor) er uavhengig av å vurdere utvikling av aterosklerose. Trekk innvirkning hypertensjon ligger i det faktum at dens intensitet blir forsterket bakgrunn impregnerings fett blodårene, som i sin tur betraktes som det første trinn i utviklingen av de viktigste manifestasjoner av aterosklerose, aterosklerotisk plakk. På samme tid, og aterosklerose, ved hvilken endringen er avhengig av elastisiteten i arteriene, er en faktor som øker risikoen for utvikling av hypertensjon hos pasienten.
 • Røyking. Denne faktoren er en alvorlig hjelp for utviklingen av mange sykdommer, og atherosklerose er ikke noe unntak. Ved langvarig røyking, utvikling av høyt blodtrykk, omtalt ovenfor, som en predisponerende faktor for aterosklerose, øker som allerede gjør det mulig å spore en kjede av strømmen i tilfelle av endringer. I tillegg bidrar røyking også til utvikling av koronar hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom) og hyperlipidemi, noe som også øker utviklingsprosessen hos røykere av atherosklerose. Grunnlaget for innflytelse er basert på den negative innvirkningen som tobakkrøykomponentene har på selve fartøyene.
 • Fedme. En annen, ikke mindre signifikant i påvirkningsfaktoren, bidrar til utviklingen av aterosklerose. Igjen, predisponerer fedme ikke bare til utvikling av aterosklerose seg selv, men også en av de børsnoterte kontakt faktorer, arteriell hypertensjon, i alle fall, som du kan fortelle, denne faktoren binder oss til den anses sykdommen. I tillegg legger vi merke til at fedme også er en av hovedfaktorene i utviklingen av diabetes mellitus, som også spiller en viktig rolle i å vurdere de modifiserende faktorene som er av interesse for oss.
 • Diabetes mellitus.Relevansen av denne faktoren til pasienter øker risikoen for atherosklerose og utvikling betydelig (ca. 5-7 ganger). Denne høye risikoen forklares av at metabolske prosesser forstyrres (særlig om fett), noe som fremkaller utviklingen av aterosklerotiske endringer i karene.
 • Hyperlipidemi (dyslipidemi). Denne faktoren innebærer et brudd i stoffskiftet av fett, som bestemmer at det ikke er mindre signifikant i vurderingen av de fremkallende atherosklerosfaktorene. Det bør bemerkes at alle disse faktorene er direkte relatert til dyslipidemi, det vil si, når hver av dem er selve problemet med brudd på fettstoffskiftet. Den viktigste rolle i utviklingen av aterosklerose (som, ja, og andre typer sykdommer som er relatert til det kardiovaskulære systemet) er gitt i de følgende former av fettmetabolismesykdommer: forhøyede nivåer av kolesterol, stigning i triglyserider og forhøyede nivåer av lipoproteiner i blodet.
 • Funksjoner av ernæring. Utviklingen av aterosklerose spesielt påvirker forekomsten av en betydelig mengde animalsk fett i diettproduktene.
 • Hypodinami (mangel på mobilitet i en livsstil). Denne faktoren spiller også en viktig rolle i utviklingen av aterosklerose, inkludert i utviklingen av tidligere nevnte tilstander (diabetes, arteriell hypertensjon, fedme). På grunn av redusert motoraktivitet, som det ikke er vanskelig å gjette, forstyrres metabolismen av karbohydrater og fett, og dermed øker risikoen for utvikling av de nevnte forstyrrelsene og aterosklerosen spesielt.
 • Infeksjon. Den smittsomme karakteren av utviklingen av aterosklerose begynte å bli vurdert relativt nylig. Basert på de utførte undersøkelsene ble det funnet at cytomegalovirus- og klamydialinfeksjoner kan betraktes som to varianter som representerer dette punktet i forbindelse med aterosklerose.

Aterosklerose: stadier

Som vi allerede har identifisert, fokuserer den patologiske prosessen, som er relevant for aterosklerose, på veggene i arteriene. Dette fører igjen til den gradvise ødeleggelsen av den berørte veggen. I samsvar med graden av skade og dens egenskaper, er sekvensielle stadier av aterosklerose bestemt i manifestasjonen, vil vi diskutere dem nedenfor.

 • Jeg scenen.Som en del av sin manifestasjon lipid flekker dannes. Dette innebærer imbibition av fettveggartier ved molekylene i arteriene, lokaliseringen av impregnering er kun nevnt her bare innenfor de begrensede delene av veggene. Disse områdene manifesteres i form av gulaktige striper, konsentrert langs hele lengden av den berørte arterien. Funksjonene i denne fasen kjennetegnes ved at symptomene på aterosklerose som sådan ikke manifesterer seg, og som helhet er det ingen spesifikke forstyrrelser, som det ville være mulig å bestemme hvor raskt sirkulasjonsforstyrrelsen langs blodårene er. Accelerasjon av dannelse av lipidflater kan oppstå på grunn av effekten av de modifiserbare faktorene som er diskutert ovenfor i form av fedme, arteriell hypertensjon og diabetes mellitus.
 • II-scenen.Dette trinn er også definert som liposkleroz trinn, kjennetegnet ved utvikling av aterosklerose til et trinn hvor det er betennelse av lipid flekker, noe som fører til akkumulering i hulrom i deres immunsystemceller. Spesielt er det gjort forsøk på å rense arterievegget fra fettene som er deponert på det (i noen tilfeller kan det være mikrober). På bakgrunn av en langvarig inflammatoriske prosessen fett avsatt i arterieveggen, begynner å dekomponere, samtidig og spiring opptrer i sine bindevev. Dette fører til dannelsen av fibrøs plakett, som bestemmer gitt stadium. Overflaten av en slik plakk er noe forhøyet i forhold til den indre overflaten av den berørte beholderen, og derved begrenser dens lumen og forringer også blodsirkulasjonen.
 • III stadium. Denne fasen er i utviklingen av aterosklerosefinalen, den er karakteristisk for utvikling av en rekke komplikasjoner, direkte relatert til prosessen med å utvikle fibrøs plakk. I tillegg er det fra dette stadiet av sykdommen at hans symptomer begynner å manifestere seg. Dette stadiet er definert som stadium av atherokinose. Fremdriften av plakkdeformasjon på dette stadiet bestemmes av komprimeringen som er relevant for den, samt avsetningen av kalsiumsalter i den. Tegn manifestasjoner av aterosklerotisk plakk kan defineres som dens stabilitet og gradvis økning, på grunn av hvilket hun vil også fortsette å eksponere deformasjon arterie lumen og begrense den. På denne bakgrunn, er det siste alternativet ville i sin tur utløses utvikling av progressive former av kroniske lidelser i blodforsyning av organet, som er drevet av en arterie utsettes for et slikt tap. Dette også forårsaker også en betydelig risiko for dannelse av okklusjon (akutt former okklusjon) ved hvilke karlumenet er blokkert eller trombe, eller et element blodplate desintegrering, hvorved perfusert organ eller lem undergår på denne bakgrunn en annen type svikt - en dannelse av nekrose område (infarkt) eller gangrene.

Aterosklerose: symptomer

For det meste aterosklerotisk aorta eksponert (mage og thorax avdelinger), mesenteriske, koronære og renale arterier, og cerebrale arterier og nedre ekstremiteter.

Innenfor sykdomsutviklingen er den asymptomatiske (eller prekliniske) perioden og den kliniske perioden preget. Den asymptomatiske perioden er ledsaget av økt innhold av beta-lipoproteiner i blodet eller et økt innhold av kolesterol i det, mens symptomer, som kan forstås fra definisjonen av denne perioden, er fraværende.

Når det gjelder perioden med kliniske manifestasjoner, er de relevante for innsnevring med 50% eller mer av det arterielle lumen. Dette bestemmer i sin tur relevansen av de tre hovedstadiene av perioden: iskemisk stadium, trombonekrotisk stadium og fibrøst stadium.

Iskemisk stadium er preget av det faktum at blodtilførselen til et bestemt organ er nedsatt. Som et eksempel kan vi utelukke et bilde av strømmen av dette stadiet, hvor myokardisk iskemi mot bakgrunnen av kranspuls aterosklerose manifesterer seg i form av angina. Tromboseptisk stadium karakterisert ved at trombose av arteriene som ble gjennomgått, endret seg. Aterosklerose av kranspulsårene i dette tilfellet kan i sin nåværende strømme nå komplikasjoner i form av hjerteinfarkt. Og til slutt et fibrøst stadium, for hvilken spredning av bindevev, som forekommer i ineffektivt blodtilførende organer, er karakteristisk. Igjen, når vi vurderer aterosklerose av kranspulsårene på dette stadiet, kan vi skille overgangen til utviklingen av en slik patologi som aterosklerotisk kardiosklerose.

Når det gjelder spesifikke manifestasjoner av aterosklerose, bestemmes symptomene ut fra hvilken type arterier som ble berørt. Nedenfor vil vi vurdere de viktigste varianter av løpet av denne sykdommen.

Aterosklerose av aorta: symptomer

Aterosklerose av aorta virker som den vanligste varianten av manifestasjon av aterosklerose, henholdsvis hos de fleste pasienter, blir det avslørt nettopp. Aterosklerose kan påvirke sine ulike områder, på grunnlag av hvilke i sin tur symptomene på sykdommen og prognosen for den blir bestemt.

Som du sikkert vet, er aorta det største fartøyet i kroppen vår. Den starter fra hjertet (venstre ventrikel), deretter forgrenet, og danner dermed mange små fartøy som sprer seg til vev og organer i kroppen vår. Aorta består av to hoveddeler, som ligger i anatomisk forskjellige områder. Abdominal og thorax aorta fungerer som slike avdelinger.

Den thorakale aorta i aorta er den opprinnelige siden, på sin bekostning gir blodtilførselen til den øvre delen av kroppen vår, dette er organene i thorax, nakke, hode og øvre lemmer. Når det gjelder abdominal aorta, er det den endelige siden, blodtilførselen på bekostning av abdominale organer. I sin tur er terminalavdelingen delt inn i to hovedgrener, som tjener som venstre og høyre iliacarterie, gjennom dem strømmer blodet til nedre ekstremiteter og til organene i det lille bekkenet.

Med aterosklerose av aorta er lesjonen, for denne sykdommen aktuell, dekker enten helt aorta langs dens lengde, eller dens individuelle områder. Symptomatik i dette tilfellet bestemmes også avhengig av hvor den patologiske prosessen er lokalisert, og hvor mye endringene som har oppstått i aortas vegger ved påvirkning, blir tydelige.

Som den farligste komplikasjonen, fremkalt av aortos aterosklerose, vises aorta-aneurisme. Når aortaaneurisme er en utvidelse av en viss del av arterien, som er ledsaget av en fortynning av tankveggen og en økt risiko for arteriell brudd, mot hvilken i sin tur kan utvikle blødning, livstruende.

Aterosklerose i thorax aorta: symptomer

I lang tid er det ingen symptomatologi. Ofte aterosklerose av denne avdeling er å utvikle sammen med disse former av sykdommen, slik som aterosklerose av koronararteriene i hjertet (det vil si, koronar arterie), og cerebral aterosklerose.

Symptomatisk manifestasjon observeres hovedsakelig i aldersgruppen 60-70 år, noe som forklares av betydningen av skaden på aortas vegger på dette tidspunktet. Pasienter klager over brennende smerter i brystet, systolisk blodtrykk øker, svelging blir vanskelig, og svimmelhet er viktig.

Som mindre spesifikke manifestasjoner av symptomatologi, kan tidlig aldring noteres, noe som kombineres med det tidlige utseendet på grå hår. Samtidig vises hårvekst i auriklene, sammen med ytre ytre kant, en karakteristisk lysstrimmel dukker opp, og grønnsaker vises på ansiktets hud.

Aterosklerose i abdominal aorta: symptomer

Denne sykdomsformen er diagnostisert i nesten halvparten av tilfellene av alle mulige varianter av manifestasjonen. Som den forrige formen, kan han i lang tid ikke vise seg i det hele tatt.

Aterosklerose er regnet området fungerer som en årsak til sykdom i pasienter som mage ischemi. Det er i likhet med koronar hjertesykdom (koronarsykdom), karakterisert ved at det fører til ødeleggelse av blodforsyningen på bakgrunn av vaskulær aterosklerose, noe som er spesielt viktig for de myndigheter som fartøyene næring.

Symptomologien som følger med lesjonen i abdominal aorta kan manifesteres i følgende:

 • Smerter i magen. Slike smerter oppstår etter å ha spist, manifestasjonens karakter er paroksysmal, vondt. Som regel er de ikke for intensive, de har ingen klar lokalisering. Forsvør slik smerte i noen timer alene.
 • Fordøyelsessykdommer. Spesielt er klager på oppblåsthet, utseende av forstoppelse og diaré (veksling av forhold) og nedsatt appetitt relevant.
 • Vekttap. Dette symptomet er progressivt, skyldes en stabil form for fordøyelsessykdommer.
 • Arteriell hypertensjon (høyt blodtrykk), nyresvikt. Det økte trykket skyldes det faktum at blodtilførselen til nyrene er svekket. Når det gjelder nyresvikt, utvikler den på grunn av det faktum at deres normale vev gradvis begynner å bli erstattet av bindevev. Dette bestemmer i sin tur gradvis nekrose mot bakgrunnen av utilstrekkelig blodtilførsel.
 • Trombose av de viscerale arteriene. Denne komplikasjonen er dødelig i aterosklerose hos den aktuelle delen av aorta, og det krever dessuten umiddelbar levering av spesialisert medisinsk behandling. Når vaskulær nekrose på grunn av blodtilførsel som er gitt av tarmen, det løkker nekrose skjer, noe som fører til en massiv betennelse av organer er konsentrert i magen og i peritoneum (som bestemmer peritonitt). Symptomer på denne tilstanden inkluderer uttalt smertefulle opplevelser, som ikke forsvinner når man tar antispasmodik og smertestillende medisiner. I tillegg er en plutselig forverring av total velvære snart forbundet med smertefulle opplevelser.

Aterosklerose av cerebrale kar: symptomer

Denne form for aterosklerose er ikke mindre vanlig, i dette tilfellet påvirkes de intrakraniale og ekstrakranielle karene som foder hjernen. Sværheten av symptomene bestemmes ut fra graden av skade på disse karene. På grunn av aterosklerose i hjernebruskene, blir nervesystemet aktivitet gradvis undertrykt, psykiske lidelser eller slag kan utvikle seg.

De første manifestasjoner av denne formen for aterosklerose symptomer diagnostisert 60-65 år av pasienter, og deres tolkning er redusert i de fleste tilfeller bare en manifestasjon av de tegn på aldring. I mellomtiden er denne troen bare riktig delvis. Aldring i seg selv er irreversibel fysiologisk prosess, mens aterosklerose virker som en spesifikk type sykdom, som inntil de når en viss grense viser sannsynligheten for at herdingen, så vel som realiseringen av sine adresse visse forebyggende tiltak.

La oss nå gå videre til symptomatologien. Som første manifestasjoner av aterosklerose i denne formen er episodiske angrep av "iskemisk angrep", der det oppstår relativt stabile nevrologiske symptomer. Dette inkluderer spesielt svekkede følsomheter, som kan manifestere enten i sin reduksjon fra den ene siden av kroppen eller i totalt tap. Også det er brudd på bevegelser i form av parese (delvis tap av muskelstyrke) og lammelse. I tillegg kan hørsels-, syns- og taleforstyrrelser forekomme. Den oppførte symptomatologien, i mellomtiden, manifesterer seg innen et kort tidsintervall hvoretter det forsvinner.

Med en uttalt manifestasjon av aterosklerose av cerebral fartøy, forekommer ofte et slag, hvor nekrose av et bestemt område av hjernevev oppstår. Denne tilstanden er preget av en vedvarende manifestasjon av symptomene som vi allerede har vurdert (tap av følsomhet, lammelse, tap av tale), og det kan behandles i ubetydelig grad.

Som andre manifestasjoner av symptomene på denne formen av aterosklerose kan bemerkes forstyrrelse av høyere nervøs aktivitet i en eller annen form (særlig med hensyn til intellektuelle evner og hukommelse), forandringer i naturen (kresen, humørsvingninger, osv.), Søvnforstyrrelser, utviklingen av depresjon.

Manglende tilstrekkelig behandling kan føre til demens (senil demens). Det er i sin tur en tung og dessverre irreversibel manifestasjon av en nedgang i de høyere funksjonene som er spesielle for hjernen.

Stroke er den største faren for denne sykdommen. Denne tilstanden er iboende en tilstand som ligner en hjerteinfarktstilstand der det forekommer vevnekrose. Tilstanden er ledsaget av økt dødelighet, samt hyppig funksjonshemning hos pasienter.

Det bør bemerkes at i noen tilfeller, symptomer som tyder på aterosklerose av hjernearteriene, kan være meget vanskelig å skille, for eksempel, de symptomer som oppstår i hypertensiv encefalopati eller faktiske brudd på cerebral sirkulasjon på grunn av utvikling av sykdommer i ryggraden degenerative skala (for eksempel, ryggsmerter). Faktisk er det ofte skjer at i eldre pasienter grupper er relevant, mange av sykdommene som kan forveksles med aterosklerose, for diagnose av sykdommen bestemmer behovet for en integrert tilnærming til denne prosessen.

Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter: symptomer

Lignende betraktninger tidligere former for aterosklerose i underekstremitetene (aterosklerose) for en lang tid ikke manifestere seg, og det varer så lenge blodsirkulasjonen gjennom fartøyene vil ikke bli forstyrret seriøst vurdert på bakgrunn av vår sykdom.

Som en klassiker kan man si et symptom, i dette tilfellet vurderes smerten som oppstår når man går i muskler i underekstremiteter. Dette symptomet har en definisjon som tilsvarer manifestasjon - "intermittent claudication" (som forklares av periodiske stopp under gang på grunn av smerten som oppstår for å redusere intensiteten). Smerten oppstår i dette tilfellet på grunn av at det er mangel på oksygen i de fungerende muskler, som i sin tur skyldes spesifikasjonene av aterosklerose selv.

Bemerkelsesverdig, arteriell insuffisiens, oppstår når denne formen av aterosklerose, en negativ innvirkning ikke bare på de trekk som er felles for føttene, men det også virker både som en årsak til utviklingen av trofiske forstyrrelser hvor avbrudd av blant annet avhengig av kraften i de nedre ekstremiteter. Manifestasjoner av trofiske lidelser kan forekomme i hårtap og i hudforandringer (tynning, lakk). Negler er utsatt for deformasjon, blir sprø. I alvorlige tilfeller er aterosklerose av bena ledsaget ikke bare av muskelatrofi, men også ved dannelse av trofasår i kombinasjon med gangrene.

Arteriell insuffisiens av bena manifesteres i samsvar med bruddene som bestemmer de viktigste fire stadiene av det.

 • Fase I. I dette tilfellet manifesterer smertene i bena bare i kombinasjon med betydelig fysisk anstrengelse (det kan for eksempel gå for lange avstander (fra en kilometer eller mer)).
 • II-scenen. I dette tilfellet reduseres begrensningsavstanden for forekomsten av smerte, som ikke overstiger 200 meter, etter å ha overvinnet henholdsvis smerten og vises.
 • III stadium. Her oppstår smerte når du går i en avstand på ikke mer enn 25 meter, eller til og med helt i ro.
 • IV-scenen. På dette stadiet utvikler pasienter trofiske sår, utvikler gangren i den nedre ekstremitetsregionen.

Som et annet trekk, som svarer aterosklerose manifestasjoner, sett forsvinning av pulsen, merker i underekstremitetene arterier (dette kan være området med den bakre side av den indre ankelområdet av popliteal fossa region eller lår).

Trombosen av iliac arterier og den terminale delen av abdominal aorta provoserer utviklingen av Lerishs syndrom.

Lerish syndrom ledsages av et brudd på blodsirkulasjonen, som er relevant for arterier i underdelene, samt for organer som er konsentrert i bekkenområdet. Ofte utvikler dette syndromet mot bakgrunnen av aterosklerose av aorta. Manifestasjonene av denne patologien er analoge med manifestasjonene som oppstår i aterosklerosen av beinene i beina.

I tillegg kan impotens utvikle seg, som, som forståelig, er relevant for menn. Aterosklerose i underekstremitetene kan virke som en alvorlig form for trofiske forstyrrelser, direkte relatert til ekstremitetene (ben), noe som også kan føre til koldbrann, og til slutt til tap av en av dem. Følgelig kan et alarmerende tegn tjene som en anledning til henvisning til en spesialist.

Aterosklerose av hjertets hjerteslag: symptomer

Denne sykdomsformen virker som hovedårsaken til utviklingen hos pasienter med hjerte-og karsykdommer, som i sin tur utvikler seg mot bakgrunnen av nedsatt blodtilførsel til hjertemuskelen. Myokardinfarkt og angina pectoris er patologier som direkte avhenger av graden av utvikling av aterosklerose, som påvirker hjerteårene. Dermed utvikler det med delvis blokkering iskemisk sykdom (varierende grader av dens manifestasjon), og med full utvikling av hjerteinfarkt.

Opphold på egenartene av den patologien som er av interesse for oss, som er aterosklerose av hjertets hjerteslagarterier, skal utelukke egenartene av blodtilførselen til hjertet. Det er spesielt gitt av to koronararterier som følger fra aorta. Med eventuelle brudd som oppstår under blodsirkulasjonen gjennom de koronare (kransartede) arteriene, forstyrres henholdsvis hjerte muskelarbeidet. Dette i sin tur kan provosere et hjerteinfarkt.

Oftest er blodsirkulasjonen forstyrret i bakgrunnen av koronar aterosklerose. I dette tilfellet blir nevnte patologi ledsages av dannelse av tette plakk, ved hvilken gradvis deformasjon og ødeleggelse av blodåreveggen, mens dens luminal innsnevring (typisk strømningsmønster aterosklerose). Symptomene på atherosclerosis av koronararteriene samsvarer med de symptomer som oppstår ved ischemisk hjertesykdom, men hovedårsaken i alle fall det er aterosklerose.

De viktigste manifestasjonene av symptomatologi, henholdsvis i dette tilfellet, er utviklingen av angina og kranspulsårsykdom, da komplikasjoner av aterosklerose i hjertekarene er kardiosklerose og myokardinfarkt. Angrepet av angina pectoris som manifesterer seg i den vurderte formen for aterosklerose er karakterisert ved følgende manifestasjoner av symptomatologi:

 • Utseendet til å brenne, trykke ømhet i brystområdet; sprer slik smerte til venstre skulder og tilbake; forekomst - ved forekomst av stressende situasjoner eller ved et treningsspenning;
 • kortpustethet (det er følelse av mangel på luft, det er vanligvis ledsaget av det ovenfor nevnte smerteangrep, i noen tilfeller er det behov for å ta en sittestilling, fordi i en liggende pasient bare begynner å kveles);
 • som et mulig alternativ for å supplere bildet av angrepet, utseendet av symptomer som hodepine, kvalme, oppkast og svimmelhet.

Behandling av angina angrep er sikret ved å ta nitroglyserin til pasientene, og dette preparatet er dessuten den viktigste i å behandle en nødsituasjon for et angrep.

Ved komplikasjon i skjemaet hjerteinfarkt hos pasienter er det intense smertefornemmelser som ligner de som oppstår med angina pectoris. Forskjellen er at bruken av nitroglyserin ikke bestemmer den tilsvarende effekten. Som komplementære manifestasjoner av symptomer, observeres alvorlig dyspnø, kan pasienten miste bevisstheten. Manifestasjonen av hjertesvikt karakteriseres av sin egen alvorlighetsgrad.

Hvis det er en slik komplikasjon som cardiosclerosis, da manifesterer hjertesvikt på en gradvis måte, som er ledsaget av en reduksjon i fysisk aktivitet i kombinasjon med dyspnø og starten på puffiness.

Bestemmelsen av spesifikke tegn som korresponderer med aterosklerose i koronararteriene, kan kun gjøres ved bruk av spesielle diagnostiske teknikker.

Aterosklerose av mesenteriske kar: symptomer

Denne formen for aterosklerose manifesterer seg hovedsakelig fra overlivet. Tiden for symptomatologi, som først og fremst består i utseendet av smertefulle opplevelser, skjer hovedsakelig i sent timer, spesielt etter kveldsmat. Varigheten av manifestasjon av smerte kan være som flere minutter, og nå en time. Som en samtidig manifestasjon av symptomatologien kan oppblåsthet og bøyning også forekomme, og forstoppelse kan oppstå. Smerter i aterosklerose, sammenlignet med smertesyndrom, samtidig peptisk sår, er ikke så langvarig i manifestasjon.

De viktigste symptomene forbundet med aterosklerose i dette skjemaet omfatter følgende manifestasjoner:

 • oppblåsthet;
 • moderat manifestasjon av smerte, bestemt ved å undersøke bukregionen;
 • liten muskelspenning i den fremre bukveggen;
 • svekkelse av peristaltikk eller fullstendig fravær av det.

De listede manifestasjonene er definert som en tilstand som "angina pectoris". Den utvikler seg på grunn av uoverensstemmelsen mellom blodvolumet som kreves for blodtilførsel til fordøyelsessystemet og det faktiske volumet, som, som det forstås, ikke er tilstrekkelig for dette.

Som en av komplikasjonene i denne formen for aterosklerose kan trombose som utvikles i mesenteriske kar, bli notert. Som regel vises det plutselig, ledsaget av følgende samtidig symptomer:

 • konstante smertefulle opplevelser av vandrende eller spilt karakter som oppstår i magen;
 • smerte i navlen;
 • kvalme, flere oppkast (med en blanding av galle, det kan være blod, som også er notert i avføring);
 • forstoppelse, flatulens (gasser).

Ofte er trombose av mesenteriske kar gjennomført ved utviklingen av tarmen i tarmen, som i sin tur ledsages av en markert symptomatologi av peritonitt.

Aterosklerose av nyrearteriene: symptomer

Denne form for aterosklerose forårsaker utvikling av vedvarende former for iskemi, som igjen virker som en faktor som fremkaller utviklingen av en stabilt høy form for arteriell hypertensjon.

Noen tilfeller av atherosklerose hos nyrearteriene er ledsaget av fravær av symptomer. I mellomtiden manifesteres sykdomsmønsteret hyppigere i form av utvikling av aterosklerotisk plaque med samtidig innsnevring av lumen i nyrene arterieområdet, mot hvilken den sekundære form av arteriell hypertensjon utvikles.

Med nederlaget av bare en av nyrene, kan man snakke om den langsomme utviklingen av denne sykdommen, den avanserte manifestasjonen av symptomatologi blir i dette tilfelle økt arteriell press. Hvis spredning av prosessen påvirker begge arteriene samtidig, forårsaker dette i sin tur utviklingen av sykdommen i en type hvor hypertensjon er ondartet, karakterisert ved rask progresjon og en alvorlig forverring av pasientens generelle tilstand.

Samtidige manifestasjoner av symptomatologien kan være magesmerter og smerter i lumbalområdet. Varigheten av smerteopplevelser manifesterer seg på forskjellige måter, i noen tilfeller om noen timer, hos andre - om noen få dager. Kvalme og oppkast kan også forekomme.

diagnostisere

Den primære diagnostikken av aterosklerose utføres av terapeuten innenfor rammen av en standard årlig undersøkelse av pasienten i denne retningen. For dette måles trykk, risikofaktorer som bidrar til utviklingen av aterosklerose, identifiseres, og kroppsmasseindeksen måles.

Som et mål for å spesifisere naturen, kan følgende forskningsmetoder brukes:

 • EKG (ekkokardiografi) i kombinasjon med ultralyd av aorta og hjerte, samt med spesielle treningsprøver;
 • Invasive undersøkelsesmetoder (koronar angiografi, angiografi, ultralyd intravaskulær studie);
 • Duplex skanning, triplex skanning (studien er gjenstand for blodstrøm gjennom ultralyd avbildning av blodårer);
 • MRI (magnetisk resonansbilder), gjennom hvilken visualisering av aterosklerotiske plakk og arterievegger utføres.

behandling

Behandling av aterosklerose er basert på et antall av følgende prinsipper:

 • påvirkning av smittsomme stoffer;
 • implementering av substitusjonsbehandlingstiltak (relevant for kvinner i overgangsalderen);
 • økt utgang fra kroppen av kolesterol, samt dets metabolitter;
 • begrenser inntaket av kolesterol i kroppen, reduserer syntesen av kolesterol av celler.

Justeringer mot denne bakgrunnen er underlagt en livsstil, i tillegg er en diett foreskrevet, der, som du forstår, er produktene som inneholder kolesterol, utsatt for maksimal ekskludering.

Når det gjelder rusmiddelbehandling, er det basert på følgende typer medisiner:

 • Nikotinsyre i kombinasjon med dets derivater (som sikrer muligheten på bekostning av å redusere kolesterol og triglyserider i blodet, samt øke innholdet av lipoproteiner med økt tetthet);
 • Fibrer (preparater av denne gruppen gir en reduksjon i syntesen av deres egne fett av kroppen);
 • statiner (gi muligheten til å redusere kolesterol mest effektivt ved å påvirke kroppens prosesser for deres produksjon);
 • sekvestranter (sikre bindingen og utskillelsen av gallsyrer fra tarmen med en nedgang i kolesterol og fett i cellene).

Aterosklerose kan i noen tilfeller kreve kirurgisk behandling, noe som er viktig for en alvorlig trussel eller med utvikling av en akutt form for tilstopping med en trombose eller en arterieplakk. For å gjøre dette kan endarterektomi (åpen operasjon på arteriene) eller endovaskulær kirurgi (dilatasjon av arterien, installasjon i stenosedionområdet, som gir et hinder for etterfølgende blokkering) utføres. Den utprøvde formen for aterosklerose med nederlaget i hjertekarene, mot hvilke myokardinfarkt kan utvikle krever aortokoronær shunting.

Som en avgjørende faktor for den videre tilstanden på grunnlag av hvilken prognosen vurderes ved aterosklerose, opptrer pasientens livsstil. Hvis organene begynner å utvikle seg på bakgrunn av sykdomsområdene av nekrose i kombinasjon med akutte sirkulasjonsforstyrrelser, forverres prognosen.

Hvis du har symptomer som tyder på atherosklerose, må du besøke en terapeut, en vaskulær kirurg, en kardiolog, en nevrolog og en nephrologist.

Hvis du tror at du har det aterosklerose og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan leger hjelpe deg: en terapeut, en kardiolog, en vaskulær kirurg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Iskemisk kolitt er en sykdom for hvilken iskemi (blodsirkulasjonsavvik) av karene i tykktarmen er karakteristisk. Som et resultat av utviklingen av patologi, mottar det berørte segmentet av tarmen ikke den nødvendige mengden blod, derfor blir dens funksjoner gradvis brutt.

Flatulens - utviklingen av denne tilstanden er basert på akkumulering av et stort antall gasser i fordøyelseskanalen. Ofte skjer dette mot bakgrunnen av overdreven formasjon eller utilstrekkelig utskillelse fra kroppen. For å forårsake utvikling av en slik lidelse kan et bredt spekter av predisponerende faktorer, som i nesten alle tilfeller er forbundet med løpet av gastroenterologiske problemer. Likevel er det en kategori av kilder som ikke har noe å gjøre med tilstedeværelsen av en bestemt lidelse.

Ascaridose hos barn er en patologi knyttet til parasittiske sykdommer, som oftest diagnostiseres hos spedbarn. I de fleste tilfeller er sykdommen funnet hos barn som er under 5 år. Den provokatør av sykdommen er helminth, nemlig ascaris human (Latin Ascaris lumbricoides). Parasitten kan trenge inn i barnets kropp på flere måter, men den hyppigste overføringsmekanismen er kontakten.

Som en sykdom som gastroduodenitt, er det vanlig å fastslå tilstanden der pylorisk sone i mage og duodenal slimhinner gjennomgår betennelse. Gastroduodenitt, symptomene som kan oppstå på grunn av eksterne eller interne faktorer, er en av de vanligste sykdommene i mage-tarmkanalen.

Gastroenterocolitis (matforgiftning) - en sykdom av en inflammatorisk natur, noe som fører til kreft i mage-tarmkanalen, som hovedsakelig er lokalisert i tynn- eller tykktarmen. Det representerer en stor fare forårsaket av mulig dehydrering av kroppen i fravær av tilstrekkelig kontroll. Karakterisert av en rask start og en rask strøm. Vanligvis 3-4 dager, avhengig av legens anbefalinger, samt oppnevning av adekvat behandling, symptomene svekkes.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Les Mer Om Fartøyene