Komplett oversikt over dyscirculatory encephalopathy: årsaker og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er dyscirculatory encefalopati, hvilke sykdommer som fører til dens utvikling. Hvilke metoder brukes til å etablere diagnosen. Behandling av denne sykdommen og pasientomsorgen.

Encefalopati (forkortet ED) - et brudd av funksjon av hjernen, som utvikler seg som et resultat av diffus skade på sin vev på grunn av kronisk insuffisiens av cerebral blodtilførselen (dvs. de kar i hjernen).

Med kronisk mangel på blodtilførselen opplever hjernevevet hele tiden et underskudd på oksygen og næringsstoffer som leveres av blod. Som regel er DE forårsaket av en vanlig lesjon av små blodkar, derfor forekommer cellefunksjonsforstyrrelser i hele hjernen.

Det er praktisk talt umulig å eliminere patologiske forandringer i små hjernekar og konsekvensene av langvarig mangel på oksygen og næringsstoffer. DE er en sakte fremgangssykdom, som i alvorlige tilfeller fører til fullstendig tap av evnen til å jobbe, selvbetjening og sosiale ferdigheter.

Neuroscientists og psykiatere er opptatt av DE.

årsaker

Årsakene til DE forener deres skadelige effekter på hjernen blodkar. Til dem tilhører:

 • aterosklerose i hjernen;
 • hypertensiv sykdom;
 • diabetes mellitus;
 • Kardiovaskulære sykdommer med tegn på kronisk sirkulasjonsfeil;
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • arteriell hypotensjon.

Alle disse sykdommene fører til en forverring av blodtilførselen til hjernen på grunn av en nedgang i blodstrømmen eller forstyrrelser fra siden av de vaskulære veggene. På grunn av kronisk mangel på oksygen og næringsstoffer er det en diffus død av hjerneceller og dets atrofi.

Med fullstendig blokkering av bittesmå cerebrale fartøy med aterosklerotiske plakk, utvikler pasienter flere små slag som ikke forårsaker noen merkbare symptomer. Imidlertid er slike personer i økt risiko for å utvikle dyscirculatory encephalopathy.

symptomer

De viktigste symptomene på DE kan deles inn i kognitive og nevrologiske lidelser. I tillegg til disse symptomene, pasienter med sirkulasjons encefalopati observert følelsesmessige forstyrrelser som oppstår humørsvingninger, vilter gråte eller le, treghet, tap av interesse i miljøet.

Kognitiv svekkelse

Kognitiv svekkelse er forverring av mentale evner, som hovedsakelig påvirker hukommelse, tenkning, evnen til å lære, løse hverdagsproblemer og oppleve ny informasjon.

Tidlige tegn på kognitiv svekkelse i AD:

 1. Senker ned av tenkning.
 2. Vanskeligheter med å planlegge sine handlinger.
 3. Problemer med forståelse.
 4. Problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon.
 5. Endringer i atferd eller humør.
 6. Problemer med korttidsminne og tale.

I de første stadiene av DE kan disse symptomene ikke merkes, noen ganger blir de tatt for tegn på annen sykdom - for eksempel depresjon. Imidlertid indikerer deres tilstedeværelse at en person har en viss grad av hjerneskade og at han trenger behandling.

Over tid er det kliniske bildet av kognitiv svekkelse forverret. Progresjonen av sykdommen utvikler sakte, selv om det hos noen pasienter kan forekomme raskt nok i flere måneder eller år. Sene symptomer på kognitiv svekkelse i AD inkluderer følgende:

 • Betydelig bremsing av tenkning.
 • Disorientasjon i tid og sted.
 • Tap av minne og uttalt vanskeligheter med oppmerksomhetskonsentrasjon.
 • Vanskeligheter med å finne de riktige ordene.
 • Sterke personlighetsendringer - for eksempel aggressivitet.
 • Depresjon, humørsvingninger, mangel på interesse eller entusiasme.
 • Økende vanskeligheter med utførelsen av hverdagens oppgaver.

Neurologiske lidelser

I tillegg til kognitiv svekkelse utvikler pasienter med alvorlig DE de nevrologiske symptomer som inkluderer:

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • ustabilitet under gang, gangavbrudd;
 • forverring av koordinering av bevegelser;
 • bremse bevegelser;
 • tremor av ekstremiteter;
 • tale og svelgeforstyrrelser;
 • tap av kontroll over vannlating og avføring.

diagnostikk

For diagnostisering av vaskulære encefalopati leger avhøre pasienten eller hans familie av symptomer forstyrrende ham, påvise nærvær av sykdommer, som kan føre til dårlig blodtilførsel til hjernen. Etter at den generelle og nevrologisk undersøkelse, inkludert identifikasjons sene reflekser, muskeltone og styrke, følsomhet, koordinasjon og balanse.

For å bekrefte diagnosen, en laboratorie og instrumental undersøkelse, brukes en vurdering av kognitiv svekkelse.

Laboratorieforskning

Ved hjelp av laboratorietester forsøker de å klargjøre årsakene til utviklingen av DE. For å gjøre dette, bestem:

 1. Generell blodprøve med leukocytformel.
 2. Blodkoagulasjonsindeks (koagulogram).
 3. Lipidprofil (nivå av forskjellige typer kolesterol).
 4. Nivået av glukose i blodet.
 5. Nivået av skjoldbruskhormoner.

Instrumental undersøkelse

Formålet med instrumental undersøkelse med DE er å visualisere lesjonene av blodkar og hjernevev, samt å identifisere årsakene til denne sykdommen.

Hovedeksamenene, som tillater å skaffe seg et bilde av hjernevævet:

 • Computertomografi (CT) - smertefri testen er utført i løpet av hvilken et stort antall av røntgenbilder ved forskjellige vinkler. Da skaper datamaskinen, ved hjelp av informasjonen mottatt, et detaljert bilde av hjernen. CT gir informasjon om strukturen i hjernen, kan oppdage lommer av slag og mindre slag, endringer i blodårene og svulster. Noen ganger mer detaljert visualisering og øke den diagnostiske verdien av en pasient undersøkelse CT med kontrast, i løpet av hvilken det radioopake medikamentet blir administrert intravenøst.

 • Magnetic resonance imaging (MRI) - en metode som bruker for visualisering av hjernens radiobølger og sterke magnetfelt. Denne undersøkelsen varer lenger enn CT-skanning, men det er også helt smertefritt. Med hjelp av MR kan du få mer detaljert informasjon om slag, mikrostreker og patologi av cerebral fartøy.
 • På DE gjennomfører også en rekke andre undersøkelser:

  1. Ultralydundersøkelse av karoten arterier er en undersøkelse som ved hjelp av høyfrekvente lydbølger kan oppdage aterosklerose eller strukturelle forandringer fra hoved blodkarene som leverer blod til hjernen.
  2. Elektroencefalografi er en metode for registrering av hjernens elektriske aktivitet.
  3. Oftalmoskopi - undersøkelse av fundusen som blodårene befinner seg på. Hvis en person har en lesjon av hjernearteriene, gjenspeiles dette oftest i tilstanden til retinalfartøyene.
  4. Elektrokardiografi er en metode for registrering av hjertets elektriske aktivitet, som du kan oppdage mange av sine sykdommer som fører til hjertesvikt - for eksempel arytmier.

  Evaluering av kognitive funksjoner

  Hovedproblemet hos pasienter med DE og personer nær dem er kognitiv svekkelse. For å vurdere kognitive funksjoner er det mange spesielle nevropsykologiske tester som er utformet for å vurdere pasientens evne:

  • snakk, skriv, forstå muntlig og skriftlig tale;
  • arbeid med tall;
  • å oppleve og huske informasjon
  • utvikle en handlingsplan
  • effektivt reagere på hypotetiske situasjoner.

  behandling

  Dysirkulatorisk encefalopati behandling tar sikte på å stoppe eller sakte utviklingen av hjerneskade, forhindre utvikling av slag, behandling av sykdommer som førte til cerebral sirkulasjonssykdom.

  Vanligvis omfatter den terapeutiske planen livsstilsendringer:

  • Sunn mat.
  • Vekt normalisering.
  • Nekte å røyke og drikke alkohol.
  • Fysisk aktivitet.

  Drogbehandling med DE utføres på følgende områder:

  1. Hypotensiv terapi med sikte på å normalisere blodtrykket. Vedlikehold av normale blodtrykksnivåer kan bidra til å forhindre eller forsinke progresjonen av AD. I de fleste tilfeller er nærværet av kroniske cerebrovaskulær svikt leger anbefaler bruk preparater som tilhører gruppen av angiotensin-konverterende enzym-inhibitorer (for ramipril, perindopril) eller angiotensin (kandesartan, losartan) reseptoren, som det antas at de har beskyttende egenskaper med hensyn til hjernen, blodkar hjerte og nyrer. Dersom for å kontrollere blodtrykket av disse stoffene er ikke nok, blir de kombinert med andre medikamenter - diuretika (indapamid, hydroklortiazid), betablokkere (bisoprolol, nebivolol) kalsiumkanal-blokker (amlodipin, felodipin). Egnet for pasienter med DE-preparater fra trykk kan kun utpeke en lege.
  2. Senke blod kolesterol. Siden den annen vesentlig årsak til ED er cerebral aterosklerose, er pasienter med denne sykdommen ofte foreskrevne legemidler som reduserer kolesterol i blodet. De mest brukte statiner (atorvastatin, rosuvastatin), som - i tillegg til kolesterolreduksjon - også forbedre tilstanden av det indre lag fartøy (endotel) redusere blod viskositet, stoppe eller bremse utviklingen av aterosklerose, har antioksidanteffekt.
  3. Antiaggregant terapi. En av de obligatoriske komponentene i den kurative planen for DE. Antiaggreganter påvirker blodplater, og forhindrer liming (aggregering), noe som forbedrer hjernens sirkulasjon. Den mest foreskrevne aspirin i lave doser.

  Disse tre områdene av narkotikapreparasjon for karsirkulatorisk encefalopati er anerkjent av nesten alle leger. I tillegg anbefaler mange nevrologer følgende typer behandling:

  • Antioxidant terapi er en behandlingsmetode basert på antagelsen om fordelene med narkotika som undertrykker de skadelige effektene av frie radikaler. Disse inkluderer vitamin E, askorbinsyre, actovegin, meksidol.
  • Bruk av kombinerte virkemidler. Det antas at disse midler å normalisere blodpropper, cerebral blodstrøm i små kar, venøs utstrømning fra hjernen, og eie antioksidant, angioproteguoe og neurobeskyttende egenskaper. Oftest nevrologer fore vinpocetine, pentoxifylline, piracetam, cinnarizin.
  • Metabolisk terapi. Mange leger mener at forbedring av metabolismen i hjernecellene er en integrert del av behandlingen av karsirkulatorisk encefalopati. Den vanligste foreskrevet cerebrolysin, cortexin, glycin.
  • Forbedring av kognitive funksjoner. For å behandle forstyrrelser i minnet, å tenke, dømme og planlegge handlinger, blir ofte legemidler som øker nivået av nevrotransmittere foreskrevet. De inkluderer donepezil, galantamin, memantin.

  I de fleste pasienter er det ikke mulig å fullstendig eliminere disirkulatorisk encefalopati ved hjelp av medisinbehandling. Et godt resultat av behandlingen er en stopp eller avmatning i sykdomsprogresjonen og kognitiv svekkelse.

  Livreddende pasienter med alvorlig dyscirculatory encefalopati

  Det er mange forskjellige metoder som gjør livet enklere for pasienter med alvorlig DE. Disse inkluderer:

  • Arbeidsterapi - å identifisere problemer i hverdagen, som kan omfatte dressing eller vasking, og deres løsninger.
  • Talebehandling - bidrar til å eliminere kommunikasjonsproblemer.
  • Terapeutisk fysisk trening er nyttig for å eliminere problemer med bevegelser.
  • Psykoterapi - for å forbedre minnet, mental kapasitet, sosial interaksjon.
  • Endringer i hjemmet - for eksempel å sikre god belysning i alle rom, eliminere glatte seter og tepper, legge til rekkverk og rekkverk, skape komfortable forhold, glidesko.

  I DE-pasienter kan forverring og angst forekomme under alle nye forhold (for eksempel når de er innlagt på sykehus), når de blir utsatt for overdreven støy, når en stor gruppe ukjente mennesker går inn i en stor klynge når det er nødvendig med komplekse oppgaver.

  Omsorg for en pasient med en alvorlig form for DE er en fysisk og psykologisk forringende prosess. Den som har det, kan føle sinne, sinne, skyld, skuffelse, despondency og sorg. Derfor er det svært viktig å legge mer oppmerksomhet til ens egen helse, å hvile, for å tilfredsstille ens behov, både for å ta vare på en pasient med DE, og for pasientene selv.

  outlook

  Prognosen avhenger av scenen og årsaken til denne sykdommen. Dysirkirkulatorisk encefalopati i hjernen gir egentlig ikke noe til å fullføre kur. Formålet med terapien er å forsinke eller stoppe utviklingen av kognitiv svekkelse og nevrologiske symptomer.

  DE øker dødeligheten, risikoen for skade fra fall.

  Diskutert hjernens encefalopati - årsaker, symptomer, diagnoser og behandlingsstandarder

  Kronisk skade på hjernens nervevev, som stadig utvikler seg, kalles vaskulær (dyscirculatory) encefalopati. Blant alle sykdommer i den nevrologiske profilen, okkuperer den det første stedet i verden i henhold til hyppigheten av diagnosen. Dysirkirkulatorisk encefalopati, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene, er delt inn i tre grader, som hver tilsvarer bestemte egenskaper.

  Hva er dyscirculatory encefalopati

  DEP er et syndrom av hjerneskade, som er i stand til å utvikle seg over tid. Vaskulær encefalopati (kode for ICD-10 І 67) fører til strukturelle endringer i hjernevævet, noe som påvirker kvaliteten på organets funksjoner. Sykdommen har tre grader, flere typer og en annen prognose for utvinning av hvert av stadiene. I mangel av behandling fører sykdommen nylig til en sunn person til demens og absolutt manglende evne til det sosiale livet.

  årsaker

  Det er vaskulær encefalopati på grunn av nedsatt hjernecirkulasjon, som forekommer enten i blodårene eller i hjernens hovedkar. Blant årsakene til encefalopati skiller legene følgende:

  • arteriell hypertensjon;
  • aterosklerose av cerebral fartøy;
  • vaskulitt av hjernens kar
  • alkoholisme;
  • kronisk iskemi;
  • neurokirkulatorisk (vegetovaskulær) dystoni;
  • osteokondrose av livmoderhalsen;
  • langsiktige følelsesmessige lidelser.

  symptomer

  Hvert av stadiene av karsirkulatorisk (vaskulær) encefalopati antyder sine karakteristiske tegn på sykdommen. Imidlertid er det mulig å skille og generelle symptomer på DAP, som er tilstede i forskjellige grader av alvorlighetsgraden med sykdomsprogresjonen:

  • svimmelhet, hodepine;
  • brudd på oppmerksomhet;
  • forstyrrelse av kognitiv aktivitet
  • tap av effektivitet;
  • depresjon;
  • kognitive forstyrrelser;
  • nektelse av sosial tilpasning
  • gradvis tap av uavhengighet.

  MR-tegn på dyscirculatory encefalopati

  Hvis du har de ovennevnte symptomene, bør du umiddelbart kontakte en nevrolog som vil sende deg til ytterligere instrumentforskning. Under gjennomføringen av en MR, kan en lege mistenke tilstedeværelsen av diskusjonsendringer ved spesifikke MR-tegn:

  • vaskulære hypotensive inneslutninger;
  • tegn på hydrocephalus;
  • Tilstedeværelsen av kalkninger (aterosklerotiske plakk);
  • innsnevring eller tilstopping av vertebrale, basilære, karotiske kar.

  CT tegn

  Datatomografi bidrar til å bestemme graden av hjerneskade. Patologiske endringer i orglet på CT-skanningen ser ut som områder med lav tetthet. Disse kan være konsekvenser av hjerneinfarkt (ufullstendig type), fokalitet av iskemisk skade, cyster av post-fornærmelse opprinnelse. CT utføres for å motbevise eller bekrefte diagnosen DAP. Kriterier som bekrefter forekomsten av patologi:

  • utvidelse av hjernens ventrikler og subarachnoid rom;
  • fenomenet "leukoareose" i det subkortiske og periventrikulære laget;
  • lesjoner i den grå og hvite hjernen substansen, som er representert av postischemic cyster og lacunar slag.

  Typer av sykdom

  Avhengig av årsaken til utviklingen av sykdommen, er det flere typer cerebral vaskulær insuffisiens:

  • venøs encefalopati (brudd på venøs utstrømning av blod);
  • hypertensiv angioencefalopati (hengivenhet av subkortiske strukturer og hvitt materiale);
  • karsirkulatorisk leukoencefalopati av hjernen (diffuse vaskulære lesjoner mot vedvarende arteriell hypertensjon);
  • aterosklerotisk encefalopati (brudd på patentering av arterier mot aterosklerose)
  • encefalopati av blandet opprinnelse.

  Stadier av

  Det er tre stadier av vaskulær encefalopati:

  1. DEP på 1 grad innebærer små hjernesår, som lett forveksles med symptomene på andre sykdommer. Når du gjør en diagnose på dette stadiet, kan du oppnå en stabil remisjon. Første grad er uttrykt av følgende symptomer: Lyder i hodet, svimmelhet, søvnforstyrrelser, utseendet på ubalanse i å gå.
  2. DEP av 2. grad karakteriseres av pasientforsøk på å klandre andre mennesker for deres feil, men denne tilstanden er ofte foran en tid med hard selvkontroll. Den andre fasen av diskusjonsforandringer i hjernen er representert ved følgende symptomer: alvorlig hukommelsestap, nedsatt kontroll over handlinger, depressiv tilstand, anfall, økt irritabilitet. Selv om denne grad av disiplinær status forutsetter tilstedeværelse av funksjonshemming, beholder pasienten fortsatt evnen til å betjene seg selv.
  3. DEP i tredje grad (dekompensering) er overgangen til patologi i form av vaskulær demens, når pasienten har en sterk demens. Den tredje fasen forutsetter at pasienten har urininkontinens, parkinsonisme, disinhibition og koordinasjonsforstyrrelser. En person er helt avhengig av andre, trenger konstant omsorg og varetekt.

  diagnostikk

  I tillegg til CT og MR i hjernen diagnostiserer legene DEP med en visuell vurdering av nevrologiske manifestasjoner av sykdommen og undersøkelse av nevropsykiatrisk undersøkelse av pasienten. Det tar hensyn til graden av diskutasjonsendringer som oppdages i REG (studie av hjerneskipene), samt de som er registrert med ultralyd Doppler og i analysen av pasientens blod. På grunnlag av alle data er det et generelt bilde av encefalopati, dets stadium er etablert, og strategien for behandling er bestemt.

  Behandling av hjerne-encefalopati

  Behandling av pasienter med DAP inkluderer tiltak rettet mot korrigering av hjernes vaskulære patologi, forebygging av tilbakefall, forbedring av blodsirkulasjonen og normalisering av nedsatt hjernefunksjon. Grunnleggende prinsipper for kompleks behandling:

  • Reduksjon av overflødig kroppsvekt;
  • nekte å konsumere mettet fett
  • Begrensning av forbruk av bordssalt til 4 g / dag;
  • utnevnelsen av vanlig fysisk aktivitet;
  • nektelse fra alkohol, røyking.

  Behandlingsstandarder

  Hvis korreksjonen av livsstilen er ineffektiv, foreskriver behandlingsstandarden i nevrolog utnevnelsen av medisiner som senker blodtrykket, undertrykker manifestasjoner av aterosklerose og legemidler som påvirker hjernenes neuroner. Når medisineringstrening ikke bidrar til å eliminere eller redusere utviklingen av encefalopati, utføres kirurgi på veggene til de viktigste cerebrale karene.

  medisinering

  I forbindelse med diagnoseproblemet, begynner behandling av vaskulær encefalopati ofte med andre trinn, når det ikke er tvil om kognitiv svekkelse. Med henblikk på patogenetisk behandling av forstyrrelser i hjernen, er medisinske preparater tilordnet forskjellige grupper foreskrevet:

  1. Angiotensin-omdannende enzym-hemmere. Det vises til pasienter i nærvær av hypertensjon, diabetes, aterosklerose hos nyrene, hjertesvikt.
  2. Betablokkere. Disse stoffene senker blodtrykket, bidrar til restaurering av hjertefunksjon.
  3. Kalsiumantagonister. De forårsaker en antihypertensiv effekt, fremmer normalisering av hjerterytmen. Hos eldre pasienter elimineres kognitiv svekkelse og bevegelsesforstyrrelser.
  4. Diuretika. Kalt for å redusere blodtrykket ved å redusere volumet av sirkulerende blod og fjerne overflødig væske.

  vasodilators

  Bruk av vasodilatormedikamenter bidrar til å forbedre funksjonen til hjernens nervesvev, for å fjerne cerebral angiospasm. De beste medisinene i sitt slag:

  1. Cavinton. Reduserer økt viskositet i blodet, øker mental aktivitet, har en antioksidant effekt. Med hjernesirkulatorisk patologi brukes 15-30 mg / dag. Den terapeutiske effekten utvikler seg etter 5-7 dager. Behandlingsforløpet er 1-3 måneder. Når doseringen overskrides, kan bivirkninger oppstå: takykardi, senking av arterielt trykk, svimmelhet, søvnforstyrrelser.
  2. Vazobral. Kombinerte legemiddel som forbedrer hjernecirkulasjonen. Tilordne i fravær av aterosklerose og vaskulær spasme på grunn av hypertensiv krise. Tabletter tas muntlig under måltider i 1 del 2 ganger daglig. Behandlingstid - 2-3 måneder. Hvis dosen er feil, kan kvalme, hodepine, allergiske manifestasjoner oppstå.

  Nootropics og neuroprotectors

  Å behandle en pasient med vaskulær encefalopati er umulig uten stoffer som forbedrer metabolismen i nervesvev. Disse inkluderer:

  1. Piracetam. Forbedrer syntesen av dopamin i hjernen, øker innholdet av norepinefrin. Påfør tabletter inne i en daglig dose på 800 mg 3 ganger før måltider til tilstanden forbedrer eller andre instruksjoner fra behandlingslegen. Det er ikke foreskrevet for Piracetam ved akutt nyresvikt, diabetes mellitus eller i nærvær av allergiske reaksjoner angitt i anamnese.
  2. Nootropil. Har en positiv effekt på hjernens metabolske prosesser, forbedrer den integrerende aktiviteten. Doseringsregime for voksne - 30-60 mg / kg vekt i 2-4 timer / dag. Varigheten av behandlingen er 6-8 uker. Kontraindisert stoff i alvorlig nyresvikt, hemorragisk slag, overfølsomhet overfor komponentene.

  Kirurgisk behandling

  Når graden av innsnevring av blodkarene når mer enn 70% eller pasienten allerede har overført akutte former for diskalarisk (vaskulær) encefalopati, er kirurgisk behandling foreskrevet. Det finnes flere typer operasjoner:

  1. Endarterectomy. Rekonstruktiv kirurgi, hvis mål er å gjenopprette blodstrømmen til det berørte karet.
  2. Stenting. Intervensjon utføres med det formål å installere en spesiell ramme (stent) for å gjenopprette lumen av arterien.
  3. Påføring av anastomoser. Essensen av operasjonen er implantasjonen av den tidsmessige arterien i den cerebrale karters kortikale gren.

  Folkemidlene

  I begynnelsen av utviklingen av diskusjonsforandringer i hjernen kan følgende folkeoppskrifter være effektive:

  1. Infusjon av hund rose. Reduser permeabiliteten til kapillærene, forbedrer hjernebirkningen. Tørke frukter (2 ss) bør knuses, hell kokende vann (500 ml), insister 20-30 minutter. Deretter må du drikke i stedet for te 2-3 ganger per dag i løpet av behandlingen.
  2. Infusjon av blomster av kløver. Vil bli kvitt støy i hodet. For matlaging trenger du 2 ss. l. rå, hell 300 ml kokende vann, fyll i 1 time. Ta i løpet av dagen 3-4 ganger i en halv time før måltider. Infusjonen skal være full i løpet av en forverring av symptomer.

  outlook

  Med en sakte nåværende sykdom er prognosen gunstigere enn med en raskt fremgangende sykdom. Jo eldre pasientens alder, jo mer uttalt symptomene på vaskulær encefalopati. I lang tid kan sykdomsforløpet bare stoppes ved første fase av utviklingen av forstyrrelser i hjernen. Den andre graden av sykdommen gjør det også ofte mulig å oppnå remisjon. Den mest ugunstige prognosen er den tredje fasen av encefalopati. Pasienten er ikke fullstendig gjenopprettet, og terapien er rettet mot symptomatisk behandling.

  forebygging

  For å forhindre utviklingen av hjertesirkulasjonspatologi i hjernen til siste stadium, er det nødvendig å ta tiltak for å kurere det umiddelbart etter diagnose. Forebygging inkluderer:

  • opprettholde en sunn livsstil;
  • Overholdelse av anbefalingene fra den behandlende legen
  • tilslutning til riktig ernæring;
  • vanlig trening;
  • unngå stressende situasjoner;
  • medisinsk undersøkelse en gang hvert halvår.

  video

  Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

  Diskutasjonsendring 1, 2 og 3 grader, hva er det, symptomene og behandlingsmåten

  Vaskulære sykdommer, spesielt i situasjoner hvor de påvirker hjernen, er farlige komplikasjoner, opp til demens og hjerneslag. Det er viktig å holde rede på begynnelsen av de første angstsymptomene og starte en kvalifisert behandling på et tidlig stadium under tilsyn av en lege.

  Definisjon av DEP - hva er det? Det er diagnostisert encefalopati (DEP) er plassert ved flere endringer er funnet i hjernevevet som følge av kroniske forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon.

  årsaker

  Forskerne fant ut hvilke forhold som påvirker utviklingen av dyscirculatory encephalopathy.

  Det er flere kategorier:

  • Årsaker forbundet med genetiske lidelser som forårsaker sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.
  • Årsaker etter fødselen. Forbindelse med brudd på integriteten til hjernevæv på grunn av traumer eller sykdommer i nervesystemet.

  Det er bevist at aterosklerotiske, inflammatoriske endringer i karene, krenkelse av karene ved ryggvirvlene i osteokondrose i den øvre ryggraden, er primært akseleratorer i den første gradens offensiv.

  Indirekte påvirkes negativt av røyking, alkoholisme, overspising, mangel på mosjon - alt dette fører til en økning i dårlige kolesterolet, tetter blodårene og trombose, blant annet i hjernen.

  I diabetes mellitus er det også endringer i blodkarene i hele organismen - derfor er dette syndromet også referert til som predisponerende faktorer i utviklingen av DEP.

  Mekanismer for sykdomssykdom

  Som et resultat av redusert blodtilførsel til hjernen av de ovennevnte årsakene, oppstår hypoksi - en kronisk mangel på oksygen i hjernecellene. Under oksygen sultens død dør de mest følsomme nervecellene i hjernen, og i deres sted forblir sentraliteter av sjeldne tilfeller - tomhet i sin essens, de kalles stille infarkter.

  Først av alt dør hvite sager og subcortex dør. Krenkelser og gradvis forsvinner koblinger mellom ulike deler av hjernen, og derfor begynner å tenke, minne, følelsesmessig stabilitet. Deretter endres strukturer som er ansvarlige for koordinering av bevegelser.

  Dermed er vaskulær insuffisiens dødsårsaken til hjerneceller og ødeleggelse av nevrale forbindelser.

  Som et resultat utvikler en vedvarende nevrologisk lidelse - dyscirculatory encephalopathy.

  utbredelsen

  Trist statistikk gir skuffende data - ca 6% av verdens befolkning har en diagnose av DEP.

  Blant befolkningsgruppene ble personer som lider av DEP i 2. grad identifisert blant 35-55-åringer. Sannsynligheten for forekomsten av DEP øker mange ganger hos eldre over 60 år.

  Avhengigheten av sykdommen med yrket ble funnet ut - jo større antall tilfeller ble funnet blant personer som var engasjert i mentalt arbeid. Dette skyldes kroppens tvunget posisjon, mangel på motoraktivitet i løpet av dagen - og som følge av utviklingen av cervikal osteokondrose, provokerende DEP.

  For det meste er eldre utsatt for sykdommen. Absolutt fravær av noen behandling bidrar til sin sakte progresjon, og til slutt fører det til slike dødelige komplikasjoner som et slag. På 2 grader, i motsetning til første grad dp, manifesteres motor dysfunksjon mer lys, forringelse av tilpasning til samfunnet.

  klassifisering

  Det er flere viktige typer dyscirculatory encephalopathy av 2. grad, forskjellig i spesifisitet av kurset og symptomer:

  1. Den vanligste typen DEP 2 grad - aterosklerotisk.

  Grunnen er enkel og forferdelig omfanget av dens forekomst - blokkering av cerebral vaskulær aterosklerotisk plakk som hemmer blodstrøm og normale prosesser i hjerneaktivitet.

  1. Den nest vanligste typen - hyperton

  Det manifesterer seg hos unge pasienter og eldre. Ofte utvikler seg til alvorlig form på kort tid. Hovedsymptomet er en abrupt kraftig økning i blodtrykk til høye tall. Karakteristisk er forandringen i den psyko-statiske tilstanden av typen apati og inhibering.

  1. Den tredje typen - venøs encefalopati.

  Årsaken ligger i den kompliserte utstrømningen av blod fra hjernen gjennom venene, dette fører til effusjon av væskefasen av blod i vevene rundt hjernens kar og dets puffiness. Kronisk stagnasjon av venøst ​​blod provokerer forværring av DEP.

  1. mixed skriver.

  Dette skjemaet kombinerer funksjonene i alle tre av de ovennevnte skjemaene. Symptomatologi er foranderlig, hvorfor en lege kan ha noen problemer med å diagnostisere.

  Symptomer - oppkast, diskordinering, tap av oppmerksomhet, knapphet og sløv tanke, stemningsstabilitet, endringer i fundus, minnesfall.

  En slik sykdom som DEP innebærer tilstedeværelse av et antall syndromer:

  • Vestibular-koordinasjonssyndrom - Dette syndromet er preget av en forstyrrelse i det vestibulære apparatets arbeid, som er ansvarlig for normal koordinering av bevegelser og romlig følelse.
  • Dissonemisk syndrom - søvnforstyrrelser i alle manifestasjoner.
  • Cephalgisk syndrom - betyr bokstavelig talt en alvorlig hodepine, samt tilstedeværelsen i ørene til ringen, støy og noen ganger - oppkast.
  • Kognitivt syndrom - innebærer et brudd på tenkning, spesielt tydelig manifestert etter aktivt mentalt arbeid, oftere om kvelden.

  Symptomer og behandling av DEP i 2. grad

  Den beskrevne sykdommen utvikler seg gradvis over tid. For DEP 2 grader preget av en økning i lysstyrken av symptomer. Pasienter og deres slektninger legger merke til forverring av minne og intellekt, slutte å fullføre arbeidet. Selv på husstandsnivå, oppstår problemer. Lange timer slike pasienter kan sitte eller ligge i tomgang uten å vise noen interesse. Stemningen blir apatisk.

  Kompleksiteten i diagnosen er at DEP i 2. grad er problematisk å skille fra DEP i tredje grad.

  behandling

  Med den andre graden av DAP er behandlingen primært rettet mot å gjenopprette normal blodtilførsel til hjernen og forhindre utvikling av mulige komplikasjoner. Sykdommen terapi inkluderer:

  • Nootropiske legemidler som forbedrer minne og mental aktivitet;
  • Narkotika som normaliserer blodtrykket;
  • Midler som reduserer blodets viskositet til forebygging av vaskulær trombose;
  • Legemidler som reduserer innholdet av lavdensitetslipoproteiner i blodet, involvert i dannelsen av aterosklerotiske plakk i karene.

  VIKTIG! Narkotika bør foreskrives utelukkende av en lege! Det nødvendige behandlingsforløpet er valgt av en spesialist neurolog enkeltvis. Alle avtaler er avhengig av helsetilstanden og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

  Terapeutisk og profylaktisk diett, undertrykke forbruket av produkter med høyt fettinnhold, samt et redusert saltinnhold:

  • Redusert forbruk av kjøtt, hele stekt, røkt;
  • Regelmessig bruk av fettfattig fisk og annen sjømat i kostholdet;
  • Daglig forbruk av friske grønnsaker, frukt;
  • Nøtter og tørkede frukter;
  • Sour-melk produkter;
  • frokostblandinger;
  • Og også, opphør av røyking og alkoholmisbruk;
  • Terapeutisk fysisk trening.
  • Bad som fremmer vasodilasjon - for eksempel radon eller karbondioksid;
  • Den terapeutiske massen av kraftsonen bidrar til å lindre spenningen fra livmorhalsområdet og spasmer av blodkar;
  • Galvanoterapi av kraftsonen - prosedyren fremmer normalisering av blodsirkulasjonen;
  • Ultrafrekvensbehandling (UHF) - er rettet mot å øke blodstrømshastigheten, akselerere tilførselen av oksygen og næringsstoffer til vev, har antiinflammatorisk effekt;
  • Elektroslep - kjernen i teknikken er å stimulere lavfrekvente strømmer av hvitt og grått stoff i hjernen, terapi fremmer avslapning, forbedrer dannelsen av nye nevrale forbindelser;
  • Behandling av infrarød laserstråling - prinsippet om terapeutisk virkning er lik UHF-terapi.

  Alle metoder for fysioterapi innebærer en kursapplikasjon av 8-20 prosedyrer.

  Metoder for behandling av alternativ medisin kan brukes - akupunktur, hirudoterapi, fytoterapi.

  diagnostikk

  Diagnosen "Cirkulatorisk encefalopati av 2. grad" ligger innenfor en neurologs kompetanse. Legen vurderer alltid pasientens klager samlet, med tanke på klager fra pasientens slektninger og nærtstående personer, og indikatorene for objektiv undersøkelse.

  Komplekset med instrumentelle undersøkelser inkluderer nødvendigvis:

  • Datamaskin og magnetisk resonanstomografi i hjernen - disse studiene reflekterer det mest komplette bildet av tilstanden av hjernevev på tidspunktet for
  • Rheoencefalografi av cerebral fartøyer - lar deg vurdere tilstanden til hjerneskarene selv ved deres ekspansjonsgrad og fylling med blod.

  Konsultasjoner av hvilke spesialister som er nødvendige:

  • nevrolog;
  • kardiolog;
  • øyelege;
  • endokrinolog;
  • Psykoterapeut.

  komplikasjoner

  Uten skikkelig behandling og dispensarobservasjon av pasienter, er sykdomsprogresjonen og følgende komplikasjoner mulige:

  • Blødning i hjernen og hjerneslag;
  • Ødem i hjernen;
  • Hjerteinfarkt;
  • Demens.

  funksjonshemming

  For i dag er funksjonshemming bevilget dersom pasienten ikke klarer å utføre arbeidsoppgaver på grunn av den etablerte diagnosen "disirkulatorisk encefalopati".

  Muligheten for uførhet med DEP på 1 grad er ikke høy.

  I tilfelle DEP av 2. grad av sykdommen blir pasienter tildelt en tredje funksjonshemmede gruppe dersom de er i stand til å oppfylle en del av deres arbeidsforpliktelser.

  Den andre gruppen er tildelt både ved 2 og 3 grader DEP - i denne varianten har pasientene periodiske dips i minnet. På ingen måte kan de utføre faglige oppgaver.

  Den første gruppen av funksjonshemming kan bare tildeles ved DEP i 3. grad, noe som indikerer den store faren for dette skjemaet.

  Ovennevnte punkter gjenspeiles i Russlands føderale lov "om sosial beskyttelse av funksjonshemmede". Oppgaven av en bestemt gruppe utføres etter å ha bestått medisinsk undersøkelse.

  Hvor mange bor

  Hvor mye kan du leve med problemet? Diagnostikk av DEP er langt fra å være en dom for pasienter. Tidlig påbegynt literat behandling kan redusere utviklingen av patologien til hjerneskade i flere tiår.

  Hvis du ignorerer symptomene på sykdommen, skjer overgangen til neste stadium omtrent 18-24 måneder senere.

  forebygging

  Alle mennesker i fare bør systematisk overvåke blodtrykket deres hver dag. En gang i året for å sjekke blodet for innholdet av kolesterol, sukker. Å lede en sunn livsstil: Å spise riktig og fullt, å gi opp røyking og alkohol, for å være fysisk aktiv, for å unngå stress. Behandle dispensertilsyn hos den behandlende legen.

  Alt om dyscirculatory encefalopati

  Vaskulær insuffisiens fører til ujevn fôring av ulike soner i hjernen. Berørt av oksygen og næringsstoffer, slutter de å utføre sine funksjoner og blir gradvis ødelagt.

  Med karsirkulatorisk encefalopati observeres psykiske og psykomotoriske forstyrrelser, og utvikling av motoriske lidelser er også mulig.

  I praksis av nevrologer anses denne sykdommen som en av de vanligste. Ifølge statistiske data viser sykdomsforstyrrelser i 5-6% av befolkningen. Alvorlige komplikasjoner av det beskrevne syndromet er utviklingen av senil demens, samt iskemisk slag.

  ÅRSAKER

  Encefalopati utvikles på bakgrunn av sykdommer, som bidrar til en gradvis reduksjon i lumen av arteriene som gir blod til hjernen. Syndromet utvikler seg gjennom årene og forårsaker uopprettelige endringer i hjernekonstruksjoner. De mest sårbare er hvite materie og subkortiske strukturer.

  Provoking patologier:

  • arteriell hypertensjon;
  • diabetes mellitus;
  • arterosklerotiske lesjoner av hjernekarene;
  • hyperkolesterolemi;
  • osteokondrose, ryggrads traumer;
  • venøs stasis av blod;
  • vegetativ-vaskulær dystoni;
  • arytmi;
  • blodsykdommer;
  • vaskulitt.

  De provokerende faktorene:

  • arvelig predisposition;
  • kroppsvekt over normale verdier
  • lav fysisk aktivitet;
  • mentalt arbeid;
  • stress,
  • røyking, drikking av alkoholholdige drikkevarer.

  Alle disse faktorene forårsaker et brudd på blodtilførselen til hjernen, hypoksi og atrofi av vevet. Vascular dyscirculatory encephalopathy diagnostiseres 2 ganger oftere blant hypertensive pasienter.

  KLASSIFISERING

  Sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen encefalopati er klassifisert etter flere tegn.

  Formen av sykdommen avhengig av etiologien:

  • arterosklerotisk encefalopati;
  • hypertensjon;
  • venøs;
  • blandet.

  Former av sykdommen etter dagens natur:

  • sakte fremgang, eller klassisk;
  • hurtig progressiv;
  • remitting.

  Isolere sirkulatorisk encefalopati, hvor progressive endringer forekommer i hjernevævet, ledsaget av neurasthenisk syndrom.

  sYMPTOMER

  Mange middelaldrende og eldre merker en rask tretthet og tretthet. Hos 65% av pasientene observeres en følelsesmessig lidelse i form av depresjon. Disse symptomene er uspesifiserte og ustabile, så de er ofte ikke grunnen til å søke medisinsk hjelp. Det er mulig at disse er tegn på karsirkulatorisk encefalopati, som bør identifiseres og behandles i de tidlige utviklingsstadiene.

  Det kliniske bildet av sykdommen avhenger av det berørte området av hjernen og er beskrevet av karakteristiske syndromer.

  Symptomer på dyscirculatory encefalopati:

  • Patologiske endringer i kapillærene som omslutter hjernen, med kronisk karsirkulatorisk encefalopati, manifesteres i form hodepine.
  • Når de subkortiske sonene blir ødelagt, tretthet, mild smerte, døsighet, tinnitus og humørsvingninger.
  • Når endringer i det grå stoffet er notert Tankeforstyrrelse, Det er vanskelig for en person å konsentrere seg, planlegge handlinger og huske ny informasjon.
  • Nederlaget for pyramide strukturer forårsaker forstyrrelser i bevegelsen. Dette manifesteres i gang og ansiktsuttrykk av en person.
  • Når nevroner er ødelagt i hjernebarken Pasienten blir for impulsiv.
  • Nekrotiske endringer i det subkortiske laget av frontal lobe provoserer Depresjon, apati og manglende evne til selvbetjening.
  • Forstyrrelser i kortisk-nukleare veier forekommer eksternt ufrivillige bevegelser av leppene med irritasjon av huden.
  • Ved døden av nevroner i den occipitale subkortiske delen verre visjon.

  Grad av sykdom

  Avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene er disirkulatorisk encefalopati delt inn i en rekke grader.

  Grader av alvorlighetsgrad av dyscirculatory encephalopathy:

  • ² grad. Ved de første tegn på karsirkulatorisk encefalopati utviser pasienten følelsesmessige forstyrrelser i form av tearfulness, depresjon og irritabilitet. Noen ganger kan du ha hodepine. Tretthet vokser raskt, selv etter mindre fysisk anstrengelse, reduseres mentale fakulteter.
  • ІІ grad karakterisert ved en aktiv progresjon av de beskrevne symptomer. Det er tegn på organisk hjerneskade. Pasienten har forstyrret koordinasjonen av bevegelser, utvikler patologisk refleks, lammelse og parese.
  • ІІІ grad. Pasienten er apatisk, hans aktivitet er uproduktiv eller slet ikke. Sannsynligvis epileptiske anfall. En person kan ikke selvbetjene seg selv, han trenger hjelp fra andre.

  DIAGNOSE

  Med henblikk på tidlig diagnose av dyscirculatory encephalopathy, anbefales alle personer i fare for å ha regelmessige undersøkelser hos en nevrolog. Ved diagnostisering av atrofi grad 2 gjør det mulig å suspendere den patologisk prosess, så i det tredje trinn markerte forandringer i nervecellene ikke responderer på behandling.

  For å identifisere strukturelle og funksjonelle endringer i hjernen utføres en rekke undersøkelser.

  Metoder for diagnostisering av dyscirculatory encephalopathy:

  • Beregnet tomografi (CT, MR);
  • neurosonography;
  • galvanotherapy;
  • elektroencefalografi;
  • rheoencephalography.

  Tomografi gir et klart bilde av patologiske endringer i fase 2 og 3 av sykdommen. Når diagnosen utføres, er legene avhengige av MR-tegn.

  MR-tegn på dyscirculatory encefalopati:

  • Tilstedeværelse av aterosklerotiske plaques (kalsifiseringer);
  • tegn på hydrocephalus;
  • vaskulære hypotensive inneslutninger.

  Konstruksjon, blokkering, aterosklerotiske endringer i karene kan vise uspesifikke symptomer. Tegn på at dette er encefalopati kan detekteres ved hjelp av ultralydsdopplerografi.

  BEHANDLING

  Terapi bør begynne i de tidlige stadiene av sykdommen, med de første tegn på karsirkulatorisk encefalopati. Slike tiltak er truffet for å hindre stroke og er komplisert behandling.

  Ved første og andre stadier av karsirkulatorisk encefalopati, er behandlingen rettet mot å gjenopprette nerveceller og forbedre hjernecirkulasjonen. Nøkkelen til vellykket behandling er også stabilisering av blodtrykk og normalisering av lipidmetabolisme. For dette formålet er en rekke medisiner og fysioterapi prosedyrer foreskrevet.

  Narkotikabehandling av dyscirculatory encephalopathy:

  • Antihypertensive stoffer som reduserer blodtrykket.
  • Venotonics - for å øke tonen i veggene i blodårene.
  • Nikotinsyrepreparater for stimulering av blodsirkulasjon.
  • Statiner anbefales for å senke kolesterol i blodet.
  • Nootropiske legemidler øker aktiviteten og ledningsevnen til nevroner.
  • Vitaminer i gruppe B har en positiv effekt på metabolske prosesser i nerveceller.
  • Antihypoksanter reduserer alvorlighetsgraden av hypoksi.

  Fysioterapeutisk behandling av dyscirculatory encephalopathy:

  • UHF i nakkeområdet;
  • galvaniske strømmer på kraftsonen;
  • terapeutisk radon, karbondioksid og oksygenbad;
  • electrosleep;
  • akupunktur;
  • laser applikasjon.

  Vær også oppmerksom på overholdelse av lavt kalori diett med avvisning av fettstoffer av animalsk opprinnelse.

  Medisin og fysioterapi kan være effektive inntil symptomene på karsirkulatorisk encefalopati har oppnådd funksjonene i tredje fase av sykdommen.

  Vesentlig innsnevring av karene forårsaket av aterosklerotiske forandringer eller som oppstår ved cervikal osteokondrose, behandles raskt for å gjenopprette deres patency.

  Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter

  Encefalitt er en gruppe av inflammatoriske sykdommer i hjernemateriell som har en smittsom, allergisk eller giftig natur. Utviklingen av sykdommen kan forårsake.

  Dysirkirkulatorisk encefalopati

  Dysirkirkulatorisk encefalopati er en vanlig nevrologisk sykdom som skyldes en langsomt fremgangende kronisk lidelse i hjernecirkulasjonen av forskjellige etiologier.

  I den generelle strukturen av vaskulær nevrologisk patologi rangerer disirkulatorisk encefalopati først i hyppigheten av forekomsten i den generelle befolkningen. Sykdommen er oftere registrert hos eldre, men i de senere år har det vært en økning i antall tilfeller av karsirkulatorisk encefalopati i aldersgruppen under 40 år.

  Med det formål å tidlig detektere karsirkulatorisk encefalopati, anbefales det å gjennomgå regelmessige forebyggende undersøkelser hos en nevrolog for personer i fare.

  Blodtilførsel til hjernen forekommer i fire arterier (to indre halsarterie fra systemet arteria carotis og to vertebrale arterie av den kragebenet system). Søvnige arterier gir 70-85% av blodstrømmen til hjernen. Vertebrale arterier, forming vertebrobasilær bassenget, tilføre blod til de bakre områder av hjernen (cervikal ryggmargen og lillehjernen, medulla) og gir 15-30% av blodstrømmen til hjernen. Hjernevevet blod kommer arterier som strekker seg fra sirkelen av Willis utformet gjennom hovedårene nær bunnen av skallen. Hjernen i hvile forbruker 15% av volumet av blod, og samtidig 20-25% oksygen oppnådd ved å puste. Fra den indre og ytre cerebrale venøst ​​blod strømmer inn i de venøse bihulene i hjernen, som er plassert mellom ark av dura mater. Den strøm av blod fra hodet og halsen er båret av halsvenene, som hører til et system av superior vena cava og plassert på halsen.

  I tilfelle av ødeleggelse av cerebral sirkulasjon på bakgrunn av de uheldige virkninger av forskjellige trofiske faktorer forstyrret hjernevev hypoksi, noe som resulterer i celledød og dannelse av foci av hjernevev fortynning. Kronisk iskemi i de dype deler av hjernen bevirker et sammenbrudd i kommunikasjon mellom den cerebrale cortex og de basale ganglier, som i sin tur tjener som den viktigste patogene mekanismen for forekomst av vaskulær encefalopati.

  Årsaker og risikofaktorer

  Hovedårsaken til dyscirculatory encephalopathy er kronisk cerebral iskemi. Omtrent 60% av pasientene er sykdommen forårsaket av aterosklerotiske forandringer i hjernens karervegger.

  I fravær av rettidig tilstrekkelig behandling er det risiko for å utvikle vaskulær demens.

  Videre encefalopati forekommer ofte med kronisk hypertensjon (som et resultat av spastiske tilstander av cerebrale blodkar, noe som fører til uttømming av cerebral blodstrøm) med hypertensjon, polycystisk nyresykdom, kronisk glomerulonefritt, pheochromocytoma, hypofyse - Cushing.

  Andre sykdommer som kan bli en årsak til en patologisk prosess inkluderer Osteochondrose, Kimerli anomali, anomali av arteria vertebralis, nakkesøylen ustabilitet dysplastic karakter, og også etter mottatt ryggmargsskader. Encefalopati kan utvikles i pasienter med diabetes, spesielt i tilfeller hvor pasienter har diabetisk makroangiopati. Blant andre årsaker til sykdommen allokerer systemisk vaskulitt, arvelig angiopati, traumatisk hjerneskade, ischemisk hjertesykdom, arrytmier.

  Risikofaktorene inkluderer:

  • genetisk predisposisjon;
  • hyperkolesterolemi;
  • vektig;
  • utilstrekkelig fysisk aktivitet
  • overdreven psykisk stress;
  • dårlige vaner (spesielt alkoholmisbruk);
  • irrasjonell ernæring.

  Former av sykdommen

  Ifølge den etiologiske faktoren er disirkulatorisk encefalopati delt inn i følgende typer:

  • aterosklerotisk - den vanligste formen, med utviklingen av sykdommen, hjernefunksjonene forverres;
  • hypertonisk - kan vises i ung alder, forverret under hypertensive kriser; Det er fare for fremdrift av brudd på intelligens og minne ned til dyp demens;
  • venøs cerebrale funksjoner forverres mot bakgrunnen av ødem, som utvikler seg på grunn av vanskeligheter med utstrømning av blod;
  • blandet - kombinerer egenskapene til aterosklerotiske og hypertoniske former.

  På de første stadiene av sykdommen, viser pasientene å ha en sanatoriumbehandling.

  Avhengig av arten av sykdomsforløpet kan sykdommen sakte progressiv (klassisk), remitting og raskt progressiv (galopperende).

  Stages av sykdommen

  I løpet av disirkulatorisk encefalopati bestemmes tre stadier.

  1. Ingen endring i nevrologisk status tilstrekkelig behandling tillater vanligvis å oppnå en stabil langsiktig remisjon.
  2. Begynnelsen av sosial feiljustering, objektive nevrologiske lidelser blir observert, og evnen til selvbetjening er bevart.
  3. Utvikling av vaskulær demens, forverring av nevrologiske lidelser, fullstendig avhengighet av pasienten på andre.

  Symptomer på dyscirculatory encefalopati

  Dysirkirkulatorisk encefalopati er preget av nedsatt kognitiv funksjon, nedsatt motor og følelsesmessige lidelser.

  Karakteristisk gradvis og subtil begynnelse av utviklingen av den patologiske prosessen. I den første fasen av karsirkulatorisk encefalopati er det kliniske bildet vanligvis dominert av følelsesmessige lidelser. Omtrent 65% av pasientene klager på depresjon og lavt humør. De er preget av fiksering på ubehagelige følelser av somatisk natur (smerter i rygg, ledd, indre organer, hodepine, støy eller ringing i ørene, etc.), som ikke alltid skyldes eksisterende sykdommer. Depressiv tilstand med karsirkulatorisk encefalopati, som regel, skjer under påvirkning av en mindre psykotraumatisk årsak eller spontant, dårlig egnet til korreksjon ved hjelp av antidepressiva og psykoterapeutiske teknikker. I 20% av tilfellene kommer alvorlighetsgraden av depresjon i betydelig grad.

  Hos pasienter med innledende stadier av karsirkulatorisk encefalopati, blir eksacerbasjoner ofte forårsaket av psykomotisk overbelastning, yrkesfare.

  Andre symptomer på vaskulær encefalopati utgangspunktet omfatter irritabilitet, passer for aggresjon mot andre, humørsvingninger, anfall av ukontrollerbar gråt for inkonsekvente grunner, forvirring, tretthet, søvnforstyrrelser. I 90% av pasienter med svekket hukommelse observert, dårlig konsentrasjon, problemer med planlegging og / eller organisere noen aktivitet, tretthet med den intellektuelle belastning, bremse farten på tenkning, redusert kognitiv aktivitet, vanskeligheter ved å bytte fra en aktivitet til en annen. Noen ganger er det økt respons på ytre stimuli (høy lyd, lys), asymmetri i ansikt, tunge avvik fra midtlinjen, oculomotor lidelser, utseendet av patologiske reflekser, ustø når han går, kvalme, oppkast og svimmelhet mens du går.

  Den andre fasen av karsirkulatorisk encefalopati er preget av forverring av kognitive og motoriske lidelser. Det er en betydelig forverring av minne og oppmerksomhet, en merkbar intellektuell tilbakegang, vanskeligheter med å utføre tidligere gjennomførbare intellektuelle oppgaver, apati, tap av interesse i tidligere hobbyer. Pasienter er ikke i stand til å kritisk vurdere sin status, overskatte deres intellektuelle evner og ytelse, de er preget av egocentrisme. Med utviklingen av den patologiske prosessen hos pasienter, er evnen til å generalisere, orientere i tid og rom tapt, det er daglig døsighet og dårlig nattesøvn. En typisk manifestasjon av dyscirculatory encephalopathy på dette stadiet er forsinket shuffling i små trinn ("skier's gang"). I ferd med å gå, er det vanskelig for pasienten å begynne bevegelse, og det er like vanskelig å stoppe. I dette tilfellet observeres ikke motorforstyrrelser i arbeidet i de øvre lemmer.

  I den generelle strukturen av vaskulær nevrologisk patologi rangerer disirkulatorisk encefalopati først i hyppigheten av forekomsten i den generelle befolkningen.

  Hos pasienter med stadium III av karsirkulatorisk encefalopati observeres alvorlige tenkningssykdommer, og evnen til å jobbe er tapt. Med videre progresjon av den patologiske prosessen er evnen til selvbetjening tapt. Pasienter med dette stadiet av sykdommen er ofte engasjert i en slags uproduktiv aktivitet, men i de fleste tilfeller mangler de motivasjon for noe yrke, likegyldighet til hva som skjer rundt dem, deres omgivelser og seg selv er notert. Utvikle alvorlige taleforstyrrelser, urininkontinens, tremor, parese eller lammelse av lemmer, pseudobulbar syndrom, i noen tilfeller - epileptiforme anfall. Pasienter faller ofte når de går, spesielt i hjørner og stopp. Når kombinert dyscirculatory encefalopati med osteoporose under slike fall, oppstår brudd (oftest - en brudd på lårets hals).

  De viktigste nevrologiske manifestasjoner av sykdommen inkluderer gjenopplivelse av senreflekser, utvidelse av refleksogene soner, vestibulære lidelser, muskelstivhet, kloner i underekstremiteter.

  diagnostikk

  Diagnosen av cirkulatorisk encefalopati er etablert på grunnlag av alvorlige symptomer på sykdommen i seks måneder eller mer.

  For å få en diagnose, blir klager og anamneser samlet. Siden kognitiv forringelse i de tidlige stadiene av sykdommen kan gå ubemerket for pasienten og hans kjære, anbefales spesielle diagnostiske tester. For eksempel blir pasienten bedt om å gjenta individuelle ord for legen, tegne et ratt med piler som angir en bestemt tid, og deretter gjenta ordene som pasienten gjentas etter legen, etc.

  Hovedårsaken til dyscirculatory encephalopathy er kronisk cerebral iskemi.

  Bærer ultrasoniske doppler-blodkarene i hode og nakke, tosidig skanning og magnetisk resonans-angiografi, cerebrale kar. I noen tilfeller er tilordnet computer tomografi, noe som gjør det mulig å beregne graden av hjerneskade og bestemme fasen av vaskulær encefalopati (for jeg stadium av sykdom bestemt ved hjelp av mindre organiske hjerneskader på II - små lommer av redusert tetthet av hvit substans, utvide furer og hjerne ventrikler, i III stadium - markert atrofi i hjernen).

  Magnetisk resonanstomografi i hjernen gjør det mulig å skille disirkulatorisk encefalopati med Alzheimers sykdom, Creutzfeldt-Jakob sykdom, spredt encefalomyelitt. De mest pålitelige tegnene som indikerer denne sykdommen inkluderer deteksjon av foci av "mute" cerebral infarcts.

  Indikasjonene er elektroencefalografi, echoencefalografi, rheoencefalografi.

  For å identifisere etiologiske faktor nødvendig for konsultasjon med en kardiolog blodtrykksmåling, gjennomføre elektro, blodprøver på koagulasjon, blodkjemi analyse (bestemmelse av total kolesterol, høy og lav tetthet lipoproteiner, glukose). For å klargjøre diagnose kan kreve en konsultasjon med et oftalmologisk utføre ophthalmoscopy og definisjon av synsfeltene. For å bestemme nevrologiske lidelser, er det nødvendig med nevrologisk konsultasjon.

  Behandling av dyscirculatory encefalopati

  Behandlingen av karsirkulatorisk encefalopati er rettet mot å eliminere den etiologiske faktoren, forbedre hjernecirkulasjonen, beskytte nervene fra hypoksi og iskemi.

  Hjernen i hvile forbruker 15% av volumet av blod, og samtidig 20-25% oksygen oppnådd ved å puste.

  På de første stadiene av sykdommen, viser pasientene å ha en sanatoriumbehandling.

  Grunnlaget for patogenetisk behandling av sykdommen er legemidler som forbedrer hjernehemodynamikk (kalsiumkanalblokkere, fosfodiesterasehemmere). Ved detektering av økt blodplateaggregering, brukes antiplateletmidler. Med arteriell hypertensjon - hypotensive stoffer, som bidrar til å forhindre komplikasjoner og redusere sykdomsprogresjonen. I tilfelle av høy konsentrasjon av kolesterol i blodet, som ikke reduseres med slanking, foreskrives hypolipidemiske legemidler. For å redusere alvorlighetsgraden av kognitiv svekkelse, brukes nootropics. Ved svimmelhet utpeke vasoaktive og vegetotrofiske stoffer. I nærvær av følelsesmessige lidelser, vises antidepressiva med en analeptisk effekt som tas om morgenen, og antidepressiva med beroligende effekt som tas om ettermiddagen. Vitaminoterapi er indikert.

  Fra metodene til fysioterapi, elektroforese av legemidler, magnetoterapi, oksygenbehandling, refleksbehandling og balneoterapi er effektive.

  De viktigste målene med psykoterapi for hjerne-encefalopati er psykologisk tilpasning til miljøet, mental og sosial tilpasning, eliminering av astheniske manifestasjoner.

  Ved innsnevring av lumen av den indre halspulsåren til 70% og rask sykdomsfremgang, indikeres kirurgisk behandling (karotid endarterektomi, dannelse av ekstra-intrakranial anastomose). I tilfelle av ryggvirvelarterienes abnormiteter utføres rekonstruksjonen.

  I motorforstyrrelser vises terapeutiske øvelser med en gradvis økning i belastningen, balanse terapi.

  Sykdommen er oftere registrert hos eldre, men i de senere år har det vært en økning i antall tilfeller av karsirkulatorisk encefalopati i aldersgruppen under 40 år.

  En nødvendig betingelse for effektiviteten av behandlingen er avvisningen av dårlige vaner, korrigering av overskytende vekt, diett begrensning av animalsk fett, holesterinosoderzhaschih produkter salt. Pasienter med tidlig trinn vaskulær encefalopati ofte føre til forverringer psyko-emosjonelle overspenning, yrkesrisiko (arbeid om natten, vibrasjon, arbeide under forhold med høy temperatur, høyt støynivå), som en konsekvens, er det anbefalt å unngå disse ugunstige faktorer.

  Mulige komplikasjoner og konsekvenser

  I fravær av rettidig tilstrekkelig behandling er det risiko for å utvikle vaskulær demens.

  Rapid progresjon av den patologiske prosessen, mot hvilken hjertesirkulatorisk hjerne-encefalopati utviklet (iskemisk slag, systemiske bindevevssykdommer, ondartede former for arteriell hypertensjon) fører til funksjonshemning.

  outlook

  Tidlig og riktig valgt behandling ved første og andre stadier av sykdommen gjør det mulig å senke progresjonen av den patologiske prosessen, forhindre uførhet og øke levetiden til pasienter uten å redusere kvaliteten. Prognosen forverres med akutte sykdomsrelaterte sykdommer, hypertensive kriser, dårlig kontrollert hyperglykemi.

  forebygging

  For å forhindre utvikling av dyscirculatory encephalopathy, anbefales det:

  • rettidig behandling av sykdommer som kan føre til utvikling av dyscirculatory encefalopati;
  • tilstrekkelig fysisk aktivitet
  • rasjonell ernæring;
  • korreksjon av kroppsvekt;
  • avvisning av dårlige vaner
  • en rasjonell modus for arbeid og hvile.

  Med det formål å tidlig påvisning av vaskulær encefalopati anbefales å gjennomgå regelmessige mellomrom etter en nerve til personer med høy risiko (pasienter med høyt blodtrykk, diabetes, aterosklerotiske karforandringer, eldre).

  Les Mer Om Fartøyene