Alle symptomer og de første tegn på slag, tester

Fra denne artikkelen vil du lære: Alt om de første tegn på et slag og mer "sen" symptomer, forskjeller i manifestasjonen av forskjellige slagslag, en test for et slag.

Stroke er en akutt nedsatt blodsirkulasjon i hjernens område. Uavhengig av omfang og type lesjon, utgjør stroke alltid en alvorlig trussel mot pasientens helse og like liv - dette er den nest vanligste dødsårsaken (blant sykdommer) blant verdens befolkning.

Forløp og prognose er i stor grad bestemt av aktualitet og kvaliteten av støtten: dersom de første tegn på sykdom slag ble umiddelbart gjenkjennes og mottok pasienten den nødvendige behandling - sannsynligheten for ugunstig utfall (død og uførhet) reduseres til 2 eller flere ganger.

Det kliniske bildet av hjerneslaget består av cerebrale, vegetative og fokale symptomer.

Først skal vi se på de vanlige symptomene for enhver type slag.

Generelle hjerne symptomer

Generelle cerebrale symptomer i utviklingen av hjerneslag oppstår på grunn av økt intrakranielt trykk, endringer i blodsirkulasjonen i hjernen og irritasjon av meninges. Disse inkluderer:

 1. Hodepine av varierende alvorlighetsgrad - fra konstant vondt til plutselig, akutt og smertefullt.
 2. Kvalme og oppkast i bakgrunnen av hodepine.
 3. Svimmelhet, en følelse av stuffiness og støy i ørene.
 4. Bevissthetsproblemer - fra mild desorientering i rom og tid til fullstendig bevissthetstab og overgang til koma. Når desorientert person ikke kan huske (eller vanskelig, etter mye tanke) minnes dato, ukedag og stedet hvor han er, kan ikke finne veien hjem, glemmer navnet hans, og så videre. D. Kanskje staten stopperen, preget av imponerende, retardasjon, en svak og langsom reaksjon på hva som skjer rundt. Ved komavanskelighet er fraværende, er det ingen reaksjon på taktile og smertefulle stimuli.
 5. Kramper kramper.

Fokale symptomer

Ettersom hver del av hjernen som er ansvarlig for spesielle prosesser i kroppen (.. Styrer hukommelse, oppmerksomhet, tale, bevegelse i en bestemt muskel gruppe, etc.), og blodsirkulasjonen i et bestemt område er det spesifikke symptomer - de såkalte fokale nevrologiske symptomer.

Symptomer på slag beror på hvilken del av hjernen som ble påvirket

Fokal symptomer er ekstremt viktige ved diagnose av hjerneslag. Av naturen av fokale symptomer kan ikke bare bedømme om det var eller hjerneslag: en nevrolog eller en erfaren utøver av karakteristiske trekk kan avgjøre hvilken sone er brutt sirkulasjon - selv før den spesielle eksamen.

En funksjon av fokal symptomer er deres utseende på siden motsatt stedet for lokalisering av slag. Så, hvis blodsirkulasjonen blir krenket i høyre halvkule, så vil fokal symptomer bli uttrykt til venstre, og omvendt.

For enkelte områder av hjernebarken er preget av "deres" fokal symptomer.

Crown frontal lobe

 1. Parezy - ingen vilkårlig bevegelser. De oppstår i en lem (monoparesis) eller samtidig i arm og ben på den ene siden (hemiparesis). På samme tid vil det være høyresidig hemiparesis, hvis sirkulasjon er svekket i cortex av frontpartiet flik av venstre hemisfære og den venstre - hvis slaglengden påvirket høyre hemisfære.
 2. Brudd på tale - vanskeligheter med å lage forslag.
 3. Wiggle og ustabil når du går.
 4. Endringer i personlighet og oppførsel er urusløse raseri eller tvert imot homofil; dyp apati med mangel på reaksjon på hva som skjer rundt med en bevart bevissthet; atypisk oppførsel (aggressivitet eller uberettiget glede).
 5. Kramper.
 6. Tap av lukt fra siden motsatte nederlag.

Bark av parietal lobe

 1. Tap av taktil følsomhet (ingen følelse av å berøre huden).
 2. Tap av evne til å telle, skrive og lese.

Cortex av den tidlige lobe

 • Hørselsendringer - døvhet, nedsatt hørselsskarphet, tinnitus og auditiv hallusinasjoner, ulike feil i den auditive oppfatningen (opp til tap av evnen til å forstå talespråk).
 • Minneforstyrrelser - hukommelsestap (dips i minnet), deja vu (falske minner om hva som skjer, en følelse av at det allerede var før).

Bark av occipital lobe

Visjonspatologi - fullstendig tap og ulike synsforstyrrelser er mulige:

 • visuelle hallusinasjoner (en person ser noe som egentlig ikke er der);
 • visuelle illusjoner (feil visuell oppfatning av eksisterende objekter);
 • manglende evne til å gjenkjenne utseendet på kjente objekter og mennesker.

Vegetative symptomer

Vegetative symptomer er forårsaket av endringer i funksjonen til det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. Ofte når et slag oppstår:

 • hjertebank,
 • svetting,
 • en følelse av tørrhet i munnen,
 • følelse av varmt.

Disse symptomene er ikke-spesifikke og tjener som tilleggstegn ved deres tilstedeværelse, for å bedømme om det var et slag, samt dets form og alvorlighetsgraden av tilstanden ikke kan være.

Forskjeller mellom iskemisk og hemorragisk slag

Sirkulatoriske forstyrrelser i hjernen seksjon kan opptre av to grunner - på grunn av utilstrekkelig blodstrøm (hjerneinfarkt) eller på grunn av blødning (hjerneblødning). Siden årsakene og mekanismene til patologisk utvikling i disse to situasjonene er vesentlige, vil tilnærmingene til behandling også være forskjellige. Derfor er det viktig å vite de viktigste forskjellene mellom iskemisk og hemorragisk slag.

Stroketester

Kursets kurs og alvorlighetsgrad bestemmes av mange faktorer. Hvis blodsirkulasjonen forstyrres i et lite område av hjernen (det såkalte microinsultet), kan spesifikke fokal symptomer være fraværende, og det kliniske bildet er ofte uskarpt. For diagnose av slag i vage og mistenkelige tilfeller, er det spesielle tester som er enkle å føre deg selv foran et speil, eller utføres under oppsyn av slektninger eller helsepersonell.

Disse testene omfatter implementering av et smil (oskalivaniya tenner), myse, utstående tunge. På grunn Pareser etterligner muskler slag mark Smil kurve (kurve grin), ansikts asymmetri, avvik og ujevn myse språk i den motsatte side av lesjonen.

I tillegg til etterligningstester benyttes tester for koordinering og klarhet i tale. Resultatet av samordning av rettssaken i slag er ustabile pasienten i stående stilling med øynene lukket, promahivanie når fingeren-nese test (da bedt om å strekke armene, og deretter pekefingeren, første til venstre, deretter til høyre hånd for å berøre tuppen av nesen).

For å kontrollere klarhet i tale må pasienten tydelig uttale en tunge twister eller en setning med komplisert konstruksjon. Hvis det er et slag, er dette kravet ikke mulig.

Vitnesbyrd refererer til symptomer som er mistenkt for slag: taleimpresisjon, atferdsendringer eller litt merkelig merkelig oppførsel, minneproblemer, hemming osv.

Test for diagnose av hjerneslag

konklusjon

Stroke er en alvorlig tilstand som krever akutt spesialisert medisinsk behandling. Selv om pasienten har oppstått eller microstroke bemerkes forbigående iskemisk anfall (symptomer alene har passert i løpet av få timer) - i nær fremtid en høy risiko for et nytt angrep, og i mer alvorlige form. Derfor, for symptomer på hjerneslag og selv når du mistenker det, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp - ring en ambulanse eller ta pasienten til en nevrologisk avdeling.

Stroke: årsaker, tegn, behandling og rehabilitering, bilde

Stroke utvikler seg når det er en overlapping i blodtilførselen til hjernen.

Symptomene på en slag (for eksempel tap av funksjon av en arm eller et ben, sløret tale) er en medisinsk nødsituasjon som raskt skadet eller dør uten behandling uten blodceller i hjernen, som fører til hjerneskade, alvorlige helseproblemer eller død. Ring etter ambulanse hvis du merker noen har symptomer på hjerneslag.

Tegn på slag

Ring en ambulanse hvis noen plutselig har følgende symptomer:

 • Vanskelig tale
 • Vanskelighetsgrad forståelse eller forvirring, spesielt når du utfører enkle oppgaver
 • Krenkelser av muskelstyrken, spesielt på den ene siden av kroppen
 • Følelse av nummenhet, spesielt på den ene siden av kroppen
 • Alvorlig hodepine
 • Visuell funksjonsnedsettelse (en eller begge øyne)
 • Svelgforstyrrelser
 • Senker ansiktet på den ene siden

Stroke test, eller FAST test

FAST-test bidrar til å fastslå tilstedeværelsen av tegn på et slag. Den består av:

 • F betyr ansikt: Hvis en halvdel av personen henger, er dette et tegn på et mulig slag.
 • En betyr hender: Hvis en person ikke kan holde begge hender i hevet tilstand, er dette et annet tegn på et mulig slag.
 • S betyr tale: Vage ord og dårlig forståelse av enkle setninger er et annet symptom på et mulig slag.
 • T - betyr tid: Hvis et av disse tegnene blir observert, ring umiddelbart en ambulanse.

Stroke: tid = hjerneskade

Husk FAST testen for å bestemme slaget. Bokstavet T i det betyr også at jo lenger overlappingen av blodtilførselen (vanligvis på grunn av dannelsen av blodpropper) i hjernen, jo større grad av skade oppstår.

Noen egnede pasienter forstyrrende preparater propper (trombolytisk terapi) kan anvendes for suging av blodpropp og gjenopprette blodstrømmen.

For mange pasienter er tidsintervallet mellom forekomst av et slag og muligheten for slik behandling vanligvis 3 timer (noen leger tilbyr litt lengre tidsramme). Ofte er pasienter ikke egnet for slik behandling, der det er visse risikoer - nemlig blødning.

Fordi folk ofte er utilstrekkelige for trombolytisk behandling, og fordi hjernecelleskader forekommer raskt, er strekk den viktigste årsaken til langvarig funksjonshemning hos mennesker.

Stroke Diagnosis

Det er to hovedtyper av slag - iskemisk og hemorragisk - og de behandles annerledes. De blir ofte diagnostisert raskt ved hjelp av computertomografi av hodet (eller, sjeldnere, magnetisk resonansbilder).

Iskemisk slag

Dette bildet av computertomografi viser iskemisk slag, som står for ca 80-90% av alle hjertesykdommer. Iskemiske slag er forårsaket av trombose av arteriene, som dramatisk reduserer eller stopper blodtilførselen til hjernen. En trombose kan utvikle seg noe annet sted i kroppen og bare sitte fast i blodkaret i hjernen, eller det kan utvikle seg direkte inn i hjerneårene.

Hemorragisk slag

På dette bildet er hemorragisk slag vist på magnetisk resonansbilder. Hjernens blodkar brister, og blodet går inn i vevet, klemmer andre fartøy og hjerneceller, forårsaker skade og død. Denne blødningen i hjernevævet er vanskelig å stoppe, og det er med høy sannsynlighet det kan bli dødelig for pasienten.

microstroke

"Microinsults" (et annet navn er et forbigående iskemisk angrep eller TIA) er en midlertidig blokkering av blodkarene i hjernen. TIA kan føre til utvikling av ikke alvorlige symptomer på stroke, som så passerer. TIA utvikler seg ofte før et slag, slik at de fungerer som advarselsskilt om at en person trenger forebyggende slagtilfellebehandling.

Årsaker til slag

Hyppige årsaker til hjerneslag har en opprinnelse i blodkarene utenfor og inne i hjernen. Når aterosklerotisk plakk (avsetning av kolesterol, kalsium, lipider og andre stoffer) øker og forminsker lumen, letter denne dannelsen av tromber og ytterligere overlappende arterie. Trombi kan komme av og blokkere små blodkar inne i hjernen. I blodkarene i hjernen, kan disse plakkene også akkumuleres. Noen ganger kan svekkede arterier briste, noe som fører til intracerebral blødning.

Risikofaktorer for hjerneslag: kroniske sykdommer

Vanlige sykdommer som øker risikoen for hjerneslag hos mennesker inkluderer høyt blodtrykk, økt kolesterolnivå, diabetes og fedme. Folk kan redusere risikoen for å utvikle et slag ved å løse disse problemene etter å ha konsultert legen.

Risikofaktorer for hjerneslag: oppførsel

Folk kan også redusere risikoen for hjerneslag ved å endre noen aspekter av deres livsstil. For eksempel folk som sluttet å røyke, begynte å observere et program for trening, begrenset alkoholforbruk (to standard drinker per dag for menn, en standard drink per dag for kvinner), kan redusere denne risikoen.

Risikofaktorer for slag: Ernæring

En av de beste måtene å redusere risikoen for slag - er overholdelse av en diett lav på fett og kolesterol, for å redusere dannelsen av aterosklerotisk plakk i blodårene. Matvarer med høyt salt kan øke blodtrykket. Redusere mengden kalorier som forbrukes kan bidra til å redusere fedme. Mat som inneholder mange grønnsaker, frukt og fullkorn, sammen med et stort antall fisk i stedet for kjøtt (spesielt rødt kjøtt), reduserer også risikoen for slag.

Risikofaktorer for slag som du ikke kan endre

Dessverre er det noen risikofaktorer som folk ikke kan endre, for eksempel - en familiehistorie med slag, kjønn (menn er mer sannsynlig å utvikle sykdommen), og rase (afroamerikanere, indianere og Alaska innfødte har en økt risiko for hjerneslag). I tillegg er kvinner med stroke mer sannsynlig å dø av det enn menn.

Stroke: beredskapsbehandling

Nødbehandling for slag beror på sin type. Iskemisk slag blir behandlet ved de metoder som forutbestemt for fjerning (absorpsjon) av tromber i blodkar, mens behandling av hemoragisk slag er rettet for å forsøke å stoppe blødning i hjernen, blodtrykkskontroll og reduksjon av hjerneødem. Hemorragisk slag er mye vanskeligere å behandle.

Stroke: langsiktige effekter

Stroker som fører til langsiktige konsekvenser er vanligvis alvorlige og / eller ubehandlede, eller deres behandling ble utført etter at store områder av hjernen var skadet og døde. Typen av lidelse avhenger av hvor hjernen har et slag (for eksempel motorcortex i tilfelle bevegelsesproblemer, eller hjernens område som styrer tale). Selv om visse problemer kan være permanente, kan mange som gjennomgår rehabilitering gjenopprette noen eller mange av evnen som er tapt i slag.

Rehabilitering etter et slag: behandling av taleforstyrrelser

Ofte berører hjerneslag personens evne til å bruke tale, snakke eller svelge. Rehabilitering, som vanligvis gjøres ved hjelp av taleterapeuter, kan bidra til å gjenopprette noen eller de fleste evner som først ble tapt av pasienter i et slag. For pasienter med alvorlige funksjonshemninger kan rehabilitering fremme utvikling av metoder og ferdigheter som hjelper en person til å tilpasse seg og kompensere for problemer.

Rehabilitering etter et slag: terapeutisk trening

Terapeutisk fysisk trening er utformet for å øke styrken til en person, hans koordinasjon og balanse. Denne rehabilitering hjelper folk etter et slag å gjenopprette evnen til å gå, bruke trappen og stå opp av avføringen. Å gjenopprette fine motoriske ferdigheter, som å feste en skjorte eller bruke en kniv og gaffel med mat, er å skrive aktiviteter som er utviklet for å forbedre treningsbehandling.

Rehabilitering etter et slag: psykologisk terapi

Noen mennesker har problemer med å overvinne sine begrensede evner etter et slag. En psykolog kan hjelpe pasientene til å tilpasse seg nye utfordringer og situasjoner ved hjelp av behandlingstilbud og andre teknikker for å hjelpe mennesker med reaksjoner som depresjon, frykt, angst, tristhet og sinne. Tilstedeværelsen av disse følelsene og reaksjonene er observert hos de fleste etter et slag.

Strokeforebygging: livsstil

Tidligere diskutert metoder som kan forebygge hjerneslag og redusere risikoen for å utvikle kreft i mennesker, er forebyggende tiltak for mennesker som har et slag (eller TIA) har vært, og som ønsker å forhindre en ny cerebrovaskulær ulykke eller redusere sine sjanser. Generelt er dette et nekte å røyke, trene, vekttap (med fedme). Begrens bruken av alkohol, salt og fett, spis mer grønnsaker, frukt, fullkorn, mer fisk, ikke kjøtt.

Strokeforebygging: medisiner

Legemidler er vanligvis foreskrevet for personer med høy risiko for slag. Legemidlene er designet for å redusere risikoen ved å redusere dannelsen av trombi (aspirin, warfarin og / eller andre antiplatelet midler). I tillegg kan antihypertensive stoffer bidra til å redusere høyt blodtrykk. Medisiner har bivirkninger, så mottaket bør diskuteres med legen din.

Strokeforebygging: kirurgisk inngrep

For å forebygge stroke er det noen kirurgiske muligheter. Enkelte pasienter har karotisarterier innsnevret av atherosklerotiske plakk. Plaques kan delta i dannelsen av blodpropper i arteriene og kan til og med sprede trombi inn i blodkarene i hjernen. Carotid endarterektomi er en kirurgisk prosedyre der en kirurg fjerner plakk fra den indre overflaten av arteriene for å redusere risikoen for slag i fremtiden.

Stroke-profylakse: angioplastikk og stenting

Noen leger også anledning behandling av smalere carotis plakk (og noen ganger andre cerebrale fartøy) ved hjelp av intra ballong inflasjon (som presser plakk og øke karlumenet) - en prosedyre som kalles angioplastikk. Denne åpne arterien styrkes deretter (bevart i åpen tilstand) med en stent som blir stiv i utvidet tilstand.

Livet etter et slag

Hvert år overlever omtrent to tredjedeler av de som har rammet et slag. De trenger som regel en viss grad av rehabilitering. Personer som gjennomgikk trombolytisk terapi kan gjenopprette seg helt, andre gjør det ikke. Mange pasienter som har slagtilfelle etter slag, kan føre et uavhengig liv gjennom behandling og rehabiliteringsmetoder. Selv om sjansene for å utvikle et andre slag er forhøyet etter den første svekkelsen av hjernens sirkulasjon, kan folk ta flere trinn som er skissert over for å redusere denne risikoen.

Stroke - hva det er, de første tegnene, symptomene hos voksne, årsakene, konsekvensene, behandlingen og forebyggingen av hjerneslag

Hva er det Stroke er en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, noe som fører til en vedvarende fokal hjerneskade. Kan være iskemisk eller hemorragisk. Patologi er ledsaget av akutt nedsatt hjernesirkulasjon, vaskulær og CNS-skade. Hvis den normale blodstrømmen forstyrres, blir næringen av hjernenusceller forverret, og dette er veldig farlig, siden orgelet virker ved stadig å levere oksygen og glukose til det.

La oss vurdere hvilke tegn som er karakteristiske for et slag, hvorfor det er viktig å hjelpe en person i de første minuttene av symptomstart, og hva er de mulige konsekvensene av denne tilstanden.

Hva er et slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som forårsaker skade og død av nerveceller.

Under det "terapeutiske vinduet" (konvensjonelt kalt de første 3-6 timer etter et slag), er det mulig å forhindre de irreversible konsekvensene av iskemi og celledød ved terapeutisk manipulering.

Stroker forekommer hos enkeltpersoner i et bredt aldersområde: fra 20-25 år til alderdom.

 • Konstruksjon eller blokkering av blodkarene i hjernen - iskemisk slagtilfelle;
 • Blødninger i hjernen eller i membranene - hemorragisk slag.

Frekvensen er ganske høy, den øker med alderen. Dødelighet (dødelighet) fra stroke forblir svært høy. Behandlingen er rettet mot å gjenopprette den funksjonelle aktiviteten til nevroner, redusere påvirkning av kausative faktorer og hindre gjentakelse av en vaskulær katastrofe i kroppen. Etter et slag er det svært viktig å utføre rehabilitering av en person.

Tegn på sykdommen må være kjent for hver person for å kunne reagere i tide på en hjernekatastrofe og å ringe et ambulanseteam til seg selv eller kjære. Å vite de grunnleggende symptomene kan redde en persons liv.

Det er 2 hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. De har fundamentalt forskjellige utviklingsmekanismer og trenger radikalt forskjellige tilnærminger til behandling. Iskemisk og hemorragisk slagtak opptar henholdsvis 80% og 20% ​​av totalpopulasjonen.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Iskemisk slag

Iskemisk hjerneskade forekommer i 8 tilfeller ut av 10. De lider hovedsakelig fra eldre, etter 60 år, oftere menn. Hovedårsaken er en blokkering av blodårene eller deres langvarige spasmer, noe som fører til at blodtilførselen og oksygen sultes opp. Dette fører til død av hjerneceller.

Denne typen sykdom kan utvikle oftere om natten eller om morgenen. Dessuten er en korrelasjon med den foregående økte emosjonelle (stressfaktor) eller fysisk aktivitet, alkoholforbruk, blodtap eller progresjon av en smittsom sykdom eller fysisk prosess.

Hemorragisk slag

Hva er dette? Hemorragisk slag er resultatet av blødning i hjernesubstansen etter skade på fartøyets vegger. Brudd på funksjonell aktivitet og død av nevrocyter i dette tilfellet skyldes hovedsakelig at de klemmer seg med hematom.

Forekomsten av hemoragisk slag er forbundet hovedsakelig med diffus eller isolerte cerebrale vaskulære lidelser på grunn av vaskulær vegg som mister sin elastisitet og blir tynnere.

Det er ofte ledsaget av bevissthetstap, raskere utvikling av hjerneslagsymptomer, alltid signifikante nevrologiske lidelser. Dette skyldes det faktum at i dette tilfelle den cerebrale sirkulasjon blir forstyrret på grunn av brudd i den vaskulære veggen og brudd av blod eller hematom dannelse som følge av impregnering av nervevevet med blod.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

I 5% tilfeller av utvikling av et slag er det ikke mulig å finne ut hvilken type og mekanisme for utvikling. Uavhengig av type slag, er dens konsekvenser alltid det samme - en skarp, raskt utviklende nedsatt funksjon av hjernegionen på grunn av død av noen av sine celler i nevrocyter.

De første tegn på et slag i en voksen

Tegn på et slag bør være kjent for alle mennesker, uavhengig av tilgjengeligheten av medisinsk utdanning. Disse symptomene er først og fremst knyttet til brudd på innervasjon av hodet og musklene i kroppen, så hvis du har mistanke om et slag, spør personen til å utføre tre enkle trinn: smil, løfte hendene, si noen ord eller en setning.

En person som plutselig følte seg "svak", kan vi antage vaskulære problemer ved hjelp av følgende tegn, som kan tas for de første tegnene på et slag:

 • Nummenhet av kroppsdeler (ansikt, lemmer);
 • hodepine;
 • Tap av kontroll over miljøet;
 • Dobling i øynene og andre synsforstyrrelser;
 • Kvalme, oppkast, svimmelhet;
 • Motor og følsomme forstyrrelser.

Det skjer at et slag opptrer plutselig, men oftere skjer det mot bakgrunnen for harbingers. For eksempel, i halvparten av tilfellene, er iskemisk slag foran transiente iskemiske angrep (TIA).

Hvis minst tre av følgende symptomer gjentas en gang i uka eller oftere i løpet av de siste tre månedene, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp:

 • Hodepine, som ikke har noen spesifikk lokalisering, og oppstår når tretthet eller værkatastrofer forekommer.
 • Svimmelhet, vises i ro og øker med bevegelse.
 • Tilstedeværelsen av støy i ørene, både permanent og forbigående.
 • "Feil" av minne for hendelser i den nåværende tidsperioden.
 • Endring i intensiteten av arbeidskapasitet og søvnforstyrrelser.

Disse symptomene bør betraktes som forløpere av slag.

Hvordan gjenkjenne et slag?

For å gjenkjenne denne sykdommen, vær oppmerksom på følgende punkter:

 1. Ta en nærmere titt, spør om du ikke trenger hjelp til en person. En person kan nekte, fordi han forstod ikke hva som skjedde med ham. Talen til en person med et slag vil være vanskelig.
 2. Be om å smile hvis hjørnene på leppene ligger på forskjellige linjer og smilet ser merkelig ut - dette er et symptom på et slag.
 3. Rist en persons hånd, hvis et slag oppstår, blir håndtrykket svakt. Du kan også be om å hente opp hendene dine. En hånd vil falle ned spontant.

Når du identifiserer tegn på et slag i en person, ring umiddelbart etter en ambulanse. Jo raskere kvalifisert hjelp er gitt, desto større er sjansene for å eliminere konsekvensene av denne sykdommen.

årsaker til

Leger identifiserer to hovedårsaker til slag. Dette er forekomsten av trombi i sirkulasjonssystemet og tilstedeværelsen av kolesterolplakk som kan blokkere blodkarene. En pasient kan forekomme hos en sunn person, men denne sannsynligheten er ekstremt liten.

Patologi utvikles som en komplikasjon av det underliggende hjerte og karsykdommer, samt under påvirkning av ugunstige faktorer:

 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • tromboembolisme;
 • hypertensjon (arteriell hypertensjon);
 • revmatisk hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjerteoperasjon;
 • konstant stress;
 • vaskulære svulster;
 • mottak av visse typer narkotika;
 • alkoholisme;
 • røyking,
 • aneurisme av cerebral arterien.

Utviklingen av komplikasjoner er mulig og mot bakgrunnen av generell trivsel, men ofte oppstår svikt i kompensasjonsmekanismer i tilfeller der lasten på fartøyene overskrider et visst kritisk nivå. Slike situasjoner kan knyttes til hverdagen, med tilstedeværelse av ulike sykdommer, med ytre omstendigheter:

 • en abrupt overgang fra en utsatt stilling til en stående stilling (noen ganger nok til å passere inn i en sittestilling);
 • tett mat;
 • badestamp;
 • varm sesong;
 • økt fysisk og psykisk stress;
 • hjertearytmi
 • en kraftig nedgang i blodtrykket (oftest under påvirkning av legemidler).

Men den vanligste årsaken til et slag er ansett for høyt blodtrykk. 7 av 10 personer som lider av blødninger er personer med høyt blodtrykk (blodtrykk over 140 til 90), et brudd på hjertet. Selv harmløs atrieflimmer blir årsaken til dannelsen av trombi, noe som fører til brudd på blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Kliniske manifestasjoner av slag beror på lesjonens type, plassering og størrelsesorden.

Symptomer på hjerneslag hos voksne:

 • Tegn på et nærliggende slag begynner med hodepine og svimmelhet, som ikke forklares av andre årsaker. Mulig tap av bevissthet.
 • Tapet på evnen til å tydelig uttrykke sine tanker i ord er et av de karakteristiske symptomene. En person kan ikke si noe klart eller til og med gjenta et enkelt uttrykk.
 • Pasienten kan starte oppkast, så vel som med hjernerystelse.
 • Støy i hodet.
 • Det er glemsomhet, en person vet ikke eller husker ikke hvor han gikk, hvorfor han trenger ting han holder i hendene. Utad dette manifesteres av fravær og forvirring.
 • Visuelt er symptomene på sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen synlige på ansiktet av en person. Pasienten kan ikke smile, ansiktet er forvrengt, kanskje det ikke kan lukke øyelokket.

Det er syv hovedsymptomer før et slag, noe som tydelig viser denne sykdommen:

 • Skewed ansikt (asymmetrisk smil, skråt øye).
 • Inkonsekvent tale.
 • Døsighet (apati).
 • Skarpe smerter i hodet og ansiktet.
 • Synshemming.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Krenkelse av koordinering.

Tegn på pågående stroke kan være svært variert, så det er verdt å være svært oppmerksom på hvilke symptomer før et slag forekommer hos en person.

 • plutselig bevissthetstap,
 • generaliserte kramper,
 • brudd på respirasjon med fokal symptomatologi og nevrologiske lidelser i fremtiden (taleforringelse, følsomhet, koordinering av bevegelse, epileptiske angrep).

I tillegg, med iskemisk angrep hos mennesker, kan reflekssvelging og tale forverres. Derfor kan pasienten begynne å stamme, ikke snakkes klart.

På grunn av nederlaget i ryggraden (vertebral) kan pasienten utvikle en koordineringsforstyrrelse, så han vil ikke være i stand til å bevege seg selvstendig eller til og med sitte.

 • Bevisstap på tidspunktet for hoppet i blodtrykk (mot en krisesituasjon, belastning - emosjonell eller fysisk);
 • Vegetative symptomer (svette, feber, rødhet av ansiktet, sjelden blek hud);
 • Brudd på pust og hjerterytme;
 • Mulig utvikling av koma.

Det er verdt å tenke på at hvis det er tegn på et slag, er tiden for irreversible forandringer i hjernen allerede påbegynt nedtellingen. De 3-6 timene, som skal utføre restaurering av nedsatt blodsirkulasjon og kamp for å redusere det berørte området, reduseres med hvert minutt.

Hvis symptomene på et slag helt forsvinner i perioden opptil 24 timer fra begynnelsen av dets kliniske manifestasjoner, er det ikke et slag, men en forbigående cerebral blodstrømningsforstyrrelse (forbigående iskemisk angrep eller hypertensiv cerebral krise).

Førstehjelp

I hjerneslag krever hjerneblødning en umiddelbar reaksjon på forekomsten, så etter utbruddet av de første symptomene må du utføre følgende handlinger:

 1. Legg pasienten slik at hodet hans blir hevet rundt 30 °.
 2. Hvis pasienten har mistet bevisstheten og var på gulvet, flytt den til en mer komfortabel posisjon.
 3. Hvis pasienten har forutsetninger for oppkast, vri hodet til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 4. Det er nødvendig å forstå hvordan pasientens puls og blodtrykk endres i pasienten. Hvis det er mulig, må du sjekke disse tallene og huske dem.
 5. Når ambulanslaget kommer, må legene indikere hvordan problemene startet, hvor mye verre de føler og ser syke ut, og hvilke tabletter han tok.

Sammen med anbefalinger for prehospital omsorg for hjerneslag bør huske hva som ikke kan gjøres kategorisk:

 • flytte en person eller overføre den til sengs (det er bedre å forlate det der angrepet skjedde);
 • bruk ammoniakk for å bringe pasienten til bevissthet;
 • tvinge til å begrense lemmer når anfall oppstår
 • å gi pasienten medisinske preparater i tabletter eller kapsler som kan bli sittende fast i luftveiene (spesielt hvis han har brudd på svelgfunksjonen).

effekter

De mest karakteristiske problemene som oppstår etter et slag, inkluderer følgende:

 • Forsvarte eller lammede lemmer. Den vanligste manifestasjonen av lammelse av den ene halvdelen av kroppen. Immobilisering kan være fullstendig eller delvis.
 • Spasticitet av muskler. Lemmen holdes i en posisjon, leddene kan gradvis bli tilnærmet.
 • Problemer med taleapparatet: indistinctness og inkoherens av tale.
 • Dysfagi er et brudd på svelgingfunksjoner.
 • Forverring av synsfeltet: delvis synløshet, bifurcation, reduksjon av dekningsområdet.
 • Brudd på funksjonene i tarmen og blæren: urininkontinens eller omvendt manglende evne til å isolere det.
 • Psykiske patologier: depresjon, frykt, overdreven følelsesmessighet.
 • Epilepsi.
 • taleforringelse;
 • umuligheten av en logisk løsning av oppgaven;
 • Manglende evne til å analysere situasjonen
 • svekket evne til å bevege høyre arm og / eller fot;
 • endring i følsomhet fra samme side (høyre) - nummenhet, parestesi;
 • depressivt humør og andre mentale endringer.
 • et dårlig minne, mens talen som regel forblir normal;
 • parese og lammelse på venstre side av kofferten;
 • emosjonell fattigdom;
 • utseendet på patologiske fantasier, etc.

Symptomer på koma

Coma etter et angrep av et slag utvikler seg ganske raskt, akutt og har følgende symptomer:

 • Mannen mistet plutselig bevisstheten
 • Samtidig ble ansiktet hans lilla rødt
 • Pusten ble høyt, hvesende
 • Pulsen ble spent, blodtrykket økt
 • Øyebollene svingte til side
 • Elevene innsnevret eller ble ujevn
 • Elevens reaksjon på lys har blitt treg
 • Muskeltonen ble redusert
 • Det er en sammenbrudd i bekkenorganens funksjoner (urininkontinens)

Hvor mange år lever etter et slag?

Det er ikke noe entydig svar på dette spørsmålet. Et dødelig utfall kan oppstå umiddelbart etter et slag. Imidlertid er det mulig og et langt, relativt fullt liv i flere tiår.

I mellomtiden er det etablert at dødeligheten etter slag er:

 • I løpet av den første måneden - 35%;
 • I løpet av det første året - ca 50%.

Prognosen for slagutfallet avhenger av mange faktorer, blant annet:

 • Pasientens alder;
 • Helseforhold før strekk;
 • Livskvaliteten før og etter et slag;
 • Overholdelse av rehabiliteringsperioden;
 • Fullstendig eliminering av årsakene til slagtilfelle;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Tilstedeværelsen av stressfaktorer.

diagnostikk

Diagnostiske tiltak inkluderer:

 • Inspeksjon. Test UZP. Det kalles av bokstavene til de tre første handlingene som pasienten må gjøre: smil, snakk og prøv å heve hånden.
 • Vurdering av pasientens generelle tilstand av en lege.
 • En nøyaktig og operativ studie av pasienten er foreskrevet, magnetisk resonansbehandling eller datatomografi vil hjelpe.
 • Lumbar punktering vil skille mellom hjerneblødning fra andre patologier i hjernen.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning brukes til å oppdage et slag, tydeliggjøre sin natur (iskemisk eller hemorragisk), det berørte området, og også å ekskludere andre sykdommer med lignende symptomer.

Behandling og rehabilitering etter et slag

Den optimale tiden for sykehusinnleggelse og igangsetting av terapi er de første 3 timene fra starten av kliniske manifestasjoner. Behandling i den akutte perioden utføres i intensivavdelinger av spesialiserte nevrologiske avdelinger, og pasienten overføres til tidlig rehabiliteringsenhet. Før du etablerer slagtypen, utføres grunnleggende utifferentiert terapi, etter diagnosen har blitt gjort, spesialisert behandling og deretter lang rehabilitering.

Behandling etter et slag inkluderer:

 • gjennomføre et kurs av vaskulær terapi,
 • bruk av narkotika som forbedrer hjernens metabolisme,
 • oksygen terapi,
 • rehabiliteringsbehandling eller rehabilitering (fysioterapi, fysioterapi, massasje).

I tilfelle av et slag, ring øyeblikkelig til en beredskapstjeneste! Hvis du ikke gir øyeblikkelig hjelp, vil dette føre til pasientens død!

For å forhindre komplikasjoner utføres terapi ved hjelp av følgende stoffer:

 • Cerebroprotectors gjenoppretter strukturen av skadede hjerneceller;
 • medisiner for fortynning av blod (vist utelukkende for iskemisk berøring);
 • hemostatika eller hemostatiske midler (brukt med et klart fastslått slag av hemorragisk opprinnelse);
 • antioksidanter, vitaminpreparater og legemidler som forbedrer metabolisme og blodsirkulasjon i vev.

Rehabiliteringsaktiviteter:

 • De utføres fra begynnelsen av strekningen og fortsetter med bevaring av det neurologiske underskudet gjennom hele livet med deltagelse av pasienten, teamet til medisinske arbeidere og slektninger;
 • riktig pleie av pasientens kropp, bruk av spesielle enheter;
 • respiratorisk gymnastikk (for å forebygge lungebetennelse);
 • så tidlig som mulig aktivering av pasientens motorstatus, fra kort sitte i sengen til fullverdig fysioterapi;
 • Anvendelse av ulike fysioterapeutiske og andre metoder: elektroprocedurer, massasje, akupunktur, leksjoner med en taleterapeut.

Folk rettsmidler for utvinning av kroppen etter et slag

Før du bruker folkemidlene, må du kontakte legen din. kontraindikasjoner er mulige.

 1. Kanel kanel. Plantens frukter og røtter brukes til å forberede en avkok, som innføres i vanlige bad i behandlingen av lammelse og parese. Kurset er 25 prosedyrer, buljongen helles i vann ved en temperatur på 37-38 ° C.
 2. Bad med salvie etter et slag. 3 kopper urte salvia helle 2 liter kokende vann. La stå i 1 time, spenne og hell på et bad med varmt vann. Ta disse badene hver annen dag.
 3. Veldig nyttig og slik avkok: en teskje knuste tørrpionøtter skal helles et glass kokende vann. Etter dette, fyll i for en time og belastning. Spis en spiseskje buljong 5 ganger om dagen.
 4. Bay olje. Dette preparatet er utarbeidet på denne måten: 30 g løvblad skal fylles med et glass vegetabilsk olje. Insister 2 måneder, med hver dag trenger banken å bli rystet. Oljen må filtreres og deretter kokes. Det anbefales å gni blandingen til lammede steder.

forebygging

Stroke er en av de sykdommene som er lettere å forebygge enn å behandle. Strokeforebygging består av:

 1. Advare det kan være ved hjelp av rasjonell organisering av arbeid og hvile, riktig ernæring, søvn innstilling, normal psykologisk klima, kontroll av natrium i kosten, tidlig behandling av hjerte- og karsykdommer: iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk.
 2. Den beste måten å unngå stroke er å forhindre atherosklerose og andre kardiovaskulære sykdommer. Det er viktig å overvåke blodtrykket og sjekke om diabetes.
 3. Ta om nødvendig medisiner som forbedrer hjernenes mikrosirkulasjon, og også bruk av medisiner som forhindrer mangel på oksygen (hypoksi) i hjernen som foreskrevet av legen.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Bilder Stroke

Stroke: forebygging og behandling

Det er to typer: iskemisk. når blodpropper bryter ut i hodekarene og tetter blodstrømmen. Den andre typen - hemoragisk. dette er når fartøyene selv brister i hjernen. Fra brittleness oftest eller fra press, men den opprinnelige årsaken er fortsatt i skjørheten til veggene på fartøyene.

Den høyeste risikoen for å få et slag hos mennesker som lider av aterosklerose, trykk, diabetes, ulike hjertesykdommer. I tillegg er fartøyene selvsagt skadet av røyking, alkohol og stillesittende livsstil. Dette er ikke engang diskutert. En person som røyker og drikker, skriver seg selv en dom.

Stroke venter på en mann i alderdommen.

Men nå er denne sykdommen raskt voksende yngre. Og grunnen - i fettmatvarer fastfood. Unge mennesker har dette søppel, og deretter ved 40 års alder et slag. Og det er bra at jeg overlevde. Men det er også dødsfall.

Hemorragisk berøring oppstår raskt, plutselig, plutselig.

Noe forårsaket et hopp i trykk, det var et brudd på det vaskulære. Hvis vesiklen er liten, så funksjonshemming, og hvis stor, så døden. En mann klager over en skarp smerte i hodet, begynner å puste høyt og kan til og med miste bevisstheten.

og her Det første tegn på iskemisk berøring det er vanskelig å gjenkjenne.

Det begynner gradvis, gradvis. En person forstår kanskje ikke hva som skjedde med ham. Bevissthet er ikke tapt, det kan være en liten smerte i hodet. Men det kan tilskrives noe. Et annet symptom er tap av minne. I slike tilfeller bør en person spørre hvilken dato som er i dag. Det kan være svakhet i lemmer. Hender og føtter kan slutte å lytte.

Ofte er slike mennesker forvirret med drinkere.

Og hjelp kommer sent. Så hvis du ser en ordentlig kledd person på gaten, uten lukten av en røyk som staggers, eller til og med sitter i en merkelig tilstand, så sannsynligvis har det et slag.

 • Hvis du har et slag med noen, bør du snarest ringe en ambulanse. Med dette gjør ikke vits og selvmedisinering på dette stadiet, er det bedre å ikke håndtere krisen!

Men du kan alltid forhindre sykdommen. Det vil si å lede sine krefter til behandling av aterosklerose og trykkfremkallende slag. La oss snakke nå om hvordan du skal behandle et slag. Forresten, er disse oppskriftene egnet for forebygging av sykdommen.

Ta en 3-liters krukke og fyll den halvveis STIKKER FRA TM "PEOPLE'S DOCTOR" ", Tilsett 300 g sukker. Hell vann i krukken, som du først koke og kjøle, dekke mare og legg den på et lyst sted, for eksempel på vinduskarmen i en uke. Deretter helles den resulterende væsken i en annen krukke og plasseres under en hydraulisk lukker. Kegler igjen i potten, hell igjen og gjenta prosedyren. Koble deretter de to væskene. Etter 5 dager kan den oppnådde tinkturen påføres 20 ml 3 ganger daglig eller 40 ml 1 ganger daglig ved høyt trykk og for å forhindre berøring og hjerteinfarkt.

Urter for slag.

Ta tre tabeller. skje med sitronmelisse, tre bord. spiseskjeer oregano, to bord. skjeer av valerianrødder, ett bord. skje av blader av plantain. Disse urter bør tørkes. Deretter maler de i en kaffekvern, som ikke har kaffekvern, og gresset roterer godt i kjøttkvernet. Det vil også kreve ca 600 ml vann.

Krydder urter, ta deretter tre ss av blandingen og dekk dem i en termosflaske. På toppen, hell gresset med kokende vann og lukk i seks timer. Deretter filtrerer infusjonen. Ta medisinen inne i et halvt glass om gangen. Oppbevares i kjøleskapet, varme litt før bruk i en scoop. Drikk en halv time før du spiser.

Juice nyttig i slag.

Behandling av iskemisk slag

Et hjerneinfarkt eller iskemisk hjerneslag er vevsskade på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser, mangel på oksygen på grunn av innsnevring eller blokkering av blodkar. Denne sykdommen rangerer andre i listen over årsaker til funksjonshemming og dødelighet av befolkningen. 80% av slag tilhører denne kategorien.

Hvis pasienten er diagnostisert med iskemisk slag, er behandlingen rettet mot å fortynne blodet, redusere koagulasjonsfaktoren og stabilisere blodtrykket.

Typer og årsaker til hjerneinfarkt

Det er tre typer iskemisk slag:

 • hemodynamisk - oppstår fra mangel på hjerne i næringen av næringsstoffer på grunn av økt eller redusert blodtrykk;
 • tromboembolisk - oppstår etter tilstopping av karet med en trombose;
 • lacunar - oppstår på grunn av konsekvent høye blodtrykksverdier som forårsaker skade i små arterier.

Basert på lokaliseringsområdet er sykdommen delt inn i:

 1. høyresidig slag - pasienten er tatt bort den venstre halvdel av kroppen, skjevt høyre side av ansiktet hans, glattet nasolabiale trekant på den høyre side, avviker tungen mot venstre;
 2. venstre sidet slag - høyre halvdel av kroppen er fjernet, evnen til å snakke, oppfatte og forstå andres tale er forstyrret eller helt tapt, men gjenopprettingen av motorfunksjonen skjer raskt;
 3. omfattende insulitis m - bulk hodeskade samme områdene av hjernen, med den følge at følsomheten av personen tapt, forvirret tale, redusert syn, er det sterke smerter i hodet, som er ledsaget av svimmelhet, er umulig i denne form utvinning;
 4. Stamslag - påvirker hjernestammen, som er ansvarlig for å puste og hjertearbeid, denne sykdomsformen utgjør oftest dødelig;
 5. cerebellarinfarkt - de første tegnene: svimmelhet, koordinasjonsforstyrrelser, kvalme eller oppkast. Etter omtrent tre dager begynner cerebellum å presse bagasjerommet. Ofte går pasienten inn i koma og dør.

Et hjerneinfarkt i hjernen kan forårsake en rekke årsaker:

 • arteriell hypertensjon;
 • økt kolesterol;
 • innsnevring av blodkar; - Diabetes mellitus, som er ledsaget av en økning i kroppsvekt
 • Medfødt misdannelse eller iskemisk hjertesykdom;
 • økt koagulerbarhet av blod; - arteriell emboli (trombi i hjertet) eller trombose (trombi i karoten arterien);
 • redusert venøst ​​eller arterielt trykk;
 • arytmi eller hjerteinfarkt;
 • forbruk av alkohol, narkotika;
 • stillesittende livsstil.

Iskemisk berøring forekommer ofte hos personer eldre enn 60 år.

Viktigste symptomer og behandlingsmetoder

Symptomer avhenger av sykdommens type og periode. Det er flere perioder:

 1. den mest akutte (tre dager etter angrepet);
 2. akutt (ca. 4 uker);
 3. subakutt (ca. 2 måneder);
 4. innledende utvinning (seks måneder);
 5. senere utvinning (ca. 2 år);
 6. kampen mot gjenværende fenomener - til slutten av livet.

For enhver form for denne sykdommen er det første tegn akutt smerte i hodet, kvalme, nummenhet i bein og hender. Da faller leppens hjørner, pasienten er ikke i stand til å smile, talen sin blir sakte og utydelig. Disse symptomene er nok til å ringe ambulanse.

Selv før angrepet, svimmelhet eller smerte i hodet, bevegelse i lemmer, taleforsinkelse, kvalme eller oppkast, er desorientering i rommet mulig. En stor kan svie, som er ledsaget av kramper. Men disse er bare tegn på vaskulær patologi. Hvis de ikke forsvinner om dagen, kvalifiserer dette seg som et iskemisk angrep. Hvis det innen 24 timer å hjelpe pasienten, kan et hjerneinfarkt unngås.

I stammen går patienten gradvis gradvis inn i en tilstand av koma, som foregår av generell svakhet, lammelse av hender og føtter, forstyrrelser i taleapparatet. Hvis et hjerneinfarkt skjedde i en drøm, har pasienten et veldig blekt ansikt, en uregelmessig puls, og gradvis opptrer paralysen. Forstyrrelser av tale i høyrehåndene observeres med lesjon på venstre halvkule, i venstre hånd - høyre halvkule.

Etter diagnosen iskemisk berolighet er behandlingsmetoder avhengig av årsaken som forårsaket sykdommen. Men de første trinnene er alltid rettet mot å gjenopprette blodsirkulasjonen ved å introdusere intravenøst ​​vasodilatormedikamenter og trombolytiske midler. Hvis behandling begynner på iskemisk stadium, er medisiner som reduserer blodproppene foreskrevet. Fra observasjonene av leger følger det at innføringen av disse stoffene i de første timene etter angrepet bidrar til å unngå lammelse. Da er behandlingen supplert med stoffer som reduserer hevelse i hjernen.

Behandling av høyresidig slag fra venstre sidet behandling er praktisk talt den samme. I de første ukene er hovedretningen forebygging av samtidig somatiske sykdommer:

 • Åndedrettsfunksjonen er normalisert;
 • støtter hjertet og blodkarene;
 • nivået på glukose og vann-saltbalansen er regulert;
 • kroppstemperaturen opprettholdes ikke høyere enn 37,5 ° C;
 • forebyggende vedlikehold av trombose, lungebetennelse, urologiske infeksjoner, tromboembolisme.

Hovedinnretningen for å redusere blodpropp er aspirin. Antikoagulantia er mindre effektive og krever konstant overvåking av koagulasjonshastighetene. Trombolytika kan kun brukes innen 3-6 timer etter angrepet.

Kirurgisk inngrep er angitt i to tilfeller - hvis halspulsåren okkludert eller det er nødvendig å fjerne hematom etter omfattende blødning.

Rehabilitering og forebygging

Etter et angrep av hjerneinfarkt er det viktig ikke bare å behandle en pasient, det er viktig å gjenopprette funksjonene til alle organer: lunger, hjerte, kar, tarm, blære. Umiddelbart etter stabiliseringen av rytmen til puls, respirasjon og arterielt trykk, begynner rehabilitering, med sikte på å gjenopprette bevegelsene, forny talen og øke muskeltonen. Det er nødvendig å behandle ikke bare kroppen, men også psyken. Viktig og hjelp av en kvalifisert psykoterapeut, og støtte fra slektninger, som har til hensikt å forhindre utbrudd av depresjon.

For ikke å måtte behandle denne skadelige sykdommen igjen, er det viktig å ta forebyggende tiltak:

 • opprettholde normalt blodtrykk
 • overvåke nivået av kolesterol;
 • slutte å drikke alkohol og røyking.

Et hjerneinfarkt er en ganske farlig sykdom som krever alvorlig behandling og en lang rehabiliteringsperiode.

For å unngå denne sykdommen er det viktig å lede en riktig livsstil: i tide for å behandle hypertensjon, for å utelukke diettmat som øker nivået av kolesterol, trener regelmessig. Medisin til behandling av hjerneinfarkt skaper alle nye stoffer, men forebygging er en privat sak for alle.

Hemorragisk slag

Innhold:

definisjon

Hemorragisk slag Er en følge av brudd på blodkaret og utstrømningen av blod i hjernen. Hjernen er svært følsom for blødning og skade kan oppstå veldig raskt. Blødning irriterer hjernevevet, forårsaker hevelse. Blod samler seg i hjernens vev. Det er giftig for hjernevæv og til slutt blir celler i dette området svekket og dør. Blødning øker også trykket på hjernen og presser det mot skallen.

I hjertet av patogenesen av hemorragisk hjerneslag ligger degenerative forandringer som oppstår i hjernens hjernevegger under påvirkning av høyt blodtrykk. Hemorragiske slag utvikler som regel med arteriell hypertensjon. Med aterosklerose av cerebral fartøy uten arteriell hypertensjon, er de ekstremt sjeldne. Hemorragisk slag kan utvikle seg med sykdommer i blodet og indre organer, ledsaget av økt blødning uten å øke blodtrykket. I slike tilfeller dannes blødninger på grunn av diapedesis av de dannede blodelementene gjennom karveggen (med økt permeabilitet).

årsaker

Hemorragisk slag forekommer oftest på grunn av høyt blodtrykk, som påvirker arteriene til arteriene til de brister.

Andre årsaker til hemorragisk slag er:

  aneurismer som skaper et svakt punkt i arterienes mur, som til slutt kan briste; unormale forbindelser mellom arterier og årer, som arteriovenøse misdannelser (AVM); kreft (spesielt kreft som påvirker hjernen), organer som bryst, hud og skjoldbruskkjertel; cerebral angiopati av amyloid, akkumulering av amyloid i veggene i hjernens arterier, noe som gjør blødning mer vanlig; medisiner (for eksempel aspirin eller warfarin); narkotika, for eksempel. kokain.

symptomer

Symptomer avhenger av blødningsstedet og mengden hjernevev som det påvirker. Kliniske manifestasjoner av hemorragisk hjerneslag utvikler seg plutselig, noen ganger lynrask, under utførelsen av noe arbeid, spesielt med betydelig fysisk anstrengelse og stress. Under søvn opptrer hemorragiske slag ekstremt sjelden. Pasienten har skarp hodepine, noen ganger ledsaget av en følelse av sjokk, oppkast, støyende pust, takykardi. Pasienten mister bevisstheten, en koma er mulig. Samtidig oppdages hemiparese eller hemiplegi under en nevrologisk undersøkelse. Ofte er det psykomotorisk agitasjon, tap av kontroll over seg selv, taleforstyrrelser. hode og øyne slå mot lesjonen anisocoria utvidet på den berørte side, exotropia (på grunn av lesjoner i oculomotor nerve - å trykke den til bunnen av skallen).

Andre symptomer inkluderer følgende: tap av bevissthet, sløvhet, koma, sløvhet, tretthet, sløvhet, bevisstløshet, talevansker eller forstå andre, svelgevansker, problemer med å skrive eller lese, hodepine, søvnløshet, svimmelhet, tap av koordinasjon, tap av balanse, tap av fin motorisk ferdighet, kvalme eller oppkast, en følelse av forandring, vanligvis bare på den ene siden av kroppen, nedsatt følelse, følelsesløshet eller prikken, svakhet, nedsatt syn.

klassifisering

Hemorragiske slag er klassifisert etter plasseringen av blodårene:

  intracerebral blødning: hjerneblødning; Subaraknoid blødning: Blødning i området mellom hjernen og tynne vev som dekker hjernen.

diagnostikk

For pasienter som har hatt et alvorlig slag, er det første trinn for å bestemme hvilken et slag - hjerneinfarkt (forårsaket av blokkering av blodpropp) eller hemoragisk (forårsaket av blødning).

For hemorragiske slag er CT (computertomografi) den raskeste og mest effektive metoden for diagnose. Hvis det er mistanke subaraknoidalblødning, legen din kan gjøre en spinalpunksjon, også kalt en Spinal Tap, der en liten prøve av spinalvæske gjennom en nål inn i ryggen er tatt for analyse. Denne væsken kontrolleres for blod i den. En annen metode, kalt MR-angiografi, kan gi informasjon om blodstrømmen til hjernen. Tilstedeværelsen av blødning kan vanligvis ses ved bruk av computertomografi (CT) kort tid etter symptomstart. CT-skanning kan også bidra til å avgjøre om slaget er relativt nytt eller nylig. Magnetisk resonansavbildning (MRI) er mindre nøyaktig, siden den gjør det mulig å skjelne hemoragisk slag og ischemisk slag i løpet av de første få timer etter inntreden av symptomer. I tillegg er MR ikke lett tilgjengelig, det vil ta lengre tid å fullføre.

Av disse årsakene er CT nesten alltid den første metoden for å diagnostisere slag. Hensikten er å motta og tolke resultatene innen 45 minutter etter å ha kommet til sykehuset.

forebygging

Behandlingen består av slike komponenter:

  lindring av symptomer; eliminering av årsaken til blødning; umiddelbar behandling på sykehuset; forebygging av komplikasjoner; begynnelsen på rehabiliteringsbehandling.

Med slag er foreskrevet intensivbehandling, der komplikasjoner umiddelbart kan oppdages. Nøye oppmerksomhet bør gis pusten, fordi noen ganger kan en hjernesblødning påvirke pusten til den stopper eller gjør den uregelmessig.

Pasienter med hemorragisk slag kan ikke kontrollere luftveiene når de hoster eller nyser på grunn av forstyrret bevissthet. Spytt eller annen utladning kan gå "gjennom feil rør", noe som kan føre til potensielt alvorlige problemer med lungene, som aspirasjon lungebetennelse. Et puste rør er nødvendig for å forhindre disse problemene.

Behandlingen kan omfatte:

  kontroll av blodtrykk, som kan være for høyt eller for lavt legemidler som bidrar til å kontrollere hevelse i hjernen; medisiner for å lindre hodepine (men bruk med forsiktighet, da de kan redusere årvåkenhet og gi feil inntrykk av at pasienten blir verre).

Pasienten bør unngå handlinger som kan øke trykket i hodet (økt intrakranielt trykk), for eksempel:

  plutselig endring i posisjon; Stammer under avføring (avføringsmiddel eller avsmakende avføring kan foreskrives).

Næringsstoffer og væsker er nødvendige hvis en person ikke kan svelge. De kan injiseres (intravenøst) eller gjennom et tilførselsrør i magen (gastrostomi). Sværhetsproblemer kan være midlertidige eller permanente.

kirurgi

Noen ganger er en operasjon nødvendig for å redde pasientens liv eller forbedre sjansene for utvinning. Type operasjon avhenger av den spesifikke årsaken til hjerneblødning. For eksempel krever blødning på grunn av en aneurysm spesiell behandling.

En av de vanligste problemene forbundet med hjerneblødning er hydrocephalus, som er akkumulering av væske i hjernen. Prosedyre for ventrikulostomi er nødvendig for å drenere væsken, noe som forårsaker hjerne ødem og øker intrakranielt trykk.

Langsiktig behandling

Målet med langvarig behandling er å hjelpe pasienten til å gjenopprette så mange funksjoner som mulig, og forhindre fremtidige anfall. Utvinningstiden og behovet for langtidsbehandling i hver pasient er forskjellige. Avhengig av symptomene, kan utvinningen omfatte:

De som har hatt et slag bør holde seg til en aktiv livsstil, så langt det er fysisk mulig.

Gjenoppretting kan skje over tid, da andre hjerner kan ta over arbeidet i skadede områder. Døden er mulig, og kan skje raskt, til tross for rask behandling.

Som et resultat av et slag kan komplikasjoner forekomme:

  reduksjon av sosial interaksjon; redusert evne til å fungere eller ta vare på deg selv; redusert forventet levealder; kommunikasjonsproblemer; kontraktur av ledd; muskel svakhet; permanent tap av kognitive og andre funksjoner i hjernen (demens); permanent tap av bevegelse eller følelse av en eller flere deler av kroppen; bedsores på grunn av mangel på bevegelse; sykdommer i urinveiene og luftveiene.

Pasienter som hadde et første slag eller TIA har stor risiko for tilbakevendende hjerneslag. Ytterligere forebyggende tiltak er nødvendig for å redusere denne risikoen.

Slutte å røyke Den viktigste risikofaktoren for slag er røyking. Pasienter bør også unngå eksponering for brukthånds røyk.

Sunn mat. Pasienter bør gjøre endringer i kostholdet og observere en diett rik på frukt og grønnsaker, høyt i kalium og lite mettet fett. Daglig salthastighet bør være mindre enn 2300 mg / dag. Middelaldrende og eldre pasienter med høyt blodtrykk bør begrense saltinntaket til ikke mer enn 1500 mg / dag. Kosthold kan være spesielt effektivt for å redusere risikoen for slag.

Øvelsen. Øvelse kan redusere risikoen for å utvikle aterosklerose og redusere risikoen for hjerneslag. Leger anbefaler minst 30 minutters trening 2-3 ganger i uken, om ikke alle dager i uken.

Opprettholde en sunn vekt. Pasienter som er overvektige bør prøve å gå ned i vekt ved å spise sunt og regelmessig mosjon.

Begrensning i bruk av alkohol. Alkoholmisbruk og beruselse øker risikoen for både iskemisk og hemorragisk slag. Hvis du drikker, begrenser alkoholen til ikke mer enn en drink om dagen for kvinner og to drinker om dagen for menn.

Antiplatelet og antikoagulerende legemidler for forebygging av hjerneslag. Tilordne inntaket av aspirin eller et annet stoff for å forhindre blodpropper som dannes i arteriene og hjertet. Disse stoffene kalles antiplatelet narkotika. Disse stoffene gjør blodplater mindre klebrig og derfor mindre sannsynlig å danne blodpropp. Legemidler må forskrives av lege.

Les Mer Om Fartøyene