Tegn og behandling av koronar hjertesykdom

Hjertesykdommer er mer sannsynlig enn andre sykdommer som forårsaker uførhet og dødelighet. Så i Russland fra slike sykdommer dør mer enn en million mennesker per år. Omtrent en tredjedel av dødsfallene forekommer i en formidabel sykdom som iskemisk hjertesykdom (CHD). Hypertensjon, hypodynami, konstant stress ledet menneskeheten til en epidemisk økning i antall kardiovaskulære sykdommer.

Begrepet iskemisk sykdom

Begrepet "iskemi" er hentet fra to greske ord - ischo (arrest) og haima (blod). Da blodet gir oksygen og næringsstoffer til musklene, er forsinkelsen skadelig for organens funksjon. Dette gjelder også for hjertemuskelen.

Menneskets hjerte har en stor styrke, men for sitt arbeid krever en full og uavbrutt blodforsyning. Det utføres gjennom de såkalte kranspulsårene, venstre og høyre.

Hvis patronen til disse store fartøyene er bra, fungerer hjertet i riktig modus. Veggene til sunne arterier er normalt glatte og elastiske. Med fysisk eller følelsesmessig stress strekker de seg, og hopper til hjertet av riktig mengde blod.

Med aterosklerose blir de indre veggene av karene overgrodd med kolesterolplakk. Lumen av arterier minker, veggene deres blir tettere og taper elastisitet. Blodet til hjertet kommer i utilstrekkelige mengder.

På bakgrunn av dårlig blodtilførsel i hjertemuskelen begynner biokjemiske og vevsendringer. Det er symptomer på hjerte iskemi, som krever et akutt besøk til legen.

Skjemaer av iskemisk hjertesykdom

Klassifiseringen av iskemi i kardiologi har fremdeles ikke klare grenser. Mangfoldet av kliniske manifestasjoner, kombinasjonen av ulike typer sykdommer, utvikling av medisin, endrer kontinuerlig presentasjonen av kardiologer om mekanismene ved forekomsten av IHD. I henhold til WHO-klassifisering er hjertesykemi i dag delt inn i flere typer.

Plutselig koronar død

Dette er den mest alvorlige formen av sykdommen. Karakterisert av en uventet hjertestans som oppstår mot en bakgrunn av en relativt stabil tilstand.

Faktorer av plutselig død:

 • Kongestiv hjertesvikt;
 • Hjertets iskemi med ventrikulære arytmier;
 • Emosjonell og fysisk stress;
 • De første timene etter hjerteinfarkt;
 • Høyt blodtrykk, røyking, abnormaliteter av fett og karbohydratmetabolisme.

Ofte oppstår hjertestans under normale forhold utenfor sykehuset, som bestemmer den høye dødeligheten av denne kategorien IHD.

Smertefri myokardisk iskemi

Skjemaet er farlig ved at det ikke er tegn på koronar hjertesykdom, slik at sykdommen ofte ender i plutselig død. Uten å manifestere seg, fremmer smertefri iskemi utviklingen av arytmier og kronisk hjertesvikt.

Bestem sykdommen kan være gjennom langvarig Holter-overvåking, ekkokardiografi med treningstester. Hvis diagnosen blir gjort i tide, behandles sykdommen i henhold til den vanlige ordningen.

Angina pectoris

Et annet navn er angina pectoris. Det adskiller seg i et paroksysmalt kurs. Under et angrep, er det akutte brystsmerter, som gir i armen, skulderen, under venstre scapula. En person lider av en mangel på luft og hjertesvikt, blir blek, tar en tvungen stilling.

Angina manifesterer seg i tilfeller der myokardiet trenger økt blodinngang:

 • Nervøs eller fysisk stress;
 • Rikelig matinntak
 • Kjører eller går mot en sterk vind;
 • Løftevekter.

Angrepet er spontant eller påvirket av narkotika. Pasienten bærer vanligvis seg tabletter som hjelper ham - nitroglyserin, nitromint, validol.

Over tid utvikler angina, som går over i en alvorlig fase. Smerte fremstår uten grunn, i ro. Dette er et farlig tegn som krever haster medisinske tiltak.

Myokardinfarkt

Til et hjerteinfarkt kan det resultere i et lengre angrep av angina pectoris, alvorlig spenning, tung fysisk stress. Økt blodgjennomstrømning er fylt med tåre av plakk og blokkering av stenotisk fartøy. Som følge av akutt hjertesvikt oppstår nekrose av myokardvev.

Hvis plakkene helt lukker lumen av arterien, utvikler en transmural (storfokal) MI når en stor del av myokardiet dør. Ved delvis blokkering er nekrose av et grunnt fokal karakter. Indikasjonene er medisinbehandling, trombolyse, akutt angioplastikk med stenting.

Kardioklerose etter infarkt

Patologi er en direkte konsekvens av et hjerteinfarkt. I hjertemuskelen begynner å vokse arr vev, erstatte de døde delene av myokardiet. Kardiosklerose manifesteres ved hjertesvikt.

Dette er en tilstand hvor hjertets kontraktile kapasitet er svekket, og hovedorganet kan ikke gi kroppen den riktige mengden blod. Diagnose denne form for kranskärlssykdom 3-4 måneder etter hjerteinfarkt, når arrdannelsesprosessen slutter.

Som følge derav har pasienten forskjellige sirkulasjonsavvik, hjertehypertrofi, atrieflimmer, ventrikulære ekstrasystoler. Utad er det manifestert av kortpustethet, hevelse, angrep av hjerteastma, takykardi.

Arytmi og hjertesvikt i kardiosklerose er irreversible, behandling har bare en midlertidig effekt.

Årsaker til hjertesykemi

I utviklingen av den patologiske prosessen bidrar visse omstendigheter til fremveksten og utviklingen av sykdommen. På noen av dem kan en person utøve innflytelse (flyttbar), på andre - nei (uunngåelig).

Irreducible faktorer

 • Seksuelt tilbehør. Kardiovaskulære patologier hos menn utvikler seg oftere. Faktum er at østrogener i kroppen av kvinner i fertil alder utfører en beskyttende funksjon - hemmer produksjonen av kolesterol.
 • Arvelighet. Hvis pasientrelaterte slektninger på pasientlinjen har hatt hjertesvikt i 55 år, og direkte slektninger hos moderen - opp til 65 år, øker risikoen for tidlig utvikling av koronar sykdom betydelig.
 • Løpet. Ifølge Verdens helseorganisasjon er europeerne (spesielt de som bor i nordområdene) mye mer sannsynlig å ha CHD enn representanter for Negroid-befolkningen.
 • Age. Aterosklerotiske endringer i karene begynner i barndommen og utvikles gradvis. Hvis 35 år gamle menn dør fra kransløpssykdommer i bare 10% av tilfellene, da etter 55 år, øker dødsfallet fra hjerteisoki til i gjennomsnitt 56% (hos kvinner over 55 år - 40%).

Eliminere faktorer

En person kan takle noen av årsakene som forårsaker hjertesykemi. Ofte medfører eliminering av ett negativt fenomen følgende positive skift.

For eksempel reduserer mengden av fett i dietten fører til bedre blodtelling, og samtidig å bli kvitt overflødig kilo. Resultatet av den samme reduksjonen i kroppsvekt er normalisering av blodtrykk, og alt dette sammen reduserer risikoen for kranspulsårene.

Listen over flyttbare risikofaktorer:

 • Tobaksrøyking. Risikoen for plutselig koronar død i røykere er mye høyere enn de som ikke røyker eller forlater denne dårlige vanen. Røykerne er 20 ganger mer sannsynlig å utvikle aterosklerose. Hos menn over 62 år øker dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom med halvparten, sammenlignet med ikke-røykere fra samme aldersgruppe). En pakke sigaretter om dagen dobler risikoen for død fra hjertesykdom.
 • Fedme. Dommer av resultatene fra verdensforskningen er nesten halvparten av eldre alder overvektige. Årsakene i flertallet er banal - hobby for søtsaker og fettmat, regelmessig overspising, en inaktiv livsstil.
 • Kronisk stress. Med konstant psykomotional stress fungerer hjertet med overbelastning, blodtrykksøkninger, levering av næringsstoffer til indre organer forverres.
 • Fysisk inaktivitet. Fysisk aktivitet er en viktig betingelse for å opprettholde helse. Hos menn som er hardt arbeidende, er risikoen for koronar hjertesykdom lavere sammenlignet med kontorarbeidere.

Sykdommer som øker risikoen for koronar sykdom

Diabetes mellitus

Det ble etablert at alle pasienter som lider av diabetes i minst 10 år hadde uttalt atherosklerotiske endringer i karene. Risikoen for CHD i dem øker med 2 ganger. Den vanligste dødsårsaken i diabetes mellitus er hjerteinfarkt.

Aterosklerose i kranspulsårene

Det er bevist at det overveldende antall pasienter med iskemisk hjertesykdom har en 75 prosent stenose av en eller flere hovedartärer.

Enkelt sagt, lumen av fartøyet, som bærer blod til hjertet, er stengt av tre fjerdedeler lipid (fett) plaques.

I denne situasjonen lider hjertemuskelen kronisk av oksygen sult. På personen selv ved en liten belastning begynner den uttrykte dyspnø.

Hyperlipidemi er et unormalt høyt nivå av lipider i blodet. Syndromet manifesterer seg ikke på noen måte, men er anerkjent som den viktigste forutsetningen for utvikling av aterosklerose.

Hypertensjon (hypertensjon)

Under påvirkning av høyt trykk fungerer hjertet med konstant overbelastning. Dette fører til veksten i venstre ventrikel, som i seg selv er en høy prognostisk faktor for dødelighet.

Det hypertrophied hjertet krever mer og mer oksygen, som følge av at blodtilførselen til orglet forverres.

Blodproppssykdommer

Trombose av hovedfartøyet, forårsaket av økt koagulasjon av røde blodlegemer, er den viktigste mekanismen for utvikling av hjerteinfarkt og koronarinsuffisiens.

Symptomatisk CHD

Koronar hjertesykdom fortsetter bølget: Perioder med forverring erstattes av relativ ro. De første symptomene på koronar hjertesykdom er svært subjektive: smertefulle opplevelser og monotont smerte bak brystbenet ved en hvilken som helst betydelig belastning. I ro, passerer smerten.

Sykdommen varer i flere tiår, dens former endres, symptomene også. Karakteristiske tegn på hjertets iskemi:

Brennende trykksmerter bak brystbenet, som ofte oppstår mot en bakgrunn av fullstendig hvile (som er et dårlig klinisk tegn). Smerten gir vanligvis skulderbelte, men det kan også spre seg til lyskeområdet.

 • Kortpustethet, tretthet;
 • Svimmelhet og svimmelhet;
 • Alvorlig svette
 • Pallor, cyanose av huden, senking av kroppstemperaturen;
 • Hevelse i nedre ekstremiteter og uttalt dyspné, noe som forårsaker pasienten å ta på tvungen stilling av kroppen. Dette er karakteristisk for IHD i stadiet av kronisk hjertesvikt;
 • Et sterkt hjerteslag eller en følelse av hjertet synker.

Det er viktig å ikke forlate disse symptomene uten oppmerksomhet. Det er nødvendig å ringe kardiologen i tide, og i tilfelle truende forhold kaller en ambulanse.

Egenskaper i løpet av iskemisk sykdom hos kvinner

De første symptomene på IHD hos kvinner vises senere i livet om 15-20 år enn hos menn. Legene forbinder dette fenomenet med hormonell status hos kvinner i fertil alder.

Østrogener i den kvinnelige kroppen øker nivået av "godt kolesterol" - lipoproteiner med høy tetthet, og reduserer antall lavt og svært lavt tetthetslipoprotein - "dårlig kolesterol". Progesteron (mannlig hormon) virker tvert imot.

Etter utbruddet av overgangsalderen er denne fordelen tapt. Den kvinnelige organismen etter 55 år er også utsatt for CHD i samme grad som hanen. Smertefulle angrep forekommer hovedsakelig som følge av nervøs spenning eller alvorlig frykt, så stresstestene er dårlig informative under undersøkelsen. Kvinner har oftere atypiske tegn på sykdommen: svakhet, kvalme, oppkast, halsbrann, smerte bak brystbenet av en uklar natur.

CHD manifestasjoner hos barn

Som et barn manifesterer ikke iskemi i hjertet praktisk, det er ingen smerter i brystet. Foreldrene skal imidlertid alarmere slike symptomer:

 • Dyspné og rask tretthet;
 • Uforklarlig pallor;
 • Cyanose av leppene og nasolabial trekant;
 • Lag i utvikling og vekt;
 • Hyppige forkjølelser.

Alle disse kan være symptomer på kronisk inngrep.

diagnostikk

Pasienten undersøkes av en kardiolog. For det første blir pasienten avhørt, og finner ut klager og syndromer som er typiske for iskemi. Legen undersøker pasienten og lytter til hjerteslag, bestemmer forekomsten av arytmi, lyder i hjertet, cyanose i huden. Deretter tildeles følgende studier:

Laboratorie-diagnostisk blodprøve, som viser nivået av glukose, kolesterol, triglyserider, atherogene og anti-atherogene lipoproteiner.

Fjerning av EKG i ro og med en trinnvis økning i fysisk aktivitet. Et elektrokardiogram viser forstyrrelser i normal funksjon av myokardiet.

I CHD, er ofte overvåking av EKG for EKG foreskrevet. Dens essens ligger i det faktum at en bærbar enhet er festet til pasientens belte og tar avlesninger om dagen. All denne gangen må pasienten holde en dagbok for selvobservasjon, hvor timene er angitt av egne handlinger og endringer i deres tilstand av helse. Metoden avslører ikke bare forstyrrelser i myokardets arbeid, men også deres årsaker.

Bryst røntgen

Ekkokardiografi (EchoCG, ultralyd av hjertet) utføres for å bestemme størrelsen på hjertemuskelen, myokardial kontraktilitet, tilstanden til hulrom og ventiler. I noen tilfeller foreskrives stress-ekkokardiografi - ultralydsundersøkelse med dosert fysisk aktivitet.

Hvis resultatene av undersøkelsen ikke gir et komplett bilde, er det mulig å administrere transesofageal ultralyd. Sensoren settes inn i spiserøret og registrerer hjerteavlesninger uten forstyrrelser fra bryst, hud og subkutant vev.

Etter å ha samlet dataene, kan legen foreskrive en koronar angiografi av karene. Prosedyren avslører plasseringene av stenoser i koronararteriene.

Behandlingsstrategi

IHD-terapi har tre hovedmål - å avlaste pasienten for hjerteinfarkt og forhindre utbruddet av farlige komplikasjoner - plutselig død og nekrose av myokardiet. Behandling av hjertesykdom utføres på flere hovedområder.

Ikke-medisinering

Dette inkluderer korreksjon av ernæring og livsstil. Begrensningen av fysisk aktivitet er vist, siden det er i dette tilfellet at det er mangel på blodforsyningen i hjertet. Med forbedring av pasientens tilstand, øker belastningsregimet gradvis. En kalori diett anbefales, med unntak av fett og raskt absorbert karbohydrater (bakevarer, søtsaker, kaker).

Narkotika terapi

Det utføres i henhold til ABC-formelen (antiaggreganter, beta-blokkere og kolesterolsenkende midler).

Pasienter er foreskrevet følgende stoffer:

 • Å normalisere nivået av kolesterol - statiner og fibriner.
 • For å forhindre trombose - antikoagulantia, fibrolizin.
 • Å normalisere blodtrykket - ACE-hemmere og betablokkere.
 • Å stoppe stenokardieangrep - nitrater.

Medisiner bidrar til dilatasjon (ekspansjon) av koronarbeinene, og øker oksygentilførselen til hjertet.

Operativ inngripen

Hvis medisinering er ineffektiv, og sykdommen utvikler kardiologen spørsmålet om kirurgisk operasjon. Avhengig av alvorlighetsgraden av manifestasjonene av koronararteriesykdom, foreskrives koronar angioplastikk (PTCA) eller koronar arterie bypass grafting (CABG).

angioplastikk

Dette er en lavtraumatisk operasjon for mekanisk ekspansjon av stenotiske kar. Det utføres gjennom et lite snitt i den radiale eller femorale arterien. Et langt fleksibelt rør er innført i fartøyet og avansert til en innsnevret del.

Deretter føres et kateter med en boks gjennom røret. Etter å ha nådd stedet for stenose blir ballongen forsiktig oppblåst. Den fete plakken som lukker lumen av arterien er revet og blodstrømmen gjenopprettes.

For å forhindre re-stenose av fartøyet, er det montert en sylinderformet stent på metall i det forstørrede området.

Angioplastikk med stenting er foreskrevet for pasienter med iskemisk sykdom, ikke komplisert av diabetes mellitus, alvorlige former for hypertensjon, hjerteinfarkt.

Aortokoronær bypassoperasjon

er rettet mot å skape bypass måter for blodstrøm (anastomoser), som vil være en ekvivalent erstatning for de berørte karene. Operasjonen vises unikt i følgende tilfeller:

 • Med angina av høy funksjonell klasse - når pasienten er vanskelig å gå, spis, tjene seg selv.
 • Når stenose av tre eller flere koronariske fartøy fôrer hjertemuskelen (avslørt ved koronar angiografi).
 • I nærvær av en aneurysm i hjertet, komplisert av aterosklerose av hovedartene.

Under operasjonen blir thoraxen helt åpnet eller kuttet i intercostalområdet - dette avhenger av storheten av lesjonen. For shunt blir et segment av venen på beinet eller et fragment av den radiale (eller indre thoracic) arterien tatt. Alternativ med arterier er å foretrekke - 95% av slike anastomoser fungerer vellykket i 20 år eller mer.

Kirurgen kobler deretter shunten til kranspulsåreområdet under det innsnevrede området. Den andre enden av shunten er sydd til aorta. Dette skaper en løsning som sikrer tilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet.

Folkemetoder for IHD-behandling

For behandling av hjertet utgjorde folkens healere mange forskjellige oppskrifter:

 • 10 sitroner og 5 hvitløk hoder blir tatt per liter honning. Sitroner og hvitløk knuses og blandes med honning. Sammensetningen holdes i en uke i et mørkt, kjølig sted, etter insistering ta fire teskjeer en gang om dagen.
 • For 500 g vodka og honning blandes og varme til dannelse av skum. Ta en klype av morwort, marshweed svin, valerian, sporicha, kamille. Gress brygge, la stå, press og bland med honning og vodka. Ta om morgenen og kvelden først en teskje, en uke senere - i spisestuen. Behandlingsforløpet er et år.
 • Bland en skje full av revet pepperrot og en skje med honning. Ta en time før du spiser og drikker vann. Behandlingsforløpet er 2 måneder.

Tradisjonell medisin vil hjelpe hvis du følger to prinsipper - regelmessighet og nøyaktig overholdelse av reseptbelagte.

Som konklusjon. Utviklingen av iskemisk sykdom er i stor grad avhengig av pasienten selv. Spesiell oppmerksomhet bør tas på eliminerte risikofaktorer - å gi opp røyking og annen avhengighet, etablere ernærings- og treningsregime.

Det er ekstremt viktig å besøke en kardiolog og utføre sine anbefalinger, behandle ko-morbiditeter, gjøre tidlige tester for glukose og lipidnivåer. Resultatet vil bli en forbedring i hjertefunksjonen og en forbedring i livskvaliteten.

Symptomer og tegn på koronar hjertesykdom

I en sykdom som iskemisk hjertesykdom kan symptomer identifiseres tidlig, ta til sykepleie og starte behandling i tide. Tross alt er alltid det første trinnet i å diagnostisere noen sykdom definisjonen av karakteristiske tegn, eksterne manifestasjoner.

Menneskets hjerte, som fungerer uten avbrudd, mislykkes ofte. Og den vanligste årsaken til dette er iskemisk sykdom, eller som det også kalles syndromet til det sultne hjertet, når hjertemuskelen ikke mottar nok oksygen. IHD er den viktigste årsaken til sykelighet og dødelighet i verden, til tross for de høye prestasjonene i moderne medisin.

Risikofaktorer og de første tegn på sykdommen

Den første og viktigste årsaken til IHD er en økende aterosklerose i kranspulsårene, som fører til økning i blodtrykket, en økning i blodets viskositet og akselerasjonen av koagulerbarheten.

Hvis en person har dårlige vaner, kan de tjene som årsakene til koronar sykdom, i risikosonen aktive røykere og personer som misbruker alkohol. Feil diett, når karbohydrater og animalsk fett dominerer i kosten, bidrar også til utviklingen av ibs.

En stillesittende livsstil, overvekt, høyt blodkolesterolnivå, diabetes mellitus og genetisk predisponering bidrar også til sykdomsutbruddet. Det er nødvendig å ta hensyn til det faktum at både alderen til en person og hans kjønn spiller en viss rolle i utviklingen av iskemisk sykdom. For eksempel er menn fra 50 år tre ganger mer sannsynlig å ha denne sykdommen enn kvinner. På den annen side kan hormonell omorganisering hos kvinner i overgangsalderen bidra til utviklingen av ibs.

Hva skal varsle? De første tegn på iskemi er rent subjektive, for eksempel utbruddet av smertefulle opplevelser i hjertet. Dette bør umiddelbart være oppmerksomt, spesielt hvis det ikke ble sett før. Eller allerede har de tidligere erfarne følelsene endret naturen og betingelsene for forekomsten.

Eventuell retrosternal smerte (paroksysmal eller monotont), uavhengig av styrken av kampsensasjonene og pasientens alder, er symptomer på iskemisk hjertesykdom grunnen til å gå til legen.

Den iskemiske sykdommen fortsetter i utgangspunktet bølgete: perioden for en forverring erstattes av roenperioden når symptomatologien er fraværende. IHD kan utvikles i flere tiår, endring av former, symptomer og kliniske manifestasjoner. Ifølge statistikken opplever omtrent 30% av pasientene ikke symptomer på hjertesykdom i det hele tatt og vet ikke om sykdommen deres. Det handler om smertefri myokardisk iskemi. I andre tilfeller kan følgende tegn på koronar hjertesykdom forekomme:

 • smerte i brystet;
 • smerte i arm, ben, under scapula, under ribben, i den ene siden av nakken eller under kjeften;
 • kvalme;
 • kortpustethet;
 • svette;
 • hjertebank og arytmi.

Symptomer på stenokardi

Med angina pectoris, som er den vanligste formen for iskemi, føles en person paroksysmal alvorlig smerte. Hos folk kalles angina en pectoral paddle, som har fått et slikt navn på grunn av trykket i brystregionen. Vanligvis utstråler smerten til en del av kroppen, oftere til venstre. I noen tilfeller føles en person vondt i arm, skulder, nakke, rygg. Intensiteten av smerte er forskjellig: fra mindre til veldig sterk. Angina angrep er ledsaget av psykiske manifestasjoner: angst, frykt for død, melankoli stemning, uforklarlig apati, mangel på luft. Pasientens pust og puls øker, han pales, kroppstemperaturen går ned, huden blir våt. Varigheten av angrepet varer i gjennomsnitt på ikke mer enn 10 minutter. Det kan lett slokkes med nitroglyserin.

Provoke et angrep kan laste (følelsesmessig og fysisk), varme, stuffiness, kulde ut, byens smog.

Det er to varianter av utviklingen av angina pectoris: stabil og ustabil. I det første tilfellet oppstår smerte under trening og overlater seg selv i resten av en person eller etter at du har tatt nitroglyserin. Den andre er farligere, for selv i hvilemodus eller med mindre belastninger er det brystsmerter og kortpustethet, det varer lenge, i flere timer, og kan føre til hjerteinfarkt.

Andre former for iskemi

Symptomatisk angina angina og myokardinfarkt i begynnelsen er lik. Imidlertid varierer det i fremtiden sterkt. Med myokardinfarkt stoppes intensive brystsmerter, som ikke opphører i lang tid, av nitroglyserin. Ofte er det en økning i kroppstemperatur, trykk, pasienten kan føle kvelning, arytmi. Provoke myokardinfarkt mental overexertion, overdreven tretthet eller økt fysisk anstrengelse, samt hypertensive krise.

Kardioklerose i etterkant har tegn på hjertesvikt og arytmi.
Hjertesvikt manifesteres ved kortpustethet, hjertebank, økt tretthet og hevelse. Når arytmi, klager en person om "feil" hjerteslag. Dette er en manifestasjon av bradykardi (forsinket hjerterytme), takykardi (rask hjerterytme) eller hjerteslagsavbrudd.

Noen få dager før den plutselige koronarøden, en av former for IHD, har pasienten følgende symptomer: ubehag, paroksysmalt karakter, brystkreft, psykiatriske lidelser. Tegn på plutselig død er fraværet av puls og hjertelyder, å stoppe pusten, utvide elevene.

Korrekt diagnostisere kan være kardiolog. For dette er pasienten rettet til operative instrumentelle studier, en biokjemisk blodprøve er utført. Hvis det er mistanke om en lesjon av koronararteriene, utføres koronarografi. Jo før behandlingen begynner og årsakene som bidrar til utviklingen av sykdommen, elimineres, jo flere sjanser en person har til å fortsette å leve et fullt liv.

Hjertets iskemi, iskemisk sykdom (IHD): symptomer, behandling, former, forebygging

Iskemisk hjertesykdom (CHD) er blitt et alvorlig sosialt problem, fordi det meste av verdens befolkning har noen av sine manifestasjoner. Den raske rytmen i livet av megasiteter, psyko-emosjonell stress og forbruket av store mengder fett med mat bidrar til sykdomsutbruddet, og det er derfor ikke overraskende at folk i utviklede land er mer utsatt for dette problemet.

IHD er en sykdom, i forbindelse med en endring av hjertearteriene vegg av plakk som til slutt fører til en ubalanse mellom behovene i hjertemuskelen som er nødvendig for stoffskiftet og kapasitet til å levere på hjertearteriene. Sykdommen kan forekomme minst alvorlig, selv kronisk, har mange kliniske former, forskjellig i symptomatologi og prognose.

Til tross for fremkomsten av ulike moderne terapier, har IHD fortsatt en ledende posisjon i antall dødsfall i verden. Ofte er hjertets iskemi kombinert med den såkalte iskemiske hjernesykdommen, som også oppstår med en aterosklerotisk lesjon av blodkar som gir blodet. Ofte forekommer iskemisk slag, med andre ord er hjerneinfarkt en direkte følge av hjerne-arterie-aterosklerose. Dermed bestemmer de vanlige årsakene til disse alvorlige sykdommene deres hyppige kompatibilitet i en og samme pasient.

Den viktigste årsaken til kranskärlssykdom

For at hjertet skal kunne levere blod til alle organer og vev i tide, må det ha et sunt myokardium, fordi det er mange biokjemiske transformasjoner som er nødvendige for å utføre en så viktig funksjon. Myokardiet er forsynt med fartøy som kalles koronarbeholdere, hvor "mat" og åndedrett blir levert til det. Ulike effekter, uheldig for koronarbeholdere, kan føre til feil, noe som vil medføre brudd på bevegelsen av blod og ernæring av hjertemuskelen.

Årsaker til koronar hjertesykdom moderne medisin har studert ganske bra. Med økende alder, under påvirkning av ytre miljø, livsstil, spisevaner, og også i nærvær av arvelig disposisjon, blir kranspulsårene skadet av aterosklerose. Med andre ord, på veggene i arteriene er avsetning av protein- og fettkomplekser som til slutt går over i aterosklerotisk plakk, som smalner lumen, forstyrre den normale strømmen av blod til hjertemuskelen. Og så, umiddelbar årsak til myokardisk iskemiutvikling - aterosklerose.

Video: IHD og aterosklerose

Når tar vi risiko?

Risikofaktorer er slike forhold som utgjør en trussel mot utviklingen av sykdommen, bidrar til fremveksten og progresjonen. Hovedfaktorene som fører til utvikling av hjerteiskemi inkluderer følgende:

 • Økt kolesterol (hyperkolesterolemi), samt en forandring i forholdet mellom forskjellige fraksjoner av lipoproteiner;
 • Dysfunksjon (misbruk av fettstoffer, overdreven inntak av lett fordøyelige karbohydrater);
 • Hypodinami, lav fysisk aktivitet, uvillighet til å trene;
 • Tilstedeværelsen av dårlige vaner, som røyking, alkoholisme;
 • Tilknyttede sykdommer, ledsaget av metabolske lidelser (fedme, diabetes, redusert skjoldbruskfunksjon);
 • Arteriell hypertensjon;
 • Alder og kjønnsfaktor (det er kjent at IHD er vanlig hos eldre mennesker, og også hos menn oftere enn hos kvinner);
 • Funksjoner av psykomotional tilstand (hyppige påkjenninger, overarbeid, emosjonell overstyring).

Som du ser, er de fleste av faktorene som er gitt, ganske trivielle. Hvordan påvirker de forekomsten av myokardisk iskemi? Hypercholesterolemi, underernæring og metabolisme er forutsetningene for dannelsen av aterosklerotiske forandringer i hjertens arterier. Hos pasienter å ha arteriell hypertensjon, på bakgrunn av tellingenFeber av trykk er det en spasme av blodkar, hvor deres indre membran er skadet, og hypertrofi (økning) av hjertets venstre hjertekard utvikles. Det er vanskelig å gi tilstrekkelig blodtilførsel til den forstørrede massen av myokardiet, spesielt hvis de er innsnevret av akkumulerte plakker.

Det er kjent at bare en Røyking kan øke risikoen for død fra vaskulære sykdommer omtrent halvparten. Dette skyldes utviklingen av hypertensjon hos røykere, økt hjertefrekvens, økt blodpropp og økt aterosklerose i blodkarets vegger.

Risikofaktorer inkluderer psykologisk stress. Noen funksjoner i personen som har en konstant følelse av angst eller sinne, noe som lett kan føre til aggresjon mot andre, samt hyppige konflikter, mangel på forståelse og støtte i familien, vil uunngåelig føre til økt blodtrykk, økt hjertefrekvens og dermed økende etterspørsel myokard i oksygen.

Video: forekomst og løpet av iskemi

Er alt avhengig av oss?

Det er såkalte umodifiserte risikofaktorer, det vil si de som vi ikke kan påvirke. Disse inkluderer arvelighet (tilstedeværelsen av ulike former for IHD i faren, moren og andre slektninger), eldre alder og kjønn. Hos kvinner observeres ulike former for iskemisk hjertesykdom mindre ofte i en senere alder, noe som forklares av den spesielle virkningen av kvinnelige kjønnshormoner, østrogener som forhindrer utviklingen av aterosklerose.

I nyfødte, små barn og ungdom er det praktisk talt ingen tegn på myokardisk iskemi, spesielt forårsaket av aterosklerose. I tidlig alder kan iskemiske forandringer i hjertet oppstå som følge av spasmer i koronarbeinene eller misdannelser. Iskemi hos nyfødte og oftere påvirker hjernen, og det er forbundet med brudd på graviditeten eller postpartumperioden.

Nesten hver av oss kan skryte av utmerket helse, konstant overholdelse av kosthold og vanlig sport. Stor stress på jobb, stress, konstant rush, manglende evne til å spise balansert og jevnlig - hyppige følgesvenner av vår daglige rytme i livet.

Det antas at innbyggerne i megasiteter er mer utsatt for utvikling av kardiovaskulære sykdommer, inkludert IHD, som er forbundet med et høyt stressnivå, konstant overarbeid og mangel på fysisk aktivitet. Det ville imidlertid være bra å besøke svømmebassenget eller idrettshallen en gang i uken, men de fleste av oss finner mange unnskyldninger for ikke å gjøre det! Noen har ikke tid, noen er for trette, og en sofa med en TV og en tallerken med hjemmelaget deilig mat på fridager teller med utrolig styrke.

Mange legger ikke stor vekt på livsstil, så klinikklærere må identifisere risikofaktorer rettidig hos pasienter i fare, dele informasjon om mulige konsekvenser av overmål, fedme, stillesittende livsstil, røyking. Pasienten bør klart presentere utfallet, noe som kan føre til å ignorere koronarbeinene, derfor, som de sier: advarsel - betyr væpnet!

Typer og former for koronar hjertesykdom

For tiden er mange typer iskemisk hjertesykdom kjent. Klassifiseringen av IHD, foreslått i 1979 av en arbeidsgruppe av WHO-eksperter, forblir relevant og brukes av mange leger. Det er basert på isolering av uavhengige sykdomsformer, som har spesielle karakteristiske manifestasjoner, en viss prognose og krever en spesiell type behandling. Over tid, og fremveksten av moderne diagnostiske metoder, har andre former for IHD blitt studert i detalj, som reflektert i andre nyere klassifikasjoner.

For tiden utmerker seg følgende kliniske former for IHD, som presenteres:

 1. Plutselig koronar død (primær hjertesvikt);
 2. Angina pectoris (det er slike former som stress angina og spontan angina);
 3. Myokardinfarkt (primær, repeterende, småfokus, storfokus);
 4. Kardioklerose etter infarkt;
 5. Mangel på blodsirkulasjon;
 6. Overtredelse av hjertefrekvensen;
 7. Bezbolevoy myokardisk iskemi;
 8. Mikrovaskulær (distal) iskemisk hjertesykdom
 9. Nye iskemiske syndromer ("imponerende" myokardium, etc.)

For den statistiske registreringen av forekomsten av koronar hjertesykdom, brukes International Revision of Diseases X-revisjonen, som enhver lege er kjent med. I tillegg bør det nevnes at sykdommen kan forekomme i en akutt form, for eksempel hjerteinfarkt, plutselig koronar død. Kronisk iskemisk hjertesykdom er representert ved slike former som kardiosklerose, stabil angina, kronisk hjertesvikt.

Ulike stadier av aterosklerotisk lesjon i hjertesykemi

Manifestasjoner av myokardisk iskemi

Symptomer på hjerteiskemi er variert og bestemt av den kliniske formen de følger med. Mange slike tegn på ischemi er kjent som brystsmerter, som stråler inn i den venstre arm eller skulder, eller følelse av tyngde i sternum kompresjon, tretthet og utseendet av dyspné selv med liten fysisk anstrengelse. Ved slike klager, samt tilstedeværelse av risikofaktorer en person har, bør han spørre i detalj om funksjonene i smerte, for å finne ut hva pasienten føler, hvilke betingelser kan provosere et angrep. Vanligvis er pasientene godt kjent med sykdommen deres og kan tydelig beskrive årsakene, hyppigheten av angrep, intensiteten av smerte, deres varighet og natur, avhengig av fysisk belastning eller bruk av visse medisiner.

Plutselig koronar (hjerte) død Er pasientens død ofte i nærvær av vitner, kommer plutselig, umiddelbart eller innen seks timer etter at et hjerteinfarkt begynte. Det manifesterer seg som bevissthetstank, stopper pust og hjerteaktivitet, dilaterende elever. Denne tilstanden krever akutte medisinske tiltak, og jo tidligere de leveres av kvalifiserte spesialister, desto større er sannsynligheten for å redde pasientens liv. Imidlertid når forekomsten av dødelige utfall med denne form for IHD til og med 80%, selv med rettidig gjenoppliving. Denne form for iskemi kan observeres hos unge mennesker, som oftest skyldes en plutselig spasme i kranspulsårene.

Angina pectoris og dens typer

Angina pectoris er kanskje en av de vanligste manifestasjonene av myokardisk iskemi. Det er, som en regel, på en bakgrunn av aterosklerotiske lesjoner av hjertekarene, men i genesen av sin viktige rolle som spilles av den tendens til spasmer i blodkar og økning av blodplate-aggregering, noe som medfører at dannelsen av blodpropper og tilstopping av arterien lumen. Selv med liten fysisk anstrengelse angrepne kar ikke er i stand til å gi normal blodstrømmen til hjertemuskelen, som et resultat av sin metabolisme er forstyrret, og denne egenskap manifesteres av smerte. Symptomer på koronar hjertesykdom vil være som følger:

 • Paroksysmal intens smerte bak brystbenet, utstrålende til venstre arm og venstre skulder, og noen ganger - i ryggen, skulderen, eller i magen;
 • Krenkelse av hjertets rytme (hurtighet eller omvendt, en reduksjon i hjertefrekvens, utseendet på ekstrasystoler);
 • Endring i blodtrykksindikatorer (oftere økning);
 • Utseende av kortpustethet, angst, hudfarge.

Avhengig av årsakene til starten, er forskjellige varianter av angina pectoris skilt. Dette kan være stress angina som oppstår mot en bakgrunn av fysisk eller følelsesmessig stress. Som regel, når du tar nitroglycerin eller i ro, går smerten bort.

Spontan angina - En form for hjertets iskemi, som er ledsaget av utseendet av smertefølelser uten tilsynelatende grunn, i fravær av fysisk eller følelsesmessig stress.

Ustabil angina Er en form for progressjon av koronar hjertesykdom, når det er en økning i intensiteten av smerteangrep, deres frekvens, mens risikoen for utvikling akutt myokardinfarkt og død. Pasienten begynner dermed å konsumere et større antall nitroglyserintabletter, noe som indikerer at hans tilstand forverres og sykdomsforløpet er tyngre. Dette skjemaet krever spesiell oppmerksomhet og akutt behandling.

Mer informasjon om alle typer angina og behandling er tilgjengelig på lenken.

Myokardinfarkt, hva betyr dette konseptet?

Myokardinfarkt (MI) er en av de farligste former for IHD, hvor nekrose (nekrose) i hjertemuskelen forekommer som et resultat av en plutselig opphør av blodets tilførsel av hjertet. Infarkt er vanligere hos menn enn hos kvinner, og denne forskjellen er mer uttalt i ung og voksen alder. Denne forskjellen kan forklares av følgende årsaker:

 1. Senere utvikling av aterosklerose hos kvinner, som er forbundet med hormonell status (etter overgangsalderen, begynner denne forskjellen gradvis å redusere og ved 70 år forsvinner endelig);
 2. Utbredelsen av dårlige vaner blant mannlige befolkningen (røyking, alkoholisme).
 3. Risikofaktorer for myokardinfarkt er de samme som beskrevet ovenfor for alle former av iskemisk hjertesykdom, men i dette tilfelle, i tillegg til innsnevring karlumen, iblant over en betydelig lengde, som regel, det er ogsåtrombose.

I ulike kilder, med utvikling av hjerteinfarkt, er den såkalte patomorfologiske triaden preget, noe som ser ut som følger:

Tilstedeværelsen av en aterosklerotisk plakk og en økning i sin størrelse over tid kan føre til brudd og frigjøring av innholdet til overflaten av vaskemuren. Skader på plakk kan bidra til røyking, økt blodtrykk, intens trening.

Skade på endotelet (indre lag av arterien) ved brudd plakk fører til økt blodlevring, å "stikke" av blodplater til skadestedet, som uunngåelig fører til trombose. Ifølge forskjellige forfattere, oppstår trombose med hjerteinfarkt 90%. Til å begynne med fyller en blodpropp plakk, og deretter hele hulrommet av beholderen, mens den samtidig nedsatt blodstrøm på stedet av trombose.

Spasm av kranspulsårene forekommer på tidspunktet og sted for dannelse av tromben. Det kan også forekomme over hele kranspulsåren. Coronarospasm fører til en fullstendig innsnevring av fartøyets lumen og den endelige stoppen av blodstrømmen langs den, noe som medfører utvikling av nekrose i hjertemuskelen.

I tillegg til de beskrevne årsakene, i patogenesen av myokardinfarkt, spilles en viktig rolle av andre, som er relaterte:

 • Med brudd fra koagulasjons- og antikoaguleringssystemene;
 • Med utilstrekkelig utvikling av "bypass" måter blodsirkulasjon (sikkerhetsfartøy)
 • Med immunologiske og metabolske forstyrrelser i stedet for skade på hjertemuskelen.

Hvordan gjenkjenne et hjerteinfarkt?

Hva er symptomene og manifestasjonene av myokardinfarkt? Hvordan ikke gå glipp av denne formidable formen for IHD, som ofte fører til menneskers død?

Ofte finner MI pasienter på forskjellige steder - hjemme, på jobb, i offentlig transport. Det er viktig å identifisere denne form for IHD i tide for umiddelbart å starte behandlingen.

Infarktklinikken er velkjent og beskrevet. Som regel klager pasientene om akutt, "dagger", Brystsmerter, som ikke stopper når du tar nitroglyserin, endrer kroppens stilling eller forsinker pusten. Smerteangrepet kan vare opptil flere timer, med angst, frykt for død, svette og cyanotisk hud.

I sin enkleste undersøkelsen raskt identifisert uregelmessigheter i hjerterytmen, forandringer i blodtrykket (minskning på grunn av brudd på pumpefunksjonen av hjertet). Det er tilfeller når nekrose av hjertemuskelen er ledsaget av endringer i mage (kvalme, oppkast, luft i magen), samt såkalte "smertefritt" myokardiskemi. I disse tilfellene kan diagnosen være vanskelig og krever bruk av ytterligere undersøkelsesmetoder.

Men med rettidig behandling blir det mulig å redde pasientens liv. I dette tilfellet, i stedet for fokuset på nekrose av hjertemusklen, vises et tykt bindevevs fokus - arret (fokus for kardioklerose etter infarkt).

Video: Hvordan hjertet virker, hjerteinfarkt

Konsekvenser og komplikasjoner av IHD

Kardioklerose etter infarkt

Kardioklerose etter infarkt - En av former for iskemisk hjertesykdom. Et arr i hjertet gjør at man kan leve en pasient i mer enn ett år etter at han har lidd et hjerteinfarkt. Men over tid, som et resultat av et brudd på kontraktilfunksjonen som er forbundet med nærvær av arr, begynner tegn på hjertesvikt, en annen form for iskemisk hjertesykdom, på en eller annen måte å virke.

Kronisk hjertesvikt

Kronisk hjertesvikt ledsaget av utseende av ødem, dyspnø, redusert toleranse for fysisk anstrengelse, samt utseendet på irreversible forandringer i indre organer, noe som kan forårsake pasientens død.

Akutt hjertesvikt

Akutt hjertesvikt kan utvikle seg i alle typer IHD, men oftest forekommer det ved akutt myokardinfarkt. Så det kan manifestere seg som et brudd på hjertets venstre hjerte, da vil pasienten ha tegn på lungeødem - kortpustethet, cyanose, utseendet av skumende rosa sputum ved hosting.

Kardiogent sjokk

En annen manifestasjon av akutt sirkulasjonsfeil er kardiogent sjokk. Det er ledsaget av et fall i blodtrykk og et markert brudd på blodtilførselen til ulike organer. Tilstanden til pasienter med dette er alvorlig, bevisstheten kan være fraværende, pulsen er threadlike eller slet ikke bestemt, pusten blir overfladisk. som følge av mangel på blodstrøm i de indre organer dystrofiske forandringer synes foci av nekrose, noe som fører til akutt nyre-, lever- svikt, lungeødem, dysfunksjon av det sentrale nervesystemet. Disse tilstandene krever umiddelbar handling fordi de er direkte dødelige.

arytmi

Hjerte rytmeforstyrrelser er ganske vanlig hos pasienter med hjertepatologi, ofte følger de ovennevnte formene av IHD. Arrytmier kan, hvordan ikke signifikant påvirke sykdomsforløpet og prognosen, og forverre pasientens tilstand betydelig og til og med utgjøre en trussel mot livet. Blant de hyppigste arytmier sinus takykardi og bradykardi (akselerasjon og demping av hjertefrekvens), arytmi (utseende av tidlige sammentrekninger), puls ledningsforstyrrelser av myokard - såkalte blokade.

Metoder for diagnostisering av hjertesykdom

For tiden er det mange moderne og mangfoldige metoder for å oppdage koronararteriesykdom og hjertesykemi. Men man bør ikke overse de enkleste og mest tilgjengelige, for eksempel:

 1. Forsiktig og detaljert spørsmål om pasienten, innsamling og analyse av klager, systematisering, oppklaring av en familieanamnese;
 2. Undersøkelse (påvisning av forekomst av ødem, endringer i hudens farge);
 3. Auskultasjon (lytter til hjertet med et stetoskop);
 4. Gjennomføring av ulike prøver med fysisk aktivitet, under hvilken det er konstant overvåking av hjertet (sykkel ergometri).

Disse enkle metodene tillater i de fleste tilfeller nøyaktig å bestemme sykdommens art og bestemme en videre plan for undersøkelse og behandling av pasienten.

Instrumentelle forskningsmetoder, bidrar til å bestemme formen av IHD mer nøyaktig, graden av kurs og prognose. De mest brukte er:

 • EKG - En veldig informativ måte å diagnostisere ulike varianter av myokardisk iskemi på, siden EKG endringer under forskjellige forhold har blitt studert og beskrevet ganske bra. EKG kan også kombineres med fysisk aktivitet.
 • biokjemisk blodprøve (påvisning av brudd på lipidmetabolismen, utseendet av tegn på betennelse, samt spesifikke enzymer som karakteriserer tilstedeværelsen av en nekrotisk prosess i myokardiet).
 • koronar angiografi, som tillater innføring av et kontrastmiddel for å bestemme lokalisering og utbredelse av lesjoner i kranspulsårene, graden av deres innsnevring med kolesterisk plakk. Denne metoden gjør det også mulig å skille IHD fra andre sykdommer, når diagnose ved andre metoder er vanskelig eller umulig;
 • ekkokardiografi (deteksjon av bevegelsesforstyrrelser i enkelte deler av myokardiet);
 • radioisotop diagnostiske metoder.

Til dags dato virker elektrokardiografi å være en relativt tilgjengelig, rask og samtidig veldig informativ forskningsmetode. Så det er mulig å identifisere med tilstrekkelig autentisk ved hjelp av et elektrokardiogram hjerteinfarkt av myokardium (reduksjon av tannen R, utseende og fordykking av tannen Q, stigning av segmentet ST mottar den karakteristiske formen til buen). Depresjon av ST-segmentet, utseendet på en negativ T-bølge eller fraværet av endringer i kardiogrammet vil manifestere subendokardiell iskemi med angina pectoris. Det skal bemerkes at nå er også lineære ambulansete utstyrt med EKG-enheter, for ikke å nevne spesialiserte.

Metoder for behandling av forskjellige former for myokardisk iskemi

For tiden er det mange forskjellige måter å behandle koronar hjertesykdom på, som ikke bare kan forlenge pasientens liv, men også forbedre kvaliteten betydelig. Det kan være konservativt (bruk av medisiner, terapeutisk trening) og kirurgiske metoder (operasjoner som gjenoppretter patronen til koronarbeinene).

Riktig mat

En viktig rolle i behandlingen av IHD og rehabilitering av pasienten er normalisering av regimet, eliminering av eksisterende risikofaktorer. Det er obligatorisk å forklare for pasienten at for eksempel røyking kan minimere all innsats fra leger. Så det er viktig å normalisere maten: Unntatt alkohol, stekt og fettstoffer, matvarer som er rike på karbohydrater, i tillegg, i nærvær av fedme, er det nødvendig å balansere mengden og kaloriinnholdet i maten som forbrukes.

Kosthold for iskemisk sykdom bør være rettet mot å redusere forbruket av animalsk fett, øke andelen fiber, vegetabilske oljer i mat (grønnsaker, frukt, fisk, sjømat). Til tross for det faktum at slike pasienter er kontraindisert betydelig fysisk aktivitet, riktig og rimelig utøvelse terapi for å bidra til å tilpasse den myokardiale skade på de funksjonelle egenskapene til de kar, dets blod. Veldig nyttige tursturer, målingstrening under oppsyn av en spesialist.

Medisineringsterapi

Drogbehandling av ulike former for IHD reduserer til utnevnelsen av såkalte antianginale legemidler som kan eliminere eller forebygge angina angrep. Disse stoffene inkluderer:

 • Nitrater (f.eks. Nitroglyserin) - den har egenskapen til å utvide koronararteriene og raskt forbedrer blodets levering til myokardiet. Det brukes til angina pectorisangrep, akutt smerte med hjerteinfarkt, utvikling av lungeødem;
 • Preparater fra gruppen av beta-blokkere (metoprolol, atenolol) - senker hjertefrekvensen takykardi, redusere behovet av hjertemuskelen oksygen utviser antiblodplateeffekt. De brukes til angina pectoris, kronisk hjertesvikt;
 • Preparater fra gruppen kalsiumantagonister (verapamil, nifedipin) - i tillegg til antianginal, har antihypertensiv effekt, forbedrer toleransen for fysisk anstrengelse;
 • Trombolytisk og antiblodplateterapi - særlig viktig i myokardinfarkt for hurtig klumpingsoppløsning og gjenopprettelse av den angjeldende kar åpenhet, samt for forebyggelse av trombose i kroniske former for iskemisk hjertesykdom. Heparin, streptokinase, preparater av acetylsalisylsyre (aspirinkardi, kardiomagnet) brukes.

Med alle former av akutt iskemisk hjertesykdom krever en rask og dyktig hjelp i forbindelse med bruk av effektive smertestillende, kan det trombolytiske kreve administrering av plasma-inflammatoriske medikamenter (med utviklingen av kardiogent sjokk) eller defibrillering.

drift

Kirurgisk behandling av hjertets iskemi reduseres til:

 1. gjenopprettelse av koronararteries patentering (stenting, når i stedet for nederlaget av fartøyet aterosklerose er et rør satt inn, som forhindrer ytterligere innsnevring av dens lumen);
 2. eller til opprettelsen av en rundkjøringsvei for blodtilførsel (aorto-coronary bypass, mammary-coronary bypass).

Når begynnelsen av klinisk død er svært viktig for å starte gjenoppliving i tide. Med forverring av pasientens tilstand, utseende av alvorlig kortpustethet, hjerterytmeforstyrrelser, er det for sent å løpe til klinikken! Slike tilfeller krever at man ringer til en ambulanse, da den raskeste sykehusinnleggelsen av pasienten kan være nødvendig.

Video: Spesialistens foredrag om behandling av iskemi

Etter utslipp fra sykehuset

Behandling med folkemidlene kan bare være effektiv i kombinasjon med tradisjonelle metoder. Den mest vanlige anvendelse av forskjellige urter og avgifter, for eksempel kamille blomster, motherwort urt, tinktur av bjerkeblader og lignende. Slike infusjoner og te er i stand til å utøve en diuretisk, sedativ virkning, forbedrer blodsirkulasjonen i forskjellige organer. I lys av alvorlighetsgraden av manifestasjonene er en høy risiko for dødelig utfall uakseptabel bruk av svært ukonvensjonelle virkemidler, så å søke noen måte som kan anbefales av uvitende folk er svært uønsket. Eventuell bruk av ny medisin eller folkemedisin bør avtales med behandlende lege.

I tillegg, når det verste er over, bør pasienten ta for gitt reseptbelagte legemidler for å korrigere lipidsammensetningen av blodplasma for å forhindre tilbakefall. Det vil være flott å fortynne den medisinske behandlingen med fysioterapeutiske prosedyrer, besøke terapeuten og få en sanatorium-og-spa-behandling.

Les Mer Om Fartøyene