Årsaker til ekspiratorisk dyspné

Kortpustethet i moderne medisinsk praksis er en følelse av mangel på luft, forbundet med et brudd på rytmen av pusten. Når kroppen vår mangler oksygen, øker den frekvensen og rytmen av pusten, og eliminerer dermed mangelen.

Avhengig av ulike årsaker og faktorer som forårsaker pusteproblemer, kortpustethet, er det flere arter som i sin tur er delt inn i underarter.

Typer av dyspné:

 1. På grunn av forekomsten av:
  • fysiologiske - er en naturlig reaksjon av kroppen til fysisk eller mental aktivitet. Det kan oppstå når pusten tilpasser seg visse forhold (med en økning i atmosfærisk trykk);
  • patologisk - oppstår som følge av forstyrrelse av kroppens arbeid ved sykdommer (lungebetennelse, bronkitt, hjertesvikt, hjerteinfarkt, hysteri) eller giftstoffer.
 2. Ved klinikken:
  • Formålet - kan bestemmes av medisinsk forskning.
  • subjektive - er basert på pasientens følelser uten å endre rytmen og pustefrekvensen og ikke er bekreftet av en medisinsk undersøkelse. Forekomsten av slike dyspnøer kan observeres i psykisk sykdom.
  • mixed - bekreftes av objektive undersøkelser og følelser av pasienten. De fleste sykdommer er ledsaget av bare en slik form for dyspnø.
 3. Avhengig av brudd på luftveiene:
  • Inspiratorisk dyspné - oppstår på grunn av vanskeligheten ved innånding (årsaken kan være en innsnevring av laryngeal lumen av svulsten i luftrøret).
  • Utåndingspustethet - oppstår ved vanskeligheter med utånding (årsaken kan være sputum i bronkiens eller bronkospasmens lumen).
  • Blandet kortpustethet - når pusten er vanskelig, både under inspirasjon og utånding (dyspné med lungebetennelse).

Hva er ekspiratorisk dyspné?

Som det ble sagt ovenfor, er ekspiratorisk dyspné vanskeligheten med utånding under respiratorisk aktivitet.

Det er flere grader av alvorlighetsgrad av dyspné:

 1. Enkel grad - oppstår med langvarig gange
 2. Gjennomsnittlig grad - Senker tempoet i å gå, det er behov for å få stopp for normalisering av pusten.
 3. Heavy Degree - stopper mens du går, blir hyppigere, hver 5-10 minutter. Pusten støyende, tung.
 4. Veldig vanskelig grad - vanskeligheten med utånding oppstår selv i hvile, aktive bevegelser er umulige på grunn av den økende kvelningen.

årsaker

Det er mange sykdommer, hvor symptomet er ekspiratorisk dyspné. Oftest er disse sykdommer i luftveiene (bronkial astma, pneumosklerose).

Tenk på de viktigste:

 • Obstruktiv bronkitt. Som et resultat av betennelse i de små bronkiene utvikler seg spasmer og ventilasjon i lungene er svekket. Dette fører til vanskeligheter med utånding.
 • Bronkial astma. Vanskeligheten ved utånding utvikler seg på grunn av kroniske betennelsesprosesser i lungevevvet. På grunn av dem oppstår vevshyperaktivitet, noe som fører til at når kontakt med allergener eller støv begynner obstruksjon av bronkiene og som en konsekvens utvikler kortpustethet og en følelse av kvelning.
  Men kortpustethet med bronkial astma er ikke permanent, men vises bare under anfall.
 • Emphysema av lungene. I dette tilfellet oppstår vanskeligheten ved utånding fra det faktum at luftveiene i lungene øker.
 • Pneumosklerose i lungene. Utfallende dyspnø oppstår som svar på erstatning av lungebindevev. Lungens elastisitet er redusert, og åndedrettsfunksjonen begynner å bryte. Til denne sykdommen fører ulike inflammatoriske sykdommer i lungene.
 • Tumorer i lungene eller mediastinum kan også forårsake ekspiratorisk dyspné. De klemmer bronkiene og forårsaker en pusteforstyrrelse.
 • Fremmedlegeme i bronkier eller luftrør fører til blokkering, og som et resultat, brudd på pusten. Med disse forholdene er det vanskelig ikke bare å puste ut, men også å puste inn.
 • Kullmonoksydforgiftning, salter av tungmetaller eller giftstoffer. Dyspnø oppstår som respons på inhibering av respiratorisk funksjon av disse stoffene.

symptomer

Det skjer ofte at en person ikke umiddelbart kan diagnostisere starten på dyspnø. Problemer forbundet med en vanskelig utånding kan være forbundet med fysisk stress eller nervespenning.

I mellomtiden utvikler patologien som forårsaker pusteproblemer videre og pasientens tilstand forverres betydelig.

Hva er symptomene ledsaget av ekspiratorisk dyspné?

Hva er karakteristisk for expiratorisk dyspné:

 1. Det første symptomet er betydelig utånding. Pasienten kan legge merke til at utåndingen var lengre enn innåndingen på 1,5-2 ganger.
 2. I den auskultative studien (lytter til brystet), krepitasjon og tørr hvesenhet ved utånding. Med en alvorlig kortpustethet kan disse ralerne høres fra en avstand.
 3. En slik mangel på pust, som ekspiratorisk dyspné, kan være ledsaget av smertefulle opplevelser under respiratoriske bevegelser.
 4. Mulig utvikling cyanose av lepper og nese, akrocyanose, generell blekhet av huden.
 5. Hvis årsaken til ekspiratorisk dyspné er bronkial astma, da følelse av mangel på luft oppstår etter en tid etter kontakt med allergifremkallende substans eller emne. Med et lengre forløb av astma er det mulig boks lyd i lungene med kortpustethet.
 6. Trykket i brysthulen endres, noe som resulterer i utånding intercostal mellomrom stikker ut.

Hvis du med hyppig dyspné observerer minst noen av disse symptomene, er dette en alvorlig grunn til å konsultere en spesialist. Sannsynligvis utvikler du pulmonal patologi.

diagnostikk

For å diagnostisere ekspiratorisk dyspnø, er det nødvendig å konsultere en lege. Ta en undersøkelse fra en terapeut og kanskje en kardiolog.

Så hvilke metoder brukes til å diagnostisere utviklingen av ekspiratorisk dyspné:

 • Medisinsk undersøkelse. Noen pasienter har så alvorlig kortpustethet at legen kan høre den fra avstand og bestemme frekvensen, rytmen og tempoet.
 • Med auskultasjon Spesialist vil høre tørr hvesenhet (med astmaangrep).
 • perkusjon den boksede lyden i brysthulen er bestemt.
 • Ledelse av EKG (dersom det er mistanke om at pudens krenkelse skjedde mot bakgrunnen av kardiovaskulær patologi);
 • radiogrammofonen bidrar til å bestemme sykdommen, mot hvilken bakgrunn dyspnø utviklet (for eksempel med lungebetennelse).
 • Hvis du bestemmer lungens vitale kapasitet (ZHEL), så kan du finne ut graden av bronkial obstruksjon.
 • Økt kroppstemperatur På bakgrunn av ekspiratorisk dyspnø indikerer utviklingen av obstruktiv bronkitt.
 • For å få tak i Ytterligere informasjon kan legen utpeke en undersøkelse av gassammensetningen av blodet.

Alle disse metodene i komplekset vil bidra til å få de mest nøyaktige dataene og avsløre naturen av dyspné, hvilken patologi det er forårsaket og av hvilke metoder det er nødvendig å eliminere det.

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

behandling

Alltid bør behandlingen velges av en spesialist. Bruk av narkotika og narkotika uten medisinsk rådgivning er uønsket, da bruken av dem kun kan forverre situasjonen.

Her er noen metoder og stoffer som en lege kan ordinere for å behandle dyspnø:

 1. I tilfelle ekspiratorisk dyspné har oppstått på grunn av spasmer, er det verdt å bruke antispasmodic narkotika, nemlig bronkodilatatorer. De vil lindre krampe i bronkiene og lette pusten.
 2. Når bronkial astma for kjøp av anfall brukes inhalatorer med salbutamol, oppløsning av euphyllin intravenøst.
 3. Hvis årsaken til dyspnøutvikling er et allergen, vil det være hensiktsmessig å bruke antihistaminer.
 4. En lege kan utpeke en pasient respiratorisk gymnastikk, som vil forbedre blodtilførselen til muskler i brystet, slik at de bedre kan takle respiratorisk funksjon.
 5. Symptomatisk terapi Det er vant til å stoppe et angrep av dyspnø.
 6. Hovedet i behandlingen av ekspiratorisk dyspnø vil være behandling av den underliggende sykdommen, som førte til utvikling av respiratorisk svikt.
 7. I obstruktiv bronkitt vil legen utpeke en pasient medisinske innåndinger, senger og minimum fysisk anstrengelse.
 8. Ved en kort vind på bakgrunn av lungebetennelse vil riktig utnevne eller nominere antibiotikabehandling.
 9. Hvis det er nødvendig, er det mulig å tildele hormonelle preparater. Ikke vær redd for hormoner og forsøm denne typen behandling. Legen vil foreskrive tilstrekkelige stoffer og doser, og avslag på behandling er fulle av forverring av tilstanden.

Profylakse av dyspné

Som du vet, er det bedre å utføre en kvalitativ profylakse av dyspné og sykdommer som forårsaker det, enn å bekjempe det for resten av livet. Følgende anbefalinger nedenfor, kan du forhindre de plager som forårsaker åndedrettsarbeid.

Her er metodene du vil sikre et liv uten kortpustethet på:

 1. Først av alt, hvis du røyker, så bli kvitt denne avhengigheten. Røyking påvirker lungene og bronkiene, det bryter ikke bare luftveiene, men alle andre systemer i kroppen vår.
 2. Dernest, utføre fysisk trening. Gi opp heisen, gå for ett stopp fra stedet du vil, gå i frisk luft minst til en halv time hver dag.
 3. Juster vekten. Alle vet at overvekt er en ekstra byrde på hjertet og blodårene. Ikke overstyr ditt hjerte hvis du vil unngå kortpustethet.

Nødhjelp for et plutselig angrep av dyspnø

Alle aktiviteter skal være rettet mot å opprettholde pasientens tilstand før ambulanslagets ankomst:

 1. Sett personen på en fast overflate;
 2. Berolig det, siden begynnelsen av kortpustethet er ledsaget av panikk og frykt for døden;
 3. Fjern knekken på kragen, fjern fra pasientens tette klær;
 4. Innendørs, åpne vinduene og la inn frisk luft;
 5. Hvis mulig, øk fuktigheten i rommet. På batterier kan du henge våte filler og håndklær, med en spray for å fukte luften.
 6. Rommet der personen befinner seg, skal være varm. Varm pasienten med varmer eller et teppe hvis mulig.
 7. Ring en ambulanse.

Alle disse aktivitetene vil bidra til å forbedre tilstanden til en person med en skarp brystpustethet og hjelpe ham til å holde ut til begynnelsen av kvalifisert medisinsk hjelp.

Farlige samtidige symptomer

Slike symptomer inkluderer smerte av intercostal muskler under pusten. Noen ganger kan smerten være så sterk at den fører til utvikling av smerte syndrom. Det øker i sin tur nervøs spenning hos pasienten og styrker dyspnø. Det viser seg en ond sirkel.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser av dyspné:

 • Oksygen sult, som en følge av utilstrekkelig oksygenmetning av kroppen. Hjernen lider, muligens utviklingen av synkope.
 • Hvis du ikke kontakter spesialistene når det er kortpustethet, er det mulig å savne utviklingen av slike alvorlige sykdommer som Pleurisy, lungebetennelse, bronkial astma og andre.

Ikke vent på komplikasjoner og sykdomsprogresjon. Rådfør deg med en terapeut, kardiolog eller pulmonologist hvis du vurderer din dyspnøpatologi. Det er bedre å spare deg enda en gang og ikke gå glipp av øyeblikket for behandling.

Hva er ekspiratorisk dyspné?

Dyspné er ekspiratorisk - dette er vanskeligheten med å puste som oppstår med bronkospasme. Denne tilstanden er preget av en innsnevring av lumen av små bronkier. I bronkiene akkumuleres sputum, slimhinnene svulmer. Symptomer på ekspiratorisk dyspnø observeres i en rekke patologier i respiratoriske og kardiovaskulære systemer. De er preget av vanskeligheter med å ekspandere, utseendet på en fløyte. Inspiratorisk dyspnø forskjellig manglende evne til å puste inn, det forekommer oftest med hjerteastma, overbelastning i bronkiene, forekomst av store svulster i lungene og mediastinum. Det er også choking av en blandet type, karakteristisk for akutt respiratorisk svikt.

Type dyspnø bestemmes av årsaken til utseendet. Folk som opplever respiratoriske sykdommer vet hvilke symptomer bronkial astma har. Hovedtegnene er åndedrettssvikt: Senker inn, pusten blir hvesende. Brystkassen deltar ikke i prosessen, den forblir i en posisjon.

Utandringsdyspné oppstår ofte med patologier som kronisk bronkitt, bronkial astma, emfysem, kronisk obstruktiv lungesykdom og lungatelektase. Åndedrettssvikt kan utvikle seg som følge av at fremmedlegemet kommer inn i bronkiene. Når man smalrer de store bronkiene, blir karakteren av dyspnø blandet.

De viktigste symptomene på patologi

Dyspnø med bronkial astma preges av manglende evne til å puste ut. Å frigjøre lungene fra luften, må du gjøre store anstrengelser. Økt aktivitet av respiratoriske muskler fører til tretthet. Det er smerter bak brystbenet. Huddeksler får en cyanotisk nyanse. Utviklingen av dyspnø i bronkial astma kan følge med økt svette. Med langvarig forstyrrelse av gassutveksling i kroppen blir huden grå, pasienten opplever generell svakhet.

Med et angrep av ekspiratorisk dyspné trenger luft lett inn i lungene, men på grunn av hevelse og krampe i bronkiene, kan han ikke komme seg ut igjen. Situasjonen blir ofte forverret av akkumulering av tykt sputum. Det er ikke alltid mulig å gjenkjenne et begynnelsesangrep, så en person som har en sykdom som bronkial astma, burde kjenne hovedtrekkene på ekspiratorisk dyspné.

Først av alt, bør du være oppmerksom på varigheten av utånding. I noen tilfeller overskrider den varigheten av inspirasjonen flere ganger. Det kan oppstå symptomer på trykkspring i brystet - fremspring og en skarp tilbaketrekking av intercostalområdet. Ved utånding svulmer livmorhalsen. Utfallende dyspnø forekommer både i bronkial og i hjerteastma. Med en lang prosess vises en bokslyd som indikerer opphopning av luft i lungene.

Ved utånding høres hevder og hvesen. Gitt at dyspné utvikler seg mot en sykdomsbakgrunn, vil den bli ledsaget av tilhørende tegn. Åndedrettssvikt med forverring av bronkitt kombineres med en økning i temperaturen, en generell svakhet og blekhet i huden. Cyanose er notert i områder av kroppen langt fra hjertet. Lignende symptomer kan oppstå og med hjerte astma.

Utandringsdyspné i bronkial astma kan være allergisk, det preges av hyppigheten av forekomsten. Forverring av tilstanden kan observeres ved innånding av tobakkrøyk. Forverring av dyspnø med astma kan skyldes økt fysisk anstrengelse. Spesielt farlig er åndedrettssvikt hos barn. I dette tilfellet indikerer kortpustethet en forverring av obstruktiv bronkitt.

Identifikasjon og løsning av problemet

Årsaken til utseende av dyspnø avslører en fullstendig undersøkelse av pasienten. Når symptomer på denne tilstanden vises, bør du umiddelbart ringe til en ambulanse. Etter levering til sykehuset, vil en nøyaktig diagnose bli utført og riktig behandling vil bli foreskrevet.

Bestem årsaken til åndedrettssvikt kan bruke EKG, brystrøntgen, ECHO. Utfør en analyse av gassammensetningen av blodet. Graden av bronkokonstriksjon vurderes ved måling av lungens vitale kapasitet. Hvordan hjelpe en person med astma?

Pasienten trenger å sikre fred. Stress øker hjertefrekvensen og oksygenforbruket i kroppen. På grunn av dette kan ekspiratorisk dyspnø påta seg en rask utviklingskarakter. Rommet må ventileres, luften skal ikke være for tørr.

Et angrep av bronkospasmer kan fjernes ved hjelp av bronkodilatatorer. Disse legemidlene bør alltid være til stede.

I fravær av behandling slutter pasientens kropp til slutt å reagere på bronkodilatatorer. På grunn av dette kan astmatisk status utvikles - et langvarig angrep som ikke kan stoppes ved hjelp av standard medisiner.

Behandlingen er valgt avhengig av årsaken til utviklingen av luftveissvikt. Disse kan være bronkodilatatorer, hormonelle og antihistaminer. De har et stort antall kontraindikasjoner og bivirkninger, så de bør ikke brukes uten å ordinere en lege. Under behandlingen blir pasienten vist på hvilemodus og i samsvar med et spesielt diett.

Med noen sykdommer i luftveiene kan angrepet av kvælning forhindres. For å gjøre dette, bør du slutte å røyke og forbli ved siden av folk som røyker. Hvis mulig, bør kontakt med kjemikalier unngås. Spesiell oppmerksomhet bør gis for å styrke immuniteten. Dette bidrar til å opprettholde en sunn livsstil, inntak av vitaminer, riktig ernæring.

Når bronkitt er nødvendig for å ta mukolytiske stoffer, med tiltredelse av bakteriell infeksjon - antibiotika. Symptomatisk behandling av ekspiratorisk dyspné er rettet mot fjerning av spasmer av glatte muskler.

Utfallende og inspirerende dyspné: pusten erklært krig

Kortpustethet eller dyspné - brudd på dybden og frekvensen av pusten, som er ledsaget av en følelse av mangel på luft.

Hvis det er vanskelig å puste ut, handler det om ekspiratorisk form, problemene med innånding er iboende i inspirerende form.

Begge situasjonene er alvorlige, noen ganger livstruende.

Vanskelig å puste: Vi går inn i problemet

Dette er en ekspiratorisk pustløshed. Det er forklart av et brudd på lungefunksjoner, deres innsnevring og ødemer. Slike ubehagelige forandringer oppstår på grunn av spasmer, allergiske og inflammatoriske prosesser i lungene.

symptomer

Hvis det er vanskelig å puste ut luft, og spenningen i respirasjonsapparatets muskler er følt, er det mest sannsynlig at det er en ekspiratorisk form.

Det er typisk for bronkial astma og bronkitt. Sværheten i utånding kan avhenge av tilstedeværelsen av sputum i lungene, alvorlighetsgraden av den inflammatoriske og smittsomme prosessen.

Under eksacerbasjoner kan alvorlige angrep og kvelning forekomme - farlige manifestasjoner av sykdommen, som krever umiddelbar hjelp fra en kvalifisert spesialist.

Symptomer manifesteres både i oppførsel og i pasientens indre følelser:

 • spenning i musklene;
 • en økning i venene i nakkeområdet;
 • utseendet på rare lyder under utånding;
 • inkonsekvente indikasjoner på internt trykk;
 • føler at lungene er under deres rette sted;
 • en lang utandring: i form av tid, dobbelt så lang som inspirasjonen.

For å kvalitativt identifisere årsakene til sykdommen krever en auskultativ undersøkelse.

Risikofaktorer

For å identifisere årsakene til sykdommen må du kjenne tidspunktet for problemer med å puste. Legen bestemmer hvor mye tid pasienten har hatt problemer med å forstå alvorlighetsgraden av sykdommen. Det er en akutt og gradvis dyspnø av et utprøvd ekspiratorisk tegn.

En akutt form av sykdommen er notert i følgende sykdommer:

 1. Sykdommer i lungene, særlig astma, lungebetennelse. For dem er tung pust karakteristisk.
 2. Alvorlige former for allergiske reaksjoner. Larynxen svulmer, noe som fører til kortpustethet.
 3. Sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Symptomer på hjerteinfarkt er hjertesmerter og kortpustethet.

Årsaker til gradvis kortpustethet:

 1. Kroniske lungesykdommer. De er preget av lunge dyspné. Temperaturen stiger, det er hevelse i lungene, noe som gjør det vanskelig å puste.
 2. Kroniske hjertesykdommer. Disse inkluderer hjertesykdom, hjerteinfarkt. Symptomer er kompliserte, tung pusting i ro.
 3. Fedme. Stor kroppsvekt påvirker respiratoriske prosesser negativt.

Ikke få et fritt åndedrag: hva er bak dette

Inspiratorisk dyspné er bare et problem med inspirasjon. Det fører til alvorlige problemer, for eksempel: dårlig oksygenering av blodet, styrking av hjertet på grunn av dette, som senere fører til økning i hjertefrekvens og hjertesvikt.

Folk forveksler ofte sykdommen med normal overbelastning eller konsekvensen av fysisk anstrengelse. Under opptreden blir pusten hyppigere, noe som er normen.

bevis

Symptomer - problemer med innånding selv med stille tidsfordriv. En person er vanskelig å snakke normalt, hele tiden, nok luft og fyller ikke opp i tilstrekkelige mengder lungene.

 • innsnevring av alle luftveiene: strupehode, bronkier, luftrør;
 • mangel på oksygen ved innånding.

En spesiell egenskap ved dette fenomenet er: prikking i lemmer, svakhet i kroppen, smerte i hodet. Det manifesteres av en skarp og ubehagelig smerte i brystet under fysiske stress, det er vanskelig å puste.

årsaker

Inspirerende hyppig pust trenger medisinsk forskning.

 • hjertesykdom;
 • lammelse av membranen;
 • overdreven akkumulering av luft;
 • mental overstyring;
 • svulst i luftveiene.

Dette problemet oppstår også når en fremmedlegeme kommer inn i luftveiene.

Husk den virkelige faren

Lider av dyspnø, opplever folk at deres åndedrettsparametere (dybde, frekvens, rytme) blir brutt, samt symptomer på rask pust på grunn av en følelse av obstruksjon ved innånding.

Alle møtte kortpustet i hverdagen. Ikke alltid dette fenomenet snakker om helseproblemer. For eksempel, når en person står overfor en vanskelig oppgave å klatre til en høyere høyde eller hente opp på et kjøretøy som forsøker å avstå, begynner kroppen å oppleve en akutt mangel på oksygen. I sin tur fører dette til et brudd på pusten (en utilstrekkelig belastning på musklene sender signal til hjernen, aktiverer luftveiene, noe som resulterer i en anomali som kalles "fysiologisk dyspné").

Den raske gjennomgangen av kortpustethet indikerer en god fysisk form for en person. Eliminer denne ulempen med hjelpekortbelastning (rask gang, løp, mobilklasser).

Dyspné kan strømme fritt hos personer med høyt blodtrykk. Når en person føler sinne eller frykt, strømmer blodet til binyrene, og leverer hele kroppen med adrenalin. Lungene i dette tilfellet spiller rollen som en mekanisme for hyperventilering. Etter en kort periode gjenopprettes nerverne og dyspnøen passerer.

Noen ganger er pustenhet psykosomatisk. Denne faktoren er forårsaket av et stort antall gjentatte spenninger, noe som medfører en bukett av fremgangende sykdommer. For ikke å forverre tilstanden av helsen din, bør du konsultere en terapeut.

Dyspné er en bivirkning av noen medisiner. Bli kvitt det enkelt - bare slutte å ta.

Hvis dyspné begynner å forstyrre, ikke gå bort etter anstrengelsen, oppstår symptomene ovenfor, er det viktig å konsultere en lege.

For en start kan du gå til terapeuten. Om nødvendig vil han sende til en annen spesialist:

 • hematolog, helbreder anemi
 • Endokrinolog - problemer med det endokrine systemet;
 • pulmonologist - sykdommer forbundet med lungene;
 • psykiater - psykiske lidelser, som kan være årsak til dyspnø.

Vi gir hjelp og behandling

Hvis det var et anfall av dyspnø, ta forsiktig følgende tiltak:

 • følg at svingningene i pulsen ikke overskrider normen;
 • for å eliminere kontakt med allergenet (for eksempel støvmidd, meieriprodukter), hvis det ble årsaken;
 • å berolige pasienten, siden følelser er hyppigere i svingende hjertet, noe som forverrer situasjonen;
 • å frigjøre en person fra ting som tetter klemme brystet og membran sone for å lette pusten;
 • gi offeret de midler og narkotika som hjalp ham før angrepet.

For ikke å komme inn i hjelpeløse situasjoner må du på forhånd vite hvilke metoder som skal redde deg selv:

 1. Komprimert leppeteknikk. En av måtene med selvhjelp er tett kompresjon av leppene og dosert passasje av luft gjennom dem. Med denne teknikken er ekshaling mye lettere.
 2. Korrekt posisjon av kroppen. Det er mange taktikker for riktig posisjon av kroppen under et angrep. Prinsipper - Skulderetningen oppover og den faste posisjonen til hendene parallelt med bakken (for ikke å henge ned).

Det finnes andre muligheter for selvhjelp.

Angrep vil sjelden forstyrres hvis du følger en legeutnevnt behandling som er rettet mot den underliggende årsaken. Som vi fant ut, kan det være:

 • astma;
 • et problem med nervesystemet;
 • problem med kardiovaskulærsystemet;
 • patologi forbundet med lungesykdommer.

Generelt er medisiner foreskrevet av en lege brukt til å behandle slike patologier. For behandling av bronkiale sykdommer, brukes inhalatorer, som virker på lungene, fjerner ødem og eliminerer inflammatorisk prosess. Eksempler på foreskrevne legemidler: Berotek, Fenoterol.

Med hjertesykdom lider ofte fra venstre ventrikel, slik at leger foreskriver stoffer som påvirker stabiliseringen, med sikte på å eliminere årsakene til sykdommen. Preparater: Metoprolol, Propranolol. Anti-rytme medisiner er foreskrevet for å bekjempe hjerteforstørrelse.

Når alle disse reseptene og behandlingsforløpet er oppfylt, blir fremveksten av inspirerende og ekspiratorisk dyspné minimert.

Dyspnøuttrykk: Beskrivelse, årsaker og egenskaper ved behandling

Eldre sier at det første tegn på aldring er kortpustethet. Enig med denne oppfatningen er mulig, men ikke helt. Noen ganger er denne følelsen et tegn på alvorlig sykdom, som også er diagnostisert hos unge. I artikkelen, la oss snakke om hva som er ekspiratorisk dyspné. Men først vil vi finne ut hvilke typer dyspné som finnes generelt.

En pusteforstyrrelse kan oppstå hvis det er mange sykdommer. Det er tre typer dyspnø.

 • Inspirasjons. Problemet oppstår når du inhalerer. Oftest forekommer dette symptomet med hjertesvikt, øvre luftveisinfeksjon. Spasmer av bronkiene, akkumulering av sekresjoner, svulster, komprimering av luftveiene, ødem i slimhinnen - alt dette er årsaken til inspirerende dyspné.
 • Dyspnø ekspiratorisk. Det er preget av en langsom utandring med en liten fløyte. Det er diagnostisert ved hevelse av slimhinnen, utseendet og akkumuleringen av bronkial sekresjoner eller andre hindringer. Patenen av bronkiene forverres, noe som fører til kortpustethet.
 • Blandet. Denne typen dyspné forekommer ganske ofte. Det opptrer med hjerte-, respiratorisk insuffisiens i akutt stadium, med avansert lungepatologi.

Tilsynelatende er inspirerende og inspirerende dyspnø forårsaket av ulike årsaker. Derfor bør behandlingen også være forskjellig.

Grader av dyspné

Basert på historien til pasientens ord, skiller de fem grader av dyspnø. For å bestemme deres bruk av omfanget av dyspnø (MRC).

 • Nullgrad - dyspnø vises bare ved høy belastning, patologisk dyspnø blir ikke observert.
 • Første grad er arbeidet med å puste av mild grad. Vises når du klatrer trapper eller går fort.
 • Andre eller middelgrad. Kortpustet vises under normal gang. En mann må gjøre flere stopp for å få pusten tilbake til normal.
 • Den tredje graden anses dyspné av alvorlig form. En person tar stopp for hvile hvert to til tre minutter.
 • Fjerde grad. Denne form for dyspnø betraktes som svært alvorlig. Med en minimal belastning blir pusten tung, i ro er det det samme.

Avhengig av sykdomsformen, diagnostiserer legen behandlingen og foreskriver behandling. Jo tidligere å fortsette, prognosen er mer optimistisk.

Faktorer provoserer problemet

Årsaken til ekspiratorisk dyspné er ikke alene, mange faktorer er ansvarlige for denne sykdommen. Om dem nå, og vi snakker.

 • Jernmangel i blodet, anemi. Oftest forekommer hos kvinner.
 • Overvekt.
 • Blokkering av pulmonal arterie med blodpropp.
 • Utilstrekkelig oksygenforsyning til hjertemuskelen.
 • Krenkelse av venstre hjerte og stasis av blod i lungene.
 • Forstyrrelse av arbeidet med store bronkier og membranen i luftrøret.
 • Astma er bronkial.

I tillegg kan dyspnø av utandrende natur skyldes inngrep av en fremmedlegeme inn i bronkiene.

Nå av noen grunner snakker vi mer detaljert. Avhengig av eksisterende patologi kan problemet skyldes følgende faktorer.

 • Forstyrrelse i stammen av medulla oblongata i luftveiene. Vanligvis oppstår når en overdose med søvnpiller, anestetiske stoffer, narkotika. Frekvensen og dybden av pusten endres.
 • Bronchial obstruksjon. Bronkjins arbeid forverres på grunn av at vevets elastisitet endrer seg i lungene. Sykdommer som forårsaker dyspné av denne grunn: astma, fremmedlegeme i bronkial aorta, bronkopulmonal kreft, betennelse i bronkiene.
  Dyspnø med astmautslipp er uttrykt i form av kraftig forekommende anfall. Dette symptomet refererer til alle sykdommer forårsaket av bronkial obstruksjon.

Mer om årsakene

I tillegg til de ovennevnte faktorene som forårsaker sykdommen, kan du også ringe disse:

 • Thoraco-diafragmatisk thorax aorta lidelser. På grunn av den store opphopningen av væske i brystet, oppstår deformering av ryggraden.
 • Krenkelse av kardiovaskulærsystemet. Tegn på ekspiratorisk dyspnø oppstår med langsom blodsirkulasjon i den lille magen og dysfunksjonen i hjernens venstre ventrikel, og som følge av slike sykdommer: hypertensjon, iskemisk hjertesykdom og andre.
 • Endring i mengden av pH i blodet. Sykdom oppstår i leverproblemer, nyrer når det er problemer med det endokrine systemet. Hos pasienter, forandrer frekvensen og dybden av pusten, appetitten forsvinner, huden får en gulaktig nyanse.

Oppsummering er det fire hovedårsaker til forekomsten av sykdommen:

 • Hjertesvikt.
 • Metabolske sykdommer.
 • Forstyrrelser i luftveiene.
 • Syndrom av hyperventilering.

Kliniske egenskaper

Ved den første fasen av sykdommen observeres ingen åpenbare symptomer. Men vær alltid oppmerksom på de minste endringene i pusten.

 • En av hovedpoengene som indikerer tilstedeværelse av ekspirasjons dyspné er lengden på utånding. Det øker, noen ganger kan det overstige to ganger pusten.
 • Utånding er ledsaget av muskelspenning.
 • Det intratorakiske trykket endres, fremspringene og fallet mellom mellomrommene mellom ribbenene forekommer.
 • På en utåndingsår på halsen er synlige.

I bronkial astma for ekspiratorisk dyspné er preget av tilstedeværelsen av boksert lyd, som skyldes akkumulering av overflødig luft og begrenset bevegelse av membranen.

I tillegg inkluderer symptomene på dyspné:

 • Ved utånding, en knasende lyd eller fløyte.
 • Mannen lener seg videre unaturlig.
 • Pasienten klamrer seg ofte til halsen eller brystet.
 • Huden blir blekere.
 • Generell svakhet.
 • I pusteprosessen er det flere muskler involvert.

diagnostikk

For at behandlingen skal være planlagt i tide, må diagnosen være korrekt diagnostisert. Ved de første symptomene på sykdommen, bør du umiddelbart konsultere en lege. En fullstendig undersøkelse av pasienten vil bli utført.

 • Spesialisten undersøker pasienten. Med alvorlig dyspné kan legen avgjøre frekvens, tempo og rytme.
 • Lytting. Under et angrep av bronkial astma er tørrpustet hørbar.
 • Tapping vil bidra til å oppdage boksen lyd i brystet.
 • Bryst røntgen brukes til å bestemme sykdommen, noe som forårsaket ekspiratorisk dyspné.
 • Elektrokardiografi utføres dersom det er mistanke om kardiovaskulær dysfunksjon.
 • Ekkokardiografi.
 • Graden av innsnevring av bronkiene bestemmes.
 • Kroppstemperaturen måles. Forhøyet snakker om utviklingen av obstruktiv bronkitt.
 • En ytterligere undersøkelse inkluderer en analyse av gassammensetningen av blodet.

Hjelp før en lege besøk

Hvis det er en person i nærheten av deg som lider av kortpustethet, må du vite hvordan du skal hjelpe ham. Vi håper at disse tipsene vil spørre deg hva du skal gjøre.

 1. Plante pasienten.
 2. Prøv å roe ham ned. Det er ingen hemmelighet at stress, angst og erfaring fører til økning i hjerteslag. I denne forbindelse blir forbruket av oksygen og næringsstoffer større, den menneskelige tilstanden forverres.
 3. Ventilert rommet der pasienten er.
 4. Pass på å overvåke luftens fuktighet. Hvis det er tørt, legg en pott med vann på brannen. Ikke dekk det med et lokk. Det er en annen måte å gjøre luften i rommet mer fuktig - heng våte håndklær og laken.

Personer som ofte lider av bronkial astma, må nødvendigvis ha en inhalator. Vi må sørge for at den er gjemt inn. Lette pasientens tilstand, umiddelbart ring for ambulanse.

behandling

For å bli kvitt problemet, bør startes først etter at årsakene til utseendet er avklart, og legen vil skissere planen for tiltak, der symptomene på sykdommen kommer til forkant.

Kompleks behandling inkluderer:

 • Bruk av inhalatorer. Takket være dem kan du raskt gjenopprette normal pust. Bare med riktig utvalg av bronkimimetikk kan du ikke bare stoppe angrepet, men også redusere hyppigheten av deres forekomst.
 • Terapi med sikte på å redusere pasientens følsomhet overfor allergener.
 • Medisiner som virker hele dagen og inkluderer glukokortikoider med beta-2-antagonister.
 • Oksygenbehandling. For å bli kvitt alvorlige angrep, bruk opioider.
 • Åndedrettsøvelser, et spesielt kosthold og hyppige turer i frisk luft.

Når bronkitt brukes, brukes mukolytiske legemidler, med bakteriell infeksjon, antibiotika.

Ikke nekter og folkemidlene, men bare i forbindelse med tradisjonell medisin og etter å ha konsultert en spesialist.

Forebyggende tiltak

Utløpende og inspirerende dyspné er en sykdom som kan forårsake mange problemer. For å unngå hyppig forekomst av anfall, prøv å observere følgende regler:

 • gi opp røyking;
 • unngå rom der det er mye tobakkrøyk;
 • prøv å redusere kontakt med allergener;
 • Vær herdet og utfør vitaminbehandling
 • gi preferanse til riktig ernæring;
 • kontroll dyspné.

Utåndingspustethet

Utåndingspustethet

Noen ganger føler en person en mangel på luft, han er forstyrret

pustenes rytme, dens dybde. Den medisinske navnet på denne sykdommen - dyspné, eller kortpustethet, kan det være av tre typer: inspirasjons, når pusten er vanskelig, mixed - oppstår med hjertesvikt eller alvorlig lungesykdom, i dette tilfellet er det vanskelig å puste og puste ut. Den tredje typen - ekspiratorisk dyspné, vises på grunn av innsnevringen av de små karene i bronkiene, der pasienten ikke kan fritt å puste ut. Denne typen dyspnø vil bli beskrevet mer detaljert i artikkelen.

Hjelp pasienten med kortpustethet

Disse enkle metodene bør huskes, spesielt hvis det er folk i familien som gjentatte ganger har anfall av dyspnø av en eller annen grunn:

 • ofte angrep av kvelning er ledsaget av panikk, så pasienten må være beroliget;
 • hvis sykdommen er allergisk, fjern eventuelt allergenet
 • ventilere rommet - åpne balkongen døren, vinduene;
 • Under et angrep i rommet skal være økt fuktighet, for dette kan du henge våte ark eller fylle badekaret med varmt vann;
 • Gi en inhalator med en foreskrevet medisinering;
 • om nødvendig kan pasienten drikke drikkemidler;
 • klær bør ikke hindre pusten - du må fjerne skjerfet, knytte, unbutton kragen;

Ta en av de praktiske posisjonene som letter pusten:

 1. "Stå av treneren" - pasienten skal sitte, trunk

vippe fremover, len deg på bordet.

 • På "keeperstanden" må du sette deg ned, hvil hendene på overdelen av lårene, løft skuldrene oppe.
 • Litt bøye seg fremover, lene seg på bordet, skuldrene peker opp.
 • Noen ganger begynner angrepet når det ikke er nært folk og hjelper ingen. I dette tilfellet må pasienten selv forsøke å lette sin tilstand. Som praksis har vist, pusteøvelsen "komprimerte lepper"- Du må gjøre en lang utånding gjennom den lukkede munnen. Med slik pust i luftveiene, reduseres trykket og pasienten blir lettere.

  Årsaker til ekspiratorisk dyspné

  En følelse av mangel på luft kan dukke opp i en sunn person, for eksempel med en lang rask løp, dette er normalt, og pusten gjenoppretter raskt i ro.

  Årsaker til dyspné:

  1. Dyspné kan oppstå på grunn av overdreven opphopning av væske i brystet;
  2. På grunn av overdreven bruk av sovende piller, bedøvelsesmidler eller narkotiske stoffer;

  Etter å ha diagnostisert sykdom, som er årsaken til dyspnø, er foreskrevet behandling.

  Symptomer på ekspiratorisk dyspné

  Antall puste i en voksen på 1 minutt er fra 16 til 20. Øk frekvensen av puste kalles pustenhet. De viktigste symptom på ekspiratorisk dyspné - dette er en vanskelig og langvarig utånding.

  Legene legger også merke til følgende symptomer:

  1. Økt venetrykk i livmorhalsområdet.
  2. Under utånding kan pasienten oppleve smertefulle opplevelser.
  3. Hyperhidrose, det vil si økt svetting av deler av kroppen.
  4. Huden er blek, leppene blir cyanotiske.
  5. Generell svakhet, rask tretthet.
  6. Det kan være vanskeligheter med å redusere membranen.
  7. Føler seg tett i brystet.
  8. Kvelning.
  9. Cryps med utånding, som kan høres selv fra en avstand.

  Diagnose av sykdommen

  For det første blir pasienten undersøkt av en lege, han bestemmer rytmen til dyspnø og hyppigheten av å puste. Han lytter til lydene som dannes under bronkier og lunger. Også for diagnosen er det viktig å vite om dyspnø plutselig dukket opp eller utviklet seg i noen tid.

  Etter fysisk undersøkelse av legen tilbys pasienten

  1. Pasienten er tatt for generell analyse.
  2. Gjør en biopsi av lungene.
  3. De lager en røntgen, som hjelper deg med å identifisere flere sykdommer som forårsaker dyspnø.
  4. Utfør et elektrokardiogram (EKG) for mistanke om kardiovaskulær sykdom.
  5. Bestem vital kapasitet i lungene (JEL) i graden av obstruksjon (innsnevring) av bronkiene
  6. Gassammensetningen av blodet undersøkes.
  7. Utfør en beregnet tomografi på brystet.
  8. Gjør ECHO-CG (ekkokardiografi) av hjertet.

  Etter å ha utført alle diagnostiske metoder, kan du få et helt nøyaktig bilde av sykdommen, som gjør det mulig for leger å bestemme det riktige behandlingsprogrammet.

  Ifølge forsøket kan du teste din dyspné selv. For å gjøre dette må du sitte i noen få minutter i en rolig tilstand, ta et veldig dypt pust og pust ut, hold pusten ved innånding. Hvis en person samtidig ikke kan puste 40-45 sekunder, og så ikke hoste, så lider det ikke av kortpustethet.

  behandling

  Når den underliggende sykdommen som provoserer dyspné er funnet, begynn å behandle den:

  • I bronkial astma, inhalatorer og en løsning av euphyllin er intravenøst ​​foreskrevet for å arrestere et angrep;
  • Ved en allergisk dyspné foreskriver pasienten antihistaminer;
  • spasmer bruker antispasmodik;
  • For forbedring av blodsirkulasjonen er spesiell gymnastikk bra;
  • i obstruktiv bronkitt vises sengestøtte, fysiske belastninger i minimumsbeløpet;
  • Ved lungebetennelse utpeke antibiotika, antipyretisk, mucolytisk (thinning) slemme midler;
  • foreskrive en terapi for å stoppe kortpustethet.

  Det er nesten umulig å oppdage sykdommen selv, så ikke kaste bort tid og komplisere prosessen.

  Det er bedre å henvende seg til legene og raskt begynne den riktige behandlingen, da vil sykdommen ikke plages av kortpustethet og alvorlige anfall.

  I det minste vil de flyte mye raskere og mindre smertefullt.

  Tradisjonell medisin for behandling av dyspné

  Åndedrett er ikke lagt merke til av en person, krever ingen innsats fra hans side, til det er kortpustethet. Vanskelig å puste kan ikke være unnoticeable og bringer ikke lidelse til en person.

  Hvis du kombinerer medisinsk behandling med folkemessige rettsmidler som har blitt brukt i mange år, vil resultatet bli enda mer gunstig.

  1. Behandling av dyspné med honning-sitron tinktur.
  • honning - 1 kg,
  • 10 stykker sitroner; 10 hode hvitløk.

  forberedelse:

  Honning blandet med sitronsaft og hvitløk, passert gjennom kjøttkvern. Ingrediensene blandes forsiktig, plasseres i en glassskål, dekkes med gasbind og insisterer på 24 dager.

  Ta infusjon over natten for en teskje, behandlingskurs 60 dager.

  1. Et godt resultat gir avkok.
  • 500 g løk;
  • 50 g granulert sukker
  • 300 g gulrot juice;
  • 100 betesaft;
  • 50 g selleri juice;
  • en spiseskje honning.

  forberedelse:

  alle produktene blandes og kokes i omtrent tre timer på lav varme. Drikk før du spiser.

  Disse folkemidlene vil hjelpe i så alvorlig sykdom som ekspiratorisk kortpustethet.

  Profylakse av ekspiratorisk dyspné

  Forebyggende tiltak reduserer hyppigheten av astmaanfall, for dette anbefaler legene:

  • omhyggelig og ofte gjennomføre en våt rengjøring av lokalene:
  • fjern allergen fra pasienten, noe som kan forårsake et angrep, pasienten kan heller ikke ha kontakt med kjemikalier;
  • I intet tilfelle bør du røyke, ikke misbruke alkoholholdige drikkevarer;
  • ikke overkjøle;
  • engasjere seg i herding;
  • ta vitaminkomplekser;
  • mat bør være full, inkluderer i kostholdet frukt, grønnsaker, fjærfe, fisk, nøtter, honning. Utelat fett, røkt, syltet, med høyt innhold av E-tilsetningsstoffer.
  • når det er en bakteriell infeksjon og med obstruksjon av lungene - drikk passende medisiner, antibiotika eller expectorants.
  • tilbringe mer tid i frisk luft, om mulig gå i barskog, observere søvnregimet, fullstendig hvile.

  Hva er farlig dyspné?

  Som nevnt er dyspnø et tegn, ikke en sykdom, og det kan være farlig, så det er så viktig å raskt finne årsaken til dyspné. Først bør du kontakte din lokale lege.

  Han vil etablere en primærdiagnose og deretter utnevne pasienten om nødvendig en undersøkelse med en spesialist. Med pulmonal patologi, er det nødvendig å konsultere en pulmonologist, hvis det er mistanke om hjertesykdom - en kardiolog og så videre. Det er viktig å huske! Med tiden blir den diagnostiserte sykdommen behandlet raskere og vellykket og gir pasienten mulighet til å permanent avlaste dyspnøen.

  Fare er også en kvelningsfare på grunn av et fremmedlegeme som kommer inn i luftrøret, strupehodet eller bronkiene. Ifølge statistikken faller 70% av gjenstandene inn i bronkiene. Det er hoste, kortpustethet, cyanose. Hvis du ikke kan fjerne varen selv, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Utenlandsk kropp kan i alle fall ikke bli igjen i bronkiene, det vil føre til komplikasjoner - fistler, lungeblødning og andre ubehagelige konsekvenser. Noen ganger et fremmedlegemer fanget i luftveiene forårsaker åndedrettsstans og død.

  Det er nødvendig å ta vare på helsen din - gi opp dårlige vaner, for å behandle den underliggende sykdommen, bør måltidene være balansert, sove minst 8 timer hvile og oftere i friluft - alle disse tiltakene vil bidra til mindre lider av pustebesvær, og i noen tilfeller bli kvitt den alltid.

  Ekspiratorisk og inspirerende dyspné: grunner og metoder for å kjempe

  Mangel på oksygen, eller kortpustethet, kan oppstå av mange grunner - med langvarig løping, intens vandring, fysisk anstrengelse. Men Hvis dyspnøen forstyrrer i ro, indikerer dette en alvorlig sykdom. Det er to typer patologi - inspirerende dyspné - dette er et problem med inspirasjon, ekspiratorisk - en utandring.

  Inspirasjon og ekspiratorisk dyspné - forskjeller

  For å velge en behandlingsmetode skal du bestemme en rekke dyspnøer. Hovedforskjellen er mekanismen for utbruddet av tilstanden, samt de medfølgende symptomene.

  Inspiratorisk dyspné manifesterer seg:

  • pusteproblemer
  • forekomsten av fløyte under innånding av luft, som kan høres på avstand;
  • Utseende av støy ved innånding.

  En slik mangel på oksygen, som dukket opp etter intensiv belastning, er ikke en avvik. Imidlertid fortjener et arbeidet åndedrag, som har oppstått uten grunn, spesiell oppmerksomhet.

  Utandringsdyspnø karakteriseres av:

  • vanskeligheter med utånding;
  • behovet for å øke pusten;
  • en økning i varigheten av utånding av oksygen.

  I enkelte tilfeller kan følgende observeres for en gitt avvik:

  • smertefulle symptomer i brystet;
  • økt venetrykk
  • skinn av huden;
  • blå lepper;
  • overdreven svette.

  I tillegg, Det er en patologi av en blandet type, hvor vanskeligheten med åndedrettsfunksjonen føltes både i inspirasjon og ved utånding.

  Dispnoe kan være midlertidig, og indikere tilstedeværelsen av en inflammatorisk prosess i lungene, så vel som permanent - med kronisk emfysem.

  Forstyrrelser av innånding eller utånding oppstår ofte når en person slutter å røyke. Denne tilstanden regnes som normal, går etter noen uker.

  Årsaker til inspirerende dyspné

  Inspiratorisk dyspnø oppstår av følgende grunner:

  • Pneumothorax. En tilstand som er karakterisert ved akkumulering av luft eller gasser i pleurets hulrom. I tillegg til å puste opp, kan du føle sterk smerte i brystet, blanchering av huden. I dette tilfellet, ring en ambulanse umiddelbart.
  • Clogging av lungene i lungene med trombi - emboli. Vanligvis oppstår plutselig, og hennes symptomer blir verre selv med liten fysisk anstrengelse. Lungeemboli er ofte ledsaget av hoste, ømhet i brystbenet, som øker med inspirasjon og bøyer i kofferten.
  • Inntrenging av fremmedlegeme i åndedrettsorganer. I dette tilfellet kan pasienten ha både ekspiratorisk og inspirerende dyspné. Det kan også være tegn på kvelning, hoste, ubehag og smertefulle symptomer i brystet.
  • Myokardinfarkt. Ofte ledsaget av vanskeligheter med åndedrettsfunksjon. Andre manifestasjoner kan være brystsmerter, gi til venstre arm, ansiktsskjelett, ryggen på stammen, generell svakhet, svetting, blanchering av huden.
  • Hjertesvikt, stenokardi. Lungefunksjon forstyrrelse forekommer i forbindelse med poser i føttene, hyppig og uregelmessig hjerterytme, tap av styrke, hoste med blod og slimete utladning, en hyppig trang til å urinere om natten.
  • Lammelse av membranen. For denne tilstanden er alle typer dyspnø, inkludert ekspiratoriske anfall, karakteristiske. Det er ledsaget av hodepine, blå lepper, generell svakhet, følelsesløp i fingrene.
  • Tegn på inspirerende dyspné kan også oppstå ved eksponering for forskjellige toksiner i luftveiene.
  • Stress. Angststilstanden forårsaker ofte hyperventilering av lungene. I dette tilfellet kan pasienten føle seg vanskelig ved innånding, kvalme, kjeve av hender og føtter, en følelse av ringing og støy i ørene, svimmelhet, hvesenhet ved innånding.
  • Bronkial astma. Inspiratorisk dyspnø blir observert under kvælende angrep, men i noen tilfeller er dette symptom tilstede hele tiden. Andre tegn pisker ved innånding, en følelse av stivhet i brystbenet, hostreflekser. I denne sykdommen kan ikke bare inspirerende, men også ekspiratorisk dyspné forekomme.
  • Lungebetennelse. Ledsaget av feber, våt hoste, brystsmerter og inspirerende mangel på luft.
  • Kronisk hindring av lungene.
  • Sterk fysisk aktivitet, begått over grensen av deres evner.

  Årsaker til ekspiratorisk mangel

  Utandringsdyspné er en tilstand hvor pasienten har problemer med å puste oksygen. Årsakene kan være:

  • bronkial astma;
  • bronkitt av obstruktiv type;
  • betennelse i bronkioler;
  • neoplasmer i bronkiene;
  • kronisk obstruktiv sykdom;
  • emfysem av mild kronisk natur
  • lungefibrose;
  • fremmedlegemer fanget i luftveiene;
  • kardiovaskulære patologier;
  • forandring i blodsammensetningen i sykdommer i lever og nyrer, hormonell svikt;
  • overdreven kroppsvekt, fedme;
  • psykiske lidelser, hysteri;
  • barneperiode.

  En vanlig årsak til utseendet på en blandet type patologi, der det er vanskeligheter med å inhale og utandre, er lungebetennelse, samt komplikasjoner.

  Et slikt brudd på respiratorisk funksjon kan observeres med laryngotrakeitt, obstruksjon, lungeødem, hjerteinsuffis, toksiner, hjerne traumer, vaskulære patologier.

  diagnostikk

  Hvis det er vanskelig å inhalere eller ekspandere, spesielt hos barn, er det nødvendig å umiddelbart besøke et medisinsk anlegg. Enhver form for dyspné er et symptom på problemer i kroppen.

  For å fastslå den underliggende sykdommen som forårsaket pusteforstyrrelsen, er det nødvendig med flere typer diagnostikk:

  • generell medisinsk undersøkelse. Spesialisten beregner frekvensen av respiratoriske sammentrekninger, vurderer bevegelsen av brystet, lytter til lungene med et fonendoskop;
  • en blodprøve for gass sammensetning;
  • EKG;
  • ekkokardiogram;
  • spirometri. Vil bidra til å vurdere respirasjonssystemets patentering;
  • biopsi - med mistanke om neoplasma;
  • Røntgenundersøkelse;
  • I noen tilfeller er datatomografi krevd;
  • med obstruksjon av lungene, undersøkes den vitale kapasiteten til lungeveiene.

  Diagnose og behandling av ekspiratorisk og inspiratorisk utvalg av patologi håndteres av terapeuten. I tillegg kan det hende at det er nødvendig med konsultasjon med en pulmonolog og en kardiolog.

  Førstehjelp

  Åndedretthet, uventet oppstått hos pasienten, krever eliminering av faktorene som provoserer det:

  • I alle tilfeller med vanskeligheter ved normal pust, må pasienten sørge for at luftstrømmen til lungene. For å gjøre dette, bør rommet ventileres ved å åpne vinduene og dørene eller slå på viften. Hvis det er mulig, kan du bruke en oksygenmaske.
  • Brudd på normal innånding eller utløp, forårsaket av tretthet, krever hvile i kroppen eller stoppe på vei.
  • Hvis årsaken til patologien er noe allergen, for eksempel katthår, må det umiddelbart fjernes.
  • Vedta en sitteposisjon og eliminere stressstimulat vil bidra til å redusere spenningen og regulere hjerterytmen.
  • Forbedre pasientens velvære kan gjøres ved å befukte luften: Hele varmt vann i karet eller hengende våte håndklær rundt i rommet.
  • Ved forekomst av ikke sterke angrep av dyspné kan det hjelpe eller hjelpe sammenkobling av ben eller føtter i varmt vann og pålegg av sennepsklister på ryggen.

  Men først og fremst må en person som har hatt problemer med å puste ikke bli panikk. For å gjøre dette må han roe seg, ta en sittestilling, og også drikke en No-shpa eller Papaverina pille.

  behandling

  Hvis en funksjonsfeil i åndedrettssystemet er forårsaket av kronisk sykdom, er det nødvendig å ringe en ambulanse og sende pasienten til et medisinsk anlegg.

  Utløpstypen av forstyrrelsen er et tegn på ulike sykdommer og indikerer utilstrekkelig vevets respirasjon. For å bli kvitt den, bør man kurere den underliggende sykdommen. I noen situasjoner er det svært vanskelig eller umulig å gjøre.

  Dyspné er oftest en konsekvens av bronkopulmonale patologier. I dette tilfellet er det ganske mulig å eliminere feilen.

  En av måtene å bekjempe dyspnø er oksygenbehandling, utført ved hjelp av spesielle konsentrater. Varighet og behandlingsforløp bør foreskrives av en lege. Alvorlige tilfeller krever bruk av kunstig ventilasjon av lungene.

  • Hvis ekspiratorisk dyspné er intens, og ligner på et angrep av bronkial astma, skal pasienten inhaleres med astma medisinering, for eksempel Salbutamol eller Ventolin. Et sterkt legemiddel er også Berotek.
  • Hvis det i tillegg til sykdommen i ENT-organene er en lidelse i hjertefunksjonen, kan legemidlet Isoprenalin redusere tilstanden.
  • Adrenalin vil takle alvorlige angrep, men det er ikke egnet for hypertensive mennesker, eldre mennesker og pasienter med iskemi.
  • Det pågående angrepet krever øyeblikkelig legehjelp, samt bruk av narkotika fra gruppen glukokortikoider, for eksempel hydrokortison eller dexametason.
  • For å redusere tegn på en allergisk reaksjon, brukes antihistaminer og antispasmodik.

  Unngå den ubehagelige tilstanden til disse anbefalingene vil hjelpe:

  • Avslag på røyking. Den negative effekten av sigaretter manifesterer seg gradvis, mens en person kan oppleve ikke bare et brudd på normal pust, men også en langvarig hoste. I tillegg har røykere en mye høyere risiko for alvorlige sykdommer enn andre.
  • For å hindre fremveksten av inspirerende dyspnø vil bidra til å kontrollere vekten din. Overflødig kroppsvekt følger også ofte ekspiratorisk dyspné, som oppstår med mindre fysisk anstrengelse, for eksempel klatring av trapper eller under en vanlig spasertur.

  Angst av åndedrettsfunksjon kan føre til negative helsekonsekvenser. Jo tidligere å gjenkjenne årsaken til dyspnø, jo mer sannsynlig er det å bli eliminert.

  Les Mer Om Fartøyene