Hva er konsekvensene og årsakene til blødning i hjernen

En dag (oftest - om dagen) oppstår en plutselig og dramatisk forverring av personens helse: alvorlig hodepine, svimmelhet, nummenhet i lemmer, ansikt. Folk rundt seg legger merke til en lidelse eller tap av bevissthet. Dette er hjerneblødningen - konsekvensene av denne farlige tilstanden kan være dødelig for en person, for alltid å gjøre ham uføre ​​eller forårsake døden.

Mekanisme for sykdom forekomst

Blod i menneskekroppen beveger seg inne i et lukket system av fartøy, som hver er normalt elastisk nok til å motstå betydelige belastninger. Imidlertid blir fartøyene gradvis tynnere, blir skjøre, gjennomtrengelige og kan sprekke når som helst og forårsaker blødning.

De viktigste arteriene i den menneskelige hjerne

Det samme skjer med hjernens fartøy som gir oksygen dette vitale organet. Høyt trykk på et tidspunkt brister fartøyet, på grunn av hvilket en viss mengde blod flyter ut, fylle mellomrommet mellom hjernens vev. Det dannede hematomet klemmer rundt vev, og blokkerer dermed ernæringen, noe som medfører cerebralt ødem, bruttomotor, syns- og taleforstyrrelser.

Siden brudd på blodårene kan forekomme i noen deler av hjernen, er hemorragiske slag vanligvis klassifisert på blødningsstedet.

 • intra;
 • Subarachnoid (oppstått under spindelbanen i hjernen);
 • Subdural (oppstod under hjernens ytre skall);
 • Intraventrikulær.

Fra lokalisering av blødning og intensitet avhenger av symptomene på sykdommen, samt konsekvensene og utsiktene for videreutviklingen.

Årsaker til blødninger i hjernen

Har utviklet en hemoragisk slag (også kjent som en intracerebral blødning) - en direkte konsekvens av en rekke tilstander og sykdommer hvor belastningen på det vaskulære vev gjentatte ganger overstiger margin.

 • Langvarig ubehandlet eller dårlig kontrollert arteriell hypertensjon av forskjellig opprinnelse;
 • Hodet traumer;
 • Tumorer i hjernen når det er blødning inne i neoplasmaen;
 • Aneurysmer av hjerneskipene (inkludert medfødt);
 • Sykdommer som forårsaker økt blødning (hemofili, levercirrhose);
 • Kunstig blodtynning forårsaket av tvungen mottak av antikoagulantia (legemidler for å redusere koagulabilitet) - spesielt dersom dosen av legemidlet overskrides eller når inntaket kombineres med alkohol;
 • Overdreven fysisk aktivitet og alvorlig stress.

Det er umulig å ikke si og om dårlige vaner - røyking, rusmisbruk, avhengighet i drikking. De forverrer tilstanden til fartøyene, noe som i siste instans gjør hjerneblødningen et av de mest sannsynlige resultatene.

Symptomer på et slag

Symptomer på hemorragisk slag er så lyse at selv personer som ikke har medisinsk utdanning kan korrekt vurdere alvorlighetsgraden og hasterheten av pasientens tilstand.

Typiske symptomer på blødning i hjernen inkluderer:

 • Den mest alvorlige hodepine;
 • Kvalme, oppkast;
 • Plutselig svimmelhet og svakhet;
 • Visjon av de omkringliggende menneskene og situasjonen i rødt lys;
 • Nummenhet av ansikt, lemmer eller halvdel av kroppen;
 • Sterk spenning (stivhet) av nakke muskler.

Dette er hva som relaterer seg til pasientene selvfølelser. Andre kan være sikker på at en person har hatt et slag, ifølge en rekke eksterne tegn:

 • Cyanotisk eller lilla ansikt;
 • Avansert elev med den berørte siden (som et alternativ - øye uoverensstemmelse);
 • "Seiling" fra den berørte siden av kinnet;
 • Lammelse av lemmerne (en mann kan ikke løfte hendene, men foten svinger utover);
 • Epileptiske anfall, kramper;
 • Twisted eller vendt til side språk;
 • Ufrivillig urinering, avføring utgang.

I en tilstand av hemorragisk slag kan en person ikke uttale de enkleste setningene, smil, forstår ofte talen som er adressert til ham.

Symptomer på hemorragisk hjerneslag

Det mest alvorlige symptomet på hjerneblødning er koma. Ifølge varigheten vurderes den på prognosen for pasientens liv: jo lenger en person er bevisstløs, jo verre er konsekvensene og prospektene.

Hva å gjøre med de syke

Hemorragisk slag er en vanskelig tilstand, derfor krever det akutt medisinsk hjelp. Her er de aller første obligatoriske tiltakene:

 • Ring til brigaden "ambulanse";
 • Legg pasienten på for å gi ham luftstrøm og en komfortabel stilling i kroppen;
 • Når du oppkast, snu hodet til den ene siden for å unngå inntak av oppkast;
 • Sett en varmvannflaske på hodet med is eller et annet kaldt objekt;
 • Måle blodtrykket
 • Det er nødvendig å begynne behandling av blødning i hjernen så snart som mulig - konsekvensene i dette tilfellet kan i stor grad lettes.

De omkringliggende menneskene har ikke mer enn tre timer til å gi en person med medisinsk inngrep: etter denne perioden starter hjernen irreversible endringer.

Konsekvensene av hjerneblødning

Det skjedde hemorragiske slag er alvorlig, ikke bare av kurset, men også av konsekvensene. Det antas at den første måneden og det første året etter utbruddet av hjerneblødning spiller en avgjørende rolle i pasientens liv, og også tillater en å korrekt vurdere utsikterna for rehabilitering.

I de første ukene dør 40 til 60 prosent av pasientene. Overlevende er vedvarende svekket tale, syn, motorfunksjoner. Ganske ofte og psykiske lidelser.

I svært lang tid forblir ansiktsmuskulaturen, lemmer fra den lammet eller halve delen av kroppen nummen. Hvis det ikke er mulig å raskt minimere alle disse bruddene, er det umulig å revalere pasienten et år og senere - endringer i kroppen blir irreversible.

Hemorragisk slag er en alvorlig sykdom og krever umiddelbar behandling: Bare under betingelse av å gjennomføre rettidig og tilstrekkelig terapi er det mulig å rehabilitere overlevende i de første månedene av pasientene.

Vi anbefaler også at du leser om de første tegnene på et slag.

Moren min hadde et slag en gang. Jeg var veldig redd, visste ikke hva jeg skulle gjøre. Hun la henne raskt og kalte en ambulanse. Det var ingen tonometer i huset. På en eller annen måte presset jeg moren min i munnen med en pillerpille, og da kom legene. Gudskelov, min mor ble redd, stroke var ikke sterk. Men nå vet jeg nøyaktig hvordan jeg skal gjenkjenne stroke og hva jeg skal gjøre hvis det plutselig fanger opp en person.

Ja, det faktum at slag er vanskelig å forvirre med noe annet - det er sikkert. Da dette skjedde med bestefaren min, forsto jeg umiddelbart hva som skjedde, selv om jeg var tenåring. Skum fra munnen, en persons manglende evne er ikke noe å si et ord, men til og med å flytte. Men i alle fall er det veldig viktig å vite alt, fordi fenomenet er svært hyppig og kan være nyttig når som helst.

En venn av 45 år. Det var et slaglag hele natten på gaten, funnet bare om morgenen.

Hennes mann hadde et slag (i alder 34), en hjerneblødning. Jeg kan si en ting: hvis det ikke var for barnet, hadde jeg ikke gjettet! I tillegg til hodepine var det ingen tegn! Takk Gud, at vi fikk en god lege som umiddelbart satte riktig diagnose. Seks måneder gått, og nå har han ingen konsekvenser! Takk Gud og legen.

Det var et slag. Legene på sykehuset i Donetsk reddet livet mitt, tusen takk. Neurokirurgisk leder (Black OA) - en spesiell takk!

I går ble svigerdatteren tatt til sykehuset, en blødning ble sagt. Hun er i koma nå. Har hun behov for kirurgi, er det en sjanse for utvinning?

Min bestemor ble tatt bort med blødning til hjernen. Etter 2-3 timer falt hun i koma. Vil hun overleve eller ikke, fortell meg?

Hei, jeg er Tuychieva Mamlakat Ismailzhanovna. Jeg vil fortelle deg historien min. I juni 2011, om morgenen, kom jeg på jobb. Jeg jobbet som baker-konditor. Hun gjorde sitt arbeid før lunsj. Så gikk de for å spise, etter lunsj falt jeg ned, mistet bevisstheten. Jeg lå sånn til de andre fullførte sitt arbeid. Vi jobbet til seks om kvelden. Etter at de andre hadde gjort sitt arbeid, kalte de meg en ambulanse. Ambulansen plukket meg opp på 10 mikron, hvor de ringte en helikopter og sendte meg til Surgut. I Surgut ble jeg diagnostisert med hjerneblødning. En nødoperasjon ble utført der, fartøyet briste. Jeg vil si at det var veldig vanskelig for meg, armen min, beinet mitt og nakken min var vridd. Høyre øyne begynte å skli, helt rett side nektet å jobbe. I Surgut, etter operasjonen, var jeg i koma i to måneder, så kom til mine sanser. Jeg gjennomgikk 4 operasjoner: To ganger per hode, 1 gang der, hvor tracheostom stod, og den fjerde nylig. Arr økt i strupehodet, og jeg gispet, det var vanskelig å puste, luftveiene ble lukket 70% og 30% ble igjen å leve. Og de sendte meg til Tyumen. Budsjettet ga meg 500 tusen rubler. I Tyumen hadde jeg en operasjon, etter at jeg kom hjem. I desember 2016 fikk jeg et veldig dårlig kne, jeg gikk ikke på sykehuset, bestemte meg for å gjøre det etter nyttår. Jeg dro til sykehuset i 2017.

5. mars mistet jeg mannen min. Den 28. april, på jobb, mistet han bevisstheten. Ambulansen tok ham til sykehuset. 5 dager har ligget i koma, er det ikke mer.

Moren min kom inn i en ulykke. Hun er ofte svimmel og har hodepine. Fortell meg hva det kan være.

Min mor har benmargskreft. Etter kjemoterapi hadde hun et slag. Jeg fant ut om det i går. Legene sier at det ikke kan bli frelst. Men jeg vil virkelig at hun skal være bevisst. Vi ønsker alle dette, vi gjør bare det vi forventer.

Og hvis en hjernesblødning er slått av, hva betyr dette?

Blødning i hjernen

Hemorragisk slag eller hjerneblødning - er en av de alvorligste lesjonene, og konsekvensene av disse er avhengige av årsakene som forårsaket denne tilstanden. Den mest effektive metoden for behandling er operasjon, men i noen tilfeller er medisinsk terapi også brukt. Sannsynligheten for negative konsekvenser bestemmes av hastigheten som legen besøker og diagnostiserer. Dette er svært viktig, fordi risikoen for dødelig utfall med en slik patologi er veldig høy.

Hva er en hjernesblødning?

Den såkalte akutte brudd på cerebral sirkulasjon, når det er en utstrømning av blod fra karene til ventrikler eller hjernevæv. Et annet navn på denne patologien er et slag. Det kan være av forskjellige typer avhengig av stedet for utstrømningen av blod. Hemorragisk og iskemisk slag er isolert. Den første arten er en stor intracerebral (parenkymal) blødning. Denne tilstanden er typisk for middelaldrende og eldre mennesker, men det er tilfeller av stroke hos nyfødte, som er forbundet med komplisert eller tidlig fødsel.

symptomer

Blødning i ulike deler av hjernen har visse symptomer, men det er flere vanlige tegn på denne tilstanden. Disse inkluderer følgende:

 • kvalme og oppkast;
 • alvorlig spenning i nakke muskler;
 • nummenhet i lemmer, ansikt eller halvdel av kroppen;
 • plutselig svakhet og svimmelhet;
 • alvorlig hodepine;
 • Visjon av miljøet i rødt.

Ta hensyn til blødningsstedet, endres symptomene. Med hver type slag er det noen tegn fra listen over vanlige og noe karakteristiske bare for dette skjemaet. Blødningen i cerebellum manifesteres som følger:

 • nedsatt puste;
 • alvorlig smerte i nakkebenet;
 • svimmelhet;
 • koma;
 • alvorlig oppkast;
 • Hellingen til hodet bak eller til siden;
 • innsnevring av eleven.

En annen type slag er blødning i de dype og fjerne områdene i hjernen. Dens skilt er litt forskjellig fra de generelle symptomene:

 • bradykardi;
 • kvalme, oppkast;
 • hypertermi;
 • øynene reagerer ikke på lys;
 • tap av dype reflekser;
 • forstyrrelse av luftveiene;
 • alvorlig tap av bevissthet, svimmelhet eller andre nevrologiske symptomer.

Når det ble blødninger i den hvite eller grå saken på hjernehalvene, er det uttalt psykiske lidelser og kramper. På denne bakgrunn observeres også følgende tegn:

 • forverring av taktile følelser;
 • spenning;
 • brudd på høyre-venstre retning
 • anfall;
 • astereognosis;
 • plutselig depresjon av bevissthet
 • lav muskel tone.

bevis

Symptomene på et slag beretter følelsene til pasienten selv. Miljøet for å gjenkjenne at en person hadde blødning, kan du ved følgende tegn:

 • epileptiske anfall, anfall
 • et crimson eller cyanotisk ansikt;
 • ufrivillig utgang av avføring og urin;
 • lammelse av lemmer;
 • "Parous" kinn fra den berørte siden;
 • divergens av øynene eller dilatert elev fra den berørte siden;
 • vendt til side eller vridd tunge.
 • en person kan ikke uttale de enkleste setningene.

Mekanisme for sykdom forekomst

Blodet i kroppen beveger seg langs et lukket blodkar. Hver av dem på grunn av sin høye elastisitet må tåle betydelige belastninger. Over tid begynner fartøyene å tynne ut, bli mer gjennomtrengelige og skjøre. Resultatet er at det kan være et gjennombrudd som vil føre til blødning. Det samme gjelder for cerebral fartøy, som mater dette organet med oksygen. Blødninger i det forekommer som følger:

 • På grunn av høyt trykk er det et brudd på hjernens kar
 • en viss mengde blod flyter ut og fyller mellomrommet mellom vevene;
 • den fremvoksende hematom eller hemorragisk impregnering komprimerer omgivende vev;
 • Dette fører til ødem i hjernen, endringer i tale, bevegelser og syn.

årsaker

Hovedårsaken til at hematomer dannes i hjernen er reduksjon i styrke og skade på blodårene. Dette skyldes økt belastning på dem, som oppstår etter noen sykdommer. Blødning i hjernen utvikler seg på grunn av følgende sykdommer og situasjoner:

 • alvorlig stress;
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • traumer til skallen;
 • hjerne svulst;
 • cerebrale aneurismer;
 • sykdommer ledsaget av økt blødning, for eksempel levercirrhose eller hemofili;
 • arteriell hypertensjon;
 • tar antikoagulantia som fortynnet blod;
 • misdannelse - patologisk interlacing av blodkar;
 • diabetes mellitus;
 • bruk av alkohol eller narkotika;
 • forhøyet kolesterol;
 • fedme;
 • alder over 50 år;
 • aterosklerose.

Hvorfor hemorragisk slag forekommer etter mental overstyring

Stress er ledsaget av en uttalt kompresjon av blodkar. Resultatet er en reduksjon i klaring inne i dem, noe som forverrer blodsirkulasjonen. Hvis denne tilstanden vedvarer i lang tid, reduseres intensiteten av næring av hjernevevet. Dette fører til oksygen sult og inhibering av hovedprosessene. Spasm av blodkar og negativ påvirkning av følelser opplevd og er årsaken til slag.

Typer av blødninger

Klassifisering av slag beror det på arter, med tanke på stedet for blødning. Ifølge dette prinsippet kan patologi være:

 • intraventrikulær blødning, når blod går inn i hulrommet i ventriklene og risikoen for deres hemotemonade er høy, dvs. obstruksjon;
 • epidural blødning, utvikling som følge av hodeskader eller brudd;
 • subdural blødning, hvor blod går inn i hulrommet mellom hjernens membraner;
 • intra-cerebral blødning, når blodet øyeblikkelig trenger inn i hjernevevet;
 • subkortisk blødning, når blod akkumuleres ved krysset mellom occipital, parietal, frontal og temporal lobes;
 • Subaraknoide blødninger, hvor blodet trenger inn i gapet mellom midtre og indre membraner.

komplikasjoner

Det mest ugunstige resultatet av et slag er pasientens død. Ifølge statistikken overleverer halvparten av pasientene ikke denne tilstanden, og de som kan overføre det, forblir deaktivert på grunn av svakhet i hender og føtter og ulovlighet av tale. Noen pasienter utvikler enda mer alvorlige komplikasjoner etter et slag, for eksempel:

 • trombose;
 • sepsis;
 • akutt myokardinfarkt;
 • kongestiv lungebetennelse;
 • nedsatt bevissthet;
 • liggesår.

diagnostikk

For å bekrefte diagnosen bruker legen forskjellige metoder - hurtig og en rekke brukte ikke så ofte. Hovedstudiene er:

 • en undersøkelse om pasienten er bevisst;
 • kontroll av nervøse reflekser - syn, følsomhet av lemmer;
 • måling av puls, trykk, EKG;
 • lumbal punktering for å detektere penetrasjon av blod i cerebrospinalvæsken;
 • magnetisk resonansavbildning av hjernen (MR) for å oppdage hematom, svulster og forskyvninger i hjernen;
 • angiografi er en undersøkelse av vaskulaturen som bidrar til å oppdage arterielle aneurysmer og misdannelser.

behandling

Terapi er bestemt av årsaken som forårsaket blødningen, dens type og hematomens plassering. Det er 2 måter å behandle et slag på:

 1. Medisinering. Målet med konservativ terapi er å stabilisere pasientens tilstand, redusere blodtrykket, forbedre blodproppene, redusere hjerneødem og forny nervevev.
 2. Operativ. Det vises i tilfelle store og friske blødninger. Ved utnevnelse av en operasjon blir den generelle tilstanden til kroppen, blodoppsamlingsstedet og dets volum tatt i betraktning.

Medisinske preparater

Når du velger medisinbehandling, er det å vite at det er stor risiko for å komme tilbake til blødning. Av denne grunn foretrekker spesialister kirurgi. Hvis mengden blod som strømmer inn i hjernen er svært liten, utføres behandling av hemorragisk slag i en akutt periode ved hjelp av følgende grupper av legemidler:

 1. Korrosive. Det brukes ofte Dicinon. Aktivt stoff i sammensetningen er etamzilat. Hemostatisk effekt utvikler seg etter 10-15 minutter. Det er viktig at årsaken til et slag er ikke mottak av antikoagulantia, ellers brukes Dicinon med forsiktighet. Fordelen med stoffet er en liten mengde bivirkninger og en rask effekt.
 2. Osmotiske diuretika. Nødvendig å redusere hjerne ødem. For eksempel, stoffet Mannitol. Det er basert på det aktive stoffet med samme navn. I tillegg til hjernesødem har stoffet en stor liste over indikasjoner. En minus kan betraktes som en bivirkning opp til kramper og muskel svakhet.
 3. Reduserer blodtrykket. Dette inkluderer antispasmodik, ATP-hemmere og beta-blokkere. Representanten for denne gruppen er stoffet Kapoten. Den er basert på kaptopril. Indikasjoner for bruk er høyt blodtrykk. Fordelen med stoffet er muligheten til å kombinere med mottak av andre medisiner. Ulempen er det store antallet bivirkninger.

Drift i slag

Kun den behandlende legen kan bestemme hvor hensiktsmessig operasjonen er for hver pasient. Indikasjoner for gjennomføringen er følgende kriterier:

 • alvorlig tilstand av pasienten;
 • blødning i lateral ventrikel;
 • Volumet av blod som har kommet inn i hjernevævet, er mer enn 50 ml.

Formålet med operasjonen er å fjerne blodproppen fra hjernen. Det kan utføres på forskjellige måter, de viktigste er:

 1. Trepanering av skallen. Det utføres under generell anestesi dersom pasienten har en stor intracerebral blødning.
 2. Minimalt invasiv operasjon. Over stedet for dannelse av blodproppen gjør et hull, hvor et kateter settes inn, noe som oppløser blodpropp. Så blir det ekstrahert. Prosedyren varer i 2 dager, hvoretter nye deler av løsningen helles hver 6. time.
 3. Stereotaktisk fjerning. I dette tilfellet bruker du en spesiell enhet, som også er designet for levering til lesjonen av en spesiell løsning.

effekter

Hvis tilstrekkelig omsorg ble gitt i de første timene etter at et slag ble inntruffet, reduseres sannsynligheten for negativ påvirkning. Noen pasienter mister fortsatt viktige funksjoner. Konsekvensene av hjerneblødning, inkludert omfattende:

 • brudd på tale, koordinering av bevegelser og ansiktsuttrykk;
 • lammelse av en av kroppshalvdelene - venstre eller høyre;
 • en forstyrrelse av følsomheten av hender eller føtter;
 • epilepsi.

Hvordan gjenopprette seg fra en hjerneblødning

Det tar mye tid og krefter på å komme seg fra et slag. Rehabiliteringsprogrammet skal utvikles for hver pasient individuelt. Den inkluderer:

 1. Terapeutisk fysisk trening. Gymnastikk bidrar til å redusere sjansen for en blødning. Pasienten kan tildeles pusteøvelser, yoga, pilates.
 2. En diett. Fra kostholdet er det nødvendig å utelukke røykeprodukter, søtsaker, fett kjøtt og diabetes - noen grønnsaker og frukt. Optimal i dette tilfellet er tabellnummeret 10.
 3. Tale teknikk. Ved taleforstyrrelser trenger pasienten klasser med en taleterapeut for å gjenopprette talefunksjonens normale funksjon.
 4. Psykoterapeutisk metode. Det forutsetter å overvinne den depressive tilstanden som er forbundet med det faktum at pasienten ikke kan utføre sitt vanlige liv.

forebygging

Et hjerneslag med hjerneblødning er en alvorlig sykdom, overlevelsesraten, hvorpå det er ca. 50%. Av denne grunn er det viktig å forhindre denne tilstanden gjennom følgende tiltak:

 • nektelse av alkohol og røyking
 • opprettholde normal vekt;
 • tar blodfortyndende medisiner bare som instruert av en lege
 • behandling av hypertensjon
 • overholdelse av en sunn livsstil;
 • etter 35 år, kontroller nivået på kolesterol.

Blødning i hjernen: årsaker og behandling

Sirkulasjon av blod oppstår gjennom elastiske kar, men i tilfelle tynning av sistnevnte oppstår en brudd som fører til blødning. Dette begrepet i medisin er definert som et hemorragisk slag. Etter blødning går blodet inn i nervevevet, noe som fører til ødeleggende prosesser i vevet. Konsekvensene av denne sykdommen er irreversible - uførhet i beste fall og i verste fall - et dødelig utfall. Derfor, for å unngå tragedier, er det nødvendig å forstå hvordan blødninger oppstår og hvordan man kan forhindre det.

Blødning i hjernen: årsaker og behandling

De viktigste årsakene

I første omgang blant årsakene til langvarig arteriell hypertensjon (nesten 50% av alle tilfeller). Risikogruppen inneholder personer som ignorerer forutsetningene for sykdommen og ikke tar midler for å redusere blodtrykket. Tillegg skiller andre grunnårsaker:

 1. Vaskulær aneurisme. På noen områder utvides arterien betydelig. Sykdommens natur er enten medfødt eller på grunn av en sykdom. Dessverre fortsetter den i latent form, så det kan ikke diagnostiseres i tide.
 2. Skade på et fartøy av mekanisk natur. Dette er hovedårsaken som fører til et slag i en alder av under femti.
 3. Utilstrekkelig blodkoagulering finner også sted blant årsakene som fører til blødning.
 4. Konsekvensene av ukontrollert bruk av antidepressiva og antikoagulantia.
 5. Encefalitt, som forårsaker en inflammatorisk prosess av en smittsom natur.

Utelastlighet i beinstrukturen fører til svært høyt trykk i nervesentrene på grunn av blødning. Derfor dør en person etter 24 timer når et stort hematom blir dannet.

Årsakene til dannelsen av retro-cerebellarvæskekapsel

Blant de medfølgende faktorene er følgende:

 1. Fedme.
 2. Tilstedeværelsen av dårlige vaner over en lang periode.
 3. Eldre alder.
 4. Faktor av arvelighet.
 5. Noen sykdommer, for eksempel diabetes mellitus.

Hvordan oppstår blødninger?

Arteriell hypertensjon er en katastrofal lidelse, som i de fleste tilfeller kan føre til blødninger. Når forhøyet blodtrykk blir diagnostisert hos en person i lang tid, blir karene tilsvarende tynnet, nekrose av vaskulærveggene kan oppstå. Derfor, i tilfelle av en kraftig nedgang i blodtrykket, briste microaneurysmer. Denne prosessen skjer veldig plutselig, derfor er det umulig å forutsi blødning. Gjennom barsten begynner blodkaret å komme inn i områdene av nervesvev, forårsaker hevelse og blåmerker. Hvis det oppstår patologisk lesjon i stammeavdelingene, øker sannsynligheten for åndedrettsfunksjon.

Blødning i hjernen i bildet

Karakteristiske symptomer

Manifestasjonen av åpen symptomatologi vil direkte avhenge av plasseringen og omfanget av lesjonen. Kliniske tegn kan plutselig oppstå og umiddelbart intensivere, eller vises og forsvinner. Generelt med blødning er det en kompleks symptomatologi:

 1. Plutselig er det en alvorlig hodepine.
 2. Oppmerksomheten er kraftig redusert.
 3. Kvalme vises, noe som ofte resulterer i oppkast.
 4. Koordineringsproblemer begynner.
 5. Det er problemer med de grunnleggende følelsene av oppfatning - hørsel, syn, og så videre.
 6. Lemmer, både nedre og øvre, blir nummen.
 7. På ansiktet er hyperemi kikket gjennom.
 8. I pusten høres utrolige raler.
 9. Hendelse i hendene.

Symptomer på blødning til hjernen

Følgende tegn inkluderer følgende manifestasjoner:

 1. Huden i ansiktet får en lilla-rød fargetone.
 2. Det er tremor i kinnene fra blødningens side.
 3. Når man undersøker tungen, kan man se sin krumning til siden.
 4. Pasienten mister evnen til å oppleve informasjon og snakke.
 5. Kramper kan forekomme.
 6. Ikke unngår ufrivillig vannlating.

Typer av hjerneslag

Avhengig av plasseringen av lesjonen skiller de karakteristiske symptomene.

Noen få fakta om blødning i hjernen kan læres av videoen.

Video - Blødning i hjernen

Symptomer på blødning hos barn

Merkelig nok, kan et hemorragisk slag forekomme, selv i en nyfødt. Fordeling er at et barn kan ha flere lesjoner i hjernen samtidig. Hovedårsaken til blødning hos nyfødte er for tidlighet. Men i medisin var det tilfeller der vaskulær ruptur ble observert selv hos fullfødte babyer. Dette skyldes sen toksisose, eller med en feil i fødsel.

Generelt er symptomatologien praktisk talt den samme som for voksne. Men det er en rekke særegne tegn som advarer om brudd på blodårene. Disse inkluderer:

 1. Barnet kan ikke praktisk talt gjøre en sugebevegelse.
 2. Øynene i øynene blir røde.
 3. Det er et brudd på tendonrefleksen.

Symptomer på hjerneblødning hos nyfødte

Vær oppmerksom! Hvis spedbarnet ikke har åpenbare symptomer på blødning, er sannsynligheten for manifestasjon av denne patologiske prosessen ikke utelukket etter en stund. En karakteristisk funksjon er den økte veksten av skallen. Hvis dette fenomenet blir observert, er det akutt å søke medisinsk hjelp.

Hvordan klassifiserer de patologi?

Klassifisering kan være forskjellig og avhenger direkte av plasseringen og årsakene til sykdommen.

Blødninger etter sted

Ovennevnte typer blødninger kan utløses av følgende faktorer:

 1. Tumor eller hjerne traumer.
 2. Systematisk bruk av narkotiske stoffer.
 3. Tynning av veggene i blodårene.
 4. Hypertensiv blødning.

Oppmerksomhet vær så snill! Uansett hvilken type blødning, gjenstår bare tre timer for å redde liv. Bare rettidig assistanse kan redde pasientens liv og minimere risiko.

Hvilke diagnostiske teknikker?

For å bestemme blødningen og utseendet, er det nødvendig å intervjue pasienten om hans forstyrrende klager. I fravær av mulighet til å snakke, er det nødvendig å snakke med slektninger om pasienten har sett en hyppig økning i blodtrykket. Denne faktoren kan føre til blødning.

Du kan diagnostisere skade på hjernevevet, selv ved visuelle tegn. For å gjøre dette må du be patienten å flytte, løfte hendene, snakke med ham. Hvis disse funksjonene blir brutt, kan vi anta en mulig blødning.

Etter en nevrologisk undersøkelse kan du fortsette med maskinvarediagnostikk. Først av alt, er en datortomografi brukt til å utelukke blødninger. Takket være denne metoden bestemmes en nøyaktig diagnose, plasseringen av lesjonen og dens størrelse. Den andre effektive enheten for diagnose av patologi er MR, men dessverre er dette en svært kostbar måte å bestemme blødning på. Imidlertid oppdages selv en liten lesjon av hjernevevet ved hjelp av MR.

Diagnose av hjerneblødning

Hvilke konsekvenser kan det være?

Det er veldig viktig å ringe en ambulanse i tide, fordi dette vil bestemme den videre prognosen for livet. Etter blødning kan pasienten miste viktige vitale funksjoner.

I utgangspunktet har blødning svært alvorlige konsekvenser:

 1. Lammelse (venstre eller høyre side av kroppen, avhengig av plasseringen av patologien).
 2. Problemer med tale og bevegelser.
 3. Brudd på ansiktsuttrykk.
 4. I verste fall - et dødelig utfall.

Til tross for komplikasjonene, er det mulig å gjennomføre rehabiliteringstiltak som vil gjenopprette organismens funksjonelle kapasitet. Dessverre vil slik rehabilitering ta mye tid. Om hva et hemorragisk slag beretter en video.

Video - Hemorragisk slag

Metoder for behandling

Hvis du mistenker blødning, er det svært viktig å gi pasienten førstehjelp. For det første, ring en ambulanse. Samtidig er det strengt forbudt å forstyrre en person, la han være i sin opprinnelige stilling, men han blander seg ikke eller uten hjelp.

Oppmerksomhet vær så snill! Det er svært viktig å gi rettidig assistanse, og deretter for å starte effektiv behandling, bare da kan du regne med gunstige prognoser.

Hva om anfallet startet?

Ifølge statistikken ble det bestemt at blødningen skjer oftest på dagtid. Derfor, hvis en person har en karakteristisk symptomatologi, kan det være nødvendig med nødhjelp.

 1. Personen begynner å klage på en plutselig utålelig hodepine.
 2. Lemmer merkbart følelsesløs.
 3. Det er turbiditet eller tap av bevissthet.

Disse tegnene skal varsle andre og bli en tung grunn til å ringe en ambulanse.

Førstehjelp for hemorragisk slag

Før ankomst av spesialister anbefales det å gi følgende hjelp:

 1. En person bør være i en slik stilling at han har fri tilgang til luft og blodstrøm.
 2. Ved oppkast - vri pasienten på sin side, slik at en person ikke stikker på oppkast.
 3. Påfør en kald komprimering til hodet.
 4. Mål blodtrykket.
 5. Ikke forstyrr pasienten og vent på ankomst av en ambulanse.

Nyanser av førstehjelp

Det er verdt å merke seg at det er strengt forbudt å prøve å få pasienten til følelser, å bevege seg eller forstyrre dem. Spesiell behandling for blødning kan bare gis av medisinsk personell.

Hjelp! Ambulans legen er forpliktet til å gjennomføre følgende tiltak for å redde liv:

 1. Skriv inn et spesielt stoff som raskt eliminerer hevelse i hjernen.
 2. Stopp blødningen.
 3. Ta blodtrykket tilbake til normalt.
 4. Leveres i tide til intensivavdelingen.

Førstehjelp for slag

Avhengig av lesjonen, kan pasienten bli foreskrevet til en kirurgisk behandling. I dette tilfellet skal operasjonen utføres i de første tre dagene etter blødningen. Disse operative tiltakene består av flere prosedyrer som bidrar til å kvitte seg med akkumulert blod i en aneurisme. Dermed minker intrakranielt trykk raskt, og pasienten har en sjanse for utvinning.

Det neste stadiet av behandlingen innebærer bruk av medisiner, som er rettet mot å normalisere blodtrykket og opprettholde pasientens tilstand i postoperativ perioden.

Konservativ behandling

Terapi er basert på en spesifikk og grunnleggende nevrobeskyttende, samt kirurgisk behandling, som inkluderer preparater av flere farmakologiske grupper:

 1. Stimulering av arbeidet i luftveiene ved hjelp av kunstig ventilasjon.
 2. Stabilisering av blodtrykk ved hjelp av spesielle legemidler (Enalapril, Labetalol, hvis hypertensjon dopamin, hvis hypotensjon).
 3. Mottak av antipyretiske legemidler (Magnesiumsulfat eller paracetamol).
 4. Stabilisering av vann-saltbalanse (Lasix).
 5. Forebyggende stoffer som forhindrer smittsom betennelse (uroseptika og antibiotika - individuelt foreskrevet av lege).
 6. Symptomatisk terapi (med kramper - tiopental, diazepam; i tilfelle oppkast - Reglan; hvis det er psykomotorisk overexcitation - fentanyl).
 7. For å forhindre hjerneødem (albumin - løsning, mannitol, så vel som beroligende gruppe narkotika).

Metoder for korreksjon og kontroll av blodtrykk i tilfelle cerebral blødning

For spesifikk terapi brukes narkotika med narkotika.

 1. For å forbedre trophic nervevev brukes aktovegin eller piracetam.
 2. Det anbefales også å ta stoffer med antioksidantegenskaper - emoksipin og mildronat.

Oppmerksomhet vær så snill! Ovennevnte behandling for blødning er omtrentlig, fordi avhengig av type sykdom og konsekvenser bestemmer den ledende legen det individuelle behandlingsforløpet.

Konservativ terapi for blødning i hjernen

Konservativ terapi for blødning i hjernen. Del 2

Neurokirurgisk inngrep

Etter sykehusinnleggelse av pasienten i avdelingen for nevrokirurgi i tre dager, gjennomgår han en operasjon, hvilke indikasjoner som er følgende indikatorer:

 • hematomer av stor størrelse;
 • blodstrøm av hjerne-ventrikler;
 • skade på aneurisme.

Dermed fjerner blodet redusert trykk i skallen, noe som forbedrer prognosen betydelig og sparer pasientens liv.

Neurokirurgisk inngrep for hjerneblødning

Rehabiliteringsperiode

Ca 60% av pasientene dør etter blødning etter en tidlig neurokirurgisk operasjon. I andre tilfeller, med tilstrekkelig behandling, forblir pasienten levende, men mister arbeidsevne. Derfor er rehabiliteringsbehandling nødvendig, noe som er rettet mot å gjenopprette funksjonaliteten. Hvis pasienten lider av hjernestamme lesjon eller var i koma, vil rehabilitasjonen ta lang tid.

Rehabiliteringskurset inneholder følgende prosedyrer:

 1. Øvelse terapi.
 2. Anvendelse av terapeutiske masseteknikker.
 3. Behandling av pasienten ved hjelp av elektrokoagulasjon og andre fysioterapeutiske manipulasjoner.
 4. Hvis tale er forstyrret, kan en taleterapeut vises.

Behandling etter hjerneblødning

Oppmerksomhet vær så snill! Rehabiliteringsprosessen bør være under vaktholdet av en spesialist, siden selvbehandling etter et slag er kontraindisert.

Liker du artikkelen?
Lagre for ikke å miste!

Årsaker, symptomer og konsekvenser av hjerneblødning

Blødning i hjernen er en prosess der akkumulert blod går inn i hjernens substans.

Denne sykdommen er ganske alvorlig og vanlig, fordi ifølge statistikk rangerer hjerneblødning andre blant andre slagslag.

Ofte rammer denne sykdommen folk i avansert alder, men nylig kan man observere endringer i mønsteret hvor blødning oppstår hos mennesker i alderen 30 eller mer.

Generelt kan ingenting føre til en plutselig cerebral blødning, vanligvis forekommer det spontant på dagtid fra fysisk overbelastning eller sterke følelsesmessige opplevelser.

Årsaker til hjerneblødning

Det er et ganske stort antall årsaker til hjerneblødning, så det er bedre å studere dem for å advare deg mot denne sykdommen.

Til de viktigste faktorene som kan provosere denne sykdommen inkluderer:

 1. Hypertensjon. Mer enn 50% av alle blødninger forekommer nettopp på grunn av denne grunnen. Dette skyldes hovedsakelig det faktum at pasienter ikke tar medisiner i tide for å redusere trykket, noe som fremkaller brudd på blodårene.
 2. Ulike svulster. De kan også føre til blødning i 10-15% av alle tilfeller.
 3. Tar medisiner som fortynner blod
 4. Diabetes mellitus. På grunn av den konstante tilstedeværelsen av en stor mengde glukose i blodet, kan det oppstå forskjellige komplikasjoner, inkludert cerebral blødning.
 5. Skader på hodet, noe som resulterer i skade på hjernens kar, som fører til blødning.
 6. Encefalitt eller andre smittsomme og inflammatoriske sykdommer.
 7. Vaskulitt.
 8. Leverbeten.
 9. Hemofili.
 10. Trombocytopeni.
 11. Artery utvide.
 12. Med økt skjøthet i karveggen kan det også forekomme hjerneblødning.
 13. Inntak av et stort antall medikamenter som er utviklet for blodpropp.
 14. Avsetningen på veggen av amyloids fartøy, som igjen påvirker fartøyet, da det bidrar til ødeleggelsen.

Det er også andre årsaker som kan forårsake hjerneblødning, selv om de generelt spiller en ekstra rolle for det ovennevnte grunner:

 • dårlige vaner (røyking, alkoholholdige drikker);
 • mottak av giftige eller narkotiske stoffer;
 • overvekt, fedme;
 • dårlig arvelighet, det spiller en svært viktig rolle, siden et stort antall sykdommer kan passere fra en generasjon til en annen;
 • folk over 50 er mer sannsynlig å utvikle denne sykdommen.

Bare en lege - nevrokirurg kan nøyaktig diagnostisere, refererer til tomogrammet og egenskapene til denne blødningen.

Klassifisering av patologi

Klassifisering av blødning i hjernen kan være ganske variert og avhenger hovedsakelig av årsaken til og forekomsten av sykdommen.

Avhengig av plasseringen det er:

 1. Subdural blødning. I dette tilfellet går blodet inn i hulrommet mellom hjernehylsene.
 2. Intraventrikulær blødning. Ved navnet på denne typen sykdom kan det fastslås at blodet kommer inn i hulrommet i ventriklene.
 3. Epidural blødning. For det meste på grunn av hodeskader eller forskjellige brudd.
 4. Subaraknoid blødning. I dette skjemaet går blodet inn i gapet mellom indre og midtre membraner.
 5. Med intracerebral blødning går blod umiddelbart inn i hjernevevet.

Blødninger kan også klassifiseres avhengig av størrelsen, dybden av lesjonen og mange andre faktorer.

En av de vanligste, er klassifiseringen i henhold til grunner:

 • blødning på grunn av skader;
 • på grunn av en svulst;
 • på grunn av bruk av kokain eller andre narkotiske stoffer;
 • hypertensiv blødning;
 • kan oppstå på grunn av noen sykdommer;
 • på grunn av svakheten i fartøyets vegger.

Som du ser, er det et stort antall klassifikasjoner av hjerneblødninger, dette preges primært av tilstedeværelsen av en rekke årsaker som provoserer sykdommen.

Symptomer avhengig av blødningssonen

Blødning i hjernen har symptomer som er spesifikke for hvert bestemt område av hjernen.

Så for eksempel blir en blødning allokert til de dype delene av hjernen eller til cerebellum.

Men det er vanlige tegn på blødning i hjernen, som sammenfaller i forskjellige arter, og nemlig:

 • alvorlig hodepine;
 • kvalme, oppkast;
 • kramper;
 • anfall;
 • deprimert tilstand.

Men det er også symptomer avhengig av blødningsstedet.

Blødninger i de fjerne og dype delene av hjernen

Denne arten er preget av slike symptomer som følger:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • otovruzhenie eller enda et sterkt tap av bevissthet;
 • dyp koma;
 • mangel på øye reaksjon på lys;
 • en bradykardi;
 • forstyrrelse av luftveiene;
 • hypertermi;
 • tap av reflekser (dypt).

Feil livsstil hos en fremtidig mor kan forårsake parese av ansiktsnerven hos nyfødte. Hvordan forebygge og kurere sykdommen?

Blødning i hjernen

Blødning i hjernen er iboende i denne typen symptomer:

 • alvorlig smerte i nakkebenet;
 • Sannsynligheten for en dyp koma er stor;
 • Tilstedeværelsen av miosis;
 • Hodens helling til siden eller baksiden;
 • svimmelhet;
 • alvorlig oppkast;
 • brudd på pusten.

Blødning i hvitt eller grått stoff

3. For blødning i et hvitt eller grått stoff, er følgende karakteristiske tegn:

 • forstyrrelser i den menneskelige psyke;
 • spenning;
 • anfall;
 • hyppige kramper;
 • brudd på orientering;
 • forverring av taktile følelser;
 • ikke oppfatningen av pasienter forverrer sin mentale tilstand.

Diagnostiske teknikker

For å diagnostisere hjerneblødning, bør man nøye spørre pasienten om hans klager.

Hvis pasienten ikke har evne til å snakke ordentlig, trenger å vite fra slektninger om han hadde høyt blodtrykk, noe som kunne føre til blødning.

De viktigste avvikene kan ses selv med det blotte øye, det er nok bare å snakke med pasienten, be ham om å flytte med hånden eller foten, slik at du nøyaktig kan snakke om skaden på hjernevævet.

Hvis pasienten ikke er i stand til å bevege seg selvstendig eller muntlig, kan det snakke om mer alvorlig hjerneskade.

I tillegg til nevrologisk undersøkelse er det nødvendig å utføre maskinvare inspeksjon.

Ofte datamaskin tomografi, fordi dette er en ganske effektiv undersøkelsesmetode, som du ikke bare kan avgjøre om hjernen er påvirket, men også for å avsløre størrelsen og plasseringen av det berørte vevet.

I tillegg brukes andre enheter, for eksempel MR som kan vise enda mindre brudd, men bruk denne enheten er ganske dyr.

Metoder for behandling

Hvis pasienten mistenker blødning i hjernen, er det nødvendig å ringe en ambulanse så tidlig som mulig, i intet tilfelle å bevæge pasienten alene eller å la han bevege seg selv.

Jo før behandlingen begynner med hjerneblødning, jo større er sannsynligheten for et gunstig utfall, er det i utgangspunktet nødvendig å gjennomføre alle nødvendige prosedyrer og undersøkelser de første få timene etter angrepet.

Førstehjelp

Førstehjelp bør gis av legehjelp.

Den samme behandlingen kan omfatte kirurgisk inngrep.

I utgangspunktet utføres operasjonene i de første tre dagene etter at sykdommen er oppdaget av en nevrokirurg.

Samtidig utføres en rekke prosedyrer for å fjerne overflødig blod fra aneurysmen, noe som bidrar til å redusere intrakranielt trykk og øker pasientens sjansene for utvinning.

I tillegg til kirurgi, stoffbehandling, som hovedsakelig er rettet mot å opprettholde normalt blodtrykk og pasientens generelle tilstand.

effekter

Hvis det ble gitt tilstrekkelig hjelp i de første timene etter detektering av blødning, øker dette sannsynligheten for et gunstig utfall, men i noen tilfeller mister pasientene noen av deres grunnleggende vitale funksjoner.

En omfattende cerebral blødning har som regel alvorlige konsekvenser - lammelse av en av kroppens sider (høyre eller venstre), mindre ofte armene eller bena.

noen ganger der taleforstyrrelser, ansiktsuttrykk, koordinering av bevegelser.

Til tross for dette, når du utfører alle nødvendige rehabiliteringsforanstaltninger, selv om dette er en veldig lang prosess, har pasienten muligheten til å gjenopprette minst delvis kapasitet, noe som er et veldig godt resultat.

Video: Iskemisk berøring forårsaker hjerneblødning

Hva du trenger å gjøre etter en blødning i hjernen, hvis pasienten har et ønske om å leve et fullt liv.

Hva skal jeg gjøre med intrakranial blødning?

Brudd på integriteten til hodene i hodet fremkaller en blødning i hjernen. Hos voksne opptar hjerneblødninger en betydelig rolle i sammensetningen av patologier av utviklingen av det vaskulære systemet. brorparten tiltrekke en hemoragisk slag (i eldre og eldre) og skader av forskjellig opprinnelse med blødninger (unge og middelaldrende hos mennesker). De resterende årsakene gir en liten prosentandel av blødninger, men de vil bli oppført nedenfor.
Et interessant faktum er at forskerne i Kazan Medical University har beregnet - med hvert tiår av livet risikoen for ikke-traumatisk blødning hos mennesker er økt med 2 ganger, og etter åtti år, er dette tallet slående - 25 ganger sammenlignet med den forrige. Dette indikerer en betydelig "slitasje" av cerebral fartøyene og en økning i samtidig risiko (fall, infeksjon, etc.).

Årsaker til hodeblødninger hos voksne

Hematomer i hode hos voksne er forårsaket av følgende årsaker:

 1. traumer av hodet, som et resultat av hvilket blodet kommer inn i hjernehulen, ventrikken, under membranen osv.;
 2. slag - brudd på fartøyet på grunn av økt intrakranielt trykk;
 3. vaskulære sykdommer - ruptur av fartøyet ved punktet for strekking som følge av høyt blodtrykk, og svakheten i den vaskulære vegg (saccular aneurismer, arteriovenøs misdannelse, betennelse av fartøyene i lupus erythematosus);
 4. blødning forårsaket av hevelse - blodet kan gå ut både i svulsten og forbi det;
 5. en hjerteabsess (oftest når de sprer seg inn i hjernens infeksjon);
 6. medfødt blødningsforstyrrelse (hemofili);
 7. venøs blødning på grunn av okklusjon av store og små kar, som fører til en lokal økning i trykk;
 8. Blødninger på grunn av å ta noen stoffer (oppstår når de tar antikoagulantia, de lider også av narkomaner som bruker kokain);
 9. autoimmune forandringer i kroppen som fremmer blødning.

Symptomer på hematom

Blødninger forekommer ofte spontant. Med en hodeskader eller en kraftig forverring i pasientens tilstand, kan han ha følgende symptomer på hjerneblødning:

 • alvorlig alvorlig hodepine;
 • forvirring av bevissthet;
 • kramper, episindrom;
 • oppkast, kvalme.

Hvis et hematom dannet i de dype deler av hjernen, kan tegn på blødning i hjernen bli forverret: de-pasienter er det et tap av bevissthet, unormal hjerterytme, svekket lungefunksjon, mangel på pupillen reaksjon på lys, utbruddet av koma.

Diagnose av staten

Det er sant å snakke om blødning på de ovennevnte symptomene bare hvis offeret fikk en sterk craniocerebral skade. I andre tilfeller, diagnostisering av "hjerneblødning" er bare en prognose, slik at alle pasienter bør være sikker på å få testet i klinikken, med bruk av hardware-teknologi - datamaskin og magnetic resonance imaging, angiografi. Diagnosen av bare ett symptom i hvert femte tilfelle er feilaktig.

behandling

Behandling av hjerneblødninger avhenger av volumet av blod som ble frigjort i hjernen, graden av kompresjon av hjernen, tilstedeværelse eller fravær av ødem og tilhørende lidelser. Hvis volumet av utgitt blod er mindre enn 50 ml, og det er ingen alvorlige brudd, så leger leger til konservativ behandling. Med store volum hematomer er det nødvendig med en nødoperasjon, siden med hver time kan hematom øke og klemme hjernen mer og mer. Det er tegn på hjerne ødemer. Kirurgi utføres i nevrokirurgisk avdeling.

Hvis det er koma til pasienten, kan operasjonen kun utføres i en nødsituasjon, siden mange viktige hjernefunksjoner lider under koma. En slik intervensjon er svært uønsket, men kan være den eneste sjansen til å redde pasientens liv.

Etter fjerning av pasienten fra en tilstand av koma og fjerne den hematom gjenopprette helse på mange måter ikke er avhengig av ytterligere rehabiliteringstiltak, og bestemmes av volumet av lesjonene som ble innhentet. Derfor, for milde lesjoner hos pasienter, er det mulig å gjenopprette motor, talefunksjoner, gjenopprette minne og bygge opp bevissthet. Men alvorlige skader truer langsiktig gjenoppretting, psykiske lidelser, mangel på visse reflekser, motorisk funksjonshemning, lammelse. Maksimal rehabilitering av slike pasienter skal finne sted i det første året etter hendelsen, ellers vil det være vanskeligere å gjenopprette alle funksjonene.

Hos pasienter med comatose er en positiv prognose for gjenoppretting gitt bare med koma mindre enn to uker, og etterpå gir leger ikke garantier for et positivt utfall. En betydelig del av pasientene som har vært i koma i mer enn tre måneder dør, forblir andre i en tilstand med dyp funksjonshemming.

Les Mer Om Fartøyene