Atrieflimmer - Årsaker, symptomer og behandling

Atrieflimmer er vist fragmentert, kaotisk kontraksjon av muskelvevet (myokardium) ytterøret med en hastighet på 350 til 600 per minutt pulsbølger. Som et resultat, atriene kontraherer ikke fullt, svekker blodstrømmen til ventrikkene. En del av blodet beholdes i atria, noe som øker risikoen for blodpropper.

Tilstedeværelsen av atrieflimmer flash i mer enn 48 timer fører til en høyere risiko for iskemisk hjerneslag, hjerteinfarkt, tromboembolisme, forskjellige organer og perifer vaskulær sykdom, alvorlig kardiovaskulær sykdom.

Hva er det

Atriell fibrillasjon, oversatt fra latin, betyr "galskap i hjertet". Det er synonymt med betegnelsen "fibrillering", og definisjonen av sykdommen omfatter atrieflimmer - en type av supraventrikulær takykardi, atrial karakterisert kaotisk aktivitet sammen med deres reduksjon med en frekvens på 350-700 per minutt.

Denne hjerterytmeforstyrrelsen er ganske vanlig og kan observeres i alle aldre - hos barn, eldre, menn og kvinner av mellom og ung alder. Opptil 30% av nødsituasjonen og sykehusinnleggelsen i tilfelle rytmeforstyrrelser skyldes nettopp konsekvensene av atrieflimmer. Med alderen øker frekvensen av sykdommen: hvis opptil 60 år blir observert hos 1% av pasientene, er sykdommen allerede registrert hos 6-10% av mennesker.

I atrieflimmer, oppstår atriekontraksjonen i form av apnea, atrieflutter, så å si, for ham er skimrende krusninger, med separate grupper av fibre som kjører ukoordinert i forhold til hverandre. Sykdommen fører til en vanlig forstyrrelse av høyre og venstre ventrikel, som ikke kan kaste nok blod inn i aorta. Derfor, med atrieflimmer, har pasienten ofte et pulsfeil i store kar og en uregelmessig hjertefrekvens. Den endelige diagnose kan stilles på EKG, som gjenspeiler den unormale elektriske aktivitet av atriene og identifiserer tilfeldige, utilstrekkelige hjertesykluser.

årsaker til

Gi et brudd på hjertets rytme i henhold til type atrieflimmer kan være forskjellige akutte og kroniske lidelser.

Akutte årsaker er:

 • påvirkning av temperaturfaktorer - hyper- eller hypotermi;
 • operasjoner;
 • hjerteinfarkt;
 • overdreven bruk av koffein, alkohol, nikotin;
 • inflammatoriske sykdommer i hjertet - perikarditt, myokarditt;
 • tar narkotika med arytmogen effekt
 • mekaniske effekter på kroppen - skader, vibrasjon;
 • noen andre typer arytmi (WPW-syndrom).

Virkningen av faktorene nevnt ovenfor, i et sunt hjerte, mest sannsynlig atrieflimmer ikke provosere - det bidrar til fremveksten av strukturelle og metabolske forandringer i hjertemuskelen, samt noen typer ikke-hjertepatologi:

 • kardiomyopati;
 • hjerte svulster;
 • konsentrerende perikarditt;
 • endokrin patologi, spesielt;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • anskaffet og noen medfødte hjertefeil;
 • arteriell hypertensjon;
 • hypertyreose;
 • sykdommer i mage-tarmkanalen (kalkholdig cholecystitis, membranhernia);
 • patologi av sentralnervesystemet;
 • rus.

Symptomer på atrieflimmer

Det skal huskes at atrialfibrillering i 20-30% av tilfellene fortsetter uten symptomer uten å forårsake noen følelser. Påvisning av dette skjemaet skjer vanligvis ved et uhell.

Hovedklager hos pasienter med atrieflimmer inkluderer:

 • Hovedklagen er plutselige angrep av rask uregelmessig hjerterytme eller en følelse av konstant uregelmessig hjerterytme, en rippel av vener på nakken.
 • komprimerende smerter i hjerteområdet av typen angina pectoris;
 • generell svakhet, økt tretthet;
 • pusteproblemer (dyspné), spesielt med fysisk anstrengelse;
 • svimmelhet, ustabilitet i gang
 • besvimelse, besvimelse
 • økt svette;
 • sjelden en økning i urin (polyuria) med isolering av natriuretisk hormon.

Med utviklingen av en permanent sykdomsform, opphører pasientene ubehag eller uregelmessigheter i hjertearbeidet og tilpasser seg til å leve med denne sykdommen.

komplikasjoner

De farligste komplikasjonene med MA:

 1. Utviklingen av tromboemboli på grunn av trombose i hjertets kamre.
 2. Hjertesvikt.
 3. Utbruddet av en plutselig død på grunn av hjertestans forårsaket av okklusjon av dens indre åpninger.
 4. Utviklingen av kardioembolisk slag, som oppstår ved stagnasjon av blod i atriene.
 5. Kardiogent sjokk, som forårsaker en signifikant reduksjon i blodtrykket, som følge av at organene og vevene i menneskekroppen slutter å motta den nødvendige ernæringen, og irreversible prosesser begynner i dem.
 6. Dannelsen av trombi, som med blodstrømmen kan komme inn i et hvilket som helst organ, inkludert hjernen, provokerer hjernens vev (slag).

Atrieflimmer synes ved første øyekast å være en enkel sykdom. Pasienter med denne diagnosen Man må huske at den blafrende arytmi - en patologi, er risikoen for hvilken forbundet med komplikasjoner som følge av mangel på adekvat behandling rettidig eller overgangen av sykdommen seg til en kronisk form.

diagnostikk

Er diagnostisert med atrieflimmer på grunnlag av:

 • innsamling og analyse av anamnese;
 • påvisning av karakteristiske klager av pasienten;
 • påvisning av bestemte spesifikke endringer i postene til standard elektrokardiogrammet.

De elektrokardiografiske tegnene på denne patologien er som følger:

 • Flere bølger f, som bekrefter atriell fibrillasjon (fibrillering), oppdages. Denne typen bølge kan variere i amplitude, form og andre egenskaper;
 • På opptak er det helt fraværende denticles P, som nødvendigvis finnes ved en normal sinusrytme av hjertekontraksjoner;
 • mens vedlikehold av kompleksene QRS, er det et kaotisk brudd på intervaller RR.

I tillegg, når de utfører standard elektrokardiografi, er leger i stand til å bestemme pasientens tilknyttede hjertepatologi, noe som forårsaker rytmeforstyrrelser. Også for å etablere en nøyaktig diagnose og oppdage alle tilknyttede patologier, kan leger bruke diagnostiske teknikker som Holter-overvåkning, ekkokardiografi, ultralyd i hjertet,

Et eksempel på paroksysmal atrieflimmer på et EKG

Behandling av atrieflimmer

Til dato, med atriell fibrillering, brukes flere behandlingsmetoder, med sikte på å gjenopprette en tilstrekkelig rytme i hjertet og forhindre nye anfall. Medisiner, elektrisk kardioversjon brukes. Med den svake effekten av disse metodene, brukes kirurgiske behandlingsmetoder - kateterablation eller implantering av en pacemaker -. En omfattende tilnærming til terapi kan forhindre nye angrep.

Følgende legemidler brukes til atrieflimmer:

 1. Forhindre dannelsen av trombi-blodfortyndingsmidler - disaggregeringsmidler.
 2. Betablokkere (Betaxolol, karvedilol nebivalol, metoprolol, pindolol, propraolol, Celiprolol, esmolol) og kalsiumblokkere (verapamil, diltiazem) - de tregere hjertefrekvensen. Disse stoffene for atrieflimmer av hjertet hindre for rask sammentrekning av ventriklene, men ikke regulere hjerterytmen.
 3. For antiblodplateterapi, blir antikoagulasjon utnevnt, ikke utelukker dannelsen av blodpropper, men reduserer risikoen for denne, og følgelig forekomsten av slag (heparin, fondaparinuks, enoksaparin).
 4. Ved diagnose av atrieflimmer brukes også medisiner som forhindrer dannelse av blodpropper og forekomst av slag (warfarin, pradax).
 5. Antiaritmichnye midler (amiodaron, dronedaron, ibutilid, prokainamid, propafenon, sotalol, flekainid).

For å overvåke effekten av medisiner, er det nødvendig med vanlige blodprøver. Bare en lege vil kunne velge riktig pille for atrieflimmer, fordi mange av dem har alvorlige kontraindikasjoner, samt proarytmisk aktivitet når han narkotika resepsjonen kan plutselig utløse atrieflimmer.

Før behandling av atriell fibrillering i hjertet, er det nødvendig å ta hensyn til eksisterende sykdommer som er tilstede hos pasienten. Noen ganger begynner medisinen på sykehuset, hvor det er lettere for leger å kontrollere kroppens respons og hjertefrekvens. Med denne terapien i 30-60% av tilfellene, forbedrer pasientens tilstand, men over tid kan effekten av medisiner reduseres. I dette henseende foreskriver legene ofte flere antiarytmiske legemidler.

Behandling av en konstant form for atrieflimmer

I dette skjemaet foreskrives pasienten tabletter som reduserer hjerterytmen. De viktigste her er en gruppe betablokkere og hjerteglykosider, for eksempel concor 5 mg x 1 ganger daglig, coronale 5 mg x 1 ganger daglig, egilok 25 mg x 2 ganger daglig, betacok 25-25 mg x 1 ganger daglig og andre. Fra hjerte glykosider brukes digoksin 0,025 mg, 1/2 tablett x 2 ganger daglig - 5 dager, pause - 2 dager (lørdag, sol).

Ønsket program antikoagulanter og antiplatemidler, f.eks cardiomagnyl 100 mg pr måltid, eller 75 mg klopidogrel til lunsj, eller warfarin 2,5-5 mg x 1 pr dag (INR nøye kontrollert - parameteren av blodkoagulasjonen, anbefales vanligvis 2,0-2,5). Disse stoffene forstyrrer økt trombose og reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag.

Kronisk hjertesvikt som skal behandles, diuretika (1,5 mg indapamid morgen veroshpiron 25 mg om morgenen) og ACE-hemmere (prestarium 5 mg om morgenen, enalapril 5 mg x 2 ganger om dagen, lisinopril 5 mg om morgenen), som gir organo virkning på blodkar og hjerte.

Kirurgisk behandling av sykdommen

På grunn av den aktive utviklingen av vitenskap og medisin, er den kirurgiske metoden for arytmi behandling veldig lovende. Det er flere forskjellige tilnærminger:

 1. Implantering av mini defibrillator-cardioverter. Dette behandlingsalternativet er mer egnet for personer som har paroxysmer av atrieflimmer sjeldent. En slik enhet oppdager automatisk en rytmeforstyrrelse og gir en elektrisk impuls som kan gjenopprette normal hjerteaktivitet.
 2. Fysisk ødeleggelse av elementet i det atrioventrikulære knutepunktet eller det patologiske buntet av ledelse av en nerveimpuls til ventriklene fra atriumet. Dette alternativet brukes i fravær av effekten av narkotikabehandling. Som et resultat av operasjonen oppnås en reduksjon i hjertefrekvens ved å normalisere antall signaler til ventrikkene. Ved at ganske ofte er den atrioventrikulære tilkoblingen helt blokkert, og for en normal sammentrekning av ventriklene blir en pacemaker implantert i dem (IWR er en kunstig pacemaker).

Livsstil med atrieflimmer

Alle hjertesykdommer antar en livsstil som tradisjonelt er karakterisert som sunn. Atrieflimmer er ikke noe unntak.

Standard anbefalinger inkluderer lys fysisk anstrengelse ved atriell fibrillering av hjertet: morgenøvelse, går daglig i frisk luft. En person bør opprettholde naturlig mobilitet, ikke lyve hele tiden (unntatt perioder med arytmisk angrep).

Et eget problem er kombinasjonen av diagnosen atrieflimmer og alkohol. Folk med et sykt hjerte bør ikke misbruke alkohol.

Samtidig er det kjent at alkohol i små mengder kan ha en positiv effekt, spesielt på nervesystemet (beroligende effekt), på fordøyelsessystemet (stimulerer fordøyelsen), på karene (dilaterer karene). I unntakstilfeller kan en person som lider av atrieflimmer, drikke en dag ikke mer enn 50 g av en drink med 40% alkohol og ikke mer enn 150 g drikke med 12% alkohol.

diett

I hjertet av ernæring av slike pasienter bør være vegetativ, matfattig mat, samt korn fra hele korn, supper på vannet. Vegetabilsk ragout og gryteretter, ferske salater fylt med en liten mengde raffinert olje, kokt eller dampet havfisk, vises.

Det er et behov i små porsjoner: overoppheting forårsaker irritasjon av vagusnerven, som virker deprimerende på sinusvinkelen, hvor de patologiske impulser oppstår.

Separat, jeg vil si om noen alkohol: den bør helt utelukkes fra matssystemet. Selv i relativt sunne mennesker kan alkohol fremkalle et angrep av arytmi, noe som kan være vanskelig å stoppe på grunn av degenerative forandringer i hjertet.

Hvilken prognose?

Prognosen for livet med atrieflimmer er først og fremst bestemt av årsakene til sykdommen. For eksempel kan overlevende av akutt hjerteinfarkt, og med sterk cardiosclerosis korttidslivsprognose være fordelaktig, og helse og på mellom sikt ugunstig, ettersom en liten mengde av den tiden pasienten utvikler kronisk hjertesvikt, forverring av livskvalitet og forkorte dens varighet.

Likevel, med en regelmessig inntak av medisiner foreskrevet av en lege, er prognosen for liv og helse sikkert bedre. Og pasienter med permanent form av MA registrert i ung alder, med tilstrekkelig kompensasjon, lever med det selv i 20-40 år.

Atrieflimmer

Atrieflimmer (atrieflimmer) er den vanligste lidelsen i hjerterytmen, som observeres hos 1 - 2% av verdens befolkning. Frekvensen av forekomsten avhenger sterkt av alderen, under 40 år er 0,5% av hele befolkningen, over 65-5%, og hos de for 80-10%. Sykdommenes patogenese er basert på en forandring i myokardcellens automatikk, der sinusnoden slutter å være hovedkilden til hjerterytmen. I denne patologien genereres patologiske nerveimpulser i atriaets muskelvev, som "styrer" arbeidet i hjertet. Det antas at med atrieflimmer forekommer fra 350 til 800 signaler per minutt.

Denne sykdommen ble oppkalt på grunn av sin spesifikke refleksjon på EKG, hvor i stedet for P-bølgen finnes asymmetriske ulik-amplitudebølger f med en meget høy frekvens. Ser på dem gir inntrykk av en flimmer av atriene.

Forskjeller i genereringen av elektriske impulser med et sunt hjerte og atrieflimmer

Årsaker til sykdommen

Atrieflimmer, som enhver annen sykdom, kan utvikle seg mot bakgrunnen av eksisterende patologi. De viktigste sykdommene-forgjengerne er:

 • IHD (iskemisk hjertesykdom);
 • defekter av mitralventilen (plassert mellom venstre atrium og ventrikel);
 • WPW syndrom (Wolff-Parkinson-White);
 • SSSU (syndrom av svakhet i sinuskoden);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • hypertyreose;
 • alkoholisk myokarddystrofi (hjerteskade på grunn av konstant bruk av alkohol);
 • Elektrolyttmangel - i de fleste tilfeller - mangel på magnesium og kalium.

Det er ikke uvanlig å provosere et angrep av atrieflimmer:

 • økt fysisk anstrengelse eller følelsesmessig oppmuntring;
 • drikker alkohol, kaffe;
 • røyking,
 • rikelig inntak av mat.

Sjelden kan årsaken til sykdommen og provoserende faktorer ikke identifiseres. I dette tilfellet anses atrieflimmer som idiopatisk.

En viktig rolle i utviklingen av patologi spilles av nervesystemet. Økt tone i sin spesifikke avdeling kan provosere angrep. Den vagale typen atrieflimmer utvikler seg med den aktive virkning av den parasympatiske lenken. Den sympatiske avdelingen forårsaker hyperadrenerge atrieflimmer.

Mekanismen for utvikling av atrieflimmer

I tilfelle at alle disse impulser ble overført til de nedre delene, ville ventriklene reduseres analogt med atriene: ventrikulær fibrillasjon ville utvikle seg. Dette ville føre til et brudd på blodutløsningen fra hjertet og døden.

For å forhindre denne situasjonen er hjertesystemet i hjertet utstyrt med et spesielt "filter". Som det virker atrioventrikulær knutepunkt, plassert mellom atria og ventrikler. På grunn av denne strukturen er det en spesiell forsinkelse i overdreven antall nervesignaler, og hyppigheten av sammentrekninger av ventriklene er mye lavere enn atriaenes. Dette gir beskyttelse av kroppen fra plutselig død under ventrikulær fibrillering.

klassifisering

Avhengig av opprinnelsesmekanismen, som nevnt ovenfor, er det to typer atrieflimmer:

Kjennetegn ved den vagale typen av atrieflimmer:

 • forekommer oftere i den mannlige halvdelen av befolkningen;
 • anfall begynner på måltider eller om natten;
 • ingen avhengighet av fysisk aktivitet eller stress;
 • provokerende faktorer kan være tett bundet et slips eller skjerf, en hvilestilling eller en horisontal stilling av kroppen, et tett strammet belte eller oppblåsthet.

Den hyperadrenerge varianten er preget av:

 • forekomst av angrep når som helst på dagen, sjelden - om natten;
 • avhengigheten av et angrep på den fysiske eller emosjonelle tilstanden til organismen
 • hyppig forekomst hos kvinner.

Forløpet av sykdommen kan ta følgende former:

 1. Konstant kronisk atrieflimmer uten gjenopprettelse av sinusrytmen.
 2. Paroksysmal - periodisk "brudd" av rytmen med etterfølgende restaurering.

Kliniske manifestasjoner, symptomer på atrieflimmer

Paroksysmal form
Egenheten ved denne varianten av strømmen av atrieflimmer er vekslingen av normal drift av hjertet med den ledende kilden til rytmen fra sinusknudepunktet og atrieflimren. Hyppigheten av anfall kan variere fra en gjennom livet til flere innen 24 timer. Noen ganger blir dette skjemaet permanent.

Med denne varianten av arytmi, utenfor et angrep, på grunn av normal drift av hjertet, føler personen seg selv normalt. Under en skarp rytmeforstyrrelse i typen atriell fibrillasjon, forverres tilstanden kraftig. Med uavhengig eller medisinsk gjenoppretting av normal hjerterytme, blir helsetilstanden igjen normal.

Ved forekomst av et angrep (paroksysm) av en ciliaryarytmi begynner hjertet å reduseres ineffektivt og raskt. Som et resultat er det utilstrekkelig blodoverføring og levering til vitale organer. Dette fører til iskemi av vev og kroppssystemer.

Med hyppige paroksysmer eller lange perioder (episoder) av uregelmessige hjerteslag, tilpasser hele kroppen gradvis til slikt arbeid i hjertet. Subjektivt, forverres tilstanden ved overgang til arytmi fra en normal sinusrytme. Under den allerede ødelagte rytmen, forbedrer tilstanden til en person og hans opplevelser litt.

Atrieflimmer kan manifestere seg med helt forskjellige symptomer. Vanlige som er:

 • et angrep av rask rask hjerterytme;
 • ubehagelige følelser i hjertet;
 • alvorlig svakhet, ubehag
 • økt svette, kalde ekstremiteter;
 • følelse av frykt;
 • svimmelhet til tap av bevissthet.

Ovennevnte symptomer kan forstyrre en person, ikke bare med atrieflimmer. Nesten alle typer hjerterytmeforstyrrelser ledsages av lignende manifestasjoner.

Konstant form
Et slikt kurs for atrieflimmer karakteriseres av fraværet av pulsgenerering i sinusnoden. Alle idiopatiske kilder til rytme er i myokardiet av atriene. Ofte blir paroksysmal form permanent. Dette skjer enten når det er umulig å gjenopprette sinusrytmen, eller hvis for ofte paroksysmer, når restaureringen av normal hjerterytme ikke er berettiget.

Tilstanden og velvære for pasienter med denne versjonen av strømmen bestemmer hjertefrekvensen (hjertefrekvensen). Hvis det er så nært som mulig til 80 slag per minutt, så kan en person generelt ikke føle denne sykdommen. Med betydelig økt eller nedsatt hjertefrekvens forverres tilstanden av helse.

Konseptet med "hjertefrekvens med atrieflimmer" inkluderer antall ventrikulære sammentrekninger per minutt. Med denne patologien er det ikke mulig å endre antall atrielle sammentrekninger.

Diagnose av atrieflimmer

Tolkning av EKG, diagnose av atrieflimmer kan gjøres på grunnlag av følgende endringer:

 1. Det er ikke en eneste tann på P.
 2. I stedet blir fibrillasjonsbølger f registrert.
 3. Den forskjellige amplitude og form av QRS ventrikulære komplekser.
 4. QRS-kompleksene befinner seg på forskjellige avstander fra hverandre (ujevne avstander R-R).

Alle disse dataene indikerer ufullstendig reduksjon og avslapning av individuelle myokardfibre i atriene.

behandling

Behandlingsalternativet avhenger av kurset og omfanget av å utvikle komplikasjoner. Den permanente formen krever ikke restaurering av normal hjerterytme, men innebærer korreksjon av hjertefrekvens og økt kontraktilitet av ventriklene. Den paroksysmale formen krever gjenoppretting av sinusrytmen så snart som mulig.

Behandling av paroksysmer av atrieflimmer (arrestere et angrep med paroksysmal form):

 • Gi tilgang til frisk luft.
 • Ta den horisontale posisjonen til kroppen.
 • Ta Corvalol. Hvis angrepet ikke har utviklet seg for første gang - å ta det anti-arytmiske stoffet anbefalt av legen.
 • Ved plutselig forverring i helsetilstanden eller fravær av effekt innen få timer, er det nødvendig å søke kvalifisert medisinsk hjelp.

Ved gjengivelse av assistanse på et sykehus utføres rytmets restaurering på to hovedveier:

 • Innføring av antiarytmisk legemiddel intravenøst.
 • Anvendelse av elektropulsterapi (bruk av elektrisk utladning).

Til valg av taktikk behandling av den konstante formen for atrieflimmer må behandles med stor forsiktighet. I noen tilfeller kan det fortsatt gå om å gjenopprette en normal sinusrytme.

Hovedoppgaven for å behandle permanent arytmi er å sikre tilstrekkelig blodtilførsel til alle organer i kroppen. For å gjøre dette må du opprette det optimale antall hjerteslag. Med økt frekvens blir det brukt narkotika som hjelper atrioventrikulærnoden å passere til ventrikkene et mindre antall nerveimpulser. Med en ventrikulær sammentrekning på mindre enn 40 slag per minutt, er medisiner nesten ubrukelig. I dette tilfellet er kirurgisk inngrep nødvendig. I lys av økt risiko for blodpropper i atriske hulrom, er ytterligere terapi rettet mot å forebygge forekomsten.

hoved~~POS=TRUNC legemidler som brukes ved atrieflimmer:

 • Antiarrhythmic drugs (Novokainamid, Amiodaron).
 • Betablokkere (anaprilin, metoprolol).
 • Kalsiumkanalblokkere (Verapamil).
 • Antiaggreganter (Aspirin, Polokard).
 • Mineraler og mikroelementer er preparater som inneholder kalium og magnesium (Asparcum, Magnevite, Panangin).
 • Hjerteglykosider (foreskrive ved overholdelse av hjertesvikt - Digoxin, Strophantine).

Kirurgisk behandling av sykdommen

På grunn av den aktive utviklingen av vitenskap og medisin, er den kirurgiske metoden for arytmi behandling veldig lovende. Det er flere forskjellige tilnærminger:

 • Fysisk ødeleggelse av elementet i det atrioventrikulære knutepunktet eller det patologiske buntet av ledelse av en nerveimpuls til ventriklene fra atriumet. Dette alternativet brukes i fravær av effekten av narkotikabehandling. Som et resultat av operasjonen oppnås en reduksjon i hjertefrekvens ved å normalisere antall signaler til ventrikkene. Ved at ganske ofte er den atrioventrikulære tilkoblingen helt blokkert, og for en normal sammentrekning av ventriklene blir en pacemaker implantert i dem (IWR er en kunstig pacemaker).
 • Implantering av mini defibrillator-cardioverter. Dette behandlingsalternativet er mer egnet for personer som har paroxysmer av atrieflimmer sjeldent. En slik enhet oppdager automatisk en rytmeforstyrrelse og gir en elektrisk impuls som kan gjenopprette normal hjerteaktivitet.

Forebygging av atrieflimmer

Hvis det er minst en episode av paroksysm av atrieflimmer i en anamnese, er det viktig å avsløre årsaken. Dette er nødvendig for å hindre gjentatt forekomst. Generell plan for tiltak som skal forebygge angrep av arytmi:

 1. Behandling av en sykdom som forårsaket rytmeforstyrrelser.
 2. Mottak av magnesium og kaliumpreparater. Spise mat med et rikt innhold (gresskar, vannmelon, bananer).
 3. Konstant mottak av små doser av antiarytmiske stoffer (kun på anbefaling av kardiolog).
 4. Utelukkelse av påvirkning av økt tone i nervesystemet.

Det siste poenget med profylakse er effektiv i nærvær av bevis på vagal eller hyperadrenerg form av arytmi.

Forebygging av anfall av vagal type atrieflimmer:

 • Reduksjon av overflødig kroppsvekt;
 • unngå forstoppelse og oppblåsthet;
 • Utelukkelse av kroppens horisontale stilling etter å ha spist. Unngå overdreven forbruk av mat om natten;
 • unngå bratte fliser på stammen.

Hyperadrenerg profylakse:

 • økt hvile og søvn;
 • unngå stress og sterk fysisk anstrengelse;
 • størst mulig reduksjon i forbruket av kaffe, sterk te, nikotin;
 • mottak av beroligende urtepreparater (tinktur av morwort eller valerian).

Mulige komplikasjoner

Når det gjelder mulige komplikasjoner av atrieflimmer, er det nødvendig å forstå at de er delt inn i to typer:

 1. Utvikling i paroxysm.
 2. Utvikling med langvarig strøm av konstant arytmi.

Den første gruppen inkluderer:

 • OLZHN - akutt ventrikulær svikt (kardiogent lungeødem);
 • ONMK - akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon på grunn av mangel på oksygen og næringsstoffer;
 • brudd på blodtilførselen til organets organer.

Den andre gruppen inneholder den såkalte. sen komplikasjoner:

 • kronisk hjertesvikt med alle dets manifestasjoner;
 • økt trombose og trombose i ulike organer (hjerteinfarkt, tromboemboliske slag).

Atrial fibrillasjonsprognose

Prognosen av sykdommen er helt og holdent avhengig av rettidig diagnose og behandling av patologi. Tilstrekkelig behandling, som bidrar til normalisering av hjertefrekvens og full blodtilførsel til kroppens organer, fører til minst komplikasjoner. Men selv med riktig behandling, er det en økt risiko for trombose og komplikasjoner.
Således, med atrieflimmer, er det ganske mulig å opprettholde en normal livsstil i lang tid.

Atrieflimmer: årsaker, former, prognose, tegn, hvordan å behandle

Atrieflimmer er en av formene for rytmeforstyrrelser forårsaket av utbruddet patologisk fokus på puls sirkulasjonen i sinus node eller i atrielle vev, karakterisert ved utseendet på uregelmessig, rask og kaotisk sammentrekning av myokardiet i atriene, og manifestert av en følelse av hyppig og uregelmessig hjerteslag.

Former for atrieflimmer; paroksysmal, vedvarende

I det generelle begrepet atrieflimmer, fibrillering (flimmer) og atrieflimmer. I den første typen atriekontraksjonen "melkovolnovye", med en puls på ca 500 per minutt, noe som gir rask sammentrekning av ventriklene. I den andre typen atrial reduksjon på ca 300-400 per minutt, "krupnovolnovye", men også fører til at ventriklene til å trekke seg oftere. Og når den første og den andre typen ventrikkel sammentrekning kan nå mer enn 200 per minutt, men atrieflutter kan være en vanlig rytme - den såkalte ritmirovannaya eller vanlig form atrieflutter.

I tillegg kan fibrillering og atrieflutter forekommer samtidig i en pasient over en periode av tid, for eksempel i en anfall fibrillasjon - atrieflutter. Ofte i løpet av atrieflutter frekvens av ventrikulære kontraksjoner av ventriklene kan forbli i normalområdet, og deretter til korrekt diagnose krever en detaljert analyse av EKG.

I tillegg til denne delingen av atrieflimmer, i henhold til prinsippet om sykdomsforløpet Følgende former utmerker seg:

 • paroksysmal, preget av forekomsten av hjerteforstyrrelser og registrert ved EKG i løpet av de første 24-48 timer (opptil syv dager), som kan stoppes uavhengig eller ved hjelp av medisiner,
 • vedvarende, preget av uregelmessig rytme av typen flimmer eller atriell fladder i mer enn syv dager, men i stand til spontan eller medikamentinducert restaurering av rytmen,
 • Vedvarende vedvarende, eksisterende i mer enn ett år, men i stand til å gjenopprette rytmen med innføring av medisiner eller elektrokardioversjon (gjenoppretting av sinusrytme med en defibrillator)
 • konstant - et skjema som er preget av mangelen på muligheten for å gjenopprette sinusrytmen som eksisterer i årevis.

Avhengig av hyppigheten av ventrikulære sammentrekninger, skilles brady, normo- og tachysystoliske varianter av atrieflimmer. I det første tilfellet er frekvensen av ventrikulære sammentrekninger mindre enn 55-60 per minutt, i andre - 60-90 per minutt og i tredje - 90 eller mer per minutt.

statistikk

Ifølge studier utført i Russland og i utlandet, forekommer atrieflimmer hos 5% av befolkningen i alderen over 60 år og hos 10% av befolkningen eldre enn 80 år. Samtidig lider kvinner av atrieflimmer 1,5 ganger oftere enn menn. Risikoen for arytmi er at pasienter med paroksysmale eller permanente former er 5 ganger større sannsynlighet for å få slag og andre tromboemboliske komplikasjoner.

Hos pasienter med hjertefeil forekommer atrieflimmer hos mer enn 60% av alle tilfeller, og hos pasienter med hjerteinfarkt - i nesten 10% av tilfellene.

Hva skjer med atrieflimmer?

hjertet sammentrekning er normal

Patogenetiske endringer i denne rytmeforstyrrelsen skyldes følgende prosesser. I normal myokardvev beveger den elektriske impulsen ensrettet - fra sinusnoden mot atrioventrikulær veikryss. Hvis det er noen blokker til holdepulsen (inflammasjon, nekrose, etc.) puls ikke kan omgå denne hindring og blir tvunget til å bevege seg i motsatt retning, igjen forårsaker eksitasjon av myokardiale regioner bare redusert. Dermed opprettes et patologisk fokus på den konstante sirkulasjonen av impulser.

kardial sammentrekning med atrieflimmer

Konstant stimulering av forskjellige steder av atrielt vev fører til det faktum at disse områdene sprer eksitasjon til det gjenværende atriale myokardium og dets Fibre reduseres individuelt, kaotisk og uregelmessig, men ofte.

Deretter pulser ledes gjennom atrioventrikulær forbindelsen, men på grunn av dens relativt lille "båndbredde" evne til bare en del av pulser som når frem til ventriklene, som begynner å krympe med forskjellige hastigheter og også uregelmessig.

Video: Atrial fibrillering - medisinsk animasjon

Hva forårsaker atrieflimmer?

I de aller fleste tilfeller forekommer atrieflimmer som følge av organisk skade på myokardiet. Til sykdommer av denne typen er primært hjertefeil. Som et resultat av stenose eller mangel på ventiler over tid, dannes pasienten kardiomyopati - En endring i myokardets struktur og morfologi. Kardiomyopati fører til at en del av de normale muskelfibre i hjertet er erstattet med hypertrofiske (fortykkede) fibre, som mister evne til å utføre impulser. Masse hypertrofisk vev er unormale foci av impulser i atria, i tilfelle av stenose og / eller insuffisiens av mitral og trikuspidalklaff.

organisk hjerteskader er hovedårsaken til atrieflimmer

Den neste sykdommen, som er den nest mest vanlige i utviklingen av atrieflimmer, er iskemisk hjertesykdom, inkludert akutt og overført myokardinfarkt. Banen for arytmieutvikling er analog med defekter, bare områder av normalt muskelvev erstattes ikke av hypertrofiert, men ved nekrotiske fibre.

En signifikant årsak til arytmi er cardiosclerosis - spredning av bindevev (arrvev) i stedet for de vanlige muskelcellene. Kardiosklerose kan danne seg i flere måneder eller år etter hjerteinfarkt eller myokarditt (inflammatoriske forandringer i hjertevevet av viral eller bakteriell natur). Ofte forekommer atrieflimmer i den akutte perioden med hjerteinfarkt eller ved akutt myokarditt.

Hos noen pasienter forekommer atrieflimmer i fravær av organisk skade på hjertet på grunn av sykdommer i det endokrine systemet. Den vanligste årsaken er i dette tilfellet sykdommer i skjoldbruskkjertelen, ledsaget av økt frigjøring av hormonene i blodet. Denne tilstanden kalles hypertyreose, som forekommer med nodulær eller autoimmun goiter. I tillegg fører den konstante stimulerende effekten av skjoldbruskhormoner på hjertet til dannelsen av dyshormonal kardiomyopati, som i seg selv er i stand til å føre til en forstyrrelse av atriell ledningsevnen.

I tillegg til hovedgrunnene kan vi skille mellom risikofaktorer, øker sannsynligheten for å utvikle atrieflimmer i en bestemt pasient. Disse inkluderer alder over 50 år, kvinnelig sex, fedme, hypertensjon, endokrine patologi, inkludert diabetes, hjertesykdom i anamnesen.

Faktorer som fremkaller forekomsten av atrieflimmerparoksysmer hos mennesker med en eksisterende arytmihistorie inkluderer forhold som forårsaker forandringer autonom regulering hjerteaktivitet.

For eksempel, i en fordelaktig effekt på vagusnerven (vagal, parasympatiske effekter) arytmi kan starte etter en tung måltid, når kroppen bøyes om natten eller i løpet av dagen i hvile, og så videre. D. Under påvirkning av de sympatiske nerver i hjertet av utvikling eller forverring av arytmi er et resultat av stress, frykt, sterke følelser eller fysiske anstrengelser - det vil si alle disse landene, som er ledsaget av økt utskillelse av adrenalin og noradrenalin.

Symptomer på atrieflimmer

Symptomatisk på atrieflimmer kan variere hos enkelte pasienter. Videre er kliniske manifestasjoner i stor grad bestemt av formen og varianten av atrieflimmer.

Så for eksempel er klinikken for paroksysmal atrieflimmer lyse og karakteristiske. Pasienten på bakgrunn av generelle helse eller små forløpere (kortpustethet når han går, smerter i hjertet) opplever en plutselig det er en ubehagelig symptomer - en skarp følelse av hjertebank, kortpustethet, choking, følelse av en klump i brystet og halsen, manglende evne til å puste eller puster. Hjerte mens pasientene selv beskriver, skjelver som "rabbit tail", klar til å hoppe ut av brystet mitt, etc. I tillegg til dette mest karakteristiske symptomer hos noen pasienter er det vegetative symptomer -.. Overdreven svetting, følelse av indre skjelving over hele kroppen, rødhet eller blanchering av ansiktet, kvalme, en følelse av svimmelhet. Dette symptomkomplekset på et enkelt språk kalles en "sammenbrudd" av rytmen.
Men truende tegn skal varsle pårørende eller legen undersøker pasienten, er skarpe blodtrykk hoppe opp (150 mm Hg) eller omvendt, en betydelig reduksjon i trykk (mindre enn 90 mm Hg), siden ved høyt trykk mot en stor risiko utvikling av et slag, og lavt trykk tjener som tegn på akutt hjertesvikt eller arytmogent sjokk.

De kliniske manifestasjonene er lysere, jo høyere er hjertefrekvensen. Selv om det er unntak, når en pasient har en frekvens på 120 til 150 per minutt mer enn tilfredsstillende, og omvendt, pasienter med varianten bradisistolicheskim opplever forstyrrelser i hjerte og svimmelhet uttalt enn med Normo og tachysystole.

Med en ukompensert konstant form for flimmer eller atriell fladder er hjertefrekvensen vanligvis 80-120 per minutt. Pasientene vender seg til denne rytmen, og føler nesten ikke forstyrrelser i hjertets arbeid, bare med fysisk anstrengelse. Men på grunn av utviklingen av kronisk hjertesvikt kommer klager om kortpustethet med fysisk anstrengelse fram, og ofte med minimal innenlands aktivitet og i ro.

diagnostikk

Algoritmen for å diagnostisere atrieflimmer består av følgende:

 1. Undersøkelse og undersøkelse av pasienten. Selv under samlingen av klager og anamnese er det således mulig å fastslå at pasienten har en eller annen rytmeforstyrrelse. Å telle puls per minutt og bestemme uregelmessigheten kan føre til at legen tenker på atrieflimmer.
 2. EKG-diagnostikk er en enkel, tilgjengelig og informativ metode for å bekrefte atrieflimmer. Kardiogrammet utføres allerede når ambulanslaget er oppkalt, eller når pasienten først blir behandlet med en pause i polyklinikken.

Kriteriene for atrieflimmer er:

 • Tilstedeværelsen av ikke-sinusrytme (forekommer ikke i cellene i sinusnoden), som manifesteres ved fravær av prongs P før hvert ventrikulært kompleks,
 • Tilstedeværelsen av en uregelmessig rytme, som manifesterer seg i forskjellige R-R-intervaller - et annet intervall mellom komplekser som reflekterer ventrikulær sammentrekning,
 • Hjertesatsen kan variere fra 40-50 til 120-150 per minutt eller mer,
 • Komplekser QRS (ventrikulære komplekser) endres ikke,
 • På konturen er det bølger av flimrende f eller bølger av flagrende F.
 1. Etter EKG, er indikasjonene for sykehusinnleggelse på sykehuset bestemt (se nedenfor). Ved sykehusinnleggelse utføres en ytterligere undersøkelse i kardiologi-, terapi- eller arytmologiavdelingen. Ved avvisning fra sykehusinnleggelse blir pasienten sendt videre til polyklinikken på bosattestedet.

  I prinsippet for diagnostisering av atrieflimmer ganske typisk klager (forstyrrelser av hjertet, brystsmerter, dyspné), historie (det er en akutt eller langvarig finnes), og EKG tegn på atrieflimmer eller flutter. men For å finne ut grunnen til en slik rytmeforstyrrelse, følger kun under nøye inspeksjon av pasienten.

  Taktikk for behandling av atrieflimmer

  Terapi av paroksysmale og permanente former for atrieflimmer er forskjellig. Formålet med den første form for omsorg er å gi beredskapsbehandling og rytme-restorativ terapi. I den andre formen er prioriteten utnevnelsen av rytme-reduserende terapi med konstant bruk av medisiner. Den vedvarende form kan være gjenstand for både rytme-restorativ terapi, og i tilfelle den mislykkede oppførsel av sistnevnte, overføringen av en vedvarende form til en konstant bruk av rytmemedierende legemidler.

  Behandling av paroksysmal atrieflimmer

  Kupping av paroksysmer med flimring eller fladring utføres allerede på prehospitalet - ved ambulanse eller i en polyklinisk.

  Av de viktigste stoffene med angrep av arytmi, er følgende brukt intravenøst:

  • Polariserende blanding - kaliumkloridoppløsning 4% + glukose 5% 400 ml + insulin 5ED. Hos pasienter med diabetes mellitus, i stedet for en glukose-insulinblanding, bruker man fiz. oppløsning (natriumklorid 0,9%) 200 eller 400 ml.
  • En løsning av panangin eller asparcam 10 ml intravenøst.
  • En oppløsning av novokainamid 10% 5 eller 10 ml i en fysiologisk oppløsning. Med en tendens til hypotensjon (lavt trykk) bør administreres samtidig med mezaton for å forhindre medisininducert hypotensjon, kollaps og bevissthetstap.
  • Kordaron i en dose på 5 mg / kg kroppsvekt injiseres langsomt eller dryppes med 5% glukoseoppløsning intravenøst. Bør brukes isolert fra andre antiarytmiske legemidler.
  • Strofantin 0,025% 1 ml i 10 ml fysiologisk oppløsning, intravenøst ​​sakte eller i 200 ml fysiologisk oppløsning, dråper intravenøst. Det kan bare brukes i fravær av glykosidisk forgiftning (kronisk overdosering med legemidler digoksin, korglikona, strofantina, etc.).

  Etter administrering av legemidlet etter 20-30 minutter, blir pasienten tatt tilbake til EKG, og i fravær av sinusrytme skal han tas til sykehusets pasientavdeling for å løse problemet med sykehusinnleggelse. Restaurering av rytme på nivået av opptaksavdelingen utføres ikke, pasienten er innlagt på avdelingen, der behandlingen startet fortsetter.

  Indikasjoner for sykehusinnleggelse:

  1. Første gang den paroksysmale formen for arytmi,
  2. Langvarig paroksysm (fra tre til syv dager), siden det er stor sannsynlighet for tromboemboliske komplikasjoner,
  3. Paroxysm, ustraffet på prehospitalet,
  4. Paroksysm med utviklingskomplikasjoner (akutt hjertesvikt, lungeødem, lungeemboli, hjerteinfarkt eller hjerneslag),
  5. Dekompensasjon av hjertesvikt med konstant form for flimmer.

  Behandling av en vedvarende form for atrieflimmer

  I tilfelle av vedvarende form for flimmer, bør legen streve etter restaurering av sinusrytmen ved hjelp av medisiner og / eller kardioversjon. Dette forklares ved at med en gjenopprettet sinusrytme er risikoen for tromboemboliske komplikasjoner mye lavere enn i konstant form, og kronisk hjertesvikt utvikler seg mindre. Hvis sinusrytmen er vellykket, må pasienten hele tiden ta antiarytmiske legemidler, for eksempel amiodaron, cordaron eller propafenon (propanorm, rytorm).

  Dermed blir taktikk i vedvarende form er som følger - pasienten er observert i klinikken med atrieflimmer resept på mer enn syv dager, for eksempel, etter utskrivning fra sykehuset med en mislykket ri og ineffektivitet av tablettene inntas av pasienten. Hvis legen din bestemmer seg for å prøve å gjenopprette sinusrytme, igjen refererer han pasienten til et sykehus for planlagt innleggelse for formålet med medisinsk utvinningsgrad eller kardio. Hvis pasienten har kontraindikasjoner (overført hjerteinfarkt og slag, blodpropp i hulrommene i hjertet som et resultat av ekkoer cardioscope, ubehandlet hypertyroidisme, alvorlig kronisk hjertesvikt, arytmi resept for mer enn to år), blir vedvarende skjema settes til konstant ved bruk av andre legemiddelgrupper.

  Behandling av en konstant form for atrieflimmer

  I dette skjemaet foreskrives pasienten tabletter som reduserer hjerterytmen. De viktigste her er en gruppe betablokkere og hjerteglykosider, for eksempel concor 5 mg x 1 ganger daglig, coronale 5 mg x 1 ganger daglig, egilok 25 mg x 2 ganger daglig, betacok 25-25 mg x 1 ganger daglig og andre. Fra hjerte glykosider brukes digoksin 0,025 mg, 1/2 tablett x 2 ganger daglig - 5 dager, pause - 2 dager (lørdag, sol).

  ! Ønsket program antikoagulanter og antiplatemidler, f.eks cardiomagnyl 100 mg pr måltid, eller 75 mg klopidogrel til lunsj, eller warfarin 2,5-5 mg x 1 pr dag (INR nøye kontrollert - parameteren av blodkoagulasjonen, anbefales vanligvis 2,0-2,5). Disse stoffene forstyrrer økt trombose og reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag.

  Kronisk hjertesvikt som skal behandles, diuretika (1,5 mg indapamid morgen veroshpiron 25 mg om morgenen) og ACE-hemmere (prestarium 5 mg om morgenen, enalapril 5 mg x 2 ganger om dagen, lisinopril 5 mg om morgenen), som gir organo virkning på blodkar og hjerte.

  Når vises kardioversjon?

  Kardioversjon er restaureringen av den opprinnelige hjerterytmen hos en pasient med atrieflimmer ved hjelp av medisinske preparater (se ovenfor) eller elektrisk strøm, Passert gjennom brystet og påvirker hjertets elektriske aktivitet.

  Elektrisk kardioversjon utføres i en nødsituasjon eller på en planlagt måte ved hjelp av en defibrillator. Denne typen omsorg bør kun gis i intensivavdelingen ved bruk av anestesi.

  Indikasjon for nødkardioversjon - Paroksysmer av atriell fibrillering av reseptbelagte ikke mer enn to dager med utvikling av arytmogent sjokk.

  Indikasjoner for planlagte konvertering - paroxysm resept av mer enn to dager uten medisinering forankret i fravær av blodpropper i det atriale hulrom, bekreftet av transesophageal ultralyd hjerte. Hvis en blodpropp i hjertet blir detektert, en pasient ved ambulant trinnet tar warfarin i løpet av måneden for som i de fleste tilfeller er det oppløsning av tromber, og deretter etter den andre ultralyd av hjertet, i fravær av en trombe sendt på nytt til sykehuset for en avgjørelse om gjennomføringen av konverteringen.

  Dermed gjennomføres planlagt kardioversjon hovedsakelig med legenes ønske om å gjenopprette sinusrytmen i vedvarende form av atrieflimmer.

  Teknisk utføres kardioversjon ved å påføre defibrillatorelektroder på den fremre brystveggen etter at pasienten er bedøvet med intravenøse legemidler. Deretter gir defibrillatoren en utslipp som påvirker hjerterytmen. Prosentandelen av suksess er veldig høy og står for mer enn 90% av den vellykkede gjenoppretting av sinusrytmen. Kardioversjon er imidlertid ikke egnet for alle pasientgrupper, i mange tilfeller (for eksempel hos eldre mennesker), vil MA raskt utvikle seg igjen.

  Tromboemboliske komplikasjoner etter kardioversjon er ca. 5% blant pasienter som ikke tok antikoagulantia og antiplatelet, og ca 1% blant pasienter som fikk slike preparater fra begynnelsen av arytmi.

  Når kirurgisk behandling er indikert

  Kirurgisk behandling for atrieflimmer kan ha flere mål. Så, for eksempel med hjertefeil som hovedårsak til arytmi, hindrer kirurgisk korreksjon av defekten som en uavhengig operasjon en ytterligere gjentakelse av atrieflimmer i en større prosentandel av tilfellene.

  I andre hjertesykdommer er det berettiget å utføre radiofrekvens eller laserablation av hjertet i følgende tilfeller:

  • Ineffektivitet av antiarytmisk terapi med hyppige paroksysmer av atrieflimmer,
  • En konstant form for flimmer med rask utvikling av hjertesvikt,
  • Intoleranse mot antiarytmiske legemidler.

  Radiofrekvensablation er at områdene av atriene involvert i den patologiske sirkulasjonen av puls påvirkes av en elektrode med en radiosensor på enden. Elektroden administreres til en pasient under generell anestesi gjennom lårarterien under kontroll av et røntgen-fjernsyn. Operasjonen er trygg og mindre traumatisk, tar litt tid og er ikke en kilde til ubehag for pasienten. RFA kan utføres på kvoter fra Den russiske føderasjonsdepartementets helsedepartement eller for pasientens egne penger.

  Er behandlingen mulig med folkemidlene?

  Noen pasienter kan ignorere anbefalingene fra legen sin og begynner å bli behandlet uavhengig, ved hjelp av metodene for tradisjonell medisin. Som en selvstendig terapi, er det ikke klart at mottak av urter og buljonger. Men som en hjelpemetode kan pasienten i tillegg til den viktigste medisinterapien ta avkok fra beroligende planter som har en gunstig effekt på det nervøse og kardiovaskulære systemet. For eksempel brukes buljonger og tinkturer av valerian, hagtorn, kløver, kamille, mynte og sitronbalsam. I alle fall skal pasienten informere den behandlende legen om å ta slike urter.

  Er komplikasjoner av atrieflimmer mulig?

  Blant komplikasjoner er pulmonal emboli (lungeemboli), akutt infarkt og akutt hjerneslag vanligst, samt arytmogent sjokk og akutt hjertesvikt (lungeødem).

  Den viktigste komplikasjonen er et slag. Stroke av iskemisk type, forårsaket av en trombus i hjernens karer (for eksempel når paroksysmen stopper), forekommer hos 5% av pasientene de første fem årene etter atferdsfibrilleringens begynnelse.

  Forebygging av tromboemboliske komplikasjoner (slag og PE) er konstant mottak av antikoagulantia og antiplatelet midler. Men, og her er det noen nyanser. For eksempel, med en økt risiko for blødning, kan pasienten ha blødning i hjernen med utviklingen av et hemorragisk slag. Risikoen for å utvikle denne tilstanden er mer enn 1% hos pasienter i det første året fra starten av antikoagulant terapi. Forebygging av økt blødning er pRegelmessig kontroll av INR (minst en gang i måneden) med en rettidig korreksjon av dosen av antikoagulant.

  Video: Hvordan et slag oppstår på grunn av atrieflimmer

  outlook

  Prognosen for livet med atrieflimmer er først og fremst bestemt av årsakene til sykdommen. For eksempel kan overlevende av akutt hjerteinfarkt, og med sterk cardiosclerosis korttidslivsprognose være fordelaktig, og helse og på mellom sikt ugunstig, ettersom en liten mengde av den tiden pasienten utvikler kronisk hjertesvikt, forverring av livskvalitet og forkorte dens varighet.

  likevel, med regelmessig inntak av medisiner foreskrevet av lege, er prognosen for liv og helse klart forbedret. Og pasienter med permanent form av MA registrert i ung alder, med tilstrekkelig kompensasjon, lever med det selv i 20-40 år.

Les Mer Om Fartøyene