Symptomer på et slag, de første tegnene

Stroke er et ødeleggende brudd på normal tilførsel av hjernen, noe som forårsaker hjernevævs død på grunn av mangel på oksygen og de nødvendige næringsstoffene. Det oppstår når blodstrømmen til hjernen stopper eller reduseres betydelig.

Etter at en del av nervecellene dør, mister kroppen en av funksjonene som de døde cellene reagerte på: lammelse, tap av tale og andre alvorlige lidelser oppstår. Når fartøyene er tilstoppet, er det et iskemisk slag, med brudd - hemorragisk.

Den viktigste metoden for å forebygge sykdommen er streng kontroll over de viktigste risikofaktorene - høyt blodtrykk, dårlige vaner og høyt blodkolesterol.

Årsaker til slag

Årsaken til et slag er et brudd på blodstrømmen til noe område av hjernen på grunn av blokkering (stenose) eller brudd på hjernearterien. Oftere enn ikke skjer et slag i mennesker som lider av problemer med hjertet eller sykdommene som provoserer sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Nesten 90 prosent av strekkene er iskemiske, så den vanligste årsaken er cerebral trombose (blokkering av arterien), denne plakk oppstår oftest med aterosklerose. Mangelen på blodstrøm berøver hjerneceller av oksygen og næringsstoffer, celler kan begynne å dø innen noen få minutter.

I tilfelle av hemorragisk form bryter murene til den defekte arterien ut. Det skjer mye sjeldnere enn iskemisk, men farligere. Til provokerende faktorer inkluderer høyt blodtrykk og svake punkter i veggene i blodårene (aneurysmer).

Hvis å karakterisere som helhet, er årsaken til patologi skade på nervceller i hjernen og kontrollerer alle kroppens funksjoner - alt dette fører til alvorlige konsekvenser. Denne sykdommen er leder blant årsakene til menneskelig funksjonshemning og ligger tredje blant dødsårsakene til befolkningen.

Risikofaktorer

Mange faktorer kan øke risikoen for slag. Noen av disse faktorene øker også risikoen for hjertesykdom.

 • i anamnesen til slektninger er det et hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • 55 år og eldre
 • økt blodtrykk og kolesterol;
 • overvekt, diabetes, aterosklerose;
 • dårlige vaner - røyking, alkohol.

Risikoen for patologi bør vurderes i nærvær av en av de ovennevnte faktorer.

De første tegn på et slag hos kvinner og menn

Før starten av et slag, er det nesten alltid symptomer på et brudd på blodtilførselen til hjernen. En sårbarhet av et slag kan være en forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, eller et forbigående iskemisk angrep.

Hos kvinner og menn kan dette manifesteres av slike tegn som: hodepine, svimmelhet, svakhet. I fremtiden kan kvalme og oppkast oppstå.

Hemoragisk - avviker fra iskemisk ved at skader og ruptur av fartøyet oppstår med økt arterielt trykk, på grunn av at vev av arterien i aterosklerose av karene er ujevnt utslitt. Iskemisk er mer skjult enn hemorragisk, derfor er tegn på iskemisk slag smurt, vokse jevnt eller "flimmer".

De første tegn på hjerneslag hos kvinner:

 • plutselig mistet synet;
 • åpenbart brudd på koordinering;
 • tilbaketrekking av krefter fra hender, føtter;
 • tap av forståelse av ord eller evne til å snakke tydelig;
 • redusert følsomhet;
 • en gradvis økning i de ovennevnte egenskaper.

En kvindeslag, tegnene som noen ganger er ukonvensjonelle i begynnelsen av sykdommen, gjør det ofte vanskelig å diagnostisere sykdommen tidlig, noe som betydelig forsinker tilstrekkelig medisinsk behandling.

Tegn på et mannlig slag:

 • alvorlig hodepine, kan bli ledsaget av oppkast;
 • plutselig svakhet og svimmelhet;
 • vanskeligheter med uttale av tale og miljøoppfattelse;
 • forverring av visjonen;
 • sløret bevissthet;

Hvis patologi påvirker en bestemt del av hjernen, vil det bli forstyrrelser i arbeidet til den delen av kroppen, som det berørte området var ansvarlig for.

Symptomer på et slag

Når følgende spesifikke symptomer på et slag oppstår, bør akuttomsorg straks kreves. Husk også når disse symptomene startet, fordi deres varighet kan være viktig for valg av behandling.

 1. Be personen til å smile. Ved et slag vil et smil være en kurve.
 2. Be om å holde hendene dine oppreist, med muskel svakhet, dette kan ikke gjøres.
 3. Be den berørte personen å si en enkel setning. Under angrepet vil en mann eller kvinne snakke sakte, stammering. Det er som en drunk manns tale.
 4. Be om å stikke ut tungen - spissen er avbøyet mot hjertet i hjernen.

Til denne symptomatologien er forbundet med slike tegn:

 1. Akutt hodepine uten klare årsaker;
 2. Synshemming av ett eller begge øyne;
 3. Forekomst av uventet svakhet;
 4. Misforståelse av tale;
 5. Delvis eller fullstendig lammelse av lemmer.

Symptomer på et kortvarig iskemisk angrep er det samme som for et normalt slag, men varigheten er bare noen få minutter.

Førstehjelp

Pasienter med akutt nedsatt hjernesirkulasjon bør umiddelbart innlagt på sykehus. Før legen kommer, må du umiddelbart ta uavhengige tiltak. Når stroke er den dyreste er de første minuttene av sykdommen, fordi det er på dette tidspunktet at medisinsk behandling kan være mest effektiv.

 1. Legg pasienten på en hevet plattform og løft hodet 30 grader;
 2. Sørg for fri tilgang til frisk luft;
 3. Ta av klærne dine for å unngå å hindre bevegelsen av brystet;
 4. Ved brekninger, vri offerets hode til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene;
 5. Hvis trykket er forhøyet, gi pasienten den nødvendige medisinen, som han vanligvis tar i slike tilfeller;
 6. Ring gjerne ambulansen.

Etter denne sykdommen trenger nesten alle pasienter rehabilitering.

behandling

Behandling av slag er en lang prosess, som består av en rekke medisinske prosedyrer.

Først og fremst er det nødvendig med sykehusinnleggelse, med sikte på å stabilisere pasientens tilstand. I tillegg får pasienten oksygenbehandling, restorativ behandling og rehabilitering ved hjelp av fysioterapi, massasje og fysioterapi.

Etter prioriterte tiltak er slagbehandling fokusert på å hjelpe en pasient til å gjenopprette sin styrke, funksjoner og tilbake til et selvstendig liv. For dette er det et spesielt rehabiliteringsprogram for personer som har hatt et slag.

Konsekvensene av et slag

Stroke kan i fremtiden føre til langvarig koma, lammelse eller parese (muskel svakhet) av musklene på den ene siden eller en del av kroppen, nedsatt intellekt og / eller minne.

De vanligste konsekvensene:

 1. Den mest alvorlige komplikasjonen er lammelse;
 2. Svakhet, stivhet og smerte i musklene;
 3. Krenkelse av koordinering;
 4. Taleforstyrrelser som dysartri og avasi;
 5. Dannelsen av decubitus er prosessen med vevdød på steder hvor huden er under press;
 6. Problemer med oppmerksomhet, oppfatning av informasjon og minne;
 7. Overtredelse av urodynamikk.

Konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelser kan være enten midlertidige eller irreversible, hvor den endelige celledød oppstår.

Forebygging av slag

Den viktigste betydningen for forebygging av patologi er identifisering av risikofaktorer, gjennomføring av anbefalinger fra en lege og overholdelse av en sunn livsstil.

 1. Måle blodtrykket regelmessig
 2. Redusere kolesterol og mettet fett i kostholdet ditt;
 3. Overholdelse av kosthold rik på frukt og grønnsaker;
 4. Kontroll av diabetes;
 5. Fysisk aktivitet og kontroll av egenvekt.

I tillegg, for å forebygge stroke, anbefales det å engasjere seg i psykoregulering, meditasjon og selvhypnose, som vil unngå stress og depresjon, og redusere psykisk press.

Symptomer og første tegn på hjerneslag hos kvinner, førstehjelpsregler

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er symptomene - forløperne og de viktigste symptomene på hjerneslag hos kvinner. Førstehjelp i tilfelle et slag mot seg selv og en utenforstående.

Symptomer og tegn på slag hos kvinner og menn er de samme, den eneste forskjellen er at kvinner oftere ikke tar hensyn til forløperne til et slag og bærer dem på føttene.

Symptomer er forløpere av stroke hos kvinner

Dette er tegn som ikke nødvendigvis indikerer at en person vil sikkert ha et slag. Men når de ser ut, bør du umiddelbart søke hjelp fra en lege. Forløpene av slag tyder på utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Hvis du ikke kontakter en spesialist i tide, har du stor risiko for hjerneslag eller transient iskemisk angrep (TIA) i hjernen (mikroslag).

 • hyppige angrep av svimmelhet;
 • vedvarende hodepine;
 • støy i ørene;
 • glemsomhet, absent-mindedness;
 • dumhet av hender, føtter;
 • Awkwardness av bevegelser (svekket koordinering).

Hvis disse tegnene ikke går bort innen noen uker, spør kardiologen om hjelp med årsaken til utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen.

De viktigste manifestasjoner av slag

Dette er tegn på en patologi, takket være at du kan kjenne igjen hjerneslaget selv.

Stroke - hva det er, de første tegnene, symptomene hos voksne, årsakene, konsekvensene, behandlingen og forebyggingen av hjerneslag

Hva er det Stroke er en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, noe som fører til en vedvarende fokal hjerneskade. Kan være iskemisk eller hemorragisk. Patologi er ledsaget av akutt nedsatt hjernesirkulasjon, vaskulær og CNS-skade. Hvis den normale blodstrømmen forstyrres, blir næringen av hjernenusceller forverret, og dette er veldig farlig, siden orgelet virker ved stadig å levere oksygen og glukose til det.

La oss vurdere hvilke tegn som er karakteristiske for et slag, hvorfor det er viktig å hjelpe en person i de første minuttene av symptomstart, og hva er de mulige konsekvensene av denne tilstanden.

Hva er et slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som forårsaker skade og død av nerveceller.

Under det "terapeutiske vinduet" (konvensjonelt kalt de første 3-6 timer etter et slag), er det mulig å forhindre de irreversible konsekvensene av iskemi og celledød ved terapeutisk manipulering.

Stroker forekommer hos enkeltpersoner i et bredt aldersområde: fra 20-25 år til alderdom.

 • Konstruksjon eller blokkering av blodkarene i hjernen - iskemisk slagtilfelle;
 • Blødninger i hjernen eller i membranene - hemorragisk slag.

Frekvensen er ganske høy, den øker med alderen. Dødelighet (dødelighet) fra stroke forblir svært høy. Behandlingen er rettet mot å gjenopprette den funksjonelle aktiviteten til nevroner, redusere påvirkning av kausative faktorer og hindre gjentakelse av en vaskulær katastrofe i kroppen. Etter et slag er det svært viktig å utføre rehabilitering av en person.

Tegn på sykdommen må være kjent for hver person for å kunne reagere i tide på en hjernekatastrofe og å ringe et ambulanseteam til seg selv eller kjære. Å vite de grunnleggende symptomene kan redde en persons liv.

Det er 2 hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. De har fundamentalt forskjellige utviklingsmekanismer og trenger radikalt forskjellige tilnærminger til behandling. Iskemisk og hemorragisk slagtak opptar henholdsvis 80% og 20% ​​av totalpopulasjonen.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Iskemisk slag

Iskemisk hjerneskade forekommer i 8 tilfeller ut av 10. De lider hovedsakelig fra eldre, etter 60 år, oftere menn. Hovedårsaken er en blokkering av blodårene eller deres langvarige spasmer, noe som fører til at blodtilførselen og oksygen sultes opp. Dette fører til død av hjerneceller.

Denne typen sykdom kan utvikle oftere om natten eller om morgenen. Dessuten er en korrelasjon med den foregående økte emosjonelle (stressfaktor) eller fysisk aktivitet, alkoholforbruk, blodtap eller progresjon av en smittsom sykdom eller fysisk prosess.

Hemorragisk slag

Hva er dette? Hemorragisk slag er resultatet av blødning i hjernesubstansen etter skade på fartøyets vegger. Brudd på funksjonell aktivitet og død av nevrocyter i dette tilfellet skyldes hovedsakelig at de klemmer seg med hematom.

Forekomsten av hemoragisk slag er forbundet hovedsakelig med diffus eller isolerte cerebrale vaskulære lidelser på grunn av vaskulær vegg som mister sin elastisitet og blir tynnere.

Det er ofte ledsaget av bevissthetstap, raskere utvikling av hjerneslagsymptomer, alltid signifikante nevrologiske lidelser. Dette skyldes det faktum at i dette tilfelle den cerebrale sirkulasjon blir forstyrret på grunn av brudd i den vaskulære veggen og brudd av blod eller hematom dannelse som følge av impregnering av nervevevet med blod.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

I 5% tilfeller av utvikling av et slag er det ikke mulig å finne ut hvilken type og mekanisme for utvikling. Uavhengig av type slag, er dens konsekvenser alltid det samme - en skarp, raskt utviklende nedsatt funksjon av hjernegionen på grunn av død av noen av sine celler i nevrocyter.

De første tegn på et slag i en voksen

Tegn på et slag bør være kjent for alle mennesker, uavhengig av tilgjengeligheten av medisinsk utdanning. Disse symptomene er først og fremst knyttet til brudd på innervasjon av hodet og musklene i kroppen, så hvis du har mistanke om et slag, spør personen til å utføre tre enkle trinn: smil, løfte hendene, si noen ord eller en setning.

En person som plutselig følte seg "svak", kan vi antage vaskulære problemer ved hjelp av følgende tegn, som kan tas for de første tegnene på et slag:

 • Nummenhet av kroppsdeler (ansikt, lemmer);
 • hodepine;
 • Tap av kontroll over miljøet;
 • Dobling i øynene og andre synsforstyrrelser;
 • Kvalme, oppkast, svimmelhet;
 • Motor og følsomme forstyrrelser.

Det skjer at et slag opptrer plutselig, men oftere skjer det mot bakgrunnen for harbingers. For eksempel, i halvparten av tilfellene, er iskemisk slag foran transiente iskemiske angrep (TIA).

Hvis minst tre av følgende symptomer gjentas en gang i uka eller oftere i løpet av de siste tre månedene, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp:

 • Hodepine, som ikke har noen spesifikk lokalisering, og oppstår når tretthet eller værkatastrofer forekommer.
 • Svimmelhet, vises i ro og øker med bevegelse.
 • Tilstedeværelsen av støy i ørene, både permanent og forbigående.
 • "Feil" av minne for hendelser i den nåværende tidsperioden.
 • Endring i intensiteten av arbeidskapasitet og søvnforstyrrelser.

Disse symptomene bør betraktes som forløpere av slag.

Hvordan gjenkjenne et slag?

For å gjenkjenne denne sykdommen, vær oppmerksom på følgende punkter:

 1. Ta en nærmere titt, spør om du ikke trenger hjelp til en person. En person kan nekte, fordi han forstod ikke hva som skjedde med ham. Talen til en person med et slag vil være vanskelig.
 2. Be om å smile hvis hjørnene på leppene ligger på forskjellige linjer og smilet ser merkelig ut - dette er et symptom på et slag.
 3. Rist en persons hånd, hvis et slag oppstår, blir håndtrykket svakt. Du kan også be om å hente opp hendene dine. En hånd vil falle ned spontant.

Når du identifiserer tegn på et slag i en person, ring umiddelbart etter en ambulanse. Jo raskere kvalifisert hjelp er gitt, desto større er sjansene for å eliminere konsekvensene av denne sykdommen.

årsaker til

Leger identifiserer to hovedårsaker til slag. Dette er forekomsten av trombi i sirkulasjonssystemet og tilstedeværelsen av kolesterolplakk som kan blokkere blodkarene. En pasient kan forekomme hos en sunn person, men denne sannsynligheten er ekstremt liten.

Patologi utvikles som en komplikasjon av det underliggende hjerte og karsykdommer, samt under påvirkning av ugunstige faktorer:

 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • tromboembolisme;
 • hypertensjon (arteriell hypertensjon);
 • revmatisk hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjerteoperasjon;
 • konstant stress;
 • vaskulære svulster;
 • mottak av visse typer narkotika;
 • alkoholisme;
 • røyking,
 • aneurisme av cerebral arterien.

Utviklingen av komplikasjoner er mulig og mot bakgrunnen av generell trivsel, men ofte oppstår svikt i kompensasjonsmekanismer i tilfeller der lasten på fartøyene overskrider et visst kritisk nivå. Slike situasjoner kan knyttes til hverdagen, med tilstedeværelse av ulike sykdommer, med ytre omstendigheter:

 • en abrupt overgang fra en utsatt stilling til en stående stilling (noen ganger nok til å passere inn i en sittestilling);
 • tett mat;
 • badestamp;
 • varm sesong;
 • økt fysisk og psykisk stress;
 • hjertearytmi
 • en kraftig nedgang i blodtrykket (oftest under påvirkning av legemidler).

Men den vanligste årsaken til et slag er ansett for høyt blodtrykk. 7 av 10 personer som lider av blødninger er personer med høyt blodtrykk (blodtrykk over 140 til 90), et brudd på hjertet. Selv harmløs atrieflimmer blir årsaken til dannelsen av trombi, noe som fører til brudd på blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Kliniske manifestasjoner av slag beror på lesjonens type, plassering og størrelsesorden.

Symptomer på hjerneslag hos voksne:

 • Tegn på et nærliggende slag begynner med hodepine og svimmelhet, som ikke forklares av andre årsaker. Mulig tap av bevissthet.
 • Tapet på evnen til å tydelig uttrykke sine tanker i ord er et av de karakteristiske symptomene. En person kan ikke si noe klart eller til og med gjenta et enkelt uttrykk.
 • Pasienten kan starte oppkast, så vel som med hjernerystelse.
 • Støy i hodet.
 • Det er glemsomhet, en person vet ikke eller husker ikke hvor han gikk, hvorfor han trenger ting han holder i hendene. Utad dette manifesteres av fravær og forvirring.
 • Visuelt er symptomene på sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen synlige på ansiktet av en person. Pasienten kan ikke smile, ansiktet er forvrengt, kanskje det ikke kan lukke øyelokket.

Det er syv hovedsymptomer før et slag, noe som tydelig viser denne sykdommen:

 • Skewed ansikt (asymmetrisk smil, skråt øye).
 • Inkonsekvent tale.
 • Døsighet (apati).
 • Skarpe smerter i hodet og ansiktet.
 • Synshemming.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Krenkelse av koordinering.

Tegn på pågående stroke kan være svært variert, så det er verdt å være svært oppmerksom på hvilke symptomer før et slag forekommer hos en person.

 • plutselig bevissthetstap,
 • generaliserte kramper,
 • brudd på respirasjon med fokal symptomatologi og nevrologiske lidelser i fremtiden (taleforringelse, følsomhet, koordinering av bevegelse, epileptiske angrep).

I tillegg, med iskemisk angrep hos mennesker, kan reflekssvelging og tale forverres. Derfor kan pasienten begynne å stamme, ikke snakkes klart.

På grunn av nederlaget i ryggraden (vertebral) kan pasienten utvikle en koordineringsforstyrrelse, så han vil ikke være i stand til å bevege seg selvstendig eller til og med sitte.

 • Bevisstap på tidspunktet for hoppet i blodtrykk (mot en krisesituasjon, belastning - emosjonell eller fysisk);
 • Vegetative symptomer (svette, feber, rødhet av ansiktet, sjelden blek hud);
 • Brudd på pust og hjerterytme;
 • Mulig utvikling av koma.

Det er verdt å tenke på at hvis det er tegn på et slag, er tiden for irreversible forandringer i hjernen allerede påbegynt nedtellingen. De 3-6 timene, som skal utføre restaurering av nedsatt blodsirkulasjon og kamp for å redusere det berørte området, reduseres med hvert minutt.

Hvis symptomene på et slag helt forsvinner i perioden opptil 24 timer fra begynnelsen av dets kliniske manifestasjoner, er det ikke et slag, men en forbigående cerebral blodstrømningsforstyrrelse (forbigående iskemisk angrep eller hypertensiv cerebral krise).

Førstehjelp

I hjerneslag krever hjerneblødning en umiddelbar reaksjon på forekomsten, så etter utbruddet av de første symptomene må du utføre følgende handlinger:

 1. Legg pasienten slik at hodet hans blir hevet rundt 30 °.
 2. Hvis pasienten har mistet bevisstheten og var på gulvet, flytt den til en mer komfortabel posisjon.
 3. Hvis pasienten har forutsetninger for oppkast, vri hodet til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 4. Det er nødvendig å forstå hvordan pasientens puls og blodtrykk endres i pasienten. Hvis det er mulig, må du sjekke disse tallene og huske dem.
 5. Når ambulanslaget kommer, må legene indikere hvordan problemene startet, hvor mye verre de føler og ser syke ut, og hvilke tabletter han tok.

Sammen med anbefalinger for prehospital omsorg for hjerneslag bør huske hva som ikke kan gjøres kategorisk:

 • flytte en person eller overføre den til sengs (det er bedre å forlate det der angrepet skjedde);
 • bruk ammoniakk for å bringe pasienten til bevissthet;
 • tvinge til å begrense lemmer når anfall oppstår
 • å gi pasienten medisinske preparater i tabletter eller kapsler som kan bli sittende fast i luftveiene (spesielt hvis han har brudd på svelgfunksjonen).

effekter

De mest karakteristiske problemene som oppstår etter et slag, inkluderer følgende:

 • Forsvarte eller lammede lemmer. Den vanligste manifestasjonen av lammelse av den ene halvdelen av kroppen. Immobilisering kan være fullstendig eller delvis.
 • Spasticitet av muskler. Lemmen holdes i en posisjon, leddene kan gradvis bli tilnærmet.
 • Problemer med taleapparatet: indistinctness og inkoherens av tale.
 • Dysfagi er et brudd på svelgingfunksjoner.
 • Forverring av synsfeltet: delvis synløshet, bifurcation, reduksjon av dekningsområdet.
 • Brudd på funksjonene i tarmen og blæren: urininkontinens eller omvendt manglende evne til å isolere det.
 • Psykiske patologier: depresjon, frykt, overdreven følelsesmessighet.
 • Epilepsi.
 • taleforringelse;
 • umuligheten av en logisk løsning av oppgaven;
 • Manglende evne til å analysere situasjonen
 • svekket evne til å bevege høyre arm og / eller fot;
 • endring i følsomhet fra samme side (høyre) - nummenhet, parestesi;
 • depressivt humør og andre mentale endringer.
 • et dårlig minne, mens talen som regel forblir normal;
 • parese og lammelse på venstre side av kofferten;
 • emosjonell fattigdom;
 • utseendet på patologiske fantasier, etc.

Symptomer på koma

Coma etter et angrep av et slag utvikler seg ganske raskt, akutt og har følgende symptomer:

 • Mannen mistet plutselig bevisstheten
 • Samtidig ble ansiktet hans lilla rødt
 • Pusten ble høyt, hvesende
 • Pulsen ble spent, blodtrykket økt
 • Øyebollene svingte til side
 • Elevene innsnevret eller ble ujevn
 • Elevens reaksjon på lys har blitt treg
 • Muskeltonen ble redusert
 • Det er en sammenbrudd i bekkenorganens funksjoner (urininkontinens)

Hvor mange år lever etter et slag?

Det er ikke noe entydig svar på dette spørsmålet. Et dødelig utfall kan oppstå umiddelbart etter et slag. Imidlertid er det mulig og et langt, relativt fullt liv i flere tiår.

I mellomtiden er det etablert at dødeligheten etter slag er:

 • I løpet av den første måneden - 35%;
 • I løpet av det første året - ca 50%.

Prognosen for slagutfallet avhenger av mange faktorer, blant annet:

 • Pasientens alder;
 • Helseforhold før strekk;
 • Livskvaliteten før og etter et slag;
 • Overholdelse av rehabiliteringsperioden;
 • Fullstendig eliminering av årsakene til slagtilfelle;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Tilstedeværelsen av stressfaktorer.

diagnostikk

Diagnostiske tiltak inkluderer:

 • Inspeksjon. Test UZP. Det kalles av bokstavene til de tre første handlingene som pasienten må gjøre: smil, snakk og prøv å heve hånden.
 • Vurdering av pasientens generelle tilstand av en lege.
 • En nøyaktig og operativ studie av pasienten er foreskrevet, magnetisk resonansbehandling eller datatomografi vil hjelpe.
 • Lumbar punktering vil skille mellom hjerneblødning fra andre patologier i hjernen.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning brukes til å oppdage et slag, tydeliggjøre sin natur (iskemisk eller hemorragisk), det berørte området, og også å ekskludere andre sykdommer med lignende symptomer.

Behandling og rehabilitering etter et slag

Den optimale tiden for sykehusinnleggelse og igangsetting av terapi er de første 3 timene fra starten av kliniske manifestasjoner. Behandling i den akutte perioden utføres i intensivavdelinger av spesialiserte nevrologiske avdelinger, og pasienten overføres til tidlig rehabiliteringsenhet. Før du etablerer slagtypen, utføres grunnleggende utifferentiert terapi, etter diagnosen har blitt gjort, spesialisert behandling og deretter lang rehabilitering.

Behandling etter et slag inkluderer:

 • gjennomføre et kurs av vaskulær terapi,
 • bruk av narkotika som forbedrer hjernens metabolisme,
 • oksygen terapi,
 • rehabiliteringsbehandling eller rehabilitering (fysioterapi, fysioterapi, massasje).

I tilfelle av et slag, ring øyeblikkelig til en beredskapstjeneste! Hvis du ikke gir øyeblikkelig hjelp, vil dette føre til pasientens død!

For å forhindre komplikasjoner utføres terapi ved hjelp av følgende stoffer:

 • Cerebroprotectors gjenoppretter strukturen av skadede hjerneceller;
 • medisiner for fortynning av blod (vist utelukkende for iskemisk berøring);
 • hemostatika eller hemostatiske midler (brukt med et klart fastslått slag av hemorragisk opprinnelse);
 • antioksidanter, vitaminpreparater og legemidler som forbedrer metabolisme og blodsirkulasjon i vev.

Rehabiliteringsaktiviteter:

 • De utføres fra begynnelsen av strekningen og fortsetter med bevaring av det neurologiske underskudet gjennom hele livet med deltagelse av pasienten, teamet til medisinske arbeidere og slektninger;
 • riktig pleie av pasientens kropp, bruk av spesielle enheter;
 • respiratorisk gymnastikk (for å forebygge lungebetennelse);
 • så tidlig som mulig aktivering av pasientens motorstatus, fra kort sitte i sengen til fullverdig fysioterapi;
 • Anvendelse av ulike fysioterapeutiske og andre metoder: elektroprocedurer, massasje, akupunktur, leksjoner med en taleterapeut.

Folk rettsmidler for utvinning av kroppen etter et slag

Før du bruker folkemidlene, må du kontakte legen din. kontraindikasjoner er mulige.

 1. Kanel kanel. Plantens frukter og røtter brukes til å forberede en avkok, som innføres i vanlige bad i behandlingen av lammelse og parese. Kurset er 25 prosedyrer, buljongen helles i vann ved en temperatur på 37-38 ° C.
 2. Bad med salvie etter et slag. 3 kopper urte salvia helle 2 liter kokende vann. La stå i 1 time, spenne og hell på et bad med varmt vann. Ta disse badene hver annen dag.
 3. Veldig nyttig og slik avkok: en teskje knuste tørrpionøtter skal helles et glass kokende vann. Etter dette, fyll i for en time og belastning. Spis en spiseskje buljong 5 ganger om dagen.
 4. Bay olje. Dette preparatet er utarbeidet på denne måten: 30 g løvblad skal fylles med et glass vegetabilsk olje. Insister 2 måneder, med hver dag trenger banken å bli rystet. Oljen må filtreres og deretter kokes. Det anbefales å gni blandingen til lammede steder.

forebygging

Stroke er en av de sykdommene som er lettere å forebygge enn å behandle. Strokeforebygging består av:

 1. Advare det kan være ved hjelp av rasjonell organisering av arbeid og hvile, riktig ernæring, søvn innstilling, normal psykologisk klima, kontroll av natrium i kosten, tidlig behandling av hjerte- og karsykdommer: iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk.
 2. Den beste måten å unngå stroke er å forhindre atherosklerose og andre kardiovaskulære sykdommer. Det er viktig å overvåke blodtrykket og sjekke om diabetes.
 3. Ta om nødvendig medisiner som forbedrer hjernenes mikrosirkulasjon, og også bruk av medisiner som forhindrer mangel på oksygen (hypoksi) i hjernen som foreskrevet av legen.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Stroke: symptomer og tidlige tegn på kvinner og menn, terapi og forebyggende tiltak

Stroke er en akutt sirkulasjonsforstyrrelse av hjernen som utvikler seg mot en bakgrunn av ulike inflammatoriske sykdommer i hjernen, abnormaliteter og patologier av blodkar, aterosklerose, hypertensjon og ikke bare.

Dette er en av de mest formidable lesjonene i hjerneskibene. I listen over dødsårsaker har det og dens konsekvenser en stilling som ligger svært nær den ledende.

I denne artikkelen vil vi se på hovedsymptomene og de første tegnene på et slag og et mikroslag hos menn og kvinner, og hva de skal gjøre og hvordan man skal håndtere en farlig hjernesykdom.

Årsaker til utviklingen av sykdommen i hjernen

akutt forstyrrelse av den normale sirkulasjonsprosessen i hjernekarsystemet, vanligvis blir årsaken til skade og den etterfølgende "død" av nerveceller.

Denne tilstanden er ikke en uavhengig sykdom, det er alltid en komplikasjon av en sykdom. Leger skiller to hovedtyper av lesjoner:

 • iskemisk (også delt inn i tromboembolisk, hemodynamisk og lacunar);
 • hemoragisk.

Iskemisk lesjon dannes i situasjoner som plutselig overlapper i løpet av en alvorlig spasme, og også når en trombus eller aterosklerotisk plakk går inn i den lumen som fôrer et bestemt område i blodkaret.

Denne typen patologi i det vaskulære systemet forekommer i 90% av de diagnostiserte tilfellene. Blodslag, et sjeldnere utvalg, oppstår når en blodkars mur rammer og en etterfølgende spontan hjerneblødning oppstår.

Hovedårsakene til utvikling av iskemisk slag (som ofte kalles hjerneinfarkt) er:

 • aterosklerose, på grunn av hvilke i blodkaret er dannet aterosklerotiske plakker, som fører til en innsnevring av lumen og dannelsen av et blodkar
 • hjerteinfarkt, myokarditt av smittsom opprinnelse, reumatiske skader og hjerteoperasjoner - en av konsekvensene av disse problemene kan være dannelsen av en embolus (en kompleks vesikkel) som tetter blodkarrene;
 • hypo- og hypertensjon, spesielt krampene i karene som oppstår under dem, på grunn av hvilke hjernen mangler de nødvendige næringsstoffene;
 • skade på små perforerende arterier, på grunn av hvilke hulrom (lacunae) dannes i hjernens dype områder.

Også til årsakene til slike blødninger er:

 • svulster i det vaskulære systemet;
 • aneurisme av hjernens blodårer;
 • Arteriell hypertensjon, utviklet mot en bakgrunn av ulike sykdommer;
 • systemiske vaskulære sykdommer;
 • mottak av noen narkotiske stoffer.

Video om forskjellene mellom hemorragiske og iskemiske vaskulære lesjoner:

Hvordan bestemme begynnelsen, hvilke manifestasjoner oppstår i akutt utvikling

I de fleste tilfeller påvirker sykdommen en person sent på kvelden eller tidlig om morgenen. I tillegg til en kraftig økning i blodtrykket, er symptomene på skade:

 • følelsesløp / svakhet i musklene på den ene siden av kroppen, som dekker ansiktet, hender eller føtter, manifesterer plutselig;
 • vanskeligheter med oppfatning, på grunn av hvilken pasienten ikke forstår hva som skjer med ham;
 • problemer med taleartikulasjon og / eller oppfatning, som oppstår uventet;
 • forverring av syn, skarp, dekker en eller begge øyne;
 • funksjonsfeil i koordinasjon av bevegelser og gangarter, ofte ledsaget av svimmelhet;
 • hodepine, plutselig, hard, uten grunn, noen ganger med kvalme.

Det er viktig å kunne skille Symptomer på forløpere av stroke hos kvinner og menn, den såkalte pre-sultanal tilstanden, der pasienten lider av depresjon, blir ikke i stand til å kontrollere følelser, kan hans bevissthet være deprimert opp til tilstanden av koma.

Til symptomer og tegn på en tilstand før en stroke leger også rangere:

 • jevnt voksende svakhet på den ene siden av kroppen;
 • nummenhet av lemmer;
 • svimmelhet, kvalme, alvorlig hodepine;
 • taleforringelse;
 • kramper (sjelden).

Hvis det for øyeblikket ikke er å gjenopprette blodstrømmen i ødelagte områder av hjernen og ikke å redde cellene, vil det oppstå irreversible patologiske endringer.

Hos voksne og barn

Stroke er like i stand til å påvirke både menn og kvinner, men I utviklingen og manifestasjonen er det flere forskjeller:

 • Problemer med blodtilførsel forekommer hos menn over 40 år, i kvinner "terskel" er nådd ved fylte 60 år.
 • Hos kvinner er dødsfrekvensen fra hjerneslag høyere enn hos menn, og de bærer symptomene på sykdommen mer alvorlig.
 • Sannsynligheten for å bli syk er høyere hos menn, da de er mer sannsynlig å misbruke dårlige vaner og engasjere seg i intensiv fysisk arbeidskraft.

Blant tegnene på et nærtende slag hos menn er oftest funnet:

 • funksjonsfeil i hjerteaktivitet
 • skade på armene, beina og ansiktets muskler;
 • problemer med å svelge;
 • abnormiteter i gang og koordinering av bevegelser.
 • Tradisjonelle tegn på forestående slag hos kvinner har vanligvis karakteren av psykiske lidelser:

  • en lidelse av bevissthet;
  • oppmerksomhetsbrudd.

  Manifestasjoner av sykdommen hos kvinner er mer uttalt, så konsekvensene av sykdommen er oftest alvorlige for det rettferdige kjønn. Dette tilrettelegges også av det faktum at mange av de primære symptomene ofte blir ignorert, noe som får pasientene til å motta behandling etter en lang periode.

  Nedgangen i cerebral sirkulasjon kan utvikle seg i barnet. Det skjer vanligvis:

  • i perinatal (intrauterin) periode;
  • i perioden med "nyfødte";
  • i perioden opptil 18 år.

  Symptomer på et slag i et barn under intrauterin perioden, manifesterer bare etter lang tid etter fødselen. Utviklingen av babyen er normal, men med en viss nedgang. Hvis lesjonen opplevd under perinatal utvikling var alvorlig, kan en liten pasient lider av anfall av varierende alvorlighetsgrad.

  Forstyrrelse av blodtilførselen, overført i tidlig alder, kan manifestere seg med følgende symptomer:

  • appetittproblemer;
  • Kramper av lemmer på den ene siden av kroppen;
  • problemer med å puste
  • en viss forsinkelse i utviklingen.

  Hos barn eldre enn og under 18 år, diagnostiseres sykdommen etter de samme symptomene som sykdommen hos voksne.

  Hvordan manifesterer mikroinsultet?

  Mikro-taktspesialister kaller det samme slag, som bare påvirker små blodkar i hjernen, forårsaker diskret, raskt helbredende lesjoner.

  I motsetning til den globale sirkulasjonsforstyrrelsen i hjernen, er mikroslaget varer ikke for lenge, fra flere minutter til flere timer (noen ganger - opp til en dag), etter det er det delvis eller til og med fullstendig restaurering av funksjonene til nerveceller.

  Derfor er det viktig å vite de viktigste symptomene på mikroslag, ofte manifestert mot en bakgrunn av en kraftig økning i blodtrykk:

  • nummenhet til tap av følsomhet av muskler i ansikt og lemmer;
  • problemer med kontroll over ansiktsuttrykk;
  • svakhet i lemmer, uttrykt i den ene halvdelen av kroppen;
  • sykdomsforstyrrelser, bevegelse, tap av koordinering;
  • feil i fokusering av syn, umulighet av konsentrasjon på ett emne ved begge øyne;
  • skarp, urimelig hodepine;
  • tap av tale, manglende evne til å snakke formulere eller formulere komplekse setninger;
  • irritasjon av organene i syne og hørsel fra sterkt lys og høye lyder;
  • trang til å kaste opp;
  • "Goosebumps" utenfor temperaturområdet.

  Men microinsult truer:

  Konsekvensene av passivitet

  Hovedrisikoen for et slag er konsekvensene og komplikasjonene som truer hans uforklarlige og ubehandlede utseende i tide. Farer inkluderer ulike problemer, hvorav de vanligste og farligste er:

  • hemiparese - Redusere muskelstyrken, som påvirker den halve delen av kroppen, som er motsatt til halvkulen som led skade

 • hemiplegi - En fullstendig mangel på styrke i musklene i den tilsvarende halvdelen av kroppen;
 • sentrale prozoparesis - slå ansiktsmuskulaturene i ansiktet (spesielt den nederste delen - leppene og kinnene), utvikling av asymmetri i munnen, problemer med å spise;
 • afasi eller dysartri - Feil / taleforstyrrelse, manifestert enten ved tap av evnen til å oppfatte tale og tale, eller ved taleapparatets nederlag med begrenset mobilitet i orgelene
 • ataksi - forstyrrelser i koordinering av bevegelser
 • apraksi - tap av grunnleggende ferdigheter i bevegelse
 • nedsatt syn, hørsel, lukt;
 • problemer med følsomhet, som er uttrykt i manglende evne til å føle selve delen av kroppen, effekten på det av varme og kulde, ømhet;
 • utvikling av forskjellig lokalisering og karakter av smertesyndrom, ofte ledsaget av en reduksjon i følsomhet;
 • tilstand av depresjon.
 • Behandling: Nødhjelp

  Hovedregelen for førstehjelp til en person med et slag: nødanrop. De første minuttene etter angrepet er de viktigste - hvis du får hjelp umiddelbart, kan du unngå et stort antall problemer med hjerneskade. Det er viktig å beskrive symptomene riktig til dispatcheren, og mens du venter:

  • Legg de skadde, løft overkroppen over bena;
  • ikke beveg pasienten;
  • fjern fra pasienten tette klær, åpne vinduet for å få tilgang til frisk luft;
  • Ikke gi offeret å spise og drikke, om nødvendig - rengjør munnhulen
  • vri personen på hans side, legg hodet på armen og bøy på benet i kneet;
  • med passende ferdigheter for å gjøre pasienten kunstig åndedrett og indirekte hjertemassasje.

  Leger av ambulanse under levering av pasienten til sykehuset etter behov Gi ham midler som korrigerer respiratorisk og hjerteaktivitet. Steady stroke terapi er den andre fasen av behandlingen av denne sykdommen.

  Videre behandling utføres samtidig med kampen mot store sykdommer som forårsaket vaskulær skade. Antall brukte stoffer inkluderer:

  • midler for hypertensjon;
  • legemidler for å øke blodproppene;
  • proteolytiske enzymer.

  Med iskemisk angrep på hjernen utføres behandling ved hjelp av midlene:

  • legemidler som utvider blodårene;
  • medisiner som fremmer mikrocirkulasjon;
  • legemidler som reduserer blodpropp
  • diuretika.

  Kirurgisk behandling av hjerneskade i hjerneslag er også utført, men bare i nærvær av symptomer på å klemme den med hematom, hvis det ikke er mulig å fjerne cerebralt ødem og hvis det er mistanke om muligheten for repeterende blødning.

  Hvordan gi førstehjelp, fortalte i videoen:

  Diagnose, rehabilitering, forebygging av tilbakefall

  Diagnose av akutt nedsatt blodtilførsel til hjernen utføres i tre faser:

  1. Differensiering av hjerneslag hos en pasient fra andre patologiske tilstander av hjerneskade.
  2. Bestemmelse av den spesifikke typen slag;
  3. Bestemmelse av lesjonens plassering.

  Eksperter identifiserer sykdommen:

  • laboratorietester;
  • biokjemisk forskning;
  • undersøkelse av cerebrospinalvæske.

  Rehabiliteringsprosessen - den tredje behandlingsfasen - etter hjernens nederlag omfatter et sett med tiltak, inkludert ikke bare inntak av stoffer som er ment å påvirke den underliggende sykdommen, men også andre metoder: fysioterapi, massasje, respiratorisk gymnastikk, fysioterapi øvelser.

  Gjenopprettede mennesker trenger konstant kontroll over nivået av blodtrykk, puls, arbeidet i det kardiovaskulære systemet.

  Det er viktig å sikre et komfortabelt psykologisk klima og normal ernæring. Alle disse tiltakene tar sikte på å eliminere konsekvensene og komplikasjonene, samt hindre tilbakevending av angrepet.

  Prognosen for utvinning er høy hos de pasientene som mottok rettidig optimal behandling. Av stor betydning er tiltak for å forhindre ytterligere problemer med blodtilførsel til hjernen, spesielt, kontroll over:

  • tilstand av blodtrykk og puls;
  • innholdet av kolesterol i blodet;
  • optimal nivå av fysisk aktivitet;
  • vanlig inntak av foreskrevne medisiner.

  Forebygging: Forsiktig gjør ikke vondt!

  For å unngå utvikling av komplikasjoner etter et slag, er det viktig å huske: Den første måten å hjelpe offeret, bør være en umiddelbar samtale av spesialister. Uprofesjonell behandling er dødelig farlig når det gjelder det mest komplekse systemet i menneskekroppen - hjernen.

  Og til slutt kan du se et program der du vil bli fortalt om hvordan du kan komme seg fra en sykdom hjemme:

  Tegn på et begynnelsesslag

  Stroke (insultus) - tung dødelig tilstand som oppstår når en plutselig akutt sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen celler, noe som resulterer i død av hjernevev parti med utviklingen av neurologiske symptomer og cerebral. Stroke, eller hjerneinfarkt, kalles også akutt cerebrovaskulær ulykke (CABG).

  Slag er ikke en separat uavhengig sykdom, og progressiv konsekvens av alvorlige lokale eller generelle vaskulære patologier med ulike sykdommer og hjerte vaskulære system, for eksempel aterosklerose.

  I strukturen av dødelighet fra sykdommer i sirkulasjonssystemet står slag på andre plass etter hjerteinfarkt og hjerteinfarkt.

  Årsaker til slag

  Årsaken til denne plutselige tilstanden er akutt svikt eller fullstendig opphør av blodtilførsel til ethvert område av hjernen. Dette kan oppstå på grunn av en sterk innsnevring av fartøyets lumen på grunn av atherosklerotiske plakk, blokkering av arterien ved trombos eller kolesterolavsetning. I dette tilfellet diagnostiserer jeg iskemisk slagtilfelle (AI).

  Diagnosen av hemoragisk hjerneslag (GI) er etablert med bekreftelse av arteriets brudd og blødning i hjernesubstansen. I nevrologisk praksis i 75-85% av tilfellene diagnostiserer jeg iskemiske slag, hemorragisk utgjør 20-25%.

  Etiologiske faktorer av iskemisk hjerneskade er delt inn i to grupper:

  • alder;
  • arvelig predisposition;
  • røyking,
  • overflødig kroppsvekt;
  • alkohol;
  • søvnapné;
  • narkotikamisbruk
  • hyppig psykomotisk overstyring;
  • fysisk inaktivitet.
  • arteriell hypertensjon;
  • nederlag av karoten arterier;
  • dislipoproteinemia;
  • aterosklerose;
  • diabetes mellitus;
  • vaskulitt (hemorragisk, syfilitisk, allergisk);
  • atrieflimmer;
  • Takayasu sykdom;
  • revmatisk endokarditt;
  • hjerteinfarkt;
  • utløsende tromboangiitt;
  • medfødte og oppkjøpte deformasjoner av hovedkarene i hodet;
  • cervikal osteokondrose.

  Årsaker til hemorragisk slag:

  • systemiske bindevevssykdommer (lupus erythematosus, vaskulitt);
  • amyloid angiopati;
  • hypertensiv sykdom;
  • sekundær arteriell hypertensjon på grunn av sykdommer i det endokrine systemet (adenom i hypofysen) eller inflammatoriske sykdommer i nyrene;
  • uremia;
  • cerebral aterosklerose;
  • septiske forhold;
  • leukemi;
  • hemorragisk diatese;
  • ondartede neoplasmer;
  • bruk av amfetamin, kokain;
  • langsiktig behandling med antikoagulantia og fibrinolytiske legemidler.

  Pathogenese av hjerneslag

  Stroke av hemorragisk type utvikler seg når en arterie eller et stort hjernefartøy bryter. Ved ulike sykdommer i fartøy er det patologiske endringer i en mur av arterioler og hjernearterier - en tynning, en aneurisme, etc. Når hypertensiv krise med en kraftig økning i blodtrykket, andre utløsende faktorer oppstår gap blodåreveggen gjennom hvilken blodet strømmer inn i hjernen ventrikler og i andre tilfeller i det subarachnoide rom, hvor den dannede intracerebral hematom. Ifølge perivaskulære rom kan blodet falle inn i andre områder lenger fra bruddstedet.

  I stedet for akkumulering av blod ødelegges hjerneceller, og nærliggende regioner blir utsatt for kompresjon og forskyvning. Ødemet i hjernen utvikler seg på grunn av brudd på cerebrospinalvæske og venøs utstrømning. Økt intrakranielt trykk, komprimeres av hjernestammen, noe som fører til alvorlige, livstruende kliniske manifestasjoner av slag - stilk symptomer, sykdommer i hjerte og blodkar virker, et brudd på lungefunksjon.

  Diapedesisblødning (hemorragisk impregnering) er også årsaken til GI. Vasomotoriske lidelser fører til langvarig spasmodisk og dilatasjon av cerebral fartøy. Som et resultat, blodstrømmen bremser ned, cellene lider av mangel på oksygen, er stoffskiftet i hjernevevet forstyrret. Utseendet av melkesyreose forårsaker en økning i permeabiliteten til veggene i blodårene gjennom hvilke blodplasma siver. Perivaskulært ødem og små diapediske blødninger dannes, som sammenfaller danner et hemorragisk fokus.

  Til iskemisk berøring fører til en skarp spasme av karene eller blokkering av deres tromb eller lipidplakk. På forekomsten av disse prosessene påvirker egenskapene (fysisk og kjemisk) Blood - heving albumin og blod viskositet, erytrocytt-aggregering og blodplate giperprotrombinemiya, hyperlipidemi. Blodet blir viskøst, det oppstår veggpropper.

  Akutt focal cerebral ischemia på grunn av mangel på blodtilførsel fører til molekylære biokjemiske endringer i hjernevæv, som et resultat av hvilke celler begynner å dø. Naturen, størrelsen på nekroseområdet, avhenger av varigheten, graden av nedgang i blodstrømmen og sensitiviteten til hjerneceller til hypoksi.

  I området med iskemi er flere soner preget:

  • hjertet av infarkt er en sone der brudd er irreversibel;
  • Penumbra - Sone av reversible skader;
  • sone av oligemi med balanse mellom de nødvendige vevskravene og prosesser som gir dem under ugunstige tilstander av iskemi.

  Klassifisering av slag

  Av naturen av patologiske forandringer forekommer slaget:

  Blødning er klassifisert i forhold til lokalisering:

  • ventrikkel.
  • parenkymal (Intracerebral).
  • Hjernehinne.
  • blandet (parenkymal-ventrikulær og andre).

  Typer iskemisk slag:

  • Cardioembolic.
  • Lacunar.
  • aterotrombotisk.
  • hemodynamisk.
  • Stroke av ukjent opprinnelse (når årsaken ikke er etablert eller det er flere årsaker samtidig, men det er vanskelig å finne ut nøyaktig).

  Når det gjelder det berørte området:

  Perioder i løpet av et hjerneinfarkt:

  • Den skarpeste. Varer i 72 timer fra starten av akutte sirkulatoriske forstyrrelser, blir de første tre av disse refereres til som "terapeutisk vindu" når produsere systemisk administrasjon av trombolytiske midler. Hvis i den første dagen pasientens tilstand normaliseres, manifesterer patologiens manifestasjoner, deretter snakk om et forbigående iskemisk angrep.
  • skarp. Tåler opptil 1 måned.
  • Tidlig restaurering. Opptil seks måneder.
  • Sen restorativ. Restaurering av delvis eller helt tapte funksjoner foregår i løpet av 2 år.
  • Periode med komplikasjoner og resterende symptomer. Varer etter 2 år etter sykdommens begynnelse.
  • rest. Med fjerne, kjedelige konsekvenser.

  Gradasjon etter alvorlighetsgrad:

  Symptomer på et slag

  Hvilke funksjoner - mental, motor, tale - vil bli brutt i en person, avhenger av området for skade på hjernens substans. Sykdommen er preget av utseende av nevrologiske tegn - fokal og generelt cerebral.

  Fokal symptomer er direkte avhengig av området for hjerneskade. Hvis området av hjernen som er ansvarlig for motorisk aktivitet har lidd, er det kliniske bildet representert ved lammelse av halvdelen av kroppen, enten hemiparesis eller parese av armen eller benet. Det kan være synshemming, tale, tap av balanse under bevegelse, oculomotoriske lidelser, etc.

  Til cerebrale symptomer inkluderer døsighet, eller vice versa agitasjon, desorientering i tid og rom, fantastisk, kortvarig tap av bevissthet, alvorlig hodepine med kvalme eller oppkast, vegetative symptomer - hyppige hjertebank, hetetokter, etc.

  Utviklingen av hemorragisk slag er for det meste plutselig. På bakgrunn av stress eller hypertensiv krise begynner svimmelhet, cefalgi, raskt utviklende fokal symptomer, så er det undertrykkelse av staten fra bedøvelse til koma. Hjerneblødninger karakteriseres av generelle cerebrale symptomer, som tale, følsomhet, hukommelse, atferdsfaktorer.

  I de følgende dagene spiller intensiteten av manifestasjoner en stor rolle. For omfattende og dype blødninger på grunn av forstyrrelsen av hjernen er preget av en rask økning i sekundære stamme symptomer. Alvorlige konsekvenser er akkumulering av blod i ventrikulærsystemet, noe som forårsaker depresjon, meningeal symptomer, hypertermi, kramper. Blødning i hjernen eller hjernestammen fører til nedsatt bevissthet og vitale funksjoner.

  Den akutte perioden regnes som den mest alvorlige, spesielt de første 2-3 ukene. Pasientens tilstand forverres av økningen av cerebrale og dislokasjonssymptomer, utviklingen av hjerneødem. Den sistnevnte, sammen med forstyrrelsen av hjernen og tillegg eller dekompensering av tidligere viste somatiske komplikasjoner (lungebetennelse, diabetes) er hovedårsaken til døden til pasientene.

  Ved slutten av måneden forblir de overlevende pasientene som reduserer cerebrale symptomer, fokal, noe som vil være vanskeligst å gjenopprette. Graden av utvinning vil avhenge av den videre prognosen, ofte mottar slike pasienter en funksjonshemningsgruppe.

  Med iskemisk berøring med lesjoner i bassenget i den fremre cerebrale arterien, blir oral apraksi, hemiataksi, gripende automatisme, hemiparese, etc. avslørt.

  Stroke Diagnosis

  Diagnosen er basert på sykdommens klinikk, pasientens historie, den fysiske undersøkelsen, resultatene av laboratorie- og instrumentelle diagnostiske metoder. Det er viktig å nøyaktig avgjøre type slag, fordi Metoder for behandling av hemorragiske og iskemiske slag er forskjellige.

  Under fysisk undersøkelse vurderes nevrologisk status, tilstedeværelse og alvorlighetsgrad av meningeal, cerebrale og fokale symptomer. På pasienten, og oftere ved den medfølgende slektningen, finne ut mulige provokasjonsfaktorer - tilstedeværelse av diabetes, en vaskulitt, det overførte myokardinfarkt.

  Det er spesifikke tester som bidrar til å identifisere manifestasjoner av slag:

  • Be den syke personen å smile. Med akutt hjerneskade vil musklene i ett hjørne av munnen ikke bli anstrengt.
  • Snakk med pasienten. Hans tale kan være uskyldig eller fraværende.
  • Be om å tegne og hev begge hender. Med motorforstyrrelser kan dette være vanskelig. Gjør det samme med føttene dine.
  • Be pasienten å gripe og klemme legenes hender. Kraften til kompresjon av hver hånd kan være forskjellig på grunn av lammelse.

  Alle disse manipulasjonene er mulige hvis pasienten er bevisst.

  Metoder for neuroimaging av slag:

  • Kjernemagnetisk resonans (NMR),eller MR.
  • Spiral (CT) eller konvensjonell computertomografi (CT).
  • Magnetisk resonansangiografi (MRA).

  Disse fremgangsmåter tillater verktøyet for å avdekke eventuelle avvik i hjernestrukturen, bestemme mengden av intracerebral hematomer, lokalisering, fordeling, størrelsen av ischemisk lesjon, tilstedeværelse og grad av cerebralt ødem og dens forvridning. CKT på grunn av ultrafast hjerneskanning bidrar til å diagnostisere de minste patologiske avvikene i vevstrukturen, noen ganger udefinert av en konvensjonell tomografi. Angiografi utføres med mistanke om arteriovenøs misdannelse eller aneurysmbrudd.

  Ved akutt iskemi i den midtre cerebrale arterien, på grunn av utviklingen av cytotoksisk ødem på CT, vil ingen lentikulær kjerne eller cortex av ølet bli observert. Et tidlig CT-tegn er hyperkensen av visse deler av den bakre, og oftere av hjernens midtre arterie fra patologien (emboli eller trombose av disse karene).

  Under behandlingen er det nødvendig med gjentatte CT-undersøkelser for å overvåke endringene som skjer i dynamikken.

  Fra laboratoriestudier utnevne koagulasjon, biokjemiske og generelle blodprøver, urinalyse, om nødvendig analyse av cerebrospinalvæske, tatt under lumbal punktering (kontraindisert i forstyrrelsen av hjernen eller mistanke om det). Når hemorragisk slag i cerebrospinalvæsken (cerebrospinalvæske) er mulig, er deteksjon av blod, med iskemisk sammensetning, normalt.

  Første førstehjelp for slag

  Hvis du mistenker et slag, skal pasienten leveres så raskt som mulig til sykehuset, nærmere bestemt i intensiv pleie. Jo før en nøyaktig diagnose er etablert og gjenopplivingstiltak begynner, desto gunstigere vil prognosen bli.

  Før pasientens ankomst skal pasienten plasseres på ryggen, legg en pute under hodet og skuldrene (graden av løfting av hodet er ikke mer enn 30%), fri for stramme klær, ikke gi noe å drikke og spise, fordi. svelging reflekser kan bli forstyrret. Når oppkast, som vanligvis oppstår under et hemorragisk slag, er pasientens hode tilbøyelig til siden, slik at den ikke stikker med oppkast. I tilfelle tap av bevissthet, problemer med å puste, stoppe hjertet, begynner å gjøre indirekte hjertemassasje og kunstig åndedrett.

  Behandling av slag

  I intensivavdelingen er pasienten koblet til apparatet som festet vitale tegn.

  Drogbehandling av iskemisk slag er mest effektiv hvis den startes i de første 3-6 timene fra starten av de første tegnene til ONMC.

  De viktigste målene med terapi:

  • vedlikehold av homeostase;
  • korreksjon av alle fysiologiske parametere;
  • normalisering av intrakranielt og arterielt trykk
  • forebygging av komplikasjoner;
  • sliter med hjernesødem.
  • prehospital;
  • intensiv omsorg under gjenopplivningsforhold;
  • behandling i nevrologisk avdeling
  • Rehabilitering hjemme under tilsyn av en nevrolog eller i et rehabiliteringssenter.

  En av de viktigste retningene for behandling av AI er parenteral administrering av nevrobeskyttende stoffer. Cerebrolysin har en neurotrofisk og neuromodulatorisk effekt, slik at dets IV-administrasjon (nevrobeskyttelse), sammen med reperfusjon og grunnleggende terapi, gir gode resultater.

  Grunnleggende terapi utføres for å eliminere vitale lidelser. Det er mulig å bruke expander, intubasjon av luftrøret, ventilasjon, montering av nasogastriske rør, trakeotomi.

  For å normalisere blodtrykket, brukes antiadrenerge midler med perifere (p-blokkere) og sentral (aminazin, klonidin) virkningsmekanisme. Også perifere vasodilatorer (papaverin, apressin), a1-adrenolytika (tropafen) i kombinasjon med diuretika (furosemid). Med ineffektivitet av antihypertensiv terapi, er reservemedisiner forbundet - ganglion blokkere (arfonade).

  Infusjonsbehandling omfatter intravenøs administrering av en løsning av natriumklorid, rheopolyzulin, polyglucin, Ringer's løsning, kaliumholdige legemidler administrert på glukose og lignende. For å forebygge trombose og tromboembolisme brukes direkte antikoagulantia (heparin).

  Kirurgisk behandling for iskemiske slag er vanligvis ikke utført.

  Ved behandling av hemorragisk slag i de første 2 dagene foreskrives aminokapronsyre, i de følgende dager, inhibitorer av proteolytiske enzymer (motkranial, gordoks). Påfør etamsilat, rutin, vikasol, kalsiumpreparater, askorbinsyre, små doser heparin. Symptomatisk terapi består av antikonvulsiva midler, saluretika, osmodiuretika, barbiturater.

  Kirurgisk behandling består i fjerning av hematomer med en sparsom stereotaksisk eller direkte transkraniell rute. Noen ganger er det også nødvendig med ekstern ventrikulær ventrikulær drenering.

  Rehabilitering av pasienter utføres i et spesialisert senter eller hjemme under tilsyn av en nevrolog.

  Les Mer Om Fartøyene