Angina pectoris - hva er det? Årsaker, symptomer og behandling

Angina er en vanlig hjertesykdom, som, når den utvikler seg, fører til kronisk hjertesvikt og hjerteinfarkt. Angina regnes ofte som et symptom på kranspulsår - det er en plutselig trykksmerter bak brystbenet, som oppstår mot en bakgrunn av fysisk stress eller en stressende situasjon.

Sannsynligvis hørte mange at uttrykket "brystkamptråling" snurret. " Men ikke alle vet at årsakene til slik ubehag i brystet ligger i hjertesykdommen. Eventuelle ubehagelige opplevelser ledsaget av smerte i thoraxområdet er det første tegn på en sykdom som angina. All feil - mangelen på blodtilførsel i hjertemuskelen, noe som forårsaker et smertefullt angrep.

I denne artikkelen vil vi vurdere angina pectoris, symptomene på hva du skal gjøre, og hva som ikke kan gjøres. I tillegg vil vi snakke om behandling og effektive måter å forebygge sykdom på.

årsaker

Hvorfor oppstår angina, og hva er det? Angina pectoris er en av formene for iskemisk hjertesykdom, preget av skarp smerte i brystregionen. Det er knyttet til det faktum at det i et bestemt område i hjertet er normal blodforsyning forstyrret. For første gang ble en slik tilstand av hjertemuskelen beskrevet av V. Heberden i 1768.

Alle årsaker til myokardnæringsforstyrrelser er forbundet med en reduksjon i diameteren av koronarbeinene, de inkluderer:

 1. Aterosklerose av koronarøyene er den vanligste årsaken til hjerteinfarkt, hvor kolesterolkarter er deponert på veggene, noe som fører til innsnevring av deres lumen. I fremtiden kan aterosklerose bli komplisert ved hjerteinfarkt (død av en del av hjertemusklen, på grunn av fullstendig lukning av arterien ved en trombose).
 2. Takykardi er en økning i hjertefrekvensen, noe som fører til økt muskelbehov i oksygen og næringsstoffer, mens koronarbeholdere ikke alltid takler tilstrekkelig levering.
 3. Hypertensiv sykdom - økende systemisk arteriell trykk i karene over normen forårsaker spasmer (innsnevring) av koronarbeinene.
 4. Infektiøs patologi av kranspulsårene er en endarteritt, hvor lumen av karene smalrer på grunn av deres betennelse.

Blant de predisponerende årsakene til angina pectoris kalles senil alder, som er assosiert med vaskulær slitasje, metabolske forstyrrelser, vævsmottak for degenerative forandringer. Hos ungdom utvikler angina i nærvær av ulike sykdommer, både selve kardiovaskulære systemet og endokrine, nervøse og metabolske prosesser.

Risikofaktorer er overvektige, røyking, underernæring, medfødt hjerte og vaskulære misdannelser, hypertensjon, diabetes mellitus.

klassifisering

Avhengig av hjertereaksjonen til provokerende faktorer, utmerker seg flere typer angina pectoris:

 1. Stabil angina av spenning - dens symptomer manifesteres i form av presse, kjedelige smerter eller en følelse av tyngde bak brystbenet. Typisk er bestråling i venstre skulder eller venstre arm. Smerte er forårsaket av fysisk aktivitet, stress. Smerten forsvinner spontant i slutten av fysisk aktivitet eller etter å ha tatt nitroglyserin.
 2. Ustabil angina (progressiv angina). En person kan plutselig føle at han er verre. Og alt dette skjer uten noen åpenbare grunner. Utviklingen av denne type angina pectoris er assosiert med eksistensen i hjertebeholderen av en sprekk lokalisert nær den aterosklerotiske plakk. Dette fører til dannelse av blodpropp i koronarbeinene, som forstyrrer den normale blodstrømmen.
 3. Spontan (variant) angina er sjelden, det forårsaker en spasme i kranspulsårene, noe som forårsaker at myokardiet får mindre blod og oksygen. Det manifesteres av alvorlig smerte bak brystbenet, hjerterytmen er forstyrret. Spasm fører ikke til hjerteinfarkt, passerer raskt og forårsaker langvarig oksygen sult av myokardiet.

Symptomer på stenokardi

Når angina oppstår, er hovedsymptomen, som i de fleste hjertesykdommer, smerte. Oftest vises det under en stor fysisk anstrengelse, men det kan også utvikle seg mot bakgrunnen av følelsesmessig spenning, noe som skjer sjeldnere.

Smerten er lokalisert bak brystbenet, den har en presserende karakter, derfor har angina pectoris det andre navnet "angina pectoris". Folk beskriver følelsene på forskjellige måter: Noen føler seg som om en murstein i brystet som hindrer å puste inn, noen klager over trykk i hjertet, noen føler en brennende følelse.

Smerten ruller ved angrep, som varer i gjennomsnitt ikke mer enn 5 minutter. Dersom varigheten av angrepet er mer enn 20 minutter - det kan allerede være vitne overgangen av angina angrep i akutt hjerteinfarkt miokarda.Chto Som for frekvens av angrep, alt individuelt - mellomrommene mellom dem ofte gjøre mange måneder, og noen ganger gjentatte angrep av 60 eller 100 ganger per dag.

De konstante følgesvennene til angina angina er også følelsen av en forestående katastrofe, panikk og frykt for døden. I tillegg til de ovennevnte symptomene på angina kan indikere tegn som dyspné og rask tretthet, selv med mindre belastninger.

Symptomer på angina er lik hjerneinfarkt. Det kan være vanskelig å skille en sykdom fra en annen. Angina angrepet passerer om noen få minutter, hvis pasienten setter seg ned for å hvile eller tar nitroglyserin. Og fra et hjerteinfarkt hjelper slike enkle midler ikke. Hvis smerten i brystet og andre symptomer ikke går bort lenger enn vanlig - ring en ambulanse raskt.

Hva å gjøre i tilfelle angina pectoris angrep - en nødsituasjon

Når det er et symptom på angina, hva skal jeg gjøre, hva kan ikke gjøres? Før ankomst av en ambulanse med et anginaangrep, er følgende behandling hjemme nødvendig:

 1. I intet tilfelle kan du gi inn til følelser og panikk, da dette kan forverre smaken betydelig. Derfor er det nødvendig å berolige en syke med alle metoder og ikke vise din egen frykt.
 2. Sett pasienten med beina ned, ikke la han stå opp. Hvis et angina-angrep pause i rommet, må du sørge for god tilførsel av frisk luft inn i rommet - åpne vinduene eller døren.
 3. Gi nitroglyserinpillen under tungen ved den angitte dosen, som kardiologen tidligere foreskrev, hvis nitroglyserin er i aerosolform, så innånd ikke en dose. Konsentrasjonen av nitroglyserin i blodet når maksimalt etter 4-5 minutter og begynner å synke etter 15 minutter.
 4. Hvorfor under språket? Absorbert i munnhulen, kommer nitroglyserin ikke inn i total blodstrøm, men direkte til koronarbeinene. De ekspanderer, blodstrømmen til hjertemuskelen øker flere ganger, symptomene på angina stopper.
 5. Dersom ikke angrepet avta i løpet av 10-15 minutter, selv etter gjentatt administrering av nitroglycerin, bør smertestillende anvendes som et langvarig angrep kan være den første manifestasjonen av akutt hjerteinfarkt. Vanligvis bryter angina angina gjennom 5, maksimum etter 10 minutter.
 6. Mer enn 3 ganger kan du ikke bruke nitroglyserin, fordi det kan være et sterkt fall i blodtrykket, noe som vil føre til alvorlige konsekvenser.
 7. En ambulanse skal bli kalt dersom angina angrepet dukket opp for første gang i livet, og i bakgrunnen for å utføre alle de ovennevnte tiltakene, tar det ikke mer enn ti minutter.

Generelt, førstehjelp i tilfelle angina angina reduserer å ta medisiner som utvider koronarbeinene. Disse inkluderer kjemiske derivater av nitrater, det vil si nitroglyserin. Effekten kommer om noen minutter.

Behandling av angina pectoris

Alle behandlingsmetoder for angina er rettet mot å oppnå følgende mål:

 1. Forebygging av hjerteinfarkt og plutselig hjertedød;
 2. Forebygging av sykdomsprogresjon;
 3. Reduser antall, varighet og intensitet av angrep.

Den viktigste rollen i å oppnå det første målet er å endre pasientens livsstil. Forbedringer i prognosen til sykdommen kan oppnås ved følgende tiltak:

 1. Avslag på røyking.
 2. Moderat fysisk aktivitet.
 3. Kosthold og vekttap: Begrensende forbruk av salt og mettet fett, vanlig konsum av frukt, grønnsaker og fisk.

Rutine medikament angina terapi omfatter å motta antianginale (anti-ischemiske) medikament som reduserer behovet for hjertemuskelen oksygen: De langtidsvirkende nitrat (. Erinita, sustaka, Nitrosorbid, nitrong et al), B-blokkere (. Propranolol, trazikora et al), Molsidomin (korvatona ), kalsiumkanalblokkere (verapamil, nifedipin), preductal etc.

Ved behandling av angina tilrådelig å bruke anti-sklerotiske preparater (eller gruppe av statiner - lovastatin, Zocor), antioksidanter (tokoferol, Aevitum), antiblodplatemidler (aspirin). I avanserte stadier av ustabil angina, når smertene ikke forsvinner i lang tid, er kirurgiske metoder brukes til å behandle angina:

 1. Aortokoronær bypass: Når et ekstra hjerteslag trekkes fra din egen vene, direkte fra aorta. Fraværet av oksygen sult fjerner helt symptomene på angina pectoris.
 2. Stenirovanie hjertebeholdere i angina pectoris lar deg lage en viss diameter av arteriene, ikke gjenstand for innsnevring. Essensen av operasjonen: Sett inn i hjertet arterier tube, som ikke krympes.

Forløpet av angina og utfallet av sykdommen

Angina er kronisk. Angrep kan være sjeldne. Maksimal varighet av angina pectoris angrep er 20 minutter, kan resultere i hjerteinfarkt. Hos pasienter med langvarig angina utvikler kardiosklerose, hjertesympen er ødelagt, symptomer på hjertesvikt vises.

forebygging

For effektiv forebygging av angina pectoris er eliminering av risikofaktorer nødvendig:

 1. Se på vekten din, og prøv å ikke innrømme fedme.
 2. For alltid glem å røyke og andre dårlige vaner.
 3. Behandle tilknyttede sykdommer, som kan bli en forutsetning for utvikling av angina pectoris.
 4. Når en genetisk predisposisjon for hjertesykdom, for å vie mer tid til å styrke hjertemuskelen og øke elastisiteten i blodårene, besøke kontoret til fysioterapi og strengt følge alle rådene fra behandlende lege.
 5. Å lede en aktiv livsstil, fordi hypodynamien er en av risikofaktorene i utviklingen av angina pectoris og andre sykdommer i hjertet og blodårene.

Som sekundær profylakse med allerede etablert diagnose av angina pectoris er nødvendig for å unngå forstyrrelser og fysisk anstrengelse profylaktisk for å ta nitroglyserin belastninger, forhindring av aterosklerose, terapi samtidige sykdommer.

Angina pectoris: spenning og hvile, stabil og ustabil - tegn, behandling

En av de vanligste kliniske manifestasjonene av kranspulsårene (iskemisk hjertesykdom) er angina. Det kalles også angina pectoris, selv om denne sykdomsdefinisjonen nylig har blitt brukt svært sjelden.

symptomer

Navnet er knyttet til tegn på sykdommen, som er manifestert i trykk eller kompresjon (smal - stenos fra gresk.), brennende følelser i hjertet av hjertet (Kardia) bak brystbenet, blir til smerte.

I de fleste tilfeller oppstår smerte plutselig. I noen mennesker er symptomene på angina pectoris tydelig uttrykt i stressende situasjoner, mens andre - under overbelastning ved tung fysisk arbeid eller idrettsøvelser. Ved tredje angrep tvinger de deg til å våkne opp midt om natten. Oftest skyldes dette at stoffet i rommet eller for lav temperatur i luften, økt arteriell trykk. I noen tilfeller oppstår angrepet under overmåling (spesielt om natten).

soner med typisk bestråling av smerte i angina pectoris

Varighet av smerte - ikke mer enn 15 minutter. Men de kan gi i underarmen, under skulderbladene, nakke og jevn kjeve. Ofte er angina angrep manifestert av ubehagelige opplevelser i den epigastriske regionen, for eksempel vekt i mage, mage kolikk, kvalme, halsbrann. I de fleste tilfeller passerer smerten, så snart en person blir følelsesmessig agitert, hvis det går en pause i jobben under en tur han stopper. Men noen ganger for å stoppe et angrep, må du ta stoffer av en nitratgruppe som har en kort handling (en nitroglyserin tablett under tungen).

Det er mange tilfeller når symptomene på angina angrep manifesteres bare i form av ubehag i magen eller hodepine. I dette tilfellet forårsaker diagnostisering av sykdommen visse vanskeligheter. Det er også nødvendig å skille smertefulle angina angrep fra symptomene på hjerteinfarkt. De er kortvarige, og kan lett fjernes ved å ta nitroglyserin eller nidefilin. Mens smerten med hjerteinfarkt med dette stoffet ikke er stoppet. I tillegg med stenokardi er det ingen stagnasjon i lungene og kortpustethet, kroppstemperaturen forblir normal, pasienten opplever ikke spenning under et angrep.

Ofte er denne sykdommen ledsaget av hjertearytmi. Eksterne tegn på angina og hjertearytmi er manifestert i følgende:

 • Svak hud i ansiktet (rødhet forekommer i atypiske tilfeller);
 • På pannen er det dråper kaldt svette;
 • På ansiktet er et uttrykk for lidelse;
 • Hands - cold, med tap av følsomhet i fingrene;
 • Puste er overfladisk, sjelden;
 • Puls ved begynnelsen av angrepet - hyppig, ved slutten av frekvensen avtar.

Etiologi (årsaker til forekomst)

De vanligste årsakene til denne sykdommen er arteriosklerose av koronarbeinene og hypertensjon. Det antas at forekomsten av angina skyldes en reduksjon i oksygenforsyningen til koronarbeinene og hjertemuskelen, som oppstår når blodstrømmen til hjertet ikke oppfyller sine behov. Dette forårsaker myokardisk iskemi, som igjen bidrar til forstyrrelsen av oksidasjonsprosessene som forekommer i det, og utseendet av en overflod av metabolske produkter. Ofte krever hjertemuskelen en økt mengde oksygen med alvorlig venstre ventrikulær hypertrofi. Årsaken til dette er slike sykdommer som dilatert eller hypertrofisk kardiomyopati, aortisk oppkastning, stenose av aortaklappen.

Svært sjelden (men slike tilfeller har blitt notert), oppstår angina i hjertet mot bakgrunnen av smittsomme og allergiske sykdommer.

Kurs av sykdommen og prognosen

Denne sykdommen er preget av et kronisk kurs. Angrep kan gjenta mens du gjør hardt arbeid. Ofte oppstår de når en person bare begynner å bevege seg (gå), spesielt i kaldt og vått vær, på varme sommerdager. Forverrede angina angrep er emosjonelle, psykisk ubalanserte personer som er utsatt for hyppig stress. Det har vært tilfeller da det første angina angrepet var dødelig. Generelt, med riktig metode for behandling, etterlevelse av anbefalingene fra leger, er prognosen gunstig.

behandling

For å eliminere angina pectoris angrep:

 1. Konservative behandlingsmetoder, inkludert medisinsk og medisinsk behandling;
 2. Kirurgisk operasjon.

Behandling av angina med medisiner utføres av en kardiolog. Den inneholder følgende:

Ikke-medisinske behandlingsmetoder inkluderer:

 • Bruk av dietter med sikte på å senke kolesterol i blodet;
 • Justering av kroppsvekt i henhold til indeksen for vekst
 • Utvikling av individuelle belastninger;
 • Behandling med alternativ medisin;
 • Eliminering av dårlige vaner: røyking, alkohol, etc.

Kirurgisk behandling inkluderer aterotomi, rotoblacia, koronar angioplastikk, spesielt - med stenting, samt en komplisert operasjon - aortokoronær bypass. Behandlingsmetoden er valgt avhengig av type angina og alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet.

Klassifisering av angina pectoris

Følgende klassifisering av sykdommen er akseptert:

 • På grunn av forekomsten av:
  1. Stenokardi av stress, som oppstår under påvirkning av fysisk anstrengelse;
  2. Angina av hvile, angrep som overtar pasienten under en natts søvn, og i løpet av dagen da han lyver, uten noen åpenbare forutsetninger.
 • Av naturen av kurset: Som en egen art er angina av Prinzmetal isolert.
  1. Stabil. Angrep av sykdommen fremkommer med en viss, forutsigbar frekvens (for eksempel en dag eller to, flere ganger i måneden, etc.). Den er delt inn i funksjonelle klasser (FC) fra I til IV.
  2. Ustabil. Den første oppstart (VVS), progressiv (PS), postoperativ (tidlig preinfarkt), spontan (variant, vasospastisk).

Hver art og underart har sine egne karakteristiske trekk og egenskaper ved sykdomsforløpet. La oss vurdere hver av dem.

Stabil anstrengende angina

Akademiet for medisinsk vitenskap har utført forskning om hvilke typer fysisk arbeid som personer med hjerte-og karsykdommer kan utføre uten å oppleve ubehag og bouts i form av tyngde og brystsmerter. Samtidig ble stabil stress angina delt inn i funksjonelle klasser, hvorav fire ble tildelt.

Jeg funksjonell klasse

Det kalles latent (hemmelig) angina pectoris. Karakterisert av at pasienten kan utføre nesten alle typer arbeid. Han overvinner enkelt lange avstander til fots, uten vanskeligheter å klatre trappene. Men bare hvis alt dette er gjort i en målt og for en viss tid. Når du akselererer bevegelsen, eller øker varighet og tempo i arbeidet, er det anginaangrep. Ofte skjer slike angrep med ekstreme belastninger for en sunn person, for eksempel med gjenopptakelse av sport, etter en lang pause, ytelsen av overdreven fysisk aktivitet, etc.

II funksjonelle klasse

Personer som er utsatt for angina pectoris i denne funksjonelle klassen opplever ofte anfall på bestemte tidspunkter, for eksempel om morgenen etter å ha våknet og brått oppover fra sengen. I noen manifesterer de seg etter å ha klatret trappene i et bestemt gulv, mens andre - under bevegelsen i dårlig vær. Reduksjonen i antall anfall er lettere ved riktig organisering av arbeid og distribusjon av fysisk anstrengelse. Gjør dem på optimal tid.

III funksjonell klasse

Stenokardi av stammen av denne arten er inneboende hos personer med sterk psyko-magnetisk opphisselse, hvis angrep forekommer når de beveger seg i et normalt tempo. Og overvinne trappene til gulvet for dem blir til en ekte test. Disse menneskene blir ofte utsatt for angina pectoris. De er de hyppigste sykehuspasientene, diagnostisert med CHD.

IV funksjonell klasse

Hos pasienter med angina pectoris i denne funksjonelle klassen forårsaker noen form for fysisk anstrengelse, selv ubetydelig, et angrep. Noen kan ikke engang flytte rundt i leiligheten, uten smertefulle opplevelser i brystet. Blant dem er den største andelen av pasienter som har smerte i ro.

Ustabil angina

Angina pectoris, antall anfall som kan da øke, deretter redusere; deres intensitet og varighet endres også, kalles ustabil eller utvikler seg. Ustabil angina pectoris varierer i henhold til følgende tegn:

 • Arten og alvorlighetsgraden av forekomsten:
  1. Klasse I. Den første fasen av kronisk angina. De første tegnene på sykdomsutbruddet ble notert kort før de gikk til legen. I dette tilfellet er forverringen av IHD mindre enn to måneder.
  2. Klasse II. Subakutt strøm. Smertssyndrom ble notert under hele forrige dato for besøket til legen i måneden. Men de siste to dagene var de fraværende.
  3. Klasse III. Strømmen er skarp. Angrep av angina ble observert i hvile de siste to dagene.
 • Betingelser for forekomst:
  1. Gruppe A. Ustabil, sekundær angina. Grunnen for sin utvikling er faktorer som utløser koronar hjertesykdom (hypotensjon, takyarytmi, ukontrollert hypertensjon, smittsomme sykdommer ledsaget av feber, anemi og så videre).
  2. Gruppe B. Ustabil, primær angina. Det utvikler seg i fravær av faktorer som øker løpet av IHD.
  3. Gruppe C. Tidlig postinfarkt angina. Oppstår i de kommende ukene, etter å ha lidd et akutt myokardinfarkt.
 • På bakgrunn av den terapeutiske behandlingen:
  1. Den utvikles med minst medisinske prosedyrer (eller ikke utført).
  2. Med medisineringskurset.
  3. Utviklingen fortsetter med intensiv omsorg.

Angina pectoris

Pasienter med stabil angina pectoris IV funksjonelle klasse klager nesten alltid på smertestilingen om natten, og også tidlig om morgenen da de bare våknet opp og ligger i sengen. En undersøkelse av hjerte og hemodynamiske behandler slike pasienter ved daglig, løpende overvåkning viser at angrepet er en forløper for hver økning i blodtrykket (systolisk og diastolisk) og hjertebank. Individuelt trykk var høyt i lungearterien.

Rustfrekvens - mer alvorlig angina pectoris. Oftest forekommer forekomsten av et angrep på grunn av en psykomotional belastning som forårsaker en økning i blodtrykket.

Det er mye vanskeligere å stoppe dem, siden eliminering av årsaken til forekomsten deres er fulle av visse vanskeligheter. Tross alt, som en psykomotisk byrde kan tjene noen grunn - en samtale med en lege, familie konflikt, problemer på jobben, etc.

Når et angrep av denne type angina oppstår for første gang, opplever mange mennesker en følelse av panikk. De er redd for å flytte. Etter at smerten går, opplever en person en følelse av overdreven tretthet. På pannen er det dråper med kald svette. Hyppigheten av anfall er forskjellig for alle. I noen kan de bare manifestere seg i kritiske situasjoner. Andre angrep besøkes mer enn 50 ganger om dagen.

En av typene angina pectoris er vasospastisk angina. Hovedårsaken til forekomsten av anfall er en spasme av koronarbeinene, som oppstår plutselig. Noen ganger skjer dette selv i fravær av aterosklerotiske plakk.

For mange eldre er spontan angina karakteristisk, som oppstår tidlig om morgenen, i ro eller når kroppsposisjonen endres. Det er imidlertid ingen synlige forutsetninger for angrep. I de fleste tilfeller er deres forekomst forbundet med mareritt, en underbevisst frykt for døden. Et slikt angrep kan vare litt lengre enn andre arter. Ofte stoppes det ikke med nitroglyserin. Alt dette - angina, tegnene derav ligner symptomene på hjerteinfarkt. Hvis du gjør en cardiogram, vil det sees at hjertemuskelen er under dystrofi, men tydelige tegn på et hjerteinfarkt og aktiviteten til enzymer, indikerer til ham, nei.

Angina pectoris

Til den spesielle, atypiske og svært sjeldne typen iskemisk hjertesykdom er stenokardien til Prinzmetal. Dette navnet ble gitt til ære for den amerikanske kardiologen, som først oppdaget det. Egenheten ved denne type sykdom er den sykliske forekomsten av anfall, som følger etter hverandre, med et bestemt tidsintervall. De utgjør vanligvis en serie anfall (to til fem) som alltid forekommer samtidig - tidlig om morgenen. Deres varighet kan være fra 15 til 45 minutter. Ofte er denne typen angina ledsaget av alvorlig arytmi.

Det antas at denne typen angina pectoris er en sykdom hos unge mennesker (opptil 40 år). Det forårsaker sjelden et hjerteinfarkt, men kan bidra til utvikling av livstruende brudd på hjerterytmen, for eksempel ventrikulær takykardi.

Arten av smerte i angina pectoris

De fleste med angina lider av brystsmerter. Noen beskriver det som å trykke eller kutte, andre føler det, som en stramning i halsen eller et brennende hjerte. Men mange pasienter som ikke nøyaktig kan formidle arten av smerte, da den irradierer til forskjellige deler av kroppen. At denne angina ofte indikerer en karakteristisk gestus - en knust knyttneve (en eller begge palmer) festet til brystet.

Smerter med angina følger vanligvis etter hverandre, gradvis økende og økende. Etter å ha nådd en viss intensitet, forsvinner de nesten umiddelbart. For angina pectoris er smertestart typisk på trenings tidspunktet. Smertefullt syndrom i brystet, som vises ved slutten av arbeidsdagen, etter ferdigstillelse av fysisk arbeid, har ingenting å gjøre med hjertesykdom. Ikke vær bekymret hvis smerten varer bare noen få sekunder, og forsvinner med dyp inspirasjon eller endring i posisjon.

Video: Foredrag om angina og iskemisk hjertesykdom i St. Petersburg State University

Risikogrupper

Det er funksjoner som kan provosere fremveksten av ulike typer angina pectoris. De kalles risikogrupper (risikofaktorer). Skille mellom følgende risikogrupper:

 • Uendret - faktorer som en person ikke kan påvirke (eliminere). Disse inkluderer:
  1. Arv (genetisk disposisjon). Hvis noen i familien i den mannlige linjen døde i en alder av 55 år fra hjertesykdom, er sønnen i fare for angina pectoris. Ifølge kvinnelinjen oppstår risikoen for sykdommen hvis døden er forårsaket av hjertesykdommer opp til 65 år.
  2. Race tilhørighet. Det ble notert at angina til innbyggerne i det europeiske kontinentet, spesielt de nordlige landene, er mye hyppigere enn i innbyggerne i de sørlige landene. Og den laveste prosentdelen av sykdommen - i representanter for Negroid-rase.
  3. Seksualitet og alder. I en alder av 55 år utvikler angina pectoris oftere hos menn enn hos kvinner. Dette skyldes den høye produksjonen av østrogen (kvinnelige kjønnshormoner) i denne perioden. De er en pålitelig beskyttelse av hjertet fra ulike sykdommer. Men i overgangsalderen endres bildet og risikoen for angina i representanter for begge kjønn blir lik.
 • Modifisert - en risikogruppe hvor en person kan påvirke årsakene til sykdommen. Den inneholder følgende faktorer:
  1. Overvekt (fedme). Med vekttap reduseres blodkolesterolnivået, blodtrykket reduseres, noe som alltid reduserer risikoen for angina pectoris.
  2. Diabetes mellitus. Ved å opprettholde et blodsukkernivå nær normale verdier, kan du kontrollere hyppigheten av angrep av IHD.
  3. Emosjonelle belastninger. Du kan prøve å unngå mange stressende situasjoner, og derfor redusere antall angina pectorisangrep.
  4. Forhøyet blodtrykk (hypertensjon).
  5. Lav fysisk aktivitet (hypodynami).
  6. Dårlige vaner, spesielt røyking.

Nødhjelp for angina pectoris

Personer som er diagnostisert med progressiv angina pectoris (og andre typer) er i fare for sannsynligheten for plutselig død og forekomsten av hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å vite hvordan man raskt kan takle de viktigste symptomene på sykdommen alene, og når det er nødvendig med inngrep fra medisinske fagfolk.

I de fleste tilfeller manifesteres denne sykdommen av utseendet av skarp smerte i brystområdet. Dette skyldes det faktum at myokardiet opplever oksygen sult på grunn av lavere blodtilførsel under treningen. Førstehjelp under et angrep bør rettes mot gjenoppretting av blodstrøm.

Derfor bør hver pasient med angina ha et rasktvirkende preparat for vasodilatasjon, for eksempel nitroglyserin. I dette tilfellet anbefaler leger at de tar det kort tid før påstanden om et angrep. Dette gjelder spesielt hvis en følelsesmessig utbrudd er forventet eller hardt arbeid skal utføres.

Hvis du oppdager en mann som gikk på gaten, som plutselig stoppet, veldig blek og ufrivillig berører brystet med hånden eller en knyttneve, betyr det at det fanget angrepet av koronar hjertesykdom og trenger umiddelbar hjelp med angina.

For å gi det, må du gjøre følgende:

 1. Hvis mulig, sett personen (hvis det ikke er en benk i nærheten, så direkte til bakken).
 2. Åpne brystet, unbuttoning knappen.
 3. Se etter en sparingstablet av nitroglyserin (valocordin eller Validol) og legg det under tungen.
 4. Ta tak i tiden, hvis det ikke blir bedre i løpet av ett til to minutter, må du ringe en ambulanse. I dette tilfellet, før ankomsten av leger, er det ønskelig å holde seg nær ham, prøver å involvere ham i samtalen om abstrakte emner.
 5. Etter ankomsten av leger, prøv å forklare klart legene bildet av hva som skjer siden angrepet.

I dag er hurtige tiltak nitrater tilgjengelig i ulike former, som virker umiddelbart og er mye mer effektive enn tabletter. Dette er en aerosol kalt Nitro poppy, Isotket, Nitrospray.

Metoden for deres anvendelse er som følger:

 • Rist boksen,
 • Sprøyt enheten inn i pasientens munn,
 • For å tvinge ham til å holde pusten hans, for å injisere en dose aerosol, prøver å komme under tungen.

I noen tilfeller må du kanskje injisere medisinen gjentatte ganger.

Lignende omsorg bør gis til pasienten og hjemme. Det vil fjerne et akutt angrep og kan vise seg å være salutær, uten utvikling av hjerteinfarkt.

diagnostikk

Etter å ha gitt den første nødvendige hjelpen, må pasienten nødvendigvis se en lege som vil klargjøre diagnosen og velge optimal behandling. For dette utføres en diagnostisk undersøkelse som består av følgende:

 1. En case historie er utarbeidet fra pasientens ord. Basert på pasientens klager bestemmer legen de foreløpige årsakene til sykdommen. Etter å ha kontrollert blodtrykk og hjertefrekvens, måling av hjertefrekvens, sendes pasienten til laboratoriediagnose.
 2. Laboratoriet undersøker blodprøver. Viktig er analysen for tilstedeværelsen av kolesterolplakk, som er forutsetninger for å utvikle aterosklerose.
 3. Instrumental diagnostikk utføres:
  • Holter-overvåkning, hvor pasienten i løpet av en dag bærer en bærbar opptaker, en ledende EKG-registrering og overfører all informasjon mottatt til datamaskinen. Takket være dette blir alle brudd på hjertets arbeid avslørt.
  • Last testene for å studere hjertets reaksjon til ulike typer laster. Ifølge dem er klasser av stabil angina definert. Testing utføres på tredemølle (tredemølle) eller veloergometer.
  • For å klargjøre den for diagnose smerte som ikke er grunnleggende faktorer for angina, men også eksistere i andre sykdommer er utført Multispiral computertomografi.
  • Ved å velge den optimale behandlingsmetoden (mellom konservativ og operativ), kan legen henvise pasienten til koronar angiografi.
  • Om nødvendig utføres ekkokardiografi (endovaskulær ekkokardiografi) for å bestemme alvorlighetsgraden av skaden på hjertekarene.

Video: Diagnostikk av unnvikende angina

Preparater for behandling av angina pectoris

Narkotika er nødvendig for å redusere frekvensen av anfall, redusere varigheten og forhindre utvikling av hjerteinfarkt. De anbefales for alle som lider av en hvilken som helst type angina pectoris. Et unntak er tilstedeværelsen av kontraindikasjoner for å ta dette eller det aktuelle legemidlet. Legen-kardiologen velger medisin for hver konkret pasient.

 • For rusmidler som reduserer trombogenesen inkluderer Clopidogrel, Aspirin (Acetylsalicylsyre).** Forresten, med langvarig konstant bruk av aspirin, reduseres risikoen for hjerteinfarkt med 30%.
 • Reduksjon av oksygen sult av hjertemuskelen fremmes av medisiner Bisaprolol, Atenolol, Metaprolol. Dette skyldes blokkering av stresshormoner som påvirker myokardiet og utligner ubalansen mellom behovet og gir hjertemuskler med oksygen.
 • Signifikant reduksjon i dødelige utfall i hjerte-og karsykdommer blir lettere ved å ta statiner - Atorvastina, Simvastina, etc.
 • Det er mulig å behandle angina medikamenter Lisinopril, enalapril, perindopril, og andre som tilhører den gruppe av ACE-hemmere. Disse legemidlene reduserer risikoen for hjertesvikt.
 • Gruppen av kalsiumantagonister inkluderer Diltiazem og Verapamil. Men de må brukes med forsiktighet. De er kontraindisert i syndromet til en svak sinuskode.
 • Kramper av koronarbeholdere blir utført av narkotika som er en del av nitratgruppen. Disse er mononatriumnitrat og dinitrat og nitroglyserin.

Video: Uttalelse fra en spesialist på behandling av angina med analyse av et klinisk tilfelle

Alternativ medisin for behandling av angina pectoris

I dag prøver mange å behandle ulike sykdommer ved hjelp av alternative medisinmetoder. Noen er avhengige av dem, noen ganger når de er fanatiske. Imidlertid må vi hylle det faktum at mange tradisjonelle medisiner bidrar til å takle angina angrep, uten bivirkningene som er forbundet med noen medisiner. Hvis behandling med folkemidlene utføres i forbindelse med legemiddelbehandling, er det mulig å redusere antallet anfall som forekommer betydelig. Mange urter har en beroligende og vasodilerende effekt. Og du kan bruke dem i stedet for vanlig te.

En av de mest effektive middel for å styrke hjertemuskelen og redusere risikoen for hjertesykdom og blodkar, er en blanding, som består av sitroner (6 stk.), Hvitløk (hode) og honning (1 kg). Sitroner og hvitløk knuses og helles med honning. Blandingen er infundert i to uker på et mørkt sted. Ta en teskje om morgenen (på tom mage) og om kvelden (før du går i seng).

Mer informasjon om denne og andre metoder for rensing og styrking av blodårer kan leses her.

Ikke mindre gunstig effekt gir pusteøvelser med Buteyko-metoden. Det lærer deg hvordan du puster riktig. Mange pasienter som har mestret teknikken med å utføre pusteøvelser, bli kvitt blodtrykkstøt, og lærte å temme angina, gjenvinne muligheten til å leve et normalt liv, til å engasjere seg i idrett og fysisk arbeid.

Profylakse av angina pectoris

Alle vet at den beste behandlingen for sykdommen er dens forebygging. For alltid å være i god form, og ikke å gripe hjertet til den minste økningen i lasten, er det nødvendig:

 1. Se på vekten din, prøv å forebygge fedme;
 2. For alltid glem å røyke og andre dårlige vaner;
 3. Behandle tilknyttede sykdommer i tide, som kan bli en forutsetning for utvikling av angina pectoris;
 4. Når en genetisk predisposisjon for hjertesykdom, for å vie mer tid til å styrke hjertemuskelen og øke elastisiteten i blodårene, besøke kontoret til fysioterapi og strengt følge alle rådene fra behandlende lege;
 5. Å lede en aktiv livsstil, fordi hypodynamien er en av risikofaktorene i utviklingen av angina pectoris og andre sykdommer i hjertet og blodårene.

I dag praktisk talt på alle klinikker er det rom for fysioterapi, som har til formål å forebygge ulike sykdommer og rehabilitering etter komplisert behandling. De er utstyrt med spesielle simulatorer og enheter som styrer arbeidet i hjertet og andre systemer. Legen, som er engasjert i å gjennomføre klasser i dette rommet, velger et sett med øvelser og arbeidsbelastning som passer for en bestemt pasient, med tanke på alvorlighetsgrad av sykdommen og andre funksjoner. Å besøke det kan forbedre helsen din betydelig.

Angina pectoris - hva er disse, tegn, symptomer, behandling og beredskapssorg for angina

Angina pectoris er et smertesyndrom i hjertet, forårsaket av utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen. Angina er med andre ord ikke en uavhengig sykdom, men en kombinasjon av symptomer relatert til smertesyndrom. Stenokardisk syndrom er en manifestasjon av iskemisk hjertesykdom (CHD).

Hva denne sykdommen er, hvorfor det oppstår hos mennesker, og hva er de viktigste tegnene og behandlingsmetoder som er effektive i angina pectoris, vi vil vurdere senere i artikkelen.

Angina pectoris: hva er det?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Angina pectoris er et klinisk syndrom preget av ubehag eller alvorlig brystsmerter, hovedårsaken til dette er bruddet på kransens blodtilførsel til hjertemuskelen.

Navnet er knyttet til symptomene på sykdommen, som manifesterer seg i en følelse av trykk eller kompresjon (smalstenos fra gresk), brennende følelser i hjertet (kardia), bak brystbenet, og blir til smerte.

Som en manifestasjon av kranspulsårssykdommer, forekommer angina hos nesten 50% av pasientene, og er den hyppigst forekommende formen for iskemisk hjertesykdom. Prevalensen er høyere hos menn - 5-20% (sammenlignet med 1-15% blant kvinner), med alder øker frekvensen dramatisk. Angina på grunn av spesifikke symptomer er også kjent som "angina pectoris" eller koronar hjertesykdom.

Symptomer på angina forekommer på grunn av aterosklerose i kranspulsårene - en sykdom der kolesterol er deponert på veggene og atheromatøse plakker dannes. Over tid, smalker lumen, ofte skjer en fullstendig blokkering.

klassifisering

For tiden, basert på karakteristikkene ved det kliniske kurset, er det tre hovedvarianter av angina pectoris:

Stabil angina

Stabil angina - betyr at i løpet av den forrige måneden eller lengre i pasienten var angrep av brystsmerter omtrent like i intensitet. Stabil kalles også angina pectoris, siden utviklingen av anfall er forbundet med et altfor intenst arbeid i hjertemuskelen, som er tvunget til å pumpe blod gjennom karene, hvis lumen er innsnevret med 50 til 75%.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Angina er delt inn i 4 funksjonelle klasser (FC):

 1. Angrep på brystsmerter forekommer sjelden, bare med maksimal fysisk og følelsesmessig overbelastning. Endringer i EKG er sjeldne. Lumen i koronararteriene kan innsnevres med 50%. Kanskje bare en av dem er rammet av aterosklerose.
 2. Den andre funksjonelle klassen forårsaker anfall og smerter når du klatrer trinnene, går fort, etter et rikelig måltid. De provokerende faktorene er ofte frostige vær og vind.
 3. I FC 3 er en alvorlig begrensning av fysisk aktivitet diagnostisert. Stenokardi får seg til å føle seg rolig på en flatt vei, en avstand på hundre til to hundre meter, stigende til første etasje. Angrep blir hyppig dersom pasienten røyker. Slike pasienter har angina i ro i en utsatt stilling etter et nervøst sjokk.
 4. Med FC 4 gir hver minste belastning smerte og ubehag. Ofte i en historie med en person med denne varianten av angina pectoris, kan man finne et hjerteinfarkt eller hjertesvikt i et kronisk stadium. Ofte oppstår et sint syndrom i fullstendig rolig eller til og med om natten.

Ustabil hjerteinfarkt

Hva er det Ustabil angina er preget av smertefulle angrep av varierende intensitet, varighet, uforutsigbar forekomst, for eksempel - i ro. Smerte syndrom er vanskeligere å stoppe, når du tar nitrater (nitroglycerin). Risikoen for å utvikle hjerteinfarkt er høyere, i motsetning til den stabile formen av denne patologien.

Ustabil angina deler:

 • Den første forekomsten av angina pectoris - det første angrepet var senest 30 dager.
 • Fremgang - øker alvorlighetsgraden, varigheten eller frekvensen av smertefulle angrep.
 • Spontan (Prinzmetal eller vasostatisk) - oppstår som følge av spasmer i kranspulsårene.
 • Tidlig postinfarkt angina pectoris - i perioden opptil 14 dager etter et hjerteinfarkt.

Det er også en såkalt variant angina, som ofte manifesterer seg om natten eller tidlig om morgenen. Angrep oppstår når pasienten er i ro. De varer i gjennomsnitt ca. 3-5 minutter. De blir provosert av en plutselig spasme i kranspulsårene. I dette tilfellet kan veggene på fartøyene lastes med plaketter, men noen ganger er de helt rene.

For å skille mellom stabil og ustabil angina pectoris, er det nødvendig å vurdere følgende faktorer:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • Hvilket nivå av fysisk aktivitet provoserer angina pectorisangrep;
 • varighet;
 • Effekt av nitroglyserin.

Med stabil angina blir et angrep provosert av samme nivå av fysisk eller følelsesmessig stress. I tilfelle ustabil form, blir angrepet provosert av mindre fysisk anstrengelse eller oppstår selv i ro.

Med stabil angina varighet er ikke lenger enn 5 til 10 minutter, og med ustabil angina kan det vare opptil 15 minutter.

årsaker

Risikofaktorer inkluderer arv, alder og kjønn. Menn 50-55 år er mer sannsynlig å utvikle sykdom enn kvinner. Hvis vi snakker om prosentandelen, da i alderen 45 til 54 år, angina angrep forstyrrer 2-5% av befolkningen, mens i 65-74 åringer, det øker til 10-20%.

Den ledende årsaken til angina, så vel som koronar hjertesykdom, er den atherosklerose-induserte innsnevring av koronarbeinene. Symptomer utvikles med en innsnevring av lumen i kranspulsårene med 50-70%. Jo mer uttalt atherosklerotisk stenose, jo mer alvorlige angina forekommer.

Faktorer som bidrar til fremveksten av angina angrep er:

 • Forsterket fysisk aktivitet;
 • Sterk følelsesmessig opplevelse, stress;
 • takykardi;
 • Utgang fra et varmt rom til et kaldt, kaldt og vindt vær.

De mest utsatt for angina er:

 • Personer til en mann;
 • Personer med overvekt, fedme;
 • høyt blodtrykk;
 • Avhengig av røyking, alkohol, narkotika;
 • Fans av hurtigmat;
 • Folk med stillesittende livsstil;
 • Folk som ofte blir stresset;
 • Personer med sykdommer som diabetes, hypertensjon (hypertensjon).

De første tegnene på menn og kvinner

Det mest signifikante tegn på angina er smerte. Varighet: 1-15 minutter (2-5 minutter).

Naturen av smerte: ubehag eller paroksysmal trykk, komprimere, dyp kjedelig smerte, angrepet kan beskrives som tetthet, tyngde, mangel på luft.

Lokalisering og bestråling:

 • Den vanligste lokaliseringen bak brystbenet eller venstre kant av brystbenet.
 • utstrålende til halsen, kjeve, tenner, interscapulum, minst - i albueleddet eller ledd, mastoid.

I tillegg til smerte, kan tegn være de såkalte ekvivalenter av angina pectoris. Disse inkluderer:

 • kortpustethet - en følelse av åndedretthet, både ved innånding og utånding. Dyspnø oppstår på grunn av nedsatt hjerteavslapping
 • Den uttrykte og skarpe tretthet ved lasting er en konsekvens av utilstrekkelig tilførsel av muskler med oksygen på grunn av redusert kontraktilitet i hjertet.
 • Smerte i hjertet.
 • Smertefulle opplevelser i underarmen, nakken eller ryggen, sammen med smerter i brystet.
 • Kortpustethet.
 • Økt svette.
 • Svimmelhet.
 • Angst, frykt for døden.
 • Følelsen er svak og sliten.

Følgende symptomer kan også observeres hos kvinner:

 • Hoste - et hyppig fenomen i angina pectoris. Det skjer ofte om natten i en liggende stilling. Dette skyldes stagnasjon av blod i lungesirkulasjonen.
 • Følelse av følelsesløp i fingertuppene.
 • Tilstedeværelsen av grunne puste.
 • følelser av mangel på luft;
 • en følelse av frykt og angst;
 • pasienten stønner og, på grunn av smerte, presser hånden til brystet;
 • blekhet;
 • kaldhet eller følelsesløshet i hendene
 • rask puls;
 • en følelse av hjertebank
 • økning i blodtrykk.

Symptomer på stenokardi

Karakteristiske symptomer hos voksne med angina pectoris:

 • Smertefulle opplevelser lokaliseres vanligvis i øvre eller nedre del av brystbenet (mye mindre ofte i underdelen), på hver side av eller bak den.
 • I ekstremt sjeldne tilfeller bryter angina seg i den epigastriske regionen - den kan tas som en manifestasjon av et akutt sår eller symptomer på duodenal sykdom.
 • Smerten strekker seg hovedsakelig til venstre på kroppen - arm, nakke, skulder, rygg, skulderblad, underkjeven, øreflippen.
 • Smerter med angina forekommer ofte når du går, klatrer trappene, krefter, stress, kan oppstå om natten. Angrepet av smerte varer fra 1 til 15-20 minutter. Faktorer som letter tilstanden er inntak av nitroglyserin, stående eller sittende.

Hvis det gjør vondt for mye, og smerten ruller i bølger, og nitroglyserin nesten ikke hjelper, er det presserende å ringe en ambulanse, fordi dette er et av tegnene på hjerteinfarkt.

Følgende symptomer på angina er mindre vanlige:

 • Økning i blodtrykk, som igjen provoserer manifestasjoner av hodepine, svimmelhet, svakhet.
 • Kortpustethet er et vanlig symptom på hjerteinfarkt hos hjerteinfarkt. Personen begynner å svette uten tilsynelatende grunn.
 • Angina er ofte ledsaget av forstyrrelser i hjertearbeidet, en person føler seg godt ujevn og kaotisk pulsering.
 • Det kan være kvalme, oppkast.
 • En person opplever frykt, øker motoraktiviteten.

Når det gjelder hyppigheten av angrep, er alt individ her - intervallene mellom dem utgjør noen ganger mange måneder, og noen ganger gjentar de 60 eller 100 ganger om dagen.

Under angina pectoris kan maskeres:

 • Hjerteinfarkt;
 • Sykdommer i mage-tarmkanalen (magesår, esophagus sykdommer);
 • Sykdommer i brystet og ryggraden (osteokondrose i thoracic ryggraden, helvedesild);
 • Sykdommer i lungene (lungebetennelse, pleurisy).

Husk at kun legen kan bestemme årsaken til smerte i brystet.

 • Akutt smerte i brystet, som utstråler til andre deler av kroppen.
 • Det er mulig å senke blodtrykket, akselerere puls, kald svette, økning i kroppstemperaturen med 1-2 grader.

Symptomer varer lenger enn 15 minutter, nitroglyserin og hvile hjelper ikke

 • Å trykke på eller komprimere smerter i brystet, kan gi til nakken, kjeften, armene, skuldrene.
 • Senke blodtrykk, akselerere puls, kald svette - usannsynlig.
 • Det er ingen økning i kroppstemperatur.

Pass i 2-15 minutter, hjelper hvile og nitroglyserin

Angina pectoris: symptomer og førstehjelp

Hovedtegnet på angina angrep er et plutselig smertesyndrom bak brystbenet, mens folk beskriver denne tilstanden på forskjellige måter. Noen klager på utseendet av brennende og vondt smerte med en retur til venstre arm. Andre føler seg spirende smerter, gir under skulderbladet eller i magen, halsen, halsen.

Angrepet varer vanligvis ikke mer enn 15 minutter og går alene eller etter å ha tatt nitroglyserin. Hvis denne tilstanden ikke passerer, kan det bety at et sterkt hjerteinfarkt har skjedd.

Det er mange tilfeller når symptomene på angina angrep manifesteres bare i form av ubehag i magen eller hodepine. I dette tilfellet forårsaker diagnostisering av sykdommen visse vanskeligheter.

Det er også nødvendig å skille smertefulle angina angrep fra symptomene på hjerteinfarkt. De er kortvarige, og kan lett fjernes ved å ta nitroglyserin eller nidefilin. Mens smerten med hjerteinfarkt med dette stoffet ikke er stoppet.

I tillegg med stenokardi er det ingen stagnasjon i lungene og kortpustethet, kroppstemperaturen forblir normal, pasienten opplever ikke spenning under et angrep.

Nødbehandling for angina pectoris

Direkte førstehjelpen med angina i påvente av ankomst av "førstehjelp" er i følgende punkter:

 1. Pasienten som sitter beleilig med bena senket, bør også være beroliget, og ikke tillate sine plutselige bevegelser og stigning;
 2. under tungen er gitt halvparten av en stor tablett av aspirin eller 1 av tabletten;
 3. for å lindre tilstanden er også gitt senere nitroglyserin - under tungen 1 tablett;
 4. i stedet for nitroglyserin kan brukes aerosol isoket (en enkelt dose, ikke inhalering) eller nitrolingival;
 5. bruk av nitroglyserin kan utføres dersom intervallet på tre minutter er observert, mens bruk av aerosolmedisinske preparater utføres med ett minuttintervall;
 6. Gjenbruk av narkotika er mulig bare opptil tre ganger, ellers kan det utløse en kraftig nedgang i blodtrykket.

Etter å ha gitt den første nødvendige hjelpen, må pasienten nødvendigvis se en lege som vil klargjøre diagnosen og velge optimal behandling. For dette utføres en diagnostisk undersøkelse

diagnostikk

Ved diagnostisering av en viktig rolle er gitt for å klargjøre pasientens klager, en anamnese av patologi. Kliniske symptomer blir vurdert, instrumentelle og laboratorieundersøkelser utføres for å nøyaktig bestemme alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet.

Minimumslisten over biokjemiske indikatorer for mistanke om iskemisk hjertesykdom og angina pectoris inkluderer bestemmelse av blodnivåer:

 • totalt kolesterol;
 • kolesterol av lipoproteiner med høy tetthet;
 • lavt tetthet lipoprotein kolesterol;
 • triglyserider;
 • hemoglobin;
 • glukose;
 • AST og ALT.
 • Holter overvåking. En bærbar registrar er festet til pasienten i 24 timer, fikser EKG og overfører den ekstraherte informasjonen til polyklinikkens datamaskin.
 • Testing. Hjertereaksjoner kontrolleres av ulike belastninger - et veloergometer ble opprettet for dette formålet (det kan erstattes med tredemølle).
 • Datamaskin multispiral tomografi. Det kreves for differensiering av angina fra andre plager.
 • Koronar angiografi. Legen bruker denne teknikken for å bestemme valg av behandling (operativ eller konservativ).
 • Ekkokardiografi. Bestemmer graden av skade som påvirker hjertekarrene.

Behandling av angina hos voksne

Hvordan behandle angina? Angina behandling er rettet mot smerte lindring, forhindring av hjerteinfarkt og stoppe utviklingen av aterosklerose og rensing av blodkar fra aterosklerotisk plakk.

Alle behandlingsmetoder for angina er rettet mot å oppnå følgende mål:

 • Forebygging av hjerteinfarkt og plutselig hjertedød;
 • Forebygging av sykdomsprogresjon;
 • Reduser antall, varighet og intensitet av angrep.

Medikamentterapi innebærer bruk av følgende legemidler:

 1. ACE-hemmere. De holder blodtrykket i normen, senker hjertefrekvensen.
 2. Flerumettet Omega-3 syrer, statiner, fibrater. Stabiliser og senk forekomsten av sklerotiske plakk.
 3. Platehemmere. Forhindre i koronarbeinene dannelsen av trombi.
 4. Kalsiumantagonister. Med vasospastisk angina reduseres dannelsen av koronar spasmer. Nitrater (nitroglyserin og andre). Stopp anfall.
 5. Er foreskrevet for forebygging før langvarig fysisk anstrengelse eller før en bølge av følelser.

Kirurgisk behandling

Denne typen kirurgisk behandling av sykdommen innebærer å skape en omvei for blodstrøm til det individuelle berørte område av hjertet. Under skaden er den såkalte shunten satt, denne prosedyren kalles aortokoronær bypassoperasjon.

En slik intervensjon er indisert for pasienter som har en alvorlig form for angina med redusert lumen i hjertekarrene (70% eller mer).

Kirurgisk inngrep brukes ofte i tilfeller av tidligere myokardinfarkt. Resultatet av operasjonen er restaureringen av den forstyrrede blodstrømmen i arteriene, som forsyner hjertets muskel med oksygen.

Kosthold og riktig ernæring

Kostholdet for angina pectoris tar sikte på å bremse utviklingen av aterosklerose. Det er rettet mot å eliminere lipidmetabolismeforstyrrelser, redusere vekt og forbedre blodsirkulasjonen.

Generelle næringsprinsipper:

 • Reduksjon av animalsk fett og karbohydrater (lett assimilert). Når du skal lage mat, må du kutte fett, fjern fett og hud fra fuglen som blir oppvarmet under tilberedningen. Graden av begrensning av fett og karbohydrater avhenger av pasientens vekt.
 • Normal proteininnhold.
 • Øket innholdet av linolsyre, lipotrope stoffer, kostfiber, kalium og magnesium på grunn av økningen i kostholdet av vegetabilske oljer, sjømat, grønnsaker, frukt og hytteost.
 • Øk andelen produkter som inneholder jod (havkål, blåskjell, sjøfisk, blekksprut, reker).

En person trenger kalium, den daglige normen er omtrent 300-3000 mg. Dette mikroelementet normaliserer hjerterytmer, forbedrer funksjonen til det endokrine systemet og hjertemuskelen. Inneholder kalium i følgende produkter:

 • sopp;
 • sjømat;
 • fisk;
 • svart currant;
 • kakao;
 • meieriprodukter;
 • tomater;
 • poteter,
 • persille;
 • aprikos;
 • svisker,
 • rosiner.

Produkter hvorfra du må nekte eller redusere mottaket:

 • Fett av animalsk opprinnelse, da de har mye kolesterol, og det fremmer utseendet av kolesterolplakk i karene, og som en konsekvens forårsaker aterosklerose. Dette inkluderer fett kjøtt, for eksempel svinekjøtt og fjærfe (and, gås).
 • Mel og konditori produkter, som de er rike på karbohydrater, som provoserer fedme.
 • Det er nødvendig å begrense saltinntaket, da det senker prosessen med å fjerne væske fra kroppen. Du kan erstatte saltet med urter der det i tillegg er mange vitaminer (A, B, C, PP) og mineraler (folsyre, fosfor, kalium, kalsium, jern).
 • Drikker inneholder koffein (kaffe, sterk te), siden de har en vanndrivende effekt og fjerner mye væske fra kroppen.

Folkemidlene

Før du bruker folkemetoder for angina pectoris, sørg for å konsultere en kardiolog.

 1. Ta en frisk juice av urt Leonurus 40 dråper per 2 sek. l. før du spiser i en måned. For vinterlagring bland juice med samme mengde vodka. Ta 1 ts. 3 ganger om dagen.
 2. Bland vendelrot røtter, rotstokker lakris, fennikel frukt, gress rad, ullen Panzer, blomsterstander ring (1: 2: 1: 2: 2: 2). I et glass kokende vann brygg en spiseskje av blandingen, insistere på varmen i minst en time, filtrer og drikk en tredje kopp tre ganger om dagen.
 3. I den populære behandlingen av stenokardi brukes en blanding av hvitløk og honning. Rull gjennom kjøttkvernet 5 sitroner, du kan hud, klemme saften. Legg i det 5 knuste hvitløkhoder og 0,5 liter honning, bland. Ukentlig butikk på et kjølig sted. Ta 2 p.s. hver dag i to uker.
 4. Te fra hagtorn - bringer lindring fra hjertesmerter etter kort tid med daglig bruk. Forberedelse: For 1 liter kokende vann ta 3-4 ss tørket hagtorn. For å bevare egenskapene til den medisinske planten, brygges den i termoser.

forebygging

Primær forebygging (for de som ikke har angina):

 • Strømkorreksjon.
 • Moderat fysisk aktivitet.
 • Kontroll av kolesterol og blodsukker en gang i året.
 • I nærvær av hypertensjon - et konstant inntak av antihypertensiva legemidler med blodtrykksretthet på et nivå under 140/90 mm Hg.
 • Avslag på røyking.

Sekundær profylakse (for de som lider av angina pectoris, er det mulig å redusere frekvensen og varigheten av anfall, forbedre prognosen):

 • Unngå sterk stress og overdreven fysisk anstrengelse.
 • Før fysisk aktivitet kan du ta 1 dose nitroglyserin.
 • Ta regelmessig medisiner foreskrevet av en lege, forbedre prognosen av sykdommen.
 • Behandling av samtidige sykdommer.
 • Observasjon med en kardiolog.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene