Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

I moderne medisin anses vegetativ-vaskulær dystoni ikke som en uavhengig sykdom, fordi det er en kombinasjon av symptomer som utvikler seg mot bakgrunnen av et kurs i en organisk patologi. Vaskulær dystoni ofte referert til som autonom dysfunksjon angioneurosis, psychovegetative nevrose, vasomotorisk dystoni, autonom dystoni syndrom og m. P.

Betegnelsen vaskulære dystoni ment autonom ubalanse indre homeostase av organismen (blodtrykk, puls, varmeoverføring, eleven bredde, bronkial, fordøyelses- og ekskresjonssystemer funksjoner, syntesen av insulin og adrenalin), fulgt av forandringer i vaskulær tonus og blodsirkulasjonen i vev og organer.

Grønn-vaskulær dystoni er en ekstremt vanlig lidelse og observeres hos 80% av befolkningen, en tredjedel av disse tilfellene krever terapeutisk og nevrologisk behandling. Fremveksten av de første manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni refererer som regel til barndommen eller ungdomsårene; uttalte brudd har en effekt på 20-40 år. Kvinner er utsatt for å utvikle vegetativ dysfunksjon 3 ganger mer enn menn.

Morfo-funksjonelle egenskaper av det autonome nervesystemet

De funksjoner som utføres av det autonome nervesystem (ANS) i legemet funksjoner, er det svært viktig: det utføres kontroll og regulering av aktiviteten av indre organer for å sikre opprettholdelse av homøostase - en permanent balanse mellom det indre miljøet. ANS er i sin funksjon autonom, det vil si at den ikke sender til bevisst, forsettlig kontroll og andre avdelinger i nervesystemet. Det autonome nervesystemet blir oppnådd ved regulering av mange fysiologiske og biokjemiske prosesser: å opprettholde en optimal termoregulerende blodtrykk, metabolisme, urin dannelse og fordøyelses, endokrine, kardiovaskulære, immunreaksjoner, etc...

VNS består av sympatiske og parasympatiske avdelinger, som har motsatte effekter på reguleringen av ulike funksjoner. Symptomatiske effekter av SNS inkluderer dilatasjon av eleven, økte metabolske prosesser, økt blodtrykk, redusert glatt muskelton, økt hjertefrekvens, økt respirasjon. Av det parasympatiske - innsnevring av eleven, lavere blodtrykk, øker i glatt muskeltonus, redusere hjertefrekvensen, langsom pust, økt sekretorisk funksjon av fordøyelseskjertlene, etc.

Den normale aktiviteten til VNS sikres av konsistensen av funksjonen til de sympatiske og parasympatiske avdelinger og deres tilstrekkelige respons på endringer i interne og eksterne faktorer. Brudd på balansen mellom sympatiske og parasympatiske effekter av VNC forårsaker utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni.

Årsaker og utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni

Utvikling vegetato-vaskulær dystoni hos små barn kan skyldes forstyrrelser i perinatalperioden (føtal hypoksi), p-trauma, sykdommer i nyfødte periode. Disse faktorene negativt påvirker dannelsen av det somatiske og autonome nervesystemet, bruken av funksjonene som utføres av dem. Autonom dysfunksjon i disse barna manifest av fordøyelsessykdommer (hyppig oppkast, flatulens, ustabil avføring, dårlig matlyst), emosjonell ubalanse (av økt konflikt, moodiness), utsatt for forkjølelse.

I puberteten, utvikling av de indre organer og veksten av organismen som en helhet før dannelsen av nevroendokrine regulering, noe som fører til en forverring av autonom dysfunksjon. I denne alderen, vaskulær dystoni manifestert ved smerter i hjertet, og hjertet slå uberegnelig, labilt blodtrykk, nevropsykiatriske lidelser (tretthet, nedsatt hukommelse og oppmerksomhet, raskt herdet, høy angst, irritabilitet). Grønn-vaskulær dystoni forekommer hos 12-29% av barn og ungdom.

Hos voksne pasienter, kan forekomsten av vaskulær dystoni fremkalles og forverret på grunn av virkningen av kroniske sykdommer, depresjon, stress, nevrose, traumatiske hjerneskader og ryggmargsskader, endokrine sykdommer, gastrointestinale abnormiteter, hormonelle endringer (graviditet, overgangsalder). I alle aldre, en risikofaktor for utvikling av vegetative-vaskulære dystoni er et konstitusjonelt arvelig.

Klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni

Hittil er det ikke utviklet en enkelt klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni. Ifølge ulike forfattere, varierer vegetativ dysfunksjon i henhold til et antall av følgende kriterier:

 • Ved overvekt av sympatiske eller parasympatiske effekter: sympatikotonisk, parasympatikotonisk (vagotonisk) og blandet (sympatisk-parasympatisk) type vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved forekomst av vegetative lidelser: generalisert (med interesse for flere organsystemer samtidig), systemisk (med interesse for ett organsystem) og lokal (lokal) form for vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Etter kursets alvor: latent (latent), paroksysmal (paroksysmal) og permanent (permanent) varianter av vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved alvorlighet av manifestasjoner: mild, moderat og alvorlig kurs;
 • På etiologi: primær (konstitusjonelt betinget) og sekundær (på grunn av ulike patologiske forhold) vegetativ-vaskulær dystoni.

Ved arten av anfall som kompliserer løpet av vegetativ-vaskulær dystoni, er sipppathoadrenal, vagoinsulær og blandet krise isolert. Lette kriser kjennetegnes av monosymptomatiske manifestasjoner, fortsett med uttalt vegetative skift, siste 10-15 minutter. Kriser av moderat alvorlighetsgrad har polysymptomatiske manifestasjoner, uttalte vegetative skift og en varighet på 15 til 20 minutter. Den alvorlige krisesituasjonen manifesteres av polysymptomatika, alvorlige vegetative forstyrrelser, hyperkinesi, kramper, varigheten av et angrep på mer enn en time og postcrazy asteni i flere dager.

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni

Manifestasjon av vaskulær dystoni varieres, på grunn av en mangefasettert effekt på organismen VNS regulere basisautonome funksjoner -. Åndedrett, blodgjennomstrømning, svette, urin, fordøyelse og andre symptomer på autonom dysfunksjon kan uttrykkes konstant eller manifest beslag kriser (panikkanfall, besvimelse, andre paroksysmale forhold).

Det er flere grupper av symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni grunnet overordnede forstyrrelser i aktiviteten til ulike kroppssystemer. Disse forstyrrelsene kan manifestere seg i isolasjon eller i kombinasjon med hverandre. Kardiale manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni inkluderer smerte i hjertet, takykardi, en følelse av avbrudd og fading i hjertet.

Når brudd respiratorisk regulering vaskulær dystoni manifestert respiratoriske symptomer: hurtig pust (tachypné), den manglende evne til dyp inspirasjon og full utløp, sanseinntrykk av åndenød, vekt, tett bryst, alvorlig paroksysmal dyspné, som minner om astmaanfall. Vaskulær dystoni kan manifestere forskjellige disdinamicheskimi sykdommer: vibrasjoner og veneblodtrykket, blodsirkulasjon lidelse og lymfevevet.

Vegetative forstyrrelser av termoregulering inkluderer labiliteten av kroppstemperaturen (økning til 37-38 ° C eller redusere til 35 ° C), følelser av chilliness eller følelse av varme, svette. Manifestasjonen av termoregulatoriske lidelser kan være kortsiktige, langsiktige eller permanente. Forstyrrelsen av vegetativ regulering av fordøyelsessystemet er uttrykt ved dyspeptiske lidelser: smerte og spasmer i magen, kvalme, strup, oppkast, forstoppelse eller diaré.

Vaskulær dystoni kan føre til at ulike typer av urinveier: anorgasmia når den lagres libido; smertefull, hyppig vannlating, i fravær av organisk patologi i urinveiene og lignende. g. psyko-nevrologiske manifestasjoner av vaskulær dystoni er slapphet, svakhet, tretthet ved lett belastning, redusert effektivitet, økt irritabilitet, og gråt. Pasienter lider av hodepine, meteodependent, søvnforstyrrelser (søvnløshet, overfladiske og urolig søvn).

Komplikasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni

Forløpet av vegetativ-vaskulær dystoni kan bli komplisert av vegetative kriser som forekommer hos mer enn halvparten av pasientene. Avhengig av overvekt av lidelser i denne eller den delen av det vegetative systemet, skilles sympathoadrenal, vagoinsular og blandede kriser.

Utviklingen av sympathoadrenal krise eller "panikkanfall" skjer under påvirkning av en skarp utløsning av adrenalin i blodet, som skjer under ledelsen av det vegetative systemet. Forløpet av en krise begynner med en plutselig hodepine, rask hjerterytme, kardialgi, rødme eller rødhet i ansiktet. Det er en arteriell hypertensjon, en puls raser, det er en subfebril tilstand, en rystende tremor, følelsesløp i ekstremiteter, en følelse av intens angst og frykt. Krisens slutt er like plutselig som begynnelsen; etter avslutning eller slutt - en asteni, en polyuri med tildeling av urin med lav spesifisitet.

Den vagoinsulære krisen manifesterer sig i symptomer, i mange henseender imot sympatiske effekter. Dens utvikling er ledsaget av frigjøring av insulin i blodet, en kraftig reduksjon i nivået av glukose, en økning i fordøyelsessystemet. Den vagoinsulære krisen er preget av følelser av hjertesvikt, svimmelhet, arytmier, pustevansker og en følelse av mangel på luft. Det er en nedgang i puls og redusert blodtrykk, svette, hudspyling, svakhet, mørkere i øynene.

Under krisen blir peristaltikken i tarmen intensivert, det er flatulens, rommelse, oppfordring til avføring, flytende avføring er mulig. På slutten av angrepet er det en markert post-cirrus asteni. Oftere er det blandede sympatiske parasympatiske kriser karakterisert ved aktivering av begge deler av det autonome nervesystemet.

Diagnose av vegetativ-vaskulær dystoni

Diagnostikk av vegetativ-vaskulær dystoni er vanskelig på grunn av mangfoldet av symptomer og fraværet av klare objektive parametere. Når det gjelder vegetativ-vaskulær dystoni, kan vi heller snakke om differensial diagnose og eliminering av organisk patologi i et bestemt system. For dette gjennomgår pasientene en nevrolog, en endokrinolog og en kardiolog.

Når man klargjør en anamnese, er det nødvendig å etablere en familiebyrde på autonom dysfunksjon. Pasienter med vagotoni i familien er mer sannsynlig å ha tilfeller av magesårssykdom, bronkial astma, neurodermatitt; med sympatikotoni - hypertensiv sykdom, iskemisk hjertesykdom, hypertyreose, diabetes mellitus. Hos barn med vegeto-vaskulær dystoni blir anamnese ofte belastet av den ugunstige løpet av perinatal perioden, gjentatte akutte og kroniske fokale infeksjoner.

Ved diagnostisering av vegetativ-vaskulær dystoni er det nødvendig å evaluere den første vegetative tonen og indeksene av vegetativ reaktivitet. Den opprinnelige tilstanden til VNS er beregnet til hvile på analysen av klager, hjernens EEG og EKG. Vegetative reaksjoner i nervesystemet bestemmes ved hjelp av ulike funksjonstester (ortostatisk, farmakologisk).

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni

Pasienter med vegeto-vaskulær dystoni behandles under tilsyn av en praktiserende læge, nevrolog, endokrinolog eller psykiater, avhengig av syndromets overveiende manifestasjoner. Med vegetativ-vaskulær dystoni utføres komplekse, langsiktige, individuelle terapi, tatt i betraktning arten av vegetativ dysfunksjon og dens etiologi.

Preferanser i valg av behandlinger gitt nemedikamentoznymu tilnærming: normalisering av arbeidskraft og hvile, eliminering av inaktivitet, dosert fysisk belastning, begrense effektene av emosjonell (stress, dataspill, se på TV), individ og familie psykologisk korreksjon, rasjonell og regelmessige måltider.

Positivt resultat i behandlingen av vegetativ-vaskulær dystoni er observert fra terapeutisk massasje, refleksbehandling, vannprosedyrer. Den anvendte fysioterapeutiske effekten avhenger av typen autonom dysfunksjon: vagotonia viser elektroforese med kalsium, mezaton, koffein; med sympatikotoni - med papaverin, euphyllin, brom, magnesium).

Utilstrekkelig gjenoppretting og fysioterapeutiske tiltak, er individuelt utvalgt medisinsk behandling foreskrevet. For å redusere aktiviteten av vegetative reaksjoner foreskrive sedativer (valerian, morwort, St. John's wort, melissa, etc.), antidepressiva, tranquilizers, nootropic drugs. En gunstig terapeutisk effekt er ofte glycin, gopantinsyre, glutaminsyre, komplekse vitamin- og mineralpræparater.

For å redusere manifestasjoner sympathicotonia brukt betablokkere (propranolol, propranolol), vagoton effekt - (. Schisandra preparater Eleutherococcus et al) vegetabilske psykostimulerende. Med vegeto-vaskulær dystoni, kronisk infeksjonsfokus, behandles samtidig endokrin, somatisk eller annen patologi.

Utvikling av alvorlige vegetative kriser kan i noen tilfeller kreve parenteral administrering av neuroleptika, beroligende midler, β-blokkere, atropin (avhengig av krisens form). Pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni bør gjennomgå regelmessig oppfølging (en gang hver 3-6 måneder), spesielt i høstårsperioden, når det er behov for en rekke terapeutiske tiltak.

Prognose og profylakse av vegetativ-vaskulær dystoni

Tidlig deteksjon og behandling av vegetativ-vaskulær dystoni og dens konsekvente forebygging i 80-90% av tilfellene fører til forsvinning eller en signifikant reduksjon i mange manifestasjoner og restaurering av adaptive evner hos organismen. Det ukorrigerte løpet av vegetativ-vaskulær dystoni bidrar til dannelsen av ulike psykosomatiske lidelser, psykologisk og fysisk disadaptasjon av pasienter, negativt påvirker livskvaliteten.

Et sett med tiltak for forebygging av vegetativ-vaskulær dystoni bør være rettet mot å styrke mekanismene for selvregulering av nervesystemet og øke adaptive evner hos organismen. Dette oppnås gjennom forbedring av livsstil, optimalisering av hvile, arbeid og fysisk aktivitet. Forebygging av eksacerbasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni utføres ved hjelp av sin rasjonelle terapi.

Symptomer og tegn på vegetativ-vaskulær dystoni

Vegeta-vaskulær dystoni (VSD) er ikke en uavhengig sykdom, men en sekundær manifestasjon av flere patologier, et syndrom med vanlige kliniske sykdommer. Har en arvelig disposisjon. Ifølge ulike forfattere varierer antallet VSD fra 25% til 80%.

Kommunikasjon av VSD med det autonome nervesystemet

Symptomer på vegetovaskulær dystoni er avhengig av tilstanden til det autonome nervesystemet. Hun støtter hemostase. Slike mekanismer for hemostase som kroppstemperatur, mengden sukker i blodet, arteriell trykk, syre-basebalanse, tillater en person å reagere raskt på ulike eksterne påvirkninger og irritasjoner. På grunn av regulering av vegetative reaksjoner tilpasser personen seg til endringer fra utsiden.

I det autonome nervesystemet er det to motsatte og uløselig sammenhengende avdelinger - parasympatisk og sympatisk. I Commonwealth sikrer de at alle organer og systemer fungerer normalt. Men vanligvis en person dominerer en type reaksjon (vagotonia eller sympatikotoni).

Etiologi av syndromet

Årsakene til vegetovaskulær dystoni er forbundet med et brudd på reguleringen av autonome nervøse aktiviteter, hemostase. Organiske lesjoner av nervesystemet, som regel, er fraværende. Ifølge doktrinen om ikke-spesifikke deler av den menneskelige hjerne er det segmentale og supra-segmentale strukturer i det autonome nervesystemet. Hvis deres aktiviteter (disintegrasjon) ikke er samordnet, vises tegnene på VSD. Årsakene til dette kan være følgende:

 • hormonelle endringer i kroppen;
 • nevroser;
 • organiske hjernesykdommer, hode traumer;
 • sykdommer i ulike indre organer;
 • endokrine og allergiske sykdommer;
 • ryggsmerter;
 • VSD av konstitusjonell opprinnelse.

Årsakene til VSD er grunnlaget for å klassifisere det etter grupper. Den mest omfattende er gruppen av nevroser.

Konstitusjonelle funksjoner

De første VSD symptomene på konstitusjonell opprinnelse manifesteres i en tidlig alder. Barn svinger i transport. Med et langt trekk er det kvalme og oppkast, hodepine. Barn tolererer ikke varme og stuffiness.

I stedet for å feste barnet til sport, med en gradvis økning i belastning, herding, går foreldrene ofte på feil måte. Fiks deres oppmerksomhet og barnet på patologiske symptomer, unødig ta vare på ham. Som et resultat dannes det engstelige maniske karaktertrekk. Videre er det nødvendig å behandle VSD symptomer på ulike måter og midler.

Generelle kliniske manifestasjoner

Det autonome nervesystemet er tilstede i alle organer og vev i menneskekroppen. Derfor er symptomene på VSD hos voksne forskjellige i forskjellige former, og følger mange patologier av indre organer. Av type er permanent (permanent) og paroksysmal (paroksysmal). For det autonome nervesystemet er paroksysmer mest karakteristiske. Spesielt dramatiske og levende symptomer på anfall av vegetativ dystoni manifesteres av besvimelse og panikkanfall.

Klinikken i den vegetative krisen er vanskelig å forveksle med andre manifestasjoner av VSD. Angrepet begynner plutselig. Det er en dødelig frykt for døden. Pulsen øker sterkt, hjertet "popper" ut av brystet. Øker trykket kraftig. En bølge av varme eller omvendt av kaldt sprer seg gjennom kroppen. Limbs kan dumme og konvulsivt kontrakt. Pasientene rush, ring for haster hjelp. Symptomer på et panikkanfall av VSD-ende med gjentatt tildeling av en stor mengde urin.

Gruppe av neuroser

Neurotiske manifestasjoner er typiske for alle typer vegetativ dystoni. Derfor er diskusjon av VSD symptomene i forumet en hyppig forekomst. Hovedårsaken er negative følelser. Disse inkluderer depresjon, en lang tilstand av angst, frykt, vrede, stadig hindret irritasjon eller sinne. Noen ganger voldelige positive følelser kan provosere et brudd på vegetative reaksjoner. Klinisk oppstår i disse og andre tilfeller:

 • kardiovaskulære lidelser;
 • respiratoriske lidelser;
 • gastrointestinale sykdommer;
 • endringer i termoregulering.

Symptomer på kardiovaskulær VSD er identifisert i en egen kategori. Klager minner om SSS sykdommer - angina, preinfarkt. Først av alt, viser de forskjellige smerter bak brystbenet. Smerten kan presse, brenne, skarp, kompressiv. Et viktig tegn på VSD - symptomene forsvinner ikke når du tar nitroglyserin. Slike manifestasjoner er ledsaget av en følelse av hjertesvikt, takykardi. Pulsen kan nå 100-130 slag per minutt og mer. En person føler seg uregelmessig hjerterytme. Og EKG- og Holter-overvåkning løser ikke noen patologiske endringer.

Symptomer VSD på hypertonisk type oppstår ved stress, overdreven nervøsitet. De er forbundet med en økning i tonen i den sympatiske delen av nervesystemet. Karakterisert ved en plutselig økning i systolisk (øvre trykk) over 140 mm Hg. kolonnen. Det er ikke nødvendig å bruke antihypertensive stoffer for å redusere trykk. Det kan avta ganske raskt etter å ha tatt vanlige beroligende midler - tinkturer av motherwort, valerian, corvalol. Ofte gjentatte symptomer på VSD i akutt stadium kan føre til utvikling av hypertensjon.

Med luftveissykdommer (hyperventilasjonssyndrom), er det en følelse av pusteproblemer og en følelse av mangel på luft. En ulykkelig mann innhalerer ofte luft med munnen. Han føler en klump i halsen, brystet tetthet. Symptomer på vegetovaskulær dystoni ligner bronkial og hjerteastma. Men de er ikke forbundet med lungesykdommer og bronkier, men er forårsaket av dysfunksjon i det autonome nervesystemet og er psykogene.

Brudd på mage-tarmkanalen er ledsaget av kvalme, oppkast, bøyning. En person har en appetitt eller en ukuelig følelse av sult. Følgelig mister han vekt eller plukker opp ekstra pund. Tegn på vegeto-vaskulær dystoni med tarmdysfunksjoner manifesteres ved forstoppelse og diaré (kolonsyndrom). Bekymret for tilstanden deres, prøver folk å finne årsaken til sykdommer - gastritt, magesårssykdom, enterocolitt. Faktisk handler det om neurosen.

Forstyrrelser av termoregulering hos pasienter med AFD er preget av utseende av en ikke-motivert subfiltemperatur. Forhøyet temperatur kan vedvare eller vises periodisk. Tegn VSD hos voksne er ofte manifestert av overdreven svette. I forstyrrelser av termoregulering er en person alltid kald eller lider av varme. I dette tilfellet overskrider temperaturen i rommet ikke grensene for det normale. Smittsomme sykdommer er også fraværende.

På bakgrunn av mange manifestasjoner av vegetativ dystoni, observeres VSD ofte i en blandet type. Det manifesterer seg i et ustabilt, endret blodtrykk, hjertesymptomer, panikkanfall, et brudd på termoregulering.

Gruppe av sykdommer i indre organer

En av årsakene til denne gruppen av VSD er vanning av patologiske impulser fra syke organer. Oftere fra magen, galleblæren, tarmene, nyrene.

Duodenitt, magesår, kolitt kan føre til brudd på nevrohumorale reaksjoner og utseendet av symptomer på VSD ved hypotonisk type. De forekommer både i ungdom og alder, er vanlig blant mennesker asthenisk kroppsbygg.

De viser følgende tegn:

 • lave tall for systolisk og diastolisk trykk;
 • sløvhet, svakhet, funksjonshemning;
 • økt meteosensitivitet;
 • emosjonell ustabilitet;
 • søvnforstyrrelser - døsighet eller søvnløshet.

Karakterisert av hyppige hodepine. På bakgrunn av lavt trykk 90/50 mm Hg. Innlegget kan oppstå kortpustethet, svimmelhet, besvimelse.

Andre grupper

Symptomer VSD og osteochondrosis (diskotek) følger ofte med hverandre. Vegetosovaskulær dystoni er en hyppig manifestasjon av osteokondrose i ryggraden i livmorhalskretsen. Som et resultat av degenerative prosesser komprimeres nerverotene og blodkarene i ryggraden.

Hvis osteokondrose utvikles i brystkremen, blir fingrene ofte døsige. Crawling "skumle." Ved kompresjon av nerverøtter kan smerte gis til hjerteområdet, som simulerer et hjerteinfarkt.

Symptomer VSD cervical osteochondrosis assosiert med utilstrekkelig tilførsel av hjernen med oksygen. De viser hodepine, svimmelhetangrep, kortsiktige "turer" av bevissthet.

Hvordan takle sykdommen

Behandling av symptomene på vegetovaskulær dystoni bør starte fra tidlig barndom. Bare i dette tilfellet med alder blir mange tegn utjevnet eller helt forsvunnet. Det er nødvendig å engasjere seg i rimelig sport. Gjør øvelser med fysiske øvelser på forskjellige muskelgrupper. Voksne og barn anbefales å trene kardiovaskulærsystemet. Det er mer å flytte, gå, ofte for å være ute. Gode ​​resultater er gitt ved motstridende dusj, svømming.

Narkotikabehandling av symptomer på AVR hos voksne bestemmes av typen dystoni. Lar deg kontrollere frekvensen og alvorlighetsgraden av vegetative kriser, redusere svingninger i blodtrykket. Med overvekt av sympatiske reaksjoner er terapi det samme, i vagotonia - en annen. I noen tilfeller er adaptogener nyttige, i andre beroligende midler. Men for å eliminere tegn på VSD bør legen behandle syndromets manifestasjoner.

Video om et av syndromene - panikkanfall:

Vegetativt vaskulær dystoni symptomer behandling

Vegeta-vaskulær dystoni hos voksne og barn

Les i artikkelen:

VSD kan helbredes uten medisinering i 70% av tilfellene

Vegeto-vaskulær dystoni (VSD), eller neurokirkulasjonsdysfunksjon - en patologisk tilstand i det autonome nervesystemet, noe som resulterer i utilstrekkelig tilførsel av organer og vev med oksygen.

Ifølge leger står over 80% av befolkningen i alle aldre over dette eller det aktuelle tegnet av VSD.

Vegeto-vaskulær dystoni: symptomer og tegn ^

Det autonome nervesystemet som ligger i ryggmargen og hjernen er den viktigste delen av menneskekroppen - det koordinerer helt aktiviteten til alle indre organer, kar og kjertler av intern sekresjon og sikrer deres tilpasning med endringer i det ytre miljø.

Spesielt regulerer det autonome nervesystem blodtrykk, puls, kroppstemperatur, sammensetning og mengde av interstitiell væske, blodgjennomstrømning, metabolske prosesser, tørst, sult og metthetsfølelse, er funksjonen av svettekjertlene, nyrene, tonen i muskulatur i indre organer, circadian (daglig) rytmer og mye mer.

For vegetativ vaskulær dystoni, som er en konsekvens av et brudd på vaskulær tone, er følgende symptomer typiske:

 • psykoneurologiske symptomer på VSD - svakhet, sløvhet, tretthet, lav arbeidsevne, svimmelhet, hodepine, søvnforstyrrelser, svimmelhet, nedsatt seksuell aktivitet, panikkanfall;
 • termoregulatoriske symptomer på VSD assosiert med svekket svette og termoregulering - spontan økning i kroppstemperatur, overdreven svette, feber, blits eller omvendt chilliness av lemmer;
 • vaskulær ustabilitet av arteriell og venøs press;
 • hjerte - uregelmessigheter i hjertets arbeid, rask hjerterytme og smerte i hjertet;
 • åndedrettsvern (åndedrettsvern) - kortpustethet, tyngde i brystet og følelse av mangel på luft;
 • dyspeptiske symptomer på VSD - en sammenbrudd i arbeidet i mage-tarmkanalen (forstoppelse diaré), nedsatt urinering og dyskinesi av galleblæren.

Vegeto-vaskulær dystoni: typer og årsaker ^

Den beste forebyggingen av vegeto-vaskulær dystoni er en sunn livsstil

Til tross for at det ikke foreligger en enhetlig klassifisering av VSD, er det vanlig å dele følgende typer vegeto-vaskulær dystoni:

I følge kursets art er vegetasjonsvaskulon klassifisert i følgende former:

 • permanent form for VSD - fortsetter uten skarpe hopp i pasientens tilstand;
 • paroksysmal eller paroksysmal - manifesterer seg i form av angrep (kriser eller panikkanfall), i intervaller mellom angrep, manifestasjoner av sykdommen er nesten usynlige;
 • blandet VSD (permanent-paroksysmal) - kombinerer tegn på permanente og paroksysmale former;
 • latent eller latent form - i denne typen AVI kan sykdommen ikke manifestere seg på noen måte i lang tid, til utseendet av provokerende faktorer (stress, sykdom, overmattelse).

Avhengig av brudd på kardiovaskulærsystemet:

 • hypertensive type eller vegetativ-vaskulær dystoni av hypertonisk type. Det er ledsaget av en signifikant økning i blodtrykk (145/90 - 175/95 mm Hg), noen ganger med rask hjertefrekvens, plutselig opphisselse, kulderystelser, symptomer på panikkanfall; og trykket kan øke ikke bare i perioder med følelsesmessig stress, men også i en tilstand av fullstendig hvile;
 • hypotensiv type, eller vegetativ - vaskulær dystoni hypotonisk type. I dette tilfellet er blodtrykket betydelig lavere enn normalt og når 100/50 og til og med 90/45 mm Hg. Art. og er ledsaget av sløvhet, svakhet, kortpustethet, kvalme, svette, rask tretthet hos pasienten, noen ganger besvimelse;
 • normotensive eller hjertet (hjerte) typen er avhengig av blodtrykket og hjertefrekvensen bestemmes av lidelser (langsom hjerterytme, eller omvendt, hurtig, følelse av fading og avbrudd i arbeidet i hjertet), samt smerter i brystkassen;
 • en blandet type VSD kombinerer flere symptomer og tegn som er karakteristiske for forskjellige typer.

Avhengig av årsaken til vegeto-vaskulær dystoni, er følgende typer IRR skilt:

 • arvelig,
 • smittsom - allergisk,
 • post-traumatisk,
 • psykogen (som en organisme reaksjon på stress eller en psykotraumatisk situasjon);
 • og også som følge av overdreven følelsesmessig eller fysisk overbelastning.

Vegeta-vaskulær dystoni: behandling og diagnose ^

Fra den rettidige og korrekte diagnosen VSD, avhenger suksessen til videre behandling i stor grad. Hvis du har følgende symptomer:

 • hyppig paroksysmal hodepine,
 • svakhet
 • svimmelhet,
 • økt tretthet,
 • søvnløshet,
 • Causeless angst,
 • frykt
 • hopper i blodtrykk og hjertefrekvens,
 • "Com" i halsen,
 • kortpustethet
 • smerte i hjertet og magen,
 • og også kaldt eller nummen lemmer.

- alle disse er mulige symptomer på vegetativ vaskulær dystoni, som krever øyeblikkelig legehjelp.

Du trenger ikke å lytte til skadelige råd fra venner og bekjente som "VSD er ikke en sykdom og vil gå bort uten behandling." Legene sier at ubehandlet dystoni er veldig farlig, da det kan bli komplisert av panikkanfall og andre alvorlige lidelser som oppstår gjennom en feilaktig kommando av det autonome nervesystemet og drenerer nervesystemet.

I panikkanfall (sympathoadrenal krise) begynner en person plutselig å skjelve, ofte i et overfylt sted, kveles og blir dekket med kald svette. Samtidig har han en vill frykt for døden, hans hjerte slår vildt og presset hopper.

VSD hos ungdom

Spesiell oppmerksomhet hos foreldre og leger krever vegetabilsk dystoni hos barn og ungdom. De første merkbare symptomer på sykdommen, vanligvis fra tidlig barndom - slike barn ofte er syke, konflikt, humørsyk, kan ikke tolerere noe stress (fysisk, intellektuelt, følelsesmessig) og utsatt for plutselige humørsvingninger.

Symptomer VSD hos ungdom kan også ikke skrives ut i en overgangsalder og vente på at de skal passere seg selv.

 • Hvis en tenåring er følelsesmessig ustabil,
 • svetter rikelig,
 • lett blir blek eller rødmer,
 • opplever hot flushes og press hopp

- Ifølge leger er dette ingenting annet enn tegn på autonom dystoni, derfor er det nødvendig med brådskede tiltak for å utjevne sine manifestasjoner.

Diagnose av vegetativ - vaskulær dystoni

For korrekt diagnostisering av VSD er det nødvendig å utelukke somatiske (organiske) sykdommer som gir lignende symptomer.

 • For eksempel, for å eliminere thyroid sykdom (hypertyreoidisme og hypothyroidisme), skjoldbruskkjertelen ultralyd utføres og gi blod den hormonelle aktivitet.
 • Noen ganger må du gjøre et EKG (elektrokardiogram), MR (magnetisk - resonance imaging), doplerografii fartøy (ultralyd av hjernen fartøy), besøke en øyelege og endokrinolog.
 • Og bare etter eliminering av somatiske sykdommer og full bekreftelse på diagnosen VSD, kan legen foreskrive en individuell behandling.
 • Behandling VSD skal utføres i et komplekst og i nært samspill mellom pasienten med nevrolog, terapeut, endokrinolog, oculist, psykiater, noen ganger med gynekolog.

Hvis behandlingen påbegynnes i tide, i de aller første stadiene av sykdommen, er prognosen meget gunstig og det er ofte mulig å gjøre det uten bruk av medisiner. Ifølge leger, til tross for den brede utbredelsen av VSD, trenger profesjonell behandling ikke mer enn 1/3 pasienter.

Behandling av vegetativ - vaskulær dystoni bør starte med organisering av dagens korrekte regime og et sett med generelle restorative tiltak som gir, med sin vanlige anvendelse, en utmerket terapeutisk og helbredende effekt:

 • Varigheten av en kontinuerlig natts søvn bør være minst 8 - 9 timer, bortsett fra dette, er det ønskelig å hvile, om mulig, noen timer om ettermiddagen.
 • Fysisk anstrengelse bør være vanlig og moderat, opp til en følelse av lett tretthet, spesielt ved høyt blodtrykk (over 140/90 mmHg). Nyttig svømming, sykling, lett løping (unntatt hopping), fotturer, aerobic, ski.
 • Massasje i hodet, kraftsonen og ryggen, i fravær av kontraindikasjoner og etter samråd med legen, gir en god terapeutisk effekt. Applikatorer kan brukes i tillegg til massasje (Lyapko, Kuznetsova).
 • Meget nyttig daglig kontrastdusj og vær under sollyset (fototerapi).

Kosthold med vegeto-vaskulær dystoni

 • Ernæring i VSD skal balanseres og inneholde fysiologisk nødvendige mengder fett, karbohydrater, proteiner, vitaminer og sporstoffer, spesielt i diettkalium og magnesium.
 • Kalium er funnet i tomater, poteter, kål, grønne erter, rødbeter, aubergine, bønner, sorrel, fennikel, rabarbra, aprikoser, svisker, fiken, rosiner.
 • Kilder til magnesium kan være nøtter, bønner, soya, gulrøtter, dogrose og hele korngrøt (bokhvete, havregryn, hvete).
 • Det er nødvendig å ekskludere fra menyen de mest salte, skarpe, røktene, sterke te-, kaffe-, sjokolade- og animalske fettstoffer som erstattes med vegetabilsk fett.

Hvis normalisering av diett og ernæring ikke gir den ønskede effekten, har arsenalet av leger mange moderne effektive stoffer:

 • antihypertensive stoffer (trykkreduksjon),
 • beta-blokkere (med takykardi),
 • neuroprotektorer (aktivatorer av hjernens metabolisme),
 • antioksidanter (beskytt celler fra oksidasjon og destruksjon),
 • medisiner for å forbedre blodsirkulasjonen,
 • beroligende midler (som har en beroligende, dvs. beroligende effekt),
 • antidepressiva, som bidrar til å lindre depresjon og angst.

Behandling av IRR hjemme og forebygging ^

Behandling av vegetativ vaskulær dystoni med folkemessige midler kan tjene som et godt supplement til medisinering, men bør foreskrives, som medisiner, av legen din:

 • Viden kjent beroligende effekt hagtorn, motherwort, oregano, vendelrot, peon, rød Viburnum, peppermynte, humle, Melissa, nåler - de fungerer bra for høyt blodtrykk og type som te, decoctions og bad.
 • I hypotonisk type og i fravær av søvnløshet er det mulig å bruke toningplanter som øker trykk og ytelse - eleuterococcus, ginseng, kinesisk magnolia vintre.
 • Med senket arterielt trykk er perle og aromatiske bad, sirkulære og kontrastdusjer nyttige.

I tillegg bør pasientens VSD lære å slappe av ordentlig - leger anbefaler å mestre teknikken for membranpust, noe som godt lindrer indre spenning og forbedrer blodstrømmen til hjertet og lungene.

 • Det er nødvendig å puste overfladisk - på bekostning av "en" puste dypt, stikke ut brystet, og på bekostning av "to til tre" puster dypt, tegner magen.
 • En god avslappende effekt er også gitt av spesiell gymnastikk, som gjør at du kan slappe av første konsekvent, og deretter både musklene i ansikt, nakke, skulderbelte og rygg.

Hvis årsakene til dystoni stål psykiske lidelser (stress, depresjon, kronisk tretthet, nevroser, overarbeid), i tillegg til medisiner, er det ønskelig å besøke en profesjonell terapeut som, med hjelp etablerte teknikker som hypnoterapi eller atferdsterapi, bidra til å kvitte seg med frykt, panikkanfall og fobier og gi den nødvendige psykologiske hjelpen.

Vegeto-vaskulær dystoni - hvordan å motstå?

"Terapi uten hydroterapi er en visd terapi, gjemmer sin impotens under et helt fjell av giftige eller ubrukelige legemidler."

A. Zalmanov "Hemmelig visdom av menneskekroppen".

Vegeto-vaskulær dystoni - Dette er et brudd på arbeidet i kroppens vaskulære system, noe som resulterer i utilstrekkelig tilførsel av vev og organer med oksygen.

Det er ganske ofte vegetativt-vaskulært dystoni - som hos barn (12-25%), og hos voksne (opptil 70%). Dette er en konsekvens av det faktum at det voksende tempoet i det moderne liv krever full retur av interne ressurser og krefter i prosessen med studier og arbeid.

Vegetabilsk dystoni kan utvikle seg som følge av akutte og kroniske sykdommer, søvnmangel, tretthet på jobben, feil diett, etc. Men hovedårsaken er stress.

Den hormonelle sprut og inkonsekvens i utviklingshastigheten til muskel- og kardiovaskulære systemer i skolebarn legges til grunn ved intensivstudier, spesielt under eksamener. En tenåring kan klage på svimmelhet, kvalme, hodepine - heldigvis er slike plager ikke farlige og passerer med alderen selv.

I de fleste voksne er vegetativ-vaskulær dystoni svak, forverret i lavsesongen, samt følelsesmessige sammenbrudd, overbelastning eller svekkelse av immunitet. Vanligvis tar vi ikke det for alvor - og forgjeves, siden de første symptomene på VSD er bare ett skritt før de første manifestasjonene av cerebral blodtilførsel, noe som betyr en signifikant økning i risikoen for hjerneslag - 2-3 ganger.

Hodepine, svakhet, svimmelhet, tinnitus, besvimelse, søvnløshet om natten og søvnighet på dagtid - alle disse er advarselen tegn på symptomer på vegetative-vaskulære dystoni.

Med mer nøyaktig diagnose er tre typer vegetativ-vaskulær dystoni preget:

- Hvis du ved de vanlige tegnene på tretthet, har du noen ganger en følelse av mangel på luft, klager du over hjerterytmeavbrudd, dette er en vegetativ-vaskulær dystoni av hjerte typen;

- Den hypotensive form er preget av lavt blodtrykk, generell svakhet, hodepine, forkjølelse av fingrene og tærne, en tendens til å svimme;

- Periodiske utbrudd av arterielt trykk antyder hypertensiv vegeto-vaskulær dystoni.

TALK for mer om symptomene. Siden denne sykdommen ligger på grensen til ulike sykdommer, har den egenskapene til mange plager.

Dette er psykiske lidelser, og nevrologiske, og kardiologiske og vaskulære.

Den første sfæren er psykologisk. IRR manifestert i form av økt tretthet, psykisk sårbarhet, personlighetstrekk kan bli forverret (for eksempel i en person som er utsatt for skumhet eller angst, blir disse personlighetstrekkene mer merkbare).

På andre og tredje plass er nevokardiologiske og vaskulære sykdommer. De vanligste av deres manifestasjoner: forstyrrelser i hjertearbeidet (følelsen av at hjertet "banker", "fryser", etc.); kalde hender og føtter; økt svette; "Sprang" av blodtrykk; tyngde eller smerte i hodet og templene; svimlende tilstander.

Med VSD forekommer også hudfargeendringer. Det blir blek eller cyanotisk i farge. Og hvis en blyant trekkes over huden, så er det røde eller hvite spor som ikke går over en stund. Det er såkalt nerve rødhet: etter at en mann er fidgety, vises røde flekker på ansiktets, nakkes, brystets hud, oftere dette skjer hos kvinner.

Utvendig manifesteres VSD ikke bare på huden, men også i tørrhet eller fuktighet av slimhinner. For eksempel, hvis en person er bekymret, er munnen tørr. Noen ganger på nervøs jord stiger temperaturen. Mange indre organer berøres av en tangent, for eksempel med stress i magen kan rommelen. Reagerer på stresskanalen og urinsystemet, hyppig trang til å urinere. Brutt metabolisme, en person kan begynne å miste vekt.

Folk utsatt for VSD, begynner å føle seg skarpere værendringer, de blir "meteopater".

Hva skjer med fartøyene i VSD? Deres tilstrekkelige reaksjon på interne prosesser i kroppen og ytre påvirkninger er forstyrret. Det mest levende eksempelet er besvimelse. I dette tilfellet reagerer fartøyene utilstrekkelig på svingninger i det eksterne og interne miljøet. Det er nødvendig for en person å stå opp skarpt eller på en annen måte for å forandre stillingen på stammen, hvordan hodet hans blir og mørker i øynene, noe som igjen kan føre til besvimelse. Faktum er at i normen begynner hjertet å kjøre blod raskere: fartøyene og den sunne personen oppdager ikke dette, fordi dette er fullt regulert av det autonome nervesystemet. Fartøy smalere og ekspandere nøyaktig i den grad kroppen trenger i øyeblikket.

Ved VSD ekspanderer eller ikke fartøyene mer enn nødvendig, noe som fører til utilstrekkelig oksygen og andre nødvendige stoffer som kommer inn i hjernen med blod. En rekke smerter som en person føler med VSD, oftest hodepine (migrene), ryggsmerter er knyttet til LRK-funksjoner. I denne sonen er det også et senter for dyp smertefølsomhet, som oppfatter impulser fra indre organer. Dette komplekset er et slags filter, og en person oppfatter ikke signaler fra indre organer. Og når dette senteret blir svekket, bryter filteret ut, og impulser kommer inn i personens bevissthet, som begynner å oppleve alle slags ubehagelige opplevelser. For eksempel oppfattes ufarlige impulser fra leddet som fremmede følelser - smerte. En slik person begynner å oppdage de indre prosesser av organismen mer skarpt. Han kan noen ganger føle hvordan blodtrykket hans stiger eller faller. Hvis det senkes - uttrykkes det i svekkelsen av vitalitet, rask tretthet, sløvhet, dårlig helse, svakhet i hele organismen.

Dette skyldes det faktum at det vaskulære systemet ikke fullt ut gir hjernen blod. Og med økt press føler en person hodepine, svimmelhet og andre plager. Årsaken er at blodet allerede har overskudd til hjernen. Det er beskyttende spasmer av blodkar - kroppen beskytter dermed hjernen mot trykket av for mye blod.

Risikoen for å bli syk er først og fremst de genetisk predisponerte personer, samt de som fører en stillesittende livsstil.

Ved behandling av vegetativ-vaskulær dystoni brukes fysioterapi-metoder hovedsakelig. Dette kan være en hydromassasje, fysioterapi. Kanskje du burde være interessert i metoder for auto-trening, ta et kurs av psykoterapi. Med en alvorlig manifestasjon av symptomene på vegetativ-vaskulær dystoni, akupunktur, manuell terapi og fytoterapi gir gode resultater.

Det er nødvendig å aktivere energireserver i kroppen ved hjelp av hydroterapeutiske midler, ved å bruke et begrenset antall medisiner. Hydroterapi fører til en normal fordeling av kroppsvæsker i ulike kroppshulder.

For å overvinne vaskulære problemer, er det nødvendig å revitalisere perifer sirkulasjon av blod, for å intensivere arbeidet med små kapillærer. Krenkelsen av fysiologien til spredte små kapillærer er ikke en sekundær faktor, men tværtimot en av hovedelementene i en dyp lidelse i kroppen i en hvilken som helst sykdom.

"Hvis det blir funnet et middel til å ekspandere kapillarene når de sammenpresses krampe, et middel for å stoppe lammende atoni når de blir utvidet, dersom det er funnet mulig å forbedre deres manglende permeabilitet eller dempe deres voldsomme gjennomtrengning, så det vil forbedre ernæring av vev og celler, etablert forsyne cellene med oksygen, dreneringen av vev blir tilrettelagt, energibalansen av de berørte vevene øker; celler som er i en tilstand av bio-nekrose vil bli brakt tilbake til livet, og eliminering av cellulær slagg vil bli sikret for å unngå langsom, men farlig proteinforgiftning. "

"Vann er en guddommelig gjenopprettende makt av en urolig natur, modig, uten blandinger, internt og eksternt konsumert, handler mer fullstendig og raskere enn noe annet."

Komplekset med helseforbedrende tiltak for vegetativ-vaskulær dystoni (VDD) inkluderer nødvendigvis fysioterapeutiske prosedyrer. Hydroterapi og elektroterapi er spesielt effektive. Hvis slike prosedyrer som iontoforese med kalsium, galvanisk krage, elektroslange, må du motta i et polyklinisk eller sanatorium, så er hydroterapi tilgjengelig for alle hjemme.

Hydroterapi er ekstremt effektiv for behandling av funksjonsforstyrrelser i nervesystemet og foretrekker ikke bare leger (spesielt rimelig), men også til pasientene selv (stoffet er veldig hyggelig).

Selvfølgelig er hydroterapi ikke rettet mot å eliminere årsakene til sykdommen, men ved lindring av symptomene, men for pasienten er det VIKTIG. For ham er det viktigste nettopp å forsvinne eller begrense manifestasjonene av sykdommen som plager ham, og vann er den beste måten å håndtere den på.

"Hydroterapeutiske prosedyrer med temperatur og mekaniske effekter har en gunstig effekt på symptomer forbundet med funksjonelle lidelser i det autonome nervesystemet: muskeltonen forbedrer, muskelstyrken øker. Hydroterapi på denne måten kan tjene som et mål for kamp mot muskeltrening, som hos lider manifesteres til tider ganske skarpt. " Og også nyttig for å håpe på å finne en vakker figur - fordi brenning av fett skyldes aktiv bevegelse, en stor muskelmasse. Derfor menn og miste vekt mye lettere.

"Forbedring av vaskulær tone etter hydropatiske prosedyrer påvirker blodsirkulasjonen positivt. Termiske og mekaniske stimuli påvirke de metabolske funksjoner i kroppen, og således åpenbart, og effekten av hydroterapi i den forstand forbedring av metabolske funksjoner i nervesystemet, befri det fra skadelige produkter assosiert med tretthet. "

Disse to sitatene fra grunnleggende læreboken MM Anikin og GS Varshaver "Fundamentals of Physiotherapy", Medgiz 1950.

DREAMMETODER

Russisk bad - Ikke et hjem, men et vanlig middel til selvhjelp. Det er for det første når det gjelder styrken av de gunstige effektene på kroppen. Hvert folk for restaurering av rystet helse har utviklet egne metoder og metoder. Yoga, qi-pistol, meditasjon, bønn, dampbad, badstue.

Varme, kulde og mekanisk handling når du bor i badstue (sauna) positivt påvirke tonen i det autonome nervesystemet, handle på det perifere blodsirkulasjonen, forbedrer hudens trofisme og stimulere sin funksjon.

Et av de viktigste symptomene på vegetativ-vaskulær dystoni er en unormal termoregulering av huden. Prosessen med termoregulering utføres under kontroll av nervesystemet. Badet bidrar til å tilpasse seg ulike miljøforhold og temperaturendringer, stabiliserer og normaliserer blodkarens aktivitet. Finn detaljert, interessant og nyttig informasjon om badehuset lett. Det er nok å gå til en hvilken som helst bokhandel eller lære av de kjente proffene, som absolutt er for enhver person.

Men med hypotensjon eller alvorlige symptomer på vaskulær dystoni til enhver opposisjon til denne prosedyren, andre intoleranse (Jeg, for eksempel, et bad i barndommen kan ikke stå) måtte ty til andre prosedyrer hydroterapi.

Bath. Gunstige effekter på kroppen som helhet er urtebad, takket være vitaminer, mikroceller, phytoncider som finnes i plantene. I tillegg berører inhalasjonen av urter av urter nervesystemet, normaliserer søvn.

For å fremstille et slikt bad er det nødvendig å ta 1,5 kopper blanding av tørkede urter, hell 1 liter kokende vann, kok på lav varme i 15-20 minutter, la stå i 2 timer, belastning og hell suppen i badet.

Du kan ta et bad med tillegg av en samling urter - valerian, oregano, lime blomster og morgenfrue. Det er bedre hvis vannet i badekaret er vanlig temperatur, ca 35 grader, fordi det ikke er anbefalt for kaldt bad i svært forsømte tilfeller - de er for spennende nervesystemet.

Bad med havsalt. Naturlig havsalt er ufarlig og inneholder komponentene som er nødvendige for hele organismen: kalium regulerer ernæringen av hudceller; kalsium, penetrerer cellene, gir normal blodkarakterisering; magnesium fremmer muskelavslappning (hvis du blir plaget av muskelkramper om natten, trekk en konklusjon - du har ikke nok magnesium, tilsett mat som er rik på magnesium til kostholdet ditt); brom beroliger nervesystemet; jod virker som et antiseptisk middel.

Den optimale temperaturen er 32-34 grader. Varigheten av badet er 10-12 minutter. Kurs - minst 12 prosedyrer. Så en kort pause.

Barnebad. Det er foreskrevet for tretthet, søvnløshet, sykdommer i det perifere nervesystemet. I apotek solgt barrtrøkt. Påfør det i henhold til instruksjonene. Ikke gjør barnebader selv - ikke tro oppskriftene i en rekke bøker - tenk på om du kan rive av badet ditt!

Jod-brombad. Med denne prosedyren vil du bli kvitt obsessiv hodepine, fjern tretthet, muskelspenning. Få på apoteket 100 gr. Natriumjodid og 250 g. Kaliumbromid, oppløs dem i 1 liter vann. Hell 100 ml av det resulterende konsentratet i et varmt bad (35-36 ° C), hvor du kan oppløses saltet (2 kg). Ta et bad bør være 10-12 minutter. Oppbevar gjenværende konsentrat på et mørkt sted og bruk etter behov.

Tint vann. Det har lenge vært antatt at smeltet vann bidrar til foryngelsen av kroppen. Strukturen av smeltevann er lik strukturen til den cellulære væsken i kroppen vår - i det frosne og deretter smeltevannet endres molekylernes diameter og de passerer lett gjennom cellemembranene. Derfor passerer kjemiske reaksjoner i kroppen med bruk av smeltevann raskere og bytte av salter aktiveres.

Du kan få tint vann ved å fryse vanlig vanntvann passert gjennom filteret. Muddy deler av is skrape av eller skyll med vann (disse er salter og andre skadelige kjemiske elementer). For å fjerne deuteriumet, som er farlig for helsen, er det nødvendig å fjerne raskt dannet is, når vannet bare begynner å fryse.

Med VSD for forebygging og behandling av forstyrrelser i det vaskulære systemet som brukes til 2-3 glass kaldt, kan du med isstykker smelte vann innover. Det første glasset skal være fullt om morgenen en time før måltider, og resten - om dagen. En time før neste måltid. Mengden som trengs for å gi en terapeutisk effekt, beregnet som følger: 4-6 gr. smelte vann per 1 kg vekt. Med fedme, metabolske sykdommer, bør dosen økes.

Smeltevannet kan ikke lagres lenge. Ikke bytt helt til opptørt vann. Om lag 30% smeltevann vil være nok.

KOMPRESSER OG ISOLERINGER

I den hypotensive typen VSD brukes eksitatoriske komprimerer. For å gjøre dette, ta en lang (opptil 4 m.) Og bred (minst 30 cm.) Lerret bandasje. Våt den ene enden med vann ved romtemperatur. Klem det lett og legg det krysset over brystet og baksiden; Den resterende tørre delen av bandasjen over fuktig. Forskjellen i hud og vanntemperatur fører til rask og effektiv oppvarming. Pasienten skal ligge i sengen, dekket med et varmt teppe, i 3 timer.

Hvis IRR er manifestert ved økt blodtrykk, hodepine, rush av blod til hodet (høyt blodtrykk og type), så kan vi anbefale "distraksjoner" hydroterapi: komprimere på kaviar, vifte dusj på føttene, fotbad flyt. Du kan gå langs kysten ved høyvann, hvis det er en slik mulighet. Alle disse fremgangsmåtene har termisk og mekanisk påvirkning, noe som resulterte i føttene blir rød og varm, blodet renne fra hodet, blir ansiktet blekt, smerte avtar, og trykket er normalisert.

Forstyrrelser i mage-tarmkanalen presser også ofte folk som lider av VSD. Med brudd på fordøyelsen i løpet av dagen kan du tilbringe kort (2-3 minutter) og kaldt (20-15 ° C) stillesittende bad. Hvis det er nødvendig for å normalisere tarm tonus, de anbefalte prosedyrer som for eksiterings- trinn: vifteformet dusj av ikke mer enn ett minutt, og temperaturen 20-22 ° C, eller med halv-bad vanntemperatur på 25 ° C og utgnidning strømme over kaldt vann (15-20 ° C ).

For å normalisere søvn og roe nervesystemet, om kvelden ta et bad eller en dusj - på vilje. Ikke tørk av, legg på din våte kropps pyjamas eller nattkjole og legg deg straks til sengs. Dekk halsen med et teppe. Søvn kommer til deg veldig raskt. Du kan prøve en annen måte. Våt en liten håndkle i varmt vann og klem det godt. Gå til sengs og legg et våt håndkle i magen. Topp med et tørt håndkle og ullsjal.

Når søvnløshet fra mental tretthet brukes til å helles.

Om morgenen gå ut av sengen. I en bøtte med kaldt vann, hell et lite bord eddik. Hell bøtte på deg selv (ikke på brystet, og da kan du få bronkitt) og etter at prosedyren går tilbake til sengs. Etter omtrent en time, når kroppen er fullstendig varm, kan du stå opp.

HOT BREAST WALLETS

Denne prosedyren forårsaker en økning i kapillær blodstrøm og aktiverer gassutveksling i lungene. Brett stor frottéhåndkle 2-3 ganger, slik at dens bredde er dekket brystet fra armhulene til endekanter, og plukke opp en slik lengde at den ene ende av den brettede servietten er viklet i den andre ende overlapper bryst 30-40 cm. Brett den i et håndkle rulle, som et bandasje. Så den andre håndkle, lengden er den samme som den første, men litt større, slik at den andre håndkle, brettet 2-3 ganger, overlapper i bredde av den første servietten. Det ruller også inn i et kast. Tynn ullteppe eller flanell fold i tre lag langs lengden, slik at den overlapper den brettede bredden til den andre håndklær, hvoretter teppet rull til rull, også.

Undress i midjen. Man må ha en assistent som gjør at den første håndkle i en foldet form i et kar med varmt vann (temperatur under 60 ° C; overvåke det med et termometer), fukter den (i løpet av 15-20 sekunder), trykk og raskt brytes rundt brystet ditt. På toppen av det våte må du sette et tørt håndkle og deretter et teppe. Ligge i sengen på ryggen, hake til god varm Bundle (bomull) og teppe lå i sengen en time.

Hvis du ikke har en assistent, gjør du selv denne prosedyren. For å gjøre dette, over sengen legger du et brettet 4-brett ull- eller flaneteppe på den - et tørt terryhåndkle brettet halvveis langs lengden. På toppen av et tørt håndkle, sett et godt utbredt terryhåndkle fuktet i varmt (65-70 ° C) vann, også brettet i halvparten. Ligg tilbake på alle tre lagene og vik inn på brystet først på enden av det våte håndkleet, og deretter - enden av tørkehåndkleet og deretter teppene. Dekk toppen med et quilt. Det er nødvendig å ligge ned i 20 minutter, og deretter etter prosedyren for å hvile i sengen i minst en time.

Siden 1800-tallet, for terapeutiske formål, har dusjen vært mye brukt. Sjelen er delt inn i typer:

  støv (på kroppen ikke fallende dråper og sprøytet vann), regn (på et legeme fallende tunge dråper), nål (eller dusj, når kroppen faller på det store antall små vannstråler), undervanns dusj-massasje.

All slags sjel mekanisk irriterer huden og representerer en slags akupressur. Som et resultat er metabolske prosesser aktivert i kroppen, blodsirkulasjonen i vev og organer forbedres, hormonell støtte til metabolske prosesser styrkes. Vann fjerner fra kroppen alle slaggene og metabolske produkter som kommer ut av porene som har utvidet seg under dusjen.

Dusjen og en kopp morgenkaffe er gode for de som lider av asteni og hypotensjon. Energisk tørking og en kald dusj (20 grader) som varer 15 minutter, er forfriskende. Arbeidskapasitet øker, chilliness og sløvhet reduseres, og ytterligere senking av vanntemperatur fører til en betydelig forbedring i trivsel.

Om kvelden, før du går i dvale, brukes en varm dusj med stor varighet til å normalisere søvn.

Charcots dusj har vært kjent siden 1800-tallet, og til nå har ingen sterkere innflytelse eksistert. Det burde vært et reelt teknologisk gjennombrudd for at noe nytt skal vises. Dette gjennombrudd ble laget av den russiske oppfinneren Ph.D. (Så langt, snart Dr.Sc.) A.N. Alekseev. Han klarte å komme med en måte å produsere konoidale vannforsyninger ved å støpe termoplastiske materialer. Disse er spesielle vannstråler som først har høy kinetisk energi, og for det andre endring av atferd. På en avstand på 50 cm fra utløpshullene, blir de til kvante stråler - som om de bombarderer overflaten av huden, noe som gir ekstraordinære opplevelser og en sjelden helbredende effekt.

Anmeldelser om Alexeyevs dusj fra forumet Valentina Melnikova "Cellulite is not":

  "Så, min sjel er allerede en og en halv måned, og kanskje to. Til å begynne med er jeg en "ugle" og ingen gal person. last på å sovne før 2, 3 eller til og med 4 timer på natten fungerte ikke. Å stige jeg trenger en klokke på 7, og enda tidligere (på grunn av datteren min). Nesten umiddelbart etter oppkjøpet av skumringen klokka timene i 11 øyne allerede på meg, og jeg kommer til å ligge ned senest 12, jeg kan lese fra kraften på siden 2 - fly deg straks til Morpheus. Ja! Jeg lider ikke av søvnløshet (for å bli kvitt det).

Den hatefulle cellulitten i min skumring var også skremt, nesten umiddelbart fjernet fra de stedene hvor han akkurat skulle bli behørig innkvartert; og derfra, der han allerede slo seg fast - motvillig, men forsvinner.

Hodemassasje har en gunstig effekt, ikke bare på hodebunnen og hårets skjønnhet, men lindrer også smerte (hodepine og tannpine). " "Jeg er også trudging fra sjelen, dette er den tredje dagen, og jeg vil dele mine følelser. I går kveld prøvde jeg det under vann - absolutt ikke et boblebad, men og. fint, spesielt jeg likte å kjøre dysen over huden (under vannet), trickles er så stilig som de levende nåler.

Nyt en undervannsmassasje, jeg sovnet. Da jeg umiddelbart og søt sovnet i en seng og sov som en baby. Og denne morgenen jeg vasket hodet mitt (dyse 60) og er også fornøyd - en fin milde massazhik, selv om bare vaske hodet, det vil si en kombinasjon av hyggelig og nyttig. " Charcots dusj hviler bare. Nei jeg er ganske alvorlig, vel, tilsynelatende hjemme for å ha noe sånt som et problem, vel, fortsatt Charcot fysioterapi, kompleks prosedyre, som du gjør, og deretter selvbetjening, vel, eller noen som heldig))), men min dusj er fortsatt bedre enn alle lignende. Personlig, jeg liker munnstykke med 19 hull))) stikker du liker nåler))) ligner på akupunktur)) ut av dusjen du får ut alt rosenrødt))) som en liten pattegris)))) Og for de som har problemer med tarmen (det er bare finn, besøk din hvite venn to ganger om dagen, hvis du masserer magen din med denne fantastiske dusjen))) Personlig går jeg inn i dusjen to ganger om dagen. Jeg liker veldig mye)))).

Vi må elske og skjemme oss selv))))) ".

Natalia Ilyina, presentatør av "Alt om vannbehandling" postliste.

Hvilke metoder er bedre for bruk i behandling av vegetativ-vaskulær dystoni

definisjon

Stress fører til utseende av sykdom

årsaker

Under graviditeten øker risikoen for å utvikle en sykdom

Følelsesreaksjoner, som dannes under stress, blir årsaken til feil i styringen av tonen til det viktigste for organismen i det autonome nervesystemet. Dette gjelder likt det sympatiske og parasympatiske systemet. De er veldig følsomme, slik at eventuelle problemer lett forstyrrer funksjonen deres. Det første er å endre konsistensen av avslapning og sammentrekning av blodkar. Dette medfører spasme og forstørrelse, eller spasmer med etterfølgende utvidelse. Hvis kroppen mangler blodtilførsel, forstyrres optimal justert oksygenforsyning til organer og vev. Feil i nevro-endokrin regulering forårsaker en økning i smertefølsomhet. En normal refleks i denne situasjonen blir en følelse av smerte.

Først av alt, finn ut de faktorene som indikerer diagnosen. Årsakene kan være skjult i arvelighet, stress og organ dysfunksjon.

Noen forskere foreslår at lav psyko-emosjonell stabilitet bare er en sekundær tilstand av en slik sykdom som vegetativ-vaskulær dystoni: panikkanfall og angst er forårsaket av andre årsaker. I verkene av A.M. Wayne forekomsten av en sykdom er forbundet med dysfunksjon av hjernens subkortiske-kortikale formasjoner.

I alle fall gjenkjenner moderne medisin en rekke interne faktorer som forverrer sykdommen:

  konstitusjonell og arvelig predisposition; perioder med hormonelle utbrudd og endringer i kroppen (diszovarial lidelser, pubertet, fødsel, graviditet); egenskaper av pasientens personlighet (mistenksomhet, accentuatedness, angst); hypodynami, som skjedde i barndommen; cervikal osteokondrose.

En annen gruppe faktorer inkluderer eksterne årsaker:

  iatrogenia (en smertefull lidelse som skyldes feilaktig oppførsel av legen); akutt og langvarig kronisk stress av en psykomotorisk natur; viral, tonsilogen og andre typer infeksjoner; kjemiske og fysiske effekter (mikrobølge strømmer og mikrobølgestråling, hjerne traumer, ioniserende stråling, kronisk forgiftning, hyperinsolering); alkoholmisbruk; fysisk utmattelse.

Påvirker kroppen på en kompleks måte, forstyrrer de eksterne og interne faktorene metabolsk og neurohumoral regulering av forskjellige nivåer i kardiovaskulærsystemet. I dette tilfellet er den viktigste årsaken til vegetativ-vaskulær dystoni skaden og feilfunksjonen av hjernens hypotalamiske strukturer. De utfører en integrert og koordinerende rolle i kroppen.

Konstitusjonelle faktorer fører ofte til sykdommen: En rekke prosesser har tegn på arvelighet. De kan manifesteres som:

  funksjonell mangelfullhet av de viktigste regulatoriske strukturer i hjernen, deres økte reaktivitet; egenskaper av noen metabolske prosesser; endringer i følsomheten til perifer reseptorapparat.

symptomer

Når sykdommen oppstår takykardi

Ulike manifestasjoner gjør det vanskelig å diagnostisere: Symptomene på sykdommen er forskjellige og avhenger av dens type.

Vegeto-vaskulær dystoni er preget av hjerte-, hypertensive, hypotensive manifestasjoner. Ifølge reaksjonen av kardiovaskulærsystemet, skilles ulike sykdomsformer. Symptomer kan manifestere som sammen (vegetativ-vaskulær dystoni av en blandet type), og isolert.

De mest karakteristiske tegn på manifestasjon av vegetativ-vaskulær dystoni i hjernen:

  hjertebanken (takykardi), smerte i hjertet, forstyrrelser i hans arbeid, en følelse av fading i brystkardial manifestasjoner; den manglende evne til å ta et dypt åndedrag, eller omvendt, uventet dypt åndedrag, hurtig pust, følelse av tyngde, mangel på luft, stuffiness i brystet - det puster, eller respiratoriske symptomer. Disse omfatter plutselige åndenød angrep i dens manifestasjoner likner bronkial astma, som provoserte å falle i søvn, oppvåkning frykt og angst; brudd på blodsirkulasjon i organer og vev, svingninger i venøs og arterielt trykk - disse er dysdinamiske manifestasjoner; uventede svingninger i kroppstemperatur, urimelig økning til 37-38 ° C, skarpe dråper til 35 ° C og lavere termoregulatoriske manifestasjoner. I dette tilfellet er det nødvendig å være oppmerksom på eventuelle brudd som indikerer sykdommen: temperaturen kan forandres hele tiden, lang eller omvendt, endringene vil være kortvarige; forstyrrelser i mage-tarmkanalen (diaré, forstoppelse, erctasjon, oppkast, kvalme, magesmerter) - dyspeptiske manifestasjoner; problemer av seksuell natur, mangel på orgasme med bevaret seksuell tiltrekning; brudd på urinsystemet, hyppig smertefull urinering på bakgrunn av dette systemets normale funksjon; nedsatt ytelse, slapphet, svakhet, tretthet ved relativt lave belastninger, irritabilitet, tearfulness, svimmelhet, følsomhet for vær endringer, hodepine, forstyrrelser av søvn og våkne sykluser, kort søvn, skremme under søvn.

De mest stabile tegnene på vegetativ-vaskulær dystoni er:

  hjertebank; kardialgi (smerte i hjertet); autonom dysfunksjon; respiratoriske lidelser; vaskulær dystoni; system-neurotiske lidelser.

diagnostikk

Diagnose av sykdommen bare når undersøkt av lege

Adresse til nevropatologen, hvis du antar at det er en vegeto-vaskulær dystoni - diagnostikk og behandling brukt av denne ekspert.

Om sykdommen kan indikere hyppig blekhet eller rødhet i huden, svimmelhet, mørkere i øynene etter å komme opp, brå bevegelser, paroksysmal hodepine, langsom eller rask hjerterytme, svetting, følelse av pustevansker, uregelmessig hjertefunksjon, nummenhet eller kulde i hendene, rask tretthet, redusert effektivitet, svakhet, svakhet.

I tillegg til en nevrolog, kan en kardiolog eller en terapeut bestemme vegetativ-vaskulær dystoni. De vil utelukke andre sykdommer som har samme karakter.

For diagnostikk bruk følgende metoder: elektrokardiografi, daglig registrering av et elektrokardiogram, rheovasografi. Sistnevnte metode registrerer i piktogram pulsoscillasjoner av fylling av blodkar av organer og vev.

Gastroskopi brukes til å studere mage-tarmkanalen. Det gjør det mulig å vurdere tilstanden til magehinnene i magen ved hjelp av en spesiell optisk tube-enhet med en belysningsenhet - et endoskop.

Nervesystemet er undersøkt med metoden for grafisk opptak av hjerneimpulser - elektroencefalografi og datatomografi. Sistnevnte metode får et bilde av visse lag (skiver) av menneskekroppen ved hjelp av røntgenstråler. Datatomografi korrigerer de minste endringene i absorptiviteten til de rettede strålene, noe som gjør det mulig å se områder som er utilgjengelige for en konvensjonell røntgenstråle. Samtidig er strålingsdosenivået for datatomografi mye lavere enn for en vanlig røntgenstudie.

I tillegg er endringer i nervesystemet diagnostisert ved magnetisk resonansavbildning. Denne metoden er ikke forbundet med røntgenstråling. Det lar deg få lagdelt bilder av kropper i forskjellige fly på datamaskinen. Med hjelpen blir det til og med tredimensjonale rekonstruksjoner av bestemte områder av kroppen opprettet. Ulike pulssekvenser bidrar til å oppnå en distinkt kontrast mellom normale vev og endrede strukturer.

behandling

Fysioterapi er en integrert del av behandlingen

Før du prøver å kurere vegetativ-vaskulær dystoni med medisiner, prøv å bruke ikke-medisinske metoder. Medisiner bør brukes hvis du ikke hjelper normalisering av livsstil, utflukter, turisme, tempe prosedyrer, spabehandling, slappe av i den friske luften, psykologisk trening, det vil si tiltak for forebygging av vaskulær dystoni.

Terapeutisk trening er svært viktig: øvelsene vil bidra til å etablere prosessen med blodsirkulasjon. Kostholdet normaliserer metabolske prosesser i kroppen.

Graden av fare for vegetativ-vaskulær dystoni, samt de tiltakene som den skal behandles, skal overlates til legen. Men du er selv i stand til å takle sykdomsutbruddene. Så snart du føler deg nærmer seg krisen, ta Corvalol. Rask pust kan normaliseres med en papirpose. Hvis du bruker det i ansiktet ditt, og deretter inhalerer og puster ut fra det, luften som er beriket med karbondioksid, vil angrepet passere.

Ikke glem at disse anbefalingene skal avtales med legen din.

Behandling med folkemidlene

Valerian te er brukt til å behandle sykdommen

Ikke ta til tabletter umiddelbart hvis du har en vegeto-vaskulær dystoni, siden folkemidlene er mer sparsomme, men ikke mindre effektive.

  Bruk infusjon, tilberedt av urtens oregano: 15 gr. tørkehakkede urter du trenger å helle 250 ml kokende vann og insisterer en halv time. Denne hyggelige smaken av te bør tas på 2 ss. l. for en kvart time før måltider 3-4 ganger om dagen. Tinkturen til zamaniha er nært i sine kurative egenskaper til den berømte ginsengen. Det stimulerer sentralnervesystemet i den hypotoniske typen vegetativ-vaskulær dystoni. Kjøp ferdig eller selvforberedt alkoholtinktur. For å gjøre dette, hell 1 glass zamaniha vodka og la det brygge i minst 1 uke. Ta 2-3 ganger om dagen for 30-40 dråper av stoffet før du spiser. Valerian te har en liten beroligende effekt, noe som øker spenningen i hjernebarken. Dens bruk skaper ikke bivirkninger, så behandling kan utføres i lang tid. Det er ikke vanskelig å forberede det. Trenger å hælde over natten med bratt kokende vann (1 glass) 10-15 gr. hakkede valerianrøtter. Deretter skal beholderen være tett lukket. I morgen dekanteres infusjonen og tas 3 ganger daglig før måltider til 30 ml. Lignende effekt har en infusjon av urt Leonurus. Det kan tilberedes, bay 15 gr. Gress med et glass vann. For å drikke denne urtete trenger du et halvt glass i 30-60 minutter før måltider 3-4 ganger om dagen. Beroligende virkning og senking av blodtrykk observert etter mottagelsen av den neste samlingen: Astragalus sherstistotsvetkovy (. 20 g), kjerringrokk (. ​​20 g), Bog cudweed (. 15 g), legesteinkløver (. 20 oz) av kokt vann og insisterer. Ta 4-6 uker 2-3 ganger om dagen for 1-2 ss. l. etter å ha spist.

Les Mer Om Fartøyene