Behandling av intrakranial hypertensjon

Hypertensjon er et kapasitetskoncept: For nesten alle deler av kroppen der det er blodårer, av ulike grunner, kan høyt blodtrykk oppstå. Arealet av skallen er også et unntak: intrakranial hypertensjon utvikler seg her - et sett med symptomer som i noen tilfeller er godartede, i andre - ondartet i naturen.

Hvor "presser"?

Fysiologiske trykk i kraniet - unnfanget og realisert en fremgangsmåte art regulering av vaskulær tonus og blodsirkulasjonen i hjernen, cerebrospinalvæsken produksjon, blod-hjerne-permeabilitet.

Det opprettholdes i hjernens ventrikler, epidurale og subaraknoide mellomrom og bihuler av det harde skallet.

Vanligvis er trykket i skallen 7,5-20 mm Hg. Art. Høyere tall er allerede diagnostisert som intrakranial hypertensjon og krever en detaljert undersøkelse for å finne ut årsaken til økningen og foreskrive riktig behandling.

Hvorfor "presser"?

Alt som kan øke volumet av innholdet i kraniet, forårsaker en økning i intrakranielt trykk:

 • Tumorer i hjernen;
 • hevelse;
 • Traumas av skallen og hjernen;
 • slag;
 • Økt volum av cerebrospinalvæske med hydrocephalus (ødem i hjernen) og meningitt;
 • hypoksi;
 • hypertermi;
 • Intoxicering av hjernen.

Noen av de ovennevnte grunner er ondartet i naturen (brain tumors, slag, skader i skallen og hjerne), og ofte irreversibel, er andre benigne lesjoner - det er, er det kureres, forutsatt at valget av passende behandling.

Hvordan måle?

Hjemme er det umulig å måle intrakranielt trykk: det er en ren medisinsk manipulasjon som krever faglig kunnskap og ferdigheter, samt tilgjengeligheten av spesialutstyr.

Tre metoder for måling av intrakranielt trykk hos voksne er delt:

 • subduralt;
 • epidural;
 • Måling ved bruk av et intraventrikulært kateter.

Subduralmetoden består i å innføre en spesiell skrue gjennom trepaneringshullet i skallen inn i området mellom de faste og arachnoide skallene i hjernen.

Denne metoden er ekstremt traumatisk, derfor brukes den bare i nødssituasjoner.

Den epidural-metoden måler trykket i rommet mellom kranbensene og dura materen. Som med subduralmeteknikken er det laget et trepaneringshull i skallen gjennom hvilken epidural-sensoren utløses.

Denne manipulasjonen tolereres lettere av pasienter, siden den anses mindre invasiv.

Den mest moderne og effektive måten å diagnostisere intrakranial hypertensjon er å bruke et intraventrikulært kateter til dette formålet.

Det injiseres gjennom trefinåpningen, så går instrumentet gjennom flere skall i hjernen og når venstre sidekammer.

Her har spesialister muligheten til ikke bare å måle trykket selv, men også å pumpe ut overflødig cerebrospinalvæske, cerebrospinalvæske.

Dermed er prosedyren fra rent diagnostisk til terapeutisk, noe som gjør det mulig å unngå gjentatte invasjoner, svært traumatisk for pasienten.

Enn manifesterer seg

Intrakranial hypertensjon har et helt sett symptomer som nesten ikke kan kalles spesifikt, det vil si bare i denne tilstanden. Spesialisten har rett til å mistenke en økning i trykk i skallen hos voksne hvis følgende avsløres under undersøkelsen:

 • Økt blodtrykk, ledsaget av hodepine, kvalme og oppkast;
 • Reduksjon av hjerteslag (bradykardi);
 • Ødem av papillene i de optiske nerver, sammen med forbigående synshemming;
 • Delvis lammelse av den sjette kraniale nerven;
 • Krenkelser av bevissthet.

Avhengig av lokaliseringen av sykdommen kan observeres diencephalic og cerebellar prolaps - et sett av karakteristiske symptomer, gjør det mulig for fagfolk å bestemme nøyaktig hvilken område av hjernen er mer sannsynlig at lider av høyt blodtrykk.

Dermed med diencephalisk involvering som påvirker mellomhjernen, observeres følgende mønster:

 • Cheyne-Stokes puste;
 • Manglende bevegelse av øyenbrynene oppover (lammelse av blikket oppover);
 • Innsnevringen av elevene med sin sikre reaksjon på lyset;
 • Psykiske lidelser.

Hvis blodets blodtrykk underkastes de midterste delene av den temporale loben gjennom et kutt av hjernebarnet, merker eksperter:

 • Utvidede elever uten reaksjon på lys;
 • Krenkelser av bevissthet;
 • Symptomer på lammelse av en av hjernehalvene i motsetning til stedet for forskyvning;
 • Apné eller andre uregelmessigheter i rytmen av pusten.

Når disse symptomene øker, overvåker leger intrakranialt trykk med en av de ovennevnte teknikkene og foreskriver behandling i henhold til resultatene av målingen.

Enn å behandle

Intrakranial hypertensjon krever ikke i alle tilfeller radikal behandling på sykehus: alt avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene. I tillegg er valg av terapi taktikk avhengig av årsakene til utviklingen av hypertensjon. Trykket kan normaliseres dersom kilden til økningen behandles med kirurgi, administrering av antibiotika eller andre legemidler etter legens valg.

Dermed er moderat intrakranielt trykk hos voksne som ikke ledsages av parese, respirasjonssvikt, bevissthet og mentale Viser diuretika og beroligende midler, forberedelser til blodtrykk normalisering. Du trenger også en diett og terapeutisk gymnastikkompleks.

Behandlingen av mer alvorlige former for patologi utføres kun på et sykehus og kan omfatte hyperosmolar terapi, hyperventilering, behandling med natriumthiopental. I noen tilfeller foreskrives moderate hypotermiske økter - en reduksjon i kroppstemperaturen med to til tre grader i løpet av en eller to dager.

Med en økning av intrakranialt trykk forårsaket av tumoren, er effektiv behandling med kortikosteroider, og hydrocefalus (cerebralt ødem) noen ganger brukt drenering av cerebrospinalvæske, utført i løpet av medisinske diagnostiske prosedyrer gjennom venstre ventrikkel av hjernen.

Folkemidlene

Intrakranial hypertensjon hos voksne, som kun er begrenset av økt blodtrykk, hodepine, kvalme, oppkast, behandles ved hjelp av folkemidlene.

Så, en god effekt gir infusjoner av mulberry bær, poplar knopper:

 • En håndfull bær kjeler i en liter vann, insisterer og drikker tre briller om dagen;
 • En håndfull av poppel knopper oppvarmet kvarter i et glass vann, insisterer toppet med varmt kokt vann inntil koppen og drikke hele dagen denne kokes, dele det opp i like store deler.

Disse behandlingene kan kombineres med inntak av tinkturer av beroligende og hjerterytme som regulerer urter og frukt - hagtorn, valerian, mynte.

Uansett årsakene til å øke intrakranialt trykk, krever det mest oppmerksomhet fra spesialister, siden det kan bety mange farlige sykdommer.

Behandling av intrakranial hypertensjon bør også være under oppsyn av en lege, selv om arten av økningen i trykk i det intrakranielle rommet er ganske godartet.

Intrakranial hypertensjon

Intrakranial hypertensjon Er en patologisk forandring i hjernen på grunn av en økning i trykkgradienten, som cerebrospinalvæsken beveger seg langs ledningsbanene. Intrakranial hypertensjon er utbredt og har en svært negativ effekt på alle hjernestrukturer. Vanligvis er denne patologien et sekundært syndrom som forekommer mot bakgrunnen av påvirkning av noen faktor, for eksempel traumatisk natur. Ifølge verdensstatistikken om nevrologiske patologier er intrakranial hypertensjon mer påvirket av menn, men i barndommen oppstår denne patologien like ofte blant representanter for begge kjønn.

Det bør tas i betraktning at det patomorfologiske substratet for intrakranial hypertensjon ikke bare kan fungere som en intracerebral væske, men også blod, væskefluid og til og med et svulstsubstrat.

Årsaker til intrakranial hypertensjon

Før du forstår årsakene til økt intrakranielt trykk, bør du vurdere den normale fysiologien til bevegelsen av cerebrospinalvæsken. Under normale forhold er hele hjernevævet omgitt av cerebrospinalvæske, som ligger i et lukket rom (kran) under bestemt trykk. Intracerebral væske eller cerebrospinalvæske er konstant i bevegelsestilstand, og bevegelsen skjer i en viss grad. Prosessen med fornyelse av cerebrospinalvæsken er produksjon, sirkulasjon og absorpsjon i blodet, og disse prosessene opptrer konstant med en viss regelmessighet.

I en situasjon hvor det er en overdreven opphopning av CSF, som kan være på grunn av et brudd på dens motstående suge eller økt aktivitet av sine produkter, er det en økning av trykkgradienten, hvilken væske har på hjernestrukturen. I tillegg er det en annen patogen mekanisme intrakraniell hypertensjon, er i strid med åpenheten til intrakraniale sirkulasjonsbaner, noe som er ytterst sjelden.

Dessverre, ikke i alle situasjoner, har selv uttrykt intrakraniell hypertensjon en åpenbar provoserende etiologisk faktor, og behandlingslegen må nøye verifisere årsaken til økt intrakranielt trykk. Med de skadelige effektene av denne eller den provokerende faktoren, kan mekanismer for utvikling av intrakranial hypertensjon være svært forskjellige. Så, med den tilgjengelige volumetriske utdanningen i hjernen, et eksempel som kan tjene som posthemorragisk hematom eller svulstkonglomerat, utvikler en kompresjonseffekt på hjernens strukturer. Som kompensasjonsmekanisme i denne situasjonen er det alvorlig eller moderat intrakranial hypertensjon, som preges av en progressiv kurs.

Intrakraniell hypertensjon hos spedbarn oftest utvikler som et resultat av hydrocefalus som forekommer av forskjellige årsaker (forlenget intrauterin føtal hypoksi, intrauterine infeksjoner hos fosteret neyrogruppy smittestoffer). I større grad påvirker denne patologien nyfødte barn født før forventet tid.

I den voksne pasientkategorien utvikler intrakraniell hypertensjon i nesten hvilken som helst patologisk tilstand, som er ledsaget av utviklingen av selv et minimalt ødem i hjernevævet, for eksempel posttraumatisk effekt, infeksjon av meninges, etc.

Det er en lang rekke kroniske sykdommer som kan fungere som bakgrunn for utvikling av tegn på intrakranial hypertensjon, blant annet det er kongestiv hjertesvikt og forekomst av effusjon i perikardialposen. I en situasjon der økningen i trykkgradienten av intracerebralvæsken har en lang og uttalt karakter, er det en kompensatorisk utvidelse av hjernens fluidkaviteter, som kalles hydrocephalus. Selvfølgelig kan denne tilstanden i noen tid for å eliminere manifestasjon av intrakraniell hypertensjon, men det bør huskes på at den utvidelse av hulrom i hjernen atrofi opptrer samtidig med hovedmassen av hjernen, som er meget negativ innvirkning på dens funksjon.

Symptomer og tegn på intrakranial hypertensjon

Intrakraniell hypertensjon symptom inkluderer ganske bredt spekter av kliniske manifestasjoner, slik patologi hver pasient kan gå ganske annerledes. Dessuten er en stor verdi med hensyn til utvikling av kliniske symptomer har en grad av økning av trykkgradienten i skallen. Det vanligste er smertesyndrom intrakraniell hypertensjon i varierende grad av intensitet av hodet. Patognomonisk symptomet er utseendet og alvorlighetsgraden av alvorlig smertesyndrom vanlig karakter i hodet i nattperioden fra dag som har en patogenetisk forklaring (i liggende stilling i mennesker observert øket produksjon av væske samtidig bremse prosessen med absorpsjon av cerebrospinal væske).

På toppen av økt intrakranielt trykk er pasienten bekymret for alvorlig kvalme og trang til å kaste opp, og disse patologiske forholdene har ingenting å gjøre med å spise dagen før. Selv etter oppkast, endres tilstanden til pasienter ikke til det bedre, noe som også er et patognomont tegn på intrakranial hypertensjon.

Enkel intrakraniell hypertensjon, forutsatt at det er en lang løype, bryter menneske psyko-emosjonell balanse, som er manifestert i økt oppstemthet, utbrudd av irritabilitet og tretthet, selv uten tilstedeværelse av harde fysiske anstrengelser.

innen Neurology spesialister påpeke at for pasienter med intrakraniell hypertensjon har en tendens til å klage karakteristisk for vegetativ dystoni-vaskulær manifestert i form av en skarp endring i blodtrykket, sterk svetting, følelse av hjertebank og forbigående tap av bevissthet.

Et bemerkelsesverdig, objektivt klinisk kriterium for intrakraniell hypertensjon er utseendet av "blåmerker" i projeksjonen av paraorbitalområdet, som ikke elimineres med kosmetiske midler. Siden huden i øyelokkområdet er veldig tynn, vises et forstørret venøst ​​nettverk gjennom det, noe som er en kosmetisk defekt og bringer ubehag til kvinnelige representanter.

Perioder med eksacerbasjoner av intrakranial hypertensjon har en tydelig korrelasjonsavhengighet av endringer i værforholdene i miljøet der personen som lider av denne patologien er. I forbindelse med dette faktum kan intrakranial hypertensjon tilskrives kategorien meteorologisk patologi.

I noen situasjoner markerte kronisk intrakraniell hypertensjon hos pasienter en kraftig reduksjon i seksuell lyst til motsatt kjønn, som også kan betraktes som en klinisk markør for denne patologien, som gjør det mulig å korrekt kontrollere diagnosen.

Det særegne flyten av intrakraniell hypertensjon hos spedbarn er en lang latenstid, der foreldrene ikke rapportere forekomst av symptomer som tyder på tilstedeværelsen av denne sykdommen hos barn. Denne funksjonen er på grunn av ufullkommenhet av skallen benvev på barnet (hare ledd og fjærer). Imidlertid, når det uttrykkes heve intrakranielt trykk-gradient, barnet bemerket utseendet av hele spektret av spesifikke kliniske tegn på gråt piercing, skarpe fremspring hud over til formgivnings fontanel med karakteristiske pulsering, økt beslag, oppkast og svekket bevissthet varierende grad. Oppmerksomme foreldre i perioden med økt intrakranielt trykk bemerket atferdsendring hos barnet, noe som resulterer i en rask endring av bekymringer uttrykt på apati og inaktivitet.

Til tross for all mangfold og for sykdommen kliniske manifestasjoner av intrakraniell hypertensjon, pålitelig etablere riktig diagnose nevrologer klarer bare etter påføring av instrumentelle metoder for å studere pasienten. For tiden er den mest pålitelige og samtidig sikker for livet til pasienten studier for å etablere en diagnose selv ved tidlige stadier av utviklingen av intrakraniell hypertensjon, er magnetisk resonansavbildning. Det finnes imidlertid en rekke av minimalt invasive teknikker, som kan identifiseres indirekte kriteriene på intrakraniell hypertensjon, som skal også omfatte undersøkelse av fundus TRANSKRANIELT Doppler og cerebrovaskulær og echoencephalography.

Klinisk kriterium for intrakraniell hypertensjon ved undersøkelse av fundus er deteksjon av patologisk utvidelse og utprøvde crimp venøse kar. Ved utførelse av magnetisk resonans-avbildning av en pasient med intrakraniell hypertensjon i nesten 100% av ekspansjonsvæsken blir detektert hjerne hulrom med samtidig tynning eller vakuum, hoved medulla. Intrakraniell venøs hypertensjon diagnostiseres ved brønn-Doppler studier av cerebrale kar, i hvilke det er en betydelig reduksjon i veneblodstrømmen.

Godartet intrakranial hypertensjon

I praksis, ikke bare neurologer, men også andre profiler av fagfolk ofte konfrontert med tilfeller av benign intrakraniell hypertensjon, som ansees ikke som en sykdom, men som en kompenserende mekanisme, observert i forskjellige fysiologiske tilstander. I noen nevrologiske hjelpemidler behandles denne varianten av intrakranial hypertensjon som en "falsk hjernesvulst". Risikogruppen for godartet intrakranial hypertensjon består av unge kvinner som er overvektige.

En egenskap ved denne patogenetiske formen for intrakranial hypertensjon er reversibiliteten av manifestasjonene, samt et latent gunstig kurs. Typisk oppstår etableringen av en godartet eller idiopatisk form for intrakraniell hypertensjon når ingen av spesialistene eller pasienten selv er i stand til å gjenkjenne den etiologiske faktoren som utløste hennes utvikling. I barnas aldersgruppe utvikler godartet intrakranial hypertensjon oftest etter avskaffelse av glukokortikosteroidmedikamenter, samt som bivirkning ved langvarig bruk av antibakterielle stoffer i tetracyklin-gruppen.

Debut av godartet intrakranial hypertensjon består i det periodiske utseendet av et mildt smertesyndrom i hodet, som raskt stoppes ved administrasjon av et smertestillende middel, eller gjør det selv. På dette stadiet søker pasientene nesten aldri medisinsk hjelp.

Over tid blir kliniske manifestasjoner i form av smertesyndrom i hodet mer aggressive, og angrep av slik smerte forårsaker i økende grad en langvarig lidelse i tilstanden for menneskers helse. Karakteren av hodepine med en godartet variant av intrakranial hypertensjon er beskrevet av pasienter som en diffus "sprekker" i hodet med maksimal konsentrasjon i paraorbitale og frontale områder. Et karakteristisk trekk ved smertsyndromet er intensiteten av intensiteten med helling av hodet og hodebevegelsene til membranen. Med en skarp forandring i kroppens stilling i rommet, opplever pasienter ofte svimmelhet, kvalme og til og med oppkast.

Den grunnleggende lenken i utviklingen av et program for å administrere og behandle en pasient med godartet form av intrakranial hypertensjon er en modifikasjon av hans livsstil, som består i å utvikle en individuell diett som reduserer vekten. Narkotika i diuretikumserien brukes kun i tilfelle av en markert økning i intrakranielt trykk, og det valgte stoffet i denne situasjonen er Diacarb i en enkeltdose på 250 mg oralt.

Behandling av intrakranial hypertensjon

Økning i intrakranielt trykk fremkaller ikke bare utviklingen av en klar klinisk symptomatologi, som har en svært negativ effekt på pasientens velvære, men kan også provosere utviklingen av alvorlige komplikasjoner helt opp til et dødelig utfall. I denne forbindelse er bruk av medisinske og ikke-terapeutiske tiltak den viktigste oppgaven med intrakranial hypertensjon. Konsekvensene av intrakraniell hypertensjon, underlagt det totale fraværet av terapeutiske tiltak, kan være den mest alvorlige i form av en reduksjon i intellektuelle munnhemmelige evner, et brudd på den nervøse reguleringen av indre organer, hormonell ubalanse.

Ikke medisinske behandlingsmetoder kan brukes selv i fase med ufullstendig bekreftelse av diagnosen, og de består i normalisering av drikkegruppen, utførelsen av spesielle øvelser i fysioterapiøvelser og anvendelse av fysioterapi teknikker.

Grunnlaget for den patogenetiske orienteringen av terapi for intrakraniell hypertensjon består av legemidler hvis effekt er rettet mot en samtidig reduksjon i produksjonen av cerebrospinalvæske og en intensivering av absorpsjonsprosessen av cerebrospinalvæsken. Gullstandarden i denne rollen er regimet som brukes til vanndrivende terapi. Det valgte stoffet ved eliminering av tegn på intrakranial hypertensjon i utviklingsstadiet av hydrocephalus er Diacarb i en effektiv terapeutisk dose på 250 mg, hvis farmakologiske virkning er rettet mot å redusere produksjonen av cerebrospinalvæske.

I en situasjon hvor til og med langvarig bruk av diuretiske medikamenter farmakologisk nummer ikke ha den ønskede effekt som lindring av kliniske symptomer og for normalisering instrumentelle metoder for kontroll, er det hensiktsmessig å legge glukokortikosteroidmedikamenter (Dexamethasone en initial daglig dose på 12 mg). I alvorlige intrakraniell hypertensjon neurologer tilført puls terapi, som består i parenteral administrasjon Metylprednisolon 1000 mg per dag i fem dager, og den påfølgende overgang til medikamentet i oral form. Denne ordningen er som regel supplert med utnevnelsen av Diacarb i den vanlige terapeutiske dosen.

For korreksjon påføres venøse intrakraniale hypertensjon narkotika forbedre veneblodstrøm til hjernen, som inkluderer Troxevasin i den gjennomsnittlige daglige dosen på 600 mg. Som uttrykk for symptomatisk behandling av smerter i hodet er tillatt å bruke preparater av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (Nimid et maksimalt tillatte dose på 400 mg) og protivomigrenoznyh midler (Antimigren en daglig dose som ikke overskrider 200 mg).

I markert økning av intrakranialt trykk er akseptabel parenteral administrering av hypertone oppløsninger (400 ml av 20% Mannitol oppløsning) dehydrerende virkning som realiseres ved dehydrering medulla, noe som begrenser deres anvendelse.

Ved akutt intrakranial hypertensjon, hvis forekomst har en klar forbindelse med ytelsen til en nevrokirurgisk operasjon, er bruk av medikamenter av barbituratgruppen indikert (en enkelt intravenøs injeksjon av thiopentalnatrium i en dose på 350 mg).

Hvis intrakraniell hypertensjon er karakterisert ved en progressiv ødeleggende kurs og blir ikke stoppet ved en hvilken som helst medisinske behandlingen, bør pasienten anvende kirurgisk korreksjon av sykdomstilstanden. Den vanligste metoden for palliativ kirurgi intrakraniell hypertensjon av en hvilken som helst etiologi er lumbar punktering, gjennom hvilken den mekaniske fjernelse av en liten mengde av cerebrospinalvæske (ikke mer enn 30 ml per manipulering). I noen situasjoner, har en spinalpunksjon en tydelig positiv effekt etter sin første søknad, men som oftest forekommer i remisjon etter bare noen få manipulasjoner utføres med et mangfold av 1 annenhver dag.

Langere og mer utprøvd positiv effekt på utjevning ikke bare manifestasjonene, men også de patogenetiske mekanismer for utvikling av intrakraniell hypertensjon, er gitt av den operative håndboken "lumbo-peritoneal shunting". Som en operativ behandling av synsforstyrrelser som utvikles i et sent stadium av intrakranial hypertensjon, blir dekompresjon av optisk nerveskjell påført.

Intrakranial hypertensjon - hvilken lege vil hjelpe? Hvis det er eller mistenker utviklingen av intrakranial hypertensjon, bør du umiddelbart søke råd fra slike leger som nevropatolog og terapeut.

Den viktigste symptomatologien til intrakraniell hypertensjon hos voksne

Syndromet av intrakranial hypertensjon er et farlig manifestasjon, som kan føre til en rekke alvorlige sykdommer og komplikasjoner. Først av alt, er dette uttrykk farlig på grunn av det faktum at denne sykdommen er karakterisert ved høyt blodtrykk er ikke i noen spesiell hjerneregion, og trykket i hele hjernen som en helhet. Det er under påvirkning av dette fenomenet er svært ofte, og det kan være ulike alvorlige komplikasjoner, inkludert utvikling av irreversible prosesser i hjernevevet.

Hvordan identifisere

Først av alt må man forstå at denne patologien kan være medfødt og bare ikke manifestere seg i voksen alder. Men oftest hos spedbarn manifesterer seg seg i barndommen, mens hos voksne utvikler sykdommen seg under påvirkning av en rekke provokerende faktorer. Symptomatologi vil også avhenge direkte av årsakene.

Det skal forstås at det økte trykket i skallen er forbundet med overdreven produksjon av cerebral væske. Det er derfor hodepine og andre symptomer blir mer synlig om natten eller i en periode med hvile - i liggende spinalvæske er produsert av aktiv og absorberes saktere. Det er hennes store akkumulering i kranialhulen og utøver overdreven trykk.

De provokerende faktorene

Det er ofte vanskelig å fastslå den sanne årsaken til problemet umiddelbart. Dette krever en grundig undersøkelse av pasienten, samt gjennomføring av alvorlige undersøkelser. Imidlertid har forekomsten av dette ubehagelige fenomenet ofte følgende årsaker:

 • hjerne svulst;
 • hematom. Det kan skyldes et craniocerebralt trauma eller hemorragisk hjerneslag;
 • encefalitt, meningitt;
 • ødem i hjernen.

Enkelt sagt, er problemet ofte forårsaket av fremveksten i skallen av en svulst (eller væske) som har sin egen volum og kompresjon av hjernevevet oppstår på grunn av at svulsten begynner også å okkupere et bestemt område der.

Også årsakene kan være kongestiv hjertesvikt, problemer med lungene, brudd på utstrømningen av blod gjennom venene. I alle fall er det nødvendig å etablere årsaken så snart som mulig og for å eliminere den. Bare på denne måten kan du takle problemet. Uten å fikse problemet, vil enhver terapi være ineffektiv.

Den viktigste symptomatologien

Intrakraniell hypertensjon symptomer hos voksne er svært forskjellige. Det kan manifestere seg som du vil, avhengig av sykdomsstadiet, naturen av kurset, samt de individuelle egenskapene til pasientens kropp.

Det er akseptert å skille mellom følgende hoved manifestasjoner, som er mest vanlige i denne sykdommen:

 • kvalme, oppkast. Ofte kan du legge merke til om morgenen;
 • økt nervøsitet, angst, tretthet;
 • blåmerker under øynene. De vedvarer selv med riktig livsstil og tilstrekkelig søvn. Hvis huden på blæren er litt strukket, så er det tydelig sett forstørrede fartøyer;
 • hodepine. De oppstår om natten eller om morgenen og kan ha forskjellige intensiteter. Samtidig vises de nesten hver dag;
 • Hyppige endringer i blodtrykk. I dette tilfellet ledsages disse tilstandene av en sterk hjertebank;
 • forringelse av libido;
 • sterk avhengighet av været. Med en nedgang i atmosfærisk trykk, begynner slike mennesker å føle seg mye verre.

Problemet er at disse symptomene kan være karakteristiske for en rekke andre sykdommer, så det er ofte problematisk å lage en nøyaktig diagnose.

I tillegg er det mange som rett og slett ikke betaler oppmerksomhet til slike manifestasjoner, skriver av dem for enkel tretthet eller noen særegenheter av organismen deres.

Godartet hypertensjon

Denne arten anses mindre farlig enn patologisk. Dette skyldes det faktum at komprimering av hjernen ikke er under påvirkning av sin utvisning av en fremmed kropp, men bare på grunn av eventuelle midlertidige utløsende faktorer. Noen ganger krever denne typen sykdom ikke engang noen spesiell behandling - bare vent til effekten på grunnen til grunnårsaken stopper.

På de faktorene som kan forårsake benign hypertensjon, er det vanlig å attributtere:

 • graviditet;
 • et overskudd av noe vitamin i kroppen;
 • vektig;
 • brudd på hormonell bakgrunn (muligens i overgangsalder eller pubertet).
Bli kvitt overflødig vekt

I denne situasjonen, hvis det er en mulighet til å eliminere den provokerende faktoren, er det bare nødvendig å gjøre dette (bli kvitt overflødig vekt). Siden denne prosessen er ikke en eneste dag i denne perioden bør bare bruke støttebehandling med sikte på å eliminere ubehagelige symptomer, samt å forebygge utvikling av flere uønskede livstruende komplikasjoner. Det samme er nødvendig og i tilfelle at dette er et midlertidig fenomen som ikke kan administreres (graviditet, overgangsalder).

Svært ofte, med denne typen problem, kan det være nok bare å observere et spesielt diett: minimums mengde salt som forbrukes og nedgangen i mengden væske som forbrukes. Dette og så lett bidrar til å takle problemet om et par uker. I slike tilfeller kan medisinsk terapi ikke være foreskrevet i det hele tatt.

Hva å gjøre

Så snart de første tegnene på intrakranial hypertensjon har oppstått, må du søke hjelp fra en lege så snart som mulig og gjennomgå en omfattende undersøkelse.

Bare ved å finne årsaken og omfanget av sykdommen kan du velge riktig behandling. Jo raskere dette er gjort, jo mer sannsynlig vil det være å unngå virkelig alvorlige og farlige konsekvenser for kroppen.

Metodikk for å bekjempe problemet

Hoved- og hovedmetoden for behandling er eliminering av grunnårsaken til utviklingen av dette problemet. Til å begynne med er det nødvendig å utvikle en strategi for bekjempelse av sykdommen, noe som provoserer utviklingen av denne sykdommen.

Videre, hvis hypertensjon er godartet, er diuretika primært foreskrevet. De har vanndrivende egenskaper og bidrar til fjerning av store mengder væske fra pasientens kropp. Denne gruppen medikamenter er også nødvendig i behandlingen av patologisk hypertensjon, siden patologi alltid er preget av overdreven akkumulering av væske i kranialhulen. Men med denne typen diuretika brukes det utelukkende i forbindelse med andre grupper av legemidler for å få et virkelig høyverdig og pålitelig resultat.

Etter at årsaken er eliminert, begynner behandlingen av dette symptomet direkte. I særlig alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å administrere shunts for å fjerne store mengder akkumulert cerebral væske. Men oftest er det mulig å takle problemet og konservative metoder.

Behandlingen er oftest symptomatisk:

 • normalisering av blodstrømmen, forbedring av blodtilførselen til hjernevæv;
 • narkotika for å opprettholde normal hjernefunksjon (forbedring av arbeidstanker);
 • nødvendige midler for å forbedre visjonen.

Fra hver gruppe legemidler bør velges med omhu anlegget, som mange av dem har mye kontraindikasjoner, så velg hvert medikament må være basert på den enkelte pasient, tar hensyn til grunnleggende årsakene til sykdommen - stoffet bør ikke provosere forverring av situasjonen. Alle disse legemidlene foreskrives uten feil med diuretika.

Uansett hvilken effektiv behandling som er valgt, spiller det i alle fall en meget viktig rolle ved diettoverensstemmelse.

Feil ernæring kan betydelig komplisere situasjonen og forlenge tiden som trengs for behandling i lang tid.

Samtidig er anbefalinger om ernæring svært viktig å observere selv etter fullstendig gjenoppretting. Siden det er for mye risiko i nærvær av en predisposisjon for å gjenoppbygge problemet. Det betyr ikke nødvendigvis gjenoppkomsten av en seriøs grunnårsak. Eksempel: Problemet ble provosert av meningitt. Etter fullstendig gjenoppretting er predisposisjonen fortsatt bevart, og derfor, selv med den mest forkjølte, er det ganske mulig at dette ubehagelige problemet vil oppstå igjen.

Mulige komplikasjoner

Konsekvensene av intrakranial hypertensjon hos voksne avhenger av mange faktorer:

 • Hvor raskt utvikler HGG;
 • hvilken patologi utløste denne sykdommen;
 • hvor raskt var den behandlende legen i stand til å diagnostisere og foreskrive riktig terapi.

I mangel av kvalitetsbehandling hos en voksen begynner ulike forstyrrelser i hjernens arbeid gradvis å forekomme. I begynnelsen kan dette være en forverring av intellektuelle evner, og det oppstår også alvorlige funksjonsnedsettelser - brudd på den nervøse reguleringen av de indre organene. Dette skyldes at under påvirkning av konstant komprimering begynner hjernestoffet gradvis å bli atrofiert - på grunn av klemming av det intrakraniale karet.

Hvis ytterligere behandling av intrakraniell hypertensjon ikke påbegynnes, kan dette resultere i pasientens død. Ofte, under påvirkning av for mye kompresjon, er det en forskyvning av hjernen og kile den inn i hullet i skallen. På grunn av dette er det en skarp overføring av vitale sentre, og en person kan dør for eksempel fra å stoppe pusten.

Det er mulig og fullstendig tap av syn, siden langvarig kompresjon av hjernen medfører atrofi av optisk nerve.

Oppsummering, det er verdt å merke seg igjen at denne patologien er alvorlig nok og farlig. Uten rettidig behandling kan alvorlige komplikasjoner utvikle seg veldig raskt, noe som kan føre til irreversible konsekvenser for menneskekroppen, opp til et dødelig utfall. Åå, det er i mange tilfeller ingen måte å identifisere noen spesifikke anbefalinger om hvordan du kan forhindre utbrudden av denne sykdommen, og derfor forblir det bare å overvåke helsen din nøye for å identifisere problemet på et tidlig stadium. Men fortsatt, etterlevelse av riktig livsstil, kan riktig ernæring redusere risikoen for mange alvorlige sykdommer, inkludert dette.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Intrakranial hypertensjon - hva er det, årsakene og behandlingen

Intrakranial hypertensjon er det økte trykket i kranen. Intrakranialt trykk (ICP) er den kraften som den intracerebrale væsken presser på hjernen.

Økningen skyldes som regel en økning i innholdet i kranialhulen (blod, væske, vævsvæske, fremmedvev). ICP kan periodisk øke eller redusere på grunn av endringer i miljøforhold og behovet for organismen å tilpasse seg dem. Hvis dens høye verdier vedvarer lenge, blir det diagnostisert at syndromet for intrakranial hypertensjon.

Årsakene til syndromet er forskjellige, oftest er de medfødte og ervervet patologier. Intrakraniell hypertensjon hos barn og voksne utviklet hypertensjon, ødem i hjernen, svulster, traumatisk hjerneskade, hjernebetennelse, hjernehinnebetennelse, hydrocephalus, hemoragisk hjerneslag, hjertesvikt, hematomer, abscesser.

Hva er det

Intrakranial hypertensjon er en patologisk tilstand der trykk bygger opp i skallen. Det er faktisk ikke noe mer enn økt intrakranielt trykk.

Grunnleggende begreper

Intrakranialt trykk er forskjellen i trykk i kranialhulen og atmosfærisk. Normalt er dette tallet hos voksne mellom 5 og 15 mm Hg. Patofysiologien til intrakranielt trykk er underlagt Monroe-Kelly-doktrinen.

Dette konseptet er basert på den dynamiske balansen mellom de tre komponentene:

Endringen i trykknivået til en av komponentene må føre til en kompenserende transformasjon av de andre. Dette skyldes hovedsakelig egenskapene til blod og CSF for å opprettholde konsistensen av syre-base-likevekt, det vil si fungere som buffersystemer. I tillegg har hjernevev og blodkar nok elastisitet, noe som er et ekstra alternativ for å opprettholde en tilsvarende balanse. På grunn av slike beskyttende mekanismer opprettholdes vedlikehold av normalt trykk inne i skallen.

Hvis noen årsaker fører til forstyrrelser i reguleringen (den såkalte trykkkonflikten), forekommer intrakranial hypertensjon (ICH).

Hvis det ikke er noen sentral årsak til syndromet (for eksempel med moderat hyperproduksjon av cerebrospinalvæsken eller med mindre veneus sirkulasjon), dannes godartet intrakranial hypertensjon. Kun denne diagnosen er tilstede i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer i ICD 10 (kode G93.2). Det er også et noe annet begrep - "idiopatisk intrakranial hypertensjon". Med denne tilstanden kan syndromets etiologi ikke fastslås.

Årsaker til utvikling

Oftest oppstår økningen i intrakranielt trykk fra brudd på sirkulasjon av cerebrospinalvæske (CSF). Dette er mulig med en økning i produksjonen, et brudd på utstrømningen, en forringelse i absorpsjonen. Sirkulasjonsforstyrrelser forårsaker dårlig arteriell strømning og stagnasjon i venøs område, noe som øker totalt volum av blod i kranialhulen og fører også til økt intrakranielt trykk.

Generelt kan de vanligste årsakene til intrakranial hypertensjon være:

 • svulster i kranialhulen, inkludert metastaser av svulster av annen lokalisering;
 • inflammatoriske prosesser (encefalitt, meningitt, abscess);
 • medfødte misdannelser i tankene bygninger, fartøyer av skallen (-perforerte utløpskanalen cerebrospinalvæske, Arnold-Chiari anomali, og så videre);
 • craniocerebral trauma (hjernerystelser, blåmerker, intrakranielle hematomer, fødselstrauma, og så videre);
 • akutte og kroniske sykdommer i cerebral sirkulasjon (slag, trombose av bindevevene i dura mater);
 • sykdommer i andre organer som fører til vanskeligheter med utstrømning av venøst ​​blod fra kranialhulen (hjertesykdommer, obstruktiv lungesykdom, neoplasmer i nakken og mediastinum og andre);
 • forgiftning og metabolske forstyrrelser (forgiftning med alkohol, bly, karbonmonoksid, egne metabolitter, for eksempel med levercirrhose, hyponatremi og så videre).

Dette er selvsagt langt fra alle mulige situasjoner som fører til utvikling av intrakranial hypertensjon. Separat vil jeg gjerne si om eksistensen av den såkalte godartede intrakraniale hypertensjonen, når økningen i intrakranielt trykk ser ut som om det ikke er noen grunn.

symptomer

Dannelsen av klinisk hypertensiv syndrom, karakteren av manifestasjoner avhenger av lokalisering av den patologiske prosessen, dens prevalens og utviklingshastighet.

Syndromet av intrakranial hypertensjon manifesteres av slike symptomer:

 1. Hodepine av økt frekvens eller alvorlighetsgrad (en voksende hodepine) oppstår iblant fra søvn, ofte den tvingede posisjonen til hodet, kvalme, gjentatt oppkast. Det kan bli komplisert av hoste, en smertefull trang til å urinere og avfeire, som Valsalvas manøvreringshandlinger. Mulig frustrasjon av bevissthet, kramper. Ved langvarig eksistens blir visuelle forstyrrelser tilsatt.
 2. Historien kan omfatte traumer, iskemi, meningitt, en shunt av cerebrospinalvæsken, forgiftning med bly eller med en metabolsk lidelse (Ray's syndrom, diabetisk ketoacidose). Nyfødte med blødning i hjernens ventrikler eller med meningomyelocele har en predisponering for intrakraniell hydrocephalus. Barn med blå hjertesykdom har en predisposisjon til en abscess, barn med seglcelle sykdom kan bli funnet å ha et slag som fører til intrakranial hypertensjon.

Objektive tegn på intrakraniell hypertensjon er ødem i den optiske nerveskiven, økt cerebrospinalvæsketrykk, økt osmotisk trykk i ekstremitetene, typiske radiografiske forandringer i beinets bein. Det skal huskes at disse tegnene ikke vises umiddelbart, men etter lang tid (unntatt for å øke trykket i cerebrospinalvæsken).

Også skille slike tegn som:

 • tap av appetitt, kvalme, oppkast, hodepine, døsighet;
 • uoppmerksomhet, redusert evne til å vekke;
 • ødem i optisk nerveplate, parese av utsikten oppover;
 • økt tone, en positiv refleks av Babinsky;

Med en signifikant økning i intrakranielt trykk kan det være en bevissthetstilstand, kramper, viscerale-vegetative forandringer. Når hjernestammen strukturer er dislocated og kile, bradykardi, respiratorisk svikt, elevernes reaksjon på lyset reduseres eller forsvinner, og det systemiske arterietrykket stiger.

Intrakranial hypertensjon hos barn

Hos barn er det to typer patologi:

 1. Syndromet vokser sakte i de første månedene av livet, når fontaneller ikke er stengt.
 2. Sykdommen utvikler seg raskt hos barn etter et år, når sømmer og fontaneller har stengt.

Hos barn opptil et år på grunn av åpne kraniale suturer og fontaneller, er symptomatologien vanligvis ikke uttrykt. Kompensasjon oppstår på grunn av åpningen av suturer og fontaneler og økningen i volumet av hodet.

For den første typen patologi er følgende symptomer karakteristiske:

 • oppkast skjer flere ganger om dagen;
 • babyen sover litt;
 • kranial suturer divergerer;
 • Barnet kaller ofte og lenge uten grunn.
 • fontanelles svulmer, pulsering i dem er ikke hørbar;
 • under huden er blodårene tydelig synlige;
 • barn forsinker i utviklingen, senere begynner de å holde et hode og sitte;
 • Hodeskallen er ikke stor etter alder;
 • kraniet bein er dannet uforholdsmessig, pannen utstikker unaturlig;
 • når barnet ser ned, er et hvitt bånd av øyebollproteinet synlig mellom iris og øvre øyelokk.

Hver av disse skiltene indikerer ikke et økt trykk inne i skallen, men tilstedeværelsen av minst to av dem er en anledning til å undersøke et barn.

Når bregner og kraniale suturer vokser, blir manifestasjoner av intrakranial hypertensjon uttalt. På dette tidspunktet har barnet følgende symptomer:

 • konstant oppkast;
 • angst;
 • kramper;
 • bevissthetstap.

I dette tilfellet må du alltid ringe til en ambulanse.

Syndromet kan utvikle seg og i eldre alder. Hos barn på to år manifesterer sykdommen seg som følger:

 • Funksjonene i følelsesorganene er forstyrret på grunn av akkumulering av cerebrospinalvæske;
 • det er oppkast;
 • om morgenen, når oppvåkning opptrer, opptrer hodepine, som presser på øynene;
 • når du løfter, svakes eller avtar smerten på grunn av utstrømningen av cerebrospinalvæsken;
 • Barnet legger seg bak i veksten, har overvekt.

Økt ICP hos barn fører til forstyrrelser i utviklingen av hjernen, så det er viktig å oppdage patologi så tidlig som mulig.

Godartet intrakranial hypertensjon (DVG)

Dette er en av varianter av ICP, som kan tilskrives et midlertidig fenomen, som skyldes en rekke ugunstige faktorer. Tilstanden til godartet intrakranial hypertensjon er reversibel og utgjør ikke en alvorlig fare, da i dette tilfellet er kompresjonen av hjernen ikke på grunn av påvirkning av fremmedlegemer.

Følgende faktorer kan utløse DVG:

 1. hyperparatyreoidisme;
 2. Feil i menstruasjonssyklusen;
 3. Avskaffelse av visse stoffer;
 4. vitaminmangel;
 5. fedme;
 6. graviditet;
 7. Overdosering av vitamin A og andre.

Godartet intrakranial hypertensjon er assosiert med svekket sug eller utstrømning av cerebrospinalvæske. Pasienter klager over hodepine, forverres av bevegelse, og noen ganger til og med ved nysing eller hoste. Hovedforskjellen mellom sykdommen og hjernenes klassiske hypertensjon er at pasienten ikke har noen tegn på bevissthetstanking, og tilstanden selv har ingen konsekvenser og krever ingen spesiell behandling.

komplikasjoner

Hjernen er et sårbart organ. Langvarig komprimering fører til atrofi i nervesvevet, noe som betyr at mental utvikling, evnen til å bevege seg og vegetative lidelser utvikles.

Hvis du ikke kontakter en spesialist i tide, vil klemming bli observert. Hjernen kan bli tvunget inn i occipital foramen eller inn i snittet av cerebellum. I dette tilfellet komprimeres medulla oblongata, hvor sentrene for respirasjon og sirkulasjon er lokalisert. Dette vil føre til døden til en person. Depresjonen i mørbrad ledsages av konstant søvnighet, gjentatt, pusten blir dyp og rask, elevene er markert innsnevret. Det er en kile på hippocampusens krok, hvor symptomet er dilatasjonen av eleven eller fraværet av en lysreaksjon på siden av lesjonen. Økningen i trykket vil føre til utvidelse av den andre eleven, feilen i rytmen av pust og koma.

Høyt intrakranielt trykk er alltid ledsaget av tap av syn på grunn av kompresjon av optisk nerve.

diagnostikk

For diagnosen måles trykket inne i skallen ved å sette inn en nål festet til manometeret i ryggraden eller inn i væskeskavlene i skallen.

For formuleringen er det tatt hensyn til en rekke funksjoner:

 1. Det er etablert på en dårlig utstrømning av venøst ​​blod fra kranens område.
 2. Ifølge MR (magnetisk resonansbilder) og CT (computertomografi).
 3. Dommert av graden av nedsmeltning av kantene i hjernens ventrikler og utvidelse av væskekaviteter.
 4. Av graden av ekspansjon og blodfylling av venene i øyebollet.
 5. Ifølge dataene fra ultralyd av cerebral fartøy.
 6. Ifølge resultatene fra encefalogrammet resultatene.
 7. Hvis øyene er godt sett og tungt fylt med blod (røde øyne), så kan det indirekte sies om økt trykk i skallen.

I praksis brukes i de fleste tilfeller en differensiering av symptomene på den kliniske manifestasjonen av hypertensjon i forbindelse med resultatene av en apparatstudie av hjernen for en mer nøyaktig diagnose og graden av utvikling av sykdommen.

Behandling av intrakranial hypertensjon

Hva er behandlingen for økt intrakranielt trykk? Hvis det er godartet hypertensjon, forutsetter nevrolog diuretika. Som regel er dette alene nok til å lindre pasientens tilstand. Denne tradisjonelle behandlingen er imidlertid ikke alltid akseptabel for pasienten og kan ikke alltid utføres. I arbeidstiden vil du ikke "sitte" på diuretika. Derfor, for å redusere intrakranielt trykk, kan du utføre spesielle øvelser.

Også veldig bra for intrakranial hypertensjon, en spesiell drikking, sparsommelig diett, manuell terapi, fysioterapi og akupunktur. I noen tilfeller trenger pasienten ikke engang å ta medisiner. Symptomene på sykdommen kan finne sted innen den første uken etter starten av behandlingen.

En noe forskjellig behandling brukes til craniocerebral hypertensjon, som har oppstått på grunnlag av noen andre sykdommer. Men før du behandler konsekvensene av disse sykdommene, må du eliminere årsaken. For eksempel, hvis en person utvikler en svulst som skaper trykk i kranen, må du først lagre pasienten fra denne svulsten og deretter bekjempe konsekvensene av utviklingen. Hvis det er meningitt, er det ikke noe poeng i å gjennomføre behandling med diuretika uten samtidig kamp mot inflammatorisk prosess.

I svært alvorlige tilfeller (for eksempel, er en cerebrospinal blokk etter nevrokirurgisk operasjon eller en medfødt cerebrospinalvæskeblokk) kirurgisk behandling brukt. For eksempel har en teknologi blitt utviklet for implantering av rør (shunts) for å tømme overflødig CSF.

PS: K senking intrakranielt trykk (hypotensjon) forårsake dehydrering (oppkast, diaré, høyt blodtapet), kronisk stress, vaskulær dystoni, depresjon, nevrose, sykdommer ledsaget av blodsirkulasjon i kar i hjernen (f.eks iskemi, encefalopati, cervical osteokondrose ).

Dermed er intrakranial hypertensjon en patologisk tilstand som kan forekomme i en rekke hjernesykdommer og ikke bare. Det krever obligatorisk behandling. Ellers er en rekke utfall mulig (inkludert fullstendig blindhet og til og med død).

Jo tidligere denne patologien er diagnostisert, jo bedre kan resultatene oppnås med mindre innsats. Forsink derfor ikke med et besøk til legen dersom det er mistanke om økt intrakranielt trykk.

Intrakranial hypertensjon: hva er det, hvordan å gjenkjenne og hva som er farlig

Med hodepine, hver eller flere mennesker møter hverandre. Ganske vanlig årsak til hyppig smerte er intrakranial hypertensjon. Økt intrakranielt trykk kan være et resultat av en økning i volumet av cerebrospinalvæske, blod eller interstitialvæske i hjernen. Patologi er farlig og krever betimelig behandling.

Hva er intrakranial hypertensjon

Begrepet "intrakranial hypertensjon" brukes primært av leger. Folk, langt fra medisin, er mer sannsynlig å kalle forstyrrelsen "høyt intrakranielt trykk".

Økningen i trykk i skallen kan skyldes:

 • økt volum av cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske);
 • blødninger i hjernen;
 • dannelse av svulster;
 • brudd på cerebral sirkulasjon.

Intrakranielt trykk (ICP) er en viktig indikator for hver person. Syndromet av intrakranial hypertensjon er en farlig nevrologisk patologi, som kan føre til alvorlige konsekvenser.

Intrakranial hypertensjon i ICD-10 er referert til som G93.2, hvis det er en godartet patologi.

Intrakranial hypertensjon kan være både medfødt og oppkjøpt sykdom. Barn møter denne patologien minst like ofte som voksne. Ingen er immun mot intrakranial hypertensjon, så det er viktig å kunne gjenkjenne bestemte symptomer og kontakte en lege i tide. Hvis mistanke om økt intrakranielt trykk bør først besøke en nevrolog og gjennomgå alle undersøkelsene.

Årsaker til høyt intrakranielt trykk

Hovedårsaken til utviklingen av intrakranial hypertensjon er en endring i mengden av CSF eller forstyrrelse av sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken. Slike forstyrrelser kan være forbundet med craniocerebrale skader, ryggradsskader, nevrologiske patologier.

Brudd på sirkulasjonen av cerebrospinalvæske fører til økning i intrakranialt trykk

Den nest vanligste årsaken til utviklingen av denne type hypertensjon er en sirkulasjonsforstyrrelse. Intrakranial hypertensjon kan oppstå på grunn av det faktum at det venøse blodet stagnerer. Brudd på blodstrømmen til hjernen med etterfølgende stagnasjon av blod i det venøse området fører til en økning i det totale volumet av sirkulerende blod i skallen. Resultatet er en sakte voksende hodepine og utviklingen av en rekke nevrologiske lidelser.

I tilfelle av tumorens neoplasmer i hjernen øker volumet og densiteten i hjernevevet, noe som også fører til en økning i trykket inne i skallen.

Alle disse patologiske prosessene er en konsekvens:

 • alvorlige kraniocerebrale skader;
 • sykdommer i hjernecirkulasjonen;
 • neoplasmer i skallen;
 • Betennelse av meninges;
 • sterk forgiftning.

Ofte er årsaken til utviklingen av intrakranial hypertensjon kranialtrauma, de indirekte tegnene som pasienten ikke umiddelbart kan oppdage. På samme tid, på grunn av traumer, blir normal sirkulasjon av CSF forstyrret og intrakranielt trykk øker gradvis. Hjernerystelse som et resultat av en ulykke eller et sterkt slag, store hodeblåsninger, blåmerker i skallen og blåmerker kan føre til utvikling av denne farlige patologien.

Intrakranielle skader mottatt under en ulykke kan i utgangspunktet ikke legges merke til og vil manifestere seg senere ved å øke trykket

Brudd på cerebral sirkulasjon, som fører til utvikling av ICH (intrakranial hypertensjon) hos voksne pasienter, skyldes et slag. Årsaken kan også være trombose av medulla.

Ondartede og godartede neoplasmer fører til økning i mengden hjernevev, noe som også kan resultere i økt trykk inne i skallen. Ofte er VCG diagnostisert med metastase av kreft i hjernen.

Inflammatoriske patologier som påvirker hjernen utvikles hos mennesker uansett alder. Meningitt, meningoencefalitt, encefalitt og hjerneabsess - alt dette fører til en økning i volumet av CSF og en økning i intrakranialt trykk.

Neurologiske forstyrrelser som fremkaller endringer i sirkulasjonen av cerebrospinalvæske eller venøs overbelastning kan skyldes alvorlig alkoholforgiftning, forgiftning med tungmetaller eller karbonmonoksid.

Separat er økningen i intrakranielt trykk i mennesker med patologier i kardiovaskulærsystemet uthevet. Medfødt hjertesykdom og alvorlig forstyrrelse av kardiovaskulærsystemet kan føre til brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som resulterer i økt intrakranielt trykk.

Patologier i det kardiovaskulære systemet påvirker hjernens normale funksjon

Medfødte patologier og utviklingsmessige abnormiteter som årsak til HFG

VCG kan være både medfødt og oppkjøpt patologi. Ingen er forsikret mot denne lidelsen, økt intrakranielt trykk er like vanlig hos personer i ulike aldersgrupper. Hvis voksne pasienter ofte forårsaker traumer eller oppkjøpt patologi, er det oftest medfødt hos barn.

Årsakene til EKG hos barn:

 • skade på skallen under passasje gjennom fødselskanalen;
 • intrauterin hypoksi;
 • alvorlig prematuritet;
 • abnormiteter av struktur av skallen;
 • hydrocephalus.

Også årsaken til økt intrakranielt trykk kan utføre infeksjon, en kvinne led under graviditeten. Et eget sted er opptatt av nevroinfeksjoner, som hos spedbarn manifesteres som et helt nevrologisk symptomkompleks, inkludert økt intrakranielt trykk.

Idiopatisk og kronisk HFG

Av naturen av kurset og utviklingsmessige grunner er intrakranial hypertensjon delt inn i to typer - kronisk og idiopatisk.

Kronisk intrakranial hypertensjon kalles HFG med unike identifiserte årsaker, karakteristiske symptomer og kurs. Det kan utløses av et craniocerebralt trauma, fødselstrauma, betennelse i meningene eller kreft.

Idiopatisk kalles VCG, årsakene derav ikke kan pålides pålitelig. Samtidig kan ulike patologier fungere som faktorer som fremkaller sykdomsutviklingen, men bare indirekte angående hjernen eller ryggmargen eller sirkulasjonssystemet.

Formentlig er idiopatisk intrakraniell hypertensjon et sekundært symptom på følgende patologier:

 • systemisk lupus erythematosus;
 • Cushings syndrom;
 • mangel på vitamin D;
 • hypertyreose;
 • jernmangel anemi;
 • alvorlig nyresvikt.

Også idiopatisk HFG kan være et resultat av langvarig behandling med kortikosteroider og tetracykliner.

Symptomatologi av patologi

Etter å ha forstått hva som er VCG hos voksne og barn, bør man kunne gjenkjenne symptomer på intrakranial hypertensjon i tide for å søke medisinsk hjelp i tide.

Med intrakranial hypertensjon er symptomene avhengig av hvor mye intrakranielt trykk har økt.

Det viktigste tegn på sykdommen er hodepine. Moderat intrakranial hypertensjon manifesteres ved periodisk, ikke konstant hodepine. Med alvorlig form for uorden er hodepine generalisert, spredt til hele hodet, det smertefulle syndromet blir observert daglig.

Hodepine er det viktigste symptomet på intrakranial hypertensjon

I tillegg til hodepine, er intrakranial hypertensjon preget av følgende symptomer:

 • kvalme med oppkast;
 • nedgangen av styrker;
 • redusert effektivitet;
 • irritabilitet og nervøsitet;
 • støy og ringing i ørene;
 • minneverdigelse;
 • brudd på konsentrasjon av oppmerksomhet;
 • redusert visjonens klarhet.

Indirekte tegn på intrakranial hypertensjon - vekttap, utseendet på blåmerker under øynene, redusert seksuell lyst, mindre ofte - kramper.

Med økende intrakranielt trykk kan det være tegn på vegetovaskulær dystoni. Dette symptomkomplekset har mer enn 100 spesifikke tegn, inkludert angina, kortpustethet, sløret syn og tinnitus.

Pasienter med HFG opplever plutselig økt meteosensitivitet, mens topper av hodepine kan oppstå ved plutselig økning i atmosfærisk trykk.

Hodepine med VCG er verre om natten og umiddelbart etter søvn. Dette skyldes en økning i volumet av cerebral væske i den bakre posisjonen. I løpet av dagen sprer hodepinen i hele skallen, kan intensiteten i smertsyndromet endres. Ofte har enkle smertestillende midler ikke forventet terapeutisk effekt med HFG.

Hos voksne pasienter kan intrakranial hypertensjon ledsages av plutselige endringer i blodtrykk. I løpet av dagen kan velvære mange ganger endres. Ofte klager pasientene på pasienter med disorientasjon, en pre-stupor tilstand, fluer flyr for øynene dine og en følelse av ditt eget hjerterytme.

Symptomer på godartet hypertensjon er noe forskjellig fra den kroniske formen av sykdommen. Hvis ICH kronisk hodepine skader pasienten konstant, økende om natten, smerte i benign intrakraniell hypertensjon avtar i ro og øker med bevegelse. Toppet av hodepine observeres med alvorlig fysisk anstrengelse.

Diagnose av sykdommen

Hvis mistanke om intrakranial hypertensjon bør konsultere en nevrolog. Først vil legen foreta en undersøkelse, sjekke refleksene og undersøke pasienten. For å bekrefte diagnosen er det nødvendig å gjennomgå flere maskinvareundersøkelser. For det første er doktorklerografi av intrakaniale kar foreskrevet for å utelukke hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

Tegnene på intrakranial hypertensjon kan tydelig ses ved hjelp av MR-magnetisk resonansbilder. Denne undersøkelsen er den mest informative. For å utelukke inflammatoriske patologier må pasienten sende inn en generell og biokjemisk blodprøve. For å unngå skade på skallen og utviklingen av HFG på grunn av skader som er mottatt, kan radiografi av skallen og livmorhalsen anbefales.

Måling av intrakranielt trykk utføres ved hjelp av lumbal punktering. Dette er en traumatisk og usikker prosedyre, der et trepaneringshull blir gjort i skallen, derfor er det kun foreskrevet i særlig alvorlige tilfeller. Vanligvis er det nødvendig med nok maskinvareforskning for å gjøre en diagnose. For å bestemme sammensetningen av cerebrospinalvæsken, kan en cerebrospinalvæske administreres. Materialet til analyse er tatt ved å utføre en lumbal punktering.

Med en økning av intrakranialt trykk viktige diagnostiske trinn er elimineringen av autoimmune patologier, slik som lupus erythematosus, som kan virke som en årsak til godartet eller idiopatisk ICH.

MR er en informativ og ikke-traumatisk diagnostisk metode

Behandling av HFG

Med intrakranial hypertensjon, avhenger behandling av årsaken til utviklingen av uorden. Behandling av intrakranial hypertensjon og ICP hos voksne begynner med differensialdiagnose for å identifisere de eksakte årsakene til sykdommen.

Hvis årsaken er en svulsttumor, blir pasienten vist en kirurgisk prosedyre. Fjerning av neoplasma normaliserer raskt intrakranielt trykk ved å redusere mengden av cerebral væske, så det er ikke nødvendig med ekstra medisiner for normalisering av ICP. Dette gjelder imidlertid bare for godartede neoplasmer, siden ondartede patologier ikke alltid kan fjernes kirurgisk.

Med indre hematomer strømmer blod inn i skallen, noe som fører til økt blodtrykk. Hvis det oppdages en slik forringelse på MR, utføres en minimal invasiv operasjon for å fjerne det utmattede blodet. Resultatet er rask normalisering av intrakranialt trykk.

Inflammatoriske sykdommer i hjernekuvertene behandles med antibakterielle stoffer. Legemidler injiseres drypp eller injeksjoner i subarachnoid-rommet. Ved utføring av denne punkteringen fjernes en liten del av cerebrospinalvæsken for videre analyse, og et lite sår dannes ved punkteringsstedet. Fjernelse av en del av cerebrospinalvæsken fremmer en umiddelbar reduksjon i intrakranielt trykk til normale verdier.

Behandling av godartet VCG

Med en slik intrakanialnoy patologi som godartet intrakranial hypertensjon, utføres ikke spesifikk behandling, det er tilstrekkelig å identifisere og eliminere årsaken, som kan bestå av autoimmune eller hormonelle sykdommer. Hos kvinner med overvekt minker intrakranialt trykk gradvis etter hvert som de går ned i vekt, og hodepine går bort.

Ofte utvikles godartet intrakranial hypertensjon under graviditet. I dette tilfellet er behandling ikke foreskrevet, trykket vil komme tilbake til normalt etter levering, ettersom mengden væske i hjernens vev og i hele kroppen minker.

Det er ingen spesifikk terapi rettet mot å redusere intrakranielt trykk. VCG er behandlet ved å eliminere årsaken, som tjente som en drivkraft for å øke mengden av CSF og øke intrakranialt trykk. Diuretika kan brukes til å redusere mengden sirkulerende væske. Tilordne følgende stoffer:

Narkotika tar korte tre dagers kurs, og tar en pause i to dager. Den nøyaktige doseringen velges av legen individuelt for hver pasient. Under graviditet kan en lege foreskrive en diett og redusere mengden væske som tas for å redusere intrakranielt trykk.

Med diuretika kan du fjerne overflødig væske fra kroppen og redusere blodtrykket. Samtidig reduseres produksjonshastigheten til cerebrospinalvæske, og dermed reduseres intrakranielt trykk gradvis. Dette gjelder bare hvis årsaken til intrakranial hypertensjon er en økning i volumet av cerebrospinal eller cerebral væske, men ikke traumer, hematom og svulst.

Ved godartet høytrykksalkohol bør du redusere væskeinntaket til 1,5 liter per dag. Dette gjelder ikke bare vanlige drikkevann, men også til flytende retter, inkludert juice og supper. Samtidig foreskrives en diett og treningsbehandling, noe som fører til en reduksjon i intrakranielt trykk.

Voksenpatienter kan gis fysioterapeutiske behandlingsmetoder - magnetoterapi eller elektroforese av livmorhalsbåndet. Slike metoder er tilrådelig å påføre med moderat manifestasjon av symptomer på HFG.

Det er viktig å kvitte seg med overflødig vann i kroppen

Kirurgiske metoder

Økt intrakranielt trykk er en farlig tilstand som kan utvikles. Hvis konservativ behandling ikke gir det forventede resultatet, må du ty til kirurgiske metoder, hvis formål er å redusere produksjonen av cerebrospinalvæske. For å gjøre dette brukes shunting.

Shunten settes inn i cerebrospinalvæsken gjennom åpningen. Den andre enden av den kunstige beholderen trekkes tilbake i bukhulen. Gjennom dette røret er det en konstant utstrømning av overskytende CSF i bukhulen, og derved reduseres det intrakraniale trykket.

Bypass brukes sjelden, siden prosedyren innebærer en rekke risikoer. Indikasjoner for bypassoperasjon:

 • en konstant økning i intrakranielt trykk;
 • høy risiko for komplikasjoner;
 • hydrocephalus;
 • Ineffektivitet av andre metoder for å redusere ICP.

Shunting refererer til nødtiltak, som brukes til mangel på alternativer.

Mulige komplikasjoner av HFG

VCG er en farlig patologi som krever rettidig diagnose og behandling. Ellers kan kronisk HFG føre til komplikasjoner, hvorav noen er uforenlige med livet.

Høyt intrakranielt trykk kan føre til utvikling av hjerneslag. Denne komplikasjonen kan føre til dødelig utgang. Alvorlig intrakranial hypertensjon fører til skade på hjernevevet, noe som fører til forstyrrelse av nervøsitet og kan true pasientens død.

I særlig alvorlige tilfeller fører sykdommen til utvikling av hydrocephalus. Høyt trykk i cerebrospinalvæsken fører til tap av syn, nedsatt pust, forverring av kardial aktivitet, utvikling av kramper. Det er tilfeller der intrakranial hypertensjon ble drivkraften til utviklingen av epilepsi.

Prognosen avhenger av hvor rettidig behandlingen er startet. Med ukomplisert intrakraniell hypertensjon, selv med betingelsen om rettstilt tiltak som er tatt, er ingen forsikret mot negative konsekvenser. Kanskje utviklingen av psykiske lidelser, taleendringer, lammelse. Blant de nevrologiske lidelsene som observeres med intrakranial hypertensjon, er det brudd på refleksaktivitet, kortvarig parese, lokal forstyrrelse av hudfølsomhet. Hvis cerebellum påvirkes på grunn av høyt trykk, er det mulig å utvikle problemer med koordinering av bevegelser.

Med godartet VCG er prognosen gunstig. Tidlig appell til nevrolog, diuretisk behandling og behandling av årsakene til økt intrakranielt trykk kan kvitte seg med hodepine uten negative konsekvenser. I andre tilfeller avhenger prognosen av behandlingens aktualitet og hvilke områder av hjernen som er skadet på grunn av HFG.

Les Mer Om Fartøyene