Rehabiliteringsplan hjemme etter et slag av noe slag

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inngår i rehabilitering etter hjerneslag hjemme, hvordan skal hver fase av utvinning finne sted. Hva du trenger å gjøre for å gjenopprette så raskt som mulig.

Alle pasienter som har hatt et slag har forstyrrelser i nervesystemet. Det kan være ubetydelig (for eksempel langvarig tale eller svakhet i arm og ben) og tungt (fullstendig fravær av bevegelse, tale, blindhet). I alle fall bør pasienter med hjerneslag etter uttak fra sykehuset være fullt rehabilitert hjemme.

Hovedoppgaven med rehabilitering er å gjenopprette de ødelagte nervecellene eller å gi betingelser for sunne hjerneneuroner å ta på seg sin funksjon. Faktisk må en person lære nytt å sitte, snakke, gå, utføre subtile manipulasjoner. Dette tar måneder, år og noen ganger tiår. Uten rehabilitering er det umulig å tilpasse seg hele livet. Siden en person er stadig på et sykehus eller et rehabiliteringssenter, kan en person ikke gjennomgå grunnleggende restaurering hjemme.

Prinsippene i denne artikkelen er relevante for pasienter som har hatt et slag av alvorlig iskemisk eller hemorragisk type.

Rehabilitering for hemorragisk slag varer lengre enn med iskemisk slagtilfelle, og i andre henseender er disse rehabiliteringene de samme.

Fem retninger for rehabilitering

 1. Generelle tiltak for pasienten: riktig ernæring, hygiene, hudpleie og forebygging av trykksår.
 2. Restaurering av bevegelser.
 3. Minnegjenoppretting.
 4. Tale restaurering.
 5. Støttende medisinering.

I denne artikkelen vil vi vurdere saker 2, 3 og 4 - hva pasienten hovedsakelig gjør hjemme selv. Det første punktet er mer relevant for de som bryr seg om å ligge pasienter, og legen utpeker medisinene helt.

Fire stadier av rehabilitering

 1. Opprettholde de viktigste funksjonene som livet avhenger av.
 2. Lære de grunnleggende ferdighetene til selvbetjening.
 3. Trener generelt motor-, tale- og intellektuelle ferdigheter, skaper forhold for deres gjenoppretting (evnen til å sitte, flytte, gå).
 4. Trening i implementeringen av fine lembebevegelser, faglige ferdigheter, full tale og andre evner.

Seks generelle prinsipper for rehabilitering

De viktigste tipsene og reglene for gjenopprettingsperioden:

 1. Tidlig start. Rehabilitering starter fra de første dagene på oppholdet på sykehuset og fortsetter hjemme til de tapte funksjonene gjenopprettes.
 2. Systematisk - Utfør regelmessig og jevnlig et sett med gjenopprettingstiltak. Stædig arbeid på deg selv og ønsket om å gjenopprette er nøkkelen til effektiv rehabilitering.
 3. Konsistens - Hver fase av utvinning er beregnet for en bestemt kategori av pasienter (for alvorlige slag, begynne rehabilitering fra første fase, med enklere fra ett av følgende). Det er viktig å flytte trinnvis og i tide til et nytt stadium (etter å ha oppnådd de fastsatte målene).
 4. Multidirectionality - alle tapte funksjoner (bevegelser, tale, minne) gjenopprettes parallelt samtidig i rehabiliteringsfasen.
 5. Bruk midler til rehabilitering: stokk, walker, rullestol, krykker. Rehabilitering etter et slag
 6. Kontrollspesialist. Uansett hvilken rehabilitering er hensiktsmessig i hjemmet, må pasienter etter et hjerneslag nødvendigvis observeres hos en nevrolog og behandle en rehabiliterer. Disse spesialistene vil bidra til å velge riktig sett med rehabiliteringsforanstaltninger og overvåke effektiviteten.

Restaurering av bevegelser

Den første retningen for rehabilitering etter et slag er å gjenopprette bevegelsen. Gitt at pareser og lammelse av varierende grad er 95% av hjerneslagspasienter, alt avhenger av dette. Hvis en person aktiverer, forbedrer blodsirkulasjonen i hele kroppen, forsvinner trusselene på sengene, kan han forsyne seg med grunnleggende behov - alle andre tapte evner vil også bli gjenopprettet raskt.

Generelle regler for treningsbehandling for å gjenopprette bevegelser etter et slag:

 • Komplekset av øvelser er bedre koordinert med en spesialist (lege LFK, rehabilitolog).
 • Gradvis øke belastningens intensitet med hensyn til de faktiske mulighetene.
 • Gradvis enkel teknikk for motor øvelser fra enkle fleksjon-utvidelse for å tynne målrettet bevegelser ved hjelp av hjelpemidler (Kransen, utvidere, gymnastisk stokk, sirkulære strikker, treningsutstyr, musikkinstrumenter). Hjelpemidler for å gjenopprette bevegelsene i hendene
 • Bevegelser bør ikke forårsake smerte. Hvis det oppstår, reduser du belastningen.
 • Før du utfører øvelsene, klargjør musklene ved hjelp av massasje, rubbing eller oppvarming.
 • Hovedmotstanden til treningstrening er muskelavsla, etter at de er berørt, er de sterkt anstrengte (de er i hypertoni).
 • Unngå overarbeid. Det er best å utføre gymnastikk to ganger om dagen, som varer omtrent en time.
 • Utfør treningsterapi, se pusten din, den skal være jevn, innånding og exhaling synkront følge en viss syklus med trening (for eksempel når du bukker pusten mens du utvider ekspirasjonen).
 • Under utførelsen av øvelser i stående eller sittende stilling er det ønskelig at noen nær hjelper pasienten eller kontrollerer tilstanden hans. Dette vil unngå skader som følge av mulige fall.
 • Profilakse av kontraktur - jo lenger lemmen er i samme posisjon (bøyd i albuen, kneet), jo mer blir musklene festet i feil posisjon. Rute mellom de bøyde segmentene en myk rulle (for eksempel rulle opp vev i ulnar eller popliteal fossa). Du kan også fikse det rettede lemmet til en hard overflate (brett) med en lapp eller bandasje.
 • Antall sykluser i hver øvelse kan være forskjellig: fra 2-3 til 10-15, som avhenger av pasientens fysiske evner. Å ha mestret en enklere gymnastikk, ikke stopp klassene. Gjør det før de nye øvelsene.

Øvelser for pasienter i recumbency

Elementær treningsterapi i forbindelse med rehabilitering hjemme er indikert for pasienter som gjennomgått alvorlig iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Alle er tvunget til å legge seg ned, ha grov ensidig lammelse (økt tonus, bøyning av arm og ben).

Egnet gymnastikk kan være dette:

 1. Konsekvent følge hver hånd flexor-extensor, og etter deres rotasjons (sirkulær) bevegelse: fingrene (knuging inn i en neve, neve løsgjørings), dusker i håndleddene, underarmene til albuene, hele hånden i skulderen. Gjør det samme bevegelsen hver avdeling og felles fot (tærne, ankel, kne, hofte).
 2. Øvelser med et håndkle. Heng håndkleet over sengen, ta det med en pensel, gjør noen bevegelser med denne hånden (med et håndkle): Bøy ved albuen som ligger på ryggen, sett bort fra stillingen på din side.
 3. Ligger på ryggen, bøy bena i knær og hofteledd, legg føttene på sengen. Embrace skinnene med kvastene over ankelleddene. Mens du hjelper hendene, bøy og unbend benet i kneet, ikke ta foten av sengen, slik at den glir langs den.

Gymnastikk i sitteposisjon

Formålet med øvelsene ble utført sittende - utvide volumet av bevegelser av hendene, styrke muskler i ryggen, deres forberedelse for å gå:

 1. Sitt på kanten av sengen, senk bena. Med hendene fra hverandre, grip børstene ved kanten. Bøy i ryggen mens du trekker torso fremover uten å slippe av hendene dine. I dette tilfellet ta pusten. Avslappende, puster ut. Gjenta omtrent 10 ganger.
 2. Sitt på sengen, ikke senk bena. Løft hvert bein i sin tur. Rid hendene på sengen fra baksiden, løft begge føttene sammen.
 3. Sitte, ikke senk bena, legg hendene på sengen, ta dem bak ryggen. Ta skulderbladene til hverandre, rett på skuldrene. På samme tid kaster du hodet bakover. Se pusten din: Forlate skulderbladene, pust inn, slappe av - puster ut.

Tre øvelser LFK i stående stilling

Målet med øvelsene fra stående stilling er rehabilitering av subtile bevegelser og faglige ferdigheter:

 1. Løft en liten gjenstand fra gulvet fra en stående stilling (for eksempel en mynt, en kampboks, en kamp), trykk på tastene på instrumentet eller tastaturet, kontrast tommelen til alle de andre igjen.
 2. Ta i penselutvidelsene. Klemme dem i en knyttneve, trekk hendene dine hverandre, unclenching - led til kofferten.
 3. Tren "saks". Stå på gulvet, spre beina til bredden på skuldrene. Hendene strekker seg foran deg. Utfør alternativ kryssing av hender, flytt dem til motsatt side.

Taleutvinning

Pasienter bør være forberedt på det faktum at det til tross for lange sessioner av talgjenoppretting (flere måneder eller år), kan det ikke være en positiv effekt. I 30-35% av tilfellene blir talen returnert spontant, ikke gradvis.

Anbefalinger for talgjenoppretting:

 1. Til pasienten var i stand til å snakke, må han stadig høre lyder, ord, utfoldet tale.
 2. Følg prinsippet om suksessive stadier av rehabilitering. Start med uttalen av individuelle lyder, gå til stavelser, enkle og komplekse ord, setninger, verser. Du kan hjelpe en person ved å si den første delen av et ord, en slutt som han sier seg selv.
 3. Lytte til musikk og sang. Det skjer at en person etter et slag ikke kan snakke normalt, men evnen til å synge er bevart. Må prøve å synge. Dette vil raskt gjenopprette talen.
 4. Før speilet, utfør øvelser for å gjenopprette ansiktsmusklene. Spesielt slik rehabilitering i hjemmet er faktisk, hvis strekket manifesteres av et forvrengt ansikt:
 • bared tenner;
 • brett og strekk leppene i form av et rør;
 • åpne munnen din, skyv tungen så langt du kan;
 • vekselvis bite over og underleppe;
 • slikk tungen leppene i en sirkel først inn i en, deretter til den andre siden;
 • Trekk opp dine munnhjørner til toppen, som om du smiler.

Gjenoppretter minne og intelligens

Det anbefales å starte rehabilitering av intellektuelle evner under oppholdet på sykehuset etter stabilisering av den generelle tilstanden. Men du bør ikke overbelaste hjernen.
Funksjonell gjenoppretting av minne skal foregå av farmakologisk støtte til berørte berørte nervceller. Intravenøst ​​administrerte stoffer (Actovegin, Thiocetam, Pyracetam, Cavinton, Cortexin) eller tatt i form av tabletter. Deres terapeutiske effekter oppnås veldig sakte, noe som krever lang mottak (3-6 måneder). Forløpet av denne terapien må gjentas etter 2-3 måneder.

Narkotika som hjelper til med å gjenopprette minnet

Umiddelbare rehabiliteringsforanstaltninger for å gjenopprette minne:

 • Evnen til å huske blir gjenopprettet raskere hvis en person kan snakke, se, høre godt og er tilstrekkelig i atferd.
 • Opplæringsevne til å huske: Lytting og gjentatte numre, ord, rimer. Først oppnå kortvarig memorisering (gjentagelse er mulig umiddelbart etter å ha lyttet til informasjonen). Dens vilkår vil gradvis forlenge - på forespørsel å beregne pasienten vil selvstendig uttale figurene. Dette vil indikere effektiviteten av rehabilitering.
 • Vurder bilder, videoer, huske og uttale navnene på alt som er avbildet.
 • Spill brettspill.
Rehabiliteringsforanstaltninger for gjenopprettelse av minne

På hva vilkårene for rehabilitering avhenger og prognosen

Arbeidet med å gjenopprette nervesystemets funksjoner etter hjerneslag er et viktig element i rehabiliteringsperioden:

 • Om lag 70% av pasientene utfører de forventede resultatene (gjenopprettes så mye som mulig generelt).
 • I 15-20% overstiger effektiviteten av rehabilitering det forventede når det gjelder tid og funksjonalitet.
 • 10-15% av pasientene unnlater å oppnå forventet utvinning.
 • Mangel på rehabilitering i hjemmet er årsaken til dyp funksjonshemning etter et slag på 75%.

Forventningen og vilkårene for restaurering gjenspeiles i tabellen:

Rehabilitering etter et slag: stadier og metoder for gjenoppretting

Hvert år har 6 millioner mennesker over hele verden et slag. 4,5 millioner tilfeller fører dessverre til et dødelig utfall. I vårt land registreres mer enn 400.000 slag hvert år, og dette tallet vokser stadig [1]. De viktigste risikofaktorene er arteriell hypertensjon, hjerterytmeforstyrrelser, alderen over 50 år. Konsekvensene av slag er motor-, tale- og kognitiv funksjonsnedsettelse, som kan reverseres og delvis reverseres i aktiv rehabilitering. Derfor mener moderne leger at det er nødvendig å begynne å gjenopprette pasienten, så snart en akutt periode går.

Er det liv etter et slag?

Stroke er en sykdom i hjernens sirkulasjon som har oppstått akut og varer i mer enn 24 timer. Det er varighet som avviker fra forbigående iskemi, hvor symptomene forsvinner innen en dag. Uavhengig av mekanismen - en kraftig mangel på blodstrøm eller tvert imot blødning - dør noen av hjernecellene, inkludert celler i nervesenter som regulerer bevegelser, tale, kognitiv aktivitet. Dette manifesteres av ulike nevrologiske lidelser.

På forekomstmekanismen kan strekket være:

 1. iskemisk - "hjerneinfarkt", som oppstår ved obstruksjon av et blodkar (opptil 80% av alle slag er iskemisk) [2];
 2. hemoragisk - forårsaket av blødning i de dype delene av hjernen - parenkymal, eller under sin vaskulære (web) skall - subaraknoid blødning. Det er også mulige blandede former når blodet helles i både overfladiske og dype strukturer i hjernen.

Et hvilket som helst slag er det endelige av et komplekst kompleks av langsiktige patologiske prosesser som oppstår når:

 • arteriell hypertensjon;
 • aterosklerotisk innsnevring av arteriene i hode og nakke;
 • Krenkelse av hjerterytmen, som fremmer trombose;
 • intravaskulær trombusdannelse.

Vanligvis er alle disse prosessene en eller annen måte henger sammen: hypertensjon bryter strukturen av den vaskulære veggen, noe som gjør det mer utsatt for aterosklerotiske lesjoner, koronar aterosklerose fører ofte hjertearytmi, oppstår på grunn av utilstrekkelig tilførsel av hjertemuskelen, og så videre. Den umiddelbare årsaken til hjerneslaget er den hemodynamiske krisen - en akutt endring i blodstrømmen.

Årsaken til hemodynamisk krise kan være:

 • en skarp forandring i blodkarets tone på grunn av blodtrykksendringer;
 • dekompensering av hjertet;
 • økt blodviskositet;
 • dannelse av en trombose i ventrikkelen med arytmi og dens migrering i hjernens kar
 • forfall av en aterosklerotisk plakk og utseendet av en trombose i sin plass.

I både iskemisk og hemorragisk slag er symptomene omtrent det samme. Å mistenke starten på et slag er mulig når:

 • svakhet i enkelte muskelgrupper;
 • svekket følsomhet av individuelle deler av kroppen;
 • plutselig svimmelhet;
 • brudd på koordinering av bevegelser, gang
 • plutselig taleforringelse;
 • plutselig tap av syn, dobbeltsyn, tap av synsfelt;
 • svelging lidelser.

I alvorlige tilfeller, hvis et stort område av hjernen er berørt, er det et bevissthetstopp helt opp til koma. I tillegg, i en akutt periode av sykdommen, kan kroppstemperaturen forandre seg, hemodynamikken kan bryte (øke kraftig eller omvendt, slippe trykket).

Iskemisk berøring skjer ofte i en drøm, om morgenen, hemoragisk - under aktiv aktivitet, fysisk og følelsesmessig stress.

Konsekvensene av et slag er delt inn i 3 store grupper:

 • motorisk funksjonsnedsettelse: parese, lammelse, kontraktur;
 • taleforstyrrelser - med lesjoner av hjerneområder ansvarlig for forståelse, talegjenkjennelse, sammenligning av begreper og ord som tilsvarer dem;
 • kognitive og følelsesmessige-volatilitetsforstyrrelser: Krenkelse av minne, oppmerksomhet, kognitiv og intellektuell aktivitet, depresjon.

I vårt land mister 48% av de overlevende overlevende evnen til å bevege seg, 18% - for å snakke, og bare 20% gjenopprettes nok til at de ikke får en funksjonshemningsgruppe [3]. Hovedårsaken til slik statistikk er forsømmelsen av tidlig rehabilitering av slektningene til offeret og mangel på tilstrekkelig mengde og kvalitet av statens rehabiliteringsavdelinger i russiske klinikker.

I denne forbindelse legger vi vekt på at gunstige prognosefaktorer som gir et rimelig håp er:

 • sikkerheten til pasientens intellekt;
 • tidlig oppstart av rehabilitering;
 • tilstrekkelig gjenopprettingsprogram
 • Aktiv deltagelse av pasienten i rehabiliteringsaktiviteter.

Derfor bør rehabilitering etter et slag startes så tidlig som mulig, slik at sjansen for å returnere en person til det normale livet var så høyt som mulig.

Stadier og vilkår for rehabilitering: når hvert minutt er dyrt

Tid etter et slag, i form av gjenopprettingstiltak, kan deles inn i 4 perioder:

 1. Akutt: de første 3-4 ukene. Rehabilitering begynner i den nevrologiske (eller angiosurgical) avdelingen.
 2. Tidlig utvinning: de første 6 månedene. Å gjenopprette motoriske ferdigheter spesielt (!) viktig de første 3 månedene. Rehabilitering kan utføres i rehabiliteringsavdelingen på sykehuset (hvis noen), et rehabiliteringssenter, et sanatorium (forutsatt at det er en betydelig uavhengig gjenopprettelse av funksjoner) hvis alle disse mulighetene ikke er tilgjengelige - poliklinisk.
 3. Senest restaurerende: 6 måneder-1 år. Outpatient og klinisk rehabilitering. Hvis pasienten ikke kan besøke rehabiliteringsavdelingen (studie), blir den utført hjemme.
 4. Distant: etter 1 år. Kan utføres både hjemme og i en medisinsk institusjon.

Menneskekroppen, slik at de ikke snakker der, har en utrolig evne til å regenerere. Når funksjonen til de døde cellene i hjernen gjenopprettes, overgår de nærliggende cellene, relasjonene mellom hjernestrukturene blir omorganisert, og de inaktive nervene blir aktivert. Men for vellykket rehabilitering og forebygging av komplikasjoner er det viktig å begynne å gjenopprette i de aller første dagene, og nødvendigvis å påføre alle pasientens interne innsats.

Hovedårsaken til funksjonshemning etter et slag er motorisk funksjonshemming. På samme tid, kontrakturer, dvs. en tilstand der det er umulig å bøye eller unbend en lem helt, utvikler trofiske ledd i løpet av en akutt periode, og konfronterer dem mest effektivt med det samme. Allerede i den akutte perioden, så snart det blir klart at pasientens livstruende er gått, kan man begynne å gjøre passiv gymnastikk, massasje, hvis bevisstheten opprettholdes, og deretter koble til pusteøvelser og talgjenopprettelsesklasser. Forresten, de mest enkle og effektive pusteøvelsene er oppblåsende baller eller barneleker.

Metoder for post-stroke rehabilitering: programmer og midler

Både etter iskemisk og etter hemorragisk slagmetode og prinsippene for utvinning er det samme:

 • tidlig oppstart av rehabilitering - om mulig aktivering av pasienten fortsatt i intensivavdelingen;
 • kontinuitet i alle ledd i oppførselen - en tverrfaglig, organisert tilnærming: siden problemene er relatert til flere områder, må et godt koordinert team av spesialister kontrollere restaureringen;
 • kontinuitet;
 • sekvens;
 • intensitet av daglig terapi.

Bevegelsesforstyrrelser - Det hyppigste problemet med pasienter etter et slag. Til sentrale dysfunksjoner (forårsaket av hjerneskade) blir felles patologier tilsatt på grunn av forstyrrelse av innervering, kontraktur av muskler og smertesyndrom som hindrer riktig bevegelse. Siden kombinasjonen av alle disse faktorene i hver enkelt pasient er individuell, er de generelle anbefalingene langt mindre effektive enn personlig arbeid. Noen problemer kan brukes til å korrigere stoffet (for eksempel smerter som begrenser mobilitet, foreskrive smertestillende midler, muskelpasmer - muskelavslappende midler, inkludert botulinumtoksin). Andre krever et langt og hardt arbeid. Kinesitherapi bruker blant annet behandling etter stilling (den berørte lemmen er festet i en spesiell langet i en viss tidsperiode), passiv og aktiv gymnastikk, som primært utføres individuelt. Standard fysioterapi kan utføres både individuelt og i grupper: øvelser skal bidra til å utvide rekkevidden av bevegelser, og parallelt - for å styrke respiratorisk og kardiovaskulært system, aktivere hjernens aktivitet. En egen retning - de såkalte funksjonelt orienterte teknikkene: øvelser som er nær normale daglige bevegelser.

Neurofysiologiske teknikker utvikles kontinuerlig og forbedres - "omskoling" -programmer. For eksempel bidrar PNF-teknikken (proprioceptiv muskelavlastning) til å justere motoraktiviteten til svekkede muskler på grunn av de tilhørende friske. Men Bobat-terapi er rettet mot å skape nye motorstereotyper, mer behagelig og gjennomførbar for pasienten etter et slag.

Fysioterapeutiske metoder er også nødvendige: massasje, akupunktur, elektrisk myostimulering, magnetisk og laserstimulering...

Selvfølgelig krever et slikt komplekst sett med kompetent og godt samordnet arbeid av en gruppe spesialister: fysioterapeut, ergoterapeut (som hjelper til med å gjenopprette hverdagsferdigheter), massør, rehabiliteringslærer.

Gjenoppretting av tale etter et slag

Mer enn en tredjedel av pasientene ved utgangen av en akutt periode, disse eller andre taleforstyrrelser [4]. Aphasia (tap av evne til å snakke) blir ofte ledsaget av agrarians (tap av evne til å skrive): Tross alt, før du skriver et ord, må du mentalt uttale det. Tale terapeut-aphasiologist anbefaler spesielle øvelser, faktisk hans oppgave - å undervise pasienten til å snakke. Øvelser for artikulasjon og fonasjon gjentas mange, mange ganger, til pasienten har nødvendige ligamentiske motoriske ferdigheter. Den mest aktive talen blir gjenopprettet i de første 3-6 månedene etter et slag, men hele prosessen kan ta 2-3 år.

Gjenoppretting av kognitive funksjoner

Det er minne, oppmerksomhet, evnen til å absorbere ny informasjon og bruke den i praksis. For å gjenopprette kognitive funksjoner utføres aktiviteter som har til formål å aktivere pasientens mentale aktivitet. Lesing, skriving, øvelser for minnetrening, assosiativ tenkning - og til og med datavennlige dataspill - bidrar betydelig til å gjenopprette intellektuelle evner.

Restaurering av oculomotoriske og visuelle funksjoner

Etter et slag kan de visuelle feltene være "tapt", bevegelsene til øyebollene kan bli forstyrret. For å rette opp disse bruddene gjelder spesielle øvelser for å trene visuell søk og sporing av bevegelige objekter.

Arbeid med psyko-emosjonell sfære

Ifølge medisinsk statistikk utvikler 32% av pasienter med beroligelse alvorlig depresjon [5]. I virkeligheten er denne figuren sannsynligvis mye mer. Depresjon ødelegger ikke bare pasientens liv, det forverrer resultatene av rehabilitering betydelig - for vellykket gjenoppretting, pasientens aktive deltakelse, er hans positive holdning til et langt, vanskelig, men nødvendig arbeid nødvendig. Derfor er det nødvendig å jobbe med en psykolog, og hvis det kreves en narkotikakorrigering, har en psykiatrisk konsultasjon (en psykolog uten medisinsk utdanning ikke rett til å foreskrive antidepressiva).

Alle disse tiltakene utføres mot en bakgrunn av medisinering, designet for å forbedre blodstrømmen og ernæringen av hjernen.

Sannsynlighet for gjentakelse: Hvordan redusere risikoen

Et trist faktum: Fra 25 til 32% av alle slag - gjentatt [6]. Å snakke om nøyaktig statistikk over gjentatte slag og resultatene er ganske vanskelig: i henhold til folkeregisteret for slag, er deres faktiske hastigheten 5-6 ganger høyere enn fastsatt etter [7] - en banal mangel på CT skaper minst 10% av diagnostiske feil selv med åpenbare kliniske bildet [8].

Vær det som det kan, siden hovedårsaken til slag er hemodynamiske lidelser, er forebyggingen av tilbakefallende stroke primært rettet mot deres korreksjon:

 1. Kontroll av blodtrykk. Det er ønskelig å oppnå blodtrykksverdier under 140/90. I dette tilfellet bør reduksjonen i trykket under ingen omstendigheter være brått. I tillegg til medisiner må du være oppmerksom på dietten. Ifølge WHO øker risikoen for å utvikle hypertensjon og hjerte-katastrofer [9] ved å spise mer enn 5 gram salt per dag. Hos friske mennesker, tillater de store mengder av saltforbruket ikke å forårsake negative effekter, fordi kroppen i seg selv resulterer i elektrolyttsammensetning av kroppsvæsker i balanse, men det gjelder ikke for personer som lider av kardiovaskulær og / eller nyresykdom. Det skal huskes: det meste av saltet kommer fra hermetikk, halvfabrikata, røykeprodukter og lignende produkter.
 2. Normalisering av kolesterol og lipidsammensetning av blod. I tillegg til medisinene (foreskrevet av legen), kan havremel [10] og risklid [11] legges til rasjonen - de løselige diettfibrene som finnes i dem, bidrar til å redusere kolesterol og blodlipider.
 3. Antitrombotisk terapi. Oftest for forebygging av trombose er acetylsalisylsyre foreskrevet i en dose på opptil 325 mg / dag. Men pasienter hvis slag berodde på en trombose dannet i hjertehulen med arytmi, foreskrives sterkere (men farligere når det gjelder overdosering), for eksempel Warfarin. Disse midlene krever konstant overvåking av tilstanden til blodkoagulasjonssystemet.

Gjenoppretting etter et slag er en oppgave som krever en integrert tilnærming, involverer både leger av mange spesialiteter, og pasienten og hans slektninger. Men konsistensen og utholdenhet hvis ikke i stand til rehabilitering for å returnere pasienten til en tidligere levemåte helt, la dem å bevare sin uavhengighet og hindre utvikling av alvorlige komplikasjoner og tilbakevendende tilbakefall.

Sentre for medisinsk rehabilitering: hva du skal velge

Statsklinikker, sentre, sanatorier - den mest økonomiske, men dessverre, ikke alltid det beste alternativet. Et stort antall pasienter i bakgrunnen av mangel på medisinsk personell, svingen på diagnostiske og medisinske prosedyrer i flere måneder framover - problemene med innenlands "fri" medisin er velkjente.

Alternativet er uunngåelig privat rehabiliteringssentre. Spesielt tilbyr rehabiliteringssenteret "Tre søstre" tjenester for å gjenopprette pasienter etter et slag på europeisk nivå og gir service på nivå med et 4-stjerners hotell. Pasienten er sentrum for "Three Sisters" er under døgnet rundt medisinsk tilsyn og rehabiliteringstjenester har et tverrfaglig team av leger og spesialister av ekspert klasse. Terapi med høy intensitet (opptil 6 timer om dagen) oppnås nettopp på grunn av profesjonaliteten til et stort antall spesialister som arbeider med pasienten individuelt. En annen fordel ved denne institusjonen - prinsippet om "all inclusive", det vil si når du har betalt for pasientens opphold på sykehuset, trenger du ikke betale ekstra for eventuelle tilleggstjenester.

Lisens for gjennomføring av medisinsk virksomhet LO-50-01-009095 datert 12. oktober 2017 utstedt av Helsedepartementet i Moskva-regionen

 • 1 Yarosh AS, Pirogova LA, Filina NA Den nåværende tilstanden til problemet med akutte sykdommer i hjernecirkulasjonen.
 • 2 Mozaffarian D, Benjamin EJ, Go AS, et al. Hjertesykdom og hjerneslag statistikk-2015 oppdatering: en rapport fra American Heart Association.
 • 3 Stroke: et program for å gå tilbake til aktivt liv. M. Medisinsk litteratur, 2004.
 • 4 https://cyberleninka.ru/article/v/reabilitatsiya-posle-insulta
 • 5 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/91723/1/WHO_DAR_99.2_eng.pdf
 • 6 https://cyberleninka.ru/article/v/pervichnaya-i-vtorichnaya-profilaktika-insulta
 • 7 http://www.med-press.ru/upload/iblock/ac6/ac60d14b368f9b27cc2e6eeac0885594.pdf
 • 8 V.A. Parfenov. Akutt periode med iskemisk berøring: diagnose og behandling. Neurologi, Neuropsykiatri, Psychosomatics.
 • 9 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs393/en/
 • 10 Braaten TJ, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, BradleyWhyte P. Havre b-glukanreduksjon blodkolesterolkonsentrasjon hos hyperkolesterolemiske fag. Eur J Clin Nutr 1994.
 • 11 L. Cara, C. Dubois, P. Borel, et al. Effekter av havrekli, risbran, hvetefiber og hvetekim på postprandial lipemi hos friske voksne. Am J C / i Nutr 1992.

Neuropsykologisk rehabilitering kan bidra til å gjenopprette tapte ferdigheter etter et slag, forbedre fysisk og følelsesmessig tilstand og forbedre livskvaliteten.

Rehabiliteringsaktiviteter er mest produktive når det gjelder å gjenopprette tapte evner i de første tre månedene etter et slag.

Noen medisinske sentre kan tilby en fast kostnad for rehabiliteringstjenester for en pasient som har gjennomgått akutt cerebrovaskulær ulykke.

For å motta konsultasjon og å registrere seg for rehabilitering er det mulig ved hjelp av onlinetjeneste.

Brudd på kognitive og motoriske funksjoner etter et slag kan bli irreversibel i fravær av riktig rehabilitering.

Når du velger et medisinsk senter, er det verdt å være oppmerksom på institusjoner som spesialiserer seg på rehabilitering og har en positiv opplevelse i å løse slike problemer.

Husk at rehabilitering etter et slag skal begynne så tidlig som det er mulig i det hele tatt av medisinske årsaker. Den minste forsinkelsen reduserer sjansene for suksess.

Timing og programmet for gjenoppretting etter et slag: om alt i detalj

Stroke i hvilken som helst alder krever restaurering, avhenger mye av dens type, storhet og lokalisering.

Etter et slag, opplever pasienten ofte minneproblemer. Hans syn er forverret, hans evne til å navigere og bevege seg rundt er tapt.

Din oppmerksomhet er en artikkel om timing og tiltak for gjenoppretting etter et slag, hvordan rehabilitering foregår på sykehuset og hjemme, og hvor lang tid det tar.

Tiltak for gjenoppretting

Gjenoppretting kan forekomme på ulike måter, hovedhemmeligheten er regelmessigheten av å utføre gjenopprettingsforanstaltninger. I dette tilfellet er det nødvendig å overvåke legen, bare han kan ordinere legemidler, regulere nivået på fysisk aktivitet og endre rehabiliteringsprogrammet.

I store byer er det avdelinger på sykehus, spesielle rehabiliteringssenter, sanatorier med kardiologisk eller nevrologisk profil.

Hvor lang tid tar det for dette, hvor lang tid tar det

Hvor lenge varer rehabilitering etter et slag? Gjenoppretting kan forekomme på forskjellige måter, enkelte pasienter mangler et par måneder, men i de fleste tilfeller tar prosessen mye lengre, noen ganger varer det flere år. Personen bør være rettet mot resultatet, Det anbefales å starte gjenopprettingsaktiviteter så snart som mulig.

Rehabilitering - hva er inkludert i den

Restaurering krever involvering av et stort antall spesialister og bruk av en rekke metoder. Dette skyldes at et slag kan påvirke enhver del av hjernen, som et resultat, mister en person viktige funksjoner. Pasienten kan miste minnet, hørsel, syn, han kan trykke en hel eller delvis lammelse, en høy sannsynlighet for forekomst av demens.
Restaureringsprosessen krever deltakelse av følgende spesialister:

 • fysioterapeut - bidrar til å gjenopprette bevegelsens ferdigheter
 • ergoterapeut - hjelper med å spise, dressing, bading og andre hverdagslige ting;
 • tale terapeut - ansvarlig for talgjenoppretting og svelging.

Om nødvendig kan andre spesialister være involvert, regelmessig kommunikasjon med legen vil sørge for at rehabiliteringsplanen justeres etter et slag.

Fortsett å svelge

Etter et brudd på blodsirkulasjonen kan det være problemer med å tygge, spyttproduksjon, svelging. Innenfor rammen av rehabiliteringsbehandling brukes spesielle øvelser med spesielle muskler. For å forenkle prosessen, er det nødvendig å velge lett tygget og svelget mat. Alle måltider bør være normal temperatur, ikke for varm / kald.

Jo mer området av hjernen er påvirket av området, desto vanskeligere er det å gjenopprette tale. Gjennom året er det fortsatt gode resultater, men med tiden går prosessen sakte.

Lukk bør behandle pasienten med maksimal oppmerksomhet, han burde ikke bli overladet til seg selv, kommunikasjon er veldig viktig.

Klasser for talgjenoppretting bør begynne så tidlig som 1-2 uker, når pasienten vil kunne motstå emosjonell og fysisk stress.

I klasserommet jobber spesialisten med kort og brevbok, Pasienten lærer seg igjen å uttale bokstaver og ord.

synet

Inne i rammen av rehabilitering, er spesiell gymnastikk mye brukt, og spesielle forberedelser vil bidra til å gjenopprette synet.

minne

Gjenopprette minne Det anbefales å studere etter at sannsynligheten for at en gjentatt stroke er fjernet. I tillegg til å ta medisiner (nootropics), vises funksjonell og gjenopprettende behandling, innenfor hvilken minnekunskaper blir konstant trent.

Motor Funksjoner

Som en del av restaureringen brukes metoder som elektroforese, massasje og andre prosedyrer for å forhindre stagnasjon av blodsirkulasjon og muskelatrofi. En viktig rolle er spilt av fysioterapi øvelser, mange øvelser pasienten kan gjøre selv å ligge ned. I første omgang lærer han seg med hjelp fra medisinske arbeidere å vende fra side til side, lavere og heve hendene, utføre andre manipulasjoner.

Se en video om gjenopptakelse av motorfunksjoner etter sykdommen:

Fine motoriske ferdigheter

Ved høy mobilitet oppfordres til å utvikle motoriske ferdigheter, er det nødvendig å snu kortet, skrive, tegne, løse gåter, spille piano, samle bøter, knappe, spille dam, trykke ull, trykte tekster, etc.

depresjon

Etter tap av grunnleggende ferdigheter faller pasienten ofte i depresjon, spesielt hvis det skjedde i arbeidsalderen. Støtte til kjære er ofte ikke nok, det krever hjelp fra en psykolog eller psykiater.

preparater

En viktig rolle er spilt ved å ta medisiner. Følgende medisiner hjelper til med å gjenopprette kroppen:

 • forbedre blodforsyningen i blodet - Cerebrolysin, Cavinton, Pentoxifylin;
 • påvirker de metabolske prosessene i hjernen - cortexin, ginkgo-fort, cinnarizin, solkoseryl, actovigen, ceraxon;
 • nootropics - luketam, noophen, piracetam;
 • kombinert - Thiocetam, neuro-normer, Fezam;
 • andre - andidepressanter, phyto-tea, medisinske planter, sirdalud, glycin.

Innredning i huset

Leiligheten trenger å gjøre endringer som vil bidra til å øke sikkerhet og komfort, det bør ikke være noen tepper og høy terskler i rommet. Det anbefales å kjøpe en spesiell seng med sidene, som vil unngå faller. Håndlister og rekkverk er nødvendige slik at pasienten kan bevege seg rundt, en viktig rolle er spilt av god belysning.

Beskrivelse av alle faser

Gjenoppretting består av tre faser

Reanimation periode

I de første dagene etter et slag skal pasienten være i intensivvitenskap før trusselen mot livet forsvinner. I løpet av denne perioden vises hvilerom, enhver motoraktivitet er forbudt.

stasjonær

I den første måneden anbefalt pasientbehandling er rehabilitering rettet mot avkastning av aktivitet. Pasienten bør ta medisiner, vise fysiske øvelser, massasje. I denne perioden skal pasienten begynne å innse at vitenskapelige metoder vil hjelpe ham til å gjenopprette. På dette stadiet må du lære igjen å smile, nikk, flytt foten og hånden.

Etter utslipp

Pasienten begynner å gjenopprette i henhold til metoden som er utviklet for ham, på dette stadiet er hjelp av slektninger uunnværlig. De bør overvåke korrekthet og regelmessighet av øvelsene, og gi psykologisk støtte.

Vet du det? at magnetisk resonans-angiografi av hjernen som gjør det mulig å vite status for den vaskulære ring av de cerebrale hemisfærer, regionale arterier i hjernen cortex, kraniale bihulene og vener? Om dette - her.

Og hva er hjerte-angiografi av hjertet - dette lærer du ved å klikke her.

Etter et annet angrep

Gjentatte slag medisinsk praksis ikke avviker, pasienten er plassert i et sykehus, om nødvendig intramuskulært eller intravenøst ​​administrert antihypertensive midler.

Et gjentatt hemorragisk slag krever å stoppe blødning, pasienten administreres etamsilat, vikasol, aminokapronsyre.

Ved gjentagelse av iskemisk beredskap, foreskrives vasodilatormedisiner (komplamin, papaverin og euphyllin).

Gjenoppretting for et sekundslag tar lengre tid, etter at utslipp er nødvendigvis en nevrologers observasjon.

En pasient som rescheduled for et sekundslag skal trent i avspenningsteknikker. Spesielle klasser er rettet mot å gjenopprette den psyko-statiske staten, noe som bidrar til akselerasjon av gjenoppretting.

I andre henseender er gjenopprettingsperioden praktisk talt den samme, en viktig rolle er spilt av pusteøvelser, deres ytelse bidrar til å redusere blodtrykket og behandle hypertensjon. Ukomplisert lading vil også bidra til å gjenopprette kroppen, særlig oppmerksomhet bør utføres på ernæring. Fra kostholdet bør utelukkes pepper, saltet og krydret mat, Det anbefales å lage mat dampet ved et slag.

Til slutt, ditt intervju med en doktorrehabiliterer:

Recovery etter slag: retninger, tilnærminger, forebygging av tilbakefall

Til tross for at forekomsten av akutte vaskulære lidelser i hjernen (slag) og dødelighet fra dem er ganske store, har moderne medisin de nødvendige behandlinger som tillater mange pasienter å overleve. Hva da? Hvilke forhold og krav står overfor pasienten i sitt fremtidige liv etter et slag? Som regel er de fleste av dem permanent deaktivert, og Graden av utvinning av tapte funksjoner avhenger helt av rettidig, kompetent og omfattende rehabilitering.

Som kjent, i strid med cerebral sirkulasjon med hjerneskade i tap av forskjellige egenskaper av en organisme i forbindelse med en lesjon i en del av det sentrale nervesystemet. I de fleste pasienter blir motorfunksjon og tale ofte forstyrret. I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke stå opp, sitte, spise mat alene og kontakte medarbeiderne. I denne situasjon, muligheten for i det minste delvis tilbake til tidligere tilstand er direkte relatert til rehabilitering etter slag, som er nødvendig for å starte så langt som mulig fra de første dagene etter utbruddet av sykdommen.

Veiledning og stadier av rehabilitering

Det er kjent at antall nevroner i hjernen er større enn vårt daglige behov, men i form av problemer og ødeleggelse av deres slag kan "slå" tidligere tidligere ledig celle, etablering av koblinger mellom dem og dermed gjenopprette enkelte funksjoner.

For å begrense størrelsen på lesjonen på den tidligste dagen foreskrevet slike legemidler etter et slag som er i stand til:

 • Reduser hevelsen rundt det berørte vevet (diuretika - mannitol, furosemid);
 • Gi en nevrobeskyttende effekt (actovegin, cerebrolysin).

Jo mer det vil være mulig å holde nervecellene rundt lesjonen i den tidlige post-slagperioden, jo mer effektive vil være videre behandling og rehabilitering.

Restorative tiltak bør velges og utføres individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og arten av bruddene, men de utføres til alle pasientene i følgende hovedområder:

 1. Bruk av terapeutisk fysisk trening og massasje for korrigering av motoriske lidelser;
 2. Tale- og minneutvinning;
 3. Psykologisk og sosial rehabilitering av en pasient i familien og samfunnet;
 4. Profylakse av forsinkede komplikasjoner etter slag og gjentatt slag, med tanke på eksisterende risikofaktorer.

Iskemisk hjerneslag eller infarkt ledsages av nekrose og død av nevroner med brudd på funksjonen til den delen av sentralnervesystemet der den utviklet seg. Som regel har cerebrale infarkt med små dimensjoner og hemispherisk lokalisering en ganske gunstig prognose, og gjenopprettingstiden kan fortsette raskt og veldig effektivt.

Hemoragisk slag tar livet av de fleste av sine overlevende og de overlevende fører ofte til brudd på vedvarende forskjellige funksjoner uten mulighet for en helt eller delvis erstattet. Dette skyldes det faktum at under en blødning ødelegges en betydelig mengde nervevev, blir interaksjoner mellom de resterende nevronene ødelagt som følge av cerebralt ødem. I denne situasjonen gir selv årlige vanlige og vedvarende studier ikke alltid det forventede resultatet.

Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge nok, så Effektiviteten av tiltakene som tas på dette tidspunktet, avhenger av tålmodigheten og utholdenheten til slektninger, slektninger og pasienten selv. Det er viktig å innpode en følelse av optimisme og tro på det positive resultatet, å rose pasienten og oppmuntre, som mange av dem er utsatt for manifestasjoner av apati og irritabilitet.

Med tap av noen av hjernen er spesielt utpreget asthenic-depressive syndrom, så ikke bli fornærmet hvis du stryke en elsket en er ikke i humør, brummende familiemedlemmer, og nekter å utøve eller massasje. Insisterer på obligatorisk å holde dem ikke nødvendig, kanskje det vil være nok bare å snakke og på en måte distrahere pasienten.

Invaliditet etter et slag er fortsatt et betydelig medisinsk og sosialt problem, fordi selv de mest grundige og rettidige behandling og rehabilitering, gjenoppretter de fleste pasienter ikke helt sine tapte evner.

Terapi, som vil hjelpe pasienten til å komme seg raskere, bør startes tidlig i perioden. Som regel kan du starte den på stadium av pasientbehandling. I dette vil betydelig hjelp bli gitt av de kurative fysioterapeuter, rehabiliterende leger og massasje terapeuter i avdelingen for nevrologi eller vaskulær patologi i hjernen. Når pasientens tilstand er stabilisert, er det nødvendig å oversette det til Institutt for rehabilitering for videreføring av restorativ behandling. Etter uttømming fra sykehuset observeres pasienten i klinikk på bosattestedet, hvor han utfører de nødvendige øvelsene under veiledning av en spesialist, deltar på fysioterapi, massasje, terapeut eller tale terapeut.

Restaurering av motorfunksjoner

Blant effektene av hjerneslag, bevegelsesforstyrrelser okkupere en av de viktigste stedene, fordi de er uttrykt i varierende grad, nesten alle pasienter uavhengig av hjerteinfarkt eller blødning skjedde i hjernen til å være. De uttrykkes i skjemaet pareser (delvis tap av bevegelse) eller lammelse (fullstendig immobilisering) i arm eller ben. Hvis både armen og beinet på den ene siden av kroppen er begge slått, snakker de om hemiparese eller hemiplegi. Det skjer at endringene i lemmer ikke er like i alvorlighetsgrad, men det er mye vanskeligere å gjenopprette håndens funksjon på grunn av behovet for å etablere gode motoriske ferdigheter og skrive.

Det er forskjellige metoder for gjenopprettelse av motorfunksjon:

 • Øvelse terapi;
 • Elektrisk stimulering;
 • Bruk av biofeedback-metoden.

Terapeutisk fysisk trening

Den viktigste og mest tilgjengelige måten å gjenopprette ved lammelse - treningsbehandling (kinesitherapy). Dens oppgaver omfatter ikke bare utviklingen av forrige styrke, volumet av bevegelser i de berørte lemmer, men også restaureringen av evnen til å stå, gå, holde balansen og også oppfylle vanlige husholdningsbehov og selvbetjening. Slike vanlige handlinger for oss som dressing, vasking, spising kan føre til alvorlige vanskeligheter i nederlaget til enda et lem. Pasienter med alvorlige sykdommer i nervøsitet kan ikke selvstendig sitte i sengen.

Volumet og arten av øvelsene som utføres, avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av dype brudd, først passiv gymnastikk: LFK-instruktør eller slektninger utfører bevegelseshelmer som ligger i pasienten, gjenoppretter blodstrømmen i musklene og utvikler leddene. Etter hvert som trivselet forbedrer, lærer pasienten å sitte på egenhånd, og deretter - stå opp og gå alene.

Passive øvelser for rehabilitering etter et slag

Hvis nødvendig, bruk en støtte - en stol, en rygg på sengen, en pinne. Hvis det er tilstrekkelig balanse, blir det mulig å gå først gjennom menigheten, deretter gjennom leiligheten og til og med langs gaten.

Noen pasienter med små områder av hjerneskader og en god reduksjonspotensial begynner å stå opp og selv vandre rundt på avdelingen så tidlig som den første uken av datoen for hjerneslag. I slike tilfeller er opprettholdelse av arbeidskapasitet mulig, noe som er svært viktig for unge.

Med en gunstig forlengelse av post-strokeperioden, blir pasienten tømt fra sykehuset for rehabilitering hjemme. Nøkkelen rolle overtas, vanligvis slektninger, tålmodighet, som er helt avhengig av videre rehabilitering. Ikke slett pasienten med hyppige og langvarige øvelser. Deres varighet og intensitet skal gradvis øke etter hvert som en eller annen funksjon gjenopprettes. For å lette bevegelsen av pasientens hjem, en brønn for å gi sine spesielle rekkverk i dusjen, toalettet vil ikke bli overflødige og små stoler for ekstra støtte.

Video: Et sett med aktive øvelser etter et slag

Spesiell oppmerksomhet bør gis for å gjenopprette håndens funksjon med evnen til å utføre små bevegelser og skrive. Det er nødvendig å utføre øvelser for å utvikle musklene i hånden, og returnere koordinasjonen av fingerbevegelser. Det er mulig å bruke spesielle simulatorer og penselutvidelser. Det vil også være nyttig, sammen med gymnastikk, å bruke en håndmassasje, noe som forbedrer trofismen i musklene og reduserer spasticitet.

Arbeid og lek terapi for restaurering av motoriske ferdigheter av børster

Denne prosessen kan ta mye tid og utholdenhet, men resultatet blir ikke bare de enkleste manipulasjonene, for eksempel kamme, barbering, binde skoene og til og med selvlaging og spising.

Hvis rehabiliteringsperioden er gunstig, er det nødvendig å utvide sirkelen av kommunikasjon og husholdningsoppgaver av pasienten. Det er viktig at en person føles som et fullstendig medlem av familien, og ikke en hjelpeløs ugyldig. Ikke forsøm og snakk med en slik pasient, selv om han ikke fullt ut kan svare på spørsmålene. Dette vil bidra til å unngå mulig apati, depresjon og lukning av pasienten med motvilje mot ytterligere utvinning.

Måter å "røre" pasienten fra utsiden

Elektrostimuleringsmetode muskelfibre er basert på virkningen av pulserende strømmer av forskjellige frekvenser. Dette forbedrer trofismen i det berørte vevet, øker muskelkontraktiliteten, normaliserer tonen med spastisk parese og lammelse. Det er spesielt tilrådelig å bruke elektrostimulering for langsiktige pasienter, i hvem aktiv restorativ gymnastikk er vanskelig eller umulig. For tiden er det mange forskjellige enheter som tillater å bruke denne metoden hjemme under tilsyn av behandlende lege klinikker.

Når du bruker biofeedback metode Pasienten utfører visse oppgaver og samtidig, sammen med legen, mottar hørbare eller visuelle signaler om ulike funksjoner i organismen hans. Denne informasjonen er viktig for legen å vurdere dynamikken i utvinning, og pasienten gir deg også mulighet til å øke reaksjonshastigheten, hastigheten og nøyaktigheten av handlinger, samt observere positive resultater fra øvelsene. Metoden er som regel realisert ved hjelp av spesielle dataprogrammer og spill.

Rehabilitering ved hjelp av biofeedback-metoden (BFR)

Sammen med passiv og aktiv kinesitherapi gir en god effekt også en applikasjon etter en slagmassasje, spesielt med tilbøyelighet til spasticitet og langsiktig rehabiliteringsrehabilitering. Det utføres ved hjelp av konvensjonelle teknikker og har ingen signifikante forskjeller fra det i andre nevrologiske sykdommer.

Det er mulig å starte en massasje på sykehuset tidlig i post-strokeperioden. Dette vil hjelpe en massør på et sykehus eller rehabiliteringssenter. I fremtiden kan en massasje hjemme også bli betrodd til en spesialist, eller slektninger kan mestre sine grunnleggende prinsipper.

Gjenopprette tale- og minnefunksjonen

Restaurering av tale etter et slag er et viktig stadium, først og fremst, sosial rehabilitering av pasienten. Jo raskere kontakten er etablert, desto raskere blir det mulig å komme tilbake til det normale livet.

Tale kapasitet lider i de fleste av dem som har hatt et slag. Dette kan skyldes ikke bare en funksjonsfeil i ansiktsmuskulaturen og artikulasjonen, men også å skade talesenteret som ligger i høyrehåndede mennesker på venstre halvkule. Med nederlaget til de relevante delene av hjernen, kan evnen til å reprodusere meningsfulle setninger, telle og også forståelse av omvendt tale forsvinne.

For å hjelpe pasienten i tilfelle slike forstyrrelser, vil spesialisten - talet terapeut - aphasiologen komme. Ved hjelp av spesielle teknikker og konstant trening vil han ikke bare hjelpe pasienten, men gi også råd til sin familie og venner om videre utvikling av tale. Å gjennomføre øvelser for å gjenopprette tale bør starte så tidlig som mulig, klasser skal være vanlige. Familiens rolle i tilbakevending av evnen til å snakke og kommunisere med andre kan ikke overemphasized. Selv om det virker som pasienten ikke forstår noe, må du ikke ignorere ham og isolere ham fra kommunikasjon. Kanskje, selv uten evne til å si noe, er han godt klar over den talte talen. Over tid vil han begynne å uttale enkelte ord, og deretter hele setninger. Restaureringen av tale bidrar også til å returnere evnen til å skrive.

Flertallet av pasientene som har hatt et slag, er minnet ødelagt. De husker ikke de siste hendelsene i deres liv, slektninger til slektninger kan virke ukjente for dem. For å gjenopprette minnet må du kontinuerlig trene den med enkle øvelser og teknikker. På mange måter kan disse øvelsene minne deg om klasser med små barn. Så, med pasienten er det mulig å lære barnehagerymer, som lett blir husket og reprodusert. Først er det nok å huske en setning, så en hel stanza, gradvis komplisere og øke mengden av lagret materiale. Når du gjentar setningene, kan du bøye fingrene, danner ekstra assosiative forbindelser i hjernen.

I tillegg til rim kan du huske hendelser fra pasientens liv, hvordan dagen gikk, hva skjedde et år eller en måned siden, og så videre. Som minne blir tal og kognitive funksjoner gjenopprettet, man kan fortsette å løse kryssord, og huske ulike tekster.

Klasser for gjenopprettelse av minne er nyttige for å tilbringe hele tiden: for mat, når du rengjør huset, på tur. Det viktigste er at de ikke skal gi pasienten angst og forårsake negative følelser (minner om ubehagelige hendelser fra fortiden).

Video: øvelser for å gjenopprette tale med afferent afasi

Psykologisk og sosial rehabilitering

I tillegg til å ta vare på pasienten etter et slag, gjenopprettelse av motoriske og kognitive funksjoner, spiller psykologisk og sosial tilpasning en viktig rolle. Det er spesielt viktig hos unge og dyktige pasienter med en liten mengde hjerneskade, som sannsynligvis kommer tilbake til deres tidligere livsstil og arbeid.

Gitt det mulig smertesyndrom, manglende evne til å utføre de vanlige handlingene, delta i det offentlige liv, og behovet for konstant hjelp fra andre, er slike pasienter utsatt for depresjon, irritabel og tilbaketrukket. Oppdrag av slektninger er å gi et støttende psykologisk miljø i familien, støtte og oppmuntre pasienten.

Noen ganger er det hallusinasjoner etter et slag, og pasienten kan beskrive dem til deres slektninger. I slike tilfeller, vær ikke redd: for å eliminere dem, er det tilstrekkelig å foreskrive spesielle medisiner.

De utførte rehabiliteringstiltakene bør svare til den virkelige funksjonelle evnen til organismen, idet man tar hensyn til dybden av nevrologiske lidelser. Ikke isoler pasienten, med henvisning til tap av evnen til ordinær tale eller glemsomhet - det er bedre å fortelle ham det riktige ordet eller instruere en ukomplisert lekser. For mange for effektiv utvinning og optimistisk holdning til øvelser, er det viktig å føle seg nødvendig.

I tillegg til å skape et hjem av psykologiske komfort, gir god effekt klasser med terapeuten, og når det er nødvendig - reseptbelagte legemidler (sedativa, antidepressiva).

Sosial tilpasning spiller en viktig rolle i retur til det normale livet. Det er bra når det er en mulighet til å gå tilbake til det forrige arbeidet eller å utføre en annen, enklere. Hvis en person allerede er pensjonert eller hvis det er uregelmessigheter som ikke tillater ham å jobbe, må du se etter andre sosialiseringsmetoder: å besøke teater, utstillinger, hobbyer.

Spesialisert sanatorium er en annen metode for sosial tilpasning. I tillegg til fysioterapi, økter med ulike spesialister, mottar pasienten noen ganger en nødvendig forandring av miljøet og ytterligere kommunikasjon.

Forebygging av sen komplikasjoner og gjentatte slag

De fleste pasienter og deres slektninger er interessert i spørsmålet: hvordan å unngå tilbakefall av en forferdelig sykdom og dens komplikasjoner i fremtiden? Hva er behandlingen etter et slag? For dette er det tilstrekkelig å observere enkle forhold:

 1. Fortsettelse av de initierte rehabiliteringsmåtene (treningsbehandling, massasje, minne og taletrening);
 2. Bruk av fysioterapeutiske metoder for påvirkning (magneto-, laserterapi, varmebehandling) for å bekjempe økt muskelton i de berørte lemmer, tilstrekkelig analgesi;
 3. Normalisering av blodtrykk (med blødningshistorie og tilstedeværelse av hypertensjon), utnevnelse av antiaggreganter (med iskemisk hjerneskade);
 4. Normalisering av en livsstil med unntak av dårlige vaner, overholdelse av diett etter et slag.

Generelt er det ingen strenge begrensninger og betydelige egenskaper i ernæring, så det er alt etter et slag som ikke kan skade en sunn person.

Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien og arten av endringene. Hvis funksjonen til bekkenorganene er forstyrret, er pasientens løgnestilling tilrådelig å utelukke matvarer som bidrar til å redusere tarminnholdet, men øker andelen av grønnsaksalat, frukt og korn. For å unngå forstyrrelser fra urinsystemet, er det bedre å ikke bli involvert i surt, saltt og også retter fra sorrel.

Kosthold i hjerneslag beror på mekanismen for akutt cerebrovaskulær ulykke og tidligere årsaker. Så med blødninger på grunn av hypertensjon, er det bedre å ikke spise salt mat, rikelig med drikke, sterk kaffe og te.

Det er nødvendig å følge et anti-arterosklerotisk diett etter et iskemisk slag (hjerneinfarkt). Med andre ord er det ikke nødvendig å gi preferanse til fete, stekte retter, lett tilgjengelige karbohydrater, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon i de vaskulære veggene. Det er bedre å erstatte dem med fettfattig kjøtt, grønnsaker og frukt.

Stroke og alkohol er uforenlige ting, uavhengig av om infarkt eller blødning forekom hos pasienten. Bruk av selv små doser alkohol fører til økning i hjertefrekvens, økt blodtrykk, og kan også bidra til vaskulær spasme. Disse faktorene kan forårsake et gjentatt slag med forverring av nevrologiske lidelser og til og med dødelig.

Mange pasienter, spesielt unge, er interessert i om sex er tillatt etter et slag. På grunn av ulike undersøkelser har forskere ikke bare vist at det ikke er skade, men også fordelene ved rehabilitering. Det er imidlertid visse nyanser forbundet med en alvorlig sykdom:

 • Mulig forstyrrelse av funksjonen til det urogenitale systemet, redusert følsomhet og styrke;
 • Inntak av antidepressiva, irritabilitet og apati med nedsatt seksuell lyst;
 • Motorforstyrrelser som gjør seksuell kontakt vanskelig.

Med en gunstig nåværende gjenopprettingsperiode er det mulig å vende tilbake til normale ekteskapelige forhold, så snart pasienten føler seg sterk og lyst. Den moralske støtten og varmen til ektefellen vil også bidra til forbedring av den psyko-emosjonelle tilstanden. Moderat fysisk aktivitet og positive følelser vil ha en ekstremt gunstig effekt på videre utvinning og tilbake til et fullt liv.

Konsekvensene av slag for total menneskelig helse er direkte avhengig av volum og lokalisering av lesjonen i hjernen. I alvorlige og omfattende slag er komplikasjoner fra andre organer uunngåelige, de vanligste som er:

 1. Inflammatoriske prosesser i luftveiene (kongestiv lungebetennelse hos pasientene i sengetøy);
 2. Krenkelse av bekkenorganens funksjon med sekundær infeksjon (blærebetennelse, pyelonefrit);
 3. Bedsores, spesielt med feil omsorg;
 4. Minske peristaltikk i tarmene med å senke innholdet langs den, noe som er fulle av utviklingen av kronisk betennelse, forstoppelse.

Å ta vare på en pasient som har hatt et slag, må huskes at en person som plutselig mistet sin tidligere livsstil, evnen til å jobbe og kommunisere i sitt vanlige miljø, krever ikke bare moralsk støtte, men også kjærlighet og godhet.

Generelt skjer rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag raskere og lettere enn etter blødning. Mange pasienter kommer tidlig tilbake til sin vanlige livsstil tidlig nok, og unge og ufrivillige mennesker gjenoppretter selv ferdigheter i sitt tidligere arbeid. Utfallet og konsekvensene av sykdommen er avhengig av tålmodighet, utholdenhet og ønske om utvinning, ikke bare hos pasienten, men også av hans slektninger. Det viktigste er å tro på et vellykket resultat, så et positivt resultat vil ikke ta lang tid å vente.

Les Mer Om Fartøyene