Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronar angiografi av hjertets kar: essensen av metoden, indikasjoner, kontraindikasjoner

Iskemien i hjertemuskelen er en tilstand som er veldig farlig for menneskelivet. Tidlig diagnose av sykdommer som fører til brudd på blodsirkulasjonen, lar deg velge den mest effektive behandlingstaktikken og forbedre pasientens livskvalitet. Den mest informative metode for forskning i denne situasjonen, anerkjenner eksperter hjertekarbonens koronarangiografi - det er gjennom henne at legen lærer om sted, grad og natur av innsnevring av lumen av arterien som bærer blod til myokardiet. Om hvordan koronarangiografi utføres, om indikasjoner, kontraindikasjoner, forberedelse til studien, og også om mulige komplikasjoner, vil du lære av vår artikkel.

En kort historisk referanse

Nesten hundre år siden - i 1929 - tysk forsker W. Forrsmann etter omfattende eksperimenter utført under fluoroskopi seg gjennom venstre cubital vene inn i høyre atrium urinkateter 65 centimeter i lengden. Til tross for at dette eksperimentet ble kritisert av forskerne fra forskeren, kan han i dag sikkert betraktes som grunnleggeren av koronarangiografi.

11 år senere - i 1940 - ga New York-legerne A. Cournard og D. Richards offentligheten hemodynamiske parametere for hjertekateterisering hos pasienter med revmatiske ventildefekter. Samtidig opprettet disse forskerne et diagnostisk program som gjør at metoden kan brukes i klinisk praksis. I 1956 mottok forfatterne av koronarografi Nobelprisen i fysiologi eller medisin.

På omtrent samme tid - i 1953 - Seldinger teknikk ble utviklet av lav-traumatiske hjertekateterisering avdelinger, som gjorde det lettere å diagnostisere og redusere risikoen for komplikasjoner.

I 1958 utviklet M. Sones og utførte en selektiv koronarangiografi, som i dag er en variasjon av metoden.

Essens og typer koronar angiografi

Således, koronar angiografi - en fremgangsmåte for forskning av koronar (coronary heart) fartøyer hvor de injiserte kontrastmiddel og utføre en serie av røntgenbilder i ulike projeksjoner. Det er "gullstandarden" for å diagnostisere tilstanden til hjertekarene.

Avhengig av indikasjonene, kan studien gjennomføres i forskjellige volumer:

 • i den generelle koronarangiografien er alle kranspulsårene gjenstand for diagnose;
 • I koronar angiografi blir selektiv kontrast bare gitt i noen få kar - de som må undersøkes.

I dag finnes det en metode for koronar angiografi, som utføres ved hjelp av en multispiral datortomografi. I dette tilfellet blir kontrastmiddelet først innført i pasientens kropp og deretter plassert i MSCT-apparatet. Fordelene ved CT-koronarangiografi er:

 • ingen behov for sykehusinnleggelse av pasienten;
 • kort sikt for diagnostikk;
 • dens høye informativitet.
 • som regel en høyere kostnad enn tradisjonell koronar angiografi;
 • Tilstrekkelig lav tilgjengelighet for visse deler av befolkningen.

Hver av teknikkene har en rekke indikasjoner, som hver har både fordeler og ulemper i forhold til andre. Den type koronarangiografi som kreves av pasienten, bestemmes av legen basert på den kliniske situasjonen.

Også i løpet av denne studien kan om nødvendig noen ytterligere manipulasjoner utføres, noe som gjør det mulig å avklare graden og arten av lesjonen av kranspulsårene. Disse inkluderer:

 • venstre sidet ventrikulografi (ved hjelp av legen vurderer kontraktiliteten til venstre ventrikel, arten av bevegelsen av veggene, diagnostiserer mangel på mitralventilen, hvis noen);
 • aortography (arteriografi aorta) - kan detektere aorta-klaff-tilbakestrømming og for å vurdere tilstanden til veggene i aorta fra forskjellige avdelinger, arten av dens ødeleggelse og utblåsingen fra sine hovedarteriene;
 • coronaroscintography (utført etter drift av CABG for å bestemme passabiliteten til shunts).

vitnesbyrd

Koronarografi er foreskrevet for personer som lider av koronar hjertesykdom, som har stor risiko for å utvikle komplikasjoner av denne patologien, eller hvis den tidligere behandlingen ikke viste et positivt resultat.

Så vitnesbyrdet til denne studien er som følger:

 • den første dukket opp angina pectoris;
 • ustabil (progressiv) angina pectoris;
 • angina som ikke reagerer på tradisjonell medisinering;
 • postinfarkt angina (som skjedde umiddelbart etter hjerteinfarkt);
 • faktisk hjerteinfarkt (for å gjennomføre en undersøkelse snarest - innen de første 12 timene fra sykdomsbegyndelsen);
 • tegn på utilstrekkelig blodtilførsel (iskemi) i hjertemuskelen, detektert på et elektrokardiogram eller ved å utføre daglig overvåking av EKG;
 • prøver med fysisk aktivitet (veloergometri, tredemølle, transesofageal elektrostimulering), hvor myokardets iskemi detekteres;
 • alvorlige hjerterytmeforstyrrelser;
 • Behovet for differensial diagnose med hjertesykdom av en annen (ikke-iskemisk) natur;
 • noen kiste skader;
 • hypertrofisk kardiomyopati;
 • infeksiv endokarditt;
 • Kawasaki sykdom.

I tillegg er koronar angiografi utført i forberedelse for hjertekirurgi, hjertetransplantasjon, lunge, nyre eller leversykdom, og noen ganger for å fastslå tilstanden i koronararteriene hos pasienter med risiko for relaterte yrker - piloter, førere av visse typer kjøretøy, kosmonauter og andre.

Kontra

Koronarografi kan utføres til pasienter i alle aldre som er i noen - selv i alvorlig tilstand. Verdien av denne forskningsmetoden i en rekke kliniske situasjoner er så stor at den ikke har absolutt kontraindikasjoner - de som det er absolutt umulig å utføre diagnostikk. Det er kontraindikasjoner relativ, som inkluderer:

 • intoleranse overfor pasienten til et bestemt radiokontrastpreparat;
 • arteriell hypertensjon, hvor det er svært vanskelig å redusere trykket av medisiner (ukontrollert);
 • redusert konsentrasjon i blodet av kalium (hypokalemi);
 • alvorlig, ukontrollert ventrikulær arytmi;
 • brudd på blodkoagulasjonssystemet;
 • Dekompensert hjertesvikt;
 • akutt smittsom sykdom;
 • alvorlig nyresvikt
 • ONMK (slag);
 • alvorlig anemi
 • kronisk smittsom sykdom i akutt stadium;
 • aktiv blødning av noe slag (gastrointestinal, livmor og andre).

Hvis pasienten har en eller flere av de nevnte sykdommene, blir koronarangiografien utsatt til pasientens tilstand er stabilisert. I nødstilfeller kan legen holde det til tross for tilstedeværelsen av relative kontraindikasjoner (selvfølgelig er risikoen for komplikasjoner i denne situasjonen betydelig økt, men noen ganger bare på denne måten er det mulig å redde pasientens liv).

Er forberedelse til koronarografi nødvendig?

Koronarangiografi er en seriøs studie som krever noe forberedelse for det.

Først og fremst bør pasienten være maksimalt informert om studienes natur, målene forfulgt av legen, å utnevne ham, om mulige komplikasjoner. I tillegg er pasienten undersøkt. Han kan bli tildelt:

 • en utvidet blodprøve;
 • blodprøve for gruppen og Rh-faktor;
 • biokjemisk blodprøve (lever, nyretester, elektrolytter);
 • en blodprøve for koagulogram (koagulogram);
 • blodprøve for infeksjon (hepatitt B, C, HIV, syfilis og så videre);
 • EKG;
 • Ultralyd av hjertet (ekkokardiografi);
 • last EKG-testing;
 • daglig EKG-overvåking;
 • konsultasjoner av spesialister og undersøkelser anbefalt av dem (i tilfelle pasienten har samtidig patologi).

Det er viktig at pasienten advarer legen om de allergiske reaksjonene som noen gang har skjedd med ham (spesielt om allergier mot medisiner), fortalt om alle kroniske sykdommer og oppført hvilke medisiner han tar hele tiden. Hvis disse legemidlene kan påvirke informativiteten til koronarangiografi, kan legen anbefale at de blir kansellert eller ta hensyn til opptaket ved evaluering av studienes resultat.

Utfør koronarografi avhengig av den kliniske situasjonen:

 • planlagt eller i nødstilfelle
 • poliklinisk eller i hjerteoperasjonen.

Studien utføres på tom mage - det siste måltidet skal være senest 8 timer før det.

Pasienten holder toalettet på stedet der punktet på fartøyet skal utføres, og fjerner hårdekket fra dette området av kroppen. Også før utbruddet av koronar angiografi må han ta medisiner hvis dette er foreskrevet av en lege.

Forskningsmetodikk

Koronarangiografi er en invasiv studie. I løpet av hele utførelsesperioden kontrolleres pasientens tilstand av en anestesiolog og kardioreanimatolog.

 • Først og fremst utfører kardiosurgen lokalbedøvelse av punkteringsstedet - injiserer Lidocaine, Ultracaine eller annet lokalbedøvelseslag for lag. I prosessen med forskning er pasienten bevisst.
 • Da legen utfører en punktering av en arterie - brachialis, armhulen, radial eller femoral (i legens skjønn, og avhengig av maskinvaren), setter innførings entrer lumen av nålen kateter, og deretter sletter punktering nål.
 • For å unngå koagulasjon vaskes systemet med en blanding av heparin og saltvann.
 • Under kontrollen av ultralyd eller fluoroskopisk enhet, blir kateteret avansert langs arterien i retning av hjertet opp til den stigende aorta.
 • Når kateteret når aorta, under kontroll av arterielt trykk, blir det flyttet til felles stammen eller til noen av grenene (venstre, høyre eller deres grener) av kranspulsårene.
 • Et kontrastmedium blir introdusert i kateteret, som sirkulerer langs blodbanen med blodstrøm og fyller dem opp og når koronararteriene.
 • En rekke røntgenstråler utføres i forskjellige fremskrivninger, resultatene digitaliseres, registreres i datamaskinen, og deretter utstedt til pasienten på et elektronisk medium sammen med konklusjonen, og kan også skrives ut.

Under diagnosen registrerer enhetene EKG, trykk i aorta og hjertekamre.

Pasienten under koronarangiografi føler smerte under punktering av arterien og med lokalbedøvelse, en følelse av varme fra innføringen av kontrastmiddelet, noen ganger smerte typisk for anginaangrep.

Ved slutten av undersøkelsen fjerner legen kateteret fra pasientens blodkanal og påfører et spesielt sterilt trykkbandasje til punkteringsstedet for å stoppe blødningen. Etter 30 minutter, bytt denne bandasjen med en vanlig bandasje, som fjernes etter 24 timer.

Hvis koronar angiografi avslører endringer som elimineres ved kirurgisk inngrep-stenting, CABG, ballongangioplasti, kan de utføres umiddelbart etter at diagnosen er fullført.

Varigheten av pasientens opphold under tilsyn av medisinsk personell avhenger av tilgangen gjennom hvilken kateteret ble satt inn, samt i sin generelle tilstand:

 • Hvis koronarangiografien ble gjennomført gjennom den radiale arterien, kan eksaminanden forlate avdelingen innen få timer, forutsatt at han har et sparsomt skjema for armen, hvis arterie var punktert.
 • De gjenværende tilgangene krever at pasienten blir på sykehuset innen 24 timer etter undersøkelsen.

For å øke hastigheten på fjerning av kontrastpreparat og for å lette arbeidet med nyrene, bør pasienten drikke mer væske, og i tilfelle symptomer på koronarangiografi komplikasjoner (om dem - under), kontakt lege omgående.

Hva studien viser

Ved å fylle lumen i koronararteriene, gir kontrastmiddelet legen en mulighet til å vurdere tilstanden til hele hjertets arterielle system og tilstrekkelig blodtilførsel til disse karene i myokardiet. Dermed oppdages patologiske endringer i arteriene, områdene og graden av deres innsnevring, reaksjon på sammentrekning av hjertemusklene.

Type og grad av innsnevring (stenose) er hovedparameteren som legen er interessert i når det utføres koronar angiografi.

 • Hvis fartøyets lumen er redusert med mindre enn 50%, blir blodtilførselen til myokardiet ikke forstyrret, noe som betyr at risikoen for å utvikle iskemiske komplikasjoner er lav. Med progresjonen av den patologiske prosessen (for eksempel veksten av en aterosklerotisk plakk eller dannelsen av en parietal trombus) vil fartøyets lumen reduseres - prognosen blir ugunstig.
 • Hvis fartøyets lumen er innsnevret med 50% eller mer, opplever myokardiet en oksygenmangel. Denne tilstanden krever en tidlig gjenoppretting av normal blodtilførsel, ettersom utsettelse kan føre til hjerteinfarkt. Pasienten anbefales slike typer intervensjoner, som for eksempel koronararterie-bypasstransplantasjon, ballongangioplastikk eller stentplassering.

Stenose av stenose er forskjellig. Det er flere av sine typer, preget av en annen prognose for pasienten:

 • Lokal stenose er det gunstigste alternativet, da det i liten grad påvirker stedet på fartøyet.
 • diffus stenose fanger en lang del av fartøyet, med områder med innsnevring og normal lumen på fartøyet som erstatter hverandre;
 • ukomplisert stenose - med glatte, glatte vegger;
 • komplisert stenose - ved innsnevringsstedet ligger aterosklerotisk plakk med sårdannelse eller parietal trombi; han er farlig høy sannsynlighet for progresjonering.

I tillegg til stenose i koronarangiografi kan områder av okklusjon (okklusjon) av fartøyets lumen og aterosklerose av forskjellig alvorlighetsgrad detekteres.

Når studien er fullført, forteller legen pasienten om resultatet, svarer på spørsmål og gir anbefalinger om behandling.

komplikasjoner

Som regel, hvis emnet oppfyller alle anbefalingene, og legen utfører diagnosen riktig, oppstår det ingen komplikasjoner av koronar angiografi. Noen ganger kan slike komplikasjoner forekomme:

 • blødning fra punkteringsstedet (forekommer hos 1 pasient ut av 1000);
 • hematom (på den nasjonale måten - en blåmerke), ødem på punkteringsstedet;
 • dannelse av pseudoaneurysmer på tilgangsstedet;
 • en allergisk reaksjon på kontrast (som regel bruk jodholdige legemidler, som er ganske allergifremkallende);
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • trombose av koronarbeholdere;
 • vegetative reaksjoner (arteriell hypotensjon, bradykardi, kald svette og andre);
 • iskemisk slag;
 • hjerteinfarkt;
 • skade på arterien gjennom hvilken kateteret settes inn til det brister
 • Kontrastert nefropati (nyreskader forårsaket av kontrastmiddel);
 • pasientens død (mindre enn 1 tilfelle per 1000 undersøkelser).

Risikoen for komplikasjoner er høyere i slike pasientgrupper:

 • barn og eldre / eldre alder (65 år og eldre);
 • personer med hjertefeil;
 • personer med utilstrekkelig funksjon av venstre ventrikel (PV mindre enn 35%);
 • Det er en innsnevring av venstre kranspulsårer;
 • personer med samtidig kronisk patologi i dekompensasjonsstadiet (nyre, leverinsuffisiens, diabetes mellitus og andre).

konklusjon

Koronarangiografi er en metode for å undersøke tilstanden til hjertets kranspulsårer, og sørge for innføring av et kontrastmiddel i dem og den påfølgende utførelse av en rekke røntgenbilder i forskjellige fremskrivninger. Dette er en svært informativ diagnosemetode, som gjør det mulig å bestemme plasseringen og graden av innsnevring (stenose) av arterien hos en pasient med ulike former for IHD, for å vurdere risikoen for komplikasjoner og å utvikle den mest effektive behandlingstaktikken.

Hovedangivelsen for koronarangiografi er iskemisk hjertesykdom, det er ingen absolutte kontraindikasjoner for det, men det finnes en rekke relative som kan elimineres bedre før du går videre til studien.

Diagnostiseringsprosessen er som regel godt tolerert, komplikasjoner er svært sjeldne.

Hvis legen anbefaler at du gjennomgår koronar angiografi, er det absolutt tegn på denne studien, komplikasjonene av disse er mye verre og farligere enn den er. Ikke tenk på om du skal gå til diagnosen eller ikke - selvfølgelig å gå, fordi det i mange tilfeller er koronarografi som bidrar til å forbedre pasientens livskvalitet og til og med redde det.

Til hvilken lege å søke

Koronar angiografi styres av en kardiurgirurg. For konsultasjonen kommer pasienten til ham etter en grundig undersøkelse av kardiologen. Ta en henvisning til en kardiolog er tilgjengelig fra den lokale terapeuten. I tillegg til disse legene deltar en lege av funksjonell diagnostikk, en røntgenkirurg, en anestesiolog i undersøkelsen av pasienten før operasjonen.

Medisinsk animasjon om emnet "Coronarography":

Koronar angiografi av kar: hva er det og hvordan er det gjort

Verdensstatistikk sier at i første omgang blant alle sykdommer er hjertesykdommer. For å forebygge hjertesykdom og å bestemme taktikk for behandling, blir pasientene ofte ofte tildelt angiografi av fartøy.

Koronar angiografi - hva er det? Denne studien av hjertebeholdere i hjertet ved hjelp av kontrastmedium og røntgenstråle, eller uten bruk av moderne utstyr. Forkortet som CAG. Prosedyren kan utføres rutinemessig i en forebyggende undersøkelse, eller i en nødsituasjon for å bestemme tilstanden til koronarbeinene hvis det er mistanke, eller de første tegn på infarkt i de første 5 til 12 timer.

Hva er koronar angiografi

Studien av koronar fartøy som fôrer hjertets muskelvev og sikrer normal funksjon, Det er svært viktig for å avsløre patologiske endringer og rettidig behandling.

Koronarangiografi av fartøy er en visuelt informativ type undersøkelse, Det gjør det mulig å nøye avsløre årsaken til forstyrrelsen av tilstanden til koronarbeinene. Studien utføres bare i forhold til en medisinsk institusjon av legekardiologer strengt etter indikasjoner:

 • iskemisk hjertesykdom;
 • forberedende stadium før operasjoner, stenting, shunting;
 • vedvarende alvorlig smerte bak brystbenet;
 • mistanke om hjerteinfarkt;
 • hjerterytmeforstyrrelser, som truer pasientens liv;
 • oppfølgingsprøver etter ulike hjerteoperasjoner;
 • Diagnostisk undersøkelse for å klargjøre diagnosen.

Er det farlig?

Med noen innblanding i menneskekroppen, er det noen komplikasjoner mulig. I koronar angiografi, de utgjør kun 1% av det totale antall prosedyrer som utføres og kan manifesteres som:

 • fibrillering av kardiale ventrikler;
 • med passasje av en blodpropp langs kanalen til kateterfartøyet;
 • forekomst av luftemboli;
 • skade på hjertet vevet;
 • hjerteinfarkt.

Prosedyren utføres imidlertid på et sykehus, hvor spesialister befinner seg døgnet rundt, hvem vil kunne gjennomføre betimelig behandling og redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner. Hvorvidt koronarografi er farlig, utfør det og på hvilken måte løser ikke bare legen, men pasienten selv.

Når du utfører koronarografi uten kontakt direkte med hjertet, er komplikasjoner fraværende.

Hvordan er det gjort

Hva er koronarografi, og hvordan det er gjort, bør kardiologen fortelle behandlingslegen. Før prosedyren blir flere diagnostiske undersøkelsesmetoder rutinemessig tildelt:

 • blod og urintester;
 • Ultralyd av hjertet;
 • ekkokardiografi;
 • prøver for forekomst av virus;
 • EKG;
 • konsultasjoner av leger av beslektede spesialiteter (i hvert enkelt tilfelle, individuelt etter behov og pasientens tilstand).

Pasienten forbereder på forhånd for prosedyren: Studien utføres på tom mage (du kan ikke spise mat fra kvelden etter 18-00 dagen før prosedyren). I følge legenes resept anbefales det at enkelte pasienter tar spesielle medisiner. Om nødvendig, stedet for fremtidig punktering barbering.

Koronarangiografi utføres ved to hovedmetoder: invasiv eller ved hjelp av tomografi.

invasiv

Metoden for selektiv koronarografi innebærer Introduksjon gjennom huden under lokalbedøvelse i arterien (femoral, radial) spesielle kateter, som utføres før koronarbeinene. Deretter introduseres en spesiell kontrast.

Kontraststoff i koronarografi fordeles over alle koronarbeholdere, og ved hjelp av en angiograf er det mulig å se på kvaliteten på distribusjon og fylling av blodkar på skjermen. For å få et komplett bilde av patronen av koronarbeinene, tas bilder fra alle sider.

Etter administrering av kontrastmedium Pasienten kan bli varm i kroppen. Senker hjertefrekvensen, som tydeligvis føltes. Dette er nødvendig for å utføre et klart skudd og en direkte grundig visning av tilstanden til fartøyene på skjermen til enheten. Etter avslutning av prosedyren, blir hjerterytmen gjenopprettet.

Fordelen kontaktmetoden, om nødvendig, er evnen til umiddelbart å utføre ballongdynatasjon eller utføre stenting, som utføres etter avtale med pasienten (bevisst). Ulempen er ioniserende strålingseksponering.

Hele prosedyren for koronarangiografi tar fra 20 minutter til en time, i gjennomsnitt 30-40 minutter. Pasientene ligger og føler seg ikke ubehag.

invasiv

Metode CT (beregnet tomografi) av koronar angiografi utføres uten innføring i kroppen av noen verktøy.

En time før diagnosen tar pasienten medisin som reduserer antall hjerteslag.

Umiddelbart før du tar bilder intravenøst, injiseres et kontrastmiddel og hjertet skannes i forskjellige vinkler.

Med ekstra synkronisering av tomografi med elektrokardiografi, kan du ta bilder under diastolen. På denne måten et 3D-bilde er oppnådd, hvor tilstanden til hjertets kransbeholdere er tydelig synlig.

En funksjon av denne typen diagnose er følelsen av sjeldne hjerteslag, samt behovet for å utføre forskjellige kommandoer fra legen under undersøkelsen.

Pasienten mottar resultatet av undersøkelsen umiddelbart etter hendene etter at diagnoseundersøkelsen er fullført.

Kontraindikasjoner for utførelse

Det er visse kontraindikasjoner for å utføre koronarangiografi:

 • graviditet;
 • en allergi mot et kontrastmiddel;
 • diabetes mellitus;
 • lever- eller nyreinsuffisiens
 • Ukontrollert arytmi i hjertet (etter behandling kan prosedyren utføres);
 • patologiske forstyrrelser av blodkoagulabilitet;
 • høy kroppstemperatur;
 • rus;
 • hjertesvikt;
 • smittsomme sykdommer i hjertet.

Under akutte forhold som truer livet, er noen kontraindikasjoner betingede (etter skjønn fra den behandlende legen og på pasientens tilstand). Etter behandling av visse typer patologiske forhold og stabilisering av pasientens helse kan en undersøkelse gjennomføres.

Lær av denne artikkelen hva er ultralyddopplerografi.

Konsekvenser av koronar angiografi

I det hele tatt ikke klare forhold etter diagnostisk undersøkelse er det nødvendig å kontakte legen umiddelbart. Konsekvensene av koronar angiografi er minimal, men fortsatt skjer:

 • utviklingen av et hjerteinfarkt, når en person er for bekymret;
 • arterie traumer;
 • en separasjon av tromben, noe som kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • komplikasjon av nyrene;
 • hvis diagnosen er for lang, røntgenbestråling;
 • for tynne vegger i hjertet eller fartøyene kan rive;
 • blødning ved punkteringsstedet gjennom huden eller innsiden når karet eller vevet i hjertet er skadet;
 • infeksjon i kroppen etter prosedyren (dårlig behandlet kateter eller administrasjonssted);
 • allergiske reaksjoner på ekstra medisiner.

konklusjon

Hvert tiltak i menneskekroppen har sine egne farer. Muligheten for å utvikle komplikasjoner reduseres når pasienten klart utfører alle forberedende trinn for en diagnostisk undersøkelse.

Til tross for kontraindikasjoner og minimal risiko for komplikasjoner forblir koronarangiografi en av de mest informative måtene for diagnostisk undersøkelse av hjertekarene som reddet mange liv.

Koronar angiografi av hjertets kar

Koronarkar i hjertet - dette er røntgenstudium av blodkar i hjertet ved hjelp av et røntgentett stoff, som tillater påvisning av stedet, graden og arten av sammentrekning av de innvendige hulrom av arterien. Denne svært informative diagnostiske metoden brukes til å klargjøre diagnosen til en pasient med hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom). Den tillater legen å velge den mest hensiktsmessige behandlingsstrategi (koronar stenting, ballong angioplastikk, koronar bypass kirurgi eller medisinsk behandling), denne sykdommen, noe som kan føre til alvorlige komplikasjoner.

Typer av koronar angiografi

Avhengig av omfanget av studien, kan tradisjonell koronarografi være:

 • Generelt: Alle koronarbeholdere blir undersøkt;
 • selektiv: bare en eller flere koronarbeholdere er målrettet

Foreløpig kan koronar angiografi av hjertets arterier utføres ved hjelp av en datamaskin tomografi. Denne teknikken kalles CT-koronarangiografi eller MSCT (multispiral computertomografi av koronarfartøy). Etter introduksjonen av den radiopaque substansen blir pasienten plassert i en multispiral datatomografi. Denne teknikken konkurrerer med tradisjonell koronar angiografi, siden den kan utføres på kortere tid, og krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten.

Hver av de ovennevnte metodene har sitt eget vitnesbyrd og har sine egne mangler og fordeler, kun legen vil kunne bestemme den nødvendige studien av hjertets blodkar.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarkar i hjertet er utpekt i de tilfeller da alt etter klinisk og ikke-invasiv diagnostisk verktøy i pasienter viste en høy risiko for koronare hendelser, eller brukt medisinsk behandling av aterosklerotiske vaskulære lesjoner ineffektive. Avhengig av det spesifikke kliniske tilfellet kan denne undersøkelsesteknikken utføres på en nødsituasjon eller planlagt måte.

Indikasjoner for utnevnelse av hjerteinfarkt i hjertet kan være:

 • symptomer på koronar hjertesykdom (første gang eller ustabil angina);
 • påvisning av tegn på nedsatt myokardnæring eller endringer i iskemisk genese, oppdaget ved EKG- eller Holter EKG-overvåking;
 • positive prøver med fysisk anstrengelse (tredemølle test, CPP, BEM, stress Echo-KG);
 • ineffektivitet av medisinering for angina pectoris;
 • påvisning av farlige rytmeforstyrrelser;
 • postinfarkt angina (utseendet av stenokardieangrep umiddelbart etter et hjerteinfarkt);
 • myokardinfarkt (prosedyren utføres hurtigstilt i de første 12 timene av sykdommen);
 • differensial diagnostikk med hjertesykdommer som ikke er relatert til kranspulsårene;
 • asymptomatisk kurs av IHD;
 • forberedelse til åpen hjerteoperasjon;
 • forberedelse for nyre, lever, lunge og hjerte-transplantasjon;
 • aorta patologi;
 • mistanke om smittsom endokarditt
 • hypertrofisk kardiomyopati;
 • led brysttrauma
 • Kawasaki sykdom.

Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for koronarografi. Denne diagnostiske metoden kan brukes til å undersøke pasienter i alle aldersgrupper uansett deres generelle tilstand. Relative kontraindikasjoner kan være slike sykdommer og lidelser:

 • øket sensitivitet til pasienten av medikamenter for å utføre lokal anestesi eller komponenter i et røntgentett stoff (i dette tilfelle er utført for å erstatte dem med legemidler for hvilke det ikke er noen allergisk reaksjon);
 • ukontrollert ventrikulær arytmi;
 • ukontrollert arteriell hypertensjon;
 • lavt nivå av kalium i blodet;
 • hjertesvikt i dekompensasjonsstadiet;
 • forhøyet temperatur;
 • alvorlig nyresvikt.

Under de ovennevnte forholdene kan koronarangiografi kun utføres etter stabilisering av pasientens tilstand.

Klargjøring av pasienten

Ved utnevnelse av hjerteinfarkt i hjertet, forklarer legen pasienten essensen, hensikten og mulige bivirkninger eller komplikasjoner av denne metoden for diagnose. Før du utfører denne diagnostiske prosedyren, er pasienten tildelt et antall undersøkelser:

 • klinisk blodprøve;
 • analyse for bestemmelse av blodtype og Rh-faktor;
 • biokjemisk blodprøve;
 • koagulasjon;
 • blodprøver for hepatitt B og C, Wasserman's reaksjon og HIV;
 • EKG i tolv ledere;
 • ekkokardiografi;
 • Om nødvendig utnevnes ytterligere undersøkelser og konsultasjoner av leger av beslektede spesialiteter.

Pasienten nødvendigvis må sette en lege varslet om tilgjengeligheten av allergiske reaksjoner på medisiner, kroniske sykdommer (diabetes, hypertensjon, peptisk ulcer, slag eller hjerteinfarkt) og konstant medisinering tatt.

Koronarografi kan utføres i en poliklinisk eller ambulant innstilling av en kardiologisk kirurgisk enhet. Legen oppfordrer pasienten til at studien utføres på tom mage. Før prosedyren starter, blir punkteringsstedet utarbeidet:

 • toalett,
 • barberingsområder i håndleddet, armhulen eller lysken.

Om nødvendig må pasienten ta medisiner foreskrevet av legen før prosedyren.

Hvordan utføres koronar angiografi?

Ved utførelse av koronarangiografi blir pasientens team overvåket av et team av spesialister: en kardioreanimatolog, en anestesiolog. Før kirurgens punktering utfører kirurgen lokalbedøvelse. Deretter utføres følgende handlinger:

 1. Etter punktering av femoral, aksillær, brachialis eller radial arterie (adgang utvalg bestemmes avhengig av det tilgjengelige utstyr, eller lege preferanse) ved hjelp av en leder (intradyussera) spesiell kateter er innført i lumen av den punktering nålen.
 2. Etter at kateteret og intraduisatoren er installert, fjernes punkteringsnålen, og for å hindre koagulering av pasienten injiseres heparin og hele systemet vaskes med en blanding av saltvann og heparin.
 3. Et kateter under kontroll av fluoroskopi eller Echo-CG beveger seg langs blodkarene til øvre del av aorta.
 4. Fra dette øyeblikket begynner pasienten å måle blodtrykket kontinuerlig, og kateteret beveger seg pent inn i det vanlige bagasjerommet eller inn i en av grener av koronararteriene.
 5. Et radiopaque preparat settes inn i kateteret ved hjelp av en spesiell sprøyte, som med blodstrømmen kommer inn i koronarbeinene og fyller dem på noen få sekunder.
 6. Ved hjelp av en spesiell apparat-angiograf blir de oppnådde resultatene løst: patologiske endringer i koronararteriene, tortuositet av akkordene, områder av stenose og reaksjon på sammentrekning av hjertemuskulaturen. Når bilder tas, visualiseres høyre og venstre koronararterier.
 7. De oppnådde resultatene kan løses på røntgenbilder eller røntgenbånd. Ved hjelp av programvare blir resultatene digitalisert (om nødvendig kan et 3D-bilde av koronararteriene utføres). Opptak av resultatene gis til pasienten i form av skriftlig konklusjon og innspilling av røntgenbilder (på en disk eller film).

Etter fullførelse av bildene legen ekstraherer system og stopper blødningen med en steril trykk bandasje som består av en duk presses mot en spesiell innretning for påføring av trykk til området arterien punktiruemoy. Trykket svekkes 15 minutter etter at påføringen er påført, og etter en halv time blir enheten fjernet og en vanlig trykkbinding påføres på punkteringsstedet. Forbindelsen fjernes dagen etter undersøkelsen.

Dersom det foreligger visse indikasjoner umiddelbart etter at studien er fullført, kan pasienten tilbys en rekonstruktiv endovaskulær behandling: ballongangioplastikk eller stentning av koronarbeinene.

Når du utfører koronar angiografi gjennom en radial arterie, kan pasienten komme hjem innen noen timer etter at studien er fullført. Det anbefales at det sparsomme diett og begrensningen i bøyning av overkroppen, som ble gjennomført med arteriepunkmenten, anbefales. Etter prosedyren for å forebygge mulige brudd på nyrens funksjon, anbefales det at en pasient drikker rikelig. Når alvorlig svakhet, kortpustethet, lavt blodtrykk, alvorlig smerte eller hevelse i punkteringsområdet, bør du umiddelbart konsultere en lege.

Med andre typer tilgang er pasienten under medisinsk tilsyn i løpet av dagen og observerer sengestøtten.

komplikasjoner

Koronarografi, med alle regler for gjennomføring og anbefalinger fra legen, er komplisert ganske sjelden. De hyppigste komplikasjonene er:

 • blødning på stedet for arteriepunkment (ca. 0,1% av pasientene);
 • dannelse av en hematom, ødem eller falsk aneurisme i området av en punkterbar arterie;
 • utviklingen av arytmier;
 • koronar trombose;
 • allergisk reaksjon på radiopakket stoff (jod er inkludert i sammensetningen);
 • vasovagale reaksjoner: blanchering, kald svette, senke blodtrykk, redusere puls.

Alvorlige komplikasjoner av koronar angiografi er ekstremt sjeldne. De kan bli:

 • hjerteinfarkt;
 • cerebral iskemi;
 • slag;
 • skader eller brudd på fartøyet gjennom hvilket kateteret settes inn
 • dødelig utfall (mindre enn 0,1% av tilfellene).

Maksimal risiko for komplikasjoner kan observeres i slike tilfeller:

 • barns alder;
 • pasienter eldre enn 65 år;
 • stenose av venstre kranspulsårer;
 • venstre ventrikulær svikt med ejektjonsfraksjoner på mindre enn 35%;
 • valvulær hjertesykdom;
 • alvorlige former for kroniske sykdommer (diabetes, tuberkulose, nyresvikt, etc.).

Resultat av koronarografi

Etter fullføring av koronarangiografi forklares pasienten resultatene av studien og gir anbefalinger om videre behandlingsteknikker. Hovedparameteren for å vurdere tilstanden til koronarbeholdere er typen og graden av stenose.

Ved identifisering vaskulære hulrommet innsnevring på opp til 50% ytterligere sykdomsforløpet ikke truer utviklingen av alvorlige patologiske tilstander. I slike tilfeller vil ikke stenose av arteriene ikke redusere blodtilførselen til hjertet, men ytterligere prognose kan være ugunstig, dvs. A. Når et vegg trombe og fullstendig okklusjon av blodkaret i en pasient kan skje hjerteinfarkt.

Ved identifisering av vaskulær stenose mer enn 50% for en vellykket behandling av en patologi normal myokardial perfusjon gjenoppretting er nødvendig, dvs. K. Denne graden av innsnevring av arteriene kan føre til betydelige risiko for komplikasjoner. For å gjøre dette, kan pasienten bli tilbudt kirurgi: stenting, ballong angioplastikk eller koronar bypass pode.

Også under koronar angiografi identifiseres typer av stenose. Arteriell innsnevring kan være:

 • lokal: stenose sprer en liten lengde av arterien;
 • diffus: stenose fanger et stort område av arterien;
 • ukomplisert: stedet for stenose er jevn, med glatte kanter;
 • komplisert: På stedet for stenose oppdages sårdannet atherosklerotisk plakk og veggpropper blir funnet.

Også som et resultat kan beskrives koronarogarfii fullstendig blokkering (okklusjon) av lumen av koronarkarene og alvorlighetsgraden av aterosklerose i de tre koronararteriene.

Koronarangiografi betraktes som en "gullstandard" for diagnose av hjerteskjermer. Denne typen diagnostisk studie krever tilstedeværelse av komplekst medisinsk utstyr og et team av høyt kvalifiserte leger (hjertekirurg, kardioreanimatolog og anestesiolog). Koronarografi kan utføres i slike institusjoner:

 • Forskningsinstitutt for kardiologi eller hjerteoperasjon;
 • spesialiserte kardiologiske sentre;
 • avdeling for kardiovaskulær kirurgi i multifunksjonelle sykehus i distrikt, by eller regionale sykehus.

Den første kanalen, overføringen av "Helse" med Elena Malysheva på "Coronarography": "

Koronarangiografi av hjertets kar: Kjernen i prosedyren, indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarangiografi er en svært informativ, moderne og pålitelig metode for å diagnostisere lesjonen (konsentrasjon, stenose) av kransbunnen. Studien er basert på visualisering av passasje av kontrastmedium langs hjertets kar. Kontraststoff gjør det mulig å se prosessen på skjermen av en spesiell enhet i sanntid.

Koronararterier (koronararterier, hjertearterier) er kar som gir blodtilførselen til hjertet.

Koronarangiografi av hjertekarene er "gullstandarden" av kranspulsårforskning. Utfør prosedyren i røntgenstrålen. Intervensjonell kirurgi utvikler seg raskt og konkurrerer med "stor operasjon" i behandlingen av koronar hjertesykdom.

Leger av denne spesialiteten er kardiovaskulære kirurger som har gjennomgått seriøs trening. Nå blir de kalt - av intervensjonskirurger eller røntgen endovaskulære kirurger.

Røntgenkirurgi er et rom hvor leger utfører intrakardial forskning og behandling under sterile forhold ved hjelp av røntgenutstyr. Det er røntgenstrålen som gjør at legen kan se hjertet, kranspulsårene under hele prosedyren.

Da vil du lære: Når koronarografi er vist, vil vi dvele i detalj om det viktigste øyeblikket for pasienten - hvordan prosedyren går, og hvem når du kan begynne å jobbe. Hva er indikasjonene, mulige komplikasjoner.

Indikasjon for koronarografi

Hvem trenger å gjøre forskning? Indikasjonene er svært brede, det er flere og flere av dem. Vi vil vurdere de hyppigste tilfellene når forskning er uunnværlig.

 1. Under utviklingen av akutt koronarsyndrom (ACS) - dette er starten på et mulig myokardinfarkt. Faktum er at myokardinfarkt (hjertemuskulatur) har flere utviklingsstadier. Hvis i begynnelsen av denne hendelsen forsøker å gjenopprette blodstrømmen, vil ACS ikke ende med nekrose (død) av delen av myokardiet.
 2. Mistanke om koronar sykdom. Hvis pasienten har angina pectoris, så hvis det er innsnevring i henhold til koronar angiografi, må blodstrømmen i hjerteårene gjenopprettes før det oppstår iskemi eller et hjerteinfarkt.
 3. Når det er nøyaktig kjent at det er stenose i kranspulsåren (innsnevring av lumen aterosklerotiske plakk), men det er nødvendig å finne ut hvor mye det er uttrykt. Røntgen kirurger øyne (det vil si visuelt) vurdere volumet av stenose. På skjermen kan du se "en timeglass, når den er i stenosens plass, passerer kontrast en innsnevring. Hvis denne innsnevringen er svært liten - vurder deretter hastigheten som kontrastmiddelet er vasket av (tross alt er kontrasten normal blodstrøm).
 4. I de tilfellene når pasienten trenger en hjertekirurgi: erstatning av en eller flere ventiler eller en operasjon for aortaens forstørrelse (forstørrelse). I alle disse tilfellene bør legene avgjøre om det er en patologi i hjerteårene. Hvor mye kirurgi er nødvendig for pasienten? Bare en korreksjon av en flamme eller en rippe også?
 5. Det er velkjent at iskemisk hjertesykdom (koronar hjertesykdom) utvikles tre ganger oftere hos pasienter med en transplantert nyre enn hos den vanlige befolkningen i samme alder. I forbindelse med det økende antall transplantasjoner i verden blir dette problemet ganske akutt, og koronarografi utføres også av slike pasienter.
 6. Det er ikke lenger en sjeldenhet når studien utføres til pasienter med et transplantert hjerte for diagnose av angina pectoris.

Koronarografi er nødvendig for timing (som presserende) og metoden for behandling av stenotiske lesjoner i kranspulsårene. Hvis en kritisk innsnevring (mer enn 50% av den arterielle lumen), at et presserende behov for å bestemme hvorvidt en pasient behov for å koronararterie-bypasskirurgi eller koronar angioplastikk. Hvis innsnevringen ikke er kritisk, kan det være nok medisiner.

Kontra

Absolutte kontraindikasjoner eksisterer ikke. Hvis pasienten tar svært lang tid å ta medisiner som fortynner blodet, og det ikke er noe behov for koronar angiografi, kan prosedyren bli utsatt i 7-10 dager. I dette tilfellet anbefales det å avbryte medisinen. Det er nødvendig at etter prosedyren stoppet blodet raskt, og det var ingen risiko for blødning.

Hvordan virker prosedyren?

Vi vil vurdere hele prosedyren for koronarangiografi av hjerteskjoldene "fra pasientens side".

Hospitalisering og forberedelse

Pasienten ankommer om kvelden i avdelingen eller om morgenen kommer han på fastsatt tidspunkt for studien. På hendene skal han ha blodprøver (legen vil spesifisere hva), elektrokardiografi og ultralyd i hjertet.

I venterommet eller i menigheten vil pasienten få informasjon om samtykke på hånden, som må signeres (med mindre du har forandret deg til å gjennomgå en studie). Koronarografi utføres på tom mage, varigheten av hele prosedyren er fra 30 minutter til 2 timer. Pasienten tømmes neste dag. Om morgenen før utslipp vil ta alle testene.

Denne prosedyren kan utføres på to måter (det er en standard diagnostisk metode): gjennom armene og gjennom lårarterien.

Metoder for innføring av et kateter for koronar angiografi av hjertekarene

Før koronar angiografi, vil en nyxis (premedikasjon) bli brukt til å lindre nervøsitet.

Vanligvis er pasienten bevisst under studien og kommuniserer med legen. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å nedsette pasienten i en tilstand av medisinsk søvn - så vil anestesiologen være på studien.

Hva skjer i operasjonen

 1. I begge tilfeller er lokalbedøvelse opprinnelig ferdig (lidokain og andre rusmidler).
 2. Punkterer fartøyet på låret eller armen, sett et kateter eller rør inn i karet. I utgangspunktet er det nødvendig å nå koronararterien munn (dette er stedet for utgangen av koronararterien fra aorta). Kirurgen setter inn et rør inn i pasientens høyre fartøy
 3. Lektekateteret stiger direkte til koronararteriene. I den andre enden (hvor de kom inn i huden) er en sprøyte med kontrast festet til kateteret. Her er det introdusert. Kontrast fyller hjerteslagene og vaskes av blodstrømmen. Under hele prosedyren er det et videoopptak. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen. Skjermen kan roteres slik at pasienten også ser sine egne arterier. Du kan snakke med legen. Gjennom kateteret injiserer kirurgen kontrast fra sprøyten. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen
 4. Etter å ha fullført prosedyren på punkteringsområdet, utøver legen fysisk trykk med hender. Det er nødvendig å stoppe blødningen.
 5. Deretter påføres en steril, pressende (veldig tett) bandasje og pasienten overføres til menigheten. Etter prosedyren pålegger kirurgen et tett bandasje på pasienten

Etter koronar angiografi

Pasienten anbefales ikke å komme seg ut av sengen fra 5 til 10 timer. Denne forskjellen er forståelig - fordi noen pasienter tar stoffer som fortynner blod. Og ikke i alle tilfeller kan de bli kansellert før prosedyren.

Du kan spise rett etter prosedyren. Kirurgen nærmer seg menigheten for å diskutere alle nyanser av studien.

Prosedyren for koronarangiografi blir nøye og gjentatte ganger studert og analysert av leger. En kopi av videoen vil bli gitt til deg umiddelbart i operasjonen.

Pasienten er utladet, hvis det ikke er noen komplikasjoner, neste dag. Du kan begynne å jobbe på en dag.

Komplikasjoner av prosedyren

I praksis er komplikasjoner ekstremt sjeldne - ikke mer enn 1%. I litteraturen rapporteres fra 0,19 til 0,99% av komplikasjoner etter denne studien.

 • Blødning og påføring av trykkbinding. Det er obligatorisk etter undersøkelsen at legen som gjorde prosedyren, vil nærme seg deg. Han vil gå så ofte som situasjonen krever.
 • Allergiske reaksjoner mot kontrast. Det kan være kvalme, oppkast, utslett. Problemene går bort på egenhånd, eller de får injeksjoner av allergier.
 • Myokardinfarkt, arytmi, smerte i hjertet - ikke mer enn 0,05%. I menigheten ved siden av pasienten får lov til å finne en kjære. Pass på å observere to leger: doktoren i avdelingen og legen som gjorde koronarangiografi. Slike komplikasjoner vil bli diagnostisert på det tidspunktet.
 • Kontrast-indusert nefropati (akutt nyreskade) er ledsaget av en kortvarig økning i kreatinin i blodet på grunn av kontrast. Kreatinin er et produkt av proteinmetabolisme, en viktig indikator for nyrefunksjon. Kontrasten utskilles innen 24 timer uten skade på nyrene.
 • Perforering og ruptur av koronararterien. Det forekommer hos 0,22% av pasientene. Denne komplikasjonen utvikler seg hos pasienter med avansert aterosklerose i kranspulsårene. (Journal of Practice of Emergency Medical Care, 2014). Mer enn hos 99% av pasientene, kan komplikasjonen elimineres på operasjonstabellen.

funn

Koronarografi er nødvendig for legen å estimere med egne øyne hvordan, hvor og hvorfor kranspulsårene påvirkes. Etter studien vil pasienten få en nøyaktig diagnose.

Det kan også være at under koronar angiografi vil du umiddelbart få en korreksjon av de trange arteriene (oppblås kanen under trykk i stedet for stenose).

Prosentandelen av komplikasjoner etter studien er lav, og metodens informativitet er pålitelig og viktig for videre behandling.

Les Mer Om Fartøyene