Coronary stenting (karene i hjertet)

Hovedårsaken til de mest alvorlige manifestasjoner av koronar hjertesykdom, myokardialt infarkt, er et brudd på muskelkraft på bekostning av aterosklerotiske vaskulære lesjoner.

Aterosklerose påvirker arterieveggen. På grunn av tap av elastisitet er muligheten for tilstrekkelig ekspansjon tapt. Avsetningen av aterosklerotiske plakker fra innsiden fører til en innsnevring av karetets diameter, noe som gjør det vanskelig å levere næringsstoffer. En kritisk reduksjon anses å være 50% av diameteren. Samtidig begynner de kliniske symptomene på hypoksi (mangel på oksygen) i hjertet. Dette uttrykkes i angina angrep.

Fullstendig blokkering av kranspulsåren fører til utvikling av nekrose (nekrose) ved hjerteinfarkt. Over hele verden er denne patologien fortsatt ansett som en av hovedårsakene til voksen dødelighet.

Tidlig stenting av hjerteskjærene kan forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner av aterosklerose.

Hva er "stenting"?

Begrepet "stenting" refererer til en operasjon for å installere en stent inne i arterien, som et resultat av hvilken en mekanisk forlengelse av den innsnevrede del og restaureringen av normal blodstrøm til organet utføres. Operasjonen refererer til endovaskulære (intravaskulære) kirurgiske inngrep. Det utføres i avdelinger i vaskulær profil. Det krever ikke bare høy kvalifikasjon av kirurger, men også teknisk utstyr.

De etablerte fremgangsmåter for kirurgi ikke bare koronar stenting (hjerteblodårer), men også installasjon av stenter i halspulsåren for å fjerne tegn på cerebral iskemi i den femorale - til behandling av aterosklerotiske forandringer i føttene, i den abdominale aorta og iliaca - i nærvær av tydelige tegn på aterosklerotiske lesjoner.

Hva er en "stent", en rekke

En stent er en lett maskerør, sterk nok til å gi et arterieskjelett i lang tid. Stents er laget av metall legeringer (oftere kobolt) i samsvar med høyteknologi. Det er mange typer. De varierer i størrelse, struktur av rutenettet, beleggetes natur.

Det er to grupper av stenter:

 • uten belegg - brukes i operasjoner på arterier av middels størrelse;
 • belagt med et spesielt belegg av polymer, som frigjør et stoff i løpet av året, og forhindrer re-stenose av arterien. Kostnaden for slike stents er mye dyrere. De anbefales til montering i koronarbeholdere, krever konstant bruk av rusmidler som reduserer dannelsen av blodpropper.

Hvordan er operasjonen?

For stenting hjerteårer i lårarterie kateter på hvis ende ligger en liten spray mens du bruker det på stent. Under kontroll av røntgenapparat kateter settes inn i munningen av koronararteriene og bevege seg til den ønskede delen av innsnevringen. Deretter blåses boksen opp til ønsket diameter. Samtidig presses aterosklerotiske innskudd inn i veggen. Stenten som våren ekspanderer og blir igjen på plass etter at ballongen er blåst og kateteret fjernet. Som et resultat blir blodstrømmen gjenopprettet.

Operasjonen utføres vanligvis under lokalbedøvelse. Varer fra en til tre timer. Før operasjonen administreres pasienten som fortynner blodet for å forebygge trombose. Hvis nødvendig, installer flere stenter.

Etter kirurgisk inngrep bruker pasienten på sykehus i opptil syv dager under tilsyn av en lege. Det anbefales å drikke rikelig med væsker for urinutgang av kontrastmidler. Tilordne antikoagulanter for å forhindre vedheft av blodplater og dannelse av trombi.

Hvem er vist operasjonen, undersøkelse

Utvelgelse av pasienter med iskemisk hjertesykdom til kirurgisk behandling utføres av en kardiokirurg. I klinikken oppholds pasient som gjennomgår et nødvendig minimum undersøkelse som omfatter alle nødvendige blod- og urinprøver for å bestemme funksjonen av indre organer, lipogram (total kolesterol og dens fraksjoner), blodlevring. Elektrokardiografi lar deg spesifisere områder av hjerteinfarkt etter et hjerteinfarkt, prevalens og lokalisering av prosessen. Ultralydundersøkelse av hjertet visuelt i bildene viser funksjonen til alle avdelinger av atria og ventrikler.

I pasientavdelingen er angiografi obligatorisk. Denne prosedyren består i intravaskulær innføring av et kontrastmiddel og en serie av røntgenbilder som utføres når vaskulærsengen er fylt. De mest berørte grenene er identifisert, lokalisering og grad av innsnevring.

Intravaskulær ultralyd undersøker potensialet av arterieveggen fra innsiden.

Undersøkelsen gjør at angiosurgenen kan bestemme den nøyaktige plasseringen av den foreslåtte stentimplantasjonen, for å identifisere mulige kontraindikasjoner til operasjonen.

Indikasjon for operasjonen:

 • alvorlige hyppige angina angina angrep, definert av en kardiolog som preinfarkt;
 • støtter koronar bypass (bypass kirurgi - er installasjonen av en kunstig blodåre for å omgå det overlappede), som har en tendens til å bli smalere i ti år;
 • på vitale indikasjoner ved alvorlig transmural infarkt.

Kontra

Umulighet til å introdusere en stent er bestemt under undersøkelsen.

 • Et vanlig nederlag på alle kranspulsårene, på grunn av hvilket det ikke er noe spesifikt sted for stenting.
 • Diameteren av den innsnevrede arterien er mindre enn tre mm.
 • Redusert blodpropp.
 • Nedsatt nyrefunksjon, lever, respirasjonsfeil.
 • Allergisk reaksjon fra pasienten til iodpreparater.

Fordelene med stenting før andre operasjoner:

 • liten traumatisk teknikk - det er ikke nødvendig å åpne thoraxen;
 • kort periode med innlagt opphold;
 • relativt lav pris;
 • rask gjenoppretting, retur til arbeid, fravær av pasientens langsiktige funksjonshemning.

Komplikasjoner av operasjonen

Imidlertid hadde 1/10 av de opererte pasientene komplikasjoner eller uønskede konsekvenser:

 • perforering av fartøyets vegg
 • blødning;
 • dannelse av blodakkumulering i form av en hematom på punkteringspunktet i lårarterien;
 • stenttrombose og behovet for gjentatt stenting;
 • nedsatt nyrefunksjon.

Video, som tydelig viser essensen av operasjonen:

Gjenopprettingstid

Den overførte stenting av hjerteskjulene gjør det mulig å forbedre pasientens velvære, men dette stopper ikke den aterosklerotiske prosessen, endrer ikke nedsatt fettmetabolismen. Derfor må pasienten utføre resept fra en lege, overvåke nivået av kolesterol og blodsukker.

Det vil være nødvendig å ekskludere animalsk fett fra ernæring og begrense karbohydrater. Ikke anbefalt å spise et fett svinekjøtt, oksekjøtt, lam, smør, bacon, majones og krydret krydder, kjøtt, ost, egg, fra ustø hvete pasta, sjokolade, søtsaker og kaker, hvitt brød, kaffe, sterk te, alkohol og øl, karbonert søte drikke.

Diet krever nødvendigvis inngå diett av frukt og grønnsaker i salater eller fersk juice, kokt fjærfe, fisk, korn, pasta fra durum, cottage cheese, meieriprodukter, grønn te.

Det er nødvendig å etablere 5 - 6 måltider om dagen, overvåke vekten. Om nødvendig, bruk avlasting dager.

Daglige morgenøvelser øker stoffskiftet, forbedrer stemningen. Du kan ikke umiddelbart ta opp store øvelser. Anbefalt gangavstand, først på korte avstander, deretter med økende avstand. Det er populært å gå sakte opp trappen. Du kan øve på simulatorer. Pass på at pasientene skal lære å telle sin puls. Ikke tillat betydelig overbelastning med økt hjertefrekvens. Sport anbefales for sykling og svømmebasseng.

Medikamentell behandling er redusert til innretninger for å redusere blodtrykket (hypertensive pasienter), statiner for å normalisere kolesterolnivået og stoffer som reduserer trombose. Pasienter med diabetes bør fortsette spesifikk behandling for endokrinolog.

Det er bedre om rehabilitering etter stenting vil bli utført i sanatorium-resort forhold, under medisinsk tilsyn.

Operasjonen av stenting har pågått i omtrent førti år. Teknikker og teknisk støtte blir stadig bedre. Utvid vitnesbyrd, det er ingen aldersbegrensninger. Det anbefales at alle pasienter med iskemisk hjertesykdom ikke bør være redd for å rådføre seg med en kirurg, dette er en mulighet til å forlenge det aktive livet.

Stenting av fartøy: indikasjoner, drift, rehabilitering

Vesselsammenheng (stenose) på grunn av aterosklerose er en stor fare for mennesker. Avhengig av hvilken fartøyet rammet, kan redusere lumen føre til koronar hjertesykdom (CHD), cerebrovaskulær sykdom, aterosklerose av de nedre ekstremiteter, og til og med en rekke alvorlige sykdommer. For å gjenopprette arterielle åpenhet, er det flere teknikker, det viktigste av disse er: konservativ behandling, angioplastikk, stenting av karene i hjertet og andre berørte arterier, koronar bypass kirurgi.

I begynnelsen påvirker ikke innsnevringen av lumen praktisk talt en persons tilstand. Men når stenosen øker med mer enn halvparten, er det tegn på mangel på oksygen i organer og vev (iskemi). I dette tilfellet er konservativ behandling vanligvis impotent. Mer effektive behandlingsmetoder kreves - intravaskulære kirurgiske inngrep.

En av måtene å behandle iskemi er stenting. Dette er en minimalt invasiv endovaskulær intervensjonsmetode, hvis mål er å gjenopprette lumen i arterier som er rammet av aterosklerose.

Perkutant settes et spesielt kateter inn i det berørte området av fartøyet, i enden av hvilken det er en ballong. På stedet for blodstrømforstyrrelser, blåser ballongen ut og utvider fartøyets vegger. For å bevare lumenet, etableres en spesiell konstruksjon i arterien, som spiller rollen til slaktkroppen i fremtiden. En slik konstruksjon kalles en stent.

Stenting feltet

  • Koronararterie stenting Det kreves når det er symptomer på hjertesykdom (CHD), samt økt sannsynlighet for hjerteinfarkt. Med IHD forstyrres blodtilførselen til myokardiet, og hjertet får ikke nok oksygen til normal funksjon. Kjerne i hjertemusklene begynner å sulte, og deretter kan nekrose i vevet (myokardinfarkt) forekomme. Hovedårsaken til IHD er atherosklerose i koronarbeinene som leverer blod til hjertet. På grunn av det i veggene i arteriene, dannes kolesterolplakk, og smalker lumen. Noen ganger utføres hjertestopping i den akutte perioden med hjerteinfarkt. Hvis operasjonen utføres innen de første seks timene etter infarkt, gjør gjenoppretting av normal blodstrøm ofte det å redusere pasientens liv og reduserer risikoen for å utvikle irreversible endringer i myokardiet.
 • Stenting arteriene av nedre ekstremiteter - den minst traumatiske og samtidig svært effektiv metode for behandling av sykdommer i beinene i beina. Med dannelsen av plakk og brudd på blodstrømmen under gang, har pasienten smerte i lårene, baken, i føttene og bena. Utvikling, sykdommen fører til de mest alvorlige konsekvensene, opp til gangrene.
 • Stenting av karoten arterier - lavt traumatisk behandling, som gjør det mulig å gjenopprette lumen i blodkarene. Søvne arterier leverer blod til hjernen, og med deres stenose er hjernesirkulasjonen svekket. Under operasjonen er det montert spesielle beskyttelsesanordninger med membranfiltre i tillegg til stenten. De er i stand til å forsinke mikrothrombi, beskytter de små karene i hjernen mot blokkering, men uten å forstyrre blodstrømmen.
 • Restenose av koronararterien etter angioplastikk. Etter denne prosedyren, på 3-6 måneder, gjennomgår 50% av pasientene restenose - gjentatt innsnevring av karet på samme sted. Derfor, for å redusere sannsynligheten for restenose, er angioplastikk vanligvis supplert med stenting av koronarbeinene.
 • Hos pasienter med koronararteriesykdom som gjennomgått aortokoronar bypassoperasjon, I ti til femten år etter operasjonen kan sjunkens stenose forekomme. I dette tilfellet blir stenting et alternativ til gjenbruk av koronar bypass-kirurgi.

Video: 3D animasjon av stenting prosessen

Typer av stenter

Formålet med stentene er å sikre vedlikehold av veggene i det tette fartøyet. De legger stor belastning, slik at de gjør disse designene av avanserte høyteknologiske materialer av høyeste kvalitet. I utgangspunktet er det inerte legeringer fra metaller.

I moderne medisin er det flere hundre typer stenter. De varierer i design, type celler, type metall, belegg, samt måten de leveres til arteriene.

Hovedtyper av coronary stents er:

 1. Enkel metall uten belegg. Dette er den mest brukte typen stent. Vanligvis brukt i smale arterier av middels størrelse.
 2. Stents dekket med spesiell polymer, dosert ut frigjøre stoffet stoffet. De kan redusere risikoen for restenose betydelig. Imidlertid er kostnaden for slike stenter mye høyere enn prisen på konvensjonelle stenter. I tillegg krever de en lengre periode med antiplatelet narkotika - ca 12 måneder, til stent frigjør stoffet. Oppsigelse av terapi kan føre til trombose av selve strukturen. Bruken av en belagt stent anbefales i små arterier, hvor sannsynligheten for en ny blokkering er høyere enn i midten.

Fordeler med stenting

 • Krever ikke lang sykehusinnleggelse.
 • Kroppen gjenopprettes raskt etter operasjonen.
 • Det utføres under lokalbedøvelse, noe som tillater behandling selv for pasienter som er kontraindisert i tradisjonell kirurgisk inngrep.
 • Operasjonen er lavt traumatisk - krever ikke åpning av ulike deler av kroppen, for eksempel brystbenet når det skjer, når hjertet utføres.
 • Sannsynligheten for komplikasjoner er minimal.
 • Mindre kostbar behandling sammenlignet med konvensjonelle operasjoner.

Kontraindikasjoner for stenting av blodkar

 • Diameteren av arterien er mindre enn 2,5-3 mm;
 • Dårlig blodpropp;
 • Alvorlig nyre- eller respirasjonsfeil;
 • Diffus stenose er nederlaget for for stort et område;
 • Allergisk reaksjon på jod er en komponent i røntgenkontrastpreparat.

Hvordan utføres stenting?

Før inngrepet gjennomgår pasienten en serie undersøkelser, en av dem er koronar angiografi - en røntgenundersøkelsesmetode, som du kan avdekke tilstanden til arteriene og finne sted.

Før operasjonen administreres pasienten et legemiddel som reduserer blodproppene. Anestesi utføres, vanligvis en lokalbedøvelse. Huden før behandling med kateteret behandles med et antiseptisk middel.

I utgangspunktet er angioplasti vanligvis gjort: en punktering utføres på huden i området av den berørte arterien, og en ballong settes forsiktig inn med et kateter; når du kommer til innsnevring, blir ballongen oppblåst og utvider lumen.

På samme stadium kan et spesielt filter installeres bak smalingsstedet for å forhindre ytterligere blokkering og utvikling av et slag.

Som et resultat av operasjonen åpner lumen av arterien, men for å opprettholde normal blodstrøm etableres en stent. Det vil støtte skipets vegger for å hindre mulig innsnevring.

For å installere stenten, går legen inn i et annet kateter utstyrt med en oppblåsbar ballong. Stenten er satt inn i en komprimert form, og når ballongen svulmer på innsnevringsstedet, er metallkonstruksjonen rettet og festet på de vaskulære veggene. Hvis lesjonen er i høy grad, kan flere stenter plasseres samtidig.

Ved slutten av operasjonen fjernes verktøyene. Kirurgen kontrollerer alle tiltakene ved hjelp av en røntgenmonitor. Operasjonen varer fra 1 til 3 timer og forårsaker ikke pasientens smerte. Det vil være litt ubehagelig bare i det øyeblikket ballongen svulmer - blodstrømmen på denne tiden er ødelagt i kort tid.

Video: reportage fra koronar stenting kirurgi

Mulige komplikasjoner etter prosedyren

Ca. 90% av tilfellene etter stentinstallasjon gjenopprettes den normale blodstrømmen gjennom arteriene og det oppstår ingen problemer. Men i noen tilfeller er slike komplikasjoner mulige:

 1. Brudd på integriteten til arterienes vegger;
 2. blødning;
 3. Problemer med nyrefunksjon;
 4. Utdannelse i punkteringsstedet med hematom;
 5. Restenose eller trombose i stenting-området.

En mulig komplikasjon er tilstoppingen av arterien. Dette er ekstremt sjeldent, og når dette skjer, sendes pasienten raskt til aortokoronær bypass. Bare i 5 tilfeller ut av 1000 nødoperasjon er nødvendig, men pasienten må være forberedt på en slik sannsynlighet.

Komplikasjoner i denne operasjonen er sjeldne, derfor er stenting av fartøyene en av de sikreste kirurgiske prosedyrene.

Postoperativ periode og rehabilitering

Etter en slik kirurgisk inngrep som stenting, må pasienten i noen tid observere hvilerom. Den behandlende legen overvåker forekomsten av mulige komplikasjoner, og ved utslipp gir anbefalinger om diett, medisinering, restriksjoner, etc.

I den første uken etter operasjonen bør du begrense fysiske aktiviteter og ikke løfte vekter, du kan ikke ta et bad (bare dusj). På dette tidspunktet er det uønsket å komme bak rattet til en bil, og hvis pasientens arbeid er forbundet med transport av gods eller passasjerer, bør den ikke kjøres i minst 6 uker.

Livet etter stenting innebærer overholdelse av visse anbefalinger. Etter at stent er installert, begynner pasientens hjerterehabilitering. Dens grunnlag er kosthold, treningsterapi og positiv holdning.

 • Fysioterapi bør praktiseres nesten daglig i minst 30 minutter. Pasienten skal bli kvitt overflødig vekt, ta form i muskelen, normalisere trykket. Sistnevnte reduserer sannsynligheten for å utvikle hjerteinfarkt og blødning. Redusere fysisk aktivitet bør ikke være og etter rehabilitering.
 • Spesiell oppmerksomhet bør utvises på mat - Det er nødvendig å observere en bestemt diett som ikke bare vil normalisere vekten, men også påvirke risikofaktorene for manifestasjon av IHD og aterosklerose. Kostholdet etter stenting av blodkarene i hjertet eller andre fartøy bør være rettet mot å redusere indikatorene for "dårlig" kolesterol - LDL (lavdensitets lipoproteiner).
  Ernæring etter et hjerteinfarkt og stenting bør være underlagt følgende regler:

 1. Minimere fett - det er nødvendig å utelukke matvarer som inneholder animalsk fett: fett kjøtt og fisk, høyverdige meieriprodukter, kaviar, skalldyr. I tillegg bør du gi opp sterk kaffe, te, kakao, sjokolade og krydder.
 2. Tvert imot må mengden av produkter med høyt innhold av flerumettede fettsyrer økes.
 3. Inkluder i menyen flere grønnsaker, frukt, bær og frokostblandinger - de inneholder komplekse karbohydrater og fibre.
 4. Å lage mat i stedet for kremaktig, bruk bare vegetabilsk olje.
 5. Begrens inntaket av salt - ikke mer enn 5 gram per dag.
 6. Del maten i 5-6 mottakelser, sistnevnte gjøres senest tre timer før sengetid.
 7. Den daglige kalorien av alle brukte produkter bør ikke overstige 2300 kcal.
 • Behandling etter stenting er svært viktig, så etter pasienten i seks måneder til et år må pasienten ta medisin daglig. Angina og andre manifestasjoner av iskemi og aterosklerose er ikke mer, men årsaken til aterosklerose har forblitt, så vel som risikofaktorene.
 • Selv om pasienten føler seg godt, etter at stenten er innført, bør han:

  1. Ta medisiner foreskrevet av legen din for å hindre risikoen for blodpropp. Vanligvis er dette Plavix og aspirin. Dette forhindrer effektivt trombose og tilstopning av blodkar, og som et resultat reduserer risikoen for hjerteinfarkt og forlenger forventet levealder.
  2. Følg anti-kolesterol dietten og ta medikamenter som senker kolesterolet i blodet. Ellers vil utviklingen av aterosklerose fortsette, noe som innebærer at nye plaketter kommer til å se ut, noe som reduserer fartøyene.
  3. Ved økt trykk, ta medisiner for å normalisere det - ACE-hemmere og betablokkere. Dette vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og hjerneslag.
  4. Hvis en pasient lider av diabetes mellitus, følg en streng diett og ta medisiner for å normalisere blodsukkeret.

  Mange pasienter er bekymret for spørsmålet: kan de få et funksjonshemning etter stenting? Operasjonen forbedrer en persons tilstand og gir ham normal arbeidsevne. Derfor er stenting i seg selv ikke en indikasjon på formålet med et funksjonshemning. Men i nærvær av samtidig forhold kan pasienten henvises til ITU.

  Sammenligning av stenting og shunting: deres fordeler og ulemper

  Hvis du sammenligner det som er best - stenting eller shunting, må du først bestemme hvordan de er forskjellige.

  Stenting, i motsetning til shunting, blir endovaskulærmetoden utført uten å åpne brystet og utføre store snitt. Bypassoperasjon er imidlertid oftest en kavaloperasjon. På den annen side er shuntinstallasjonen en mer radikal metode som gjør det mulig å takle stenose med flere obstruksjoner eller fullstendig overlapping. Stenting i slike situasjoner blir ofte gjort ubrukelig eller umulig.

  Prinsipp for hjerteforskyvning

  Stenting brukes oftest til å behandle unge pasienter med små endringer i blodkar. Eldre pasienter med alvorlige lesjoner viser fortsatt shuntinstallasjon.

  I stentoperasjonen er lokalbedøvelse tilstrekkelig, og når shunt er installert, er det ikke bare nødvendig å bruke generell anestesi, men også å koble pasienten til kardiopulmonal bypass.

  Risikoen for blodpropper som oppstår etter stenting tvinger pasientene til å ta spesielle stoffer i lang tid. I tillegg er restenose mulig. Nye generasjoner av stenter hjelper selvfølgelig med å løse disse problemene, men likevel skjer dette. Shunts er heller ikke ideelle - de, som alle fartøyer, er utsatt for degenerative prosesser, aterosklerose etc., derfor kan de etter en stund svikte.

  Tidspunktet for gjenoppretting er også forskjellig. Etter minimal invasiv stenting kan pasienten forlate klinikken neste dag. Shunting innebærer en lengre periode med utvinning og rehabilitering.

  Begge metodene har sine ulemper og fordeler, og deres kostnader varierer. Valget av behandlingsmetode skjer individuelt og avhenger kun av sykdommens karakteristikker i hvert tilfelle.

  Kostnad for kirurgi for stenting

  Hvor mye koster stenting av hjerteskjærene? Først av alt avhenger kostnadene ved operasjonen av arteriene for å jobbe med, så vel som på landet, klinikken, instrumentene, utstyret, typen, antall stenter og andre faktorer.

  Dette er en høyteknologisk operasjon som krever bruk av et spesielt røntgenoperativt operasjonsrom utstyrt med komplisert dyrt utstyr. I Russland, som i andre land hvor slike operasjoner utføres, blir de utført i henhold til de nyeste metodene av høyt kvalifiserte spesialister. så det kan ikke være billig.

  Priser for stenting av hjerteskjærene varierer i forskjellige land. For eksempel, Stenting i Israel koster fra 6000 euro, i Tyskland - fra 8 tusen, i Tyrkia - fra 3,5 tusen euro. I russiske klinikker er denne prosedyren litt lavere til en pris - fra 130 tusen rubler.

  Stenting er en av de mest populære operasjonene i vaskulær kirurgi. Det er lavt traumatisk, gir gode resultater og krever ikke lang gjenoppretting. Alt som pasienten skal gjøre i rehabiliteringsperioden, er å observere dietten, for ikke å unngå fysisk anstrengelse og ta medisiner.

  Hvor effektiv er stenting med hjerteinfarkt

  Sykdommer i kardiovaskulærsystemet fører ofte til dødelige konsekvenser. Tidlig tilstrekkelig behandling er en betingelse for å bevare livet. Stenting med hjerteinfarkt er en prosedyre som kan stoppe patologiske prosesser og forhindre komplikasjoner.

  Generell infarktinformasjon

  Hvor mange mennesker vil leve etter et hjerteinfarkt, avhenger av hvor sterkt skadet hjertet vevet, og hvor mye området dekket prosessen. Myokardiet er den viktigste hjertemuskelen som er ansvarlig for overføring av blod fra ventriklene til atriene. Med hjerteinfarkt, nekrose av en del av denne muskelen. Dette fører til brudd i hjertets arbeid til det stopper.

  Infarkt oppstår på grunn av mangel på hjerteinfarkt. Dette er ofte resultatet av kolesterolplakk som blokkerer blodstrømmen gjennom kranspulsåren og andre kar. Faktum er at vedlikeholdet av myokardiet med oksygen avhenger av de tynne karene i hvilke kranspulsåren grener. Mangel på ernæringsmessige komponenter fører til nekrose eller infarkt av vev.

  Hvis livet ble reddet, dannes et bindevev på infarktstedet. Som et resultat utfører hjertet ikke sine funksjoner i sin helhet, og på orgelet er det dannet arr, som okkuperer det tidligere sted av musklene.

  Hva er stenting?

  Stenting av hjertekarene er en komplisert prosedyre. Det er spesielt effektivt i de første timene etter at et hjerteinfarkt begynte. Hvis det var et hjerteinfarkt, bør en erfaren lege utføre stenting. Denne operasjonen blokkerer ytterligere nekrose av vev og reduserer komplikasjoner.

  Stenten er en veldig tynn metallstruktur, en slags vår. Slike utstyr er plassert i lumen i kranspulsåren inne i karet. Utvide, det gir en normal lumen av fartøyet og bidrar til å gjenopprette full blodsirkulasjon.

  For å installere en stent trenger du ikke å utføre sternum snitt. Det injiseres gjennom en liten åpning i femorale arterien. Vanligvis er operasjonen ikke ledsaget av blodtap eller komplikasjoner. Varigheten av prosedyren er fra 15 minutter til en og en halv time.

  Stativ, montert i fartøyets lumen

  Når utstyret er installert inne i fartøyet, stabiliserer pasientens tilstand gradvis. Bokstavelig talt om 2-3 dager blir pasienten tømt og observert i ambulant behandling.

  Etter operasjonen må du ta medisin foreskrevet av legen din. Vanligvis er det piller som fortynner blod. De trenger å drikke så mye som anbefalt.

  Årsak til stenting fartøy

  Stentene er oftest etablert med hjerteinfarkt for å redusere risiko og komplikasjoner etter infarkt. Men hvorfor slike ekstreme tiltak er nødvendig?

  Sykdommen er lettere å hindre enn å takle alvorlige konsekvenser. Mange vet ikke at utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet fører til iskemi. Forverring av blodsirkulasjonen skjer av ulike årsaker. Oftest er brudd i fartøyene forårsaket av aterosklerotiske endringer.

  Kolesterolplakkene reduserer blodkarets lumen. Denne endringen observeres på forskjellige steder i kroppen. Imidlertid er innsnevringen av koronararterien farlig.

  Når belastningen på organer og fartøy øker, for eksempel med intensiv turgåing eller fysiske øvelser, trenger kroppen mer oksygen. Dette stimulerer hjertet til å kontraktse raskere. På grunn av kolesterolforekomster er myokardnæringen svekket, og akselerasjon av sammentrekninger er vanskelig. Risikoen for hjerteinfarkt øker.

  Viktig! Hvis en person opplever smerte bak brystbenet eller i hjertet, og de ikke passerer i 20 minutter, kan tilstanden ende med et hjerteinfarkt!

  Utføring av stenting av fartøy er vist i slike tilfeller:

  • gjentatte preinfarktstilstander;
  • periodiske angrep angina pectoris;
  • alvorlig hjerteinfarkt.

  I de tilfeller som er beskrevet ovenfor, er installering av stenten i fartøyet svært ønskelig.

  Bruken av angioplastikk

  Noen mener at stenten bør installeres allerede med åpenbare tegn på forverrende sirkulasjon. Det er imidlertid en prosedyre som gir en midlertidig effekt, gjenoppretter blodsirkulasjonen i fartøyene.

  Det forstørrede lumen i arterier fylt med kolesterolplakk utføres med ballongangioplastikk. Kirurgen setter inn i hulrommet til blokker spesiell ballong som blåses opp og presser kolesterol avleiringer i karveggen. Som et resultat blir blodsirkulasjonen i arterien gjenopprettet.

  Ulempen med denne prosedyren er at resultatet er kortvarig. I de fleste av de opererte individer ble det observert en gjentatt okklusjon av karene. Oftere enn ikke var normal sirkulasjon i koronararterien ikke mer enn seks måneder.

  Typer av stativer

  Det er mer fra riktig stented effekt enn fra angioplastikk. Operasjonen gir lang tid å opprettholde normal blodsirkulasjon i karene.

  Stents preges av deres størrelse og struktur. De er:

  Mer enn 400 typer stenter er utviklet. For å produsere dem, brukes høyverdige metaller som ikke oksiderer og ikke interagerer med blod. Det ble mulig å installere en stent med et spesielt polymerbelegg, som i flere måneder sikrer medisinske stoffer som forhindrer forurensning av strukturen med et glatt muskelvev inni karet.

  Stents kan variere i type metall og struktur

  Oppmerksomhet vær så snill! Selv om kostnaden av stenter belagt med et medikament er flere ganger dyrere enn vanlig, er det nødvendig med en pasient med slikt utstyr å ta færre medisiner. Stents med et polymerbelegg tjener mye lenger, noe som gir kvalitativ blodsirkulasjon.

  Fremdrift av operasjonen

  Stenting av hjertekarene utføres av en erfaren kirurg. Avhengig av kompleksiteten til pasientens tilstand varer operasjonen opptil tre timer. Generell anestesi er ikke nødvendig, noe som gjør det mulig å utføre prosedyren for dem som denne typen anestesi er kontraindisert.

  Forbereder for en operasjon

  Selv om operasjonen utføres ved bruk av moderne utstyr med høy presisjon, bør pasientens kropp være ordentlig forberedt.

  1. Anestesi utføres.
  2. Legemidler er introdusert for fortynning av blod.

  Etter forberedelsesfasen fortsetter legen til selve prosedyren.

  Stent installasjon

  Innsettingsstedet for kateteret behandles med et antiseptisk middel. Små utstyr er introdusert i hullet. Alle manipulasjoner inne i sirkulasjonssystemet reflekteres på skjermen.

  Kateterlederen blir ført til stedet for det innsnevrede fartøyet. Den oppblåsbare ballongen slippes ut, som utvider veggene til fartøyet, og returnerer deres normale lumen.

  Gjennom samme åpning settes et annet kateter med en forberedt stent på enden inn. Den er plassert på rett sted, blåses opp til ønsket diameter og presses mot veggene på fartøyet.

  Kateteret fjernes. Snittstedet er festet med et tett bandasje for å forhindre blodtap. I løpet av de neste timene etter operasjonen skal pasienten ligge i immobilisert tilstand. Medisinsk kontroll er nødvendig.

  Helsehelse under operasjonen

  Siden prosedyren utføres bare under lokalbedøvelse, er en person hele tiden i bevissthet under operasjonen. På forespørsel fra legen kan pasienten utføre ulike respiratoriske manipulasjoner.

  Det er ingen smerte. Innsettingsstedet for kateteret er bedøvet. Bevegelsen av utstyret inne i karsystemet virker ikke, siden veggene til fartøyene er blottet for nerveender.

  Det er ingen smerte under fartøyets utvidelse. Prosedyren er praktisk talt ikke følt i det hele tatt. Bokstavelig talt om noen dager kan en person fortsette å ha et fullt liv.

  Flere detaljer er beskrevet i videoen:

  Mulige komplikasjoner

  Fra de leverte stentkomplikasjonene oppstår ikke praktisk talt. Folk gjenoppretter seg raskt, fordi operasjonen er veldig forsiktig.

  Det er viktig å besøke en lege regelmessig for konsultasjon

  De mest sannsynlige komplikasjonene er:

  Restenose - re-okklusjon av fartøyet. Heldigvis, etter etableringen av stenter, oppstår denne tilstanden ekstremt sjelden. Bruken av stenter med polymert medikamentbelegg reduserer risikoen for denne komplikasjonen betydelig.

  For å forhindre dannelsen av blodpropper på stentstedet, er det nødvendig å ta alle legemidlene foreskrevet av kirurgen strengt i henhold til tidsplanen. Spesielt foreskrive aspirin.

  Rimelig rehabilitering

  Mange som har gjennomgått en slik operasjon, sier: "Jeg ble gitt en stent: hvordan å leve videre?". Faktisk blir det riktig utførte stadiet av rehabilitering nøkkelen til et langt og lykkelig liv uten behov for gjentatt stenting.

  For en fullverdig restaurering er slike aktiviteter nødvendige:

  • treningsbehandling;
  • diett;
  • riktig holdning.

  God helse er avhengig av fysisk aktivitet. Ikke engasjere seg i tung sport og overbelaste hjertet. Dette er kontraindisert. Det er nødvendig å velge et sett med øvelser som effektivt vil støtte kroppen. Dette problemet anbefales å diskutere med legen din.

  En lege kan anbefale et sett med øvelser hjemme

  Tren bedre hver dag. Hvis det er vanskelig, er en dagspaus 1-2 ganger i uken tillatt. Hver leksjon varer omtrent en halv time. Å bli kvitt overflødig vekt og fettavsetninger, vil være lettere å opprettholde fartøyets tilstand.

  Et velvalgt sett med øvelser stabiliserer blodtrykket. Dette reduserer risikoen for slag og hjerteinfarkt og forlenger forventet levealder.

  Kolesterol er nødvendig for kroppen vår hver dag. Men oftere bruker en person mye mer enn nødvendig. Dette fører til en økning i indeksen av lipoproteiner med lav tetthet. Hvis du følger nivået av skadelig kolesterol, er det lettere å forhindre oppblåsning av plakk på karene.

  Støtte nivået av kolesterol i kosten vil hjelpe. Kostholdet skal inneholde fett. Det er imidlertid bedre å øke mengden vegetabilske fettstoffer og redusere dyret. Det er viktig å inkludere følgende produkter i menyen:

  • bønner;
  • friske grønnsaker og frukt;
  • magert fisk.

  Etter stenting er alkoholholdige drikker, pickles, fett og stekt mat forbudt. Dette vil bidra til å opprettholde helse i normen.

  Selv om etter stenting folk opplever visse erfaringer, er det bedre å fokusere på den positive, følge alle anbefalingene fra legen og ta foreskrevet medisiner. Livet avhenger av det, fordi å sette en stent er bare begynnelsen. Det er viktig å lede en riktig livsstil.

  Viktig! For å redde liv etter alvorlig inngrep på hjertet, er det viktig å fortsette å følge nøye tilstanden til organismen. Mål regelmessig blodtrykk, puls, om nødvendig, juster disse indikatorene.

  Det er viktig å overvåke blodtrykk og hjertefrekvens hver dag

  Tidlig utførelse av kompetent kirurgisk inngrep vil bidra til å redde et liv og helse for personen som har unngått fysisk manglende evne. En fullstendig avvisning av dårlige vaner og et sunt kosthold er ikke en komplisert prosess, men en livsstil som gir ekte tilfredshet og perfekt velvære hver dag!

  Stå med hjerteinfarkt

  Myokardieinfarktstativ. Stent vil stoppe hjerteinfarkt

  Som en del av etableringen av Chelyabinsk-regionen for å modernisere helsevesenet fire største helseregion - Clinical Hospital № 3 av Chelyabinsk, Chelyabinsk Regional Hospital, ANO "IFL Magnitogorsk Administrasjon og OJSC MMK" MSH "Road Clinical Hospital av den russiske jernbanen" begynte å lage ny virksomhet. For pasienter vil det være gratis. Initiativøren var direktør for CEFOMS Mikhail Verbitsky.

  Operasjonen for å installere stenten i de første timene etter utviklingen av hjerteinfarkt er i stand til å begrense sin sone i hjertemuskelen betydelig for å oppnå forebygging av komplikasjoner.

  Stenten er en konstruksjon i form av et meget tynt metallramme (en fjær), som er installert i lumen av kranspulsåren. Denne konstruksjonen, som utvider, holder den oppnådde økningen i lumen av den trange arterien. Som en konsekvens gjenopprettes den normale blodstrømmen i hjertet. Under operasjonen er det ikke nødvendig med store inngrep i thoraxen, stenten er satt inn gjennom lårbenet. Prosedyren for stenting varer fra 15 minutter til en og en halv time avhengig av situasjonen, relativt trygg og praktisk talt ikke komplikasjoner. Innen få dager blir den opererte pasienten tømt fra sykehuset. Eventuelle restriksjoner etter denne prosedyren blir vanligvis trukket tilbake, en person vender tilbake til det normale livet, inkludert hans arbeidsaktivitet, og ytterligere overvåking utføres uten pasient av legen på bostedsstedet. Etter stenting anbefales pasienten å ta medikamenter som fortynner blodet.

  Det skal bemerkes at for denne pasienten er denne prosedyren helt fri. Alle utgifter betales av Chelyabinsk Oblast Obligatorisk Medisinsk Forsikringsfond, som godkjente tariffen for behandling av hjerteinfarkt ved hjelp av koronar stenting. Han lager 204,4 tusen rubler for en behandlet pasient.

  I 2011, på grunn av midler fra Chofomso under moderniseringsprogrammet, er det gitt finansiering til 400 pasienter med denne diagnosen, 100 tilfeller for hvert av de fire sykehusene som deltar i implementeringen av denne standarden. I alt vil 81 millioner 758 tusen rubler bli tildelt for disse formål i år.

  Nå for Sør-Ural-folket har denne prosedyren blitt gratis og i en nødsituasjon under de første timene av infarktutviklingen, noe som gjør det mulig å unngå alvorlige komplikasjoner.

  Tidligere ble gratis stenting rutinemessig utført ved Federal Center for kardiovaskulær kirurgi, som regel under stabilisering av pasientens tilstand etter at en infarkt oppstod.

  Dina KRAVCHENKO

  Hva er stenting?

  Når medisiner ikke hjelper til behandling av koronar hjertesykdom, er det nødvendig å finne en rask og effektiv måte å gjenopprette patensen til okkluderte arterier. Så kommer stenten til redning.

  Alexander Tushkin / "Helseinfo"

  Iskemisk hjertesykdom (CHD) er en kronisk sykdom forårsaket av mangel på blodtilførsel av hjertemuskelen - myokardiet. Hjertet skal få tilstrekkelig mengde oksygen, ellers begynner cellene å sulte (iskemi), og dør deretter gradvis (nekrose av vevet).

  I 97-98% av tilfellene er årsaken til atherosklerose i kranspulsårene, der kolesterolplakkene dannes på karets indre vegger. De begrenser lumen av arterien. På tidspunktet for belastningen (fysisk eller psykisk, psykologisk sjokk) trenger hjertet mer oksygenforsyning, men fartøyets lumen hindrer at blodet raskt leverer muskelen. I øyeblikket føles en person å klemme, trykke smerter bak brystbenet eller litt til venstre. Hvis iskemien varer mer enn 20 minutter, truer hjertesykdom til å utvikle seg til et hjerteinfarkt.

  Angioplastikk og stenting

  For å forhindre et hjerteinfarkt og videre utvikling av hjerte-karsykdommer, er det nødvendig å øke clearance i de blokkerte arteriene. For dette utføres ballongangioplasti, som også kalles perkutan transosuskulær koronar angioplastikk.

  Under kirurgi setter kirurgen et ballonkateter inn i karet. Ballongen svulmer i området for innsnevring, og åpner lumen i kranspulsåren, og presser plakkene inn i veggen av fartøyet.

  Problemet er at i omtrent halvparten av pasientene er det en gjentatt innsnevring av arterien på samme sted. Dette fenomenet kalles restenose og manifesterer seg hovedsakelig når det gjelder 3 til 6 måneder etter ballongangioplastikk. For å redusere risikoen for restenose, er angioplastikk vanligvis supplert med koronarstenting.

  Hva er en stent?

  stent Er en metallkanalkanal som er installert i lumen av arterien og sikrer vedlikehold av fartøyets vegger, innsnevret av den patologiske prosessen. Stenter implantert i koronarbeholdere er et produkt av høyteknologi i medisinsk industri. For deres fremstilling brukes inerte metalllegeringer av høyeste kvalitet.

  I dag er det mer enn 400 typer koronarstenter, som er forskjellige i typen metall, design, celledesign, overflatebelegg, blodkontakt og leveringssystemet til koronarbeinene. Vanligvis koronar stents er delt inn i ledning, rørformet, ring og netto.

  Imidlertid bør alle disse nyansene kjenne legen. Pasienten trenger bare å velge mellom to fundamentalt forskjellige fra hverandre stenter: en enkel metall og stoff-belagte stenter stoff som hindrer vekst av glatte muskelvev av lumen av stenten. For dette formål er en metallramme anvendt på en spesiell polymer i stand fordele doserte legemiddelsubstans i løpet av få måneder. For eksempel, i koronar stent inngår selskapet Cypher Sirolimus, deprimerende prosesser av celledeling. Noen ganger brukes paclitaxel, som også undertrykker celledeling. Bruken av stenter som frigjør legemidler har signifikant redusert forekomsten av restenose. Imidlertid er deres kostnader flere ganger høyere enn prisen på konvensjonelle stenter: 2500 fra $ 800.

  Etter installasjonen av belagte stenter er kravene til å ta antiplatelet narkotika mye strengere, og varigheten av deres kurs er lengre. Dette er nødvendig før stoffet frigjøres fra stentoverflaten, som varer ca. 12 måneder. Ellers er det risiko for stenttrombose. Heldigvis kan stenten enkelt byttes ut.

  Hvordan utføres stenting?

  Før kateteret innføres, behandles hudområdet med et antiseptisk og bedøvet med anestetika. Deretter settes en kateterleder inn i lårbenet. Inngangsprosessen styres av en kirurg ved hjelp av en røntgenmonitor. Etter at dirigenten var på innsnevringsstedet, ble et kateter satt inn i karet - et tynt rør med en oppblåst ballong på enden.

  Når kateteret når stedet for innsnevring av koronararterien, oppblåser legen kanen og veggene til fartøysdelen. I dette tilfellet føler pasienten ikke smerte, siden indrevegen til karene ikke har nerveendringer. For å installere stenten, fjerner kirurgen kateteret og setter inn et annet kateter med en stent på enden. Kateteret når arterien og svulmer, og trykker på stenten til veggene på fartøyet.

  Operasjonen varer fra 45 minutter til 3 timer.

  Fordeler med stenting

  Det viktigste pluss av stenting er at denne operasjonen refererer til minimal invasiv kirurgi. Stenten er ikke nødvendig for å åpne brystbenet eller andre deler av kroppen, som i tilfelle av shunting og andre åpne operasjoner. Bare en liten (ca. 2 mm) punktering på stedet for innføring av kateteret er nødvendig.

  I dette tilfellet utføres operasjonen under lokalbedøvelse. Pasienten kan snakke under operasjonen og rapportere om sin helsetilstand, ta innhalasjoner og hold pusten hans på forespørsel fra legen. Den opererte pasienten blir tømt fra sykehuset noen dager etter operasjonen og går tilbake til normal.

  Stenting gir nesten ikke komplikasjoner. I løpet av de første månedene etter stenting er det en økt risiko for trombusdannelse rundt stenten. For å advare denne komplikasjonen kan legen, etter å ha registrert seg for pasienten aspirin. Det alvorligste problemet med stenting er restenose. Antall sager er 15-20%. Risikoen for denne komplikasjonen reduseres ved bruk av narkotika-eluerende stenter. Ifølge statistikk reduserte stents med sirolimus antall restenoser til 5%.

  Hvordan leve med en stent?

  Etter stenting kan pasienten gå videre til neste behandlingsstadium - hjerterehabilitering. Hovedforbindelsen i hjerterehabilitering etter koronar stenting er trening, diett og psykologisk stemning.

  Terapeutisk trening skal vare minst 30 minutter om dagen 5-7 dager i uken. Du må forme musklene dine, bli kvitt overflødig fettmasse og senke trykket. Normalisering av trykk reduserer risikoen for hjerteinfarkt betydelig og forhindrer stroke, inkludert mulig cerebral blødning etter stenting.

  Kostholdet skal inneholde en begrenset mengde animalsk fett. Dette er nødvendig for å redusere nivået av kolesterol med lav tetthet ("dårlig" kolesterol) til 2,6 mmol / l. I dette tilfellet kan en lege foreskrive kolesterolsenkende legemidler.

  Dessverre, etter stenting, må du ta medisiner hver dag i 6-12 måneder, for eksempel aspirin og Plavix, for å forhindre risikoen for blodpropper. Det er bevist at de mest nyttige stoffene kalles ACE-hemmere og beta-blokkere. De øker bokstavelig levetid etter stenting.

  Du bør konsultere legen din før du bestemmer deg for å gå for kirurgi. Og sørg for å fortelle legen at du vil gå til en tannlege eller lage en MR.

  Medisinsk utstyr

  Myokardieinfarktstativ. Myokardinfarkt

  Informasjon om sykdommen. Et infarkt er en situasjon hvor en del av hjertet mister blodstrømmen. Hjerte muskelen opplever oksygen sult og slutter å kontrakt. I denne tilstanden kan hjertet stoppe. Medisinsk statistikk er tragisk: I listen over alle dødsårsaker av befolkningen rangerer hjerteinfarkt først.

  behandling. I Kazan er det opprettet et unikt system for medisinsk behandling som gjør det mulig å behandle myokardinfarkt i henhold til de høyeste internasjonale standarder. Røngenet og operasjonen i det interregionale kliniske og diagnostiske senteret i Kazan jobber døgnet rundt. Denne behandlingen er gratis. Undersøkelsen av pasienten begynner rett i resepsjonen. Først gjør de en krisehjerne angiografi - en kontraststudie av hjertets blodkar. Det avslører hovedårsaken til smerte i hjertet. Hvis årsaken til denne atherosklerotiske plakk, som blokkerte fartøyet, må du gjenopprette blodbanen i tide, ellers kan hjertemuskelen dø. For å gjenopprette blodstrømmen i fartøyet, plasseres en stent på innsnevringsstedet, som vil utvide beholderen og fullstendig gjenopprette blodtilførselen. Gjennom en liten punktering i låret langs fartøyene til hjertet fører en leder. En stent er en metallfjær som åpner inne i fartøyet. For å åpne stenten, er en liten boks oppblåst i den. Som følge av denne prosedyren, er blodtilførselen i fartøyet fullstendig restaurert, pasientens liv er ikke lenger truet.

  Behandle hjertet

  Tips og oppskrifter

  Vår for hjertet

  Hovedårsaken til de mest alvorlige manifestasjoner av koronar hjertesykdom, myokardialt infarkt, er et brudd på muskelkraft på bekostning av aterosklerotiske vaskulære lesjoner.

  Aterosklerose påvirker arterieveggen. På grunn av tap av elastisitet er muligheten for tilstrekkelig ekspansjon tapt. Avsetningen av aterosklerotiske plakker fra innsiden fører til en innsnevring av karetets diameter, noe som gjør det vanskelig å levere næringsstoffer. En kritisk reduksjon anses å være 50% av diameteren. Samtidig begynner de kliniske symptomene på hypoksi (mangel på oksygen) i hjertet. Dette uttrykkes i angina angrep.

  Fullstendig blokkering av kranspulsåren fører til utvikling av nekrose (nekrose) ved hjerteinfarkt. Over hele verden er denne patologien fortsatt ansett som en av hovedårsakene til voksen dødelighet.

  Tidlig stenting av hjerteskjærene kan forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner av aterosklerose.

  Hva er "stenting"?

  Begrepet "stenting" refererer til en operasjon for å installere en stent inne i arterien, som et resultat av hvilken en mekanisk forlengelse av den innsnevrede del og restaureringen av normal blodstrøm til organet utføres. Operasjonen refererer til endovaskulære (intravaskulære) kirurgiske inngrep. Det utføres i avdelinger i vaskulær profil. Det krever ikke bare høy kvalifikasjon av kirurger, men også teknisk utstyr.

  De etablerte fremgangsmåter for kirurgi ikke bare koronar stenting (hjerteblodårer), men også installasjon av stenter i halspulsåren for å fjerne tegn på cerebral iskemi i den femorale - til behandling av aterosklerotiske forandringer i føttene, i den abdominale aorta og iliaca - i nærvær av tydelige tegn på aterosklerotiske lesjoner.

  Hva er en "stent", en rekke

  En stent er en lett maskerør, sterk nok til å gi et arterieskjelett i lang tid. Stents er laget av metall legeringer (oftere kobolt) i samsvar med høyteknologi. Det er mange typer. De varierer i størrelse, struktur av rutenettet, beleggetes natur.

  Stentene varierer i størrelse, rutenettstruktur, beleggetes natur

  Det er to grupper av stenter:

  uten belegg - brukes i operasjoner på arterier av middels størrelse, dekket av et spesielt belegg av polymer, som frigjør et stoff i løpet av året, og forhindrer re-stenose av arterien. Kostnaden for slike stents er mye dyrere. De anbefales til montering i koronarbeholdere, krever konstant bruk av rusmidler som reduserer dannelsen av blodpropper.

  Hvordan er operasjonen?

  For stenting hjerteårer i lårarterie kateter på hvis ende ligger en liten spray mens du bruker det på stent. Under kontroll av røntgenapparat kateter settes inn i munningen av koronararteriene og bevege seg til den ønskede delen av innsnevringen. Deretter blåses boksen opp til ønsket diameter. Samtidig presses aterosklerotiske innskudd inn i veggen. Stenten som våren ekspanderer og blir igjen på plass etter at ballongen er blåst og kateteret fjernet. Som et resultat blir blodstrømmen gjenopprettet.

  Ordning om stentplassering inne i fartøyet

  Operasjonen utføres vanligvis under lokalbedøvelse. Varer fra en til tre timer. Før operasjonen administreres pasienten som fortynner blodet for å forebygge trombose. Hvis nødvendig, installer flere stenter.

  Etter kirurgisk inngrep bruker pasienten på sykehus i opptil syv dager under tilsyn av en lege. Det anbefales å drikke rikelig med væsker for urinutgang av kontrastmidler. Tilordne antikoagulanter for å forhindre vedheft av blodplater og dannelse av trombi.

  Hvem er vist operasjonen, undersøkelse

  Utvelgelse av pasienter med iskemisk hjertesykdom til kirurgisk behandling utføres av en kardiokirurg. I klinikken oppholds pasient som gjennomgår et nødvendig minimum undersøkelse som omfatter alle nødvendige blod- og urinprøver for å bestemme funksjonen av indre organer, lipogram (total kolesterol og dens fraksjoner), blodlevring. Elektrokardiografi lar deg spesifisere områder av hjerteinfarkt etter et hjerteinfarkt, prevalens og lokalisering av prosessen. Ultralydundersøkelse av hjertet visuelt i bildene viser funksjonen til alle avdelinger av atria og ventrikler.

  I pasientavdelingen er angiografi obligatorisk. Denne prosedyren består i intravaskulær innføring av et kontrastmiddel og en serie av røntgenbilder som utføres når vaskulærsengen er fylt. De mest berørte grenene er identifisert, lokalisering og grad av innsnevring.

  Intravaskulær ultralyd undersøker potensialet av arterieveggen fra innsiden.

  Undersøkelsen gjør at angiosurgenen kan bestemme den nøyaktige plasseringen av den foreslåtte stentimplantasjonen, for å identifisere mulige kontraindikasjoner til operasjonen.

  Indikasjon for operasjonen:

  tung hyppig angina, definert av en kardiolog PIS, støtte for koronar bypass (bypass kirurgi - er installasjonen av en kunstig blodåre for å omgå det overlappede), som har en tendens til å være en innsnevring av løpet av ti år av livet i den alvorlige transmural infarkt.

  Kontra

  Umulighet til å introdusere en stent er bestemt under undersøkelsen.

  En vanlig lesjonen i kransarteriene, på grunn av hvilken det ikke er noen bestemt sted for stentirovaniya.Diametr smalere arterier mindre enn tre mm.Snizhennaya clotting krovi.Narushenie nyre, lever, respiratorisk nedostatochnost.Allergicheskaya pasientens reaksjon på de jodpreparater.

  Fordelene med stenting før andre operasjoner:

  lav traumatisme av prosedyren - det er ikke nødvendig å åpne brystet, en kort periode av pasientens opphold på sykehuset, en relativt lav kostnad, en rask gjenoppretting, en retur til arbeid, ingen lang funksjonshemming av pasienten.

  Komplikasjoner av operasjonen

  Statistikk viser at i 90% av pasientene etter stenting-fartøy er det en jevn forbedring i tilstanden blodsirkulasjon og velvære. Dette bekreftes av kontrollundersøkelser.

  Imidlertid hadde 1/10 av de opererte pasientene komplikasjoner eller uønskede konsekvenser:

  perforering av fartøyets veggen, blødning, dannelse av blod i form av en hematom i stedet for punktering av lårarterien, stenttrombose og behovet for gjentatt stenting, et brudd på nyrefunksjonen.

  Video, som tydelig viser essensen av operasjonen:

  Gjenopprettingstid

  Den overførte stenting av hjerteskjulene gjør det mulig å forbedre pasientens velvære, men dette stopper ikke den aterosklerotiske prosessen, endrer ikke nedsatt fettmetabolismen. Derfor må pasienten utføre resept fra en lege, overvåke nivået av kolesterol og blodsukker.

  I løpet av den første uka med rehabilitering er det knyttet til begrensning av fysisk aktivitet, kontraindisert bad (kun hygienisk dusj). I to måneder, anbefaler legen ikke kjøring. Ytterligere råd er redusert til et anti-kolesterol diett, dosert kroppsopplæring, et konstant inntak av medisiner.

  Det vil være nødvendig å ekskludere animalsk fett fra ernæring og begrense karbohydrater. Ikke anbefalt å spise et fett svinekjøtt, oksekjøtt, lam, smør, bacon, majones og krydret krydder, kjøtt, ost, egg, fra ustø hvete pasta, sjokolade, søtsaker og kaker, hvitt brød, kaffe, sterk te, alkohol og øl, karbonert søte drikke.

  Diet krever nødvendigvis inngå diett av frukt og grønnsaker i salater eller fersk juice, kokt fjærfe, fisk, korn, pasta fra durum, cottage cheese, meieriprodukter, grønn te.

  Det er nødvendig å etablere 5 - 6 måltider om dagen, overvåke vekten. Om nødvendig, bruk avlasting dager.

  Daglige morgenøvelser øker stoffskiftet, forbedrer stemningen. Du kan ikke umiddelbart ta opp store øvelser. Anbefalt gangavstand, først på korte avstander, deretter med økende avstand. Det er populært å gå sakte opp trappen. Du kan øve på simulatorer. Pass på at pasientene skal lære å telle sin puls. Ikke tillat betydelig overbelastning med økt hjertefrekvens. Sport anbefales for sykling og svømmebasseng.

  Doseringsbelastning fremmer restaurering av kransløpssirkulasjon

  Medikamentell behandling er redusert til innretninger for å redusere blodtrykket (hypertensive pasienter), statiner for å normalisere kolesterolnivået og stoffer som reduserer trombose. Pasienter med diabetes bør fortsette spesifikk behandling for endokrinolog.

  Det er bedre om rehabilitering etter stenting vil bli utført i sanatorium-resort forhold, under medisinsk tilsyn.

  Operasjonen av stenting har pågått i omtrent førti år. Teknikker og teknisk støtte blir stadig bedre. Utvid vitnesbyrd, det er ingen aldersbegrensninger. Det anbefales at alle pasienter med iskemisk hjertesykdom ikke bør være redd for å rådføre seg med en kirurg, dette er en mulighet til å forlenge det aktive livet.

  Myokardieinfarktstativ. Stent vil stoppe hjerteinfarkt

  Som en del av etableringen av Chelyabinsk-regionen for å modernisere helsevesenet fire største helseregion - Clinical Hospital № 3 av Chelyabinsk, Chelyabinsk Regional Hospital, ANO "IFL Magnitogorsk Administrasjon og OJSC MMK" MSH "Road Clinical Hospital av den russiske jernbanen" begynte å lage ny virksomhet. For pasienter vil det være gratis. Initiativøren var direktør for CEFOMS Mikhail Verbitsky.

  Operasjonen for å installere stenten i de første timene etter utviklingen av hjerteinfarkt er i stand til å begrense sin sone i hjertemuskelen betydelig for å oppnå forebygging av komplikasjoner.

  Stenten er en konstruksjon i form av et meget tynt metallramme (en fjær), som er installert i lumen av kranspulsåren. Denne konstruksjonen, som utvider, holder den oppnådde økningen i lumen av den trange arterien. Som en konsekvens gjenopprettes den normale blodstrømmen i hjertet. Under operasjonen er det ikke nødvendig med store inngrep i thoraxen, stenten er satt inn gjennom lårbenet. Prosedyren for stenting varer fra 15 minutter til en og en halv time avhengig av situasjonen, relativt trygg og praktisk talt ikke komplikasjoner. Innen få dager blir den opererte pasienten tømt fra sykehuset. Eventuelle restriksjoner etter denne prosedyren blir vanligvis trukket tilbake, en person vender tilbake til det normale livet, inkludert hans arbeidsaktivitet, og ytterligere overvåking utføres uten pasient av legen på bostedsstedet. Etter stenting anbefales pasienten å ta medikamenter som fortynner blodet.

  Det skal bemerkes at for denne pasienten er denne prosedyren helt fri. Alle utgifter betales av Chelyabinsk Oblast Obligatorisk Medisinsk Forsikringsfond, som godkjente tariffen for behandling av hjerteinfarkt ved hjelp av koronar stenting. Han lager 204,4 tusen rubler for en behandlet pasient.

  I 2011, på grunn av midler fra Chofomso under moderniseringsprogrammet, er det gitt finansiering til 400 pasienter med denne diagnosen, 100 tilfeller for hvert av de fire sykehusene som deltar i implementeringen av denne standarden. I alt vil 81 millioner 758 tusen rubler bli tildelt for disse formål i år.

  Nå for Sør-Ural-folket har denne prosedyren blitt gratis og i en nødsituasjon under de første timene av infarktutviklingen, noe som gjør det mulig å unngå alvorlige komplikasjoner.

  Tidligere ble gratis stenting rutinemessig utført ved Federal Center for kardiovaskulær kirurgi, som regel under stabilisering av pasientens tilstand etter at en infarkt oppstod.

  Dina KRAVCHENKO

  Hva er stenting?

  Når medisiner ikke hjelper til behandling av koronar hjertesykdom, er det nødvendig å finne en rask og effektiv måte å gjenopprette patensen til okkluderte arterier. Så kommer stenten til redning.

  Alexander Tushkin / "Helseinfo"

  Iskemisk hjertesykdom (CHD) er en kronisk sykdom forårsaket av mangel på blodtilførsel av hjertemuskelen - myokardiet. Hjertet skal få tilstrekkelig mengde oksygen, ellers begynner cellene å sulte (iskemi), og dør deretter gradvis (nekrose av vevet).

  I 97-98% av tilfellene er årsaken til atherosklerose i kranspulsårene, der kolesterolplakkene dannes på karets indre vegger. De begrenser lumen av arterien. På tidspunktet for belastningen (fysisk eller psykisk, psykologisk sjokk) trenger hjertet mer oksygenforsyning, men fartøyets lumen hindrer at blodet raskt leverer muskelen. I øyeblikket føles en person å klemme, trykke smerter bak brystbenet eller litt til venstre. Hvis iskemien varer mer enn 20 minutter, truer hjertesykdom til å utvikle seg til et hjerteinfarkt.

  Angioplastikk og stenting

  For å forhindre et hjerteinfarkt og videre utvikling av hjerte-karsykdommer, er det nødvendig å øke clearance i de blokkerte arteriene. For dette utføres ballongangioplasti, som også kalles perkutan transosuskulær koronar angioplastikk.

  Under kirurgi setter kirurgen et ballonkateter inn i karet. Ballongen svulmer i området for innsnevring, og åpner lumen i kranspulsåren, og presser plakkene inn i veggen av fartøyet.

  Problemet er at i omtrent halvparten av pasientene er det en gjentatt innsnevring av arterien på samme sted. Dette fenomenet kalles restenose og manifesterer seg hovedsakelig når det gjelder 3 til 6 måneder etter ballongangioplastikk. For å redusere risikoen for restenose, er angioplastikk vanligvis supplert med koronarstenting.

  Hva er en stent?

  Stenten - et metallnett rør, som er installert i arterien lumen og holder veggene innbyrdes på fartøyet, den innsnevrede patologisk prosess. Stenter implantert i koronarbeholdere er et produkt av høyteknologi i medisinsk industri. For deres fremstilling brukes inerte metalllegeringer av høyeste kvalitet.

  I dag er det mer enn 400 typer koronarstenter, som er forskjellige i typen metall, design, celledesign, overflatebelegg, blodkontakt og leveringssystemet til koronarbeinene. Vanligvis koronar stents er delt inn i ledning, rørformet, ring og netto.

  Imidlertid bør alle disse nyansene kjenne legen. Pasienten trenger bare å velge mellom to fundamentalt forskjellige fra hverandre stenter: en enkel metall og stoff-belagte stenter stoff som hindrer vekst av glatte muskelvev av lumen av stenten. For dette formål er en metallramme anvendt på en spesiell polymer i stand fordele doserte legemiddelsubstans i løpet av få måneder. For eksempel, i koronar stent inngår selskapet Cypher Sirolimus, deprimerende prosesser av celledeling. Noen ganger brukes paclitaxel, som også undertrykker celledeling. Bruken av stenter som frigjør legemidler har signifikant redusert forekomsten av restenose. Imidlertid er deres kostnader flere ganger høyere enn prisen på konvensjonelle stenter: 2500 fra $ 800.

  Etter installasjonen av belagte stenter er kravene til å ta antiplatelet narkotika mye strengere, og varigheten av deres kurs er lengre. Dette er nødvendig før stoffet frigjøres fra stentoverflaten, som varer ca. 12 måneder. Ellers er det risiko for stenttrombose. Heldigvis kan stenten enkelt byttes ut.

  Hvordan utføres stenting?

  Før kateteret innføres, behandles hudområdet med et antiseptisk og bedøvet med anestetika. Deretter settes en kateterleder inn i lårbenet. Inngangsprosessen styres av en kirurg ved hjelp av en røntgenmonitor. Etter at dirigenten var på innsnevringsstedet, ble et kateter satt inn i karet - et tynt rør med en oppblåst ballong på enden.

  Når kateteret når stedet for innsnevring av koronararterien, oppblåser legen kanen og veggene til fartøysdelen. I dette tilfellet føler pasienten ikke smerte, siden indrevegen til karene ikke har nerveendringer. For å installere stenten, fjerner kirurgen kateteret og setter inn et annet kateter med en stent på enden. Kateteret når arterien og svulmer, og trykker på stenten til veggene på fartøyet.

  Operasjonen varer fra 45 minutter til 3 timer.

  Fordeler med stenting

  Det viktigste pluss av stenting er at denne operasjonen refererer til minimal invasiv kirurgi. Stenten er ikke nødvendig for å åpne brystbenet eller andre deler av kroppen, som i tilfelle av shunting og andre åpne operasjoner. Bare en liten (ca. 2 mm) punktering på stedet for innføring av kateteret er nødvendig.

  I dette tilfellet utføres operasjonen under lokalbedøvelse. Pasienten kan snakke under operasjonen og rapportere om sin helsetilstand, ta innhalasjoner og hold pusten hans på forespørsel fra legen. Den opererte pasienten blir tømt fra sykehuset noen dager etter operasjonen og går tilbake til normal.

  Stenting gir nesten ikke komplikasjoner. I løpet av de første månedene etter stenting er det en økt risiko for trombusdannelse rundt stenten. For å advare denne komplikasjonen kan legen, etter å ha registrert seg for pasienten aspirin. Det alvorligste problemet med stenting er restenose. Antall sager er 15-20%. Risikoen for denne komplikasjonen reduseres ved bruk av narkotika-eluerende stenter. Ifølge statistikk reduserte stents med sirolimus antall restenoser til 5%.

  Hvordan leve med en stent?

  Etter stenting kan pasienten gå videre til neste behandlingsstadium - hjerterehabilitering. Hovedforbindelsen i hjerterehabilitering etter koronar stenting er trening, diett og psykologisk stemning.

  Terapeutisk trening skal vare minst 30 minutter om dagen 5-7 dager i uken. Du må forme musklene dine, bli kvitt overflødig fettmasse og senke trykket. Normalisering av trykk reduserer risikoen for hjerteinfarkt betydelig og forhindrer stroke, inkludert mulig cerebral blødning etter stenting.

  Kostholdet skal inneholde en begrenset mengde animalsk fett. Dette er nødvendig for å redusere nivået av kolesterol med lav tetthet ("dårlig" kolesterol) til 2,6 mmol / l. I dette tilfellet kan en lege foreskrive kolesterolsenkende legemidler.

  Dessverre, etter stenting, må du ta medisiner hver dag i 6-12 måneder, for eksempel aspirin og Plavix, for å forhindre risikoen for blodpropper. Det er bevist at de mest nyttige stoffene kalles ACE-hemmere og beta-blokkere. De øker bokstavelig levetid etter stenting.

  Du bør konsultere legen din før du bestemmer deg for å gå for kirurgi. Og sørg for å fortelle legen at du vil gå til en tannlege eller lage en MR.

  Medisinsk utstyr

  Myokardieinfarktstativ. Myokardinfarkt

  Informasjon om sykdommen. Et infarkt er en situasjon hvor en del av hjertet mister blodstrømmen. Hjerte muskelen opplever oksygen sult og slutter å kontrakt. I denne tilstanden kan hjertet stoppe. Medisinsk statistikk er tragisk: I listen over alle dødsårsaker av befolkningen rangerer hjerteinfarkt først.

  behandling. I Kazan er det opprettet et unikt system for medisinsk behandling som gjør det mulig å behandle myokardinfarkt i henhold til de høyeste internasjonale standarder. Røngenet og operasjonen i det interregionale kliniske og diagnostiske senteret i Kazan jobber døgnet rundt. Denne behandlingen er gratis. Undersøkelsen av pasienten begynner rett i resepsjonen. Først gjør de en krisehjerne angiografi - en kontraststudie av hjertets blodkar. Det avslører hovedårsaken til smerte i hjertet. Hvis årsaken til denne atherosklerotiske plakk, som blokkerte fartøyet, må du gjenopprette blodbanen i tide, ellers kan hjertemuskelen dø. For å gjenopprette blodstrømmen i fartøyet, plasseres en stent på innsnevringsstedet, som vil utvide beholderen og fullstendig gjenopprette blodtilførselen. Gjennom en liten punktering i låret langs fartøyene til hjertet fører en leder. En stent er en metallfjær som åpner inne i fartøyet. For å åpne stenten, er en liten boks oppblåst i den. Som følge av denne prosedyren, er blodtilførselen i fartøyet fullstendig restaurert, pasientens liv er ikke lenger truet.

  Les Mer Om Fartøyene