Post-tromboflebitisk syndrom: Hva er PTF i nedre ekstremiteter og hvordan å kurere patologien

Post-tromboflebitisk syndrom diagnostiseres hos 10% av arbeidsstyrken, særlig i utviklede land. Det regnes som den vanligste sykdommen i perifere kar. PTF er en type sekundær venøs insuffisiens på forskjellige steder, men venene på nedre ekstremiteter påvirkes oftere.

Hva er PTF i nedre ekstremiteter

Post-tromboflebitisk syndrom (PTFS) er en patologi som utvikler seg hos pasienter som har hatt dyp venetrombose. Syndromet oppstår som en sekundær manifestasjon av sykdommen. Etter avslutning av trombusdannelse (under påvirkning av behandling eller uavhengig av hverandre), gjenopprettes den venøse utstrømningen i karet, noe som fører til ødeleggelse av veneventiler eller skade på veggene av gjenstander av trombi.

Begrepet "post-tromboflebitisk syndrom" ble først brukt i begynnelsen av det 20. århundre. Til dags dato har det mange navn - posttrombotisk symptomkompleks, kronisk venøs insuffisiens, posttrombotisk sykdom.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Det antas at den post-trombotisk syndrom - et samlebegrep som kombinerer de hemodynamiske forstyrrelser i varierende grad av kompleksitet og ulike lokalisering (bekken vener, venøs intrarenal vaskulær separert, vener femur og tibia). Det oppstår som et resultat av trombose, og etter betennelse i indre veggen av dype vener i underdelene.

Utviklingen av syndromet skjer i to trinn:

 1. Okklusjon (tilstopping av fartøyet). Det er en ekstra sklerosering av fartøyet og en spredning av bindevev.
 2. Rekanalisering (gjenoppretting av utstrømning). Kanaler med forskjellig diameter og form dannes, trombuset blir ikke omkanalisert helt. Dette øker ikke bare dannelsen av bindevev, men i tillegg fører til ødeleggelse av venene i venene.
Skjema for utvikling av posttromboflebitisk syndrom: En trombus som dannes, provoserer spredning av bindevev rundt seg og ødeleggelse av beholderens ventil

Klassifisering av sykdommen

Det er følgende former for syndromet:

 • åreknuter;
 • edematous;
 • induratum;
 • induratum-sår.

I følge graden av hemodynamiske lidelser kan syndromet være i scenen:

 • kompensasjon (uten å forstyrre tilførsel av bløtvev og sårdannelse);
 • dekompensasjon (det er trofiske endringer).

Årsaker og utviklingsfaktorer

Hovedårsaken til post-tromboflebitt syndrom er en trombose. Det er hans tilstedeværelse i en dyp åre, for eksempel den riktige poplitealen, som fører til deformasjon av fartøyet, endringer i blodstrømmen og økt intravenøst ​​trykk. Slike brudd etter en stund forårsaker symptomer på sykdommen og forverring av pasientens tilstand.

Et klart klinisk bilde oppstår 5-6 år etter akutt flebotrombose. Bare hos 10% av pasientene oppstår symptomene på PTFD om et år.

Blant de faktorene som fører til utviklingen av PTF er:

 • graviditet og fødsel;
 • skader på indre organer og brudd på lemmer;
 • kirurgiske inngrep;
 • åreknuter i underekstremiteter;
 • blodsykdommer, som er preget av et økt antall blodplater;
 • fedme.

Hva er og hva er farlig phlebothrombosis - video

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Symptomatisk av posttromboflebitisk syndrom hos menn og kvinner

Nesten en av fem, som lider av PTF, oppstår de første stadiene av sykdommen uten noen åpenbare manifestasjoner. Deretter er det subjektive følelser av venøs insuffisiens:

 • følelse av tyngde i beina og rask tretthet, spesielt etter å ha bodd i stående eller sittende stilling;
 • en følelse av smerte og dilating i lemmen, som avtar i liggende stilling med det opphøyde benet;
 • ødem, i stand til å spre seg til hele lemmen;
 • kramper;
 • tilstedeværelse av et forstørret og deformert venøst ​​nettverk i regionen av underben eller lår, pubic region, fremre bukvegg;
 • Tilstedeværelse av dermatitt, pigment flekker, trophic ulcers og deres ømhet;
 • alvorlig kløe og flaking.

Intensiteten av hevelse avhenger av nivået på fysisk aktivitet.

I kompensasjonsperioden kan alle disse symptomene være tilstede, bortsett fra sår, siden trofiske forandringer (spiseforstyrrelser) allerede snakker om dekompensering av prosessen. Tegn på sykdommen er det samme for menn og kvinner, men styrken i manifestasjonen avhenger av patologens form.

Åreknuter

Denne form for post-tromboflebitisk syndrom er preget av forekomst av åreknuter i underekstremiteter, som er årsaken til utviklingen av syndromet. observert:

 • tyngde i beina etter fysisk anstrengelse;
 • mindre endringer i huden (huden blir blek, tørr);
 • hår tap i regionen av bena;
 • ødem i nedre lemmer;
 • smerte og følelse av raspiraniya, passerer etter hvile, når beina blir hevet.

Ofte begynner sykdommen på bakgrunn av åreknuter og akutt venetrombose, ikke merket av pasienten.

Varicose form av PTF er en av de vanligste varianter av syndromet

Pith form

Med denne formen av syndromet er det fortsatt ingen forstyrrelser i næringen av vevet. Typisk for det er ødem av forskjellig lokalisering og smerte, selv i ro. På dette stadium av sykdommen er det en ufullstendig gjenoppretting av venøs utstrømning, som i fremtiden vil føre til deformasjon av valvulærapparatet og utvikling av mer alvorlige manifestasjoner av sykdommen.

Ødem med PTF fører til forstyrrelser i tilførselen av bløtvev og oppstår ved stagnasjon i venøs seng

Indurativ form

Hudindurasjon manifesteres av mørke flekker, skalering, komprimering av varicose nodules på bakgrunn av utprøvde ødemer og smerteopplevelser. Den trofiske (fôring) av bløtvev er forstyrret, tegn på betennelse (rødhet, lokal økning i temperatur) vises, og det subkutane fettvevet blir tynnere. Pasienter klager ofte over kramper. Ventilapparatet deformeres, og derfor opptrer disse endringene.

Skade på lemmer manifesteres av en forstyrrelse i tilførselen av bløtvev og utvikling av betennelse

Indurativ-ulcerativ form

Den indurative formen av posttromboflebitisk syndrom forvandles jevnt til et inducerende ulcerativt syndrom. Den konstante betennelsesprosessen i det myke vevet og omvendt absorpsjon av toksiner på grunn av stagnasjon av det venøse blodet bidrar til utviklingen av trofasår på innsiden av ankler eller tibia. De er utsatt for sekundær bakteriell infeksjon og et langvarig sykdomsforløp. I tillegg til lokale endringer, kan den inducerende ulcerative formen av PTF være ledsaget av et kompleks med symptomer på generell forgiftning: økt kroppstemperatur, svakhet, alvorlig smerte.

Den indurative og ulcerative form av PTF er karakterisert både ved lokale forandringer i form av trofasår og ved vanlige symptomer

Langtidsforløp av posttromboflebitisk syndrom, uavhengig av sykdommens form, kan bli komplisert ved nedsatt lymfestrøm og dannelsen av lymfødem.

Lymphedema er et tett ødem som fører til erysipelas i ekstremiteten.

En av årsakene til lymfødem er posttromboflebitisk syndrom

Differensiell diagnose av PTFer

Post-tromboflebitisk syndrom må skilles fra sykdommer som har lignende symptomer:

 1. Medfødte arteriovenøse fistler. De skiller seg fra den PTS økningen i volum lem og i lengde, inneholder flere åreknuter og endringer i mykt vev tilførsel fører til dannelsen av mørke flekker på leggene av typen "geografisk kart". Med medfødte arteriovenøse fistler, observeres overdreven vekst av hår på ekstremitetens hud.
 2. Primære åreknuter. Pasienten klager derfor ikke over tidligere overført eller gjennomført akutt flebotrombose eller tromboflebitt.
 3. Hjerte- eller nyresvikt. Med disse patologiene er det ødem på to ekstremiteter samtidig, det er ingen smertesyndrom og trofiske forandringer på beina.

Diagnostiske studier med PTFer

Diagnosen etter tromboflebitisk syndrom bekreftes etter en generell undersøkelse, funksjonstester og en rekke instrumentelle prosedyrer.

Funksjonsprøver - bord

Instrumental diagnostiske metoder

For å mer nøyaktig diagnostisere sykdommen og bestemme lokaliseringen av den patologiske prosessen, brukes andre metoder for forskning:

 1. Røntgenkontrastflebografi er den mest pålitelige undersøkelsesmetoden. Kontraststoffet injiseres i venen og fordelingen vurderes gjennom hele nettverket, de indre konturene til venøs fartøy, fyllingsfeilene og lokaliseringen av stedene med trombi bestemmes.
 2. Radionuklidflebografi - et radionuklidelement, trygt for pasientens kropp, blir introdusert i venesystemet. Metoden gjør det mulig å estimere hastigheten og karakteren av venøs utstrømning.
 3. Ultralyd angioscanning - ved hjelp av ultralyd vurdere graden av lesjon på stedet, tilstedeværelsen og arten av trombotiske masser, ventilens tilstand og patologisk refluks (retur av blod) i en venøs beholder.
 4. Phlebomanometry - en ekstra diagnostisk metode som lar deg måle intravenøst ​​trykk.

Behandling av posttromboflebitisk syndrom

Terapeutiske taktikk i denne sykdommen innebærer ikke bare medisiner, men også bruk av fysioterapi, livsstilsendringer, gjennomføring av en rekke fysiske øvelser som vil bidra til å forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner og behovet for kirurgi.

Medisineringsterapi

Ta medisiner bidrar til å forbedre tilstanden til venøse kar, lindre smerte og redusere blodkoagulasjon.

For å gjøre dette, bruk:

 • disaggregeringsmidler er midler som reduserer risikoen for trombocytter og trombusdannelse (Aspirin, Cardiomagnolo, Curantil);
 • phlebotonics - legemidler som forbedrer tilstanden til venøs veggen og dens ventiler (Detraleks, Fleobody, Vasoket);
 • antikoagulantia - sammen med disaggreganter forhindrer dannelsen av trombi og forbedrer hastigheten på blodstrømmen i karene (Warfarin, Heparin, Enoxiparin);
 • steroide anti-inflammatoriske legemidler - er betydelig redusert smerte og inflammasjon hos berørte (Ibuprofen Nimesil, Ketoprofen, Diclofenac, Voltaren);
 • diuretika - bidra til å redusere ødem og venøs overbelastning (furosemid, lasix);
 • lokale rettsmidler i form av salver og geler som bidrar til eliminering av symptomer og lindring av pasientens tilstand (Heparinsalve, Lyoton, Indovazin, Troxevasin).

Siden diuretika fører til utskillelse av kalium fra blodet, er det nødvendig å drikke dem sammen med legemidler som fyller opp bestandene av dette sporelementet i kroppen (Asparka, Panangin).

Legemidler til behandling av PTFer - foto

Korreksjon av en livsstil

Livsstil påvirker også løpet av posttromboflebitisk syndrom. Personer med denne diagnosen trenger:

 1. Spis diett mat, gi opp fettstoffer, mel og alkohol, og ikke ta avkok av chokeberry og rosehip, slik at de øker blodproppene. Kostholdet skal domineres av grønnsaker og frukt, du bør gi preferanse til sjømat, olivenolje, nøtter.
 2. Dosering av fysisk anstrengelse, og når man velger en jobb, bør man huske på at en pasient med PTFS ikke kan holde seg til fots i lang tid eller i sittestilling, så vel som i høye og lave temperaturer.
 3. Nekter å røyke.
 4. Regelmessig gjennomgå undersøkelse med en vaskulær kirurg.

Kompresjonsbehandling

Bruken av kompresjonsstrømper (bandasjer, sokker, strømper) reduserer venøs hypertensjon i overfladiske vev av legg og fot, og påvirker det lymfatiske dreneringsfunksjon. Kompresjonsmaterialer presenteres i to former - forebyggende og kurativ. Når du velger terapeutiske sokker eller strømper, må du være oppmerksom på kompresjonsklassen, som er merket i mm. Hg. artikkel, ikke i pengene. I nesten 100% av pasientene forbedrer kompresjonsbehandling tilstanden til vener og helbredelsen av trofasår. Klassen av komprimering av strikkevarer bør velges basert på manifestasjoner av venøs insuffisiens.

Kompresjons elastisk klær bidrar til normalisering av blodårene og akselerasjonen av helbredelse av trofasår

Utvalg av komprimeringsstrikk - bord

 • initial skade på subkutane årer (vaskulære "stjerner", retikulære åreknuter);
 • et syndrom av "tunge ben".
 • åreknuter uten trofiske lidelser
 • venøs insuffisiens under graviditet.
 • posttromboflebitisk sykdom;
 • lymfatisk insuffisiens
 • trofiske forstyrrelser i underbenets hud.
 • medfødte anomalier i venøsystemet;
 • sekundær lymfødem.

Fysioterapi og fysioterapi med PTFer

Terapeutisk trening er indisert for varicose og ødematøse former for post-trombotisk syndrom bare under medisinsk tilsyn, siden induratum og induratum-sår stadium pasienter er strengt forbudt trening.

Fysioterapeutiske prosedyrer er rettet mot:

 • forbedring av tilstanden til blodveggene - elektroforese med venotonikere;
 • forbedring av utstrømning av lymfelymfedreneringsmassasje, vakuumbehandling, LF-magnetoterapi;
 • en reduksjon i intensiteten i dannelsen av bindevev - radonmedisinske bad, ultralydsbehandling, elektroforese;
 • forbedring av blodstrømningshastigheten - elektroforese med antikoagulantia, infrarød bestråling, hydrogensulfidbad;
 • styrking av det muskulære laget og valvulære apparatet - impulsiv magnetoterapi, diadynamisk terapi.

Kirurgisk behandling

Kirurgi er indikert for restaurering av ventilapparatet og eliminering av trombotisk prosess. Avhengig av graden av skade på bløtvev, utføres enten kirurgisk eller mikrokirurgisk inngrep. Men de blir ikke utnevnt før tre måneder etter eliminering av trofiske lidelser og sår.

Dersom etter ultralyd fartøy etablert at blodstrømmen oppstår på grunn leverer den inn i overfladiske vener, blir de fjernet og det dype venesystemet shunt, redusert blodstrøm og skadede ventiler.

Tradisjonelle behandlingsmetoder

Tradisjonelle medisinmetoder kan bare brukes som et ekstra behandlingsalternativ for å redusere symptomene på PTF i begynnelsen av sykdommen. For eksempel:

 1. For å forbedre frekvensen av venøs flyt og mikrosirkulasjon, bruk hirudoterapi (behandling med leeches). Hirudin, som utskilles med spytt med en bite av en tåke, reduserer blodkoagulasjon og ødelegger seg på en trombose.
 2. For å redusere ødem og smerteopplevelser bruk lotion med havsalt i forholdet mellom 1 ss. l. for 1 liter vann, som bør skiftes 3-4 ganger om dagen.
 3. Kilden til naturlig Aspirin er bringebær, så du kan bruke den som frisk eller som syltetøy for te.
Med en bit gir emmen hirudin, som kommer inn i blodet og reduserer evnen til å kaste seg

Prognose, komplikasjoner og konsekvenser med PTF

Prognosen for absolutt gjenoppretting er ugunstig. Sykdommen gir seg ikke til å fullføre kur. Men riktig utvalgt terapi gjør implementeringen av alle anbefalingene deg til en stabil remisjon.

Post-tromboflebitisk syndrom med trofasår kan kompliseres ved vedlegg av en bakteriell infeksjon. Ikke så ofte, men det er venøs gangren. Tilstedeværelsen av fokus på kronisk betennelse i kroppen fører til brudd i immunsystemet og allergi.

Over tid utvikler posttrombotisk sykdom og fører til vedvarende funksjonshemning.

Forebygging av PTFer

Forebygging av posttromboflebitisk syndrom er å forhindre dannelsen av flebotrombose. For å gjøre dette trenger du:

 • avstå fra dårlige vaner (røyking, alkohol, overspising);
 • rettidig behandling av åreknuter;
 • å kjempe med en stillesittende livsstil
 • overholde anbefalingene fra den behandlende legen.

Den beste behandlingen for posttromboflebitisk syndrom er dens forebygging: rettidig kontroll av trombose, aktiv livsstil og riktig ernæring. Pasienter som har fått trombose i dyp venet, trenger trombocyter og antikoagulantia. Varigheten av kurset bestemmes av den behandlende legen. Det tar hensyn til ko-morbiditeter og ytterligere risikofaktorer for å forhindre utvikling av PTF.

Post-tromboflebitisk syndrom: tegn, kurs, diagnose, behandling

Post-tromboflebitisk syndrom er en ganske vanlig venøs sykdom, som er vanskelig å behandle. Derfor er det viktig å diagnostisere utviklingen av sykdommen på et tidlig stadium og ta betimelig handling.

Post-tromboflebitisk sykdom utvikler i de fleste tilfeller mot bakgrunnen av trombose av hovedårene i nedre ekstremiteter. Dette er en av de vanligste alvorlige manifestasjonene av kronisk venøs insuffisiens. Forløpet av sykdommen er preget av tilstedeværelsen av vedvarende ødem eller trofiske forstyrrelser av det kutane integumentet i shin. Ifølge statistikken påvirker post-tromboflebitisk sykdom ca 4 prosent av verdens befolkning.

Hvordan er post-tromboflebitt syndrom?

Utviklingen av sykdommen er helt avhengig av trombusens oppførsel, som dannes i lumen av den berørte venen. Trombose av noen dype åre avsluttes oftest ved delvis eller absolutt gjenoppretting av det tidligere nivået av venøs patency. I mer alvorlige tilfeller er imidlertid en fullstendig lukning av venøs lumen mulig.

Fra den andre uken etter dannelse av trombus utføres prosessen med gradvis resorption og erstatning av lumen med bindevev. Snart slutter denne prosessen med en fullstendig eller i det minste delvis restaurering av den skadede delen av venen og varer som regel fra to til fire måneder til tre eller flere år.

Som et resultat av manifestasjoner av inflammatoriske dystrofiske lidelser i vevstrukturen, blir venen selv omdannet til et maladaptivt sklerotisert rør, og dets ventiler gjennomgår fullstendig ødeleggelse. Rundt selve venen fortsetter utviklingen av klemmefibrose.

En rekke bemerkelsesverdige organiske endringer fra ventiler og tette vegger i venene kan føre til slike uønskede konsekvenser som en patologisk omdirigering av blod "fra toppen ned". I dette tilfellet øker det venøse trykket i shin-området markant, ventilene utvides og akutt venøs insuffisiens av de såkalte perforeringsårene utvikles. Denne prosessen fører til en sekundær transformasjon og utvikling av dypere åreinsuffisiens.

Post-trombotisk syndrom i underekstremitetene er farlig rekke negative endringer, bærere noen ganger irreversible. Det er en utvikling av statisk og dynamisk venøs hypertensjon. Dette har en svært negativ effekt på lymfesystemet. Lymfeknisk mikrosirkulasjon forverres, kapillærpermeabiliteten øker. Vanligvis lider pasienten alvorlig hevelse av vev, venøs eksem utvikler sklerose med hud underhud lesjon. På det berørte vevet forekommer ofte trofiske sår.

Symptomer på sykdommen

Hvis symptomer på sykdommen er identifisert, er det nødvendig å umiddelbart søke hjelp fra spesialister som vil gjennomføre en grundig undersøkelse for å etablere en nøyaktig diagnose.

Hovedtrekkene til PTF er:

 • Sterk og ikke hevelse i lang tid;
 • Vaskulære stjerner (masker);
 • Utseende i form av små subkutane tuberkler i stedet for individuelle deler av vener;
 • kramper;
 • Tretthet, en følelse av tyngde i bena;
 • Nummenhet, nedsatt lem følsomhet;
 • Følelse av "bomullsfødder", spesielt etter et lengre opphold "på føttene", intensiverer om ettermiddagen, om kvelden.

Klinisk bilde av sykdommen

Grunnlaget for det kliniske bildet av PTFB er direkte kronisk venøs insuffisiens av varierende alvorlighetsgrad, utvidelse av de fleste subkutane årer og utseendet av en lys fiolett, rosa eller sinus vaskulær gaze på det berørte området.

Det er disse fartøyene som tar hovedfunksjonen for å sikre en full strøm av blod fra vevene i nedre lemmer. Men i ganske lang tid kan sykdommen ikke kreve seg selv.

Ifølge statistikken, forekommer symptomene på PTF på undersiden bare i 12% av pasientene allerede i det første året av sykdommen. Denne tallet øker gradvis nærmere seks år og når 40-50 prosent. I tillegg har ca. 10 prosent av pasientene allerede en trofasår.

Sterkt ødem i underbenet er et av de første og viktigste symptomene på posttromboflebitisk syndrom. Det oppstår som regel fra tilstedeværelsen av akutt venøs trombose, når prosessen med å gjenopprette permeabiliteten av venene og dannelsen av sikkerhetsbanen er i gang.

Over tid kan puffiness redusere noe, men sjelden helt forsvinner. I tillegg kan ødem over tid bli lokalisert både i de distale delene av ekstremiteter, for eksempel i underbenet og i de proximale, for eksempel i låret.

Puffiness kan utvikle seg:

 • Ved hjelp av en muskelkomponent, kan pasienten derfor se en viss økning av gastrocnemius muskler i volumet. Dermed er dette tydeligst sett i vanskeligheter når du fester glidelåsen på oppstart, etc.
 • På grunn av forsinkelsen i utløpet av væsker i de fleste myke vev. Dette vil etter hvert føre til en forvrengning av de anatomiske strukturer av de menneskelige lemmer. For eksempel er det en utjevning av dimples plassert på begge sider av ankelen, hevelse på fotens bakside, etc.

I samsvar med tilstedeværelsen av visse symptomer, er fire kliniske former for PTFB preget:

Det er bemerkelsesverdig at dynamikken i hevelse syndrom med PTFB har noen likhet med ødem som oppstår med progressive åreknuter. Hevelsen av det myke vevet intensiveres om kvelden. Pasienten merker ofte dette ved den tilsynelatende "nedgangen i skoenes størrelse", som han bare hadde i formiddag. I dette tilfellet påvirkes venstre underbenet oftest. Ødem på venstre ben kan manifestere seg i en mer intens form, heller enn til høyre.

Også huden forblir og blir ikke glatt over lang tid ved trykk, fra gummibandene til sokker og golf, samt fra tette og ubehagelige sko.

Om morgenen, svelling, som regel, reduseres, men går ikke bort i det hele tatt. Han er ledsaget av en konstant følelse av tretthet og tyngde i bena hans, et ønske om å "trekke" et lem, en shackling eller vondt smerte som øker med langvarig bevaring av en stilling i kroppen.

Smerten er kjedelig aching. Det er heller ikke for intens å trekke og spyle ut smerte i ekstremiteter. De kan bli noe lettere hvis du tar en horisontal posisjon og løfter bena over bunkenivået.

Noen ganger kan smerter bli ledsaget av en lem spasm. Oftere kan det skje om natten, eller hvis pasienten blir tvunget til å bo i lange perioder i ubehagelige stillinger, skaper en stor belastning på det berørte området (stå, gå, osv). Også smerte, som sådan, kan være fraværende, vises bare ved palpasjon.

Med progressivt posttromboflebitisk syndrom som påvirker nedre ekstremiteter, utvikler ikke mindre enn 60-70% av pasientene gjentatte åreknuter. For et større antall pasienter er et løs utseende av utvidelsen av sidegrenene karakteristisk, dette gjelder hovedbenkene i shin og foten. Mye sjeldnere er et brudd på strukturen av fatene til MPV eller BPV.

Post-trombotisk syndrom - en av grunnene for den videre fordeling av alvorlige og raskt utvikle trofiske forstyrrelser, som kjennetegnes ved de tidlige opptreden av trofiske venøse sår.

Sår er vanligvis plassert på den indre overflaten av underbenet, så vel som på innsiden av anklene. Før øyeblikkelig utseende av sår, er det noen ganger betydelige, visuelt merkbare forandringer fra siden av huden.

 • Mørking, misfarging av huden;
 • Tilstedeværelsen av hyperpigmentering, som forklares av lekkasje av erytrocyter etterfulgt av deres degenerasjon;
 • Tetning på huden;
 • Utvikling av den inflammatoriske prosessen på huden, så vel som i dypere lag av subkutant vev;
 • Utseende av hvite, atrofiske vevssteder;
 • Umiddelbart utseende av et sår.

Video: uttalelse fra en spesialist på trombose og dens konsekvenser

Diagnose av sykdommen

Diagnosen av PTF kan kun utføres av lege, etter en grundig undersøkelse av pasienten og nødvendig undersøkelse.

Vanligvis er pasienten foreskrevet:

 1. Flebostsintigrafiyu,
 2. Rengencontrast undersøkelse,
 3. Passasje av differensialdiagnostikk.

Noen år tidligere, i tillegg til det generelle kliniske bildet, ble funksjonstester i stor grad brukt til å etablere og vurdere pasientens tilstand. Men i dag er dette allerede i fortiden.
Diagnose av PTF og dyp venetrombose utføres ved hjelp av ultralyd angioscanning ved hjelp av fargekartlegging av blodstrøm. Det gjør det mulig å tilstrekkelig vurdere tilstedeværelsen av vener, for å avdekke deres obstruksjon og tilstedeværelsen av trombotiske masser. I tillegg bidrar denne studien til å vurdere funksjonens tilstand av blodårene: hastigheten på blodstrømmen, tilstedeværelsen av patologisk farlig blodgass, ventilens effektivitet.

Av resultater fra ultralydforskning er det mulig å avsløre:

 • Tilstedeværelse av hovedtegnene for trombotisk utvikling;
 • Tilstedeværelse av rekanalisering av prosessen (gjenoppretting av veneres frie passabilitet);
 • Karakter, tetthet og graden av resept av trombotiske masser;
 • Tilstedeværelsen av utryddet - nesten fullstendig fravær av lumen, samt manglende evne til å utføre blodgennemstrømning;
 • Økning i tettheten av venene og paravasalvevet;
 • Tilstedeværelsen av tegn på valvulær dysfunksjon, etc.

Blant hovedmålene for USAS i PTFB:

 1. Initial fiksering av periodicitet og tilstedeværelse av posttrombotisk ødeleggelse i vev;
 2. Diagnostikk av dynamikken i pågående prosesser;
 3. Overvåking av endringer i venøsengen og prosessen med faset restaurering av venetilstanden;
 4. Eliminering av tilbakefallende sykdom;
 5. Generell vurdering av tilstanden til vener og perforatorer.

Behandling av posttromboflebitisk syndrom

Behandlingen av posttromboflebitisk syndrom utføres hovedsakelig ved konservative metoder. Til dags dato er følgende metoder for behandling av denne sykdommen mye anvendelige:

 • Kompresjonsterapi;
 • Korreksjon av en livsstil,
 • Komplekser av fysioterapi og gymnastikk,
 • En rekke fysioterapi prosedyrer,
 • farmakoterapi,
 • Kirurgisk inngrep (ektomi),
 • Lokal behandling.

For å bli kvitt posttromboflebitisk syndrom, er konservativ behandling mest attraktiv. I tilfelle der det ikke gir det ønskede resultatet, er behandling av PTF ved rekonstruktiv kirurgi eller ektomi aktuelt. Dermed utføres fjerning av fartøy som ikke er involvert i prosessen med blodstrømning, eller som har en funksjonsfeil i driften av ventilene.

I hjertet av konservative metoder for behandling av PTFB er kompresjonsterapi, som er rettet mot å redusere venøs hypertensjon. Dette refererer hovedsakelig til overfladiske vev av skinne og fot. Vene-kompresjon oppnås også ved bruk av spesielt sengetøy, som kan være elastiske strømper eller strømper og bandasjer med varierende utvidbarhet, etc.

Samtidig med kompresjonsmetoder anvendelig medikament PTFs dyp venetrombose, som er rettet direkte mot å øke tonen i blodårene, lymfedrenering utvinning sekresjon og eliminering av eksisterende mikrosirkulasjonsforstyrrelser, så vel som for å undertrykke den inflammatoriske prosessen.

Forebygging av tilbakefall av sykdommen

Pasienter etter vellykket behandling av trombose og post-flebitis syndrom er vist et kompleks av antikoagulant terapi ved bruk av direkte eller indirekte antikoagulantia. På denne måten, aktuell bruk: heparin, fraktiparin, fondaparinux, warfarin, etc.

Betegnelsen for denne terapien kan bare bestemmes på individuell basis, idet det tas hensyn til årsakene som førte til utviklingen av sykdommen og tilstedeværelsen av bevaring av risikofaktoren. Hvis sykdommen ble utløst av et traumer, en operasjon, en akutt sykdom, en langvarig immobilisering, så varierer behandlingsbetingelsene vanligvis fra tre til seks måneder.

Kompresjonsterapi, spesielt ved bruk av enkle strikkevarer, er en av de viktigste øyeblikkene i kompensasjonen for alle typer CVI

Hvis vi snakker om idiopatisk trombose, bør varigheten av antikoagulasjon være minst seks til åtte måneder, avhengig av individuelle kjennetegn ved pasienten og risikoen for tilbakefall. I tilfelle av tilbakevendende trombose og en rekke vedvarende risikofaktorer, kan behandlingen av medisiner være ganske lang, og noen ganger livslang.

sammendrag

Så er diagnosen postflebitisk syndrom gjort i tilfelle av en kombinasjon av hovedtegnene på kronisk funksjonell venøs insuffisiens i nedre lemmer. Det manifesterer seg i form av: smerte, rask tretthet, ødem, trofiske lidelser, kompenserende åreknuter, etc.

Som regel utvikler postflebitt etter at en tromboflebitt har blitt rammet i nederlaget av dype årer, eller mot bakgrunnen av selve sykdommen. Ifølge statistikken har mer enn 90% av slike pasienter tromboflebitt eller dyp venetrombose.

Årsaker til postflebiticheskogo syndrome: tilstedeværelse av grove morfologiske endringer i dype vener, manifestert i form av en delvis gjenvinning av blodgjennomstrømning, så vel som ødeleggelse av ventiler og blodstrømmen obstruksjon. Dermed oppstår en rekke sekundære endringer: i utgangspunktet funksjonelle og etter-organiske forandringer som påvirker lymfesystemet og myke vev i ekstremiteter.

Post-tromboflebitisk syndrom i nedre ekstremiteter - hva er det?

Post-tromboflebitisk syndrom (PTFS) er en patologisk tilstand der venøs insuffisiens i nedre ekstremiteter utvikler seg.

Forekomsten av PTF er 4% av den totale voksenbefolkningen over hele verden. Blant pasienter diagnostisert med tromboflebitt, oppdages PTFS hos 90-95% av pasientene.

Hva er PTFM?

Post-tromboflebitisk syndrom, hva er det, hva forårsaker det? PTF er en sykdom der en okklusjon (overlapping av lumen) av venen skjer ved en trombose. Den etiologiske årsaken til denne sykdommen er bruken av utilstrekkelig mengde væske, økt evne til blodkoagulasjon.

Med økt viskositet og økt koagulabilitet oppstår glutinøs erytrocytadhesjon, som fremmer trombusdannelse.

Trombusen er festet på karveggen, begynner å vokse, på grunn av vedlegg av nye røde blodlegemer.

Som et resultat er fartøyets lumen helt lukket.

Trombosen kan løse eller forbli uendret, noe som fører til forstyrrelse av trofisk vev.

Slik klassifiserer du

Det finnes flere varianter av klassifisering av venøs insuffisiens: ifølge VS Saveliev, ifølge LI Klyonera, VI Rusin, MI Kuzin. Den mest praktiske klassifiseringen av konstruksjonssyndromet ble foreslått Professor M.I. Kuzin.

Den deler PTFene i fire former:

 • ødematøse, smertefull;
 • varicose;
 • magesår;
 • blandet form.
 • okklusjon av dype årer;
 • rekanalisering og gjenoppretting av blodstrøm gjennom dype vener.
 • subindemnification;
 • dekompensasjon.

Enhver sykdom har en kode for den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. Ifølge ICD 10 har posttromboflebitisk syndrom sin egen spesielle kode.

PTF-koden for ICD 10 er nødvendig, slik at legene i alle landene klart kan forstå hverandre og foreta en nøyaktig diagnose. Dette er spesielt viktig hvis pasienten overføres til behandling fra Russland til et annet land eller omvendt.

Symptomer på PTFer

Oftere observeres PTFS ved okklusjon av benene på bena. Hvordan er det manifestert og hva er PTF i underekstremiteter?

Kliniske tegn på posttromboflebitisk bensyndrom er følelse av tyngde, hevelse i beina, trekking og vondt i underbenet.

Symptomer oppstår når pasienten går eller står på føttene i lang tid.

Etter hvert som veksten av blodpropp som blokkerer blodstrømmen i beina, forverrer smerten, ødem øker, samt spredning av venøse nettverk. Legen kan se en fortykkelse, hevelse av overfladiske årer.

I utsatt stilling svekkes smertesyndromet. I morgentidene er visuelle manifestasjoner mindre uttalt enn om kvelden. Pasienter klager over økt smerte og kramper om natten. Med en uavhengig oppløsning av trombus forsvinner alle kliniske manifestasjoner.

Hvis kroppen ikke takler ødeleggelsen av blodproppen, observeres ytterligere vekst, en fullstendig blokkering av venetens lumen. Ventilapparatets arbeid er forstyrret, noe som fører til en alvorlig stagnasjon av blod i underdelene.

Skjemaer av PTFer

Med ødem og smertefull form av sykdommen dominerer ødem og smerte fra alle kliniske symptomer. Utbredelsen av puffiness og smerte avhenger av trombos plassering.

Hvis det er en koagulering i iliac eller lårbenen, vil puffiness og smerte spres gjennom beinet, opp til inguinal fold.

Hvis blokkering oppstod i nivået av venen av lårbenen, vil ødem bygge opp under kneet.

Nedfallet på en av grenene av de dype venene i shin vil føre til hevelse og følelsesløshet fra midten av shin og under.

Vevformen utmerker seg ved utseendet av et venøst ​​mønster (stjerner, små og store forkings), utbuling av overfladiske vener over hudens nivå. Denne typen sykdom kan lett gå inn i en ulcerøs form, på grunn av dårlig utstrømning av blod.

På overflaten av huden blir områdene mørkere, kondensering, atrofi først dannet, og deretter sår som forårsaker alvorlig kløe. Den blandede formen inneholder alle symptomene.

Diagnostiske tiltak

Diagnosen av PTF er basert på pasientklager, anamnestiske og kliniske data som er oppnådd ved å undersøke pasienten, gjennomfører ytterligere undersøkelsesmetoder. Diagnose inkluderer laboratorietester for blodkoagulasjon, total klinisk minimum (UAC, OAM).

For undersøkelse av blodstrømmen i de dype venene i underekstremitetene gjelder:

 • venography;
 • flebostsintigrafiyu;
 • røntgenkontrast undersøkelse;
 • ultralyd angioscanning ved hjelp av fargekartlegging av blodstrøm.

ultralyd gjør det mulig å registrere tilstedeværelsen av trombus, for å måle hastigheten av blodstrømmen i karet og dens lumen, for å vurdere tilstanden til veggene, vener av vener. Metoden gjør det mulig å diagnostisere fullstendig fullstendig blokkering av fartøyets lumen, og også å registrere begynnelsen av rekanalisering (resorpsjon av blodproppen). Ultralydundersøkelse er den mest populære og ikke-invasive metoden. Det kan gjøres flere ganger, inkludert under graviditet.

Røntgenkontraststudie venøs seng utføres i røntgenrommet.

Pasienten injiseres intravenøst ​​med et kontrastmiddel, og tar et bilde av det berørte området. Bildet vil tydelig vise hvor trombosen er.

Når phleboscintigraphy Påfør radioisotopkontrast, som er introdusert i venen. Undersøkelsen utføres på et gammakamera.

Ifølge resultatene av metoden er det mulig å estimere hastigheten på blodstrømmen, evnen til venene til å trekke sammen, for å se arbeidet til ventilene, og også stedet for okklusjon av fartøyet. Denne metoden er ikke for alle. Hos noen pasienter er det dårlig toleranse for kontrastmedium, samt en allergisk reaksjon.

Flebografi brukes til å vurdere utførelse av ventiler. Som kontrast, bruk jodholdige stoffer. For innføring av stoffet blir det inngått et snitt i lårbenen og dens punktering. De fleste pasienter tolererer ikke jodholdige stoffer.

Behandling av posttromboflebitisk syndrom

Behandlingsaktiviteter av PTF inkluderer konservative metoder (livsstilsendringer, komprimeringsteknikker for gjenoppretting av blodstrøm, medisinering), kirurgiske behandlingsmetoder.

Konservativ terapi

Behandling av posttromboflebitisk syndrom i nedre lemmer begynner med en økning i motoraktivitet, riktig diett og drikkegruppe. Legene anbefaler å redusere overflødig vekt, for å redusere byrden på venøs bensystemet.

Kompresjonsmålinger for å forbedre utstrømningen av venøst ​​blod utføres ved hjelp av elastiske bandasjer (strømper).

Konstant bruk av kompresjonsanordninger eliminerer utviklingen av sår, og reduserer også smertesyndromet.

Hvis sår allerede er tilstede på pasientens hud, stimulerer kompresjonsmetoden for behandling sin helbredelse.

Det er veldig viktig å velge riktig strømper og bandasjer. De bør ikke falle av føttene, forårsake følelser av følelsesløshet. Under behandlingen er det nødvendig å øke slitestiden til kompresjonsbandasjer, samt trykket på lemmen.

medisinering

Medikamentterapi brukes til å forbedre blodets reologiske parametere, styrke venenees vegger. I den første fasen av medisinering, blodfortynnere, pasienter er foreskrevet intravenøst ​​reopoliglyukin.

Den er kombinert med bredspektret antibiotika (reduserer risikoen for vedlegg av bakteriell flora), samt tokoferol (stimulering av immunsystemet). I tillegg bruker heparin, fraksiparin. Behandling utføres på et sykehus.

Den andre fasen av terapi inkluderer administrasjon av orale medisiner, slik som Detralex, Endotelon, Rutozid. De er tilgjengelige i form av tabletter, kapsler. Detralex er det mest effektive stoffet. Varigheten av behandlingen er 14-30 dager.

I tillegg til tabletter og innkapslede former, foreskriver kirurger eksterne preparater i form av salver, geler.

Disse inkluderer:

Behandling av PTF i underekstremiteter med lokale legemidler fremstilles i 2-3 måneder.

For å redusere sannsynligheten for trombusdannelse utnevne heparin, fraksiparin, fondaparinux, warfarin.

Oppmerksomhet vær så snill! Ikke ta medisiner uten å konsultere lege.

Operativ behandling

Operativ inngripen Utføres ved ineffektivitet av konservativ behandling, og også forringelse av kvaliteten på pasientens liv. Behandling utføres etter gjenoppretting av blodstrømmen i venøs sengen. De vanligste operasjonene på overfladiske og kommunikative årer.

Det er flere måter å kirurgisk behandling på:

 • ligering av den berørte venen;
 • fjerning av sterkt dilaterte subkutane årer i fravær av forstyrrelse av blodstrømmen i en dyp venøs seng;
 • utvikling av collaterals (bypass type) i tilfelle overtredelse av utstrømning av blod gjennom dype eller overfladiske årer;
 • restaurering av funksjonen til ventilårene (installasjon av kunstige ventiler eller overføring fra en vene til en annen);
 • shunting av blodkar (utført med full blokkering av venen).

Viktig! Etter operasjonen er pasienten vist å ha kompresjonsbindinger døgnet rundt.

Som såret healer, kan bandasjer (strømper) bli brukt hele dagen, tatt av om natten. Tilordne et kurs av antibakteriell terapi (forebygging av infeksjon) i 10 dager. Etter fullføring av gjenopprettingsperioden er det nødvendig å ta medisinske preparater 2 ganger i året for å styrke karens vegger, for å observere regimet for arbeid og hvile.

konklusjon

Post-tromboflebitisk syndrom i nedre ekstremiteter krever en integrert tilnærming til behandling. Med mild grad av sykdom og spontan eliminering av tilstopping av kar, er konservativ behandling tilstrekkelig. Normalisering av drikkeregimet, samt bruk av kompresjonsbandager og strømper vil bidra til å eliminere sykdomsutbrudd.

Med hyppige tilbakefall av sykdommen, er det nødvendig å konsultere en kirurg som vil foreskrive tilstrekkelig behandling, inkludert kirurgisk behandling. Overholdelse av alle anbefalinger fra legen vil helt unngå forverring av sykdommen.

Ptfs av nedre ekstremiteter

Ulike sykdommer kan være primær og sekundær. Noen manifesterer sine symptomer alene, mens andre oppstår mot andre sykdommer. Sistnevnte inkluderer posttromboflebitisk sykdom i nedre ekstremiteter. PTFS av de nedre ekstremiteter er preget av kroniske patologier av blodstrøm. Utseendet er forårsaket av trombose og tromboflebitt av dype venøse kar i bena.

Faser av PTFer

 • Utvikling av venøs insuffisiens. Sykdommen i venene i underekstremiene oppstår ved utseendet av trombi som tetter blodårene i blodet. Varigheten av første fase avhenger av hastigheten på blodstrømmen, størrelsen på blodproppen og lumen på fartøyet der den er lokalisert.

Post-tromboflebitt utvikler seg i bakgrunnen av trombose av hovedårene i nedre ekstremiteter

 • Utbruddet av den inflammatoriske prosessen. Utseendet er forklart av påvirkning av en moden trombus. Fasen slutter med dannelsen av bindevev i blodkaret. Konsekvensene av dette er å stoppe ventilens ytelse av deres funksjoner og tap av elastisiteten til venøs fartøy.
 • Skleroterapi av venen. Det mister sine funksjoner, blir mer og mer som et tett rør, ikke i stand til å flytte væsken innvendig.

Formasjon av fibrose

Fibrose er manglende evne til å strekke vev, noe som fører til utseendet av eksternt trykk på den beskadigede venen, og som et resultat, bevegelsen av blod fra de dype blodkarene til overflaten.

Senere forventer en person feil i sirkulasjonssystemet, noe som medfører endringer i hele kroppen. På grunn av sykdommens kroniske karakter, etter en fullstendig blokkering av venetens lumen, opptrer rekanalisering karakterisert ved retur av blodstrømmen til de skadede karene. I løpet av denne perioden lider pasienten ikke lenger smerte og hevelse i underekstremiteter.

Post-tromboflebitisk syndrom er en ganske vanlig venøs sykdom som er vanskelig å behandle

klassifisering

Post-trombotisk syndrom kan manifestere seg i flere varianter, avhengig av symptomene som uttrykkes mer levende enn andre. Spesialister identifiserer følgende former:

Foruten dem er det også en blandet form som inkorporerer tegn på flere varianter. Graden av blodstrøm i posttromboflebitisk syndrom i nedre ekstremiteter er delt inn i subkompensert og dekompensert.

Symptomer på PTSD

Post-tromboflebitisk syndrom i nedre ekstremiteter kan påvirke regionen i regionen av de nedre vena cava, ileum-femoral og femoral-popliteale områder.

Forløpet av sykdommen er preget av tilstedeværelse av vedvarende ødem eller trofisk forstyrrelse av underbenets hud

På disse stedene, hvor venene og deres grener går forbi, begynner slike symptomer som masker, tuberkler, ødemer som ikke varer i flere dager å vises. I det berørte området er det ubehagelige opplevelser: tyngde, nummenhet, tretthet, anfall, etc. På grunn av brudd på drenering og blodfunksjoner blir huden i det skadede området blekt og smertefullt. Pasienter kan ha problemer med valg av sko på grunn av permanent svelling av bena.

Alle disse funksjonene er sanne indikatorer på hva som er nødvendig for å starte innføring av terapeutiske tiltak, eller post-trombotisk sykdom i nedre konechnosteyam komplisert ved utvikling av åreknuter eller, når det skjer sjelden, bruk av de såkalte trofiske sår.

Sistnevnte kan få alvorlige konsekvenser i form av infeksjon og betennelse, noe som påvirker huden og fettlaget under det. Behandling av trofasår i deres avanserte stadium blir en mektig og lang prosess preget av sannsynligheten for tilbakefall.

Diagnose av sykdommen

Det er umulig å bestemme den nøyaktige diagnosen på pasientens klager og utseendet på bena hans. Spesialisten skal gjennomføre en undersøkelse som gjør det mulig å bestemme med full tillit, ikke bare sykdommen, men også dens variasjon og stadium.

Diagnosen av PTF vil kun bli utført av legen til den medisinske institusjonen, etter en grundig undersøkelse av pasienten og bestått den nødvendige undersøkelsen

Han kan gjøre dette ved å:

Disse inkluderer:

 • Delbe-Peters-testen (marsjerer). Pasienten går for en viss tid med en rundkjede over legget;
 • Pratt-1 prøveversjon. Pasienten er bandasjert med underbenet når det heves. Etter det burde han være litt som. Avhengig av pasientens følelser, legger legen sin dom.
 1. Angioscanning med ultralyd ved hjelp av fargekartlegging av blodstrøm. Denne metoden lar deg vurdere tilstanden til venene.
 2. Doppler ultralyd. Med hjelp, identifiser PTFS av underekstremiteter i de første stadiene.

Det ville være overflødig å ha phlebography og phlebotinting. De to siste metodene er laget for å undersøke blodkar på jakt etter uregelmessigheter, feil blodstrøm og redusere blodbevegelsens hastighet gjennom dem.

behandling

Den kroniske naturen av PTFs forløp i underdelene gir ikke noe håp for fullstendig bortskaffelse fra den. Terapi utføres for å redusere symptomene og forhindre videre utvikling av sykdommen.

Fjernelse av fartøy som ikke deltar i prosessen med blodstrøm, eller har brudd på driften av ventiler

De mest effektive måtene å oppnå dette på er å kontinuerlig overvåke kirurgen som spesialiserer seg på vaskulære patologier og følge alle hans anbefalinger. Selvmedikasjon med posttromboflebitisk syndrom bør ikke behandles, da dette kan føre til alvorlige komplikasjoner.

For å lette pasientens tilstand er det nødvendig:

 1. Nekter alle dårlige vaner.
 2. Å lede livet i bevegelse, men i intet tilfelle, ikke overexert deg selv. Under slike omstendigheter vil det være en veldig nyttig terapeutisk øvelse.
 3. Bruk medisinske spesialutstyr: elastiske bandasjer, strømper, bandasje.
 4. Følg dietten og balansere dietten din. Det må forstås at produkter automatisk utelukkes fra det:
 • inneholder animalsk fett, store mengder sukker og salt;
 • kokt av røyking og bevaring;
 • forårsaker hyppig vannlating
 • forårsaker en reduksjon i blodstrømmen (bananer, valnøtter, etc.).

En slik behandling bør alltid være ledsaget av medisinske stoffer som hører til flebotonikam, antiblodplate, endotelioprotektoram, antikoagulanter og anti-inflammatoriske midler. For å frigjøre ubehag kan kreve medikamenter som er beregnet for topisk påføring som er stimulerende og leging av sår (for hurtigere blodstrøm) egenskaper.

I tillegg til de allerede nevnte behandlingsmetodene for PTF er det også fysioterapi metoder for å redusere symptomene som, som et resultat av deres innflytelse, opprettholder årenes tone og akkumulerer metabolske prosesser. I ekstreme tilfelle er det nødvendig å anvende kirurgisk inngrep, som uttrykkes i form av rekonstruktiv og korrigerende operasjoner. Takket være dem blir det mulig å fjerne skadelige blodpropper og stoppe utviklingen av PTF i underbenet.

Post-trombotisk syndrom oppstår som et resultat av en persons uoppmerksomhet mot ens helse. Vanligvis har dette ikke nok tid eller lyst, årsakene kan være forskjellige. Til slutt må du kjempe med fienden, noe som er ganske vanskelig å beseire. Så du trenger å ta vare på seg selv, sine føtter, for å overvåke deres tilstand, og ikke overbelaste kroppen for tung byrde i form av alvorlige sykdommer som trombose, tromboflebitt, og bak dem også tromboflebiticheskim syndrom. Lev et sunt liv og følg reglene som dere alle vet.

Les Mer Om Fartøyene