Abdominal aorta og dens patologi

Aorta er den største arterien av menneskekroppen. Det er en bestanddel av en stor sirkulasjon av blodsirkulasjon. Aortaens betydning for kroppen er vanskelig å overvurdere. Det er med hennes hjelp at alle kroppens organer spiser på blod.

Det er flere patologier i abdominal delen av aorta. Den vanligste av disse er en aneurisme. Det mest slående symptomet er smerte, ledsaget av mange andre fenomener. Det kan være hoste, hevelse og kortpustethet. Når disse symptomene oppstår, er det første å gjøre med en lege og etablere en nøyaktig diagnose.

Patologier av aorta

Først av alt påvirker aortaens patologi eldre mennesker, og kvinner er mindre sannsynlige enn menn. Utviklingen av patologi er en ganske lang prosess. Noen ganger utvikler patologien så sakte at det i mange år ikke forstyrrer personen i det hele tatt, han fører en vanlig livsstil. Ofte i avansert alder, kan en forkalkning av aorta også observeres.

Det er en klassifisering av aorta-aneurisme. Klassifiser med følgende funksjoner:

La oss se nærmere på klassifiseringen av aortepatologi ved disse funksjonene.

Typer av aneurysmer etter segment:

 • Sinus av Valsalva;
 • Aortabue;
 • Aneurysm av den stigende avdelingen;
 • Aneurysm av nedstigende avdeling.

Det er verdt å merke seg at en aneurisme kan kombineres, det vil si kombinere flere typer patologier. I dette tilfellet må legen foreskrive en fasebehandling. Først og fremst blir det oppmerksomt på det mer berørte området, og for det andre blir et mindre smertefullt område av abdominal aorta helbredet.

På grunnlag av etiologi skiller de seg ut:

 • Sann. I dette tilfellet er skallet tynnet og fremspring vises på den. Slike tilfeller er vanlige i syfilis, aterosklerose av aorta i bukhulen og sykdommer av denne typen.
 • Falsk. En falsk aneurisme kan oppstå hvis abdominal aorta har blitt skadet, eller bli en konsekvens av kirurgisk inngrep. Dette er ikke en indikator på feil utført operasjon, dette er en av de mulige komplikasjonene.

Klassifisering etter skjema:

 • Saccular. Det er et utadgående fremspring av veggene på flere steder.
 • Fusiform. Det samme skjer, men gjennom aorta, ikke i separate områder.

Klassifisering i henhold til sykdomsforløpet:

 • Ukomplisert.
 • Exfoliating.
 • Med komplikasjoner.

Den mest alvorlige av de nevnte patologiene er komplisert. Ofte kan resultatet av en slik sykdom være et brudd på aortasekken. Tegn på en komplisert aneurisme:

 • Hematomer.
 • Tromboembolisme.
 • Intern blødning, noe som kan resultere i død på grunn av blodtap.

Dessverre fører statistikken til skuffende resultater - i de fleste tilfeller dør pasienten dersom det ikke finnes noen medisinske arbeidere i nærheten.

Abdominal del av aorta og dens patologi

Sykdommer i abdominal aorta er alltid forbundet med forstyrrelser i sunn blodgass. For å diagnostisere årsakene til dette, hjelper ultralyddopplerografi. Abdominal delen av aorta er tydelig synlig. Med hjelp av studien mottar spesialisten blodstrømstatusdata, som mater alle organene i bukhulen.

Patologier som oppdages ved hjelp av ultralyd:

 • Aterosklerose, forårsaket av lesjoner av arterien. Utseendet til denne sykdommen er alltid forbundet med unormale metabolske prosesser av vaskulært vev og som en konsekvens kolesterolinnsetninger.
 • Aneurysmer av abdominal aorta. En aneurisme er en økning i lumen på et fartøy når diameteren overskrider 2 centimeter.
 • Stenose av celiac stammen. I motsetning til en aneurisme, kjennetegnes disse sykdommene av for smal diameter av de kar-grenene i abdominal aorta. I dette tilfellet er det brudd på blodstrømmen, og som følge av utilstrekkelig tilførsel av blod til fordøyelseskanaler.
 • Occluction er innsnevring av fartøyene og som regel deres absolutt hindring. Dette er et kritisk stadium av progressiv stenose eller aterosklerotiske endringer. Tosidig skanning av abdominal aorta gjør det mulig å skaffe data som angir årsakene til utviklingen av denne patologien.
 • En trombose som kan forårsake symptomer på aterosklerose i abdominal aorta, traumer eller infeksjoner. Den langsomme prosessen med innsnevring av karene i aorta genererer okklusjon. Slike sykdommer gir et gunstig miljø for utbruddet av trombose.
 • Aortaens tortuositet. Dette er en arvelig faktor. Forstyrrelse av blodstrømmen i aorta skyldes endringer i hovedkarakteristika: forlengelse; tendens til å løkke; mange bøyninger.
 • Exfoliate aneurysm. Denne typen aneurisme kan oppstå på grunn av skade på de indre membranene i aorta-grenene.
 • Dobbelbue. Dette er en medfødt defekt. Gjennom hele sitt liv oppfordrer han press i spiserøret og luftrøret.

Årsaker til aneurisme

 • Aterosklerose, karakterisert ved utseendet av fettplakater på aortas vaskulære vegger og dets grener. Er ikke fullt ut undersøkt virkningen på aterosklerose under aneurisme, men viste seg å være forholdet av aterosklerose og sirkulasjonsforstyrrelser og som et resultat, opphør av levering av næringsstoffer til organene i bukhulen.
 • Diabetes mellitus, som påvirker blodårene. Det er ofte tilfeller når han er ledsaget av nefropati, retinopati.
 • Genetikk. Det er flere medfødte syndromer, såsom Ehlers-Danlos syndrom, Marfans syndrom, og så videre. Når de påvirkes den abdominale aorta. I de fleste tilfeller er det et forhold mellom aneurysm og arvelige sykdommer.
 • Smittsomme sykdommer. Dette er plager som påvirker hjertet, syfilis, salmonellose og andre.
 • Skader på bukhulen. Så, med et sterkt slag mot brystet eller magen, kan aortaområdet påvirkes.
 • Inflammatoriske prosesser som kan føre til tynning av aortas vegger.

Abdominal aneurisme og dens symptomer

Aneurysm er en veldig lindrende sykdom som kan utvikle seg lenge i kroppen og ikke få seg til å føle seg. Ofte blir det diagnostisert ved et uhell under en fullstendig undersøkelse av kroppen. Utfør en ultralyd i magehulen riktig og så nøye som mulig er ekstremt viktig.

Symptomer på en aneurisme er få, men det er et par hovedkomponenter for en aneurisme:

 • Ofte oppstått tyngde, ubehagelige opplevelser i et magehulrom, den raskere puls i magen.
 • Kjedelig smerte i magen. Det observeres i navlen eller litt til venstre.

Det er også flere indirekte tegn på hvilke det er mulig å diagnostisere en aneurisme. Men igjen, uten å utføre en fullverdig ultralyd, blir det nesten umulig.

 • Ishioradikulært tegn. En aneurysm kan forårsake ryggsmerter og føre til forstyrrelser i følsomheten til nedre lemmer og som en konsekvens forårsake bevegelsesforstyrrelse.
 • Abdominal tegn. Dette er oppkast, en opprørt mage, kløe, tap av appetitt. Fører til vekttap.
 • Benkjemi. Aneurysm kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser, samt vondt i løpet av gang og jevne hvile.
 • Urologiske tegn, ledsaget av nedsatt urinering, og noen ganger til og med utseendet av erytrocytter i urinen.

Når du bryter abdominal aortaaneurisme kan vises oppkast, palpasjon i venstre mageområdet finner en utdanning som øker og sterkt pulserende. Levende symptomer på brudd på en aneurisme kan forveksles med andre farlige sykdommer. I alle fall må du ringe en ambulanse.

Komplikasjoner av en aneurisme

Aneurysm er en kompleks sykdom, farlig ikke bare for helse, men også for livet.

Utrolig farlig er stratifiseringen av aneurismen, hvor lagene i karossens kar er spaltet. Hvis fartøyet er helt ødelagt - dette er uunngåelig intens blodtap. Men den mest forferdelige manifestasjonen av en aneurisme er dens brudd. Dødelig utfall er nesten uunngåelig, gapet er preget av kraftig blødning, noe som fører til døden.

Diagnose av sykdommen

Den første fasen av diagnosen er en doktorsprøve. Spesialisten, som utfører palpasjon, vil oppdage en pulsasjon i bukhinnen og vil trolig mistenke en aneurisme. Neste trinn er forskning for å bekrefte eller motbevise sine forutsetninger. Dette kan kun gjøres ved å visualisere pasientens mageprosesser. Følgende metoder brukes:

 • USA.
 • Beregnet tomografi (MR).
 • Multispiral datortomografi av aorta (MSCT).

Ultralyd med nesten 100% tillit tillater deg å diagnostisere eller disprove aneurysmen. Hvis sykdommen bekreftet, vil en ultralyd være synlig for nøyaktig lokalisering av sykdommen, tilstanden til karvegger, gapet plass (hvis noen).

Hvis studier som er nevnt ovenfor, er aortografi ikke tilstrekkelig. Denne metoden gjør det mulig å kontrollere aorta og alle grener ved å introdusere en spesiell væske inn i systemet. En slik undersøkelse er foreskrevet hvis det er mistanke om en lesjon av de vene- og nyrene, og også å vurdere den distale blodstrømmen.

Pulsering av den abdominale aorta, og alvorlighetsgraden av abdominal smerte og andre ubehagelige følelser - dette er de symptomer som Doppler-ultralyd (Doppler-ultralyd) blir vanligvis tildelt. Teknikken med ultralyddopplerografi gjør det mulig å fastslå sykdommens art og omfanget av aorta og dets forgrening. Teknikken er basert på en flerfrekvent lydbølger, som reflekteres av blodceller. For hver pasient er utvalg av utslipp valgt individuelt, dette er årsaken til studiens høye effektivitet og effektivitet. Dataene som kommer til instrumentpanelet på enheten ser ut som bilder i høy oppløsning, som er registrert i protokollen.

Kombinert metode for å studere abnormale abnormaliteter i abdominal aorta. Hvis diagnosen med standardmetoder er vanskelig av en eller annen grunn, er i dette tilfellet tosidig skanning av fartøyene foreskrevet. Denne metoden inneholdt to metoder - ultralyd og dopplerografi. Dupleksdiagnose er en ultralyd. Det gjør det mulig å vurdere ekkostrukturen til veggene, tilstanden til fartøyene, lengden på det berørte området, etablere sykdomsstadiet, samt informasjon om hastigheten og intensiteten av blodstrømmen.

Klinikken til en aneurisme blir veldig tydelig. Ved hjelp av tosidig diagnostikk bestemmes aorta-mangel, noe som ikke kan skilles fra andre studier. Denne sykdommen kjennetegnes ved ufullstendig lukking av ventilflikker, som et resultat av hvilken den omvendte blodstrømmen forstyrres.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Hvis en aneurisme oppdages, kan behandlingen være kirurgisk (reseksjon av aneurisme, stenose, etc.) og konservativ. Drift med en aneurysm i abdominal aorta er ikke tildelt dersom aorta lumen ikke overstiger 4,5 centimeter. Denne typen aneurisme er vanligvis observert hos eldre menn som er utsatt for nikotinavhengighet. I slike tilfeller er det foretrukket å bare vente og se en lege, og regelmessig lage en ultralyd for å spore dimensjonene til aorta lumen. Hvis forlengelsen ikke stopper, blir dette en indikasjon på operasjonen, fordi gapet er sannsynlig.

Vanligvis utføres behandlingen med en endovaskulær, minimalt invasiv metode. I pasientens aorta settes et kateter inn gjennom hvilket stenten går inn. Etter å ha nådd det berørte området, blir graftet åpnet og presset mot arterien, og erstatter dermed rupturen. Stenting har et stort antall plusser - det er mye lettere tolerert av pasienter, har kort rehabiliteringstid (bare noen få dager). Å utføre slike operasjoner er ikke mulig for alle - dette er den største ulempen. Dessverre, i 10 tilfeller ut av 100, observeres migrasjon av det etablerte transplantatet.

Åpen operasjon utføres også, for eksempel endoprosthetikk, der pasientstedet i aorta fjernes, og i stedet legges en protese av syntetisk stoff - dacron. Prostetikken varer ca to til tre timer, på intervensjonsstedet er det et arr. Pasienten gjenoppretter i lang tid, en lang rehabiliteringsperiode er nødvendig. Alvorlig fysisk anstrengelse til pasienten er strengt forbudt, fred og utendørs turer vises.

Åpne operasjoner kan være forbudt i følgende tilstander:

 • Utsatt mindre enn en måned siden, et hjerteinfarkt.
 • Hjerte-, lunge- eller nyreinsuffisiens.
 • Berørte femorale arterier.

Konservative metoder

Hvis det berørte området av aneurismen er isolert, er den konservative behandlingsmetoden berettiget. Legemidler er foreskrevet: statiner, adrenoblokere, antihypertensive stoffer. Ved behandling av narkotika er det viktig å konstant overvåke en spesialist. Målet er å lindre symptomer, redusere utviklingen av aneurisme. Men det bør huskes at narkotika med aneurysm aldri helt kan kurere det, de utsettes bare for utvikling av patologi.

Forebygging av aneurysm og andre patologier i abdominal aorta

Det er ingen hemmelighet at å holde en sunn livsstil er den beste forebyggingen mot alle sykdommer. Det er tre enkle trinn som du kan forhindre forekomsten av en aneurysm og andre sykdommer i bukhulen:

 • Avslag fra alkohol og røyking.
 • Riktig ernæring.
 • Regelmessig undersøkelse med en spesialist.

Også unngå stressende situasjoner og utmattende fysisk aktivitet. Vær sunn!

Aneurysm i abdominal aorta - en god gjennomgang av sykdommen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aneurysmen til abdominal aorta, og hva er det farlig. Årsakene til hvordan denne sykdommen manifesteres og diagnostiseres, hvordan det er mulig å kurere det, og hva som trengs for dette.

Med en aneurysm i abdominal aorta er det en overdreven økning i diameter og utvidelse av lumen på det største karet i kroppen (aorta) som ligger i bukets del. Vegget til den endrede abdominal aorta, hvorfra arterier oppstår, bringer blod til de indre organene, blir tynnere og blir svakere. Resultatet av slike endringer er trusselen om spontan brudd med alvorlig blødning, et brudd på blodtilførselen til bukorganene.Denne patologien, selv om den er relativt sjelden (ikke mer enn 1% av befolkningen er syk), men veldig farlig (mer enn 90% av pasientene med aorta-aneurisme dør av komplikasjoner).

Snikende sykdom i asymptomatisk - abdominal aortaaneurisme i årevis ikke manifestere seg og er funnet ved en tilfeldighet i løpet av undersøkelser om ulike sykdommer. Bare 30% av pasientene som blir til leger om tidlige mindre klager forårsaket av denne patologi (smerte, bankende tumor i magen). Mer enn 40% av pasientene snarest innlagt på sykehuset i alvorlige, livstruende tilstand på grunn av den plutselige truende komplikasjon av aortaaneurismer - brudd eller pakke.

Vaskulære kirurger og hjertekirurger er engasjert i behandlingen av sykdommen. Det eneste alternativet for vellykket terapi er en operasjon for å erstatte et forandret aorta-område med en kunstig protese. Men selv om hun enten bare for en stund (måneder, år, tiår), eller delvis lindrer pasienten av problemet på grunn av høy risiko for postoperative komplikasjoner og behovet for livslang legemiddelinntak.

Hva er abdominal aorta?

Aorta er det første fartøyet der hjertet utstråler blod. Den strekker seg som en stor diameter dannelse av 1,5-2 cm og 2,5-3 cm over brystkassen, basert på aorta-hjerte-forbindelse, og alle bukhulen til ryggraden felles nivå med bekkenet. Dette er det største og viktigste karet i kroppen.

Det er anatomisk viktig å dele aorta i to deler: thorax og buk. Den første er plassert i brystet over nivået av membranen (en muskelstrimmel som utøver pust og separerer bukhulen og brysthulen). Det ventrale området ligger under membranen. Arterier, som gir magen, tynn og tyktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, strømmer fra den. Abdominal aorta slutter etter en splittelse i høyre og venstre felles iliac arterier, som bringer blod til nedre ekstremiteter og bekkenorganer.

Hva skjer med sykdommen, og hva er dens fare

Aneurysme i abdominal aorta er den patologiske forandringen av dette fartøyet:

 • Utenfor ser det ut som en forstørrelse, fremspring, en økning i den totale diameter og indre lumen på aortaområdet i sammenligning med de overliggende og underliggende seksjoner.
 • Ligger under membranen (i et hvilket som helst segment fra membranen til separasjonsnivået) langs bukhulen - i bukregionen.
 • Det er preget av tynning, svekkelse av fartøyets vegger i fremspringet.

Alle disse patologiske endringene har stor fare i forbindelse med:

 • svært høyt arterielt trykk i aorta, som oppstår når blodet utvises fra hjertet;
 • manglende evne til en svak vegg for å motstå blodtrykk;
 • ødeleggelse av aorta i aneurysmområdet
 • trussel om stratifisering eller brudd på en aneurisme, som er ledsaget av alvorlig indre blødning;
 • brudd på blodtilførselen av indre organer på grunn av blokkering av arterier som befinner seg i ekspansjonssonen.

Mellom spesialistene er det diskusjoner om kriteriene for å diagnostisere en aneurysm i abdominal aorta. Hvis det tidligere ble antatt at bare en forlengelse på mer enn 3 cm er et pålitelig symptom på sykdommen, har nyere studier vist relativ pålitelighet av denne informasjonen. Dette skyldes at mange tilleggsfaktorer bør tas i betraktning:

 • sex - hos menn er abdominal aorta 0,5 cm bredere i diameter enn hos kvinner;
 • alder - med alderen er det en regelmessig utvidelse av abdominal aorta (gjennomsnittlig 20%) på grunn av svekkingen av veggen og høyt blodtrykk;
 • område av abdominal aorta - de laveste delene er normalt 0,3-0,5 cm mindre i diameter enn de øvre.

Derfor er aortaen som strekker seg i bukdelen mer enn 3 cm riktig, men ikke det eneste tegn på sykdommen. Dette skyldes det faktum at en sunn aorta under ingen omstendigheter skal ha en større diameter. I forbindelse med variabiliteten i størrelsen på aortaens normale diameter, tilordner spesialister en aneurisme til en forstørrelse på mindre enn 3 cm, hvis tilgjengelig:

 • økningen i bukregionens diameter er lavere enn nivået på nyreneårene med mer enn 50% sammenlignet med avdelingen over disse fartøyene;
 • noen spindelformet forlengelse, 0,5 cm over diameteren av normal aorta;
 • Fokal begrenset ekspansjon i form av et pose-lignende fremspring av hvilken som helst størrelse og omfang.

Typer av aorta aneurysmer

Det er viktig å dele abdominal aorta aneurisme i to typer:

 1. Ligger over nivået av nyrene, er de svært farlige, siden de påvirker alle de store arteriene som gir blod til de indre organene. Derfor er det vanskelig å betjene dem.
 2. Liggende under nyrene er mindre farlige, siden de bare påvirker aorta, noe som letter operasjonen.

Skjemaet og formen av abdominal aneurisme er:

 1. Alopecia (begrenset sacciform) - formen har et begrenset fremspring av veggene eller ett av dem (porsjon lengde på et par cm), som er klart adskilt fra den overliggende og underliggende normal størrelse divisjoner.
 2. Diffus (fullstendig, felles, spinkel) - lengden på fremspringet opptar hele eller den største del av den abdominale aorta i form av en generell utvidelse uten klare grenser - alle jevnt forstørret aorta.

Små aneurysmer

Spesialister skiller en gruppe små aorta-aneurismer - noen utvidelser opptil 5 cm i diameter. Det er hensiktsmessig at de ofte anbefales å observere, i stedet for å fungere. Hvis det er en rask økning i størrelse på mer enn 0,5 cm på 6 måneder, indikerer dette en trussel om brudd. Slike aneurysmer krever rask behandling, til tross for den lille størrelsen. Ifølge statistikken er de revet like ofte i forhold til store aneurismer, men antall postoperative komplikasjoner og feil er mye lavere.

Årsaker til sykdommen

Det er fire hovedårsaker til utviklingen av aneurysmer i abdominal aorta:

 1. aterosklerose;
 2. genetiske og medfødte faktorer;
 3. inflammatoriske prosesser i aorta;
 4. skade og skade.

1. Ateroskleros rolle

Aterosklerose er hovedårsaken til 80-85% aneurisme. Kolesterol plakk i aorta i seg selv, og de nedre seksjoner - nedre lem arterier ødelegge den vaskulære veggen og redusere dens styrke, fremme dannelse av blodpropper, økning av blodtrykket i aorta. På denne bakgrunn er dens ekspansjon eller fremspring dannet. Det er blitt observert ved aterosklerose inntreffer fortrinnsvis dråpeformede aneurisme utsatt for gradvis delaminering.

2. Viktigheten av genetiske og medfødte faktorer

Den arvelige forbindelsen til abdominal aorta aneurysmer blant menn mellom slektninger av første linje (foreldre-barn) er bevist. Hvis faren har denne sykdommen, er sannsynligheten for sin forekomst i sønnen ca. 50%. Feilen skyldes mangler i genetisk materiale, strukturen av gener og anomalier (mutasjoner) av kromosomer. På et tidspunkt forstyrrer de arbeidet med enzymsystemer som er ansvarlige for produksjonen av stoffer som er grunnlaget for styrken av aortamuren.

Medfødte særegenheter av karossens struktur i form av unormal innsnevring, utvidelse, angiodysplasi (blåmerker, veggstruktur) kan også forårsake aneurysmdannelse. Dette skjer med Marfan syndromet og arteriell-aorta fibro-muskulær dysplasi.

3. Inflammatoriske prosesser

Avhengig av årsakene til aneurisme, kan abdominal aorta være ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, genetisk, traumatisk) og inflammatorisk. Årsaken til og mekanismen for dannelsen av den andre er en treg kronisk inflammatorisk prosess.

Det kan strømme enten direkte inn i aortaväggen eller i det omkringliggende fettvevet. I det første tilfellet oppstår en aneurisme fra ødeleggelsen av vaskulærveien ved betennelse, erstatning av normalt vev ved svak arrdannelse. I det andre - aorta er igjen involvert i betennelse, strekker seg i forskjellige retninger og utvides som følge av dannelsen av stramme adhesjoner mellom det og omgivende vev.

Inflammatorisk prosess er mulig når:

 • Aorto-arteritt - en autoimmun prosess, en sammenbrudd i immunitet, hvor immunceller ødelegger aortaväggen, oppfatter vevet som fremmed.
 • Syfilis og tuberkulose. Slike aneurysmer kalles spesifikt smittsom. De oppstår med den lange eksistensen av disse sykdommene (år, tiår).
 • Eventuelle infeksjoner (intestinal, herpetic, cytomegalovirus, chlamydial). Dette skjer svært sjeldent (ikke mer enn 1-2%) med individuell overfølsomhet overfor et bestemt patogen og også med immundefekter.

4. Hva slags skade provoserer en aneurisme?

Direkte traumatisk skade på abdominal aortaväggen er mulig med:

 • lukkede skader og sår i magen (skudd, kniv), påvirker aorta;
 • utfører åpne operasjoner på organene i retroperitonealrommet
 • endovaskulære (intraluminale) inngrep og manipulasjoner på aorta.

Alle disse faktorene svekker fartøyets vegg, som i fremtiden kan forårsake en aneurysmal ekspansjon i det berørte området.

Betydningen av risikofaktorer

Faktorer som i seg selv ikke er i stand til å forårsake en aneurisme, men som forverrer kurset, er risikofaktorer:

 • mannlig kjønn;
 • alder fra 50 til 75 år;
 • alvorlig arteriell hypertensjon (trykkøkning);
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme og diabetes.

karakteristiske symptomer

Tabellen viser typiske symptomer og mulige varianter av abdominal aorta aneurisme:

Pulsering av abdominal aorta er normal

aorta

Aorta er betinget delt inn i 3 divisjoner - stigende, buet, nedadgående del.

Stigende aorta

Den stigende aorta begynner fra arteriell kjegle i venstre ventrikel bak venstre halvdel av fudina på nivå III i intercostal rommet. Fra dette aorta går opp, litt til høyre og fremover, kommer til nivået av bryst brusk II rett - stedet for opprinnelse brachiocephalic bagasjerommet. Denne aortaavdelingen kalles også cardioaorta. Lengden er 4-8 cm, diameteren er 1,5-3 cm. Aortalbuen starter fra brakiocefalisk stammen og vender oppover. Den er rettet fra forsiden til baksiden av brusk II av ribben på høyre side til venstre på kroppen på nivå III eller IV i brystkroppen.. Lengden av 4.5-7.5 cm i diameter på 2-3,5 cm langt segment aortabuen har en liten begrensning til 2-2,5 cm (isthmus-aorta) - i stedet for overgang inn i den nedadgående aorta. Aortabuen projiseres på brystbenet.

Nedadgående aorta

Den nedadgående aorta er delt inn i to segmentet - torakale og abdominale aorta. Brystaorta er plassert i den bakre mediastinum, ved å starte fra IV thorax vertebra, tar ned den venstre flate av brystvirvler og utganger på sin fremre overflate til XII thorax vertebra, der passerer gjennom aorta åpning. Lengden er avhengig av lengden av brystet, diameter på 2 til 3 cm.

Abdominal aorta

Abdominale aorta - starter fra nivået av torakal aorta fra aorta åpning av mellomgulvet, og varer til IV (III-V) av lumbar vertebra, hvor den deler seg i to bekkenarteriene strømmen. Nivået av bifurcation avhenger av lengden på aorta. Med alderen forlenger aorta, og nivået av bifurcation faller.

Studiet av den stigende del av aortabuen, og som er angitt i avsnitt av hjertet. Thorakalaorta fysisk undersøkelse av praktisk tilgjengelig. Ved undersøkelse, henvises det til forholdsmessig fysisk utvikling av den øvre og nedre halvdel av kroppen, fravær eller nærvær av alvorlig vaskulær pulse hals, øvre ekstremiteter, og pulseringer i den interkostalrom og rundt bladet. I en frisk person utviklingen av skjelettet og musklene i øvre og nedre halvdel av kroppen i forhold. Pulse carotis, subclavian, brachialis arterier cootvetstvuet normale ring interkostale arterier ikke er synlig med koarktasjon av torakal aorta (medfødt innsnevring) henger etter den fysiske utviklingen av den nedre halvdel av kroppen, uttrykt som den pulserende medium kaliber fartøyer av overkroppen og den svekkede rippel nedre ekstremiteter. Observert visuelt ring interkostalrom fartøy, særlig på sideflatene av brystet og tilbake-side, fra thorax vertebra og III nedenfor

Studie av thorax aorta

palpasjon

Palpasjon av studien thorakalaorta tar sikte på å anerkjenne eller eliminere jitter og anslå systolisk pulse temperament. I en frisk person palpasjon precordial region ved II-III interkostalrom ingen flimring uten pulsering av arterier av middels kaliber (carotis, subclavian, brachialis) ikke overstiger den tillatte og pulseringen av interkostalrom arte ry i hele sin lengde fra ryggraden til brystbenet ikke NDB fissilt. Når luminale innsnevring brystaorta palpering kan bestemme systolisk jitter II-III Spero di interkostale rom, og den forbedrede vaskulære pulse medium kaliber, samt interkostalrom. Dette er spesielt tydelig med Koarktasjon.

perkusjon

Perkutalt er bredden på thoracale aorta uklart. Percussion brukes av lyi på antagelsen om en aneurisme av denne avdelingen. Percussion utføres på den bakre overflaten av thoraxen fra III interkostalplassen fra den bakre aksillærlinjen til ryggraden. Sammen med dette, skal hendene bli fremført. Med en stor aneurisme i thoracale aorta er det mulig å gjenkjenne området dullhet i ryggraden i samsvar med lokaliseringen, ofte til venstre.

auskultasjon

Auskultasjon av thoracale aorta for å diagnostisere sin lesjon er veldig informativ. Det utføres bortsett fra enkel auskultasjon av hjerte og blodkar på følgende steder:

- foran, tilbakegående 2 cm fra brystbenet, i II-IV interkostale mellomrom til høyre og venstre (disse er projeksjonsstedene til de indre brystkarene);

- ved krysset mellom parasternale linjer med kulebuer (steder for best lytting av indre materielle arterier);

- at paravertsbralnym linjer fra III til XII ribber og interkostale rom i ryggraden til sternum (projeksjon plass interkostale arterier)

- Interscapular mellomrom fra II til V vertebrae, spesielt til venstre (område av thorax aorta projeksjon);

- langs den hvite linjen i magen under xiphoid-prosessen (sted for å lytte til thoracale aorta).

En sunn person i de listede stedene hører ikke lyd.

I sykdommer i toraks aorta hos hjertet og blodårer (carotis, subclavian, humerus, innvendig bryst, interkostalrom), og ryggraden på venstre og epigastriske henhold xifoid prosess kan høre en systolisk bilyd av varierende intensitet, som ofte har innsnevret genesis - Koarktasjon, aorta, og kompresjons aorta-blodstrøm forsterkes av avanserte kollateralene, og atheromatose og aortaaneurisme.

Studie av abdominal aorta

Abdominal aorta (Figur 362). Abdominal aorta er den mest tilgjengelige for fysisk undersøkelse. Inspeksjon av pasienten skal startes med en vurdering av fargen på huden på underekstremiteter, tilstanden til trofisme i hud og muskler. Hos friske mennesker, er fargen på huden på underdelene ikke forskjellig fra andre kroppsdeler. Trofé av huden (kutant mønster, hårfarge), trofiske negler, muskler i underbenene har ingen avvik.

Fig. 362. Den ventrale aorta og dens grener.

1 - abdominal Aurora,
2 - hepatisk arterie,
3 høyre nyrearterie
4 lavere mesenterisk arterie,
5 rett non-spesialisert iliac arterie;
6 - høyre ukrafennaya iliac arterie,
7 høyre ekstern iliac arterie;
8 - gastrisk arterie,
9 milt aruria,
10 - venstre nyrearterie,
11 - overlegen mesenterisk arterie,
12 venstre unspecialized subarachnoid arterie;
13 midt sakral arterie,
14 venstre ukrafennaya iliac arterie,
15 - venstre ekstern iliac arterie

Med patologi av abdominal aorta i strid med terrenget vises blek, fortynning av huden, tap av hår på beina, trofiske forstyrrelser av negler (tynning, sprø), opprinnelsen til trofiske sår på føttene, atrofi av beinmuskulaturen. Bena blir kaldt til berøring.

Synlig pulsering av abdominal aorta observert ganske ofte i veldig friske mennesker, spesielt i ung alder, astenikov pasienter med redusert effekt, uten sterk bukveggen på slutten av spenning og fysisk anstrengelse, i hissige fagene med en tom mage og tarm. Pulsering er i de fleste tilfeller synlig i pasientens vertikale stilling, men bedre i vannrett. Den forsvinner med spenningen i bukemuskulaturen. Sværheten i denne krusningen er ikke stor.

Uttrykt tilsynelatende pulsering observert hos pasienter med hyperkinetiske hemodynamikk med øket slagvolumet til hjertet - NCD, hypertensjon, hypertyreoidisme, og aorta insuffisiens. Under slike omstendigheter er pulsering av varierende intensitet i de fleste tilfeller sett fra xiphoidprosessen og navlen.

Begrenset pulserende bulging i projeksjon av aorta er karakteristisk for en stor aorta aneurisme. Sannsynligvis bare en bulging, men ikke pulserende svulst over aorta - det er ikke uvanlig for trombose av en aneurysm.

Palpasjon av abdominal aorta

Palpasjon av abdominal aorta har stor diagnostisk verdi. Det utføres i pasientens horisontale stilling med stor avslapning av bukemuskulaturen (Figur 363).

Fig. 363. Palpasjon av abdominal aorta.
Posisjonen til pasienten ligger på ryggen, doktorns fingre er på en hvit linje raskt ha over aortaaksen.
Ved å nå den bakre bukmanchetten, utmerder pasienten seg i en glidende bevegelse med rulle over aorta.
Abdominal aorta undersøkes fra xiphoid-prosessen til navlen og litt lavere.

Studien starter fra xiphoid-prosessen og slutter ved navlen. Vi må huske på at hypersthenics øvre tredjedel av magesekkens regionen er fylt med venstre leverlapp, basert på palpasjon av behovet for å pønsker lavere enn astenikov og normostenik.

Palpasjon av aorta utføres så vel som dyp palpasjon av magen. Legenes håndflate er plassert på bukveggen under xiphoidprosessen, vinkelrett på aortaaksen, slik at de terminale phalangene av II, III og IV fingrene er på den hvite linjen i underlivet. Da, med hver utånding av pasienten, synker de inn i bagasjen opp til bakveggen, med andre ord, til øyeblikket, når en pulsasjon vises under fingrene. Etter å ha nådd det, gjør fingrene på neste utånding normalt en glidende bevegelse over aorta. Manipulering gjentas 2-3 ganger. Deretter installeres fingrene på en lignende måte litt lavere og utfører palpasjon.

Slik undersøkes hele abdominal aorta fra sverdet til navlen, eller like nedenfor. I en frisk person, hvis aorta palperes, er det oppleves som et elastisk, moderat pulserende, flate, glatte rør med en diameter på 2-3 cm. Dersom den abdominale veggen ikke er sterk, magen og tarmene er ikke overfylt og er ikke hoven, er palpasjon mulig å enkelt dessuten med den første nedsenking av hånden.

Med utviklede muskler, er et tykt fettlag fylt med mage og tarmen, palpasjon mulig med store vanskeligheter. Aorta er nødvendigvis følt gjennom hele lengden. Abdominal aorta er best betraktelig i asthenika, et stort antall kvinner som fødes, med divergensen i bukemuskulaturen.

Økt pulsering Abdominal aorta er notert under spenning, på slutten av fysisk aktivitet, som er forbundet med en økning i hjertefrekvensen av hjertet.

I patologi er følgende trolige abnormiteter sannsynlig når man studerer abdominal aorta:

- forsterkning eller demping av pulsering
- Detektering av aophantin augmentation
- aneurisme;
- deteksjon av en begrenset ikke-pulserende komprimering (trombosert aneurisme),
- Tetning og bøyning av havnen.

Utpreget pulsering av den abdominale aorta i sin helhet er sett hos pasienter med hyperkine hemodynamikk (NDCs, hypertensjon), med nedoschatochnostyu aorta-ventiler, tyrotoksikose

Svekket aorta pulsering i sin helhet bestemmes ved akutt hjerte- og sirkulasjonssvikt (synkope, kollaps, sjokk, myokarditt, akutt hjerteinfarkt) med aortastenose, aorta coarctation, aortoarteriit, ytre sammenpressing av aorta over nivået av palpasjon.

Begrenset pulserende aorta bukning - En aneurisme, muligens av varierende størrelse - fra noen få centimeter til hodestørrelsen. Aneurismen kan ha en rund, oval, sakkulær form. Overflaten på aneurysmen er glatt, med en tett elastisk konsistens. Når den er trombosed, blir den tettere, dens pulsering er liten eller fraværende. Når en aneurisme oppdages, utføres hennes palpasjon med forsiktighet. uten overdreven trykk og glidende bevegelser på overflaten. Dette er farlig, da en blodpropp kan skilles med alvorlige konsekvenser. Forseglet langs hele lengden eller noen steder, er abdominal aorta ikke uvanlig i aterosklerotiske skader. Begrenset komprimering fra tid til annen blir tatt som en svulst.

Trombose av stammen av aorta eller dets grener ledsages av iskemi av underdelene (bleke, kalde føtter, fravær av pulsering på karene, gangrene). Langsom utvikling av trombose manifesteres av en reduksjon av vaskulære pulseringer, utvikling av collaterals og muskelatrofi. Pulsasjonen av en slik aorta er redusert, lokaliseringen av tromben komprimeres.

Oppstigning av abdominal aorta

Oppstigning av abdominal aorta utføres langs den hvite buklinjen fra xiphoidprosessen til navlen (Figur 364).

Stetoskop langsomt synker ned i kroppen ved pusting av pasienten: utåndingsenheten faller ned, den holdes ved inspirasjon ved en nedsenking nivå til å motstå utstøtning av abdominal-musklene.

Avhengig av utviklingen av musklene, er det mulig å nå aorta i 1 eller 3 dykk. Lytting utføres ved utånding med forsinkelse i pusten. Så fonendoskopet beveger seg fra sverd til navle. Vi legger merke til at det ikke er tillatt å få sterkt press og klemme på aorta, noe som kan føre til utseende av stenotisk støy.

Hos voksne blir ikke unge og middelaldrende folklydder hørt når de auskulterer abdominal aorta. Kun hos barn og ungdom er det mulig å gjenkjenne en liten, liten systolisk murmur midt i avstanden mellom navlen og xiphoid-prosessen.

Systolisk støy i løpet av den abdominale aorta hos forskjellige intensitet auscultated aorta atheromatose, aorta aneurysme, og komprimering av aorta. Vurdere resultatene av auskultasjon abdominal aorta, er det nødvendig å huske på det faktum at xiphoid prosess for å lytte til mulig støy forårsaket av stenose av thorakalaorta, og stenose eller komprimering av cøliaki stammen. Støy i navlen ikke uvanlig når blodstrøm i navlevenen og periomphalic i ekspandert bukveggen subkutane blodårer ved spalten navlevenen og levercirrhose.

For å diagnostisere sykdommer i abdominal aorta, samt thorax aorta, er det nødvendig å måle og sammenligne blodtrykk på armene og bena. Normalt er helvete på føttene ved 20 mmHg. høyere enn på hendene. Hvis brytbarheten av thoracic og abdominal aorta (koarctation, aortitis, trombose, komprimering fra utsiden) på bena, blir trykket redusert.

Er Kristus i live? Er Kristus steget fra de døde? Forskere studerer fakta

Behandling og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. På aorta og dets grener går oksygenert blod fra hjertets venstre hjerte til alle organer. Dette er hovedlinjen i blodsirkulasjonen til en person, betinget er den delt inn i flere divisjoner: stigende del av aorta, aortabue og nedstigende del av aorta. Den siste avdelingen er delt inn i bryst og abdominal en del. Den vanligste sykdommen i dette fartøyet - aneurisme. I tre av de fire tilfellene av vaskulær sykdom er det aneurysmer av abdominal aorta, og bare i en forekommer lokaliseringen i thorakregionen.

aneurisme - Patologisk utvidelse av fartøyet, i stedet for svekkelse av veggene. Under påvirkning av høyt arterielt trykk, ekspanderer fartøyets vegg og som en konsekvens stikker den ut. I deres form er aneurismer delt inn i saccular og spinkel utdanning. I begge tilfeller er blodstrømmen forstyrret, noe som bidrar til utbruddet av trombose. I noen tilfeller, aneurismell sac det er opphopning av kalsium og forkalkning av karveggen, noe som gjør det skjøre og disponere til å sprekke.

Aneurysm i abdominal aorta er lokalisert hovedsakelig under nyrene av nyrene. Derfor er dens komplikasjoner farlige for bekkenet organer og nedre lemmer. Hvordan komplikasjon oppstår oftest emboli. I løpet av kursen sprer trombosen fra aneurysmale sekken langs fartøyets forløb. Det er en fragmentering av trombusen, og dens stykker spres av strømmen av blod til bekkenorganene og ekstremiteter. Stykker av en trombose kan tette arteriene, noe som fører til nekrose av nedre lemmer. Men den farligste for pasientens liv er en aneurysmbrudd, som forårsaker blødning i bukhulen.

Selv om det ikke er noen åpenbare symptomer på en aneurysm i abdominal aorta, oppstår noen komplikasjoner i komplikasjoner, som vil bli diskutert senere, men først vil vi se på årsakene til sykdommenes utbrudd.

Årsakene til en aneurysm i abdominal aorta

Utviklingen av en aneurisme skyldes flere faktorer. Den vanligste sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose, hvor fartøyets lumen smalrer, og veggene blir sprø. Dette fører til stratifisering av aortaveggen, med mer skjøre indre vegger revet, og ytterveggen stikker ut og danner eksfolierende aorta aneurisme. Årsaker til abdominalt aortaaneurisme er også hypertensjon, inflammatoriske sykdommer i aorta, noen medfødte bindevevssykdommer, infeksjonssykdommer, i særdeleshet syfilis, ledsaget av skade på aorta.

Forutsetninger for utvikling av en aneurysm observeres hos menn over 60, oftest hos røykere eller ukontrollert høyt blodtrykk. Kvinner er mindre utsatt for denne sykdommen. Spiller også rollen som en arvelig faktor, forekomsten av sykdom hos andre familiemedlemmer. Det er bevist det Marfan syndrom hos foreldrene øker kraftig sannsynligheten for utvikling av en aneurisme.

Diagnose og symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller er sykdommen nesten asymptomatisk, og det er derfor det oppdages i diagnosen av andre sykdommer, men oftere kan aneurysm i abdominal aorta oppstå ved tilstedeværelse av pulserende formasjon. I bukhulen er det en pulsasjon i hjerterytmenes rytme.

I noen tilfeller, en periodisk smerte forårsaket av trykket av aneurysmal sac til rygg røtter - det øker gradvis med utviklingen av en aneurisme. Smerte kan også oppstå etter å ha spist, intermitterende claudication, på grunn av emboli. Utseendet til alvorlig skarp smerte i magen og nedre rygg er et symptom på brudd på en aneurisme. Ved komplikasjoner observeres smerte i beina, deres blek eller cyanose, som skyldes blokkering av arterier med skiver av blodpropper.

Slike svake symptomer på en aneurysm i abdominal aorta gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier. I 40% av tilfellene oppdages problemer med instrumentell undersøkelse, med mistanke om andre sykdommer. Røntgen- eller ultralydundersøkelse av aorta gir et mer nøyaktig resultat, det er i slike studier at det oppdages oftest.

Ved undersøkelse kan legen mistenke en aneurisme med et stetoskop. Lytte til pulsasjon og støy som oppstår når blodet flyter i området med aneurysmal formasjon. Men en slik diagnose kan bare være hvis pasienten ikke lider av overflødig vekt. Hvis det er mistanke om en aneurisme, utføres en CT-skanning, noe som gjør det mulig å bestemme størrelsen og formen på fartøyets skade, hvoretter legen foreskriver behandling av aneurysmen i abdominal aorta. Røntgenundersøkelse er mindre informativ enn andre. Det gjør det bare mulig å oppdage en aneurisme fra kalsiumavsetningene, men det er umulig å vite størrelsen eller formen ved en slik undersøkelse.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Den normale diameteren av aorta i bukhulen er ca. to centimeter i diameter, aneurysmiske utvidelser kan betydelig overskride de tillatte normene, og nå kritiske dimensjoner. Forlengelser mindre enn 5 cm er sjelden brutt med brudd, så operasjonen er ikke nødvendig. Men det bør bemerkes at denne sykdommen ikke går forbi selv, i de fleste tilfeller over tid er kirurgisk inngrep nødvendig.

For at sykdommen skal utvikles, og den aneurysmale ekspansjonen ikke øker i størrelse, bør pasienten være under oppsyn av en lege, nemlig forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta. Hvert halvår ultralyd og CT for å kontrollere tilstanden og størrelsen på aneurysmen. Korrigering av arteriell trykk er obligatorisk, for dette formålet er antihypertensive stoffer foreskrevet. Bare oppfyllelsen av alle forskrifter fra legen og rettidige studier kan gi mulighet til å overvåke pasientens tilstand og utføre kirurgisk inngrep i tide.

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta med dimensjoner fra 5 cm utføres kun operativt. Slike utvidelser er ofte komplisert ved brudd, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep, ellers bryter bruddet ut lethally. Men selv med umiddelbar intervensjon er dødeligheten 50%. Derfor, så snart som påvist symptomer på abdominal aortaaneurisme og har en diagnose, så det er viktig å bli overvåket, og i tilfelle av ytterligere utvidelse av fartøyet for å utføre operasjonen i tide.

Til nå er det to typer kirurgisk behandling, men bare legen kan bestemme hvilken som passer best for pasienten, gitt sin tilstand, livsstil og andre faktorer. I begge typer kirurgisk behandling er grunnlaget implantasjon av et kunstig kar for å gjenopprette normal sirkulasjon til det skadede aortaområdet.

Tradisjonell kirurgisk behandling av aneurysmen i abdominal aorta involverer implantasjon av en kunstig beholder av plastmateriale, inne i forstørret aorta. Aorta bryter implantatet med vevene. Hele operasjonen gjennomføres gjennom snittet i magehulen og varer ca. 6 timer. Med en radikal behandlingsmetode har 90% opererte pasienter en gunstig prognose.

Den andre typen behandling er endovaskulær stent-grafinjeksjon, en spesiell enhet ved hjelp av hvilken en aneurysmal sac isoleres fra den totale blodstrømmen. Dermed blir en mulig brudd på den tynne veggen forhindret, og en ny bane opprettes for blodstrømmen. Med et slikt kirurgisk inngrep blir implantatet satt inn gjennom punkteringen i inngangsregionen. Ved krysset mellom lårbenene, en spesiell kateteret, hvorved enheten settes inn direkte i aneurismen, hvor stentgrafen åpner og danner en kanal for normal blodstrøm. Denne operasjonen tar fra 2 til 5 timer og er et godt alternativ til den tradisjonelle metoden, spesielt for pasienter med stor risiko for komplikasjoner under operasjonen. Men slik behandling er kontraindisert hos pasienter med patologi i nyrene og andre organer. endoprotese har ingen kontraindikasjoner for alderen, og tolereres mye lettere av eldre pasienter enn en åpen kirurgi.

Forebygging av abdominal aorta aneurisme og postoperativ periode i behandling

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Det bør ikke glemmes det aneurysmbrudd, er farlig ved alvorlig blødning, som skader indre organer og vev, og selv med vellykket akutt operasjon kan det utvikle nyresvikt under og etter operasjonen, noe som forverrer pasientens tilstand sterkt. Uten kirurgisk behandling for brudd, overlever pasienten ikke, og denne komplikasjonen forekommer hos 90% av pasientene som nektet å operere i de tidlige stadiene av sykdommen.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta - lokal bulking eller diffus aortavegg som strekker seg i bukets del. En aneurysm i abdominal aorta kan være asymptomatisk eller oppdage seg ved pulsering, magesmerter av varierende intensitet, med brudd på en aneurysm - ved en klinikk med intra abdominal blødning. Diagnose av en aneurysm inkluderer en undersøkelse av radiografi i bukhulen, ultralyd av abdominal aorta, radiopaque angiografi, CT. Behandling av aneurysm i abdominal aorta er utelukkende kirurgisk: åpen reseksjon av aneurysmale sac med erstatning av den utskårne delen med en syntetisk protese eller endoprosthetikk.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta er en patologisk dilatasjon av abdominal delen av aorta i form av fremspring av veggen i regionen fra XII thoracic til IV-V i lumbale vertebra. I kardiologi og angiosurgery står aneurysmer i abdominal aorta for opptil 95% av alle aneurysmiske endringer i karene. Blant menn over 60 år med en aneurysm i abdominal aorta diagnostiseres i 2-5% av tilfellene. Til tross for mulige asymptomatiske kurs er aneurysmen i abdominal aorta utsatt for progresjon; I gjennomsnitt øker diameteren med 10% per år, noe som ofte fører til tynning og brudd på en aneurisme med dødelig utfall. I listen over de vanligste årsakene til død av en aneurysm i abdominal aorta tar 15 plass.

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta

Den største kliniske verdi Anatomisk klassifiseringen er abdominal aortaaneurisme, i henhold til hvilken isolerte infrarenale aneurisme, som ligger under de renale arterier (95%) og suprarenale lokalisering over nyrearteriene.

I henhold til formen på fremspringet av fartøyets veggen er sakkaten, diffuse spindelformede og stratifiserte aneurysmer av abdominal aorta preget; på veggenes struktur - ekte og falske aneurysmer.

Gitt de etiologiske faktorene, er aneurysmene til abdominal aorta delt inn i medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte kan ha ikke-inflammatorisk etiologi (aterosklerotisk, traumatisk) og inflammatorisk (infeksiøs, syfilitisk, smittsom-allergisk).

Ifølge varianten av det kliniske løpet av en aneurysm i abdominal aorta, er det ukomplisert og komplisert (eksfoliert, revet, trombosed). Diameteren av abdominal aortaaneurisme antyder en liten (3-5 cm), middels (5-7 cm) og stor (mer enn 7 cm), og gigantiske aneurisme (med en diameter på 8-10 ganger diameteren av den infrarenale aorta).

På grunnlag av utbredelsen AA. Pokrovsky og medarbeidere. skille mellom 4 typer aneurysmer i abdominal aorta:

 • I - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig distal og proksimal isthmus;
 • II - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig proksimal isthmus; strekker seg til aorta bifurcation;
 • III - infrarenal aneurisme som involverer bifurkasjon av aorta og iliac arterier;
 • IV - infra- og suprarenal (total) aneurisme i abdominal aorta.

Årsaker til en aneurysm i abdominal aorta

Ifølge studier, er den viktigste etiologiske faktor for aortaaneurisme (aneurismer av aortabuen, torakal aorta-aneurisme, abdominal aorta aneurysme) er aterosklerose. I strukturen av årsakene til ervervet aorta-aneurisme, står det for 80-90% av tilfellene.

Sjeldnere oppnådd opprinnelse av aneurismer av den abdominale aorta er forbundet med inflammatoriske prosesser: aortoarteritis uspesifikke og spesifikke vaskulære lesjoner i syfilis, tuberkulose, salmonellose, mykoplasmose, revmatisme.

Forutsetningen for den påfølgende dannelsen av en aneurysm i abdominal aorta kan være fibro-muskulær dysplasi - medfødt inferioritet av aorta-veggen.

Den raske utviklingen av karkirurgi i de siste tiårene har ført til en økning i antall abdominale aortaaneurismer iatrogen knyttet til teknisk feil når du utfører angiografi, rekonstruksjonsinngrep (utvidelse / stenting aortic thromboembolectomy, protetikk). Lukket skade abdominal eller ryggraden kan bidra til traumatiske abdominale aortaaneurismer.

Ca. 75% av pasientene med aneurysm i abdominal aorta er røykere; mens risikoen for å utvikle en aneurysm øker i forhold til røykopplevelsen og antall daglige røykte sigaretter. Alder over 60 år, mannlig kjønn og tilstedeværelse av lignende problemer hos familiemedlemmer øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta med 5-6 ganger.

Sannsynligheten for abdominal aorta aneurysmbrudd er høyere hos pasienter som lider av arteriell hypertensjon og kroniske lungesykdommer. I tillegg er formen og størrelsen på aneurysmisk sac viktig. Det er bevist at asymmetriske aneurismer er mer utsatt for å sprekke enn symmetrisk, men når diameteren av aneurismen på mer enn 9 cm Dødelighet av brudd aneurysmal sac og intraabdominal blødning når 75%.

Pathogenese av abdominal aorta aneurysmer

I utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta spiller inflammatoriske og degenerative aterosklerotiske prosesser en rolle i aorta-veggen.

Inflammatorisk reaksjon i aortaväggen oppstår som en immunrespons til innføringen av et ukjent antigen. Samtidig infiltrerer aortalvegen med makrofager, B- og T-lymfocytter, øker cytokinproduksjonen, proteolytisk aktivitet øker. Kaskaden av disse reaksjonene fører igjen til nedbrytningen av den ekstracellulære matriksen i det midterste lag av aorta-membranen, som manifesteres i en økning i kollageninnholdet og en reduksjon i elastin. På stedet av glatte muskelceller og elastiske membraner dannes cystiske hulrom, som et resultat av hvilken styrken av aortavegget minker.

Betennelses- og degenerative forandringer ledsages av en fortykning av veggene i aneurysmal sac, og forekomsten av intens perianevrizmaticheskogo postanevrizmaticheskogo fibrose, koalesens og omkringliggende aneurisme som omfatter organer i den inflammatoriske prosessen.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I ukomplisert aneurisme i abdominal aorta er det ingen subjektive symptomer på sykdommen. I disse tilfellene kan en aneurysm diagnostiseres ved et uhell under palpasjon av abdomen, ultralyd, abdominal radiografi, diagnostisk laparoskopi for annen abdominal patologi.

De mest vanlige kliniske manifestasjoner av aneurismer av den abdominale aorta er konstant eller periodisk verk, kjedelig smerte i mesogaster eller venstre halvdel av magen, som er assosiert med trykket på aneurismen voksende nerverøtter og floker i det retroperitoneale plass. Smerter blir ofte bestrålet til lumbal, sakral eller inguinal region. Noen ganger er smertene så intense at de krever bruk av smertestillende midler for deres lettelse. Smertsyndrom kan betraktes som et angrep av nyrekolikk, akutt pankreatitt eller iskias.

En del av pasientene i fravær av smerte markerer en følelse av tyngde, raspiraniya i magen eller økt pulsering. På grunn av mekanisk kompresjon av aneurysmen i mage og tarmkanalen i buken aorta, kan kvalme, erctasjon, oppkast, flatulens, forstoppelse oppstå.

Urologisk syndrom med aneurysm i abdominal aorta kan skyldes komprimering av urineren, forskyvning av nyre og manifestert av hematuri, dysuriske lidelser. I noen tilfeller er komprimering av testulærårene og arteriene ledsaget av utviklingen av et smertefullt symptomkompleks i testiklene og varicocele.

Det ischioradikulære symptomkomplekset er assosiert med kompresjonen av ryggraden eller ryggvirvelens nerverøtter. Det er preget av smerte i nedre del av ryggen, følsomme og motoriske lidelser i underdelene.

Med en aneurysm i abdominal aorta kan kronisk iskemi av underlempene utvikle seg, og fortsetter med fenomenene intermitterende claudikasjon, trofiske lidelser.

Isolert eksfolierende aneurisme av abdominal aorta er ekstremt sjelden; Oftere er det en fortsettelse av stratifiseringen av thoracale aorta.

Symptomer på aneurysmbrudd

Ruptur av abdominal aortaaneurisme er ledsaget av klinikken av akutt abdomen og i en forholdsvis kort tidsperiode kan føre til svært alvorlige utslag.

Symptom-komplekset av ruptur av abdominal aorta er ledsaget av en karakteristisk triad: smerte i mage og lumbal region, kollaps, intensivert pulsering i bukhulen.

Egenskaper bryte klinikk abdominalt aortaaneurisme ruptur blir bestemt av retningen (i det retroperitoneale plass, den frie bukhule, inferior vena cava, 12 duodenal ulcus, urinblære).

Den retroperitoneale brudd på aneurysmen i abdominal aorta er preget av et permanent smerte syndrom. I forplantning av retroperitoneale hematom i bekkenområdet er bemerket bestråling av smerte i hoften, lyske, perineum. En høy plassering av hematom kan simulere hjertesmerter. Mengden blod som strømmer inn i frie bukhulen med en retroperitoneal ruptur av aneurysmen er vanligvis liten - ca. 200 ml.

Intraperitoneal lokalisering av ruptur av mage aortaaneurisme utvikler klinikk massiv hemoperitoneum: raskt voksende fenomenet hemoragisk sjokk - plutselig blekhet, kaldsvette, svak, thready, rask puls, hypotensjon. Det er en skarp hevelse og ømhet i magen i alle avdelinger, det diffuse symptomet på Shchetkin-Blumberg. Perkutalt bestemt tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen. Det dødelige utfallet for denne typen ruptur av aneurysmen i abdominal aorta forekommer veldig raskt.

Gjennombrudd av aneurysmen i abdominal aorta inn i den underreale vena cava er ledsaget av svakhet, kortpustethet, takykardi; Typisk hevelse i nedre ekstremiteter. Lokale symptomer inkluderer smerter i magen og nedre rygg, en pulserende mageformasjon, over hvilken en systolisk diastolisk støy høres. Disse symptomene øker gradvis, noe som fører til en alvorlig form for hjertesvikt.

Når abdominal aorta aneurisme brister i 12-kolon, utvikler en klinikk med kraftig gastrointestinal blødning med plutselig sammenbrudd, blodig oppkast og melena. I diagnoseplanen er denne varianten av rupturen vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning av en annen etiologi.

Diagnose av en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller tillater forekomst av en aneurysm i abdominal aorta generell undersøkelse, palpasjon og auskultasjon av magen. For å identifisere familieformer av abdominal aorta aneurisme må du samle en grundig medisinsk historie.

Ved undersøkelse av magre pasienter i utsatt stilling, kan forbedret aneurisme ripple gjennom den fremre bukveggen bestemmes. Når palpasjon i øvre buk til venstre, avsløres smertelig pulserende tett elastisk formasjon. Når auskultasjon over aneurysmen i abdominal aorta, høres systoliske murmurer.

Den mest tilgjengelige metoden for å diagnostisere en abdominal aorta aneurisme er en undersøkelsesdiagram i bukhulen, noe som gjør det mulig å visualisere skyggen av aneurysmen og forkalkningen av veggene. I dag er ultralyd mye brukt i angiologi, tosidig skanning av abdominal aorta og dets grener. Nøyaktigheten av ultralydsdetektering av en aneurysm i abdominal aorta er nær 100%. Ved hjelp av ultralyd bestemmes tilstanden til aortavegget, forekomsten og lokaliseringen av aneurysmen, bruddstedet.

CT eller MSCT i abdominal aorta tillater å oppnå et bilde av lumen av en aneurysm, forkalkning, stratifisering, intramuskulær trombose; Identifiser trusselen om et gap eller en sammenbrudd.

I tillegg til disse metodene brukes aortografi, intravenøs urografi, diagnostisk laparoskopi til å diagnostisere abdominal aorta aneurysmer.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Påvisning av en aneurysm i abdominal aorta tjener som en absolutt indikasjon for kirurgisk behandling. Den radikale typen operasjon er en reseksjon av aneurysmen i abdominal aorta, etterfulgt av erstatning av den resekterte del med en homotransplantat. Operasjonen utføres gjennom en laparotomi-snitt. Når iliac arterier er involvert i aneurysmen, er bifurcation aorto-iliac protese vist. Den gjennomsnittlige dødeligheten med åpen kirurgi er 3,8-8,2%.

Kontra til elektiv kirurgi er en ny (mindre enn 1 måned), myokardialt infarkt, slag (opp til 6 uker), alvorlig hjerte-lunge-insuffisiens, renal insuffisiens, okklusiv lesjon felles bekkenarterie og lårarteriene. Når tårer eller rupturer i abdominal aorta er det reseksjon utført i henhold til vitale indikasjoner.

Til moderne lavtraumatiske metoder for aneurysmoperasjon av abdominal aorta er endoprostetikk av aorta ved hjelp av en implanterbar stent-graft. Den kirurgiske prosedyren utføres i røntgenoperasjonsrommet gjennom et lite snitt i lårbenet, Forløpet av operasjonen styres av røntgen-fjernsynet. Installasjonen av stentgraften gjør det mulig å isolere den aneurysmale sekken, og dermed forhindre muligheten for brudd, og samtidig skape en ny kanal for blodstrøm. Fordelene ved endovaskulær intervensjon er minimalt traumer, mindre risiko for postoperative komplikasjoner, rask gjenoppretting. Ifølge litteraturen er det imidlertid i 10% tilfeller en distal migrasjon av endovaskulære stenter.

Prognose og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

Aneurysm i abdominal aorta er en lumsk og uforutsigbar vaskulær patologi. Sannsynligheten for et dødelig utfall fra ruptur av store aneurysmer er over 75%. Samtidig dør 30 til 50% av pasientene før førstadiet.

I de senere årene i kardiovirurgi har det vært merkbar fremgang i diagnosen og behandlingen av abdominal aorta aneurysmer: Antall diagnostiske feil har redusert, og kontingentet til pasienter som er gjenstand for kirurgisk behandling, har utvidet seg. Først av alt skyldes dette bruken av moderne visualiseringsstudier og innføring av endoprosthetikk av aorta-aneurysmer i praksis.

For å forebygge en potensiell trussel om en aneurysm i abdominal aorta, bør personer med aterosklerose eller en slektshistorie av sykdommen gjennomgå regelmessige undersøkelser. En viktig rolle er spilt av avvisning av usunn vaner (røyking). Pasienter som gjennomgått operasjon for aneurysm i abdominal aorta, må overvåkes av en vaskulær kirurg, og ultralyd og CT bør tas regelmessig.

Les Mer Om Fartøyene