Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta - lokal bulking eller diffus aortavegg som strekker seg i bukets del. En aneurysm i abdominal aorta kan være asymptomatisk eller oppdage seg ved pulsering, magesmerter av varierende intensitet, med brudd på en aneurysm - ved en klinikk med intra abdominal blødning. Diagnose av en aneurysm inkluderer en undersøkelse av radiografi i bukhulen, ultralyd av abdominal aorta, radiopaque angiografi, CT. Behandling av aneurysm i abdominal aorta er utelukkende kirurgisk: åpen reseksjon av aneurysmale sac med erstatning av den utskårne delen med en syntetisk protese eller endoprosthetikk.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta er en patologisk dilatasjon av abdominal delen av aorta i form av fremspring av veggen i regionen fra XII thoracic til IV-V i lumbale vertebra. I kardiologi og angiosurgery står aneurysmer i abdominal aorta for opptil 95% av alle aneurysmiske endringer i karene. Blant menn over 60 år med en aneurysm i abdominal aorta diagnostiseres i 2-5% av tilfellene. Til tross for mulige asymptomatiske kurs er aneurysmen i abdominal aorta utsatt for progresjon; I gjennomsnitt øker diameteren med 10% per år, noe som ofte fører til tynning og brudd på en aneurisme med dødelig utfall. I listen over de vanligste årsakene til død av en aneurysm i abdominal aorta tar 15 plass.

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta

Den største kliniske verdi Anatomisk klassifiseringen er abdominal aortaaneurisme, i henhold til hvilken isolerte infrarenale aneurisme, som ligger under de renale arterier (95%) og suprarenale lokalisering over nyrearteriene.

I henhold til formen på fremspringet av fartøyets veggen er sakkaten, diffuse spindelformede og stratifiserte aneurysmer av abdominal aorta preget; på veggenes struktur - ekte og falske aneurysmer.

Gitt de etiologiske faktorene, er aneurysmene til abdominal aorta delt inn i medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte kan ha ikke-inflammatorisk etiologi (aterosklerotisk, traumatisk) og inflammatorisk (infeksiøs, syfilitisk, smittsom-allergisk).

Ifølge varianten av det kliniske løpet av en aneurysm i abdominal aorta, er det ukomplisert og komplisert (eksfoliert, revet, trombosed). Diameteren av abdominal aortaaneurisme antyder en liten (3-5 cm), middels (5-7 cm) og stor (mer enn 7 cm), og gigantiske aneurisme (med en diameter på 8-10 ganger diameteren av den infrarenale aorta).

På grunnlag av utbredelsen AA. Pokrovsky og medarbeidere. skille mellom 4 typer aneurysmer i abdominal aorta:

 • I - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig distal og proksimal isthmus;
 • II - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig proksimal isthmus; strekker seg til aorta bifurcation;
 • III - infrarenal aneurisme som involverer bifurkasjon av aorta og iliac arterier;
 • IV - infra- og suprarenal (total) aneurisme i abdominal aorta.

Årsaker til en aneurysm i abdominal aorta

Ifølge studier, er den viktigste etiologiske faktor for aortaaneurisme (aneurismer av aortabuen, torakal aorta-aneurisme, abdominal aorta aneurysme) er aterosklerose. I strukturen av årsakene til ervervet aorta-aneurisme, står det for 80-90% av tilfellene.

Sjeldnere oppnådd opprinnelse av aneurismer av den abdominale aorta er forbundet med inflammatoriske prosesser: aortoarteritis uspesifikke og spesifikke vaskulære lesjoner i syfilis, tuberkulose, salmonellose, mykoplasmose, revmatisme.

Forutsetningen for den påfølgende dannelsen av en aneurysm i abdominal aorta kan være fibro-muskulær dysplasi - medfødt inferioritet av aorta-veggen.

Den raske utviklingen av karkirurgi i de siste tiårene har ført til en økning i antall abdominale aortaaneurismer iatrogen knyttet til teknisk feil når du utfører angiografi, rekonstruksjonsinngrep (utvidelse / stenting aortic thromboembolectomy, protetikk). Lukket skade abdominal eller ryggraden kan bidra til traumatiske abdominale aortaaneurismer.

Ca. 75% av pasientene med aneurysm i abdominal aorta er røykere; mens risikoen for å utvikle en aneurysm øker i forhold til røykopplevelsen og antall daglige røykte sigaretter. Alder over 60 år, mannlig kjønn og tilstedeværelse av lignende problemer hos familiemedlemmer øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta med 5-6 ganger.

Sannsynligheten for abdominal aorta aneurysmbrudd er høyere hos pasienter som lider av arteriell hypertensjon og kroniske lungesykdommer. I tillegg er formen og størrelsen på aneurysmisk sac viktig. Det er bevist at asymmetriske aneurismer er mer utsatt for å sprekke enn symmetrisk, men når diameteren av aneurismen på mer enn 9 cm Dødelighet av brudd aneurysmal sac og intraabdominal blødning når 75%.

Pathogenese av abdominal aorta aneurysmer

I utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta spiller inflammatoriske og degenerative aterosklerotiske prosesser en rolle i aorta-veggen.

Inflammatorisk reaksjon i aortaväggen oppstår som en immunrespons til innføringen av et ukjent antigen. Samtidig infiltrerer aortalvegen med makrofager, B- og T-lymfocytter, øker cytokinproduksjonen, proteolytisk aktivitet øker. Kaskaden av disse reaksjonene fører igjen til nedbrytningen av den ekstracellulære matriksen i det midterste lag av aorta-membranen, som manifesteres i en økning i kollageninnholdet og en reduksjon i elastin. På stedet av glatte muskelceller og elastiske membraner dannes cystiske hulrom, som et resultat av hvilken styrken av aortavegget minker.

Betennelses- og degenerative forandringer ledsages av en fortykning av veggene i aneurysmal sac, og forekomsten av intens perianevrizmaticheskogo postanevrizmaticheskogo fibrose, koalesens og omkringliggende aneurisme som omfatter organer i den inflammatoriske prosessen.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I ukomplisert aneurisme i abdominal aorta er det ingen subjektive symptomer på sykdommen. I disse tilfellene kan en aneurysm diagnostiseres ved et uhell under palpasjon av abdomen, ultralyd, abdominal radiografi, diagnostisk laparoskopi for annen abdominal patologi.

De mest vanlige kliniske manifestasjoner av aneurismer av den abdominale aorta er konstant eller periodisk verk, kjedelig smerte i mesogaster eller venstre halvdel av magen, som er assosiert med trykket på aneurismen voksende nerverøtter og floker i det retroperitoneale plass. Smerter blir ofte bestrålet til lumbal, sakral eller inguinal region. Noen ganger er smertene så intense at de krever bruk av smertestillende midler for deres lettelse. Smertsyndrom kan betraktes som et angrep av nyrekolikk, akutt pankreatitt eller iskias.

En del av pasientene i fravær av smerte markerer en følelse av tyngde, raspiraniya i magen eller økt pulsering. På grunn av mekanisk kompresjon av aneurysmen i mage og tarmkanalen i buken aorta, kan kvalme, erctasjon, oppkast, flatulens, forstoppelse oppstå.

Urologisk syndrom med aneurysm i abdominal aorta kan skyldes komprimering av urineren, forskyvning av nyre og manifestert av hematuri, dysuriske lidelser. I noen tilfeller er komprimering av testulærårene og arteriene ledsaget av utviklingen av et smertefullt symptomkompleks i testiklene og varicocele.

Det ischioradikulære symptomkomplekset er assosiert med kompresjonen av ryggraden eller ryggvirvelens nerverøtter. Det er preget av smerte i nedre del av ryggen, følsomme og motoriske lidelser i underdelene.

Med en aneurysm i abdominal aorta kan kronisk iskemi av underlempene utvikle seg, og fortsetter med fenomenene intermitterende claudikasjon, trofiske lidelser.

Isolert eksfolierende aneurisme av abdominal aorta er ekstremt sjelden; Oftere er det en fortsettelse av stratifiseringen av thoracale aorta.

Symptomer på aneurysmbrudd

Ruptur av abdominal aortaaneurisme er ledsaget av klinikken av akutt abdomen og i en forholdsvis kort tidsperiode kan føre til svært alvorlige utslag.

Symptom-komplekset av ruptur av abdominal aorta er ledsaget av en karakteristisk triad: smerte i mage og lumbal region, kollaps, intensivert pulsering i bukhulen.

Egenskaper bryte klinikk abdominalt aortaaneurisme ruptur blir bestemt av retningen (i det retroperitoneale plass, den frie bukhule, inferior vena cava, 12 duodenal ulcus, urinblære).

Den retroperitoneale brudd på aneurysmen i abdominal aorta er preget av et permanent smerte syndrom. I forplantning av retroperitoneale hematom i bekkenområdet er bemerket bestråling av smerte i hoften, lyske, perineum. En høy plassering av hematom kan simulere hjertesmerter. Mengden blod som strømmer inn i frie bukhulen med en retroperitoneal ruptur av aneurysmen er vanligvis liten - ca. 200 ml.

Intraperitoneal lokalisering av ruptur av mage aortaaneurisme utvikler klinikk massiv hemoperitoneum: raskt voksende fenomenet hemoragisk sjokk - plutselig blekhet, kaldsvette, svak, thready, rask puls, hypotensjon. Det er en skarp hevelse og ømhet i magen i alle avdelinger, det diffuse symptomet på Shchetkin-Blumberg. Perkutalt bestemt tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen. Det dødelige utfallet for denne typen ruptur av aneurysmen i abdominal aorta forekommer veldig raskt.

Gjennombrudd av aneurysmen i abdominal aorta inn i den underreale vena cava er ledsaget av svakhet, kortpustethet, takykardi; Typisk hevelse i nedre ekstremiteter. Lokale symptomer inkluderer smerter i magen og nedre rygg, en pulserende mageformasjon, over hvilken en systolisk diastolisk støy høres. Disse symptomene øker gradvis, noe som fører til en alvorlig form for hjertesvikt.

Når abdominal aorta aneurisme brister i 12-kolon, utvikler en klinikk med kraftig gastrointestinal blødning med plutselig sammenbrudd, blodig oppkast og melena. I diagnoseplanen er denne varianten av rupturen vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning av en annen etiologi.

Diagnose av en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller tillater forekomst av en aneurysm i abdominal aorta generell undersøkelse, palpasjon og auskultasjon av magen. For å identifisere familieformer av abdominal aorta aneurisme må du samle en grundig medisinsk historie.

Ved undersøkelse av magre pasienter i utsatt stilling, kan forbedret aneurisme ripple gjennom den fremre bukveggen bestemmes. Når palpasjon i øvre buk til venstre, avsløres smertelig pulserende tett elastisk formasjon. Når auskultasjon over aneurysmen i abdominal aorta, høres systoliske murmurer.

Den mest tilgjengelige metoden for å diagnostisere en abdominal aorta aneurisme er en undersøkelsesdiagram i bukhulen, noe som gjør det mulig å visualisere skyggen av aneurysmen og forkalkningen av veggene. I dag er ultralyd mye brukt i angiologi, tosidig skanning av abdominal aorta og dets grener. Nøyaktigheten av ultralydsdetektering av en aneurysm i abdominal aorta er nær 100%. Ved hjelp av ultralyd bestemmes tilstanden til aortavegget, forekomsten og lokaliseringen av aneurysmen, bruddstedet.

CT eller MSCT i abdominal aorta tillater å oppnå et bilde av lumen av en aneurysm, forkalkning, stratifisering, intramuskulær trombose; Identifiser trusselen om et gap eller en sammenbrudd.

I tillegg til disse metodene brukes aortografi, intravenøs urografi, diagnostisk laparoskopi til å diagnostisere abdominal aorta aneurysmer.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Påvisning av en aneurysm i abdominal aorta tjener som en absolutt indikasjon for kirurgisk behandling. Den radikale typen operasjon er en reseksjon av aneurysmen i abdominal aorta, etterfulgt av erstatning av den resekterte del med en homotransplantat. Operasjonen utføres gjennom en laparotomi-snitt. Når iliac arterier er involvert i aneurysmen, er bifurcation aorto-iliac protese vist. Den gjennomsnittlige dødeligheten med åpen kirurgi er 3,8-8,2%.

Kontra til elektiv kirurgi er en ny (mindre enn 1 måned), myokardialt infarkt, slag (opp til 6 uker), alvorlig hjerte-lunge-insuffisiens, renal insuffisiens, okklusiv lesjon felles bekkenarterie og lårarteriene. Når tårer eller rupturer i abdominal aorta er det reseksjon utført i henhold til vitale indikasjoner.

Til moderne lavtraumatiske metoder for aneurysmoperasjon av abdominal aorta er endoprostetikk av aorta ved hjelp av en implanterbar stent-graft. Den kirurgiske prosedyren utføres i røntgenoperasjonsrommet gjennom et lite snitt i lårbenet, Forløpet av operasjonen styres av røntgen-fjernsynet. Installasjonen av stentgraften gjør det mulig å isolere den aneurysmale sekken, og dermed forhindre muligheten for brudd, og samtidig skape en ny kanal for blodstrøm. Fordelene ved endovaskulær intervensjon er minimalt traumer, mindre risiko for postoperative komplikasjoner, rask gjenoppretting. Ifølge litteraturen er det imidlertid i 10% tilfeller en distal migrasjon av endovaskulære stenter.

Prognose og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

Aneurysm i abdominal aorta er en lumsk og uforutsigbar vaskulær patologi. Sannsynligheten for et dødelig utfall fra ruptur av store aneurysmer er over 75%. Samtidig dør 30 til 50% av pasientene før førstadiet.

I de senere årene i kardiovirurgi har det vært merkbar fremgang i diagnosen og behandlingen av abdominal aorta aneurysmer: Antall diagnostiske feil har redusert, og kontingentet til pasienter som er gjenstand for kirurgisk behandling, har utvidet seg. Først av alt skyldes dette bruken av moderne visualiseringsstudier og innføring av endoprosthetikk av aorta-aneurysmer i praksis.

For å forebygge en potensiell trussel om en aneurysm i abdominal aorta, bør personer med aterosklerose eller en slektshistorie av sykdommen gjennomgå regelmessige undersøkelser. En viktig rolle er spilt av avvisning av usunn vaner (røyking). Pasienter som gjennomgått operasjon for aneurysm i abdominal aorta, må overvåkes av en vaskulær kirurg, og ultralyd og CT bør tas regelmessig.

Aneurysme i abdominal aorta: symptomer og behandling

Ved operasjon, i en nødsituasjon, kan det oppstå en truende tilstand for pasientens liv. Dette gjelder spesielt for alvorlige vaskulære sykdommer, når det er en reell risiko for ruptur av et stort fartøy i brystet eller magen.

Aneurysme i abdominal aorta er en ekstremt farlig tilstand som oppstår i området av den viktigste vaskulære stammen og er i stand til å forårsake en dødelig blødning. Hvis det var et brudd på abdominal aorta i området for tynning og utvidelse av vaskemuren, er den eneste sjansen for å redde en persons liv en nødoperasjon utført av en spesialist - en vaskulær kirurg. Hvorfor vises en abdominal aorta-aneurisme, hva er årsakene til dette, og hva er risikoen for å ødelegge veggen til en stor arterie? Er det mulig å oppdage dette problemet i tide og bli kvitt sykdommen uten å risikere livet? Hva er symptomene som indikerer muligheten for en økning i størrelsen og rupturen av fartøyets vegg? Og viktigst - hva er sjansene for å overleve i en nødssituasjon?

Hvorfor det er forstørrelse av aorta i magen

I veggen av en vaskulær stamme i menneskekroppen, kan det oppstå patologiske forandringer som vil føre til tynning og ekspansjon. Signifikant hyppigere problemer oppstår med åreknuter når gale knuter og ekspansjon av venøse kar vises. For forekomsten av en aneurysm i abdominal aorta, er det overbevisende grunner, som inkluderer:

 • medfødte misdannelser og sykdommer i det vaskulære systemet;
 • nederlaget av aorta ved en aterosklerotisk prosess;
 • inflammatorisk prosess i veggen av et stort fartøy av en spesifikk og uspesifikk karakter;
 • akutte og stødende traumatiske skader på hovedartarien;
 • kirurgiske operasjoner i enhver avdeling av aorta.

I tillegg til årsakene er det nødvendig å ta hensyn til predisponerende faktorer:

 • røyking,
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • lav motoraktivitet;
 • alder og kjønn (ofte forekommer aneurysm i abdominal aorta hos menn som har fylt 55 år og eldre).

I hvert tilfelle trenger legen å finne ut de viktigste årsakene og predisponerende faktorer så nøyaktig som mulig for å prøve å bruke den mest effektive behandlingen.

Hva er alternativene for aneurysmer i magen

Aneurysme i abdominal aorta er mye hyppigere (75% av tilfellene) enn den patologiske utvidelsen av hovedartarien i thorakregionen. Stor verdi for behandlingen finner sted, hvor det var en patologisk ekspansjon. Avhengig av dette skiller de:

 • suprarenal (forekomsten av en aneurysm forekommer over nyrearteriene som strekker seg fra abdominal delen av aorta);
 • infrarenal (forstørrelse forekommer under nyrearteriene).

Gitt at bifurcasjonen av hovedvaskulærstammen på 2 iliac arterier forekommer i den nedre delen av kroppens hovedarterie, er det:

 • aneurysmer i abdominal aorta med fange i den patologiske prosessen med bifurcation;
 • Utvidelse av hovedfartøyet i fravær av en lesjon av bifurkasjonsområdet.

Følgende skiller seg ut etter størrelse:

 • liten aortaforsterkning i diameter opptil 5 cm;
 • utvidelse av mellomstore størrelser (opptil 7 cm i diameter);
 • en stor aneurisme (mer enn 7 cm);
 • en gigantisk økning i fartøyet med en diameter som overstiger 10 cm.

Hvis det er komplikasjoner, skiller du da:

 • ukompliserte aneurysmer;
 • komplisert (aneurysm av aorta med trusselen om ruptur av fartøyets vegg, med ufullstendig eller intra-wall ruptur, dannelsen av en trombus inne i fartøyet).
Noen av alternativene for å øke størrelsen på et stort fartøy i bukhulen krever en komplett medisinsk undersøkelse med etterfølgende valg av riktig behandlingstaktikk, noe som er spesielt viktig i kompliserte former for sykdommen.

Hvordan manifesterer den patologiske ekspansjonen av hovedarterien

Symptomer på abdominale aortaaneurismer kan være så minimal og uspesifikke, det er ikke alltid at legen kan umiddelbart mistanke om et alvorlig problem i magen av pasienten. Spesielt hvis størrelsen på utvidelsen er liten, og manifestasjonene er små. Oftest har personen følgende klager:

 • unexpressed kjedelig og vag smerte i magen;
 • rekke problemer forbundet med fordøyelsessystemet, og den resulterende kompresjon av aorta legemene økes (ofte oppstår hikke, vedvarende kvalme, oppkast, oppblåsthet, magesmerter, forstoppelse eller diaré);
 • følelsen av en slags svulst i magen med en intensivert pulsering.

Ved undersøkelse vil legen oppdage tilstedeværelsen av en smertefri, stillesittende og tett formasjon, over hvilken spesifikk vaskulær støy vil bli hørt.

Ved den minste mistanke om forekomst av en aneurysm i abdominal aorta, vil legen foreskrive flere studier som vil bidra til å oppdage problemet og vurdere faren for menneskers helse og liv.

Hvilke diagnostiske metoder vil bidra til å identifisere en aneurisme

Diagnose av en aneurysm i abdominal aorta kan bestå av følgende studier:

 • Ultralyd i bukhulen;
 • datamaskin tomografi (CT) eller magnetisk resonans imaging (MR);
 • Angiografi med intravenøs påføring av en spesiell kontrastmiddel.

Ofte nok enkle og ikke-invasive teknikker - ultralyd og CT. Hvis en lege er i tvil om diagnosen, er det nødvendig med en røntgenkirurgisk teknikk for angiografi av store kar i bukhulen.

Hvis det oppdages et problem med abdominal aorta, er det viktig ikke bare å avsløre plasseringen og størrelsen, men også å vurdere risikoen for pasientens liv.

Hvordan behandle ukomplisert aneurisme i bukavdelingen

Det viktigste du må forstå klart - Tilstedeværelsen av en aneurysm i abdominal aorta er en obligatorisk indikasjon på kirurgisk inngrep. Men i tilfelle en liten og ukomplisert økning er det ganske mulig å forberede seg til den planlagte operasjonen.

En standard kirurgisk prosedyre innebærer fjerning av aneurysmen og erstatning av fartøyet med en spesiell kunstig protese. Moderne medisinske teknologier gjør det mulig å anvende høyteknologiske metoder for endoprosthetikk, når det ikke er nødvendig å utføre et snitt på magen, og hele operasjonen utføres gjennom vaskulærsystemet. I noen tilfeller kan legen foreslå en rutinemessig operasjon når tilgang til det berørte fartøyet utføres gjennom murenes fremre vegg.

Du kan ikke operere i følgende situasjoner:

 • i nærvær av et nytt myokardinfarkt;
 • på bakgrunn av et slag
 • med alvorlig kardiovaskulær svikt.

Behandling av abdominalt aortaaneurisme kirurgi alene, men mye avhenger av rettidig påvisning av vaskulær sykdom, alvorligheten av utvidelsen av den basilære arterien i menneskekroppen og menneskets evne til å bevege anestesi og kirurgi.

Hva å gjøre i tilfelle komplisert aneurisme

Hvis legen oppdager aortisk dilatasjon med stor risiko for brudd, er det på ingen måte mulig å utsette operasjonen. Kirurgisk inngrep bør utføres så snart som mulig, og alle forberedende tiltak bør kun utføres under forholdene for å være pasient i et 24-timers kirurgisk sykehus.

Vanligvis vil operasjonen utføres gjennom et kutt på magen med full tilgang til abdominal aorta. Legen skal fjerne det utvidede og klare bruddpartiet av karet, erstatte det med en vaskulær protese. Det er ekstremt viktig å gjøre dette på en riktig måte, uten å tillate brudd i vaskemuren og alvorlig blødning i bukhulen. Legen vil ikke bruke endoprostetikk teknikken dersom det er komplikasjon i form av ufullstendig eller intra wall ruptur, med delaminerende aneurysm og med risiko for vaskulær trombose.

Hva er tegn på ruptur av abdominal aorta

Hvis abdominal aortaaneurisme oppdaget sent, er risikoen for brudd er svært høy (ifølge statistikk, skjer dette livstruende situasjon i 80% av menneskelige pasienter 3 år etter utseendet på aneurisme). Avhengig av plasseringen av gapet, kan det være følgende tegn på en akutt situasjon:

Hva er komplikasjonene etter operasjonen

Man må huske og vite at selv etter planlagt kirurgisk inngrep kan det være postoperative komplikasjoner, og med kompliserte former for abdominal aorta aneurismer, er risikoen mye høyere. Den farligste er følgende komplikasjoner:

 • intern blødning;
 • trombusdannelse i vaskulær protese;
 • Krenkelse av hjertet med risiko for akutt hjertesvikt;
 • Nyresvikt grunnet patologiske endringer i blodstrømmen;
 • brudd på blodstrømmen i beina.

Med noen av disse variantene av komplikasjoner er det nødvendig med en gjentatt vaskulær kirurgi og videre langsiktig behandling.

Hva er prognosen for liv og helse?

Med en planlagt operasjon mot en bakgrunn av ukomplisert aneurisme hvor som helst i abdominal aorta, er risikoen for død lav. Dessverre, ifølge statistikk for beredskapsoperasjoner og eventuelle varianter av komplikasjoner, når dødeligheten 35-50%. Det er derfor med smerter i magen, du trenger å se en lege: Hvis diagnosen blir satt i tide, vokser sjansene til en syk person for et langt og lykkelig liv plutselig.

Selv etter en rettidig operasjon og i fravær av komplikasjoner, er det svært viktig å følge legenes anbefalinger for forebygging av vaskulære problemer. De viktigste forebyggende tiltakene er:

 • fullstendig nektet å røyke;
 • en diett som er lav i karbohydrater, oljeholdige og krydret mat;
 • moderat fysisk aktivitet
 • utføre foreskrevet av legen kurs for behandling av aterosklerose;
 • konstant overvåking av blodtrykk med konstant inntak av medisiner.

Forekomsten av en aneurysm i abdominal aorta er alltid en svært høy risiko for livet, selv om størrelsen på det store fartøyet fortsatt er liten. Et lite problem kan bli bra på kort tid: de resulterende forstyrrelsene i blodstrømmen i området for fartøyets utvidelse skaper forholdene for rask ekspansjon og økning i størrelsen på aneurysmen. Hvis, etter å ha oppdaget sykdommen, tilbyr legen kirurgi, så ikke se etter en unnskyldning for å utsette operasjonen for en stund. Hver tapt uke og måned øker risikoen for rask utvidelse og ruptur av fartøyet. Og det er umulig å forutsi eller forutsi dette. Derfor kan bare rettidig vaskulær kirurgi og overholdelse av doktors anbefalinger i den postoperative perioden garantere bevaring av liv og helse.

Behandling og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. På aorta og dets grener går oksygenert blod fra hjertets venstre hjerte til alle organer. Dette er hovedlinjen i blodsirkulasjonen til en person, betinget er den delt inn i flere divisjoner: stigende del av aorta, aortabue og nedstigende del av aorta. Den siste avdelingen er delt inn i bryst og abdominal en del. Den vanligste sykdommen i dette fartøyet - aneurisme. I tre av de fire tilfellene av vaskulær sykdom er det aneurysmer av abdominal aorta, og bare i en forekommer lokaliseringen i thorakregionen.

aneurisme - Patologisk utvidelse av fartøyet, i stedet for svekkelse av veggene. Under påvirkning av høyt arterielt trykk, ekspanderer fartøyets vegg og som en konsekvens stikker den ut. I deres form er aneurismer delt inn i saccular og spinkel utdanning. I begge tilfeller er blodstrømmen forstyrret, noe som bidrar til utbruddet av trombose. I noen tilfeller, aneurismell sac det er opphopning av kalsium og forkalkning av karveggen, noe som gjør det skjøre og disponere til å sprekke.

Aneurysm i abdominal aorta er lokalisert hovedsakelig under nyrene av nyrene. Derfor er dens komplikasjoner farlige for bekkenet organer og nedre lemmer. Hvordan komplikasjon oppstår oftest emboli. I løpet av kursen sprer trombosen fra aneurysmale sekken langs fartøyets forløb. Det er en fragmentering av trombusen, og dens stykker spres av strømmen av blod til bekkenorganene og ekstremiteter. Stykker av en trombose kan tette arteriene, noe som fører til nekrose av nedre lemmer. Men den farligste for pasientens liv er en aneurysmbrudd, som forårsaker blødning i bukhulen.

Selv om det ikke er noen åpenbare symptomer på en aneurysm i abdominal aorta, oppstår noen komplikasjoner i komplikasjoner, som vil bli diskutert senere, men først vil vi se på årsakene til sykdommenes utbrudd.

Årsakene til en aneurysm i abdominal aorta

Utviklingen av en aneurisme skyldes flere faktorer. Den vanligste sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose, hvor fartøyets lumen smalrer, og veggene blir sprø. Dette fører til stratifisering av aortaveggen, med mer skjøre indre vegger revet, og ytterveggen stikker ut og danner eksfolierende aorta aneurisme. Årsaker til abdominalt aortaaneurisme er også hypertensjon, inflammatoriske sykdommer i aorta, noen medfødte bindevevssykdommer, infeksjonssykdommer, i særdeleshet syfilis, ledsaget av skade på aorta.

Forutsetninger for utvikling av en aneurysm observeres hos menn over 60, oftest hos røykere eller ukontrollert høyt blodtrykk. Kvinner er mindre utsatt for denne sykdommen. Spiller også rollen som en arvelig faktor, forekomsten av sykdom hos andre familiemedlemmer. Det er bevist det Marfan syndrom hos foreldrene øker kraftig sannsynligheten for utvikling av en aneurisme.

Diagnose og symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller er sykdommen nesten asymptomatisk, og det er derfor det oppdages i diagnosen av andre sykdommer, men oftere kan aneurysm i abdominal aorta oppstå ved tilstedeværelse av pulserende formasjon. I bukhulen er det en pulsasjon i hjerterytmenes rytme.

I noen tilfeller, en periodisk smerte forårsaket av trykket av aneurysmal sac til rygg røtter - det øker gradvis med utviklingen av en aneurisme. Smerte kan også oppstå etter å ha spist, intermitterende claudication, på grunn av emboli. Utseendet til alvorlig skarp smerte i magen og nedre rygg er et symptom på brudd på en aneurisme. Ved komplikasjoner observeres smerte i beina, deres blek eller cyanose, som skyldes blokkering av arterier med skiver av blodpropper.

Slike svake symptomer på en aneurysm i abdominal aorta gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier. I 40% av tilfellene oppdages problemer med instrumentell undersøkelse, med mistanke om andre sykdommer. Røntgen- eller ultralydundersøkelse av aorta gir et mer nøyaktig resultat, det er i slike studier at det oppdages oftest.

Ved undersøkelse kan legen mistenke en aneurisme med et stetoskop. Lytte til pulsasjon og støy som oppstår når blodet flyter i området med aneurysmal formasjon. Men en slik diagnose kan bare være hvis pasienten ikke lider av overflødig vekt. Hvis det er mistanke om en aneurisme, utføres en CT-skanning, noe som gjør det mulig å bestemme størrelsen og formen på fartøyets skade, hvoretter legen foreskriver behandling av aneurysmen i abdominal aorta. Røntgenundersøkelse er mindre informativ enn andre. Det gjør det bare mulig å oppdage en aneurisme fra kalsiumavsetningene, men det er umulig å vite størrelsen eller formen ved en slik undersøkelse.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Den normale diameteren av aorta i bukhulen er ca. to centimeter i diameter, aneurysmiske utvidelser kan betydelig overskride de tillatte normene, og nå kritiske dimensjoner. Forlengelser mindre enn 5 cm er sjelden brutt med brudd, så operasjonen er ikke nødvendig. Men det bør bemerkes at denne sykdommen ikke går forbi selv, i de fleste tilfeller over tid er kirurgisk inngrep nødvendig.

For at sykdommen skal utvikles, og den aneurysmale ekspansjonen ikke øker i størrelse, bør pasienten være under oppsyn av en lege, nemlig forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta. Hvert halvår ultralyd og CT for å kontrollere tilstanden og størrelsen på aneurysmen. Korrigering av arteriell trykk er obligatorisk, for dette formålet er antihypertensive stoffer foreskrevet. Bare oppfyllelsen av alle forskrifter fra legen og rettidige studier kan gi mulighet til å overvåke pasientens tilstand og utføre kirurgisk inngrep i tide.

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta med dimensjoner fra 5 cm utføres kun operativt. Slike utvidelser er ofte komplisert ved brudd, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep, ellers bryter bruddet ut lethally. Men selv med umiddelbar intervensjon er dødeligheten 50%. Derfor, så snart som påvist symptomer på abdominal aortaaneurisme og har en diagnose, så det er viktig å bli overvåket, og i tilfelle av ytterligere utvidelse av fartøyet for å utføre operasjonen i tide.

Til nå er det to typer kirurgisk behandling, men bare legen kan bestemme hvilken som passer best for pasienten, gitt sin tilstand, livsstil og andre faktorer. I begge typer kirurgisk behandling er grunnlaget implantasjon av et kunstig kar for å gjenopprette normal sirkulasjon til det skadede aortaområdet.

Tradisjonell kirurgisk behandling av aneurysmen i abdominal aorta involverer implantasjon av en kunstig beholder av plastmateriale, inne i forstørret aorta. Aorta bryter implantatet med vevene. Hele operasjonen gjennomføres gjennom snittet i magehulen og varer ca. 6 timer. Med en radikal behandlingsmetode har 90% opererte pasienter en gunstig prognose.

Den andre typen behandling er endovaskulær stent-grafinjeksjon, en spesiell enhet ved hjelp av hvilken en aneurysmal sac isoleres fra den totale blodstrømmen. Dermed blir en mulig brudd på den tynne veggen forhindret, og en ny bane opprettes for blodstrømmen. Med et slikt kirurgisk inngrep blir implantatet satt inn gjennom punkteringen i inngangsregionen. Ved krysset mellom lårbenene, en spesiell kateteret, hvorved enheten settes inn direkte i aneurismen, hvor stentgrafen åpner og danner en kanal for normal blodstrøm. Denne operasjonen tar fra 2 til 5 timer og er et godt alternativ til den tradisjonelle metoden, spesielt for pasienter med stor risiko for komplikasjoner under operasjonen. Men slik behandling er kontraindisert hos pasienter med patologi i nyrene og andre organer. endoprotese har ingen kontraindikasjoner for alderen, og tolereres mye lettere av eldre pasienter enn en åpen kirurgi.

Forebygging av abdominal aorta aneurisme og postoperativ periode i behandling

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Det bør ikke glemmes det aneurysmbrudd, er farlig ved alvorlig blødning, som skader indre organer og vev, og selv med vellykket akutt operasjon kan det utvikle nyresvikt under og etter operasjonen, noe som forverrer pasientens tilstand sterkt. Uten kirurgisk behandling for brudd, overlever pasienten ikke, og denne komplikasjonen forekommer hos 90% av pasientene som nektet å operere i de tidlige stadiene av sykdommen.

Aneurysm i abdominal aorta - en god gjennomgang av sykdommen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aneurysmen til abdominal aorta, og hva er det farlig. Årsakene til hvordan denne sykdommen manifesteres og diagnostiseres, hvordan det er mulig å kurere det, og hva som trengs for dette.

Med en aneurysm i abdominal aorta er det en overdreven økning i diameter og utvidelse av lumen på det største karet i kroppen (aorta) som ligger i bukets del. Vegget til den endrede abdominal aorta, hvorfra arterier oppstår, bringer blod til de indre organene, blir tynnere og blir svakere. Resultatet av slike endringer er trusselen om spontan brudd med alvorlig blødning, et brudd på blodtilførselen til bukorganene.Denne patologien, selv om den er relativt sjelden (ikke mer enn 1% av befolkningen er syk), men veldig farlig (mer enn 90% av pasientene med aorta-aneurisme dør av komplikasjoner).

Snikende sykdom i asymptomatisk - abdominal aortaaneurisme i årevis ikke manifestere seg og er funnet ved en tilfeldighet i løpet av undersøkelser om ulike sykdommer. Bare 30% av pasientene som blir til leger om tidlige mindre klager forårsaket av denne patologi (smerte, bankende tumor i magen). Mer enn 40% av pasientene snarest innlagt på sykehuset i alvorlige, livstruende tilstand på grunn av den plutselige truende komplikasjon av aortaaneurismer - brudd eller pakke.

Vaskulære kirurger og hjertekirurger er engasjert i behandlingen av sykdommen. Det eneste alternativet for vellykket terapi er en operasjon for å erstatte et forandret aorta-område med en kunstig protese. Men selv om hun enten bare for en stund (måneder, år, tiår), eller delvis lindrer pasienten av problemet på grunn av høy risiko for postoperative komplikasjoner og behovet for livslang legemiddelinntak.

Hva er abdominal aorta?

Aorta er det første fartøyet der hjertet utstråler blod. Den strekker seg som en stor diameter dannelse av 1,5-2 cm og 2,5-3 cm over brystkassen, basert på aorta-hjerte-forbindelse, og alle bukhulen til ryggraden felles nivå med bekkenet. Dette er det største og viktigste karet i kroppen.

Det er anatomisk viktig å dele aorta i to deler: thorax og buk. Den første er plassert i brystet over nivået av membranen (en muskelstrimmel som utøver pust og separerer bukhulen og brysthulen). Det ventrale området ligger under membranen. Arterier, som gir magen, tynn og tyktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, strømmer fra den. Abdominal aorta slutter etter en splittelse i høyre og venstre felles iliac arterier, som bringer blod til nedre ekstremiteter og bekkenorganer.

Hva skjer med sykdommen, og hva er dens fare

Aneurysme i abdominal aorta er den patologiske forandringen av dette fartøyet:

 • Utenfor ser det ut som en forstørrelse, fremspring, en økning i den totale diameter og indre lumen på aortaområdet i sammenligning med de overliggende og underliggende seksjoner.
 • Ligger under membranen (i et hvilket som helst segment fra membranen til separasjonsnivået) langs bukhulen - i bukregionen.
 • Det er preget av tynning, svekkelse av fartøyets vegger i fremspringet.

Alle disse patologiske endringene har stor fare i forbindelse med:

 • svært høyt arterielt trykk i aorta, som oppstår når blodet utvises fra hjertet;
 • manglende evne til en svak vegg for å motstå blodtrykk;
 • ødeleggelse av aorta i aneurysmområdet
 • trussel om stratifisering eller brudd på en aneurisme, som er ledsaget av alvorlig indre blødning;
 • brudd på blodtilførselen av indre organer på grunn av blokkering av arterier som befinner seg i ekspansjonssonen.

Mellom spesialistene er det diskusjoner om kriteriene for å diagnostisere en aneurysm i abdominal aorta. Hvis det tidligere ble antatt at bare en forlengelse på mer enn 3 cm er et pålitelig symptom på sykdommen, har nyere studier vist relativ pålitelighet av denne informasjonen. Dette skyldes at mange tilleggsfaktorer bør tas i betraktning:

 • sex - hos menn er abdominal aorta 0,5 cm bredere i diameter enn hos kvinner;
 • alder - med alderen er det en regelmessig utvidelse av abdominal aorta (gjennomsnittlig 20%) på grunn av svekkingen av veggen og høyt blodtrykk;
 • område av abdominal aorta - de laveste delene er normalt 0,3-0,5 cm mindre i diameter enn de øvre.

Derfor er aortaen som strekker seg i bukdelen mer enn 3 cm riktig, men ikke det eneste tegn på sykdommen. Dette skyldes det faktum at en sunn aorta under ingen omstendigheter skal ha en større diameter. I forbindelse med variabiliteten i størrelsen på aortaens normale diameter, tilordner spesialister en aneurisme til en forstørrelse på mindre enn 3 cm, hvis tilgjengelig:

 • økningen i bukregionens diameter er lavere enn nivået på nyreneårene med mer enn 50% sammenlignet med avdelingen over disse fartøyene;
 • noen spindelformet forlengelse, 0,5 cm over diameteren av normal aorta;
 • Fokal begrenset ekspansjon i form av et pose-lignende fremspring av hvilken som helst størrelse og omfang.

Typer av aorta aneurysmer

Det er viktig å dele abdominal aorta aneurisme i to typer:

 1. Ligger over nivået av nyrene, er de svært farlige, siden de påvirker alle de store arteriene som gir blod til de indre organene. Derfor er det vanskelig å betjene dem.
 2. Liggende under nyrene er mindre farlige, siden de bare påvirker aorta, noe som letter operasjonen.

Skjemaet og formen av abdominal aneurisme er:

 1. Alopecia (begrenset sacciform) - formen har et begrenset fremspring av veggene eller ett av dem (porsjon lengde på et par cm), som er klart adskilt fra den overliggende og underliggende normal størrelse divisjoner.
 2. Diffus (fullstendig, felles, spinkel) - lengden på fremspringet opptar hele eller den største del av den abdominale aorta i form av en generell utvidelse uten klare grenser - alle jevnt forstørret aorta.

Små aneurysmer

Spesialister skiller en gruppe små aorta-aneurismer - noen utvidelser opptil 5 cm i diameter. Det er hensiktsmessig at de ofte anbefales å observere, i stedet for å fungere. Hvis det er en rask økning i størrelse på mer enn 0,5 cm på 6 måneder, indikerer dette en trussel om brudd. Slike aneurysmer krever rask behandling, til tross for den lille størrelsen. Ifølge statistikken er de revet like ofte i forhold til store aneurismer, men antall postoperative komplikasjoner og feil er mye lavere.

Årsaker til sykdommen

Det er fire hovedårsaker til utviklingen av aneurysmer i abdominal aorta:

 1. aterosklerose;
 2. genetiske og medfødte faktorer;
 3. inflammatoriske prosesser i aorta;
 4. skade og skade.

1. Ateroskleros rolle

Aterosklerose er hovedårsaken til 80-85% aneurisme. Kolesterol plakk i aorta i seg selv, og de nedre seksjoner - nedre lem arterier ødelegge den vaskulære veggen og redusere dens styrke, fremme dannelse av blodpropper, økning av blodtrykket i aorta. På denne bakgrunn er dens ekspansjon eller fremspring dannet. Det er blitt observert ved aterosklerose inntreffer fortrinnsvis dråpeformede aneurisme utsatt for gradvis delaminering.

2. Viktigheten av genetiske og medfødte faktorer

Den arvelige forbindelsen til abdominal aorta aneurysmer blant menn mellom slektninger av første linje (foreldre-barn) er bevist. Hvis faren har denne sykdommen, er sannsynligheten for sin forekomst i sønnen ca. 50%. Feilen skyldes mangler i genetisk materiale, strukturen av gener og anomalier (mutasjoner) av kromosomer. På et tidspunkt forstyrrer de arbeidet med enzymsystemer som er ansvarlige for produksjonen av stoffer som er grunnlaget for styrken av aortamuren.

Medfødte særegenheter av karossens struktur i form av unormal innsnevring, utvidelse, angiodysplasi (blåmerker, veggstruktur) kan også forårsake aneurysmdannelse. Dette skjer med Marfan syndromet og arteriell-aorta fibro-muskulær dysplasi.

3. Inflammatoriske prosesser

Avhengig av årsakene til aneurisme, kan abdominal aorta være ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, genetisk, traumatisk) og inflammatorisk. Årsaken til og mekanismen for dannelsen av den andre er en treg kronisk inflammatorisk prosess.

Det kan strømme enten direkte inn i aortaväggen eller i det omkringliggende fettvevet. I det første tilfellet oppstår en aneurisme fra ødeleggelsen av vaskulærveien ved betennelse, erstatning av normalt vev ved svak arrdannelse. I det andre - aorta er igjen involvert i betennelse, strekker seg i forskjellige retninger og utvides som følge av dannelsen av stramme adhesjoner mellom det og omgivende vev.

Inflammatorisk prosess er mulig når:

 • Aorto-arteritt - en autoimmun prosess, en sammenbrudd i immunitet, hvor immunceller ødelegger aortaväggen, oppfatter vevet som fremmed.
 • Syfilis og tuberkulose. Slike aneurysmer kalles spesifikt smittsom. De oppstår med den lange eksistensen av disse sykdommene (år, tiår).
 • Eventuelle infeksjoner (intestinal, herpetic, cytomegalovirus, chlamydial). Dette skjer svært sjeldent (ikke mer enn 1-2%) med individuell overfølsomhet overfor et bestemt patogen og også med immundefekter.

4. Hva slags skade provoserer en aneurisme?

Direkte traumatisk skade på abdominal aortaväggen er mulig med:

 • lukkede skader og sår i magen (skudd, kniv), påvirker aorta;
 • utfører åpne operasjoner på organene i retroperitonealrommet
 • endovaskulære (intraluminale) inngrep og manipulasjoner på aorta.

Alle disse faktorene svekker fartøyets vegg, som i fremtiden kan forårsake en aneurysmal ekspansjon i det berørte området.

Betydningen av risikofaktorer

Faktorer som i seg selv ikke er i stand til å forårsake en aneurisme, men som forverrer kurset, er risikofaktorer:

 • mannlig kjønn;
 • alder fra 50 til 75 år;
 • alvorlig arteriell hypertensjon (trykkøkning);
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme og diabetes.

karakteristiske symptomer

Tabellen viser typiske symptomer og mulige varianter av abdominal aorta aneurisme:

Aneurysme i abdominal aorta

Patologiens patologi er alltid veldig lumsk, spesielt hvis det er det viktigste karet i kroppen. Aorta er et rør gjennom hvilket ca. 200 millioner liter blod passerer for en persons liv. Aneurysm av aorta i bukhulen er en forlengelse på mer enn 3 cm

Risikofaktorer

Risikoen for å utvikle en aneurysmsykdom i ortha kan være hvis:

 • alder over 50 år;
 • mannlig kjønn;
 • røyking,
 • Tilstedeværelsen av en aneurisme i nære mannlige slektninger;
 • Tilstedeværelsen av en aneurisme av andre fartøyer;
 • fedme;
 • arteriosklerose av blodkar;
 • økte blodlipider;
 • arteriell hypertensjon.

klassifisering

Etter plassering:

 • suprarenale;
 • Infra-renal uten å spre seg til ilealkarene;
 • Infra-renal med spredning på ilealkarene.
Abdominal arterie er normal og med aneurysm

Årsakene til aorta i abdominal hulrom:

 • ervervet;
  • Ikke-inflammatorisk - aterosklerotisk, traumatisk;
  • Inflammatorisk - syfilittisk;
 • Medfødt.

Klassifisering etter skjema:

Også alle aneurysmer som skyldes utvikling er delt inn i ekte og falsk:

 • sant Aneurysm av aorta i bukhulen utvikler seg på grunn av svekkelsen av fartøyets vegger.
 • false - dette hulrommet, som ble dannet fra det resorberte hematom, men selve karets vegger ikke strekkes.

symptomer

Aneurysm av aorta i bukhulen, i de fleste tilfeller, oppdages ved en tilfeldighet. Dette skjer når en rutinemessig forebyggende undersøkelse eller når du refererer til en annen sykdom.

De viktigste symptomene på aorta aneurisme i magehulen:

 • Smerter i magen, oftere i underdelene av magen, konstant, varig i flere dager. Et karakteristisk trekk er at smerte ikke er knyttet til bevegelse. Med en kraftig økning i en aneurisme og en risiko for stratifisering, blir smerten uutholdelig varm. Når du utvider utvidelsen til iliac fartøyene, kan smerter gis til lysken, baken, bena.
 • En følelse av pulsering i magen.
 • En stor aneurisme kan presse på de tilstøtende organene: rask matmengde ved press på magen; stagnasjon i magen og duodenogastrisk refluks ved et trykk på tolvfingertarmen.
 • Følelse av fremmed dannelse i bukhulen med signifikante dimensjoner av aneurysmen;
 • Når aneurismen er ødelagt, faller blodtrykket, svimmelhet, kvalme, kaldt svette, hud blek.
 • Når brudd oppstår, er det karakteristiske symptomer: skarp smerte, pasienten mister bevisstheten.
Abdominal smerte med følelse av fremmedlegeme - et av symptomene på en aneurisme

diagnostikk

I hovedsak oppdages en aneurisme ved røntgen- eller ultralyddiagnose av sykdommer i bukhulen.

 • Palpasjon av magen: jo mer en aneurysm er, desto større sjanser blir det til å se på.
 • Roentgen i bukhulen er effektiv i tilfelle av en gammel aneurisme, i veggene hvor kalsium ble avsatt.
 • Ultralyd er mer følsomt enn røntgenstråler. Men i ultralyd er det visse begrensninger forbundet med økt pneumatisering av tarmen, pasientens konstitusjonelle egenskaper. Ofte, med alvorlig smerte, tillater pasienten ikke legen å berøre underlivet.
 • Computertomografi er kontrasten metoden, som gjør det mulig å svare på spørsmål nøyaktig plassering av de aneurisme tilgjengeligheten legemene i forhold til ekspansjonen, tilstanden av aortaveggen, i nærvær av trombotiske overlegg lumen av forkalkning i åreveggen. CT-angiografi er den metode man velger for å undersøke en aneurisme, spesielt før kirurgi.
 • Magnetic resonance imaging gir vei til CT på grunn av en lengre prosess med forskning og analyse av dataene. Hvis pasienten er redd for lukkede rom, utføres denne undersøkelsesmetoden ikke.
 • Røntgenkontrastangiografi utføres direkte under og etter aorta-proteser.

anbefalinger

For å redusere risikoen for å utvikle aorta-aneurisme, bør følgende anbefalinger følges:

 • Røyking øker risikoen for å utvikle sykdommen 4-5 ganger. Avslutte røyking er en akutt anbefaling til pasienter hvis familie har tilfeller av å utvide abdominal aorta i kroppens bukhule. Hvis pasienten allerede har en aneurisme, vil implementeringen av denne anbefalingen redusere frekvensen av aorta ekspansjon.
 • Risikoen for å utvikle sykdommen blir fordoblet hos pasienter med tidligere anamnese, slik at pasienten selv må gjennomgå forebyggende undersøkelser.
 • Ultralydundersøkelse for aneurysm bør utføres hos alle menn over 65 år. På grunn av tidlig påvisning av sykdommen er dødeligheten fra aneurysmbrudd nesten halvert.

behandling

En aneurisme i bukhulen er utsatt for kirurgisk behandling når dens diameter er 5 cm. Hvis pasienten har en høy risiko for aneurisme-ruptur, er kirurgisk behandling av aortaaneurisme utført ved en diameter på 4,5 cm forlengelse.

Kriterier for høy risiko:

drift

Det er nødvendig å betjene alle pasienter med aneurysmal utvidelse. Men risikoen for å ødelegge aorta-ekspansjonen til 3,9 cm er minimal, slik at disse pasientene blir observert.

Når man bestemmer seg for operasjonen av en aneurysm, er det nødvendig å sammenligne risikoen for brudd på aorta-aneurisme med risiko for å utføre operasjonen.

Indikasjoner for kirurgi i fravær av kliniske manifestasjoner:

 • forekomsten av aorta dilatasjon i sin infrarenal region med mer enn 4,5 cm i diameter hos kvinner og mer enn 5 cm hos menn;

Det bør avklares at infrarenal-rommet er en del av aorta som befinner seg under tilbaketrekningen av nyrene.

 • Utvidelse av aorta i sin suprarenale seksjon med en diameter på mer enn 5,5 cm;

Den suprarenale avdelingen er en del av aorta over tilbaketrekning av nyrene.

 • utvidelse av aortisk ekspansjon med 6 mm og mer hvert år;
 • uavhengig av aortas diameter, utføres kirurgisk behandling med:
  • eksentrisk arrangement av trombotiske masser i aneurysm;
  • saccular aneurysm;
  • nærvær av døtre aneurysmer;

Indikasjoner for kirurgi i nærvær av kliniske manifestasjoner:

 • diameter spiller ingen rolle;
 • Tilstedeværelse av en triade av symptomer:
  • smerte;
  • pulserende formasjon i magen;
  • trykkreduksjon;

For tiden er det to typer operasjoner for utvidelse av abdominal aorta: åpen kirurgi og endoprosthetikk.

I endoprosthetikk er det inngått et snitt i lårets myke vev, så blir en stent (protese) passert gjennom femorale og iliac arterier til aorta med forstørrelse. Dermed strømmer blodet gjennom protesen, og aneurismen er ikke fylt med blod.

Under en åpen operasjon på aorta utføres aorto-femoral protese.

medisinering

Ved hjelp av behandling av aneurisme med narkotika er det nødvendig å senke arterielt trykk, hjertets kontraktile funksjon og stabilisering av samtidig patologi.

 • Medikamenter som reduserer blodlipidnivået foreskrives i lang tid. Obligatorisk administrasjon av disse legemidlene før kirurgi reduserer antall komplikasjoner i sirkulasjonssystemet.
 • Pasienter med hjertesykdom er tildelt p-adrenoblokker.
 • Obligatorisk mottak av antiplatelet midler er lang, for eksempel aspirin eller dets beskyttede former.
 • Kontroll av arteriell hypertensjon.

diett

Kostholdet tar sikte på å redusere hyperkolesterolemi, nekter å drikke alkohol, tilstrekkelig inntak av matvarer som er rike på flerumettede fettstoffer.

komplikasjoner

Aneurysm ruptur, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep.

Trombose av aneurysm med sirkulasjonsforstyrrelser i bein og bekkenorganer.

Lukking av trombus og utvikling av trombose av andre lokaliseringer.

Les Mer Om Fartøyene