Forlengelse av inferior vena cava

Blant alle sykdommer i venøs fartøy er de farligste patologiske forstyrrelsene som utvikler seg i bassenget til den dårligere vena cava.

Kompresjonen av dette største fartøyet, som samler blod fra de nedre delene av kroppen, fører til alvorlige konsekvenser forbundet med utbruddet av kronisk insuffisiens i det venøse apparatet og et brudd på funksjonen av indre organer.

Syndromet til komprimering av den nedre vena cava blir ofte identifisert med trombose av dette fartøyet, fordi det er dets konsekvens eller komplikasjon. Hvorfor utvikler denne situasjonen, hvordan håndteres den, og om en slik reversering av hendelser kan unngås?

Anatomisk og fysiologisk informasjon

Den nedre hule venen (NPV) er en av de største og mest signifikante karene i sirkulasjonssystemet. Den har sitt eget basseng av et forgrenet nettverk og samler blod fra hele undergulvet.

Denne venen ligger på høyre side av aorta i retroperitonealområdet (området fiber fra membranen til det små bekkenet). Innen i bukhulen passerer LIP bak tynntarm og bukspyttkjertel, og går inn i leverens tverrgående spor.

Videre trer venen gjennom membranen inn i midterdelen av mediastinum, hvor den overfører blod direkte inn i hulrommet til høyre atrium. Det er ingen ventiler i NIP, dens diameter varierer avhengig av luftveiene fra 21 til 35 mm (den er bredere ved utånding enn på inspirasjon).

Bildet viser nedre etasje av venen

Bassenget av den dårligere vena cava er det mest utviklede og sterke systemet av venøse kar i kroppen (inneholder ca 65% - 70% av alt venøst ​​blod). Dette nettverket er dannet av fartøy med forskjellige kalibrer. NIP har flere sidestykker. Noen av dem er interne:

 • nyre venøse kar
 • årer av eggstokkene og testikler;
 • leveren i leveren;
 • binyrene.

Den andre delen av bifloder er parietalskipene:

 • vener av membranen;
 • skinn av lumbal regionen;
 • vener av skinker (øvre og nedre);
 • lateral-sakral;
 • ileal sidestykker.

Hva er den nederste vena cava, dens funksjoner og anatomi er detaljert i videoen:

Hvor kommer problemet fra

Inferior vena cava-syndrom - et symptom som utvikler seg på grunn av den fullstendig blokkering (okklusjon) eller partiell obstruksjon (mural trombose), venøs stammen hoved oppsamling av blod fra de nedre ekstremiteter, mage og bekken organer.

Det er 2 former for denne patologiske tilstanden: akutt trombose av den nedre vena cava og kronisk obstruktiv obstruksjon.

Hovedårsaken til okklusjon av et stort fartøy er ileofemoral trombose (på nivået av iliac og femorale årer), som har en tendens til å stige oppover. Oftest forekommer syndromet av den dårligere vena cava i følgende situasjoner:

 • på bakgrunn av graviditet, spesielt en fruktbar eller stor frukt;
 • i nærvær av svulster bukhule (lever), retroperitoneal plass (nyrer, bukspyttkjertel) eller liten bekken (genitourinary system);
 • med retroperitoneal fibrose (Ormond's sykdom) - mekanisk kompresjon av fartøy med sklerotisk endret fettvev;
 • medfødt atresi i lumen av NIP;
 • trombose og okklusjon av levervev medfødt eller oppkjøpt opprinnelse (Bad-Chiari syndrom).

Den første grunnen (graviditet) er den vanligste. Senere komprimerer den voksende livmoren alltid den nedre vena cava til en viss grad, noe som manifesteres av økt venetrykk i bena og en reduksjon av blodets retur til hjertet.

Reduksjon av hjerteutgang og blodvolum i en liten sirkel av blodsirkulasjon fører til oksygen sult av hele organismen. Imidlertid utvikler klinikken for kompresjonssyndromet til den nedre vena cava kun hos 10% av gravide, i andre utføres den venøse utstrømningen gjennom et nettverk av collaterals (bypasses) som dannes.

Hvordan opptrer bruddet?

Alvorlighetsgraden av det kliniske bildet av syndromet til den dårligere vena cava avhenger av nivået av okklusjon eller kompresjon av venøs stammen. Ved overlappning av lumen over stedet for utgang av nyre-fartøy, utvikles nyreskade (nefrotisk syndrom med ødem og økt proteininnhold i urinen) med ytterligere økning i nyresvikt.

Hvis lesjonnivået er under nyrene, så lider lemmerne (åreknuter, tallrike trophic ulcers i underbenet, nummenhet og hevelse i bena).

Smerter i denne patologien er vanligere: ben, lyske, nedre rygg med skinker og mage.

Uttales hevelse - den fanger er vanligvis bena hele veien fra lysken til tærne og kjønnsorganer og fremre bukvegg. Økte subkutane blodårer mest synlige på bena, mindre - på lårene, magen sterkt synlig på - på hver side av bukveggen og over skjeden, de er sammenføyet ved toppen med et overflatevener i brystet.

Trekk ved den nedre vena cava-syndrom hos gravide kvinner på grunn av det faktum at komprimeringen av fartøyet uttrykt stor livmor (etter 25-26 uker) reduserer mor og nyreblodstrømmen, noe som negativt påvirker utviklingen og tilstanden til fosteret.

Dette er spesielt tydelig i kvinnens stilling på ryggen - det er plutselig svakhet, svimmelhet, kvelning, senker blodtrykket til besvimelse.

Den fremtidige moren har redusert glomerulær filtrering og andre nyrefunksjoner, plutselig tidlig utløsning av moderkagen og til og med brudd i livmoren kan oppstå. Slike kvinner har ofte tegn på varicose sykdom og hemorroider.

Diagnostiske og behandlingsprinsipper

Hvis du mistenker en utvikling av NIP-syndrom, er nødhjelp nødvendig. Diagnostiske tiltak består i å utføre phlebography med en kontrast substans, på bilder er det mulig å etablere lokalisering av innsnevring eller blokkering av en ven. For fullstendigheten av diagnosen, er ultralyd av fartøyene, samt MR, i tillegg utført. Laboratoriediagnostikk består i å utføre generelle og biokjemiske analyser av urinresten og blod, forskning av koaguleringssystemet. Valget av et individuelt behandlingsregime er utnevnt etter evaluering av resultatene av studien.

Behandlingen kan være radikal operativ og konservativ, sistnevnte gitt preferanse. Målet med medisinering er å eliminere den patologiske prosessen og gjenopprette normal blodstrøm.

For dette tilpasset individuell dose trombolytisk og antikoagulerende (blod tynning og fjerning av trombe), om nødvendig - en ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler, noen ganger er det behov for antimikrobielle midler til bruk.

I tillegg brukes kompresjonsbehandling, balneologiske og fysioterapi prosedyrer.

Kirurgiske intervensjonslærere praktiserer i sjeldne tilfeller, for eksempel med massedannelse av trombi i nedre ekstremiteter eller når innsnevring av lumen av LEL over nyrene er lokalisert. Effektiv er metoden for autoventil bypass, sjeldnere - protese av den nedre vena cava.

Konsekvenser opp til et dødelig utfall

Den mest formidable komplikasjonen er trombose i det dårligere vena cava systemet, det er ca 10% av det totale antall tromboser.

Oftest utvikler denne tilstanden stigende hematogen måte fra årer med mindre diameter eller som et resultat av kompresjon av fartøyet med en svulst.

Det kliniske bildet av akutt trombose av LIP avhenger av hastigheten på blodproppene, graden av okklusjon av lumen i hovedvenøs stamme og dets sidestykker, og også på kompenserende kraft av sikkerhetsovergangsstiene. Den verste prognosen er knyttet til den hurtige utviklingen av trombus og utviklingen av lungeemboli.

Den raske utviklingen av okklusal obstruksjon av den dårligere vena cava manifesteres av alvorlige smerter i underlivet og ryggen, ødem og cyanotisk lem, som spres gjennom hele lengden av trombose.

Okklusjon av LIP i utgangen av nyreår bidrar til utbruddet av alvorlige konsekvenser, for eksempel skade på parankymen av orgelet med utvikling av nyresvikt.

Okklusjon i sone i leverkarene fører til brudd på leverfunksjonens grunnleggende funksjoner og trombose av lumen i portalvenen, noe som betydelig bøyer prognosen.

I denne lokaliseringen forstyrre abdominal smerte, spesielt under høyre ribben og epigastrisk, forstørret lever og milt, abdominal vattersott, det karakteristiske utseende mønster av åreknuter på den fremre overflaten av den abdominale veggen, i likhet med hodet maneter.

Faren som er best forhindret

Forebyggende tiltak er basert på etologien til den patologiske tilstanden.

Oppgaven er å forhindre forekomst av en grunn for utviklingen av et slikt brudd. anbefalinger:

 • kontroll av blodkoagulasjonssystemet, spesielt hvis det er arvelig predisponering for økt trombose;
 • Aspirin i en dose på 50-75 mg hver dag etter å ha konsultert en lege;
 • ved de første symptomene på problemer i kroppen for å søke hjelp fra den aktuelle spesialisten;
 • hvis graviditeten er over 26 uker, kan du ikke hvile eller trene i "liggende på ryggen"
 • vanlig fysisk trening anbefales (gå, svømme);
 • i arbeidsprosessen er foretrukket stilling med høy hode eller sittende.

Med en rettidig diagnose av problemet og riktig tilslutning til anbefalingene fra leger, kan prognosen for NIP-syndrom være ganske oppmuntrende.

Øvre og nedre hulve: deres system og anatomi, patologi av hule vener

Den øvre og nedre vena cava er blant de største karene i menneskekroppen, uten hvilken det er umulig å operere det vaskulære systemet og hjertet. Kompresjonen, trombose av disse karene er fyldt ikke bare med ubehagelige subjektive symptomer, men også med alvorlige forstyrrelser i blodstrøm og hjerteaktivitet, og derfor fortjener nøye oppmerksomhet fra spesialister.

Årsakene til kompresjon av vena cava trombose, eller meget forskjellige, slik at de står overfor patologien til forskjellige spesialister - onkologer, Phthisiopneumology, hematologi, gynekologer, kardiologer. De behandler ikke bare konsekvensen, det vil si det vaskulære problemet, men også årsaken - sykdommer i andre organer, svulster.

Blant pasienter med lesjoner i superior vena cava (SVC) mer enn menn, mens den nedre vena Wien (NEG) påvirker ofte den kvinnelige halvparten i forbindelse med svangerskap og fødsel, obstetrisk og gynekologisk patologi.

Leger for forbedring av venøs utstrømning tyder på konservativ behandling, men det er ofte nødvendig å ty til kirurgiske operasjoner, spesielt med trombose.

Anatomi av øvre og nedre hule vener

Fra high school anatomi kurset, mange husker at begge hule vener bærer blod til hjertet. De har en ganske stor diameter av lumen, som setter alt det venøse blodet som strømmer fra vev og organer i kroppen vår. Kommer til hjertet av begge halvdeler av legemet, er venene koblet til den såkalte sinus gjennom hvilket blod kommer inn i hjertet, og deretter sendt til lunge krets for oksygenering.

System av nedre og øvre hule vener, portalvein - forelesning

Øvre vena cava

system av overlegne vena cava

Den overlegne hule venen (VPV) er et stort fartøy omtrent to centimeter bredt og ca 5-7 cm langt, med blod fra hodet og overkroppen og ligger i den fremre delen av mediastinum. Det er blottet for ventilapparatet og dannes ved å knytte to brakiocephalic vener bakfra fra stedet der den første ribben er koblet til brystbenet til høyre. Fartøyet går nesten vertikalt ned til brusk av den andre ribben, hvor den kommer inn i hjerteposen, og deretter i fremspringet av den tredje ribben kommer inn i høyre atrium.

Foran ERW er det en tymus og områder av høyre lunge, til høyre er den dekket med et medianblad av serøs membran, til venstre - det ligger ved siden av aorta. Baksiden av den er fremre for lungens rot, bak og litt til venstre er luftrøret. I cellulosen bak fartøyet passerer vagusnerven.

ERW samler blodstrømmer fra hodet, nakken, armene, brystet og magen, esophagus, intercostal vener, mediastinum. I det faller uberørte vener bakfra og fartøy som bærer blod fra mediastinum og perikardium.

Video: øvre hulvein - formasjon, topografi, tilstrømning

Nedre hule venen

Den nedre hule venen (LIP) er blottet for ventilapparatet og har størst diameter blant alle venøse kar. Det begynner ved å kombinere to vanlige iliacer, munnen er plassert til høyre enn sonen for forgrening av aorta i iliac arterier. Topografi av begynnelsen av fartøyet er i projeksjonen av den intervertebrale disken på 4-5 lumbale vertebrae.

LEL er rettet vertikalt opp til høyre for abdominal aorta, fra baksiden ligger den faktisk på den store lumbale muskelen i høyre halvdel av kroppen, forsiden dekket med et blad av den serøse membranen.

Kommer til det høyre atrium, er plassert bak NIP 12 duodenal ulcus, rot mesenteriet og hodet av bukspyttkjertelen, er det samme navnet som inngår i den fure av leveren, der det er forbundet til den hepatiske venøse kar. Deretter ligger banen vene diafragma, som har sin egen åpning for den nedre vena cava, gjennom hvilken den sistnevnte går opp og går til den bakre mediastinum, kardial når skjorten og koblet til hjertet.

NIP samler blod fra vene i midjen, de nedre membran- og viscerale grener som løper fra indre organer - eggstokk- og testikkel hunn hann (til høyre strømme direkte inn i vena cava, venstre - i den venstre nyre), nyre (renal går horisontalt fra porten), høyre adrenal Wien (venstre forbundet direkte med nedsatt), leverfunksjon.

Den nedre hule venen tar blod fra beina, bekkenorganene, magen, membranen. Væsken beveger seg langs den fra bunnen oppover, til venstre for fartøyet, for hele lengden ligger aorta. Ved inngangen til høyre atrium er den dårligere vena cava dekket med et epikardium.

Video: Nedre hule venen - formasjon, topografi, tilstrømning

Patologi av hule årer

Endringer i vena cava ofte er sekundære, og er assosiert med sykdommer i andre organer, slik at de er referert til som syndrom enten den øvre eller den nedre vena cava, og peker på mangel på uavhengighet av patologien.

Syndrom av den overlegne vena cava

Syndrom av inferior vena cava er vanligvis diagnostisert blant mannlige befolkningen av både ung og alder, gjennomsnittlig alder av pasienter er ca 40-60 år.

I hjertet av syndromet til den overlegne vena cava er kompresjon fra utsiden eller trombose på grunn av sykdommer i mediastinum og lungene:

 • Bronkopulmonal kreft;
 • Lymfogranulomatose, forstørrede lymfeknuter av mediastinum på grunn av metastaser av kreft i andre organer;
 • Aorturisme av aorta
 • Smittsomme og inflammatoriske prosesser (tuberkulose, perikardial betennelse med fibrose);
 • Trombose på bakgrunn av et kateter eller en elektrode som ligger i karet i lang tid under hjertestimulering.

kompresjon av den overlegne vena cava med lungesvulster

Når kompresjonen av fartøyet eller et brudd på terrenget er en kraftig hindring av veneblodstrømmen fra hodet, halsen, armene, skuldrene til hjertet, er resultatet en venøs stase og alvorlig hemodynamisk uorden.

Lysstyrke symptomer på vena cava superior-syndrom er bestemt av hvor raskt i blodet var et brudd, og hvor godt utviklet løsninger blodtilførsel. Når plutselig overlapp vaskulært lumen venøs dysfunksjon fenomen vil øke raskt og forårsake akutt svekkelse av sirkulasjonssystemet i vena cava superior, ved en forholdsvis langsom utvikling av en patologi (forstørrede lymfeknuter og lunge tumorvekst), og sykdommen er langsomt progressiv.

Symptomer som følger med utvidelse eller trombose av ERW er "stablet" i den klassiske triaden:

 1. Hevelse av ansikt, nakke, hender.
 2. Cyanose av huden.
 3. Utvidelse av de subkutane årene i øvre halvdel av kroppen, hender, ansikt, hevelse i nakkestikkene i nakken.

Pasienter klager over problemer med å puste selv i fravær av fysisk aktivitet, stemmen kan bli hes, svelger, en tendens til å popperhivaniyam, hoste, smerte i brystet. En kraftig økning i trykket i den overlegne vena cava og dens sidestykker fremkaller brudd på veggene på fartøyene og bløder fra nesen, lungene, spiserøret.

En tredjedel av pasientene står overfor strupe i larynx mot en bakgrunn av venøs stasis, noe som er manifestert av støyende, stridende pust og farlig asfyksi. Økt venøs insuffisiens kan føre til hjernesødem - en dødelig tilstand.

For å lindre symptomene på patologien har pasienten en tendens til å vedta en sittende eller semi-sittende stilling, hvor utstrømningen av venøst ​​blod til hjertet er noe lettere. I den bakre stilling er tegnene på venøs stasis beskrevet forbedret.

Brudd på utstrømningen av blod fra hjernen er fulle av slike tegn som:

 • hodepine;
 • Konvulsivt syndrom;
 • døsighet;
 • Forstyrrelser av bevissthet opp til besvimelse;
 • Hørsels- og synshemming
 • Giktpine (på grunn av hevelse av cellulose bak øyebolene);
 • rennende øyne;
 • Gum i hodet eller i ørene.

For å diagnostisere den øvre vena cava syndrom anvende lys radiografi (svulster viser endringer i mediastinum, fra hjertet og hjerteposen), datamaskin og magnetisk resonansavbildning (neoplasme studie lymfeknute), er flebografi vist for å bestemme lokaliseringen og omfanget av vaskulær okklusjon.

I tillegg til de beskrevne studiene refereres pasienten til en oftalmolog som vil oppdage stillestående fenomener på fundus og ødem, og ultralyd av karene i hodet og nakken for å vurdere efflukseffektiviteten. Med patologi i brysthulen, kan biopsier, thoracoscopy, bronkoskopi og andre studier være nødvendig.

Før årsaken venøs stase vil bli klart, er pasienten tildelt en diett med et minimum innhold av salt, diuretika, hormoner, begrenset drikkevann regime.

Hvis patologien til den overlegne vena cava skyldes kreft, vil pasienten ha kjemoterapi-kurser, bestråling, kirurgi på et onkologisk sykehus. Med trombose er trombolytika foreskrevet og en versjon av operativ restaurering av blodstrømmen i fartøyet er planlagt.

Absolutte indikasjoner på kirurgisk behandling av lesjoner av den dårligere vena cava er akutt trombusobstruksjon eller en raskt økende tumor med sikkerhetssirkulasjonsfeil.

stenting av den overlegne vena cava

Ved akutt trombose kan du ta bort trombus (trombektomi), hvis årsaken til svulsten - det er skåret ut. I alvorlige tilfeller, når vevets vifte er irreversibelt endret eller overgrodd med en svulst, er reseksjon av fartøyets sted mulig, med erstatning av defekten med pasientens eget vev. En av de mest lovende metodene er stenting av venen på stedet for den største vanskeligheten ved blodstrømmen (ballongangioplastikk), som brukes til svulster og arr deformasjon av mediastinum vev. Som en palliativ behandling brukes shunt-operasjoner for å sikre blodutslipp, omgå den berørte avdelingen.

Syndrom av inferior vena cava

Syndrom av inferior vena cava betraktes som en ganske sjelden patologi, og den er vanligvis forbundet med tilstopping av lumen av karet med en trombus.

klemming av den dårligere vena cava hos gravide kvinner

En spesiell gruppe av pasienter med dysfunksjon av vena cava blodet strømme opp gravide kvinner som har skapt forutsetninger for økning av livmorsammenpressing av beholderen, samt omfattende endringer i blodpropper med hyperkoagulasjonsreaksjonen side.

Gjennom kurset vurderes arten av komplikasjoner og utfall, trombose av vena cava blant de mest alvorlige varianter av venøs sirkulasjon, fordi en av de største årene i menneskekroppen er involvert. Vanskelighetene ved diagnose og behandling kan ikke bare være knyttet til den begrensede bruken av mange undersøkelsesmetoder hos gravide kvinner, men også med sjeldenhet i selve syndromet, som ikke engang er skrevet i spesialisert litteratur.

Årsakene til den nedre vena cava syndrom kan være en trombose, som oftest er kombinert med okklusjon av de dype beinet årer, lår- og bekken årer. Nesten halvparten av pasientene har en oppadgående trombosevei.

Brudd på blodstrømmen gjennom vena cava kan være forårsaket av målrettet binding av venen for å unngå lungeemboli, arterier med lesjoner i underekstremitetene. Maligne neoplasmer i retroperitoneale avdelingen, fremkaller abdominale organer blokkering av LIP i omtrent 40% av tilfellene.

I svangerskapet, blir betingelsene for kompresjon av IVC stadig økende uterus, noe som er spesielt merkbart når fruktene av to eller flere, diagnostisering av polyhydramnion eller fosteret er stor nok. Ifølge enkelte rapporter, kan tegn på venøs utstrømning i vena cava inferior bli funnet i halvparten av vordende mødre, men symptomene bare forekommer i 10% av tilfellene, og uttrykte former - en kvinne ut av 100, med svært sannsynlig en kombinasjon av graviditet forstyrrelser i hemostasen og somatiske sykdommer.

Kliniske tegn på trombose av den nedre vena cava bestemmes av sin grad, hastigheten av obstruksjon av lumen og nivået ved hvilken okklusjon oppstod. Avhengig av nivået av blokkering er trombose distal, når et parti av venen rammes under det sted hvor nyrene vender inn i det, i andre tilfeller er nyrer og lever-segmenter involvert.

Hovedtegnene på trombose av den dårligere vena cava er:

 1. Smerter i magen og under ryggen, muskler i bukveggene kan være anstrengt;
 2. Hevelse i beina, lyske, kjønn, buk;
 3. Cyanose under okklusjonssonen (bein, nedre del, underliv);
 4. Kanskje utvidelsen av subkutane årer, som ofte kombineres med gradvis nedgang i ødem som følge av etablering av sikkerhetssirkulasjon.

Med nyresvulster er sannsynligheten for akutt nyresvikt høy på grunn av uttalt venøs overflod. Samtidig forverres organets filtreringskapasitet raskt, mengden urin dannes kraftig til den er helt fraværende (anuria), og konsentrasjonen av nitrogenmetabolitter (kreatinin, urea) øker i blodet. Pasienter med akutt nyresvikt mot venetrombose klager over ryggsmerter, tilstanden deres forverres gradvis, forgiftning utvikler seg og bevisstheten kan forstyrres av typen uremisk koma.

Trombose i vena cava inferior ved samløpet av sideelvene til leveren hennes er manifestert av sterke smerter i magen - epigastriet, under høyre kyst buen, er preget av gulsott, den raske utviklingen av ascites symptomer på forgiftning, kvalme, oppkast, feber. Ved akutt okklusjon av karet symptomer meget hurtig, har høy risiko for akutt lever eller nyresvikt med en høy dødelighet.

Nedsatt blodstrøm i vena cava på nivået av lever- og nyreelver er blant de mest alvorlige typer av sykdom med høy dødelighet, selv i mulighetene for moderne medisin. Okklusjon av vena cava inferior under tuftene av nyre årer forgreninger inntektene mer gunstig fordi vitale organer samtidig fortsette å utføre sin funksjon.

Når lumen av underverdige vena cava er stengt, er nederlaget på beina alltid tosidig. Typiske symptomer på sykdommen kan bli betraktet som en smerte som påvirker ikke bare den kurs, men lysken, mage, sete, og hevelse, sprer seg jevnt over hele foten, den fremre veggen av magen, lysken og pubis. Under huden blir forstørrede venetropper synlige, og tar rollen som forbikoblinger av blodstrøm.

Mer enn 70% av pasientene med trombose av den dårligere vena cava lider av trofiske sykdommer i beinets myke vev. På grunn av alvorlig hevelse er det ikke-helbredende sår, de er ofte flere, og konservativ behandling gir ikke noe resultat. I de fleste pasienter med menn med en lesjon av den dårligere vena cava, forårsaker blodstasis i bekkenorganene og skrotum impotens og infertilitet.

Hos gravide kvinner med kompresjon av vena cava fra utsiden av livmorhulen, kan symptomene være lite eller ikke-eksisterende med tilstrekkelig sikkerhetsblodstrøm. sykdomssymptomer vises ved det tredje trimester, og kan bestå i hevelse av ben, alvorlig svakhet, svimmelhet, og synkope i liggende stilling, når livmoren faktisk ligger på den nedre vena cava.

I alvorlige tilfeller i svangerskapet, kan syndromet til den dårligere vena cava manifesteres ved episoder av bevissthetstab og alvorlig hypotensjon, noe som påvirker utviklingen av fosteret i uterus, som gjennomgår hypoksi.

For å oppdage okklusjoner eller komprimering av den dårligere vena cava, er flebografi brukt som en av de mest informative diagnostiske metoder. Det er mulig å bruke ultralyd, MR, blodprøver for koagulabilitet og urinalyse er nødvendige for å utelukke nyrepatologi.

Video: Trombose av den nedre vena cava, flotasjonstromb på ultralyd

Behandling av den nedre vena cava syndrom kan være konservativ i en destinasjon antikoagulanter, trombolytisk terapi, korrigering av metabolske forstyrrelser ved infusjon av en legemiddeloppløsning, men med massive og høyt vaskulære okklusjoner anordnet operasjoner kan ikke gjøre uten. Thrombectomy utført, reseksjon av vaskulære områder, bypass-kirurgi, rettet mot utslipp av blod i en rundkjøring måte, utenom blokkeringen. spesielle cava filtre er montert for forebygging av tromboembolisme i lungearterien.

Gravide kvinner med symptomer på kompresjon av vena cava er anbefalt å sove eller ligge på siden, unngå trening i liggende stilling, og erstatte dem med tur- og vannbehandlinger.

Symptomer på årsaken og behandling av trombose av den dårligere vena cava

Trombose av den nedre vena cava er en type alvorlig patologisk prosess, som er ledsaget av delvis eller fullstendig forstyrrelse av blodstrømmen og krever akuttmedisinsk behandling. Oppgavene til den hule nedre motorveien inkluderer transport av blod mellom nedre lemmer, et antall bekkenorganer og høyre atrium.

For å etablere det kliniske bildet, er det nødvendig å bestemme nivået av trombose, luminale innsnevringsparametere, og også for å bestemme hvilket segment som er "under angrep".

Hva er den nederste vena cava - hvilke funksjoner gjør det

Systemet med den dårligere vena cava er representert av fartøy som samler blod fra veggene og organene i bukhulen, bekkenet og underlempene.

Den nedre vena cava har den ære å bli vurdert det mest voluminøse fartøyet i hele kroppen. Samtidig er det ingen ventiler i den.

Det er dannet ved sammensmeltning av iliacer, og opprinnelsen faller på den anterolaterale høyre overflaten av lumbaleområdet (mellom femte og fjerde ryggvirvel).

Deretter går fartøyet til høyre og opp og berører sidekanten av den store lumbale muskelen og aorta. Passerer gjennom membranets hule vene, den nedre venen penetrerer høyre atrium.

Interessant informasjon! Åndedrettsprosessen endrer fartøyet i diameter: ved innånding må den kontrakt, og ved utløp, utvides derfor. Normalt varierer slike svingninger fra 2,1 til 3,3 cm. Vena cava samler avfallsmasse. Rett bak det er den rette lumbale og nyrene arterier.

Årsakene til blodpropp i den dårligere vena cava

Trombose av den hule venen er en type alvorlig patologisk tilstand, når akutt kirurgisk inngrep er nødvendig for å helt eller delvis stoppe blodstrømmen.

I de fleste tilfeller begynner en slik trombose på grunn av forekomsten av tromboflebitt, som påvirker små kar, nedre lemmer og kar som ligger i venstre side av bukhulen.

En annen vanlig årsak til stigende (også kjent som sekundær) trombose er tilstedeværelsen av en tumorprosess lokalisert i mageområdet. Følgende sykdommer kan forårsake trombose:

 • åreknuter;
 • allergier eller endokrine patologier;
 • problemer med kardiovaskulærsystemet (ventilfeil, arytmi eller hjertesvikt).

Et stort hul kar kan være utsatt for primær trombose som på grunn av betennelse i den aktive fasen, og på grunn av eksternt traumer.

Graden av prosessen med dannelse av trombi avhenger av posisjonen til tilstoppet trombus, spredningsgraden av den patologiske prosessen og graden av okklusjon av venøse bifloder og lumen.

Trombose kan utvikle seg i tilfeller, Hvis blodets koagulerbarhet forverres, blir veggene i karrene skadet eller blodstrømmen i sengen senkes. Sykdommen som provoserer sykdommen, er ofte hormonelle forstyrrelser eller bruk av legemidler med prevensjonsvirkning.

Trombose kan utvikle seg for en medfødt eller ervervet årsak. Den første inkluderer patologier som påvirker det lille bekkenet, fordøyelseskanalen, åreknuter, samt venøs insuffisiens, noe som forstyrrer ventilens funksjon.

En av de vanligste oppkjøpte årsakene er ulike svikt på hormonnivået. Det er derfor, ifølge medisinsk statistikk, trombose av den dårligere vena cava mer sårbar kvinnelig del av befolkningen. I høyrisikogruppen er folk som lider av fedme.

Nivåer av nederlag

Trombose av den hule nedre venen kan enten være primær eller sekundær. Et klart tegn på trombose og plugging av venene er utbruddet av hevelse og blueness av underekstremiteter eller kjønnsorganer. Lesjonen som påvirker den nedre hule venøsamleren kan forekomme på ett av tre anatomiske segmenter:

 1. Nivået som ligger under området der nyrekarene kommer inn, kalles infrarenal.
 2. Nyresegmentet ligger på nivå med nyrene.
 3. Hepatisk (eller suprarenal) er nivået hvor strømmen av karene i nyresystemet forekommer.

Sette trombotisering er bare mulig ved fullstendig blokkering av et av nivåene. Hvis en migrerende trombus oppstår, er pasienten ikke i kritisk fare for pasienten.

karakteristiske symptomer

Trombose kan forårsake utvikling av hevelse og kraftig rødhet. Han påvirker pasientens helse negativt i form av en nedgang i styrke, utseende av døsighet og en følelse av tap av tonus. Symptomer på trombose av den dårligere vena cava kan gå ubemerket og lekke uten betydelig ubehag.

Av og til blir pasienten irritert av mindre hevelse og smerter av en sprengende natur, noe som ikke gir ham noen spesiell grunn til bekymring. Denne uaktsom holdning til ens egen helse er fulle av alvorlige konsekvenser, så rettidig behandling av en lege vil forhindre videre utvikling av trombose.

Nyresegmentet

I tilfelle av trombose i det nyrene (eller midterste) segmentet, observeres følgende symptomatologi:

 • smerte syndrom, lokalisert i nedre rygg eller underliv;
 • uremia;
 • nefrotisk eller urinsyndrom;
 • øker mengden urea i blodet kraftig.

I obstruksjonen av nyresegmentet i kroppen er det en rekke alvorlige lidelser som kan føre til nyresvikt og føre til døden.

Hepatisk segment

Med trombose i lever- og portalårene, blir leverfunksjonen forstyrret, noe som manifesterer seg i form av slike symptomer:

 • guling av huden;
 • vener i overlivet og nedre brystet;
 • hevelse i nedre ekstremiteter, blåser.

Milt og lever kan øke betydelig i størrelse, noe som lett kan oppdages ved hjelp av palpasjon. På grunn av den store opphopningen av blod i leveren, er det et høyt trykk på den fibrøse membranen, noe som forårsaker et sterkt smertesyndrom i regionen av scapulaen og riktig hypokondrium. Trombose av leversegmentet er fulle av kraftig blødning, utvikling av gulsott og en rekke andre sykdommer.

diagnostikk

Grunnlaget for diagnosen er en undersøkelse av legen, som bestemmer trombosen og dens plassering, basert på observasjonen av symptomet beskrevet ovenfor. I noen tilfeller kan det være nødvendig med tilleggsdata, for hvilke pasienten er henvist til flebografi eller angiografi.

Venokavografi og arteriografi brukes når det er nødvendig å fastslå størrelsen på tumornoder eller utelukke tumorprosesser i nyrene. Basert på en slik indikator som massiviteten av trombotiske prosesser, blir trombier delt inn i ikke-okklusiv og flotasjon okklusiv.

For diagnostisering av trombose av den nedre vena cava ofte ty til ultralyd, MR, samt til radioidentifikasjonsmetoden, for hvilket merket fibrinogen brukes. Enkelte detaljer er etablert ved bruk av tosidig skanning og en rekke andre maskinvarestudier.

Det vil også være nødvendig resultater av biokjemiske analyser og indikatorer for blodkoagulasjon. For å velge det optimale individuelle behandlingsregimet, bør en spesialist studere i detalj det kliniske bildet og dataene som er oppnådd under en omfattende diagnose.

Metoder for behandling

Det finnes en rekke terapeutiske prosedyrer rettet mot forebygging og behandling av trombose.

Imidlertid gir de ikke alltid positive resultater i alle tilfeller.

Takket være fibrinolysin-heparinbehandling har 30% av pasientene merkbare forbedringer.

Hos enkelte pasienter er det vist delvis restaurering av det nedre hulbehandlingssystemet.

De beste resultatene kan oppnås gjennom en omfattende terapeutisk effekt, som innebærer et kurs for å ta legemidler i kombinasjon med spesielle prosedyrer. Ifølge statistikk forekommer tilfeller av tilbakevendende trombose hos 60% av pasientene, selv etter en vellykket kompleks behandling.

medisiner

Behandlingen av trombose av den nedre vena cava er valgt av den behandlende legen på grunnlag av de diagnostiske metodene som er beskrevet ovenfor og de individuelle egenskapene til pasienten. Hittil en overveiende konservativ metode for trombosebehandling. De fleste pasienter er foreskrevet antikoagulantia, noe som reduserer utviklingen av trombose ved å fortynne blod, noe som forhindrer at blodproppene akkumuleres.

I tilfelle at årsaksmidlene til infeksjon er ansvarlig for forekomsten av trombose, foreskrives pasienten fra gruppen antibiotika. Ved innledende stadier brukes antibiotika med generell tiltak, så tilføres midler av en smalere profil.

kirurgi

thrombectomy viser bare positive resultater når du utfører denne spesielle operasjonen i de første dagene etter tromboseutbrudd. Det antas at gjentatt trombose kan unngås utelukkende ved kirurgisk inngrep. Indikasjon for denne metoden er en flytende trombus, fordi den er høy risiko, og kan provosere tromboembolisme.

Essensen av palliativ kirurgi er en komplett dressing av den hule nedre venen, men til dags dato praktisk talt ikke gjelder på grunn av høy andel av dødsfall.

Årsaken til operasjonen er en sterk inflammatorisk prosess, lokalisert i en vene med trombose, et brudd på lungearteriene eller selve tromben med videre spredning gjennom kanalene i venesystemet.

Kirurger plasserer pasienten med et Cava-filter, en arteriovenøs shunt, eller foretar en søknad. Dagen før operasjonen mottar pasienten en dose av potente beroligende midler, fordi i tilfelle overdreven spenning og økt spenning, kan en blodpropp bryte.

Viktig! Kirurgisk inngrep er kontraindisert for personer som lider av smittsomme sykdommer i den aktive fasen og kardiovaskulære lidelser.

forebygging

Trombose av vena cava antyder samsvar med en bestemt diett. Det er derfor viktig for pasienter å utelukke matvarer som inneholder vitamin K fra eget kosthold, og å begrense forbruket av askorbinsyre (vitamin C).

Det obligatoriske behandlingspunktet er reduksjon i daglige væsker.

Grønne og røde paprika er veldig gunstige for fortynning av blod, så det anbefales at du legger stor vekt på disse produktene.

Interessant informasjon! Ifølge kliniske studier må pasienter bare legge seg til sengelast før de forsvinner edemas, som vanligvis varer ikke mer enn fem dager. I tilfelle det ikke er fare for å tette arterien eller fjerne blodpropper, anbefales pasienten å opprettholde aktiviteten gjennom dagen, ved hjelp av elastisk kompresjon.

konklusjon

Trombose av inferior vena cava er et ganske farlig problem, fordi det er raskt progressivt og vanskelig å behandle. Ved ødem i underlempene og plager, kontakt en kompetent lege.

Eksperter anbefaler å regelmessig gi blod til å identifisere indikatorer for koagulasjon. Noen leger i tilfelle økt viskositet anbefales å ta før acetylsalisylsyre i mengden av den fjerde delen av tabletten.

Syndrom av inferior vena cava

Noen ganger, under graviditet og ikke bare, diagnostiserer syndromet til den dårligere vena cava. Kaller denne syndromssykdommen er ikke helt riktig: det er et brudd på kroppens tilpasning til livmorutvidelsen eller andre endringer i venøs sirkulasjon.

I de fleste tilfeller er syndromet funnet hos kvinner med flere fødsler, polyhydramnios, store foster, i svangerskapet, kombinert med vaskulær hypotensjon, samt tumorer og forstyrrelser av blodkoagulasjon.

ICD-10 kode

Årsaker til syndromet til den dårligere vena cava

Den opprinnelige årsaken til syndromet er ennå ikke endelig fastslått. Likevel er det bevist at provokerende faktorer kan være:

 • høyt blod koagulerbarhet;
 • endret biokjemisk sammensetning av blod;
 • infeksiøse venøse sykdommer;
 • arvelig faktor.

I tillegg til perioden med å bære barnet, kan syndromet til den dårligere vena cava utvikle seg mye sjeldnere med ekkinokokker, tumorprosesser i bukhulen. Pasienter med lignende patologier bør være spesielt årvåken om deres helse.

patogenesen

Syndromets patogenese er spesifikk, men avhenger av egenskapene til den aktuelle organismen. Ofte er det et brudd på patensen til basen av den underverdige vena cava, som ofte kan kombineres med dannelsen av en trombose i det berørte området av karet.

Symptomer på syndromet av den dårligere vena cava

Symptomene på dette syndromet avhenger av graden av klemming eller blokkering av lumen av den dårligere vena cava. De mest uttalt tegnene observeres med maksimal blokkering av fartøyet i kombinasjon med forringelse av permeabiliteten av blodårene i leveren og nyrene.

De første tegn på syndromet, som du bør være oppmerksom på, er følelsene av å "krype" i bena, etterfulgt av følelsesløshet.

Videre utvikler sykdommen avhengig av lokalisering av okklusjon av den dårligere vena cava.

 • Hvis den dårligere vena cava overlapper over stedet for divergens av nyrene, kan følgende manifestasjoner oppstå:
  • nefrotisk syndrom;
  • hevelse i nedre ekstremiteter;
  • protein i urinen;
  • nyreinsuffisiens.
 • Hvis okklusjonen forekommer under stedet for divergensen av nyrene, så forekommer slike symptomer:
  • blødninger under huden (blåmerker);
  • ødem i nedre ekstremiteter og kjønnsorganer;
  • åreknuter
  • smerte og svakhet i beina.

I tillegg kan blodtrykket stige, svakhet og en følelse av angst kan oppstå, og hjertebanken kan intensivere.

Øvre og dårligere vena cava syndrom

Det er et syndrom av den øvre og dårligere vena cava på grunn av en sirkulasjonsforstyrrelse i den overlegne vena cava.

Fysiologisk, gjennom den øvre vena cava, flyter venøst ​​blod fra den øvre delen av stammen. Normal blodstrøm kan forstyrres av tumorprosesser, aneurisme, forstørrede lymfeknuter, trombi.

Vanligvis utvikler et lignende syndrom gradvis. Pasienten kan oppleve periodisk hodepine, søvnforstyrrelser, nese- eller halsblødning, synshemming, vanskeligheter med å sovne i liggende stilling. Over tid utvikler pasienten hevelse, blåsing og utslipp av venene i overkroppen. Samtidig blir symptomene på den underliggende patologien, som i utgangspunktet provoserte hindringer, avslørt.

Behandling av syndromet i øvre og nedre hule vener er tilordnet avhengig av graden av okklusjon og lokalisering. Konservativ terapi innebærer mottak av fibrinolytiske, antikoagulerende og disaggregerende legemidler.

Komplikasjoner og konsekvenser

Syndrom av inferior vena cava hos gravide fører ikke alltid til noen negative konsekvenser. Det faktum at flere pasienter strøm av venøst ​​blod fra den nedre del av kroppen skjer gjennom uparede og vertebrale vener, så inferior vena cava syndrom kan ikke være ledsaget av blodsirkulasjonen.

Faren er representert av en situasjon der en kollapsstat utvikler seg. Vanligvis skjer dette under operasjonen "keisersnitt" og tas i betraktning av legene.

Med en signifikant depresjon av livmorhalvfrekvensen i livmoderen, blir blodsirkulasjonen direkte i uterus og nyrer forverret. Som følge av dette lider tilstanden til det ufødte barnet, så vel som den glomerulære filtreringen av en kvinne er svekket. De oppførte prosessene kan tjene som årsakene til for tidlig frigjøring av morkaken, dannelsen av trombi og åreknuter.

Diagnose av syndromet til den dårligere vena cava

Laboratoriemetoder: Generelle blod- og urintester, Blodbiokjemi, Evaluering av blodkoagulasjon.

 • phlebography (type røntgenundersøkelse, som utføres etter intravenøs injeksjon av kontrastmedium, som gjør det mulig å bestemme plassering for innsnevring av fartøyet);
 • Doppler ultrasonografi;
 • tosidig skanning;
 • metode for magnetisk resonans eller datamaskinflebografi.

Hva er det nødvendig å undersøke?

Differensial diagnostikk

Differensiell diagnose er rettet mot å eliminere ekstravasal klemming av den dårligere vena cava ved en svulst eller inflammatorisk prosess. Det er viktig å bestemme tilstedeværelsen eller fraværet av en svulst ved ultralyd, CT eller flebografi.

Til hvem skal du vende?

Behandling av syndromet til den dårligere vena cava

For øyeblikket er det ingen klar ordning for behandling av syndromet til den dårligere vena cava. I de fleste situasjoner brukes konservativ terapi med det obligatoriske reseptbelagte legemiddel som påvirker blodkoaguleringen, både direkte og indirekte effekter.

Når du forskriver en medisin, er det nødvendig å ta hensyn til varigheten av sykdommen, som for dette syndromet ikke kan bestemmes praktisk talt. Det er kjent at antitrombotiske midler har den største effekten bare ved de innledende stadier av okklusjonsdannelse.

Like viktig er vedlikehold av normal funksjon av nyrer og lever.

Brukes før og etter operasjonen, oftere med 0,3 ml injeksjon p / k.

Blødning, subkutane hematomer, blødninger.

Legemidlet brukes ikke intramuskulært.

Hyppigst tatt oralt, fra 2 til 10 mg per dag.

Blødning, blødning, anemi, dermatitt, hodepine.

Under terapeutisk kurs bør blodproppens grad av blod overvåkes.

Midler til infusjonsterapi. Dosen av legemidlet velges bare individuelt.

Blødende tannkjøtt, blåmerker, rødhet i huden, intern blødning.

Tildel forsiktig i sykdommer i lever og nyrer, så vel som i alderen.

Angi intravenøst ​​drypp, fra 10 til 1000 ml per dag.

Oppkast, kløe i huden, ømhet i nedre rygg.

Under behandlingen overvåkes nyresvikt alltid.

Ta 75 mg tre ganger om dagen.

Hjertepalipitasjoner, dyspepsi, trombocytopeni, tinnitus, en følelse av svakhet.

Det anbefales ikke å ta samtidig med koffeinholdige drikker.

De viktigste vitaminene som bidrar til å styrke venøsveggene er tokoferol og askorbinsyre. Mat rik på disse vitaminene reduserer sannsynligheten for blodpropper og tilstopping av den dårligere vena cava.

Tocopherol (E) finnes i bønner, frokostblandinger, lever, brokkoli og vegetabilske oljer.

Askorbinsyre er i tilstrekkelig mengde i bær, druer, kiwi og sitrus.

I tillegg er det ønskelig å spise mat rik på karoten, rutine, og også sporstoffer som kobber, jern og sink. For å gjøre dette må du koker oftere retter fra kål, nøtter, rød frukt og grønnsaker, kjøtt.

Av legemidlene anbefales Aevit og Ascorutin spesielt, og de foreskriver 1 tablett eller kapsel to ganger daglig i 3-4 uker. Ved graviditet er det bare å velge en vitaminpreparasjon under kontroll av legen.

Fysioterapeutisk behandling av syndromet til den dårligere vena cava er ekstremt sjelden. Kanskje utnevnelsen av fysioterapi, manuell terapi (ifølge vitnesbyrd).

Homeopati i mange år har behandlet sykdommer av denne typen, som syndromet til den dårligere vena cava. Leger av homøopati anbefales i dette tilfellet å bruke midler som styrker karsveggene, regulerer blodsirkulasjonen og forbedrer blodegenskapene. Behandlingstaktikk bestemmes vanligvis avhengig av sykdommen eller tilstanden som kan provosere en blokkering av venen.

Nylig er følgende homøopatiske medisiner av interesse:

 • Crotalus (stripet klapper) - Heel merke som brukes midler som for eksempel Krotalus hæl-og-Krotalus Heel forte i fortynninger på 12, 30, 200;
 • Aesculus (Buckeye ekstraktor) - administrert som injeksjoner (Aesculus Ingeel preparater og Aesculus Ingeel Forte), enten som oppløsninger Aesculus Heel, Arnica Heel Arteria hæl eller 10-15 dråper tre ganger om dagen;
 • Vipera berus (et preparat fra en viper) - den brukes i form av injeksjoner av preparat Vipera Berus Ingeel. Dosering D-15, 30, 200.

I tillegg kan preparatene gis, fremstilt på basis av koagulasjonsfaktorer. Trombin, fibrinogen, fibrin, etc. I fremtiden, er det anbefalt å bruke betyr Aorta suis Ingeel, Arteria suis Injeel, Vena suis Ingeel, som er laget av trombotisk materiale.

Operativ behandling foreskrives for trombose av den dårligere vena cava:

 • i nærvær av tromboembolisme av lumen av den underfreende vena cava;
 • med blokkering av venøse blodkar i leveren eller nyrene med brudd på organets funksjon;
 • coarctation av den mindreverdige vena cava;
 • med en "forhåndsinnstilt trombose" (mer enn 14-20 dager).

Operasjoner anbefales ikke dersom pasienten har hjerte-dekompensasjon, et nytt hjerneslag av cerebral fartøy.

Operasjonen utføres under intubasjonsbedøvelse med bruk av legemidler med muskelavslappende virkning. Kirurgen utfører en median laparotomi, thoracophrenolumbutomy eller ulike typer ekstraperitoneal tilgang. Stammen til den underverdige vena cava utskilles, klemmene påføres og en radikal fjerning av trombusen blir gjort, eller en annen årsak som forhindrer normal blodsirkulasjon i karet. Hvis et innsnevret område oppdages, utføres en ballongdynatasjon med ytterligere stenting.

Folkebehandling

I samråd med en lege kan du bruke følgende folkeoppskrifter:

 • Ta 15 g verbena blad, bryg i et glass kokende vann. Ta 1 ss. l. hver time, til tilstanden forbedrer seg.
 • Drikk en tredjedel av et glass infusjon fra St. John's wort, plantain, cassia, koriander, rhizome og lakris. For å forberede infusjonen trenger du 2 ss. l. en ekvivalent blanding av de oppførte plantene og 220 ml kokende vann. Legemidlet tas en halvtime før et måltid.
 • Ta bakken muskat, presset med vanlig varmt vann eller te.
 • Ta inn 0,3 g mamma to ganger om dagen, kan kombineres med honning og melk. Opptakstid - opptil 25 påfølgende dager.

Urtebehandling inkluderer ofte komplekse multikomponentoppskrifter:

 • Forbered en blanding av 25 g krydderurg, 100 g fargemodell, 50 g tranebærblader, 50 gram buktornbark og samme antall birkeblader. Brygget 1 ss. l. samle 250 ml kokende vann, insistere på en termos i minst 4 timer. Drikk 100 ml tre ganger daglig før måltider.
 • Forbered en tilsvarende blanding av salvieblad, kamillefarge, althea rhizome og linfrø. To spiseskjeer av samlingen er hellet med kokende vann (250 ml), full i løpet av dagen.
 • Forbered en samling av like deler av horsetail, humleskyer, gress søt kløver. Brygget 2 ss. l. Samle i 250 ml kokende vann, stå i 2 timer. Drikk 100 ml tre ganger daglig før måltider.

forebygging

Forebygging kan baseres på de sannsynlige årsakene til syndromet til den dårligere vena cava. Det er viktig å forhindre utbruddet av problemet, og også for å hindre eksacerbasjoner.

 • Det er nødvendig å kontrollere graden av blodkoagulasjon. Hvis det oppstår abnormiteter, kontakt lege om videre behandling eller forebyggende tiltak.
 • Det er ønskelig å behandle alle sykdommer i kardiovaskulærsystemet og hemopoiesis straks.
 • Ved de første tegn på syndromet til den dårligere vena cava må du se en lege. Selvmedisinering i dette tilfellet er uakseptabelt.

outlook

Legene gir i de fleste tilfeller en relativt god prognose av sykdommen. Den eneste tilstanden: syndromet til den dårligere vena cava bør oppdages i tide.

Medisinsk ekspert-redaktør

Portnov Alexey Alexandrovich

utdanning: Kyiv National Medical University. AA Bogomoleter, spesialitet - "Medisinsk virksomhet"

Les Mer Om Fartøyene