Anatomi av inferior vena cava, funksjon

Sirkulasjonssystemet i menneskekroppen har en kompleks struktur. En viktig del av det er årer, som er utviklet for å samle brukt blod. Den største av disse er den ringere vena cava.

Krenkelser i arbeidet kan føre til alvorlige helsekonsekvenser. Derfor er det viktig å kjenne den normale strukturen til dette fartøyet og dets mulige anomalier.

Tiltenkt bruk og plassering av den dårligere vena cava

Den nedre hule venen er det største fartøyet i kroppen. Det er ingen ventiler i den. Svaret på spørsmålet, hvor dette fartøyet befinner seg, er utvetydig.

Denne venen har sin opprinnelse mellom den fjerde og femte ryggraden i lumbale ryggraden. Stedet for dets dannelse er foreningen av venstre og høyre iliac ader. Fartøyet stiger på forsiden av lumbale muskler.

Den strekker seg videre langs den bakre overflate av duodenum, sporet er lokalisert i leveren, trenger gjennom en spesiell åpning i membranen og er i perikardium. Fra dette blir det klart hvor venen kommer inn, sin ende ligger i høyre atrium. Venstre side er i kontakt med aorta.

Under åndedrettsprosessen endres fartøyets diameter. Ved innånding krymper venen noe, men utvides som den utånder. Oscillasjoner av diameter er i området fra 2 til 3,4 cm, dette er normen.

Hovedformålet med fartøyet er innsamling av søppelblod fra hele kroppen. Det overføres direkte til hjertet.

struktur

Anatomien til den dårligere vena cava er ikke komplisert. Den har to typer bifloder: visceral og parietal.

Viscerale bifloder av den dårligere vena cava er designet for blodoppsamling fra indre organer. Blant dem er følgende årer:

 1. Leveren. De går inn i den nedre vena cava i området som går langs leveren. Disse sidene er korte. Oftere har de ikke en enkeltventil.
 2. Adrenal. Det er et lite fartøy som ikke har ventiler. Det starter fra binyrene. Fordel venstre og høyre vener. Det avhenger av hva slags binyrene de kommer fra.
 3. Nyre. Hver faller inn i et fartøy på nivået mellom mellomrommet 1 og 2. Det venstre fartøyet er litt lengre enn det høyre.
 4. Eggstokk eller eggstokk. Hos menn kommer fartøyet til den bakre veggen av testiklen. Det er en lobular plexus av flere små fartøy, som er inkludert i spermatisk ledning. Hos kvinner blir kilder eggstokker.

Parietale bifloder ligger i bekkenet og bukhulen. Inkluder følgende årer:

 1. Korsrygg. De er innebygd i veggene i bukhulen. Som regel overstiger deres antall ikke fire. Inneholder ventiler.
 2. Nedre membran. Tilordne høyre og venstre. De er koblet til den dårligere vena cava i sonen av utgangen fra leveren i leveren.

Komplekse system av den nedre vena cava fører til det faktum at enhver patologi påvirker menneskers helse negativt.

Syndrom av inferior vena cava

Mer vanlig er syndromet til den dårligere vena cava hos gravide kvinner. Denne tilstanden kan ikke kalles en sykdom, men det er et brudd på prosessen med å tilpasse kroppen til den økte størrelsen på livmoren, samt endringer i blodsirkulasjonen.

I de fleste tilfeller manifesterer denne avviket fra normen seg hos kvinner som har for stort et foster eller flere babyer på samme tid. Siden veggene på fartøyet er for myke, og blodstrømmen i det er lavt trykk, blir det lett presset.

Syndromet kan skyldes følgende årsaker:

 1. Endring i blodsammensetningen.
 2. Arvelighet.
 3. Økt koagulerbarhet av blod.
 4. Smittsomme sykdommer i årer.
 5. Tilstedeværelse av en svulst i bukhinnen.

Ordningen av sykdomsforløpet er i stor grad avhengig av egenskapene til en bestemt organisme. Oftest er det en blokkering av grunnen til den dårligere vena cava, en trombus dannes.

Symptomatologien til problemet er i stor grad avhengig av omfanget av lesjonen. Oftere vises de første tegnene i tredje trimester. De blir verre når kvinnen ligger på ryggen. Blant hovedtrekkene er:

 1. Følelse av liten prikken i underdelene.
 2. Svimmelhet.
 3. Hevelse av føttene.
 4. Åreknuter.
 5. Smertefornemmelser i lemmer, svakhet.

I de fleste tilfeller forårsaker kompresjonssyndromet ingen spesiell helsehelse. Men i noen tilfeller kan en collapoid tilstand utvikle seg. Hvis kompresjonen under graviditeten er signifikant, kan den påvirke fosteret negativt. Noen ganger fører dette til placentaavløsning, åreknuter eller trombose.

Fartøy depresjon fører til en reduksjon i hjerteproduksjon, dermed mindre næringsstoffer og oksygen inn i vevet. Hypoksi kan utvikle seg.

Behandling er valgt av en lege individuelt, basert på pasientens egenskaper. Siden bruk av rusmidler i svangerskapet kun er mulig i ekstremt vanskelige tilfeller, anbefaler eksperter deg å gjennomføre behandling ved å justere atferd og ernæring.

Følgende regler må overholdes:

 1. Du kan ikke sove i en stilling på ryggen. Dette fører til en økning i ubehagelige symptomer.
 2. Det er forbudt å utføre øvelser som involverer å være på baksiden, og også involvere musklene i bukpressen.
 3. I løpet av resten er det best å bosette seg på venstre side eller i semi-sittende stilling. Du kan bruke spesielle puter, som legges under ryggen og bena.
 4. Normaliser blodstrømmen, hjelper til med å gå. Det fører til aktiv sammentrekning av beinmuskulaturen, som hjelper blodet til å stige opp.
 5. En god effekt gir svømming. Mens det er i vannet, opprettes en komprimeringseffekt som fjerner blod fra nedre lemmer.
 6. Bruken av økte mengder askorbinsyre og vitamin E.

Overholdelse av slike anbefalinger vil bidra til å gjenopprette normal blodstrøm og forbedre helse.

trombose

Konstruksjonen av den dårligere vena cava er enkel. Patologier i dette området er sjeldne. Noen ganger observeres en blokkering av lumen. Det kan oppstå på grunn av følgende grunner:

 1. Problemer med blodkoagulasjon.
 2. Skader på venen veggen.
 3. Reduksjon av blodstrømningshastighet.

Slike faktorer fører til dannelse av en trombus. For å forverre situasjonen kan infeksjonssykdommer, traumer, ondartede svulster, langvarig opphold i immobilisert tilstand.

Sykdommen kan være asymptomatisk. Blant hovedtrekkene er: rødhet og hevelse i ekstremiteter, rask tretthet, døsighet. I sjeldne tilfeller er det sprekker smerte.

Behandlingen av en slik sykdom er rettet mot å forebygge tromboembolisme stoppe videre utvikling av trombose, redusere graden av svelling av vev, restaurering av årehulrommet. Flere metoder brukes til dette formålet:

 1. Narkotika terapi. Det inkluderer bruk av antikoagulantia - legemidler som fortynner blodet, samt midler beregnet på å oppløse blodproppen. Hvis sykdommen ledsages av alvorlig smerte, foreskriver legen ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. I løpet av perioden når sykdommen oppstår i den akutte fasen, vises en spesiell elastisk bandasje.
 2. Kirurgisk inngrep. Det anbefales i tilfelle når det er stor sannsynlighet for tromboembolisme. Avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonen og pasientens tilstand utføres endovaskulær intervensjon eller plikasjon.

Komplekset av terapeutiske tiltak inkluderer obligatorisk kosthold. Kostholdet bør inkludere så mange produkter som mulig med vitaminer K og C. Når du kompilerer menyen, må den inkludere hvitløk og grønn pepper.

Endovaskulær inngrep

Endovaskulær utvidelse innebærer installasjon av et cava filter. Det er en liten enhet laget av wire dannet i form av en timeglass, en paraply eller en rede.

Slike strukturer er motstandsdyktige mot korrosjon og har ingen ferromagnetiske egenskaper. Det er ikke vanskelig å installere dem. På den måten jobber de godt. De er laget av titan, nitinol eller stål av høy kvalitet.

Et slikt filter velges individuelt for hver pasient. Dette tar hensyn til funksjonene i strukturen til den dårligere vena cava og dens diameter. Cava filtre er delt inn i tre hovedgrupper:

 1. Permanent. Du kan ikke slette dem etterpå. De er tett festet til veggene på fartøyet ved hjelp av spesielle antenner.
 2. Avtagbart. Når de har fullført oppgaven, blir de fjernet.

Indikasjoner for installasjon av filtre er: umuligheten av å bruke terapi med antikoagulantia, en større sannsynlighet for tilbakefall av tromboembolisme. Ikke installer en slik enhet hvis innsnevringen av lumen er kritisk eller det er ingen fri tilgang til fartøyet.

bruksområde

Klemming av den underfargede vena cava er å danne et lumen av karet ved hjelp av spesielle U-formede stifter. Som et resultat er lumen delt inn i flere kanaler. Diameteren på en kanal overstiger ikke 5 mm. Denne mengden er tilstrekkelig til å gjenopprette normal blodstrøm, mens trombi ikke kan passere videre.

Det anbefales å gjennomføre plication når installasjonen av cava filtre er umulig av en eller annen grunn. Under prosedyren fjernes tromben som er dannet i karet. Indikasjon for en slik operasjon er tilstedeværelsen av en svulst i bukhulen eller retroperitonealrommet.

En slik intervensjon kan utføres selv i sen graviditet. Men før det blir kvinnen nødt til å lage en keisersnitt og trekke ut frukten.

Den nedre vena cava er en viktig del av sirkulasjonssystemet. Hennes sykdommer er ofte asymptomatiske, så du må periodisk gjennomgå en medisinsk undersøkelse.

Forlengelse av inferior vena cava

Under den dårligere vena cava er et bredt kar, som dannes når høyre og venstre iliac ader er koblet til nivået på 4-5 ryggvirvler i lumbalområdet. Diameteren til den dårligere vena cava er ca. 20-30 mm.

Hva er funksjonene til den dårligere vena cava

Den øvre og nedre hule vener spiller en viktig rolle i menneskekroppen. For eksempel hjelper den nedre hule venen, som passerer gjennom membranen, å levere blod til hjertemuskelen. I fravær av patologier utfører venen sitt arbeid synkront med åndedrettsprosessen. Den samler seg under inspirasjon og utvides under utåndingsprosessen. Dette er den avgjørende forskjellen mellom vena cava og aorta. Hovedformålet med venen er å samle venøst ​​blod i regionen av nedre ekstremiteter.

Viktig! Når trykket i venen er hevet over 200 mm, trenger pasienten akutt medisinsk hjelp. Ellers kan han dø.

Utseendet til en slik patologi som en utvidelse av den dårligere vena cava foregår av følgende grunner: graviditet og forekomst av svulster i kroppen (sarkomer eller lymfomer).

Årsaker til veneutvidelse

Patologi, som kan føre til utvikling av venøs insuffisiens i nedre lemmer, oppstår på grunn av følgende årsaker. Ofte er sykdommen funnet i fremtidige mødre som lider av polyhydramnios eller hjertesykdommer.

Det er andre årsaker til patologien:

 • nærvær av en chesty goiter;
 • nedsatt blodpropp;
 • inflammatorisk prosess i indre veggen av blodkar; det kan utløses av ulike smittsomme sykdommer;
 • krenkelse av hormonbalanse i kroppen;
 • tar visse medisiner
 • langvarig immobilitet.

Nivåer av nederlag

Graden av alvorlighetsgrad av symptomene på patologien er i stor grad avhengig av nivået av plugging eller klemming av venøs koffert. Ved en trombose av et distalt sted med en venepuffhet i bunnekstremsjonene, observeres en mage. Ved trombose i nyreavdelingen oppstår det alvorlige forstyrrelser, noe som ofte fører til døden. Blokkering av leverenes del av venen fremkaller nedsatt leverfunksjon. Patologi provoserer ofte påfølgende trombose av portalvenen.

Kompresjonen av den dårligere vena cava oppstår hvis lymfatisk kar øker i størrelse. Patologi kan være en konsekvens av levertumorer eller retroperitoneal fibrose.

Vær oppmerksom! Klemme den dårligere vena cava i løpet av barnets ventetid fører til et brudd på blodsirkulasjonen i moderkaken. Det fører til fremveksten av flebitt, vedvarende ødem i nedre ekstremiteter, venøs stasis.

Hvordan opptrer bruddet?

Pasienten kan ha følgende tegn på venøs utstrømning:

 • smerter i lemmer;
 • økt blodtrykk;
 • økt hjertefrekvens;
 • utseendet av en følelse av tyngde i beina.

Hvilke forstyrrelser oppstår når nyrene og leversegmentene er blokkert? Ved trombose i leversegmentet oppstår følgende ugunstige symptomer:

 • smerter i magen;
 • utvidelse av milten i størrelse;
 • utseendet av pigment flekker på huden;
 • opphopning av væske i bukhulen.

Når nyresegmentet påvirkes, observeres følgende symptomer:

 • økning i nivået av protein i urinen;
 • nyresvikt
 • reduksjon i mengden urin utgitt per dag.

Diagnose av venetrombose

Når visuell inspeksjon ofte forekommer puffiness av lemmer - hoved tegn på blokkering av venen. Patologi skal skilles fra en rekke andre sykdommer. Puffiness av ekstremiteter observeres ikke bare med trombose av den nedre vena cava, men også med hjertesvikt, lymphostase, alvorlig traumer til lokomotorisk system av lukket eller åpen type. Derfor, hvis det er mistanke om en patologi, utføres en mer detaljert undersøkelse. Ved trombose av den dårligere vena cava foretrekkes følgende diagnostiske metoder:

 • dupleks ultralyd undersøkelse av fartøy;
 • X-stråler;
 • radionuklid-skanning med tilsetning av fibrinogen.

Metoder for behandling

Når du utvider den dårligere vena cava, brukes en rekke medisiner. I noen tilfeller trenger pasienten en kirurgisk operasjon.

medisinering

Behandlingen med legemidler utføres under akutt stadium av patologi. De viktigste kategoriene medisiner er gitt i tabellen.

Forlengelse av inferior vena cava

Video: Vene i den store sirkelsirkulasjonssystemet i de øvre, nedre hulveiene og portalårene

Nedre hule venen. forlengelse Det er observert med en betydelig økning i volumet av det høyre atrium og vanskeligsammentrekningsfunksjonen forårsaket hovedsakelig av de samme årsaker som forlengelse av superior vena cava, dvs. en innsnevring av riktig atrioventrikulær åpning, og Trikuspidalklaff insuffisiens.
Normalt vil den nedre hul Wien (f AN. I). Ved den høyre serdechnodno fragmalnogo vinkel danner en skygge av middels intensitet lengde på omkring 1-2 cm med klart definerte rett eller noe konkav ytre kontur som er synlig og generelt har asthenics på dyp innånding fase. Den indre kontur av fartøyet ikke er synlig som det smelter sammen med skyggen av det høyre atrium, og derfor for å måle bredden av den nedre vena cava på konvensjonelle røntgenbildene ikke er mulig (se. Fig. 3).

Video: Trombose av den nedre vena cava


Fig. Øvre hule venen (1), uparget ven (2), inferior vena cava (3). For å spesifisere størrelsen på fartøyene er det bare mulig i motsetningen (venoportografija). Fremspring - rett og rett fremre skrå.

Nedre hule venen

Nedre vena Wien - et fartøy dannet ved sammenslåing av venstre og høyre iliaca vene på nivå med den fjerde eller femte lumbalcolumna. Diameteren til den dårligere vena cava varierer fra 20 til 34 mm. Lengden på thoraxdelen er 2-4 cm, ventral 17-18 cm.

Struktur av den nedre vena cava

Wien ligger i retroperitoneum, bak de indre organene, til høyre for aorta. Den passerer bak den øvre delen av tolvfingertarmen, bak mesenterytoten og hodet (spissen) i bukspyttkjertelen og går inn i leverfaren, og absorberer leverenes liv.

Passerer gjennom det samme hullet i seneområdet i membranen, strømmer venen inn i bakre delen av brysthulen. I dette tilfellet blir de elastiske, kollagen- og muskelfibrene i venvevegget vevd inn i membranen.

Etter å ha kommet til hjertehulen, tråkker venen inn i høyre atrium. På stedet ved inngangen til høyre atrium er den hule venen litt tykkere. Det er ingen ventiler i denne venen.

Diameteren til den dårligere vena cava endres i løpet av pustesyklusen. Når du puster ut, øker venen, og når du inhalerer den kontrakter. Forandringen i diameteren til den dårligere vena cava letter dens anerkjennelse og differensiering fra andre store årer.

System med dårligere vena cava

Systemet med den dårligere vena cava refererer til det kraftigste systemet i menneskekroppen. Den står for om lag 70% av den totale venøse blodstrømmen.

Systemet med den dårligere vena cava er dannet av fartøy som samler blod fra bukhulen, veggene og organene i bekkenet, underlempene.

Denne venen har parietal (parietal) og indre (viscerale) sidebygninger.

Veggtilskuddene inkluderer:

 • lumbar vener (tre til fire på hver side) - oppsamlet blod fra musklene og huden på ryggen, på veggen i magesekken og også på rygg plexus;
 • membranårer - stammer fra den nedre overflaten av membranen;
 • iliac-lumbal, lateral sakral, nedre og øvre gluteal vener - samle blod fra muskler i mage, hofte og bekken.

Viscerale bifloder inkluderer:

 • gonadale årer - ovarie og testiske årer som samler blod fra eggstokken (testikkel);
 • nyreneår - koble sammen på brusknivå med den nedre vena cava mellom lumbale vertebrae (første og andre). Venstre renalven er mye lengre enn den høyre renalvenen. Det krysser aorta foran.
 • vener i binyrene - den riktige venen trenger inn i den dårligere vena cava, og venen vender kobles til renalvenen.
 • leverveier - bære blod fra leveren.

Alle årer (unntatt de største) danner mange plexuser i og utenfor organene for omfordeling av blod. I tilfelle skader på noen vener, blir blodstrømmen rettet mot collaterals (bypasses).

Trombose av dårligere vena cava

På trombose av den dårligere vena cava er det ca. 11% av det totale antall tromboser i bekkenårene og nedre lemmer. Vene trombose kan være primær og sekundær (avhengig av utviklingsårsaken).

Primær trombose utvikler seg som følge av en ondartet eller godartet svulst, fødselsdefekter, venetreuma. Årsakene til sekundær trombose kan være veksten av venen ved svulsten eller dens kompresjon. Ofte øker sekundær trombose av den nedre vena cava stigende fra andre årer (mindre).

I medisin er trombose av den distale delen av venen, så vel som av nyre- og leverstedene, isolert. Trombose av den distale delen av venen manifesteres i cyanose og ødem i nedre ekstremiteter, den nedre halvdel av magen, lumbalområdet. Noen ganger sprer hevelse til begynnelsen av brystet. Øvre grense for cyanose og hudødem beror på graden av spredning av trombose.

Ved trombose i et nyresegment er det alvorlige generelle brudd som kan føre til et dødelig utfall.

Utviklingen av trombose i leverenes del av venen er oftest ledsaget av et brudd på leverfunksjonens grunnleggende funksjoner og etterfølgende trombose i portalvenen. Symptomene på leveren område av trombose inkluderer magesmerter, forstørrelse av milten, leveren, ascites, dyspepsi, misfarging av huden.

Depresjon av inferior vena cava

Kompresjonen av den dårligere vena cava kan skyldes en økning i lymfeknuter, så vel som i retroperitoneal fibrose og levertumorer.

Kompresjonen av den nedre vena cava og aorta med forstørret livmor hos gravide kvinner (i den bakre stilling) er årsaken til utviklingen av arteriell hypotensjonssyndrom og forekomsten av forstyrrelser i uteroplacental sirkulasjon.

Kompresjonen av venen under graviditet kan føre til utvikling av flebitt, utseende av ødem i nedre ekstremiteter og venøs overbelastning.

Øvre og nedre hulve: deres system og anatomi, patologi av hule vener

Den øvre og nedre vena cava er blant de største karene i menneskekroppen, uten hvilken det er umulig å operere det vaskulære systemet og hjertet. Kompresjonen, trombose av disse karene er fyldt ikke bare med ubehagelige subjektive symptomer, men også med alvorlige forstyrrelser i blodstrøm og hjerteaktivitet, og derfor fortjener nøye oppmerksomhet fra spesialister.

Årsakene til kompresjon av vena cava trombose, eller meget forskjellige, slik at de står overfor patologien til forskjellige spesialister - onkologer, Phthisiopneumology, hematologi, gynekologer, kardiologer. De behandler ikke bare konsekvensen, det vil si det vaskulære problemet, men også årsaken - sykdommer i andre organer, svulster.

Blant pasienter med lesjoner i superior vena cava (SVC) mer enn menn, mens den nedre vena Wien (NEG) påvirker ofte den kvinnelige halvparten i forbindelse med svangerskap og fødsel, obstetrisk og gynekologisk patologi.

Leger for forbedring av venøs utstrømning tyder på konservativ behandling, men det er ofte nødvendig å ty til kirurgiske operasjoner, spesielt med trombose.

Anatomi av øvre og nedre hule vener

Fra high school anatomi kurset, mange husker at begge hule vener bærer blod til hjertet. De har en ganske stor diameter av lumen, som setter alt det venøse blodet som strømmer fra vev og organer i kroppen vår. Kommer til hjertet av begge halvdeler av legemet, er venene koblet til den såkalte sinus gjennom hvilket blod kommer inn i hjertet, og deretter sendt til lunge krets for oksygenering.

System av nedre og øvre hule vener, portalvein - forelesning

Øvre vena cava

system av overlegne vena cava

Den overlegne hule venen (VPV) er et stort fartøy omtrent to centimeter bredt og ca 5-7 cm langt, med blod fra hodet og overkroppen og ligger i den fremre delen av mediastinum. Det er blottet for ventilapparatet og dannes ved å knytte to brakiocephalic vener bakfra fra stedet der den første ribben er koblet til brystbenet til høyre. Fartøyet går nesten vertikalt ned til brusk av den andre ribben, hvor den kommer inn i hjerteposen, og deretter i fremspringet av den tredje ribben kommer inn i høyre atrium.

Foran ERW er det en tymus og områder av høyre lunge, til høyre er den dekket med et medianblad av serøs membran, til venstre - det ligger ved siden av aorta. Baksiden av den er fremre for lungens rot, bak og litt til venstre er luftrøret. I cellulosen bak fartøyet passerer vagusnerven.

ERW samler blodstrømmer fra hodet, nakken, armene, brystet og magen, esophagus, intercostal vener, mediastinum. I det faller uberørte vener bakfra og fartøy som bærer blod fra mediastinum og perikardium.

Video: øvre hulvein - formasjon, topografi, tilstrømning

Nedre hule venen

Den nedre hule venen (LIP) er blottet for ventilapparatet og har størst diameter blant alle venøse kar. Det begynner ved å kombinere to vanlige iliacer, munnen er plassert til høyre enn sonen for forgrening av aorta i iliac arterier. Topografi av begynnelsen av fartøyet er i projeksjonen av den intervertebrale disken på 4-5 lumbale vertebrae.

LEL er rettet vertikalt opp til høyre for abdominal aorta, fra baksiden ligger den faktisk på den store lumbale muskelen i høyre halvdel av kroppen, forsiden dekket med et blad av den serøse membranen.

Kommer til det høyre atrium, er plassert bak NIP 12 duodenal ulcus, rot mesenteriet og hodet av bukspyttkjertelen, er det samme navnet som inngår i den fure av leveren, der det er forbundet til den hepatiske venøse kar. Deretter ligger banen vene diafragma, som har sin egen åpning for den nedre vena cava, gjennom hvilken den sistnevnte går opp og går til den bakre mediastinum, kardial når skjorten og koblet til hjertet.

NIP samler blod fra vene i midjen, de nedre membran- og viscerale grener som løper fra indre organer - eggstokk- og testikkel hunn hann (til høyre strømme direkte inn i vena cava, venstre - i den venstre nyre), nyre (renal går horisontalt fra porten), høyre adrenal Wien (venstre forbundet direkte med nedsatt), leverfunksjon.

Den nedre hule venen tar blod fra beina, bekkenorganene, magen, membranen. Væsken beveger seg langs den fra bunnen oppover, til venstre for fartøyet, for hele lengden ligger aorta. Ved inngangen til høyre atrium er den dårligere vena cava dekket med et epikardium.

Video: Nedre hule venen - formasjon, topografi, tilstrømning

Patologi av hule årer

Endringer i vena cava ofte er sekundære, og er assosiert med sykdommer i andre organer, slik at de er referert til som syndrom enten den øvre eller den nedre vena cava, og peker på mangel på uavhengighet av patologien.

Syndrom av den overlegne vena cava

Syndrom av inferior vena cava er vanligvis diagnostisert blant mannlige befolkningen av både ung og alder, gjennomsnittlig alder av pasienter er ca 40-60 år.

I hjertet av syndromet til den overlegne vena cava er kompresjon fra utsiden eller trombose på grunn av sykdommer i mediastinum og lungene:

 • Bronkopulmonal kreft;
 • Lymfogranulomatose, forstørrede lymfeknuter av mediastinum på grunn av metastaser av kreft i andre organer;
 • Aorturisme av aorta
 • Smittsomme og inflammatoriske prosesser (tuberkulose, perikardial betennelse med fibrose);
 • Trombose på bakgrunn av et kateter eller en elektrode som ligger i karet i lang tid under hjertestimulering.

kompresjon av den overlegne vena cava med lungesvulster

Når kompresjonen av fartøyet eller et brudd på terrenget er en kraftig hindring av veneblodstrømmen fra hodet, halsen, armene, skuldrene til hjertet, er resultatet en venøs stase og alvorlig hemodynamisk uorden.

Lysstyrke symptomer på vena cava superior-syndrom er bestemt av hvor raskt i blodet var et brudd, og hvor godt utviklet løsninger blodtilførsel. Når plutselig overlapp vaskulært lumen venøs dysfunksjon fenomen vil øke raskt og forårsake akutt svekkelse av sirkulasjonssystemet i vena cava superior, ved en forholdsvis langsom utvikling av en patologi (forstørrede lymfeknuter og lunge tumorvekst), og sykdommen er langsomt progressiv.

Symptomer som følger med utvidelse eller trombose av ERW er "stablet" i den klassiske triaden:

 1. Hevelse av ansikt, nakke, hender.
 2. Cyanose av huden.
 3. Utvidelse av de subkutane årene i øvre halvdel av kroppen, hender, ansikt, hevelse i nakkestikkene i nakken.

Pasienter klager over problemer med å puste selv i fravær av fysisk aktivitet, stemmen kan bli hes, svelger, en tendens til å popperhivaniyam, hoste, smerte i brystet. En kraftig økning i trykket i den overlegne vena cava og dens sidestykker fremkaller brudd på veggene på fartøyene og bløder fra nesen, lungene, spiserøret.

En tredjedel av pasientene står overfor strupe i larynx mot en bakgrunn av venøs stasis, noe som er manifestert av støyende, stridende pust og farlig asfyksi. Økt venøs insuffisiens kan føre til hjernesødem - en dødelig tilstand.

For å lindre symptomene på patologien har pasienten en tendens til å vedta en sittende eller semi-sittende stilling, hvor utstrømningen av venøst ​​blod til hjertet er noe lettere. I den bakre stilling er tegnene på venøs stasis beskrevet forbedret.

Brudd på utstrømningen av blod fra hjernen er fulle av slike tegn som:

 • hodepine;
 • Konvulsivt syndrom;
 • døsighet;
 • Forstyrrelser av bevissthet opp til besvimelse;
 • Hørsels- og synshemming
 • Giktpine (på grunn av hevelse av cellulose bak øyebolene);
 • rennende øyne;
 • Gum i hodet eller i ørene.

For å diagnostisere den øvre vena cava syndrom anvende lys radiografi (svulster viser endringer i mediastinum, fra hjertet og hjerteposen), datamaskin og magnetisk resonansavbildning (neoplasme studie lymfeknute), er flebografi vist for å bestemme lokaliseringen og omfanget av vaskulær okklusjon.

I tillegg til de beskrevne studiene refereres pasienten til en oftalmolog som vil oppdage stillestående fenomener på fundus og ødem, og ultralyd av karene i hodet og nakken for å vurdere efflukseffektiviteten. Med patologi i brysthulen, kan biopsier, thoracoscopy, bronkoskopi og andre studier være nødvendig.

Før årsaken venøs stase vil bli klart, er pasienten tildelt en diett med et minimum innhold av salt, diuretika, hormoner, begrenset drikkevann regime.

Hvis patologien til den overlegne vena cava skyldes kreft, vil pasienten ha kjemoterapi-kurser, bestråling, kirurgi på et onkologisk sykehus. Med trombose er trombolytika foreskrevet og en versjon av operativ restaurering av blodstrømmen i fartøyet er planlagt.

Absolutte indikasjoner på kirurgisk behandling av lesjoner av den dårligere vena cava er akutt trombusobstruksjon eller en raskt økende tumor med sikkerhetssirkulasjonsfeil.

stenting av den overlegne vena cava

Ved akutt trombose kan du ta bort trombus (trombektomi), hvis årsaken til svulsten - det er skåret ut. I alvorlige tilfeller, når vevets vifte er irreversibelt endret eller overgrodd med en svulst, er reseksjon av fartøyets sted mulig, med erstatning av defekten med pasientens eget vev. En av de mest lovende metodene er stenting av venen på stedet for den største vanskeligheten ved blodstrømmen (ballongangioplastikk), som brukes til svulster og arr deformasjon av mediastinum vev. Som en palliativ behandling brukes shunt-operasjoner for å sikre blodutslipp, omgå den berørte avdelingen.

Syndrom av inferior vena cava

Syndrom av inferior vena cava betraktes som en ganske sjelden patologi, og den er vanligvis forbundet med tilstopping av lumen av karet med en trombus.

klemming av den dårligere vena cava hos gravide kvinner

En spesiell gruppe av pasienter med dysfunksjon av vena cava blodet strømme opp gravide kvinner som har skapt forutsetninger for økning av livmorsammenpressing av beholderen, samt omfattende endringer i blodpropper med hyperkoagulasjonsreaksjonen side.

Gjennom kurset vurderes arten av komplikasjoner og utfall, trombose av vena cava blant de mest alvorlige varianter av venøs sirkulasjon, fordi en av de største årene i menneskekroppen er involvert. Vanskelighetene ved diagnose og behandling kan ikke bare være knyttet til den begrensede bruken av mange undersøkelsesmetoder hos gravide kvinner, men også med sjeldenhet i selve syndromet, som ikke engang er skrevet i spesialisert litteratur.

Årsakene til den nedre vena cava syndrom kan være en trombose, som oftest er kombinert med okklusjon av de dype beinet årer, lår- og bekken årer. Nesten halvparten av pasientene har en oppadgående trombosevei.

Brudd på blodstrømmen gjennom vena cava kan være forårsaket av målrettet binding av venen for å unngå lungeemboli, arterier med lesjoner i underekstremitetene. Maligne neoplasmer i retroperitoneale avdelingen, fremkaller abdominale organer blokkering av LIP i omtrent 40% av tilfellene.

I svangerskapet, blir betingelsene for kompresjon av IVC stadig økende uterus, noe som er spesielt merkbart når fruktene av to eller flere, diagnostisering av polyhydramnion eller fosteret er stor nok. Ifølge enkelte rapporter, kan tegn på venøs utstrømning i vena cava inferior bli funnet i halvparten av vordende mødre, men symptomene bare forekommer i 10% av tilfellene, og uttrykte former - en kvinne ut av 100, med svært sannsynlig en kombinasjon av graviditet forstyrrelser i hemostasen og somatiske sykdommer.

Kliniske tegn på trombose av den nedre vena cava bestemmes av sin grad, hastigheten av obstruksjon av lumen og nivået ved hvilken okklusjon oppstod. Avhengig av nivået av blokkering er trombose distal, når et parti av venen rammes under det sted hvor nyrene vender inn i det, i andre tilfeller er nyrer og lever-segmenter involvert.

Hovedtegnene på trombose av den dårligere vena cava er:

 1. Smerter i magen og under ryggen, muskler i bukveggene kan være anstrengt;
 2. Hevelse i beina, lyske, kjønn, buk;
 3. Cyanose under okklusjonssonen (bein, nedre del, underliv);
 4. Kanskje utvidelsen av subkutane årer, som ofte kombineres med gradvis nedgang i ødem som følge av etablering av sikkerhetssirkulasjon.

Med nyresvulster er sannsynligheten for akutt nyresvikt høy på grunn av uttalt venøs overflod. Samtidig forverres organets filtreringskapasitet raskt, mengden urin dannes kraftig til den er helt fraværende (anuria), og konsentrasjonen av nitrogenmetabolitter (kreatinin, urea) øker i blodet. Pasienter med akutt nyresvikt mot venetrombose klager over ryggsmerter, tilstanden deres forverres gradvis, forgiftning utvikler seg og bevisstheten kan forstyrres av typen uremisk koma.

Trombose i vena cava inferior ved samløpet av sideelvene til leveren hennes er manifestert av sterke smerter i magen - epigastriet, under høyre kyst buen, er preget av gulsott, den raske utviklingen av ascites symptomer på forgiftning, kvalme, oppkast, feber. Ved akutt okklusjon av karet symptomer meget hurtig, har høy risiko for akutt lever eller nyresvikt med en høy dødelighet.

Nedsatt blodstrøm i vena cava på nivået av lever- og nyreelver er blant de mest alvorlige typer av sykdom med høy dødelighet, selv i mulighetene for moderne medisin. Okklusjon av vena cava inferior under tuftene av nyre årer forgreninger inntektene mer gunstig fordi vitale organer samtidig fortsette å utføre sin funksjon.

Når lumen av underverdige vena cava er stengt, er nederlaget på beina alltid tosidig. Typiske symptomer på sykdommen kan bli betraktet som en smerte som påvirker ikke bare den kurs, men lysken, mage, sete, og hevelse, sprer seg jevnt over hele foten, den fremre veggen av magen, lysken og pubis. Under huden blir forstørrede venetropper synlige, og tar rollen som forbikoblinger av blodstrøm.

Mer enn 70% av pasientene med trombose av den dårligere vena cava lider av trofiske sykdommer i beinets myke vev. På grunn av alvorlig hevelse er det ikke-helbredende sår, de er ofte flere, og konservativ behandling gir ikke noe resultat. I de fleste pasienter med menn med en lesjon av den dårligere vena cava, forårsaker blodstasis i bekkenorganene og skrotum impotens og infertilitet.

Hos gravide kvinner med kompresjon av vena cava fra utsiden av livmorhulen, kan symptomene være lite eller ikke-eksisterende med tilstrekkelig sikkerhetsblodstrøm. sykdomssymptomer vises ved det tredje trimester, og kan bestå i hevelse av ben, alvorlig svakhet, svimmelhet, og synkope i liggende stilling, når livmoren faktisk ligger på den nedre vena cava.

I alvorlige tilfeller i svangerskapet, kan syndromet til den dårligere vena cava manifesteres ved episoder av bevissthetstab og alvorlig hypotensjon, noe som påvirker utviklingen av fosteret i uterus, som gjennomgår hypoksi.

For å oppdage okklusjoner eller komprimering av den dårligere vena cava, er flebografi brukt som en av de mest informative diagnostiske metoder. Det er mulig å bruke ultralyd, MR, blodprøver for koagulabilitet og urinalyse er nødvendige for å utelukke nyrepatologi.

Video: Trombose av den nedre vena cava, flotasjonstromb på ultralyd

Behandling av den nedre vena cava syndrom kan være konservativ i en destinasjon antikoagulanter, trombolytisk terapi, korrigering av metabolske forstyrrelser ved infusjon av en legemiddeloppløsning, men med massive og høyt vaskulære okklusjoner anordnet operasjoner kan ikke gjøre uten. Thrombectomy utført, reseksjon av vaskulære områder, bypass-kirurgi, rettet mot utslipp av blod i en rundkjøring måte, utenom blokkeringen. spesielle cava filtre er montert for forebygging av tromboembolisme i lungearterien.

Gravide kvinner med symptomer på kompresjon av vena cava er anbefalt å sove eller ligge på siden, unngå trening i liggende stilling, og erstatte dem med tur- og vannbehandlinger.

Syndrom av inferior vena cava

Noen ganger, under graviditet og ikke bare, diagnostiserer syndromet til den dårligere vena cava. Kaller denne syndromssykdommen er ikke helt riktig: det er et brudd på kroppens tilpasning til livmorutvidelsen eller andre endringer i venøs sirkulasjon.

I de fleste tilfeller er syndromet funnet hos kvinner med flere fødsler, polyhydramnios, store foster, i svangerskapet, kombinert med vaskulær hypotensjon, samt tumorer og forstyrrelser av blodkoagulasjon.

ICD-10 kode

Årsaker til syndromet til den dårligere vena cava

Den opprinnelige årsaken til syndromet er ennå ikke endelig fastslått. Likevel er det bevist at provokerende faktorer kan være:

 • høyt blod koagulerbarhet;
 • endret biokjemisk sammensetning av blod;
 • infeksiøse venøse sykdommer;
 • arvelig faktor.

I tillegg til perioden med å bære barnet, kan syndromet til den dårligere vena cava utvikle seg mye sjeldnere med ekkinokokker, tumorprosesser i bukhulen. Pasienter med lignende patologier bør være spesielt årvåken om deres helse.

patogenesen

Syndromets patogenese er spesifikk, men avhenger av egenskapene til den aktuelle organismen. Ofte er det et brudd på patensen til basen av den underverdige vena cava, som ofte kan kombineres med dannelsen av en trombose i det berørte området av karet.

Symptomer på syndromet av den dårligere vena cava

Symptomene på dette syndromet avhenger av graden av klemming eller blokkering av lumen av den dårligere vena cava. De mest uttalt tegnene observeres med maksimal blokkering av fartøyet i kombinasjon med forringelse av permeabiliteten av blodårene i leveren og nyrene.

De første tegn på syndromet, som du bør være oppmerksom på, er følelsene av å "krype" i bena, etterfulgt av følelsesløshet.

Videre utvikler sykdommen avhengig av lokalisering av okklusjon av den dårligere vena cava.

 • Hvis den dårligere vena cava overlapper over stedet for divergens av nyrene, kan følgende manifestasjoner oppstå:
  • nefrotisk syndrom;
  • hevelse i nedre ekstremiteter;
  • protein i urinen;
  • nyreinsuffisiens.
 • Hvis okklusjonen forekommer under stedet for divergensen av nyrene, så forekommer slike symptomer:
  • blødninger under huden (blåmerker);
  • ødem i nedre ekstremiteter og kjønnsorganer;
  • åreknuter
  • smerte og svakhet i beina.

I tillegg kan blodtrykket stige, svakhet og en følelse av angst kan oppstå, og hjertebanken kan intensivere.

Øvre og dårligere vena cava syndrom

Det er et syndrom av den øvre og dårligere vena cava på grunn av en sirkulasjonsforstyrrelse i den overlegne vena cava.

Fysiologisk, gjennom den øvre vena cava, flyter venøst ​​blod fra den øvre delen av stammen. Normal blodstrøm kan forstyrres av tumorprosesser, aneurisme, forstørrede lymfeknuter, trombi.

Vanligvis utvikler et lignende syndrom gradvis. Pasienten kan oppleve periodisk hodepine, søvnforstyrrelser, nese- eller halsblødning, synshemming, vanskeligheter med å sovne i liggende stilling. Over tid utvikler pasienten hevelse, blåsing og utslipp av venene i overkroppen. Samtidig blir symptomene på den underliggende patologien, som i utgangspunktet provoserte hindringer, avslørt.

Behandling av syndromet i øvre og nedre hule vener er tilordnet avhengig av graden av okklusjon og lokalisering. Konservativ terapi innebærer mottak av fibrinolytiske, antikoagulerende og disaggregerende legemidler.

Komplikasjoner og konsekvenser

Syndrom av inferior vena cava hos gravide fører ikke alltid til noen negative konsekvenser. Det faktum at flere pasienter strøm av venøst ​​blod fra den nedre del av kroppen skjer gjennom uparede og vertebrale vener, så inferior vena cava syndrom kan ikke være ledsaget av blodsirkulasjonen.

Faren er representert av en situasjon der en kollapsstat utvikler seg. Vanligvis skjer dette under operasjonen "keisersnitt" og tas i betraktning av legene.

Med en signifikant depresjon av livmorhalvfrekvensen i livmoderen, blir blodsirkulasjonen direkte i uterus og nyrer forverret. Som følge av dette lider tilstanden til det ufødte barnet, så vel som den glomerulære filtreringen av en kvinne er svekket. De oppførte prosessene kan tjene som årsakene til for tidlig frigjøring av morkaken, dannelsen av trombi og åreknuter.

Diagnose av syndromet til den dårligere vena cava

Laboratoriemetoder: Generelle blod- og urintester, Blodbiokjemi, Evaluering av blodkoagulasjon.

 • phlebography (type røntgenundersøkelse, som utføres etter intravenøs injeksjon av kontrastmedium, som gjør det mulig å bestemme plassering for innsnevring av fartøyet);
 • Doppler ultrasonografi;
 • tosidig skanning;
 • metode for magnetisk resonans eller datamaskinflebografi.

Hva er det nødvendig å undersøke?

Differensial diagnostikk

Differensiell diagnose er rettet mot å eliminere ekstravasal klemming av den dårligere vena cava ved en svulst eller inflammatorisk prosess. Det er viktig å bestemme tilstedeværelsen eller fraværet av en svulst ved ultralyd, CT eller flebografi.

Til hvem skal du vende?

Behandling av syndromet til den dårligere vena cava

For øyeblikket er det ingen klar ordning for behandling av syndromet til den dårligere vena cava. I de fleste situasjoner brukes konservativ terapi med det obligatoriske reseptbelagte legemiddel som påvirker blodkoaguleringen, både direkte og indirekte effekter.

Når du forskriver en medisin, er det nødvendig å ta hensyn til varigheten av sykdommen, som for dette syndromet ikke kan bestemmes praktisk talt. Det er kjent at antitrombotiske midler har den største effekten bare ved de innledende stadier av okklusjonsdannelse.

Like viktig er vedlikehold av normal funksjon av nyrer og lever.

Brukes før og etter operasjonen, oftere med 0,3 ml injeksjon p / k.

Blødning, subkutane hematomer, blødninger.

Legemidlet brukes ikke intramuskulært.

Hyppigst tatt oralt, fra 2 til 10 mg per dag.

Blødning, blødning, anemi, dermatitt, hodepine.

Under terapeutisk kurs bør blodproppens grad av blod overvåkes.

Midler til infusjonsterapi. Dosen av legemidlet velges bare individuelt.

Blødende tannkjøtt, blåmerker, rødhet i huden, intern blødning.

Tildel forsiktig i sykdommer i lever og nyrer, så vel som i alderen.

Angi intravenøst ​​drypp, fra 10 til 1000 ml per dag.

Oppkast, kløe i huden, ømhet i nedre rygg.

Under behandlingen overvåkes nyresvikt alltid.

Ta 75 mg tre ganger om dagen.

Hjertepalipitasjoner, dyspepsi, trombocytopeni, tinnitus, en følelse av svakhet.

Det anbefales ikke å ta samtidig med koffeinholdige drikker.

De viktigste vitaminene som bidrar til å styrke venøsveggene er tokoferol og askorbinsyre. Mat rik på disse vitaminene reduserer sannsynligheten for blodpropper og tilstopping av den dårligere vena cava.

Tocopherol (E) finnes i bønner, frokostblandinger, lever, brokkoli og vegetabilske oljer.

Askorbinsyre er i tilstrekkelig mengde i bær, druer, kiwi og sitrus.

I tillegg er det ønskelig å spise mat rik på karoten, rutine, og også sporstoffer som kobber, jern og sink. For å gjøre dette må du koker oftere retter fra kål, nøtter, rød frukt og grønnsaker, kjøtt.

Av legemidlene anbefales Aevit og Ascorutin spesielt, og de foreskriver 1 tablett eller kapsel to ganger daglig i 3-4 uker. Ved graviditet er det bare å velge en vitaminpreparasjon under kontroll av legen.

Fysioterapeutisk behandling av syndromet til den dårligere vena cava er ekstremt sjelden. Kanskje utnevnelsen av fysioterapi, manuell terapi (ifølge vitnesbyrd).

Homeopati i mange år har behandlet sykdommer av denne typen, som syndromet til den dårligere vena cava. Leger av homøopati anbefales i dette tilfellet å bruke midler som styrker karsveggene, regulerer blodsirkulasjonen og forbedrer blodegenskapene. Behandlingstaktikk bestemmes vanligvis avhengig av sykdommen eller tilstanden som kan provosere en blokkering av venen.

Nylig er følgende homøopatiske medisiner av interesse:

 • Crotalus (stripet klapper) - Heel merke som brukes midler som for eksempel Krotalus hæl-og-Krotalus Heel forte i fortynninger på 12, 30, 200;
 • Aesculus (Buckeye ekstraktor) - administrert som injeksjoner (Aesculus Ingeel preparater og Aesculus Ingeel Forte), enten som oppløsninger Aesculus Heel, Arnica Heel Arteria hæl eller 10-15 dråper tre ganger om dagen;
 • Vipera berus (et preparat fra en viper) - den brukes i form av injeksjoner av preparat Vipera Berus Ingeel. Dosering D-15, 30, 200.

I tillegg kan preparatene gis, fremstilt på basis av koagulasjonsfaktorer. Trombin, fibrinogen, fibrin, etc. I fremtiden, er det anbefalt å bruke betyr Aorta suis Ingeel, Arteria suis Injeel, Vena suis Ingeel, som er laget av trombotisk materiale.

Operativ behandling foreskrives for trombose av den dårligere vena cava:

 • i nærvær av tromboembolisme av lumen av den underfreende vena cava;
 • med blokkering av venøse blodkar i leveren eller nyrene med brudd på organets funksjon;
 • coarctation av den mindreverdige vena cava;
 • med en "forhåndsinnstilt trombose" (mer enn 14-20 dager).

Operasjoner anbefales ikke dersom pasienten har hjerte-dekompensasjon, et nytt hjerneslag av cerebral fartøy.

Operasjonen utføres under intubasjonsbedøvelse med bruk av legemidler med muskelavslappende virkning. Kirurgen utfører en median laparotomi, thoracophrenolumbutomy eller ulike typer ekstraperitoneal tilgang. Stammen til den underverdige vena cava utskilles, klemmene påføres og en radikal fjerning av trombusen blir gjort, eller en annen årsak som forhindrer normal blodsirkulasjon i karet. Hvis et innsnevret område oppdages, utføres en ballongdynatasjon med ytterligere stenting.

Folkebehandling

I samråd med en lege kan du bruke følgende folkeoppskrifter:

 • Ta 15 g verbena blad, bryg i et glass kokende vann. Ta 1 ss. l. hver time, til tilstanden forbedrer seg.
 • Drikk en tredjedel av et glass infusjon fra St. John's wort, plantain, cassia, koriander, rhizome og lakris. For å forberede infusjonen trenger du 2 ss. l. en ekvivalent blanding av de oppførte plantene og 220 ml kokende vann. Legemidlet tas en halvtime før et måltid.
 • Ta bakken muskat, presset med vanlig varmt vann eller te.
 • Ta inn 0,3 g mamma to ganger om dagen, kan kombineres med honning og melk. Opptakstid - opptil 25 påfølgende dager.

Urtebehandling inkluderer ofte komplekse multikomponentoppskrifter:

 • Forbered en blanding av 25 g krydderurg, 100 g fargemodell, 50 g tranebærblader, 50 gram buktornbark og samme antall birkeblader. Brygget 1 ss. l. samle 250 ml kokende vann, insistere på en termos i minst 4 timer. Drikk 100 ml tre ganger daglig før måltider.
 • Forbered en tilsvarende blanding av salvieblad, kamillefarge, althea rhizome og linfrø. To spiseskjeer av samlingen er hellet med kokende vann (250 ml), full i løpet av dagen.
 • Forbered en samling av like deler av horsetail, humleskyer, gress søt kløver. Brygget 2 ss. l. Samle i 250 ml kokende vann, stå i 2 timer. Drikk 100 ml tre ganger daglig før måltider.

forebygging

Forebygging kan baseres på de sannsynlige årsakene til syndromet til den dårligere vena cava. Det er viktig å forhindre utbruddet av problemet, og også for å hindre eksacerbasjoner.

 • Det er nødvendig å kontrollere graden av blodkoagulasjon. Hvis det oppstår abnormiteter, kontakt lege om videre behandling eller forebyggende tiltak.
 • Det er ønskelig å behandle alle sykdommer i kardiovaskulærsystemet og hemopoiesis straks.
 • Ved de første tegn på syndromet til den dårligere vena cava må du se en lege. Selvmedisinering i dette tilfellet er uakseptabelt.

outlook

Legene gir i de fleste tilfeller en relativt god prognose av sykdommen. Den eneste tilstanden: syndromet til den dårligere vena cava bør oppdages i tide.

Medisinsk ekspert-redaktør

Portnov Alexey Alexandrovich

utdanning: Kyiv National Medical University. AA Bogomoleter, spesialitet - "Medisinsk virksomhet"

Syndrom av inferior vena cava eller forsiktig trombus!

Blant alle sykdommer i venøs fartøy er de farligste patologiske forstyrrelsene som utvikler seg i bassenget til den dårligere vena cava.

Kompresjonen av dette største fartøyet, som samler blod fra de nedre delene av kroppen, fører til alvorlige konsekvenser forbundet med utbruddet av kronisk insuffisiens i det venøse apparatet og et brudd på funksjonen av indre organer.

Syndromet til komprimering av den nedre vena cava blir ofte identifisert med trombose av dette fartøyet, fordi det er dets konsekvens eller komplikasjon. Hvorfor utvikler denne situasjonen, hvordan håndteres den, og om en slik reversering av hendelser kan unngås?

Anatomisk og fysiologisk informasjon

Den nedre hule venen (NPV) er en av de største og mest signifikante karene i sirkulasjonssystemet. Den har sitt eget basseng av et forgrenet nettverk og samler blod fra hele undergulvet.

Denne venen ligger på høyre side av aorta i retroperitonealområdet (området fiber fra membranen til det små bekkenet). Innen i bukhulen passerer LIP bak tynntarm og bukspyttkjertel, og går inn i leverens tverrgående spor.

Videre trer venen gjennom membranen inn i midterdelen av mediastinum, hvor den overfører blod direkte inn i hulrommet til høyre atrium. Det er ingen ventiler i NIP, dens diameter varierer avhengig av luftveiene fra 21 til 35 mm (den er bredere ved utånding enn på inspirasjon).

Bildet viser nedre etasje av venen

Bassenget av den dårligere vena cava er det mest utviklede og sterke systemet av venøse kar i kroppen (inneholder ca 65% - 70% av alt venøst ​​blod). Dette nettverket er dannet av fartøy med forskjellige kalibrer. NIP har flere sidestykker. Noen av dem er interne:

 • nyre venøse kar
 • årer av eggstokkene og testikler;
 • leveren i leveren;
 • binyrene.

Den andre delen av bifloder er parietalskipene:

 • vener av membranen;
 • skinn av lumbal regionen;
 • vener av skinker (øvre og nedre);
 • lateral-sakral;
 • ileal sidestykker.

Hva er den nederste vena cava, dens funksjoner og anatomi er detaljert i videoen:

Hvor kommer problemet fra

Inferior vena cava-syndrom - et symptom som utvikler seg på grunn av den fullstendig blokkering (okklusjon) eller partiell obstruksjon (mural trombose), venøs stammen hoved oppsamling av blod fra de nedre ekstremiteter, mage og bekken organer.

Det er 2 former for denne patologiske tilstanden: akutt trombose av den nedre vena cava og kronisk obstruktiv obstruksjon.

Hovedårsaken til okklusjon av et stort fartøy er ileofemoral trombose (på nivået av iliac og femorale årer), som har en tendens til å stige oppover. Oftest forekommer syndromet av den dårligere vena cava i følgende situasjoner:

 • på bakgrunn av graviditet, spesielt en fruktbar eller stor frukt;
 • i nærvær av svulster bukhule (lever), retroperitoneal plass (nyrer, bukspyttkjertel) eller liten bekken (genitourinary system);
 • med retroperitoneal fibrose (Ormond's sykdom) - mekanisk kompresjon av fartøy med sklerotisk endret fettvev;
 • medfødt atresi i lumen av NIP;
 • trombose og okklusjon av levervev medfødt eller oppkjøpt opprinnelse (Bad-Chiari syndrom).

Den første grunnen (graviditet) er den vanligste. Senere komprimerer den voksende livmoren alltid den nedre vena cava til en viss grad, noe som manifesteres av økt venetrykk i bena og en reduksjon av blodets retur til hjertet.

Reduksjon av hjerteutgang og blodvolum i en liten sirkel av blodsirkulasjon fører til oksygen sult av hele organismen. Imidlertid utvikler klinikken for kompresjonssyndromet til den nedre vena cava kun hos 10% av gravide, i andre utføres den venøse utstrømningen gjennom et nettverk av collaterals (bypasses) som dannes.

Hvordan opptrer bruddet?

Alvorlighetsgraden av det kliniske bildet av syndromet til den dårligere vena cava avhenger av nivået av okklusjon eller kompresjon av venøs stammen. Ved overlappning av lumen over stedet for utgang av nyre-fartøy, utvikles nyreskade (nefrotisk syndrom med ødem og økt proteininnhold i urinen) med ytterligere økning i nyresvikt.

Hvis lesjonnivået er under nyrene, så lider lemmerne (åreknuter, tallrike trophic ulcers i underbenet, nummenhet og hevelse i bena).

Smerter i denne patologien er vanligere: ben, lyske, nedre rygg med skinker og mage.

Uttales hevelse - den fanger er vanligvis bena hele veien fra lysken til tærne og kjønnsorganer og fremre bukvegg. Økte subkutane blodårer mest synlige på bena, mindre - på lårene, magen sterkt synlig på - på hver side av bukveggen og over skjeden, de er sammenføyet ved toppen med et overflatevener i brystet.

Trekk ved den nedre vena cava-syndrom hos gravide kvinner på grunn av det faktum at komprimeringen av fartøyet uttrykt stor livmor (etter 25-26 uker) reduserer mor og nyreblodstrømmen, noe som negativt påvirker utviklingen og tilstanden til fosteret.

Dette er spesielt tydelig i kvinnens stilling på ryggen - det er plutselig svakhet, svimmelhet, kvelning, senker blodtrykket til besvimelse.

Den fremtidige moren har redusert glomerulær filtrering og andre nyrefunksjoner, plutselig tidlig utløsning av moderkagen og til og med brudd i livmoren kan oppstå. Slike kvinner har ofte tegn på varicose sykdom og hemorroider.

Diagnostiske og behandlingsprinsipper

Hvis du mistenker en utvikling av NIP-syndrom, er nødhjelp nødvendig. Diagnostiske tiltak består i å utføre phlebography med en kontrast substans, på bilder er det mulig å etablere lokalisering av innsnevring eller blokkering av en ven. For fullstendigheten av diagnosen, er ultralyd av fartøyene, samt MR, i tillegg utført. Laboratoriediagnostikk består i å utføre generelle og biokjemiske analyser av urinresten og blod, forskning av koaguleringssystemet. Valget av et individuelt behandlingsregime er utnevnt etter evaluering av resultatene av studien.

Behandlingen kan være radikal operativ og konservativ, sistnevnte gitt preferanse. Målet med medisinering er å eliminere den patologiske prosessen og gjenopprette normal blodstrøm.

For dette tilpasset individuell dose trombolytisk og antikoagulerende (blod tynning og fjerning av trombe), om nødvendig - en ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler, noen ganger er det behov for antimikrobielle midler til bruk.

I tillegg brukes kompresjonsbehandling, balneologiske og fysioterapi prosedyrer.

Kirurgiske intervensjonslærere praktiserer i sjeldne tilfeller, for eksempel med massedannelse av trombi i nedre ekstremiteter eller når innsnevring av lumen av LEL over nyrene er lokalisert. Effektiv er metoden for autoventil bypass, sjeldnere - protese av den nedre vena cava.

Konsekvenser opp til et dødelig utfall

Den mest formidable komplikasjonen er trombose i det dårligere vena cava systemet, det er ca 10% av det totale antall tromboser.

Oftest utvikler denne tilstanden stigende hematogen måte fra årer med mindre diameter eller som et resultat av kompresjon av fartøyet med en svulst.

Det kliniske bildet av akutt trombose av LIP avhenger av hastigheten på blodproppene, graden av okklusjon av lumen i hovedvenøs stamme og dets sidestykker, og også på kompenserende kraft av sikkerhetsovergangsstiene. Den verste prognosen er knyttet til den hurtige utviklingen av trombus og utviklingen av lungeemboli.

Den raske utviklingen av okklusal obstruksjon av den dårligere vena cava manifesteres av alvorlige smerter i underlivet og ryggen, ødem og cyanotisk lem, som spres gjennom hele lengden av trombose.

Okklusjon av LIP i utgangen av nyreår bidrar til utbruddet av alvorlige konsekvenser, for eksempel skade på parankymen av orgelet med utvikling av nyresvikt.

Okklusjon i sone i leverkarene fører til brudd på leverfunksjonens grunnleggende funksjoner og trombose av lumen i portalvenen, noe som betydelig bøyer prognosen.

I denne lokaliseringen forstyrre abdominal smerte, spesielt under høyre ribben og epigastrisk, forstørret lever og milt, abdominal vattersott, det karakteristiske utseende mønster av åreknuter på den fremre overflaten av den abdominale veggen, i likhet med hodet maneter.

Faren som er best forhindret

Forebyggende tiltak er basert på etologien til den patologiske tilstanden.

Oppgaven er å forhindre forekomst av en grunn for utviklingen av et slikt brudd. anbefalinger:

 • kontroll av blodkoagulasjonssystemet, spesielt hvis det er arvelig predisponering for økt trombose;
 • Aspirin i en dose på 50-75 mg hver dag etter å ha konsultert en lege;
 • ved de første symptomene på problemer i kroppen for å søke hjelp fra den aktuelle spesialisten;
 • hvis graviditeten er over 26 uker, kan du ikke hvile eller trene i "liggende på ryggen"
 • vanlig fysisk trening anbefales (gå, svømme);
 • i arbeidsprosessen er foretrukket stilling med høy hode eller sittende.

Med en rettidig diagnose av problemet og riktig tilslutning til anbefalingene fra leger, kan prognosen for NIP-syndrom være ganske oppmuntrende.

Les Mer Om Fartøyene