Spiserør i spiserøret

Esophageal varicer, eller flebektaziya - patologisk endring i venene i spiserøret, som er en følge av nedsatt strøm av blod i vena cava og manifestert ujevn økning i vaskulære hulrom i form av fremspring meshochkoobraznyh sine vegger. Ved post mortem undersøkelse av esophageal årer og ofte mage Cardia utvidet, krympet, slimhinnen over dem tynnet, noen ganger betent eller erodert. Hullet hvor blødningen er vanligvis ikke merkbar, altså. K. Fallen ned etter alvorlig blødning blodåre.

Årsaker til spiserør i spiserøret

Årsakene til overveldende flertall tilfeller av spiserør i spiserøret er stater ledsaget av fenomenet trykkøkning i portalportalen - portalhypertensjon:

 • sykdommer som påvirker leveren parenchyma (svulster, cirrhosis, echinococcosis, amyloidosis) - er mer vanlig i voksen alder;
 • innsnevring av lumen i portalvenen (på grunn av sklerose, trombose, komprimering av utsiden) - hovedsakelig diagnostisert hos unge mennesker;
 • Chiari's sykdom.

Flebektaziya kan være et tegn på alvorlig kronisk hjertesvikt - i dette tilfellet er det på grunn av hypertensjon, ikke bare i portvenesystemet, men også i den systemiske sirkulasjon som en helhet.

Det er også en medfødt form av denne sykdommen - årsakene til forekomsten er ukjente.

patogenesen

Trykket i portalvenen til en sunn person varierer mellom 5-14 cm vann. Spiserøret i spiserøret utvikler seg i tilfelle en jevn økning i trykket 2-4 ganger høyere enn normalt. Trykk 24-27 cm vann. Art. regnes som kritisk - med disse tallene er det en reell trussel om spredning av spiserøret.

Når trykket i portvenen blodstrømmen sterkt hindret fra esophageal varicer, de opplever en økt belastning, for derved å deformere - forlenget, utvidet, ta form av ytre, deres vegger danner meshochkoobraznye fremspring, eller åreknuter.
Med den første patologien i leveren er de berørte årene lokalisert i den øvre eller fjerne delen av spiserøret, i tilfelle av den første kardiovaskulære patologi - over hele orgelet. Når det gjelder hjertesvikt, er det 2-3 ganger mindre enn i tilfelle leversykdommer.

Komplikasjon av åreknuter bløder fra dem, noe som oppstår ved plutselige trykkfall i portalveinsystemet. Størrelsen på trykket i dette tilfellet er ikke viktig, det er omfanget av svingninger i trykktalene som spiller rollen. Vanligvis oppstår blødning under trening, etter overmåling, i en drøm. Det er viktig å forstå at forekomsten av blødning og deres grad av alvorlighet forbundet ikke med kaliber (diameter) av påvirkede blodårer, og avhenger av tilstanden av den vaskulære vegg (grad av permeabilitet), blodpropp, og andre faktorer. Ofte fører blødning fra spiserøret i spiserøret til døden.

Kliniske tegn på spiserør i spiserøret

Hos menn, denne patologien er diagnostisert 2 ganger oftere enn hos kvinner, gjennomsnittlig alder av debut av sykdommen er 50 år.
I de fleste tilfeller er spiserør i spiserøret i lang tid asymptomatisk, eller symptomene er maskert av tegn på den underliggende sykdommen. Pasienter som hadde diagnostisert spiserør i spiserøret, for en stund bemerket:

 • halsbrann;
 • raping;
 • svelging lidelser;
 • alvorlighetsgrad, ubehag, smerte av varierende intensitet bak brystbenet.

Ovennevnte symptomer er vanligvis forårsaket av betennelse i slimhinnen i spiserøret, eller peptisk esophagitt, ofte medfølgende åreknuter.

Ofte er sykdommen asymptomatisk til blødningen fra de berørte årene utvikler seg. Det kan være enten ubetydelig eller massiv, rikelig, som representerer en fare for pasientens liv.

Akutt blødning er manifestert av tilstedeværelsen av blod i venene i spytt, oppkast lyse rødt blod, oppkast "kaffegrut", en svart løs avføring (det kalles "melena"). I tilfellet med å utvikle kronisk blodtap, jernmangelanemi, symptomer som er generell svakhet, hjertebank, kortpustethet, svakhet, "meningsløs" slanking.

diagnostikk

I formuleringen av diagnosen av åreknuter spiller en rolle:

 • klager fra pasienten
 • Anamnese av sykdommen og livet (hvor lenge siden oppsto klager, hvordan sykdommen, tidligere overførte sykdommer, spesielt hepatitt, cirrhose, tumorer) fant sted;
 • objektiv vurdering av pasientens status (hvithet eller gulhet i huden, tilstedeværelsen av hud blødninger eller edderkopp årer, øke magen som en helhet, lever og milt i særdeleshet, nærvær av åreknuter på den fremre abdominalvegg, opphovning av ekstremitetene og kroppen, og andre symptomer);
 • laboratorieprøver (fullstendig blodtelling (leukopeni, trombocytopeni), blodkjemien (økte nivåer av bilirubin, leverenzymer, kolesterol, redusert proteininnhold), bestemmelse av parametere av blodkoagulasjonssystemet for blødning også nødvendig å bestemme blodtypen, Rh-faktor og utføre kryssprøve for kompatibilitet for 6 doser ermasse);
 • instrumental metoder (esophagogastroduodenoscopy - EFGDS), ultralyd av bukhuleorganene, radiopaque undersøkelse av spiserøret).

behandling

Pasienten bør forstå at hvis resultatet av hans underliggende sykdom er spiserør i spiserøret, har han ingen sjanse til å komme seg fra denne sykdommen. Formålet med behandlingen i dette tilfellet er å forebygge en livstruende tilstand - blødning fra de berørte årene.

Vi bringer oppmerksomheten til de grunnleggende prinsippene for behandling av spiserørbladene.

 1. Behandling av sykdommen, mot hvilken utviklede åreknuter (hepatitt, cirrhosis, angina, etc.).
 2. Livsstil (du må utelukke fysisk aktivitet, ikke overarbeid, observere personlige hygieneregler).
 3. Ernæringsmessige diett (streng overholdelse av dietten anbefales for pasientens underliggende sykdom).
 4. medisinering:
  • narkotika som reduserer surhet i magen - antacida;
  • strikkepreparater;
  • vitaminer.
 5. I tilfelle av blødning - blodoverføring, plasma, pakkede røde celler, krystalloide og kolloide oppløsninger, vasokonstriktorer, hemostatika preparater, innføring av sonden i spiserøret for komprimering av venøs blødning, elektrokoagulering skadet kar, som gjelder det skadede området en spesiell klebefilmen eller trombin.
 6. Kirurgisk behandling i tilfelle blødning involverer radikal (overlay portocaval eller splenorenal anastomoser Å fjerne milten eller dets konservering), og smertestillende middel (ligering av miltpulsåren skjæringspunktet ligament uparet og portalblodårer, snøring spiserør, fjerning av fartøy (devascularization) av den berørte del av spiserøret og andre operasjoner) metoder. Dødelighet i kirurgisk behandling av blødning fra esophageal varicer er 3 ganger lavere enn med konservative.

outlook

Dessverre er spiserør i spiserøret uhelbredelig. I tilfelle av rettidig diagnose vil imidlertid tilstrekkelig vedlikeholdsbehandling forbedre pasientens livskvalitet betydelig og bidra til å forhindre en formidabel tilstand - blødning.

Dødelighet i den allerede eksisterende blødningen fra spiserøret i spiserøret er mer enn 50% og avhenger av alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen og tilstanden til organismen som helhet. I mer enn halvparten av pasientene som overlevde blødningen, diagnostiseres et tilbakefall innen 1-2 år. Langsiktig overlevelse etter blødning er nesten umulig på grunn av alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen.

Til hvilken lege å søke

Når du bløder fra esophagusårene, må du ringe en ambulanse som tar pasienten til et kirurgisk sykehus. Etter å ha stoppet blødning, bør pasienten observeres og behandles av en gastroenterolog eller hepatolog. I tilfelle leverskader er forbundet med alvorlig hjertesvikt ("hjertecirrhose"), er det nødvendig å konsultere en kardiolog.

Esophageal varices: årsaker og behandling, mulig blødning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er spiserør i spiserøret, hva som forårsaker kan føre til utseendet av denne patologien. Også beskrevet er det kliniske bildet, diagnosen og behandlingen av spiserøret i spiserøret.

Spiserør i spiserøret (forkortet som HSVP) er en patologisk økning i diameteren av venøse kar som er plassert i esophagusens nedre del. Oftest er denne patologen forårsaket av hypertensjon i portalen (forkortet PG) - økt trykk i portalvenen (v. Portae), som strømmer inn i leveren og samler blod fra hele tarmen.

I sammenligning med andre typer åreknuter, har VRVP helt forskjellige årsaker, symptomer og behandling. Forener disse forskjellige patologiske forholdene bare tilstedeværelsen av forstørrede årer.

Tilstedeværelsen av HSVP er bare ett av symptomene på alvorlige sykdommer som fører til hypertensjon i portalen. Utseendet er forårsaket oftere ved levercirrhose - en farlig og nesten irreversibel sykdom. Vanligvis gjennomført behandling gir bare litt for å lette pasientens tilstand, men kan ikke helbrede den helt.

Problemet med HSVP er engasjert i hepatologer, gastroenterologer, kirurger.

Årsaker til spiserørskift

Årene i den nedre delen av spiserøret strømmer inn i systemet v. portae. Når det gjelder drivstoff, som er praktisk talt den eneste umiddelbare årsaken til HSVP, øker trykket i dem.

System av overlegne og dårligere vena cava

Årene i den nedre delen av spiserøret knytter seg til fartøyene i den midterste tredjedel av spiserøret, som drenerer inn i den øvre hulveien. Siden trykket i v. portae er mye høyere enn i venøs fartøy i den midterste delen av spiserøret, det er blodutløp fra det til systemet av overlegne vena cava gjennom disse kryssene (anastomoser). Spiserør i spiserøret og er disse forstørrede anastomosene.

VRVP er ikke en uavhengig sykdom. Utviklingen av denne patologien er forårsaket av sykdommer som fører til utseende av PG. Noen av dem er oppført i tabellen:

Medfødt innsnevring av portalvenen

Intensifisert blodstrøm i portalvenen på grunn av tilstedeværelsen av en fistel

Økt blodgass i miltvenen

Akutt hepatitt (spesielt alkohol)

Medfødt fibrose i leveren

Høyre sidelengs hjertesvikt

Bare sporadisk kan esophageal varices utvikle seg uten PG - for eksempel med trombose av miltåven.

karakteristiske symptomer

Hos HSVR før utvikling av blødning forårsaker det ikke noen symptomer.

Siden denne patologien hovedsakelig er en av komplikasjonene av portal hypertensjon, kan man mistenke deres tilstedeværelse dersom pasienter har levercirrhose symptomer, som inkluderer:

 • Nedsatt appetitt.
 • Kvalme og oppkast.
 • Guling av sclera, slimhinner og hud.
 • Vektreduksjon.
 • Smerter eller ubehag i høyre øvre kvadrant.
 • Kløe kløe.
 • Ascites (opphopning av væske i magen).
 • Økt blødning.
 • Seksuell dysfunksjon.
 • Symptomer på encefalopati, som inkluderer søvnforstyrrelser, nedsatt intelligens, minnefunksjon, unormal oppførsel. Disse symptomene kan være så uttalt at pasienten ikke engang kan tjene seg selv og lede en sosialt akseptabel livsstil.
På grunn av hypertensjon i systemet med den dårligere vena cava i alvorlige tilfeller, oppstår ascites og et symptom på hodebenshodet (fremre vener i den fremre bukveggen). Vist med piler

Mulige komplikasjoner

Nesten den eneste komplikasjonen til HSVP bløder, som medfører umiddelbar fare for pasientens liv og forringer hans funksjonelle evner. Tegn på forekomsten inkluderer:

 • Sort avføring (melena) eller tilstedeværelse av blod i avføring.
 • Oppkast av blod.
 • Rask og støyende puste.
 • Svimmelhet.
 • Accelerert hjerterytme (takykardi).
 • Fallende blodtrykk.
 • Blek hud.
 • Generell svakhet.
 • Forverring av bevissthet, agitasjon.
 • Redusere mengden urin.

Selv om spiserør i spiserøret utvikler seg hos mange mennesker med alvorlig leverskade, observeres ikke blødning i alle. Faktorer som øker risikoen:

 1. Høytrykk i v. portae. Risikoen for blødning øker med økende drivhusgass.
 2. Store størrelser av åreknuter. Jo flere noder, jo høyere er risikoen for komplikasjoner.
 3. Røde flekker på åreknuter. Når du utfører endoskopi, har noen noder røde flekker. Deres tilstedeværelse indikerer høy risiko for blødning.
 4. Alvorlig leverskade. Jo tyngre leversykdommen, jo mer sannsynlig er det å bløde fra VRF.
 5. Fortsatt misbruk av alkoholholdige drikker. Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten fortsetter å drikke alkohol, spesielt hvis sykdommen skyldes ham.

diagnostikk

Hvis en person har levercirrhose, bør legen regelmessig undersøke forekomsten av HSVP. Hovedeksamenene, som tillater å avsløre denne patologien:

 • Esophagogastroduodenoscopy (EFGDS) er den vanligste måten å diagnostisere spiserør i spiserøret. Under denne endoskopiske undersøkelsen av den øvre delen av fordøyelseskanalen, veileder legen pasienten gjennom munnen med et tynt og fleksibelt rør med belysning (endoskop) og studerer strukturen i spiserøret, magen og tolvfingertarmen. Hvis legen ikke oppdager esophageal varices i pasienten med levercirrhose, anbefaler han vanligvis en gjentakende ECGDS om tre år. Hvis varicose nodules er funnet, bør endoskopi gjøres en gang om 1 eller 2 år. Tidspunktet for re-undersøkelsen avhenger av utseende av åreknuter, årsaken til PG og den generelle helsen til pasienten. Endoskopisk behandling av blødning fra ESA kan også utføres under EGFDS.
 • Kapsular endoskopi - under denne undersøkelsen svelger pasienten en liten kapsel som inneholder et lite videokamera som tar bilder av spiserøret og andre deler av mage-tarmkanalen. Da blir disse bildene sett av legen, og avslører forekomsten av patologi. Denne metoden kan være et alternativ for de som ikke kan passere EFGDS, men det brukes svært sjelden på grunn av høye kostnader og utilgjengelighet.
 • Visualiseringsundersøkelser. Beregnet tomografi i bukhulen og dopplerografi av portalen og miltårene kan bekrefte tilstedeværelsen av HSVP.

Nesten alle pasienter med VRT får følgende laboratorieundersøkelse:

 • Bestemmelse av nivået av hemoglobin, erytrocytter, blodplater og leukocytter.
 • Koagulogram (analyse av blodkoagulasjon).
 • Biokjemisk analyse, inkludert tester på tilstanden av nyrene (urea, kreatinin) og lever (aminotransferase).
 • Blodtype.
 • Radiografi av brysthulen.
 • Analyse av ascitesvæske.

Avhengig av antatt årsak til PG, kan andre undersøkelsesmetoder være nødvendig.

Metoder for behandling

Hovedmålet med behandling av ART er å forhindre blødning, noe som kan være livstruende. Når blødning oppstår, er all innsats rettet mot å stoppe det.

Forebygging av blødning

Behandling rettet mot å redusere trykket i v. portae, kan redusere risikoen for blødning fra HSVP. Det kan inneholde følgende metoder:

 1. Avslag fra bruk av alkoholholdige drikkevarer. Dette er en av de viktigste metodene for å forhindre blødning fra VRF. Alkohol kan forverre levercirrhose, øke sjansen for blødning og øke risikoen for dødelighet betydelig.
 2. Vektreduksjon. Mange mennesker med cirrhosis har fet leverdystrofi på grunn av fedme. Fedme kan være både en uavhengig årsak til leverskade og en medvirkende faktor i utviklingen. Vekttap kan bidra til å fjerne fett fra leveren og redusere ytterligere skade.
 3. Bruk av medisiner for å redusere trykket i v. portae. Reduser trykket i v. portae og beta-blokkere (propranolol, nadolol) kan redusere sjansen for blødning.
 4. VARP dressing med elastiske ringer. Hvis legen ser hos EFGDS at det er høy risiko for blødning fra HSVP, kan han anbefale at de endoskopisk ligeres (bandasje). Ved hjelp av et endoskop, bruker legen en elastisk ring på varicose node i spiserøret, som komprimerer venen og forhindrer den fra blødning. Denne minimalt invasive operasjonen har en liten risiko for å utvikle komplikasjoner, for eksempel arrdannelse i spiserøret.

Stopp blødning fra VRM

Blødning fra spiserør i spiserøret er en livstruende tilstand der det er behov for akutt medisinsk hjelp. Metoder som brukes til å stoppe blødning og eliminere blodtapseffekter:

 • Bandasje av blødninger i spiserøret ved hjelp av elastiske ringer.
 • Tamponade med en Blackmore sonde. Denne metoden brukes som et midlertidig redningsmåte for ukontrollert blødning fra HSVP. Blackmore-sonden har to sylindere. Det injiseres i magen gjennom munnen, hvoretter legen oppblåser den første (gastrisk) ballongen. Deretter blir sonden forsiktig trukket opp til den oppblåste ballongen hviler mot gastroøsofageal krysset. Legene blåser opp den andre ballongen (esophageal). De oppblåste ballongene til Blackmore-sonden trykker på spiserøret og derved stopper blødningen.
 • Legemidler som senker blodstrømmen i portalvenen. For å redusere blodstrømmen fra de indre organer til portalveinsystemet, foreskriver legene ofte stoffet Octreotide. Narkotika terapi kompletterer endoskopisk ligering av blodkar, varigheten er ca 5 dager.
 • Omdirigering av blodstrøm fra systemet v. portae. Leger kan anbefale en pasient med HSVP for å utføre en transjugulær intrahepatisk portosystemisk shunting, hvis essens er å plassere et lite rør (shunt) som forbinder v. portae og leverenve. Denne shunt reduserer trykket i v. portae og bidrar til å stoppe blødningen. En slik operasjon kan imidlertid forårsake alvorlige komplikasjoner, inkludert leverinsuffisiens og hjerneforstyrrelser, som kan oppstå fordi toksiner som normalt ryddes av leveren gjennom en shunt, kommer direkte inn i systemisk sirkulasjon. Denne metoden brukes oftest når andre metoder for å redusere trykket i v er ineffektive. portae, og også som en midlertidig måling hos mennesker som venter på levertransplantasjon.
 • Restaurering av volumet av sirkulerende blod. For å erstatte tapt blod og eliminere koagulasjonsfaktorer, gjennomgår pasienter ofte transfusjon (blodtransfusjon) av blodkomponenter.
 • Forebygging av infeksjoner. Med blødningsutviklingen øker risikoen for smittsomme komplikasjoner, slik at pasienter ofte foreskrives antibiotika.
 • Levertransplantasjon er et av alternativene for behandling av pasienter med alvorlig leverskade som utvikler gjentatte blødningsepisoder.
Blackmore sonde

outlook

Spiserør i spiserøret er en farlig komplikasjon av PG, oftest forårsaket av levercirrhose. Hovedfaren for pasientens livstid er blødning, den første episoden som fører til 30-50% av pasientens død. Hos 60-80% av pasientene etter det første blødningsfallet innen ett år oppstår det flere episoder, hvorav ca 30% av pasientene dør.

Risikoen for å utvikle tidlig fornyelse av blødning (innen 5 dager etter første episode) påvirkes også av alvorlighetsgraden av leverskade:

Esophageal ekspansjon

Spiserør i spiserøret utvikler seg på grunn av et brudd på utstrømning av blod i portalen og øvre vena cava. Det er en slik patologi i den distale spiserøret eller proksimal mage. Av naturen av utseendet kan være medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte er dessuten ikke avhengig av pasientens alder, men på den fremvoksende tilstanden og hindringer for normal blodgass i portalveinsystemet.

Varicose utvidelse av spiserøret vener er ledsaget av portal hypertensjon av forskjellig opprinnelse. Dermed allokere:

 • intrahepatisk portal blokkering av blodstrømmen;
 • ekstrahepatisk blokkering;
 • blandet form av blokade.

Spiserør i spiserøret i ung alder er ofte forårsaket av ekstrahepatisk blokkering, hos voksne - intrahepatisk.

Årsaker til spiserør i spiserøret

Årsakene til sykdommen er forårsaket av anatomisk forbindelse spiserøret med portalvenen system årer av abdominale organer, særlig milt. Når intrahepatisk form av blokkade av blodstrømmen abnormitet dekker den nedre øsofagus, årsakene til denne stagnasjon er prosesser i portalvenen til leveren som oppstår når:

 • levercirrhose;
 • trombose;
 • hepatitt;
 • tumorer;
 • angioma;
 • splenomegali;
 • peritonitt.

Ekstrahepatiske strømningsblokker forklart portal venetrombose, klemme det tumorer, lymfeknuter, cyster eller steiner i gallegangene. Åreknuter i de øvre delene kan også forekomme med ondartede goiter- eller spiserørangiomer, samt vaskulære endringer i Rundu-Osler-sykdommen.

Sjeldnere utvikler sykdommen seg med økende trykk i systemisk sirkulasjon, som er kjent i tilfelle kronisk kardiovaskulær svikt. En typisk indikasjon er at vaskulære noder i leversykdommer er 2-3 ganger større.

Det er også en medfødt form av spiserør i spiserøret, årsakene til hvilke er ikke klare.

Symptomer på spiserør i spiserøret

Med en komplisert utstrømning av blod fra esophagusårene begynner de å utvikle ekspansjon, tortuositet og forlengelse. Veggene til fartøyene blir deretter tynnet og kan sprekke, noe som fører til blødningstendens. Lumenene i venøse karene øker ikke på en balansert måte, lokale forlengelser dannes i form av noder.

Utviklingen av sykdommen kan være rask, og kan fortsette ekstremt sakte. Svært ofte en sykdom som har dukket opp i flere år, kan ikke manifestere seg på noen måte. Pasienten er bare opptatt av noen vage klager, blant dem:

 • tyngde i brystet;
 • raping;
 • halsbrann;
 • fenomener av esofagitt.

Omtrentlig alder av pasienter er ca. 50 år, menn blant pasienter er dobbelt så mange som kvinner.

komplikasjoner

Utviklingen av blødning er den mest formidable komplikasjonen av spiserør i spiserøret. Det kan passere ubemerket for pasienten, og kan utgjøre en trussel mot livet hans. Hovedtegnet er oppkast i skarlet blod. Selv ikke farlig i utseende, umettelig strømmer, men vanlig blodtap kan forårsake jernmangel anemi.

Årsaken til utviklingen av slike blødninger kan være:

 • anstreng;
 • forhøyning av blodtrykk;
 • vektløfting;
 • feberiske forhold.

Noen ganger kan slike blødninger oppstå plutselig i full helse, og med en rikelig karakter, fører til døden. Dets forløpere er en liten kile i halsen, en karakteristisk salt smak i munnen. Kort tid etter utseendet oppstår oppkast av skarlag eller blod som ligner kaffegrunder plutselig. Ibland fører blødning til implementering av fibroesofagoskopi, noe som indikerer behovet for tidlig diagnose av sykdommen.

Esophageal varices og levercirrhose

Spiserør i spiserøret kan observeres hos 70% av pasientene med levercirrhose. Dette fenomenet forklares av det faktum at cirrose i leveren fører til dannelsen av arrvæv, som forflytter sunne celler. Dette senker blodbevegelsen og forårsaker stillestående fenomener som forårsaker utviklingen av denne patologien i de nedre delene av spiserøret. Blodblodning forårsaker døden hos cirrotiske pasienter i 10-15% av tilfellene. Det alvorligste diagnostiske tegn er tidlig tilbakefall.

Av denne grunn skal pasienter med levercirrhose gjennomgå regelmessige endoskopiske undersøkelser for påvisning av åreknuter. I fravær av esophageal vener, bør hyppigheten av slike undersøkelser være en gang hvert 2 år, hvis tilgjengelig - en eller to ganger i året. Frekvensen og graden av detekterbar veneutvidelse er vanligvis proporsjonal med alvorlighetsgraden av cirrose.

Ved behandling av slike pasienter er stor betydning knyttet til forebygging av gjentatt blødning. Det er basert på bruk av rusmidler som reduserer portaltrykk, endoskopisk skleroterapi og kirurgiske teknikker. Det bør bemerkes at forebygging av tilbakefall har dårligere resultater enn forebygging av den første episoden av blødning.

diagnostikk

Følgende typer studier brukes til diagnosen:

 • laboratorietester;
 • Ultralyd av leveren;
 • esophagoscopy;
 • Røntgenstudier.

Hovedsaken her er å utføre fibroezofagoskopii, som gjør det mulig å fastslå årsaken til blødning, for å bestemme tilstanden til de venøse vegger og graden av utvidelse av blodårer, samt for å forutsi den neste aneurisme ruptur. Hvis blødningen allerede har begynt, kan årsaken være vanskelig å etablere på grunn av vanskelighetene ved å gjennomføre en effektiv esofagoskopi.

En del av den informasjon om tilstanden av spiserøret og arten av åreknuter kan oppnås på grunnlag av røntgen av spiserøret utføres med kontrast.

Siden tilstanden til åreknuter er vanligvis forbundet med alvorlig leversykdom, er det viktig å vurdere omfanget av mulig koagulopati. For å gjøre dette, utfør generelle blodprøver med bestemmelse av blodplater og protrombinindeks, samt leverprøver. I tilstedeværelse av blødning bør en blodgruppe, en Rh-faktor og en kryssprøve for kompatibiliteten av erytrocyttmassen bestemmes.

I differensial diagnose, muligheten for mange andre sykdommer, for eksempel:

 • magesår
 • kreft;
 • polypose;
 • brokk;
 • hjertesykdom;
 • hemorragisk diatese.

Behandling av spiserør i spiserøret

Behandling av spiserør i spiserøret er rettet mot å eliminere sykdommene som førte til økt trykk i portalen og hule årer, samt å eliminere trusselen om mulig blødning. Slike tiltak inkluderer også forebygging av spiserør, sparsom livsstil, bruk av medisiner - antacida, vitaminer, avføringsmidler.

Ved blødning tas følgende tiltak:

 • innføring av vasokonstrictor medisiner;
 • kompresjon av esophaguskarene ved hjelp av tamponiseringsanordninger;
 • Påføring av en spesiell sonde for cryoexposure;
 • electrocoagulation.

For å kompensere for blodtap blir pasientene transfisert, infundert med erytrocytmasse eller plasma-substituerende løsninger.

Med massiv blødning er mer alvorlig kirurgisk inngrep nødvendig, noe som muliggjør en betydelig reduksjon i dødeligheten. Det legges merke til at ved konservativ behandling er dødeligheten 3 ganger høyere i forhold til den kirurgiske. Allokere palliative og radikale kirurgiske operasjoner for å eliminere esophageal blødning.

Endoskopiske behandlinger

For tiden er det betydelig erfaring med bruk av minimalt invasive endoskopiske inngrep for å eliminere blødning fra forstørrede esophageal vener.

Endoskopisk skleroterapi ble først beskrevet i 1939. Først på 70-tallet i forrige århundre, i forbindelse med utvikling og forbedring av endoskopiske enheter, begynte intensiv innføring av metoden i praksis. I løpet av det blir sklerosanter med forskjellige virkningsmekanismer brukt. Det er 2 måter å utføre endoskopisk skleroterapi i spiserøret:

Den intravasale ruten for sklerosantadministrasjon involverer utvikling av bindevev på stedet for lokalisering av trombosede åreknuter. De siste årene har de fleste forskere nektet å gjennomføre det, siden det har et betydelig antall alvorlige komplikasjoner. Blant dem, perforering av spiserøret, nekrotisk og purulent tromboflebitt.

I paravasalmetoden, når sklerosanten injiseres i submukosalaget, oppstår arrdannelse av paravasalvev og etterfølgende kompresjon av forstørrede esophagus vener. Denne metoden anses å være mer sparsom og har færre komplikasjoner.

Bruk av ballongtamponade bidrar til å forbedre resultatene av skleroterapi.

Gode ​​resultater oppnås ved metoden for endoskopisk doping, som ble foreslått i 1985. Følgelig utføres blodstrømmen i de utvidede blodårene i esophagus ved hjelp av legeringsringer. Relapses etter slik intervensjon ble observert bare hos 17% av pasientene, som er nesten dobbelt mindre enn etter sklerosering.

Ballong tamponade

Denne metoden bidrar til å stoppe blødningen ved å klemme blødningsnoden. Det er ganske farlig og må kun utføres av en erfaren spesialist. Hovedinstrumentet er en spesiell sonde utstyrt med en ballong. Stopp blødning oppnås ved å oppblåse gastrisk ballong og strekke seg uten å skille

esophageal ballong. På grunn av dette blir en tamponade av åreknuter gjort og intensiteten av blødning fra venøs plexus reduseres. Oppblåsing av esophageal ballongen er svært sjelden, noe som forklares av risikoen for mulige komplikasjoner.

Effekten av ballong tamponade er 90%.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Følgende kirurgiske metoder brukes til å behandle denne sykdommen:

 • transgulær intrahepatisk portosystemisk shunting (TIPS);
 • bypass kirurgi;
 • devascularization.

TIPS-metoden består i å skape en intrahepatisk kunstig kanal mellom lever- og portalårene og installere en metallstent i kanalene. Takket være det er det nesten alltid mulig å stoppe blødning, inkludert de som ikke svarer på andre typer terapi. Den største ulempen ved teknikken er dens høye kompleksitet og den obligatoriske etterfølgende utviklingen av hepatisk encefalopati.

Effektiviteten av bypass-operasjonen er nær effektiviteten av TIPS med mye større traumer. Forekomsten av hepatisk encefalopati er også et alvorlig problem.

Devascularization operasjoner består av kryss i esophagus og påfølgende anvendelse av anastamose. En variant er krysset av spiserøret med splenektomi og ligering periezofagialnyh og perigastralnye årer. Slike operasjoner bidrar effektivt til å stoppe blødningen, uten å eliminere årsakene til portalhypertensjon, noe som fører til rask gjentakelse av denne patologien.

outlook

Prognosen bestemmes av alvorlighetsgraden av den underliggende leversykdommen. Generelt blir åreknuter preget av høy dødelighet, som overstiger 50%. Dødlighet er bestemt ikke av alvorlighetsgraden av blødning, men av arten av leversykdommen som førte til det.

Selv om 80% av pasientene har egne blødninger, gjenoppstår de fleste pasienter, som er preget av god funksjonell tilstand av leveren, men for pasienter med alvorlig hepatocellulær insuffisiens er det ofte dødelig.

Hos overlevende pasienter etter blødning i 75% av tilfellene innen de neste 1-2 årene, er det et tilbakefall. Reduserer risikoen for denne regelmessige medisinering og endoskopisk behandling av åreknuter.

Generelt forblir prognosen for langvarig overlevelse av pasienter med denne sykdommen lav, noe som hovedsakelig skyldes den viktigste alvorlige leversykdommen.

Spiserør i spiserøret: symptomer og behandling

Spiserør i spiserøret - de viktigste symptomene:

 • svakhet
 • Hjertebanken
 • Vekttap
 • Kortpustethet
 • raping
 • Tyngde i brystet
 • halsbrann
 • Blek hud
 • anemi
 • Forverring av generell tilstand
 • Vanskelighetsgrad ved svelging
 • Ubehag i thoraxen
 • Intern blødning

Spiserør i spiserøret manifesteres avhengig av graden av utseende av forstyrrelser i prosessen med utstrømning av blod fra spiserøret gjennom kanalene i portalen og øvre vena cava. Sykdommen rammer menn i en alder av 50 oftere. Denne sykdommen kan bli komplisert ved alvorlig blødning, som ikke er foran noen tegn.

Risikoen for tilbakefall er ganske høy, og dødeligheten blant pasienter er nesten 80%. Patologi er ikke en fullstendig herdbar sykdom. Dens utvikling kan stoppes litt ved kompleks og vanlig behandling.

etiologi

Årsakene til at en mann har utvidet vener, forskjellig. Ofte oppstår sykdommen mot en bakgrunn av hypertensjon i portalen - manifestert i form av økt trykk i portalvenen, som fremkaller utvidelsen av karossens struktur i spiserøret og magen. Som et resultat blir pasienten diagnostisert med skadede årer, som ofte slutter med brudd.

Portal hypertensjon er dannet på bakgrunn av levercirrhose. Denne prosessen utvikler seg på grunn av utseende av cicatricial skade på organet, som er dannet av misbruk av alkoholholdige drikker eller tilstedeværelse av hepatitt.

Årsakene til forekomsten av ART er i slike sykdommer:

 • forekomst av trombi;
 • leversykdom, forårsaker et brudd på blodstrømmen;
 • trykk på portåre-neoplasmer;
 • hjerte- og vaskulær insuffisiens.

Med alle disse sykdommene trenger pasienten akutt medisinsk hjelp, ellers begynner spiserøret i spiserøret å utvikle seg. I terapi for å forbedre tilstanden til blodkar, fokuserer legene på å eliminere årsaken til komplikasjoner, og påvirker så selve sykdommen.

klassifisering

Ifølge klinikerne, i henhold til sykdomsklassifisering, er den delt inn i medfødte og ervervede former. I den andre typen sykdom spiller tidlige sykdommer en viktig rolle, noe som førte til dannelsen av vener.

Medfødt patologi manifesterer seg i en arvelig faktor hos mennesker i alderen 50 år. Noen ganger diagnostiserer leger slike sykdommer hos pasienter i barndommen eller ungdomsårene.

Også, legene klassifisert graden av utvikling av sykdommen. Basert på disse dataene blir pasienten diagnostisert og foreskrevet behandling. Spredning av spiserøret i spiserøret dannes i 4 trinn:

 • 1 grad - venene er strakt 3 mm;
 • 2 grader - ekspansjonen forblir innenfor 3 mm, utseende og ujevnhet av strukturen vises;
 • 3 grader - blodåpningen minskar, og den blir en serpentin form;
 • 4 grader - markert sterk uttynding av fartøyets vegg.

symptomatologi

Strømmen av esophagus varicose utvikler seg i hver person individuelt. Noen er sykdommer, men noen er svake. Når han danner ved første tegn, kan han ikke vise seg lenge. En pasient kan lider av noen mindre symptomer. Slike manifestasjoner inkluderer:

Ofte er disse symptomene forvekslet med esophagitt, som er preget av inflammasjon i spiserøret. Denne sykdommen følger også med det progressive utseende av åreknuter.

Den mest alvorlige manifestasjonen i utviklingen av patologi er blødning fra spiserøret i spiserøret. Av denne grunn har pasienten anemi, kommunikasjon forverrer helse, det er sterk svakhet, dyspné, blek hud, vekttap.

Med utvidelsen av spiserøret i spiserøret 1 grad har pasienten ikke noen karakteristiske tegn. Gjenkjenne sykdommen mulig med en intern undersøkelse av mage-tarmkanalen. Ved 2 grader ser ikke pasienten noen signifikante avvik fra den normale tilstanden til helse. Sykdommen bestemmes ved hjelp av en kontrast-røntgen, som viser fuzzy konturer og formfeil.

Når du danner den tredje graden av patologi, oppstår symptomene ovenfor i pasienten. Det er en sterk følelse av ubehag, og når du undersøker spiserøret, vil legen oppdage en patologisk prosess med dannelsen av komplikasjoner.

På 4 stadier har pasienten alvorlig blødning. Alle symptomer blir forverret. Deres manifestasjon blir veldig intens.

diagnostikk

Siden sykdommen er vanskelig å oppdage i begynnelsen, anbefaler leger at alle potensielle pasienter skal gjennomgå en regelmessig undersøkelse. Spesielt må du overvåke helsen din for cirrhose, fordi dette er en av årsakene til utseendet på patologi.

Ved diagnostisering av en sykdom undersøkes pasienten for leveren, der det er mulig å oppdage en reduksjon i hemoglobinnivået på grunn av blødning. Ultralyd og tomografi bidrar til å bestemme årsaken til sykdommen, noe som førte til skader på spiserøret. På grunn av røntgen med kontrastmateriale, er det mulig å oppdage en reduksjon i lumen og deformasjon av organets vegger.

Den mest informative metoden for å diagnostisere esophageal varices er esophagogastroduodenoscopy. Med fullstendig visualisering av orgelet gjennom endoskopet, er det mulig å avgjøre hvilke endringer som allerede har skjedd, og hvor alvorlige komplikasjoner har utviklet seg. Det er FEGDS som gjør at legen kan etablere en nøyaktig diagnose og graden av venetilvridning.

behandling

Behandling av spiserør i spiserøret avhenger direkte av tidspunktet for deteksjon av sykdommen. Hvis legen ble diagnostisert med patologi i blødningsfasen, bør alle tiltakene tas for å stoppe det. Etter å ha utført nødtiltak, kan pasienten foreskrives konservativ behandling. Eliminere sykdommen i første og andre grad eller støtte livet i tredje og siste faser trenger komplekse tiltak:

 • diettoverholdelse
 • sclerotherapy;
 • legemiddelbehandling i henhold til sykdomsstadiet;
 • transplantasjon renal shunt.

Når blødning oppstår, tildeles pasienten hemostatisk terapi, som innebærer å hindre blodstrømmen fra den forstørrede venen. Denne behandlingen inkluderer kalsium og vitamin K. For å stoppe komplikasjoner i form av blødning fra venene, er Blackmore-proben satt inn. Terapi på denne måten er basert på innføring av en spesiell ballong, som blåses opp, lukker hullet og klemmer de blødende fartøyene.

outlook

Ifølge statistikk fra spiserør i spiserøret en ganske høy andel av dødsfall. Minst 50% av pasientene dør av sykdommen. Det dødelige utfallet avhenger av scenen av patologi, tilstedeværelsen av blødning, så vel som tilstanden til andre organer.

I overlevende pasienter med blødning fra skadede årer i de to første årene av livet, oppstår det tilbakefall av komplikasjoner i 50-70% av tilfellene. Hvis du hele tiden holder seg til legenes anbefalinger, kan denne risikoen reduseres noe og forlenge pasientens levetid.

forebygging

Hvis en person allerede har diagnostisert spiserør i spiserøret, bør han følge slike forebyggende tiltak for ikke å provosere utseendet på komplikasjoner:

 • Ikke spill sport for mye;
 • observere en diett
 • å bruke de foreskrevne legemidlene.

Og for å forhindre utviklingen av sykdommen, anbefaler leger å behandle patologier i lever, hjerte, mage i tide.

Hvis du tror at du har det Spiserør i spiserøret og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan du hjelpe leger: gastroenterolog, hepatolog, terapeut.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Duodenitt er en patologisk prosess som påvirker tolvfingertarmen og forårsaker den inflammatoriske prosessen i sin slimhinne. For sykdommer i den akutte fasen er symptomene på akutt betennelse karakteristisk. De forsvinner etter effektiv terapi og gir ingen spor på slimhinnen. Kronisk duodenitt er en sykdom ledsaget av tilbakefall. I slimhinnet til det berørte organet dannes foci av den inflammatoriske prosessen og derved endrer strukturen. Kronisk duodenitt diagnostiseres oftere hos menn.

Sykdom, som er preget av fremveksten av akutt, kronisk og tilbakevendende betennelse i pleura, kalles tuberkuløs pleurisy. Denne sykdommen har en særstilling til manifestasjon gjennom infeksjon av kroppen med virus av tuberkulose. Ofte oppstår pleurisy hvis en person har en tendens til tuberkulose i lungene.

Akutt leukemi er en farlig form for kreft som rammer lymfocytter som akkumuleres, først og fremst i beinmarg og sirkulasjonssystemet. Denne sykdommen er vanskelig å kurere, fører ofte til døden, berging i mange tilfeller kan bare være en benmargstransplantasjon. Heldigvis er sykdommen ganske sjelden, ikke mer enn 35 tilfeller av infeksjon per 1 million av befolkningen registreres hvert år. Hvem blir ofte utsatt for en så ubehagelig diagnose av barn eller voksne?

Lymfom er ikke en spesifikk sykdom. Dette er en hel gruppe hematologiske plager som alvorlig påvirker lymfatisk vev. Siden denne typen vev ligger nesten i hele menneskekroppen, kan den ondartede patologien dannes i noe område. Mulig skade på jevne indre organer.

Hemotorax er en patologisk tilstand preget av akkumulering av blod i pleurregionen. I normal tilstand inneholder den bare en liten mengde serøs væske. På grunn av påfylling av pleurhulen med blod, blir lungene squashed, og luftrøret, tymuskjertelen og aortabuen blir forskjøvet i motsatt retning.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret - patologi av esophageal vener, preget av deres tortuosity og saccular ekspansjon på grunn av dannelsen av phleboectases. Årsaken til denne sykdommen kan virke som skade på leveren, hjertet og andre organer. Ofte manifesterer esophageal varices seg ikke før forekomsten av den mest formidable komplikasjonsblødningen. Den viktigste metoden for diagnose av varicose - EGDS, i prosessen som er produsert terapeutisk hemostase. Behandlingen inkluderer også konservative tiltak: terapi av den underliggende sykdommen, medisinsk stopp av blødning. Hvis de terapeutiske tiltakene er ineffektive, utføres en shuntoperasjon.

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret (spiserørens spiserør) - patogen i det venøse systemet, som utvikler seg som et resultat av økt trykk i portalen eller hulveinsystemet. Esophagos fartøy er nært forbundet med det venøse systemet i bukorganene og først og fremst med portalveinsystemet. Økt trykk i portalvenen fører til brudd på utstrømning og stagnasjon av blod i spiserøret, som fremkaller utviklingen av åreknuter. I de senere år har hyppigheten av portalhypertensjon økt betydelig, noe som er forbundet med den utbredte forekomsten av viral hepatitt, andre leversykdommer, alkoholisme. Faren for denne patologien er at omtrent halvparten av pasientene dør allerede med den første blødningen. Risikoen for gjentatte blødninger er svært høy, og dødelighetsgraden når 80%. Sykdommen er uhelbredelig, det er bare mulig å øke levetiden bare ved regelmessig undersøkelse og gjennomføre tiltak for å forhindre blødning. Når de første tegnene på sykdommen opptrer, er den etterfølgende overlevelse vanligvis ikke mer enn noen få år.

Årsaker til BPV i spiserøret

Årsakene til esophageal varices er ofte forbundet med økt trykk i portalveinsystemet, mye mindre ofte utvikles phleboectasies mot en bakgrunn av systemisk hypertensjon (hypertensjon) eller medfødt patologi. Oftast øker trykket i v.portae med skrumplever eller annen alvorlig hepatisk patologi, lever- eller bukspyttkjerteltumorer som klemmer portveven, portaltrombose eller utviklingsavvik. I dette tilfellet blir blodet utladet fra portalveinsystemet gjennom collaterals gjennom magekarene i esophageal vener, noe som resulterer i at trykket i dem økes betydelig. Siden esophageal vener er plassert i løs fiber, og deres vegger er svært tynne, når de er overbelastet med blodvolum, blir de strukket for å danne åreknuter. Når leveren er berørt, er varicose nodules oftest plassert i nedre esophagus og ved inngangen til magen, mens det i systemisk hypertensjon er nodene mindre og vanligvis plassert langs hele lengden på orgel. Også åreknuter kan dannes når øvre vena cava komprimeres, med alvorlig skjoldbruskkjertel, Chiari syndrom. Mennene er mer utsatt for BPV etter 50 år.

Symptomer på spiserøret

Det første symptomet av sykdommen bløder fra esophageal phleboectasis. Noen ganger kan pasienter oppleve en følelse av trykk og alvorlighetsgrad bak brystbenet noen dager før utbruddet av hemorragiske komplikasjoner. Noen ganger blødning er foran esofagitt - på grunn av nærhet av vaskemuren blir slimhinnen løs, lett skadet av fast mat, inflames. Dermed kan pasienten bli forstyrret av en brennende følelse, en halsbrann og en erctation sur, vanskeligheter med å svelge tett mat.

Normalt trykk i esophageal vener vanligvis ikke overstiger 15 mm Hg, med varicose det kan øke betydelig. Oppnå et nivå på 25 mm Hg. er kritisk. I dette tilfellet er betydningen ikke så mye trykkfigur som de utprøvde fluktuasjonene i denne indeksen. Blødning kan være mindre, men i ca 60% av pasientene er det massiv, noe som fører til en betydelig forverring av tilstanden eller døden. Ofte forekommer hemorragiske manifestasjoner mot bakgrunnen av trykkfluktuasjoner - etter fysisk anstrengelse, overspising, ofte i en drøm. Konstant mindre blødning kan ikke vise signifikante symptomer, men føre til utmattelse og jernmangel anemi. Slike blødninger ledsages av oppkast med blodårer, kvalme, svakhet, melena (svart avføring på grunn av forurensning av koagulert blod), vekttap. Hvis blødningen er massiv, har pasienten rikelig blodig oppkast, alvorlig svakhet, nedsatt bevissthet, svette og blodtrykk reduseres samtidig med økt hjertefrekvens.

Diagnose av spiserøret i spiserøret

Undersøkelse av leversykdom kan oppdage en reduksjon av hemoglobinnivået mot blødning. Ultralyd i bukhuleorganene, leverenes MR hjelper til med å identifisere bakgrunnssykdommen, noe som førte til dannelsen av spiserør i spiserøret. Radiografi av spiserøret med innføring av et kontrastmiddel gjør det mulig å bestemme dens innsnevring og deformering av veggene, forårsaket av fremspring av varicose nodules inn i lumen i spiserøret.

Det mest informative metode for å diagnostisere esophageal varicer er esophagogastroduodenoscopy - når det betraktes gjennom endoskopet kroppslumen synlige blåaktig nodulær fremspring årer. Ved inspeksjon på bakgrunn av gjennombruddsblødninger identifisere kilden er vanskelig. Endoskopi lar deg sette riktig diagnose, for å fastslå graden av åreknuter og risikoen for brudd fleboektaza, gjennomføre terapeutiske tiltak. Man må huske, og at blødning på bakgrunn av spiserøret fleboektazii kan utvikle seg fra andre GI (for eksempel gastrointestinal blødning) og på grunn av andre årsaker: gastrointestinale svulster, magesår, patologien av blodkoagulasjonen (trombocytopeni, von Willebrands sykdom, hemofili-, trombocytopenisk purpura), Mallory-Weiss-syndrom, og andre.

Behandling av BPV i spiserøret

Avhengig av symptomene på sykdommen, kan pasienten være under tilsyn i avdelingen for gastroenterologi eller kirurgi. Oppgaven til gastroenterologen er å behandle den underliggende sykdommen og forhindre utvikling av blødning. For dette mottar pasienten hemostatiske stoffer, antacida, vitaminer. Det er obligatorisk å forhindre esophageal reflux. Anbefal streng overholdelse av riktig kosthold, hvile og mosjon.

Med blødningsutvikling utføres hemostatisk terapi - foreskrive kalsiumpreparater, vitamin K, ferskt frosset plasma. De gjør akutt esofagoskopi for å etablere kilden til blødning og endoskopisk klipping av blødningsvenen, påføring av limfilm og trombin, elektrokoagulering av karet. For å stoppe blødning påfør injeksjonen av Blackmore sonden - den har spesielle sylindere som når de er oppblåst, dekker spiserørets lumen og klemmer fartøyene. Selv etter disse manipulasjonene i 40-60% tilfeller oppnås imidlertid ikke en positiv effekt.

Etter hemostase og stabiliserings brukte kirurgiske behandlinger - deres effektivitet er mye høyere enn for konservative teknikker. Vanligvis operasjonen er å pålegge shunter mellom systemisk og portal vene blodstrøm, på grunn som trykket reduseres og sjansen for blødninger blir minimum i portvenen. Den sikreste og mest populære metoden er et endovaskulært transplantat blandemetode transyugulyarny (adgang via jugularvenen), og også pålegge portocaval splenorenal anastomoser praksis splenektomi, ligering uparet og portalvenen, miltarterien og sammensying eller fjerning av spiserøret.

Prognose og forebygging av spiserørets BPV

Prognosen for sykdommen er ugunstig - esophageal varicose er uhelbredelig, når denne sykdommen oppstår, bør alle tiltak tas for å forhindre progresjon av patologi og dødelig blødning. Selv den første forekomsten av blødning belaster prognosen betydelig, noe som reduserer forventet levetid til 3-5 år.

Den eneste metoden for å forhindre esophageal vener er å forebygge og rettidig behandling av sykdommer som provoserer denne patologien. Hvis det er en historie med leversykdom som kan føre til skrumplever og økt trykk i portalvenen, bør pasienten jevnlig gjennomgå en gastroenterolog undersøkelse for å oppdage esophageal fartøyene i tide.

Ved dannelse av åreknuter bør en streng diett følges: maten skal dampes eller tilberedes, det er tilrådelig å tørke maten og ikke spise tette matvarer i form av store biter. Ikke bruk måltider for kaldt eller varmt, grov og hard mat for å hindre traumer i esophageal mucosa. For å forhindre tilbakestrømning av innholdet i magen i spiserøret, heves hodens hode under søvnen. For å unngå blødning anbefales det å utelukke tung fysisk aktivitet og løftevekter.

Les Mer Om Fartøyene