Årsakene til eksfolierende aneurisme av abdominal aorta

En av de livstruende vaskulære komplikasjonene som er forbundet med stratifiseringen av veggen av hovedkaretærstammen i kroppen, er eksfolierende aorta-aneurisme. Symptomer på akutt aortepatologi er lyse og sterke, men ikke alltid mulig å ha tid til å gi effektiv hjelp. Prognostikalt meget viktig tid til å detektere dette problemet, fordi risikoen for ruptur av karveggen økes sterkt, og sjansene for overlevelse er sterkt redusert når sen påvisning av akutt bunt. Det optimale behandlingsalternativet er en nødoperasjon utført på thorax eller abdominal aorta. I noen tilfeller er en midlertidig konservativ taktikk mulig: Etter stabilisering av tilstanden vil legen utføre en planlagt operasjon.

Hvorfor vaskulærmuren skiller seg

Faktisk er bunten en lokal og delvis brudd på aorta-veggen. Blod strømmer inn under trykk inn i den nylig dannede interwalled gapet, noe som skaper en ytterligere parallell strømningskanal, og tynnet og knuste vaskulær vegg kan briste når som helst og forårsake massiv blødning. Denne ekstremt ubehagelige og farlige situasjonen oppstår mot bakgrunnen av følgende årsaker:

 • arvelige og medfødte degenerative forandringer, manifestert av svakhet og nedsatt elastisitet av aorta lagene;
 • forekomsten av cystiske hulrom i interstitialrommet på grunn av betennelse og nekrose;
 • Aterosklerotisk lesjon av aortas vaskulære vegg;
 • høyt blodtrykk uten konstant korreksjon;
 • alvorlige og langvarige hormonelle endringer som påvirker karene;
 • kirurgi på aorta i fortiden.
Uansett årsak, kan bunken forekomme i hvilken som helst del av hovedkaretanken. Imidlertid er det mer farlig dersom den dissekerende aorta-aneurisme forekommer i thoraxdelen: med akutt disseksjon har halvparten et ugunstig utfall. Med separasjonen av bukdelen med fullstendig ruptur av aortaväggen, er sjansen til å overleve mye høyere.

Hva er alternativene for stratifisering

Fra livsfarlig synspunkt er partiell aorta-brudd delt inn i følgende perioder:

 • akutt, varig 48 timer fra separasjonstidspunktet;
 • subakut, når eksfoliering av vaskemuren skjer innen 2-4 uker;
 • kronisk, hvor problemet med aorta fortsetter i flere måneder.

Dessverre er det allerede umulig å hjelpe de fleste syke mennesker (45%) i den akutte perioden. Derfor er det ekstremt viktig å begynne behandling av en aneurysm lenge før risikoen for delaminering av aorta vaskulær veggen.

Avhengig av den typiske lokaliseringen av stratifikasjonen i thoracic og abdominal aorta, er følgende varianter preget:

I brystkassen

 • 1 type (2 cm fra aorta ring);
 • 2 type (umiddelbart etter avgang fra aorta til venstre subklaver arterien).

Delaminering brystparti kan strekke seg opp eller ned den oppadstigende bue til magepartiet, noe som skaper aneurismell sekk-ekspanderende vaskulær vegg, noe som i betydelig grad forverrer sykdommen og skaper forutsetninger for en plutselig og voldsom blødning. Hver type er delt inn i flere varianter, avhengig av spredning av den patologiske prosessen og tilstedeværelsen av typiske symptomer.

I magen

 • over tilbaketrekningen av nyrearteriene (suprarenal);
 • under nyrearteriene (infrarenal).

Tegn på akutt brudd

Den dissekerende aorta aneurisme manifesteres av en rekke symptomer som ikke kan overses. I tilfelle akutte symptomer, bør akutt hjelp raskt gis med behandling i avdeling for kardiovaskulær kirurgi. Selv om undersøkelsen viser seg at dette ikke er en bunt av aneurisme, og hjerteinfarkt, vil raskt innsettende behandling være en stor sjanse til å redde liv og helse.

I tillegg til å evaluere klager og kliniske symptomer, bør følgende typer undersøkelser foretas raskt:

 • EKG for utelukkelse av hjerteinfarkt;
 • ultralydsskanning med dopplerometri;
 • Røntgenfotografier.

Hvis situasjonen tillater det, er det optimalt å utføre aortografi med kontrast. Ved hjelp av denne teknikken er det mulig å nøye oppdage buntens plassering og velge riktig behandlingstaktikk.

Hvilke typer behandlinger er effektive?

Kirurgisk behandling

I den akutte perioden er det eneste optimale alternativet for behandling en nødoperasjon. En obligatorisk tilstand for å utføre kirurgisk inngrep er tilstedeværelsen av et apparat for kunstig sirkulasjon. Avhengig av lokalisering og alvorlighetsgrad av partiell aorta-brudd, kan det medisinske operasjonsteamet utføre følgende typer operasjoner:

 • reseksjon av del av aorta med vegg suturering;
 • fjerning av aorta med proteser;
 • bypass kirurgi.

Indikasjoner for kirurgisk behandling er følgende forhold:

 • akkumulering av blod i hjerteposen eller i lungene, noe som forårsaker hjertesykdommer;
 • manifestasjoner av forverring fra eksfolierende del av aorta med en reell risiko for aneurysmbrudd;
 • manifestasjoner av aorta insuffisiens, som utgjør en trussel mot livet;
 • dannelse av saccular stor aneurisme;
 • akutt trombose av noen vaskulære grener eller tromboembolisme av store kar
 • manglende evne til å senke blodtrykket og ineffektiviteten av konservativ behandling.

Du kan ikke utføre en nødoperasjon i følgende tilfeller:

 • alvorlig hjertesvikt
 • akutt lever- og nyreinsuffisiens
 • generelt uttalt svekkelse av kroppen mot bakgrunnen av alder og samtidige sykdommer.

I hvert tilfelle må legen velge det optimale behandlingsalternativet, idet man tar hensyn til risikoen for pasientens liv fra kirurgisk inngrep og aneurysmisk disseksjon.

Medisineringsterapi

Hvis det ikke er noen reell risiko for livet, eller hvis det er kontraindikasjoner for operasjonen, vil legen velge en konservativ behandlingstaktikk. Med hjelp av medisiner kan en sykt person overføres til en subakutt eller kronisk periode for senere å utføre operasjonen på en planlagt måte. Alle medisinske tiltak skal utføres under intensiv pleie med konstant overvåkingskontroll. De viktigste konservative behandlingsmetoder inkluderer:

 • senke blodtrykket;
 • redusert risiko for trombose og tromboembolisme;
 • effektiv anestesi;
 • restaurering av blodstrømmen i vitale organer;
 • Sikre normal funksjon av urinsystemet.

Selv om det ikke har vært noen operasjon, bør overvåking av pasienten med en problematisk aorta tilstand fortsette i lang tid. Det er nødvendig å konstant overvåke blodtrykk og puls, gjennomgå regelmessig undersøkelse (EKG, ultralyd) og bruk medisiner foreskrevet av en lege.

For å forhindre forverring av tilstanden og forhindre nye episoder av aorta-disseksjon, bør følgende råds råd følges:

 • ikke røyk
 • engasjere seg i treningsterapi;
 • å nekte høyt kalori mat, for ikke å skape tilstander for fedme;
 • Bruk medisiner og tradisjonell medisin for å bekjempe aterosklerose.

En akutt tilstand forbundet med delaminering og risiko for fullstendig ruptur av aortavegget, slutter veldig ofte dessverre. Det er tilrådelig å ikke innrømme dette: Hvis det er rettidig forebyggende undersøkelse, er det tidlig mulig å oppdage en aneurysm. Viktige negative sykdomsbetingelser er arteriell hypertensjon og aterosklerose. I kampen mot disse sykdommene må man følge og følge konsekvente anbefalinger fra legen. Med plutselig smerte i hjertet, kan en av varianter av patologi, bortsett fra hjerteinfarkt, være brudd på en aneurisme. I dette tilfellet kan bare akuttmedisinsk behandling redde en persons liv.

Dissecting aortic aneurysm

Dissecting aortic aneurysm - en patologisk tilstand hvor aortaveggen på stedet for sin aneurysmale utvidelse og tilstedeværelsen av lesjoner er stratifisert.

Den største arterien i menneskekroppen er den aorta. Det er gjennom det at blodet strømmer fra hjertet til alle vev og organer i kroppen vår. Aorta kommer fra hjertet, og gjennom hennes thoracale region strømmer blod til organene som befinner seg i denne sonen. Deretter går aorta gjennom membranen som danner abdominal delen av aorta. Under aorta er delt inn i to iliac arterier, som gir blodtilførsel til bena, underlivet, kjønnsorganene.

Aorta aneurisme Er en forstørrelse av aortavegget, en saccatype, som oppstår ved gradvis uttining av aorta-veggen. Ifølge medisinsk statistikk, i omtrent en fjerdedel av tilfellene, oppstår en aneurisme i thorakregionen. Hvis aortavegget svekkes, og et tilstrekkelig sterkt blodtrykk oppstår, utvides veggdelen til slutt ballongliknende. Hvis aorta er i normal tilstand, så er dens diameter lik to centimeter. Men hvis pasienten utvikler en aneurysm i aorta, utvides diameteren til den størrelsen som truer helsen og livet til personen. En aneurisme som utvikler seg i noen av aorta-seksjonene, kan bli eksfoliert og til og med briste, noe som resulterer i alvorlig indre blødning og død.

Årsaker til eksfolierende aorta-aneurisme

Den dissekerende aorta aneurisme er en spesiell form for en aneurisme som oppstår hos en person på grunn av hyppige økninger blodtrykk. Det er mulig å spre bunten over hele aorta, noe som fører til blokkering av blodstrømmen til nyrene, lemmer, hjernen og andre organer. Stratifisering er en svært farlig tilstand som truer menneskelivet.

I de fleste tilfeller utvikler denne sykdommen hos personer som allerede er 50 år. Sykdommen er oftest diagnostisert hos menn.

Hovedårsaken til utseendet til en pasient i dissekerende aorta-aneurisme er en langvarig arteriell hypertensjon. En annen faktor som provoserer aorta disseksjon er arvelig patologi av bindevev. Personer som lider av kardiovaskulære misdannelser eller har en åpen arteriovenøs kanal, er også i fare for denne sykdommen.

Aortisk skade aterosklerose Det er også en predisponerende faktor for utseendet og stratifiseringen av en aneurisme. Sykdom kan oppstå når syfilis, sjeldnere utvikler sykdommen seg når Morfan syndrom.

I mer sjeldne tilfeller oppstår prosessen med aorta-vegglagring som et resultat av innsetting av kateteret i løpet av noen diagnostiske studier eller i operasjoner på aorta og hjerte.

Mekanisme for exfolierende aorta aneurisme

Først øker pasienten blodtrykket, hvoretter det øker trykket i aorta. Trykkvirkninger på aorta-veggen, som følge av det strekker seg. Som et resultat er det indre lag av aorta skadet og blodet blir påvirket av trykk i mellomlaget. Lagene er således skilt, og mellom dem vises hematom, bestående av akkumulert blod. Hvis trykket stiger ytterligere, kan den tredje aorta-kappen bli spaltet, så et dødelig utfall er uunngåelig.

Noen ganger forekommer eksfoliering i fjern retning, i sjeldnere tilfeller i proksimal retning. Dette provoserer til slutt hemopericardium, aorta ventil avstand, koronararterie okklusjon, alvorlig aorta insuffisiens. Også på grunn av delaminering kan det oppstå et gjentatt gjennombrudd av den indre aortamembranen. Et slikt gjennombrudd skjer nedenfor fra stedet der den opprinnelige eksfoliering oppsto.

Hvordan manifesterer eksfolierende aorta aneurisme?

I medisin er det tre stadier av utvikling av dissekerende aorta-aneurisme. ved akutt stadium Sykdomsprosessen med laminering skjer over en periode på to dager, og oftest forekommer døden av en person allerede i de første få minutter eller timer etter at stratifiseringen har begynt.

varighet subakutt stadium sykdommen varer fra to til fire uker. ved kronisk stadium eksfolierende aorta aneurisme, stratifiseringsprosessen varer i flere måneder, noen ganger til og med flere år. I dette tilfellet er det en gunstig utvikling av sykdommen når det gjelder muligheten for å gi kirurgisk behandling. Tross alt, på det akutte stadium av sykdommen, har leger ikke tid til å utføre de nødvendige tiltakene for å behandle pasienten. På samme tid, etter utryddelse av akutte symptomer på sykdommen, kan en kirurgisk operasjon utføres.

Symptomer på eksfolierende aorta aneurisme

Det mest signifikante symptomet på exfoliating aorta aneurisme er en skarp manifestasjon av smerte i brystet. En person lider av en sprengende smerte, som manifesterer seg i brystet og gir tilbake til baksiden. Disse smertefulle opplevelsene er permanente i naturen og øker med tiden dersom aorta-disseksjonen fortsetter. Smerte kan også følges hovedsakelig i hjertet, for å gi til venstre arm. Arterielt trykk faller som regel plutselig, og i sjeldne tilfeller øker trykket.

Pasienten kan ikke føle puls på lemmer, og hvis det går gjennom lungene og bronkiene i løpet av aortaens brudd, er det mulig å spytte blod. Hvis blodet går inn i spiserøret, kan pasienten oppleve blodig oppkast.

Med aorta disseksjon forekommer også kortpustethet, tegn på aorta insuffisiens. Samtidig observeres ingen endringer på EKG. Hvis en røntgen utføres under utviklingen av denne tilstanden, kan en forstørrelse av aortaskyggen observeres, som har blitt observert i flere dager.

Med denne diagnosen dør de fleste umiddelbart eller i flere dager til sykdommen utvikler seg. Hovedårsaken til døden er intern blødning.

Komplikasjoner av exfolierende aorta aneurisme

Komplikasjoner av denne tilstanden kan være fornærmelse, hjerteinfarkt. Det er også mulig å forstyrre benfunksjonene på grunn av endringer i blodstrømmen langs luftveiene. Hvis blodtilførselen til ryggraden er svekket og veggene i vertebrale arteriene er skadet, er det mulig å forstyrre ryggmargens funksjoner. I tillegg, med denne sykdommen, er det smerter i magen og nedre rygg hvis blodstrømmen er blokkert i andre fartøy.

Den farligste komplikasjonen av disseksjonen av aortaveggen er dens brudd og indre blødning, noe som truer pasientens liv.

Diagnose av eksfolierende aorta aneurisme

For å etablere en diagnose bør en pasient med symptomene beskrevet ovenfor umiddelbart søke akuttmedisinsk behandling. For å diagnostisere aorta disseksjon er pasienten tildelt et helt kompleks av forskjellige studier. Pasienten gjennomgår et EKG. Det skal imidlertid huskes at resultatene av en slik studie ikke alltid gjenspeiler graden av alvorlighetsgrad for en persons tilstand. Selv med klager på svært alvorlig smerte på kardiogrammet, kan det ikke være noen signifikante endringer som blir et signal for en spesialist om mulig utvikling av eksfolierende aorta-aneurisme. Imidlertid er det ofte tilfeller av lagdeling av aorta-aneurysmen, når endringer i myokardiet på EKG er tydelig uttalt. I dette tilfellet vil studien ikke tillate å differensiere akutt myokardinfarkt fra eksfolierende aorta-aneurisme.

Røntgenundersøkelse av brystet kan bestemme hvor mye aorta er forstørret og se om stillingen er endret.

Pasienten får også en ultralyd av hjertet eller ekkokardiografi, noe som gjør at han kan lære mer om tilstanden til store kar og hjertet til en person og å lokalisere stedet for aorta-lesjonen.

Ved hjelp av en spiserør-elektrokardiografi kan man undersøke thorak aorta, og også vurdere graden av aterosklerose og lære om tilstanden til aortaklappen.

Bestem tilstedeværelsen av exfolierende aorta-aneurisme gjør det mulig å beregne tomografi og magnetisk resonans. Sistnevnte metode er den mest nøyaktige og kan nøyaktig bestemme stedet der stratifiseringen skjedde.

Tilstedeværelsen av aortainsuffisiens kan identifiseres ved å gjennomføre en fonokardiografi, som lar deg evaluere støyen i hjertet og blodårene.

I tillegg kan en omfattende studie omfatte ultralyddopplerografi av fartøy, samt angiografi, som utføres hos pasienter som blir forberedt på kirurgi. Angiografi lar deg finne ut nøyaktig hvor bunten ligger, og hvor lang lengden er.

Under diagnosen skal denne tilstanden differensieres fra hjerteinfarkt. Dette er en ganske komplisert prosess, siden symptomene og tegnene på disse sykdommene er like, noe som er spesielt karakteristisk for de første stadiene av plager. Den riktige diagnosen er svært viktig, da det ikke er mulig å utføre behandling med aorta som dissekerer aneurisme antikoagulanter og trombolytika, og med hjerteinfarkt, brukes disse midlene i kompleks terapi.

Behandling av exfolierende aorta aneurisme

Det er svært viktig for pasienter med mistanke om utvikling av aorta-disseksjon å bli straks sykehus på et sykehus der full kontroll over alle deres vitale funksjoner utføres.

I prosessen med behandling av aorta-dissekerende aneurisme, er det viktig å foreskrive medisiner som reduserer hjertefrekvensen og bidrar til å redusere blodtrykket. Dette er tilfellet i dette tilfellet Betablokkere, kalsiumantagonister, ACE-hemmere, preparater av nitroglyserin. Det er viktig at blodtrykket ikke overstiger 100/60 mm Hg. Art. I dette tilfellet, jo lavere trykk, jo lavere stress, som ligger på aortas vegger. Men i dette tilfellet må det tas hensyn til at trykket ikke faller så mye at undertrykkelse av hvordan andre organer fungerer, vil finne sted. Således, selv med "øvre" trykkindeks på 40 mm Hg. Art. Irreversible endringer i en rekke organer begynner.

Hvis aorta ble påvirket av syfilis, foreskrives pasienten et behandlingsforløp antibiotika.

Ved behandling av aorta-disseksjon er det ekstremt viktig å opprettholde en konstant og grundig kontroll av blodtrykk, hjertefrekvens og diurese. For å overvåke prosessen som skjer i aorta, bør du ta en røntgenstråle hver 12. time. Dette er nødvendig for å bestemme alvorlighetsgraden av prosessen, da det i den akutte scenen har en stor risiko for operasjonen av exfolierende aorta-aneurisme.

Det finnes en rekke indikasjoner på en akutt kirurgisk operasjon for en pasient med en dissekerende aorta-aneurisme. Først og fremst er det en trussel om brudd på aortavegget, separasjonsprosessen, som er aktiv fremgang, utseendet av en sakkulær aorta-aneurisme. Uten kirurgi, kan du ikke gjøre det, og hvis medisinen er ineffektiv, eller smerte er ikke lettet. Indikasjonen for operativ intervensjon er - hemoperikardium (får blod inn i det ytre skallet i hjertet).

Operasjonen utføres og med ukontrollert hypertensjon - en tilstand når reduksjonen i blodtrykket og å holde den til ønsket hastighet er umulig.

Gjennomføring av kirurgisk operasjon med aorta-disseksjon involverer aortas plasty med en syntetisk protese eller utførelse av en endovaskulær protese og installasjon av en stent.

Operasjonen varer fra 3 til 6 timer. Hvis prosessen er vellykket, varer pasientens utvinning på sykehuset etter operasjonen i ca 10 dager. I prosessen med utvinning er det nødvendig å ta regelmessige medisiner som forstyrrer økt trykk og hyppigheten av sammentrekninger av hjertemuskelen.

Ifølge leger, uten kirurgi, dør 75% av pasientene med aorta-disseksjon innen 2 uker.

Forebygging av eksfolierende aorta aneurisme

For å forhindre utbruddet av denne patologien er det ekstremt viktig å observere alle tiltak for å forhindre kardiovaskulære plager. Daglig aktivitet, et sunt kosthold med en diett som inneholder nyttige produkter for hjerte og blodårer, vil bidra til å forhindre forekomst av en aneurisme. Det er like viktig å overvåke nivået kolesterol i blodet og helt slutte å røyke. Personer som er utsatt for regelmessige økt blodtrykk bør overvåke nivået og bruke medisiner for å redusere blodtrykket, som vil utpeke en lege.

Aorta disseksjon: klinisk bilde, varianter, diagnose og behandling

Aorta disseksjon - en av de alvorligste skader på fartøyet, utgjør en dødelig trussel mot livet. Ifølge statistikk, 65-70% av ofrene som ikke søker om hjelp dør fra rikelig intern blødning. Av de som gjennomgikk kirurgi, overlever ca. 30% av pasientene ikke. Prognoser for denne sykdommen er langt fra iriserende.

Det er ekstremt viktig å overleve med aorta-disseksjonen er en rettidig diagnose. Til tross for ganske enkle metoder for å bestemme skade, er tilfeller av ikke-anerkjennelse ikke uvanlig.

Klinisk bilde

Aorta inneholder tre lag - indre, midtre og ytre. Stratifisering er assosiert med underverdien av mellomlaget over et bestemt område. På grunn av denne skaden er det mulig å rive det indre laget (intima) og skape en falsk lumen mellom intima og ytre skallet. Tåre kan fange en del av aorta eller spre seg gjennom det indre volumet.

 • Utviklingen av en eksfolierende aneurisme kan suspenderes på et sted hvor aortavevet ikke har endret seg. Den resulterende hulrommet kalles en "blind sekk". I fremtiden kan den helt fylle med blodpropper, noe som fører til selvdestruksjon av sprekket.
 • Penetrasjon av blod mellom lag bidrar til spredning av skade: Faktisk beveger blodet av aorta under høyt trykk. Aorta-disseksjonen kan spre seg til arteriene, noe som fører til globale sirkulasjonsforstyrrelser. Når det ytre lag av fartøyet brister, oppstår massivt blodtap. Det er nesten umulig å redde en pasient i denne situasjonen.

En stratifikasjon eller en eksfolierende aneurisme kan danne seg i hvilken som helst del av aorta og ender med et brudd i karet i flere timer eller dager.

De mest sårbare områdene er de første segmentene av nedstigende og stigende aortabue: her observeres maksimalt trykk på fartøyets indre lag. Som regel går aorta disseksjonen langs buen, så hvis stedet er oppover, kan aneurysmen spre seg i de fleste tilfeller.

Fremskritt for en sprekk fra en nedstigende del til en stigende er ekstremt sjelden.

Oftest resulterer utviklingen av en aneurisme i nedbrytningen av intima lavere i retning av blodstrøm. Dette skaper et falskt og sant lumen.

Denne effekten kalles en dobbelt fat. I dette tilfellet, i delen av de utgående arteriene, kommer blodet fra nåtidens lumen og inn i delen - fra den falske. Men da blodtrykket i dem er annerledes, er det et brudd på blodtilførselen. Fartøy som mottar blod fra en falsk lumen danner en blodstrøm med lave priser, som et resultat av organer som betjenes av buk- eller brystkarsen, mottar ikke tilstrekkelig oksygen.

Disseksjonen av aorta stigende er en skade som er mer livstruende.

 • For det første reduserer blodtrykket i det falske hulrom arbeideren, den virkelige lumen, som fører til en kritisk økning i trykk i venstre ventrikkel. Diagnostikk av en lidelse som aortisk insuffisiens.
 • For det andre nærer den stigende aorta hjernen og hjertet, og et brudd i arbeidet påvirker umiddelbart deres funksjonalitet. Ved brudd på splittende aneurisme blir blodet hellet i hjertehulet, som fører til hjertestans.

Aortisk brudd av nedstigningen fører ikke til døden. I dette tilfellet er det blødning i lungekuvertet og vevet rundt abdominal aorta. Dette er en ekstremt farlig tilstand, men tar lengre tid, noe som gjør det mulig å starte behandlingen.

Varianter av bunten

Klassifisering av aneurysm er basert på lokalisering. Det komplette bildet av sykdommen inkluderer ikke bare den faktiske disseksjonen av aorta, men også forstyrrelser i arbeidet til de systemene som er forbundet med det skadede stedet av fartøyet. Ofte påvirkes symptomene på en aneurisme ved tegn på skade på thorax- eller abdominalarterien, samt mindre fartøy.

 • 1 type - aorta disseksjon begynner på den stigende delen og fremskrider minst langs buen. Ifølge statistikken observeres dette skjemaet i 50% av ofrene.
 • 2 type - aneurysm stratifisering er lokalisert bare på det stigende segmentet. Denne sykdommen rammer ca. 35%.
 • 3 type - dannelsen av et falskt lumen begynner i nedstigningsdelen og utvikler seg distalt eller oppover langs buen, som forekommer sjeldnere. Pasienter med 3 type eksfolierende aneurisme utgjør 15%.

Den forenklede klassifiseringen deler sykdommene etter type A, som tilsvarer lesjonene i den stigende buen, og type B til den nedadgående stratifiseringen.

Årsaker til utseendet av sykdom

Aorta disseksjon er dannet mot bakgrunnen av allerede eksisterende degenerative endringer i mellomstasjonen. Den mekaniske årsaken til forstyrrelsen er en overdreven fysisk innsats, en opplevelse eller et hopp i blodtrykk forårsaket av en annen faktor.

Den virkelige årsaken er lidelser og sykdommer som forårsaker degenerasjon av det vaskulære vevet.

 • Aterosklerose, spesielt skjemaet som påvirker blodårene - arterioler og kapillærer, som betjener selve aorta.
 • Hypertensjon og andre sykdommer, fulle av skarpe hopp i blodtrykk. Provokasjon av en aneurisme skyldes skarpe endringer, og ikke bare av høy verdi.
 • Syfilis.
 • Overdreven fysisk anstrengelse, for mye smertefull erfaring på bakgrunn av svekkelse av blodkar og en tendens til hypertensjon.
 • Medfødte misdannelser - for eksempel hypoplasi og relaterte sykdommer - spondylitt.

Årsaken kan være direkte mekanisk skade når en fremmedlegeme kommer inn i fartøyet, men slike tilfeller er ganske sjeldne. Behandling, men nesten alltid involverer kirurgi.

Symptomer på sykdommen

Svært sjelden, aorta disseksjon er ikke ledsaget av smerte. Dette unntaket, for å si det mildt, er imidlertid ikke oppmuntrende: hvis en aneurisme allerede er dannet i det stigende området, er dets stratifisering smertefri.

I alle andre tilfeller er de sterkeste uutholdelige smertene symptomer på aorta-disseksjon. Og behandlingen inkluderer å ta smertestillende midler, men ikke alltid symptomene kan undertrykkes. Smerten er lokalisert i samsvar med det skadede området, og når du beveger deg, kan den eksfolierende aneurismen bevege seg til forskjellige deler av kroppen.

 • Hvis den stigende regionen, thoracale aorta, påvirkes, konsentreres smerten i den fremre delen av brystbenet. Dette er vanligvis et tegn på proksimal stratifisering.
 • Distal stratifisering er preget av smerte i oksipitalområdet.
 • Type 1 sykdom ledsages av smerte i både den fremre og det okkipitale området. Hvis bunken sprer seg distalt, er det en strøm av smerte i nakken og kjeveområdet, og deretter til baksiden, midjen og til og med lysken.
 • Tapet i abdominal aorta forårsaker akutt smerte i bukregionen. Også et tegn på aorta disseksjon er nummenhet og smerte i beina. Skader på abdominal aorta kan være ledsaget av en feil i de indre organene - tarmene, for eksempel. Og med blokkering av blodsirkulasjon i ryggmargen provoserer disseksjonen av abdominal aorta uregelmessigheter i mobilitet og delvis lammelse.

Mange av pasientene beskriver smerten når de stratifiseres som tåre. Den samme typen symptomer oppstår imidlertid ved akutt infarkt, akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen og til og med "akutt underliv". Karakteristisk for stratifikasjon og abdominal og thorax aorta er en skarp, plutselig og vedvarende smerte.

Pasienten er veldig rastløs og prøver stadig å endre kroppens stilling for å lindre smerten. Dette er den andre karakteristiske egenskapen, siden for eksempel med angina pectoris, reduseres smerte med begrenset aktivitet.

Diagnose og behandling

For hjerte- og vaskulære sykdommer, er likheten av symptomer typisk av helt forskjellige grunner, noe som gjør definisjonen av sykdommen og dens behandling ekstremt vanskelig. Noen ganger fører dette til dødelige feil.

Så symptomene på en aneurisme av den proksimale aorta er svært lik koronar iskemi, behandling av denne krever input av trombolytisk - stoffer som oppløser blodpropper, som er tilsvarende som for å provosere en aktiv utvikling av sykdommen på en bunt av død.

Diagnoseinnstilling

Lagdeling av thorax eller abdomen-aorta bør mistenkes i en hvilken som helst pasient med en akutt, plaget av smerter i brystbenet eller zalopatochnoy område med besvimelse av ukjente grunner, spesielt i tilfeller hvor forskjellen mellom den faste puls og blodtrykk.

For å etablere eller motbevise en presumptiv diagnose kan man bruke disse metodene:

 • Det primære diagnosemetoden er tradisjonell radiografi. Metoden gjør det mulig å oppdage endringer i konturene i aorta, forskyvning av organene i brystet og jevn væske i lungekuvertet. Med et slikt bilde blir det gitt mer detaljerte studier på roentgenogrammet.
 • Ekkokardiografi (transesofageal) - denne metoden gir det mest nøyaktige bildet, da sensoren ligger bak hjertet i umiddelbar nærhet av aorta. Når den stratifiseres, løser den en dobbel silhuett.
 • Når abdominal aorta påvirkes, utføres en ultralyd i mageshulen. Her blir metoden vanligvis duplisert ved dopplerografi, noe som gjør det mulig å få et mer detaljert bilde av sirkulasjonsforstyrrelser.
 • MR er en veldig informativ metode, men bruken er begrunnet bare i ikke-kritiske tilfeller, noe som skjer sjelden. En slik diagnose er som regel årsaken til en akutt kirurgisk operasjon, og pasienten har rett og slett ikke tid til studien, noe som tar mer enn 10-20 minutter.
 • Angiografi - av informativ verdi er forskningsstandarden. Dens essens er redusert til introduksjonen gjennom kateterets arterier og dens fremgang i retning av aorta. Imidlertid er det fare for at kateteret kommer inn i en falsk sti, som kan forvride bildet helt. I tillegg kan bevegelsen av et fremmedlegemer provosere ytterligere delaminering. Som et resultat blir ekkokardiografi, til tross for noe unøyaktighet, brukt oftere.

Behandling av en pasient med aorta-aneurisme

Kurset avhenger av alderen av peeling og lokalisering. Imidlertid innebærer behandling i hvert fall umiddelbar levering til sykehuset og fullstendig fysisk hvile, siden noen form for aktivitet fremkaller ytterligere skade på fartøyets skall og kan føre til irreversible konsekvenser.

For å undertrykke slike effekter injiseres pasienter intravenøst ​​med legemidler som senker blodtrykket.

Bryte av thorax aorta er en indikasjon på umiddelbar kirurgisk inngrep, uansett tidspunktet for formasjonen. Behandling, det vil si operasjonen inkluderer excision av det skadede området og dets protese med en syntetisk beholder.

Hvis den stigende buen er skadet, er en operasjonstiltak tilstrekkelig til å eliminere stratifiseringen helt. Hvis den nedre delen også ble påvirket, utføres protesen, som abdominal aorta, i den andre sving.

 • Tilstanden til pasienter med disseksjon av abdominal aorta er ikke så kritisk, og operasjonen i dette tilfellet gjøres på skjema. Imidlertid, hvis det er en trussel om aorta-brudd, og det er en progressiv abnormalitet i mageorganene, får pasienten akuttvakt.
 • Ingen operasjon utføres i de tilfellene når studiene overbevisende viser at den falske delen er vellykket trombosert.

Aorta disseksjon er en livstruende sykdom. Det er upassende tvil om en operasjon er nødvendig eller ikke. Selv nøye utført opplæring og perfekt ytelse er ikke 100% garanti for pasientens overlevelse. Men hvis behandling ikke utføres, blir sjansene for et lengre liv redusert til 20-30%.

Dissecting aortic aneurysm

Dissecting aortic aneurysm - indre kledning defekt aneurysmal aorta forbedret, ledsaget av dannelse av hematom langs dissekere den vaskulære vegg for å danne en falsk kanal. Dissekere aortaaneurisme er manifestert plutselig intens smerte migrerer langs bunten, den økning i blodtrykket, symptomer på hjerte-ischemi, hjerne og ryggmarg, nyre, indre blødninger. Diagnosen av exfolierende aorta aneurisme er basert på EchoCG, CT og MR i thorax / abdominal aorta, aortografi. Behandling av exfolierende aorta aneurysm inkluderer intensiv medisinsk terapi, reseksjon av et skadet aortasitet med etterfølgende rekonstruktiv plastikkirurgi.

Dissecting aortic aneurysm

Dissekere aortaaneurisme - langsgående samling aortaveggen distalt eller proksimalt på forskjellig grad, dens brudd på grunn av det indre skall og blod gjennomtrengning inn i det indre av degenerative-modifisert midtsjikt. Utvidelse av aorta med delaminering av veggen kan være av moderat natur eller fraværende, slik at dissekerende aorta-aneurisme ofte kalles aorta-disseksjon.

De fleste aneurismer stratifisering lokalisert på de mest utsatte områdene av aorta hemodynamisk: ca. 70% - i oppstrømsseksjonen noen få centimeter fra aortaventilen, 10% av tilfellene - i den bue av 20% - i den nedadgående aorta distalt til venstre arteria subclavia. Dissekerende aneurisme i kardiologi refererer til livstruende tilstander med risiko for større blødninger ved brudd av aorta, eller akutt iskemi av vitale organer (hjerte, hjerne, nyrer, etc.). Okklusjon av hovedpulsåren. Vanligvis dissekere aortaaneurisme oppstår mellom 60-70 år, menn 2-3 ganger oftere enn kvinner.

Årsaker til eksfolierende aorta-aneurisme

Årsakene til å dissekere aortaaneurisme er sykdommer og tilstander som fører til degenerative forandringer i muskel og elastiske strukturer aortisk tunica media (medier). Den største risiko for aortic disseksjon er assosiert med langvarig arteriell hypertensjon (70-90% av tilfellene), etterfulgt av hemodynamisk stress og kroniske traumatisering av aorta. Dissekere aortaaneurisme kan utvikles som en komplikasjon av arvelige defekter bindevev (Marfans syndrom, Turner, Ehlers-Danlos syndrom), aorta-defekter, aorta- coarctation, uttrykt i aorta aterosklerose, systemisk vaskulitt, polycystisk nyresykdom. Eldre pasienter (alder 60-70 år), bryst traumer, III trimester av svangerskapet hos kvinner eldre enn 40 år regnes som risikofaktorer for aortadisseksjon.

I den tidlige og sene postoperative perioden etter kirurgiske inngrep på hjertet og aorta (aortaventilen, aorta reseksjon) er det en økt risiko for delaminerings aneurismer. Iatrogen eksfolierende aorta aneurysmer er forbundet med tekniske feil ved å utføre aortografi og ballong dilatasjon, kanylering av aorta for å gi kunstig sirkulasjon.

Den primære patogenetiske forbindelsen i de fleste tilfeller av eksfolierende aorta-aneurysmer er intimal riving med den påfølgende dannelse av intra-vegg-hematom. I ca 10% av tilfellene kan splittende aneurisme av aorta initiere blødning i media under spontan brudd av kapillærene forgrenet i aortaväggen. Spredningen av intramuralt hematom i media er vanligvis ledsaget av en etterfølgende brudd på intima, men kan forekomme uten det (i 3-13% av tilfellene). I sjeldne tilfeller kan aorta disseksjon forekomme ved penetrasjon av et aterosklerotisk sår.

Klassifisering av exfolierende aorta aneurisme

I henhold til DeBakey-klassifiseringen defineres tre typer stratifisering:

 • I-intimal tåre i det stigende segmentet av aorta, bunten strekker seg til thorax- og bukdelene;
 • II - plasseringen av rive og stratifisering er begrenset til den stigende aorta,
 • III - intimal rive i nedstigende aorta, bunken kan spre seg til distal abdominal aorta, noen ganger retrograd til buen og den stigende delen.

Stanford klassifiseringen identifiserer eksfolierende aorta aneurysmer av type A - med en proksimal bunt som påvirker sin stigende seksjon, og type B - med en distal bukning av buen og den nedadgående delen av aorta. Type A er preget av en høyere forekomst av tidlige komplikasjoner og høy prehospital dødelighet.

I løpet av dissekerende aorta kan aneurisme være akutt (fra flere timer til 1-2 dager), subakutt (fra flere dager til 3-4 uker) og kronisk (flere måneder).

Symptomer på eksfolierende aorta aneurisme

Det kliniske bildet av sykdommen skyldes tilstedeværelsen og omfanget av aorta-disseksjon, intra-vegghematom, kompresjon og okklusjon av aorta-grenene, iskemi av vitale organer. Det er flere varianter av utviklingen av dissekerende aorta-aneurisme: dannelsen av et omfattende ubrytelig hematom; stratifisering av veggen og gjennombrudd av hematom i aorta lumen; stratifisering av veggen og gjennombrudd av hematom i det omgivende vev av aorta; aorta-brudd uten veggdisseksjon.

For eksfolierende aorta aneurisme, er en plutselig utbrudd med imitasjon av symptomer på ulike kardiovaskulære, nevrologiske, urologiske sykdommer karakteristisk. Aortadisseksjon er det vist en kraftig økning rend, uutholdelig smerte fra et bredt område av bestråling (i brystet, mellom skuldrene og langs ryggraden, øvre abdominalt, korsryggen), migrerer langs bunten.

Det er en økning i blodtrykk med en etterfølgende nedgang, asymmetri av puls på øvre og nedre ekstremiteter, kraftig svette, svakhet, cyanose, motorisk angst. De fleste pasienter med exfolierende aorta aneurisme dør fra komplikasjoner.

Nevrologiske manifestasjoner av aortadisseksjon kan være ischemisk hjerne eller ryggmarg lesjon (hemiparese, paraplegi), perifer nevropati, forstyrrelser av bevissthet (synkope, koma).

Dissekerende aneurisme i aorta ascendens kan være forbundet med myokardiskemi, komprimering av mediastinum organer (ankomsten av heshet, dysfagi, dyspné, Horners syndrom, superior vena cava syndrom), utvikling av akutt aortaregurgitasjon, hemopericardium, hjertetamponade.

Dissekerende aneurisme i synkende torakale og abdominale aorta uttrykt ved utvikling av alvorlig renovaskulær hypertensjon og akutt nyresvikt, akutt iskemi i fordøyelsesorganer, mesenterisk ischemi, akutt ischemi i underekstremitetene.

Diagnose av dissekerende aorta-aneurisme

Hvis det er mistanke om eksfolierende aorta-aneurisme, er det nødvendig med en akutt og nøyaktig vurdering av pasientens tilstand. De viktigste metoder for diagnose aneurisme, slik at for å visualisere den aortiske lesjonen er bryst radiografi, ekkokardiografi (transtorakal og transesophageal), Doppler-ultralyd, CT og MR thorax / abdominale aorta, aortography.

Bryst røntgen viser tegn på spontan aortadisseksjon: utvidelse av aorta og øvre mediastinum (90%), aorta-deformasjon skygge konturer eller mediastinum, pleural effusjon (vanligvis venstre), reduksjon eller fravær av de ekspanderte aorta pulseringer.

Mer informativ studie av aortic disseksjon, som er tilgjengelig under alle forhold, er det vurdert transtorakal eller transesophageal ekkokardiografi, noe som bidrar til å bestemme status for torakal aorta intimal-klaff for å avsløre ekspandert, sanne og falske kanalene for å vurdere konsistensen av aortaventilen, forekomsten av aterosklerotiske lesjoner i aorta.

Utførelse av CT og MR med delaminerende aorta aneurysm krever en stabil pasienttilstand for transport og prosedyre. CT brukes til å detektere intramuralt hematom, penetrasjon av aterosklerotiske sår i thoracale aorta. MRI tillater uten bruk av intravenøse kontrastmedium nøyaktig å bestemme lokaliseringen av intimale ruptur bunt retning av strømningsretningen i den feil kanal, for å vurdere involvering av hoved grenene av aorta, tilstanden av aortaventilen.

Aortografi er en invasiv, men svært sensitiv metode for å undersøke dissekerende aorta-aneurisme; Det gjør det mulig å se det sted hvor den opprinnelige stammen, plassering og lengde av bunten, den sanne og falske lumen, tilstedeværelse av den proksimale og distale fenestrasjon, graden av soliditeten i aortaventilen og koronararteriene, integriteten av aorta grenene.

Det er nødvendig å foreta en differensialdiagnose av aortic disseksjon med akutt hjerteinfarkt, okklusjon av mesenteriske fartøyer, nyrekolikk, nyreinfarkt, aortabifurkasjonen tromboembolisme, akutt aortaregurgitasjon uten disseksjon, nerasslaivayuscheysya aneurisme toraks eller abdomen-aorta, slag, tumor i mediastinum.

Behandling av exfolierende aorta aneurisme

Pasienter med exfolierende aorta-aneurisme blir sterkt innlagt på hjerteoperasjonen. Konservativ terapi er indisert i enhver form for eksfolierende aorta-aneurisme ved den første behandlingsstadiet for å stoppe utviklingen av vaskulærveggseparasjonen, stabilisere pasientens tilstand. Intensiv terapi av exfolierende aorta-aneurisme er rettet mot å arrestere smerte syndromet (ved å introdusere ikke-narkotiske og narkotiske analgetika), fjerne fra sjokkstaten, senke blodtrykket. Hemodynamikk, hjertefrekvens, diurese, CVP, trykk i lungearterien overvåkes. Med klinisk signifikant hypotensjon er hurtig gjenoppretting av BCC på grunn av intravenøs infusjon av løsninger viktig.

Medikamentbehandling er de store fleste pasienter med ukomplisert aneurisme type B (den distale bunt), med en stabil bunt isolert aortabuen og ukomplisert kronisk stabil bunt. Med ineffektivitet av terapien, progresjon av bunten og utvikling av komplikasjoner, så vel som pasienter med akutt aortaveggen proksimale bunt (type A) umiddelbart etter stabilisering er vist akutt kirurgi.

Ved å dissekere aortaaneurisme reseksjon betjene den skadede delen av aorta med en fangst, fjerning av intimal klaff avvikling og gjenvinning av falske lumen i aorta skåret ut fragmentet (noen ganger enkelt trinn rekonstruksjon av flere grener av aorta) metoden eller protese konvergens ender. I de fleste tilfeller utføres operasjonen under betingelser for kunstig sirkulasjon. Ved indikasjoner båret valvuloplasty eller aortisk ventilerstatning, koronarreimplantasjon.

Prognose og forebygging av eksfolierende aorta-aneurisme

Hvis det ikke er behandling for dissekere aorta-aneurisme, er dødeligheten høy, i løpet av de første 3 månedene kan den nå 90%. Postoperativ overlevelse med aorta-dissekerende aneurisme av type A er 80%, type B - 90%. Den langsiktige prognosen for exfolierende aorta-aneurisme er generelt gunstig: en tiårig overlevelsesrate på 60%.

Forebygging av dannelsen av exfolierende aorta aneurisme er å kontrollere løpet av kardiovaskulære sykdommer. Forebygging av aorta-disseksjon inkluderer overvåking av kardiologen, overvåkning av blodtrykk og blodkolesterolnivå, periodisk UZDG eller ultralyd av aorta.

Dissecting aortic aneurysm

Dissekere aortaaneurisme - plutselig dannelse av en blodstrøm på innsiden av mantelveggen defekten med aortisk påfølgende inntrengning i degenerativ-modifiserte midtre lag utført hematomdannelse bunt og den langsgående vegg av aorta.

Klassifisering av exfolierende aorta aneurisme

Type I - Rupturen av det indre skallet er lokalisert i den stigende delen av aorta, og stratifiseringen av veggene strekker seg til den ventrale delen. Den patologiske prosessen har to alternativer:

a) Stratifisering av veggen slutter med en blindpose i den distale aorta;

b) det er en andre - distal aorta - brudd (distal fenestrasjon).

Type II - Rupturen til den indre membranen er lokalisert i den stigende delen av aorta, bunndelen slutter med en blindpose proksimal til brakiocefalisk stammen.

Type III - Ruptur av den indre membranen er lokalisert i den første delen av den nedadgående delen av thoracale aorta distalt til munnen av den venstre subklaviale arterien. Stratifiseringsprosessen har 4 muligheter:

a) ender med en blindpose over membranen;

b) ender med en blind sekke i de distale delene av abdominal delen av aorta;

c) er rettet ikke bare distalt, men strekker seg også retrograd til buen og den stigende del av aorta, som slutter med blinde sekker;

d) strekker seg til abdominal delen av aorta med utvikling av distal fenestrasjon.

Årsaker til eksfolierende aorta-aneurisme

Det er generelt antatt at hovedårsaken til stratifisering av aortavegen er arteriell hypertensjon, siden 84% av pasientene har forhøyede blodtrykkstall. Men arteriell hypertensjon og hemodynamiske egenskaper i ulike segmenter av aorta kan føre til liknende forandringer bare med degenerative endringer i midtskjell, muskel og dets elastiske strukturer. Det sistnevnte kan være forårsaket av ulike etiologiske faktorer, aterosklerose, fibrøs dysplasi, idiopatisk medionekrozom, en genetisk defekt av elastiske strukturer (Marfans sykdom), hormonelle forandringer er typiske for de siste trimester av svangerskapet. I de siste årene, i forbindelse med utviklingen av angiografi og ballong dilatasjonsmetoder, isoleres en annen gruppe eksfolierende aorta aneurysmer og dets grener, iatrogena aneurysmer.

patogenesen

Aorta har tre mest sårbare segmenter - roten, isthmusen og membranen. Den hemodynamiske belastningen av disse sonene og deres kroniske traumatisering fører til degenerative forandringer i beholderens midtre skall. Følgende mekanisme for aorta-disseksjon ble eksperimentelt bekreftet: En langvarig økning i arterielt trykk fører alltid til varierende grad av dilatasjon av aorta. Det er også kjent at det indre skallet er mindre elastisk i sin struktur enn mellom- og ytre skall, som har større elastisitet. Det er derfor med en av de neste "kritiske" økningene i blodtrykk, det indre skallet bryter. Funksjoner av former av blodstrømmen i den stigende del og synkende del av den innledende del av aorta, blodstrømningshastighet og pulsbølge natur - Disse hemodynamiske parametre blir bestemt, og utvikling mønster i spalten i det indre skall av nevnte aorta seksjoner. Imidlertid kan en hydraulisk innvirkning mot aorta-veggen og rupturen av den indre membranen alene føre til utvikling av intra-hematom. Ytterligere stratifisering skjer bare i nærvær av en patologisk prosess i aortas midtre skall.

Med en rekke prosesser i aorta har de etiologiske faktorene for å øke blodtrykket og degenerative endringer i mellomhullet forskjellige betydninger. Så, for eksempel eksfolierende aneurisme i svangerskapet, er Cushings sykdom, feokromocytom hovedsakelig på grunn av "kriser" av blodtrykksstigninger. Stratifisering i koarctasjon, så vel som i aterosklerose, skyldes vanligvis høyt arterielt trykk og degenerative endringer i aorta-veggen. Hos pasienter yngre enn 40 år skyldes aorta-disseksjon oftest medfødte og genetiske endringer i aortaväggen, i stedet for hemodynamiske lidelser. Iatrogenic forårsaker skade på karveggen (angiografi, ballong dilatasjon, i løpet av aorta kanylering IR eller kardioplegiske løsning administrert) avhengig bare av tekniske feil, og ikke forbundet med noen trykknivå, og heller ikke med vegger degenerative forandringer av blodkaret.

Patologisk fysiologi

Det er tre hovedfaktorer:

 1. stratifisering av arterievegget;
 2. utviklingen av omfattende intra-vegg hematom;
 3. komprimering eller frigjøring av mange avdelinger av aorta, forsyner blod til vitale organer (myokard, hjerne eller ryggmargen, nyrer), etterfulgt av deres iskemi.

Flere varianter av strømmen av arteriell vegveseparasjon er mulige:

 1. en falsk lumen fullstendig fylt med en trombus, og i fravær av symptomer på komprimering av nabolandene, kan "selvhelbredelse" forekomme;
 2. Lamineringen av veggen stopper på ett eller annet nivå med en uendret vegg, men det er alltid fare for å utvide det falske lumen med etterfølgende brudd på ytre veggene i aortaen;
 3. med disseksjon av aortaväggen kan en sekundær - distal ruptur av det indre skallet til fartøyet oppstå ved dannelse av distal fenestrasjon. Den andre fenestrasjonen reduserer "spenningen" i det indre vegghematomet og stopper prosessen med mer distal stratifisering. Dette er imidlertid viktig bare under det akutte stadiet av utviklingen av prosessen. I det kroniske stadiet skaper faktoren for å opprettholde blodstrømmen langs det falske aorta lumen alltid faren for å øke størrelsen og rupturen, selv om proksimal fenestrasjon elimineres på en operativ måte.
 4. eller pasienten kan dø på grunn av brudd av aortaveggen og indre blødninger, enten som et resultat av akutt okklusjon av de store arterier, som leverer blod til hjertemuskelen, hjerne, nyre, mage organer.

Symptomer på aorta disseksjon

Symptomer på bunten i vaskulærveggen er varierte og kan simulere nesten alle kardiovaskulære, samt nevrologiske, urologiske sykdommer. Det kliniske bildet skyldes lokalisering av den primære fenestrasjonen av aorta og omfanget av stratifiseringsprosessen. Stratifisering er en dynamisk prosess, og med en mer eller mindre langvarig observasjon av pasienten i det siste stadiet av sykdommen, kan det kliniske bildet være vesentlig forskjellig fra den opprinnelige.

Prosessen kan ha tre former for flyt:

 • akutt (opptil 2 dager);
 • subakutt (opptil 2-4 uker);
 • kronisk (måneder og like år).

En historie med hypertensjon er vanligvis notert. Det hyppigste symptomet på aorta disseksjon er smerte så intens at det ofte forårsaker en kollapoid tilstand. Fallet i blodtrykk stopper prosessen med aorta-disseksjon, noe som reduserer smerteintensiteten og stabiliserer pasientens generelle tilstand. Det bølgelignende løpet av sykdommen fører igjen til en økning i arterielt trykk og videreføring av disseksjonen av aortavegg. I dette tilfellet varierer arten av smertsyndromet i sin primære lokalisering og bestråling i stor grad.

I type II lokaliseres smerten vanligvis bak brystbenet og simulerer et akutt myokardinfarkt. Denne situasjonen blir spesielt ofte observert i tilfeller der stratifiseringen faktisk strekker seg til aortas rot og fremmer komprimering av kranspulsårene. Smertsyndromet har koronar opprinnelse. Med ytterligere adskillelse av aorta av type I, beveger smerten seg inn i interlobarområdet, og så gradvis "descends" langs ryggraden til lumbalområdet.

Med type III aneurysmer, lokaliserer smerten i utgangspunktet i interbladeområdet. Pasientene sammenligner det med en dolkeslag i ryggen. Smerten utstråler til venstre arm, venstre halvdel av thorax, strekker seg til nedre rygg. I fremgangsmåten for distribusjon av bunten på den abdominale aorta aneurismer I og type III smerte vises i magen, hypogastriums eller lokalisert i korsryggen. Ved retrograd stratifisering av type III-aneurysmer, kan smerten ha en pectoral infarktlignende karakter og bestråles i nakken, noe som skyldes stratifisering av aortabuen. Mye sjeldnere forekommer aorta disseksjon med lav intensitet smerte. En rekke pasienter med aortadisseksjon skjer praktisk talt asymptomatiske og de første tegn på sykdom er symptomene på hjernen eller ryggmargen iskemi, aortic insuffisiens, renal iskemi, fordøyelsesorganer og underekstremitetene. Ofte er det første tegnet av stratifisering utviklingen av en pulserende formasjon i magen, behandlet som en aneurisme av abdominal delen av aorta.

Stratifisering av bukets grener og nedstigende thorak- og abdominal deler av aorta kan være ledsaget av: 1) akutt og deretter kronisk iskemi i hjernen eller ryggmargen; 2) akutt iskemi i fordøyelsessystemet 3) stabil vasorenal hypertensjon eller infarkt av nyre; 4) akutt iskemi av nedre ekstremiteter. I denne forbindelse kan pasienten legge til en rekke diagnoser - slag, trombose av mesenteriske kar, nyrekolikk, tromboembolisme av aorta bifurcation; og å innlegge dem på sykehus med ulike profiler.

Ved akutt utvikling av sykdommen og gjennombrudd av aneurysm i perikardial hulrom, pleural kavitet eller retroperitoneal plass, kan de første kliniske tegnene være smerte og et typisk bilde av intern blødning.

Symptomer komprimering av tilstøtende legemer som er typiske for de sanne torakale aorta aneurismer kan utvikle seg og dissekere aortaaneurisme. Når aneurismer type II ofte merket symptomer på venøs hypertensjon av hodet, hals og øvre ekstremiteter er forbundet med kompresjon av superior vena cava. Når jeg skriver aneurismer fra aortabuen til bunten kan vises symptomer assosiert med kompresjon av trachea, bronchus den venstre (kortpustethet, gisping, hyppig lungebetennelse) og tilbakevendende laryngeal nerve (heshet, tørrhoste).

I noen tilfeller, det kliniske bildet når dissekere aneurisme i thorakalaorta har likhetstrekk med det kliniske bildet av hjerteinfarkt, og ved å dele hovedpulsåren - med et bilde av renal kolikk. Begynnende smerte ved å splitte aortaaneurisme er vanligvis skarp, brå, mens smerte av akutt koronar insuffisiens kan øke gradvis. Av stor betydning er lokalisering av smertene: smerten av aortadisseksjon er sjelden stråler til armer, og lokalisering av smertene kan endre seg med den gradvise bevegelse av smerter i ryggen, langs ryggraden i løpet av aortadisseksjon; Gradvis smertefulle opplevelser kan spre seg til underlivet og det lille bekkenet.

Med ekte nyrekolikk er dysuriske fenomener og andre symptomer vanlige. Bevis på dissekere aorta-aneurisme er utseendet etter smertesymptomene assosiert med proliferasjon av aortadisseksjon i området for utslipp av hovedtanken eller flere fartøyer (asymmetri puls på øvre og nedre ekstremiteter, hemiparesis, paraplegi eller slag, smerte i korsryggen, hematuri, skrotal ødem ). Kjent og en rekke "perifer vaskulær mask" sykdommer (som Takayasu syndrom), så vel som "pneumonisk" gastrointestinal (for akutte mage type).

Diagnose av eksfolierende aorta aneurisme

Typisk akutt utbrudd av sykdommen, indikasjoner i hypertensjonens historie, er det ytre tegn på Marfans sykdom. Med en standardundersøkelse hos mer enn halvparten av pasientene, er det en asymmetri i pulsasjon og blodtrykk på øvre og nedre ekstremiteter. I noen tilfeller er pulsen ikke bestemt; tegn på akutt eller kronisk iskemi er notert. Oftere er reduksjonen i puls og trykk notert på venstre ekstremiteter. Med perkusjon kan den mediastinale utvidelsen bestemmes til høyre eller til venstre. Auscultatory systolisk murmur høres auscultatory over den stigende delen av aorta i I-II typen av aorta disseksjon. Nesten halvparten av disse pasientene har tegn på aortainsuffisiens - diastolisk støy og en reduksjon i nivået av diastolisk blodtrykk. I en rekke tilfeller høres den perikardiale friksjonslyden over hjertet av hjertet. Ved spredning av bunten på den nedadgående delen av aorta, kan den systoliske murmuren bestemmes bakfra i interbladeområdet og paravertebralt fra venstre i lumbalområdet. I dette tilfellet høres lyden over abdominal delen av aorta og i den epigastriske regionen. Identifisering av pulsering av karotisarterier og systolisk støy over dem gjør det mulig å bestemme involveringen av aorta-bukgrenene i prosessen. Viktig for diagnosen aneurysmer av type I og III med spredning av separasjon i abdominal delen av aorta er palpasjonsbestemmelsen av dens pulsering, som kan styrkes. Aorta ved palpasjon er utvidet, myk til berøring, er smidig på bekostning av økning i utgangspunktet falsk lumen. Store falske abdominale aneurismer, som vanligvis er uadskillelige fra kalkbommen, kan også bestemmes.

EKG-resultatene er hovedsakelig to formål: for å etablere eller utelukke akutt hjerteinfarkt (diagnosen er nesten 90% av pasienter med aorta disseksjon). Dersom det er tegn på akutt myokardinfarkt, må EKG-dataene omhyggelig sammenlignes med dataene på radiografi av brystet, ettersom ekspansjonen skygge oppstigende aorta tyder på pasient aneurisme type I-II, som involverer prosessen med munningene av koronararteriene. I tillegg er tegn på akutt koronar insuffisiens definert som pasienten forberedelse til kirurgi taktikk i nærvær av aorta disseksjon og dens karakter.

Fonokardiografi bekrefter auskultasjonsdataene og gjør det mulig å fikse aortainsuffisiens hos en pasient. Volumetrisk sphygmography og Doppler-ultralyd kan registrere "interesse" av store arterier ekstremiteter, klaret prosess utbredelse, særlig cerebral perfusjon og involvering i prosessen bunt carotis og vertebrale arterier.

Stor betydning i diagnosen av eksfolierende aneurysmer i thorak-delen av aorta har en røntgenmetode. Nesten alle pasienter viser en økning i skyggen av overlegne mediastinum. Utvidelse av den stigende delen av aorta er bedre registrert i den venstre skråprojeksjonen. I samme projeksjon er skyggen av den nedadgående delen av aorta tydelig synlig. Utvidelse av skyggen er observert hos 50% av pasientene med type I og 100% av pasientene med type III laminering. I dette tilfellet er de ujevne konturene til den nedadgående delen av aorta og deformeringen av sin skygge notert. Radiologisk kan fluid detekteres i hjertehulen og i pleurhulen, selv i kronisk fase av prosessen. For å klargjøre diagnosen spiller en viktig rolle av dynamisk radiografisk forskning.

Ekkokardiografi gjør det mulig å nøyaktig registrere dobbeltromet av den stigende aorta, samt tilstanden til aortaklappen og forekomsten av perikardial effusjon i truende aorta-brudd.

Høy informasjonskapasitet er tilgjengelig i diagnosen av eksfolierende aneurysmer og datatomografi med samtidig innføring av radioaktive stoffer. Det gjør det mulig å skille trombose av en normal aneurysm i thoraxdelen av aorta fra en trombose av et falskt lumen når det stratifiseres.

Den endelige metoden for diagnose er total aortografi. Dens egenskaper er det med transfemoral tilgang, kateteret faller i noen tilfeller ikke inn i det sanne aorta lumen, og derfor blir den informative verdien av metoden signifikant redusert. I slike tilfeller er det bedre å bruke transaksillær tilgang til høyre. Formålet med den angiografiske studien er å bestemme den nøyaktige plasseringen av proksimal fenestrasjon, omfanget av stratifiseringen, "interesse" av aorta grener og tilstedeværelse eller fravær av distal fenestrasjon. Ikke alle angiografiske tegn på aorta-disseksjon kan oppnås i 100% tilfeller. Det mest pålitelige tegnet er utvidelsen og deformasjonen av aortaskyggen. Denne funksjonen tillater oss å diagnostisere det proksimale nivået av stratifisering og omfanget. Et vanlig symptom (hos ca 75% av pasientene) er samtidig kontrast av de sanne og falske aorta lumenene. Oftere er det mulig å fikse et falskt lumen i den nedadgående delen av aorta. Den sanne aorta lumen er ofte betydelig innskrenket. I 10-15% tilfeller kan det falske lumen bli trombosert, og sannsynligheten for trombose øker i distal retning. Tilstedeværelsen i dette segmentet av stenose av det sanne lumen indikerer imidlertid trombose av det falske lumen. Den sanne lumen har vanligvis en spiralbane i den nedadgående delen av aorta, som er karakteristisk for stratifisering. I enkelte pasienter med aortografi er det fastgjort en tydelig skillelinje - et eksfoliert indre skall - mellom det sanne og falske lumen. Nivået på proksimal fenestrasjon bestemmes vanligvis ved tilstedeværelsen av en utslipp av radiopakket stoff i et kraftig utvidet falskt lumen. I flere tilfeller kan denne utladningen ikke løses, og bare en liten fyllingsfeil oppdages langs konturen til det sanne aorta lumen.

Et av tegnene til stratifisering er løsningen av buenes grener og den ventrale delen av aorta fra den sanne lumen. Hvis aortas grener er kontrastert samtidig med kontrast av det sanne lumen, indikerer dette deres normal separasjon. Hvis kontrasterende er sent eller ikke-eksisterende, bør du tenke på separasjonen. I slike tilfeller er det nødvendig å supplere studien ved å kontrastere den falske aorta lumen. For det første ville det være mer presis å bestemme størrelsen på det falske lumen, graden av dens trombose, og for det andre å avdekke aorta-grenens patenter som går fra det falske lumen. Med angiografi av roten av aorta er opphiss av kontrastmediet fra aorta til venstre ventrikkel mulig, hvilket indikerer en grad av aortainsuffisiens. Denne komplikasjonen er funnet hos ca 50% av pasientene med en stratifisering av den stigende delen av aorta. På type II oppstår en lignende insuffisiens 2 ganger oftere enn i type I.

I den naturlige forløpet av dissekerende aneurysmer i thoraxdelen dør en tredjedel av pasientene de første 24 timene, bare 10% overlever til 3 måneder etter sykdomsutbruddet. 80% av pasientene som overlevde det akutte og subakutte stadiet av sykdommen, er i live i 1-3 år. Alle pasienter med utvikling av proksimal fenestrasjon i den stigende delen av aorta dør innen den første måneden av sykdommen.

Kirurgisk behandling er mer effektiv hos pasienter med type I-II aorta-disseksjon, konservativ i type III.

Med konservativ ledelse: Hovedårsak til død av pasienter med I-II-type laminering er kardialt tamponade, en mindre hyppig årsak er okklusjonen av stammen av aorta. Hos pasienter med type III er hovedårsaken til dødsfall blødning i venstre pleuralhule og nyrefeil. Sistnevnte utvikler seg ikke bare som et resultat av okklusjonen av nyrene i blodet på grunn av disseksjonen av bukdelen, men også effekten av den antihypertensive behandlingen.

Behandling av exfolierende aorta aneurisme

For tiden i akutt bunt thorakalaorta er den mest rasjonelle tilnærming til differensierte taktikk av behandling avhengig av hvilken type lagdeling og utvikling av komplikasjoner. Medikamentell behandling er indikert i pasienter med forskjellige typer av disseksjon som det første trinn av behandlingen, inntil det øyeblikk av aortography og sikre rask behandling. Akutt kirurgi er nødvendig når truende brudd av aneurismen, progressiv bunten, uttrykt aorta-insuffisiens, i dannelsen av aneurisme sac, samt ineffektivitet av terapien, ikke fjerner smerte, og "uhåndterlig" hypertensjon. Indikasjon for operasjonen er også tilstedeværelse av blod i perikardiet eller pleurhulen.

Preparat-terapi av akutt og subakutt stadier av sykdommen er anbefalt for pasienter med III bunt typen, hos pasienter som mistenkes I bunt type, men med en stabil prosessforløpet, pasienter med høy risikofaktorer (som regel over 50 år), så vel som i de tilfeller hvor stedet er ikke fenestrasjon kan identifiseres på aortogrammet og i fravær av en kontrasterende falsk kanal. Det bør også følge den konservative behandlingsmetode for sin effektivitet i pasienter hvor bunten har passert siden mer enn 14 dager. Hovedformålet med medikamentterapi er å forhindre progresjon av aorta disseksjon og normalisering og hemodynamiske homeostase. For dette utføres kontrollert hypotensjon. Kontinuerlig overvåkning av blodtrykk, diurese og overvåkning av EKG er nødvendig. Hver 12 timer radiologisk kontroll utføres brystet for å identifisere dynamikken i aneurismen og tilstedeværelsen av væske i pleurahulen størrelser og hjerteposen. Erfaring har vist at faren for operasjoner som utføres i det kroniske stadium av prosessen i stabilisering av hemodynamikk og homeostase, så vel som på grunn av styrking av de ytre lagene av aorta segment av bunten vesentlig redusert enn i den akutte og subakutt etapper.

 • Hovedmålene med behandling inkluderer senking av blodtrykk og myokardial kontraktilitet;
 • Det ønskede nivået av systolisk blodtrykk er 100-120 mm Hg. Art. eller det laveste nivået som ikke forårsaker iskemi av hjerte, hjerne og nyre hos hypertensive pasienter;
 • for rask reduksjon av høyt blodtrykkssted til intravenøs infusjon av natriumnitroprussid eller nitroglyserin samtidig med samtidig bruk av p-blokkering;
 • For hurtig reduksjon av myokardial kontraktilitet administreres intravenøse p-blokkere i økende doser for å oppnå en hjertefrekvens på 50-60 per minutt;
 • Begge målene kan oppnås med labetolol (10 mg intravenøst ​​i 2 minutter, deretter 20-80 mg hver 10-15 minutter opp til maksimal dose på 300 mg, som vedlikeholdsregel, infusjon på 2-20 mg per minutt);
 • med kontraindikasjoner til β-blokkere, er det mulig å bruke kalsiumantagonister, senker rytmen i hjertet (verapamil, diltiazem);
 • mottak av korte nifedipin preparater inne i eller under tungen kan føre til rask reduksjon i blodtrykket, selv i ildfast tilfeller vil imidlertid fylt med risiko for refleks tachycardia, tilsynelatende disse verktøyene bør ikke administreres uten forutgående administrering av β-blokker;
 • i inngrep i den bunt av nyrearterien for å redusere blodtrykket kan være den mest effektive intravenøse administrering av en angiotensin-konverterende enzym-inhibitorer (enalapril 0,625 til 5 mg hver 4 - 6 timer);
 • med klinisk signifikant hypotensjon er en rask intravenøs væskeinjeksjon nødvendig; I de ildfaste tilfellene utføres infusjon av pressormidler (fortrinnsvis norepinefrin, dopamin brukes bare i lave doser for å stimulere vannlating).

Imidlertid kirurgisk behandling er angitt i pasienter med type I-II bunt umiddelbart etter stabilisering av homeostase på grunn av uforutsigbare utvikling av komplikasjoner. I tillegg til disse skiltene truende komplikasjoner, til et viktig symptom løse problemet med akutt kirurgi er symptomene på akutt okklusjon av aorta grener som leverer blod til vitale organer (hjerne, nyrer, viscerale organer). Hvis aorta-brudd er truet, er operasjonen indikert av vitale indikasjoner. Hos pasienter med type III separasjon operasjon bør ofte produsert i den kroniske fasen av prosessen, hovedsakelig hos pasienter ikke eldre enn 50 år, aneurisme bare torakal aorta eller saccular aneurismer av den abdominale aorta, kombinert med smerte, ved en tilstand med kronisk iskemi i fordøyelsessystemet, renovaskulær hypertensjon og iskemi av nedre ekstremiteter.

Ved alvorlige ko-morbiditeter hos eldre pasienter, bør legemiddelbehandling foretrekkes dersom den er effektiv.

Operasjonsteknikken for eksfolierende aneurysmer av type I-II er analog med den for konvensjonelle aneurysmer av den stigende delen av aorta. I nærvær av aorta-disseksjon blir suturene påført for å eliminere det falske lumen i veggen. Operasjonen tar sikte på å eliminere proksimal fenestrasjon i aorta. Ved utvikling av akutt aorta-insuffisiens, blir den stigende delen av aorta prostetisert ved bruk av en spesiell "ledning" som inneholder en ventilprotese. For bedre å tette sømmer av den distale anastomosen, kan du bruke et spesielt lim som helles mellom de stratifiserte lagene i vaskemuren.

Når bunten type I, symptomer på cerebral ischemi på grunn av okklusjon av grenene av aortabuen protesen vist samtidige oppadgående del, og dens bue med implantasjon i den vaskulære protesen brachiocephalic eller protese. Når symptomene er karakteristiske for bunten av abdominale aorta og dens grener, og ikke settes i fare selv forverres etter eliminering fenestrasjon proksimale bunt, blir et andre trinn av operasjonen som er vist i magedelen og dens grener. Den andre fasen av operasjonen er rettet i hovedsaken til en reseksjon av stor falsk aneurisme av den abdominale del, samt nyre revaskularisering, abdominal og nedre ekstremitet.

Når dissekerende aneurisme type III fjernelse av bare den proksimale fenestrasjon med proteser thorax bør vurderes radikal på den begrensede område av lesjon, ikke rullende på den abdominale del av aorta. Dersom bunten er fordelt i den abdominale del av aorta, eliminering av falske lumen i protetikk brystaorta fører ofte til renal ischemi på grunn av reduksjon av falsk blodstrøm lumen, som ofte avviker fra den venstre nyrearterien. Moderne ledelse av slike operasjoner skal være i ett-trinns rekonstruksjon av hele synkende del og de viktigste grener. Virkemåten mens adgang til aorta og betingelsene for dens gjennomføring er praktisk talt identisk med det for aneurisme av torakal og abdominal aorta, men krever en viss detalj. Den torakale del av interkostale arterier er vanligvis ikke involvert i separasjonsprosessen, som den falske lumen er plassert på anterolaterale veggen i aorta. I ventraldelen er et falsk lumen plassert til venstre i 85% av tilfellene. Det er derfor venstre nyrearterien er mye mer sannsynlig å fravike falske aorta lumen enn høyre. Munningen av visceral arteriene kan være involvert i prosessen med adskillelse, men som regel avviker fra den sanne lumen. De er vanligvis plassert nær hverandre og kan derfor implanteres i en protese på ett sted.

Fartøyet presses og disses i lengderetningen. Det indre skallet mellom det sanne og falske lumen er skåret utover. Nettstedet med intercostal arterier er sydd inn i protesevinduet langs den bakre overflaten. Ifølge den beskrevne metoden blir grenene av abdominal delen av aorta implantert på stedet. Separat, sy på stedet av munnen til venstre nyrenivåer. I tilfelle av akutt lagring, i forbindelse med svakhet i aortavegget, elimineres proksimal aorta-fenestrasjon.

Gitt at blodtilførselen til ryggmargen er i hovedsak gjennom en arterie Adamkevicha, som ofte er lokalisert ved nivået for den X-XI brystvirvler, kan man benytte en noe modifisert fremgangsmåte for konservering av blodstrømmen i rygg grenene. Fire eller fem par øvre interkostale arterier kan forbindes. Fra plattformen den nedre delen av thorax intercostals arteriene med munner ved VIII-XII brystvirvler laget blind passasje åpen i lumen av aorta. Det er der overlagret distale anastomose av protesen til aorta. I tilfeller hvor den skruelinjeformede forløpet av bunten av torakal aorta ser, slik at den nedre interkostalrom og øvre lumbal arterie og celiac stammen og store mesenteriske arterie avvike fra den sanne lumen i aorta, et radikal korrigering av aneurismer av torakal og abdominal aorta stilles samtidig. Det er mulig å separat brystaorta proteseanordningen for å eliminere falske lumen og proksimale fenestrasjon og deretter resect aneurismet ventrale protesen og nyre revaskularisering.

Les Mer Om Fartøyene