En omfattende oversikt over aorta-brudd: årsaker, førstehjelp, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aorta-brudd, hva slags sykdommer det provoserer. Symptomer på lagdeling, sjansene for å overleve med delvis eller fullstendig brudd.

Når aorta-brudd (separasjon) oppstår, er ett, to eller tre lag av veggene i dette fartøyet helt eller delvis skadet. Årsakene til dette fenomenet er kroniske sykdommer i aorta. En komplett pause er en veldig farlig patologi som krever akutt medisinsk hjelp. Hvis du ikke umiddelbart begynner behandling, fører sykdommen til døden.

Ved de første symptomene på stratifisering av dette vitale fartøyet, konsulter en angiosurgeon. Hvis han ikke er på sykehuset, så gå til en vanlig kirurg. Sjekk også jevnlig om du lider av sykdommer som fører til stratifisering. Sykdommen er bedre forhindret enn å forsøke å kurere, siden med en fullstendig ruptur av aorta, har selv medisinsk behandling ofte ikke forventet effekt.

Noen ganger, for eksempel med langsom kronisk aorta-brudd - med hjelp av kirurgi kan du helbredes helt, men generelt har denne patologien en ugunstig prognose.

Hvorfor kan aorta bryte?

Årsaker til aorta-brudd - dets kroniske sykdommer:

 • aneurisme;
 • aterosklerose;
 • iskemi av aorta-veggen;
 • coarctation (medfødt innsnevring);
 • hypoplasi (hypoplasi);
 • medionekrose (dør av vevet i aortas midtre skall, kan skyldes alvorlige smittsomme sykdommer, immunforstyrrelser og andre årsaker);
 • hypertensive sykdommer av alvorlig grad, skarpe hopp av blodtrykk;
 • Marfan syndrom (en sjelden genetisk sykdom der bindevev er underutviklet).

Aortisk disseksjon kan også provosere sykdommer i andre organer som gir komplikasjoner til kardiovaskulærsystemet:

 1. esofagus svulster;
 2. spondylitt (betennelse i ryggraden);
 3. syfilis;
 4. sår i spiserøret eller tolvfingertarm.

En annen faktor som kan provosere brudd på hovedkaret i kroppen, er et traumer i bukhulen eller brysthulen.

Øk risikoen for stratifisering av aorta, dårlige vaner, fedme, stress, hypodynami og alder over 65 år.

Stadier og typer sykdommer

Aorta disseksjon kan påvirke noen av avdelingene:

 • oppover,
 • bue,
 • thoracic del,
 • abdominal.
Aortavdelinger

Avhengig av avdelingen, hvis integritet er ødelagt, på grunn av et aortas ruptur, kan det være komplikasjoner i arbeidet med ulike indre organer.

Stratifiseringen av dette viktige fartøyet skjer i flere stadier:

 1. Intimus rive (indre lag);
 2. stratifisering av den midterste skallet i arterien;
 3. fullstendig ruptur av fartøyet.

Avhengig av hvor raskt patologien utvikler, utmerker seg tre former:

 1. akutt - gapet utvikler seg på mindre enn 14 dager;
 2. subakutt - aorta lagrer gradvis - i 2-4 uker;
 3. kronisk - separasjonsprosessen strekkes for en måned eller mer.

De mest gunstige prognosen leger gir i kronisk form, da det i dette tilfellet er mulig å gi pasienten den nødvendige hjelpen i tide. I tilfelle av akutt, rasktflytende form for aorta-brudd (fartøyet kan helt ødelegge selv en dag), begynner leger ofte å virke for sent.

symptomer

Avhengig av sykdomsstadiet og lokaliseringen, kan det manifestere seg på forskjellige måter:

diagnostikk

Hvis aorta begynner å skille seg i den stigende avdelingen (nær hjertet), kan legene forveksle sykdommen med hjerteinfarkt - i dette tilfellet blir pasienten først tildelt et EKG. Når aorta-brudd på et kardiogram ikke viser tegn på hjerteinfarkt, kan et kardiogram inneholde manifestasjoner av koronarinsuffisiens.

Deretter foreskrives pasienten angiografi av aorta (en kontrastdiagram av fartøyet). Avhengig av lokalisering av smerte, undersøker legen den stigende avdelingen, buen, thorax eller bukavdelingen. Angiografi kan avsløre patologiske forandringer i aorta, for eksempel utvidelse (aneurisme) og brudd. Imidlertid er tidlig stadium av aorta-brudd - et brudd på integriteten til fartøyets indre skall - ikke synlig på angiografi.

Om nødvendig, for den mest nøyaktige diagnosen - blir pasienten tildelt en CT-skanning. Dette er den mest nøyaktige metoden for diagnose, den eneste ulempen er høy kostnad.

Behandling, førstehjelp

Hvis du har noen symptomer, ringer du eller noen fra familien din umiddelbart til en ambulanse.

Førstehjelp

Venter på fagpersoner kan hjelpe pasienten førstehjelp:

 1. Legg pasienten slik at hodet blir hevet, eller sett i en halv liggende stilling.
 2. Så lite som mulig, flytt offeret, forklar at han ikke kan bevege seg, spesielt skarpt.
 3. Ikke gi eller spis eller drikk.
 4. Gi ikke medisin (det eneste unntaket er en nitroglyserin tablett for å redusere smerte).
 5. Samle dokumentene øyeblikkelig (pas, medisinsk kort, medisinsk forsikring, hvis noen), da pasienten vil bli straks tatt til sykehuset.

Ved ankomst vil legene handle etter situasjonen. Før de tar offeret til et medisinsk anlegg, vil de gi ham symptomatisk hjelp.

Brudd på aorta: årsaker, symptomer og behandling

Nesten alle mennesker (mer enn 90%) som har aorta-brudd, er døende, er et faktum. Ofte er brudd på integriteten til fartøyene forvirret med hjertesykdom - et hjerteinfarkt og hjerneslag. Med patologien til hjerteaktivitet er pasienten mye mer sannsynlig å overleve enn ved brudd på fartøyets vegger.

Blant de kjendiser som døde på grunn av denne skadelige sykdommen, kan du ringe Albert Einstein, Andrei Mironov, Charles de Gaulle, Zhenya Belousova. Et slikt fenomen oppstår plutselig og forhånd å forutsi forekomsten er nesten umulig, selv destruktive prosesser i fartøyet begynner litt tidligere hvis aortic patologi ikke er forårsaket av traumer.

Hvordan sykdommen utvikler seg

Først begynner fartøyets vegg å separere, blodet trenger inn i gapet mellom lagene, noe som bidrar til en enda større lagring av vev og ruptur av de ytre lagene av fartøyets skall (det er bare tre av dem). Blod skaper for mye trykk, og de ytre lagene strekkes (det er aneurysmer). Når integriteten til det siste laget er forstyrret, diagnostiseres aorta-brudd. Fra begynnelsen av adskillelsen av veggen til rupturen, går den sjelden mer enn en dag (oftere tar det ikke mer enn noen få timer).

Det er også et annet scenario: det er en uavhengig kur av pasienten. Etter dannelsen av aneurismer (utstikkere tynnet karvegger) blodtrykket som kommer fra hjertet, på innsiden av skallet lagene ikke bryter den ytre og det indre lag (intima). Da er trykket mellom lagene av celler normalisert og aneurysmene selvherdende.

Faktorer som bidrar til utbruddet av den destruktive prosessen i fartøyene

Det ble avslørt at personer som lider av visse sykdommer, er mer tilbøyelige til utseendet til en aneurisme og dens etterfølgende brudd. Årsakene kan være skjult i følgende prosesser:

 • Aterosklerose og iskemi av aorta-veggene.
 • Syfilis.
 • Hypertensiv sykdom, eller ofte er det betydelige svingninger i blodtrykket.
 • Sykdommer forbundet med patologier av utviklingen av store kar i hjertet (ikke-spredning av kanaler, hypoplasia, koarctasjon, Marfan syndrom, dobbeltbue og andre).
 • Akutte sykdommer av smittsom natur som forårsaker fokal nekrose (eller nekrose) av fartøyets media.
 • Skade på aortaveggen samtidige gastrointestinale sykdommer (kreft i spiserøret, spondylitt, penetrering duodenal ulcus eller spiserøret) eller mekanisk (fremmedlegeme).
 • Traumer i magehulen, brystet (oftere lukkede skader).
 • Overvekt i forbindelse med stillesittende livsstil.
 • Tobaksrøyking.
 • Genetisk predisposisjon.
 • Diabetes mellitus.

Hovedårsakene til aortaens brudd ligger i dannelsen av en aneurisme, som er provosert av disse faktorene. I tillegg, etter 50 år, øker risikoen for vaskulær patologi, inkludert utbuling av aortaveggene.

symptomer

Aorta brytes ofte i bukhulen, selv om det kan være et brudd på dets integritet i thoracic hule eller i dens avvik i mindre arterier.

Når en vaskulær mur går i stykker, opplever en person følgende symptomer:

 • Skarpe smerter (kan ligne en akutt underliv), som har brennende, presserende, rending eller rive karakter.
 • Pulsen blir threadlike.
 • Blek hud er kjent med det blotte øye.
 • På huden er en kald svette.
 • Ofte mister en person bevisstheten.
 • Leger oppdager intern blødning i magehulen eller bak brystet.
 • Terminal hemorragisk sjokk.

Det er en tett pulserende spredningsformasjon i magen - blødning fra abdominal aorta (hematom). Hematom kan klemme andre fartøy, skifte brystets grenser. Symptomene på brudd i aorta i bukhulen kan ligne paranephritis, nyrekolikk (på grunn av kompresjon av karene som foder nyrene).

Med hjertets aorta-brudd har legene bare noen få timer (og noen ganger minutter) for å redde pasienten. Derfor er det ekstremt viktig å avsløre en aneurisme, inntil den ikke har bristet vascular wall.

Tegn på patologien til hjertets hovedfartøy kan ikke manifesteres, men hvis du nøye overvåker helsen din, kan du identifisere noen symptomer på en aneurysm i abdominal aorta:

 • Hvis plasseringen av aneurismen er i umiddelbar nærhet av hjertet, kan en person oppleve ømhet i brysthulen. Ofte trekker ubehagelige opplevelser til nakken, skulderen eller ryggen, hvis patologien til veggen av den stigende aorta blir observert.
 • Hvis lokaliteten til aneurismen er i noen avstand fra hjertet i nedstigningsområdet, er det smerte i magen.
 • Hvis en aneurisme ligger på abdominal aorta, så strekker smertesymptomene til hele buk- og lumbalområdet.

Kanskje klemme en aneurisme av andre menneskelige organer, i dette tilfellet kan symptomene lignes på sykdommene i disse organene:

 • Kompresjon av bronkiene og luftrøret forårsaker vedvarende hosting (oftere tørr) og kortpustethet.
 • Trykk på den tilbakevendende nerveen (ansvarlig for muskelarbeidet i strupehodet) kan forårsake heshet, heshet eller fullstendig tap av stemme. Det kan også oppstå problemer og ømhet ved svelging, i tilfelle å klemme spiserøret.

Bradykardi ofte observert ved den innledende fasen (aneurysme) aortisk bukveggen skade, i senere stadier, kan det være å flytte til takykardi (når den er sprukket karveggen).

Hvordan diagnostiseres aorta-brudd?

Å avdekke aorta-brudd og aneurysmer som ligger i ulike deler av kroppen, kan gjøres ved hjelp av moderne medisinske teknikker:

 • Ultralyd. En informativ ikke-invasiv metode som lar deg nøyaktig bestemme størrelsen på aneurysmen, lokaliseringen av lokaliseringen og størrelsen på para-aorta hematom.
 • Datatomografi. Utføres umiddelbart før operasjonen, for å bestemme den nøyaktige størrelsen og plasseringen av den aneurisme, vaskulær diskontinuiteten bestemmer størrelsen av stenten (spesiell utforming, slik at for å utvide hulrommet av aorta).
 • Aortography. Det utføres med fylling av kontrasten et stoff av aortahulen (ved hjelp av et kateter) etterfulgt av flere radiografier. Videre studerer legen bilder og avslører patologier av en aorta, inkludert fremspring og brudd. I løpet av den medisinske prosedyren utføres perforeringen stort fartøy, som kan true komplikasjoner (blødning, trombose, emboli og andre), når den abdominale aorta kateteret undersøkelse utføres administrering utføres nær ryggraden, som også kan medføre komplikasjoner.
 • Laparoskopi. Kirurgisk inngrep for å bestemme tilstedeværelsen av blod i bukhulen, retroperitonealt vev. Det er også en invasiv undersøkelse med mulig utvikling av komplikasjoner.

Først av alt utfører legen ultralydsundersøkelse dersom det er umulig å utføre, eller det viste seg å være lite informativt, utføres andre manipulasjoner.

I løpet av undersøkelsen er også nødvendig å kontrollere nivået av blodtrykket og undersøke den kardiogrammet til pasienten over tid, fordi symptomene kan ligne et hjerteinfarkt infarkt, slag eller andre hjertesykdommer.

Behandling av aorta-brudd

Først av alt, med aorta-brudd, utføres symptomatisk terapi:

 • Anestesi (intramuskulært injisert morfin).
 • I tilfelle av collaptoid reaksjoner intravenøst ​​eller subkutant, kan dopamin eller mezaton administreres, etterfulgt av overvåkning av arterielt trykk.
 • Ved forhøyet trykk administreres hypotensive stoffer (natrium nitroprussid, magnesiumsulfat) intravenøst.

Pasienten blir straks sykehus i avdeling for vaskulær kirurgi. På et sykehus utføres ytterligere undersøkelse og, under betingelse av bekreftelse av diagnosen (symptomer ligner hjertesykdom), utføres kirurgisk inngrep.

Konservativ behandling av aorta-brudd eksisterer ikke. I en nødsituasjon erstattes den skadede delen av fartøyet med en syntetisk protese. Materialet til "substitute" for aorta har en høy biokompatibilitet og kan installeres i lang tid.

Det er 2 alternativer:

 • En hul operasjon.
 • Endoprotese.

Kavitetsoperasjon

Manglene ved et slikt inngrep inkluderer:

 • Sterk generell anestesi, som de eldre ikke kan bære.
 • Signifikant blødning (etterfylling av blod utføres ved transfusjon).
 • Nødvendig del av kirurgisk inngrep.
 • Lang rehabiliteringsperiode (opptil 3 måneder).
 • Behovet for shunting og stenting i iskemisk hjertesykdom.

Fordelene er:

 • Proteser brukt til kavitkirurgi er mer holdbare enn proteser for endoprosthetikk.
 • Pasienten trenger regelmessig omsorg, som ikke krever hyppig og nøye observasjon.

endoprotese

Den endovaskulære metoden har sine ulemper og fordeler.

 • Endoprosthetikk kan ikke utføres med høyt tortuositet av karene og en signifikant strekking av aorta stedet.
 • Pasienten trenger nesten konstant overvåking for å iverksette tidsriktige tiltak for å ytterligere styrke vaskulærveggen.
 • Ved manglende overholdelse av medisinske forskrifter er gjentatt utvidelse av vaskemuren mulig (det er nødvendig å nøye overvåke trykket og ta anti-aterosklerotiske stoffer).
 • Mindre traumatisk kirurgi og mulighet for eldre mennesker.
 • Ingen generell anestesi er nødvendig (bare lokalbedøvelse).
 • Det er ikke nødvendig å kunstig ventilere lungene.
 • Lavt blodtap, som ikke krever blodtransfusjoner.
 • Pasienten er utladet i 3-4 dager.
 • Etter denne typen intervensjon beholder tarmen sin normale funksjon.

Valget av behandlingsalternativet utføres av legen individuelt, etter at symptomene på sykdommen er studert, har det blitt utført tilleggsstudier og en bestemt diagnose.

Hva skal jeg gjøre hvis det oppdages en aneurisme under undersøkelsen?

I tilfelle detekteres en aneurisme, avhengig av indikasjonene, kan 3 behandlingsregimer utføres:

 • Stenting utføres - installasjon av en spesiell ramme laget av metall eller plast. Dette gir ekstra styrke til vaskemuren og forhindrer aortabrudd.
 • En operasjon utføres for å erstatte den skadede delen av fartøyet med en protese (ligner behandling av aorta-brudd) under en lumbaloperasjon.
 • Endoprosthetikk utføres - deler av protesen blir introdusert separat gjennom store kar, og samlingen utføres direkte i patologisk sonen. Operasjonen er mulig med prostetika i abdominal aorta.

Forebygging av aorta-brudd

omfatte rettidig behandling av sykdommer til forebygging, kan føre til aneurisme (aterosklerose, diabetes og andre), ved omhyggelig kontroll av blodtrykk og rettidig antihypertensiva. Det er også nødvendig å utelukke skader, tung fysisk anstrengelse og etter 50 år gjennomføre en ultralydundersøkelse for å oppdage aneurysmer og deres behandling.

Vi anbefaler at du gjør deg kjent med materialet om hvor farlig aorta-aneurisme er.

Egenskaper og metoder for behandling av abdominal aorta aneurysm ruptur

Den manifesterer seg ruptur av abdominal aortaaneurisme utvidelse av dens vegger fremspring. Noen ganger kan problemet i lang tid ikke avsløre seg som noen symptomer, og noen ganger kan manifestasjonen ikke være for uttalt, og pasienten kan derfor ikke være oppmerksom på dem, mistenker den vanlige magesykdommen. Hvis den allerede har et gap aortaveggen i dette tilfelle vises bare kirurgiske inngrep med installasjonen av en kunstig implantat i stedet for skadede arterielle vegg. Denne tilstanden er kvalifisert som haster. Med rettidig manglende medisinsk behandling kan et dødelig utfall raskt oppstå.

De viktigste manifestasjoner av sykdommen, dens egenskaper

Blant de aneurysmale endringene i blodårene skyldes om lag 90% endringer i bukets aorta.

Aneurysm er et patologisk fremspring av aortavegget, dets forandringer.

Selv om det ikke er noen synlige symptomer, utvikler sykdommen i hvert fall - diameteren av aneurysmen øker årlig med i gjennomsnitt 10%. Som en konsekvens blir aortas vegger gradvis tynnere, og da fører dette til brudd.

Klassifisering av sykdommen

Klassifisering av aneurysm er spesielt viktig først og fremst for påvisning av alle mulige komplikasjoner, samt årsakene til hvilke det er nødvendig å være spesielt oppmerksom. Tross alt, til årsaken er eliminert, gjenstår risikoen for tilbakefall av sykdommen. Også klassifiseringen er spesielt viktig for å kunne velge riktig behandlingsmetode.

Aneurysmer er delt inn i mange faktorer:

 1. Avhengig av forekomsten - medfødt og oppkjøpt.
 2. Fra diameter: liten (3-5cm), medium (5-7cm), stor (mer enn 7cm) og gigantisk (10 ganger større enn standard aorta).
 3. I henhold til formen av fremspring: saccat, diffus spindelformet og eksfolierende.
 4. Av forekomstårsaker: inflammatorisk (smittsom, smittsom-allergisk) og ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, traumatisk).

Årsaker til problemet

Problemet kan oppstå på grunn av ulike provokerende faktorer. Spesielt er risikoen stor hvis slike faktorer virker samtidig i et kompleks. De vanligste årsakene til aorta aneurisme inkluderer:

aterosklerose

 • aterosklerose. Ifølge medisinsk forskning anses det å være hovedårsaken til problemet. I 90% av sykdommen er det han;
 • inflammatoriske prosesser. Denne grunnen er mye mindre vanlig, men det forekommer også. Ved å framkalle sykdom i dette tilfellet omfatter tuberkulose, syfilis, salmonella og andre sykdommer som provoserer betennelse av beholderveggene;
 • Også i fremtiden fører til at utviklingen av en aneurysm kan medfødt inferioritet av aortavegget;
 • feil utført kirurgisk operasjon, feil i dette tilfellet og ikke-kvalitativ vaskulær protese;
 • Det kan også være traumatiske aneurysmer. Oftest oppstår de fra traumer til mage eller ryggrad. Kanskje utseendet til et dumt slag mot magen eller fra en høy høyde;
 • røyke. ¾ pasienter med et slikt problem - nemlig røykere;
 • arteriell hypertensjon, lungesykdommer provosere nøyaktig aneurysm ruptur. Derfor er det så viktig, i nærvær av provoserende faktorer, å overvåke trykket kontinuerlig, og ikke tillate det betydelige økninger, og også skarpe hopp.

Til dødsårsakene er det også vanlig å inkludere funksjonene til aneurysmene selv, samt utviklingsstadiet av patologi.

Asymmetriske aneurysmale sekker fører ofte til døden.

Hvis diameteren er over 9 cm, har ¾ tilfeller også et dødelig utfall på grunn av alvorlig intern blødning og stort blodtap.

Det er også risikogrupper. For eksempel, hos menn over 60 år med lignende sykdommer i familien, øker risikoen for en aneurysm i abdominalarterien med 6 ganger i forhold til andre mennesker som også har forskjellige forutsetninger for sykdommens utseende.

Karakteristiske symptomer på sykdommen

For å vurdere hverandre de hyppigste symptomene, er det først og fremst nødvendig å dele dem i to kategorier: manifestasjoner av en aneurisme som sådan og dens brudd.

 1. Tilstedeværelsen av en aneurisme kan ofte ikke ha noen effekt i det hele tatt. Den fleste patologi diagnostiseres med ultralyd eller abdominal palpasjon, når pasienten gjennomgår en rutinemessig undersøkelse eller klager over en annen sykdom. Men likevel er det mulig å tildele noen tegn (de er ofte ikke for lyse og derfor kan mange pasienter ikke legge merke til dem):
  • Smerter i venstre halvdel av svak intensitet. De oppstår fordi den økende aneurismen begynner å presse på nerveenden. I senere stadier av smerte blir de mer intense, de blir gitt til inngangsregionen og nedre ryggen, de er ofte forvekslet med narkolikk;
  • kvalme, oppkast, flatulens. Synes på grunn av klemme av en aneurisme av tarmveggen;
  • Noen ganger kan pasienten føle seg i bukhulen raspiranie, pulsasjon;
  • problemer med mobilitet av nedre ekstremiteter kan oppstå i de sentrale stadiene. Trophic ulcers kan oppstå, lameness kan vises.
 2. Aneurysm-brudd har alle tegn på en akutt underliv. Denne beredskapssituasjonen, som i nærvær av medisinsk behandling i nær fremtid kan føre til pasientens død. Symptomatik på mange måter ligner på andre interne blødninger:
  • økt pulsering i magen;
  • intens smerte i magen og nedre ryggen;
  • en rask nedgang i blodtrykket og en rask innbruddssvikt.

Alle andre symptomer og egenskaper i det kliniske bildet er først og fremst avhengig av hvilken avdeling aneurysmen brøt:

 • retroperitoneal brudd er preget av konstant smerte, gradvis begynner hun å gi i bekkenet og perineum - er på grunn av den intensive veksten av hematom i denne avdelingen. Hvis hematom er høy nok, kan det oppstå hjertesmerter. Karakterisert av relativt lite blodtap - ca. 200 ml;
 • intraperitoneal ruptur. I dette tilfellet øker symptomene på hemoragisk sjokk raskt: hypotensjon, blek hud, kald svette, svak og hyppig puls. Med perkusjon kan du enkelt bestemme tilstedeværelsen av væske i bukhulen. Magen svømmer kraftig i alle avdelinger, det er en sterk ømhet. Det dødelige utfallet kommer svært raskt;
 • et brudd i den nedre kjønnsåren. Gradvis økning i symptomer fører raskt til utviklingen av alvorlig hjertesvikt. Det manifesteres av takykardi, kortpustethet, svakhet, hevelse i nedre ekstremiteter. Smerten strekker seg til magen, så vel som nedre rygg og lysken;
 • et gap i tolvfingertarmen er preget av typiske manifestasjoner av det kliniske bildet av gastrointestinal blødning. Raskt kollaps, blodig oppkast er typiske symptomer. Noen ganger kan det være problemer med diagnosen, siden manifestasjonene er svært lik den gastrointestinale blødningen som oppstår på grunn av patologier av andre organer.

Diagnostikkmetodikk

Ofte kan en aneurisme bli diagnostisert med en generell undersøkelse av pasienten ved palpasjon av magen eller etter å ha bestått en ultralyd. Hos ikke-obese pasienter er en aneurisme enkel å bestemme, siden det er en karakteristisk pulsering i bukhulen.

Diagnostisering av alle nødvendige egenskaper av en aneurysm er mulig ved å utføre ultralyd - på denne måten er det mulig å avsløre størrelsen på en aneurisme, lokaliseringen, spredning til andre arterier og også bruddstedet.

Det er også mye brukt til diagnose av CT - denne undersøkelsen bidrar til å bestemme risikoen for aneurysmbrudd, samt de tynneste stedene i aortaveggene. For å etablere en nøyaktig diagnose av en aneurysm i abdominalarterien, for det første, hjelper forskyvningen av indre organer på grunn av at aneurismen begynner å presse intensivt på dem. På grunn av utseende av et hematom som et resultat av brudd på en aneurysm, er forskyvningen av organer markert økt.

Tilstedeværelsen av aneurysmabrudd blir også hjulpet av tilstedeværelse av flytende blod eller væske med en blanding av blod i bukhulen.

Metoder for behandling

Rupturen av abdominal aneurisme blir behandlet utelukkende av kirurgiske midler. Det er ikke mulig å løse problemet konservativt. Selv uten ruptur, er det fortsatt nødvendig å utføre en operasjon for å kvitte seg med en aneurisme, ellers vil det ikke være mulig å løse dette problemet.

Førstehjelp

Denne patologien refererer til akutte forhold og derfor utenfor sykehuset kan noe ikke gjøres selv av en kvalifisert lege. Derfor, hvis noen har merkbar de første manifestasjonene av brudd på aneurysmen til abdominal aorta, er det først og fremst nødvendig å ringe en ambulanse. Det er nødvendig å oppføre seg uavhengig, så vel som når det oppstår andre interne blødninger:

 • pasienten skal legges på ryggen for å sikre fullstendig hvile;
 • Sørg for frisk luft. For å gjøre dette, anbefales det å åpne vinduet, løsne alle strammende klær (slips, belte på bukser);
 • Påfør kaldt i magen. Hvis det er mulig å bestemme lokaliseringen på grunn av oppblåsthet eller pulsering, er det nødvendig å påføre en kald varmepute eller en ispose.
 • prøv å roe pasienten, snakke med ham, prøv å distrahere ham;
 • Ikke la pasienten bevege seg, stå opp
 • Hvis balsalen slutter å puste eller hjerte, så er det nødvendig å overføre til gjenopplivingstiltak - kunstig åndedrett eller hjertemassasje.

Funksjoner av kirurgisk inngrep

Ofte utføres operasjonen gjennom et laparotomi-snitt. I dette tilfellet utfører legen reseksjon av aneurysmen til abdominal aorta og erstatter det fjernede området med en homotransplantat. Hvis hullene går til andre deler av arteriene, må de også byttes ut med en protese. Antall dødsfall i denne operasjonen overstiger vanligvis ikke 10%.

Planlagt reseksjon av aneurismet er ikke ønskelig å utføre i den første måned etter myokardinfarkt, og pasienter som lider av nyre- og leversvikt.

Når aneurysmen går i stykker, utføres operasjonen i alle fall, da ellers er døden garantert.

Medisin står ikke stille, og nå brukes flere og flere endoskopiske proteser til slike operasjoner. I dette tilfellet implanteres protesen gjennom snittet i lårbenet. Denne operasjonen er mer populær, hovedsakelig på grunn av den lavere risikoen for komplikasjoner etter operasjonen. Men samtidig kan det være vanskelig å utføre det, og det er også en risiko for ikke bare å merke noen feil som er tydeligere i stripoperasjonen.

Endovaskulær protese kan ikke brukes dersom en aneurisme skyldes en inflammatorisk prosess. I dette tilfellet er det svært viktig å rense alle tilstøtende organer, da det ofte vil komme betennelse i seg.

Svært ofte blir en aneurysmisk sekke ikke helt fjernet, da dette øker risikoen for adhesjon til indre organer, spesielt hvis aneurysmen allerede har spredt seg til dem eller de tilstøtende arteriene. I dette tilfellet er innholdet i posen fjernet, veggene er nøye inspisert og bruddet er gjort. I tillegg til mulige vedheft, øker posen fullstendig operasjonen, noe som kan føre til et dødelig utfall med høyere sannsynlighet.

Postoperativ terapi

Postoperativ terapi inkluderer generelle anbefalinger som forekommer med noen kirurgisk inngrep:

 • de første dagene du ikke kan spise;
 • I den første måneden etter operasjonen bør fysisk aktivitet være begrenset;
 • bør nøye overvåke postoperative suturer for å forhindre suppuration og betennelse;
 • legen foreskriver generell restorativ terapi for å gjenopprette kroppen etter operasjonen, antibiotika for å forhindre utvikling av betennelse i kroppen;
 • også om en uke senere, bør en ultralyd gjøres for å bestemme tilstanden til aorta etter operasjon og for å forhindre forekomst av komplikasjoner eller gjentatt aneurisme;
 • Etter utslipp ordinerer legen også stoffer for å styrke veggene i blodårene.

Spesiell oppmerksomhet bør utvises til den postoperative perioden i tilfelle betennelse i fartøyets vegger. Dette kan ganske ofte forårsake en aneurisme. I dette tilfellet er intensiv antibiotikabehandling nødvendig for å eliminere patogene prosesser. For å gjøre dette foreskriver legen antibiotika.

Neste trinn

Pasienter som gjennomgår en slik operasjon, bør innse at hvis han allerede har problemer med blodårer, veggene er svake, er det svært viktig å overvåke deres påfølgende tilstand, eller høy risiko for tilbakefall av sykdommen. Selv om en effektiv behandling av de forsterkende abdominalt aortaaneurisme kan forekomme på nytt på et annet sted. Spesielt utsatt for en slik risiko for et sted ved krysset med protesen.

Metoder for å forebygge sykdomsutbrudd

Det er ganske vanskelig å forhindre forekomst av en slik sykdom, spesielt hvis det er en arvelig predisponering for forekomsten. Men samtidig er det viktig å følge enkle anbefalinger for minst å redusere risikoen:

ultralyd

 • gjennomgår regelmessig undersøkelse, ultralyd;
 • gi opp noen dårlige vaner, spesielt røyking;
 • følg dietten, unngå forbruk av matvarer som kan provosere aterosklerose (rømme, kyllingegg, smør);
 • Ta om nødvendig medisiner for å styrke veggene i blodårene.

Men fortsatt er det viktigste å overvåke dietten. Som nevnt ovenfor provoserer aterosklerose utviklingen av denne patologien i 9 av 10 tilfeller. Ofte oppstår en slik sykdom på grunn av underernæring og stillesittende livsstil. For å forhindre forekomsten er det veldig ofte å trene, og også for å unngå fedme. Overvekt på mange måter provoserer utviklingen av hypertensjon, noe som naturlig øker trykket på veggene i blodkar og arterier, noe som fører til utvikling av aneurysmer.

Postoperativ prognose

Etter medisinsk behandling vil prognosen i stor grad avhenge av foreskrevet behandling og overholdelse av regimet. Hvis alt er gjort riktig, er prognosen veldig gunstig. Men dette gjelder bare postoperativ perioden. Ofte dør mer enn halvparten av pasientene med en slik sykdom før de begynner å gi medisinsk hjelp - dette er forbundet med mye blodtap, så det er svært lite tid til å yte hjelp. Totalt sett er overlevende ikke over en tredjedel blant pasienter som har blitt diagnostisert med abdominal aorta-aneurysmbrudd.

Etter en slik operasjon må pasienten jevnlig overvåke tilstanden til sine fartøy, gjennomgå ultralyd og CT, besøke en vaskulær kirurg for å forhindre at en aneurisme gjenoppstår. Det er svært viktig å gå gjennom en omfattende undersøkelse, fordi i tilfelle av svake blodårer, kan deres brudd forekomme på noe annet sted (dette gjelder ikke bare abdominal aorta, men alle kroppens kar).

Enhver arteriell syn på internblødning har høy risiko for dødelighet på grunn av at blodtap oppstår raskt og i store mengder.

Derfor er det ekstremt viktig for enhver pasient å diagnostisere aneurysmen til abdominal aorta i utgangspunktet for å forhindre brudd. For dette, når de første symptomene vises, bør du øyeblikkelig søke lege. Eventuell aorta defekt i fremtiden kan forårsake brudd. Hvis barnets patologi er medfødt, er det i dette tilfellet vist at den planlagte operasjonen utføres så snart som mulig.

Mange tror feilaktig at hvis alle forholdsregler tas, kan man unngå rupturer og leve med en aneurisme ytterligere uten kirurgi. Faktisk er dette ikke tilfellet, fordi i dette tilfellet er risikoen for brudd for høy. I tillegg utvikler sykdommen nesten alltid og derfor, selv med alle forholdsregler, vil pasientens tilstand stadig forverres.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Brudd på aorta: årsaker, symptomer, hvordan du unngår død, operasjon, prognose

Brudd på aorta er en alvorlig vaskulær patologi, en av de ti mest livstruende forholdene. Dødelighet fra aorta ruptur når 90%, og selv kirurgisk inngrep utført i tide er ikke alltid vellykket.

Ifølge statistikken har frekvensen av brudd på hovedkaret i menneskekroppen de siste tiårene økt med 7 ganger. Å lagre en pasient med denne tilstanden er uomvikelig vanskeligere enn med mange andre potensielt dødelige sykdommer - hjerteinfarkt, hjerneblødning, osv. Hvis det er mulig å diagnostisere endringer i aorta som er brutt med brudd, er det fortsatt umulig å forhindre deres moderne medisin.

Aorta - den største og, uten overdrivelse, hovedlegemet Fartøy som leverer blod til alle indre organer, uten unntak, gjennomgår en stor belastning, og volumet av blod som strømmer gjennom aorta til enhver tid, er ganske stor. Arbeide kontinuerlig og med stor innsats, er aorta utsatt for alle slags patologiske forandringer, men det virkelige problemet av de siste tiårene har blitt aterosklerose, velge aorta som de viktigste målene for ødeleggelse.

Når det gjelder brudd på aorta, betyr det vanligvis et brudd på fartøyets integritet mot bakgrunnen av en aneurisme, Årsaken til dette er atherosklerose, dystrofiske forandringer, inflammatoriske prosesser. I denne sammenheng vil den største oppmerksomheten bli utbetalt på problemet med bristet aneurisme av dette fartøyet.

Årsaker til aorta-brudd

Aorta har en ganske sterk vegg som er i stand til å motstå høyt blodtrykk og hastighet, slik at spontan ruptur av fartøyet ikke oppstår. For å bryte integriteten til aortamuren, er det nødvendig med alvorlige årsaker, inkludert:

Traumer i brystet eller i bukhulen kan føre til brudd på selv en opprinnelig uoppdaget aorta, men eksisterende aterosklerose, økt blodtrykk, medfødte anomalier øker gjentatte ganger denne muligheten. Forstyrrelser oppstår som følge av trafikulykker, stakk sår, faller fra en høyde. Vanligvis er slike hull ledsaget av skader på andre indre organer.

Aterosklerose og arteriell hypertensjon er de viktigste risikofaktorene for ikke-traumatisk aorta-brudd. På bakgrunn av disse sykdommene, dannes vanligvis en aneurisme, det vil si lokal utvidelse av fartøyets lumen opp til to eller flere ganger med tynningen av veggen.

Aterosklerose påvirker alle deler av aorta, men det er mest aktive i den abdominale del, hvor en høy grad av blodstrøm, og på grunn av utslipp av store arterielle stammene dannet de turbulente strømninger av blod, noe som bidrar til konstant skade på det indre lag (intima) av fartøyet. Lipidplakkene ødelegger veggen av aorta, deformerer og tynner den. Avsetningen av kalsiumsalter gjør fartøyet svært skjøre og sårbare. Med fremdriften av aterosklerose mot en bakgrunn av høyt blodtrykk øker lumen av arterien, og en aneurisme oppstår. Aterosklerotiske aneurysmer i ventraldelen utgjør opptil 95% av tilfellene av fartøyets utvidelser.

Aterosklerose av aorta med dannelse av aneurysm (a - thorax, b - buk)

Et spesielt sted blant årsakene er eksfolierende aneurisme, Årsaken til dette kan være hypertensjon, og spesielt dårlig er kombinasjonen av hypertensjon med aterosklerose. Økt blodtrykk forårsaker mikrotraumas av intima av aorta og dets brudd, blodstrømmer under det indre laget, og gradvis avskalere det ut i en annen lengde. Med en slik aneurysm, lever pasienten bokstavelig talt "på et pulverkål", som er i stand til å "jerking" når som helst, fordi i aneurysmssonen er det en konstant strøm av blod.

Inflammatoriske prosesser i form av syfilittisk mesaortitt, ikke-spesifikk arteritt, soppinfeksjon forårsaker dannelsen av såkalte inflammatoriske aneurysmer, som også er belagt med aorta-brudd.

Medfødte aneurismer oppstår når bindevev i kroppen er uholdbar på grunn av genetiske anomalier. Et levende eksempel er Marfan syndromet, når aneurysmer av mange fartøy og andre defekter av indre organer oppdages.

Risikoen for ruptur av aorta-aneurisme avhenger av dens struktur, volum og årsak. Så, saksat og fusiform aneurysmer utmerker seg. Sakkelignende formasjoner representerer fokalprespresjon av en av veggene i fartøyet, og spindelformasjoner er en diffus prosess som påvirker hele omkretsen av aorta. Sacus-lignende utvidelser er ofte fylt med trombotiske overlegg som styrker den tynne vaskemuren, så risikoen for brudd er større i spindelformet aneurisme.

Størrelsen på fartøyets fremspring spiller en viktig rolle. Jo større diameteren av aneurysmen er, desto større er trykket på det bevegelige blodet på det, så store hulrom bryter oftere.

Manifestasjoner av aorta brudd

Symptomer på tilstedeværelse av aorta-aneurisme er avhengig av plasseringen, og hvis integritet er kompromittert, blir de nesten stereotype og koker ned til akutt blodtap og sjokk.

Ruptur av abdominal aorta manifesterer som tegn på den såkalte "akutte buken", slik at pasienten oftest faller i hendene på en vanlig abdominal kirurg. Blant klagerne - intens smerte i magen, alvorlig svakhet, mørkere i øynene. Ofte vokser symptomatologien så raskt at pasienten ikke har tid til riktig å fortelle om symptomene hans, raskt inn i en sjokkstatus.

Brudd på aneurysmen i abdominal aorta med utstrømning av blod inn i retroperitonealrommet fortsetter med konstant smerte i magen. Hvis blodet rushes i retning av det lille bekkenet, sprer smerten seg inn i inngangssonen, perineum, bena. Hvis bruddstedet er høyt, kan det oppstå hjertesmerter som ligner infarkt. Volumet av retroperitoneale hematomer etter brudd på aorta er ca. 200 ml, men kan være mer.

Når du fyller blod i bukhulen, øker sjokkens tilstand raskt, pasienten pales, mister bevisstheten, pulsen blir threadlike, og blodtrykket faller kraftig. Typisk smerte og oppblåsthet, hvor tilstedeværelsen av væske er bestemt, er tegn på irritasjon av bukhinnen uttrykt.

Død ved ruptur av abdominal aorta kommer raskt med fenomenene hemorragisk sjokk (akutt blodtap) og akutt hjertesvikt. Blodet slutter å bevege seg gjennom karene, vender ikke tilbake til hjertet, og det stopper. Andre organer mangler også arteriell blodtilførsel, men på grunn av utviklingshastigheten til dødelige komplikasjoner har de ikke alltid tid til å manifestere seg.

Aneurysmer av den stigende aorta svært ofte ledsaget av lagdeling, blant årsakene - aterosklerose, syfilis, hypertensjon. Pasienter før pause klager over brystsmerter, hjerteområde, dyspné, hjertebank, svakhet. De samme symptomene er typiske for mange andre kardiovaskulære sykdommer, derfor kan diagnosen av en aneurisme bli forsinket. Med utvidelsen i aorta-buen, kan tegn på patologi inkludere svelgeforstyrrelser, hesende stemmer, hoste, og hvis luftrøret eller store bronkier klemmes opp, oppstår alvorlig dyspnø.

Kompresjon av den overlegne vena cava med en aneurysmal pose forårsaker hevelse i nakken, ansiktet, overkroppen, manifesterer seg som hodepine, luftveissykdommer. Cervical vener svulmer kraftig, huden får en cyanotisk nyanse.

Ruptures av den stigende aorta og buen er også fulle av akutt sirkulasjonsmangel, manifesteres av intens smerte bak brystbenet, mellom skulderbladene, og hvis bunten sprer seg lavere i thorax- og bukdelene, så går smerten etter det. Ut av defekten av den stigende aorta eller med en overordnet brudd, kan blod komme inn i hulrommet i hjertetskjorten, forårsaker tamponade og hjertestans. Med en lokalisering av gapet er det et sjokk.

Med utvidelsen av lumen i thoracale aorta, er det smerter fra ryggen, brystområdet, halsen, kjeften, mellom skulderbladene. Ofte er det tegn på komprimering av luftveiene - kortpustethet, pusteløs pust, en følelse av mangel på luft.

Ruptur av aneurismer av thorakalaorta er ledsaget av økning av sjokksymptomer (hud blekhet, kald klam svette, takykardi, plutselig trykkfall), en plutselig vinning retrosternal smerte, ryggen mellom skulderbladene, som kan forplante seg i tilfelle av bunten og på buken. Skade av fartøyet over nullpunktet av nyrearteriene bidrar akutt ischemi og nyre-svikt. I dette tilfellet er mengden av frigjort urin det viktigste prognostiske kriteriet. Hvis urinen er liten eller ikke i det hele tatt, er det sannsynlig at akutt nyresvikt.

Som allerede nevnt ovenfor er aorta-bruddet i en avdeling en dødelig patologi, for likvidasjon av hvilke kirurgens disposisjon til tider er et spørsmål om timer eller minutter. I løpet av denne tiden må du sette riktig diagnose og gjøre en suturfeil. Det er bra, hvis på sykehuset vil det være en vaskulær kirurg, etter alle eksperter innen abdominal patologi har ikke alltid erfaring med å jobbe med blodårer. På et sykehus kan det ikke være de nødvendige forholdene for en slik operasjon, spesielt for små regionale institusjoner.

Den viktigste dødsårsaken med aorta-brudd er akutt blødning med hemorragisk sjokk, som fører til hjertesvikt og arrestasjon. Andre organer opplever akutt hypoksi, som manifesteres ved nyresvikt, hjerne-dysfunksjon i form av bevissthet og koma, et brudd på respiratorisk funksjon.

En aneurisme i aorta-buen kan føre til slag på grunnlag av tromboembolisme, blødning inn i brysthulen, spiserør, mage del av spalten kan finne sted med den massive blødning i tarmen, inferior vena cava.

Behandling av aorta-brudd

Behandling av aorta-brudd krever akutt kirurgisk inngrep, og selv om dødeligheten selv etter operasjonen er ganske høy, er det en dødsdom for pasienten å avvise det. Ved brudd på aneurysmene i hovedfartøyet kan kirurger møte ulike vanskeligheter, alt fra utstyret og erfaringen til de ansatte og slutter med pasientens tilstand.

Kirurgisk behandling av aorta ruptur er umulig for akutt hjerteinfarkt, hjerneslag, og hvis pasientens alder - mer enn 75 år, er det en kritisk fall i hemoglobinnivå, høyt blod kreatinin, og det er ingen bevissthet - å redde sjansene er svært små.

Det er svært viktig å vurdere nyres funksjon, siden prognosen blir ekstremt dårlig hvis den brytes. I de pasientene som i utgangspunktet hadde nyrene deres behandlet med urin, i postoperativ periode utvikler den akutte mangelen på dette organet, som er dødsårsaken selv med en uklanderlig operasjon.

Hvis du mistenker at noen ruptur av aneurisme aorta pasienten bør plasseres i en intensivavdeling, hvor i en svært kort tid å forberede seg til drift og samtidig undersøkelse - ultralyd, CT scan, blodprøver og urinprøver.

operasjonen

Intervensjoner for aorta-brudd er komplekse og heller risikable. Fra klarheten avhenger hastighet og konsistens av kirurgens handlinger suksessen av behandlingen og pasientens liv. Teknikken til selve operasjonen er valgt ut fra den spesifikke kliniske situasjonen og pasientens tilstand, og den minste avviket fra den planlagte planen kan koste liv.

Eksempel på brudd på aorta - stigende (a) og abdominal (b), der operasjonen kan være effektiv

Med brudd på thorax aorta operasjonen utføres ved åpen tilgang, hvor brystet åpnes, fjerning av skipsveggen er fjernet og integriteten er gjenopprettet, muligens ved bruk av en syntetisk protese. Utløpet av blod i pleurhulen eller perikardiet krever drenering ved evakuering av væsken. Hvis den supra-valvulære rupsen følger med alvorlige laster, er det tilrådelig å bytte ut ventilen etter å ha gjenopprettet tilstrekkelig hemodynamikk.

Med rygg i abdominal aorta Kirurgen gjør innsnitt bukveggen fra den nedre ende til brystbenet og skamartikulasjon. Slik tilgang tillater gjennomtrengning og god oversikt over den abdominale aorta, den del som er under punktet for opprinnelsen av nyrearterier, og oppdele området i bekkenarteriene. Deretter, tynntarmen eller forskjøvet, eller er avledet fra magen ved tidspunktet for kirurgi for å forbedre synligheten blir duodenum fjernes, peritoneum dissekeres og ligament, hvorved kirurgen når aorta og blodstrømmen opphører gir høyere diskontinuitetsverdier steder klemme aorta.

Dersom aneurisme ligger i nærheten av nyrearteriene, da det kan være noen vanskeligheter, fordi klemmingen av aorta over disse fartøyene er fylt med renal insuffisiens, derfor, hvis behovet er der fremdeles, er det nødvendig å minimalisere tiden som brukes på klemmeområdet av aorta over nyrearteriene.

Når den kritiske tilstand for pasienten, massive retroperitoneal hematom, når det ikke er tid for å søke etter aneurisme hals og fordeling av den underliggende aorta tillates terminering av subdiaphragmatic nivå av blodstrømmen, men i løpet av denne manipulasjonen bør være minimal, ettersom klem av aorta er ledsaget av ischemi og nyre, og abdominale organer.

Det neste trinn av operasjonen blir den egenskap å fjerne aneurisme med trombotiske impositions, ateromatøse masser, er hele hulrommet av aneurismen forbruker anbefales ikke, da økt blodtap og varighet av intervensjonen. Vanligvis fjernes den fremre delen av aorta og noen av aortas laterale vegger.

Etter fjerning av aneurysmen utføres protese del av fartøyet enten med en direkte protese eller bifurcation. Med en beredskapsoperasjon som tar sikte på å redde livet, er direkte proteser mer hensiktsmessig, siden det på kort tid gjør det mulig å gjenopprette patenen av arterien. Etter protesen fjernes klemmene fra aorta forsiktig og sakte for å hindre en skarp omfordeling av blod, kirurgen kontrollerer igjen effekten av å stoppe blødningen.

proteser (a) og minimalt invasiv stenting (b) av aorta

Hvis det er en mulighet for lekkasje av blod, blir bukhulen plassert drenering. I tilfeller der legen utelukker denne muligheten, er det ikke behov for drenering, og bukhulen kan syes tett.

Det foreligger data om muligheten for å utføre endovaskulær stenting, Når et rør settes inn i aorta lumen uten åpen tilgang til fartøyet. Denne operasjonen er mye mindre traumatisk, men den er langt fra alltid mulig - strukturen av en aneurisme, bruddnivået, mangel på tekniske evner og opplært personell kan bli et hinder.

Aorta aneurisme er en ekstremt farlig sykdom, og brudddet er dødelig, så det er viktig å oppdage patologi i tide og om mulig å gjennomføre planlagt behandling. Prognosen forblir alvorlig, dødeligheten ved brudd når 90%, mens planlagt behandling gir et godt resultat, og sannsynligheten for et dødelig utfall ikke overstiger 5%. Pasienter som er i fare bør observeres hos kardiolog og vaskulær kirurg, og gjennomgår periodisk ultralydundersøkelse av aorta tilstanden.

Hva er abdominal aorta-brudd

Dessverre er nesten alle pasienter som diagnostiserer rupturen i abdominal aorta, døende, siden sjansene for å overleve når integrasjonen av fartøyets vegger er ødelagt, er ekstremt lav. Blant de berømte menneskene hvis liv førte til ruptur av abdominal aorta, er det verdt å nevne Andrei Mironov, Zhenya Belousova, Albert Einstein. Den spesielle sløyfen til denne patologien er at det er nesten umulig å forutsi forekomsten, selv om prosessen med vaskulær ødeleggelse begynte lenge før aorta-brudd.

utvikling

For å bedre forstå hva det er - et brudd på abdominal aorta, er det verdt å dykke inn i scenariet for utviklingen av sykdommen. Så begynner stratifisering av vaskemuren først, og blod begynner å falle inn i gapet som dannes mellom lagene. Dette skaper selvsagt trykk på veggen, noe som forårsaker aneurysmer av fartøyene (strekker seg av karetveggene med deres påfølgende fremspring).

Etter brudd på integriteten til de siste lagene, oppstår faktisk et brudd på aorta. I det overveldende flertallet av tilfeller passerer bare noen få timer mellom begynnelsen av denne prosessen og ferdigstillelsen.

Det er også tilfeller når det oppstår selvhelbredelse i løpet av sykdomsutviklingen - dette skjer når det akkumulerte blodet, etter dannelsen av en aneurisme, ikke brister det ytre, men det indre laget av vaskemembranen.

Ruptur av abdominal aorta

årsaker

Selv om det allerede er nevnt ovenfor at det er umulig å forutsi et brudd på abdominal aorta, har visse kategorier av mennesker fortsatt en økt tendens til å danne en aneurisme og brudd som resultat.

Hovedårsakene til brudd på aorta i magehulen:

 • Akutte smittsomme sykdommer som fremkaller nekrotiske prosesser i karene.
 • Hyppige trykkspring (hypertensjon og hypotensjon).
 • Iskemi, samt aterosklerose av aortaveggene.
 • Skader på thorax, så vel som i bukhulen.
 • Diabetes mellitus, syfilis.
 • Fedme, kombinert med en stillesittende livsstil.
 • Røyking.
 • Genetisk tendens.

I tillegg er en av årsakene til en aneurisme pasientens alder: etter 50 år øker risikoen for vaskulær veggintegritet betydelig.

symptomer

Ofte forekommer den sperrede aorta nettopp i magehulen, men det er også muligheter som brudd i brystet eller på steder for forgrening i små arterier.

Symptomer på aorta-brudd i magehulen:

 • En skarp og alvorlig brennende, presserende eller rive smerte i magen.
 • Whitening av huden; svært ofte blir huden dekket med kald svette.
 • Besvimelse.
 • Intern blødning, avslørt under medisinsk undersøkelse.
 • Pulsen kjøper skittenhet, et hemorragisk sjokk oppstår.
Kaldsvette kan være et symptom på aortabrudd i bukhulen

Konsekvensene av brudd på aorta i bukhulen er ofte svært beklagelige, så det er ekstremt nødvendig å oppdage aneurismen på et tidlig stadium, før det riper på skipveggen.

Hvis du nøye overvåker helsen din, er det ganske mulig å identifisere visse symptomer på en aneurysm i abdominal aorta:

 • Hvis aneurismen ikke er langt fra hjertet, føles en person vanligvis brystsmerter, noen ganger i nakken, ryggen eller skulderen.
 • Aneurismen lokalisert i den nedre regionen er bestemt av smerte i bukregionen.
 • Aneurysm på abdominal aorta gir smertefulle opplevelser i magen og nedre rygg.

I noen tilfeller legger en aneurysm i bukhulen seg på de indre organene, i hvilket tilfelle dets manifestasjoner vil lignes på sykdommene i disse organene:

 • Hvis luftrøret og bronkiene klemmes, begynner symptomene på dyspnø og en vedvarende hoste oppstår.
 • Komprimeringen av nerven som er ansvarlig for funksjonen av strupe muskler fører til heshet eller til og med et komplett tap av stemme. Hvis trykket er på spiserøret, er det vanligvis smertefulle opplevelser ved svelging.

diagnostikk

Diagnose av ruptur av abdominal aorta på et sykehus begynner med en ultralyd. Dermed er størrelsen på aneurysmen og dens lokalisering bestemt. Hvis det er nødvendig, blir pasienten skrevet aortography (dvs. x-stråler, karakterisert ved at hulrommet fylles gjennom aortakateteret spesiell kontrastmedium og undersøkt for forstyrrelser). Umiddelbart før operasjonen blir pasienten tildelt en CT-skanning for å bestemme plasseringen av aneurysmen og dens funksjoner.

Kirurgi for aorta-brudd kalles laparoskopi og er rettet mot å oppdage tilstedeværelsen i blodets bukhule, samt forekomsten av ulike komplikasjoner.

I tillegg undersøkes nivået av blodtrykk og en kardiogram er tildelt. Dette er gjort for å utelukke andre mulige årsaker til klager - for eksempel hjerteinfarkt eller hjerneslag.

behandling

Behandling av aorta ruptur i bukhulen varierer noe avhengig av symptomene:

 • Intramuskulær injeksjon av anestesi (morfin).
 • Hvis det er en trykkøkning, brukes egnede metoder for å redusere det (intravenøst ​​natrium nitroprussid eller magnesiumsulfat).
 • I tilfeller der det er noen sikkerhetsreaksjon, injiseres en dopamin eller metazon injeksjon subkutant eller intravenøst.

Pasienten er sterkt innlagt på kirurgisk avdeling, hvor en ytterligere undersøkelse utføres for å bekrefte den foreløpige diagnosen. Hvis det virkelig er et brudd på abdominal aorta, utføres kirurgi - en kavitoperasjon eller endoprostetikk. Hver av disse metodene har sine fordeler og ulemper.

Prostetisk aorta i bukhulen

En hule operasjon krever for eksempel generell anestesi, som eldre mennesker ikke kan tåle, og er preget av et stort blodtap. Hvis en pasient har hjertesykdom, er det nødvendig å utføre stenting og shunting. Pasienter etter en slik operasjon trenger en lang rehabilitering. Imidlertid krever pasientbehandling i dette tilfellet ikke nøye observasjon, og protesene som brukes for operasjonen er svært holdbare.

Endoprosthetikk er en operasjon som kan utføres hos eldre mennesker, siden den utføres under lokalbedøvelse. Blodtapet under endoprostetikken er minimal, og pasienten er utladet allerede i tredje og fjerde dag etter kirurgisk inngrep. Imidlertid er det i dette tilfellet nødvendig med overvåkning av pasienten, spesielt nøye overvåkning av nivået av hans trykk for å hindre sykdomsproblemer.

forebygging

Forebygging ruptur abdominale aorta omfatter rettidig diagnose og behandling av sykdomsvekk aneurisme, kontroll over trykknivå (for å forhindre overdreven økning og tidsriktig anvendelse av antihypertensive legemidler).

Utvilsomt vil det beste alternativet være å velge en sunn livsstil og gi opp dårlige vaner. I tillegg til behovet for å eliminere for store øvelses og skader i mageregionen, og på fylte femti fra tid til annen for å utføre forebyggende lyd screening for og behandling av aneurismer.

Les Mer Om Fartøyene