Rehabilitering av pasienter med hjerteinfarkt

Myokardinfarkt er en av hjertets farligste sykdommer. Og her like viktig er tiltakene for å redde menneskelivet og rehabilitering etter et anfall.

Myokardinfarkt er en sykdom som alvorlig deler en persons liv inn i "før" og "etter". Og selv om prognosene er mest gunstige og konsekvensene av sykdommen er minimert, er det nødvendig å forstå: For at et gunstig utfall skal bli en realitet, er det nødvendig å radikalt revidere livsstilen.

De viktigste stadiene av rehabilitering

Myokardinfarkt er en sykdom som kan unngås. Denne sykdommen utvikler seg lenge, og det kan forebygges dødelig fullføring langt tidligere enn når kardiovaskulærsystemet når en ekstrem grad av forverring.

Ifølge statistikken fullfører du død med ikke mer enn 10-12% av anfall. Og det betyr at selv med en så alvorlig sykdom er overlevelsesgraden svært høy og gjenoppretting er mer enn mulig, selv om det vil ta mye tid.

Faktisk fortsetter rehabilitering av pasienter med hjerteinfarkt resten av livet.

Den inneholder følgende hovedfaser:

 • med visse anbefalinger, er følgende operasjoner foreskrevet: ballong agioplasti, koronar stenting og så videre. Intervensjon er nødvendig for å hindre gjentakelse av infarkt eller for å eliminere særlig alvorlige konsekvenser av det;
 • gjenopprette eller oppnå høyest mulig levestandard;
 • tar foreskrevet medisiner - det handler om å støtte terapi, så nektes medisiner, fordi det ikke er smerter eller anfall, kan du ikke;
 • forebygging av hjertesykdom - varer også resten av livet;
 • livsstilsendringer - det vil si avvisning av usunne vaner, endringer i kosthold, hvile og arbeid, fysisk rehabilitering med hjerteinfarkt og så videre;
 • gå tilbake til arbeidsdetaljer. Samtidig er det ikke alltid mulig å gå tilbake til forrige arbeidsform, men det er ganske mulig å oppnå suksess på sitt felt.

Endring i livsstil

Det er nødvendig å skille begrensningen i en viss form for last fra en fullstendig avvisning av sistnevnte.

Myokardinfarkt er ikke en setning, hvorpå en person må lede et planteliv. Tvert imot bør skade på hjertemuskelen bli gjenopprettet, noe som automatisk betyr et fullt liv, ikke en begrensning.

Endring bør være intensiteten til noen manifestasjoner av livet.

Funksjonsgrupper

Restaurering - varighet, intensitet av belastninger, egenart av næring, avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen.

4 klasser av pasienter er delt:

 • 1 funksjonsklasse er pasienter som har gjennomgått en litenfokalinfarkt uten betydelige komplikasjoner eller uten dem i det hele tatt. Her er utvinningen fra hjerteinfarkt det enkleste.
 • 2 klasse - her refererer pasienter med komplikasjoner med moderat alvorlighetsgrad, eller pasienter etter et stort hjerteinfarkt, men med minimale konsekvenser.
 • Grad 3 er en pasient med alvorlige komplikasjoner etter et lite fokalinfarkt, spesielt med angina pectoris opptil 4-6 ganger om dagen.
 • Grad 4 - pasienter som gjennomgikk et småfokalinfarkt med svært alvorlige konsekvenser - opp til klinisk død, samt pasienter med transmural myokardinfarkt. Dette er den mest alvorlige gruppen av pasienter, her er rehabiliteringsperioden her veldig stor.

Fysisk aktivitet

Hjertemuskelen er den samme som resten, og reagerer på stress og mangel på den, så vel som alle de andre. Med utilstrekkelig belastning blir muskelatrofier, svakere og raskere skadet, med for mye belastning skadet. Her, som ingensteds, er et mål viktig.

Det er nødvendig å laste hjertet så tidlig som mulig og, selvfølgelig, etter å ha konsultert den behandlende legen.

 • I perioden etter et angrep er fysisk aktivitet forbudt. Pasienten kan sitte på sengen to ganger om dagen i ikke lenger enn 10 minutter, og sørg for å bli overvåket av det medisinske personalet. For pasienter i klasse 1, 2, er denne perioden 3-4 dager, for 4 - ikke mindre enn en uke. Hvis pasienten har et gjentatt infarkt eller en tilstand som er komplisert av andre sykdommer, blir rehabiliteringsperioden forlenget i ytterligere 2 dager.
 • I andre etasje er det lov å gå langs korridoren, sitte 3 ganger om dagen i 25 minutter. Unngå aktiviteter som krever bakker - i tilfelle et hjerteinfarkt er dette den tyngste byrden. Senere er det lov til å gjøre gymnastikk mens du sitter - etter undersøkelse og tillatelse fra legen, selvfølgelig.
 • Den tredje fasen innebærer å gå langs korridoren - opptil 200 m, full selvbetjening, sittestilling uten tidsgrenser. Denne fasen lar deg raskt gjenopprette musklene.
 • I fjerde etappe er det tillatt å gå - veldig praktisk fordi pasienten selv regulerer varighet og intensitet. I utgangspunktet er avstanden 600 m, deretter 1,5 km og et par dager 2-3 km.

Dette stadiet begynner etter at EKG-data bekrefter utbruddet av arrdannelse i hjertevev. For forskjellige funksjonelle klasser forekommer dette øyeblikket på forskjellige tidspunkter: for 1 klasse - i 18-20 dager, for 2 - 16-7, for 3 - for 20-21. Gjenoppretting av pasienter i klasse 4 avhenger av for mange faktorer, det er umulig å indikere gjenopprettingstiden her.

Orientering når du går, bør ikke være en følelse av tretthet, men mer objektive tegn:

 • Økning i trykk tjener som signal for å redusere belastningen;
 • øker pulsfrekvensen til 200. Og forresten, hvis det etter en tur begynner pulsen å passe inn i 100-120 slag, indikerer det en gjenoppretting;
 • kortpustethet - er ikke en indikator for astma;
 • overdreven svette.

Kontraindikasjoner for pasienter som har hatt hjerteinfarkt er diabetes, hjertes hjertesvikt eller aorta, forstyrrelser i blodtilførselen til hjernen og så videre. I dette tilfellet blir pasienten tildelt et individuelt regime.

Etter vellykket overvinning av 4 stadier, kan pasienten slippes ut. Hjemme er han forpliktet til å overholde alle kardiologens forskrifter, inkludert gradvis økende fysisk anstrengelse til det vanlige eller å utvikle fysisk aktivitet, dersom det ikke var karakteristisk for pasienten.

Drug Rehab

For narkotika som er foreskrevet, kan nesten alltid inkludere rusmidler som forhindrer dannelsen av trombi: aspirin, integrin, enoksaparin og så videre. Alle er relatert til antikoagulantia og reduserer blodkoagulasjon.

Imidlertid er behandling av konsekvensene av hjerteinfarkt strengt individuelt. Legen velger medisiner, vurderer ikke bare konsekvensene av sykdommen, men også alvorlighetsgraden av skaden, pasientens generelle tilstand, samtidige sykdommer og så videre.

Det er bare en ting til felles her: Legenes avtale må utføres med all mulig nøyaktighet.

Psykologisk rehabilitering

Rehabilitering etter hjerteinfarkt gjør i de fleste tilfeller ikke uten å ta hensyn til psykologiske faktorer. Følelser og nervøse overbelastninger påvirker hjertets tilstand mer enn fysisk aktivitet, og i gjenopprettingsperioden bør elimineres eller minimeres.

Dette handler ikke om de vanlige emosjonelle utbruddene, men om trykket som ble forårsaket av langvarig stress. Hjelp fra psykologer i denne saken er uvurderlig.

Innen 3-4 måneder lider pasienten ofte av frykt og overdreven frykt for sitt liv. Det er nødvendig å forhindre panikkanfall, og forklarer i detalj pasienten mekanismen for dannelsen av symptomene og deres kurs.

Det er viktig å la pasienten vite at overdreven hvile og mangel på tilstrekkelig øvelse vil påvirke hjertets tilstand som negativt som en umiddelbar tilbakegang til den tidligere livsstilen.

Ikke sjeldnere utvikler pasienter depresjon. Det er forårsaket av en følelse av inferioritet, frykt for deres fremtid, for deres evne til å jobbe og så videre. Til tross for den ganske objektive betydningen av disse faktorene, er det nødvendig å skille de grunnløse fryktene fra det virkelige i pasientens sinn.

Gjenopprette etter hjerteinfarkt, trenger en person selvtillit og familie. Ofte er det nødvendig med rådgivning, ikke bare for pasienten selv, men også for hans familie.

Like skadelig som en fullstendig negasjon av det som skjedde, og overdreven omsorg, og begrenser fysisk og mental aktivitet.

Ved rehabilitering hjemme er forholdet mellom slektninger og konvalescenter vanligvis komplisert: for hjertepasienter, mistanker, kontinuerlig angst, konstant forventning om hjelp fra andre, samt misunnelse og sinne er karakteristiske.

I denne situasjonen er spesialistens hjelp uvurderlig, siden pasientene lytter svært sjelden til oppfatning av slektninger og venner. I tillegg er sistnevnte det nærmeste objektet av misunnelse og irritasjon.

Strømforsyning

Rehabiliteringsplanen for hjerteinfarkt innebærer nødvendigvis en endring i kostholdet. Og det gjelder både oppholdstiden på sykehus og restaurering hjemme.

 • I de første 2 dagene har pasienten ingen appetitt. 6-8 ganger om dagen gir de ham svakt kokt te, buljong av villrose, fortynnet vinrank eller appelsinjuice. Det er forbudt å drikke kaldt.
 • I løpet av den neste uken inneholder dietten buljonger og konsentrert juice. Det totale kaloriinnholdet skal nå 1100-1200 kcal.
 • En uke senere, inneholder menyen supper på vegetabilsk buljong - dette er nødvendig, semolina og bokhvete grøt, revet ost og kokt fisk. Frukt og grønnsaksjuice er velkomne, ferskpresset.
 • Etter 2-3 uker, hvis ingen komplikasjoner observeres, stiger kaloriinnholdet i det daglige dietten til 1600 kcal. På menyen vises potetmos, kokt blomkål, kefir, melkesaus, smør i maten.
 • En måned senere er kaloriinnholdet i mat 2000 kcal per dag. Menyen inneholder kokt kjøtt og fisk, en rekke grønnsaker og frukt, frokostblandinger, foreldet hvetebrød. Smør er tillatt, men ikke mer enn 10 g. Fett og krydret mat bør unngås. Kjølt mat og drikke er strengt forbudt - under +15 С.

Det er ikke nødvendig og i fremtiden å bevege seg bort fra prinsippene for sunt å spise. Fettstekt kjøtt, røkt produkter og krydrede retter fremkaller spasmer, noe som påvirker hjertets tilstand sterkt. I tillegg er de kilden til "dårlig" kolesterol.

Et obligatorisk element i dietten er en begrensning på mengden bordsalt - ikke mer enn 5 gram per dag. Begrensninger på vann avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen: her trenger du en lege konsultasjon.

Dispensary supervision

Et infarkt er en vanskelig test for hjertet. Komplikasjoner kan dukke opp etter en betydelig tid, så for de som har hatt et hjerteinfarkt, er det regelmessige besøk til legen.

 • Gjennom sitt etterfølgende liv må pasienten måle sin puls og trykk daglig.
 • I kardiologens første seks måneder må du besøke minst 2 ganger i måneden, de neste seks månedene - en gang i måneden. Deretter, med en gunstig begivenhet, blir det besøkt legen 4 ganger i året. Kardiologen utfører nødvendigvis et elektrokardiogram.
 • 2 ganger i året, bør den infarcted pasienten besøke det funksjonelle diagnostiske rommet for å gjennomgå sykkel ergometri.
 • 2 ganger i året må du utføre en generell blodprøve - for å kontrollere konsentrasjonen av blodplater, røde blodlegemer og leukocytter, samt biokjemiske - for å bestemme nivået på kolesterol.
 • 3 ganger i året, undersøkes koaguleringssystemet.
 • 2 ganger i året, bør et tidligere infarkt besøkes av en psykoterapeut. Ifølge statistikken opplever 60-80% av pasientene en endring i personlighet. For å unngå slike konsekvenser, er det nødvendig med spesialisthjelp.

Bekjempe dårlige vaner

Skadelige vaner og liv for en pasient som har hatt et hjerteinfarkt er bare uforenlig.

 • Alkohol - selv alkohol med lav alkohol, som øl, er ikke tillatt. Viner er ikke et unntak, selv druejuice er farlig for pasienter.
 • Røyking er den farligste vanen, siden det er røyking som forårsaker vasospasmer og sklerose.
 • Narkotika - de negative konsekvensene av deres opptak vil negere resultatet av selv den mest vellykkede operasjonen.
 • Stor vekt - og, mer korrekt å snakke, vanen med å spise fett- og meletter. For hjertet er hvert ekstra kilo en seriøs test for styrke. Til tross for den ganske vanskelige prosessen med å miste vekt, må folk som har hatt et hjerteinfarkt beholde sin vekt i normen.

Mangel på fysisk aktivitet refererer også til dårlige vaner. Bevegelse stimulerer utviklingen av muskelvev, inkludert hjertevev.

Sysselsetting eller funksjonshemning

Dette problemet er alltid bestemt individuelt.

Hvis arbeidsdetaljene ikke er relatert til spenning, krever ikke overdreven arbeidsbelastning, og profesjonell eller karrierevekst avhenger ikke av å være på jobb lenger enn 8-9 timer, pasienten kan gå tilbake til sin tidligere kollektive og fortsette å jobbe på sin arbeidsplass.

Hvis noen av de ovennevnte faktorer er til stede, er det nødvendig å ta hensyn til det og flytte til en annen posisjon der slike belastninger vil bli utelukket.

I tilfelle komplikasjoner etter et hjerteinfarkt eller med høy risiko for tilbakefall, anbefales det å forlate den konstante arbeidsdetaljene.

I de alvorligste tilfellene registreres en funksjonshemming.

Seksuelt liv

Ifølge tilgjengelige data lider bare 1% av pasientene på et annet hjerteinfarkt på grunn av for aktivt seksuelt liv. Derfor, plutselig, for å gi opp personlig liv, er det ingen grunn. Men for å begynne å ha sex bør det gradvis.

De første prøvene får utføre etter å gå til fots - minst 2-3 km, dyspné forsvinner.

Ikke alltid forsøk blir kronet med suksess: Legemidler som brukes i rehabilitering, undertrykker seksuell funksjon hos både menn og kvinner.

For en fullstendig gjenoppretting er meget nødvendig tålmodighet og hengivenhet, og fra begge parter.

Posene er noe begrenset. Den beste posisjonen er på høyre side. Det er uønsket å bruke stillinger hvor det er nødvendig eller mulig å vippe fremover.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt og tilbake til et fullt liv er mulig, men bare hvis følgende betingelser er oppfylt:

 • obligatorisk observasjon av ens egen tilstand
 • gjennomføring av medisinske anbefalinger
 • mat restriksjoner;
 • nektelse fra alkohol, røyking og narkotika;
 • mulig fysisk aktivitet.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt

Mange pasienter kardiolog, hjerteinfarkt, spør om det er mulig å gå tilbake til et normalt liv etter behandling på sykehuset og hvor lang tid det tar å komme seg fra denne ødeleggende sykdommen. Enkle svar på disse spørsmålene i en artikkel er vanskelig, det er, kvaliteten og varigheten av rehabilitering av pasienten, mange faktorer kan påvirke:.. Alvorlighetsgrad av hjerteinfarkt, tilstedeværelse av dens komplikasjoner, komorbiditet, yrke, alder og andre.
I denne publikasjonen kan du bli kjent med de generelle prinsippene for restorativ terapi etter hjerteinfarkt. Slike kunnskaper vil hjelpe deg med å få en generell ide om livet etter denne alvorlige sykdommen, og du kan formulere spørsmålene du må spørre legen din om.

Grunnleggende prinsipper for rehabilitering

De viktigste retningene for pasientens utvinning etter et tidligere hjerteinfarkt inkluderer:

 1. Gradvis utvidelse av fysisk aktivitet.
 2. Overholdelse av kostholdet.
 3. Forebygging av stressende situasjoner og overarbeid.
 4. Arbeid med en psykolog.
 5. Bekjempe dårlige vaner.
 6. Behandling av fedme.
 7. Medisinprofylakse.
 8. Dispensary observasjon.

De ovenfor beskrevne tiltakene skal brukes i et kompleks, og deres karakter er valgt individuelt for hver pasient: denne tilnærmingen til utvinning vil gi de mest fruktbare resultatene.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er nødvendig for enhver person, men etter myokardinfarkt, bør intensiteten øke gradvis. Det er umulig å tvinge hendelser med slik patologi, da dette kan føre til alvorlige komplikasjoner.

Allerede i de første dagene etter den akutte perioden med hjerteinfarkt, får en pasient å komme seg ut av sengen, og etter å ha stabilisert staten og overført til en vanlig menighet - for å gjøre de første trinnene og gå. Avstander for å gå på en flat overflate øker gradvis, og slike turer bør ikke føre til at tretthet og ubehagelige opplevelser (kortpustethet, smerte i hjertet, etc.).

Også pasienter på sykehuset er tildelt treningsøving, som i de første dagene alltid gjennomføres under tilsyn av en erfaren fysioterapeut. Deretter kan de samme øvelsene pasienten kan utføre og hjemme - legen vil nødvendigvis lære ham å kontrollere tilstanden hans og øke belastningen intensivt. LFK-øvelser fremmer sirkulasjonsstimulering, normaliser hjertefunksjonen, aktiver pusten, forbedrer tonen i nervesystemet og mage-tarmkanalen.

Tegn på en puls etter fysisk anstrengelse er et gunstig tegn på vellykket rehabilitering. For eksempel, hvis i de første dagene med å gå tur er pulsen omtrent 120 slag per minutt, så i 1-2 uker med samme intensitet i gang vil frekvensen være 90-100 slag.

Også for rehabilitering av pasienter etter hjerteinfarkt kan ulike fysioterapi prosedyrer, massasje og respiratorisk gymnastikk brukes. Etter stabilisering av pasientens tilstand kan sport anbefales til ham, noe som bidrar til å styrke og øke utholdenheten i hjertemuskelen og forårsake dens anrikning med oksygen. Disse inkluderer: turgåing, svømming og sykling.

Også den fysiske aktiviteten til pasienten som har gjennomgått hjerteinfarkt, hjemme og på jobb, skal gradvis utvides. Personer hvis yrke er knyttet til betydelige arbeidsbelastninger, anbefales å tenke på å endre type aktivitet. Slike spørsmål pasienter kan diskutere med sin behandlende lege, som vil hjelpe dem med å lage prognoser om muligheten for å komme tilbake til dette eller det aktuelle yrket.

Gjenoppta seksuell aktivitet av hjerteinfarkt feltet også bedre å diskutere med kardiolog, t. Til. Enhver seksuell handling er en betydelig fysisk aktivitet og forsinket gjenopptakelse av samleie kan føre til alvorlige komplikasjoner. I ukompliserte tilfeller, til en retur intimitet mulig i 1,5-2 måneder etter hjerteinfarkt angrep. Innledningsvis er pasienten anbefales det å velge en slik stilling for samleie, hvor fysisk belastning er minimalisert for det (for eksempel på en side). Legen kan også anbefale å ta Nitroglycerin 30-40 minutter før intimitet.

diett

Med hjerteinfarkt anbefales pasienten et terapeutisk diett nummer 10 og som innebærer tre alternativer for diett.

 1. Den første dietten av en slik diett er foreskrevet i den akutte perioden (dvs. 1. uke etter angrepet). Retter fra de godkjente produktene er tilberedt uten tilsetning av salt for par eller ved koking. Maten skal tørkes og tas i små porsjoner 6-7 ganger om dagen. I løpet av dagen kan pasienten forbruke ca. 0,7-0,8 liter fri væske.
 2. Den andre dietten er foreskrevet for den andre og tredje uken av sykdommen. Retter er tilberedt alt også uten salt og ved koking eller damping, men kan allerede serveres, ikke malt, men strimlet. Maten forblir brøkdel - opp til 6-5 ganger om dagen. I løpet av dagen kan pasienten forbruke opptil 1 liter ledig væske.
 3. Den tredje dietten er foreskrevet for pasienter i perioden av arrdannelse i infarktssonen (etter 3. uke etter angrepet). Retter er tilberedt alle også uten salt og ved koking eller damping, men kan allerede serveres hakket eller chunked. Maten forblir brøkdel - opp til 5-4 ganger om dagen. Innen en dag kan pasienten forbruke opptil 1,1 liter fri væske. Med legenes tillatelse kan en liten mengde salt (ca. 4 g) innføres i pasientens diett.

Anbefalt for I-III ranting retter og produkter:

 • gni grønnsaks- og frokostblandinger (under III-rasjonen får de lage mat på en lett kjøttbuljong);
 • fettfattig fisk;
 • kalvekjøtt;
 • kyllingekjøtt (uten fett og hud);
 • frokostblandinger (semolina, havremel, bokhvete og ris);
 • omelett laget av eggehvite;
 • sur melk drikker;
 • fettfattig rømme for suppe fylling;
 • smør (med en gradvis økning i mengden til 10 g etter III-perioden);
 • skummet melk for å legge til te og frokostblandinger;
 • hvete rusker og brød;
 • fettfattig rømme for suppe fylling;
 • vegetabilske raffinerte oljer;
 • grønnsaker og frukt (først kokt, så er det mulig å introdusere rå salater og potetmos fra dem);
 • bouillon av dogrose;
 • fruktdrikker;
 • kompotter,
 • gelé;
 • løs te;
 • honning.

Fra kostholdet til en pasient med hjerteinfarkt, bør slike retter og mat utelukkes:

 • ferskt brød;
 • baking og baking;
 • fett kjøttretter;
 • biprodukter og kaviar;
 • hermetikk;
 • pølse produkter;
 • fet mat fra melk og helmelk;
 • eggeplommer;
 • bygg, perlebyg og hirse;
 • leguminous avlinger;
 • hvitløk;
 • hvitkål;
 • roser og radiser;
 • agurker;
 • krydder og pickles;
 • fett av animalsk opprinnelse;
 • margarin;
 • sjokolade;
 • Druer og juice fra den;
 • kakao og kaffe;
 • alkoholholdige drikker.

I fremtiden kan dietten til en person som har gjennomgått hjerteinfarkt utvide seg, men slike endringer må samordnes med sin behandlende lege.

Forebygging av stressende situasjoner, overarbeid og arbeid med en psykolog

Etter hjerteinfarkt opplever mange pasienter ulike negative følelser etter utseendet av noen smerter i hjertet, frykt for død, sinne, følelser av underlegenhet, forvirring og angst. Denne tilstanden kan observeres ca 2-6 måneder etter angrepet, men så stabiliseres det gradvis og personen vender tilbake til den vanlige rytmen i livet.

Eliminering av hyppige angrep av frykt og angst under smerte i hjertet kan oppnås ved å forklare pasienten årsakene til slike symptomer. I flere komplekse tilfeller kan han bli anbefalt å jobbe med en psykolog eller ta spesielle sedativer. I denne perioden er det viktig for pasienten at slektninger og slektninger støtter ham på alle mulige måter, oppfordrer forsøkene på å oppnå tilstrekkelig fysisk belastning og ikke behandle ham som en dårligere og alvorlig sykdom.

Ofte fører den psykologiske tilstanden til pasienten etter et hjerteinfarkt til utvikling av depresjon. Det kan skyldes følelser av underlegenhet, frykt, erfaringer om hva som skjedde og fremtiden. Slike langsiktige forhold krever kvalifisert medisinsk hjelp og kan elimineres ved autogen trening, psykologisk avlasting og kommunikasjon med en psykoanalytiker eller psykolog.

Et viktig poeng for en pasient etter et hjerteinfarkt har vært hjerteinfarkt, er evnen til å håndtere sine følelser i hverdagen. Slik tilpasning til negative hendelser vil bidra til å unngå stressende situasjoner, som ofte blir årsaken til påfølgende hjerteinfarkt og en kraftig økning i blodtrykket.

Mange pasienter med en slik patologisk historie er interessert i spørsmålet om muligheten for å gå tilbake til deres tidligere arbeidssted. Varigheten av rehabilitering etter et hjerteinfarkt kan være ca 1-3 måneder og etter at det er fullført, er det nødvendig å diskutere med legen muligheten for å fortsette sin karriere. For å løse dette problemet er det nødvendig å ta hensyn til arten av pasientens yrke: tidsplanen, nivået av emosjonell og fysisk aktivitet. Etter å ha vurdert alle disse parametrene, vil legen kunne anbefale en passende løsning på dette problemet:

 • perioden tilbake til normalt arbeid;
 • behovet for å overføre til enklere arbeid;
 • endring av yrke;
 • registrering av funksjonshemning.

Bekjempe dårlige vaner

Utsatt hjerteinfarkt skal være grunnen til å forlate dårlige vaner. Alkohol, narkotika og røyking har en rekke negative og toksiske effekter på blodårene og myokardiet, og avvisning av dem kan redde pasienten fra utviklingen av gjentatte angrep av denne hjertesykdommen.

En særlig farlig for mennesker med en predisposisjon for hjerteinfarkt røyking, kan t. K. Nikotin føre til generalisert aterosklerose og vaskulær spasme, og fremmer utvikling av koronar sklerose. Bevissthet om dette faktum kan være en utmerket motivasjon for kampen mot røyking, og mange kan finne seg selv fra sigaretter. I mer komplekse tilfeller kan du bruke alle tilgjengelige midler for å kvitte seg med denne avhengigheten:

 • psykologens hjelp;
 • koding;
 • medisinske midler;
 • akupunktur.

Behandling av fedme

Fedme er årsaken til mange sykdommer og har en direkte effekt på hjertemuskelen, som er tvunget til å gi ytterligere kroppsvekt med blod. Det er derfor etter et hjerteinfarkt, anbefales alle pasienter med fedme å begynne å kjempe mot fedme.

Pasienter med fedme og en tendens til å rekruttere ekstra pounds anbefales ikke bare å følge reglene for diett, som vises under rehabilitering etter et hjerteinfarkt, men også følge den terapeutiske diett nummer 8:

 • Nedgang i kaloriinnholdet i den daglige menyen på grunn av fordøyelige karbohydrater;
 • begrensning av fri væske og salt;
 • utelukkelsen fra kostholdet av mat som stimulerer appetitten;
 • matlaging ved dampbehandling, koking, baking og quenching;
 • erstatning av sukker med sukkerstatning.

For å bestemme sin normale vekt, er det nødvendig å bestemme kroppsmasseindeksen, som beregnes ved å dele vekten (i kg) med veksthastigheten (i meter) kvadratet (for eksempel 85 kg: (1, 62 × 1, 62) = 32, 4). I ferd med å bli kvitt overflødig vekt, er det nødvendig å forsøke å sikre at kroppsmasseindeksen ikke overstiger 26.

Medisinprofylakse

Etter utskrivning fra sykehuset pasienten som mottar anbefalt forskjellige farmakologiske preparater, kan effekten av hvilke ta sikte på å senke blodkolesterol, normalisere blodtrykket, trombe forhindre, eliminere av ødem og stabilisere blodsukkernivåer. Listen over legemidler, doser og varighet av inntaket velges individuelt for hver pasient og avhenger av de diagnostiske dataene. Før du forlater legen din, bør du diskutere formålet med dette eller det aktuelle legemidlet, dets bivirkninger og muligheten for å erstatte det med analoger.

Dispensary supervision

Etter uttømming fra sykehuset, bør pasienten som gjennomgått hjerteinfarkt regelmessig besøke kardiologen og utføre daglige målinger av puls og blodtrykk. Under oppfølgingsprøven utfører legen følgende tester:

Basert på resultatene av slike diagnostiske studier, kan legen justere det videre inntaket av medisiner og gi anbefalinger om mulig fysisk anstrengelse. Om nødvendig kan pasienten bli anbefalt å holde en sanatorium-og-spa-behandling, der han kan tildeles:

 • Øvelse terapi;
 • massasje;
 • gass- og mineralbad;
 • sove i friluft;
 • fysioterapi og så videre.

Samsvar med enkle råd av kardiolog og rehabilitering spesialist, gjøre nødvendige justeringer i livsstil og vanlige dispensary undersøkelser av post-hjerteinfarkt pasienter vil tillate å fullføre en full løpet av rehabilitering, som effektivt kan bidra til utvinning fra sykdom og hindre utvikling av alvorlige komplikasjoner. Alle tiltakene som legen anbefaler, vil tillate pasienter som har hatt hjerteinfarkt:

 • hindre komplikasjoner;
 • sakte fremdriften av IHD;
 • tilpasse hjerte-systemet til en ny tilstand av myokardiet;
 • Øk utholdenheten til fysiske stress og stress situasjoner;
 • bli kvitt overflødig vekt;
 • å forbedre trivsel.

L. Smirnova, en lege-terapeut, forteller om rehabilitering etter hjerteinfarkt:

Rehabilitering etter hjerteinfarkt hjemme: trening, diett, medisinering

Infarkt oppstår når trombus av kranspulsårene er blokkert og fører til det faktum at noen deler av hjertet forblir uten oksygen. Hvis medisinsk behandling ikke er gitt på tide, dør cellene, i deres sted slutter arr-skjermen og hjertet til å utføre sine funksjoner.

Personer som har hatt et hjerteinfarkt krever en lang og kvalifisert rehabilitering som tar sikte på å gjenopprette sin livsviktige aktivitet og hindre tilbakefall som oppstår i 20-40% av tilfellene.

Stadier for utvinning av pasienter med sykdom

Rehabilitering etter et hjerteinfarkt inkluderer en rekke aktiviteter som har til formål å hindre gjentatte angrep, eliminere komplikasjoner og returnere pasienten til et normalt liv.

Hovedretningene for gjenopprettingsprosessen er:

 • normalisering av fysisk aktivitet;
 • medisinering;
 • diett;
 • psykologisk hjelp.

Valget av rehabiliteringstaktikk er basert på pasientens individuelle tilstand, samt alder og årsakene som førte til utvikling av hjerteinfarkt.

I alvorlig pasienttilstand, når den har identifisert komplikasjoner som for eksempel hjertesvikt eller arytmi, bør den første gang rehabilitering utføres i spesialisert medisinsk institusjon, en ytterligere overføring på utvinning av kroppen og hjemmesykepleien prosess samsvar med hjerteinfarkt.

Første anbefalinger

Terapeutisk trening er et viktig stadium utvinning av fysisk aktivitet etter et hjerteinfarkt. Tidspunktet for trening er foreskrevet av lege, avhengig av graden av hjerteskader og pasientens tilstand.

Ved en gjennomsnittlig alvorlighetsgrad av patologien til gymnastikk begynner allerede på 2-3 dag, når det er alvorlig tar det vanligvis en uke. De grunnleggende prinsippene for å gjenopprette pasientens fysiske aktivitet er som følger:

 • De første dagene krever en streng sengestøtte;
 • i 4-5 dager får pasienten sitte i en sittestilling med bena som henger fra sengen;
 • På dag 7, i en gunstig situasjon, kan pasienten begynne å bevege seg nær sengen;
 • I løpet av 2 uker kan du gjøre korte turer i menigheten;
 • fra 3 uker etter at angrepet vanligvis får gå ut i korridoren, og også å gå ned trappene under veiledning av instruktøren.

Etter å ha økt belastningen, legen måler nødvendigvis trykket og pulsene til pasienten. Hvis indikatorene er forskjellige fra normen, må belastningen bli redusert. Dersom utvinningen er gunstig, kan pasienten sendes til kardiologisk rehabiliteringssenter (sanatorium), hvor han vil fortsette sin utvinning under tilsyn av fagfolk.

Ernæringsregler

I prosessen med rehabilitering stor betydning er gitt til riktig ernæring av pasienten. Dietter kan være forskjellige, men de har alle felles prinsipper:

 • Nedgang i kaloriinnholdet i mat;
 • begrensning av fett, mel og søte produkter;
 • avslag fra skarpe og krydrede retter;
 • minimumsforbruk av salt - ikke mer enn 5 g per dag;
 • mengden væske som forbrukes skal være ca 1,5 liter daglig;
 • mat bør være hyppig, men i små porsjoner.

Hva skal maten etter et hjerteinfarkt? Dietten må være inkludere matvarer som inneholder fiber, vitamin C og P, flerumettede fettsyrer, kalium. Du har lov til å ha følgende produkter:

 • fettfattig kjøtt;
 • frukt og grønnsaker, unntatt spinat, sopp, belgfrukter, sorrel, reddik;
 • vegetabilske oljer;
 • vegetabilske supper;
 • kompotter og juice uten sukker, svakt brygget te;
 • kutt og rugbrød, grøt;
 • fettfattig fisk;
 • meieriprodukter uten fett;
 • omelett.

Det vil bli pålagt å forlate:

 • fett kjøtt;
 • naturlig kaffe;
 • ferskt brød, noen muffins;
 • egg i stekt eller kokt form;
 • marinader, pickles, hermetikk;
 • kaker, sjokolade, kaker og andre søtsaker.

Hvilke andre matvarer bør jeg nekte fra en diett etter hjerteinfarkt, se på videoen:

I den første uken Det er tilrådelig å spise bare stekt mat 6 ganger om dagen.

Fra 2 uker Matenes frekvens reduseres, mens maten skal hakkes.

I en måned Det vil være mulig å ta vanlig mat, strengt kontrollere kaloriinnholdet. Den daglige normen bør ikke overstige 2300 kcal. Med overflødig vekt må kaloriinnholdet reduseres litt.

Fysisk aktivitet og sexliv

Gå tilbake til fysisk aktivitet begynner på et sykehus. Etter stabilisering får pasienten å utføre små fysiske øvelser, først passiv (bare sitte i sengen), og deretter mer aktiv.

Restaurering av de enkleste motoriske ferdighetene må oppstå i de første ukene etter et angrep.

Fra 6. uke pasienter er vanligvis foreskrevet treningsterapi, sykling, vandring, klatring trapper, lys jogging, svømming. Lasten må økes svært nøye.

Terapeutisk fysisk trening er svært viktig i rehabilitering etter et hjerteinfarkt. Takket være spesielle øvelser, kan du Forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprett hjertefunksjonen.

Nyttig video med komplisert øvelse LFK for gymnastikkpatienter etter hjerteinfarkt hjemme:

Folk som har hatt et hjerteinfarkt, gjør husarbeid avhengig av funksjonell klasse av sykdommen. Pasienter i den tredje klassen er tillatt å vaske opp, tørke støv, den andre klassen - utføre mindre oppgaver, mens utestengt fra saging, arbeider med en drill, hånd-vasket lin. For pasienter i første klasse er mulighetene nesten ubegrensede. Det er bare nødvendig å unngå å jobbe i en ubehagelig stilling av kroppen.

Seksuelt liv kan begynne om en og en halv time etter et angrep. Muligheten for seksuelle kontakter vil bli påvist ved å opprettholde en normal puls og trykk selv når du klatrer til 2. etasje.

Grunnleggende anbefalinger for samleie:

 • Nitroglycerintablettene skal alltid tilberedes i nærheten;
 • Det anbefales at du bare har sex med en klarert partner;
 • temperaturen i rommet bør ikke være for høy;
 • stillinger må velge de som ikke vil forårsake overdreven fysisk anstrengelse - for eksempel er stillinger ikke anbefalt i oppreist stilling;
 • ikke drikk alkohol, fettstoffer og energidrikker før samleie, ikke ta varme bad.

Bruk betyr å øke styrke med ekstrem forsiktighet. Mange av dem påvirker hjerteets arbeid negativt.

Lær mer om sex etter et hjerteinfarkt fra videoen:

vaner

Røykende mennesker er mye mer utsatt for ulike hjertesykdommer. Røyking forårsaker spasmer i hjertekarene, samt oksygen sult av hjertemuskelen. I rehabiliteringsperioden etter et infarkt du må helt slutte å røyke, og for å forebygge tilbakefall må det gjøres alt for å kaste for alltid denne avhengigheten.

Med spørsmålet om alkoholforbruk er alt ikke så kardinalt, men moderering er fortsatt nødvendig. I rehabiliteringstiden bør alkohol kastes helt, og videre overholde en streng dosering. Maksimal tillatt dose ren alkohol per dag er: til menn - 30 ml, til kvinner - 20 ml.

Medisinsk og medisinsk tilsyn

Behandling med medisiner spiller en ledende rolle i forebyggingen av mulige tilbakefall. I post-infarktperioden foreskrives følgende legemidler:

 • Midler for senking av viskositeten til blod: Plavix, Aspirin, Tiklid.
 • Midler for behandling av arytmier, angina pectoris, hypertensjon (avhengig av hva slags sykdom ført til utvikling av hjerteanfall): betablokkere, nitrater, kalsiumkanalblokkere, inhibitorer av enzymet angiotenziprevraschayuschego.
 • Midler for forebygging av aterosklerose: fibrater, statiner, gallsyre-sekvestrer, nikotinsyre.
 • Forberedelser for å forbedre metabolske prosesser i vev: Solkoseryl, Actovegin, Mildronate, Pyracetam.
 • Antioksidanter: Riboxin, vitamin E.

I tillegg kan de tildeles årlige månedlige kurs av multivitamin komplekser, som vil bidra til å styrke kroppen og forhindre skadelige effekter av eksterne faktorer på tilstanden til kardiovaskulærsystemet.

Psykologisk hjelp i dette problemet

Utgående infarkt mann er ofte utsatt for depressive forhold. Hans frykt er rettferdiggjort - tross alt kan et angrep skje igjen. Derfor er en spesiell plass tildelt i post-infarktperioden for psykologisk rehabilitering.

For å eliminere frykt er pasienten trening avslappeteknikker, motivasjon for arbeid.

Psykologen jobber vanligvis med pasientens slektninger. Ofte etter et hjerteinfarkt, begynner de å vurdere pasientens uførhet, omgitt av overdreven forsiktighet og prøve å begrense sin fysiske aktivitet - slik holdning dårlig effekt på den psykiske tilstanden til pasienten og gjør det vanskelig å gå tilbake til et normalt liv.

Trenger jeg et funksjonshemning eller kan jeg gå tilbake til jobb?

Pasientens arbeidsevne bestemmes av flere parametere:

 • elektrokardiografiske indikatorer;
 • Resultater av klinisk undersøkelse;
 • laboratorietestdata;
 • Sykkel ergometriske data.

Restaurering av arbeidskapasitet er avhengig av de individuelle egenskapene til sykdomsforløpet. En spesiell kommisjon bestemmer muligheten for å utføre en bestemt aktivitet.

Etter et infarkt Det er forbudt å engasjere seg i følgende typer faglig aktivitet: Kjøring av kjøretøy, tungt fysisk arbeid, daglige og nattlige plikter, samt arbeid som krever økt oppmerksomhet og assosiert med psykometrisk stress.

Ytterligere tips

For å hindre gjentakelse av infarkt, trenger pasienten for å unngå nervøs og fysisk aktivitet. De første dagene må han følge sengestøtten. Hvis den utsatte stillingen er observert kortpustethet, er det bedre å være i opphøyet tilstand.

Arbeidsterapi er forbudt med alvorlig arytmi, høy kroppstemperatur, lavt blodtrykk og hjertesvikt.

Hvis pasienten har nyresvikt eller alvorlig grad av hjertesvikt, intrakranielle hematomer og økt blødning Noen stoffer kan være kontraindisert til ham - for eksempel Mannitol. En rekke diagnostiske undersøkelser kan påvirke pasientens tilstand negativt. For eksempel utføres koronarangiografi bare før kirurgisk behandling.

Tiltak for å hindre tilbakefall

Forebygging av gjentatte angrep av infarkt innebærer et sett med tiltak som bidrar til å styrke kroppen og redusere den negative effekten av patologier som førte til sykdomsutviklingen. Overholdelse av følgende anbefalinger vil bidra til å forhindre tilbakefall:

 • nekte å røyke
 • moderat fysisk aktivitet
 • redusere mengden av skadelige og fete matvarer og søtsaker i kostholdet;
 • mindre å drikke sterk kaffe;
 • for å unngå stress.

Det anbefales å gå oftere utendørs, ikke overmål, gjør forsiktig sport, som vil fremme trening av hjertemuskelen, og også styrke nervesystemet.

Programmet for rehabilitering av pasienter i stasjonære og hjemmeforhold og liv etter hjerteinfarkt i to deler:

Metoder for rehabilitering etter hjerteinfarkt

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inkluderer rehabiliterings tiltak etter hjerteinfarkt. Hvilke oppgaver det utfører, tid og sted (sykehus, sanatorium, hus). Hvorfor trengs rehabiliteringsforanstaltninger, og hvordan påvirker de sykdomsforløpet.

Rehabilitering etter nedsatt blodstrøm i hjertemuskelen - en kombinasjon av aktiviteter som utføres under strengt oppsyn av helsepersonell som har fokus på kvalitet og rask gjenoppretting av fysisk form i størst mulig for den enkelte pasient nivå. De må også redusere risikoen for gjentatt myokardinfarkt og stabilisere myokardfunksjonen.

De viktigste områdene for rehabilitering:

 1. Fysisk utvinning for å komme tilbake til uavhengig vedlikehold og arbeid.
 2. Psykologisk tilpasning til tilstand og sykdom.
 3. Sekundær forebygging av tilbakefall av sykdommen.

Aktivitetene for å gjenopprette pasienten utføres kontinuerlig, fra øyeblikket til sykehusinnleggelse og gjennom hele livet.

Ingen av punktene er grunnleggende - kun kumulativ arbeid i alle tre retninger kan garantere det nødvendige resultatet:

 • raskere tilbake til normalt, fullverdig liv;
 • å komme til uttrykk med sykdommens faktum, å lære å leve med det riktig;
 • reduserer risikoen for gjentatte tilfeller av blodstrømssykdommer i myokardets vev betydelig.

Uten rehabilitering er suksessgraden av behandling lavere med gjennomsnittlig 20-40%.

Gjennomføring av tiltak for restaurering av aksjer på faser:

Kardioisolasjon i et sanatorium

Programmet for rehabiliteringsforanstaltninger er laget individuelt, avhengig av:

 • storheten av myokardisk skade
 • generell tilstand
 • Tilstedeværelse og stadium av kompensasjon for andre sykdommer i pasienten;
 • svar på pågående behandling.

Tatt i betraktning er datoene som er angitt i tabellen kun omtrentlige, generelle og kan variere betydelig mellom ulike pasienter.

I alle faser av restaureringen fungerer med pasient lege rehabilitator som jobber tett med behandlende lege eller kardiolog for en fullstendig vurdering av tilstanden i hjertemuskelen, funksjonalitet og evnen til å tåle belastninger.

Fysisk gjenoppretting

Spesielle ordninger av terapeutisk gymnastikk med en gradvis utvidelse av volumet av belastninger, i samsvar med perioden fra brudd på blodstrømmen i myokardiet, utvikles. Alle er delt inn i rehabiliteringsfaser, men de kan variere avhengig av pasientens velvære.

I prosessen med å utføre noen øvelser, vurder:

Ekstrem trøtthet, som ikke varer lenge

Moderat, pass på egenhånd

Uttrykt, krever medisinsk korreksjon

Eller redusere indikatorer ikke mer enn 10 enheter

Eller reduseres med maksimalt 10 enheter

Overtredelse av rytmiske forkortelser

Blokkering av å holde puls

Ved eventuelle patologiske endringer er det vist:

 1. Redusert last.
 2. En fullstendig kansellering av opplæring, dersom indikatorene forverres betydelig.

Vanligvis utføres pasientens utvinning i henhold til programmet angitt i tabellen under. Vilkårene for rehabilitering i første fase kan reduseres til en uke dersom:

 • pasient under 70 år;
 • risikoen for komplikasjoner fra karene og hjertet er lavt (estimert i henhold til en spesiell skala, med tanke på omfanget av myokardvevskader og respons på behandling);
 • Det er ingen alvorlig sammenhengende patologi (diabetes, overførte blodstrømningsforstyrrelser i hjernen og hjertet, uttalt atherosklerotisk lesjon i arteriesystemet, etc.);
 • Det er ingen reduksjon i den venstre ventrikulære utkastningsfraksjonen (et tegn på bevaring av funksjonen blir normalt redusert);
 • Det var ingen brudd på rytmen av sammentrekninger av hjertet (brady eller takyarytmi);
 • Det er en mulighet til å fortsette rehabiliteringsaktiviteter i et spesialisert senter.

Snarer i sengen

Heving av sengens hode i ikke mer enn 10 minutter 1-3 ganger om dagen

Start trening i treningsbehandling under oppsyn av en instruktør i ikke mer enn 5 minutter

LFK (terapeutisk trening) opptil 10 minutter per dag

Gå på toalettet på rullestolen

Gå rundt sengen og i menigheten - øker antall minutter

Utfør terapeutisk trening 10-15 min

Øk belastningen av velvære, som går fra 50 til 500 meter daglig, med avbrudd for å hvile

Å øve terapeutisk gymnastikk opp til 20-30 minutter to ganger om dagen

Går dosert å gå i frisk luft

Utfør treningsprogrammer for terapeutisk gymnastikk i 40-60 minutter 2 ganger om dagen

Klatrer trappene til 3-5 etasjer, også med pauser 1-2 ganger i uken (erstatter ikke turer!), Begynner med et tregt trinn på 1 trinn i 3-4 sekunder

Klasser på simulatorer som trener hjertemuskelen, 20-30 minutter om dagen (hjemme eller i spesialisert senter)

Kriterier for overføring av pasienten fra første til andre fase av rehabiliteringsaktiviteter:

 • kan passere 500 meter uten stopp og 1500 med avbrudd;
 • uavhengig stiger til en etasje (to trapper).

Objektivt kan disse kriteriene bare vurderes etter å ha utført stresstester:

 1. Daglig overvåkning av elektrokardiogrammet med obligatorisk "stige".
 2. Tredemølle - registrerer et kardiogram mens du arbeider på tredemølle.
 3. Sykkel ergometri er studiet av et elektrokardiogram på bakgrunn av å kjøre en stasjonær sykkel.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt hjemme inkluderer hverdagens husarbeid. Muligheten for implementering av disse, avhenger av graden av reduksjon av hjertefunksjonen (det er 4 klasser som karakteriserer mangel på blodstrøm).

Seksuell aktivitet

Tapet på muligheten til å lede et normalt seksuelt liv er et viktig psykologisk aspekt av sykdommen. Nesten alle pasienter er opptatt av å gå tilbake til aktivt sexliv, men forlegenhet hindrer legen å spørre om det.

Selvfølgelig, etter et hjerteinfarkt, øker overdreven og ustabil sexliv muligheten for forverring, opptil et gjentatt brudd på blodtilførselen til hjertemuskelen og utviklingen av livstruende forhold.

Hvis den første måneden etter en episode av akutt hjertearytmi forekommer uten komplikasjoner, og fysiske øvelser ikke forårsaker angina pectoris, kan seksuelt liv begynne med 3-4 uker.

Et objektivt kriterium for pasientens beredskap for seksuell aktivitet er fraværet av forringelse (subjektivt og i henhold til EKG-data) med hjertefrekvensen økende til 130 per minutt og økning av trykket til 170 mm Hg. Art. på bakgrunn av stresstester.

Hvis lasten forårsaker bare mild smerte, men det er ingen spesifikk viser redusert blodstrøm i hjertemuskelen eller arytmi, er det mulig å vende tilbake til en aktiv sex liv, ved hjelp av nitroglyserin før selve handlingen.

En signifikant reduksjon i hjertefunksjonen (klasse 4 i henhold til klassifisering) er en kontraindikasjon for gjenopptakelse av seksuell aktivitet.

Psykologisk gjenoppretting

Etter den forstyrrede blodstrømmen i myokardiet har 25-27% av pasientene små depresjonssymptomer, og store - i 15-25%. Et høyt angstnivå oppdages i mer enn 50% av tilfellene.

Stress symptomer er tilstede i 75% umiddelbart etter et hjerteinfarkt, i 12% av tilfellene de vedvarer selv etter et år.

Psykiske lidelser forårsaker:

 • høy risiko for gjentatt brudd på blodstrømmen til hjertevevet;
 • redusere suksess for medisinske og rehabiliteringsforanstaltninger;
 • en betydelig reduksjon i effektiviteten;
 • forverring av livets generelle livskvalitet.

Kupirovanie psykologisk ubehag forbundet med bevissthet om sykdommen deres og evnen til å opprettholde de vanlige levekårene - den andre av de viktigste rehabiliteringsområdene, som i stor grad øker suksessen til de to andre.

Livet etter rehabilitering av hjerteinfarkt

Etter hjerteinfarkt, liv og rehabilitering

Etter et infarkt

En av de farligste komplikasjonene av sykdommer i hjerte-kar-systemet er hjerteinfarkt. Myokardinfarkt er hovedårsaken til døden, ikke bare i Russland, men også på hele planeten. Hva skal jeg gjøre hvis hjerteinfarkt kom til huset ditt? Det viktigste med det som ikke bør glemmes er at livet ikke slutter her, og ved å ta visse tiltak kan man leve et fullverdig, rik glede og lykkelig inntrykksliv.

Det er imidlertid nødvendig å vite at personer som har hatt et hjerteinfarkt, har høy sannsynlighet for å gjenta denne forferdelige sykdommen som kan føre til hjertesykdom og til og med døden. Ved å overholde visse regler kan du redusere risikoen for å returnere sykdommen. Hva er sjansen for et gjentatt myokardinfarkt? Den første timen etter hjerteinfarkt er veldig farlig, sannsynligheten for et dødelig utfall er svært høyt og er omtrent 50 prosent. En høy andel personer som ikke lever opp til slutten av den første måneden. Derfor er det svært viktig å overvåke tilstanden din i denne perioden. Sannsynligheten for dødelig utgang er også innenfor det første året etter myokardinfarkt (3-7% av pasientene). Hvordan ikke komme inn i denne dødelige interessen? Først må du behandle sykdommen riktig. Hjertesykdom, spesielt hvis den oppstår mot bakgrunnen av relativ helse, undergraver vanligvis ikke bare fysisk, men også mental tilstand til en person.

Tross alt planlegger vi livet, og mange av oss har en tidsplan for hver dag. På grunn av et hjerteinfarkt kollapser det vanlige livssystemet, noe som resulterer i at du må gjenoppbygge livsprioriteter. Depresjon, frykt for en forestående død, overdreven angst, som bare forverrer pasientens tilstand og gjør det vanskeligere å gjenopprette, kan oppstå. Ofte undergraver selvtilliten til det kardiovaskulære syndromet, som manifesterer seg i gjenopprettingsperioden. Det er smerter i brystet som er gitt til venstre skulder og underkjeven. Disse symptomene kan være harbingere av gjentatt myokardinfarkt. Imidlertid er ikke alltid slike symptomer signaler for kardiovaskulær patologi, de kan være psykomotoriske og oppstå med nervøs overbelastning. Derfor er det svært viktig å lytte til kroppen din. Hjelp i riktig diagnose kan betjene Kardi.ru, hvor du kan finne ut årsaken til smerten.

Egenskaper ved rehabilitering etter hjerteinfarkt

Rehabilitering av en pasient som gjennomgått hjerteinfarkt er rettet mot å gjenopprette ikke bare fysisk aktivitet, men også psykisk helse. Etter utslipp fra sykehuset er det svært viktig å følge alle doktors forskrifter. I tillegg bør pasientene til pasienten også følge visse regler i forholdet til pasienten. Det er klart at innfødte mennesker ønsker å beskytte sin kjære mot overforbruk og på alle mulige måter forsøke å beskytte ham mot fysisk anstrengelse. Det bør imidlertid ikke glemmes at i gjenopprettingsperioden, etter myokardinfarkt, er det nødvendig å bevege seg og utføre et sett med terapeutiske øvelser.

Som kjent, påvirker hjerteinfarkt yngre og yngre lag hvert år. Derfor er for pasienter en av de viktige problemene tidspunktet for tilbakelevering av seksuelt liv. Det antas at hvis ikke omfattende hjerteinfarkt, kan normalt sexliv begynne etter to måneder, sunn partner, må velge en mer aggressiv holdning. Kontraindikasjoner til utbruddet av seksuell kontakt kan være angina og høyt blodtrykk. I slike tilfeller må du alltid kontakte legen din. Endringer i hjerte før og etter samleie kan kontrolleres ved hjelp av CardioVisor, noe som vil bidra til å evaluere virkningen på den menneskelige kjønn.

Fysisk aktivitet etter hjerteinfarkt

Et viktig sted i rehabilitering av en pasient som har gjennomgått hjerteinfarkt er å gjenopprette en persons fysiske evner. En person er foreskrevet treningsterapi, som overvåkes av en spesialist. Hittil er profesjonell gjenoppretting av fysisk helse hos "hjerte" pasienter engasjert i hjertesentre, som ofte ligger langt fra pasientens bostedssted. Mens vanlige polyklinikker og sykehus ikke kan tilby disse tjenestene til pasienter. Derfor, de fleste etter uttømming, må du selv utføre terapeutiske øvelser, etter forskrift fra behandlingslegen. Det er kjent at pasientene fortsatte å utføre øvelser hjemme ganske raskt rehabilitert og glemte sykdommen på kort tid. Men det viktigste i hjemmepraksis er ikke å overdrive det. Det er viktig å overvåke tilstanden din. Det er nødvendig å måle puls, blodtrykk. Tjenesten som tilbys av Kardi.ru-tjenesten kan komme til hjelp. Bruk av Cardiovisor lar deg overvåke dynamikken til endringer i hjertet. Ved minste overgrep informerer datasystemet om undersøkelse av patologiske forhold.

Funksjoner av ernæring etter hjerteinfarkt

Like viktig er dietten. I en persons diett må produkter være til stede som bidrar til å gjenopprette normal funksjon av hjertemuskelen. Derfor må du spise brød, grønne grønnsaker og frukt. Disse matvarene er rike på vitaminer og stoffer som normaliserer metabolske prosesser i kroppen. I sin tur er det nødvendig å redusere antallet produkter som brukes, noe som fører til dannelsen av aterosklerotiske plakk, som skyldes økningen i nivået av kolesterol i blodet. Følgelig må en person som har gjennomgått et hjerteinfarkt, forlate animalsk fett. Disse produktene inkluderer fett kjøtt, lever og nyrer. I tillegg er kolesterol rik på ulike røkt kjøtt, pølser, pølser og pølser. Gunstig utvinning kan påvirkes av nektelsen av stekt mat, som anbefales å erstattes med kokt eller dampet. Det bør kastes produkter av melkeopprinnelse - fettost, ost, smør og rømme. Men ikke fullstendig forlate kjøttet. I dietten bør være tilstede fettfattig fisk, fjærfe (bør spises uten hud). Koking bør bare gjøres ved bruk av vegetabilsk olje - det anses å være mest nyttig å bruke rapsolje, selv om solsikke også er egnet til matlaging. Et viktig trekk ved post-infarkt dietten er en nedgang i mengden salt som brukes, noe som kan utløse blodtrykksprang. Med en riktig valgt diett, vil du raskt gå til endringen, og rehabilitering av kroppen vil passere nesten umerkelig. Kardi.ru-prosjektet bidrar til å kontrollere hjertets arbeid, takket være at du kan overvåke dynamikken i utvinning, og også hvordan hjertet ditt reagerer på endringer i kostholdet.

I tillegg er det nødvendig å forstå at personer som har gjennomgått hjerteinfarkt alltid skal glemme røyking. Sigaretter provoserer angrep av smerte i hjertet, og oftere forårsaker et gjentatt hjerteinfarkt.

Risikoen for gjentatt hjerteinfarkt

For i dag utgjør sannsynligheten for forekomst av et gjentatt infarkt ca 20-40%. Høy sannsynlighet, som nevnt ovenfor, i de første dagene etter et hjerteinfarkt, og til og med det første året. Menneskers helse er avhengig av sin oppførsel. Pasienter som oppfyller alle kravene til en lege, som spiser bare de "riktige" matvarer, samt arbeider med fysioterapi er svært ofte tilbake til normal drift, og de er ikke truet tilbakevendende hjerteinfarkt. Selv om ingen er immun mot tilbakefall. Derfor spiller en stor rolle i opprettholdelsen av helse et kompleks av diagnostiske tiltak, slik at du kan overvåke tilstanden til kroppen. Den økende popularitet blant hjerteinfarkt få Cardiovisor enhet som gjør det mulig ikke bare å ta EKG målinger, men også på bakgrunn av regelmessige undersøkelser kan bidra til å forhindre tilbakevendende hjerteinfarkt, som gjør det mulig for pasienten å se en lege på en riktig måte.

Service Kardi.ru tar på våpen og kardiologer som vurderte kvaliteten på tjenestene. Takket være Kardi.ru, kan en lege utføre ekstern overvåking av postoperative pasienter og overvåke pasientens helse på avstand, og ta resultater av undersøkelser via Internett. De minste overtredelsene overvåkes av legen og tillater om nødvendig å justere behandlingen.

Hvis man følger reglene ovenfor, adlyde legens anbefalinger og gjennomføring vanlige diagnostikk, du raskt gå på bedringens vei, og ditt hjerte vil tillate deg å gå tilbake til et normalt sunt liv.

Rostislav Jadeyko. spesielt for prosjektet Kardi.Ru.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt

Kardiovaskulærsystemet er utsatt for en rekke sykdommer. En av de mest alvorlige - hjerteinfarkt, fordi det ofte slutter med dødelig utgang. Over hele verden blir det den vanligste dødsårsaken. Hvis du eller din kjære blir rammet av et hjerteinfarkt, må du først huske - livet fortsetter. Å observere noen regler, du kan leve et fullt liv, rik på gode inntrykk.

Hva du trenger å vite om rehabilitering

Etter hjerteinfarkt, trenger pasienten rehabilitering, som er rettet mot å gjenopprette fysisk helse og mental tilstand. Avhengig av nøyaktigheten av doktors anbefalinger, er ditt velvære avhengig. Slægtninge bør være tolerante overfor pasienten, og husk at pasienten i løpet av rehabiliteringsperioden skal bevege seg mer og gjøre et sett med terapeutiske øvelser.

Komplekset med restorative tiltak, utført etter hjerteinfarkt, er flere komponenter:

 • streng diett,
 • tar medisiner,
 • moderat fysisk aktivitet,
 • terapeutisk gymnastikk,
 • psykologisk rehabilitering.

Komplekset av tiltak etter et hjerteinfarkt krever nødvendigvis medisinsk kontroll. Hovedoppgaven er å hjelpe pasienten som overlevde hjerteinfarkt for raskt å gjenopprette fysiske parametere, om mulig til forrige nivå av aktivitet. Samtidig bør risikoen for nye anfall og andre hjertesykdommer reduseres.

Gjenoppretting etter et hjerteinfarkt

Alle rehabiliteringsforanstaltninger er rettet mot følgende oppgaver:

 • fysisk - normalisering av arbeidet i hjertet og blodkarene, restaurering av pasientens arbeidsevne, oppnådd normal respons på belastningen, dette vil ta to til seks uker med vanlig trening,
 • psykologiske - Pasienter som har hatt hjerteinfarkt, utvikler ofte frykt for et nytt angrep, så moralsk støtte er viktig, psykotrope medisiner kan tas,
 • forberedelse til selvstendig liv og tilbake til arbeid. Pasienten anses som uførlig for de første fire månedene etter sykdommen, hvoretter han blir sendt til en kommisjon. På denne tiden begynner femti prosent av pasientene å jobbe igjen, det vil si at arbeidskapasiteten er fullstendig restaurert. Hvis det oppdages komplikasjoner, etableres en funksjonshemningsgruppe.

Varigheten av rehabilitering og et sett med terapeutiske tiltak er valgt utelukkende individuelt.

diett

Det er etter et hjerteinfarkt, det er ofte nødvendig - opptil syv ganger om dagen og i små porsjoner. Dietter finnes for tiden av en akutt periode, og også du er en periode med arrdannelse.

Ved en forverring er dietten den strengeste. Det bør observeres ikke mer enn to uker, og kun under tilsyn av en lege. I dietten må være til stede lette grønnsaksupper, flytende grøt fra korn, lavmette meieriprodukter. Alle retter skal spises i en frayed form og nødvendigvis usaltet.

I arrangeringsperioden, som begynner ca. tre uker etter at infarkt skjedde, kan du bytte til normal ernæring med iakttagelse av de begrensninger som legen anbefaler. For ikke å spenne hjertet, er det tilrådelig å spise spire hvete, kli, mindre fettstoffer, salt. Kategorisk røkt produkt er forbudt. Sukkervarer skal erstattes med honning, nøtter, tørket frukt. I stedet for svart te, drikk en kjøttkraft av villrose eller mor fra tranebær. Kaffe og alkohol er forbudt.

Med hjerteinfarkt er gulrotjuice nyttig, i hvilken vegetabilsk olje tilsettes. I rehabiliteringstiden bør du spise minst fire ganger om dagen, organisere middag på et senere tidspunkt på syv. Om natten er et glass kefir eller krøllet melk tillatt. Ekskluder fra kostholdsspresjon, matvarer som er rike på kolesterol. Nyttig, ikke-feit stekt ost, rømme, krem.

fysisk trening

Fra begynnelsen av behandlingen, forutsatt at det ikke er noen komplikasjoner, foreskriver legen, foruten medisiner og kosthold, et kurs av terapeutisk gymnastikk. Leksjoner må starte med de enkleste øvelsene som du kan ligge i sengen. I begynnelsen kan det være bevegelser med øynene, så klemme-unclenching av børster, roterende bevegelser av føttene.

Ligge i sengen, gjør noen bevegelse med hendene dine. Det er nyttig å utføre bøyningens bøyning, lener seg på albuene, bøy bena i knærne og løft den rette. Når legen tillater deg å sitte, gjør overgangen til en sittestilling ved hjelp av hender, sving til høyre side og prøv å sitte med beina dine flatet fra sengen.

Sitting, gjør avling av albuene, bakkene til sidene, rotasjonen av skuldrene. I stående stilling, løft deg opp på tærne, fjern bena med en samtidig heving av hendene, utfør omdreiningene på stammen. Hvis det er vanskeligheter, kan du bruke som støtte på baksiden av stolen, løfte bena fremover, bak og på siden.

Hjemme, etter utslipp fra sykehuset, er det tilrådelig å gå utendørs hver dag. Walking er en av de mest effektive måtene å gjenopprette hjertemuskelen. Men overdriv det ikke. Begynn med å gå for korte avstander, sørg for å kontrollere puls og helbred. Hver dag skal du utvide avstanden som er reist. Først, gå sakte, så kan du øke tempoet. En god simulator er en stige. Også her skal alt være gradvis. Det viktigste er at lasten øker gradvis. En stige kan være et diagnostisk verktøy for deg. Hvis du til slutt stiger til fjerde etasje, og det ikke er kortpustethet, er rehabilitering riktig.

Psykologiske aspekter

En av komponentene i rehabilitering er psykologisk gjenoppretting. Det er ment å gi pasienten en positiv holdning, forbedre sin oppfatning av livet etter et hjerteinfarkt, og også støtte i et forsøk på å forandre livsstilen.

Vanligvis er arbeidet allerede på sykehuset. Det er gjenopprettelsen av grunnleggende ferdigheter som er tapt på grunn av sykdommen - bevegelse gjennom menigheten uten hjelp utenfra, omsorg for deg selv, osv. Hjemme fortsetter rehabilitering, men alltid under oppsyn av en lege. Hovedoppgaven for alle aktiviteter er å forhindre ytterligere hjerteproblemer. I tillegg kan spesialutviklede programmer hjelpe pasienten til å unngå funksjonshemning og gå tilbake til normalt arbeid, forbedre fysiske parametere og redusere behovet for medisiner.

Livet til en person etter hjerteinfarkt endres helt. Først av alt er det nødvendig å forstå at farmakologiske legemidler må konsumeres for resten av livet. Fra dårlige vaner er det nødvendig å nekte, daglig å føre tilsyn med press. Men hvis du følger anbefalingene fra leger, etter hjerteinfarkt, kan du leve nesten fullt ut.

Det er kjent at myokardinfarkt i økende grad påvirker unge mennesker. Derfor er det aktuelle spørsmålet på tide å komme tilbake til seksuelt liv. Det antas at etter en ikke-alvorlig hjerteinfarkt, kan seksuell aktivitet gjenopptas etter to måneder, og gir preferanse til en passiv pose. Kontraindikasjon mot seksuell aktivitet er angina og økt blodtrykk. I disse tilfellene er det nødvendig med en lege.

sanatorium kardiologisk profil.

Rehabilitering etter en sykdom som hjerteinfarkt er en langvarig og tidkrevende prosess. Derfor blir ofte pasienter henvist til en sanatorium-resort behandling, hvor restaurering av kroppen vil finne sted i et egnet miljø for dette. Det ideelle stedet for dette er kardiologisk profilens sanatorium. I et slikt anlegg vil pasienten bli forsynt med riktig omsorg og gjennomføring av medisinske tiltak for å forbedre pasientens generelle tilstand og fremme helse.

Hvis du likte vår artikkel, og du har noe å legge til, kan du dele tankene dine. Det er veldig viktig for oss å kjenne din mening!

Rehabilitering etter hjerteinfarkt

# image.jpgDet må være moderasjon i alt

Litt om rehabilitering etter hjerteinfarkt

Før du starter en samtale med Yuri Fedorov, en kardiolog, PhD, førsteamanuensis i klinisk immunologi og allergologi av Lviv Medical University, på rehabilitering etter hjerteinfarkt er trolig verdt å minne leserne om at et hjerteinfarkt, mot der det forekommer og denne sykdommen er livstruende - generelt og for videre, etterfarging - spesielt. Så...

- Myokardinfarkt er en svært alvorlig sykdom. Det er faktisk en katastrofe i kroppen, som er kjennetegnet ved nekrose av hjertemuskelen - på grunn av det faktum at stopper blodstrømmen til den del av hjertemuskelen. Og gjennom det, for det første, kan utvikle fatale arytmier (livstruende hjerterytmeforstyrrelser), opp til plutselig hjertestans, og for det andre, selv om pasienten overlever hjerteinfarkt, har alvorlig hjertesvikt. Sykdommer er i stadig fremgang, er det en fare for gjentatte hjerteinfarkt, aterosklerose fordi ellers skadet koronararteriene, som også kan føre til plutselig død fra arytmi eller alvorlig sykdomsforløp med alvorlig hjertesvikt.

Hvis en pasient med alvorlig hjertesvikt overlever et hjerteinfarkt, er medisinen begrenset, og det eneste som kan hjelpe pasienten på dette stadiet er hjertetransplantasjon. Spesielt ser jeg Lviv-kvinnen, som ble transplantert til denne kroppen i Polen i 1997.

Det er verdt å minne om at kardiovaskulær sykdom, inkludert hjerteinfarkt, okkupere "ærefulle" første plass blant andre på dødelighet - 65% av befolkningen er døende av hjerte- og karsykdommer. Og bare 12 - 18% - fra kreft, som er på andre plass. På den tredje - traumer, og fjerdeplassen deles av andre sykdommer.

- Det er klart at en person med hjerteinfarkt kommer til sykehusbehandling.

"Ikke alltid." Opptil 30% av menneskene har et hjerteinfarkt "på føttene" og vet ikke hva de hadde. Og så er sykdommen diagnostisert med en utilsiktet undersøkelse. En tredjedel av pasientene dør plutselig. Og bare om lag en tredjedel faller på pasientbehandling, hvorav 12-15% dør allerede på sykehuset - fra komplikasjoner av hjerteinfarkt.

- Snakk nå om de pasientene som ble diagnostisert med hjerteinfarkt og som ble innlagt på sykehus i tide. Derfor er den første behandlingsfasen behandling på sykehus. Den andre fasen er oppholdet i sanatoriet i den kardiologiske profilen. Og så vender pasienten hjem... Jeg, faktisk, Yuri Vladimirovich, og vil gjerne snakke om det. Hvordan skal en mann oppføre seg hjemme, hatt et hjerteinfarkt? For meg er det to kategorier av pasienter. Noen mennesker behandler seg selv etter sykdommen for forsiktig, blåser, som de sier, og til kaldt vann. Andre, tvert imot, oppfører seg som om ingenting hadde skjedd. De gjør vane som vanlige, som før et hjerteinfarkt, en livsstil, begynner å røyke igjen, som før sykdommen, nekter de ikke av et glass eller to. Hva synes du er riktig oppførsel? Likevel må du lete etter den "gylne middel"?

- Den "gylne middel" av rehabilitering skyldes objektiv forskning. Kun en lege, basert på dataene som er innhentet, kan tydelig fastslå pasientens rehabiliteringsprogram. Det er klart at kampen begynner (det ble ikke gjennomført, siden pasienten utviklet et hjerteinfarkt) med aterosklerose. Dette er den viktigste sykdommen, som i 90% av tilfellene bestemmer utviklingen av et hjerteinfarkt. Sekundær forebygging av aterosklerose er å hindre gjentakende myokardinfarkt - ta hensyn til alle risikofaktorer. Hvis pasienten ikke overholder dette, gjennomgår han et gjentatt myokardinfarkt eller hjerneslag, da aterosklerose påvirker ikke bare koronarbeinene, men også hjernens karter og perifere arterier. Og hvordan den gjentatte infarkt eller post-infarkt pasienten vil avslutte et slag, kan vi ikke vite, fordi de ikke klarer å forutsi.

- Du snakker om sekundær forebygging av aterosklerose. Og hva er det forskjellig fra originalen og hva er det?

- Dette er den samme forebyggelse som den primære, og dets forskjell er at det blir utført mer aggressivt - allerede klart definert, er det aterosklerose, alvorlige utvikler seg. Vi snakker om den terapeutiske modifisering av risikofaktorer for kjemoterapi narkotika - pasienten bør alltid ta visse legemidler (for eksempel statiner for å senke kolesterolet, platehemmere for å forebygge trombose, kanskje, antikoagulantia, hvis det er komplikasjoner koronar hjertesykdom). Også bruke medikamenter for å opprettholde en viss tilstand av hjertet og det vaskulære system - er antihypertensive legemidler for å senke blodtrykket når det er hevet, for å forhindre livstruende arytmier og for å gjenopprette den kontraktilitet av hjertemuskelen. Hvis pasienten ikke bruker denne behandlingen, utvikler aterosklerose, og i gjennomsnitt 3-5 år senere, bør et nytt hjerteinfarkt ventes. I Vesten, etter den første hjerteinfarkt pasienter tilbringe invasiv studie av koronararteriene (koronar angiografi), og er allerede basert på disse dataene, legen ganske objektivt avgjør den videre behandlingsstrategi, mulig kirurgi, dvs. angioplastikk, som nå utgjør 85 - 90% av all kirurgi, eller koronararterie-bypasskirurgi (10 - 15%), som garanterer en normal, full livet til pasienten i 5 - 7 år etter hjerteinfarkt. Etter 5 - 7 år etter et kirurgisk inngrep, om aterosklerose utvikler seg mer og det er komplikasjoner, kan komplikasjoner være kirurgisk nivå og forlenge livet til pasienten. Menn 50-55 år, som ofte har hjerteinfarkt, er de første kandidatene til kirurgisk behandling av iskemisk hjertesykdom.

- Kvinner, forstår jeg, er mindre sjeldne?

- Det er riktig, fordi de er beskyttet av kvinnelige kjønnshormoner. Og hjerteinfarkt er syk, vanligvis i postmenopausen, som er etter 60 - 65 år - senere menn på ti år.

- Men etter å ha kommet hjem etter sykehuset, hvordan skal en person oppføre seg i hverdagen - etter et hjerteinfarkt og etter angioplastikk? Er det fornuftig å si å begrense fysisk aktivitet? Er det noen ting du bare må nekte, gitt sykdommen?

- Legen bestemmer mengden fysisk aktivitet individuelt - i forhold til undersøkelse av kardiovaskulærsystemet. For øvrig er moderat trening en viktig faktor for å forhindre fremdriften av aterosklerose. Og dette er et øyeblikk som ikke kan glemmes. Dvs., noe som begrenser fysisk aktivitet, en person utsetter seg for den gradvise utvikling av aterosklerose, forringelse av immun (zahisnoi -.. Aut) systemer, noe som resulterer i revers utvikling av immun inflammasjon i aterosklerotiske plakk, som alltid er til stede der. Forresten må du gå hver dag - i hvert fall gradvis øke avstanden reist for en dag til seks kilometer.

- Kan du gi noen råd til familien - hvordan behandles pasienten? Å angre, å sette mulige og umulige barrierer for både positive og negative følelser, beskytte mot alle og alle, slik at Gud forbyder, som de sier? Eller, tvert imot, å oppmuntre, til og med lett laste hjemsaker, tilpasse seg at alt vil bli bra.

- Positive følelser er nødvendig for alle, fordi det blir vedlikeholdt på riktig nivå immunsystemet og gi en normal utgang mønster for behandling av aterosklerose. Men positive følelser er et immaterielt stoff. Pasienten må bestemme lipid (fett) metabolisme, blod koagulasjon (så langt som det kan bidra til utvikling av trombose), den kontraktile evne (som hjertet arbeider på riktig måte for å unngå hjertesvikt), gjør daglig måling av hjertefrekvensen ved hvilken påvise ondartede arytmier. Dette er nødvendig for å, fra et vitenskapelig synspunkt, virkelig vurdere pasientens tilstand og, om mulig, justere. Og du trenger for å leve en sunn livsstil som inkluderer moderat mosjon, moderat mat, moderate belastninger - moderasjon bør være i alt.

- Svært ung alder av pasientene dine innebærer samleie. Og dette, som du vet, er en ekstraordinær følelsesmessig og fysisk belastning. Der jeg leser at den fysiske belastningen under samleie er lik lasten når du klatrer til 5. etasje. Så hvordan å handle når muligheter ikke sammenfaller med ønske? Kanskje, generelt, er det verdt, la det være en stund å gi opp slike laster?

- Og dette spørsmålet i hvert tilfelle, gitt pasientens tilstand, bør legen bestemme. Da jeg snakket om moderering i alt, hadde jeg i tankene og sexlivet. Ved å laste... er jeg ikke enig med teorien om klatring til fots til 5. etasje. Under kjønn er lasten mye høyere - energi frigjøres med ca 2000 kilokalorier, og dette er mengden kilokalorier som hennes person skal motta med mat per dag. Så, hvis seksuell handling blir sett på som en sport, er det veldig farlig for en person som har hatt et hjerteinfarkt. Hvis vi snakker om forholdet mellom en mann og en kvinne mot bakgrunnen av kjærlighet, gjensidig respekt og gjensidig forståelse, bidrar dette sikkert til rehabilitering av pasienten etter infarkt og fortsetter sitt liv.

- Og det er det jeg vil nevne. Hvis jeg har feil, må du rette meg. Vi snakker om de positive helseeffektene av fellesskap med våre brødre, som komfort og prilestivshis, murkayuchy, kvitre, bare halen, etc. lindre følelsesmessig stress. I tillegg må en hund som minst to ganger om dagen trenge godt, oppmuntre, vil ha - ikke vil, holde seg i frisk luft...

- Absolutt. Gjennomført vitenskapelig forskning viser at tilstedeværelsen av et husdyr forlenger livet til mennesker i forhold til de som ikke gjør det.

- Er det noen produkter som bør forlates etter et hjerteinfarkt?

- Fra diett bør utelukke egg, hard ost, smør, rømme, rød og sort kaviar, lever, hjerne, nyrer, fordi de inneholder mye kolesterol.

"Hva med salt?"

- Salt provoserer utviklingen av hypertensjon og hjertesvikt. Derfor er det ønskelig å konsumere salt til en til to gram per dag.

"Hva med væsken?"

- Væske bør begrenses bare ved hjertesvikt.

- Hvor lenge etter et hjerteinfarkt kan en person komme tilbake til jobb?

"Om fem til seks måneder, hvis det ikke er noen komplikasjoner." Og det er klart at det ikke er tungt fysisk arbeidskraft eller for arbeid med store belastningsbelastninger.

- Og hvilken prosentandel av funksjonshemning etter et hjerteinfarkt?

- Praktisk sett er alle pasienter gitt en gruppe III, det vil si indikasjoner på sysselsetting er begrenset.

- Og på slutten av vår samtale, Yuri Vladimirovich, i noen få ord om medisiner, som, i tilfelle, burde være konstant ved hånden (det gjelder ikke medisiner foreskrevet av legen).

- Nødvendig i et hjem medisinskapet bør være nitroglyserin og nitropreparatov langtidsvirkende analgetika (spesielt Baralginum eller Analgin injeksjon), aspirin, hel tablett (500 mg), som må tas (tygges medikamentet til hurtig suget og hindre dannelse av trombose) som betydelig smerte. Og ikke miste å ringe en ambulanse dersom gripe smerter vare mer enn 5 - 7 minutter og kan ikke fjernes ovennevnte legemidler.

Les Mer Om Fartøyene