Hvordan utføres rehabilitering etter cardiac bypass transplantasjon?

I dag, få mennesker tenker på hva som er hjertebypass etter hjerteinfarkt, hvor mye de bor etter omgå hjertekarene og andre viktige øyeblikk, til sykdommen begynner å utvikle seg.

Radikal løsning

Iskemisk hjertesykdom i dag er en av de vanligste patologiene i sirkulasjonssystemet. Dessverre øker antallet pasienter hvert år. Som et resultat av koronararteriesykdom, på grunn av utilstrekkelig tilførsel av blod til hjertemuskelen, er det skadet. Mange ledende kardiologer og terapeuter i verden har forsøkt å bekjempe dette fenomenet ved hjelp av tabletter. Men fortsatt er coronary artery bypass grafting (CABG) fortsatt en radikal, men den mest effektive måten å bekjempe en sykdom som har bekreftet sin sikkerhet.

Rehabilitering etter CABG: de første dagene

Etter den kirurgiske inngrep av aortokoronary shunting, er pasienten plassert i intensivavdelingen eller gjenopplivningsavdelingen. Vanligvis fortsetter virkningen av noen anestesi i en stund etter at pasienten våknet etter anestesi. Derfor er det koblet til en spesiell enhet som bidrar til å utføre pustefunksjonen.

For å unngå ukontrollerte bevegelser som kan skade leddene i et postoperativt sår, trekk katetre eller avløp, og koble fra droperen, sitter pasienten fast ved hjelp av spesielle enheter. Elektroder er også festet til det, som fastsetter helsetilstanden og tillater medisinsk personell å kontrollere frekvensen og rytmen av sammentrekninger av hjertemuskelen.

På den første dagen etter denne operasjonen utføres følgende manipulasjoner på hjertet:

 • Pasienten tar en blodprøve;
 • Røntgenundersøkelser utføres;
 • Elektrokardiografiske studier utføres.

Også på den første dagen blir luftveiene fjernet, men magerøret og dreneringen i brystet forblir. Pasienten puster allerede helt på egen hånd.

Council: i denne utvinningsfasen er det viktig at den opererte personen er varm. Pasienten er innpakket i et varm- eller ullteppe, og for å unngå stagnasjon av blod i karene i underbenene, bruk spesielle strømper.

For å unngå komplikasjoner må du ikke trene fysisk uten å konsultere en lege

Pasienten på den første dagen trenger hvile og omsorg for medisinsk personell, som blant annet vil kommunisere med sine slektninger. Pasienten ligger bare. I denne perioden tar han antibiotika, smertestillende midler og beroligende midler. Innen få dager kan det oppdages noe forhøyet kroppstemperatur. Dette regnes som en normal reaksjon av kroppen til kirurgisk inngrep. I tillegg kan det være alvorlig svette.

Tilsynelatende, etter aortokoronary shunting, trenger pasienten ekstern omsorg. Med hensyn til det anbefalte nivået av fysisk aktivitet er det i hvert enkelt tilfelle av et individuelt karakter. Først er det lov å bare sitte og gå i rommet. Etter en stund er det allerede lov å forlate rommet. Og bare på tidspunktet for utslipp kan pasienten gå lang tid langs korridoren.

Council: I hvilestilling anbefales pasienten å holde seg i flere timer, mens han skifter stilling, snu fra side til side. Langvarig liggende på ryggen uten fysisk aktivitet øker risikoen for å utvikle kongestiv lungebetennelse på grunn av akkumulering av overskytende væske i lungene.

Hvis en hypodermisk vene brukes som en transplantasjon på det tilsvarende benet, kan ødem i kalven observeres. Dette skjer selv om funksjonen til en erstattet ven har tatt på mindre blodkar. Dette er grunnen til at pasienten anbefales å ha på seg støttestrømper av elastisk materiale i 4-6 uker etter operasjonen. I tillegg, i sitteposisjonen, må dette benet løftes litt for ikke å forstyrre blodsirkulasjonen. Etter et par måneder løser hevelsen seg.

Ytterligere anbefalinger

Ved gjenvinning etter kirurgi er pasienter forbudt å løfte vekter på over 5 kg og utføre trening med tung belastning

Suturer fra beinet fjernes en uke etter operasjonen, og fra brystet - like før utslipp. Healing skjer innen 90 dager. I 28 dager etter operasjonen anbefales det ikke at pasienten sitter bak rattet for å unngå mulig skade på brystbenet. Seksuell aktivitet kan opprettholdes hvis kroppen tar opp en stilling hvor belastningen på bryst og skuldre minimeres. Tilbake til arbeidsplassen kan være en og en halv time etter operasjonen, og hvis arbeidet er stillesittende, så før.

I alt etter rehabilitering etter koronararterie-bypassing tar opptil 3 måneder. Det innebærer en gradvis økning i treningsbelastningen under treningen, som må gjøres tre ganger i uken i en time. Samtidig får pasientene råd om livsstilen som må opprettholdes etter operasjonen for å redusere sannsynligheten for progresjon av koronar hjertesykdom. Dette inkluderer røykeslutt, vekttap, spesiell ernæring, konstant kontroll av kolesterol i blodet og blodtrykket.

Kosthold etter CABG

Selv etter utslipp fra sykehuset, mens du er hjemme, må du følge et bestemt diett, som skal utpeke en lege. Dette vil redusere sjansene for å utvikle hjertesykdom og blodårer betydelig. En av hovedproduktene, hvis bruk må minimeres, er mettet fett og salt. Tross alt garanterer den utførte operasjonen ikke at det i fremtiden vil være noen problemer med atriene, ventrikkene, karene og andre komponenter i sirkulasjonssystemet. Risikoen ved denne økningen er vesentlig dersom man ikke holder seg til en bestemt diett og fører en bekymringsløs livsstil (fortsett å røyke, drikke og ikke gjøre gymnastikk).

Det er nødvendig å følge kostholdet strengt og da må du ikke igjen møte de problemene som førte til kirurgisk inngrep. Det vil ikke være noen problemer med transplanterte vener som erstatter koronararterier.

Council: bortsett fra kosthold og gymnastikk er det nødvendig å observere din egen vekt, hvor overskuddet øker byrden på hjertet og dermed øker risikoen for tilbakefall.

Mulige komplikasjoner etter CABG

Dyp venetrombose

Til tross for at denne operasjonen lykkes i de fleste tilfeller, kan følgende komplikasjoner oppstå i gjenopprettingsperioden:

 • Trombose av karene i nedre ekstremiteter, inkludert dype årer;
 • blødning;
 • Infeksjon av såret;
 • Dannelse av keloid arr;
 • Brudd på hjernecirkulasjon;
 • Hjerteinfarkt;
 • Kroniske smerter i snittet;
 • Atrieflimmer;
 • Osteomyelitt i brystbenet;
 • Insolvens av sømmer.

Council: tar statiner (legemidler som senker kolesterol i blodet) før CABG reduserer risikoen for forskjellige atrielle sammentrekninger etter operasjon.

Likevel er en av de alvorligste komplikasjonene perioperativt myokardinfarkt. Komplikasjoner etter CABG kan oppstå på grunn av følgende faktorer:

 • Utsatt akutt koronar syndrom;
 • Ustabil hemodynamikk;
 • Tilstedeværelsen av alvorlig angina;
 • Aterosklerose av karoten arterier;
 • Venstre ventrikulær dysfunksjon.

Risikoen for komplikasjoner i den postoperative perioden er størst for kvinner, eldre mennesker, diabetikere og pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Grundig undersøkelse av atria, ventrikler og andre deler av det viktigste menneskelige organet før kirurgi vil også bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner etter CABG.

Rehabilitering etter hjertebypass

Rehabilitering etter hjertebypass i flere dager kan forårsake en liten økning i temperatur og svette

Etter at operasjonen går forbi hjerteskjærene, må pasienten følge en rekke regler. Han lærer å sovne, ligge seg og flytte på en ny måte.

Hvis dine slektninger eller du har gjort en slik operasjon, vil dette materialet være ekstremt nyttig. Du finner ut hva du kan gjøre i det første året av rehabilitering, og hva er det ennå ikke mulig, hvilke medisiner som tas, hva en diett skal være, etc.

Rehabilitering etter hjertebypass

Det er ekstremt viktig å forstå at eventuelle kirurgiske inngrep på koronararteriene (fra åpne operasjoner til moderne endovaskulære) ikke kan redde pasienten fra iskemisk sykdom. Årsaken til dette er at operasjonen ikke kan kurere aterosklerose. Derfor slutter denne behandlingen ikke der - du må følge en rekke ganske strenge regler.

Moderne måte å omgå hjerteskjærene | se på video

Hvordan flytte, ligge, sove etter operasjonen?

Når operasjonen er over, sendes pasienten til intensivavdelingen. Selv etter at pasienten forlater tilstanden til anestesi, kan stoffene fortsette å virke. På grunn av dette kan en person ikke puste seg selv - for en stund er han koblet til et spesielt apparat.

For å unnslippe unødvendige bevegelser av pasienten og som følge av at skader på leddene, blir hendene nøye løst. Til enkelte deler av kroppen festes medisinsk personell sensorer som tillater overvåking av pasientens tilstand og overvåker frekvensen av slag.

Innen få dager kan det oppstå en liten økning i temperatur og svette. Først må pasienten sitte på en stol, ikke flytte rundt i rommet for en kort stund. Så kan han forlate rommet og gå. Liggende er best på din side, og vender regelmessig til den andre siden hvert par timer. Hvis du ligger ubevegelig på ryggen, kan væske akkumuleres og lungebetennelse utvikles.

Ikke rart at de sier at bevegelsen er livet. Til alle de som har gjennomgått operasjon, anbefaler vi en helsebane. Hva er en helsevei? Dette er navnet for å klatre til fots langs en organisert rute, som måles av avstand og hellingsvinkel. Det viktigste er at slik vandring ble en vane og var vanlig. Hun trener helt hjertet - trinn for trinn gjenoppretter du sine funksjoner. Generelt anbefales det å gå gjennom et forløb av sanatoriumbehandling, men først etter at pasientens generelle tilstand er stabilisert.

Tar medisiner etter shunting

Etter operasjonen foreskriver behandlende lege spesielle legemidler som korrigerer nivået av kolesterol. De kalles også hypolipidemiske legemidler. Slike rusmidler kan forhindre utvikling av hjerteinfarkt i senere år, øker ikke bare kvaliteten, men også levetiden til pasienten med IHD.

Ikke mindre viktig er bruk av antiaggreganter, så vel som antikoagulantia. Dette er en utmerket forebygging av trombose, hvis du har blitt implantert stent og shunts. Pasientene som har gjennomgått operasjon for bypassfartøy, har en økt tendens til å lim sammen blodplater. Den høyeste sannsynligheten for en trombose er observert i løpet av det første året etter stenting. Deretter fortsetter personen å ta en blodplate, mens antikoagulantene fjernes.

Hva er mulig og hva er det ikke i det første året av rehabilitering etter operasjonen?

Utvilsomt og kategorisk er det forbudt å foreta andre kirurgiske inngrep i det første året av rehabilitering. Ellers vil det være nødvendig å avbryte antikoagulanten på grunn av faren for blødning etter operasjonen.

Det skjer at operasjonen er nødvendig, og veldig presserende. I dette tilfellet, for å redusere risikoen for blødning, blir antikoagulanten midlertidig kansellert. Pasienten tar fortsatt en antiplatelet, ettersom trusselen om trombose fortsatt er, og dens forebygging er ekstremt nødvendig.

Hvis pasienten lider av blødende tannkjøtt, får en fin kutt, er det ingen grunn til å avbryte medisinen. Det vil være nødvendig å mer aktivt utføre lokalbedøvelse og stoppe blod - ellers representerer det ikke en helsefare.

Kosthold etter koronararterien bypass transplantater

Er det nødvendig å spise på en spesiell måte etter omgåelse av hjertets blodkar? Selvfølgelig har du hatt en veldig alvorlig operasjon. Først av alt er forbruket av fett, med animalsk opprinnelse, begrenset. Eliminer saltet fra dietten, dersom du blant annet også lider av høyt blodtrykk. Forresten, i dette tilfellet må du nøye overvåke trykket, oftere for å måle det, ta noen antihypertensive stoffer.

Har diabetes I dette tilfellet er det best å holde seg til nummer 9-dietten for Pevzner. Ikke glem om hypoglykemiske preparater. Personer med overdreven kroppsvekt anbefales å redusere kaloriinnholdet i måltider og mengden mat som forbrukes.

Kan jeg gå og løpe etter at mitt hjerte er shunted?

Fysisk aktivitet er ikke forbudt. Videre er det vist for alle, uten unntak, personer som noen gang har gjennomgått operasjon på kranspulsårene. Spesielt nyttig er tursturer med en lengde på 1 eller flere km, enkle øvelser i treningsstudioet.

Anbefalt ikke-alvorlig innenlands (vasking, rengjøring, tepperensing) eller husarbeid. Du kan gi dem minst en halv time hver dag.

Prinsipper for diett og fysisk rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon

Hjertesykdom, spesielt hjerteinfarkt forårsaket av hjertesykdom, står for en stor del av dødsfall over hele verden. For å behandle og forebygge tilstopping av blodkar med kolesteriske plakk, benyttes aortokoronary shunting.

Gjenoppretting etter hjertekirurgisk kirurgi innebærer en rekke signifikante endringer i livsstil. Hovednøkkelen til vellykket rehabilitering er kosttilskudd og kompetent trening i fysioterapi.

Siden øyeblikket av å utføre aortokoronary shunting (CABG) på hjertet, er pasienten under oppsyn av leger i intensiv omsorg eller i intensiv omsorg. For noen tid vil noen bedøvelser fortsatt påvirke ham, fordi han er koblet til et kunstig åndedrettsapparat.

For å sikre sikkerhet under hvile, for å ikke trekke ut kateter eller avløp ved et uhell, er pasienten festet i en bestemt stilling. De første dagene etter operasjonen for tilstanden av kardial aktivitet, følger legene EKG-indikasjonene.

Under pasientens rehabiliteringsperiode gjennomgår pasienten følgende prosedyrer:

 • blodprøve;
 • Røntgenundersøkelse;
 • EKG.

På den første dagen begynner pasienten å puste på egenhånd, fjern åndedrettsrøret, og magerøret og dreneringen er igjen.

I de første dagene etter operasjonen er det viktig at pasienten er varm. Det er pakket inn i tepper for å hindre blodsirkulasjon stagnasjon i underdelene.

I de første dagene av pasienten blir hvile og fravær av fysisk anstrengelse lagt. I denne perioden utpeker legen ham sterke smertestillende midler og antibiotika. Innen få dager kan pasienten ha en litt forhøyet kroppstemperatur. Dette er en normal reaksjon av kroppen til utvinning etter operasjon. Sannsynligvis en sterk svette.

Pasienten trenger mye omsorg i de tidlige dager. Nivået på belastninger har en individuell karakter.

Fysisk aktivitet øker gradvis: i begynnelsen ligger pasienten bare og sitter, da får han gå rundt om menigheten. Bare ved uttømming er det tillatt med lange turer langs korridoren.

På sykehuset er pasienten under oppsyn av leger, og de krever streng overholdelse av visse retningslinjer og regler. Hjemme er det en liste over regler etter utslipp fra sykehuset:

 1. 1. Etter operasjon og utslipp, anbefaler leger en spesialisert gjenoppretting i et sanatorium for pasienter etter CABG. Hvis de første dagene etter at sykehuset passerer hjemme, må pasienten doble oppmerksomheten til hans tilstand.
 2. 2. Pasienten er foreskrevet diett ernæring, anbefales for sykdommer i hjertet og blodårene. Kostholdet består i å begrense de daglige kaloriene og er rettet mot å senke nivået av kolesterol i blodet.
 3. 3. I løpet av gjenopprettingsperioden spiller legemidler som legen har foreskrevet en viktig rolle. Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig adopsjon av hver av tablettene.
 4. 4. Fullstendig avvisning av dårlige vaner.
 5. 5. Vi må overvåke vår helse daglig. Det er viktig å telle pulsen og måle blodtrykket. Legene anbefaler også at du holder en journal over vitnesbyrd og tar dem med deg når du besøker en kardiolog.
 6. 6. Etter operasjonen til såret er fullstendig helbredet i thoraxområdet, må pasienten besøke klinikken for å inspisere sømene og forandre dressingen. Etter CABG kan hevelse i nedre ekstremiteter skyldes nedsatt blodsirkulasjon. Derfor anbefales det å bære elastiske strømper opp til 6-8 uker.
 7. 7. I de tidlige dagene av hjemgjenopprettingen må du sørge for en behagelig temperatur. På sommeren og vinteren anbefales det å unngå lange turer på gaten, fra svømmebassenger og bad bør også kastes.

På tidspunktet for rehabilitering etter aortokoronary shunting hjemme, er det risiko for følgende komplikasjoner:

 • hjerterytmeforstyrrelse;
 • blødning;
 • hjerteinfarkt;
 • slag;
 • trombose;
 • infeksjon av såret;
 • nyresvikt
 • kroniske smerter i operasjonsområdet.

Graden av risiko for komplikasjoner avhenger av kompleksiteten til de samtidige sykdommene og alvorlighetsgraden av pasientens tilstand før operasjonen. Risikoen øker med akutte tilfeller av aortokoronary shunting uten tilstrekkelig undersøkelse og forberedelse av pasienten. Derfor, etter å ha utført operasjonen, bør pasienten observeres kvartalsvis av en kardiolog a.

Utførelse av aortokoronær bypassoperasjon blir nødvendig for å forhindre myokardinfarkt, mulig på grunn av kolesterolplakk i karene. Etter å ha utført en kirurgisk prosedyre og fjerning av trombus i karet, kan prosessen med innsnevring av blodkar med kolesterolplakk fortsette.

Regissert for å bekjempe denne narkotikabehandlingen gir ikke alltid resultater, fordi pasienten er foreskrevet en streng diett. Overholdelse av kosthold er en viktig del av rehabilitering. Med riktig ernæring reduseres risikoen for gjentatte operasjoner kraftig.

Leger skiller flere næringsfaktorer for utviklingen av aterosklerose og koronar hjertesykdom:

 • høyt kaloriinntak, økende mengde fedme;
 • mangel på diett av flerumettede fettsyrer, nødvendig for normalisering av kolesterol metabolisme og reduksjon av dets avsetning i blodkar;
 • høyt fettinnhold i dietten, spesielt metning av fettsyrer;
 • overdreven konsum av mat rik på kolesterol;
 • høyt innhold av salt i maten, noe som reduserer aktiviteten av fettmetabolismen (reduser til 5 mg / dag);
 • lavt fiberinnhold;
 • overdreven forbruk av animalske proteiner som bryter mot vaskulær permeabilitet, blodpropp og fettmetabolismen;
 • lavt innhold av magnesium, kalium, sink, jod og vitaminer A, C, B6, PP, noe som fører til en nedgang i nedbrytningen av kolesterol;
 • feilaktig formulert kosthold.

Det generelle prinsippet om diett ernæring etter CABG er å redusere kaloriinnholdet i et daglig diett til 2400-2600 kcal. anbefales:

 • proteiner - 70-90 gram;
 • fett - 80 gram;
 • karbohydrater - 300-350 gram.

Proteininntaket beregnes ut fra kroppsvekten til personen: 1,0-1,2 gram pr. Kg vekt. Og proteiner må komme fra sjømat, meieriprodukter, fisk og fettfattig kjøtt.

Nyttige "hvite" varianter av fisk som inneholder fettsyrer som forbedrer utvekslingen av kolesterol. Disse inkluderer:

Det anbefales å spise 5-6 ganger om dagen. Retter skal ikke være varme eller kalde. Minste salt og unprivileged deler. Volumet av væske anbefales å opprettholdes ved 1200-1500 milliliter per dag.

På anbefaling av leger i menyen er det nødvendig å inkludere:

 • Supper på vegetabilsk kjøttkraft med godt tilberedt frokostblandinger;
 • andre retter fra fettfattige varianter av rødt kjøtt og fjærfe kjøtt;
 • sjømat (havkål, blekksprut, blåskjell, reker);
 • meieriprodukter (gjærmet melk, skummet yoghurt) og fettete oster;
 • bakervarer av fullkornsmel
 • hele korn;
 • grønnsaker og frukt;
 • fersk juice fra bær;
 • mandler, valnøtter.

Kyllingegg kan forbrukes ikke mer enn 3-4 stykker per uke.

Fra dietten bør slettes:

 • fett kjøtt;
 • pølse produkter;
 • bacon, lard;
 • patéer;
 • biprodukter (hjerte, hjerner, lever);
 • kjøttpålegg på kjøtt, fisk og sopp;
 • stekt mat;
 • majones, saus;
 • meieriprodukter med høyt fettinnhold;
 • Fisk egg og fett fisk;
 • hvitt brød, konditori, rik mat;
 • kullsyreholdige drikker;
 • sukker, honning, søtsaker;
 • saltet, røkt produkter;
 • koffein (sjokolade, kaffe) og sterk te;
 • alkohol.

Etter å ha utført operasjonen i rehabiliteringsperioden, kan du ikke helt utelukke fysisk aktivitet og bytte til et sparsomt regime. En slik tilnærming vil ikke være riktig. Fordi, sammen med kosttilskudd, en viktig rolle er spilt av en gradvis økning i fysisk aktivitet.

Planlegging av fremtidige belastninger er som regel pålagt legen til fysioterapi og kardiolog. Implementering og overholdelse av denne planen - på pasientens skuldre. Han må selvstendig analysere sin nåværende tilstand og tilstand av helse.

Uavhengig, uten konsultasjon med en lege, kan fysioterapi bare utføres av pasienter med myokardisk iskemi, som går uten smerte, og pasienter som ikke føler anginaangrep.

Rehabilitering etter en bypassoperasjon på hjertet i et sanatorium er svært viktig, hvor spesialisten velger en individuell ansettelsesordning. Alle fysiske øvelser utføres under tilsyn av leger og det optimale programmet, noe som gir kort tid for å utvide pasientens fysiske evner.

Som rehabiliteringsøvelser er:

 • sysselsetting på kardiovaskulært utstyr
 • Dosed walking;
 • sykling;
 • går trappene.

Ved fysisk terapi etter en sanatoriumbehandling må pasienten selvstendig kontrollere puls og trykk. Basert på ytelsen til kardiovaskulærsystemet, øker intensiteten av lasten.

Terapeutisk trening etter bypassoperasjonen er viktig fordi den forlenger varigheten av det kirurgiske inngrep. Fysisk belastning hjelper pasienten til å takle negative følelser, øke selvtillit, tro på juridisk kapasitet og unngå stressende situasjoner.

Kraftsporter og trening er kategorisk kontraindisert. Disse inkluderer:

 • fotball;
 • basketball;
 • boksing;
 • sysselsetting med barer og andre.

Noen få måneder etter rehabilitering, bør pasienten bli fysisk mer aktiv. Nivået på fysisk aktivitet bør omfatte:

 • jogging;
 • beveger seg på trappene;
 • bading,
 • ski, etc.

Livet etter CABG

Koronararterie-bypasskirurgi - er en alvorlig åpen hjerteoperasjon, som utføres for å bedre blodtilførselen til hjertemuskelen, for å eliminere eller redusere symptomene på koronar hjertesykdom (CHD), reduserer risikoen for hjerteanfall og forhindre utvikling av kronisk hjertesvikt (enten sakte ned).

Dessverre helbreder CABG ikke pasienter fra iskemisk hjertesykdom. Til tross for alvor og omfang er operasjonen bare et middel for symptomatisk terapi. Det forbedrer livskvaliteten og varigheten, men gir ikke pasientene grunnlaget til å betrakte seg helt sunt.

I tillegg, etter koronary shunting er det mange komplikasjoner mulig. En av de mest ubehagelige er nedleggelsen av shunts. Det negerer de terapeutiske effektene av operasjonen og gjør det faktisk meningsløst.

En pasient som har gjennomgått shunting, bør gjøre sitt ytterste for å sikre at shunting gir så mye som mulig et "langspill" resultat. Ja, det er ikke feil: resultatene av CABG avhenger ikke bare talent, kirurger og rehabiliteringsspesialister link, men hovedsakelig på pasienten, hvor nøye det vil overvåke deres helse og å implementere anbefalingene.


Har du nylig hatt en CABG eller forbereder du på denne operasjonen? Er du forvirret og ikke vet hvordan du skal oppføre seg etter å ha skutt? Cardio rehabilitering i et sanatorium etter CABG - den beste måten å oppnå maksimale behandlingsresultater og finne ut svar på alle spørsmål knyttet til helse og livsstil i fremtiden. For å skrive til programmet, ring 8 (925) 642-52-86.

Generelle anbefalinger etter CABG

Etter at pasienten er utladet fra sykehuset, bør han umiddelbart begynne å observere de nødvendige generelle regler.

 1. Umiddelbart etter sykehusbehandling anbefales å gjennomgå spesialisert kardioreabilitatsionnuyu programmet i et sanatorium for mennesker som har gjennomgått CABG. Dersom rehabilitering foregår hjemme (eller hvis mellom sykehuset og sanatorium pasient "break", og han tilbrakte tiden hjemme), må du ta dobbel oppmerksomhet til gjennomføringen av lege.
 2. Hvis en pasient ikke tidligere har observert en diett som anbefales for kardiovaskulær sykdom, skal han umiddelbart gå til henne. Begrensning av kaloriinnhold, animalsk fett, karbohydrater og bordsalt, beriking av dietten med vegetabilsk mat, vegetabilske oljer og proteinprodukter er obligatorisk!
 3. Det er viktig å fortsette å ta foreskrevet medisiner ved disse dosene. Med komplekse ordninger for medisinering, bør du forstå dem og distribuere stoffene etter metoder. Det er spesielle tabletter som du kan bruke til å huske å ta medisin til tiden.
 4. Noen rush ikke for å begrense seg i sine vanlige yrker, fortsett å røyke og konsumere alkohol etter CABG: de er sikre på at "hvis det er litt, så er det mulig." Du kan ikke! Skadelige vaner bør utelukkes helt fra deres liv.
 5. Det er ønskelig å lære ferdighetene til selvkontroll: å overvåke helsen din og evaluere endringene. Det er viktig å kunne telle pulsen, måle blodtrykket, bestemme tilstedeværelsen av ødem, etc. Kardiologen lærer pasienten alt dette.
 6. Følg anbefalingene fra kirurgen. På tidspunktet for utslippet skjer ikke ennå fullstendig helbredelse av kirurgiske sår på brystet og bena (på steder der shunt ble tatt), så må du gjøre bandasjering og innen den angitte tid til å gå til legen for å fjerne stingene. I tillegg, på grunn av forbigående forstyrrelser av venøs sirkulasjon etter inntak av shunt kan forårsake en forbigående ødem i underekstremitetene. For å redusere det, bør du ha elastiske strømper opptil 6-8 uker etter operasjonen.
 7. I de første ukene etter operasjonen anbefales det å streve for å finne i det optimale temperaturregimet. Om sommeren eller vinteren, planlegg ikke lange turer, det er heller ikke anbefalt å besøke badstuen og badstuen.

Følgende anbefalinger om livsstilen etter CABG vil bli beskrevet mer detaljert, i separate avsnitt.

Fysisk trening etter CABG

Noen pasienter er sikre på at de etter en så farlig og alvorlig operasjon må spare seg så mye som mulig og bevege seg så lite som mulig for å "gi kroppen en sjanse til å gjenopprette." Et slikt regime de planlegger å observere til gjenopprettelsen av en utmerket tilstand av helse. Men denne troen er helt feil. Tvert imot blir en av pasientens ledende oppgaver gradvis tilbake i normallivet, ettersom en utvidelse av regimet av fysisk aktivitet fra de første dagene etter sykehuset.

Ved planlegging kan arbeidsbelastningen ikke uten å delta av en kardiolog og en lege. Selvfølgelig kan du gjøre det selv, intuitivt bestemme graden av arbeidsbelastning og spore endringer i helsen din. Men det kan være farlig, spesielt hos pasienter med stille myokardiskemier som ikke føler angina angrep, symptomer på sykdommen. Dette er en av grunnene til at cardioresistance etter CABG i et sanatorium er så viktig. Der er regimet og opplæringsordningen valgt av pasienten i henhold til en individuell ordning. Sami klasser er utført under oppsyn av leger og fysisk aktivitet programmet er konstruert på en slik måte at pasienten er trygg, for på kortest mulig tidsrom på så mye som mulig utvidet dets fysiske evner.

Når du gjenoppretter fra CABG, brukes følgende typer trening: kardiovaskulære øvelser, dosed walking, gå på trapper, sykling. Når pasienten etter sanatoriet skal trene selvstendig, må han kontrollere puls og trykk under og etter timer slik at de ikke stiger for mye.

Terapeutisk trening bør bli en integrert del av livet etter koronar bypass kirurgi. Det har ikke bare en helbredende effekt på kardiovaskulærsystemet, reduserer risikoen for komplikasjoner og forlenger "holdbarheten" for operasjonen. Lasten bidrar også til å bekjempe depressive lidelser, forbedrer stemning og følelsesmessig bakgrunn, påvirker kvaliteten på søvn gunstig, reduserer de skadelige effektene av stress.

Styrken på trening (basketball, fotball, heve baren, boksing, etc.) etter CABG er kontraindisert.

Noen måneder etter operasjonen, bør personen ideelt sett være i en mye bedre fysisk form enn før intervensjonen. Han går, løper, klatrer trappene, kan trene ulike typer sport, svømme, ski, etc.

Intimt liv etter CABG

Ofte utføres operasjonen av koronar bypass-kirurgi ikke av eldre, men av voksne i alderen som fortsatt har et fullt seksuelt liv. Naturligvis, kirurgi og den postoperative perioden tvinger en person til å pause i et ekteskapsforhold. Imidlertid, etter forbedring av tilstanden, kan pasienten og hvis nødvendig ønske å fortsette.

Utvilsomt svar på spørsmålet "Når kan jeg begynne å ha sex etter hjerteoperasjon?" Er umulig. Seksuelle behov og tidspunkt for libidoutvinning varierer fra person til person. Det er best å fokusere på trivsel. Hvis en pasient har lyst til å gå tilbake til et nært liv, er det ingen hindringer for dette. Som regel gjør de fleste som gjenopptar sitt sex etter operasjonen det innen 3 måneder etter inngrep.

En rekke anbefalinger om seksuelt liv etter CABG:

 • Hvis før legen anbefalte pasienten å ta nitroglyserin, bør tabletten av legemidlet tas før sex.
 • Før sternum heling (2-3 måneder etter operasjonen), er det nødvendig å unngå posisjoner hvor belastningen på brystet og hendene på pasienten faller.
 • I de første ukene bør pasienten unngå for aktiv oppførsel under sex.

Reise etter CABG

For å få bilen til å returnere 4 uker etter operasjonen. På denne tiden forbedrer personens tilstand stadig, slik at den er i stand til å bære en slik last som kjøring og være tilstrekkelig oppmerksom på veien.

Muligheten til å gjøre lange reiser, samt å fly en fly, bør diskuteres med legen. Som regel er det ingen hindringer for dette. Men i 1,5-2 måneder, selv under normale forhold, er det ikke nødvendig å fly med endring av et stort antall tidssoner og reise til steder der klimaet avviker vesentlig fra den lokale. Som steder å forlate pasienter etter CABG anbefales det ikke å velge høylandet.

Arbeid og funksjonshemning etter CABG

Gjenopprettelse av evnen til å arbeide etter koronary shunting er mulig, og dens spesifikke termer avhenger av sfæren der en person er engasjert. Personer med stillesittende arbeid og engasjert i intellektuelt arbeid kan anerkjennes som funksjonshemmede allerede 1,5 måneder etter CABG og enda tidligere. De som har hatt tilknytning til fysisk anstrengelse, gjenoppretter arbeidskapasiteten lengre eller føler at de trenger å endre arbeidsforholdene til lettere.

I noen tilfeller, hvis en person på grunn av sin helse ikke kan komme tilbake til jobb, får han en gruppe funksjonshemninger. For å gjenkjenne en person med funksjonshemning, bestiller han en spesiell kommisjon. Det utføres etter utløpet av perioden med innlagt behandling og rehabilitering. Funksjonsgruppen er bestemt individuelt i hver spesiell situasjon.

Hvor mange mennesker bor etter CABG?

Personer med førstegangs alvorlige helseproblemer, eldre mennesker, samt de som ikke følger livsstilsanbefalinger etter CABG, lever vanligvis litt, da alle disse faktorene øker risikoen for komplikasjoner av operasjonen, inkludert hjerteinfarkt og shunt-lukninger.

Men hvis en person med all ansvar nærmer seg behandling, observerer reseptene og leder den rette livsstilen, kan han forlenge livet i mange år og tiår. Det viktigste - metodisk, stadig behandlet under tilsyn av kunnskapsrike fagfolk.

Når vi snakker om livets levetid etter CABG, må man igjen huske om kardialrehabilitering i et sanatorium. Bruken av et sett med healingsteknikker i de første ukene etter at operasjonen har lagt grunnlaget for en vellykket gjenoppretting av helse, gir pasienten selvtillit, forbedrer objektivt operasjonens resultater objektivt.


Registrer deg for hjerterehabilitering etter CABG du kan ringe 8 (925) 642-52-86.

Rehabilitering etter CABG: hva skal du se etter?

Hjertemusklene føder på oksygen, som den mottar fra kranspulsårene som kommer til det. På grunn av innsnevring av disse fartøyene har hjertet mangel og en såkalt iskemisk hjertesykdom. CHD Er en kronisk sykdom, hvis grunnlag er et brudd mellom myokardets behov i oksygen og mengden som leveres av hjertets kar. Oftest årsaken til lang innsnevring av kranspulsårene er atherosklerose i sine vegger.

IHD er en hel gruppe sykdommer, som for øyeblikket er en av hovedårsakene til død i utviklede land. Hvert år dør ca 2,5 millioner mennesker av komplikasjoner, hvorav om lag tretti prosent er personer i arbeidsalder. Men de siste årene har det blitt gjort betydelige fremskritt i behandlingen. I tillegg til omfattende stoffbehandling (disaggregerende midler, statiner, sortans, b-blokkere og andre), er kirurgiske metoder nå aktivt introdusert i Russland. Et ekte gjennombrudd var tidligere koronar arterie bypass graft. CABG fortsatt er det ikke bare en av de mest radikal kirurgi, men også en av de mest betrodde, påvist i klinisk praksis.

Hva bestemmer hastigheten og kvaliteten på rehabilitering?

Den første - Teknikken til selve operasjonen. Dermed er det antatt at pasienter som har brukt sin egen arterie, har lavere risiko for tilbakefall enn de som har hatt sin egen vene.

Den andre - Tilstedeværelsen av samtidige sykdommer før operasjonen, kompliserer løpet av rehabilitering. Det kan være diabetes og andre endokrine sykdommer, hypertensjon, tidligere slag og andre nevrologiske sykdommer.

Den tredje - interaksjon mellom pasienten og legen i den postoperative perioden, med sikte på å hindre tidlig komplikasjoner av CABG og stoppe utviklingen av aterosklerose. Blant komplikasjonene ved shunting, tromboembolisme av lungearterier, dyp venetrombose, atrieflimmer og, viktigere, infeksjon, er vanligere.

Derfor, for å raskt returnere pasienten til sin vanlige livsstil, utføres fysisk, medisinsk og psykologisk rehabilitering, hvor hovedprinsippet er å overholde stadiene. De fleste leger er enige om at pasientene må begynne å bevege seg etter operasjonen så tidlig som den første uken. Hovedrehabilitasjonen er om lag to måneder, inkludert sanatoriumbehandling.

Fysisk rehabilitering: den første uken

I løpet av de første dagene etter operasjonen er pasienten i intensivavdelingen eller intensivavdelingen hvor narkotikere og resuscitators hjelper ham. Varigheten av virkningen av individuelle anestetika er lengre enn selve operasjonen, derfor har pasienten i en stund pustet den kunstige lungeventilatoren (IVL). På dette tidspunkt følger legene slike indikatorer som hjertefrekvens (hjertefrekvens), blodtrykk, registrerer et elektrokardiogram (EKG). Noen timer etter dette blir pasienten fjernet fra ventilatoren, og han puster helt.

Legge til pasienten anbefales på siden, skiftende sider hvert par timer. Allerede samme dag er det lov å sette seg ned, den neste - forsiktig gå ut av sengen, gjør lette øvelser for hender og føtter. På den tredje dagen kan pasienten gå langs korridoren, men helst med eskorte. Den anbefalte tiden for å gå er fra kl. 11.00 til 13.00 og fra kl. Turtallet bør observeres i begynnelsen av 60-70 trinn i minuttet med en gradvis økning, trappene skal være i en hastighet ikke raskere enn 60 trinn per minutt. I løpet av de tre første dagene kan det oppstå en liten økning i kroppstemperaturen, som er en normal reaksjon av kroppen til operasjonen.

Bare på dette tidspunktet bør spesiell oppmerksomhet gis til åndedrettsgymnastikk, leger kan ordinere aeroterapi og forstøverinhalasjoner med bronkodilatatorer. Hvis kirurger brukte sin egen vene som biomateriale, og spesielt en stor subkutan ven, ville det være behov for kompresjonstrømper. Slike lin fra elastisk stoff vil bidra til å fjerne ødemet på skinnene. Det antas at det skal brukes i omtrent seks uker.

Fysisk rehabilitering: den andre tredje uken

Pasienten fortsetter å trene fysisk på en mild måte. Av de lokale behandlingsmetodene anbefales fysioterapi: Massasje av nakke og kraftsone, magnetoterapi for kalvemuskulatur, UHF på brystet og postoperative suturer og arr, aerofytoterapi. Laboratorieindikatorer for gjenopprettingseffektiviteten på dette tidspunktet vil være nivået av troponin i kroppen, kreatinofosfokinase (CKF), aktivert partiell tromboplastintid (APTT), protrombin og andre.

Fysisk rehabilitering: fra 21 dager

Fra denne tiden endres naturen til pasientens fysiske aktivitet. Du kan bytte til styrketrening med lav intensitet, samt intervall. For hver pasient er et eget treningsprogram foreskrevet av legen til øvelsen eller en sertifisert trener. Det er nødvendig å fokusere ikke bare på pasientens nivå av kondisjon, men også på betingelse av postoperative arr. Det vil være godt å begynne å håndtere terrenkur, jogge, svømme, gå. Av sportsdisipliner er livet ikke anbefalt for volleyball, basketball, tennis.

Fysioterapi er supplert med haloterapi, legemiddelelektroforese (med panangin, papaverin) på halsen i halsen, elektrostatisk massasje på operasjonsområdet. Varighet på kurset er litt over en måned.

For forebygging av kardiosklerose etter kardiovaskulær behandling, Gjenta dette kurset 1-2 ganger i året.

Hvordan helbringer et postoperativt sår?

Det ledende snittet utføres i midten av thoraxen. Den neste er laget på beinet for å ta en ven (eller vener) eller på underarmen for å ta arterien. Første gang etter operasjonen blir sømene behandlet med antiseptiske løsninger - klorhexidin, hydrogenperoksid. Allerede ved begynnelsen av den andre uken kan sømmer fjernes, og til slutt - for å vaske dette området med såpe. Fullstendig helbredelse av brystbenet skjer bare etter noen måneder, noe som i begynnelsen gir smerte i operasjonsområdet. På underkroppene kan det oppstå brennende smerter i venen. I ferd med å gjenopprette blodsirkulasjonen de passerer.

Etter utslipp

Tilbake til normalt liv er nødvendig for vellykket rehabilitering, derfor jo raskere jo bedre. Blant anbefalingene:

- Det er lov å kjøre bil fra den andre måneden for rehabilitering

- Du kan gå på jobb om en og en halv time. Hvis tung fysisk arbeid - termen forhandles individuelt med legen, hvis stillesittende arbeid - det er mulig tidligere.

- Restaurering av seksuell aktivitet er også foreskrevet av lege.

Forebygging av komplikasjoner av IHD er i stor grad avhengig av livsstil. Pasienter bør slutte å røyke for livet, overvåke blodtrykket (for dette lærer leger pasientene hvordan man måler det riktig), vekt og diett.

diett

Uansett hvor godt operasjonen har gått, hvis pasienten ikke følger dietten, vil sykdommen utvikles og føre til større okklusjon av karene. Ikke bare koronararterien, som allerede er skadet, men også shuntet kan bli tilstoppet, noe som kan føre til dødelig utgang. For å unngå at dette skjer, bør pasienten i kostholdet være begrenset til å ta noen fettstoffer. Av anbefalte maten:

- lavt fett rødt kjøtt, kalkunlever, kylling, kanin

- noen varianter av fisk og sjømat

- brød fra fullkornsmel, hele hvetebrød

- Meieriprodukter med lavt fettinnhold

- Ekstra jomfruolje

- frukt i noen form

- Kullsyreholdig mineralvann

Samlet prognose

Etter CABG må pasienten tilpasse seg et langtidsinntak av visse stoffer - statiner, disaggregeringsmidler, antikoagulanter, b-blokkere og andre. I en kardiologisk kirurgisk og kardiologisk enhet slutter pasientens rehabilitering ikke. Det anbefales å gå til et kardio-revmatologisk sanatorium hvert år (gjennomsnittlig opphold er en måned). Også på grunnlag av data fra nyere verdens studier, følger det at den gjennomsnittlige varigheten av pasientene etter CABG er 17-18 år.

Stadier av rehabilitering etter hjertebypassoperasjon, indikasjoner på kirurgi og hvordan det utføres

Aortocoronary shunting (CABG) er en av de mest kompliserte operasjonene i kardiovaskulær kirurgi, og krever et kompleks av rehabiliteringsforanstaltninger som skal forhindre komplikasjoner, tilpasse pasienten og hans hurtige utvinning.

La oss se nærmere på hvorfor, hvorfor etter CABGs drift er viktig rehabilitering?

Hva er shunting?

Shunting-operasjonen utføres når fartøyet ikke fungerer funksjonelt i kroppen. Denne metoden skaper en ekstra bane for å omgå det berørte området ved hjelp av shunts. Ofte snakkes om skylling av blodårer, men operasjonen kan utføres på mage-tarmkanalen og (svært sjelden) i hjernens ventrikulære system.

Under skylling av blodårer gjenopprettes patenen av arterien for blodstrøm. Operasjonen skal skille seg fra fartøyets stenting - ved denne metoden blir fartøyet restaurert ved å implantere en rørformet struktur i veggene.

Vaskulær bypassoperasjon

Når utføres shunting?

Denne kirurgiske prosedyren er indikert under følgende forhold:

 1. hjerteinfarkt;
 2. koronar insuffisiens;
 3. iskemisk hjertesykdom;
 4. ildfast angina;
 5. ustabil angina;
 6. stenose av venstre kranskärlstamme;
 7. som en samtidig operasjon i utførelsen av kirurgiske inngrep på hjertets ventiler, koronararterier.

Aortocoronary shunting er foreskrevet for koronar insuffisiens, som er grunnlaget for hjerte-og karsykdommer. Tilstanden er preget av at coronary vessels (nærende hjerte muskel) påvirkes av aterosklerose. Aterosklerotiske plakk blir avsatt på den indre veggen av arterien, da de øker, lukker de lumen av blodveien, noe som forårsaker at kraften i en bestemt del av myokardiet blir forstyrret. I fremtiden kan dette føre til nekrose - nekrose av vev med fullstendig funksjonsforstyrrelse.

Koronar insuffisiens fører til kranspuls sykdom. Patologi representerer et brudd på aktiviteten til hjertemusklen på grunn av en kraftig nedgang i oksygenstrømmen til celler med blod. Koronar hjertesykdom kan forekomme i den akutte fasen (hjerteinfarkt) eller kronisk (angina - akutte anfall av brystsmerter eller hjerte).

Hva er operasjonen?

Før inngrep pasienten er tilordnet korona (analyse av myokardiale fartøy) systemer og ultralyd angiografi (røntgen skanning av arterier og vener), for å ta hensyn til individuelle karakteristikker av en person i den kommende operasjon.

Koronar-arterie-bypass-grafter utføres under generell anestesi. Materialet til shuntet er vanligvis valgt til å være stedet for de subkutane årene av låret, siden fjerning av en del av dette fartøyet ikke påvirker funksjonen av underdelene. Hip vener har en stor diameter og er mindre utsatt for aterosklerotiske endringer. Det andre alternativet er delen av den radiale arterien til personens ikke-ledende hånd. I kirurgisk praksis benyttes også kunstige shunts av syntetiske materialer.

Operasjonen utføres på det åpne hjertet, noen ganger - ved å slå ved hjelp av det kunstige sirkulasjonssystemet, og varer 3-4 timer. Beslutningen om hvordan man utfører operasjonen er utført av kirurgen. Avhenger av graden av vaskulær skade og mulige forverrende faktorer (behovet for ventilutskiftning, aneurisme).

Hvorfor er rehabilitering viktig etter CABG-operasjonen?

Det er flere viktige årsaker til dette:

 • Hjertetilkobling er en traumatisk operasjon, utført av pasienter (oftest eldre) med svekket helse, og derfor er utvinning vanskelig.
 • Etter koronar arterie bypass grafting, komplikasjoner er mulige, oftest clumping av shunts. I praksis holder 90% av shunts i 8-10 år, og gjentatt kirurgi er nødvendig.
 • Tilstedeværelsen av samtidige patologier hos eldre kan redusere effektiviteten av utvinning.
Gjenoppretting etter operasjon er et viktig stadium

Rehabilitering etter aortokoronar bypasstransplantasjon

De viktigste prinsippene for utvinning i den postoperative perioden er periodicitet og kontinuitet.

Den første fasen

Siste 10-14 dager fra operasjonsdatoen.

Første gang pasienten er på apparatet for kunstig ventilasjon. Når pasienten begynner å puste alene, bør tilsynslegen sørge for at det ikke er stagnerende fenomener i lungene.

Neste øvelse er dressing og håndtering av sår på armen eller låret, avhengig av hvor shuntmaterialet ble tatt og brystsårene. I åpen hjertekirurgi er brystbenet kuttet, som deretter er forseglet med metallsømmer. Sternum er et ben som er vanskelig å helbrede, det kan ta opptil 6 måneder for en fullstendig gjenoppretting. For å sikre hvile og styrke beinet, brukes spesielle medisinske bandasjer (korsetter). Postoperativ bandasje er et spesielt belte laget av elastisk materiale med bånd og klemmer. Beskytter sømmer fra avvik, korrigerer thorax, minimerer smertsyndrom; tett griper de intercostale musklene, korsetten reduserer den fysiologiske belastningen på dem og fikser organene i mediastinum og thoraxen.

Bandasje - en uunnværlig tilstand etter kirurgi med disseksjon av brystbenet

Det er mannlige og kvinnelige korsetter. Ved valg av bandasje er det nødvendig å ta hensyn til pasientens individuelle egenskaper. Den riktige bredden bør velges slik at den postoperative suturen er fullstendig dekket og korsettens kant er lik omkretsen av pasientens bryst. Forbindelsesmateriale skal være naturlig, pustende, fuktgivende og hypoallergen. Korsetten er slitt i en liggende stilling over pasientens klær. Brystbandasjen skal brukes opptil 4-6 måneder, i noen tilfeller lenger.

Drogbehandling etter CABG i første fase er rettet mot å forhindre konsekvensene av anemi på grunn av blodtap og stimulering av hjerteaktivitet.

Påfør følgende grupper av legemidler:

 • aspirin;
 • propranolol, metoprolol, bisoprolol, karvedilol, nadolol - redusere hjertehastigheten og blodtrykket, beskyttende svekket etter operasjonen belastning av hjertet ved virkningen av adrenalin;
 • captopril, enalapril, ramipril, fosinopril - redusere hjerte trykk på grunn av utvidelse av blodkar, opptre på samme måte som vasodilatatorer;
 • statiner (simvastatin, lovastatin, atorvastatin, rosuvastatin) - inhibere dannelsen av kolesterol og har blitt et uunnværlig verktøy for aterosklerose, som er en forutsetning for utviklingen av koronar hjertesykdom.

Spesielt viktig er fysisk rehabilitering av pasienter. I de første dagene etter operasjonen får pasienten seg ut av sengen, beveger seg rundt sykehuset, gjør grunnleggende øvelser for hender og føtter. Etter noen dager kan pasienten gå langs korridoren sammen med slektninger eller en sykepleier. Deretter foreskrives en lett gymnastikk.

Turgåing øker gradvis, etter en uke passerer pasienten ca 100 meter. Personens tilstand er nødvendigvis merket: hjertefrekvensen og blodtrykket måles i ro, under trening og etter hvile. Motoraktivitet bør skifte med hvileperioder.

Moderat å gå på trappene er nyttig. Etter denne type fysisk utdanning gjennomfører de funksjonelle tester, overvåker pasientens velvære.

Terapi er ledsaget av laboratorietester:

 • vanlige elektrokardiogrammer;
 • daglige målinger av blodtrykk og hjertefrekvens;
 • kontrollkomponenter i blodstrålesystemet, blødningstid og koagulasjon;
 • en generell blodprøve;
 • generell analyse av urin.

Den andre fasen

Pasienten utfører selvsagt et kompleks av fysioterapiøvelser.

Til prosedyrene legges terapeutisk massasje, laserterapi, magnetoterapi, virkningen av terapeutiske elektriske strømninger i hjerteområdet og postoperative arr; elektroforese.

Obligatorisk kontroll over pasientens tilstand, utførelse av tester, kliniske tester, påføring av bandasje - som i første periode etter hjertekirurgi.

Den tredje fasen

Den tredje fasen av rehabilitering starter fra 21-24 dager etter operasjonen.

Pasienten overføres til simulatorer for å utføre kardio treningsøkter. Den fysiske belastningen øker gradvis. Valget av treningsregimet og intensitetsøkningen avhenger av personens kondisjon, på hvordan gjenopprettingen utføres, på tilstanden til postoperative arr.

Anbefalt å gå i frisk luft, positive følelser (kommunikasjon med slektninger, dyr).

Terapeutisk massasje fortsetter, laserterapi, elektroterapi, elektroforese av medisiner brukes.

Kurset varer 15-20 dager.

Rehabilitering på treningscyklar etter en bypassoperasjon

Fjerde etappe

Det fjerde stadiet av rehabilitering finner sted 1-2 måneder etter operasjonen.

Det anbefales å utføre dette stadiet av utvinning i sanatorier, kursteder og andre feriested og forebyggende institusjoner. Sanatoriumbehandling er rettet mot tidlig gjenoppretting av pasienter, behandling av samtidige sykdommer, forbedring av livskvaliteten. Å gå i friluft bidrar spesielt valgt diett til forbedring av tilstanden, bidrar til å gå tilbake til det gamle aktive livet raskere.

Fortsatt terapeutisk fysisk trening og kardiotrening på spesialvalgte simulatorer, individuelle sett med øvelser er utviklet for pasienter, slik at konvalescenter kan gjøre dem hjemme.

Spesialister av medisinske institusjoner utføres konstant overvåking av fremdriften av gjenopprettings tiltak for forhindring av komplikasjoner ved aterosklerose, restaurering av den funksjonelle aktiviteten i hjertet og de kompenserende mekanismer, konsolidering av resultatene av behandling, fremstilling av pasienter for liv og gamle liv (psykologiske, sosiale og yrkes rehabilitering).

Det er viktig å overholde kostholdet: fra kostholdet til personer som gjennomgikk CABG-kirurgi, utelukkende matvarer som er rike på nitrogen; kjøtt, fjærfe og fisk blir dampet, og begrenser bruken av enkle karbohydrater (mel og konditori, sukker, honning). Det anbefales å spise mer frisk frukt og grønnsaker, spesielt de som inneholder kalium. Egg, melk og surmjölkprodukter er nyttige. Og det er spesielt viktig å utelukke matvarer som er rike på kolesterol.

Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon er en lang og tidkrevende prosess, men gradvis implementering av anbefalinger og kompetent hjelp fra spesialister returnerer nesten alle pasienter etter CABG til aktivt liv.

Hva de sier om gjenopprettingsperioden etter hjerteoperasjonsspesialister:

Les Mer Om Fartøyene