Konsekvenser og sjanser til å overleve etter et stort hjerteinfarkt, hvordan å forbedre prognosen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er konsekvensene og sjansene for å overleve med et stort hjerteinfarkt, hvilke faktorer forbedrer eller forverrer prognosen for denne sykdommen. Hvordan forbedre utvinning etter et hjerteinfarkt.

Myokardinfarkt (forkortet MI) er en av de farligste for livs- og helsemessige forhold, noe som kan forårsake mange alvorlige konsekvenser, både umiddelbart etter utviklingen og etter ganske lang tid. Frekvensen og alvorlighetsgraden av disse konsekvensene, risikoen for død, avhenger av størrelsen på myokardinfarkt, graden av forstyrrelse av funksjonen til venstre ventrikel, typen behandling som utføres, og andre faktorer relatert til pasientens tilstand av helse. Den kumulative effekten av disse faktorene kan endre dødeligheten innen 30 dager etter utviklingen av et stort MI fra 3% til 36%.

Klikk på bildet for å forstørre

Avhengig av størrelsen på hjertemuskelenes dødsfokus, som bestemmes av de karakteristiske endringene på elektrokardiogrammet, utmerker seg en storskala (stor) og småfokus MI. Hovedforskjellene mellom disse skjemaene er diameteren av den tromboserte kranspulsåren og størrelsen på delen av myokardiet (hjertemuskelen) som er blottet for blodtilførsel.

Med omfattende MI er forekomsten av uønskede komplikasjoner høyere, og prognosen er verre enn i tilfelle småfokale komplikasjoner. Sjansene for å overleve med et småfokalt infarkt er høyere enn ved et stort hjerteinfarkt. Kortsiktig (innen 30 dager etter et hjerteinfarkt) dødelighet i småbrent MI er 2%, med en stor 3-13% (avhengig av behandlingsmetode som brukes). Den langsiktige prognosen er imidlertid verre med et lite fokalinfarkt.

Konsekvensene selv, tilnærmingene til behandling og rehabilitering - er i det vesentlige det samme med et lite fokalinfarkt, og med omfattende.

Det er også tilfeller når en hjerteinfarkt (av noe slag) lever en person lenge (hvor mange mennesker lever fortsatt - avhenger av mange faktorer).

Gjenopprettingsprosessen etter det omfattende MI tar noen måneder. Riktig rehabilitering bidrar til å redusere risikoen for gjentatt MI, bidrar til å forbedre livskvaliteten. For å oppnå disse målene må pasienten endre sin livsstil og nøye følge legenes anbefalinger for medisinsk behandling.

Spørsmål om rehabilitering etter MI er kardiologer, fysioterapeuter, rehabiliteringsspesialister.

Tidlige effekter av omfattende hjerteinfarkt

Under hjerteinfarkt er det skade på hjertemuskelen, som i den tidlige sykdomsperioden kan forårsake følgende komplikasjoner:

 1. Krenkelser av rytme og ledning, inkludert farlig ventrikulær takykardi og atrioventrikulær blokade.
 2. Kardiogent sjokk er en dråpe i blodtrykk på grunn av brudd på hjertets kontraktile funksjon forårsaket av skade på et stort område av myokardiet.
 3. Akutt venstre ventrikulær svikt, som manifesteres av lungeødem.
 4. Hjertesvikt - hjertemuskelen blir svak på infarktstedet, på grunn av hva bruddet kan oppstå. Denne komplikasjonen fører ofte til pasientens død.
 5. Dreslers syndrom er en komplikasjon som har en autoimmun karakter, som manifesteres av perikarditt, pleurisy og polyarthritis.

Senere konsekvenser av MI

I en person som gjennomgikk MI, vises et arr på skadestedet, hvis tilstedeværelse kan forårsake følgende sen komplikasjoner:

 • kronisk hjertesvikt, som utvikler seg på grunn av brudd på hjertets kontraktile funksjon
 • rytmeforstyrrelser og ledning;
 • aneurysmer - utbuling av hjertevegget på infarktstedet;
 • dannelsen av trombi i hjertet, som kan forårsake tromboembolisme i den store eller lille sirkel av blodsirkulasjon.

outlook

Prognosen for hjerteinfarkt avhenger av mange faktorer, inkludert størrelsen, omfanget av ventrikulær dysfunksjon, typen behandling som utføres, og andre faktorer.

Risikoen for død innen 30 dager fra en liten brennpunkt MI er ca. 2%.

Dødelighet i et stort MI innen 30 dager etter sykdomsutbruddet avhenger også av behandlingsmetoden:

 • Ved utføring av kun medisinsk terapi - ca 13%.
 • Med rettidig trombolyse (denne terapi rettet mot oppløsning av trombi) - 6-7%.
 • Ved utføring av angioplastikk og stentning av kranspulsårene innen de første 2 timene fra sykehusinnleggelsen - 3-5%.

Prinsipper for livet etter et hjerteinfarkt

Myokardinfarkt er en slags grense som i stor grad kan forandre en persons liv. Livskvaliteten før og etter angrepet kan være svært forskjellig.

Gjenopprett etter et hjerteinfarkt kan ikke alle pasientene: jo eldre en person, jo mer har han comorbid sykdommer som komplikerer gjenopprettingsprosessen, jo verre prognosen.

Derfor bør pasienten selv og hans slektninger rette opp arbeidet med gjenopprettingsprosessen, lytte til ekspertens anbefalinger om hvordan man oppfører seg, og hva som er tillatt og hva som ikke er, for å minimere sannsynligheten for komplikasjoner og gjeninfarkt.

 • All informasjon på nettstedet er til informasjonsformål og er IKKE en veiledning til handling!
 • Du kan sette PRECISE DIAGNOSEN bare doktoren!
 • Vi ber deg om ikke å ta selvmedisinering, men gjør en avtale med en spesialist!
 • Helse til deg og dine kjære!

Hva kan ikke

Myokardinfarkt er en alvorlig patologi som forårsaker mye strukturell skade på organet og påvirker arbeidet til andre systemer.

Sammen med de sykdommene som er tilstede i anamnese, begrenser denne diagnosen i stor grad den vanlige aktiviteten og endrer livsstilen til en person.

Hovedparten av endringene som nødvendigvis må gjøres for å minimere risikoen for re-angrep, gjelder ernæring, behandling, dagens regime.

Livet etter et hjerteinfarkt og stenting innebærer følgende begrensninger:

 • betydelig fysisk aktivitet er ledsaget av økt hjertefunksjon
 • Med hensyn til endring i endring, kan et angrep av oksygen sult utvikle seg, noe som forårsaker alvorlige komplikasjoner;
 • Men i sin helhet bør du ikke nekte å delta i sport;
 • moderat fysisk aktivitet har en gunstig effekt på restorative prosesser i myokardiet;
 • Den optimale varianten av belastninger vil være en kombinasjon av terapeutisk fysisk trening, å gå i luften, aerobiske belastninger;
 • Det anbefales å engasjere seg under veiledning av en spesialist - i dette tilfellet vil det være mulig å gradvis øke belastningen.
 • ukontrollert bruk av skadelige produkter for kroppen spiller en ledende rolle i dannelsen av aterosklerotiske plaques;
 • I tillegg kan slik mat ha en signifikant toksisk effekt, ikke bare på myokardiet, men også på andre organer;
 • personer som har gjennomgått hjerteinfarkt, bør utelukkes fra kostholdet av fete og stekte matvarer, og mengden frisk frukt og grønnsaker brukes til å maksimere;
 • Mange pasienter har problemer med fedme, men forringende dietter er også forbudt.
 • Kroppen må nødvendigvis motta alle nødvendige stoffer for fullverdig arbeid.
 • følelser og erfaringer kan ha en betydelig innvirkning på behovet for myokardium i oksygen;
 • dette skyldes en økning i antall kardiale sammentrekninger, komprimering av blodkar, etc.;
 • slike endringer i kombinasjon med forstyrret blodtilførsel av kranspulsårene er svært farlige.
 • Drikkalkohol øker risikoen for å komme tilbake et angrep betydelig;
 • som for nikotinavhengighet, er det obligatorisk å ikke redusere antall sigaretter som er røkt, og ikke å senke konsentrasjonen av nikotin i dem, men for å slutte å røyke helt.

Selvbehandling, samt endring i behandlingsprogrammet etablert av en spesialist, er forbudt. Narkotikabehandling i post-infarktperioden er grunnlaget for forebyggende tiltak for å hindre gjentatt myokardinfarkt. Eventuelle endringer i behandlingsregimet må bestemmes av legen.

Anbefalinger for livsstil etter hjerteinfarkt

De som lider av et hjerteinfarkt, bør ikke bare midlertidig forandre sin livsstil, men også holde fast ved det hele tiden. Umiddelbart etter utslipp (i flere måneder), er dette nødvendig for å unngå utvikling av komplikasjoner, og senere - for å hindre et sekundært infarkt.

Overholdelsen av anbefalinger er direkte avhengig av tiden som trengs for gjenoppretting og pasientens livskvalitet i fremtiden.

3 hovedpunkter, som må være oppmerksom på først og fremst:

 • Under aktiv sport trenger musklene ekstra ernæring, dvs. blodstrømmer øker;
 • hjertet er tvunget til å arbeide i et styrket regime, som er ekstremt farlig, etter at et hjerteinfarkt kan det være svakheter i myokardiet, for eksempel aneurysmer som kan bli skadet (tåre);
 • Lengden på perioden hvor pasienten må begrense fysisk aktivitet bestemmes av den behandlende legen og avhenger av pasientens tilstand.
 • det anbefalte dietten er diett nr. 6 for pevzner;
 • det er egnet for normalisering av blodsirkulasjonen, senking av blodtrykket, begrensing av inntak av animalsk fett i kroppen;
 • Å senke nivået av kolesterolholdige produkter er svært viktig;
 • Også, alkohol, fettbuljonger, salt og krydret mat skal kastes;
 • I tillegg til grønnsaker og frukt, bør dietten omfatte grøt, fettfattig fisk og kjøtt.
 • hjerteinfarkt er en alvorlig sykdom som forårsaker alvorlige konsekvenser, slik at selv etterlevelse av alle anbefalingene ikke kan garantere at komplikasjoner ikke vil oppstå;
 • For å spore forekomsten av brudd i tid, og også å overvåke gjenopprettingsprosessen, er det nødvendig å besøke kardiologen systematisk, for å ta tester, for å gjennomgå et EKG.

Kriteriene som pasientens tilstand vurderes på, er riktig behandling:

Selv om resultatene av analysen ikke overskrider normen (som reduserer risikoen betydelig), anbefales det ikke å avvike fra anbefalingene som er nevnt ovenfor, slik at det i tide er en forverring i staten mulig.

Hvis, på tross av at alle rådene overholdes, overskrider indikatorene normen, så er det nødvendig med en ytterligere undersøkelse: utvikling av eventuelle strukturelle endringer eller komplikasjoner er mulig.

I dette tilfellet vil nye stoffer bli lagt til det generelle behandlingsregime.

Fare for gjentakelse

Sannsynligheten for gjentatt myokardinfarkt er høyt.

Avhengig av utviklingsperioden utmerker seg flere former for den patologiske prosessen:

Den vanligste situasjonen er når det oppstår en gjentagelse på grunn av irreversible endringer i koronarbeholdere utløst av aterosklerose eller andre kroniske sykdommer

Forebyggende tiltak for å forhindre utvikling av gjentatt myokardinfarkt:

 • økt blodtrykk;
 • økt hjertefrekvens mer enn 120 slag per sekund;
 • smerte i brystet;
 • kortpustethet;
 • økt svette.
 • hvis legen ikke forbyder, kan du gå tilbake til seksuelt liv etter 2-3 uker etter angrepet;
 • mens det er nødvendig å overvåke den generelle tilstanden og ikke overarbeidet.
 • Ofte varierer livet etter et hjerteinfarkt hos menn.
 • Generelt har en retur til arbeid en gunstig effekt på pasientens tilstand;
 • Samtidig er det nødvendig å vurdere hva personen som har gjennomgått et hjerteinfarkt gjør;
 • Hvis arbeidet er relatert til fysisk stress eller stress, må du tenke på å endre det;

Alle årsakene til hjerteinfarkt er oppført i denne artikkelen.

Stadier av rehabilitering

 • Om nødvendig utføres en operasjon, det kan være coronary stenting eller ballong angioplasti;
 • aktiviteter rettet mot å gjenopprette pasientens normale liv
 • ta foreskrevet medisiner, systematisk diagnose av tilstanden, gjennomføre forebyggende tiltak;
 • livsstilsjustering;
 • gå tilbake til jobb.

Det må forstås at livet før angrepet og etter det er betydelig forskjellig. Den følelsesmessige støtten til kjære er svært viktig for pasienten. Atmosfæren der pasienten vil være hjemme, vil påvirke prognosen betydelig. Nære personer skal maksimere pasientens tilbake til et helt liv.

Det er nødvendig å ta hensyn til pasientens mening, ikke for å skape følelsesmessige intense situasjoner, for å minimere erfaringer. Du kan imidlertid ikke begrense det i ønsket om å jobbe, gjøre det du elsker, og kommunisere med venner.

Hos pasienter isolert øker sannsynligheten for tilbakefall betydelig. Depresjon, milt, tap av livsmål spiller en nøkkelrolle i dette.

prognoser

Det er vanskelig å svare på spørsmålet om hvor mange lever etter et stort hjerteinfarkt. Imidlertid er sannsynligheten for tilbakefall svært høy.

Det er ekstremt viktig å hele tiden overvåke tilstanden din, behandle andre sykdommer som ikke er relatert til kardiovaskulærsystemet, og beskytte helsen din. Så sjansen til å leve lenge øker.

Forventet levetid etter et angrep hos ulike pasienter er forskjellig. Det er mulig å leve i en svært gammel alder.

Massasje teknikker

I sykdommer i kardiovaskulærsystemet blir massasje utført for å normalisere tilstanden i nervesystemet, kar, eliminere stagnasjon og forbedre blodsirkulasjonen i begge sirkler i sirkulasjonen, akselerere metabolisme og etablere trofiske prosesser.

Massasje er en integrert del av behandlingen. Det fremmer forberedelsen av hjertet og blodkarene, samt det neuromuskulære apparatet for fysisk anstrengelse, rask fjerning av tretthet etter dem. Bruk av massasje fremmer rask gjenoppretting av pasienter med kardiovaskulære patologier.

Som en følge av vanlig massasje kan slike positive endringer noteres, for eksempel utvidelse av perifere kar, forbedring av venstre atriell og venstre ventrikkel, og en økning i hjertets pumpemulighet. Impulser som kommer inn i sentralnervesystemet påvirker selvreguleringen av blodsirkulasjonen.

Effekten av prosedyren ligger i det faktum at den fremmer aktiveringen av metning av organene med oksygen og akselerasjonen av frigjøringen av nedbrytningsprodukter, eliminering av stillestående fenomener i det masserte området og rundt det.

Spesielt viktig er massasje i senger. Ved hjelp av en velvalgt massasje teknikk kan du øke kapillærens totale kapasitet, for å normalisere blodtrykket, forbedre pasientens generelle tilstand.

Etter infarkt anbefales prosedyren fra og med de første dagene. Dette er nødvendig for pasientens uttak fra alvorlig tilstand, normalisering av blodsirkulasjon og lymfesirkulasjon, justering av metabolske prosesser.

Under prosedyren ligger pasienten på ryggen. De første øktene starter med en fotmassasje. Pasientens ben skal heves og plasseres på toppen av massørens lår. I denne stillingen er det en naturlig utstrømning av blod, avslapping av lårets muskler, på grunn av at det er en reduksjon i belastningen på myokardiet.

 • Først utføres en langsgående vekslende strekk etterfulgt av en langsgående klemme. Dette etterfølges av en dobbel og en enkel rensing, samt en mottak kalt "felting".
 • På tibia utføres langsgående eller kombinert strekking. Videre klemmer eksperten, kneading basen av håndflaten og pads med 4 fingre; stryke.
 • Foten er massert. Først utfører en kombinert stroking, etterfulgt av en klemme med kanten av håndflaten. Spesialisten fortsetter å utføre rettlinjet, zigzag gnidning, etterfulgt av å gni de fire fingrene med padsene.

Det beskrevne komplekset utføres på hvert ben, noe som gjør fra 2 til 5 repetisjoner.

 • pasienten ligger på ryggen;
 • skulderen masseres ved langsgående rettlinjet strekk, og deretter utføres langsgående klemme, etterfulgt av æltning og strekking;
 • På samme måte gjentas disse teknikkene på underarmen.

Massasje utføres 1-2 ganger om dagen, det bør gjentas hver dag eller hver annen dag. Det tar 5 til 7 minutter å fullføre.

 • Pasienten er plassert på høyre side.
 • Varigheten av økten er justert til 10 minutter, prosedyren utføres daglig.
 • Først blir ryggen massert. Underbenet på pasienten er strukket, og overbenet er bøyd i kneet og i hofteleddet.
 • Den første tingen å trene er den høyre siden av ryggen. Utfør stroking, klemme.
 • Dette etterfølges av å knytte basen av håndflaten.
 • Disse effektene gjentas. Så ligger pasienten på sin venstre side.
 • Alle mottakelser gjentas, og også æltning av de lange musklene i rygmuskulaturen med fingrene og gni fingrene på fingrene fra bekkenet til hodet langs vertebral kolonnen.
 • Gluteale muskler jobber gjennom strekking og klemming.
 • Da klemte fingrene i en knyttneve og håndflaten ble knedd.

Hvis pasienten kan sitte eller ligge på magen, kan de første øktene forlenges til 10-12 minutter.

Om diagnosen myokardinfarkt vil vi diskutere senere.

I denne artikkelen beskriver vi konsekvensene og årsakene til transmural myokardinfarkt.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt hjemme: trening, diett, medisinering

Infarkt oppstår når trombus av kranspulsårene er blokkert og fører til det faktum at noen deler av hjertet forblir uten oksygen. Hvis medisinsk behandling ikke er gitt på tide, dør cellene, i deres sted slutter arr-skjermen og hjertet til å utføre sine funksjoner.

Personer som har hatt et hjerteinfarkt krever en lang og kvalifisert rehabilitering som tar sikte på å gjenopprette sin livsviktige aktivitet og hindre tilbakefall som oppstår i 20-40% av tilfellene.

Stadier for utvinning av pasienter med sykdom

Rehabilitering etter et hjerteinfarkt inkluderer en rekke aktiviteter som har til formål å hindre gjentatte angrep, eliminere komplikasjoner og returnere pasienten til et normalt liv.

Hovedretningene for gjenopprettingsprosessen er:

 • normalisering av fysisk aktivitet;
 • medisinering;
 • diett;
 • psykologisk hjelp.

Valget av rehabiliteringstaktikk er basert på pasientens individuelle tilstand, samt alder og årsakene som førte til utvikling av hjerteinfarkt.

I alvorlig pasienttilstand, når den har identifisert komplikasjoner som for eksempel hjertesvikt eller arytmi, bør den første gang rehabilitering utføres i spesialisert medisinsk institusjon, en ytterligere overføring på utvinning av kroppen og hjemmesykepleien prosess samsvar med hjerteinfarkt.

Første anbefalinger

Terapeutisk trening er et viktig stadium utvinning av fysisk aktivitet etter et hjerteinfarkt. Tidspunktet for trening er foreskrevet av lege, avhengig av graden av hjerteskader og pasientens tilstand.

Ved en gjennomsnittlig alvorlighetsgrad av patologien til gymnastikk begynner allerede på 2-3 dag, når det er alvorlig tar det vanligvis en uke. De grunnleggende prinsippene for å gjenopprette pasientens fysiske aktivitet er som følger:

 • De første dagene krever en streng sengestøtte;
 • i 4-5 dager får pasienten sitte i en sittestilling med bena som henger fra sengen;
 • På dag 7, i en gunstig situasjon, kan pasienten begynne å bevege seg nær sengen;
 • I løpet av 2 uker kan du gjøre korte turer i menigheten;
 • fra 3 uker etter at angrepet vanligvis får gå ut i korridoren, og også å gå ned trappene under veiledning av instruktøren.

Etter å ha økt belastningen, legen måler nødvendigvis trykket og pulsene til pasienten. Hvis indikatorene er forskjellige fra normen, må belastningen bli redusert. Dersom utvinningen er gunstig, kan pasienten sendes til kardiologisk rehabiliteringssenter (sanatorium), hvor han vil fortsette sin utvinning under tilsyn av fagfolk.

Ernæringsregler

I prosessen med rehabilitering stor betydning er gitt til riktig ernæring av pasienten. Dietter kan være forskjellige, men de har alle felles prinsipper:

 • Nedgang i kaloriinnholdet i mat;
 • begrensning av fett, mel og søte produkter;
 • avslag fra skarpe og krydrede retter;
 • minimumsforbruk av salt - ikke mer enn 5 g per dag;
 • mengden væske som forbrukes skal være ca 1,5 liter daglig;
 • mat bør være hyppig, men i små porsjoner.

Hva skal maten etter et hjerteinfarkt? Dietten må være inkludere matvarer som inneholder fiber, vitamin C og P, flerumettede fettsyrer, kalium. Du har lov til å ha følgende produkter:

 • fettfattig kjøtt;
 • frukt og grønnsaker, unntatt spinat, sopp, belgfrukter, sorrel, reddik;
 • vegetabilske oljer;
 • vegetabilske supper;
 • kompotter og juice uten sukker, svakt brygget te;
 • kutt og rugbrød, grøt;
 • fettfattig fisk;
 • meieriprodukter uten fett;
 • omelett.

Det vil bli pålagt å forlate:

 • fett kjøtt;
 • naturlig kaffe;
 • ferskt brød, noen muffins;
 • egg i stekt eller kokt form;
 • marinader, pickles, hermetikk;
 • kaker, sjokolade, kaker og andre søtsaker.

Hvilke andre matvarer bør jeg nekte fra en diett etter hjerteinfarkt, se på videoen:

I den første uken Det er tilrådelig å spise bare stekt mat 6 ganger om dagen.

Fra 2 uker Matenes frekvens reduseres, mens maten skal hakkes.

I en måned Det vil være mulig å ta vanlig mat, strengt kontrollere kaloriinnholdet. Den daglige normen bør ikke overstige 2300 kcal. Med overflødig vekt må kaloriinnholdet reduseres litt.

Fysisk aktivitet og sexliv

Gå tilbake til fysisk aktivitet begynner på et sykehus. Etter stabilisering får pasienten å utføre små fysiske øvelser, først passiv (bare sitte i sengen), og deretter mer aktiv.

Restaurering av de enkleste motoriske ferdighetene må oppstå i de første ukene etter et angrep.

Fra 6. uke pasienter er vanligvis foreskrevet treningsterapi, sykling, vandring, klatring trapper, lys jogging, svømming. Lasten må økes svært nøye.

Terapeutisk fysisk trening er svært viktig i rehabilitering etter et hjerteinfarkt. Takket være spesielle øvelser, kan du Forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprett hjertefunksjonen.

Nyttig video med komplisert øvelse LFK for gymnastikkpatienter etter hjerteinfarkt hjemme:

Folk som har hatt et hjerteinfarkt, gjør husarbeid avhengig av funksjonell klasse av sykdommen. Pasienter i den tredje klassen er tillatt å vaske opp, tørke støv, den andre klassen - utføre mindre oppgaver, mens utestengt fra saging, arbeider med en drill, hånd-vasket lin. For pasienter i første klasse er mulighetene nesten ubegrensede. Det er bare nødvendig å unngå å jobbe i en ubehagelig stilling av kroppen.

Seksuelt liv kan begynne om en og en halv time etter et angrep. Muligheten for seksuelle kontakter vil bli påvist ved å opprettholde en normal puls og trykk selv når du klatrer til 2. etasje.

Grunnleggende anbefalinger for samleie:

 • Nitroglycerintablettene skal alltid tilberedes i nærheten;
 • Det anbefales at du bare har sex med en klarert partner;
 • temperaturen i rommet bør ikke være for høy;
 • stillinger må velge de som ikke vil forårsake overdreven fysisk anstrengelse - for eksempel er stillinger ikke anbefalt i oppreist stilling;
 • ikke drikk alkohol, fettstoffer og energidrikker før samleie, ikke ta varme bad.

Bruk betyr å øke styrke med ekstrem forsiktighet. Mange av dem påvirker hjerteets arbeid negativt.

Lær mer om sex etter et hjerteinfarkt fra videoen:

vaner

Røykende mennesker er mye mer utsatt for ulike hjertesykdommer. Røyking forårsaker spasmer i hjertekarene, samt oksygen sult av hjertemuskelen. I rehabiliteringsperioden etter et infarkt du må helt slutte å røyke, og for å forebygge tilbakefall må det gjøres alt for å kaste for alltid denne avhengigheten.

Med spørsmålet om alkoholforbruk er alt ikke så kardinalt, men moderering er fortsatt nødvendig. I rehabiliteringstiden bør alkohol kastes helt, og videre overholde en streng dosering. Maksimal tillatt dose ren alkohol per dag er: til menn - 30 ml, til kvinner - 20 ml.

Medisinsk og medisinsk tilsyn

Behandling med medisiner spiller en ledende rolle i forebyggingen av mulige tilbakefall. I post-infarktperioden foreskrives følgende legemidler:

 • Midler for senking av viskositeten til blod: Plavix, Aspirin, Tiklid.
 • Midler for behandling av arytmier, angina pectoris, hypertensjon (avhengig av hva slags sykdom ført til utvikling av hjerteanfall): betablokkere, nitrater, kalsiumkanalblokkere, inhibitorer av enzymet angiotenziprevraschayuschego.
 • Midler for forebygging av aterosklerose: fibrater, statiner, gallsyre-sekvestrer, nikotinsyre.
 • Forberedelser for å forbedre metabolske prosesser i vev: Solkoseryl, Actovegin, Mildronate, Pyracetam.
 • Antioksidanter: Riboxin, vitamin E.

I tillegg kan de tildeles årlige månedlige kurs av multivitamin komplekser, som vil bidra til å styrke kroppen og forhindre skadelige effekter av eksterne faktorer på tilstanden til kardiovaskulærsystemet.

Psykologisk hjelp i dette problemet

Utgående infarkt mann er ofte utsatt for depressive forhold. Hans frykt er rettferdiggjort - tross alt kan et angrep skje igjen. Derfor er en spesiell plass tildelt i post-infarktperioden for psykologisk rehabilitering.

For å eliminere frykt er pasienten trening avslappeteknikker, motivasjon for arbeid.

Psykologen jobber vanligvis med pasientens slektninger. Ofte etter et hjerteinfarkt, begynner de å vurdere pasientens uførhet, omgitt av overdreven forsiktighet og prøve å begrense sin fysiske aktivitet - slik holdning dårlig effekt på den psykiske tilstanden til pasienten og gjør det vanskelig å gå tilbake til et normalt liv.

Trenger jeg et funksjonshemning eller kan jeg gå tilbake til jobb?

Pasientens arbeidsevne bestemmes av flere parametere:

 • elektrokardiografiske indikatorer;
 • Resultater av klinisk undersøkelse;
 • laboratorietestdata;
 • Sykkel ergometriske data.

Restaurering av arbeidskapasitet er avhengig av de individuelle egenskapene til sykdomsforløpet. En spesiell kommisjon bestemmer muligheten for å utføre en bestemt aktivitet.

Etter et infarkt Det er forbudt å engasjere seg i følgende typer faglig aktivitet: Kjøring av kjøretøy, tungt fysisk arbeid, daglige og nattlige plikter, samt arbeid som krever økt oppmerksomhet og assosiert med psykometrisk stress.

Ytterligere tips

For å hindre gjentakelse av infarkt, trenger pasienten for å unngå nervøs og fysisk aktivitet. De første dagene må han følge sengestøtten. Hvis den utsatte stillingen er observert kortpustethet, er det bedre å være i opphøyet tilstand.

Arbeidsterapi er forbudt med alvorlig arytmi, høy kroppstemperatur, lavt blodtrykk og hjertesvikt.

Hvis pasienten har nyresvikt eller alvorlig grad av hjertesvikt, intrakranielle hematomer og økt blødning Noen stoffer kan være kontraindisert til ham - for eksempel Mannitol. En rekke diagnostiske undersøkelser kan påvirke pasientens tilstand negativt. For eksempel utføres koronarangiografi bare før kirurgisk behandling.

Tiltak for å hindre tilbakefall

Forebygging av gjentatte angrep av infarkt innebærer et sett med tiltak som bidrar til å styrke kroppen og redusere den negative effekten av patologier som førte til sykdomsutviklingen. Overholdelse av følgende anbefalinger vil bidra til å forhindre tilbakefall:

 • nekte å røyke
 • moderat fysisk aktivitet
 • redusere mengden av skadelige og fete matvarer og søtsaker i kostholdet;
 • mindre å drikke sterk kaffe;
 • for å unngå stress.

Det anbefales å gå oftere utendørs, ikke overmål, gjør forsiktig sport, som vil fremme trening av hjertemuskelen, og også styrke nervesystemet.

Programmet for rehabilitering av pasienter i stasjonære og hjemmeforhold og liv etter hjerteinfarkt i to deler:

Rehabilitering etter et hjerteinfarkt: Regler for vellykket gjenoppretting

En av de vanligste sykdommene hittil er hjerteinfarkt. Det er han som dør nesten halvparten av befolkningen, ikke bare av landet, men av verden.

Et særegent trekk ved sykdommen er ikke bare graden av fare, men også lengden på tiden som er nødvendig for å gjenopprette. Riktig rehabilitering etter hjerteinfarkt er avgjørende for å redusere risikoen for tilbakefall.

Fremgangsmåte for gjenoppretting

Myokardinfarkt er et hjerteinfarkt forårsaket av tilstopping av arterier. Dette er resultatet av den dannede trombus, som forhindrer levering av oksygen til alle deler av det viktigste organet. Hvis pasienten ikke er forsynt med rettidig medisinsk hjelp, dør celler med det etterfølgende utseende av arr.

Avhengig av antall og størrelse, vil hjertet helt eller delvis slutte å oppfylle sin hensikt.

Og siden risikoen for tilbakefall er høy nok, er det nødvendig at rehabilitering etter et hjerteinfarkt blir gradert, med tanke på de minste endringene i kroppen.

Prosessen med gjenoppretting etter et anfall omfatter følgende områder:

 • gjenopptakelse av fysisk aktivitet
 • tar foreskrevet medisiner;
 • lage en individuell diettmeny
 • jobbe med en psykolog.

Å lage en rehabiliteringsplan etter et hjerteinfarkt, begynner leger med en persons personlige tilstand, hans alder, angrepets alvor og årsakene til sykdommen.

I mangel av alvorlige komplikasjoner kan rehabilitering etter et angrep utføres hjemme. Men hvis det er en mulighet til å redusere risikoen, er det ønskelig å ha en viss tid i sanatoriet.

Ved påvisning av arytmi eller hjertesvikt til rehabilitering etter hjerteinfarkt hjemme, er det nødvendig å involvere en medisinsk arbeidstaker.

Begynnelsen av rehabiliteringsprosessen

Det første trinnet som en pasient gjør etter et angrep er å gjenopprette sin fysiske aktivitet. Denne prosessen innebærer okkupasjon av visse terapeutiske øvelser som er rettet mot å hjelpe til med rehabilitering. Når du skal fortsette - bestemmer legen, basert på pasientens generelle tilstand og alvorlighetsgraden av anfallet.

Terapeutisk trening vil være spesielt effektiv hvis du følger visse regler:

 • første gang etter et angrep bør pasienten holde seg til streng sengestøtte
 • i 3-4 dager kan du sitte forsiktig på sengen og senke bena (prosessen må skje under strikt medisinsk tilsyn);
 • hvis gjenopprettingsprosessen går sikkert, etter en uke kan du begynne å prøve å gå vekk fra sengen, trening for å stå uten støtte;
 • Etter 10-14 dager kan du begynne å flytte rundt på menigheten;
 • forlate menigheten og gå inn i korridoren kan være på 3 uker etter angrepet. På denne tiden kan du gå ned eller klatre flere trinn, ledsaget av en sykepleier.

Hovedregelen for vellykket rehabilitering er en gradvis økning i tiden på bena, samt en utvidelse av bevegelsesområdet.

Hver forandring i lastens intensitet er nødvendigvis ledsaget av en måling av puls og trykk. Bare i fravær av unormalitet fortsetter en gradvis økning i fysisk aktivitet. Ved den minste mistanke om at kroppen er vanskelig å takle lasten, bør den umiddelbart reduseres.

Hvordan spise?

Utsatt myokardinfarkt og rehabilitering etter at det innebærer obligatorisk diett. Det kan være forskjellig, avhengig av pasientens smak, men det er nødvendig at maten oppfyller følgende krav:

 • kalori reduksjon;
 • reduserer forbruket av mel, søt og fettstoffer;
 • utelukkelse fra menyen med krydret og krydret;
 • minimumsforbruk av salt (daglig grense - 5 g);
 • daglig bruk av væske med et volum på minst 1,5 liter;
 • hyppige, fraksjonelle måltider.

For ikke bare å gjenopprette raskere, men også for å minimere risikoen for tilbakefall, er det nødvendig å sikre at tilstrekkelige mengder fiber, kalium, vitamin C og P, flerumettede fettsyrer kommer inn i kroppen.

Menyen til personen som har hatt et hjerteinfarkt bør bestå av:

 • noen grønnsaker, frukt, unntatt bønner, spinat, reddik, sopp, sorrel;
 • vegetabilske oljer;
 • suppe med grønnsaker;
 • juice, compotes gitt det er ingen sukker og svak te;
 • ulike kornblandinger;
 • brød kli eller rug.

De som ikke er klare til å forlate produkter av animalsk opprinnelse, er det tillatt å inkludere i menyen:

 • fisk med redusert fettinnhold;
 • fettfattige meieriprodukter;
 • eggerøre;
 • magert kokt kjøtt.

Helt utelukket fra kostholdet:

 • høyt fett kjøtt;
 • hvitt brød og bakverk;
 • stekt eller kokt egg;
 • naturlig kaffe;
 • vinterpreparater: syltetøy, syltetøy og marinader;
 • søt.

Utsatt infarkt og rehabilitering etter at det innebærer en fullstendig avvisning av stekt mat. Maten skal tilberedes eller dampes. I sjeldne tilfeller kan du prøve en tallerken baket i ovnen.

De første 7 dagene etter angrepet må maten som pasienten bruker, omskrives. Det skal være lite, 5-6 ganger om dagen.

Fra og med den andre uken kan du redusere antall mottakelser, men maten må fortsatt være slipt.

Du kan gå tilbake til vanlig mat i en måned, forutsatt at prosessen med utvinning fra hjerteinfarkt er vellykket. Det er viktig å holde streng kontroll over mengden kalorier som forbrukes. Den daglige dosen bør ikke være mer enn 2500 kcal. Hvis pasienten er overvektig, bør kaloriinnholdet i maten minimeres.

Det er svært viktig å vurdere at riktig ernæring er avgjørende for suksessen til rehabiliteringsprosessen etter et angrep. Jo lettere maten du spiser, desto mindre stress på hjertet og kroppen som helhet. Dermed vil du gi deg muligheten til å gjenopprette raskere, uten å kaste bort energi for å fordøye tung mat.

Belønningene og tilbake til seksuelt liv

Personen begynner å gjenopprette sin fysiske aktivitet på sykehuset. Etter å ha forbedret tilstanden, kan han gradvis øke belastningen fra enkel sitte på sengen til å utføre spesielle øvelser.

Etter 1,5 måneders utvinningsperiode starter pasienten treningsterapi. Begrepet av begynnelsen er etablert av legen. Dette inkluderer spesielle fysiske øvelser, gå rolig, trene på en motorsykkel, svømme, lett løp, klatring trapper. Det er viktig at lasten øker gradvis og svært nøye. Enhver uaktsomhet kan provosere et andre angrep.

Samtidig vil et spesielt sett med øvelser bidra til å forbedre blodsirkulasjonen, og også gjenopprette muligheten for hjertearbeid raskere.

Etter et hjerteinfarkt er det mulig å arbeide hjemme, basert på angrepets alvorlighetsgrad:

 • 3. klasse - vaske opp og tørke av støv;
 • 2. klasse - alt enkelt husarbeid unntatt såing, arbeider med en bore og håndvask;
 • 1 klasse - ingen restriksjoner, bortsett fra et lengre opphold i en ubehagelig stilling.

Tilbake til et intimt liv kan være, når det blir fastslått at etter å ha steget til to trapper, svinger puls og trykk ikke fra normen. Som regel er dette mulig når etter et angrep har 1-1.5 måneder gått.

I dette tilfellet må du følge visse sikkerhetsforanstaltninger under samleie:

 • nitroglyserin må alltid ligge i nærheten;
 • i seksuell intimitet må du bli med utelukkende med en pålitelig partner;
 • rommet skal ha kjølig luft;
 • Preferanse bør gis til stillinger som ikke krever overdreven fysisk anstrengelse;
 • Det er nødvendig å utelukke bruk av alkoholholdige og energidrikker, samt fettstoffer før seksuell intimitet. Det anbefales heller ikke å ta et bad for varmt.

Folk etter et massivt hjerteinfarkt må ta særlig forsiktighet med rusmidler for å øke seksuell aktivitet. De fleste av dem har en negativ effekt på hjertet.

"Nei" til dårlige vaner

Suksessen til gjenopprettingsprosessen avhenger i stor grad av hvor sunn pasientens livsstil er. Etter angrepet må du fullstendig forlate sigaretter under rehabilitering. Og etter avslutningen er det nødvendig å utøve maksimal innsats for endelig avhending av nikotinavhengighet.

Tobaksrøyk påvirker kardial aktivitet negativt, forårsaker vaskulære spasmer og fremkallende oksygen sult.

Derfor øker bruken av sigaretter etter et anfall flere ganger risikoen for gjentakelse.

Når utvinning skjer etter et hjerteinfarkt, må du også helt oppgi alkoholholdige drikker. I fremtiden bør bruken deres minimeres, og det er best å ekskludere for alltid.

Medisinsk støtte av gjenopprettingsperioden

Suksessen med rehabilitering er i stor grad avhengig av bruk av medisiner. Basert på pasientens individuelle egenskaper og alvorlighetsgraden av anfallet, foreskriver legen et behandlingsforløp. Det inkluderer narkotika, hvis formål er:

 • reduksjon i blodviskositet;
 • eliminering av sykdommen som forårsaket angrepet: arytmi, hypertensjon, angina pectoris;
 • forebygging av aterosklerose.

Også pasienten foreskrives medisiner fra gruppen av antioksidanter. Basert på den menneskelige tilstanden og suksessen til gjenopprettingsprosessen, anbefales spesielle komplekser. Opptakstiden er 1 måned, kurset skal gjentas hvert år. Dette tiltaket er utformet for å bidra til den generelle styrken av kroppen, samt redusere den negative effekten av eksterne faktorer.

Psykologisk hjelp

I tillegg til medisinsk kontroll krever rehabilitering av pasienter etter hjerteinfarkt psykologisk støtte. Dette skyldes det faktum at mange mennesker etter anfallet er redd for å komme tilbake.

Oppgaven av en spesialist er å forhindre nevroser, å bli kvitt frykt og problemer med søvn, og også bidra til å takle den generelle depressive tilstanden og returnere den normale mentale bakgrunnen.

Behøver også psykologisk arbeid med pasientens familie. Det er nært folk som ofte ufrivillig blir årsaken til pasientens depresjon. Overdreven omsorg og omsorg, forsøker å minimere fysisk aktivitet etter et angrep - alt dette kan føre til at en person begynner å betrakte seg som en ugyldig. Det er svært viktig at slektninger og venner oppfører seg riktig under rehabilitering - de støtter pasienten, og passerer ikke tynn linje mellom omsorg og overdreven omsorg.

Gå tilbake til arbeid

Beslutningen om arbeidsstart tas av en spesiell kommisjon basert på følgende data:

 • EKG parametere;
 • kliniske undersøkelsesdata;
 • resultater av analyser;
 • Resultater av veloergometrisk forskning.

Når nøyaktig arbeidskapasitet gjenopprettes, avhenger i stor grad av organismens individuelle egenskaper.

Retur til arbeid er umulig dersom pasienten fortsetter å ha anginaangrep som ikke kan behandles, og kongestiv hjertesvikt blir også observert.

I mangel av slike indikatorer er retur til arbeidsdager mulig av doktorsavgjørelsen. Men pasienter etter anfall må nekte å utføre visse faglige oppgaver:

 • arbeid som krever en sterk fysisk belastning;
 • kjører noen kjøretøyer;
 • plikt om natten, så vel som en daglig skift;
 • aktiviteter som krever økt oppmerksomhet, og også forbundet med emosjonell eller psykologisk stress.

I resten er spørsmålet om å komme tilbake til arbeid løst, avhengig av det spesifikke tilfellet.

Forebygging av gjentakelse

Det utsatte angrepet krever ikke bare en lang gjenopprettingsperiode, men også en fullstendig endring i livsstilen. Så, for å redusere risikoen for tilbakefall, er det nødvendig:

 • mer sannsynlig å være ute i frisk luft;
 • daglig mosjon sparing type;
 • overgi dårlige vaner;
 • å spise riktig og fullt ut;
 • gi opp koffein;
 • unngå stressende situasjoner.

Slike forebyggende tiltak vil ikke bare hjelpe mennesker som har hatt et hjerteinfarkt, men også de som ikke har opplevd en slik sykdom. Gitt statistikken, kan alle bli offer for et hjerteinfarkt. Derfor er det svært viktig å lede en sunn livsstil for å minimere risikoen for å utvikle farlige sykdommer.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt

Det viktigste og viktige punktet etter en "vellykket" overført hjerteinfarkt er rehabilitering av pasienten. Etter et angrep trenger en person ikke bare psykologisk støtte, men en fullstendig endring i livet, sitt bilde, rytmen. Det er viktig at en person kan utføre vitale funksjoner, gå tilbake til å måtte bevege seg selv, ta vare på seg selv, utføre, som tidligere, aktive aktiviteter. Det er derfor rehabilitering er så viktig. Vi vil forstå mer detaljert hvordan å gjenopprette fra et hjerteinfarkt.

Behovet for rehabilitering etter hjerteinfarkt

Gjenoppretting etter et hjerteinfarkt tar lang tid og involverer tre påfølgende trinn av passasje. Først behandles en person på et sykehus, deretter i et sanatorium, og besøker deretter en polyklinisk regelmessig. Men i praksis er ofte "sanatoriet" -fasen savnet. Det er imidlertid rehabilitering etter at et hjerteinfarkt i et sanatorium er svært viktig for rask gjenoppretting av kroppen og utvinning av en person. Dens betydning ligger i følgende punkter:

 • Etter et hjerteinfarkt, føler mange mennesker seg bedre, noe som i sin tur ikke alltid betyr en reell forbedring i tilstanden;
 • etter et angrep på seks måneder, er menneskeskip mest utsatt for dannelsen av ny trombi på grunn av økt trombinaktivitet, noe som betyr et mulig tilbakefall av infarkt;
 • De fleste tilbakevendende tilfeller og komplikasjoner av hjerteinfarkt utvikler nettopp de første månedene etter uttaket fra sykehuset.

Alle disse punktene indikerer at behandling alene på sykehuset ikke er nok til at en person kan oppnå en permanent forbedring i tilstanden. Det er derfor en person trenger rehabilitering, rehabiliteringsbehandling, slik at den menneskelige tilstanden stabiliserer seg. Selvfølgelig kan ikke alle besøke rehabilitering i sanatorier av ulike grunner, i så fall skal "sanatoriet" ordnes hjemme.

Rehabiliteringsretninger

Rehabilitering etter hjerteinfarkt er et kompleks av sammenhengende tiltak, med streng overholdelse som du kan få ønsket resultat. Hovedretningene i rehabilitering etter et hjerteinfarkt er:

 • vekt normalisering;
 • overholdelse av kosthold, visse ernæringsmessige forhold;
 • trening, terapeutisk gymnastikk;
 • unngåelse av stressende situasjoner, uro, angst;
 • unngå tretthet, tretthet;
 • regelmessig overvåking av blodtrykk, glukose og kolesterol;
 • tilsyn hos kardiologen.

Alle disse tiltakene er rettet mot:

 • redusert risiko for komplikasjoner;
 • forebygging av tilbakefall av angrep;
 • restaurering av tidligere fysiske evner, økning i funksjonell reserve
 • restaurering av personens psyko-emosjonelle tilstand;
 • Skapelsen av en vane i en person for en riktig livsstil som vil bidra til å opprettholde helse;
 • korreksjon av bakgrunn og tilhørende patologier og prosesser;
 • rask gjenoppretting fra sykdom.

Fysisk kultur og gymnastikk etter hjerteinfarkt

Fysisk stress etter hjerteinfarkt er nødvendig for hver person. Pasienten som fikk et angrep kan begynne å bli forlovet bare etter en tid etter infarkt og bare under tillatelse fra den behandlende legen. Fysiske øvelser kan omfatte et bredt spekter av øvelser: respiratorisk gymnastikk, treningsterapi, turgåing.

Begynn kun klasser under oppsyn av en lege. Som en første øvelse tilbys pasienten å gå rolig, sakte i 5 - 10 minutter, for ikke å overtaxere. Under denne øvelsen følger legen nøye med trykket, puls, tilstanden til personen og gir hensiktsmessige anbefalinger.

Med tiden går gangene i varighet og tid og når omtrent 30 minutter med ca. 1,5 måneder. Så legger legen til de ulike fysiske øvelsene, inkludert åndedrettsmidler, som er rettet mot utholdenhet av hjertemuskelen og berikelse av vev, organer, muskler hos personen med oksygen. Deretter kan pasienten flytte til mer alvorlige belastninger: svømming, sykling, gå på tredemølle, etc.

Lfk med hjerteinfarkt er en av de viktigste metodene for utvinning og rehabilitering. Mange etter et angrep knapt beveger seg, gå, noen kan ikke bevege seg nesten, og noen tvert imot. Gjenopprettelse for alle passerer på forskjellige måter, og bli ikke opprørt at det ikke virker hele første gang. Det er viktig at treningsøktene er vanlige, nidkjære, men uten overarbeid.

Ernæring etter et hjerteinfarkt

Ernæring i rehabiliteringsperioden bør være lavt kalori og riktig. Det er bedre å lage en meny for deg selv, som vil inkludere alle nødvendige matvarer, og utelukke det forbudte. Korrekt valgt diett vil bidra til å redusere vekten, gjenopprette styrken etter sykdommen.

I rehabiliteringsperioden for hver gjenoppreisningsperiode er det en diett:

 1. Ernæring i den akutte perioden av sykdommen.
 2. Ernæring i den subakutte perioden.
 3. Ernæring i løpet av arrdannelsen.

- Vegetabilske supper (mashed).

Hoved- og hovedregelen i ernæring etter et hjerteinfarkt er restriksjonen av salt, i de tidlige perioder er det generelt forbudt, fettmat er utelukket, og drikking er begrenset. Det anbefales å spise tørket frukt, fordi de inneholder mye kalium og sjømat, som er rike på jod. For at kroppen skal kunne motta alle nødvendige vitaminer, og sporstoffer foreskriver vitaminpreparater.

Psykologisk rehabilitering

Livet etter hjerteinfarkt kardinalt endres: mange forbud, restriksjoner, helse forverres, kroppen svekkes, alt dette fører til depresjon og dårlig humør, noe som kan forverre pasientens tilstand. Det er derfor folk som har hatt et hjerteinfarkt i rehabiliteringsperioden, er svært viktige for den psykologiske støtten til slektninger, venner, slektninger. Det er nødvendig for en mann at han ble vist å omsorg, oppmerksomhet, deltakelse, slektninger og kjære.

Psykologisk rehabilitering bør være basert på følgende hovedpunkter:

 • Ikke behand pasienten som en alvorlig syk og døende person;
 • Ikke begrense dens fysiske aktivitet, men den må forbli på de maksimalt tillatt standarder;
 • angst, frykt, erfaringer som er relatert til pasienten, slik at angrepet kan komme seg tilbake, bør elimineres. I dette tilfellet kan legene til og med ordinere spesielle medisiner som vil berolige pasienten;
 • Den sosiale siden av en persons liv er viktig, derfor kan pasienten, med tillatelse fra legen, gå tilbake til sin arbeidsaktivitet hvis den ikke er fysisk tung og ikke medfører sterke bekymringer og stress.

For mange spiller den intime siden av livet en viktig rolle, som er en viktig komponent i psykologisk rehabilitering. Men sex er mulig bare 1,5 - 2 måneder etter den akutte perioden av sykdommen, og ikke alle, det er veldig ofte alt avhengig av pasientens tilstand. I noen tilfeller foreskriver legene nitrater, som tas en halv time før intimitet og bidrar til å unngå et angrep.

Mottak av medisiner

Angrep av hjerteinfarkt kan få alvorlige konsekvenser og gi komplikasjoner etter behandlingen. For å unngå tilbakefall under rehabilitering foreskriver legene spesielle medisiner som hjelper til med å normalisere pasientens tilstand, forhindre dannelse av nye blodpropper, forbedre metabolisme. For å beskytte deg fullstendig er det viktig å konsultere en lege og finne ut hvilken handling medisinen har, om den har bivirkninger. Regelmessig medisinering og besøk til legen bidrar også til en rask gjenoppretting.

Under rehabiliteringstidspunktet er det svært viktig å følge alle reglene og anbefalingene fra legen, for å følge alle instruksjonene, slik at han raskt kan komme tilbake til det normale livet, gjenopprette og unngå gjentatte angrep.

Les Mer Om Fartøyene