Prinsipper for kirurgisk operasjon på halspulsåren

Søvnige arterier er kar som er utformet for å gi blodtilførsel til hode og nakke. I noen sykdommer er skade eller blokkering av disse karene mulig, noe som fører til mangel på blodstrøm til hode og nakkeorganer. Gitt disse fartøyernes betydning, er det behov for kvalitetsbehandling.

Til nå er det to typer behandling av disse karene: konservativ, i form av narkotikabehandling og operasjonell, i form av kirurgisk operasjon på halspulsåren.

For i dag viser vitnesbyrdets vitnesbyrd direkte det faktum at kirurgisk inngrep viser bedre resultater, sammenlignet med behandling med konservative metoder. Spesielt dersom operativ intervensjon ble utført for klare indikasjoner.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for operasjon på halspulsåren er følgende kriterier:

 1. På fartøyet var det en blokkering av sitt spesifikke segment, eller utviklet stenose. I dette tilfellet oppstår indikasjoner på intervensjon når følgende punkter utføres:
  • Det blir også observert brudd i motsatt del av fartøyet.
  • de observerte symptomene på patologi er av permanent art og gjennomsnittlig alvorlighetsgrad;
  • et sett av avslørt patologi med obstruksjon eller stenose av nærliggende veier;
  • konstant fremgang i patologi;
  • symptomer på cerebrale kriser blir observert;
  • Konstruksjonen av fartøyet med stenose nådde 70%;
  • uregelmessigheter i lumen av arteriebanen.
  • mekanisk skade på arteriell og aneurysmer.

Typer av operasjoner på halspulsåren

Avhengig av sykdommen og patologien til fartøyet utføres en av følgende operasjoner:

Vi anbefaler også at du leser:

 • stenting: den brukes til stenose av arteriebanen, med hjelp av den første lumen av fartøyet blir gjenopprettet ved hjelp av stentinstallasjonen;
 • eversion endarterektomi: brukes til stenose av arteriell bane, med hjelp av utrydding av utslettende masser i fartøyets lumen sammen med membranen;
 • karotid endarterektomi med plastplaster: det samme som en eversion endarterektomi, men i en klassisk versjon;
 • Prostetikk: Det er nødvendig i tilfelle når patologisk område har en lang forlengelse.

Risiko og konsekvenser av kirurgisk inngrep

Risiko ved kirurgisk inngrep er ubetydelig med hensyn til alle forholdsregler og grundig studie av kontraindikasjoner. Så, muligheten for et dødelig utfall er mindre enn en prosent.

For forebygging av sykdommer og behandling av manifestasjoner av åreknuter på bena av våre lesere rådes til å sprøyte «NOVARIKOZ», som er fylt med planteekstrakter og oljer, slik at det ikke kan skade helse og har nesten ingen kontraindikasjoner
Uttalelse fra leger.

Konsekvensene av operasjonen på halspulsåren i form av nevrologiske komplikasjoner overstiger ikke 2% av alle tilfeller av kirurgisk operasjon. Etter operasjonen, hvis varighet ikke overskrider en time, blir pasienten plassert i et postoperativt rom, hvor tilstanden hans blir konstant overvåket gjennom dagen. I tilfelle komplikasjoner, er nødvendige tiltak for å eliminere dem.

rehabilitering

Rehabilitering av pasienten utføres i tre dager på et sykehus, etter overføring fra et postoperativt rom og i fravær av komplikasjoner. I tre dager ble en streng sengestue foreskrevet. I løpet av uka anbefales pasienten gradvis å bli mer aktiv og unngår belastning. Fysisk stress og brå bevegelser er forbudt i to uker, da de kan føre til divergens av sømmen eller andre ubehagelige konsekvenser. Hyppige bevegelser av hodet, ikke minst plutselige bevegelser, er forbudt.

I fremtiden, for rehabilitering av pasienten, er det nødvendig med konstant oppfølging. Og også kontroll tester for gjenopptreden av aterosklerotiske plakk eller stenose. Undersøkelsen gjennomføres minst to ganger i året. Arterialt trykk for pasienter som har gjennomgått en lignende operasjon må måles hver dag.

Det er nødvendig å følge en diett for å redusere inntak av matvarer som er rike på kolesterol. Det er også nødvendig å endre livsstilen for å eliminere dårlige vaner, for eksempel røyking.

Relaterte artikler:
 1. Diagnose og behandling av karotidarterie stenose
 2. Farlige symptomer: Hva lover utseendet i karoten arterien av plaques?
 3. Egenskaper av anatomi og patologi av den indre halspulsåren
 4. Vasorenal hypertensjon eller nyrearterie stenose

kommentarer

Velkommen! Forklar, vennligst gjør operasjoner på en halspulsårer hvis en person har høyt blodtrykk (stadig tar medisiner) og har hatt et slag to ganger. Arteriene er lukket henholdsvis 47 og 53%. Takk på forhånd!

I mitt tilfelle må du registrere en funksjonshemningsgruppe. Jeg jobber ikke

Det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt fordi det er nødvendig å spesifisere mange detaljer, som resultatet vil avhenge av. Nemlig: hva slags slag var en mann (hemoragisk eller iskemisk), uansett om det er en nevrologisk svikt etter behandling og rehabilitering, hvilket nivå av blodtrykket hos pasienter som behandles med antihypertensive medikamenter, som hevder at det er en pasient i øyeblikket.

Hvis en person var slag på grunn av det høye trykk (i henhold til typen av hypertensiv krise), arteria carotis er i alt, er vaskulær drift ikke er vist. Hvis det er funnet at både stroke iskemisk (på grunn av utilstrekkelig blodstrøm), bør spørsmålet om kirurgisk inngrep vurderes individuelt. Totalt stenose carotis å betjene 55-70% ikke ofte, bare når risikoen for komplikasjoner fra operasjonen er lavere enn gjentatt iskemisk hjerneslag risiko.

Pasient som har høyt blodtrykk og carotisstenose 47% og 53%, krever en stadig kontroll av blodtrykk og blodtrykkssenkende stoffer for å oppnå resultater 140/90 mmHg Også være sikker på å overvåke nivået av kolesterol og triglyserider, som i de fleste tilfeller av arteria carotis stenosis er forårsaket av aterosklerose. For normalisering av kolesterolprofilen er det nødvendig med et konstant inntak av statiner. Flere personer med lignende patologi er vist medikamenter for å forbedre blodets reologiske egenskaper (antikoagulantia).

Ved mottak av uførhet må du kontakte lege (nevrolog og distrikt lege), fordi de bare kan forhånds vurdere hvilken grad av funksjonshemming har du rett. Hvis du på bakgrunn av en permanent kur dårlig kontrollert press, hvis det er rester av nevrologiske skader etter et slag, hvis det er en begrensning av mobilitet eller egenomsorg, sette deg en gruppe av funksjonshemming, til tross for at du ikke arbeider.

Vi ønsker deg vellykket løsning på problemet og god helse.

Hallo For to uker siden gjennomgikk min mor (80 år gammel) en operasjon på halspulsåren. Å være på sykehuset var tilstanden god. Oppholder seg hjemme, det er ofte svimmelhet, presset ned til 130 (øvre). Vennligst fortell meg, vær så snill, hva kan være årsaken. Hvor kan jeg gå for hjelp? Familielegen kan egentlig ikke si noe. Takk

Velkommen! fortell meg pozhyalustva hva er den omtrentlige stabiliteten til operasjonen på resningen av løkken i Ukraina?

Takk for første gang!

Hei, faren er syk med diabetes, kuttet av tærne. Også det er

økt trykk. Han hadde to slag. Nylig har gjort USA av fartøy, til oss har fortalt eller sagt en blokkering på 90% av en carotid. Hvordan skal vi gå for en operasjon? En trombose kan løses løs. Vi er redd for at det ikke var verre.

Kirurgi på halspulsåren: Ved behov, valg, hvordan utføres det, komplikasjoner, rehabilitering

Operasjonen på halspulsåren (CA) er hovedsakelig indikert for pasienter som lider av en innsnevring av fartøyet, og blir bedt om å gi tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Søvnige arterier er de største og viktigste karene som gir blod til hjernen, noe som er svært følsomt for mangel på oksygen. Selv, det virker som om en liten innsnevring av disse arteriene kan forårsake symptomer på skade på det nervøse vevet, skjuler risikoen for et slag og til og med pasientens død.

Steder med nøye oppmerksomhet av vaskulære kirurger er sonen av bifurcation av den felles carotid og den indre halspulsåren (ICA) - Dette er områdene som oftest blir utsatt for strukturelle endringer, og derfor er de gjenstand for kirurgisk behandling.

karoten struktur

Stroke (cerebral infarkt) er en av de farligste sykdommene i karsystemet og hjernen, hvor utbredelsen har antatt en alarmerende skala de siste tiårene. Hovedårsaken til cerebral infarkt er atherosklerose, noe som forårsaker en kritisk innsnevring av arterien lumen. Selvfølgelig har terapeutiske tilnærminger blitt utviklet i behandlingen av patologi, men som resultatene av store studier viser, kan ingen konservativ metode produsere et slikt resultat som en operasjon.

Forstyrrelser av blodstrømmen i hjernen passerer ikke uten spor, ofte er det alvorlige konsekvenser som gjør pasienten funksjonshemmede, og for å gjenopprette tapte hjernefunksjoner er det sannsynligvis ikke alltid selv under operasjonens tilstand. I forbindelse med denne omstendigheten er den store betydningen oppnådd ved kirurgisk behandling med sikte på å forhindre cerebrale vaskulære ulykker, det vil si før nervesystemet lider.

Operativ profylakse av stenose av karoten arterien reduserer sannsynligheten for akutt sirkulasjonsforstyrrelse, normaliserer blodsukkering til hjernen, forbedrer pasientenes helse, og etter at et slag gir mer vellykket rehabilitering.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operativ behandling av patologi av karoten arterier

Operativ intervensjon på karotisarterier utføres oftest med stenose - innsnevring av blodkarets lumen. Årsaken til denne innsnevringen kan være i aterosklerose, bøyningen av fartøyet, dannelsen av en trombus. En aneurisme av karoten arterien blir en mindre vanlig årsak til kirurgi.

indikasjoner til kirurgi for stenose av halspulsåren er:

 • Narrowing mer enn 70% selv i fravær av symptomer på patologi.
 • Innsnevring av mer enn 50% i nærvær av symptomer på cerebral iskemi, tidligere iskemiske angrep eller hjerneslag.
 • Stenose er mindre enn 50% med et slag eller forbigående iskemisk angrep.
 • Plutselig svekkelse av hjerneaktivitet eller progressjon av kronisk iskemi.
 • Tosidig lesjon av karoten arterier.
 • Kombinert stenose av vertebrale, subklaviske og karotisarterier.

Åpen intervensjon på arterielle trunker bærer en viss risiko. I tillegg bør man huske på at størstedelen av pasientene - eldre, som lider av en rekke sammenhengende patologier, så det er viktig å identifisere ikke bare indikasjonene, men også å bestemme graden av risiko og kontraindikasjoner til kirurgisk behandling. Hindringen kan bli slike tilstander som:

 1. Alvorlige sykdommer i hjertet, lungene, nyrene i dekompensasjonsstadiet, noe som gjør enhver operasjon umulig;
 2. Alvorlig nedsatt bevissthet, koma;
 3. Akutt berøringstid
 4. Intracerebral blødning mot iskemisk nekrose;
 5. Irreversibel hjerneskade med fullstendig okklusjon av karoten arterier.

I dag foretrekker kirurger minimal invasiv manipulasjon, slik at antall kontraindikasjoner gradvis reduseres, og behandlingen blir tryggere.

Før operasjonen blir pasienten bedt om å gjennomgå en standard liste over undersøkelser - blod- og urintester, elektrokardiografi, fluorografi, blodkoagulasjonstester, hiv-tester, hepatitt og syfilis. For å klargjøre funksjonene i patologien, ultralyd duplex skanning av arteriene, angiografi, muligens - MR, multislice CT.

Typer av inngrep i karoten arterier og teknikker for deres gjennomføring

Hovedtypene av operasjoner på halspulsårene er:

 1. Carotid endarterektomi (med en patch, en eversion).
 2. Stenting.
 3. Fartøyets protese.

Mangfoldet av kirurgisk inngrep avhenger ikke bare av type skader på vaskulærvegg, alder og tilstand hos pasienten, men også på kliniske tekniske evner, tilstedeværelsen av erfarne kirurger som har komplekse, minimalt invasive behandlingsmetoder.

Den vanligste i dag er karotid endarterektomi, Det er også den mest radikale, åpne, som krever det mest iøynefallende kutt. I USA utføres slike operasjoner mer enn 100 000 i året, i Russland - en størrelsesorden mindre, men fortsatt dekning av de som er i behov, øker gradvis.

Stenting av karoten arterier har mange fordeler over åpen operasjon med samme operasjonelle risiko. Minimalitet og estetikk gjør det mer attraktivt, men ikke alle kirurger har tilstrekkelig erfaring i å gjennomføre det, så ikke alle pasienter har valget, mens tiden for å eliminere vaskulær defekt er begrenset. I forbindelse med denne situasjonen utføres alternativ behandling med hjelp av stenting mye mindre ofte enn endarterektomi.

protetikk er indisert for de pasientene som har et betydelig nederlag i utbredelsen, noe som gjør det umulig å dispensere med mer sparsomme metoder. Med utbredt aterosklerose anses protese som en metode for valg.

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi - Dette er hovedoperasjonen for å fjerne en aterosklerotisk plakk fra halspulsåren, hvor det patologiske innholdet fjernes fra arterien lumen og den naturlige strømmen av blod gjenopprettes. Det utføres vanligvis under generell anestesi, men det er mulig og lokalbedøvelse med samtidig innføring av sedativer.

Endarterectomi er indikert for aterosklerose, blodpropper i den karotide arterien, noe som forårsaker klinisk signifikante hemodynamiske forstyrrelser i hjernen, så vel som i asymptomatiske aterosklerose, men med en betydelig innsnevring av fartøyet.

Den kutane snittet begynner bak øret, 2 cm fra kanten av underkjeven nedover, parallelt med den, så går den langs sternocleidomastoid muskelen og er ca 10 cm lang. Etter dissekering av huden og det underliggende vevet, ser kirurgen etter sted for deling av den felles halspulsåren, separerer begge grenene og trenger inn i den indre.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Ved utførelse av den beskrevne manipulering krever stor forsiktighet, nerver forsiktig trukket tilbake til den side, ligert foran Wien. Etter å ha nådd den indre halsarterie, vil kirurgen prøve så lite som mulig av verktøyene i kontakt med det, som uforsiktig håndtering av beholdere kan skade integriteten og fragmenteringen av plakket, som er fylt med alvorlig emboli, trombose og slag direkte under drift.

Hetteglass injiseres med heparin, de er konsekvent klemt, deretter en langsgående del av arterial veggen er laget før penetrering av lumen. For å sikre blodstrømmen i hjernen gjennom hele prosedyren, plasseres en spesiell silikon shunt i arterien. Det forhindrer også blodstrømmen i manipulasjonsområdet på fartøyet.

Neste trinn er den umiddelbare utskjæringen av en aterosklerotisk plakk. Begynn den nærmere delingen av den felles halspulsåren, og ekspliser plakk hele veien fra den felles halspulsåren til den indre grenen til en ren og uendret intima oppnås. Om nødvendig kan det indre skallet festes til vingen av arterien ved hjelp av en filament.

Fullfør fjerningen av plakkene ved å vaske fartøyets lumen med saltoppløsning. På grunn av vasking blir fettfragmenter fjernet, noe som kan bli en kilde til emboli. Restaurering av fartøyets integritet er mulig ved hjelp av en "patch" laget av syntetiske materialer eller pasientens eget vev.

Etter at alle manipulasjonene på vaskemuren er gjort, blir en shunt fjernet fra dens lumen, kirurgen kontrollerer tetningene for tetthet, deretter fjerner klemmene fra den indre og deretter den ytre halspulsåren. Halsvev sys i omvendt rekkefølge, og i nedre del av såret er silikondrenering igjen.

Eversion endarterektomi - en slags radikal behandling av aterosklerose, vist med fokale endringer i den indre grenen av karoten arterien i sin første del. Etter at arterien er skilt, blir den avskåret fra den vanlige arterielle stammen, plakkene er skilt, mens det som det var, slår vesken innvendig ut. Etter rensing av ICA blir plakkene fjernet fra de vanlige og ytre grenene av arterien, vasket stedet for saltoppløsning og gjenoppretter vevets integritet, akkurat som det gjør ved klassisk endarterektomi.

Fordelen med eversjonsteknikken kan betraktes som mindre traumatisk og høyere utførelseshastighet, men begrensningene i bruken skyldes at det ikke er mulig å fjerne store plaketter (mer enn 2,5 cm) på denne måten.

Video: karotid endarterektomi i aterosklerose

Stotting av karoten arterien

Stenting er en av de mest moderne metodene for behandling av vaskulær patologi av forskjellig lokalisering. Metoden har ubestridelige fordeler - minimalt invasiv og mindre operasjonelt traume, muligheten for lokalbedøvelse, en kort rehabiliteringsperiode, begrenset til noen få dager.

Samtidig er stenting ikke uten sine ulemper. For det første er det ikke alltid kirurger utdannet i denne teknikken, og for studier av langsiktige resultater er det utilstrekkelige data på grunn av metodens nyhet. For det andre, etter stenting er det vanskelig å oppnå en langvarig effekt, før eller senere kan det bli nødvendig med re-intervensjon, noe som vil bli mye mer komplisert og traumatisk enn om den klassiske endarterektomi i utgangspunktet ble utført. Risiko ved gjentatte operasjoner øker mange ganger. Sistnevnte forhold angår de uttrykte stadier av aterosklerose, hvor effektiviteten av stenting er absolutt i tvil.

Stenting anses å være et utmerket alternativ til klassisk eller eversion endarterektomi, hvor blokkering av karoten arterien ved atherosklerotiske masser elimineres med minimal risiko for pasienten. Operasjonen utføres under kontroll av røntgenangiografi med innføring av et kontrastmedium i karet.

Tilgang til stenting er fundamentalt forskjellig fra det med de ovennevnte teknikkene. Denne punkteringen i stedet for et bredt snitt, utført under lokalbedøvelse, som gir en sjanse til behandling av eldre mennesker og med samtidig patologi som gjør radikale operasjoner kontraindisert.

Operasjonen på den indre halspulsåren via stenting begynner med ballongangioplastikk, det vil si innføring av en enhet (ballong) som utvider lumen av arterien på stedet for sin stenose. Deretter settes en stent inn i det dilaterte fartøyet - et lite rør som ligner en fjær eller et metallnett som ekspanderer og beholder lumen av ønsket diameter.

karoten stenting

Med innføringen av ballongen er det en risiko for ødeleggelse av aterosklerotisk plakk med embolisk syndrom og trombedannelse i halspulsåren, for forebygging av spesielle filter som er plassert ovenfor den intervensjon sted, fanger alt som kan separeres fra beholderveggen og migrerer inn i blodet, som går til hjernen.

Protese av arterier

Prostetikk av CA er nødvendig for pasienter med avansert aterosklerose, kalsifisering av vaskulærvegen, med kombinasjonen av patologi med tortuositet, bøyninger av arterien. En slik operasjon utføres når det er kjent at en mer sparsom behandling ikke vil gi et resultat eller vil være urimelig arbeidskrevende.

Når en intern protese produsere klipping arteriell stammen i munnen område, fjerning av de berørte fragment rensing fra karotide aterosklerotiske overlegg, og deretter danner en forbindelse mellom den gjenværende del av den indre gren og den felles CA anvendelse av protesen. Protese er et rør av syntetiske materialer, hvis diameter er valgt individuelt, avhengig av størrelsen på de tilkoblede arteriene. Fullfør intervensjonen på vanlig måte med et dreneringsår.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Operativ behandling av krymping eller bøyning av halspulsåren er nødvendig når de forårsaker brudd på hemodynamikk med symptomer på cerebral iskemi. Operasjonene tar sikte på å eliminere det endrede området ved reseksjon med korrigering av arteriene (redressjon). I komplekse tilfeller, når patologisk tortuositet opptar et stort område, blir det helt fjernet, og fartøyet er prostetisert.

Operasjon i slemhinnene i halspulsåren kan utføres både under generell og lokal anestesi. Det samme snittet brukes som i carotid endarterektomi. Intervensjon er vanligvis godt tolerert av pasienter og anses som trygt.

Postoperativ periode og konsekvensene av vaskulær kirurgi

Vanligvis går postoperativperioden positivt, komplikasjoner er relativt sjeldne. Når endarterectomi regnes som den mest sannsynlige komplikasjon av skade på nervene som passerer nær arterier - endring stemme forstyrret svelge, oppstår ansikts asymmetri fra brudd på innervasjon av ansiktsmusklene.

Fra siden av det kirurgiske snittet er suppuration, blødning, inkonsekvens av suturene mulige, men under de moderne operasjonssituasjonene, når alle tekniske krav til operasjonen er oppfylt, er det lite sannsynlig.

Stenting utgjør også noen farer. Det kan være tromboembolisme og blokkering av hjerneskarene ved fragmenter av atheromatøs overlapp, hvor sannsynligheten er nivellert ved bruk av intraoperative filtre. På lang sikt er det risiko for trombusdannelse i stentområdet, for forebygging av hvilke antiplateletmidler foreskrevet i lang tid.

Blant konsekvensene av karotidpatologisk behandling er de farligste slagene som kan skje under eller etter operasjonen. Moderne behandlingsmetoder reduserer risikoen til et minimum, så alvorlige komplikasjoner observeres i ikke mer enn 3% tilfeller med asymptomatisk stenose og 6% i nærvær av tegn på cerebral iskemi.

Rehabilitering etter inngrep på karoten arterier er omtrent tre dager med ukomplisert postoperativ periode. Pasienten anbefales en streng sengestans i denne perioden, da øker aktiviteten gradvis, men fysisk anstrengelse og skarpe bevegelser bør unngås i minst 2 uker for ikke å forårsake divergens av suturene.

Etter behandlingen er det lov å ta en dusj, det er bedre å nekte badekaret. Løftevekter er forbudt, samt traumatisk sport. Etter stenting er det verdt mer å drikke væsker for å akselerere utskillelsen av kontrastmedium.

Etter rehabiliteringsfasen går pasienten hjem, og i løpet av året må minst to ganger vise legen. Daglig er det nødvendig å måle arterielt trykk, hvis økning kan forårsake alvorlige konsekvenser, inkludert et slag. En terapeut eller kardiolog vil foreskrive antihypertensive stoffer i en hvilken som helst grad av hypertensjon.

Behovet for å forandre livsstilen og pasientens natur er diktert av tilstedeværelsen av aterosklerose, som allerede har forårsaket irreversible forandringer i store arterier. For å forhindre skade på fartøyene fra motsatt side, så vel som hjertene, hjernen, hjernen, er det nødvendig å følge de anbefalingene som er utviklet for pasienter med aterosklerose

Operasjonene på fartøyene er ekstremt komplekse, og derfor kan kostnadene for dem ikke være lave. Prisen for karoten endarterektomi er 30-50 tusen rubler, i en privat klinikk når den 100-150 tusen. Reseksjon av segmentet av fartøyet med tortuosity vil kreve en betaling på 30-60 tusen.

Stenting er en mye dyrere prosedyre, kostnaden som kan nærme seg 200-280 tusen rubler. Kostnaden for operasjonen inkluderer kostnadene til forbruksvarer, stenter, som kan være svært dyre, utstyret som brukes.

Typer operasjoner på halspulsåren i aterosklerose: indikasjoner og kontraindikasjoner

Operasjonen på halspulsåren i aterosklerose er foreskrevet for de pasientene som har en innsnevring av karene som sikrer kontinuerlig blodtilførsel til hjernen. Karoten arterien anses å være det viktigste og store karet, som er svært følsomt for hypoksi (oksygen sult).

Selv en liten og kortsiktig innsnevring av lumen i arteriene kan føre til oksygen sult, og i noen tilfeller død. La oss se på hvordan operasjonen på halspulsårene utføres for å eliminere aterosklerotiske komplikasjoner.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operasjonen

Hovedårsaken til operasjonen er ikke så mye atherosklerose, som konsekvensene forårsaket av det - stenos av karoten arterien. Denne patologien utgjør en tredjedel av alle slag, forårsaker iskemisk nekrose, og hjerneinfarkt forekommer i 50% tilfeller i 12 måneder hos pasienter hvis indre karotisarterier har 70% lukket lumen. Følgelig er det i mange tilfeller krevende kirurgisk inngrep nødvendig.

Operasjoner for aterosklerose av karoten arterien utføres i følgende tilfeller:

 1. Innsnevring av lumen med 70% eller mer, selv i fravær av noen symptomer;
 2. I tilfelle av et tidligere slag, så vel som om det er symptomer på iskemi i kombinasjon med en 50% innsnevring av lumen;
 3. Progresjon av kronisk iskemisk sykdom eller nedsatt hjernefunksjon;
 4. Tilstedeværelse av bilateral aterosklerotisk lesjon;
 5. Overlapper lumen av flere store fartøy, inkludert halspulsåren.

Til tross for tilstedeværelsen av klare indikasjoner, utfører en operasjon på arteriene i mange tilfeller en risiko.

For det meste er pasienter eldre som i tillegg til aterosklerose har andre patologier og sykdommer. Dette betyr at det er viktig ikke bare å ta hensyn til indikasjonene, men også kontraindikasjoner, samt mulige risikoer under operasjonen.

I følgende tilfeller anbefales det ikke å fjerne plakk i halsen ved kirurgisk inngrep:

 • Alvorlige sykdommer, samt akutte former for lunge-, nyre- og hjertesykdommer i en tilstand av dekompensering;
 • slag;
 • Comatose tilstand av pasienten, langvarig nedsatt bevissthet;
 • Massive blødninger i hjernen forårsaket av iskemisk nekrose;
 • Omfattende okklusjon av arteriene og påfølgende inoperabel hjerneskade.

Modern kirurgi innebærer minimal invasiv manipulasjon - dvs. Slike at de gir minimal intervensjon og små arbeidsområder. Før operasjonen er det nødvendig å gjennomgå standard kliniske studier, samt spesielle studier - angiografi, MR, dupleks arteriell skanning.

Variasjon av operasjoner og implementeringsmetode

Det er tre typer operasjoner for å fjerne plakkene i halspulsåren:

 • Protese av arterier;
 • Eversion endarterektomi;
 • Stenting.

Valget av den anvendte kirurgiske teknikken er avhengig av mange faktorer, inkludert klinikkens tekniske utstyr, profesjonaliteten til leger som har erfaring med minimalt invasive kirurgiske inngrep.

Den vanligste teknikken er endarterektomi - det er også den mest traumatiske, som krever åpen kirurgisk inngrep.

Årlig i USA utføres ca. 100 000 lignende operasjoner, i Russland er indikatoren lavere, men hvert år øker den. Stenting er en mer mild type operasjon, men det krever mye mer profesjonalitet av kirurger, så stenting blir gjort mye sjeldnere. Protese brukes i tilfelle et stort område av aterosklerotisk lesjon av karoten arterien og fraværet av alternative, mer sparsomme teknikker.

Eversion endarterektomi

Denne type operasjon er en prosedyre for å fjerne patologisk innhold (aterosklerotisk plakk) fra arterien lumen. Som regel utføres det under generell anestesi, men nylig har lokalbedøvelse med beroligende midler blitt utbredt.

Skjæringen av huden er laget i en avstand på 2 cm bak øret, fortsetter ned til underkjeven og går parallelt med den. Ytterligere tverrsnitt må sternokleidomastoideus muskel - den totale lengde er omtrent 10 cm ytterligere separering utføres subkutant vev, hvoretter kirurgen finner sted carotis bifurkasjonen, bestemmer deres posisjoner, og etter -. Gir tilgang til arteria carotis interna. Ansiktsvenen under manipulering blir trukket over, nervebuksene blir avledet til siden.

Kontakt med karoten arterien selv er minimal, da det er risiko for defibrillering av en aterosklerotisk plakk med etterfølgende trombose og slag.

Det neste trinnet blir utført, etterfulgt av fjerning av en arterie ved å plassere en silikon shunt som hindrer tung blodtap og gir uavbrutt blodtilførsel til hjernen. Etter at den direkte fjerning av plaque - atskillelse utføres fra den side som er nærmere til den arterie forgrening og videre langs hele lengden av plakk.

Etter fjerning av plakk, vaskes beholderen med saltvannsløsning, og etterpå installeres en lapp enten fra kunstige materialer eller fra pasientens vev. De siste trinnene fjerner shunten, kontrollerer artikkelenes integritet, og gjenoppretter overflatevevet, slik det opprinnelig var.

Arteriell stenting

Operasjonen er diametralt motsatt den forrige - ikke et snitt er gjort, men en punktering (injeksjon) under virkningen av generell anestesi (i enkelte tilfeller kan en lokal være foreskrevet).

Ved hjelp av en punktering på den indre overflaten av arterien, plasseres en spesiell ballong, som utvider den smalede lumen. Etter dette blir stenten introdusert - et spesielt verktøy som holder diameteren til lumen.

Dessuten kan lengden av arterien være montert tverrgående filtre beregnet for filtrering av blod - dette er gjort for å plakk, som kan knekke under ballonirovaniya ikke går inn i blodstrømmen og forårsake et slag.

Arteriell protese

Denne teknikken brukes i de tilfellene når pasienten har en sterk tortuositet i arteriene, og også en stor del av sitt område har en aterosklerotisk lesjon. Med andre ord er protesen på arterien etablert i tilfelle når kirurger allerede vet at andre metoder ikke vil gi et positivt resultat eller vil være for langt og arbeidsomme.

I området av arterieens munn, er den indre overflaten av stammen avskåret, noe som påvirkes av sykdommen. Videre er det generelle blodstrømssystemet og den gjenværende delen forbundet ved hjelp av en spesiell protese, som er et rør laget av kunstige materialer.

Dimensjonene til røret er valgt før operasjonen, avhengig av de individuelle egenskapene til pasientens kropp. Intervensjonsprosedyren avsluttes med installasjon av spesiell drenering.

Komplikasjoner av operasjonen

Komplikasjoner av kirurgi på karoten arterien med aterosklerose forekommer sjelden. De er avhengige av ulike faktorer - den generelle tilstanden til pasienten, kroppens egenskaper, samt kirurgens profesjonalitet. Som en regel de fleste av mulige komplikasjoner (og det embolisme, hjerteanfall eller slag, skade på nervebadebukser, infeksjon, tilbakevendende sykdom) forekommer som et resultat av mangel på erfaring av legen.

Reseksjon av patologisk tortuositet av halspulsåren

Reseksjon av patologisk tortuositet av halspulsåren

sammendrag

Operasjon i den patologiske tortuositeten til halspulsåren er å rette ut den tortuøse arterien ved å rette ut tortuous-delen, fjerne overflødig arterie og gjenopprette patenen og den rette banen. Operasjonen utføres med en bekreftet diagnose av patologisk tortuositet av halspulsåren. Gjennomsnittlig varighet av kirurgisk inngrep er 45 minutter.

Våre fordeler

Kirurger av det innovative vaskulære senteret er engasjert i behandling av patologisk tortuositet av karoten arterier siden 2001. I løpet av denne tiden ble det gjort mye vitenskapelig arbeid for å bestemme indikasjonene på behandling, algoritmen for diagnose. Teknikken til kirurgiske inngrep ble perfeksjonert. Siden den tiden, uten komplikasjoner, har mer enn 200 kirurgiske inngrep for patologisk tortuositet med gode umiddelbare og fjerne resultater blitt utført. Resultatene av operasjoner i alle pasienter analyseres. Konstant postoperativ overvåkning av patenen til de opererte arteriene og nevrologiske funksjoner utføres.

Forbereder for en operasjon

Operasjonen utføres på en planlagt måte. Før operasjonen bør foki av kronisk infeksjon bli sanitert - karske tenner, kronisk tonsillitt, kronisk remisjon av indre organer bør oppnå en stabil remisjon. Gastroskopi er obligatorisk for å utelukke peptisk sår for å forhindre gastrointestinal blødning i den postoperative perioden. Operasjoner hos kvinner utføres i midten av menstruasjonssyklusen.

Obligatoriske undersøkelser før kirurgi:

Fullstendig blodtelling

Generell analyse av urin

Biokjemisk blodprøve (totalt protein, kreatinin, urea, ALT, AST, bilirubin, elektrolytter)

Blodkoagulasjonstest (APTT, fibrinogen)

Sonografi av karoten og vertebrale arterier

Magnetisk resonansavbildning av hjernen

Multispiral computertomografi av arterier av hode og nakke

anestesi

Operasjon med patologisk tortuositet utføres under lokalbedøvelse eller under generell anestesi. Valget av metode for anestesi i vår klinikk avhenger av volumet av den kommende operasjonen. Vi foretrekker å utføre denne operasjonen under lokalbedøvelse, siden det tillater oss å bestemme hjernens respons til en midlertidig koagulering av halspulsåren. I tilfelle tegn på cerebral sirkulasjonssykdom (nedsatt bevissthet, ytelse av kommandoer) under prøveklemming, er det mulig å anvende metoder for å beskytte hjernen (midlertidig shunt). For operasjoner under generell anestesi utføres en test med klemming av den indre halspulsåren under en ultralydsundersøkelse før operasjonen begynner.

Driftsalternativer

Redressatsiya arteria carotis interna - arterie operasjoner involverer valg av adhesjoner, utretting av bøyninger arterie og fiksering til det omkringliggende vev i den ekspanderte posisjonen.

Reseksjon krympet karotidarterie anastomose ende mot ende - dette alternativet innebærer valget løkke fjerning av den modifiserte del og stifting arterie "ende til ende". Dette alternativet brukes når sløyfen ligger høyt fra munnen av den indre halspulsåren og med de samme diametrene til de ledende og ledende ender av arterien.

Reseksjon med utbedring av den indre halspulsåren - utføres med lokaliseringen av bøyninger i nærheten av halspulsårens munn. Arterien er skåret av fra den vanlige halspulsåren, hvorefter overskytdet resekteres og arterien sutureres til det gamle stedet.

Reseksjon patologisk tortuosity protese karotidarterie - krympet parti er skåret ut, og det sted av dette parti er sydd kunstig fartøy eller subkutant sted Wien. Denne varianten av operasjonen brukes med en skarp forandring i arterienes vegg, eller med en kombinasjon av tortuositet med uttalt arteriosklerose i arterien.

Fremdrift av operasjonen

Snittet er gjort langs den indre kanten av nodalmuskelen på nakken, huden, subkutant vev, subkutan muskel blir successivt dissekert. Kanten av knutemuskelen fjernes fra utsiden. Isolert bifurkasjon (bifurcation) av den felles halspulsåren. Sistnevnte er delt inn i interne og eksterne. Den ytre karotisarterien utmerker seg ved tilstedeværelse av grener, det indre gjør det ikke. Etter det blir den indre halspulsåren forsiktig allokert til tortuosity og over den. Det må tas forsiktighet ved tildeling av overdelen, da det er en hyoid nerve og pharyngeal plexus. Etter å ha isolert tortuosity rettes det rett og det tas en avgjørelse om korreksjonsmetoden. Etter utskjæring av overskytende arterie utføres gjenopprettingen av arterien. Etter blodstrømmen startes det rekonstruerte karet ved hjelp av en ultralydsskanner, mens karakteren av blodstrømmen (laminær, turbulent) og dens hastighet studeres. Etter å ha vært sikker på gjenopprettingen av blodstrømmen, begynner de å dekke såret. Operasjonen avsluttes med installering av drenering.

Mulige komplikasjoner

Ifølge litteraturen etter operasjon på halspulsåren er følgende komplikasjoner mulig:

 • Blødning fra operasjonsstedet er en svært sjelden komplikasjon som ikke forekommer mer enn 0, 2% av tilfellene fra alle operasjoner. Ved rettidig deteksjon åpnes såret, kilden til blødningen er identifisert og dens endelige stopp.
 • Postoperativt iskemisk slag - etter operasjon for patologisk tortuositet er sjelden, ikke mer enn 1% av alle tilfeller av operasjoner. Det er oftest assosiert med trombose av en rekonstruert karotisarterie. Ved rettidig deteksjon av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser, kan en gjentatt operasjon med fjerning av thrombus gjenopprette cerebral blodstrøm.
 • Skader på tilbakevendende eller sublingual nerve. Med traumer av den tilbakevendende nerve oppstår heshet. Den tilbakevendende nerve kan bli skadet ved å strekke såret under adgang eller ved et uhell. I første omgang vil brudd på stemmen bli reversibel, ellers permanent. Hvis den sublinguale nerven er skadet, avviker tungen til siden og popperhivanie når den mottar flytende mat. Den eneste måten å forhindre disse komplikasjonene på er en uklanderlig teknikk for å operere carotisarterier. I vår kliniske praksis var det ingen slike komplikasjoner.
 • Suppuration av et postoperativt sår er en ekstremt sjelden komplikasjon som kan utvikles hos pasienter med kroniske purulente prosesser i lungene og mediastinum, svekkelse av immunitet. I vår praksis skjedde ikke.

Postoperativ periode

I den tidlige postoperative perioden er det nødvendig med medisinsk tilsyn til neste morgen. Fokus ligger på nivået av blodtrykk, fraværet av nevrologiske lidelser, svelgingssykdommer og stemme. Det er obligatorisk å overvåke utslipp fra drenering og tilstanden til bandasjen (tørr eller fuktet med blod). Smertefornemmelsene etter operasjonen er svakt uttrykt og undertrykkes lett av vanlige smertestillende midler. Dagen etter operasjonen blir dreneringen fjernet. En dag etter operasjonen kan pasienten slippes ut i et jevnt kurs. Suturene fjernes den syvende dagen etter operasjonen.

Rehabilitering etter operasjon på halspulsåren

Etter vellykket gjenoppretting av kurs og form av halspulsåren registrerer pasienten vanligvis en signifikant forbedring i generell tilstand. I de fleste tilfeller er klager som skjedde før operasjonen forlater. Angst kan forårsake arr på nakken og tilstedeværelsen av områder med redusert følsomhet i postoperativ arr. For å forhindre dannelse av grovt arr, bruker kirurger i vår klinikk en intradermal sutur, og kutten er plassert i hudfoldet. I den første måneden etter operasjonen er det nødvendig å behandle sonen av postoperativ cicatrix med "Kontratubeks" salve. Oppfølgingsundersøkelser etter operasjon for reseksjon av patologisk tortuositet utføres etter 6 måneder og inkluderer obligatoriske ultralydundersøkelser av rekonstruerte arterier. Etter en korrekt operasjon av tilbakefall og problemer med patenen til den restaurerte karotisarterien, ble det ikke observert.

Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Les Mer Om Fartøyene