Hvordan utføres rehabilitering etter cardiac bypass transplantasjon?

I dag, få mennesker tenker på hva som er hjertebypass etter hjerteinfarkt, hvor mye de bor etter omgå hjertekarene og andre viktige øyeblikk, til sykdommen begynner å utvikle seg.

Radikal løsning

Iskemisk hjertesykdom i dag er en av de vanligste patologiene i sirkulasjonssystemet. Dessverre øker antallet pasienter hvert år. Som et resultat av koronararteriesykdom, på grunn av utilstrekkelig tilførsel av blod til hjertemuskelen, er det skadet. Mange ledende kardiologer og terapeuter i verden har forsøkt å bekjempe dette fenomenet ved hjelp av tabletter. Men fortsatt er coronary artery bypass grafting (CABG) fortsatt en radikal, men den mest effektive måten å bekjempe en sykdom som har bekreftet sin sikkerhet.

Rehabilitering etter CABG: de første dagene

Etter den kirurgiske inngrep av aortokoronary shunting, er pasienten plassert i intensivavdelingen eller gjenopplivningsavdelingen. Vanligvis fortsetter virkningen av noen anestesi i en stund etter at pasienten våknet etter anestesi. Derfor er det koblet til en spesiell enhet som bidrar til å utføre pustefunksjonen.

For å unngå ukontrollerte bevegelser som kan skade leddene i et postoperativt sår, trekk katetre eller avløp, og koble fra droperen, sitter pasienten fast ved hjelp av spesielle enheter. Elektroder er også festet til det, som fastsetter helsetilstanden og tillater medisinsk personell å kontrollere frekvensen og rytmen av sammentrekninger av hjertemuskelen.

På den første dagen etter denne operasjonen utføres følgende manipulasjoner på hjertet:

 • Pasienten tar en blodprøve;
 • Røntgenundersøkelser utføres;
 • Elektrokardiografiske studier utføres.

Også på den første dagen blir luftveiene fjernet, men magerøret og dreneringen i brystet forblir. Pasienten puster allerede helt på egen hånd.

Council: i denne utvinningsfasen er det viktig at den opererte personen er varm. Pasienten er innpakket i et varm- eller ullteppe, og for å unngå stagnasjon av blod i karene i underbenene, bruk spesielle strømper.

For å unngå komplikasjoner må du ikke trene fysisk uten å konsultere en lege

Pasienten på den første dagen trenger hvile og omsorg for medisinsk personell, som blant annet vil kommunisere med sine slektninger. Pasienten ligger bare. I denne perioden tar han antibiotika, smertestillende midler og beroligende midler. Innen få dager kan det oppdages noe forhøyet kroppstemperatur. Dette regnes som en normal reaksjon av kroppen til kirurgisk inngrep. I tillegg kan det være alvorlig svette.

Tilsynelatende, etter aortokoronary shunting, trenger pasienten ekstern omsorg. Med hensyn til det anbefalte nivået av fysisk aktivitet er det i hvert enkelt tilfelle av et individuelt karakter. Først er det lov å bare sitte og gå i rommet. Etter en stund er det allerede lov å forlate rommet. Og bare på tidspunktet for utslipp kan pasienten gå lang tid langs korridoren.

Council: I hvilestilling anbefales pasienten å holde seg i flere timer, mens han skifter stilling, snu fra side til side. Langvarig liggende på ryggen uten fysisk aktivitet øker risikoen for å utvikle kongestiv lungebetennelse på grunn av akkumulering av overskytende væske i lungene.

Hvis en hypodermisk vene brukes som en transplantasjon på det tilsvarende benet, kan ødem i kalven observeres. Dette skjer selv om funksjonen til en erstattet ven har tatt på mindre blodkar. Dette er grunnen til at pasienten anbefales å ha på seg støttestrømper av elastisk materiale i 4-6 uker etter operasjonen. I tillegg, i sitteposisjonen, må dette benet løftes litt for ikke å forstyrre blodsirkulasjonen. Etter et par måneder løser hevelsen seg.

Ytterligere anbefalinger

Ved gjenvinning etter kirurgi er pasienter forbudt å løfte vekter på over 5 kg og utføre trening med tung belastning

Suturer fra beinet fjernes en uke etter operasjonen, og fra brystet - like før utslipp. Healing skjer innen 90 dager. I 28 dager etter operasjonen anbefales det ikke at pasienten sitter bak rattet for å unngå mulig skade på brystbenet. Seksuell aktivitet kan opprettholdes hvis kroppen tar opp en stilling hvor belastningen på bryst og skuldre minimeres. Tilbake til arbeidsplassen kan være en og en halv time etter operasjonen, og hvis arbeidet er stillesittende, så før.

I alt etter rehabilitering etter koronararterie-bypassing tar opptil 3 måneder. Det innebærer en gradvis økning i treningsbelastningen under treningen, som må gjøres tre ganger i uken i en time. Samtidig får pasientene råd om livsstilen som må opprettholdes etter operasjonen for å redusere sannsynligheten for progresjon av koronar hjertesykdom. Dette inkluderer røykeslutt, vekttap, spesiell ernæring, konstant kontroll av kolesterol i blodet og blodtrykket.

Kosthold etter CABG

Selv etter utslipp fra sykehuset, mens du er hjemme, må du følge et bestemt diett, som skal utpeke en lege. Dette vil redusere sjansene for å utvikle hjertesykdom og blodårer betydelig. En av hovedproduktene, hvis bruk må minimeres, er mettet fett og salt. Tross alt garanterer den utførte operasjonen ikke at det i fremtiden vil være noen problemer med atriene, ventrikkene, karene og andre komponenter i sirkulasjonssystemet. Risikoen ved denne økningen er vesentlig dersom man ikke holder seg til en bestemt diett og fører en bekymringsløs livsstil (fortsett å røyke, drikke og ikke gjøre gymnastikk).

Det er nødvendig å følge kostholdet strengt og da må du ikke igjen møte de problemene som førte til kirurgisk inngrep. Det vil ikke være noen problemer med transplanterte vener som erstatter koronararterier.

Council: bortsett fra kosthold og gymnastikk er det nødvendig å observere din egen vekt, hvor overskuddet øker byrden på hjertet og dermed øker risikoen for tilbakefall.

Mulige komplikasjoner etter CABG

Dyp venetrombose

Til tross for at denne operasjonen lykkes i de fleste tilfeller, kan følgende komplikasjoner oppstå i gjenopprettingsperioden:

 • Trombose av karene i nedre ekstremiteter, inkludert dype årer;
 • blødning;
 • Infeksjon av såret;
 • Dannelse av keloid arr;
 • Brudd på hjernecirkulasjon;
 • Hjerteinfarkt;
 • Kroniske smerter i snittet;
 • Atrieflimmer;
 • Osteomyelitt i brystbenet;
 • Insolvens av sømmer.

Council: tar statiner (legemidler som senker kolesterol i blodet) før CABG reduserer risikoen for forskjellige atrielle sammentrekninger etter operasjon.

Likevel er en av de alvorligste komplikasjonene perioperativt myokardinfarkt. Komplikasjoner etter CABG kan oppstå på grunn av følgende faktorer:

 • Utsatt akutt koronar syndrom;
 • Ustabil hemodynamikk;
 • Tilstedeværelsen av alvorlig angina;
 • Aterosklerose av karoten arterier;
 • Venstre ventrikulær dysfunksjon.

Risikoen for komplikasjoner i den postoperative perioden er størst for kvinner, eldre mennesker, diabetikere og pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Grundig undersøkelse av atria, ventrikler og andre deler av det viktigste menneskelige organet før kirurgi vil også bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner etter CABG.

Livet etter CABG

Koronararterie-bypasskirurgi - er en alvorlig åpen hjerteoperasjon, som utføres for å bedre blodtilførselen til hjertemuskelen, for å eliminere eller redusere symptomene på koronar hjertesykdom (CHD), reduserer risikoen for hjerteanfall og forhindre utvikling av kronisk hjertesvikt (enten sakte ned).

Dessverre helbreder CABG ikke pasienter fra iskemisk hjertesykdom. Til tross for alvor og omfang er operasjonen bare et middel for symptomatisk terapi. Det forbedrer livskvaliteten og varigheten, men gir ikke pasientene grunnlaget til å betrakte seg helt sunt.

I tillegg, etter koronary shunting er det mange komplikasjoner mulig. En av de mest ubehagelige er nedleggelsen av shunts. Det negerer de terapeutiske effektene av operasjonen og gjør det faktisk meningsløst.

En pasient som har gjennomgått shunting, bør gjøre sitt ytterste for å sikre at shunting gir så mye som mulig et "langspill" resultat. Ja, det er ikke feil: resultatene av CABG avhenger ikke bare talent, kirurger og rehabiliteringsspesialister link, men hovedsakelig på pasienten, hvor nøye det vil overvåke deres helse og å implementere anbefalingene.


Har du nylig hatt en CABG eller forbereder du på denne operasjonen? Er du forvirret og ikke vet hvordan du skal oppføre seg etter å ha skutt? Cardio rehabilitering i et sanatorium etter CABG - den beste måten å oppnå maksimale behandlingsresultater og finne ut svar på alle spørsmål knyttet til helse og livsstil i fremtiden. For å skrive til programmet, ring 8 (925) 642-52-86.

Generelle anbefalinger etter CABG

Etter at pasienten er utladet fra sykehuset, bør han umiddelbart begynne å observere de nødvendige generelle regler.

 1. Umiddelbart etter sykehusbehandling anbefales å gjennomgå spesialisert kardioreabilitatsionnuyu programmet i et sanatorium for mennesker som har gjennomgått CABG. Dersom rehabilitering foregår hjemme (eller hvis mellom sykehuset og sanatorium pasient "break", og han tilbrakte tiden hjemme), må du ta dobbel oppmerksomhet til gjennomføringen av lege.
 2. Hvis en pasient ikke tidligere har observert en diett som anbefales for kardiovaskulær sykdom, skal han umiddelbart gå til henne. Begrensning av kaloriinnhold, animalsk fett, karbohydrater og bordsalt, beriking av dietten med vegetabilsk mat, vegetabilske oljer og proteinprodukter er obligatorisk!
 3. Det er viktig å fortsette å ta foreskrevet medisiner ved disse dosene. Med komplekse ordninger for medisinering, bør du forstå dem og distribuere stoffene etter metoder. Det er spesielle tabletter som du kan bruke til å huske å ta medisin til tiden.
 4. Noen rush ikke for å begrense seg i sine vanlige yrker, fortsett å røyke og konsumere alkohol etter CABG: de er sikre på at "hvis det er litt, så er det mulig." Du kan ikke! Skadelige vaner bør utelukkes helt fra deres liv.
 5. Det er ønskelig å lære ferdighetene til selvkontroll: å overvåke helsen din og evaluere endringene. Det er viktig å kunne telle pulsen, måle blodtrykket, bestemme tilstedeværelsen av ødem, etc. Kardiologen lærer pasienten alt dette.
 6. Følg anbefalingene fra kirurgen. På tidspunktet for utslippet skjer ikke ennå fullstendig helbredelse av kirurgiske sår på brystet og bena (på steder der shunt ble tatt), så må du gjøre bandasjering og innen den angitte tid til å gå til legen for å fjerne stingene. I tillegg, på grunn av forbigående forstyrrelser av venøs sirkulasjon etter inntak av shunt kan forårsake en forbigående ødem i underekstremitetene. For å redusere det, bør du ha elastiske strømper opptil 6-8 uker etter operasjonen.
 7. I de første ukene etter operasjonen anbefales det å streve for å finne i det optimale temperaturregimet. Om sommeren eller vinteren, planlegg ikke lange turer, det er heller ikke anbefalt å besøke badstuen og badstuen.

Følgende anbefalinger om livsstilen etter CABG vil bli beskrevet mer detaljert, i separate avsnitt.

Fysisk trening etter CABG

Noen pasienter er sikre på at de etter en så farlig og alvorlig operasjon må spare seg så mye som mulig og bevege seg så lite som mulig for å "gi kroppen en sjanse til å gjenopprette." Et slikt regime de planlegger å observere til gjenopprettelsen av en utmerket tilstand av helse. Men denne troen er helt feil. Tvert imot blir en av pasientens ledende oppgaver gradvis tilbake i normallivet, ettersom en utvidelse av regimet av fysisk aktivitet fra de første dagene etter sykehuset.

Ved planlegging kan arbeidsbelastningen ikke uten å delta av en kardiolog og en lege. Selvfølgelig kan du gjøre det selv, intuitivt bestemme graden av arbeidsbelastning og spore endringer i helsen din. Men det kan være farlig, spesielt hos pasienter med stille myokardiskemier som ikke føler angina angrep, symptomer på sykdommen. Dette er en av grunnene til at cardioresistance etter CABG i et sanatorium er så viktig. Der er regimet og opplæringsordningen valgt av pasienten i henhold til en individuell ordning. Sami klasser er utført under oppsyn av leger og fysisk aktivitet programmet er konstruert på en slik måte at pasienten er trygg, for på kortest mulig tidsrom på så mye som mulig utvidet dets fysiske evner.

Når du gjenoppretter fra CABG, brukes følgende typer trening: kardiovaskulære øvelser, dosed walking, gå på trapper, sykling. Når pasienten etter sanatoriet skal trene selvstendig, må han kontrollere puls og trykk under og etter timer slik at de ikke stiger for mye.

Terapeutisk trening bør bli en integrert del av livet etter koronar bypass kirurgi. Det har ikke bare en helbredende effekt på kardiovaskulærsystemet, reduserer risikoen for komplikasjoner og forlenger "holdbarheten" for operasjonen. Lasten bidrar også til å bekjempe depressive lidelser, forbedrer stemning og følelsesmessig bakgrunn, påvirker kvaliteten på søvn gunstig, reduserer de skadelige effektene av stress.

Styrken på trening (basketball, fotball, heve baren, boksing, etc.) etter CABG er kontraindisert.

Noen måneder etter operasjonen, bør personen ideelt sett være i en mye bedre fysisk form enn før intervensjonen. Han går, løper, klatrer trappene, kan trene ulike typer sport, svømme, ski, etc.

Intimt liv etter CABG

Ofte utføres operasjonen av koronar bypass-kirurgi ikke av eldre, men av voksne i alderen som fortsatt har et fullt seksuelt liv. Naturligvis, kirurgi og den postoperative perioden tvinger en person til å pause i et ekteskapsforhold. Imidlertid, etter forbedring av tilstanden, kan pasienten og hvis nødvendig ønske å fortsette.

Utvilsomt svar på spørsmålet "Når kan jeg begynne å ha sex etter hjerteoperasjon?" Er umulig. Seksuelle behov og tidspunkt for libidoutvinning varierer fra person til person. Det er best å fokusere på trivsel. Hvis en pasient har lyst til å gå tilbake til et nært liv, er det ingen hindringer for dette. Som regel gjør de fleste som gjenopptar sitt sex etter operasjonen det innen 3 måneder etter inngrep.

En rekke anbefalinger om seksuelt liv etter CABG:

 • Hvis før legen anbefalte pasienten å ta nitroglyserin, bør tabletten av legemidlet tas før sex.
 • Før sternum heling (2-3 måneder etter operasjonen), er det nødvendig å unngå posisjoner hvor belastningen på brystet og hendene på pasienten faller.
 • I de første ukene bør pasienten unngå for aktiv oppførsel under sex.

Reise etter CABG

For å få bilen til å returnere 4 uker etter operasjonen. På denne tiden forbedrer personens tilstand stadig, slik at den er i stand til å bære en slik last som kjøring og være tilstrekkelig oppmerksom på veien.

Muligheten til å gjøre lange reiser, samt å fly en fly, bør diskuteres med legen. Som regel er det ingen hindringer for dette. Men i 1,5-2 måneder, selv under normale forhold, er det ikke nødvendig å fly med endring av et stort antall tidssoner og reise til steder der klimaet avviker vesentlig fra den lokale. Som steder å forlate pasienter etter CABG anbefales det ikke å velge høylandet.

Arbeid og funksjonshemning etter CABG

Gjenopprettelse av evnen til å arbeide etter koronary shunting er mulig, og dens spesifikke termer avhenger av sfæren der en person er engasjert. Personer med stillesittende arbeid og engasjert i intellektuelt arbeid kan anerkjennes som funksjonshemmede allerede 1,5 måneder etter CABG og enda tidligere. De som har hatt tilknytning til fysisk anstrengelse, gjenoppretter arbeidskapasiteten lengre eller føler at de trenger å endre arbeidsforholdene til lettere.

I noen tilfeller, hvis en person på grunn av sin helse ikke kan komme tilbake til jobb, får han en gruppe funksjonshemninger. For å gjenkjenne en person med funksjonshemning, bestiller han en spesiell kommisjon. Det utføres etter utløpet av perioden med innlagt behandling og rehabilitering. Funksjonsgruppen er bestemt individuelt i hver spesiell situasjon.

Hvor mange mennesker bor etter CABG?

Personer med førstegangs alvorlige helseproblemer, eldre mennesker, samt de som ikke følger livsstilsanbefalinger etter CABG, lever vanligvis litt, da alle disse faktorene øker risikoen for komplikasjoner av operasjonen, inkludert hjerteinfarkt og shunt-lukninger.

Men hvis en person med all ansvar nærmer seg behandling, observerer reseptene og leder den rette livsstilen, kan han forlenge livet i mange år og tiår. Det viktigste - metodisk, stadig behandlet under tilsyn av kunnskapsrike fagfolk.

Når vi snakker om livets levetid etter CABG, må man igjen huske om kardialrehabilitering i et sanatorium. Bruken av et sett med healingsteknikker i de første ukene etter at operasjonen har lagt grunnlaget for en vellykket gjenoppretting av helse, gir pasienten selvtillit, forbedrer objektivt operasjonens resultater objektivt.


Registrer deg for hjerterehabilitering etter CABG du kan ringe 8 (925) 642-52-86.

Regler for rehabilitering etter kardial bypass kirurgi

For å redusere sannsynligheten for komplikasjoner etter kirurgi for aortokoronary shunting og for å øke fysisk og sosial aktivitet, utføres hjerterehabilitering. Det inkluderer terapeutisk ernæring, doseringsregime, forebyggende medisinering og anbefalinger for pasientens livsstil. Disse aktivitetene utføres hjemme og i spesialiserte sanatorier.

Les i denne artikkelen

Så er rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon viktig?

Etter operasjonen reduseres symptomene på iskemisk hjertesykdom hos pasienter, men årsaken til forekomsten forsvinner ikke. Tilstanden av vaskulærvegen og nivået av atherogene fettstoffer i blodet endres ikke. Dette betyr at det er risiko for å begrense de andre grenene av kranspulsårene og forverring av velvære med retur av tidligere symptomer.

For å fullt ut kunne komme tilbake til et fullt liv og ikke bekymre seg for risikoen for å utvikle vaskulære kriser, må alle pasienter gjennomgå en fullstendig behandling med gjenopprettende behandling. Dette vil bidra til å opprettholde den normale funksjonen til den nye shunten og forhindre lukningen.

Mål for rehabilitering etter vaskulær bypassoperasjon

Cardiac bypass-kirurgi refererer til alvorlige kirurgiske inngrep, så rehabiliteringsaktiviteter er rettet mot ulike aspekter ved pasientens liv. Hovedoppgavene er som følger:

 • Aortokoronær bypassoperasjon

for å hindre komplikasjoner av operasjonen, for å gjenoppta hjertets arbeid fullt ut;

 • tilpasse myokard til nye sirkulasjonsbetingelser
 • å stimulere prosessene for restaurering av skadede områder;
 • å konsolidere resultatene av shunting;
 • hemmer utviklingen av aterosklerose, IHD, hypertensjon;
 • tilpass pasienten til psykisk, fysisk stress;
 • å skape nye husholdnings-, sosiale og arbeidskompetanse.
 • Hvilken type rehabilitering er nødvendig i de første dagene etter operasjonen

  Etter å ha overført pasienten fra intensivavdelingen til den vanlige menigheten, er hovedretningen for utvinning normalisering av respirasjon og forebygging av stagnasjon i lungene.

  Til dette formål anbefales det å utøve en øvelse som å puste opp en gummistykkel (ball, ball).

  Vibro-massasje utføres over lungens område ved lette denteringbevegelser. Så ofte som mulig må du endre stillingen i sengen, og etter at kirurgen har tillatelse til å ligge på hans side.

  Det er viktig å gradvis øke motoraktiviteten. For dette, avhengig av helsetilstanden, anbefales pasientene å sitte på en stol, så gå rundt i avdelingen, korridoren. Like før utslipp, må alle pasientene selvstendig klatre opp trappen og gå i frisk luft.

  Etter å ha kommet hjem: når det er presserende å se en lege, planlagte besøk

  Vanligvis ved doktorgrad utpeker doktoren datoen for den neste planlagte konsultasjonen (1 til 3 måneder) på den medisinske institusjonen hvor kirurgisk behandling ble utført. Dette tar hensyn til kompleksiteten og volumet av shunting, tilstedeværelsen av pasientens patologi, som kan komplisere den postoperative perioden. Innen to uker må du besøke en distriktslege for oppfølging.

  Hvis det er tegn på mulige komplikasjoner, bør hjertekirurgen kontaktes umiddelbart. Disse inkluderer:

  • tegn på betennelse i postoperativ sutur: rødhet, økt smerte, utslipp;
  • økt kroppstemperatur;
  • økende svakhet;
  • kortpustethet;
  • plutselig vektøkning, hevelse;
  • angrep av takykardi eller uregelmessigheter i hjertets arbeid;
  • alvorlig smerte i brystet.

  Livet etter kardial bypass kirurgi

  Pasienten bør forstå at operasjonen ble gjort for å gradvis normalisere blodsirkulasjonen og metabolske prosesser. Dette er bare mulig hvis du tar hensyn til tilstanden din og forandrer seg til en sunn livsstil: avvisning av dårlige vaner, utvidelse av fysisk aktivitet og riktig ernæring.

  Kosthold for et sunt hjerte

  Hovedfaktoren til sirkulasjonsforstyrrelser i hjertekarsjemi er et overskudd av kolesterol i blodet. Derfor må du utelukke animalsk fett og legge til diettprodukter som kan fjerne det fra kroppen og forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk.

  Forbudte produkter inkluderer:

  • svinekjøtt, lam, slakteavfall (hjerne, nyre, lunger), and,
  • mest pølser, hermetisk kjøtt, halvfabrikata, tilberedt hakket kjøtt;
  • fettstoffer slags ost, cottage cheese, rømme og krem;
  • smør, margarin, alle kjøpte sauser;
  • hurtigmat, chips, snacks;
  • konfekt, søtsaker, hvitt brød og boller, bladerdeig;
  • alle stekte retter.

  Kostholdet skal domineres av grønnsaker, best i form av salater, friske urter, frukt, fiskeretter, sjømat, kokt biff eller kylling uten fett. De første rettene skal tilberedes vegetarianer, og tilsett kjøtt eller fisk når de serveres. Meieriprodukter må velge fettfattig, frisk. Sour-melk drikkevarer av hjemme forberedelse er nyttige. Som en kilde til fett anbefales vegetabilsk olje. Dens daglige norm er 2 ss.

  En svært nyttig del av dietten er kli fra havre, bokhvete eller hvete. Et slikt tilsetningsstoff til mat vil bidra til å normalisere tarmens arbeid, fjerne en overdreven mengde sukker og kolesterol fra kroppen. De kan legges til, begynner med en teskje, og deretter økes til 30 gram per dag.

  På hvilke matvarer som er best å spise etter hjerteoperasjon, se i denne videoen:

  Regler for ernæring og vannbalanse

  Kostholdsmat bør deles - mat tas i små porsjoner 5 til 6 ganger om dagen. Mellom de tre hovedmåltiderne trenger du 2 eller 3 snacks. Til matlaging brukes kokende i vann, damping, stewing og baking uten olje. Med overdreven kroppsvekt, er kaloriinnholdet nødvendigvis redusert, og en gang i uken anbefales en utslippsdag.

  Steaming for et par

  En viktig regel er begrensningen av bordsalt. Retter får ikke saltes under tilberedning, og hele saltstandarden (3-5 g) er gitt på hender. Væsken bør også tas i moderat mengde - 1 - 1,2 liter per dag. Dette volumet inkluderer ikke den første parabolen. Kaffe, sterk te, kakao og sjokolade anbefales ikke, så vel som søte brus, energi. Absolutt forbud pålegges alkohol.

  Fysiske øvelser i postoperativ periode

  Den mest tilgjengelige typen trening etter at operasjonen går. Det gjør at du gradvis kan øke kroppsnivået, det er lett å dosere, endrer varighet og tempo. Hvis det er mulig, bør dette være en tur i frisk luft, med en gradvis økning i avstanden som er reist. Det er viktig å overvåke hjertefrekvensen - ikke mer enn 100 - 110 slag per minutt.

  Når ødem på nedre ekstremiteter anbefales, komprimeringsstrikk eller elastiske bandasjer på skinnene.

  Spesielle sett med terapeutisk gymnastikk kan brukes, som i begynnelsen ikke gir belastning på skulderbelte. Etter fullstendig helbredelse av brystbenet kan du svømme, løpe, sykle, danse. Det er ikke nødvendig å velge sport med last på brystet - basketball, tennis, løftevekter, trekke opp eller skyve opp.

  Kan jeg røyke?

  Under påvirkning av nikotin er det slike endringer i kroppen:

  • Blodstivhet øker, risikoen for blodpropper;
  • koronar fartøyer spasmodisk;
  • Erythrocytes evne til å overføre oksygen til vev reduserer;
  • i hjertemuskulær ledning av elektriske impulser er det en arytmi.

  Effekten av å røyke på fremdriften av iskemisk sykdom manifesteres selv med et minimum av røyke sigaretter, noe som fører til behovet for en fullstendig forlatelse av denne skadelige vanen. Hvis pasienten ignorerer denne anbefalingen, kan suksessen til operasjonen reduseres til null.

  Hvordan drikke medisiner etter hjerte-bypass kirurgi

  Etter shunting fortsetter medikamentterapi, som er rettet mot slike aspekter:

  • vedlikehold av et normalt nivå av arteriell trykk og hjertefrekvens;
  • senking av kolesterol i blodet;
  • obstruksjon av blodpropper;
  • bedre ernæring av hjertemuskelen.

  Intimt liv: er det mulig, hvordan og fra hvilket punkt

  Tilbake til fulle seksuelle forhold er avhengig av pasientens tilstand. Vanligvis er det ingen kontraindikasjoner for intime kontakter. I løpet av de første 10-14 dagene etter uttømming, bør unødig fysisk anstrengelse unngås og stillinger bør velges der det ikke er trykk på brystet.

  Etter 3 måneder blir slike restriksjoner fjernet, og pasienten kan bare fokusere på egne ønsker og behov.

  Når kan jeg gå på jobb, er det noen begrensninger?

  Hvis arbeidstypen innebærer å jobbe uten fysisk anstrengelse, kan du gå tilbake til det 30 til 45 dager etter operasjonen. Dette gjelder for kontorarbeidere, intellektuelle arbeidere. De resterende pasientene anbefales å bytte til lettere forhold. I mangel av en slik anledning, enten forleng rehabiliteringstiden eller bestå en undersøkelse av arbeidskapasitet for å bestemme funksjonshemmede gruppen.

  Gjenopprette til et sanatorium: er det verdt å gå?

  De beste resultatene kan oppnås hvis utvinningen foregår i spesialiserte kardiologiske sanatorier. I dette tilfellet blir pasienten tildelt komplisert behandling og diett, fysisk aktivitet, som ikke profesjonelt kan utføres selvstendig.

  Store fordeler er konstant observasjon av leger, virkningen av naturlige faktorer, psykologisk støtte. Ved sanatoriumbehandling er det lettere å få nye nyttige ferdigheter for livet, å nekte skadelig mat, røyking, alkoholinntak. Til dette formål er det spesielle programmer.

  Mulighet for å reise etter operasjon

  Å sitte bak rattet på en bil er tillatt en måned etter rømmingen, gitt en vedvarende forbedring i trivsel.

  Alle lange turer, spesielt fly, må samordnes med den behandlende legen. De anbefales ikke i de første 2 - 3 månedene. Spesielt gjelder det en skarp forandring i klimatiske forhold, tidssoner, reise til høyhøydeområder.

  Før en lang forretningsreise eller ferie, er det tilrådelig å gjennomgå en kardial undersøkelse.

  Funksjonshemming etter kardiell bypass kirurgi

  Retningen for gjennomføring av medisinsk ekspertise utstedes av kardiologen på bostedsstedet. Den medisinske kommisjonen analyserer pasientens dokumentasjon: et utdrag fra avdelingen, resultatene av laboratorie- og instrumentstudier, og gjennomfører også en undersøkelse av pasienten, hvoretter en funksjonshemningsgruppe kan bestemmes.

  Oftest, etter å ha skilt fartøyene, får pasientene midlertidig funksjonshemning i ett år, og så bekreftes det igjen eller tas av. I slike arbeidsbegrensninger er det nødvendig med 7 til 9 prosent av det totale antall opererte pasienter.

  Hvem fra pasienter kan søke om registrering av en gruppe funksjonshemming

  Den første gruppen er definert for pasienter som, på grunn av hyppige angina angrep og manifestasjoner av hjertesvikt, trenger ekstern hjelp.

  Koronar hjertesykdom med daglige anfall og manglende funksjon av hjerte 1-2 klasse antyder oppdraget til den andre gruppen. Den andre og tredje gruppen kan jobbe, men med begrensede belastninger. Den tredje gruppen er gitt med moderate brudd på tilstanden til hjertemuskelen, som forstyrrer den normale arbeidsaktiviteten.

  Dermed kan det konkluderes at etter en operasjon for å omgå hjerteskjermer, kan pasientene gå tilbake til et fullt liv. Resultatet av rehabilitering vil avhenge av pasienten selv - hvor mye han kan forlate dårlige vaner og endre livsstilen.

  Nyttig video

  På rehabiliteringsperioden etter aortocoronary shunting, se denne videoen:

  Obligatorisk diett er foreskrevet etter bypass. Riktig ernæring etter operasjonen av hjertebeinene innebærer et anti-kolesterol diett, på grunn av hvilket det er mulig å unngå avsetning av kolesterol. Hva kan jeg spise etter AL?

  Kirurgi for å omgå hjerteskjærene er ganske dyrt, men det bidrar til å forbedre pasientens livskvalitet. Hvordan bytter hjerte transplantater? Hvilke komplikasjoner kan oppstå etterpå?

  Det er smerter etter stenting som et svar på intervensjonen. Men hvis hjertet blir hellet, er venstre arm, skulderen en grunn til bekymring. Siden etter et hjerteinfarkt og stenting kan dette indikere starten av et annet infarkt. Hvorfor gjør det vondt? Hvor lenge vil ubehaget være?

  Arrytmi oppstår etter operasjonen ganske ofte. Årsakene til utseendet avhenger av hvilken type inngrep som ble utført - RFA eller ablation, shunting, utskifting av ventiler. En arytmi etter anestesi er også mulig.

  Hvis hjerteinfarkt av hjertet utføres, vil studien vise egenskapene til strukturen for videre behandling. Hvordan gjør de det? Hvor lenge er den sannsynlige effekten? Hva slags trening er nødvendig?

  Stenting utføres etter et hjerteinfarkt for å gjenopprette fartøyene og redusere komplikasjoner. Rehabilitering utføres med bruk av medisiner. Behandlingen fortsetter og etter. Spesielt etter et stort hjerteinfarkt, kontroll over lasten, er arteriell press og generell rehabilitering nødvendig. Er funksjonshemming gitt?

  LFK begynner etter et hjerteinfarkt fra de første dagene. Øvelseskomplekset øker gradvis. For å gjøre dette, bestemmer legene graden av treningsterapi, som pasienten er klar etter hjertesvikt og stenting, om noen.

  Rekonstruksjon av fartøyene etter deres brudd, traumer, med dannelse av trombi, etc. Operasjoner på fartøy er ganske komplekse og farlige, krever høy kvalifikasjon av kirurgen.

  Det er nødvendig å shunt cerebral fartøy i alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser, spesielt etter et slag. Konsekvensene kan forverre pasientens tilstand uten å observere rehabiliteringsperioden.

  Stadier av rehabilitering etter hjertebypassoperasjon, indikasjoner på kirurgi og hvordan det utføres

  Aortocoronary shunting (CABG) er en av de mest kompliserte operasjonene i kardiovaskulær kirurgi, og krever et kompleks av rehabiliteringsforanstaltninger som skal forhindre komplikasjoner, tilpasse pasienten og hans hurtige utvinning.

  La oss se nærmere på hvorfor, hvorfor etter CABGs drift er viktig rehabilitering?

  Hva er shunting?

  Shunting-operasjonen utføres når fartøyet ikke fungerer funksjonelt i kroppen. Denne metoden skaper en ekstra bane for å omgå det berørte området ved hjelp av shunts. Ofte snakkes om skylling av blodårer, men operasjonen kan utføres på mage-tarmkanalen og (svært sjelden) i hjernens ventrikulære system.

  Under skylling av blodårer gjenopprettes patenen av arterien for blodstrøm. Operasjonen skal skille seg fra fartøyets stenting - ved denne metoden blir fartøyet restaurert ved å implantere en rørformet struktur i veggene.

  Vaskulær bypassoperasjon

  Når utføres shunting?

  Denne kirurgiske prosedyren er indikert under følgende forhold:

  1. hjerteinfarkt;
  2. koronar insuffisiens;
  3. iskemisk hjertesykdom;
  4. ildfast angina;
  5. ustabil angina;
  6. stenose av venstre kranskärlstamme;
  7. som en samtidig operasjon i utførelsen av kirurgiske inngrep på hjertets ventiler, koronararterier.

  Aortocoronary shunting er foreskrevet for koronar insuffisiens, som er grunnlaget for hjerte-og karsykdommer. Tilstanden er preget av at coronary vessels (nærende hjerte muskel) påvirkes av aterosklerose. Aterosklerotiske plakk blir avsatt på den indre veggen av arterien, da de øker, lukker de lumen av blodveien, noe som forårsaker at kraften i en bestemt del av myokardiet blir forstyrret. I fremtiden kan dette føre til nekrose - nekrose av vev med fullstendig funksjonsforstyrrelse.

  Koronar insuffisiens fører til kranspuls sykdom. Patologi representerer et brudd på aktiviteten til hjertemusklen på grunn av en kraftig nedgang i oksygenstrømmen til celler med blod. Koronar hjertesykdom kan forekomme i den akutte fasen (hjerteinfarkt) eller kronisk (angina - akutte anfall av brystsmerter eller hjerte).

  Hva er operasjonen?

  Før inngrep pasienten er tilordnet korona (analyse av myokardiale fartøy) systemer og ultralyd angiografi (røntgen skanning av arterier og vener), for å ta hensyn til individuelle karakteristikker av en person i den kommende operasjon.

  Koronar-arterie-bypass-grafter utføres under generell anestesi. Materialet til shuntet er vanligvis valgt til å være stedet for de subkutane årene av låret, siden fjerning av en del av dette fartøyet ikke påvirker funksjonen av underdelene. Hip vener har en stor diameter og er mindre utsatt for aterosklerotiske endringer. Det andre alternativet er delen av den radiale arterien til personens ikke-ledende hånd. I kirurgisk praksis benyttes også kunstige shunts av syntetiske materialer.

  Operasjonen utføres på det åpne hjertet, noen ganger - ved å slå ved hjelp av det kunstige sirkulasjonssystemet, og varer 3-4 timer. Beslutningen om hvordan man utfører operasjonen er utført av kirurgen. Avhenger av graden av vaskulær skade og mulige forverrende faktorer (behovet for ventilutskiftning, aneurisme).

  Hvorfor er rehabilitering viktig etter CABG-operasjonen?

  Det er flere viktige årsaker til dette:

  • Hjertetilkobling er en traumatisk operasjon, utført av pasienter (oftest eldre) med svekket helse, og derfor er utvinning vanskelig.
  • Etter koronar arterie bypass grafting, komplikasjoner er mulige, oftest clumping av shunts. I praksis holder 90% av shunts i 8-10 år, og gjentatt kirurgi er nødvendig.
  • Tilstedeværelsen av samtidige patologier hos eldre kan redusere effektiviteten av utvinning.
  Gjenoppretting etter operasjon er et viktig stadium

  Rehabilitering etter aortokoronar bypasstransplantasjon

  De viktigste prinsippene for utvinning i den postoperative perioden er periodicitet og kontinuitet.

  Den første fasen

  Siste 10-14 dager fra operasjonsdatoen.

  Første gang pasienten er på apparatet for kunstig ventilasjon. Når pasienten begynner å puste alene, bør tilsynslegen sørge for at det ikke er stagnerende fenomener i lungene.

  Neste øvelse er dressing og håndtering av sår på armen eller låret, avhengig av hvor shuntmaterialet ble tatt og brystsårene. I åpen hjertekirurgi er brystbenet kuttet, som deretter er forseglet med metallsømmer. Sternum er et ben som er vanskelig å helbrede, det kan ta opptil 6 måneder for en fullstendig gjenoppretting. For å sikre hvile og styrke beinet, brukes spesielle medisinske bandasjer (korsetter). Postoperativ bandasje er et spesielt belte laget av elastisk materiale med bånd og klemmer. Beskytter sømmer fra avvik, korrigerer thorax, minimerer smertsyndrom; tett griper de intercostale musklene, korsetten reduserer den fysiologiske belastningen på dem og fikser organene i mediastinum og thoraxen.

  Bandasje - en uunnværlig tilstand etter kirurgi med disseksjon av brystbenet

  Det er mannlige og kvinnelige korsetter. Ved valg av bandasje er det nødvendig å ta hensyn til pasientens individuelle egenskaper. Den riktige bredden bør velges slik at den postoperative suturen er fullstendig dekket og korsettens kant er lik omkretsen av pasientens bryst. Forbindelsesmateriale skal være naturlig, pustende, fuktgivende og hypoallergen. Korsetten er slitt i en liggende stilling over pasientens klær. Brystbandasjen skal brukes opptil 4-6 måneder, i noen tilfeller lenger.

  Drogbehandling etter CABG i første fase er rettet mot å forhindre konsekvensene av anemi på grunn av blodtap og stimulering av hjerteaktivitet.

  Påfør følgende grupper av legemidler:

  • aspirin;
  • propranolol, metoprolol, bisoprolol, karvedilol, nadolol - redusere hjertehastigheten og blodtrykket, beskyttende svekket etter operasjonen belastning av hjertet ved virkningen av adrenalin;
  • captopril, enalapril, ramipril, fosinopril - redusere hjerte trykk på grunn av utvidelse av blodkar, opptre på samme måte som vasodilatatorer;
  • statiner (simvastatin, lovastatin, atorvastatin, rosuvastatin) - inhibere dannelsen av kolesterol og har blitt et uunnværlig verktøy for aterosklerose, som er en forutsetning for utviklingen av koronar hjertesykdom.

  Spesielt viktig er fysisk rehabilitering av pasienter. I de første dagene etter operasjonen får pasienten seg ut av sengen, beveger seg rundt sykehuset, gjør grunnleggende øvelser for hender og føtter. Etter noen dager kan pasienten gå langs korridoren sammen med slektninger eller en sykepleier. Deretter foreskrives en lett gymnastikk.

  Turgåing øker gradvis, etter en uke passerer pasienten ca 100 meter. Personens tilstand er nødvendigvis merket: hjertefrekvensen og blodtrykket måles i ro, under trening og etter hvile. Motoraktivitet bør skifte med hvileperioder.

  Moderat å gå på trappene er nyttig. Etter denne type fysisk utdanning gjennomfører de funksjonelle tester, overvåker pasientens velvære.

  Terapi er ledsaget av laboratorietester:

  • vanlige elektrokardiogrammer;
  • daglige målinger av blodtrykk og hjertefrekvens;
  • kontrollkomponenter i blodstrålesystemet, blødningstid og koagulasjon;
  • en generell blodprøve;
  • generell analyse av urin.

  Den andre fasen

  Pasienten utfører selvsagt et kompleks av fysioterapiøvelser.

  Til prosedyrene legges terapeutisk massasje, laserterapi, magnetoterapi, virkningen av terapeutiske elektriske strømninger i hjerteområdet og postoperative arr; elektroforese.

  Obligatorisk kontroll over pasientens tilstand, utførelse av tester, kliniske tester, påføring av bandasje - som i første periode etter hjertekirurgi.

  Den tredje fasen

  Den tredje fasen av rehabilitering starter fra 21-24 dager etter operasjonen.

  Pasienten overføres til simulatorer for å utføre kardio treningsøkter. Den fysiske belastningen øker gradvis. Valget av treningsregimet og intensitetsøkningen avhenger av personens kondisjon, på hvordan gjenopprettingen utføres, på tilstanden til postoperative arr.

  Anbefalt å gå i frisk luft, positive følelser (kommunikasjon med slektninger, dyr).

  Terapeutisk massasje fortsetter, laserterapi, elektroterapi, elektroforese av medisiner brukes.

  Kurset varer 15-20 dager.

  Rehabilitering på treningscyklar etter en bypassoperasjon

  Fjerde etappe

  Det fjerde stadiet av rehabilitering finner sted 1-2 måneder etter operasjonen.

  Det anbefales å utføre dette stadiet av utvinning i sanatorier, kursteder og andre feriested og forebyggende institusjoner. Sanatoriumbehandling er rettet mot tidlig gjenoppretting av pasienter, behandling av samtidige sykdommer, forbedring av livskvaliteten. Å gå i friluft bidrar spesielt valgt diett til forbedring av tilstanden, bidrar til å gå tilbake til det gamle aktive livet raskere.

  Fortsatt terapeutisk fysisk trening og kardiotrening på spesialvalgte simulatorer, individuelle sett med øvelser er utviklet for pasienter, slik at konvalescenter kan gjøre dem hjemme.

  Spesialister av medisinske institusjoner utføres konstant overvåking av fremdriften av gjenopprettings tiltak for forhindring av komplikasjoner ved aterosklerose, restaurering av den funksjonelle aktiviteten i hjertet og de kompenserende mekanismer, konsolidering av resultatene av behandling, fremstilling av pasienter for liv og gamle liv (psykologiske, sosiale og yrkes rehabilitering).

  Det er viktig å overholde kostholdet: fra kostholdet til personer som gjennomgikk CABG-kirurgi, utelukkende matvarer som er rike på nitrogen; kjøtt, fjærfe og fisk blir dampet, og begrenser bruken av enkle karbohydrater (mel og konditori, sukker, honning). Det anbefales å spise mer frisk frukt og grønnsaker, spesielt de som inneholder kalium. Egg, melk og surmjölkprodukter er nyttige. Og det er spesielt viktig å utelukke matvarer som er rike på kolesterol.

  Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon er en lang og tidkrevende prosess, men gradvis implementering av anbefalinger og kompetent hjelp fra spesialister returnerer nesten alle pasienter etter CABG til aktivt liv.

  Hva de sier om gjenopprettingsperioden etter hjerteoperasjonsspesialister:

  Prinsipper for diett og fysisk rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon

  Hjertesykdom, spesielt hjerteinfarkt forårsaket av hjertesykdom, står for en stor del av dødsfall over hele verden. For å behandle og forebygge tilstopping av blodkar med kolesteriske plakk, benyttes aortokoronary shunting.

  Gjenoppretting etter hjertekirurgisk kirurgi innebærer en rekke signifikante endringer i livsstil. Hovednøkkelen til vellykket rehabilitering er kosttilskudd og kompetent trening i fysioterapi.

  Siden øyeblikket av å utføre aortokoronary shunting (CABG) på hjertet, er pasienten under oppsyn av leger i intensiv omsorg eller i intensiv omsorg. For noen tid vil noen bedøvelser fortsatt påvirke ham, fordi han er koblet til et kunstig åndedrettsapparat.

  For å sikre sikkerhet under hvile, for å ikke trekke ut kateter eller avløp ved et uhell, er pasienten festet i en bestemt stilling. De første dagene etter operasjonen for tilstanden av kardial aktivitet, følger legene EKG-indikasjonene.

  Under pasientens rehabiliteringsperiode gjennomgår pasienten følgende prosedyrer:

  • blodprøve;
  • Røntgenundersøkelse;
  • EKG.

  På den første dagen begynner pasienten å puste på egenhånd, fjern åndedrettsrøret, og magerøret og dreneringen er igjen.

  I de første dagene etter operasjonen er det viktig at pasienten er varm. Det er pakket inn i tepper for å hindre blodsirkulasjon stagnasjon i underdelene.

  I de første dagene av pasienten blir hvile og fravær av fysisk anstrengelse lagt. I denne perioden utpeker legen ham sterke smertestillende midler og antibiotika. Innen få dager kan pasienten ha en litt forhøyet kroppstemperatur. Dette er en normal reaksjon av kroppen til utvinning etter operasjon. Sannsynligvis en sterk svette.

  Pasienten trenger mye omsorg i de tidlige dager. Nivået på belastninger har en individuell karakter.

  Fysisk aktivitet øker gradvis: i begynnelsen ligger pasienten bare og sitter, da får han gå rundt om menigheten. Bare ved uttømming er det tillatt med lange turer langs korridoren.

  På sykehuset er pasienten under oppsyn av leger, og de krever streng overholdelse av visse retningslinjer og regler. Hjemme er det en liste over regler etter utslipp fra sykehuset:

  1. 1. Etter operasjon og utslipp, anbefaler leger en spesialisert gjenoppretting i et sanatorium for pasienter etter CABG. Hvis de første dagene etter at sykehuset passerer hjemme, må pasienten doble oppmerksomheten til hans tilstand.
  2. 2. Pasienten er foreskrevet diett ernæring, anbefales for sykdommer i hjertet og blodårene. Kostholdet består i å begrense de daglige kaloriene og er rettet mot å senke nivået av kolesterol i blodet.
  3. 3. I løpet av gjenopprettingsperioden spiller legemidler som legen har foreskrevet en viktig rolle. Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig adopsjon av hver av tablettene.
  4. 4. Fullstendig avvisning av dårlige vaner.
  5. 5. Vi må overvåke vår helse daglig. Det er viktig å telle pulsen og måle blodtrykket. Legene anbefaler også at du holder en journal over vitnesbyrd og tar dem med deg når du besøker en kardiolog.
  6. 6. Etter operasjonen til såret er fullstendig helbredet i thoraxområdet, må pasienten besøke klinikken for å inspisere sømene og forandre dressingen. Etter CABG kan hevelse i nedre ekstremiteter skyldes nedsatt blodsirkulasjon. Derfor anbefales det å bære elastiske strømper opp til 6-8 uker.
  7. 7. I de tidlige dagene av hjemgjenopprettingen må du sørge for en behagelig temperatur. På sommeren og vinteren anbefales det å unngå lange turer på gaten, fra svømmebassenger og bad bør også kastes.

  På tidspunktet for rehabilitering etter aortokoronary shunting hjemme, er det risiko for følgende komplikasjoner:

  • hjerterytmeforstyrrelse;
  • blødning;
  • hjerteinfarkt;
  • slag;
  • trombose;
  • infeksjon av såret;
  • nyresvikt
  • kroniske smerter i operasjonsområdet.

  Graden av risiko for komplikasjoner avhenger av kompleksiteten til de samtidige sykdommene og alvorlighetsgraden av pasientens tilstand før operasjonen. Risikoen øker med akutte tilfeller av aortokoronary shunting uten tilstrekkelig undersøkelse og forberedelse av pasienten. Derfor, etter å ha utført operasjonen, bør pasienten observeres kvartalsvis av en kardiolog a.

  Utførelse av aortokoronær bypassoperasjon blir nødvendig for å forhindre myokardinfarkt, mulig på grunn av kolesterolplakk i karene. Etter å ha utført en kirurgisk prosedyre og fjerning av trombus i karet, kan prosessen med innsnevring av blodkar med kolesterolplakk fortsette.

  Regissert for å bekjempe denne narkotikabehandlingen gir ikke alltid resultater, fordi pasienten er foreskrevet en streng diett. Overholdelse av kosthold er en viktig del av rehabilitering. Med riktig ernæring reduseres risikoen for gjentatte operasjoner kraftig.

  Leger skiller flere næringsfaktorer for utviklingen av aterosklerose og koronar hjertesykdom:

  • høyt kaloriinntak, økende mengde fedme;
  • mangel på diett av flerumettede fettsyrer, nødvendig for normalisering av kolesterol metabolisme og reduksjon av dets avsetning i blodkar;
  • høyt fettinnhold i dietten, spesielt metning av fettsyrer;
  • overdreven konsum av mat rik på kolesterol;
  • høyt innhold av salt i maten, noe som reduserer aktiviteten av fettmetabolismen (reduser til 5 mg / dag);
  • lavt fiberinnhold;
  • overdreven forbruk av animalske proteiner som bryter mot vaskulær permeabilitet, blodpropp og fettmetabolismen;
  • lavt innhold av magnesium, kalium, sink, jod og vitaminer A, C, B6, PP, noe som fører til en nedgang i nedbrytningen av kolesterol;
  • feilaktig formulert kosthold.

  Det generelle prinsippet om diett ernæring etter CABG er å redusere kaloriinnholdet i et daglig diett til 2400-2600 kcal. anbefales:

  • proteiner - 70-90 gram;
  • fett - 80 gram;
  • karbohydrater - 300-350 gram.

  Proteininntaket beregnes ut fra kroppsvekten til personen: 1,0-1,2 gram pr. Kg vekt. Og proteiner må komme fra sjømat, meieriprodukter, fisk og fettfattig kjøtt.

  Nyttige "hvite" varianter av fisk som inneholder fettsyrer som forbedrer utvekslingen av kolesterol. Disse inkluderer:

  Det anbefales å spise 5-6 ganger om dagen. Retter skal ikke være varme eller kalde. Minste salt og unprivileged deler. Volumet av væske anbefales å opprettholdes ved 1200-1500 milliliter per dag.

  På anbefaling av leger i menyen er det nødvendig å inkludere:

  • Supper på vegetabilsk kjøttkraft med godt tilberedt frokostblandinger;
  • andre retter fra fettfattige varianter av rødt kjøtt og fjærfe kjøtt;
  • sjømat (havkål, blekksprut, blåskjell, reker);
  • meieriprodukter (gjærmet melk, skummet yoghurt) og fettete oster;
  • bakervarer av fullkornsmel
  • hele korn;
  • grønnsaker og frukt;
  • fersk juice fra bær;
  • mandler, valnøtter.

  Kyllingegg kan forbrukes ikke mer enn 3-4 stykker per uke.

  Fra dietten bør slettes:

  • fett kjøtt;
  • pølse produkter;
  • bacon, lard;
  • patéer;
  • biprodukter (hjerte, hjerner, lever);
  • kjøttpålegg på kjøtt, fisk og sopp;
  • stekt mat;
  • majones, saus;
  • meieriprodukter med høyt fettinnhold;
  • Fisk egg og fett fisk;
  • hvitt brød, konditori, rik mat;
  • kullsyreholdige drikker;
  • sukker, honning, søtsaker;
  • saltet, røkt produkter;
  • koffein (sjokolade, kaffe) og sterk te;
  • alkohol.

  Etter å ha utført operasjonen i rehabiliteringsperioden, kan du ikke helt utelukke fysisk aktivitet og bytte til et sparsomt regime. En slik tilnærming vil ikke være riktig. Fordi, sammen med kosttilskudd, en viktig rolle er spilt av en gradvis økning i fysisk aktivitet.

  Planlegging av fremtidige belastninger er som regel pålagt legen til fysioterapi og kardiolog. Implementering og overholdelse av denne planen - på pasientens skuldre. Han må selvstendig analysere sin nåværende tilstand og tilstand av helse.

  Uavhengig, uten konsultasjon med en lege, kan fysioterapi bare utføres av pasienter med myokardisk iskemi, som går uten smerte, og pasienter som ikke føler anginaangrep.

  Rehabilitering etter en bypassoperasjon på hjertet i et sanatorium er svært viktig, hvor spesialisten velger en individuell ansettelsesordning. Alle fysiske øvelser utføres under tilsyn av leger og det optimale programmet, noe som gir kort tid for å utvide pasientens fysiske evner.

  Som rehabiliteringsøvelser er:

  • sysselsetting på kardiovaskulært utstyr
  • Dosed walking;
  • sykling;
  • går trappene.

  Ved fysisk terapi etter en sanatoriumbehandling må pasienten selvstendig kontrollere puls og trykk. Basert på ytelsen til kardiovaskulærsystemet, øker intensiteten av lasten.

  Terapeutisk trening etter bypassoperasjonen er viktig fordi den forlenger varigheten av det kirurgiske inngrep. Fysisk belastning hjelper pasienten til å takle negative følelser, øke selvtillit, tro på juridisk kapasitet og unngå stressende situasjoner.

  Kraftsporter og trening er kategorisk kontraindisert. Disse inkluderer:

  • fotball;
  • basketball;
  • boksing;
  • sysselsetting med barer og andre.

  Noen få måneder etter rehabilitering, bør pasienten bli fysisk mer aktiv. Nivået på fysisk aktivitet bør omfatte:

  • jogging;
  • beveger seg på trappene;
  • bading,
  • ski, etc.

  Les Mer Om Fartøyene