Årsaker, symptomer og behandling av hjertets revmatisme

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er revmatisme i hjertet, hvorfor det utvikler seg. Hvilke komplikasjoner det er fulle av. Symptomer på sykdommen, metoder for diagnose, behandlingsmetoder.

Et annet navn på revmatisk hjertesykdom er reumatisk carditt. Det er en betennelse i hjertet av en autoimmun natur.

Revmatisk hjertesykdom er spesielt farlig ved at det fører til anskaffe hjerteventilfeil. Sistnevnte provoserer sirkulasjonsforstyrrelser og hjertesvikt. I mangel av behandling utvikler de seg og kan føre til døden.

Akutt reumatisk hjertesykdom er en av komplikasjonene av angina og skarlagensfeber hos barn, mindre ofte hos voksne.

Behandlingen av akutt revmatisk hjertesykdom kan ta fra 2 til 8 uker, hvoretter en fullstendig utvinning oppstår. Imidlertid, når den brått appell til legen kan passere sykdommen seg til en kronisk form, som ikke kan bli fullstendig utryddet, er det nødvendig fra tid til annen for å behandle forverringer. Hvis hjerterytmen forårsaket komplikasjoner, blir de behandlet ved hjelp av kirurgiske inngrep. Pasienter som har hatt revmatisk betennelse i hjertet, må overholdes i fremtiden ved en kardiolog, og holde en sunn livsstil, som i stress situasjoner for kroppen tilbakefall.

Overvåking og behandling av pasienter med reumatisme i hjertet involvert reumatolog og kardiolog.

Hvis du lider av revmatisme i andre organer (for eksempel ledd), og det påvirker ikke hjertet, for å forebygge, observere kardiologen og gjennomgå korrekt og rettidig behandling med reumatolog. Siden i løpet av den neste eksacerbasjonen av revmatisme er nederlaget for nye organer (inkludert hjertet) mulig.

Årsaker til patologi

Hjertet blir betent på grunn av angrepet av vevet av immunceller.

Forskere har funnet ut at risikoen for revmatisme øker når:

 • Genetisk predisposisjon.
 • Infeksjon av visse mikroorganismer: hemolytiske streptokokker gruppe A (det forårsakende middel for skarlagensfeber og sår hals), herpesvirus, hepatitt B, T-lymfotropt virus, cytomegalovirus, meslingvirus, kusma ( "pigger").
 • Kroniske sykdommer i nasopharynx: faryngitt, tonsillitt.
Risikoen for revmatisme øker med kronisk faryngitt. Klikk på bildet for å forstørre

Disse samme årsakene kan føre til revmatisk skade på andre organer (ledd, blodårer, lunger, hud, nervesystem).

Hvis du er i faresonen (for eksempel din nærmeste familie led av revmatisme), kan sykdommen oppstå etter en stressende situasjon for kroppen: sterk kjøling, solenergi eller heteslag, intens følelsesmessig opplevelse, giftige stoffer brå hormonsvikt.

Sykdommen rammer mennesker i alle aldre. Oftere - barn fra 5 til 15 år og voksne over 50 år. Hos barn, revmatisk hjertesykdom forekommer vanligvis i akutt form som en komplikasjon av skarlagensfeber eller en sår hals, særlig ved for tidlig eller ufullstendig behandling. Hos voksne kan reumatisk hjertesykdom forekomme i kronisk form. "Trigger" til begynnelsen av utviklingen av revmatisk feber er vanligvis aldersrelaterte forandringer i kroppen, inkludert hormonelle lidelser, og kroniske infeksjoner.

Revmatisk karditt begynner å manifestere etter 7-21 dager etter streptokokkinfeksjon (angina eller skarlagensfeber). Derfor, selv etter utvinning, er det ønskelig for noen gang å se en lege (fastlege eller barnelege), samt gjennomgå en forebyggende undersøkelse av kardiolog.

Manifestasjoner av revmatisk hjertesykdom

Reumatisme i hjertet manifesteres av vanlige og kardiale tegn.

Klinikk, diagnose og behandling av revmatisk hjertesykdom

Revmatisk hjertesykdom er en kjøpt patologi. Vanligvis er det klassifisert som en vaskulær sykdom, hvor skaden er rettet mot hjertet vev, forårsaker feil. Samtidig påvirkes leddene og nervefibrene i kroppen.

Inflammatorisk reaksjon utløses hovedsakelig av hemolytisk gruppe A streptokokker, som forårsaker sykdommer i øvre luftveiene (angina). Dødelighet og hemodynamiske sykdommer oppstår på grunn av nederlaget til det ventvale hjertet. Ofte forårsaker kroniske reumatiske prosesser megralskalens skade, mindre ofte - til aortaklappen.

Mitralventilforstyrrelser

Akutt revmatisk feber fører til utvikling av mitral stenose 3 år etter utviklingen av sykdommen. Det er blitt fastslått at hver fjerde pasient med revmatisk hjertesykdom har en isolert stenose i mitralventilen. I 40% av tilfellene utvikles en kombinert ventillesjon. Ifølge statistikk er mitral stenose vanligere hos kvinner.

Betennelse fører til skade på kanten av ventilklaffene. Etter en akutt periode er det en fortykkelse og fibrose av kantene på ventilene. Når det er involvert i den inflammatoriske prosessen med senetråder og muskler, oppstår deres forkortelse og arrdannelse. Som et resultat fører fibrose og forkalkning til en endring i ventilens struktur, som blir stiv og immobil.

Revmatisk skade fører til en reduksjon i ventilåpningen i halvparten. Nå, for å presse blod gjennom den smale åpningen fra venstre atrium til venstre ventrikel, er et høyere trykk nødvendig. Økt trykk i venstre atrium fører til "kile" i lungekapillærene. Klinisk manifesteres denne prosessen av kortpustethet under trening.

Pasienter med denne patologien er svært dårlig tolerert av økningen i hjertefrekvensen. Funksjonell insuffisiens av mitralventilen kan forårsake fibrillasjon og lungeødem. Denne utviklingen kan forekomme hos pasienter som aldri har merket symptomer på sykdommen.

Kliniske egenskaper

Revmatisk hjertesykdom med mitralventilskade manifesterer seg hos pasienter med symptomer:

 • kortpustethet;
 • hoste og hvesning under et angrep.

I begynnelsen av sykdommen kan pasienten ikke være oppmerksom på symptomene, siden de ikke har uttalt manifestasjon. Bare under treningen blir patologiske prosesser forverret. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, er pasienten ikke i stand til å puste seg normalt i den bakre posisjonen (ortopedi). Bare ved å ta en tvunget sitteposisjon, puster pasienten. I noen tilfeller, om natten er det alvorlig kortpustethet med kvelningsangrep, noe som tvinger pasienten til å være i sitteposisjon.

Pasienter kan tåle moderat belastning. Imidlertid har de risiko for å utvikle lungeødem, som kan provoseres:

 • lungebetennelse;
 • stress,
 • graviditet;
 • samleie
 • atrieflimmer.

Ved hosting kan hemoptyse forekomme. Årsakene til komplikasjoner er knyttet til brudd i bronkialårene. Slike store blødninger gir sjelden en trussel mot livet. Under dyspné kan blodfarget sputum oppstå. Med en lang sykdomssykdom, kan det oppstå et lungeinfarkt mot en bakgrunn av hjertesvikt.

Tromboembolisme er en trussel mot livet. Under atrieflimmer kan en avbrutt trombus komme inn i nyrene, hjertets arterier, aorta-bifurkasjonsområdet eller hjernen med blodstrøm.

Symptomer inkluderer:

 • smerte i brystet;
 • heshet av stemmen (med komprimering av larynxnerven);
 • ascites;
 • forstørrelse av leveren;
 • hevelse.

diagnostikk

For å diagnostisere, gjennomføres en rekke undersøkelser. Legen undersøker puls, trykk, forhører pasienten. I tilfelle når pulmonal hypertensjon ikke har utviklet seg, er puls og trykk normalt. Med alvorlig lungehypertensjon, er det en endring i rytmen i hjertet. Under auskultasjon oppdages hjerterytme, alvorlighetsgraden av stenose vurderes.

Instrumentlige undersøkelsesmetoder inkluderer:

 1. EKG.
 2. Radiografi av brystet.
 3. Ekkokardiografi.
 4. Doppler.
 5. Hjertekateterisering.
 6. Koronar angiografi.

EKG refererer til de minst følsomme metodene for forskning, som gjør det mulig å identifisere symptomene bare i nærvær av alvorlig grad av stenose. Radiografi lar deg vurdere omfanget av venstre atriell utvidelse. Bekrefter diagnosen ekkokardiografi. Metoden gjør det mulig å evaluere fortykkingen, graden av forkalkning og mobiliteten av ventilflikene.

Dopplerografi avslører alvorlighetsgraden av stenose og graden av blodstrøm. Hvis en pasient er planlagt å gjennomgå kirurgi for ventilutskifting, omfatter undersøkelsen hjertekateterisering.

behandling

Kronisk revmatisk hjertepatologi behandles konservativt og operativt. Konservativ behandling inkluderer:

 • Endre livsstilen.
 • Forebygging av gjentakelse av revmatisk feber.
 • Antibiotisk terapi av endokarditt (hvis noen).
 • Utnevnelse av antikoagulantia (Warfarin).
 • Diuretika (Furosemid, Lasix, etc.).
 • Nitrater (når det er kronisk ventilfeil).
 • Betablokkere.

Valget av operasjon avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. For å lette tilstanden utfør:

 • lukket eller åpen mitral commissurotomi (separasjon av ventiler, rensing under kirurgi fra forkalkninger og blodpropper);
 • protetikk av mitralventilen;
 • perkutan ballongvalvuloplasti.

Ballongplastikk brukes til pasienter med ventilklapper som er fleksible og mobile. Kateteret settes inn gjennom lårbenen i det interatriale septumet. Installer ballongen på stedet for stenose i åpningen og blås opp. Takket være denne prosedyren, er det en reduksjon i stenose. Operasjonen tillater forsinkelse av protesen på ventilen. Risikoen for plastikkirurgi i ballong er minimal, noe som gjør det mulig for kvinner som venter på et barn.

Hvis pasienten har en alvorlig grad av forkalkning, markerte endringer i ventilen, er operasjonen av valvprotesen indikert. Det bør huskes at reumatiske prosesser i hjertet vil før eller senere føre til alvorlige konsekvenser. Legemidler bare midlertidig bringer lindring. Etter ventilutskifting er behandling med antikoagulantia (Warfarin) under kontroll av blodproppene viktig. Med utilstrekkelig behandling etter proteser, er det risiko for tromboembolisme.

Den eksakte tiden for utvikling av stenose leger kan ikke forutsi. Med vellykket forebygging av revmatiske feber og commissurotomi kan pasienter leve lenge uten symptomer på stenose av ventilen.

Revmatisk aortaklaffskade

I sjeldne tilfeller kan reumatisk hjertesykdom føre til aortastensose. Sjelden er slik patologi isolert. I de fleste tilfeller oppdages en kombinert lesjon av ventiler. Skader på ventiler fører til forekomst av fibrose, stivhet og alvorlig stenose.

Når angrep av revmatisme utvikler valvulitt (betennelse i ventiler). Dette fører til liming av kanter av ventilfliker, arrdannelse, fortykkelse og forkorting av klaffene. Som et resultat blir den normale tricuspidventilen slått sammen, med et lite hull.

Pasienter i forbindelse med kroniske prosesser tilpasser seg patologiske endringer. Hyperkrofi av myokardiet støtter hjerteutgang i lang tid uten at symptomene og dilatasjonen av ventilen oppstår. Sykdommen er preget av en langvarig asymptomatisk periode. Pasienten kan klage angina angrep etter trening.

Revmatisk betennelse i ventilen kan føre til sagging av ventiler. Som et resultat av prolapse blir blod fra aorta kastet inn i venstre ventrikel. Pasienten utvikler hjertesvikt. Fullstendig uttømming av hjertet skjer 15 år etter utviklingen av sykdommen.

Utviklingen av patologi fører til kortpustethet, svimmelhet, kvelning i utsatt (orthopnea). Under undersøkelsen avslører legen puls av liten fylling, brudd på hjertelyder, grov systolisk støy av utkastning i aorta. I tillegg utpeker legen EchoCG.

 • forebygging av infeksiv endokarditt;
 • forebygging av revmatiske angrep
 • livsstilsendring;
 • korreksjon av fysisk aktivitet.

For å stoppe anginaangrep, foreskrives pasienter nitrater av langvarig virkning. Behandlingen inkluderer utnevnelse av hjerteglykosider og diuretika. Forløpet av sykdommen forverrer prognosen, slik at pasienter i det sentrale stadium av valvulær stenose er vist å erstatte ventilen, da behandling med medisiner ikke gir en forbedring.

forebygging

Kronisk revmatisk patologi hindret rettidig behandling av laryngitt, faryngitt forårsaket av hemolytisk streptokokker A. Sykdommer som behandles med antibiotika penicillin eller Erytromycin hvis du er allergisk mot penicillin.

Sekundær forebygging består i å forebygge revmatiske anfall og feber. Pasienter er foreskrevet antibiotika på individuell basis. Med tegn på karditt, fortsetter pasientene å motta kursbehandling med antibiotika i ti år etter revmatisk angrep. Det bør bemerkes at forsømmelse av primær forebygging fører til risiko for virale defekter etter revmatisme. Konservativ behandling av feil bidrar til å bremse utviklingen av patologi og forbedrer pasientens overlevelse.

Reumatisme i hjertet

Reumatisme i hjertet - er et systemisk inflammatorisk sykdom i bindevevet skadelig natur med en overvekt av hjertesykdom, Etiopatogenetichesky forbundet med hemolytiske streptokokker gruppe. For det meste feiret stukket heterogen myokardial og endocardiale over natten, men av og til hjerte revmatisme, dekker enhver spesifikk separat seksjon: en pose med hjerte, muskel, Veggkonstruksjonen av kamrene og ventiler (revmatisk hjerteventil).

Oftest hjertet revmatisme diagnostisert hos yngre alderskategorier, nemlig revmatisk hjertesykdom hos barn i alderen 6-14 år, og sykdommen rammer ofte den kvinnelige befolkningen (70% mer sannsynlig enn menn). Fremveksten av primær sykdom hos voksne er et sjeldent fenomen.

Et viktig trekk ved sykdommen er den vanlige tilbakevendende øvre luftveisinfeksjon (betennelse i mandlene, faryngitt, sinusitt). Spesielt når akutt proyavimoy streptokokkinfeksjon når legemet trenge streptokokk midler, og immunsystemet genererer store mengder av antistoffer for å undertrykke utenlandsk agent, oppstår således tap like med hensyn til strukturelle ramme musklene i hjertet, som fører til patologisk prosess - reumatisk hjerte (særlig tropny til utviklingen av patologien til hjerteventilene). Også, ikke glem om arve skjerpende faktorer - tilstedeværelsen av en nær slektning med en historie med hjerte perebolevaniem revmatisme og er også tilgjengelig mulighet for medfødt hjerte revmatisme.

Bare 7% av verdens befolkning utsatt for hjertesykdom, revmatisme etter perebolevaniya infeksjonssykdommer, som for reproduksjon av Streptococcus må visse forutsetninger hos immunoundertrykte eller kompromittert autoimmun status. Selv om det er en dynamikk for å redusere forekomsten av denne patologien.

Avhengig av varianten av infeksjon i hjertemembranen, utmerker seg flere typer reumatisme i hjertet:

- myokarditt (skade på muskellaget i hjertemembranen);

- perikarditt (skade på den eksterne vevsmembranen);

- endokarditt (skade på den indre hjertemembranen);

- Pankarditt (skade er dekket samtidig alle tre skall).

Skjemaer systematisere:

- Akutt form: Høy aktivitet av den etiopatologiske prosessen, plutselig debut av sykdommen, symptomatologi er uttalt, innen to eller tre måneder er det en aktiv utvikling av hjerterytme og rask fading. En veldig rask start av terapeutisk handling og utnevnelse av tilstrekkelig og styrket behandling er nødvendig. Det er viktig å merke seg at hos barn er kurset skarpere og tyngre enn hos eldre voksne. Barns akutte faseform kan vare opptil et år.

- Subakut form: moderat aktiv reumatikk kan oppstå etter seks måneder fra debut av utviklingen av den patologiske prosessen i kroppen. Symptomokompleks er ikke klart manifestert, noe som kompliserer den diagnostiske oppgaven og reduserer terapeutisk effekt.

- Kontinuerlig tilbakevendende formen: oppstår når revmatisme valvulær sykdom, for fra 6 måneders periode for bølgeformet, kan være funksjoner både lyse proyavimye og til stede i en latent form. For barnas årsklasse, er dette alternativet svært ugunstig når det gjelder å forutsi fremtiden, fordi det ofte fører til dannelsen av klaffesykdom med remisjoner mnogopovtornymi organer påvirkes med symptomer på rask patologisk progresjon.

- Langvarig form: De første manifestasjonene av sykdommen observeres kun etter et år, med gradvis monotont utvikling, kronisk symptomer. Ofte er det bare ett organsyndrom som ses i manifestasjonen.

- Latent skjema: usynlig i det hele tatt i 97% av pasientene, selv når tungt forfulgt ved å diagnostisere det ikke kan oppdages, diagnostisert bare etter allerede dannet en hjertefeil.

I henhold til faser av aktivitet av prosessen, er hjertets revmatisme delt:

- Den første graden med minimal manifestasjon av aktivitet - alle symptomer er dårlig uttrykt, det er ingen skift på laboratorieprisene i det hele tatt.

- Den andre graden med moderat progresjon, symptomkomplekset er litt uttrykt, minimal endring i laboratorieparametere.

- Tredje gradsskala manifestasjoner med feber, purulent foci av lesjoner, det er klare forandringer roentgenologisk, elektrokardiografisk og fonokardiografisk laboratorium.

• Inaktiv fase med hemodynamiske forstyrrelser bare ved høy fysisk belastning og fullstendig mangel på laboratorieendringer. Helsehelsen er ikke endret hos pasienter.

Reumatisme i hjertet: årsaker

Start av midlet av revmatisme av hjertet er β-streptokokker, og i fremtiden under påvirkning av autoimmune prosesser, og er en utvikling av sykdommen. Etter perebolevaniya en kjedereaksjon: Streptococcus blir antigen på hvilke det er avsatt forbinde mukopolysakkarider, og immun antistoffer bekjempelse av infeksjonsmidlet ødelegges, og det etiopathogenic midlet og egen sunne celleelementer som har tilsvarende kjemiske strukturer (kardiale konnektive og muskelstrukturer inneholde molekylforbindelsen identisk streptokokker), nedbrytning av å øke graden av skade, danner en ond sirkel. Alt dette fører til at hjertet ventiler tykkere og "holde seg sammen".

I tillegg til tilstedeværelsen av visse leukocytt alloantigener som sendes av den genetiske koden av deres foreldre, og dannelsen av kryssreagerende immunoglobuliner trofisk Streptococcus, men som kan komme i forbindelse med antigener HLA-systemer - molekyl mimikering fenomen (vesentlig i utviklingen av autoimmune prosesser). Denne varianten kalles medfødt revmatisme i hjertet.

Utløsende årsaker til revmatisk hjertesykdom er:

- beta-streptokokker og smittsomme forandringer forårsaket av det;

- reduksjon av kroppens forsvar

- arvelige genetiske mekanismer, nettopp på grunn av denne hvis det er tilstedeværelsen av slektninger perebolevaniya revmatisme av hjertet, så hver sjette måned må undersøkes: ultralyd, røntgen-undersøkelse, EKG, prøvetaking, for å eliminere utviklingen av mekanismen;

- barn skolebarn og kvinnekjønn;

- virale og bakterielle utløsende midler, spesielt når de er feil behandlet eller selvmedisinerte;

- antisosiale og usanitære livsbetingelser

- en stillesittende livsstil

- dårlige vaner og unormal, ubalansert ernæring;

- brystkreft

syfilitiske manifestasjoner i kroppen

- Skleroterapi av det vaskulære systemet;

- Allergiske manifestasjoner på ytre stimuli

- B-markør D8 / 17 celler.

Reumatisme i hjertet: symptomer

Det er følgende symptomkompleks karakteristisk for denne sykdommen:

- Hypertermisk kroppsreaksjon opp til 38,0-40,1 ​​° C, temperatur av bølgelignende karakter uten kulderystelser;

- smerte ubehag i området av kardial projeksjon, ubetydelig intensitet;

- Lyn raskt utviklende dyspné, selv med ubetydelige belastninger;

- Fenomen av uregelmessigheter i hjertefrekvensen - arytmisk og takykardisk;

- Auscultatory hørbare lyder i projeksjonssonen av hjertepunktet

- Blåsing av nesen, samt blå av nasolabialt trekant (folder over leppen);

- En spiseforstyrrelse

- Hevelse og puffiness, smertefulle fenomener er iboende i leddene i store og mellomstore, men med hjerterytme er denne funksjonen svært raskt nivellert, selv uten den aktuelle spesifikke behandlingen.

- Ved akutt fase manifestasjon kan forekomsten av et nevrologisk symptomkompleks forekomme: koordinative forstyrrelser; hypotoni; følelsesmessig labilitet, ufrivillig teak sammentrekninger av ansiktsmuskulatur, nakke, ben og armer og torso generelt;

- Reumatisme i hjertet hos barn kjennetegnes av ultrafast tretthet selv når man minimerer fysisk anstrengelse;

- Overdreven svette, svimmelhet og migrene smerter, neseblødning.

I henhold til sykdomsformene, varierer symptomkomplekset også:

- Myokarditt: uten lyse symptomer, er det lett smerteopplevelser eller ubehagelige, ubehagelige følelser av kardial natur, med trening - liten dyspné og takykardi. Med tilbakevendende myokarditt: uttalte smerter av kardial natur, perceptible av pasientens ekstrasystoler, arytmier.

- Endokarditt: parietal, akkordal, ventil. Den mest kompliserte er ventilvalvitt.

- Perikarditt: oppstår sammen med feber, det er klinisk svakt utviklet, derfor diagnostiserer vi sjelden det i en tidlig alder, men dette er ganske ofte et fenomen i medisinsk praksis.

Hjertesystemet i hjertet: diagnostikk

For å avgjøre og gjøre en nøyaktig diagnose av hjerterytme, brukes følgende diagnostiske tiltak:

- Medisinsk historie med særlig vekt på temaet definisjonen av smittsomme sykdommer har nylig skrevet til fiksering av klager, selv litt likner revmatiske symptomer og utelukkelse av sykdom "medfødt hjerte revmatisme" ved undersøkelsen for tilstedeværelsen av tilfellene i den nærmeste familien.

- En spesielt utført undersøkelse av spesialiserte smale spesialister for påvisning av symptomer på den iboende sykdommen i hjerterytmen. Lytte på kroppslyd hører en myk støy i projeksjonsområdet på toppen av hjerte og ved punktet for projeksjon av aorta, hjertebank, arytmi fenomener er mulig for å prøve sjeldne sterke slag.

- Elektrokardiogram er en av de viktigste metoder for bestemmelse av hjerte revmatisme, derpå identifisere forlenget intervall P-Q, noe som indikerer utviklingen av revmatisk hjertefeil og graden av såret kardiale strukturer - skjell.

- Ultralyd undersøkelse for å fastslå tilstedeværelsen av en allerede utviklet defekt.

- Et fonokardiogram som registrerer tidlige svake lyder som er dårlig hørbar under auskultatorisk undersøkelse av en lege.

- Analyse av forekomsten av streptokokker bakterier i kroppen.

- blodprøver: å forbedre hastigheten senkning per time av tid, høye nivåer av hvite blodceller, er nivået av proteinfraksjonen veksten (særlig C-reaktivt - markeringshjertet revmatisme) og økningen i kapasiteten av sialinsyre bestemmelse av nærværet i blodet antistreptolysin ( ASL-O) - immun antistoffer som er molekylært lik strep og avl, er de ødelegger sine egne friskt vev. Det er viktig å studere reumatoidfaktoren - en markør for utbruddet av revmatiske forandringer i menneskekroppen.

- Røntgenundersøkelse er ikke så informativ, men det utføres for å diagnostisere modifikasjoner som er karakteristiske for hjertets reelle sykdom. På røntgenbildet er utvidede hjerteskyggekontoer definert i alvorlige tilfeller av perikardskader.

Reumatisme i hjertet: behandling

Behandling av hjerterytme er vanligvis utført i tre faser:

• Første trinn er behandling i stasjonære vegger i en og en halv måned. Det er viktig å overholde strenge sengelager, bare med en gradvis økning i motoraktivitet, varigheten av dette regimet bestemmes individuelt avhengig av suksessen til narkotikabehandling og aktivitetsnivået til den patologiske inflammatoriske prosessen. I denne modusen bruker vi en dreneringsmassasje - for å forhindre lunger og forhindre utvikling av sykdommer i lungesystemet, er respiratorisk gymnastikk også viktig. Etter en måneds forløp, er det lov å bytte til et sparsomt regime: muligheten til å gå på toalettet alene, bruk spisesalen og utvide komplekset av aktive terapeutiske fysiske øvelser.

Behandlingen er mest effektiv når den er kompleks - fra medisiner som brukes: antibiotika - penicilliner. NSAID er pyrazolon (Voltaren, Indomethacin, Butadion) og kinolin (Plakvenil). Antihistamin, immunosuppressiv, om nødvendig - hjerte medisiner, diuretika.

• Den andre fasen er en sanatoriumbehandling i en spesialinstitusjon, som ligger i samme klimasone med personens bostedssted. Denne scenen kan klassifiseres som "etterpleie". Gjeldende gymnastikk, belufting, medisinsk og diett ernæring, vitaminterapi.

• Den tredje etappen - pasientens pasientundersøkelse, pasientene blir observert hos kardiolog-reumatologen, den utføres for å forebygge nye symptomer og forebygging av relapses hele året. Profylaktisk antibiotikabehandling med langtidsvirkende legemidler (ofte bicillin-5) i vårhøstperioden, sanering av kronisk infeksjonsfokus. Fytoterapi påvirker også den endelige utvinningen positivt, folkemetoder er også anvendelige etter forutgående konsultasjon med legen.

Forebygging av hjerterytme

Forebyggende tiltak omfatter regelmessig lufting av boligen til enhver tid-season, hyppige turer i frisk luft, full sunn mat, tempe prosedyrer, rettidig lindring av foci av infeksjon (spesielt nasal), regelmessige besøk av kardiolog, revmatolog, en grundig introspeksjon når familiehistorie, familiehistorie på reumatisme i hjertet.

Kronisk revmatisk hjertesykdom
(revmatisk hjertesykdom, kronisk reumatisk carditt)

Kardiovaskulære sykdommer

Generell beskrivelse

Kronisk, reumatisk hjertesykdom (HRBS) - en sykdom som kjennetegnes ved lesjoner av hjerteklaffer som postinflammatory kant fibrose ventilklaffer eller hjertesykdom (insuffisiens og / eller stenose), som dannes etter akutt revmatisk feber.

Symptomer på kronisk revmatisk hjertesykdom

Mitral insuffisiens (mitral ventil insuffisiens)


Pasienten klager ikke lenge på klager, og det kan oppdages ved en tilfeldig medisinsk undersøkelse. Med fremdriften av sykdommen vises:

 • kortpustethet under fysisk anstrengelse, og deretter i hvile, angrep av kvelning om natten;
 • cyanotisk rødme i kinnet;
 • akrozianoz;
 • hoste med litt sputum;
 • smerte i riktig hypokondrium på grunn av økt leverstørrelse;
 • hevelse i bena og føttene;
 • generell svakhet

Det viktigste auskultative tegn på mitral insuffisiens: systolisk mugg i regionen av hjertepunktet.

 • kortpustethet;
 • Angrep av kvelning om natten;
 • hoste med slem, noen ganger med en blanding av blod;
 • cyanotiske kinn rødme;
 • hjertebank;
 • hevelse;
 • smerte i brystet;
 • redusert kroppsvekt;
 • hos barn, et forsinkelse i vekst og fysisk utvikling;
 • generell svakhet, økt tretthet.

Auskultatoriske tegn: tonen i åpningen av mitralventilen, "rytmen til vaktelen", diastolisk støy i hjertet av hjertepunktet.

 • følelse av pulsasjon i regionen av halsens kar, i hjertet av hjertet;
 • hjertebank;
 • svimmelhet, besvimelse
 • smerte i hjertet av hjertet som oppstår med fysisk aktivitet;
 • kortpustethet;
 • hevelse i beina, stoppe;
 • generell svakhet, tretthet.

Auskultativt tegn: Proto-diastolisk murmur ved Botkin-punktet.

diagnostikk

 • EKG.
 • Ekkokardiografi.
 • Radiografi av brystet.
 • Kateterisering av hjertets hulrom.
 • Magnetic resonance imaging.

Behandling av kronisk revmatisk hjertesykdom

Med utviklingen av symptomer på hjerteinsuffis, utføres kirurgisk behandling - hjertesystemets proteser.

Viktige medisiner

Det er kontraindikasjoner. Det er nødvendig å konsultere en spesialist.

Hvordan manifesterer kronisk revmatisk hjertesykdom?

Hva er kronisk revmatisk hjertesykdom? Kan du helbrede fra det?

Disse problemene er av interesse for de som minst har opplevd kardiovaskulære patologier.

Det er viktig å identifisere naturen til denne sykdommen, for å forstå hvordan det manifesterer seg.

Hjertesykdommer er svært vanlige.

Hver av dem har en ledende posisjon på dødeligheten.

Statistikk over reumatiske sykdommer

I de senere år er reumatiske sykdommer (og andre hjertesykdommer) diagnostisert hos eldre og hos unge. Kroniske hjertesykdommer kan oppdages hos unge barn.

Trender for å senke aldersgrensen fører til at dødeligheten øker.

For å unngå HRDS er det nødvendig å lede en aktiv livsstil, spise riktig, ikke ta medisinering unødvendig.

Det skjer ofte at en person tar forholdsregler, og sykdommen fremdeles vises. Saken er at hjertesykdommer overføres hereditært eller oppstår på bakgrunn av andre patologier.

Symptomer på iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD) er en farlig lidelse. Det manifesterer seg som følger:

 1. Det er smerter bak brystbenet; som regel stikker de. Når angrepet utvikler seg, virker det til personen at den biter på brystbenet. Varighet av smerte - fra 2,5 til 16 minutter. Hvis kronisk iskemisk hjertesykdom forverres, manifesteres dette symptomet med forskjellig frekvens.
 2. Tegn på CHD er kortpustethet. Det er knyttet til det faktum at kroppen mangler oksygen. Dyspnø vises mot bakgrunnen av et smerteangrep. Symptomenes særegenhet er at det oppstår i ro.
 3. Brudd på rytmen i hjertet er også karakteristisk for IHD. Det er et raskt hjerteslag, mens slagene er ganske sterke; i andre situasjoner er de svake.
 4. Illmen er ledsaget av svimmelhet. Noen svimmer.
 5. Iskemi er manifestert av overdreven svetting, oppkast.
 6. Stomachia er et karakteristisk tegn på sykdommen. Dette er et sterkt angrep, manifestert av smerte i bryst og mage. Skarpe smerter gir også i lemmer.

Kroniske sykdommer er vanskeligere å behandle. For å lette symptomene må du eliminere de grunnleggende årsakene til patologi. IHD i utgangspunktet går fort i hemmelighet.

I tillegg til denne sykdommen er det mange andre som er asymptomatiske. I denne forbindelse er det nødvendig å bruke metoder for medisinsk overvåking og å overvåke pasientens tilstand.

En vanlig sykdom er hjertesykdom. Hvis det utvikler seg, er det vedvarende skade på hjerteventilen.

Overtredelse av denne art er et tegn på kronisk reumatisk carditt. Det er verdt å si at denne sykdommen oppstår mot bakgrunn av revmatisk feber.

Det er tilfeller når årsaken til reumatisk carditt blir en tonsillitt, en faryngitt. Hvis legen diagnostiserer revmatisme eller annen hjertesykdom, må du identifisere den sanne opprinnelsen.

Årsaken til kroniske revmatiske sykdommer kan være angina. Det er tilfeller når behandling av reumatisk patologi ikke lykkes - da er det et dødelig utfall.

Vanlige manifestasjoner av revmatisk hjertesykdom

Patologier av denne typen har en rekke karakteristiske symptomer.

 1. En person føler seg svak, raskt sliten.
 2. Med mindre fysisk anstrengelse oppstår dyspnø.
 3. En pasient med kronisk revmatisk hjertesykdom reagerer skarpt på værendringer.
 4. Det er mulig hevelse i ekstremiteter.
 5. En person har en rask puls.
 6. I noen tilfeller oppstår arytmi.
 7. Det er akutte smerter i perikardiet.
 8. Et annet symptom på patologi er reumatisk chorea.

Det er viktig å si at et slikt klinisk bilde er tilstede i ulike sykdommer knyttet til hjertet. Hvis en person oppdager minst ett av de alarmerende symptomene, må du konsultere en terapeut. Legen vil gjennomføre en undersøkelse og, om nødvendig, sende til kardiologen.

Årsaken til kronisk revmatisk hjertesykdom kan være feber. Det skjer at patologien oppstår mot bakgrunn av en hjertekomplikasjon eller en akutt virussykdom.

Hvis kronisk revmatoid artritt utvikler seg, blir musklene i hjertet påvirket. Sykdom manifesteres ved innsnevring av ventilåpningen; et symptom forårsaker et brudd på blodstrømmen.

Kronisk, reumatisk patologi kan føre til manifestasjon av svikt av ventilklaffene (i dette tilfelle, vil de ikke fullt ut stenger). En eller flere ventiler kan påvirkes, med dette fenomenet, er sykdommen vanskeligere å beseire.

Ved rettidig diagnose og behandling kan du unngå farlige komplikasjoner. Terapi, startet på de tidlige stadiene av sykdommen, lar deg gjenopprette hjertets aktivitet, forbedre livets prognose. Med utviklingen av kronisk revmatoid sykdom, er det mange konsekvenser.

Spesielt kan kronisk hjertesvikt, tromboembolisk lidelse og arytmi utvikles. Kronisk hjertesvikt manifesteres av karakteristiske symptomer:

 1. Sakte blodstrøm i blodårene, økt blodtrykk.
 2. Elendighet, manglende evne til å utføre enkle rutinearbeid.
 3. Forstyrrelser av pust på grunn av opphopning av væske i lungene.
 4. Choking om natten.
 5. Søvnforstyrrelse.
 6. Tilstedeværelsen av væske i bukhulen er ascites (en farlig tilstand).
 7. Hevelse.

Det er viktig å merke seg at kronisk revmatoid sykdom fører til et slag. Noen pasienter har alvorlige komplikasjoner, inkludert infeksiøs endokarditt.

Sykdommen er livstruende, da det fører til skade på hjertevevet.

Klassifiseringen av ICD-10 inkluderer hjertepatologier som utgjør en trussel mot livet. Blant dem, kronisk revmatisk feber.

I overensstemmelse med ICD-10 er kroniske hjertesykdommer av den reumatiske typen under tallene 105-109. Disse tallene indikerer en spesiell fare for disse patologiene.

Hvordan utføres behandlingen?

Avhengig av de kliniske symptomene på sykdommen, kan legen foreskrive medisinering; i alvorlige tilfeller anbefales kirurgi. Pasienten tar medisin for en viss tid, som gjenoppretter hjertearbeidet.

Kronisk hjertesvikt stoppes ved bruk av beta-blokkere, hjerteglykosider. Om nødvendig foreskriver legen hemmere, diuretika.

Hvis det er et brudd på rytmen i hjertet, brukes antiarytmiske legemidler; i tillegg til dem er midler foreskrevet for å normalisere trykket.

For å behandle hjertesykdom, medisiner som fortynner blod, forbedrer blodstrømmen, sørger for forebygging av trombose. Hvis det ikke er mulig å kurere patologien eller i det minste oppnå regresjon, foreskrives en operasjon.

Kirurgisk inngrep er et radikalt mål for behandling. Det kan forutsi en ventilprothese eller en disseksjon av ventilen som har gjennomgått en sammenblanding. Det er tider når du ikke kan gå uten kirurgi.

Moderne hjerteoperasjoner har få bivirkninger, siden de fleste av dem utføres ved hjelp av en laserstråle.

Fordelene med prosedyren er at en person har en redusert gjenopplivingstid.

Kardiologi utvikler seg raskt, og det finnes mange metoder for å oppnå positiv dynamikk i behandlingen av hjertesykdom.

Revmatisk hjertesykdom

Kronisk revmatisk hjertesykdom er en sykdom preget av dannelse av hjertesykdom etter akutt revmatisk feber.

Den dannede hjertesykdommen forårsaker et brudd på hjertet, forekomsten av hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelse.

Akutt revmatisk feber kalt bindevev inflammatorisk sykdom som oppstår etter myokardialt pharyngitis eller tonsillitt forårsaket av β-hemolytiske streptokokker gruppe A.

årsaker til

Revmatiske hjertesykdommer er en konsekvens av revmatisk hjertesykdom. Vanligvis isolerte defekter råde: aortaventilen insuffisiens, mitral regurgitasjon, mitral stenose, mitral sochetannyj misdannelse, Aortic ventil.

Symptomer på revmatisk hjertesykdom

Pasienter kan ikke fremkomme med klager i lang tid, en lunge oppdages ved et uhell under en medisinsk undersøkelse.

Når sykdommen utvikler seg, oppstår følgende symptomer:

• Kvelningsangrep om natten;

• kortpustethet når du trener, og deretter i ro

• hoste med en liten mengde sputum;

• Akrocyanose (cyanose av fingrene, nasolabial trekant);

• smerte i høyre øvre kvadrant som følge av økt leverstørrelse;

For mitral stenose (innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning), karakterisert ved astma i løpet av natten, åndenød, hoste, og noen ganger med en innblanding av blod, hjerte, Cyanotiske rødme kinn, brystsmerte, hevelse, vekttap, tretthet, svakhet, lag i vekst, fysisk utvikling hos barn.

Pulsåreklappen vanligvis manifesteres bankende i hjerte, blodkar i halsen, svimmelhet, hjertebank, besvimelse, smerter i området for hjerte som oppstår under fysisk anstrengelse, ødem ben og føtter, åndenød, tretthet, generell svakhet.

diagnostikk

Diagnose av revmatisk hjertesykdom inkluderer:

• innsamling av klager (hjerterytmeforstyrrelser, kortpustethet, hjertebank, smerte i hjertet, hevelse på bena);

• innsamling av anamnese (overføring av akutt revmatisk feber);

• bryst radiografi;

• kardeter kateterisering.

Typer av sykdom

Varianter av hjertefeil:

• Utilstrekkelig ventil (ufullstendig lukking av ventilklaffene);

• stenose (innsnevring av ventilåpningen);

• Kombinert hjertesykdom er nederlaget for flere hjerteventiler;

• Kombinert hjertesykdom er en kombinasjon av stenose og mangel på samme ventil.

Pasientens handlinger

Hvis symptomer på revmatisk hjertesykdom oppstår, bør du konsultere en lege (kardiolog, reumatolog, terapeut).

Behandling av revmatisk hjertesykdom

Legemidler som brukes til å behandle kronisk hjertesvikt i revmatisk hjertesykdom:

• hemmere av angiotensin-konverterende enzym (ACE);

• diuretika (asparkam, etc);

• antagonister av kalsiumkanaler.

I tilfelle av hjerterytmeforstyrrelser, brukes antiarytmiske legemidler.

Også rusmidler brukes til å fortynne blod, forhindre dannelse av trombi (i nærvær av en prostetisk hjerteventil, forstyrret hjerterytme).

Kirurgisk behandling er indikert i nærvær av hjertesykdom med alvorlig hjertesvikt.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner av revmatisk hjertesykdom:

• Kronisk hjertesvikt;

• tromboemboliske komplikasjoner: slag (akutt iskemisk hjerneslag), pulmonær emboli;

• økt risiko for infeksiøs endokarditt.

Forebygging av revmatisk hjertesykdom

Primær forebygging av revmatisk hjertesykdom er rettet mot å forhindre utvikling av akutt revmatisk feber:

• Vandre i frisk luft;

• høyverdig vitaminisert mat;

• fullstendig og rettidig behandling av sår hals og faryngitt;

• Fysisk utdanning, idrett;

Sekundær forebygging er rettet mot å forebygge gjentatte revmatiske anfall, sykdomsprogresjon og inkluderer følgende aktiviteter:

• året rundt regelmessig administrering av antibiotika;

• advarsel infeksiøs endokarditt - profylaktisk administrasjon av antimikrobielle midler etter kirurgisk manipulering (tonsillectomies, tenner kirurgi urogenitaltractus, mage-tarmkanalen organer).

Revmatiske hjertesykdommer

revmatisme

Hva er det

Reumatisme er en sykdom som utvikler umerkelig og gradvis. Det oppstår etter overført streptokokkinfeksjon og består i betennelse i bindevev, som er i alle organer og kroppssystemer. Først og fremst er hjertet, blodårene og leddene involvert.

årsaker

"Start" spesielle bakterier sykdom - beta-hemolytiske streptokokker gruppe A. Når du er inne kroppen vår, kan de forårsake sår hals (betennelse i mandlene), faryngitt, lymfadenitt. Imidlertid kan revmatisme bli en konsekvens av denne infeksjonen bare dersom personen har visse defekter i immunforsvaret. Ifølge statistikken blir bare 0, 3-3% av de som har opplevd en akutt streptokokkinfeksjon, blitt syk med revmatisme.

Risikofaktorer for utvikling av revmatisme :

 • Tilstedeværelse av revmatisme eller systemiske sykdommer i bindevev i slektninger av første grad av slektskap (mor, far, brødre, søstre)
 • kvinnelig sex
 • alder 7-15 år
 • led akutt streptokokkinfeksjon og hyppige infeksjoner i nasopharynx
 • innholdet i kroppen av et spesielt protein - B-celle markør D8 / 17

Hva skjer?

Når streptokokker kommer inn i kroppen, begynner det humane immunsystemet å bekjempe det, og produserer spesifikke antistoffer. De "gjenkjenner" streptokokker med spesielle molekyler på overflaten. Imidlertid inne i bindevev og hjertemuskel av mennesker som er resepsjon mot revmatisme, inneholder molekyler med lignende struktur. Og antistoffer angriper vevene i sin egen organisme. Dette fører til utvikling av en inflammatorisk prosess i bindevevet, hovedsakelig i hjertet og leddene. Dermed kan vevet deformeres - så det er hjertefeil og krumning av leddene.

Enn det vises?

Vanligvis oppstår de første tegn på revmatisme to til tre uker etter sår hals eller faryngitt. En person begynner å oppleve generell svakhet og smerte i leddene, temperaturen kan stige kraftig. Noen ganger utvikler sykdommen seg veldig hemmelig: temperaturen er lav (ca 37,0), svakheten er moderat, hjerte og ledd fungerer som om ingenting hadde skjedd. Vanligvis begynner en person å bekymre seg først etter at han har alvorlige problemer med ledd - leddgikt.

Ofte påvirker sykdommen leddene store og middels: det er smerte i knærne, albuene, håndleddene og føttene. Smertefulle opplevelser kan vises brat og like borte forsvinner, selv uten behandling. Men ikke ta feil - revmatoid artritt har ikke forsvunnet hvor som helst.

Et annet viktig tegn på revmatisme er hjerteproblemer: brudd på pulsfrekvensen (for fort eller for sakte), uregelmessige hjerteslag, smerte i hjertet. Personen er forstyrret av dyspné eller kort vind, delikatesse, svette. Dette skyldes utviklingen av betennelse i hjertet - revmatisk hjertesykdom. I 25% av tilfellene fører reumatisk carditt til dannelsen av hjertesykdom.

Etter det første revmatiske angrepet, måneder og år senere, kan det oppstå gjentatte angrep med lignende manifestasjoner. De kan også føre til felles deformiteter og hjertefeil.

Hvis nervesystemet påvirkes av revmatisk feber, har pasienten ufrivillige bevegelser av ulike muskler (ansikt, nakke, lemmer, trunk). Dette manifesterer seg i grimasser, fantasifulle bevegelser, brudd på håndskrift, talens indistinkthet og kalles liten chorea (det gamle navnet er dansen til St. Witt). Denne lidelsen forekommer hos 12-17% av pasientene med revmatisme, oftere hos jenter 6-15 år.

diagnose

Bare en reumatolog kan diagnostisere. For ikke å forveksle, må han gjennomføre en omfattende undersøkelse.

Først tilordne en generell klinisk blodprøve for å identifisere tegn på betennelse.

For det andre å gjennomføre en immunologisk analyse av blodet. å identifisere bestemte stoffer som er karakteristiske for revmatisme. Disse stoffene vises i blodet ikke tidligere enn en uke etter sykdomsstart og når maksimalt med 3-6 uker.

For å avklare graden av hjerteskade trenger du elektrokardiografi (EKG) og hjerteekardiografi. Vurdere tilstanden til leddene vil hjelpe røntgen. Om nødvendig, utfør også artroskopi. felles biopsi, diagnostisk punktering av leddet med undersøkelse av fellesvæske.

For revmatisk skade på andre organer, kan det hende at konsultasjoner fra spesialister er nødvendige.

Forfatter:

Sykdommen er kjennetegnet ved vedvarende lesjoner av hjerteklaffer (kronisk revmatisk karditt), eller utformet av hjertesykdom (insuffisiens og / eller stenose) etter under akutt revmatisk feber.

Blant sykdommer i sirkulasjonssystemet, finner denne patologien sted etter hypertensjon, iskemisk hjertesykdom (CHD), hjerneslag.

Opprinnelse etter akutt revmatisk feber (ARF) og revmatisk hjertesykdom, HRBS fortsette med utvikling av kronisk hjertesvikt (CHF), hjertearytmier, tromboser og tromboembolier, som i siste instans bestemme utviklingen av sykdommen.

Akutt revmatisk feber (ORL) - post-infektiøs komplikasjon tonsillitt (angina), eller faryngitt forårsaket b-hemolytiske streptokokker i form av systemiske inflammatoriske bindevevssykdom hovedsakelig påvirker det kardiovaskulære systemet (carditis), leddene (migrere artritt), hjerne (chorea) og huden (annulare erytem, ​​revmatisk noduler). Det utvikler seg i de som er disponert for sykdommen, spesielt hos barn og unge 7-15 år.

Utviklingen av ARF skyldes to hovedmekanismer:

• mikroorganismens direkte toksiske virkning.

• responsen av menneskelig immunitet mot streptokok-antigener, noe som resulterer i dannelsen av anti-streptokok-antistoffer. Disse antistoffene krysser reagerer med antigenene av det berørte vevet av en person, og oppfatter dem som fremmed (autoimmun reaksjon).

I de fleste tilfeller er akutt revmatisk feber en 1,5 - 3 uker etter akutt tonsilitt (angina), eller faryngitt forårsaket av streptokokkinfeksjon. Dannelse av revmatisk hjertesykdom oppstår som et resultat av revmatisk valvulita (betennelse av ventilklaffene), som er observert i 70-85% i løpet av den første angrep, og 95% - med gjentatte angrep av revmatisk feber. Den gjennomsnittlige svikt i mitral ventil er utformet i 3,5 måneder, aortaventilen - 4,5 måneder, mitralstenose - 9 måneder.

Symptomer og diagnose

Det er fem tegn på sykdommen:

Hjerteskader er representert ved reumatisk carditt (valvulitt, myokarditt og / eller perikarditt).

Manifestert ved kortpustethet, rask puls, ustemte hjertetoner, fremveksten av en hjerte bilyd, hjerterytmeforstyrrelser i EKG, nedsatt myokardial kontraktilitet ved ultralyd studium av hjertet.

En av de viktige kriteriene for revmatisk hjertesykdom er positiv dynamikk under påvirkning av behandling.

Revmatiske hjertesykdommer er dannet som resultat av revmatisk hjertesykdom. Maksimal frekvens av dannelse av revmatiske hjertefeil er observert i de første 3 årene fra sykdomsutbruddet. Isolerte misdannelser dominerer: Mitral insuffisiens (oftest), aorta ventil insuffisiens, mitral stenose, mitral-aorta defekt. Ca. 7-10% av barnene etter at pasienten har passert kortitt, blir prolaps av mitralventilen dannet.

• Migrering av polyartritt hovedsakelig av store og mellomstore ledd (kne, ankel, mindre ofte - albue, skulder, håndledd).

Som regel kombineres det med karditt og sjelden (10-15% av tilfellene) går i isolasjon. Den rådende form for nederlag de siste årene er den forbigående betennelsen i en ledd (oligoarthritis). Det preges av en rask kur under påvirkning av anti-inflammatorisk terapi. I noen tilfeller mulige atypiske manifestasjoner av leddsyndrom - et nederlag for små leddene i hender og føtter, asymptomatisk sacroiliitis hos unge menn. I 10-15% av tilfellene blir kun artralgi oppdaget (trekkssmerter i store ledd av forskjellig intensitet), som i motsetning til leddgikt ikke er ledsaget av ømhet i palpasjon og andre symptomer på betennelse.

• Rheumatisk chorea (liten chorea, Sydenhams chorea) - nederlag i sentralnervesystemet (hjerne).

Diagnostisert hos 6-30% av syke barn og sjelden hos ungdom. Jenter og jenter påvirkes oftere. Det er vanligvis kombinert med andre kliniske syndrom av ORL (carditis, polyarthritis). De viktigste kliniske manifestasjoner av revmatisk chorea observeres i ulike kombinasjoner:

- Redusert muskel tone (ned til muskelflabber med etterligning av lammelse);

- Psykoterapeutiske lidelser (stemningsstabilitet, irritabilitet, tårefullhet, etc.)

• Ringeformede (ringformede) erytem-blekrosa ringformede utslett som varierer i diameter fra noen få millimeter til 5-10 cm på stammen og ekstremiteter (men ikke på ansiktet!). Det observeres hos 4-17% av syke barn på angrepens høyde. Den har en midlertidig migrerende karakter, stiger ikke over hudnivået, blir ikke ledsaget av kløe, pales med trykk, forsvinner raskt uten gjenværende fenomener (pigmentering, peeling).

• Subkutan revmatiske knuter - avrundet tett sedentary smertefri dannelsen av ulike størrelser på extensor flater av leddene i ankler, Achilles sener, spinous prosesser av ryggvirvlene, occipital regionen. Uavhengig passerer gjennom 2 - 4 uker. De siste årene er svært sjeldne (1-3%).

Diagnosen av ARF må nødvendigvis støttes av laboratorietester:

• økt eller (enda viktigere) monterings indikatorene (titler) protivostreptokokkovyh antistoffer - antistreptolisin-O (ASL-O) og antidezoksiribonukleazy (anti-DNase B).

Vanligvis de begynner å stige mot slutten av den andre uken etter perenosennogo tonsillitt / faryngitt, når et maksimum på 3-4 uker og holdes på dette nivået for 2-3 måneder, etterfulgt av en nedgang til baseline-verdier. Nivået av anti-streptokok-antistoffer kan være normalt hvis mer enn 2 måneder har gått mellom starten av ORL og studien.

• mikrobiologisk undersøkelse av smøret fra overflaten av mandlene og / eller bakre faryngealvegg.

I 1/3 av akutt revmatisk feber er et resultat av betennelse i mandlene, som flyter med utslettet kliniske symptomer (allmenntilstand er tilfredsstillende, kroppstemperaturen er normal eller lav kvalitet, lav følelse en kile i halsen, forsvinner i løpet av 1-2 dager) når flertallet av pasientene ikke søke medisinsk hjelp og behandler på egen hånd uten bruk av antibiotika.

Moderne behandlingstaktikk revmatiske hjertesykdommer inkluderer:

• Forebygging av gjentatte angrep av ARF;

• forebygging av infektiv endokarditt;

Behandling av hjertesvikt, hjertearytmier

• forebygging og behandling av tromboemboliske komplikasjoner;

• Valg og rettidig forsendelse av pasienter med RPM til kirurgisk behandling.

Hovedmål primær forebygging er som følger.

1. Økning av immunitet og tilpasningsevne av organismen i forhold til ugunstige miljøforhold:

• høyverdig vitaminisert mat;

• maksimal bruk av frisk luft;

• Fysisk kultur og idrett;

• Bekjempe trengsel i boliger, barnehager, skoler, høyskoler, universiteter, offentlige institusjoner.

2. Tidlig og effektiv behandling av akutt og kronisk tilbakevendende streptokokkfaryngeinfeksjon: tonsillitt (tonsillitt) og faryngitt.

Bakterie streptokokker blir overført av luftbårne dråper. Kilder til infeksjon er syke og (sjelden) asymptomatiske bærere. Infeksjon spres raskt, spesielt i store grupper. Mesteparten av barna i alderen 5-15 år og personer i ung alder er syke. Den høyeste forekomsten observeres tidlig på våren. Faryngitt forårsaket av influensaviruset, koronavirus, respiratorisk syncytialvirus, forekommer hovedsakelig i høst-vinterperioden.

- Alle pasienter med revmatisk feber sykehusinnleggelse i samsvar med sengeleie i løpet av de første 2-3 ukene av sykdom, inkludering i dietten av tilstrekkelige mengder av høyverdige proteiner (minst 1 g per 1 kg kroppsvekt) og den begrensning av salt.

- medikamentene som foretrekkes for behandling av akutt streptokokk tonsillopharyngitis er antibiotika av penicillin, kan benyttes for merking av bredspektret makrolid beskyttet av penicilliner, cefalosporiner.

- Anti-inflammatorisk behandling av ORL er bruk av glukokortikoider og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.

Sekundær forebygging er å hindre gjentakende akutt revmatisk feber. Begrepet ORL bestemmer den aktive fasen av sykdommen. Ifølge moderne ideer regnes ikke gjentatte angrep av ARF som et tilbakefall av den første, men som en ny episode av infeksjon. Gjentatte angrep av ARF og revmatisk hjertesykdom er hyppigere i de første 5 årene, spesielt i det første året etter angrepet og betydelig mindre når pasienten når over 20 år. Jo eldre pasienten, desto mindre sjanse har han for forekomst av gjentatt ORL og revmatisk hjertesykdom.

I denne forbindelse er varigheten av sekundær forebygging for de som gjennomgår ARF minst 5 år. Men hvis denne perioden er ganske tilstrekkelig for voksne, er barna mer pålitelige og obligatoriske er fortsettelsen av profylaktisk antibiotikabehandling i hele skoleperioden og nå minst en pasient over 20 år. For sekundær forebygging av akutt respiratorisk sykdom anbefales bruk av antibiotika med utvidet virkning av penicillin gruppen.

Forebygging av infeksiv endokarditt. De fleste pasienter med revmatisk hjertesykdom er en del av den moderate risikogruppen for infeksiøs endokarditt. Høy risiko for utvikling er hos pasienter med prostetiske hjerteventiler, så vel som de med smittsom endokarditt. Derfor må de gjennomføre et forebyggende forløb av antibiotika for tannbehandling, inngrep på luftveiene, urogenitale og tarmkanalen.

Taktikk for behandling og behandling av pasienter med revmatisk hjertesykdom

Behandling av kronisk hjertesvikt bør velges individuelt, med tanke på arten av valvulær lesjon og prognosen av sykdommen.

Mitral insuffisiens og mitral defekt med overvekt av mangel.

Konservativ behandling av pasienter med mitral insuffisiens i kompenseringstrinnet omfatter et lang mottakelse angiotensinkonverterende enzym (ACE) hemmere i lave doser for å hindre ekspansjon og retardasjon av den funksjonelle svakheten i den venstre ventrikkel. Med hensyn til nitrater, de er upraktisk å bruke langsiktig mitral insuffisiens, som flyter med CHF grunn av den raske utviklingen av avhengighet til dem.

Med forverring av tilstanden og utviklingen av sykdommen, foruten ACE-hemmere, foreskrives diuretika for å eliminere stillestående fenomener og hjerteglykosider.

Med tromboemboliske komplikasjoner indikeres uttalt utvidelse av venstre atrium, atrieflimmer, mitralventilproteser, utnevnelse av legemidler som reduserer blodproppene.

Pasienter med alvorlig mitral insuffisiens bør sendes i tide for kirurgisk behandling (proteser). Det er indikert med en markert strekk og svak kontraktilitet i venstre ventrikel. Konservativ behandling av slike pasienter kan føre til en midlertidig forbedring, som forsvinner ved gjenopptakelse av normal fysisk anstrengelse. Samtidig, etter operasjon, er det i slike tilfeller ofte mulig å oppnå betydelig forbedring av pasientens tilstand.

Pasienter uten symptomer eller med minimale kliniske manifestasjoner av sykdommen må observere og overvåke ultralyd i hjertet (ekkokardiografi) hver 6-12 måneder.

Mitral stenose og mitral defekt med overvekt av stenose.

Narkotika foreskrives når det er stagnasjon av blod i lungene og symptomer på kronisk hjertesvikt, for å eliminere og redusere som foreskrives:

• diuretika i moderate doser;

Betablokkere. De brukes til å redusere hjertefrekvensen, som hindrer økning av trykket i venstre atrium under belastning og i pasienter med atrieflimmer (i tillegg til mottaks hjerteglykosider), og pasienter med normal rytme;

• diltiazem eller verapamil. De er indisert for økt hjerteslag i tilfeller der betablokkere er kontraindisert;

• legemidler som reduserer blodpropp, anbefales i alle tilfeller av mitralstenose, komplisert av atrieflimmer, arteriell emboli, samt en betydelig økning i venstre atrium.

Kirurgisk behandling av mitral stenose vist med avtagende effektive arealet til åpningen mitral minste 1,2 cm2 og tilstedeværelsen av kliniske manifestasjoner av sykdommen (dyspné, lunger i lungene, en markert økning i trykket i blodårene i lungene).

Den viktigste metoden for kirurgisk korreksjon av ukomplisert og overveiende mitralstenose er mitral commissurotomi (et snitt av ventilflapper). Kateterballongvalvulotomi er effektiv hos spesialvalgte pasienter, og er en valgfri metode over hele verden.

Pasienter med alvorlige kliniske manifestasjoner av sykdommen og kritisk mitralstenose gjennomgår protetisk mitralventil.

Aortisk mangel og aorta defekt med overvekt av insuffisiens.

Medikamentbehandling utføres i lang tid med kronisk stabil aortainsuffisiens og for å forbedre tilstanden før kirurgisk behandling for alvorlig eller akutt aortainsuffisiens.

Pasienter med moderat og alvorlig aortainsuffisiens kompenseres vanligvis i 10-20 år eller mer etter sykdomsutbruddet. Imidlertid, mot denne bakgrunnen, øker de patologiske endringene i venstre ventrikel, dens kontraktilitet reduseres, klinisk manifestasjon av sykdommen (dyspnø og / eller angina pectoris) observeres.

Det anbefales tidlig, før utseendet av kliniske symptomer på sykdommen, utnevnelsen av en ACEI.

Med kompensert alvorlig aortainsuffisiens, i tillegg til ACE-hemmer, er systematisk administrering av arteriolære vasodilatorer (amlodipin) indikert.

Nitroglyserin og langvarige nitrater kan brukes til å eliminere og forebygge anginaangrep, selv om de ikke fjerner smerte hos slike pasienter så effektivt som i iskemisk hjertesykdom.

I de tidlige stadiene av sykdomsutviklingen er ikke kirurgisk behandling vist, siden kapasiteten til arbeid hos disse pasientene er ubegrenset, er det ingen umiddelbar trussel mot livet, og operasjonsrisikoen er mye større enn risikoen for selve sykdommen. Og samtidig, når alle kompenserende evner i kroppen har blitt oppbrukt, er kirurgisk behandling ubrukelig. Derfor bør pasientene alltid være under tilsyn av en spesialist for å bestemme behandlings taktikken.

Aortisk stenose og aorta defekt med overvekt av stenose.

Aortisk stenose av revmatisk etiologi er sjelden isolert og er som regel kombinert med mitral misdannelse.

Det kliniske bildet av defekten (dyspné, angina pectoris, faints) vises vanligvis i en alder av ca. 50 år. Deres forekomst er et ugunstig tegn. Forverre prognosen for samtidig aorta og mitral insuffisiens, atrieflimmer.

Med kompensert aortastensose utføres ikke medisinering. Hovedinnretningen for behandling av pasienter med aortastensose med CHF er hjerteglykosider og diuretika.

Nitrater med alvorlig aortastensose anbefales ikke.

Kirurgisk behandling av aortastensose er indikert med et aortaåpningsområde på 0,8 cm2 og utseendet av kliniske symptomer (angina pectoris, dyspné, synkope). Ofte i slike tilfeller utføres aorta ventilproteser.

Dermed er problemet med forebygging og behandling av HRDS svært relevant i dag. Forsinkelse av primær forebygging av ORL bidrar ofte til fremveksten og utviklingen av RPM med dramatiske konsekvenser for pasienten. I slike tilfeller er det viktig å maksimere kompensasjonsperioden for RPM, for hvilket det er nødvendig å utføre sekundær forebygging av ARF og, ifølge indikasjoner, å utføre profylakse av infektiv endokarditt.

Det bør tas i betraktning at medisinsk terapi kan redusere utviklingen av mitral- og aortainsuffisiens og forbedre pasientens overlevelse.

Søk på nettstedet

Skriv inn dine søkeord Send inn søkeskjema

Vær oppmerksom

Kompleks diagnostikk i 1 time! - 3.850 rubler.

Les Mer Om Fartøyene