Årsaker, symptomer og behandling av hjertets revmatisme

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er revmatisme i hjertet, hvorfor det utvikler seg. Hvilke komplikasjoner det er fulle av. Symptomer på sykdommen, metoder for diagnose, behandlingsmetoder.

Et annet navn på revmatisk hjertesykdom er reumatisk carditt. Det er en betennelse i hjertet av en autoimmun natur.

Revmatisk hjertesykdom er spesielt farlig ved at det fører til anskaffe hjerteventilfeil. Sistnevnte provoserer sirkulasjonsforstyrrelser og hjertesvikt. I mangel av behandling utvikler de seg og kan føre til døden.

Akutt reumatisk hjertesykdom er en av komplikasjonene av angina og skarlagensfeber hos barn, mindre ofte hos voksne.

Behandlingen av akutt revmatisk hjertesykdom kan ta fra 2 til 8 uker, hvoretter en fullstendig utvinning oppstår. Imidlertid, når den brått appell til legen kan passere sykdommen seg til en kronisk form, som ikke kan bli fullstendig utryddet, er det nødvendig fra tid til annen for å behandle forverringer. Hvis hjerterytmen forårsaket komplikasjoner, blir de behandlet ved hjelp av kirurgiske inngrep. Pasienter som har hatt revmatisk betennelse i hjertet, må overholdes i fremtiden ved en kardiolog, og holde en sunn livsstil, som i stress situasjoner for kroppen tilbakefall.

Overvåking og behandling av pasienter med reumatisme i hjertet involvert reumatolog og kardiolog.

Hvis du lider av revmatisme i andre organer (for eksempel ledd), og det påvirker ikke hjertet, for å forebygge, observere kardiologen og gjennomgå korrekt og rettidig behandling med reumatolog. Siden i løpet av den neste eksacerbasjonen av revmatisme er nederlaget for nye organer (inkludert hjertet) mulig.

Årsaker til patologi

Hjertet blir betent på grunn av angrepet av vevet av immunceller.

Forskere har funnet ut at risikoen for revmatisme øker når:

 • Genetisk predisposisjon.
 • Infeksjon av visse mikroorganismer: hemolytiske streptokokker gruppe A (det forårsakende middel for skarlagensfeber og sår hals), herpesvirus, hepatitt B, T-lymfotropt virus, cytomegalovirus, meslingvirus, kusma ( "pigger").
 • Kroniske sykdommer i nasopharynx: faryngitt, tonsillitt.
Risikoen for revmatisme øker med kronisk faryngitt. Klikk på bildet for å forstørre

Disse samme årsakene kan føre til revmatisk skade på andre organer (ledd, blodårer, lunger, hud, nervesystem).

Hvis du er i faresonen (for eksempel din nærmeste familie led av revmatisme), kan sykdommen oppstå etter en stressende situasjon for kroppen: sterk kjøling, solenergi eller heteslag, intens følelsesmessig opplevelse, giftige stoffer brå hormonsvikt.

Sykdommen rammer mennesker i alle aldre. Oftere - barn fra 5 til 15 år og voksne over 50 år. Hos barn, revmatisk hjertesykdom forekommer vanligvis i akutt form som en komplikasjon av skarlagensfeber eller en sår hals, særlig ved for tidlig eller ufullstendig behandling. Hos voksne kan reumatisk hjertesykdom forekomme i kronisk form. "Trigger" til begynnelsen av utviklingen av revmatisk feber er vanligvis aldersrelaterte forandringer i kroppen, inkludert hormonelle lidelser, og kroniske infeksjoner.

Revmatisk karditt begynner å manifestere etter 7-21 dager etter streptokokkinfeksjon (angina eller skarlagensfeber). Derfor, selv etter utvinning, er det ønskelig for noen gang å se en lege (fastlege eller barnelege), samt gjennomgå en forebyggende undersøkelse av kardiolog.

Manifestasjoner av revmatisk hjertesykdom

Reumatisme i hjertet manifesteres av vanlige og kardiale tegn.

Hva er reumatisme i hjertet: årsakene, diagnosen, behandlingen

Sokolsky-Buyo sykdom, hjerte-revmatisme, revmatisk feber - sykdom, som vi skal fortelle, har mange navn. Hva er revmatisk feber og hvordan bli kvitt denne plassen?

For fire tiår siden var reumatisme vanlig blant små barn, hvor alderen var 6-15 år. Pasientene hadde en arvelig disposisjon for hjerte-og karsykdommer og lav immunitet.

Sykdommen anses veldig alvorlig. I tilfelle av rask diagnose av reumatisme i hjertet, er hans umiddelbare behandling nødvendig. Før dette er det nødvendig å forstå hva som forårsaker patologien og forutsi fremtiden. Noen pasienter foretrekker tradisjonell medisin - vi vil bruke en egen del av artikkelen til den.

Hvor skal man se etter årsakene til hjerterytmen

Den viktigste skyldige til betennelsessykdom i hjertevevet er β-hemolytisk streptokokker. Denne mikroorganismen trer inn i kroppen vår gjennom øvre luftveier. Derfor er grunnlaget for revmatiske hjertesykdommer akutt respiratorisk patologi. Husk - symptomene på angina kan vokse til noe mer truende.

Dårlig levekår kan forårsake lav immunitet og tjene som en gunstig bakgrunn for utvikling av revmatisme. Bindevev i hjertemusklene påvirkes av mikroorganismer og under påvirkning av ugunstige klimatiske faktorer. Hjertehodene går inn i immunreaksjoner, immunglobuliner dannes. Resultatet er et hjerteinfarkt.

Noen ganger overfører foreldrene genetisk leukocyt alloantigener. Syntetiserte immunoglobuliner, hvis formål - kampen mot streptokokker. Disse stoffene er i stand til å interagere med vevsantigener. Forskere har kalt fenomenet molekylær mimicry. Revmatiske sykdommer i det menneskelige hjerte er direkte relatert til dette fenomenet.

Klinisk bilde og symptomer på sykdommen

Inflammatoriske prosesser påvirker ikke bare kardiovaskulærsystemet, men også andre organer. Symptomer på patologi oppstår mot bakgrunn av ulike immunforstyrrelser. Det kliniske bildet vil variere avhengig av formen av revmatisk hjertesykdom. Som parametere for klassifisering ble varianter av patologien valgt.

Former for revmatisme er som følger:

 • akutt (preget av en plutselig innbrudd, lyse symptomer, intens kurs);
 • subakutt (angrepet varer i et halvt år);
 • monotont dvelende (symptomer forbundet med et syndrom);
 • tilbakevendende bølgeaktige (ufullstendige tilbakemeldinger, lyse forverringer, patologisk progression, multiple syndromer);
 • latent (lyse symptomer observeres ikke, instrumentelle og laboratoriediagnostikk gir ikke resultater).

Variasjonen i sykdomsforløpet krever en omfattende studie og en individuell tilnærming til hver pasient. Symptomene er ganske forskjellige og indikerer en rekke bakgrunnssykdommer.

Heldigvis forekommer patologi ikke hos barn på tre år (og yngre).

Vi lister de mest typiske symptomene på revmatisme:

 • svakhet og tretthet;
 • hodepine og ledsmerter;
 • tegn på feber (observert etter faryngitt og ondt i halsen);
 • akutt smerte syndrom i midtre og store ledd;
 • høy temperatur når 40 ° C;
 • migrerende leddgikt;
 • kortpustethet;
 • hjertebanken;
 • hjertesmerter;
 • astheniske manifestasjoner (ubehag, sløvhet, tretthet).

Det er også flere sjeldne symptomer som revmatiske knuter og anular utslett. Sistnevnte er en ringformet kant dannet på pasientens hud. Utslett er observert hos 7-10% av de som er rammet av sykdommen. Subkutane noduler vises i området av sener, prosesser i ryggvirvlene, mellomstore og store ledd.

Diagnose av revmatiske sykdommer

For å starte en kompetent behandling, må du gjenkjenne sykdommen. Folk kan ikke kurere sykdommen - det er et middel for å forebygge, ikke la deg håpe på det. De viktigste diagnosemetoder er instrumentelle studier - ultralyd i hjertet og EKG.

De første diagnostiske trinnene er samlingen av anamnese, auskultasjon og undersøkelse av pasienten.

Behandlingen begynner ikke før riktig blodprøve er utført:

 • på C-reaktivt protein (negativt under normale forhold);
 • på frekvensen av erytrocytsedimentering (innebærer en grundig studie);
 • den revmatiske faktoren;
 • på antistofftiteren.

Hovedmålet med leger er å identifisere β-hemolytisk streptokokker. Tilstedeværelsen av denne infeksjonen taler volumer. For å gjøre dette tas materialet fra halsen med etterfølgende såing. For å diagnostisere hjertehjertesystemet er det umulig og uten tre grunnleggende instrumentelle prosedyrer:

 • elektrokardiogram;
 • USA (sier fravær eller tilstedeværelse av medfødt misdannelse);
 • Røntgenmetoder (informasjon er gitt litt, men det tillater å spore patologiske endringer).

Moderne metoder for behandling av hjerte-revmatisme

En omfattende behandling av revmatisme innebærer komplisert terapi, utviklet på et tidlig stadium av patologi. Ulike narkotika-leger forsøker å undertrykke streptokokkinfeksjon, samt redusere inflammatorisk prosess. Patologi kan føre til utviklingen av kardiovaskulære defekter, og dette kan ikke tolereres.

Det er tre terapeutiske faser:

 1. Inpatientbehandling.
 2. Etterbehandling (pasienten sendes til et sanatorium av riktig profil).
 3. Dispensary observasjon.

Den første fasen innebærer terapeutisk trening, korreksjon av ernæring og medisinering. Alle punkter i programmet er utviklet individuelt.

Den avgjørende faktoren er alvorlighetsgraden av nederlaget i hjertemuskelen. Behandlingen er basert på penicillin, fordi sykdommen har en streptokok-natur.

La oss se på hovedtrekkene ved medisinering:

 • NSAID administreres i isolasjon (kurset varer opptil en og en halv måned);
 • Varigheten av kurset øker med kronisk tonsillitt;
 • antimikrobiell terapi varer 10-14 dager;
 • makrolider, amoksicillin, cefuroxim aksetil brukes som antibiotika;
 • Varigheten av behandlingen med prednisolon (startdose) er 10-14 dager, deretter halveres kurset (med økt dose);
 • kinolinpreparater du må bruke om to år.

Folkets tilnærming

Behandling med folkemidlene er basert på kompresser, urtedekk, infusjoner, gnister og lotioner. Tradisjonell medisin utvikler seg i århundrer - i løpet av denne tiden har healerne samlet mange nyttige utviklinger.

En slik arv kunne ikke gå ubemerket - noen leger bygger folkemedisin i den overordnede strategien for å bekjempe revmatisme.

Her er en liste over de mest populære decoctions:

 • store løkhoder (3 stk.) blir kokt i en liter vann i 15 minutter, insisterer en halv time, deretter brukt innvendig (et glass to ganger om dagen);
 • sjy furu knopper, selleri, barnåler, tyttebær, blåbær og lilla blomster forbereder på lignende måte insisterer 25 minutter - blanding ble oppdelt i tre trinn, og drukket i løpet av dagen;
 • Krydret av St. John's wort koker i en liter vann i 25 minutter, blir infundert og brukt for en dag (ifølge den forrige ordningen).

Kartoffel og løk komprimerer er også populære. Varm poteter kan brukes til å vikle leddene. På toppen av kompressen vasket med en ullduk - hold det nødvendig hele natten.

For behandling av ledd, kan du bruke bad basert på:

 • sjøsalt;
 • naftalen leire;
 • lut.

Forebygging av sykdom

Behandlingen er godt kombinert med et sett forebyggende tiltak for å forhindre tilbakefall. Hvis det ikke er en genetisk predisponering, kan forebygging helt eliminere forekomsten. Ved rettidig diagnostisering av revmatisme må du umiddelbart begynne å ta tiltak.

Øk immuniteten vil hjelpe deg med følgende prosedyrer:

 • veksling av hvile og belastning;
 • herding;
 • høyverdig mat;
 • treningsbehandling;
 • dispensar observasjon.

Noen barn er genetisk utsatt for smittsomme sykdommer. Hvis familien registrerte tilfeller av revmatisme, er det verdt å gå gjennom en omfattende studie.

Vær oppmerksom på kronisk tonsillitt og nasopharyngeal infeksjon. Et barn med utvikling av revmatisme bør hele tiden være under medisinsk tilsyn.

Hva er prognosene?

Nøkkelen til vellykket behandling er rettidig diagnostikk. På et tidlig stadium involverer terapi helbredelsen av primære hjerteskader. Med utviklingen av mitral insuffisiens, er det mulig å danne valvulære defekter. Etter det første angrepet er sykdommen funnet i 15-18 prosent av tilfellene.

Prognosen er gunstig, hvis foreldrene til barnet har lydt i tid. Patologi kan utvikles og er asymptomatisk, så det er verdt å periodisere barnet til en omfattende diagnose. Etter å ha besluttet å koble til tradisjonell medisin, må du kontakte en lege. Gjør klokt, uten panikk - og du vil sikkert takle problemet.

Reumatisme i hjertet

Reumatisme i hjertet - det er en sykdom i bindevevet som er betent meninges blir revmatiske noduler som dannes, etterfulgt av arrdannelse og utvikling av cardio.

GENERAL

I medisinske referanse bøker i XXI århundre er begrepet erstattet av "akutt revmatisk feber". I en rekke stater, reumatisme refererer til sykdommer assosiert med bløtvev skade som omgir ledd.

Fakta om reumatisme i hjertet (MS):

 • Forekomsten av sykdommen i Russland er omtrent 1 sak per 5000 barn.
 • De oftest oppdaget i predisponert for sykdommen hos barn i alderen 7 til 15 år.
 • Dødsfall i MS er ikke mer enn 2% av alle oppdagede tilfeller.

ÅRSAKER

Reumatisme foregår av streptokokker akutte og kroniske infeksjoner i nasopharynx. Immunsystemet reagerer på et antigen beta-hemolytiske streptokokker gruppe A, og som et resultat av et fenomen kjent som "molekylær maskering" i prosessen med å fjerne feilaktig påvirker lik i molekylstrukturen av bindevev og muskelvev av det menneskelige hjerte.

Etiologi av MS:

 • infeksjoner forårsaket av beta-hemolytisk streptokokker gruppe A;
 • akutte sykdommer i angina, scarlet feber, faryngitt og tonsillitt;
 • arvelig predisposition;
 • smittsomme toksiske faktorer;
 • allergiske reaksjoner på ytre stimuli.

Hjertesystemet i hjertet fremkaller utseendet til en spesiell type protein i menneskekroppen, den såkalte B-celle markør D8 / 17.

KLASSIFISERING

Sykdommen er klassifisert i henhold til flere grunnleggende kriterier.

Faser av revmatiske prosesser:

 • Aktiv fase RS:
  • Første grad - aktivitet er minimal. Alle tegn på sykdommen uttrykkes i svake former. Laboratorieindikatorer avviker ikke fra normen.
  • 2. grad - moderat aktivitet. Alle tegn på en sykdom i uskarpe former blir avslørt. Indikatorene for laboratorieundersøkelser avviker noe fra normen.
  • 3. grad - aktiviteten er maksimal. Det er feber, det er purulent foci av betennelse. Laboratoriedata indikerer høy immunologisk aktivitet.
 • Inaktiv fase MS er kjent som et brudd på hemodynamikk hos ungdom bare ved høy fysisk anstrengelse. For denne fasen av sykdommen er det mangel på tegn selv i laboratorietester.

Varianter av hjertets reumatisme:

 • Sharp. Innen 2-3 måneder utvikles sykdommen aktivt og raskt fading. Alle tegn svarer til 2 og 3 grader av den aktive fasen av sykdommen.
 • Subakutt. Den er preget av en 3-6 måneders strømningsstrøm av den andre graden av den aktive fasen av MS. Relapses er mulige.
 • Kontinuerlig gjentakende. På bakgrunn av hjerteventilfeil er tegn på sykdommer 1 og 2 grader av den aktive fasen bølget i utseende i mer enn seks måneder.
 • Langvarig. I løpet av året utvikles alle kliniske symptomer på sykdommen. Det er preget av et kronisk kurs uten bestemte perioder av ettergivelse.
 • Latent. Sykdommen er ikke manifestert hos 97% av pasientene. Det er i de fleste tilfeller diagnostisert på grunnlag av ventrikulær hjertesykdom.

Foci av nederlag:

 • Myokarditt. Muskelvevet påvirkes.
 • Perikarditt. Den ytre vevskonsollen påvirkes.
 • Endokarditt. Det er et nederlag i det indre vevskallet.
 • Pancarditis. Alle vev i hjertet er påvirket.

sYMPTOMER

Det viktigste symptomet på revmatisk hjertesykdom hos barn er rask tretthet, selv med minimal stress. Oftest forekommer det innen to uker etter behandling av en smittsom sykdom (ondt i halsen, skarlagensfeber, etc.). Det er mulig å mistenke at dette er revmatisme i hjertet hos voksne, ifølge noen andre tegn.

De viktigste symptomene på hjerte-revmatisme:

 • endring i hjertefrekvensen;
 • vedvarende smerte i hjertet;
 • overdreven svette
 • konstant kortpustethet;
 • generell svakhet;
 • hodepine;
 • hevelse i leddene;
 • blek hudtone;
 • blødning fra nesen;
 • periodisk økning i kroppstemperatur opp til 37oC.

I svært sjeldne tilfeller kan pasienter oppleve manifestasjoner av ringformet utslett (ringformet erytem) og dannelse av revmatiske knuter.

DIAGNOSE

De første åpenbare symptomene på hjerterytme - en akutt grunn til å vende seg til en kardiolog for å etablere en nøyaktig diagnose.

De viktigste metodene for å diagnostisere MS:

 • Undersøkelse av legen og dokumentasjon av klager. Det er alle, enda mindre tegn på manifestasjon av sykdommen, tilfeller av revmatisme i nærmeste familie.
 • En klinisk blodprøve viser et høyt nivå av leukocytter og ESR.
 • Blodbiokemi kan avsløre karakteristikken for sykdommen C-reaktivt protein og høyt innhold av antistreptokokker.
 • EKG gir deg mulighet til å bestemme graden av hjerteskade.

BEHANDLING

Behandle revmatisme i hjertet på sykehuset, samt i forhold til spesialiserte sanatorier.

Behandlingsstadier av MS:

 • Stasjonær. I løpet av de første 4-6 ukene observerer pasienten en streng sengestøtte med obligatorisk respiratorisk gymnastikk. Ved slutten av scenen anbefales mild fysisk trening.
 • Feriested og sanatorium. I løpet av 2-3 måneder gjennomgår pasienten et kurs for rehabiliteringsbehandling, som inkluderer: treningsterapi, lufting, sunn ernæring, rik på vitaminer.
 • Dispensary observasjon i polyklinikken. Scenen sørger for forebygging av gjentakelse og progressjon av revmatisme.

Legemidler:

 • Mottak av antibakterielle midler basert på penicillin.
 • Antiallergiske midler.
 • Anti-inflammatoriske stoffer basert på acetylsalisylsyre, ikke inneholdende steroider.

KOMPLIKASJONER

Mangelen på behandling av revmatisme av hjertet når dens symptomer, slik som en endring i frekvensen av hjerteklapp og regelmessig smerte i hjertemuskelen, stimulerer blodsirkulasjonen insuffisiens, utvikling av atrieflimmer og andre alvorlige sykdommer.

Farlige komplikasjoner med MS:

 • Mitral insuffisiens og stenose.
 • Aortisk insuffisiens.
 • Nyreneinfarkt.
 • Hjernens iskemi.
 • Tromboembolisme av hovedkarene.

FOREBYGGING

Forebyggende tiltak bestå i rettidig oppdagelse og behandling av streptokokkinfeksjon, bruk av langtidsvirkende antibiotika, bedre leve og læringsmiljø, sunn mat og personlig hygiene.

FORECAST FOR RECOVERY

Tidlig behandling av hjerterytme og overholdelse av alle reumatologers forskrifter er en garanti for en fullstendig kur og en tilbakeføring til normal pedagogisk aktivitet på kort tid.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter

Hemorragisk slag er en akutt forekomst av cerebral sirkulasjon, som skyldes en spontan (men ikke traumatisk) blødning i kranets hulrom.

Hva er revmatisme i hjertet - symptomer, behandling

Reumatisme i hjertet er en inflammatorisk sykdom som en komplikasjon av streptokokkinfeksjon. En funksjon av revmatisme er hovedsakelig en ung alder av pasienter. Revmatisk hjertesykdom anses som en av hovedårsakene til døden.

Ofte er sykdommen registrert i den kalde årstiden, og er naturlig, typisk for innbyggere i nordlige breddegrader. Reumatisme tilhører ikke epidemiske sykdommer, men epidemins natur er tilskrevet streptokokkinfeksjon. Av denne grunn kan rheumatisme oppstå samtidig i grupper av mennesker (skoler, barnehjem, sykehus, store familier med overfylt levende).

Det er viktig at pasientene ikke utvikler immunitet mot streptokokkinfeksjon, noe som gjør det mulig å re-infisere utviklingen av et annet angrep av revmatisk feber.

Hva er revmatisme

Reumatisme er en gruppe av polytheologiske systemiske sykdommer preget av nederlag av overveiende bindevev. Statistikk viser en predisposisjon til disse sykdommene i enkelte grupper av barn. Men manifestasjonen av patologier kan vises i voksen alder.

I tillegg til predisponerende faktor er de underliggende mekanismer for utvikling autoimmune prosesser og smittsomme sykdommer. Den farligste og vanligste er b-hemolytisk gruppe A streptokokker.

Patologiske prosesser er mest utsatt for ledd, hud, hjerte, blodårer.

Revmatiske sykdommer har en inflammatorisk-destruktiv natur. De manifesteres av alle prosessene som er karakteristiske for en inflammatorisk reaksjon. Karakterisert av gradvis ødeleggelse av normale vevstrukturer. Til tross for dette kan patofysiologiske prosesser ta en asymptomatisk lang periode.

Reumatisme i hjertet - hva er det

Hjertes hjertesvikt er en inflammatorisk destruktiv patofysiologisk tilstand med skade på hjerteventilene. Det oppstår som følge av akutt revmatisk feber (ORL).

FRA - en komplisering av autoimmun karakter i en rekke infeksiøse sykdommer (betennelse i mandlene, bronkitt, faryngitt) forårsaket av mikroorganismer, spesielt B-hemolytiske streptokokker gruppe A.

Dette patogenet i løpet av sin livsviktige aktivitet produserer spesifikke antigener (fremmedlegemer for menneskekroppen).

Gjennom dette stimuleres kroppens forsvar, immune prosesser aktiveres.

Kronisk revmatisk hjertesykdom (CHD) utvikler seg som en komplikasjon av ARF. I dette tilfellet er de fibro-muskulære strukturer i hjertet hovedsakelig påvirket - ventiler.

Kliniske manifestasjoner ved sykdomsutbruddet blir ofte slettet. Patologi kan ikke manifesteres på noen måte i mange år, men så klart manifesterer.

etiologi

Reumatisme i hjertet er en polyetologisk sykdom. De autoimmune prosessene spiller imidlertid hovedrollen i utseendet av denne patologien. De er forårsaket av bakteriell invasjon (infeksjon), spesielt b-hemolytisk streptokokker. De viktigste smitteveiene er luftbårne, mat og kontakt.

Dette årsaksmedlet forårsaker:

 • sår hals;
 • Skarlagensfeber;
 • Infeksiøs betennelse i svelgslimhinnen;
 • tonsillitt;
 • Kruset;
 • myositt;
 • Meningitt og andre.

Risikofaktorer spiller en viktig rolle i infeksjonen i kroppen. Disse inkluderer:

 • Sesongnedgang i immunitet (f.eks. Ved avitaminose, hypotermi, etc.);
 • Patologisk reduksjon i immunitet (med HIV-infeksjon, generell forgiftning, kakeksi);
 • Å være i et rom med en syk person i lang tid;
 • Tilnærming til hyppige smittsomme sykdommer.

Direkte til de etiologiske faktorene ved opprinnelsen til hjerterytme er 2 grunner:

 • b-hemolytisk gruppe A streptokokker. Etter infeksjon med dette patogenet (spesielt dets reumatogene stammer) etter 2-5 uker. kan forekomme ORL. Det spesifikke antigenet (M-protein) ligner de antigeniske determinanter av hjertevevet. Immunresponsen er rettet ikke bare for å ødelegge patogenet, men påvirker også hjertet negativt.
 • Genetisk predisposisjon. Tilstedeværelsen av denne faktoren er indikert av statistiske data som indikerer en høyere forekomst av kronisk reumatisk hjertesykdom i individuelle familier.

klassifisering

Det er flere klassifikasjoner av revmatisk hjerte. Ulike typer av denne patologien er preget av en rekke symptomer eller mangel på kliniske manifestasjoner.

Former for strømning

 • Primær ORL;
 • Gjentatt ORL;
 • Kronisk revmatisk hjertesykdom.

Faser av revmatiske prosesser

Forløpet av revmatisk hjertesykdom forekommer i 2 faser:

Variasjoner i løpet av hjertets reumatisme

 • akutt;
 • subakutt;
 • forlenget;
 • latent;
 • Relapsing.

Foci av nederlag

 • Ventiler av hjertet;
 • Hjertemuskulatur (myokard);
 • Vaskulær veggen.

Reumatisme i hjertet - symptomer

Symptomatisk på revmatisk hjertesykdom kan i lang tid ikke manifesteres. Etter smittsomme sykdommer, spesielt de som er forårsaket av b-hemolytisk streptokokker, er sykdommen asymptomatisk, som varer fra 1 til 6 uker. Etter hvilke manifestasjoner kan begynne:

 • liten ulempe,
 • smerte i leddene (artralgi),
 • noen ganger en økning i kroppstemperatur til subfebrile verdier (fra 37 til 37,9 ° C).

Deretter er det en gradvis økning i symptomene.

Det er klager av ømhet i brystbenet, en følelse av kompresjon i hjertet, ofte ledsaget av artralgi av flere ledd (polyartrit).

Med den etterfølgende utviklingen av patofysiologiske prosesser øker symptomatologien gradvis.

Tegn på karditt forekommer oftest i ca 90% av tilfellene. Intensiteten av deres manifestasjon og forekomstfrekvensen bestemmer alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet og dens prognose.

diagnostikk

Diagnose av reumatisme i hjertet er komplisert. Dette skyldes ikke-spesifisitet av kliniske manifestasjoner og slettet eller latent sykdom i begynnelsen. Symptomene kan være harbingers av mange andre patologier.

Diagnosen av kronisk revmatisk hjertesykdom innebærer derfor ikke bare standardteknikker (palpasjon, perkusjon, auskultasjon, innsamling av klager og anamnese), men også tilleggsforskningsmetoder. Dette vil bidra til å etablere en pålitelig diagnose, som bestemmer scenen og intensiteten av patofysiologiske prosesser.

Når du søker medisinsk hjelp, vil en spesialist først og fremst holde en samtale. Under samlingen av en anamnese er det nødvendig å være oppmerksom på overførte smittsomme sykdommer nylig eller i barndommen (laryngitt, faryngitt, bronkitt, tonsillitt, etc.).

Et viktig øyeblikk under samlingen av en anamnese er omtale av revmatisk hjertesykdom eller lignende autoimmune patologier hos slektninger, siden denne patologien har en genetisk predisposisjon.

Etter å ha samlet en anamnese, er det tilrådelig å fortelle om klager:

 • Smerter bak brystbenet;
 • Følelse av hjerteslag;
 • Endringer i hjerteslagets rytme.

Det er verdt å fortelle om de tilsynelatende svært usikre klager som:

 • Kortpustethet (oppstår etter fysisk anstrengelse eller i ro)
 • Ødem (lokal eller diffus natur, øvre og nedre ekstremiteter eller allestedsnærværende);
 • Generell svakhet, overdreven tretthet, etc.

Etter samtalen vil den behandlende legen utføre forskning - perkusjon og auskultasjon.

auskultasjon (lytter med et phonendoscope) vil legen bestemme hvordan hjerte muskler og ventiler virker. Det er mulig å identifisere medfødte eller anskaffe mangler i valvulærapparatet. Dette kan også i de fleste tilfeller være et resultat av kronisk revmatisk hjertesykdom.

Ytterligere instrumentelle undersøkelser inkluderer:

 • EKG. Dette vil tillate oss å undersøke pulsens oppførsel langs hjertens ledningsveier og å utføre differensialdiagnose med andre kardiogene patologier som har et lignende symptomatisk mønster.
 • Ekkokardiografi. Lar deg visuelt vurdere tilstanden til det ventvale hjertet og utforske kardial aktivitet. Når du bruker Doppler effekt Det er mulig å bestemme brøkdelen av hjerteutgang og å etablere hjertesvikt, hvis noen.

Laboratorietester for revmatisk hjerte inkluderer:

 • Generell blodprøve. Det vil være tegn på betennelse: økt erytrocytt sedimenteringshastighet, et positivt C-reaktivt protein, et økt antall lymfocytter;
 • Bakteriologiske tester. Såing av mikroflora fra munnen av munnen, nesehulen. Det vil være positivt ved akutt / kronisk infeksjon eller under transport. Det er mulig å bestemme typen av patogen;
 • Serologiske reaksjoner. Økt eller økende i dynamikken til titre av bestemte enzymer ( antisterptolizin, anti-deoksyribonuklease-B, etc.).

behandling

Terapeutiske tiltak for hjerte-reumatisme har en rekke egenskaper. Alle medisinske aktiviteter har flere mål:

 • Eliminering av patogenet;
 • Kupirovanie autoimmun aggresjon;
 • Kompensasjon av hjerteaktivitet.

Medisinske tiltak utføres på et sykehus. Ved diagnostisering av kronisk revmatisk hjertesykdom er det obligatorisk innlagt innlagt sykehus.

For dette brukes følgende grupper av legemidler:

 • antibiotika:
  • en gruppe penicilliner,
  • en gruppe linkosamider,
  • Makrolidgrupper.
 • glukokortikoider (f.eks. prednisolon),
 • ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (ofte diclofenak) for lindring av alvorlige inflammatoriske prosesser;

For å behandle ødemer, brukes sløyfedriurika (furosemid, torasemid).

For korreksjon og kompensasjon av hjerteaktivitet gjelder:

 • Ca-kanal blokkere;
 • b-blokkere;
 • Hjerteglykosider ;
 • ACE-hemmere, etc.

komplikasjoner

Komplikasjoner av revmatisme inkluderer:

 • Erfarne hjertefeil (stenose eller mangel på valvulær apparatet);
 • Hjertesvikt forskjellig intensitet avhengig av reumatismes og individuelle egenskaper hos organismen
 • Pulmonal hypertensjon;
 • Åndedrettssvikt.

På grunn av brudd på hemodynamikk med valvulære defekter, ser utseendet til:

 • tromboser;
 • Iskemisk og nekrotisk forandring i vev som følge av vaskulær tromboembolisme;
 • Strokes og hjerteinfarkt;
 • PE.

Profylakse og prognose

Forebyggende tiltak for hjertets revmatisme er primært rettet mot å forebygge utvikling av smittsomme sykdommer.

For dette er det nødvendig å regelmessig stimulere immunitet:

 • Går i frisk luft;
 • Regelmessig og moderat fysisk aktivitet, herding;
 • Sesongbruk av vitamin-mineralkomplekser, immunostimulerende og immunmodulerende preparater;
 • Tidlig og tilstrekkelig behandling av smittsomme sykdommer;

Forebyggende tiltak inkluderer også kontinuerlig overvåking av behandlende lege, regelmessige undersøkelser (profylakse), forebyggende antibiotikabehandling etter kirurgiske inngrep.

Reumatisme i hjertet

Kort beskrivelse av sykdommen

Hjerteproblemer er et særpreget trekk i det moderne samfunnet, preget av: en stillesittende livsstil, forferdelse med dårlige vaner, løpende samleie og underernæring. I tillegg kan årsakene til hjertefeil være brystkreft, arvelige faktorer, syfilis, vaskulær sklerose og noen andre sykdommer. Hvis vi snakker om de vanligste problemene i det kardiovaskulære systemet, i første omgang, er å gi en revmatisk hjertesykdom, behandling av som i økende grad nødvendig for unge mennesker.

Reumatisme i hjertet er en inflammatorisk prosess, ledsaget av revmatisme. Dette fører til disorganisering av bindevev, dannelsen av revmatiske knuter, deres etterfølgende arrdannelse og utvikling av kardiosklerose. Legg merke til at betennelsen ikke har en klar lokalisering, og i noen tilfeller griper det alle organets skall. Imidlertid fører moderne medisin med sine effektive diagnostiske teknologier sjelden til et slikt trist utfall. Som regel kan sykdommen detekteres i tide, når den er konsentrert i en avdeling. Hvis diagnosen reumatisme av hjerte symptomer indikerer nederlaget i kroppens muskler, snakker legene om myokardiet. Effekten på det indre skallet kalles endokardiet. Vel, hvis den inflammatoriske prosessen påvirker det ytre skallet, så kalles denne skruen på perikardiet.

Hjertesystemet i hjertet - symptomer og klinisk bilde

Ved undersøkelse i en spesialisert klinikk identifiseres pasienter: utvidelse av hjertet, forandringer i blodsammensetningen, utseendet av støy i kroppen og tynnheten i tonene. Det er ganske mulig utseendet på symptomer på hjertesvikt. I tillegg er kjennetegnene til hjerterytme i hjertet:

 • smerte i brystet;
 • økt kroppstemperatur;
 • neseblødning;
 • ujevn hjerteaktivitet;
 • generell svakhet;
 • hyppig kortpustethet
 • skinn av huden;
 • svette;
 • rask tretthet selv med den mest mindre fysiske anstrengelsen.

Avhengig av alvorlighetsgraden av den inflammatoriske prosessen, skiller legene fokus på hjerteinfarkt og inflammatorisk revmatisme. Den første er preget av svake manifestasjoner av hjertesvikt og en økning i kroppens størrelse i fravær av tilstrekkelig behandling. Ventiler er spesielt utsatt, da de er mest utsatt for effektene av inflammatoriske reaksjoner. Hvis hjertens diffuse revmatisme er diagnostisert, er symptomene på sykdommen mer uttalt og preget av større manifestasjoner av hjertesvikt, noe som påvirker valget av behandlingsmetode.

Hjertesystemet i hjertet - behandling av sykdommen

Hovedmålet med terapeutiske prosedyrer er å redusere graden av betennelse, for å eliminere manifestasjoner av hjertesvikt og å returnere kardiovaskulærsystemet til vanlig funksjonalitet. Hvis en pasient har akutt revmatisme i hjertet, blir han vist en streng sengestøtte. Av denne grunn, er pasienter vanligvis på sykehus i spesialisert avdeling på sykehuset, fordi sykehusmiljø er mye lettere å spore status på personen og gjennomføre strakstiltak for akutt forverring av betennelse.

Hjertet i behandlingen av hjerterytme er en kompleks behandling med obligatorisk bruk av antibiotika og antiinflammatoriske legemidler. Pasienter er foreskrevet penicillin, erytromycin, glukokortikosteroider. Med avanserte og kompliserte former for hjerte-revmatisme, er behandlingen basert på bruk av gamma-globulinpreparater og desensibiliserende legemidler. I tillegg, i løpet av den antiinflammatoriske behandlingen, tar pasienten vitaminpreparater, inkludert askorbinsyre.

Den optimale dosen av glukokortikoidet er valgt med tanke på alvorlighetsgraden av sykdommen og alvorlighetsgraden av endringene. Vanligvis pasienter fikk prednison i en mengde på 15-25 mg / dag, karakterisert ved at bulk stoffet bør skje i morgentimene. Hvis en pasient diagnostisert med kronisk, reumatisk hjertesykdom, er behandlingen basert på administrering av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, som er kombinert med glukokortikoid og basiske medikamenter (klorokin, Plaquenil, penicillin G).

En stor rolle i tilfelle å kvitte seg med reumatisme i hjertet er gitt til sanatoriumbehandling. Frisk luft, mineralvann, slam, målt, stille liv gi en god effekt og bidrar til rask bedring av mennesker, selv etter den mest langvarige og vanskelige behandling, kan også komme til unnsetning, og flere soner luftkondisjoneringssystemet.

Reumatisme i hjertet

Reumatisme i hjertet - er et systemisk inflammatorisk sykdom i bindevevet skadelig natur med en overvekt av hjertesykdom, Etiopatogenetichesky forbundet med hemolytiske streptokokker gruppe. For det meste feiret stukket heterogen myokardial og endocardiale over natten, men av og til hjerte revmatisme, dekker enhver spesifikk separat seksjon: en pose med hjerte, muskel, Veggkonstruksjonen av kamrene og ventiler (revmatisk hjerteventil).

Oftest hjertet revmatisme diagnostisert hos yngre alderskategorier, nemlig revmatisk hjertesykdom hos barn i alderen 6-14 år, og sykdommen rammer ofte den kvinnelige befolkningen (70% mer sannsynlig enn menn). Fremveksten av primær sykdom hos voksne er et sjeldent fenomen.

Et viktig trekk ved sykdommen er den vanlige tilbakevendende øvre luftveisinfeksjon (betennelse i mandlene, faryngitt, sinusitt). Spesielt når akutt proyavimoy streptokokkinfeksjon når legemet trenge streptokokk midler, og immunsystemet genererer store mengder av antistoffer for å undertrykke utenlandsk agent, oppstår således tap like med hensyn til strukturelle ramme musklene i hjertet, som fører til patologisk prosess - reumatisk hjerte (særlig tropny til utviklingen av patologien til hjerteventilene). Også, ikke glem om arve skjerpende faktorer - tilstedeværelsen av en nær slektning med en historie med hjerte perebolevaniem revmatisme og er også tilgjengelig mulighet for medfødt hjerte revmatisme.

Bare 7% av verdens befolkning utsatt for hjertesykdom, revmatisme etter perebolevaniya infeksjonssykdommer, som for reproduksjon av Streptococcus må visse forutsetninger hos immunoundertrykte eller kompromittert autoimmun status. Selv om det er en dynamikk for å redusere forekomsten av denne patologien.

Avhengig av varianten av infeksjon i hjertemembranen, utmerker seg flere typer reumatisme i hjertet:

- myokarditt (skade på muskellaget i hjertemembranen);

- perikarditt (skade på den eksterne vevsmembranen);

- endokarditt (skade på den indre hjertemembranen);

- Pankarditt (skade er dekket samtidig alle tre skall).

Skjemaer systematisere:

- Akutt form: Høy aktivitet av den etiopatologiske prosessen, plutselig debut av sykdommen, symptomatologi er uttalt, innen to eller tre måneder er det en aktiv utvikling av hjerterytme og rask fading. En veldig rask start av terapeutisk handling og utnevnelse av tilstrekkelig og styrket behandling er nødvendig. Det er viktig å merke seg at hos barn er kurset skarpere og tyngre enn hos eldre voksne. Barns akutte faseform kan vare opptil et år.

- Subakut form: moderat aktiv reumatikk kan oppstå etter seks måneder fra debut av utviklingen av den patologiske prosessen i kroppen. Symptomokompleks er ikke klart manifestert, noe som kompliserer den diagnostiske oppgaven og reduserer terapeutisk effekt.

- Kontinuerlig tilbakevendende formen: oppstår når revmatisme valvulær sykdom, for fra 6 måneders periode for bølgeformet, kan være funksjoner både lyse proyavimye og til stede i en latent form. For barnas årsklasse, er dette alternativet svært ugunstig når det gjelder å forutsi fremtiden, fordi det ofte fører til dannelsen av klaffesykdom med remisjoner mnogopovtornymi organer påvirkes med symptomer på rask patologisk progresjon.

- Langvarig form: De første manifestasjonene av sykdommen observeres kun etter et år, med gradvis monotont utvikling, kronisk symptomer. Ofte er det bare ett organsyndrom som ses i manifestasjonen.

- Latent skjema: usynlig i det hele tatt i 97% av pasientene, selv når tungt forfulgt ved å diagnostisere det ikke kan oppdages, diagnostisert bare etter allerede dannet en hjertefeil.

I henhold til faser av aktivitet av prosessen, er hjertets revmatisme delt:

- Den første graden med minimal manifestasjon av aktivitet - alle symptomer er dårlig uttrykt, det er ingen skift på laboratorieprisene i det hele tatt.

- Den andre graden med moderat progresjon, symptomkomplekset er litt uttrykt, minimal endring i laboratorieparametere.

- Tredje gradsskala manifestasjoner med feber, purulent foci av lesjoner, det er klare forandringer roentgenologisk, elektrokardiografisk og fonokardiografisk laboratorium.

• Inaktiv fase med hemodynamiske forstyrrelser bare ved høy fysisk belastning og fullstendig mangel på laboratorieendringer. Helsehelsen er ikke endret hos pasienter.

Reumatisme i hjertet: årsaker

Start av midlet av revmatisme av hjertet er β-streptokokker, og i fremtiden under påvirkning av autoimmune prosesser, og er en utvikling av sykdommen. Etter perebolevaniya en kjedereaksjon: Streptococcus blir antigen på hvilke det er avsatt forbinde mukopolysakkarider, og immun antistoffer bekjempelse av infeksjonsmidlet ødelegges, og det etiopathogenic midlet og egen sunne celleelementer som har tilsvarende kjemiske strukturer (kardiale konnektive og muskelstrukturer inneholde molekylforbindelsen identisk streptokokker), nedbrytning av å øke graden av skade, danner en ond sirkel. Alt dette fører til at hjertet ventiler tykkere og "holde seg sammen".

I tillegg til tilstedeværelsen av visse leukocytt alloantigener som sendes av den genetiske koden av deres foreldre, og dannelsen av kryssreagerende immunoglobuliner trofisk Streptococcus, men som kan komme i forbindelse med antigener HLA-systemer - molekyl mimikering fenomen (vesentlig i utviklingen av autoimmune prosesser). Denne varianten kalles medfødt revmatisme i hjertet.

Utløsende årsaker til revmatisk hjertesykdom er:

- beta-streptokokker og smittsomme forandringer forårsaket av det;

- reduksjon av kroppens forsvar

- arvelige genetiske mekanismer, nettopp på grunn av denne hvis det er tilstedeværelsen av slektninger perebolevaniya revmatisme av hjertet, så hver sjette måned må undersøkes: ultralyd, røntgen-undersøkelse, EKG, prøvetaking, for å eliminere utviklingen av mekanismen;

- barn skolebarn og kvinnekjønn;

- virale og bakterielle utløsende midler, spesielt når de er feil behandlet eller selvmedisinerte;

- antisosiale og usanitære livsbetingelser

- en stillesittende livsstil

- dårlige vaner og unormal, ubalansert ernæring;

- brystkreft

syfilitiske manifestasjoner i kroppen

- Skleroterapi av det vaskulære systemet;

- Allergiske manifestasjoner på ytre stimuli

- B-markør D8 / 17 celler.

Reumatisme i hjertet: symptomer

Det er følgende symptomkompleks karakteristisk for denne sykdommen:

- Hypertermisk kroppsreaksjon opp til 38,0-40,1 ​​° C, temperatur av bølgelignende karakter uten kulderystelser;

- smerte ubehag i området av kardial projeksjon, ubetydelig intensitet;

- Lyn raskt utviklende dyspné, selv med ubetydelige belastninger;

- Fenomen av uregelmessigheter i hjertefrekvensen - arytmisk og takykardisk;

- Auscultatory hørbare lyder i projeksjonssonen av hjertepunktet

- Blåsing av nesen, samt blå av nasolabialt trekant (folder over leppen);

- En spiseforstyrrelse

- Hevelse og puffiness, smertefulle fenomener er iboende i leddene i store og mellomstore, men med hjerterytme er denne funksjonen svært raskt nivellert, selv uten den aktuelle spesifikke behandlingen.

- Ved akutt fase manifestasjon kan forekomsten av et nevrologisk symptomkompleks forekomme: koordinative forstyrrelser; hypotoni; følelsesmessig labilitet, ufrivillig teak sammentrekninger av ansiktsmuskulatur, nakke, ben og armer og torso generelt;

- Reumatisme i hjertet hos barn kjennetegnes av ultrafast tretthet selv når man minimerer fysisk anstrengelse;

- Overdreven svette, svimmelhet og migrene smerter, neseblødning.

I henhold til sykdomsformene, varierer symptomkomplekset også:

- Myokarditt: uten lyse symptomer, er det lett smerteopplevelser eller ubehagelige, ubehagelige følelser av kardial natur, med trening - liten dyspné og takykardi. Med tilbakevendende myokarditt: uttalte smerter av kardial natur, perceptible av pasientens ekstrasystoler, arytmier.

- Endokarditt: parietal, akkordal, ventil. Den mest kompliserte er ventilvalvitt.

- Perikarditt: oppstår sammen med feber, det er klinisk svakt utviklet, derfor diagnostiserer vi sjelden det i en tidlig alder, men dette er ganske ofte et fenomen i medisinsk praksis.

Hjertesystemet i hjertet: diagnostikk

For å avgjøre og gjøre en nøyaktig diagnose av hjerterytme, brukes følgende diagnostiske tiltak:

- Medisinsk historie med særlig vekt på temaet definisjonen av smittsomme sykdommer har nylig skrevet til fiksering av klager, selv litt likner revmatiske symptomer og utelukkelse av sykdom "medfødt hjerte revmatisme" ved undersøkelsen for tilstedeværelsen av tilfellene i den nærmeste familien.

- En spesielt utført undersøkelse av spesialiserte smale spesialister for påvisning av symptomer på den iboende sykdommen i hjerterytmen. Lytte på kroppslyd hører en myk støy i projeksjonsområdet på toppen av hjerte og ved punktet for projeksjon av aorta, hjertebank, arytmi fenomener er mulig for å prøve sjeldne sterke slag.

- Elektrokardiogram er en av de viktigste metoder for bestemmelse av hjerte revmatisme, derpå identifisere forlenget intervall P-Q, noe som indikerer utviklingen av revmatisk hjertefeil og graden av såret kardiale strukturer - skjell.

- Ultralyd undersøkelse for å fastslå tilstedeværelsen av en allerede utviklet defekt.

- Et fonokardiogram som registrerer tidlige svake lyder som er dårlig hørbar under auskultatorisk undersøkelse av en lege.

- Analyse av forekomsten av streptokokker bakterier i kroppen.

- blodprøver: å forbedre hastigheten senkning per time av tid, høye nivåer av hvite blodceller, er nivået av proteinfraksjonen veksten (særlig C-reaktivt - markeringshjertet revmatisme) og økningen i kapasiteten av sialinsyre bestemmelse av nærværet i blodet antistreptolysin ( ASL-O) - immun antistoffer som er molekylært lik strep og avl, er de ødelegger sine egne friskt vev. Det er viktig å studere reumatoidfaktoren - en markør for utbruddet av revmatiske forandringer i menneskekroppen.

- Røntgenundersøkelse er ikke så informativ, men det utføres for å diagnostisere modifikasjoner som er karakteristiske for hjertets reelle sykdom. På røntgenbildet er utvidede hjerteskyggekontoer definert i alvorlige tilfeller av perikardskader.

Reumatisme i hjertet: behandling

Behandling av hjerterytme er vanligvis utført i tre faser:

• Første trinn er behandling i stasjonære vegger i en og en halv måned. Det er viktig å overholde strenge sengelager, bare med en gradvis økning i motoraktivitet, varigheten av dette regimet bestemmes individuelt avhengig av suksessen til narkotikabehandling og aktivitetsnivået til den patologiske inflammatoriske prosessen. I denne modusen bruker vi en dreneringsmassasje - for å forhindre lunger og forhindre utvikling av sykdommer i lungesystemet, er respiratorisk gymnastikk også viktig. Etter en måneds forløp, er det lov å bytte til et sparsomt regime: muligheten til å gå på toalettet alene, bruk spisesalen og utvide komplekset av aktive terapeutiske fysiske øvelser.

Behandlingen er mest effektiv når den er kompleks - fra medisiner som brukes: antibiotika - penicilliner. NSAID er pyrazolon (Voltaren, Indomethacin, Butadion) og kinolin (Plakvenil). Antihistamin, immunosuppressiv, om nødvendig - hjerte medisiner, diuretika.

• Den andre fasen er en sanatoriumbehandling i en spesialinstitusjon, som ligger i samme klimasone med personens bostedssted. Denne scenen kan klassifiseres som "etterpleie". Gjeldende gymnastikk, belufting, medisinsk og diett ernæring, vitaminterapi.

• Den tredje etappen - pasientens pasientundersøkelse, pasientene blir observert hos kardiolog-reumatologen, den utføres for å forebygge nye symptomer og forebygging av relapses hele året. Profylaktisk antibiotikabehandling med langtidsvirkende legemidler (ofte bicillin-5) i vårhøstperioden, sanering av kronisk infeksjonsfokus. Fytoterapi påvirker også den endelige utvinningen positivt, folkemetoder er også anvendelige etter forutgående konsultasjon med legen.

Forebygging av hjerterytme

Forebyggende tiltak omfatter regelmessig lufting av boligen til enhver tid-season, hyppige turer i frisk luft, full sunn mat, tempe prosedyrer, rettidig lindring av foci av infeksjon (spesielt nasal), regelmessige besøk av kardiolog, revmatolog, en grundig introspeksjon når familiehistorie, familiehistorie på reumatisme i hjertet.

Les Mer Om Fartøyene