Farlig reumatisk hjertesykdom: årsaker, symptomer, behandlingsmuligheter

Revmatisk carditt er plassert som en alvorlig manifestasjon av revmatisk feber. Den klassiske form for denne sykdommen er et komplett nederlag av hjertemuren, som fanger endokardiet og perikardiet.

Fjernelse av inflammatoriske prosesser er kun mulig med rettidig diagnose og behandling. Ellers kan strukturen av fartøyets vegger og den videre utviklingen av den negative prosessen ikke unngås.

Patogenese av sykdommen

Hjertesykdom i hjerte er ofte manifestert på grunn av streptokokkinfeksjon på øvre luftveiene i slimhinnene. Utviklingen av infeksjon uten riktig behandling går fort nok. Omtrent sytti prosent av pasientene som er undersøkt, viser en økt aktivitet av streptokokker bakterier, som er årsaksmessige midler til revmatisk hjertesykdom.

Infeksjon har en gradvis toksisk effekt på hjertets vegger, noe som fører til økt risiko for dødelighet. Sykdommen til slutt og forblir uutforsket, men det er utviklingen av inflammatoriske prosesser i kroppen, som mange forskere tror, ​​er drivkraften for sin nødutvikling.

Men med returformen til revmatisk hjertesykdom, er det ikke alltid bekreftet at streptokokker er tilstede. I noen tilfeller er også andre dårlig forstått virus ansvarlig for sykdomsavkastningen.

Arvelig disposisjon hos voksne og barn gir opphav til forutsetningene for forekomsten av en farlig reumatisk hjertesykdom.

Leger skiller de følgende årsakene til manifestasjon og videre utvikling av hjerteveggens betennelsesprosess:

 • lungebetennelse;
 • sår hals;
 • Skarlagensfeber;
 • Andre smittsomme fenomener.

Revmatisk hjertesykdom hos barn og ungdom er tilbakevendende. Ofte er primær infantil reumatisk hjerte sykdom en naturlig konsekvens av leddgikt.

Også sykdommen kan være tilbakevendende og føre til utvikling av alvorlig og farlig myokarditt. Denne sykdommen fører vanligvis til de alvorligste konsekvensene.

Hyppigheten av hjerteinfarkt hos pasienter med barn og voksne pasienter varierer. Deres varighet er heller ikke den samme og avhenger av de enkelte fysiske dataene til hver person.

Symptomatologi av patologi

Det er ofte mulig å diagnostisere sykdommen bare i løpet av en rutinemessig undersøkelse i diagnosesentralen. Hvis en pasient utvikler endokardiell skade, kan han i flere måneder ikke føle noen manifestasjon av sykdommen, inkludert ubehagelige opplevelser. Derfor, for diagnostikk, er en direkte undersøkelse nødvendig.

Systoliske og diastoliske lyder kan bare oppdages av en kvalifisert spesialist med stor erfaring innen kardiologi.

Symptomer på revmatisk hjertesykdom med aktiv utvikling av den inflammatoriske prosessen manifesteres av ubehagelig smerte i hjertet og brudd på hjerterytmer, som en medisinsk spesialist kan legge merke til.

Når endomyokarditt utvikler alvorlig hjerte-dyspné, er det ofte en tørr, mild hoste som gradvis intensiverer.

Symptomer på den aktive utviklingsstadiet av revmatisk hjertesykdom inkluderer:

 • Lungeødem;
 • Angrep av hjerteastma, som gjentas oftere;
 • Feberfenomener;
 • Akutt hjerte smerte.

Det er ikke nødvendig å starte slike farlige hendelser og bringe den fremgangssykdom til feber, anfall og alvorlig astma.

Konsultasjon av en erfaren og kvalifisert kardiolog hjelper til med å finne ut hva som forårsaket sykdommen, og hvordan man skal behandle for å oppnå positive resultater.

Hvordan bli kvitt alvorlig patologi

Ikke regne med rask behandling av revmatisk hjertesykdom hos barn og voksne. Det vil ta en lang rehabiliteringstid, bevaring av sengen hviler og en viss tidsplan.

Til en begynnelse er en spesiell terapi foreskrevet, som har en effekt på det menneskelige nervesystemet.

Dagens spesielle regime bør settes for dimensjonalitet, siden det er strengt forbudt å være nervøs under behandlingen. Den minste sammenbrudd kan føre til et tilbakefall.

Inpatientbehandling er foreskrevet for pasienter som har blitt diagnostisert med primær reumatisk carditt.

Etter at du har sett legene, trenger du en rehabiliteringsperiode i et av sanatoriene. En viktig rolle i tilbakebetaling av de viktigste tegn på sykdommen er spilt av medisinering.

Medisinsk spesialister utnevner vanligvis følgende stoffer:

 • Pyramidon og aspirin;
 • difenhydramin;
 • diclofenac;
 • Brufen;
 • Acetylsalisylsyre.

Den daglige dosen av medisinering kan bare beregnes av en kvalifisert medisinsk faglig etter en diagnostisk undersøkelse.

Hvis det ikke er noen positive dynamiske endringer i lang tid med å behandle reumatisk carditt, foreskriver legene ofte bruk av rusmidler fra gruppen glukokortikosteroider.

Prednisolon er det primære middelet som tilhører denne kategorien. Det kan foreskrives for å akselerere den positive dynamikken. Men stoffet har mange bivirkninger, så det er ikke gitt langsiktig bruk.

Hormonal pulsbehandling er en alternativ metode for å kvitte seg med en sykdom, som ofte er insistert av spesialister. Men slik behandling er ikke et klassisk behandlingsalternativ og kan ikke brukes i det hele tatt.

Med utviklingen av akutt hjertefeil i bakgrunnen av avansert reumatisk hjertesykdom, foreskriver spesialister en operativ intervensjon, siden andre måter er maktesløse.

Vulvoplasty vil bidra til å redde pasientene fra sykdoms kritiske sykdom og negative, livstruende konsekvenser.

Det skjer ofte at reumatisk carditt går inn i en kronisk fase og er stillestående. Deretter anbefales det å bruke farmakologiske midler av en vanndrivende type, for eksempel Lasix.

Uten skikkelig rettidig behandling av sykdommen, vil det utvikle seg og kan føre til akutt hjertesvikt.

Reumatisme hos barn: symptomer og behandling

Reumatisme er en alvorlig systemisk sykdom med en smittsom og allergisk natur med nederlag i mange organer som utvikler seg i alle aldre. Multifacetedness av kliniske manifestasjoner skyldes at reumatisk sykdom ikke påvirker det bestemte organet, men bindevevet som er tilstede i alle vev og organer av mennesker. Reumatisme hos barn vil tilegne denne artikkelen.

Årsaker til revmatisme hos barn

Revmatisme forårsaker hemolytisk streptokokker, som er årsaken til skarlagensfeber, ondt i halsen, ARD. Patogenet kommer inn i barnets kropp med luftbårne dråper. Reumatisme utvikler som regel etter en antibiotisk ubehandlet streptokokkinfeksjon.

Men revmatisme utvikler seg etter en streptokokkinfeksjon bare hos 0,3-3% av de som har gjenopprettet - bare de som har en funksjonsfeil i immunsystemet. På grunn av immunforstyrrelser i kroppen produseres antistoffer mot sine egne bindevevs celler. Som følge av dette påvirkes bindevevet i mange organer.

Kilden til infeksjon for et barn kan være ethvert medlem av familien som har streptokokkinfeksjon eller er en "sunn" bærer av hemolytisk streptokokker. Det ufullkomne immunforsvaret til barnet tåler ikke infeksjonen.

Det er viktig og tilstedeværelsen i barnets kropp med kroniske infeksjoner (kronisk tonsillitt, bihulebetennelse, karies, otitis, kronisk infeksjon i urinsystemet). Trusselen mot utvikling av revmatisme er også hos barn som lider av hyppige katarralsykdommer.

Det er andre provokerende faktorer for forekomst av revmatisme:

 • hypotermi;
 • utilstrekkelig, ubalansert ernæring (proteinmangel og hypovitaminose);
 • tretthet,
 • medfødt infeksjon med hemolytisk streptokokker;
 • arvelig predisposisjon til revmatisme.

Barnet kan få revmatisme i alle aldre. De mest utsatt for denne sykdommen er barn i alderen 7-15 år.

Klassifisering av revmatisme

skille 2 faser av den reumatiske prosessen - Aktiv og inaktiv.

Ved den inaktive fasen etter overført revmatisme er det ingen laboratorie tegn på betennelse. Helse- og adferdstilstanden til barn forblir normal, og hemodynamiske lidelser vises bare med betydelig fysisk anstrengelse.

Den aktive fasen av revmatisme har 3 grader:

Jeg - minimal grad av aktivitet: klinisk, laboratorie og instrumentale tegn på sykdommen er dårlig uttrykt;

II - moderat aktivitetsgrad: klinisk, instrumentale tegn er ikke klart uttrykt, feber kan ikke være, laboratorieendringer er også uskarpe;

III - det er lyse kliniske manifestasjoner av sykdommen i form av tegn på skade på hjertet, leddene; klare roentgenologiske, elektrokardiografiske og fonokardiografiske endringer, skarpt utprøvde laboratorieindekser av betennelse.

Reumatisme kan forekomme gjennom 5 varianter av gjeldende:

 1. Akutt kurs: preget av rask utvikling og rask forsvinning av manifestasjoner av sykdommen. Tegn på II-III art. aktiviteten vedvarer i 2-3 måneder, effektiviteten av behandlingen er god.
 2. Subakutt kurs: har en langsommere manifestasjon av symptomer; det er en tendens til å forverre prosessen; aktiv fase med II st. aktivitet varer 3-6 måneder.
 3. Langvarig flyt - symptomer på sykdommen og aktiviteten til I-II st. siste mer enn 6 måneder; Perioder med remisjon er uklare, effekten av behandlingen er svak, ustabil.
 4. Bølgete, kontinuerlig tilbakevendende kurs med unexpressed remissions; aktivitet I-III st. bevart et år eller mer.
 5. Latent, latent, kronisk strømning uten manifestasjon av aktiviteten av prosessen; diagnosen er laget på grunnlag av tegn på det allerede dannede nederlaget i hjerteventiler (hjertesykdom).

Symptomer på sykdommen

Med revmatisme blir bindevevet i mange organer ødelagt umiddelbart. Dette skyldes de mangesidede kliniske manifestasjonene av sykdommen, avhengig av prosessens form og alvorlighetsgrad. Som respons på virkningen av patogenet i kroppen, produseres en spesiell substans-det C-reaktive proteinet. Det er han som forårsaker betennelse og skade på bindevev.

Sykdommen begynner 1-3 uker etter streptokokkinfeksjon. Utbruddet er akutt, med feber, uttalt svakhet, forverring av total velvære.

Isolere hjerte-, leddformede og nervøse former for revmatisme. Ofte blir skjøtene først påvirket.

Articular form

På bakgrunn av feber, hevelse og alvorlige smerter i leddene, vises vanskeligheter med å bevege seg.

Karakteristiske trekk ved reumatisk leddskade:

 1. For det meste er store ledd påvirket (håndledd, albue, skulder, kne, ankel).
 2. Den "volatilitet" av smerter er karakteristisk: Knæleddet gjør vondt, etter 2-3 dager - ulnar, etc.; smerte i en ledd og vises, og forsvinner raskt, "flyr" til en annen ledd.
 3. Etter behandling, endrer leddene ikke deformasjon, og leddets funksjon er fullstendig gjenopprettet.
 4. Samtidig med leddene påvirkes hjertet.

Fellesformen er ikke alltid så akutt. I noen tilfeller er både temperatur og hevelse i leddene fraværende. Et barn kan klage på smerte i en eller en annen felles. Noen ganger blir ikke hjerteskade oppdaget umiddelbart, og revmatisme forblir udiagnostisert i lang tid. I en ung alder kan skader på leddene manifestere seg etter hjertets nederlag, og kanskje helt fraværende.

Hjerteform

Dette skjemaet kan begynne å akutte eller utvikle seg gradvis. Barnet har svakhet, rask tretthet, han klatrer nesten ikke trappene - det er tretthet og hjertebank. Ved undersøkelse avslører legen økningen i hjertefrekvensen, det kan oppstå forstyrrelser i rytmen, støy i hjertet og utvidelse av grenser.

Hjertet kan påvirkes av revmatisme i varierende grad. Noen ganger markerte uttrykk for symptomer på hjerteklemme (hjertemuskulatur). Denne betennelsen kan ende uten spor.

I noen tilfeller er det indre skallet (endokardiet) med hjerteapparat i hjerte involvert i prosessen - endokarditt slutter vanligvis med dannelsen av hjertesykdom. I dette tilfellet dekker de berørte ventilklappene seg ikke helt, og blodet, når hjertemuskelen trekker seg, vender tilbake fra ventrikkelen til atriumet.

Men den mest alvorlige er nederlag, når det ytre skallet i hjertet (perikardiet) også inflames og perikarditt utvikler seg. I dette tilfellet er det alvorlig smerte i hjertet, alvorlig dyspnø, det er en cyanotisk farge på leppene, fingrene i neglen phalanx. Situasjonen i sengen tvunget - halv sitter. Pulsen kan være rask eller sakte. En arytmi kan forekomme. Grensen til hjertet er sterkt utvidet, spesielt hvis væsken akkumuleres i hjertehulen.

Nedgangen i hjertet i en alvorlig grad fører til utvikling av hjertesvikt og funksjonshemning hos barnet.

I tilfelle av et gjentakende forløb av revmatisme, kan tilbakevendende revmatisk hjertesykdom utvikle seg. Relapses kan være forbundet med en ny infeksjon eller ved aktivering av de resterende bakteriene i kroppen. Med hvert nytt angrep av revmatisme utvikler nederlaget til valvulærapparatet. Hos yngre barn er gjentakende reumatisk carditt mindre vanlig enn hos ungdommer.

Nervøs form (liten chorea)

Reumatisme kan begynne med en lesjon av nervesystemet. Chorea er observert i 11-13% av tilfeller av revmatisme, utvikler seg oftest hos jenter. Synes grimacing, ufrivillig kramming av musklene i hender, føtter, ansikt, øyne. De ligner en nervøs tic.

Gusty ufrivillige bevegelser øker med følelser. Muskeltonen senkes. Krenkelse av samordning av bevegelser: Barnet faller gjenstander fra hendene; kan falle av en stol; Det er langsomhet, fravær og sløvhet.

Ofte blir en forandring i atferd og håndskrift, fraværsinnshet først lagt merke til i skolen og noen ganger ansett som en prank. Endring og følelsesmessige manifestasjoner: Barnet blir whiny, irritabelt. Dette kan bli uklart. I alvorlige tilfeller kan det oppstå jevne lammelser.

Chorea kan fortsette i isolasjon, men ofte er tegn på hjerteskade festet til symptomene på chorea.

Varigheten av manifestasjoner av chorea er vanligvis opptil 1 måned, men i førskolebarn, kan chorea ha et forlenget eller tilbakevendende kurs. I alvorlige lesjoner kan inflammasjon ikke bare utvikle seg i hjernen, men også i hjernen og perifere nerver.

Andre ikke-kardiale manifestasjoner av revmatisme:

 • revmatisk lungebetennelse;
 • revmatisk hepatitt;
 • revmatisk nefritis;
 • revmatisk polyserositis (betennelse i serøse membraner);
 • revmatiske hudlidelser: revmatiske knuter, anurulær erytem.

Disse manifestasjonene er sjeldne i prosessperioden.

Reumatismens aktivitet varer ca. 2 måneder. I løpet av ettergivelsesperioden er barnets trivsel bra hvis hjertesvikt ikke har utviklet seg. Men sykdommen kan komme tilbake.

Jo flere angrep av revmatisme det var, jo vanskeligere konsekvensene. Jo mindre en barns alder er, desto alvorligere er sykdommen, og jo mer alvorlig er dens komplikasjoner. Derfor, med den minste mistanke om revmatisme, er det nødvendig å konsultere en lege og gjennomføre nødvendige undersøkelser.

diagnostikk

For å diagnostisere revmatisme, brukes følgende metoder:

 1. Undersøkelse av en barnelege eller reumatolog: Tillater å identifisere kliniske manifestasjoner av sykdommen (hevelse i leddene, økt hjertefrekvens, utvidelse av hjertet, lyder i hjertet, etc.).
 2. Blodtest er klinisk: revmatisme kjennetegnes av en økning i totalt antall leukocytter og neutrofile leukocytter, akselerert sedimenteringshastighet for erytrocytter (ESR).
 3. Biokjemisk blodprøve: Fra den andre uken av sykdommen oppdages C-reaktivt protein, anti-streptokok-antistoff titrer økes, nivået av globulinfraksjon av myseprotein økes.
 4. Elektrokardiografi, ekkokardiografi, fonokardiografi, røntgenundersøkelse.

Bekreftelse av diagnosen "revmatisme" er en kombinasjon av en eller flere av de viktigste manifestasjonene av revmatisme (polyarthritis, carditis, chorea) og flere ekstra laboratorie- og instrumentale manifestasjoner.

De beskrevne undersøkelsesmetodene vil bidra til å avklare fase og lokalisering av prosessen, graden av aktivitet.

Behandling av revmatisme hos barn

Behandling av revmatisme utføres i 3 faser:

Fase 1 - Inpatientbehandling (innen 4-6 uker).

2. trinn - sanatoriumbehandling.

Den tredje fasen er dispensarobservasjon.

Fase I

Den aktive fasen av revmatisme krever at sengestøtten overholdes med en gradvis utvidelse av barnets motoraktivitet. Overholdelsen av sengestøtten bestemmes av legen avhengig av aktivitetsgraden av prosessen. På II-III st. aktivitet er foreskrevet i 1-2 uker strenge sengestil, deretter i 2-3 uker sengestue med tillatelse til å delta i spill i seng og passive bevegelser, respiratorisk gymnastikk. Og bare en og en halv time senere er det sparsomme regimet tillatt: muligheten for å bruke toalettet, spisestuen; utvider og terapeutisk trening.

Behandlingen bør være omfattende. Narkotikabehandling inkluderer: antibakterielle stoffer, ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer, antiallergiske stoffer, immunosuppressive stoffer, om nødvendig, hjerte medisiner, diuretika og andre medisiner.

Som antibakterielle legemidler administreres penicillin-antibiotika ved aldersdoser i 2 uker. Når det gjelder streptokokker, foreskrives antibiotika avhengig av patogenes følsomhet. Av ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer brukes acetylsalisylsyre, Voltaren, Indomethacin, Amidopirin, Butadion og andre preparater av pyrazolon-serien.

Med en kontinuerlig tilbakevendende prosess, brukes kinolindrikker (Plakvenil, Delagil). Ved alvorlig forlengelse av prosessen brukes kortikosteroider - dosen og varigheten av kurset bestemmes av legen.

Behandlingsvarigheten på et sykehus er i gjennomsnitt 1,5 måneder. Med kontinuerlig relapsing reumatisme kan behandlingen være lengre. Fysioterapeutiske metoder for behandling, fysioterapi øvelser er også brukt. Utdraget utføres med en uttalt positiv dynamikk i prosessen og laboratorieindikatorene, noe som indikerer en reduksjon i aktiviteten til prosessen.

II-scenen

Rehabilitering av barn (fase 2) utføres i 2-3 måneder under forholdene til et lokalt sanatorium. På dette stadiet er behandlingen også utført: legemidlene brukes i en halv dose. Brukt terapeutisk gymnastikk, lufting, ernæring, vitaminterapi.

Trinn III

Klinisk oppfølging utføres med det formål å avsløre manifestasjoner av aktivering av prosessen, gjennomføring av forebygging av tilbakefall hele året. Antibiotika med langvarig virkning (bicillin-5) brukes. Det er også en sanering av foci av kronisk infeksjon og muligheten for å studere (for skolebarn) er bestemt.

Kompleks behandling av barn med revmatisme kan vare i flere år med hensyn til vedlikeholdsbehandling (profylaktisk utnevnelse av langvarig antibiotika på vår og høst).

diett

Barn som lider av revmatisme bør følge en bestemt diett. Mat bør lett fordøyes, inneholder et tilstrekkelig antall proteiner, vitaminer (spesielt rutin, vitamin C og gruppe B) og kaliumsalter. I kostholdet må inkludere frukt og grønnsaker. Om morgenen kan du anbefale å drikke på tom mage med varmt vann 1 sitronsaft.

Vanskelig å fordøye og rik med ekstrakter, produkter bør utelukkes. Ved sirkulasjonssuffisiens er det nødvendig å kontrollere mengden av bordssalt (ikke mer enn 5 g per dag) og væske. I tilfelle II-III grad av sirkulasjonsfeil kan legen anbefale å holde avlastningsdager.

Mengden karbohydrater (bakevarer, søtsaker, sjokolade) bør være begrenset, gitt deres allergiske effekt på kroppen. Det anbefales brøkmatinntak i små porsjoner. I hvert enkelt tilfelle er det ønskelig å diskutere kostholdet hos barnet med legen.

Plantevern

Herbal behandling for revmatisme har vært brukt siden antikken. Men i vår tid kan fytoterapi bare brukes som et tillegg til medisinsk behandling og bare i samråd med legen. For behandling av revmatisme bruke willow bark samles tidlig på våren, blomster, mjødurt, Myl'nikov rot, hyllebær blomster, blomster Adonis våren, gress ville jordbær, lyng, mure, bjørk knopper, og mange andre planter. Brukte avkok og infusjoner av planter, bad med urter. Det er mange oppskriftsavgifter. Men de kan bare brukes til å behandle et barn med doktors tillatelse.

Forebygging av reumatisme hos barn

Det er primær og sekundær forebygging av revmatisk feber.

ved primær forebygging Alle aktiviteter er rettet mot å forhindre forekomst av revmatisme. Pakken med slike hendelser inkluderer:

 1. Forebygging og kontroll av streptokokkinfeksjon hos barn: undersøkelse av familiemedlemmer for transport av streptokokker; bruk av antibiotika i sykdommer i nasopharynx, angina; sanering av kronisk infeksjonsfokus med hyppige katarralsykdommer forebyggende kurs av aspirin, bicillin.
 2. Herding av barnet, for å skape normale forhold for å leve og opplæring på skolen (eliminere overbefolkning i klasser og leksjoner i 2 skift), sikre rasjonell balansert kosthold, etterlevelse av dagen, og for å sikre tilstrekkelig hvile, barnets opphold i frisk luft og hygienetjenester.

Formålet med sekundær forebygging er forebygging av tilbakefall og progresjon av sykdommen, dvs. dannelsen av en hjertefeil i hjertehinne. Det utføres etter endt behandling av primær reumatisk carditt året rundt bicillin-5 i aldersrelatert dose i 3 år. I tillegg utføres sanering av foci av kronisk infeksjon, vitaminbehandling er foreskrevet, spesielt vitamin C.

I løpet av de neste 2 år (hvis i løpet av 3 år har det vært gjentatte angrep av revmatisk feber) er beregnet for profylaktisk kurs høsten og våren bitsillinom-5 og aspirin eller andre legemidler pirazolonovogo serie i alder dosering. Bicillin er foreskrevet for barn også etter hvert tilfelle av forkjølelse.

Hvis primær revmatisk hjertesykdom endte dannelsen av hjertesykdom, samt barn med tilbakevendende revmatisk hjertesykdom, er året rundt forebygging gjennomført innen 5 år. Vanligvis sendes barn til lokale sanatorier.

outlook

For tiden er på grunn av den effektive behandlingen av streptokokkinfeksjon og utføre forebyggende behandling betydelig mindre markert for alvorlig revmatisme. Mer enn 30 ganger (sammenlignet med 60-70 år av forrige århundre) for å redusere dødelighet på grunn av alvorlig hjertesvikt med hjertefeil.

Kombinert og kombinert hjertefeil dannes på grunn av gjentatte tilbakefall av revmatisme. I primær reumatisk carditt dannes valvulær misdannelse hos 10-15% av pasientene, og ved gjentakende - i 40%.

En spesiell fare for barn er revmatisme med et slettet, mildt uttrykt klinisk bilde av sykdommen. Ofte er det heller ikke foreldre som tar hensyn til klager fra barn for smerte i hender og føtter, eller forklare dem ved blåmerker og tretthet av barnet. Slike feil fører til sykdomsprogresjonen og utilsiktet gjenkjenning av revmatisme allerede på stadiet av irreversible konsekvenser av prosessen.

CV for foreldre

Reumatisme er en alvorlig sykdom med nederlag av mange organer og systemer. Men denne sykdommen kan unngås hvis du følger barnets helse og helt klart følger alle legenes anbefalinger for noen, selv uoffensielle, i foreldrenes mening, en kald sykdom, og ikke engasjerer seg i selvmedisinering. Når det gjelder utvikling av revmatisme hos et barn, må du huske at forebyggende behandling er ikke mindre viktig enn å behandle et akutt angrep.

Til hvilken lege å søke

Hvis du har smerter i leddene barnet trenger å se en revmatolog, og med forverring, feber, tegn på forgiftning - en barnelege, som mistenker at diagnosen "revmatisme". Hvis andre organer påvirkes, utpekes en kardiolog, nevrolog, mindre ofte en pulmonolog, hepatolog eller gastroenterolog, nevrolog, dermatolog. Det vil være nyttig å konsultere en diettist på kostholdsspørsmål for revmatisme. For å sanitisere fokus på kronisk infeksjon, sendes barnet til ENT-legen og tannlegen. Når det dannes hjertefeil, er det nødvendig med en undersøkelse av hjertekirurgen.

Reumatisme hos barn

Reumatisme hos barn - infeksiøs-allergisk sykdom fortsetter med systemisk bindevev lesjon av det kardiovaskulære systemet, synovialmembranene av ledd, serøse membraner av CNS, lever, nyre, lunge, øye og hud. Med reumatisme kan barn utvikle reumatisk polyartrit, reumatisk carditt, liten chorea, revmatiske knuter, ringformet erytem, ​​lungebetennelse, nephritis. Diagnose av revmatisk feber hos barn er basert på kliniske kriterier, deres forbindelse med en overført streptokokkinfeksjon, bekreftet av laboratorietester og markører. Ved behandling av revmatisme hos barn, glukokortikoider, NSAID, preparater av kinolin og penicillin-serien, brukes.

Reumatisme hos barn

Revmatisk feber hos barn (revmatisk feber, Sokolskij-Buyo sykdom) - en systemisk inflammatorisk sykdom som er kjennetegnet ved lesjoner i bindevevet i forskjellige organer og etiologi assosiert med streptokokkinfeksjon. I pediatri diagnostiseres revmatisme hovedsakelig hos barn i skolealderen (7-15 år). Den gjennomsnittlige populasjonsfrekvensen er 0,3 tilfeller av revmatisme per 1000 barn. Reumatisme hos barn kjennetegnes av et akutt utbrudd, ofte forlenget, gjennom årene, med et kurs med vekslende perioder med forverring og tilbakekallelser. Reumatisme hos barn er en vanlig årsak til dannelsen av kjøpte hjertefeil og funksjonshemming.

Årsaker til revmatisme hos barn

Den akkumulert erfaring i rheumatology omfatte revmatisme gjør at barn av smittsom og allergisk sykdom, som er basert på en infeksjon forårsaket av β-hemolytiske streptokokker i Gruppe A (M-serotype), og den endrede reaktivitet. Dermed var forekomsten av revmatisk feber et barn er alltid innledes med en strep infeksjon: betennelse i mandlene, sår hals, faryngitt, skarlagensfeber. Etiologisk betydning beta-hemolytiske streptokokker i utviklingen av revmatisk feber hos barn er bekreftet ved funnet i blodet hos de fleste pasienter protivostreptokokkovyh Antistoff - oh-o, antistreptokinazy, antistreptogialuronidazy, antidezoksiribonukleazy i å ha affinitet for bindevev.

Viktig rolle i utviklingen av revmatisk feber hos barn er gitt konstitusjonell og arvelig disposisjon. I noen tilfeller kan en familiehistorie med revmatisk feber spores, og det faktum at revmatisk feber syk bare 1-3% av barn og voksne etter streptokokkinfeksjon, antyder eksistensen av såkalte "revmatisk diatese."

Virulensfaktorer ledende β-hemolytiske streptokokker utføre sine eksotoksiner (streptolysin-O, erytrogensyre toksin, hyaluronidase, protease), betinget pyrogene, og cytotoksiske immunresponser som fører til skade på hjertemuskelen med endomiokardita utvikling, forstyrrelser i hjertets kontraktilitet og ledningsevne.

I tillegg initierer og bidrar proteiner fra cellevegget til streptokokker (lipoteiksyrepeptidoglykan, polysakkarid) den inflammatoriske prosessen i myokard, lever, synovialmembraner. M-protein undertrykker fagocytose av celleveggen, gjengir nefrotoksisitet, stimulerer dannelsen av antistoffer antikardialnyh etc. basis av hud og revmatisme subkutant vev hos barn er vaskulitt..; Revmatisk chorea er forårsaket av nederlaget for subkortiske kjerner.

Klassifisering av revmatisme hos barn

I utviklingen av revmatisme tildeles barn aktive og inaktive faser. Kriterier for aktiviteten til den reumatiske prosessen er alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner og endringer i laboratoriemarkører, i forbindelse med hvilke tre grader utmerker seg:

 • Jeg (minimum aktivitet) - fravær av eksudativ komponent av betennelse; svak alvorlighet av kliniske og laboratorie tegn på revmatisme hos barn;
 • II (moderat aktivitet) - Alle tegn på revmatisme hos barn (klinisk, elektrokardiografisk, radiografisk, laboratorium) er ikke tydelig uttrykt;
 • III (maksimal aktivitet) - forekomsten av eksudativ bestanddel av betennelsen, tilstedeværelse av høy feber, tegn på revmatisk hjertesykdom, artikulær syndrom, polyserositis. Tilstedeværelsen av forskjellige røntgen-, elektro- og fonokardiografiske tegn på karditt. Skarpe endringer i laboratorieparametere - høy nøytrofil leukocytose. Kraftig positiv CRP, et høyt nivå av serumglobuliner, en signifikant økning i anti-streptokok-antistoff titere, etc.

Den inaktive fasen av revmatisme hos barn er notert i interictalperioden og er preget av normalisering av barnets velvære, instrumentelle og laboratorieindikatorer. Noen ganger mellom angrep av revmatisk feber er bevaret subfebrile og utilpash, er det en progresjon av carditt med dannelsen av ventrikulær hjertesykdom eller kardiosklerose. Inaktiv fase av revmatisme hos barn kan vare fra flere måneder til flere år.

Under revmatisme hos barn kan være skarpe (opp til 3 massene.), Subakutt (3 til 6 måneder.), Forlenget (mer enn 6 måneder.), Kontinuerlig-relapsing (uten presise perioder av remisjon varighet opp til 1 år eller mer), latent (hemmelig ledende til dannelsen av ventrikulær hjertesykdom).

Symptomer på revmatisme hos barn

Kliniske manifestasjoner av revmatisme hos barn er varierte og variable. De viktigste kliniske syndromer omfatter revmatisk hjertesykdom, leddgikt, minor chorea, revmatisk anulyarnuyu erytem og knuter. For alle former for reumatisme manifesterer barn en klinisk manifestasjon 1,5-4 uker etter forrige streptokokkinfeksjon.

Hjertet i hjertet med revmatisme hos barn (revmatisk hjertesykdom) forekommer alltid; i 70-85% av tilfellene - primært. Med revmatisme kan barn oppleve endokarditt, myokarditt, perikarditt eller pankarditt. Reumatisk carditt ledsages av sløvhet, utmattelse av barnet, subfebril tilstand, takykardi (sjelden bradykardi), kortpustethet, smerte i hjertet.

Gjentatte angrep av revmatisk hjertesykdom, oppstår vanligvis etter 10-12 måneder og med mer alvorlige symptomer på forgiftning, artritt, uveitis, etc. Som et resultat av gjentatte angrep av revmatisme i alle barn identifiserte ervervet hjertesykdommer:.. mitralinsuffisiens, mitral stenose, aortaregurgitasjon, aortastenose, mitralklaffprolaps, mitral og aorta defekt.

I 40-60% av barn med revmatisme utvikler polyartritis, både isolert og i kombinasjon med reumatisk carditt. Typiske tegn på polyartrit hos reumatisme hos barn er den overvektige lesjonen av mellomstore og store ledd (kne, ankel, albue, skulder, sjelden - håndledd); symmetri av artralgi, migrerende karakter av smerte, rask og fullstendig omvendt utvikling av leddsyndrom.

Cerebral form av revmatisme hos barn (liten chorea) står for 7-10% av tilfellene. Dette syndromet utvikler seg hovedsakelig i jenter og manifesteres av følelsesmessige lidelser (gråt, irritabilitet, humørsvingninger) og gradvis økende funksjonsnedsettelser. Først, håndskrift og ganggang endres, så er det hyperkinesis, ledsaget av et brudd på talenes forståelighet, og noen ganger - manglende evne til å spise og selvbetjene selvstendig. Tegnene på chorea regres fullstendig etter 2-3 måneder, men har en tendens til å komme seg igjen.

Manifestasjoner av revmatisme i form av anular (ringformet) erytem og reumatiske knuter er typiske for barndommen. Ringformet erytem er en slags utslett i form av ringer av lys rosa farge, lokalisert på mages og brysts hud. Kløe, pigmentering og peeling av huden er fraværende. Reumatiske knuter kan bli funnet i den aktive fasen av revmatisme hos barn i oksipitale regionen og i leddområdet, på steder som festes av sener. De har utseende av subkutane formasjoner 1-2 mm i diameter.

Viscerale lesjoner i revmatisme hos barn (revmatisk lungebetennelse, nephritis, peritonitt, etc.) finnes praktisk talt ikke for øyeblikket.

Diagnose av revmatisme hos barn

Revmatisme, kan barnet være mistanke pediatriske eller barndom rheumatologist på basis av de følgende kliniske kriterier: tilstedeværelsen av en eller flere kliniske syndromer (karditt, polyarthritis, chorea, subkutane knuter eller ringformet erytem) debut forbindelse med streptokokkinfeksjon sykdommer, tilstedeværelsen av "revmatisk historie" i familien, forbedre barnets velvære etter en bestemt behandling.

Pålitelighet av diagnosen revmatisk feber hos barn må være bekreftet laboratorium. Endringer i hemogrammet i den akutte fasen kjennetegnes av nøytrofil leukocytose, akselerasjon av ESR, anemi. Biokjemisk blodanalyse viser hyperfibrinogenemi, fremveksten av CRP, en økning i fraksjonene av a2 og y-globuliner og serummukoproteiner. Immunologisk undersøkelse av blod avslører en økning i nivåene av ASG, ASL-O, ASA; en økning i CIC, immunoglobuliner A, M, G, anticardial antistoffer.

Når revmatisk hjertesykdom hos barn brystet radiografi avslører kardiomegali, mitral eller aortisk hjerte konfigurasjon. Elektrokardiografi revmatisme hos barn kan ta opp forskjellige arytmier og ledningsforstyrrelser (bradykardi, sinus takykardi, atrioventrikulær blokk, atrial fibrillasjon og hjertebank). Phonocardiography gjør det mulig å feste endring av hjertetoner og støy, bevis for tap av ventilanordningen. Identifiseringen av ervervet hjertesykdom hos barn med revmatisme avgjørende rolle tilhører ekkokardiografi.

Differensiell diagnose av reumatisk carditt utføres med ikke-reumatisk carditt hos barn, medfødt hjertefeil, infektiv endokarditt. Revmatisk polyartritis skal skilles fra leddgikt av annen etiologi, hemorragisk vaskulitt, SLE. Tilstedeværelsen av cerebralsyndrom hos barn krever involvering av barns nevrolog og ekskludering av neurose, Tourettes syndrom, hjernesvulster etc.,

Behandling av revmatisme hos barn

Behandling av revmatisme hos barn bør være omfattende, kontinuerlig, langsiktig og gradvis.

I akuttfase er det vist innlagt behandling med fysisk aktivitet begrensning: sengestøtte (med reumatisk carditt) eller sparsommelig behandling for andre former for reumatisme hos barn. For å bekjempe streptokokkinfeksjon er antibakteriell terapi med penicillinmedikamenter gitt i 10-14 dager. For å undertrykke den aktive inflammatoriske prosessen foreskrives ikke-steroid (ibuprofen, diklofenak) og steroide antiinflammatoriske stoffer (prednisolon). Med lengre løpet av revmatisme hos barn er de grunnleggende stoffene av kinolinserier (hydroksyklorokin, klorkin) inkludert i komplekse terapien.

I den andre fasen fortsetter behandlingen av reumatisme hos barn i det reumatologiske sanatoriet, hvor generell gjenopprettende terapi, treningsterapi, slambehandling, sanitærisering av infeksjonsfokus. I tredje fase arrangeres barnets observasjon av spesialister (en pediatrisk kardiolog, en reumatolog, en barnetandist, en barns otolaryngolog) i en polyklinikk. Den viktigste retningen for dispensarobservasjon er antibiotikaprofilaksen av tilbakefall av revmatisme hos barn.

Prognose og forebygging av revmatisme hos barn

Den primære episoden av revmatisk hjertesykdom er ledsaget av dannelsen av hjertefeil i 20-25% tilfeller; Imidlertid gir tilbakevendende reumatisk carditt ikke en sjanse til å unngå skade på hjerteventilene, som krever påfølgende hjertekirurgi. Dødelighet fra hjertesvikt, på grunn av hjertesvikt, når 0,4-0,1%. Utfallet av revmatisme hos barn er i stor grad bestemt av tidspunktet for oppstart og adekvat behandling.

Primær profylakse av reumatisme hos barn innebærer herding, ernæring, rasjonell fysisk kultur, sanering av kronisk infeksjonsfokus (spesielt rettidig tonsillektomi). Sekundære forebyggende tiltak tar sikte på å hindre fremdriften av revmatisk feber hos barn som har fått revmatisk feber og inkluderer administrasjon av penicillin forlenget virkning.

Barns revmatisme: symptomer, diagnose og behandling

Reumatisme hos barn er en systemisk patologi av den autoimmune naturen. Synovialmembranene i leddene, hjertet, huden, nervesystemet og urinsystemet påvirkes.

Patologi er farlig for komplikasjoner. Disse er hjertefeil, irreversible endringer i strukturen til ventiler, infarkt, inkludert andre organer - milten, nyrene. Sykdommen er preget av et progressivt og tilbakevendende kurs. Behandlingen er lang.

Funksjoner av revmatisme hos barn

Hovedparten av små pasienter med revmatisme er barn fra 7 til 15 år. I førskolebarn er denne sykdommen sjelden diagnostisert.

Diagnostikk av patologi er vanskelig. Men det finnes en rekke funksjoner som skiller barns revmatisme fra manifestasjoner av sykdommen hos voksne pasienter.

Memo for foreldre:

 1. Ledende patologiske prosesser - karditt - inflammatoriske prosesser som påvirker hjerteets vev.
 2. Barn utvikler hjertefeil oftere enn pasienter i eldre aldersgrupper.
 3. Polyarthritis utvikler seg mye sjeldnere enn hos voksne.
 4. Oftere diagnostisert chorea, utslett, revmatisk feber hos barn, utseendet av reumatoid knuter på huden.
 5. Forløpet av sykdommen er alvorlig, med episoder av gjentakelse av den inflammatoriske prosessen, men generelt er behandlingen av barndomsreumatisme mer effektiv enn hos pasienter i andre aldersgrupper.

Årsaker og symptomer

Hovedårsaken til utviklingen av sykdommen i barndommen er nederlaget for noen typer streptokokker.

 • Akutte respiratoriske og virale sykdommer som forårsaker hemolytisk streptokokker gruppe A. Enkel infeksjon er ikke nok. For å aktivere revmatisme, bør en immundefekt fungere. Dette skjer når en tidlig eller dårlig kvalitet behandles av nasopharyngeal patologier.
 • Arv - hvis det var tilfeller av familiehistorie, er barnets sannsynlighet for utvikling ganske høy.
 • Kroniske inflammatoriske sykdommer i nasopharynx.
 • Noen påvirkning på utbruddet av patologien skyldes konstant hypotermi, stressfaktorer, dårlige spisevaner.

De første symptomene på revmatisme hos barn vises i perioden fra en uke til en måned etter en smittsom eller virussykdom.

Kliniske manifestasjoner av revmatisme:

 1. Revmokardit - svakhet, dyspnø, det er en blek til cyanose. Den inflammatoriske prosessen fanger alle membranene i hjertet, men bare en region kan bli påvirket - myokardiet, perikardiet.
 2. Polyarthritis - påvirker i utgangspunktet de store og middels leddene i beina. Mindre ledd er sist. Symmetri i stedet for de betente leddene er notert.
 3. Liten chorea - et brudd manifesterer seg i jenter. Barnet blir irritabelt, gråt, gangen er ødelagt, håndskriftet endres, talen blir uartig. I alvorlige tilfeller kan ikke barnet betjene seg selv.
 4. Ring erytem - bulging i form av hvite eller rosa ringer. Klør ikke, skreller ikke. Hovedplassen på magen.
 5. Akutt revmatisk feber oppstår hos barn med feber.
 6. Nodler på hodet og i projeksjon av sener som forbinder leddene til musklene.

Vi anbefaler å lese:

Dette er de viktigste symptomene på revmatisme hos barn, identifisert i barn. Sykdomsutbrudd som utvikler seg ett år etter at den første episoden av patologi er farlig. Symptomatologien i den andre episoden er mer aggressiv og kan være ledsaget av hjertesvikt, nedsatt hjertefunksjon.

Faser og grader

For tiden for klassifisering av stadier av den patologiske prosessen brukes AI-metoden. Nesterov. Den ble utviklet tilbake i 1964 og blir revidert. Men de nye klassifiseringskriteriene er ennå ikke presentert i WHO-protokollene.

Isolere 2 faser av sykdommen - aktiv og inaktiv eller remisjon.

Aktiv fase eller revmatisk angrep

Pathogenese skiller den primære eller sekundære kohorten av sykdommen. Akutt revmatisk feber hos barn begynner 7-15 dager etter sykdommen. Temperaturen stiger til kritiske verdier, det er tegn på carditt - smerte i hjertet, dyspnø, polyartrit.

Det er 3 grader av alvorlighetsgraden av den aktive fasen:

 1. Den minimale lesjon er fraværende ekssudat, den inflammatoriske prosessen er dårlig uttrykt, temperaturen er subfibriløs eller normal. Laboratorium indikatorer er enten innenfor normale grenser, eller litt forhøyet.
 2. Gjennomsnittlig alvorlighetsgrad - symptomer på moderat alvorlighetsgrad, revmatisk feber kan eller ikke finnes. Laboratorieindikatorer økes, men ikke kritiske. Leukocytose er i området 8-10 enheter, ROE - fra 20 til 40 enheter.
 3. Alvorlig form - En akutt inflammatorisk prosess, forekomst av ekssudat, åpenbare tegn på hjerteskader, aktiv polyarthritis. Laboratorieindikatorer indikerer en alvorlig lesjon - ROE fra 40 enheter og over overstiger forekomsten av streptokokantistoffer de normale verdiene med 5 ganger. Differensiell diagnose og medisinsk historie er lett å etablere.

Hvis det er en klinikk med alvorlig form, må barnet bli innlagt på et sykehus.

Inaktiv fase

Den inaktive fasen er en tilstand av remisjon. Symptomatologien minker, men det kan være smerter i hjertet, en liten temperaturøkning. I sjeldne tilfeller er det en langsom ødeleggelse av hjertevalvsystemet.

I hver pasient har denne fasen en individuell varighet og kan variere fra flere måneder til flere år. Hvis barnet ikke utvikler et tilbakefall innen 5 år, blir det fjernet fra dispenseren.

Diagnose og behandling

Diagnosen er kompleks. Obligatorisk undersøkelse av lege - barnelege, reumatolog, kardiolog. Spesiell oppmerksomhet bør utvises til tegn på chorea, dannelsen av subkutane knuter, familiehistorie.

Kliniske blodprøver er obligatoriske. Definer generelle indikatorer - leukocytose, erytrocytt sedimenteringshastighet, tilstedeværelse av antistoffer mot streptokokinfeksjon, permeabilitet av vaskulærvegg.

Instrument diagnostiske metoder:

 • EKG.
 • Røntgen på thoraxområdet - bestemte tegn på å redusere kontraktilfunksjonen til hjertemuskulaturen, endring av organets konfigurasjon.

Terapeutisk taktikk avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen. I den inaktive fasen legger vekt på forebygging og gjenoppretting, generell forbedring og en reduksjon i sannsynligheten for tilbakefall. I akutt stadium er sykehusinnleggelse på et sykehus vist. Dette vil tillate prosessen å bli avsluttet på kort tid.

Hva legen vil utpeke:

 • Preparater av NSAID-gruppen i tabletter eller injeksjon, i alvorlige tilfeller, kortikosteroider. Varigheten av å ta ikke-steroide legemidler er fra 1,5 til 2 måneder. Kortikosteroider - 2 uker sjokdoser, og deretter gradvis redusere.
 • Antibiotika ved legens valg - utnevner vanligvis en penisillin-serie. Varigheten av antibiotikabehandling er fra 10 til 14 dager.
 • I nærvær av kronisk tonsillitt er antibiotikabehandling av andre farmakologiske grupper - makrolider, cephalosporiner - indikert.
 • Kinolinpreparater - har en immunosuppressiv og antiinflammatorisk effekt. Varigheten av behandlingen er fra 1,5 til 2 år.

Ved kronisk tonsillitt er fjerning av mandler angitt. Operativ intervensjon utføres ikke tidligere enn 2 måneder etter at den aktive inflammatoriske prosessen er avsluttet.

Rehabilitering og omsorg for barn med revmatisme

Rehabilitering består i anvendelse av sanatorium og spa-behandling. I dette tilfellet fortsett medikamentterapi, startet på sykehuset. Terapeutisk fysisk trening, generelle styringsprosedyrer vises.

Omsorg for babyen krever tålmodighet og omsorg fra foreldrene. Under behandlingen vises sengestøtten, som i tillegg kan undertrykke et tidligere aktivt barn. Et viktig øyeblikk i organisering av omsorg - det er varmt, fordi barn med diagnose av revmatisme er forskjellig i kuldeintoleranse. Ikke bruk tunge tepper, det er bedre å sette varme pyjamas på babyen. På grunn av smertesyndromet kan barnet forsinke prosessene med avføring og vannlating. Derfor må du kontrollere frekvensen av avføring.

Med en reduksjon i alvorlighetsgraden av den inflammatoriske prosessen, anbefales det å praktisere rolige leketøy, lese, gjøre appliques. Foreldre bør forsøke å distrahere barnet fra deprimerte tanker og stemninger.

Kosthold med revmatisme følger prinsippene for sunt å spise. Forbudt stekt, røkt, krydret mat. Ikke vær nidkjær med den søte. Meieriprodukter, grønnsaker, magert kjøtt er viktige elementer i dietten. Kanskje babyen vil bli redusert appetitt. Ikke insister, men tilbud!

Prognose og forebygging

Forebygging av revmatisme hos barn er den kvalitative behandlingen av faryngitt og andre sykdommer i nasopharynx. Hovedårsaken til disse patologiene er streptokokkinfeksjon, som kan forårsake primær eller sekundær revmatisk revmatisme. Hvis bruk av antibiotika er indikert, så følg hele behandlingsforløpet.

Hvis barnet allerede har vært syk, er det viktig å ikke tillate en sekundær runde av sykdommen. For å gjøre dette, er introduksjonen av antibiotika "Bicillin" en gang i uka i 5 år etter utvinning anbefalt.

Prognoser for reumatisme og konsekvenser er individuelle og avhenger av graden av skade på hjertekonstruksjonene. Hvis sykdommen er akutt, men det er ingen manifestasjoner av carditt, så med riktig behandling er det en fullstendig gjenoppretting. I inflammatoriske prosesser i hjertet, er ventilsystemet defekter funnet hos 25% av pasientene. Det dødelige utfallet av effekten av revmatisme i dagens stadium av medisinutviklingen er 4%.

Det er vanskelig å gjenkjenne revmatisme uavhengig. Folkets behandlingsmetoder kan skade i stedet for hjelp. Hvis du mistenker en patologi, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Revmokarditt: Mekanismen for utvikling, tegn og manifestasjoner, diagnose, behandling, prognose

Revmatisk carditt er en manifestasjon av den generelle patologiske prosessen i menneskekroppen, som har lidd en infeksjon forårsaket av beta-hemolytisk gruppe A streptokokker, eller BHSA-infeksjon.

For å forstå hva som er aktuelt, er det nødvendig å bestemme terminologien. Direkte reumatisk carditt, eller med andre ord, inflammatoriske endringer i hjertevegget, oppstår fra revmatisme. Reumatisme forstås som komplikasjoner etter BHSA-infeksjon, utviklet i leddene (polyartrit), i hjertet (karditt), i huden (ringformet erytem) og i nervesystemet (liten chorea). For tiden er begrepet reumatisme ansett som foreldet, og det blir ofte erstattet av begrepet akutt revmatisk feber (ORL).

revmatisk betennelse i hjertet ved eksempel på perikardial skade (perikarditt)

Således er reumatisk carditt (sammen med chorea, polyarthritis og ringformet erytem) det viktigste kliniske syndromet av ARF.

Resultatet av reumatisk carditt kan være utviklingen av ervervede (reumatiske) hjertefeil, oftere mangel på mitralventilen, isolert eller kombinert med aortaklapp involvering.

En farlig komplikasjon av de inflammatoriske prosessene i hjertet - nederlaget til ventilapparatet

klassifisering

Direkte reumatisk carditt er delt inn i slike prosesser som:

hjerte strukturer påvirket av revmatisk hjertesykdom

 • Endokarditt (smittsom), forårsaket av skade på hjertets indre strukturer - hjerteventilene,
 • Myokarditt - inflammatoriske forandringer i muskel-, midt-, hjerte-,
 • Perikarditt - inflammatoriske endringer i bladene i perikardiet (i hjerte "skjorte"), forårsaket av sammensmelting av inflammerte blyantplater mellom hverandre eller effusjonen mellom dem i perikardialhulen,
 • Pankarditt er et samtidig nederlag av alle lag i hjertet.

I tillegg kan carditt være primær, utvikle seg under det første angrepet av revmatisk feber, så vel som gjentakende, som oppstår ved gjentatte angrep og øker risikoen for dannelse av revmatisk hjertesykdom. For eksempel, hos voksne som ofte opplevde angrep av RLS med tilbakevendende revmatisk hjertesykdom i barndommen, etter å ha fylt voksenlivet, dannes hjertesykdom i mer enn 90% av tilfellene.

epidemiologi

Ifølge statistiske data forekommer primær hjerteskader på grunn av akutt revmatisk feber i 0,3 tilfeller blant 1000 barn i utviklede land (inkludert Russland), og i 2,2 tilfeller blant 1000 barn i tredje verden. Dette skyldes det faktum at i prosent av barn med ubehandlet tonsillitt og mangelbetennelse er ujevnt høyere enn i utviklede land i land med lav grad av helsetjenester.

Revmatisk hjertesykdom utvikler seg i 75-80% av alle tilfeller av akutt revmatisk feber blant barn fra 6 til 15 år. Imidlertid oppstår dannelsen av kjøpt hjertesykdom hos mindre enn 1% av pasientene, dersom reumatisk carditt blir diagnostisert i tide og behandles raskt.

Årsaker til revmatisk hjertesykdom

Som nevnt er hovedårsaken til sykdommen BHSA-infeksjon. Denne typen streptokokker forårsaker angina, akutt og kronisk tonsillitt. I tilfelle at angina eller tonsillitt ikke var underlagt antibiotikabehandling, særlig rusmidler fra penicillin-gruppen, er pasienten sannsynlig å utvikle ORL og reumatisk hjertesykdom.

Hvorfor denne streptokokken kan føre til betennelse i hjertevevet? Saken er at disse mikroorganismer i cellevegget har molekyler som er svært like i kjemisk struktur til molekylene som er i hjertecellene. Et slikt fenomen av "likhet" av antigenstrukturer av bakterier og celler i indre organer kalles molekylær mimicry, som bidrar til å "beskytte" bakterier fra vertsorganismens immunforsvar. Med andre ord, i utviklingsprosessen, har bakterier lært å produsere slike antigener, som er anerkjent av vertsorganismens immunceller og kan forveksles med "deres egen". Men i tilfelle av BHSA-infeksjon, hjelper molekylær mimicry ikke bakterier til å beskytte seg selv, men fører til det faktum at menneskelig immunitet begynner å ødelegge både streptokokker og kroppens eget vev. Det virker autoimmunitet, rettet mot sitt eget hjertevev.

Men i tilfelle av revmatisk hjertesykdom, er det ikke bare "likheten" av veggen av streptokokker og hjerteceller. En viktig rolle i utviklingen av revmatisk hjertesykdom spilles av den arvelige predisposisjonen til pasienten til utviklingen av hjertekomplikasjoner. Det vil si at hvis pasientene til pasienten (mor, far, brødre eller søstre) har overført reumatisk carditt, så har han en genetisk predisposisjon til dannelsen av autoimmunitet til hjertets vev på grunn av BHSA-infeksjon.

vegetasjon av streptokokker på hjerteventilen

Ofte reumatisk hjertesykdom påvirker jenter fra 6 til 15 år. Forholdet mellom gutter og jenter er i dette tilfellet henholdsvis 30% og 70%. Aldersgruppe av pasienter med revmatisk hjertesykdom er ikke bare forårsaket av høyere følsomhet for barn mot respiratoriske sykdommer, men også av BHSAs høye smittsomhet og ved immaturitet av immunstrukturer i barnets kropp.

Fra predisponerende og provokerende faktorer kan noteres som:

 1. Hyppige smittsomme sykdommer i barndommen,
 2. Den store sammenfyllingen av barn i førskole og skoleinstitusjoner, noe som letter lettere overføring av bakterier fra BGSAs barnebarn til andre barn, spesielt for ofte og langsiktige syke barn (FBCD)
 3. Hyppig hypotermi hos barnet.

På grunn av kort beskrive de etiologiske aspekter av revmatisk hjertesykdom skal nevnes at utviklingen av immun inflammasjon som en reaksjon til innføring av streptokokker i nesesvelget forekommer ikke bare i bindevevet av hjertet, men i bindevev strukturer i ledd, hud, og nervesystemet.

Klinisk bilde

Kliniske manifestasjoner av revmatisk hjertesykdom fortjener spesiell oppmerksomhet fra leger, siden de overveiende årene har det overveldende flertallet av pasienter en tendens til å utvikle malosymptomatiske former for sykdommen. Likevel, ifølge ulike forfattere, utvikler reumatisk carditt i 70-90% av alle tilfeller av akutt revmatisk feber.

De klassiske tegnene på revmatisk hjertesykdom hos barn er følgende:

 • En akutt, voldelig, plutselig utbrudd etter en periode fra en og en halv til fire (i sjeldne tilfeller) uker etter en nasopharyngeal infeksjon,
 • Utseendet til symptomer fra hjertet, ledsaget av en kortsiktig eller langvarig feber over 37,5-38 grader,
 • Fremveksten av hjerte symptomer som kortpustethet ved hvile eller med anstrengelse, økt hjertefrekvens (i ungdomsårene og unge voksne mer enn 100 slag per minutt hos barn av førskole og skolen alder - takykardi i samsvar med dets alder norm), brystsmerter, føler brudd hjerte, hevelse i bena på grunn av den raske utviklingen av hjertesvikt,
 • Generelle symptomer som indikerer en patologisk prosess i kroppen - økt tretthet, generell svakhet, vekttap, nedsatt eller ingen appetitt.

De beskrevne symptomene kan både kombineres med artikulære manifestasjoner, og kan eksistere isolert (med slettede former av sykdommen). Som regel, i skolebarn oppstår tegn på karditt samtidig med artikulære symptomer, og i ungdommer ser isolert ut.

Hvordan diagnostiseres revmatisk hjertesykdom?

Utenlandske og russiske kardiologer har lenge akseptert og bruker for øyeblikket diagnostiske tegn, kalt Kissel-Jones-kriteriene. Disse kriteriene er mange når det gjelder diagnostisering av revmatisme, og bare noen få for diagnostisering av revmatisk hjertesykdom. Disse inkluderer:

 1. Tilstedeværelsen av kongestiv hjertesvikt hos pasienten, som ikke har andre årsaker, for eksempel hjertefeil,
 2. Utseendet og veksten av støy i hjertet,
 3. Forstørrelsen av hjertegrensene oppnådd som følge av en objektiv undersøkelse av pasienten (lytting-auskultasjon og tapping-perkusjon av grensene for hjertefetthet)
 4. Tegn på perikarditt - en støy av friksjon av perikardiet, smerte i hjertet.

Diagnosen av revmatisk hjertesykdom kan mistenkes på grunnlag av følgende data:

 • Klager og anamnese (overført angina, forekomst av klager fra hjertet i løpet av de første to-fire ukene, ledsaget av den andre bølgen av feber, forekomst av felles symptomer),
 • Disse pasientundersøkelse - auskultasjon fått et hjerte knurrer, øke grensene for hjerte sløvhet, avslører ødem og kortpustethet under inspeksjonen, auskultasjon av piping i lungene som følge av venøs lunger i dem, avslører takykardi.

For å bekrefte diagnosen er det nødvendig å tildele laboratorieinstrumentlige undersøkelsesmetoder i samsvar med helsestandarder. Disse inkluderer:

 1. Laboratorieforskning:
 • CBC - karakterisert ved å øke antallet av leukocytter (10-12 * 10 9), økning (ESR) på mer enn 10 mm / h, økning i antall bånd og segmenterte leukocytter i leykoformule,
 • blodprøve innhold antistreptococcal antistoffer - den vanligste er bestemmelse av titeren av ASO - antistreptolisin-O (normalt opp til 150 U / L hos barn som er yngre enn 14 år, og mindre enn 200 U / L hos barn som er eldre enn 14 år og hos voksne).
 1. Instrumentelle undersøkelsesmetoder:
 • echocardioscopy (ultralyd hjerte) - avslørte utvidelse av hjertekamrene, reduksjon i venstre ventrikkel ejeksjonsfraksjon (mindre enn 55-65%), væsken i perikard hulrom (vanligvis opp til 20 ml), de strukturelle endringer i hjerteklaffene og dannet i nærvær av hjertesykdom - tegn stenose (innsnevring) eller mangel (ufullstendig lukking) av ventilringen og ventilklaffene,
 • radiografi av brystorganer - hjertets grenser er bestemt etter hvert som det øker, tegn på venøs stasis i lungene kan bli avslørt,
 • EKG - med myokarditt tenner spenningen av tennene på alle ledninger, takykardi, ekstrasystol eller andre hjerterytmeforstyrrelser opp til atrieflimmer kan detekteres.
 1. Mikrobiologiske studier - såing fra nesofarynks slimhinne med definisjonen av mikroflora og dens følsomhet mot antibiotika. BSSA-stammer oppdages, men på grunn av at analyseresultatene utarbeides innen 7-10 dager, starter behandling med antibiotika uten å ta hensyn til resultatene av såingen.

Behandling av revmatisk hjertesykdom

Terapi av denne sykdommen skal bare utføres på et sykehus med obligatorisk innlagt pasient i en periode på ikke mindre enn 6-10 uker.

Behandling av revmatisk hjertesykdom består av ikke-medisinske og medisinske metoder.

Ikke-narkotiske tiltak inkluderer følgende:

 • Overholdelse av strenge sengestøt med markerte kliniske manifestasjoner av carditt og halv-rask behandling med minimal manifestasjoner i en periode på ikke mindre enn 10 dager i begge tilfeller,
 • Terapeutisk diett med overvekt av kalorier, men lett fordøyelige produkter,
 • Begrensning av drukket væske og bordsalt i kostholdet,
 • Terapeutiske øvelser som pasienten blir mer aktiv under veiledning av en lege,
 • Vitaminterapi med overvekt av B-vitaminer i resept.

Av rusmiddelforeskrevne legemidler som:

 1. Glukokortikosteroid hormoner - kortikosteroider (intravenøs, med en gradvis overgang i oral tablettform) - prednisolon 30-60 mg / dag, deksametason 2-4 mg / dag for lindring av inflammatoriske endringer i hjertevevet
 2. Ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs) - aspirin, indomethacin, ibuprofen, stopper også betennelse, men kan være mindre effektive enn hormoner,
 3. Antibiotika - vanligvis gitt penicillin G i en dose på 1,5-4 millioner enheter / dag i 10 dager, etterfulgt av overgangen til den tablettformuleringene - amoxicillin, ampicillin, oksacillin; penicilliner eller cefalosporiner intoleranse - (ceftriaxon, cefaleksin) eller makrolider (erytromycin, azithromycin),
 4. Hjerteglykosider med økende symptomer på hjertesvikt - digoksin 0,25 mg ved 1 / 4-1 / 2 tabletter to ganger daglig,
 5. Diuretika med alvorlig hjertesvikt - lasix 20-40 mg / dag, indapamid 1,5 mg / dag, etc.

Etter at rytmokardittaktiviteten reduseres, vises en pasient med hyppig tonsillitt eller kronisk tonsillitt for å fjerne palatin mandler - tonsillektomi. Operasjonen utføres mot bakgrunn av fortsatt antirheumatisk behandling, nødvendigvis mot bakgrunn av utnevnelsen av et ti-dagers forløb av penicilliner.

Komplikasjoner og forebygging

Revmatisk hjertesykdom er en alvorlig sykdom som kan føre til kronisk hjertesvikt, en hjerterytmeforstyrrelse, til dannelse av hjerteklaffsykdom (ofte med tilbakevendende revmatisk hjertesykdom, forårsaket av gjentatte angrep av revmatisk feber), for å tromboemboliske komplikasjoner.

utvikling av aortaklempe på grunn av revmatisme

Forebygging av utvikling av komplikasjoner er forebygging av utbrudd av revmatisk feber, samt rettidig behandling av revmatisk hjertesykdom. Derfor bør enhver pasient, spesielt et barn som har symptomer på angina, undersøkes av en lege med utførelsen av såing fra nasopharynx, samt med obligatorisk antibiotikabehandling i minst 10 dager.

I de tilfeller hvor pasienten allerede har lidd en akutt revmatisk feber med revmatisk hjertesykdom, er det vist klinisk undersøkelse av kardiolog med obligatorisk bitsillinoprofilaktiki. Således bitsillina dosering på 600 tusen enheter for barn som veier mindre enn 30 kg og 1 million 200 tusen IU barn som veier mer enn 30 kg, er multiplisiteten intramuskulær henvisning bitsillina en gang hver tredje uke, og varigheten direkte med revmatisk hjertesykdom - opp til 25 år. En slik ordning sekundær forebyggelse i de fleste tilfeller hindrer tilbakefall av revmatisk hjertesykdom og dannelsen av hjertesykdommer.

outlook

Prognosen for denne sykdommen bestemmes av graden av alvorlighetsgrad av karditt, samt graden av progresjon av kronisk hjertesvikt. Hvis rettidig behandling startes, full overensstemmelse med legens anbefalinger, og full bitsillinoprofilaktike venstre ventrikkel svikt er ikke progressiv, ikke revmatisk hjertesykdom ikke utvikle igjen, og risikoen for å utvikle hjertesykdom er ekstremt minimal.

Les Mer Om Fartøyene