Symptomer og komplikasjoner av essensiell hypertensjon

Hypertensiv sykdom - primær og sekundær arteriell hypertensjon - er en farlig tilstand som ikke kan helbredes for alltid. Hypertensjon er tvunget til å ta medisiner gjennom livet, men mengden av disse midlene avhenger av graden og risikoen for hypertensjon.

Klassifisering av sykdommen

Det er følgende gruppering av hypertensjon:

 • Første grad er trykket over 140-159 / 90-99 mm Hg. Artikkel.;
 • Den andre er 160-179 / 100-109 mm Hg. Artikkel.;
 • Den tredje er 180/100 mm Hg. Art.

Den farligste er den tredje, hvor det er skade på målorganer: nyrene, øynene, bukspyttkjertelen. Ved komplikasjon av aterosklerose (deponering av plakk inne i karene) dannes lungeødem, kardiovaskulære sykdommer, alvorlige brudd på indre organer. På bakgrunn av disse typer patologi er det blødning i parenchymen. Hvis det ser ut i øyethinnen, er sannsynligheten for blindhet høy, nyresvikt er en feil.

Det er fire grupper av risiko for hypertensjon: lav, middels, høy, veldig høy. Tapet på målorganene oppstår med den tredje. Avhengig av den primære lokaliseringen av sekundære komplikasjoner av forhøyet blodtrykk, skiller klassifikasjonen 3 varianter av sykdommen - nyre, hjerne, hjerte.

Med en ondartet form for høyt blodtrykk spores raskt økende blodtrykksendringer. Kliniske symptomer observeres ikke i begynnelsen av sykdommen, men følgende endringer blir gradvis tilsatt:

 • migrene;
 • tyngde i hodet;
 • søvnløshet;
 • hjertebank;
 • følelse av tidevann av blod til hodet.

Når patologien går fra 1. grad til 2., blir symptomene permanente. I tredje fase av sykdommen er det lesjoner av indre organer, hvor følgende komplikasjoner dannes:

 • hypertrofi av venstre ventrikel;
 • blindhet;
 • systolisk hjerteklump;
 • retinitt angiospastisk.

Klassifisering av høytrykkstypene er svært viktig for valg av optimal taktikk for behandling av sykdommen. Hvis du ikke utfører adekvat terapi, kan det være en hypertensiv krise, hvor trykkstallene vesentlig overstiger fysiologiske indikatorer.

Symptomer på 1. grad av hypertensjon

Sykdommen på dette stadiet er ikke manifestert av nederlaget til målorganene. Av alle former er den første den enkleste, men ubehagelige symptomer vises på bakgrunnen - smerter i nakken, blinking av "flyr" før øynene, hjertebank, svimmelhet. Årsakene til dette skjemaet er de samme som for andre typer.

Hvordan behandle hypertensiv sykdom med 1 st grad:

 1. Vekt restaurering. Ifølge kliniske studier, med en reduksjon i vekt med 2 kg, reduseres det daglige trykket med 2 mm Hg. Art.
 2. Avslag fra dårlige vaner.
 3. Begrensning av animalsk fett og bordsalt.
 4. Permanent fysisk trening (lett kjører, går).
 5. Reduksjon av produkter som inneholder kalsium og kalium.
 6. Ingen stress.
 7. Antihypertensive som en mono- og kombinasjonsbehandling.
 8. Gradvis reduksjon i trykk til fysiologiske verdier (140/90 mm Hg).
 9. Folk rettsmidler for å øke effektiviteten av medisiner.

Hypertensiv sykdom i 2. grad

Dette skjemaet kan være 1, 2, 3 og 4-risikogruppen. Det farligste symptomet er hypertensiv krise - en skarp og uventet økning i blodtrykket med endringer i blodtilførselen til indre organer. Med det blir ikke bare målorganene raskt påvirket, men også sekundære endringer forekommer i sentrale og perifere nervesystemet. De uttrykte forstyrrelsene i en psykomotional bakgrunn dannes. De provokerende faktorene i staten er bruken av salt i store mengder, forandringen av været. Spesielt farlig er krisen for forverring av hode og hjerte i nærvær av patologiske forhold i dem.

Symptomer på hypertensjon i 2. grad (1. risikogruppe) med krise:

 • smerte bak brystbenet med bestråling i scapulaen;
 • migrene;
 • svimmelhet;
 • bevissthetstap.

Dette stadiet av hypertensjon er en harbinger av påfølgende alvorlige brudd som vil føre til mange endringer. Det er sjelden herdet med et enkelt antihypertensivt stoff. Kun ved kombinert terapi kan en vellykket kontroll av blodtrykket sikres.

Hypertensjon i 2. grad, risiko 2

Patologi oppstår ofte på bakgrunn av arteriosklerose av karene, som er preget av stenokardiske angrep - alvorlig smerte bak brystbenet med mangel på blodtilførsel i koronararterien. Symptomer på dette skjemaet avviger ikke fra hypertensiv sykdom i 2. grad av den første risikogruppen, bare kardiovaskulærsystemet er berørt. Denne typen patologi refererer til den gjennomsnittlige alvorlighetsgraden. Denne kategorien betraktes som farlig fordi i 10 år utvikler 15% av hjerte- og karsykdommer.

Ved den tredje risikogruppen av 2. grad av essensiell hypertensjon er sannsynligheten for forekomst av hjertesykdommer i 10 år 30-35%. Hvis estimert frekvens er høyere enn 36%, bør den fjerde risikogruppen antas. For å utelukke nederlaget i kardiovaskulærsystemet og redusere tettheten av endringer i målorganene, er det nødvendig å diagnostisere avviket i tid. Dette reduserer også intensiteten og antall hypertensive kriser på bakgrunn av patologi. Typer av kriser avhengig av den overveiende lokaliseringen av lesjoner:

 1. Konvulsiv - med skjelving av muskler.
 2. Ødem - hevelse i øyelokkene, døsighet.
 3. Nervøs-vegetativ - Overeksponering, tørr munn, økt hjertefrekvens.

Ved noen av disse sykdomsformer utvikles farlige komplikasjoner:

 • lungeødem;
 • hjerteinfarkt (hjertemuskulaturens død);
 • puffiness av hjernen;
 • forstyrrelse av cerebral blodtilførsel;
 • døden.

Hypertensiv sykdom i 2. grad, risiko 3

Skjemaet er kombinert med nederlaget for målorganer. Tenk på funksjonene ved patologiske forandringer i nyrene, hjernen og hjertet:

 1. Blodforsyningen til hjernen minker, noe som fører til svimmelhet, støy i ørene, en reduksjon i effektiviteten. Med en lang sykdomssykdom kommer infarkter - død av celler med hukommelsessvikt, tap av intelligens, demens.
 2. Hjertetransformasjoner utvikles gradvis. I utgangspunktet er det en økning i myokardiet i tykkelsen, og deretter blir stagnerende forandringer dannet i venstre ventrikel. Hvis aterosklerose av koronarbeinene slår sammen, forekommer hjerteinfarkt, og sannsynligheten for død er høy.
 3. I nyrene mot bakgrunnen av arteriell hypertensjon, vokser bindevev gradvis. Sklerose fører til brudd på filtrering og omvendt absorpsjon av stoffer. Disse endringene forårsaker nyresvikt.

Hypertensiv sykdom i 3. grad, risiko 2

Skjemaet er farlig. Det er ikke bare forbundet med nederlaget for målorganer, men også med utbruddet av diabetes mellitus, glomerulonephritis og pankreatitt. I tredje grad utvikles et trykk på mer enn 180/110 mm Hg. dens konstante økning. Selv mot bakgrunnen av antihypertensive stoffer er det svært vanskelig å føre til fysiologiske verdier. Ved en gitt grad av hypertensjon forekommer følgende komplikasjoner:

 • glomerulonefritt;
 • forstyrrelser av hjerteaktivitet (arytmi, ekstrasystole);
 • lesjoner i hjernen (nedsatt oppmerksomhetskonsentrasjon, demens).

Hos eldre er hypertensjonen i tredje grad preget av et trykk som er betydelig høyere enn 180/110 mm Hg. Art. Slike tall kan forårsake brudd på blodårene. Faren for sykdommen øker med bakgrunn i en hypertensive krise, hvor det arterielle blodtrykket stiger. Selv kombinert behandling med flere stoffer fører ikke til permanent forbedring av tilstanden.

3. grad, risiko 3

Det er ikke bare en seriøs, men livstruende form av patologi. Som regel observeres et dødelig utfall selv mot bakgrunnen av terapi i 10 år. Til tross for at i tredje grad sannsynligheten for målorganskade ikke overstiger 30% innen 10 år, kan høytrykkstall raskt føre til nyre eller hjertesvikt. Ofte observerte pasienter med hypertensive sykdommer i denne graden hemoragisk hjerneslag. Imidlertid tror mange leger at i 3. og 4. grader er sannsynligheten for et dødelig utfall ganske høyt på grunn av et vedvarende trykk på over 180 mm Hg. Art.

3. grad, risiko 4

De viktigste tegnene på denne form for lidelse:

 • svimmelhet;
 • forverring av visjonen;
 • rødhet i nakken;
 • redusert følsomhet;
 • bankende smerter i hodet;
 • svette;
 • pareser;
 • senking av intelligens;
 • svekket samordning.

Disse symptomene er en manifestasjon av et økt trykk på mer enn 180 mm Hg. Art. I risiko 4, vil følgende komplikasjoner trolig forekomme hos en person:

 1. endring i rytme;
 2. demens;
 3. hjerte og nyresvikt;
 4. hjerteinfarkt;
 5. encefalopati;
 6. personlighetsforstyrrelser;
 7. blødning;
 8. ødem i optisk nerve;
 9. aorta disseksjon;
 10. Nephropathy er diabetiker.

Hver av disse komplikasjonene er dødelig. Hvis flere endringer skjer samtidig, er en persons død mulig.

Hvordan forebygge hypertensive sykdommer

For å forebygge risiko bør man stadig behandle arteriell hypertensjon. Legen vil utpeke medisinen, men ikke glem å besøke ham regelmessig for å justere trykknivået. Hjemme, ta tiltak for å normalisere livsstilen. Det er en viss liste over prosedyrer som gjør at du kan redusere trykket og redusere behovet for å bruke antihypertensive stoffer. De har bivirkninger, så med langvarig bruk kan andre organskader forekomme.

Prinsipper for narkotika terapi for hypertonisk sykdom:

 1. Følg legenes anbefalinger.
 2. Ta medisiner i nøyaktig dosering og på angitt tidspunkt.
 3. For å redusere bivirkningene av medisiner, kan de kombineres med urte-antihypertensive stoffer.
 4. Avvise dårlige vaner og begrense salt i kostholdet.
 5. Bli kvitt overflødig vekt.
 6. Eliminere stress og bekymring.

Når du begynner å bruke antihypertensive stoffer, kan du bruke lave doser, men hvis de ikke hjelper tak i patologien, bør du legge til en andre medisin. Når det ikke er nok, kan du koble den tredje, og om nødvendig - det fjerde stoffet. Det er bedre å bruke et langtidsvirkende middel, siden det akkumuleres i blodet og stabilt opprettholder blodtrykket. For å forhindre risikoen for hypertensjon er det derfor nødvendig å behandle det fra begynnelsen.

Stadier og grader av essensiell hypertensjon

Det faktum at det er en diagnose av hypertensiv sykdom, tenkes bare når ansiktet av en vedvarende økning i blodtrykket eller hyppige hopp oppstår. Samtidig vises forskjellige stadier av hypertensjon med forskjellige styrker. I de første stadiene av sykdommen, vet folk vanligvis ikke om utviklingen av problemer. Noen ganger blir enda en liten temperaturstigning gitt mer oppmerksomhet enn et brudd på staten når hypertensjon utvikles. Typer av patologi varierer i styrken av manifestasjon av symptomer og tilstedeværelsen av samtidige lidelser i kroppen. Faktisk, selv i fravær av åpenbare tegn, høyt blodtrykk er ikke mindre farlig enn når supplert med ulike lidelser i kroppen. Tegn på hypertensjon inkluderer: skjelving i lemmer, kvalme, hodepine, flyr for øynene. Alle symptomene utvikles på grunn av problemer med blodstrømmen i de indre organene.

Stadier av essensiell hypertensjon

Klinikken for hypertensjon, i henhold til effekten på hele kroppen og styrken av den samtidige symptomatologien, er klassifisert på stadium og alvorlighetsnivå. Det er 3 stadier. Divisjonen i trinn hjelper legen til å systematisere de oppnådde diagnostiske dataene og å velge riktig taktikk for korreksjon av pasientens tilstand.

1. trinn

Nivået på blodtrykk i første fase av hypertensiv sykdom overstiger ikke merket 159/99. Denne økningen kan vare i flere dager. Normaliser blodtrykket vil hjelpe hvile, utelukkelse av stress. Med videre utvikling av patologien er det ganske enkelt ikke mulig å gjenopprette trykknormen.

På dette stadiet av sykdomsutviklingen er det ingen manifestasjoner av at det påvirker målorganene. Av denne grunn er hypertensjon ofte asymptomatisk. Bare noen ganger er søvnforstyrrelsen, de implisitte smertene i hodet og hjertet kan utvikle seg.

Ved klinisk diagnose kan det opprettes en liten økning i tonen i fundusens arterier. I første fase av sykdommen er risikoen for hypertensive kriser minimal, ofte oppstår en slik situasjon bare på grunn av eksterne faktorer som påvirker kroppen. Også øker risikoen hos kvinner i overgangsalderen. Den første fasen er godt behandles. For dette er det vanligvis tilstrekkelig å rette opp en livsstil. Narkotika er ikke alltid nødvendig. Med rettidig behandling og streng overholdelse av legenes instruksjoner, vil prognosen være gunstig.

2 trinn

Dette er scenen for aktive patologiske endringer i fartøyene - alvorlig hypertensjon. Trykket i andre trinn når 179/109. Resten gjenoppretter ikke nivået. En person klager over smertefull hodepine, dyspné med anstrengelse, svekkelse av søvn, svimmelhet og økt hjertefrekvens.

Dette stadiet er preget av utvikling av de første tegnene fra de indre organene. Oftest, med alvorlig hypertensjon kan oppstå:

 • tegn på venstre ventrikulær hypertrofi;
 • innsnevring av lumen av nålens arterier;
 • økning i kolesterol i blodet;
 • Tilstedeværelse av protein i urinen.

Den andre fasen av hypertensjon øker risikoen for farlige komplikasjoner som kan føre til et slag. Uten permanent behandling, vil du ikke klare deg.

3 trinn

Dette er stadiet av abnormiteter i målorganer på grunn av patologiske endringer i arterier og blodstrømssykdommer i hele kroppen. Svært alvorlig hypertensjon i 3. trinn. Den siste fasen av hypertensjon finner sted mest alvorlig, omfattende abnormiteter utvikler seg i kroppen som påvirker målorganene. De mest berørte er øynene, nyrene, hjernen og hjertet. Trykket i 3. trinn er stabilt, vanskelig å bli normalisert, selv når det behandles med rusmidler. Ofte er det hopp opp til 180/110 mm Hg. Art. og enda mer. Symptomatologien ligner den som skjer i 2. trinn, men i tillegg er den ledsaget av patologiske manifestasjoner fra de berørte organene. Minne forverres ofte, hjertefrekvensen er kraftig tapt, synsskarphet reduseres.

Dette stadiet er farlig fordi det alltid påvirker hjertet. Brudd på kontraktilitet og ledningsevne av impulser i myokardiet.

grader

Med en økning i blodtrykk og ingen effekt på de tiltakene som tas, kan det antas at sykdommen utvikler seg. Det optimale nivået av blodtrykk er 120/80. Normen for systolisk trykk varierer fra 120 til 129, og diastolisk fra 80 til 84. Det er også et høyt normalt trykk når en person føles godt - opp til 139/89 mm Hg. Art. I medisin klassifiseres hypertensjon i 3 grader.

jeg grad

Hypertensjon en grad - svak, er det preget av trykksvingninger og vibrasjoner fra 140/90 til 159 / 99. Risikoen for en krise i en slik situasjon blir minimalisert symptomatologi dysfunksjon av organer og andre CNS frakoblet. Å undertrykke angrepet i tillegg motta spesial tabletter trenger å slappe av litt, prøve å unngå stress, gunstig innvirkning på helsen turer og positive følelser.

Hvis det systoliske trykket ikke går over grensen 159, og det diastoliske trykket - 99 mm Hg. st., så er en person diagnostisert med mild hypertensjon - første grad. Det er preget av slike tegn:

 • hodepine som blir verre med masse
 • Syning, smertefull følelse igjen i brystet, det utstråler seg i skulderen og armen;
 • Svimmelhet, som er så intens, kan føre til synkope;
 • akselerasjon av hjerteslag;
 • svarte fluer;
 • lyder i ørene;
 • brudd på full søvn.

Disse symptomene folk stopper å merke, hvis de utvikler seg hele tiden. Angrepet av hypertensjon kan begynne under påvirkning av stress og med riktig pleie passerer uten konsekvenser.

ii grad

Hypertensjon i 2. grad begynner å utvikle seg mer aktivt. Trykknivået når allerede 160/100 - 179/109. Utvikle tegn på hypertensiv krise - en kald svette dukker opp, huden blir tannhud, huden på ansiktet blir rød.

Symptomer på 2. grad av sykdommen inkluderer:

 • forbigående iskemi av hjernen - nedsatt blodtilførsel til orgelet;
 • en økning i konsentrasjonen av kreatinin i blodet;
 • innsnevring av arteriene i netthinnen;
 • en økning i størrelsen på venstre ventrikel;
 • protein i urinen, som dukker opp når du bestiller test;
 • ikke passerer tretthet;
 • kvalme;
 • pulseringer i hodet;
 • hevelse i ansiktet;
 • alvorlig svette;
 • nederlag av indre organer;
 • følelsesløp av fingrene;
 • sløret syn
 • kriser.

Medisinene klarte ikke godt med normalisering av pasientens tilstand. Legene tar hensyn til ikke bare nivået av trykk, men også til utviklingsgraden av sykdommen. Hypertensjon i andre grad påvirker nyrene. Nesten alltid klager pasienten på en ulempe.

iii grad

Den tredje graden av hypertensjon er den tyngste. Når det skjer, tørker synet, hukommelsen forverres, takykardi oppstår ofte, og risikoen for hypertensiv krise er høy. Komplikasjoner av denne tilstanden inkluderer trombose, encefalopati, aneurisme, mangel på nyre og venstre ventrikel i hjertet, dannelse av blåmerker i hele kroppen, strømmen av optisk nerve. Patologi er irreversibel. Med høyt blodtrykk i 3. grad, trenger pasienten nødvendigvis hjelp og omsorg utenfor. Hovedtegnene for hypertensjon er:

 • arytmi;
 • ustansighet av gang
 • betydelig synshemming
 • brudd på blodstrømmen i hjernen, provoserende parese og lammelse;
 • krise, ledsaget av forvirring og nedsatt tale;
 • alvorlig hjertesmerte;
 • ekspektorering av blod;
 • begrensning av mobilitet og selvbetjening evne;
 • manglende evne til å kommunisere normalt.

Tallrike symptomer indikerer utviklingen av hypertensjon og involvering av alle nye organer i sykdommen. Gradvis utvikler flere irreversible komplikasjoner.

Klassifisering etter risikofaktorer

Hypertensjon, i utgangspunktet, er farlig for sine flere og ofte irreversible komplikasjoner. De fleste pasienter blir deaktivert eller dør ikke spesielt fra høyt blodtrykk, men fra akutte brudd i andre organer som det provoserer.

De farligste forholdene er iskemisk nekrose, hjerneblødning, hjerteinfarkt, nyresvikt. For å forhindre ulike komplikasjoner knyttet til brudd på funksjonene til andre organer, etablerer doktoren ved inspeksjonen graden av risiko. Risikostyrene er indikert med tall fra 1 til 4. Det viser seg at diagnosen inneholder informasjon om graden og risikoen for skade, for eksempel GB 2 grad, risiko 4.

Lav risiko (ubetydelig)

Denne risikofaktoren for komplikasjoner av hypertensiv sykdom er observert hos kvinner under 65 år og menn under 55 år med mild hypertensjon i stadium 1. I løpet av de neste 10 årene, er bare 15% av mennesker rammet av ekstra hjerte- og vaskulære sykdommer i nærvær av hypertensjon. Disse pasientene blir vanligvis observert hos terapeuter, siden det ikke gir mening å besøke kardiologen og gjennomføre seriøs behandling.

Når mindre risiko fortsatt vedvarer, må en person i de neste 6 månedene endre sin livsstil. Dette vil føre til positiv dynamikk. Hvis det ikke er noen resultater og blodtrykket ikke reduseres, anbefales det å endre pasientens taktikk og implementere medisinering.

Gjennomsnittlig risiko

For denne gruppen av pasienter er hypertensive pasienter, BP-indekser som ikke overstiger 179/110. Disse menneskene har som regel 1 - 2 risikofaktorer fra listen:

 • røyking,
 • genetikk;
 • fedme;
 • høyt kolesterolkonsentrasjon;
 • mangel på fysisk aktivitet;
 • brudd på glukosetoleranse.

I de neste 10 årene utvikler farlige kardiovaskulære patologier i 20% av tilfellene. Organiseringen av riktig livsstil er en integrert del av å opprettholde helse. Innen 3 til 6 måneder kan ikke legemidler foreskrives, slik at pasienten kan gjenopprette sin helse til det maksimale ved å forandre sin livsstil.

Høy risiko

Denne risikogruppen omfatter pasienter med indikatorer på 179/110 og mer hvis det er mer enn 2 predisponerende faktorer. Også en høy risiko er etablert for mennesker med lesjoner av målorganer, med diabetes mellitus, retinale vaskulære lidelser og aterosklerose.

Det kan også være risikofaktorer, men personer med høyt blodtrykksstadium i alle fall er i høy risiko. De blir nødvendigvis behandlet av en kardiolog. Risikoen for komplikasjoner er 30%. Normalisering av livsstilen brukes kun som en ekstra taktikk mot bakgrunnen for å motta spesialvalgte stoffer. Valget av de mest effektive legemidlene bør utføres på kortest mulig tid.

Tilnærminger til behandling

Hovedoppgavene for behandling av hypertensjon reduserer trykket og hindrer konsekvenser. Fullstendig utvinning er ikke mulig, men å bestemme scenen og tilstrekkelig behandling bidrar til å stoppe den aktive utviklingen av patologien og minimere risikoen for hypertensiv krise.

Medikamentbehandling innebærer vanligvis bruken av antihypertensiva legemidler som hemmer produksjonen av norepinefrin og dets vasomotoriske aktivitet. Samtidig er det nødvendig med utnevnelse av diuretika, disaggreganter, hypoglykemiske, hypolipidemiske og beroligende stoffer. I fravær av forventet resultat utføres en kombinert effekt av flere antihypertensive medikamenter samtidig.

I hypertensive kriser er det nødvendig å redusere trykket innen en time etter et angrep, ellers øker risikoen for farlige komplikasjoner og død. I en slik situasjon brukes antihypertensive medisiner i injeksjoner eller injeksjon av drypp.

Uavhengig av graden og stadiet av nedsatt funksjonsevne, er en viktig behandlingsmetode normalisering av ernæring, overholdelse av et spesielt diett. Kostholdet inneholder nødvendigvis produkter beriket med magnesium, kalium, vitaminer. Det er nødvendig å begrense bruken av salt, å nekte alkohol, stekte og fete retter. Med fedme reduseres det daglige kaloriinntaket av dietten, sukker, bakevarer og andre konfektprodukter er forbudt. Mer informasjon om ernæring i hypertensjon, les denne artikkelen.

Personer med høyt blodtrykk er nyttige for moderat trening - treningsterapi, svømming, turgåing. Les artikkelen om øvelser og fysioterapi øvelser i hypertensjon. Det har også en god effekt på helsetilstanden når hypertensjon er en terapeutisk massasje. Røyking er strengt forbudt, det er nødvendig å utvikle motstand mot stress ved hjelp av psykoterapeutisk praksis og avslapningsteknikker.

Effektiviteten av kompleks terapi er vurdert ved flere kriterier:

 1. Kortsiktige mål er å normalisere trykket til et nivå der pasienten føler seg godt.
 2. Midlertidige mål - forebygging av fremveksten og aktiv utvikling av patologier i målorganer.
 3. Langsiktige mål er å forhindre komplikasjoner og forlenge pasientens liv.

Hypertensjon er en sykdom som er mye lettere å hindre enn å kjempe med det hele livet, prøver å lindre symptomene og forhindre systematisk forverring. Jo tidligere diagnosen ble utført og stadium av hypertensjon ble bestemt, desto mer effektiv ville behandlingen være.

Hypertensiv sykdom: årsaker, behandling, prognose, stadium og grad av risiko

Essensiell hypertensjon (EH) - en av de hyppigste sykdommer i det kardiovaskulære system, som kun omtrentlige data som lider en tredjedel av verdens befolkning. I en alder av 60-65 år har en stor del av befolkningen en diagnose av hypertensjon. Sykdommen kalles "silent killer" fordi symptomene kan være fraværende i lang tid, mens forandringer i veggene av blodkar begynne allerede i asymptomatisk trinnet, flere ganger øker risikoen for vaskulære hendelser.

I vestlig litteratur kalles sykdommen arteriell hypertensjon (AH). Innebygd spesialister adopterte denne formuleringen, selv om både "hypertensjon" og "hypertonisk sykdom" fortsatt er i bruk.

Nøye hensyn til problemet med hypertensjon er forårsaket ikke så mye av dens kliniske manifestasjoner, hvor mange komplikasjoner i form av akutte vaskulære forstyrrelser i hjernen, hjertet og nyrene. Deres forebygging er hovedmålet med behandling for å opprettholde normale blodtrykkstall (BP).

Et viktig poeng er å identifisere alle mulige risikofaktorer, samt å avklare sin rolle i sykdomsprogresjonen. Forholdet mellom graden av hypertensjon og tilgjengelige risikofaktorer vises i diagnosen, noe som forenkler vurderingen av pasientens tilstand og prognose.

For de fleste pasienter snakker ikke tallene i diagnosen etter «AG» om noe, selv om det er klart at jo høyere grad og risikovurdering, jo verre er prognosen og jo mer alvorlig er patologien. I denne artikkelen vil vi forsøke å forstå hvordan og hvorfor en viss hypertensiv sykdom er satt og som ligger til grund for definisjonen av risikoen for komplikasjoner.

Årsaker og risikofaktorer for hypertensjon

Årsakene til hypertensjon er mange. govom primær eller viktig, hypertensjon, vi ogFøl deg i en slik situasjon når det ikke er noen konkret tidligere sykdom eller en patologi av indre organer. Med andre ord oppstår en slik AH i seg selv, og involverer de gjenværende organer i den patologiske prosessen. Primær hypertensjon utgjør mer enn 90% av kronisk trykkøkning.

Den viktigste årsaken til primær hypertensjon anses stress og psyko-følelsesmessig overbelastning som bidrar til ødeleggelse av de sentrale mekanismene for regulering av trykket i hjernen, så lider humorale mekanismer som er involvert målorganer (nyre, hjerte, hinnen i øyet).

Sekundær hypertensjon - manifestasjonen av en annen patologi, derfor er årsaken til den alltid kjent. Det følger med nyresykdom, hjerte, hjerne, endokrine lidelser og er sekundær for dem. Etter herding av den underliggende sykdommen, går hypertensjon også bort, slik at risikoen og graden i dette tilfellet ikke gir mening. Andelen symptomatisk hypertensjon er mindre enn 10% av tilfellene.

Risikofaktorer GB er også kjent for alle. I polyklinikker opprettes hypertensjonskoler, hvis spesialister informerer befolkningen om ugunstige forhold som fører til hypertensjon. Enhver terapeut eller kardiolog vil fortelle pasienten om risikoen allerede i det første tilfellet av registrert høyt blodtrykk.

Blant betingelsene som er predisponerende for hypertensive sykdommer, er de viktigste:

 1. røyking,
 2. Overflød av salt i mat, overdreven forbruk av væske;
 3. Utilstrekkelig fysisk aktivitet;
 4. Alkoholmisbruk;
 5. Overvekt og forstyrrelser i fettmetabolismen;
 6. Kronisk psykologisk og fysisk overbelastning.

Hvis disse faktorene kan vi eliminere, eller i det minste prøve å redusere deres innvirkning på helse, slike attributter som kjønn, alder, arvelighet, kan ikke endres, og derfor må sette opp med dem, men ikke glem om den økende risiko.

Klassifisering av arteriell hypertensjon og risikovurdering

Klassifisering av AH innebærer isolering av scenen, sykdomsgrad og nivå av risiko for vaskulære ulykker.

Stage av sykdommen Avhenger av kliniske manifestasjoner. fornem:

 • Præklinisk stadium, når det ikke er tegn på høyt blodtrykk, og pasienten mistenker ikke for økt trykk;
 • 1 stadium av hypertensjon, når trykket er økt, er kriser mulig, men det er ingen tegn på skade på målorganet;
 • Fase 2 er ledsaget av nederlag av målorganer - myokardiet er hypertrophied, endringer i øyets nese er merkbare, nyrer lider;
 • I tre stadier er stroke, myokardisk iskemi, synspatologi, endringer i store kar (aorta-aneurisme, aterosklerose) mulige.

Grad av hypertensjon

Bestemmelsen av graden av GB er viktig i vurderingen av risiko og prognose, og det skjer på grunnlag av trykkfigurer. Jeg må si at de normale verdiene for blodtrykk også har en annen klinisk betydning. Så er figuren opp til 120/80 mm Hg. Art. er vurdert beste, normal Det vil være et trykk i området 120-129 mm Hg. Art. systolisk og 80-84 mm Hg. Art. diastolisk. Trykktrykkene er 130-139 / 85-89 mm Hg. Art. ligger fortsatt innenfor normale grenser, men nærmer seg grensen mot patologi, derfor kalles de "vysokonormalnymi", Og pasienten kan bli fortalt at han har et forhøyet normalt trykk. Disse indikatorene kan betraktes som pre-patologi, fordi trykket er bare "noen få millimeter" fra økt.

Siden øyeblikket da blodtrykket nådde 140/90 mm Hg. Art. Du kan allerede snakke om forekomsten av sykdommen. Fra denne indeksen er graden av hypertensjon riktig bestemt:

 • 1 grad av hypertensjon (GB eller AH på 1 element i diagnosen) betyr en økning i trykk i området 140-159 / 90-99 mm Hg. Art.
 • 2 graden av GB er ledsaget av tallene 160-179 / 100-109 mm Hg. Art.
 • Ved 3 grader GB er trykket 180/100 mm Hg. Art. og høyere.

Det skjer at sifrene i systolisk trykk øker, som utgjør 140 mm Hg. Art. og over, mens diastolikken ligger innenfor grensene for normale verdier. I dette tilfellet snakker vi om isolert systolisk form hypertensiv sykdom. I andre tilfeller samsvarer indeksene for systolisk og diastolisk trykk til forskjellige grader av sykdommen, da legen foretar en diagnose til fordel for en større grad, spiller det ingen rolle om systolisk eller diastolisk trykk trekkes konklusjoner.

Den mest nøyaktige diagnosen av graden av hypertensjon er mulig med en nylig diagnostisert sykdom, når ingen behandling har blitt utført ennå, og pasienten tok ikke noen antihypertensive stoffer. I behandlingsprosessen faller tallene, og når den avskaffes, tvert imot, kan den øke kraftig, så det er ikke lenger mulig å vurdere omfanget på en tilstrekkelig måte.

Konseptet med risiko i diagnose

Hypertensjon er farlig for komplikasjoner. Det er ingen hemmelighet at det overveldende flertallet av pasienter dør eller blir deaktivert, ikke fra selve faktumet av høyt blodtrykk, men fra akutte brudd som det fører til.

Blødninger i hjernen eller iskemisk nekrose, hjerteinfarkt, nyresvikt er de farligste forholdene som oppstår ved høyt blodtrykk. I denne forbindelse, for hver pasient etter en grundig undersøkelse bestemt risiko, betegnet ved diagnose av tallene 1, 2, 3, 4. Dermed er det diagnose basert på graden av hypertensjon og risikoen for vaskulære komplikasjoner (f.eks Ar / GB 2 grader, er risikoen 4).

Kriterier for risikostratifisering for pasienter med hypertensjon, ytre forhold, tilstedeværelse av andre sykdommer og metabolske forstyrrelser, involvering av målorganer, tilhørende forandringer fra organer og systemer.

De viktigste risikofaktorene som påvirker prognosen, er:

 1. Pasientens alder er etter 55 år for menn og 65 for kvinner;
 2. røyking,
 3. Forstyrrelser av lipidmetabolismen (overskudd av kolesterolstandarden, lipoproteiner med lav densitet, reduksjon av lipidfraksjoner med høy tetthet);
 4. Tilstedeværelsen i familien av kardiovaskulær patologi blant blodrelaterte yngre enn 65 og 55 år for henholdsvis kvinnelig og mannlig;
 5. Overvekt av kroppen når bukomkretsen overstiger 102 cm hos menn og 88 cm i representanter for den svake halvdel av menneskeheten.

Disse faktorene betraktes som større, men mange pasienter med hypertensjon diabetes, svekket glukosetoleranse, fører en stillesittende liv, har avvik fra blodkoaguleringssystemet i form av å øke konsentrasjonen av fibrinogen. Disse faktorene vurderes tilleggs, øker også sannsynligheten for komplikasjoner.

målorganer og konsekvenser av GB

Målorganer lesjoner er karakterisert ved AG fra det andre trinnet, og er et viktig kriterium som bestemmer den risiko, slik at pasientens undersøkelse omfatter EKG, ultralyd av hjertet for å bestemme graden av hypertrofi av sine muskler, blod- og urinprøver på i nyrefunksjonen (kreatinin, protein).

Først av alt, lider hjertet av høyt blodtrykk, som skyver blod inn i blodårene med økt kraft. Når arteriene og arteriolene forandres, når veggene mister sin elastisitet, og lumene samles, øker belastningen på hjertet gradvis. En karakteristisk funksjon som tas i betraktning når stratifiserende risiko er hypertrofi av myokardiet, som kan mistenkes av EKG, sett av ultralyd.

Nyrenes involvering som målorgan er indikert ved en økning i kreatinin i blod og urin, utseendet av proteinalbumin i urinen. På bakgrunn av AG-vegger av store arterier tykkere, vises aterosklerotiske plakk, som kan detekteres ved hjelp av ultralyd (karotid, brakiocephaliske arterier).

Den tredje fasen av hypertensiv sykdom oppstår med en tilknyttet patologi, det vil si assosiert med hypertensjon. Blant assosierte sykdommer er viktigst for prediksjon av slag, forbigående iskemisk anfall, angina pectoris og hjerteinfarkt, nefropati med diabetes, nyresvikt, retinopati (netthinnesykdom) på grunn av hypertensjon.

Så, leseren vil trolig forstå hvor selv man selvstendig kan bestemme graden av GB. Det vil ikke være vanskelig, bare for å måle trykket. Da kan du tenke på tilstedeværelsen av visse risikofaktorer, ta hensyn til alder, kjønn, laboratorieindikatorer, EKG-data, ultralyd etc. Generelt sett er alt som er oppført ovenfor.

For eksempel svarer pasientens blodtrykk til en hypertensiv sykdom på 1 grad, men han fikk et slag, noe som betyr at risikoen vil være maksimal - 4, selv om slag er det eneste problemet annet enn AH. Hvis trykket tilsvarer første sekunders grad, og risikofaktorene bare kan noteres røyking og alder mot en bakgrunn av ganske god helse, så vil risikoen være moderat - GB 1 ss. (2 elementer), risiko 2.

For å få klarhet i hva risikindikatoren i diagnosen betyr, kan du redusere alt til et lite bord. Etter å ha bestemt deg for graden din og "telle" de ovennevnte faktorene, kan du bestemme risikoen for vaskulære ulykker og komplikasjoner av hypertensjon for en bestemt pasient. Figuren 1 betyr lav risiko, 2 moderat, 3 høy, 4 svært høy risiko for komplikasjoner.

Lav risiko betyr at sannsynligheten for vaskulære hendelser er ikke mer enn 15%, moderat - 20% høyere risiko for å utvikle komplikasjoner antyder en tredjedel av pasientene i denne gruppen, har svært høy risiko for komplikasjoner er utsatt for mer enn 30% av pasientene.

Manifestasjoner og komplikasjoner av GB

Manifestasjonene av hypertensjon bestemmes av sykdomsstadiet. I den prekliniske perioden føles pasienten godt, og bare indikasjonene på tonometeren snakker om utviklingssykdommen.

Etter hvert som utviklingen av endringer i blodårer og hjerte, symptomer på hodepine, svakhet, redusert ytelse, periodisk svimmelhet, visuelle symptomer i form av den lindring syn, blinkende "flyr" foran øynene hans. Alle disse symptomene er ikke uttrykkes med stabil sykdom, men på tidspunktet for utviklingen av hypertensiv krise klinikken blir mer levende:

 • Alvorlig hodepine;
 • Støy, ringer i hode eller ører;
 • Mørke i øynene;
 • Smerter i hjertet;
 • Kortpustethet
 • Hyperemi i ansiktet;
 • Spenning og en følelse av frykt.

Hypertensiv krise er provosert av psyko-traumatiske situasjoner, overbelastning, stress, forbruk av kaffe og alkoholholdige drikkevarer, slik at pasienter med allerede etablert diagnose bør unngå slike påvirkninger. På bakgrunn av en hypertensive krise øker sannsynligheten for komplikasjoner, inkludert livstruende, dramatisk:

 1. Blødning eller infarkt i hjernen;
 2. Akutt hypertensiv encefalopati, muligens med cerebralt ødem;
 3. Lungeødem;
 4. Akutt nyresvikt;
 5. Hjerteinfarkt.

Hvor riktig måles presset?

Hvis det er grunn til å mistenke økt blodtrykk, er det første som en spesialist vil gjøre, å måle det. Inntil nylig var det antatt at blodtrykksverdiene normalt kan variere på forskjellige hender, men som praksis har vist, til og med en forskjell på 10 mm Hg. Art. kan oppstå på grunn av patologien til periferfartøyene, derfor bør ulike trykk på høyre og venstre hånd behandles med forsiktighet.

For å få de mest pålitelige tallene, anbefales det å måle trykket tre ganger på hver hånd med små tidsintervaller, fikser hvert oppnådd resultat. Den mest korrekte i de fleste pasienter er de laveste verdiene som er oppnådd, men i noen tilfeller fra måling til mål, øker trykket, noe som ikke alltid taler for hypertensjon.

Det brede valget og tilgjengeligheten av trykkmåleapparater gjør det mulig å overvåke det i et bredt spekter av personer hjemme. Vanligvis har hypertensive pasienter et hjem tonometer ved fingertuppene, slik at hvis de føler seg verre, måler de umiddelbart blodtrykket. Det bør imidlertid bemerkes, at svingningene er mulige og helt friske individer uten hypertensjon, så en gang er overskredet standarder trenger ikke å bli ansett som en sykdom, og for å stille diagnose av hypertensiv sykdom trykk skal måles på forskjellige tidspunkter, i forskjellige forhold og gjentatte ganger.

Ved diagnostisering av essensiell hypertensjon anses blodtrykkstall, elektrokardiografidata og hjerte auskultasjonsresultater å være grunnleggende. Når du lytter, er det mulig å bestemme støy, forsterke toner, arytmi. EKG, som begynner med andre etappe, vil vise tegn på stress på venstre hjerte.

Behandling av essensiell hypertensjon

For å korrigere det økte trykket har behandlingsregimer blitt utviklet, inkludert preparater av forskjellige grupper og forskjellige virkemekanismer. deres kombinasjon og dosering velges av legen individuelt tatt hensyn til scenen, samtidig patologi, responsen av hypertensjon til et bestemt legemiddel. Etter at diagnosen GB er etablert og før behandlingen med rusmidler, vil legen tilby ikke-medisinske tiltak som øker effektiviteten av farmakologiske midler, og noen ganger tillater deg å redusere dosen av narkotika eller avvise minst noen av dem.

Først av alt anbefales det å normalisere regimet, utelukke stress, gi motoraktivitet. Kostholdet tar sikte på å redusere inntaket av salt og væske, unntatt alkohol, kaffe og stimulere nervesystemet med drikkevarer og stoffer. Med høy vekt bør begrense kalorier, gi opp fett, floury, stekt og krydret.

Ikke-medisinske tiltak i den første fasen av hypertensjon kan gi en så god effekt at behovet for forskrivning av narkotika forsvinner av seg selv. Hvis disse tiltakene ikke virker, foreskriver legen de aktuelle legemidlene.

Hensikten med behandling av hypertensjon er ikke bare å senke blodtrykket, men også å eliminere årsaken, hvis mulig.

For behandling av GB bruker tradisjonelt antihypertensive legemidler følgende grupper:

Hvert år blir en voksende liste over legemidler som reduserer blodtrykket og samtidig blitt mer effektive og sikre, med færre bivirkninger. I begynnelsen av behandlingen er en medisin foreskrevet i minimumsdosen, med ineffektivitet kan den økes. Hvis sykdommen utvikler seg, holder ikke trykket til akseptable verdier, og en annen fra den andre gruppen blir tilsatt til det første legemidlet. Kliniske observasjoner viser at effekten er bedre med kombinationsbehandling enn ved administrering av ett legemiddel i maksimumsbeløpet.

En viktig faktor ved valg av behandlingsregime er reduksjon i risikoen for vaskulære komplikasjoner. Det er således bemerket at noen kombinasjoner har en mer uttalt "beskyttende" effekt på organene, mens andre tillater bedre kontroll av trykket. I slike tilfeller foretrekker spesialister en kombinasjon av legemidler som reduserer sannsynligheten for komplikasjoner, selv om det vil være noen daglige svingninger i blodtrykket.

I flere tilfeller er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien, som introduserer sine egne korreksjoner til terapibehandlingene i GB. For eksempel er menn med prostata adenom tildelt alfa-blokkere, som ikke anbefales for permanent bruk for å redusere trykket til andre pasienter.

De mest brukte hemmere av ACE, kalsiumkanalblokkere, som foreskrives for både unge og eldre pasienter, med eller uten sammenhengende sykdommer, diuretika, sartans. Preparater av disse gruppene er egnede for innledende behandling, som deretter kan suppleres med et tredje legemiddel med en annen sammensetning.

ACE-hemmere (kaptopril, lisinopril) reduserer blodtrykket og har samtidig en beskyttende effekt mot nyrene og myokardiet. De er foretrukket hos unge pasienter, kvinner som tar hormonelle prevensjonsmidler, blir vist i diabetes, for alderspatienter.

diuretika ikke mindre populært. Effektivt redusere blodtrykk, hydroklortiazid, klortalidon, torasemid, amilorid. For å redusere bivirkninger, kombineres de med ACE-hemmere, noen ganger - "i en tablett" (enap, berlipril).

Betablokkere (Sotalol, propranolol, propranolol) ikke er et prioritert gruppe for hypertensjon, men effektiv ved samtidig hjertesykdom - hjertesvikt, takykardi, koronar sykdom.

Kalsiumkanalblokkere ofte foreskrevet i kombinasjon med ACE-inhibitorer, de er spesielt god i bronkial astma i kombinasjon med hypertensjon, da den ikke forårsaker bronkospasme (Valium, nifedipin, amlodipin).

Angiotensinreseptorantagonister (losartan, irbesartan) er den mest foreskrevne gruppen medikamenter for hypertensjon. De reduserer trykket effektivt, ikke forårsaker hosting som mange ACE-hemmere. Men i Amerika er de spesielt vanlige på grunn av redusert risiko for Alzheimers sykdom med 40%.

Ved behandling av hypertensjon er det viktig ikke bare å velge et effektivt diett, men også å ta medisiner i lang tid, selv for livet. Mange pasienter tror at når normale trykkfigurer er nådd, kan behandlingen stoppes, og pillene er allerede tatt av krisen. Det er kjent at den ikke-systematiske bruk av antihypertensive stoffer er enda mer skadelig for helsen enn det totale fraværet av behandling, slik at det å informere pasienten om varigheten av behandlingen er en av de viktigste oppgavene til legen.

Hypertensiv sykdom. Risikofaktorer og årsaker. Klassifisering og behandling.

Hypertensjon, som definert WHO Expert Committee - er stadig øket systolisk og / eller diastolisk blodtrykk (140/90 mmHg eller høyere...).

Hypertensiv sykdom er en tilstand der nivået på systolisk blodtrykk er høyere enn 140 mm Hg. Art. og / eller diastolisk blodtrykk over 90 mm Hg. Art. personer som ikke tar antihypertensive stoffer, eller noe nivå hos pasienter som tar antihypertensive stoffer. Videre bør blodtrykk bestemmes som et gjennomsnitt på to eller flere målinger med minst to undersøkelser av legen på forskjellige dager.

Hva er risikofaktorene for hypertensjon?

Utseendet, progresjonen og komplikasjonen av hypertensiv sykdom er nært knyttet til tilstedeværelsen av menneskelige risikofaktorer for utviklingen av denne patologien. Arteriell hypertensjon er et resultat av en kompleks interaksjon mellom eksterne (miljø) og interne (organisme) faktorer. Fremveksten av denne patologien bidrar til kroppens iboende og tilegnede egenskaper, noe som svekker motstanden mot ugunstige ytre faktorer. Alle risikofaktorer kan deles inn i endogene og eksogene.

Endogene (individuelle) risikofaktorer:

 • Genetisk predisposisjon er en av de mest innflytelsesrike faktorene i utviklingen av sykdommen. Det er et nært forhold mellom nivået av blodtrykk i slektninger av den første graden av slektskap (foreldre, brødre, søstre). Hvis begge foreldrene lider av hypertensjon, utvikler sykdommen vanligvis i 50% -75% av tilfellene. Sannsynligheten for arteriell hypertensjon hos individer hvis foreldre hadde normalt blodtrykk er 4-20%;
 • Age. Forekomsten av hypertensjon øker med alderen og er omtrent 15% - blant de i alderen 50 til 60 år, 30% - i alderen fra 60 til 70 år, 40% - over en alder av 70 år.
 • Paul. Utbredelsen av hypertensjon i alderen 40 år hos menn er mye høyere enn hos kvinner. I en eldre alder utjevnes disse forskjellene.
 • Kroppsvekt (fedme). Forholdet mellom kroppsvekt og blodtrykksnivå er direkte, signifikant og stabilt. En økning i kroppsvekten på 10 kg er ledsaget av en økning i systolisk blodtrykk med 2-3 mm Hg. og diastolisk - med 1-3 mm Hg. Art. Overvektsvekt er forbundet med en 2-6 ganger økning i risikoen for arteriell hypertensjon. Ifølge Fermingham-studien, i 78% av menn og 64% av kvinner, er hypertensjon på grunn av overflødig kroppsvekt. Redusere kroppsvekt hos individer med høyt blodtrykk fører til reduksjon i arteriell hypertensjon. Det bør tas hensyn til at fedme er en av de viktigste atherogene risikofaktorene, inkludert lav lipoproteinlipaseaktivitet, hyperinsulinemi, insulinresistens.
 • Diabetes mellitus (nedsatt toleranse mot karbohydrater). Arteriell hypertensjon forekommer dobbelt så ofte hos personer med diabetes enn uten det.
 • Egenskaper av personlighet og oppførsel. Personer med et lett nervøs nervesystem som er utsatt for ambisjon, mistanke, misnøye med det oppnådde og ukontrollable ønske om konkurranse, har større sannsynlighet for å utvikle hypertensjon.
 • Graviditet, overgangsalder og overgangsalder.
 • Dyslipidemi og en økning i nivået av urinsyre bidrar til utviklingen av ikke bare iskemisk hjertesykdom, men også arteriell hypertensjon.
 • Nevrologisk dystoni eller vegetativ-vaskulær dystoni i henhold til hypertonisk type.

Risikofaktorer knyttet til livsstil og miljøpåvirkning

 • Almentarfaktorer. Forbruk av bordsalt mer enn 5 gram per dag, magnesiummangel, forbruk av kaffe og alkohol - bidrar til utvikling av hypertensjon.
 • Røyking. Det er bevist at røyking øker blodtrykket. Det skal huskes at hjerneslag og iskemisk hjertesykdom hos røykere oppstår 2-3 ganger oftere enn hos ikke-røykere.
 • Psykoterapeutiske faktorer. Stress, gjentatte negative følelser, mental overstyring, mental tretthet - bidrar til utvikling av hypertensjon.
 • Fysisk aktivitet. Personer som leder en stillesittende livsstil, er risikoen for arteriell hypertensjon 25% høyere enn fysisk aktiv eller trent. Samtidig bidrar fysisk aktivitet under utøvelsen av faglige oppgaver til å øke blodtrykket, og i fritidstiden reduseres det.

Teorier om utbruddet av essensiell hypertensjon

 1. Neurogen teori Langa, Essensiell arteriell hypertensjon er en klassisk "sykdom av regulering", utviklingen av denne er forbundet med langvarig pchichic traumatisering og overtraining, negative følelser.
 2. Volume-salt teori av A. Guyton, i utviklingen av sykdommen er basert på dempning av nyre ekskretorisk funksjon, noe som resulterer i en forsinkelse av natriumioner og vann, og som et resultat uvelicheine sirkulerende blodvolum, minuttvolum og blodtrykk.

Hypertensiv sykdom: klassifisering

Avhengig av årsaken og mekanismen for utvikling av arteriell hypertensjon er delt inn i to typer:

 1. Essensiell hypertensjon (primær hypertensjon eller hypertensjon) er en økning i blodtrykket i fravær av en åpenbar årsak til økningen. Denne typen finnes i 90-96% tilfeller av all arteriell hypertensjon.
 2. Sekundær hypertensjon (symptomatisk) er hypertensjon, hvor årsaken kan identifiseres.

Klassifisering av hypertensjon avhengig av blodtrykket

Det er også en mer forenklet amerikansk (JNC 7 fra 2003) klassifisering av hypertensjon. Det inkluderer tre nivåer av blodtrykk:

 • normal 160/100 mm Hg. Art.

Den amerikanske klassifiseringen er ganske enkel og forståelig. Det er ingen vilkår i det som forårsaker flere spørsmål og forvirring.

Som det fremgår av tabellen, anses blodtrykk som normalt i henhold til den europeiske klassifikasjonen - 120-129 / 80-84 mmHg, og ifølge den amerikanske - 120/80 mmHg.

Hvorfor er dette nivået av blodtrykk tatt for normen?

Det er med risiko for mulige komplikasjoner at blodtrykket er mellom 120-139 / 80-89 mm Hg. og heter i den amerikanske klassifiseringen av prehypertensjon for å øke befolkningens bekymring med konsekvensene av denne situasjonen.

Hva er "arbeidstrykk"?

Basert på den nåværende posisjonen til kardiologer over hele verden, bør dette konseptet behandles som en misforståelse. Denne termen er ikke til stede i noen moderne klassifisering av arterielt trykk. Hvordan kom det til? Hvem oppfant det? Og viktigst, hva er poenget i det - det er umulig å si. For tiden er det bare tre termer som karakteriserer blodtrykk: normal, prehypertensjon (som betyr nivået som krever forebygging) og arteriell hypertensjon - et nivå som krever konstant behandling.

Klassifisering av hypertensiv sykdom ved grad av nederlag av målorganer

Begrepet "stadium"Indikerer en gradvis, jevn progresjon av prosessen over tid, noe som ikke nødvendigvis skjer ved riktig behandling av hypertensjon.

Hypertensive sykdom 1 grad - objektive manifestasjoner av nederlaget for målorganer (hjerte, hjerne, fundusfunn, nyrer) er fraværende.

Hypertensiv sykdom i 2. grad - tilstedeværelse av minst ett av følgende tegn på skade av målorganer: hypertrofi i venstre hjertekammer, innsnevring av retinale blodkar, nyredysfunksjon, aterosklerotisk plakk i den karotide, iliac, femorale arterier.

Hypertensiv sykdom i 3. grad - Det er objektive tegn på skade på målorganer og deres kliniske manifestasjoner.

 • hjerte - angina, hjerteinfarkt, hjertesvikt;
 • hjernen - et slag, forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, hypertensive encefalopati;
 • øye fundus - blødninger og ekssudater med optisk nerveødem;
 • nyre - nyresvikt;
 • fartøyer - eksfolierende aorta aneurisme, okklusive arterielle lesjoner.

De viktigste symptomene på hypertensjon

 • Typisk er sykdomsutbruddet i alderen 30 til 45 år hos mennesker med arvelig disposisjon.
 • Før utviklingen av komplikasjoner, har sykdommen ofte et asymptomatisk kurs, og den eneste manifestasjonen er høyt blodtrykk.
 • Periodisk hodepine, oftere i nakken, svimmelhet og tinnitus.
 • Forringet syn, minne, smerte i hjertet og irritasjon.
 • Kortpustethet under trening.
 • Volumet på venstre ventrikkel øker.
 • Arterielle fartøy er berørt.
 • Som et resultat utvikler hjertesvikt.

Hvilke komplikasjoner av hypertensjon kan være?

Forløpet av hypertensjon er ofte ledsaget av forverringer og komplikasjoner, spesielt hos personer som ikke tar medisiner eller ved tidlig start av antihypertensiv behandling.

 • hypertensive (hypertensive) krise - en av de hyppigste komplikasjonene av essensiell hypertensjon;
 • blødning i hjernen (hemorragisk slag);
 • iskemisk berøring (hjerneinfarkt);
 • hypertrofi og et utvidet hjerte;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • akutt venstre ventrikulær svikt (hjerteastma og lungeødem);
 • kronisk hjertesvikt;
 • brudd på hjerterytme og ledningsevne
 • eksfolierende aorta aneurisme;
 • angiopati av netthinnen;

Behandling av essensiell hypertensjon

 • behandling (ikke-farmakologisk og medisinsk) bør startes så tidlig som mulig og utføres kontinuerlig, som regel gjennom hele livet;
 • For folk med høyt blodtrykk, er en livsstilsendring nødvendig;
 • Det er bedre å bruke antihypertensive stoffer med en 24-timers handling;

Ikke-medisinsk behandling er rettet til korrigering av risikofaktorer og viser alle pasienter med hypertensjon og de med høyt normalt blodtrykk (130-139 / 85-89 mm Hg..) for å redusere risikoen for å utvikle denne patologi:

 • nekte å røyke
 • med fedme - vekttap
 • reduksjon av alkoholforbruk;
 • vanlig ytelse av dynamiske fysiske øvelser;
 • begrensning av forbruk av bordsalt til 5 g per dag;
 • øke forbruket av frukt og grønnsaker, havfisk, redusere forbruket av fett og kolesterol.

Narkotikabehandling av hypertensjon

Forberedelser av første linje:

For alle grupper av førstelinjemedikamenter i en rekke studier vist evnen til å redusere risikoen for slag, hjerteinfarkt, kardiovaskulær død, og i de fleste tilfeller, total dødelighet og sikkerhet (ingen vesentlige bivirkninger) ved langvarig bruk.

Forberedelser av den andre linjen:

 1. alfa-1 adrenoblokere (doxazosin);
 2. sentrale alfa-2 agonister (metyldopa, klonidin). Methyldopa er det valgte stoffet hos gravide kvinner;
 3. direkte vasodilatorer (hydralazin, natriumnitroprussid);
 4. imidazolinreseptoragonister (moxonidin);
 5. inhibitorer av renin (aliskirin).

Second-line medisiner brukes kun i kombinasjonsterapi som tredje eller fjerde komponent.

Les Mer Om Fartøyene