Rheoencephalography: hva er det, vitnesbyrd, metodologi

En av de diagnostiske metodene for å påvise patologi av cerebral sirkulasjon er rheoencefalografi (REG). Det er basert på det faktum at pulsfluktuasjoner i blodpåfyllingen av blodkar påvirker den elektriske motstanden. Denne forskjellen i verdier er bestemt av enheten og vises som en graf. REG gir indirekte opplysninger om tilstanden til fartøyene i hjernen, venøs utstrømning, og foreskriver derfor rheoencefalografi for visse indikasjoner.

Hva er rheoencefalografi?

En betydelig del av det totale blodvolumet (15%) strømmer gjennom den menneskelige hjerne. I tillegg er blodstrømshastigheten i det mye mer intens enn i alle andre organer. Dette skyldes det faktum at han trenger en stor mengde oksygen for fullverdig arbeid. Patologien til cerebral sirkulasjon fører til alvorlige konsekvenser (funksjonshemming, pasientens død), derfor er det svært viktig å oppdage utviklingsavvik i tid. Og i dette hjelper rheoencephalography.

Blod har den høyeste elektriske konduktiviteten i forhold til andre vev. Derfor reduserer systolisk fylling av vev med blod den elektriske motstanden, og med en diastolisk reduksjon i blodfylling - øker. På reoensalogrammet presenteres alle disse endringene i form av en kurve synkron med puls. Når du analyserer det, vær oppmerksom på:

 • bølgeform;
 • Den maksimale bølgeamplituden, som reflekterer blodpåfyllingen av vev
 • alvorlighetsgraden og plasseringen av forskjellige segmenter og poeng på kurven;
 • Tilstedeværelse av ytterligere bølger.

Studien av slike parametre bidrar til å identifisere tilstedeværelsen av vaskulær patologi. Hennes avtale, når pasienten kommer til legen med klager på hodepine, svimmelhet, endringer i blodtrykk. For å identifisere årsakene til slike symptomer, leder spesialisten pasienten til rheoencefalografi.

Når er REG nødvendig?

Rheoencefalografi er en blodløs og pålitelig metode for å studere forandringen i hjernens hemodynamikk. Med hjelpen lærer de:

 • tone og elastisitet av vaskulære vegger;
 • venøs utstrømning;
 • intensitet blod fylling;
 • blodstrømningshastighet i hjernekarrene.

Ofte utnevne REG med utførelsen av funksjonstester, farmakologiske tester. Dette tillater oss å etablere årsaken til cerebral sirkulasjonsforstyrrelser (cervical osteochondrosis, kardiovaskulær patologi, organiske endringer i hjernevevet). Følg derfor rheoencefalografi for å etablere en nøyaktig diagnose hvis du mistenker:

Identifiser visse endringer i REG og i hjernetumorer, men i dette tilfellet er det nødvendig å foreta raffinering av diagnostikk ved hjelp av CT eller MR.

For rheoencefalografi for å gi det mest nøyaktige resultatet, er det nødvendig å utføre det riktig.

Metodikk for å gjennomføre REG

Før studien, bør pasienten avstå fra å bruke stoffer som påvirker blodsirkulasjonen. Dersom legen har foreskrevet medisiner som påvirker vaskulær tonus (nitroglyserin, antihypertensive, og andre.), Trenger alltid å finne ut om det er nødvendig å ta dem før testen, som de kan ha en betydelig innvirkning på resultatet.

Før du går inn i funksjonsdiagnostikkrommet, anbefales det å slappe av, slappe av. Det er tilrådelig å sitte i 15 minutter.

Rheoencefalografi er gjort med en spesiell enhet. Elektrodene er festet til pasientens hode:

 1. Til å begynne med vil huden hvor sensoren ligger, tørkes med alkohol. Elektroden smøres med ledende pasta eller en gasbind fuktet i saltoppløsning eller hypertonisk saltoppløsning påføres. Dette er nødvendig for å redusere den elektriske motstanden i huden, noe som gir bedre kontakt.
 2. Ved hjelp av gummibånd med hull, fest elektrodene. Det er nødvendig å utelukke muligheten for forskyvning for å få det mest nøyaktige resultatet.

REG kan utføres i forskjellige stillinger:

 • ligger ned
 • sitter;
 • med en funksjonell test (det vil være nødvendig å stå eller vippe hodet).

Endringer i kroppens stilling påvirker signifikant indikatorene i studien. Det er derfor en funksjonell test foreskrives for å klargjøre diagnosen hvis det er mistanke om cerebral blodstrømningsforstyrrelse i cervikal osteokondrose eller ortostatisk hypotensjon. For eksempel, når hodet senkes 30 0 (Trendelenburg-stilling), vises en venøs bølge på REG, som gjør det mulig å bedømme reaktiviteten til venøsengen. Hos pasienter med ortostatisk hypotensjon ved økende stigning, blir amplituden av REG redusert.

Effekten av hjertets arbeid på tilstanden til hjernens kar er studert ved å utføre en farmakologisk test. Pasienten må før prosedyren for å introdusere medisiner som utvider karrene:

 • papaverin;
 • aminophylline;
 • amylnitritt;
 • nitroglyserin;
 • nikotinsyre.

Ved hjelp av vasodilatatorer klargjør de arten av endringene som har oppstått, uansett om de er funksjonelle eller organiske. Dette er nødvendig for å bestemme den videre behandlingstaktikken. Hvis, etter å ha tatt vasodilatorpreparater, viser det grafiske bildet normaliseringen av kurvens form, så er patologien til fartøyene funksjonell.

Under studien registreres alle endringer i vaskulær motstand som et grafisk bilde. Derefter behandler doktoren i funksjonell diagnostikk de oppnådde verdiene. Mange kontorer er utstyrt med moderne instrumenter, slik at behandling av data utføres ved hjelp av spesialprogrammer. Likevel tar legen nødvendigvis hensyn til forekomsten av gjenstander som kan påvirke resultatet av studien vesentlig:

 • elektrodeforstyrrelser
 • feil innstilling av rheografen;
 • vilkårlig eller voldelig bevegelse av pasienten.

På et rheoencefalogram ser en lege, ved endringer i bølgelamplets amplitude, nøyaktig hvilke endringer i hjernecirkulasjonen som skjer, enten de er relatert til organiske skader eller er funksjonelle.

konklusjon

REG er en ganske nøyaktig metode for å studere hjernesirkulasjon, men en er ikke nok til å etablere en nøyaktig diagnose. Vaskulær patologi avsløres gjennom studiet av reflekser, tilstedeværelsen av visuell nystagmus. I tillegg til det kliniske bildet av studien av fundus. Det er derfor, foruten REG, sender neurologen en konsultasjon til økologen. En øyelege, som undersøker øyets fundus, hvis det er en patologi i sirkulasjonen, vil legge merke til angiopati, et brudd på venøs utstrømning. For å klargjøre diagnosen kan legen anbefale CT eller MR.

Nevrologgen leder rheoencefalografi, men studerer og avgjør resultatene av legen av funksjonell diagnostikk.

Full beskrivelse av rheoencefalografi: prosedyrens essens, hvordan går prosedyren ut

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er rheoencefalografi (forkortet som REG), hvilket sted tar denne undersøkelsen i å diagnostisere nevrologiske sykdommer, hvordan foregår det?

Rheoencephalography undersøkelsesmetode kalles det sentrale nervesystemet og evaluering av cerebral blodtilførsel, basert på forskjellen i elektrisk motstand av blod, spinalvæske, hjerne og andre vev. Denne undersøkelsen er ikke den viktigste i nevrologisk og nevrokirurgisk praksis, men til tider gir den ganske viktig informasjon.

Gjennomføring av prosedyren for rheoencefalografi

Reoencefalografi utføres av nevrologer, nevrokirurger og leger med funksjonell diagnostikk.

Ulike vev og væsker i kroppen har forskjellig elektrisk ledningsevne og motstand (impedans). Dette er grunnlaget for rheografiens prinsipp.

For eksempel har hjernevev mindre konduktivitet enn blod. Siden på tidspunktet for sammentrekning av hjertet (systole) av hjernens blodårer er fylt opp, deretter ved å føre en svak høyfrekvent elektrisk strøm gjennom hodet ledningsevne være større enn under diastole (avslapning av hjertemuskelen), når blodkarene i hjernen mindre. Det er den grafiske oversikten over disse svingninger av elektrisk ledningsevne og motstand kalt rheografi. Hvis denne undersøkelsen utføres på sentralnervesystemet, kalles det rheoencefalografi.

Indikasjoner for rheoencefalografi

Tradisjonell rheoencefalografi lar deg evaluere blodstrømmen i hjernen. Denne funksjonelle undersøkelsesmetoden har funnet søknad om diagnose:

 • akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • brudd på patency av hovedskipene;
 • cerebral aterosklerose;
 • hodepine av vaskulær opprinnelse;
 • økt intrakranielt trykk;
 • craniocerebral skader;
 • sirkulasjonssykdom i vertebral og arteriell system;
 • patologi av karoten arterier.

Ved hjelp av rheoencefalografi er det mulig å vurdere tilstanden av hjernekarene i hypertensiv sykdom. Bruk denne undersøkelsesmetoden og å bestemme vaskulær respons når du velger riktig behandlingsmetode, for å overvåke effektiviteten.

Moderne medisin har andre, mer nøyaktige undersøkelsesmetoder (datamaskin og magnetisk resonansbilde), som gir deg mulighet til å få mer nøyaktig informasjon. Fordelen med rheoencephalography over disse metodene er den lave prisen og muligheten for lengre overvåking.

Ulempen med rheoencefalografi er at med hjelpen er det svært sjelden å etablere en nøyaktig diagnose. Du kan oppdage noe brudd på blodforsyningen, men det er bare mulig å nevne årsaken ved bruk av andre undersøkelsesmetoder.

Utviklingen av medisinsk og datateknologi økte betydelig diagnosefunksjonene til REG, men denne metoden tok fortsatt ikke ledende stillinger i nevrologisk og nevrokirurgisk praksis.

Kontra

Rheoencephalography er en sikker undersøkelse som kan gjøres av nesten alle. Ikke bruk det bare i følgende tilfeller:

 • pasientens nektelse av undersøkelse
 • Tilstedeværelse av elektroder på sår, sopp, bakteriell eller parasittisk hudlesjoner.

Forberedelse for prosedyren

Ingen spesiell forberedelse til denne undersøkelsen er nødvendig. Pasienten bør ikke røyke, drikke alkohol, drikke kaffe før prosedyren, da dette påvirker tilstanden til intracerebrale kar og kan forvride testresultatene. Det er nødvendig å unngå store fysiske og følelsesmessige belastninger.

Hvis pasienten tar medisiner, bør han definitivt fortelle legen om det. Godkjenning av noen av dem må være midlertidig stoppet - dette gjelder de legemidlene som påvirker hjernens kar.

Hvordan foregår undersøkelsen

Rheoencefalografi utføres ved hjelp av et spesielt apparat - en rheografi. Vanligvis opptaket av rheoencefalogrammet utføres av sykepleieren, men legen tolker allerede det som funksjonell diagnostikk, nevrologer eller nevrokirurg.

Under testingen sitter eller setter pasienten seg. Til hodet, ved hjelp av et elastisk bånd, festes elektroder som smøres med en spesiell gel for å forbedre elektrisk ledningsevne. Under rheoencefalogen sender noen elektroder elektriske signaler, mens andre - oppfatter dem etter at de har passert gjennom hjernevævet. Disse oppfattede signaler behandles av en rheografi og utgang på en dataskjerm eller på papir i form av en kurve som viser vevets elektriske ledningsevne. Hele prosedyren tar noen minutter. Umiddelbart etter opptak av rheoencefalogrammet, kan pasienten vende tilbake til sin normale aktivitet.

Avhengig av hvilken del av hjernen du trenger for å få informasjon, kan elektrodene plasseres i forskjellige deler av hodet.

Noen ganger utføres farmakologiske tester for å oppnå mer nøyaktige resultater, det vil si en rekord av rheoencefalogrammet før og etter administrering av visse stoffer. I de fleste tilfeller er de farmakologiske tester som er utført med medikamenter som utvider cerebrale kar - vinpocetin, nitroglyserin, nikotinsyre, papaverin. Noen ganger blir slike funksjonelle tester også utført før og etter fysisk anstrengelse, før og etter å trykke på halspulsåren på den ene siden, med hodestilling i en retning. Alle disse modifikasjonene tillater oss å identifisere spasmer i hjernearteriene og vurdere sikkerhetsblodstrømmen (blodstrømmen gjennom bypass-arteriene).

Ytterligere muligheter for rheoencefalografi ble gitt av hennes felles innspilling med en ultralydsundersøkelse av hjernen.

Forklaring av resultatene

Dekryptere resultatene av REG er gjort av leger med funksjonell diagnostikk, nevrologer eller nevrokirurger. Ikke bare det mottatte mønsteret av rheoencefalogrammet er tatt i betraktning, men også det kliniske bildet av sykdommen, pasientens alder og andre viktige faktorer.

Normal rheoencephalogram og pulsbølge. Reoentsefalogramma Normal i utseende ligner en kurve av det pulserende trykk og består av en stigende del av α, toppunkt 1, β nedadgående parti og en ekstra tann derpå 2. T - total tid bølge rheographic

Den stigende delen av kurven (fra begynnelsen av den rheografiske bølgen til punktet for maksimal stigning) tilsvarer den anakrotiske fase av pulsbølgen og har en rask bratt stigning. Den nedadgående delen av kurven (fra toppen til enden av den rheografiske bølgen) tilsvarer kataraktfasen av pulsbølgen og er preget av en langsom nedstigning. Derfor er de stigende og nedre delene av den rheografiske bølgen ofte kalt anakrotiske og kataktrotiske faser av REG. En ytterligere tann som tilsvarer den dikrotiske bølgen av pulsbølgen kalles også dicrotisk.

Moderne reografier og bruk av digital teknologi tillater en mer detaljert analyse, blant annet bestemmelse av ulike indikatorer som gir leger informasjon om tilstanden til cerebral fartøy.

Tolkningen av rheoencefalogrammet tar ikke mye tid. Det meste av arbeidet utføres av et dataprogram, leger kan gi mening innen noen få minutter etter eksamen.

Fordelene og ulempene ved rheoencefalografi

Fordeler med REG er sikkerheten for pasienten, enkelheten i prosedyren, muligheten for å utføre undersøkelsen i nesten alle forhold, muligheten for en langsiktig overvåking av blodsirkulasjonen i hjernen.

Rheoencefalografi har også mangler:

 1. Lav diagnostisk verdi.
 2. Manglende evne til å bestemme årsakene til sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.
 3. Umulighet av direkte måling av blodstrøm.

For tiden er det mange nyere metoder for å undersøke sentralnervesystemet, som har høy diagnostisk verdi ved å oppdage hjernesykdommer (f.eks. MR, CT). De erstattet nesten helt renhefalfografi fra klinisk praksis av nevrologer og nevrokirurger.

Når du utpeker REG av et hode og hva er denne prosedyren

Ikke alle pasientene vet for hvilke formål REG av hodet utføres, hva det er. Dette er en av undersøkelsesmetodene som bidrar til å fastslå om blodstrømmen av store og små kar i hodet og nakken tilsvarer normen. Rheoencephalography brukes når det er nødvendig å bestemme nærvær av abnormaliteter i blodstrømmen til hjernen, for å vurdere tilstanden til cerebral sirkulasjon etter skade, slag, kirurgi.

Hvordan leses dataene av REG?

For undersøkelsen er det nødvendig med en polygrafi som vil gi resultatet til papirbåndet. Dette er en spesiell enhet som sender elektriske pulser til sensorene koblet til pasientens hode.

Paret av elektroder som er festet til rheografen blir påført undersøkelsens hode. En av elektrodene gir et signal som, etter å ha passert gjennom hjernevævet, detekteres av motsatt elektrode. Siden kroppsvev og blodstrøm har forskjellig elektrisk ledningsevne, forårsaker pulsfluktuasjoner i vaskulærsengen visse endringer i dataene. Data overføres til en datamaskin som ikke bare fanger dem, men sender også dem til en polygraph.

Grafer er registrert på papir, to resultater blir produsert dersom aktiviteten til blodstrømmen i venstre og høyre halvkule sammenlignes. Også parallelt med HOV-regimet kan en elektrokardiogramopptak registreres for å spore compliance av vaskulær fylling og hjerteutgang.

Når en person viser en rheoencefalografi?

Ved hjelp av REG er det mulig å skaffe seg informasjon om funksjonen i vaskulærsengen uten å visualisere objektet. Legen ser ikke arterien, men får bare data om hvor mye de savner blodet, hvordan de smaler og ekspanderer med blodpulspassasjen gjennom dem. Undersøkelsen er foreskrevet til pasienter som klager over hodepine, svimmelhet, svimmelhet, dårlig søvn, nedsatt mental evne. Rheoencefalografi utføres også av pasienter som lider av følgende patologier:

 • Vegeto-vaskulær dystoni.
 • Arteriell hypertensjon.
 • Hypotensjon.
 • Cerebral aterosklerose.
 • Vertebro-basilær insuffisiens.
 • Migrene.
 • Nevrologisk dystoni.
 • Diabetes mellitus.
 • Osteokondrose i livmoderhalsen.
 • Encefalopati.
 • Parkinsons sykdom.
 • Epilepsi.

Undersøkelsen indikeres av pasienter med pasienter med hjerneslag som har gjennomgått iskemi av hjernevev eller blødning i hodens hule. REG kan også utføres etter hodeskader, hjernehvileforeldre, for å avgjøre om det er et brudd på blodstrømmen. Rheoencefalografi kan foreskrives for å overvåke effektiviteten av den foreskrevne behandlingen, siden denne metoden for å studere blodstrøm bidrar til å oppnå dynamiske data for sammenligning.

Hvis det var et spørsmål om hva som holdt REG hjernen fartøy, hva det er, kan vi si at det er innskrenkede eksamen som gjør det mulig å evaluere tilstanden av fartøyene, men ikke identifisere sykdommen.

Kontraindikasjoner til REG

Rheoencefalografi kan utføres bokstavelig talt for hver person. Prosedyren krever ikke spesiell forberedelse, forårsaker ikke ubehagelige opplevelser. Den høyfrekvente strømmen som er påført elektrodene, er så svak at den ikke føles i det hele tatt. Prosedyren kan utføres selv for barn i alle aldre, det er ufarlig.

REG kan bare avbrytes hvis pasientens hud er skadet på stedet der elektrodene må festes. Undersøkelsen utføres ikke hos pasienter med hudsykdommer i hodebunnen: seborrheisk dermatitt, lav, purulent eksem, etc.

Forskjellen mellom REG og MR, CT, Dopplerografi

Noen eksperter mener at REG-undersøkelsen allerede har overlevd seg selv, siden den ikke når den informative verdien av magnetisk resonans eller datatomografi. Men det er ikke alle hovedoktorer som kan installere et omfangsrigt rør av en tomografi i en klinikk. Denne teknikken er ganske dyr og krever spesielt vedlikehold.

Men selv med en magnetisk resonans imaging enhet tilgjengelig, er det ikke alltid mulig for nevrologen å sende en skanning til pasientens tomografi. I slike situasjoner, når en pasient har en pacemaker, kan han ikke gjennomgå en MR-skanning. Gravide kvinner anbefales å diagnostisere hodet på en datortomografi på grunn av strålingseksponering.

Derfor er det tilrådelig å bruke rheoencefalografi. Denne prosedyren kan ikke bare fungere som en egen undersøkelsesmetode, men også som en ekstra dopplerografi i en voksen pasient, nevro-nonografi i et ett år gammelt barn. En omfattende undersøkelse bidrar til å identifisere årsaken til patologien og velge de mest effektive legemidlene for behandling.

Forberedelse til undersøkelsen

Før du går gjennom prosedyren, er det tilrådelig å ha en god natts søvn. To timer før diagnostisk undersøkelse ikke anbefales å drikke te, kaffe, kokain, er det strengt forbudt å røyke og ta alkoholholdige medisiner. Dersom pasienten tar medisiner som påvirker blodet (f.eks vasodilaterende medikamenter, spasmolytika, legemidler for å senke blodtrykket), bør harmonisere sine mottak før eksamen med legen din.

Umiddelbart før prosedyren, må pasienten hvile seg. Det er tilrådelig å sitte stille i 15-20 minutter i stillhet, ikke å snakke med noen, ikke å lese, ikke å spille spill på en mobiltelefon eller nettbrett, for ikke å inngå diskusjoner.

Hvordan virker prosedyren?

Vanligvis må pasienten sitte i en spesiell stol for å utføre REG-hodet. Noen ganger tilbys pasienten å ligge på sofaen og gjennomføre en undersøkelse i utsatt stilling. Undersøkelsen utføres på en flerkanals-rheografi: fra 2 kanaler til 6. Antall kanaler varierer fra studien, jo flere kanaler på apparatet, kan størstedelen av hjernen bli studert i en prosedyre.

I stedet for festing av elektrodene blir huden behandlet med alkohol. Elektrodene selv er spredt med en spesiell gel som øker signalets ledningsevne. Sensorer kan monteres i spor av et bredt elastikkbånd eller plassert på en spesiell "cap".

Plasseringen av elektrodene på pasientens hode avhenger av hvilket område av hjernen som skal inspiseres:

 • Når du studerer bassenget på den indre halspulsåren, er sensorene festet over den indre delen av øyenbryn og på regionen av mastoidprosessen (bak øret).
 • Hvis undersøkte basseng vertebrale arterie (praktiseres i Osteochondrose av nakkesøylen), blir de følere som er montert på mastoid og Inion.
 • Når det er nødvendig å evaluere blodstrømmen i den ytre halspulsåren, er sensorene festet foran øre av geiten og over ytre kant av øyenbryn.

Hvis det er nødvendig å utføre et EKG samtidig, er sensorene også festet til håndleddene til pasienten. Hovedeksamen varer 10-15 minutter, og pasienten føler ingenting. Data fra elektrodene går til datamaskinen, det er eldre enheter som sender resultatet direkte til papiret.
"alt =" ">

Funksjonstester med REG

Pasienten kan bli bedt om å lukke øynene helt i begynnelsen av prosedyren, slik at ingenting distraherer ham. I tillegg, for å avklare dataene, gjennomføres undersøkelsen med funksjonelle tester:

 • Prøve med vasodilatorpreparater. Den mest brukte er nitroglyserin. Men om nødvendig kan emnet bli tilbudt å ta eufillin, koffein.
 • Eksempel på vasokonstriktive legemidler.
 • For å avgjøre om det er vaskulær spasme i hjernen, utføres en prøve med glyserin.
 • Ortostatisk test innebærer helling av hodet til sidene, frem og tilbake. Pasienten kan bli bedt om å stå opp skarpt, bøye seg over.
 • En test med hyperventilering - når pasienten trenger å puste ofte, ved signalet for å holde pusten hans, puste med nesen, deretter med munnen.

Legen kan klemme bestemte blodkar under undersøkelsen. Dette kreves for å få de mest komplette dataene om blodtilførselen til de perifere delene av hjernen.

Med forsiktighet bør man undersøke rheoencefalogen til pasienter med epilepsi, slik at prosedyren kan provosere et angrep. Negativt kan det påvirkes av funksjonstester som påvirker blodstrømmen og nervesystemet.

Hva viser undersøkelsesresultater?

Det burde igjen være igjen å trekke pasientens oppmerksomhet til hva REG av hodet er. Dataene hentet fra rheografen er ikke en bestemt diagnose, de indikerer bare korrespondansen av vaskulær funksjonalitet til normen eller avvik fra den.

Når deklarerer resultatene, tar doktoren ikke bare hensyn til pasientens generelle helse, tilstedeværelsen av kroniske sykdommer, men også alderen. Data REG registrerer hos barn, unge, modne mennesker og eldre.

På papir produserer maskinen kurvlinjer som er arrangert i form av grafer. Legen sier:

 • Anakroter er bølgende stigende linjer, skarpt tverr oppover, med litt avrundede topper.
 • Samkontakt - jevnt nedadgående nedadgående linjer.
 • Incentre - ligger i midten av bølgen.

For resultatet er det viktig hvor mye bølgene er vanlige, om det er avrundinger i kryssene, deres høyde, hvordan dekkene ligger, om det er flere bølger eller bukser. Normen for en 14 år gammel pasient er helt forskjellig fra normen for blodstrøm, lagt for en pasient på 50 år. Hvis bølgene i det første tilfellet er ujevnt og spisset med høye vinkler, så vil legen se på en jevnere linje med jevnt anakroter.

Når du avkoder resultatene fra REG-hodet, mottar legen informasjon om:

 • Tonus arterier, vener, kapillærer.
 • Graden av å fylle blodet i et bestemt område av karet.
 • Blodstrømningshastighet i samsvar med bevegelsen av pulsbølgen.
 • Viskositet av blod.

Ifølge resultatet av reogrammet er det mulig å identifisere tre typer vaskulær funksjon som indikerer avvik fra normen:

 • Dystoni. I denne typen forstyrrelser, skifter fartøyets tone konstant, hypertensjon oppstår, etterfulgt av lavt pulstrykk, hvilket indikerer et brudd på venøs utstrømning, stagnasjon.
 • Angiodistonichesky. Karakterisert av en ustabil tone, som skyldes stagnasjon av venøst ​​blod i et bestemt område av hodet. Det observeres med en defekt i fartøyets vegger, noe som fører til tap av fleksibilitet av fartøyet, en reduksjon i elastisitet og som et resultat et brudd på blodtilførselen til hjernevevet.
 • Hypertensive. Med denne typen patologi er utløpet av venøst ​​blod vanskelig, en stabil hyperton av vaskulærmuren er notert.

For pasienten representerer resultatene gitt av rheografen ikke informasjonverdien. Kun en lege kan "lese" rheogrammet, avgjøre om det er patologiske forandringer i blodstrømmen og foreskrive nødvendig behandling.

Er rheoencefalografi utført for barn?

Siden diagnosen av hodet ved hjelp av REG er helt trygt, kan denne prosedyren utføres til barn i alle aldre. Denne type undersøkelse utføres ikke for nyfødte, siden det er tilstrekkelig å utføre nevrononografi for å få data om blodstrømmen i spedbarnets hjerne.

I noen tilfeller er det et problem med fjerning av data, siden gjennomføring av REG er ønskelig når pasienten er helt immobil. Ikke alle barn kan sitte stille, selv om prosedyren tar bare 5 minutter. Derfor kan økt mobilitet hos en liten pasient også bli en grunn til å nekte å gjennomføre en undersøkelse. Med rheoencephalogram er anestesi ikke brukt, siden det ikke er tilrådelig å bruke det i så kort tid.

Barnet passerer REG sammen med en av foreldrene. Til barnet følte seg trygg, kunne han sitte stille, du kan ta ham i armene dine. Hvis pasienten gråter, frykter, gråter, blir prosedyren kansellert.

Når du ikke kan gjennomgå en MR eller CT scan på grunn av kontraindikasjoner, men sjekk blodstrøm er nødvendig, er det lurt å godta REG. Hovedeksamen med rheoencefalografi er en enkel prosedyre som er tilgjengelig for mange pasienter og krever ikke spesiell trening.

Rheoencephalography: hva er det og hvorfor er det gjort

I moderne medisinsk vitenskap er det mange metoder for å diagnostisere hjerte og karsykdommer. En av dem er rheoencefalografi (REG). Sannsynligvis har hver leser noen gang hørt dette ordet, men vet ikke hva det er og hva som gjøres. Vi vil fortelle.

Hva er det

Rheoencephalography (REG) - Metode for funksjonell diagnostisering, ved å vurdere tilstanden til hjernen fartøy. Ved bruk av REG kan karakteriseres ved hyperemi av hjernekarene, deres elastisitet, tone (vegg spenning), tilstanden til venøs utstrømning blodforsyning, så vel som symmetrien i begge halvkuler.

Disse parametrene endres når fartøyene er skadet på grunn av diabetes mellitus, hypertensjon, aterosklerose. REG kan hjelpe til med diagnostisering av cervikal osteokondrose og vertebral arteriesyndrom. Denne studien er ofte foreskrevet for vaskulær dystoni.

Kjernen i metoden består i å måle motstanden av vev til elektrisk strøm. Når blodkar fylles med blod (elektrolytt), reduseres vevets elektriske motstand, som registreres av rheografen. Graden av endring av denne motstanden blir bedømt på hastigheten av blodstrømmen i karet og hastigheten av "sprekking" av veggene under virkningen av blodstrømmen.

I dag blir den diagnostiske verdien av metoden avhørt. Likevel er REG mye brukt for den første evalueringen av vaskulær tone og blodfylling i nevrologiske og vaskulære sykdommer. Dataene som er oppnådd i REG er ikke-spesifikke, de kan ikke vitne til en bestemt sykdom. Resultatene fra REG beskriver kun den funksjonelle tilstanden til cerebral fartøy. Derfor er det ofte nødvendig med mer sofistikerte undersøkelsesmetoder for å klargjøre diagnosen.

Hvordan forbereder du på studien?

Resultater fra REG vil være mer pålitelige hvis du sover før den.
Om morgenen før du bruker REG, anbefales det ikke å drikke kaffe, sterk te og røyk. Ved å foreskrive en lege kan enkelte legemidler som påvirker vaskulær tone kanselleres. Men oftest utføres studien mot bakgrunnen til pasientens vanlige terapi.

Før undersøkelsen må du hvile i 10-15 minutter mens du unngår tett rom.

Holdere av langt hår bør ha hårklipp eller hårbånd med dem, slik at de kan løses. Ikke forstyrre et lommetørkle eller vev, slik at du kan tørke ansikt og nakke etter undersøkelse.

Hvordan foregår undersøkelsen?

REG utføres i pasientens sittestilling. Blodtrykk måles. På hodet til motivet legges det på et elastisk band som passerer over øyenbrynene, over ørene og baksiden av hodet. Det er bedre hvis håret er fjernet, fordi de vil falle under båndet og forstyrre diagnosen. I tillegg er det ganske smertefullt.

Deretter festes små runde elektroder ved hjelp av et bånd: to over øyenbrynene, to bak ørene og to - i det okkipitale området. Noen ganger er små våtservietter plassert under elektrodene. Etter dette begynner registreringen av rheoencefalogrammet. Dette tar vanligvis noen minutter.

Etter hovedopptaket kan ulike funksjonstester utføres. Ofte tilbys pasienten å ta halv eller en hel nitroglyserin pille under tungen. Men med lavt blodtrykk, glaukom, intoleranse mot nitroglyserin, utføres denne testen ikke. Forskeren kan nekte å gjennomføre det. Etter å ha tatt nitroglyserin, blir reoensfalogrammet tatt opp igjen.
I noen tilfeller utføres prøver med endringer i kropps og hodeposisjon (flis, sving), med forsinket pust eller hyperventilering, temperatur, fysisk anstrengelse og andre.
Studien selv tar opptil 10 minutter. Resultatene av studien behandles av en lege med funksjonell diagnostikk, og denne prosedyren utføres av en sykepleier. En mulig forsinkelse i beredskapen til den medisinske rapporten er knyttet til dette.

Indikasjoner for forskning

 • Neurologiske symptomer (svimmelhet, hodepine, tinnitus, episoder av bevissthetstap);
 • forstyrrelser i hukommelse, søvn, kognitive (kognitive) funksjoner;
 • nedsatt syn og hørsel av en uklar natur;
 • reaksjon på værendringer (meteosensitivitet);
 • hode traumer, en led hjernerystelse eller en knust hjerne;
 • led stroke;
 • arteriell hypertensjon og hypotensjon (inkludert hos unge - den såkalte vegetative-vaskulære dystonien);
 • patologi av cervical ryggraden (vertebral arteriesyndrom, osteochondrose av cervical ryggrad);
 • diabetes mellitus (for ytterligere bekreftelse av vaskulær skade - diabetisk mikroangiopati).

Kontraindikasjoner til studien

Rheoencefalografi vil ikke bli utført dersom pasienten nekter eksamen.
Det utføres ikke med parasittiske, sopp-, bakterielle sykdommer i hår og hodebunn.
I alle andre tilfeller har metoden ingen kontraindikasjoner.

Rheoencefalografi: prosedyreprosedyre, tolkning av resultater

Hjernedepartementene regulerer alle prosesser i menneskekroppen. Tilstanden til selve orgelet avhenger av kvaliteten på ernæringen av vevene, rettidig klaring av områdene fra giftstoffer og tilførsel av oksygen i riktig mengde. Krenking av blodkanalen, gjennom hvilken alt dette skjer, fører til en reduksjon av funksjonaliteten i sentralnervesystemet. For å diagnostisere slike patologier, brukes en rekke metoder og retninger. REG av cerebral fartøy er en av disse tilnærmingene. Sammenlignet med studier som CT og MR, regnes det for foreldet, men i noen tilfeller er fordelene ubestridelige.

Sammenlign de to metodene: CT og MR kan du i denne publikasjonen.

Hva viser REG av cerebral fartøy

Rheoencefalografi er en ikke-invasiv variant av studien, der et spesielt apparat brukes - rheografen.

Rheografen bidrar til å vurdere tilstanden til hjerneskipene ved å fjerne et antall indikatorer. Dette skyldes passasjen gjennom vevstrukturen av strømmen av en svak frekvens. Enheten viser tekniske data på grunnlag av den elektriske resistiviteten til materialets strukturer inne i skallen. Tilstedeværelsen av flere kanaler i apparatet gjør det mulig å bestemme tilstanden for biomasse i flere deler av organet.

Prosedyren gjør det mulig å fastslå viskositeten til blodet, egenskapene til blodstrømmen i en bestemt sone og den generelle blodpåfylling av hjernen, data om spredningen av pulsbølgen, alvorlighetsgraden av reaksjonen av karene. For hver av elementene er visse indikatorer karakteristiske. Avvik fra dem, samt tegn på at tonen i store og mellomstore arterier er forstyrret, indikerer tilstedeværelsen av patologier.

REG hjernen lar deg identifisere brudd som er karakteristisk for:

 • craniocerebral traumer med negative konsekvenser;
 • slag og iskemi;
 • hematomer og trombi;
 • arteriosklerose av blodkar;
 • VVD;
 • Parkinsons sykdom;
 • adenomer av hypofysen;
 • forstyrrelser av auditiv funksjon.

Tilnærmingen som bidrar til å bekrefte eller ekskludere vaskulær sykdom er helt trygg. Han lever ikke smerte og ubehag. Metoden er tillatt for bruk i barndommen og er svært informativ.

fordelene av prosedyren

Reececefalografi er en teknisk komplisert, men lett å implementere måte å vurdere tilstanden av cerebral fartøy. Det kreves ingen spesielle forhold for manipulering. Med det formål å gjennomføre en økt på undersøkelsens hode er det tilstrekkelig å fikse metallelektroder, som vil gi strøm og lese dataene.

Ytterligere fordeler med REG-hode:

 • selve økten varer bare 30 minutter, ytterligere 10 minutter blir brukt for å oppnå resultatene;
 • tilnærming er en av de sikreste av alle forskningsmetoder. Det kan brukes ikke bare i nærvær av åpenbare bevis, men også i listen over prosedyrer for medisinsk undersøkelse;
 • ved hjelp av tilnærmingen er det mulig å estimere tonen til små arterier eller større fartøyer separat, noe som er av betydning når det gjelder å diagnostisere patologier på forskjellige stadier av deres utvikling;
 • På grunn av sikkerheten til varianten, er det lov til å søke på hvilken som helst frekvens som sikrer en kvalitativ overvåking av tilstanden til pasientene etter operasjonen eller under behandlingen.
 • kostnaden for økten er betydelig lavere enn i tilfelle av mer "avanserte" analoger;
 • Prosedyren krever ikke spesifikk trening og har et minimum av kontraindikasjoner, det er tillatt hos barn og eldre.

Slike moderne tilnærminger som CT og MR brukes i dag mye oftere enn REG, men manipulasjonen mister ikke sin betydning. Det foreskrives ofte som en ekstra diagnostisk metode for å klargjøre diagnosen eller vurdere alvorlighetsgraden av pasientens tilstand.

Forskjellen mellom REG og MR, CT, Dopplerografi

Det er vanskelig å gi et entydig svar på spørsmålet, hvilken undersøkelse er bedre - REG, MR, CT eller UZDG. I hvert tilfelle brukes visse egenskaper av hjernen og deres reaksjon på effekten av fysiske faktorer. Til tross for at både REG og UZDG har de samme målene som kreves for å vurdere fartøyets tilstand, gir de forskjellige resultater. Den første turen tillater deg å vurdere kanalens funksjonalitet. Den andre bestemmer sin fysiske tilstand. Forskningen utfyller hverandre, og beslutningen om valg av det optimale alternativet skal gjøres av den behandlende legen.

I motsetning til andre diagnostiske prosedyrer er REG mindre krevende, utstyret for gjennomføringen er mer tilgjengelig. Det gir ikke noe ubehag og krever ikke innføring av et lite barn i en tilstand av generell anestesi i motsetning til MR og CT.

Sistnevnte valg er mer informativ og lar deg få svar på en imponerende liste over spørsmål om tilstanden til hjernen.

Om informativiteten til MR vil du lære av denne artikkelen.

Vanlige typer rheoencefalografi

Dataene fra REG-undersøkelsen tillater bekreftelse eller tilbakekalling av en rekke sykdomstilstander, som vurderer kvaliteten på pasientens hjerneskjerter etter operasjonen eller terapien.

Som følge av prosedyren mottar diagnostikeren på sine hender en kurve over kurven over hvilken kanalens funksjonalitet kan evalueres. Separat utmerker seg flere typer resultater, hvis mønster er karakteristisk for visse plager.

Eksisterende typer oppførsel av blodkanaler:

 • dystonisk - konstant endring av parametere, karakteristisk for problemer med utstrømning av venøst ​​blod;
 • angiodystonisk - blodstrømmen forstyrres på grunn av endringer i vaskulære vegger, noe som fører til problemer i en viss sone;
 • hypertensive - tonen i blodkanalene øker mot bakgrunnen av en reduksjon i kvaliteten på venøs utstrømning.

Ved dekoding av data, tas hensyn til emnets alder, hans generelle tilstand og nivået på fysisk forberedelse. Baseline blodtrykk er tatt i betraktning, noe som kan påvirke fyllingen av fartøyene og tilstanden til pulsen. Derfor er det svært viktig å ikke prøve å evaluere resultatene selv. Det er fare for å forvirre den enkelte frekvens og patologi.

Indikasjoner for REG

Eksterne faktorer, alderdom, brudd på prinsippene for en sunn livsstil og de overførte sykdommene fører til en endring i strukturen til veggene i blodkanaler og en reduksjon av funksjonaliteten. Patologiens patologi de siste årene har blitt merkbart "yngre". Tidlig identifisering av problemet er nøkkelen til den vellykkede oppløsningen og reduserer risikoen for et kritisk øyeblikk.

Indikasjoner for REG:

 • økt kolesterol i blodet, mistanke om tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk på de vaskulære veggene;
 • hypertensiv sykdom eller VSD;

Mer om effekten av hypertensjon på utviklingen av cephalalgi vil du lære her.

 • En endring i blodsammensetningen som øker risikoen for blodpropper;
 • hode traumer i anamnesen;
 • migrene, kronisk hodepine;

Mer informasjon om årsakene til kronisk cephalalgi du vil lære av denne artikkelen.

 • rask forverring av syn, søvnforstyrrelser, svimmelhet, svimmelhet;
 • "Dårlig" arvelighet - tilstedeværelsen i anamnesen til slektninger som har blitt diagnostisert med patologier basert på brudd på tone og vaskulær funksjon;
 • alderdom;
 • meteorologisk avhengighet.

Du vil lære om effekten av atmosfærisk trykk på en persons tilstand fra denne artikkelen.

Denne studien kan brukes som en selvstendig tilnærming eller som en del av en omfattende diagnose. Dens bruk lar deg ofte bekrefte eller avvise diagnosen, utelukke muligheten for medisinsk feil.

Før du besøker legen Før du går til en lege, bør du holde en hodepine dagbok innen to uker - dette vil øke hastigheten på bestemmelsen av årsaken og innstillingen av en korrekt diagnose. Dagbok online

Slik forbereder du REG-hjerneskip

Spesiell pasientpreparasjon er ikke nødvendig. Hvis motivet tar medisiner som påvirker skipets tone, så for en tid må han forlate dem - timingen er avtalt med legen. På dagen for studien, bør man avstå fra å røyke, ellers reduserer blodkanalene under påvirkning av nikotin kan føre til feil resultater. En halv time før økten må du slappe av og roe ned, slik at karene ikke smelter og ikke ødelegger bildet på grunn av angst. Samtidig brukes sedativer sjelden i forberedelsesstadiet, de kan også redusere den informative verdien av metoden.

Er hodepine? Fingers fingre? Slik at hodepine ikke går inn i et slag, drikk et glass.

Teknikk for forskning

Hovedbetingelsen for en vellykket implementering av manipulasjon er motivets ro. Han må ta en behagelig pose og lukke øynene slik at eksterne faktorer ikke distraherer ham. Etter det begynner diagnostikeren å jobbe.

Rheoencefalografi av cerebral fartøy utføres i henhold til følgende skjema:

 • Huddeksler på enkelte steder blir avfettet for å øke ledningsevnen av vev;
 • På elementene i anordningen påføres en gel, som virker som en leder, elektrodene legges over på de områdene som er gjenstand for undersøkelse;
 • Produktene er festet med et gummibånd for sikker fiksering;
 • så starter spesialisten en svak strøm gjennom elektrodene og venter på et svar fra vevene inne i skallen;
 • Avhengig av formålet med manipulering, kan det være nødvendig å utføre funksjonstester - dette er utførelse av enkle handlinger for en mer nøyaktig vurdering av fartøyets tilstand;
 • Ved hjelp av en spesiell rheograph-enhet samler diagnostikeren data om driften av fartøyene, de er festet på en papirholder.

Den mottatte informasjonen deklareres av en medisinsk arbeidstaker med spesialisert kunnskap, hvoretter legen slutter. Pasienten frigjøres fra design på hodet, hvoretter han umiddelbart kan gå tilbake til vanlige tilfeller.

Funksjonstester med REG

Hvis legen krever den mest komplette informasjonen om tilstanden til fartøyene, kan han be om en utvidet versjon av prosedyren. Ved hjelp av funksjonstester kan spesialister få mer data om endringene som finnes i hjernens fartøy. Tilnærminger eksisterer flere, og hver av dem lar deg få svar på enkelte spørsmål. Nitroglycerintest bidrar til å bestemme omfanget av kanalskade. Hvis det etter at pillen er tatt, endret enhetens parametere og blodstrømmen forbedret, indikerer dette en overvekt av funksjonsfeil over organiske stoffer. Studien, under hvilken sving i hodet utføres, fastslår graden av patentering av vertebralarterien.

Dekoding av resultatene fra REG

For å oppnå diagnostisk informasjon basert på resultatene av studien, bør diagnostikeren evaluere amplituden til bølgene som er oppnådd på grafen. Dette tar hensyn til emnets alder, hans generelle tilstand og humør, individuelle egenskaper og inntak av legemidler.

Hva viser undersøkelsesresultater?

Identifikasjonen av typen av oppførsel av blodkanalene indikerer arten av endringene som har oppstått for dem. Dette tillater deg å mistenke eller bekrefte forekomsten av kolesterolplakk, trombi og andre hindringer i normal blodgass. Selv dataene fra rheoencefalografi kan indikere blødninger og økt intrakranielt trykk.

Vanligvis bør resultatene av REG se slik ut:

 • kurve med spiss topp, et tydelig bunnpunkt og en tann på nedstigende seksjon - etter 60 år kan mønsteret bli som en bue;
 • Oppstigningstiden overskrider ikke 0,1 sekunder - etter 60 år regnes normen som 0,19 sekunder;
 • bølgelengden til toppen overskrider ikke 15% av total bølgelengde - hos eldre er tonus av arterier og arterioler i de fleste tilfeller forhøyet;
 • høyde av bølgetoppen til laveste punkt innen 40-70%;
 • Høyde på bølgetoppen til tannhøyden i basen er 75% - hvis det er mer, er den venøse utstrømningen vanskelig;
 • asymmetrien mellom parametrene i halvkulen ikke overstiger 10%.

Takk REG, på bare noen få timer kan du identifisere problemer i hjernens arterier, arterioler og årer.

Dette gjør at du raskt kan velge det beste behandlingsalternativet. Ytterligere diagnostisk manipulering vil bidra til å overvåke effektiviteten av behandlingen.

Indikatorer for cerebral sirkulasjon

Når deklarerer informasjon, gir diagnosen oppmerksomhet til en hel liste over øyeblikk. Det skal varsles om grafen ikke samsvarer med alder, er dataene i forskjellige halvkugler ikke symmetriske, bølgens amplitude økes eller reduseres, tiden for forplantningen er forkortet.

De hyppigste varianter av patologiske resultater av rheoencefalografi:

 • aterosklerotisk;
 • hypertensive;
 • migrene;
 • med VSD;
 • med craniocerebral traumer;
 • med slag
 • med intrakranial hypertensjon
 • med svikt av venøs utstrømning.

For hvert av disse patologiske forholdene er et bestemt kurve mønster karakteristisk, noe som gjør at du kan mistenke en diagnose umiddelbart etter undersøkelsen. Ved lav informativ manipulering blir det omdelt, og særlig oppmerksom på funksjonene i forberedelsesfasen.

Kontraindikasjoner til REG

Fravær av absolutte kontraindikasjoner er en av fordelene ved tilnærmingen. Med prosedyren må det vente i tilfelle skader på overflaten av hodet. Ikke alltid manipulasjonen er foreskrevet til spedbarn, men legen må ta avgjørelsen. Når du arbeider med personer som har identifisert mentale abnormiteter, kan du trenge ytterligere forberedelser av emnet.

Er rheoencefalografi utført for barn

Å utføre manipuleringen i barndommen er ikke forskjellig fra tilnærmingen når det gjelder en voksen pasient. Det er bedre, når prosedyren er til stede, en av foreldrene til barnet. Det viktigste er å utelukke påvirkning av de eksterne faktorene på emnet og forberede ham på smertefri og ikke forferdelig manipulering på forhånd. Hvis barnet er veldig rastløs, er det ikke hensiktsmessig å gjennomføre en økt, det vil ikke være korrekt.

Kostnaden for rheoencefalografi

Utstyr for å utføre REG er tilgjengelig i mange klinikker, sykehus, diagnostiske sentre. Hvis du registrerer deg for prosedyren på forhånd, kan du gå gratis. Ellers vil en økt koste mellom 1000 og 3500 rubler, avhengig av medisinsk institusjon, behovet for funksjonstester. Noen sentre gir tjenester hjemme, men i så fall vil kostnaden være minst 10 000 rubler.

Til tross for økningen i antall spesialister som er skeptiske til tilnærmingen, er hjernen REGG fortsatt aktivt brukt til å diagnostisere problemer med sentralnervesystemet. Sikker og tilgjengelig manipulering kan ikke bare identifisere eksisterende problemer, men også advare om potensielle farer. Spesielt anbefales det å passere minst en gang i året til eldre mennesker som lider av hypertensjon eller arteriosklerose i blodårer.

Hvordan dechifere rheoencefalogrammet i hjernen

Symptomer forbundet med patologi av cerebral fartøy - blir ofte årsaken til å kontakte en lege. For å få den riktige diagnosen, skriver legene ofte retningen til REG, og forklarer at dette er en undersøkelse av hodeskårene. Men omhyggelige pasienter vil alltid vite mer, så det er verdt å forstå - hjernens rheoencefalogram, hva det er, og hvordan man forstår ekspertens konklusjon.

Rheoencephalogrammet av hjernen er hva det er

Reoentsefalografiya - en etablert diagnostisk prosedyre som lar deg vurdere den generelle tilstanden til blodstrømmen i hjernens kar. Teknikken er basert på det faktum at den elektriske motstanden til hodevevet når den sender en svak strøm gjennom dem, kan variere avhengig av blodpåfylling av karene - arterier og vener i området mellom elektrodene. De mottatte dataene i maskinen konverteres til et grafisk bilde på en papirtape eller dataskjerm. Det er dette bildet som heter rheoencephalogrammet. Flere detaljer om funksjonene i denne diagnostiske metoden finner du her.

Det ligner det vanlige EKG-elektrokardiogrammet. På båndet vises bølger med hjertefrekvensfrekvens, da blodpåfyllingen av karene varierer henholdsvis med faser av hjertesyklusen med pulsbølgen. Ved dekoding vurderer evaluatoren

 • stigende bølgeavdeling (anakrotisk);
 • det er apex;
 • synkende del (catactro);
 • et snitt (en tann på den nedstigende delen);
 • dikrotisk bølge (den nedadgående delen etter snittet).

I hvilke tilfeller er rheoencefalografi av cerebral fartøy

Indikasjoner for å utføre REG bestemmes av forhold hvor parametrene for tone og elastisitet i arterier og vener brytes eller deres asymmetri i lignende områder observeres. Med rheoencefalografi kan en indirekte bekreftelse på en økning i intrakranielt trykk og en vurdering av tilstanden av sikkerhetsstillingen (by-pass) blodsirkulasjon oppnås (når hovedfartøyet er tilstoppet). Vanligvis er REG utnevnt til

 • hodepine, støy i ørene, svimmelhet;
 • mistanke om atherosklerose av hodene i hodet;
 • ustabilt og høyt blodtrykk;
 • slagtilfelle (for å bedømme blodtilførselen til det berørte området av hjernen);
 • craniocerebral trauma;
 • mistanke om økt intrakranielt trykk;
 • osteokondrose i livmoderhalsen
 • migrene;
 • minneverdier;
 • problemer med søvn;
 • hørsel eller synshemming.

Gjennomføring av rheoencefalografi er mulig med en dynamisk observasjon av effektiviteten av behandlingen og med det formål å avsløre patologi under forebyggende undersøkelser av visse befolkningsgrupper.

Rheoencefalogram: transkripsjon

Under dekodingen tar doktoren hensyn til følgende indikatorer:

 • regelmessigheten av reografiske bølger,
 • en slags en stigende og nedadgående avdeling,
 • skarphet eller avrunding av toppen av bølgen,
 • plasseringen av snittet,
 • dybden av dicrotisk tann,
 • Tilstedeværelse av ytterligere bølger i nedstigende seksjon.

Pasientens alder og fysiske form er viktig for en tilstrekkelig vurdering av indeksene. Det tar også hensyn til det opprinnelige blodtrykket, økningen kan påvirke tone og puls blodpåfylling.

 • kurven har en spiss topp, en tydelig hakk og dicrotic tann i den synkende del av tupp flater med alderen, og tennene er glattet ut, og etter 60 år med en form som kan være bueformet;
 • Stigningstiden til kurven til 0,1 sek, til 60 år forlenges til 0,19 sek;
 • forholdet mellom total lengde og bølgelengde til toppen bør ikke overstige 13-15% (karakteriserer tonen til store og mellomstore arterier);
 • DKI (% forholdet til høyden på bølgetoppen til høyden av snittet) - 40-70% (karakteriserer tonen i små arterier, perifer motstand);
 • CI (% forholdet til høyden på toppen av bølgen til høyden til den dikrotiske tannen) er ca. 75% (tilstanden til venøsystemet, økningen indikerer vanskeligheter med utstrømning, en reduksjon - om venøs overflod);
 • Interhemispheric asymmetri av amplitude overstiger ikke 10%.
 • bølgeformen samsvarer ikke med alderen;
 • Det er en betydelig asymmetri i amplitude og / eller bølgeform i forskjellige hemisfærer;
 • Oppstigningstiden til en bølge i en halvkule er lengre enn 0,015 sek lenger enn i den andre;
 • forskyvning av snittet nedover langs den nedadgående delen av kurven og dens fordybelse;
 • betydelig økning eller reduksjon i bølgeamplitude;
 • forplantningstiden til bølgen er forkortet.

Spesielle tilfeller av et patologisk rheoencefalogram

REG i aterosklerose

Sykdom, fremgang, forårsaker en reduksjon av elasticiteten til arteriene, innsnevring av lumen og reduksjon av blodpåfylling. På REG - gradvis utjevning av toppen av kurven med dannelsen av et platå. Over tid blir skjemaet bueformet. Bølgeforplantningstiden og dens amplitude er forkortet.

REG i hypertensive sykdommer

I de tidlige stadiene er den dikrotiske spissen forskjøvet mot toppunktet. Utviklingen av sykdommen fører til avrundingen av toppunktet, og den dikrotiske spissen kan være plassert over bøyningen. Amplituden til bølgen minker. På sent stadium er kurvens form bueformet.

REG med migrene

Interhemispheric asymmetri i bølge amplitude er registrert - den økes på siden av lesjonen.

REG i vaskulær dystoni

Forløpet av sykdommen i henhold til den hypertoniske typen i REG er ledsaget av en tendens til å avrunde toppen til bølgen, redusere amplituden og utjevne ytterligere svingninger.

Hvis tonene i fartøyene hovedsakelig senkes, blir deres blodpåfylling økt. På toppen av REG-bølgeformen dannes et platå, bølgens amplitude øker, og ytterligere svingninger blir mer merkbare.

REG med hodeskader

 1. Hematom. Forårsaker en betydelig asymmetri i form av kurven. På siden av hematomet blir bølgens amplitude redusert. Ekstra svingninger er nesten ikke synlige.
 2. Bruised hjernen. På siden av lesjonen økes amplitude av bølgen, snittet blir dypere og hellingsvinkelen til den stigende delen av REG-bølgen øker.
 3. Hjernerystelse. Tegn på vaskulær hypertonicitet eller hypotensjon uten asymmetri registreres.

REG på slag

Kurvens amplitude er redusert, toppunktet er glatt. Inzisura blir ofte forskjøvet til bunnen av nedstigningsdelen, og selve delen er forkortet, noe som indikerer en kraftig redusert tone i arteriene.

REG med økende intrakranielt trykk

Indirekte indikeres denne patologien ved den kuppelignende formen av rheoencefalogramkurven, utjevningen eller forsvinden av snittene og den dikrotiske tannen når de beveger seg mot toppunktet. Tegn på økt vaskulær tone og perifer motstand, samt et brudd på venøs utstrømning.

REG i tilfelle av forstyrrelser i venøs utstrømning

Karakterisert av forlengelse og spenning av den nedadgående delen av kurven, samt ved tilstedeværelsen av en liten presystolsk bølge før neste kompleks blir hevet.

Evaluering av funksjonelle prøver i roencefalografi

Nitroglycerintest bidrar til å skille funksjonelle, midlertidige endringer i REG fra hypertensjon og aterosklerose fra permanent, organisk. Hvis du har tatt pillen etter at kurven har gått tilbake til normal, så har organiske lesjoner ennå ikke blitt et hinder for blodstrømmen.

En prøve med sving og helling av hodet avslører et syndrom i vertebralarterien, når manifestasjoner av osteokondrose gjør det vanskelig for blodet å komme inn i hjernen gjennom vertebralarterien. I dette tilfellet reduseres blodfyllingen av fartøyene og en endring i tonen i en av halvkule når hodet vender.

Enkelhet, tilgjengelighet og sikkerhet for metoden er de viktigste fordelene ved REG. Utbytter til mer moderne metoder for å studere hjernens fartøy, følger det likevel dem, og er ofte det første skrittet til en korrekt diagnose og effektiv behandling.

Les Mer Om Fartøyene