Blodplater i blodet

Blodplater er en gruppe blodceller som er ansvarlige for å stoppe blødning, som er gitt ved dannelse av blodpropp (trombus). Normalt inneholder blodet av en voksen et gjennomsnitt på 200 - 400 * 10 9 / L blodplater.

Hva er blodplate?

Blodplater eller blodplater, PLT (fra blodplate - blodplater) er de minste skiveformede, denukleariserte blodceller, 1,5 til 4 mikron. En dag i kroppen produserer opptil 10 11 blodplater. Med betydelig blodtap kan produksjonen av disse ensartede elementene øke med en faktor på 20.

Omtrent 30% av alt PLT-celler er inneholdt i milten. De fleste av dem sirkulerer i blodet. Livssyklusen til blodplaten er 9-11 dager. Blodplaten i milten blir ødelagt av makrofager.

PLT-celler dannes i benmargen som følge av fragmentering av cytoplasmatiske prosesser av megakaryocytter - gigantiske benmargceller. Fra en megakaryocyt løsnes opptil 3000 trombocytter.

For å aktivere megakaryocytten er et trombopoietinhormon påkrevd. Produksjonen av trombopoietin forekommer i leveren, og forsterkes av en reduksjon i mengden blodplater i blodet.

Strukturen til PLT-cellene

Cytoplasma av blodplaten inneholder:

 • et sett med mikrotubuli og mikrofibre der kjemiske og biologiske prosesser oppstår;
 • granuler av forskjellige slag;
  • tette granulater - inneholder serotonin, kalsium, ADP, histamin, epinefrin, dopamin, norepinefrin, histamin;
  • alfa-granuler - de inneholder ca. 30 proteiner, inkludert blodplatevekstfaktorer, von Willebrand-faktor, fibrinogen, fibronektin;
  • lysosomer som inneholder hydrolaser - enzymer som bryter ned store molekyler.

På grunn av rørets fineste mikrostruktur øker det totale området for interaksjon mellom blodplatecellene og biologisk aktive stoffer under blodkoagulasjon (hemokoagulering).

Overflaten i blodplaten bærer reseptorer som er i stand til å interagere med komplekse molekyler:

 • immunoglobuliner;
 • koagulasjonsfaktorer;
 • von willebrand faktor
 • fibrinogen, vitronektin;
 • fysiologiske stimulanser - adrenalin, vasopressin, histamin, serotonin, trombin.

Spesifikke overflateintegrinreceptorer gir aggregering av PLT-celler til hverandre.

Funksjoner av blodplater

Befolkningen av PLT-celler utfører følgende funksjoner i kroppen:

 • deltar i hemokoaguleringssystemet - blodkoagulasjonssystemet, som gir;
  • dannelsen av en primær blodpropp eller en "hvit trombus";
  • komprimering av trombus (tilbaketrekking) og "klemme" ut av det resterende blodserum med dannelsen av en tett trombus;
 • gir funksjonaliteten til endotelet - indre fôr av blodkar;
 • støtter spasmen til det skadede blodkaret for å redusere blodstrømmen på grunn av sekresjon fra granulatene av vasokonstriktormaterialer - adrenalin, serotonin, vasopressin.

Blodplater er også nødvendig i kroppen for å opprettholde integriteten til endotelet i blodårene, for hvilke PLT-celler leverer ikke bare næringsstoffer, men absorberes fullstendig av endotelet. Denne prosessen med å "mate" endotelet forbruker daglig opptil 15% blod i blodplater.

Med en reduksjon i blodplatetallet, er endotelet tømt, og permeabiliteten til blodkarets vegg øker. Som et resultat trengs erythrocytter lett inn i lymfeet, danner petechiae - små subkutane blødninger.

Rollen av blodplater i menneskekroppen er ikke bare begrenset til beskyttelse av blodkar fra skade og deltakelse i blodkoagulasjonssystemet. Blodplater er ansvarlige i kroppen for å aktivere den inflammatoriske reaksjonen, som produserer prostaglandiner - mediatorer av betennelse, som tjener som signal for virkning for immunblodceller. I tillegg har PLT-celler en uavhengig evne til antimikrobiell beskyttelse.

Hvordan danner en trombose?

En av de viktigste funksjonene i blodplaten er å opprettholde integriteten til endotelet i de vaskulære veggene. Hvis vi oppsummerer hele massen av endotelet, vil den i gjennomsnitt være 1,8 kg hos en voksen.

Til sammenligning er vekten av leveren omtrent 1,5 kg. Endotelet er derfor et stort endokrine organ som påvirker kroppens levedyktighet som helhet.

Normalt avviser det intakte endotelet blodplater. Men så snart en skade oppstår i blodkaret, vises kollagen på dette stedet, som aktiverer blodplater, og de får evnen til å bli med i endotelet.

Under dannelsen av primær blodpropp er fasene:

 • adherens (adhesjon) av blodplater til den indre overflaten av blodkaret på skadestedet;
 • Produksjon av blodplate-dannende faktorer som aktiverer trombusdannelse og inflammatoriske mediatorer - Kjemikalier som utløser forstyrrelsen av blodkar, vevets ødem som aktiverer celler i immunsystemet.
 • aggregering (liming) av blodplater med dannelse av en tett plugg.

I PLT-adhesjonstrinnet endrer cellen formen. Fra platen blir den til en flatt plate med mange prosesser, og derved øker området og overlapper et større område av det skadede endotelet.

I utgangspunktet dominerer blodpropper i dannet blodpropp. Deretter utløses mekanismen for dannelse av en "rød blodpropp" for å konsolidere den dannede "hvite blodpropp".

Til slutt dannet en "rød trombe" - det er en tett formasjon eller blodpropp, hvor det i tillegg til blodplater inneholde fibrintråder og røde blodlegemer, slik at kork tett skadede område av karveggen.

norm

Priser på blodplater for voksne og barn (* 10 9 / L):

 • barn;
  • nyfødte - 100 - 420;
  • fra 2 uker til et år - 150 - 350;
  • fra ett år til 5 år - 180 - 380;
  • fra 5 år til 7 år - 180 - 450;
 • kvinner;
  • 180 - 320;
  • under menstruasjon - 75 - 220;
  • ved graviditet - 100 - 310;
 • menn - 200 - 400.

Blodinnholdet i blodplater avhenger av tidspunktet på dagen og årstidene. De fysiologiske daglige svingningene i antall blodplater er ca. 10%. Sykliske endringer i antall PLT-populasjoner hos kvinner under menstruasjon kan nå opptil 25-50%.

Maksimer endring av blodplater i blodet test hos kvinner i reproduktiv alder når rett etter menstruasjon, noe som er typisk for en hvilken som helst annen blodtap, og minimumsverdien av PLT - er nivået av befolkningen i andre halvdel av menstruasjonssyklusen.

Avvik fra normen

Avvik i antall PLT-celler fra normen manifesteres:

 • reduserte indekser - trombocytopeni;
 • økt nivå av blodplater i blodet - trombocytose.

Det er 4 nivåer av forhøyede blodplater i blodet (* 10 9 / l):

 • myk - 450 - 700;
 • moderat - 700 - 900;
 • tung - 900 - 1000;
 • ekstreme - mer enn 1000.

Ekstreme indikatorer er kjent for betennelse i tykktarmen, kreftvektorer, spesielt lungekreft. I tilfelle traumer, kroniske infeksjoner, befolkningens størrelse PLT-celler i blodprøven kan stige til 600 * 10 9 / L og høyere priser.

Blodplater over normen finnes i jernmangelanemi, revmatisme, leddgikt, Crohns sykdom, sklerodermi. Økningen i blodplater i analysen hos voksne viser at sannsynligheten for blodpropper i blodet øker manifolden.

trombocytopeni

Redusert blodplater i analysen assosiert med reduksjon av risiko for blodpropp, noe som kan påvirke de prosesser som fører til dannelsen av en blodpropp og gi indre blødninger. Grader av trombocytopeni:

 • moderat - 100 - 180 * 10 9 / l;
 • skarp - 60 - 80;
 • uttrykt - 20 - 30 eller mindre.

Ved uttrykket depresjon av trombocytter i et blod, oppstår tilstanden som truer et liv. Hvis antall blodplater er under 20 * 10 9 / L, betyr dette en økt risiko for intern blødning.

Kritisk trombocytopeni utvikles med en overdose av cytotoksiske stoffer, akutt leukemi. Moderat reduksjon i PLT-celler utvikler seg med alkoholmisbruk, tar diuretika, noen antibiotika, analgin.

Mer informasjon om årsakene til senking og økende blodplater i blodprøver hos voksne og barn finnes på andre sider på nettstedet.

blodplater

Blodplater i blodet

blodplater, eller blodplater, er de minste deukleariserte blodcellene av sfærisk eller diskformet form med en diameter på 1-5 μm og et volum på 6,5-12 fl (μm 3).

Blodplater dannes i det røde benmarg ved å "løsne" fra gigantiske celler av megakaryocytter; 2/3 av blodplater er i sirkulasjonssengen, 1/3 - i miltens kar. Utvekslingen mellom "milt" og sirkulerende celler reguleres av hormonadrenalin. Levetiden på blodplater er 1-2 uker, i gjennomsnitt - 10 dager. Gamle og skadede celler ødelegges hovedsakelig i milt og benmarg.

Antall blodplater

Antall blodplater hos en voksen sunn person i hvilen er (140-450) • 10 9 / L. Forskjeller i innholdet hos menn og kvinner blir ikke avslørt. En nedgang i antall blodplater mindre enn 140 • 10 9 / l kalles trombocytopeni, og en økning på mer enn 450 • 10 9) / l - trombocytose. I en frisk human fysiologisk trombocytose vanligvis observert etter hard fysisk trening (spesielt under forhold med høy temperatur og ved å begrense vannforbruket), og trombocytopeni kan forekomme etter overdrevent alkoholforbruk.

Struktur og egenskaper av blodplater

Til tross for fraværet av en kjerne er disse cellene svært kompliserte. Blodplater har trelags cellemembraner, i hvilke reseptorer (glykoproteiner (GP) I-V, etc.) er bygd, enzymer, proteiner fra cytoskelettet. I membranene er det et system av tubuli for å absorbere eller slippe ut stoffer.

Blodplater har evnen til å klamre, aktivere og aggregere. Adhesjon (adhesjon) av blodplaten til den fremre overflaten, spesielt til stedet for vaskulær skade, oppstår ved hjelp av reseptorer til adhesjon (kollagen gjennom GPIa/ GPIIa, GPIIβ, GPIV, Laminin gjennom GPIIa, fibronektin gjennom GPic og legeIa) molekyler i den intercellulære matrisen av det skadede endotelet. Et spesielt sted i denne prosessen er tilordnet Willebrand-faktoren. som er knyttet til legenIB eller legeIIβ/ GPIIIa blodplater og danner en bro mellom dem og kollagenendotelet. I dette tilfellet åpnes kalsiumkanaler og Ca 2 + -ioner inn i cytoplasma. Kalsium årsaker aktivering trombocytter, ledsaget av en endring i sin form og størrelse (for å øke kontaktflaten til blodplate og dens evne til å interagere med andre celler), utskillelsen av disse vasokonstriktor (serotonin, adrenalin, tromboksan A) er veksten (blodplateavledet vekstfaktor, transformerende vekstfaktor P) og koagulasjon (11 koagulasjonsfaktorer) av stoffer, samt tilleggsuttrykk på deres overflate av reseptorer. Aggregering (sammenklebing) utført med plate fibrinogen og trombin gjennom GPIIβ/ GPIIIaog andre reseptorer. aggregeringsprosessen er bifasisk: en reversibel fase som varer opp til 2 minutter (enheter sprø, løst faste blodplater deri fremdeles i stand disaggregering) og irreversibel fase for dannelse av en fast klump. Mekanismen for blodplate-disaggregasjon i den første fasen av reversibel aggregering er assosiert med akkumulering av cAMP og / eller cGMP i dem. De forårsaker reintegrasjon av Ca 2 + -ioner i systemet med tette tubuli av cytoplasma og tubuli. De viktigste stimulatorene for oppdeling av blodplater er prostacyklin og NO. syntetisert av endotelcellytter. Denne mekanismen er svært viktig for å forhindre overdreven aggregering av blodplater utenfor skadet område av det skadede fartøyet og forhindre for stor koagulasjon.

Som leukocytter er blodplater i stand til fagocytose og amoeboid-motilitet.

Trombocytfunksjon

Angiotrofisk funksjon er at blodplater gir vekstfaktorer for vaskulære veggceller, påvirker metabolismen i endotelet, og initierer vaskulære reparasjonsprosesser etter skade. Derfor blir trombocytopeni ofte ledsaget av petechiae (flekkblødninger) i huden eller slimete på grunn av en reduksjon i stabiliteten (permeabiliteten) i vaskulærveggen. Hemostatisk funksjon blodplater er:

 • i igangsetting av umiddelbar (primær) hemostase på grunn av deres vedheft og aggregering i strid med integriteten til fartøyene, hvilket fører til dannelsen av en blodplateplugg;
 • i lokal utskillelse av vasokonstriktorstoffer for å redusere blodstrømmen i den skadede delen av karet;
 • i akselerasjonen av reaksjonene av koagulasjon (sekundær) hemostase med dannelsen av til slutt en fibrinprotein.

Beskyttelsesfunksjon blodplater utføres ved liming (agglutinering) av bakterier, fagocytose og endo- og eksocytose av immunglobuliner.

trombotsitopoez

Trambotsitopoez Er prosessen med dannelse av perifere blodplater. Blodplater, den minste av de dannede blodelementene, dannes ved "løsning" fra de største (40 til 100 μm) beinmargceller - megakaryocytter. Deres særpreg ligger i det faktum at DNA-innholdet av de fleste av disse cellene i 8 eller flere ganger større enn det i diploide celler slik som lymfocytter. Varigheten av konvertering av PHGC til megakaryocytter er 8-9 dager. Eldre celler ligger både i det røde benmarg og i lungene (etter migrering). Hver megakaryocytt, avhengig av størrelse, danner fra 2000 til 8000 blodplater.

produksjonen av blodplater og differensiering av engasjerte unipotent stamceller - megakaryocytt forløper- kontrolleres hovedsakelig trombopoietin (TPO). Dette hormonet syntetiseres hovedsakelig av leverceller og utskilles fra dem med en konstant hastighet.

De første trinn av megakaryocyt-differensiering PSGK banestøtte IL-3 og IL-5, og "otshnurovyvanie" blodplater fra megakaryocytter akselerere IL-6 og IL-11. Tegn megakaryocytt apoptose observeres etter otshnurovyvaniya blodplater, og fullføring av prosessen utføres ved sin fangst og ødeleggelse av lungemakrofager og (eller) den røde margen.

Ca. 30% av de dannede blodplater blir avsatt i milten. Blodplater som kommer inn i blodet sirkulerer i det i 1-2 uker (i gjennomsnitt 10 dager), hvorpå de blir tatt og brukt av endotelceller eller ødelagt av makrofager.

Stimulering av trombocytopoiesis observeres når rekombinant TPO blir introdusert i kroppen.

Hva er blodplättens rolle i humant blod?

Blodplater er celler, fra navnet som deres funksjon er tydelig - dannelsen av trombi. Denne funksjonen er viktig for en person, siden blødningsgraden stopper, avhenger direkte av antallet og aktiviteten til blodplater. Det er nødvendig å donere blod hvert år for analyse av blodplate-teller.

innhold

Blodplater er blodceller opprettet for å danne en trombose og gir beskyttelse mot kroppen mot blodtap. De er en integrert del av blodkomponentene i blodet.

Slik ser blodplaten under mikroskopet

Formasjon og struktur av blodplater

I beinmerg, hvor blodplater dannes, blir forløpercellen - megakaryoblast - syntetisert. Deretter er det en transformasjon i megakaryocyt av forskjellige grad av modenhet: Differensiering, reduksjon i størrelse, oppstår "splitting" av en stor celle med små størrelser av modne blodplater. De er ikke-nukleare, men i cytoplasma har jeg mange granulater med forskjellige stoffer som bidrar til dannelsen av proteinkoagulasjonsfaktorer.

Blodplater er unike i sin struktur. Det viktigste som strukturen av en blodplate reagerer på, er dannelsen og forgreningen av cellens prosesser for binding av erytrocytter i dannelsen og konsolideringen av en trombus.

Skjema for blodplaterespons på vaskulær skade og videre prosesser

Blodplanter lever ikke for lenge - fra 3 til 6 dager. De brukes i det vaskulære endotelet og i milten.

Tidligere skrev vi allerede om norm for blodplater hos barn og anbefalte å legge denne artikkelen til bokmerkene.

Trombocytfunksjon

Det er to faser av blodpropp - cellulær og protein. Den første (cellulære) er 100% besvart av blodplater. De frigjør i blodsubstansen som "tiltrekker" andre celler (erytrocytter) til stedet for trombusdannelse og utløser frigjøringen av stoffene som er nødvendige for ytterligere koagulasjon. Når blodplater oppfyller sin funksjon, er den andre fasen forbundet, proteinfasen, hvor plasmakoagulasjonsfaktorene dannes og migrerer til stedet for karetbrudd og den endelige trombus dannes.

Aktiviteten av blodplater er direkte proporsjonal med antall, gjennomsnittlig volum og tilstedeværelse av samtidig patologi. Aktiviteten av trombocytter bestemmer graden av trombusdannelse og følgelig hastigheten til å stoppe blødning.

Indeksen, som er viktig for å evaluere koagulasjonssystemet, er aggregering av blodplater. Det kan kontrolleres ved hjelp av blodproppstid, bestemt i laboratoriet.

Det normale innholdet av blodplater i blodet varierer fra 180 til 370 * 10 (9) / l. Antall trombotiske celler mindre enn 180 * 10 (9) / l kalles trombocytopeni, og mer enn 370 * 10 (9) / l - trombocytose.

Blodplater: norm og patologi, hemostase og koagulasjonsmekanismer, behandling av sykdommer

Blodplater (PLT) - blodplater (plaques Bizzozero), fragmenter av megakaryocytter, spiller en viktig rolle i menneskekroppen. Få aktiveres selv i den normale, er de alltid i en tilstrømning vaskulær skade sone i fellesskap med endotel stoppe blødninger ved å danne en blodpropp. Blodplater utfører mikrosirkulatorisk (primær, vaskulær blodplate) hemostase, som forekommer i små fartøy. Reaksjonen av blodkoagulasjon i store kar er realisert ved mekanismen for sekundær hemostase, som også kalles makro-circulatorisk eller hemokoagulering.

Hvor er midtbanen?

På samme måte som andre ensartede elementer, kan blodplater ha en tendens til å både redusere og øke, noe som ofte er en patologi siden normen for disse cellene i blodet er 200-400 * 10 9 / l og avhenger av kroppens fysiologiske tilstand. Antallet av dem varierer avhengig av tidspunktet på dagen og årstidene. Det er kjent at om natten og våren faller antall blodplater. Nedenfor er blodplateantallet hos kvinner (180-320 x 10 9 / L), og under menstruasjonen kan antallet deres falle til 50%. Imidlertid reduseres blodplater fysiologisk, som en beskyttende reaksjon (forebygging av trombose hos kvinner), slik at denne tilstanden ikke krever behandling.

Antall blodplater i blodet er litt lavere i svangerskapet, men Hvis nivået faller under 140 x 10 9 / l, må tiltakene tas umiddelbart, ettersom risikoen for blødning øker under fødsel.

Spesielle aktiviteter utføres også når årsaken til lave blodplate-teller er sykdommer:

 • Forstyrrelse av hemopoiesis i beinmarg
 • Leversykdommer
 • Trombocytopeni.

Fysiologisk kan også være en økning i blodplater, for eksempel etter å ha vært i et høyt fjellområde eller under tungt fysisk arbeid. Men når blodplatene blir økt på grunn av patologiske tilstander, mens den øker risikoen for trombose og myokardialt infarkt, fordi blodplater som er ansvarlige for blodpropp, og deres overdreven mengde bly til økt trombose.

Hos barn etter året, er nivået på røde blodlegemer ikke forskjellig fra hos voksne. Opptil et år er mengden blodplater i blodet noe lavere og er 150-350 x 10 9 / l. Normen i nyfødte begynner på nivået 100 x 10 9 / l.

Det skal imidlertid huskes at når blodplättene i barnets blod heves, vil det være en alarmerende faktor, og i slike tilfeller kan man anta følgende patologi:

 1. Infeksjoner (viral, bakteriell, parasittisk, sopp);
 2. Lesjoner i mage-tarmkanalen (bukspyttkjertel, lever);
 3. Jernmangel anemi;
 4. kollagen;
 5. Svulster.

I et ord vil dette være grunnen til å ringe en lege uten å feile, men før det må du ta en blodprøve igjen for å eliminere feilen.

Blodplaster i en generell blodprøve

Moderne klinisk laboratoriediagnostikk, selv om den bruker de gamle beprøvde metoder for farging og telling av blodplater på glass, men alpinanlegg for å studere populasjonen av blodplater ved hjelp av en hematologisk analysator, hvorav muligheten er mye bredere.

Den hematologiske analysatoren gjør det mulig å bestemme gjennomsnittlig blodplatevolum (MPV - gjennomsnittlig blodplatevolum), som det ikke bare måler, men representerer også i form av et histogram, med de gamle elementene på venstre side og de unge elementene til høyre. Størrelsen på cellene tillater oss å bedømme den funksjonelle aktiviteten til blodplater, og jo eldre de er, jo mindre er deres størrelse og aktivitet. En økning i MPV er observert med trombocytopenisk purpura, anemi etter blødning, makroviral trombodynastrofi hos Bernard-Soulier og andre patologiske forhold. Reduksjon av denne indikatoren skjer i følgende tilfeller:

 • graviditet;
 • Jernmangel anemi;
 • betennelser;
 • tumorer;
 • Hjerteinfarkt;
 • bindevev;
 • Sykdommer i skjoldbruskkjertelen;
 • Nyrer og leversykdommer;
 • Krenkelser i blodkoagulasjonssystemet;
 • hyperkolesterolemi;
 • Sykdommer i blodet.

En annen indikator for kvaliteten på blodplättene er Den relative bredden av blodplatefordeling etter volum (PDW), som indikerer graden av blodplateforandring i størrelse (anisocytose), Med andre ord er det indikatoren for celle heterogenitet. Dens avvik indikerer en patologi som:

 1. anemi,
 2. Inflammatorisk prosess;
 3. Glistulær invasjon;
 4. Ondartede neoplasmer.

Evnen av blodplater for å overholde dem til det fremmede overflate (kollagen, mettede fettsyrer som ligger til grunn av aterosklerotiske plakk), kalt adhesjon, og evnen til å klebes til hverandre og danner konglameraty - aggregering. Disse to begrepene er uløselig knyttet sammen.

Aggregering av blodplater er en integrert del av en så viktig prosess som trombogenese, som er hovedforsvaret mot blødning når vaskulærveggen er skadet. Imidlertid kan en tendens til økt koagulasjonsdannelse (trombofili eller annen patologi) føre til ukontrollert blodplateaggregasjon og ledsages av patologisk trombose.

Video: Hvorfor stiger blodplatenivået og faller?

Trombusdannelse

Blodstråler kommer i kontakt med eventuelle fremmedlegemer, fordi bare endotelet av fartøyene er for henne et innfødt miljø, hvor hun forblir i flytende tilstand. Men hvis du bare skader fartøyet, da miljøet umiddelbart viser seg å være en fremmed, og blodplater begynner å skynde seg til ulykkesstedet, der de selvaktiverer for å danne en trombose og "lapp opp" hullet. Dette er mekanismen for primær hemostase og det utføres ved skade på et lite fartøy (opptil 200 μl). Som et resultat dannes en primær hvit trombus.

Hvis det store fartøyet er skadet, aktiveres kontaktfaktoren (XII) spontant, som begynner å interagere med faktor XI og som et enzym aktiverer det. Dette etterfølges av en kaskade av reaksjoner og enzymreaksjoner, hvor koagulasjonsfaktorer begynner å aktivere hverandre, dvs. at det er en type kjedereaksjon, som et resultat av faktorer som er konsentrert i stedet for skaden. Det har også sammen med andre kofaktorer (V kininogen og høy molekylvekt) mottas og blod faktor VIII (antihemofilifaktor globulin) koagulerende enzymet som i seg selv er imidlertid ikke hjelpeprotein, det tar en aktiv del i koagulasjonsprosessen.

Interaksjon mellom IX og X-faktorer skjer på overflaten av aktiverte blodplater, som allerede er blitt kontaktet med det skadede karet og spesielle reseptorer har dukket opp på membranen. X aktiv faktor konverterer protrombin til trombin, og på denne tiden legger faktor II også til overflaten av blodplater. Det er også et hjelpeprotein - faktor VIII.

Trombin interagerer med fibrinogen, bygger fibrinmolekyler, som danner fibrinstrenger, som er sammenflettet, men ikke koble til hverandre. Tverrbinding av fibrinstrenger (en sterk trombus) utføres ved hjelp av faktor XIII (fibrinstabiliserende). På dette stadiet deltar kalsiumioner (faktor IV) i blodpropp, noe som letter bruken mellom trådene og deres kryssbinding.

Kofaktorer: vevsfaktor III, som ikke er tilstede i blodet og bare i vev, faktor XIII (transglutaminase) og faktor I (fibrinogen) er substrater av fibrindannelse, som er anerkjent som sluttproduktet av blodkoagulering. Og hvis dette fibrinet er skjøre, vil såret ikke helbrede lenge, så blødningen vil fortsette igjen og igjen.

Mekanismen, som realiseres med deltagelse av blodkoagulasjonssystemet, kalles sekundær hemostase, som et resultat danner det en rød blodpropp (klæber til de ensartede elementene).

Trombusdannelsesreaksjonen skjer på eksponert kollagen, vevsfaktor og cellemembraner, inkludert fosfolipider av blodplatemembranen.

Ordningen med alle enzymatiske transformasjoner og aktiveringen av faktorer, 13, er kompleks og kan derfor være uforståelig Kort fortalt kan prosessen med blodkoagulasjon bli representert som fire påfølgende faser:

 • Formasjon av protrombinase;
 • Dannelse av trombin fra inaktiv form (protrombin, faktor II);
 • Dannelsen av fibrin, som faktisk er en trombose;
 • Tilbaketrekking av blodpropp (adskillelse av blodpropp fra blodserum) utføres under kontroll av blodplater, det er på dem at dette viktige oppdraget er betrodd. Ved å trekke trombosen, strammer de filamentene av fibrin og lukker det skadede karet.

Hvorfor forblir blodet flytende?

Hvis dannelsen av en blodpropp og stoppe blødninger styres av koagulasjonssystemet (et sett av plasmaproteiner og proteolytiske enzymer), for å holde blodet i flytende tilstand der antikoagulant system, for å skape balanse i kroppen, som er representert ved disse komponenter:

 1. Antikoagulant system som regulerer hastigheten på koaguleringsprosessen og gir ikke blod muligheten til å brette hvor det ikke er nødvendig. Hvis denne komponenten fungerer dårlig, er det en trussel om død fra trombose;
 2. Det fibrinolytiske systemet (fibrinolyse), som er ansvarlig for dannelsen av en blodpropp av akkurat denne størrelsen, slik at den kan lukke fartøyet, men ikke mer og ikke mindre. Overflødig fibrinstrenger eller fibrinplugg, som oppfyller sin funksjon, oppløses og gjenoppretter normal blodstrøm etter å ha stoppet blødningen.

Men som i koagulasjonssystemet, kan det også være feil i antikoagulantsystemet, og det begynner å fungere dårlig. Protein-antikoagulantia (antitrombiner) er normalt tilstede i blodet og utfører sin oppgave (hemmer trombin). De er dannet i leveren, sitter på vegger av karene og inaktiverer de aktive former for koagulasjonsfaktorer, som også er tilstede hele tiden i blodet og skaper trombose. Bare "bemerker" at ukontrollert koagulering begynner, antitrombin III er klemt inn i prosessen og tillater ikke blod å koagulere.

Hvis denne faktoren ikke virker av en eller annen grunn, så For aktivering er det tilrådelig å administrere heparin, som er gjort for å forhindre tromboser (DIC-syndrom, alvorlig traumer, graviditet, trombose i nedre lemmer). Men hvis en eller annen grunn antitrombin III er liten eller ikke i det hele tatt, kan ikke en heparin regnes som hjelp, slik at den (heparin) administreres sammen med antitrombin.

Mangel på antitrombin kan være arvelig patologi, og når nivået er 60-70% av normen, er tromboser allerede sikret. Et barn født med en slik anomali og med et 50% underskudd, dør av trombose i de første timene i livet. Mangelen på antitrombin III er anerkjent som en hyppig årsak til hjerteinfarkt hos svært unge mennesker.

En annen viktig komponent i antikoagulasjon er protein C (PC), som overvåker arbeidet med VII- og VIII-faktorene, og blokkerer dem om nødvendig. Protein C syntetiseres i leveren (med deltakelse av vitamin K). Dens mangel kan føre til abort (trombose).

Foruten de ovennevnte faktorer, antikoagulasjon systemet og andre inhibitorer omfatter begrensning av proteolytiske reaksjon heparin kofaktor (HC II), protein S (PS), vevfaktorinhibitor (TFI), protease-nexin I (PN-I) og andre.

Grunnleggende laboratorietester for blodpropp

Prosessen med blodkoagulasjon kan begynne med skade på overflaten av endotelet (vaskulærvegg), da forekommer den indre mekanismen for protrombinaseformasjon. Clotting kan også utløses ved kontakt av blod med vevstromboplastin, som er skjult i vevscellen, hvis membranen er hel. Men det kommer ut når fartøyet er skadet (ekstern mekanisme for protrombinaseformasjon). Lanseringen av denne eller den mekanismen forklarer det faktum at koagulasjonstiden til kapillærblodprøven (ekstern vei) er 2-3 ganger mindre enn den for det venøse blodet (indre vei).

For å bestemme tiden som kreves for blodpropp, brukes laboratorietester basert på disse mekanismene. Lee-White koagulasjonsstudien utføres ved å ta blod i to reagensrør fra venen, mens dannelsen av protrombinase langs den eksterne vei studeres av Sukharev (blod fra fingeren). Denne blodprøven for koagulasjon er ganske enkel i utførelse. I tillegg krever det ikke spesielle preparater (det tas på tom mage) og mye tid for produksjon, fordi kapillærblod (som nevnt ovenfor) brettes 2-3 ganger raskere enn venøst ​​blod. Graden av blodpropp av Sukharev er fra 2 til 5 minutter. Hvis koagulasjonsdannelsestiden er forkortet, er det en akselerert dannelse av protrombinase i kroppen. Dette skjer i følgende tilfeller:

 • Etter massivt blodtap, som koaguleringssystemet reagerer på med hyperkoagulabilitet;
 • DIC-syndrom i 1. trinn;
 • Negative effekter av orale prevensjonsmidler.

Den forsinkede dannelsen av protrombinase vil bli uttrykt ved forlengelse av koagulasjonsdannelsestiden og observert under visse betingelser:

 1. Dyp mangel på I, VIII, IX, XII faktorer;
 2. Arvelig koagulopati;
 3. Lesjoner av leveren;
 4. Behandling med antikoagulantia (heparin).

Hvordan øke nivået av blodplater?

Når det ikke er nok blod i blodplatenes blodplater, forsøker noen å øke dem selvstendig ved hjelp av alternativ medisin, ved hjelp av produkter som øker blodplater i blodet og helbredende urter.

Det bør bemerkes at dietten for å øke blodplättene kan betraktes som virkelig kongelig:

 • Bokhvete grøt;
 • Rødt kjøtt, tilberedt i noen form;
 • Alle varianter av fisk;
 • Egg og ost;
 • Lever (helst biff);
 • Kokt kjøttbøtter, pølser og pete;
 • Salater fra nesler, kål, rødbeter, gulrøtter, paprika, krydret med sesamolje;
 • Alle typer grønnsaker (dill, selleri, persille, spinat);
 • Bær av fjellaske, bananer, granatäpple, rosehipsjuice, epler av grønne varianter, nøtter.

Folk sier at det er mulig å øke blodplater med folkemidlene hvis bruk på en tom mage 1 ss sesamolje (tre ganger om dagen) eller drikk fersk juice av nettle (50 ml) med samme mengde melk. Men alt dette er sannsynligvis mulig, dersom blodplater reduseres litt, og årsaken til nedgangen i nivået avklares. Eller som tilleggsforanstaltninger i hovedbehandlingen, som utføres under stasjonære forhold og består i transfusjon av en donortrombomasse som er spesielt fremstilt for en bestemt pasient.

Behandlingen innebærer visse vanskeligheter fordi blodplater ikke vare lenge, så blodplate lagres ikke mer enn 3 dager i en spesiell "turntables" (celler må være konstant ristet under lagring). I tillegg, for å forbedre kvaliteten av blodplater, bør de slå seg ned på den delen av den nye eier, slik at forut for transfusjon, utføres individuelt utvalg av leukocytt-HLA-system (analyse kostbart og tidkrevende).

Reduser antall blodplater

Senking av blodplater er lettere enn å løfte dem. Preparater som inneholder acetylsalisylsyre (aspirin) bidrar til fortynning av blod og reduserer dermed blodplättene. Også for slike formål brukes antiplateletmidler og antikoagulantia, som foreskrives av den behandlende legen, og ikke av en nabo på trappen. Pasienten selv kan bare hjelpe legen, gi opp dårlige vaner (røyking, alkohol), bruker produkter rik på jod (sjømat) og inneholder ascorbinsyre, sitronsyre, eplesyre. Dette er druer, epler, tranebær, tranebær, blåbær, sitrusfrukter.

Tradisjonelle oppskrifter for å senke blodplate anbefale hvitløk skjær, ingefær pulver, som er brygget som en te (1 ss. Skje pulver pr kopp kokende vann), og kakao uten sukker om morgenen på tom mage.

Alt dette er selvfølgelig bra, men det skal huskes at alle aktiviteter skal utføres under tilsyn av en lege, siden slike blodseter, som blodplater, ikke følger tradisjonelle medisinske metoder.

Rollen av blodplater i humant blod

En blodplate er en av blodcellene. Hva er blodplättens rolle i blodet til en person, hvor mange skal de være i og hvor farlig er endringen i tallet deres?

Hva er det

Blodplaten er en liten, blodløs flatplate, opp til 5 mikrometer i størrelse. Det er dannet fra cariocyt i det røde benmarg. Dette er en kjernefysisk celle, med et stort antall granuler i den.

I normal tilstand kan de ha en oval eller rund form. Deres størrelse er helt avhengig av alder, de kan være:

Størrelsen på elementet kan endres i øyeblikket av kontakt med endotelet (det fôrer innsiden av hjertehulen og overflaten av karene). I denne situasjonen produserer blodplaten prosesser som overskrider størrelsen.

Det er frigjøring av appendages og overlapping av dem av det skadede området som sikrer rask sårlukking og stopp av blødning.

Granulene, som allerede er nevnt, har i deres sammensetning:

De deltar i etableringen av forbindelser av B-lysin og lysozin. Forbindelsen spiller en viktig rolle i ødeleggelsen av membraner i mange bakterier. Dermed er kroppen beskyttet mot bakteriell infeksjon.

I blodet beveger de seg gjennom pseudopodiene. Livets syklus varer opp til 12 dager, hvorpå elementene blir ødelagt i lungene, leveren, milten.

Mulige former for blodplate

Blodplater har forskjellige former, forskjellige og prosentvise former til hverandre i blodet. Følgende skiller seg ut:

 • ung 0-0,8%;
 • moden 90,2-95,1%;
 • gammel 2,3-5,6%;
 • former for irritasjon er 0,8-2,3%;
 • degenerative former til 0,2%.

Hva er deres blodnivå?

Disse ensartede elementene blir målt i tusendedeler per 1 mikroliter blod. Norm for indikatoren:

75-220 tusen enheter / mkl. - Under menstruasjon.

100-310 tusen enheter per ml. - under graviditet.

150-350 tusen enheter / mkl - hos barn fra 2 uker. opp til 12 måneder.

180-380 tusen enheter / mkl. - Barnets hastighet fra ett år til 5 år.

180-450 tusen enheter / mkl. - hos barn fra 5 til 7

For å overvåke nivået av blodplater må du donere blod for analyse minst en gang i året. Avvik fra normen i det store partiet er fulle av utviklingen av trombose, en mindre en - en reduksjon av blodkoagulasjon og økt risiko for blødning.

Grunnleggende funksjonalitet av formelementer

Rollen av blodplater i menneskekroppen er i to hovedfunksjoner:

 1. Dannelse av blodplateaggregater og primærpropper, som lukker rupturen til fartøyet.
 2. Tilveiebringelse av dens overflater for katalysering av plasmakopplingsreaksjonen.

Disse ensartede elementene hjelper til med helbredelse og reparasjon av skadede vev, og fremhever vekstfaktorer fra kroppene deres. De stimulerer vekstraten og delingen av nye celler som trengs for regenerering. Selve vekstfaktoren er et polypeptidmolekyl, det kan ha forskjellige strukturer og oppgaver.

De viktigste vekstfaktorene:

 • platelet;
 • trans;
 • insulin;
 • vaskulære endotelvekstfaktorer;
 • epithelial vekst;
 • vekst av fibroblast.

Rollen av blodplater i blodproppene

En av hovedtrekkene til blodplater er evnen til å aktivere, denne reinkarnasjonen forårsaker endringer i det omkringliggende rommet, noe som kan være det vanlige mekaniske stresset.

Aktivering er gitt av kollagen (et protein i den ekstracellulære matriksen), ADP, trombin, tromboxan A2. En gruppe aktiverte blodplater ved hjelp av vedleggene er festet til det berørte området ved å trykke tett mot hverandre og dermed skape en stopper.

Deri ligger denne grunnleggende rolle av blodplater i menneskekroppen: de får blodet til å koagulere og skape en spesiell barriere for å opprettholde homeostase indre og sperring av bakterier og bakterier.

De deltar også i plasma koagulering. Dette gjøres ved sekresjon av a-granulat og eksponering av prokoagulantmembraner.

Hvorfor kan nivået falle og hva er farlig?

Hvilken rolle spiller blodplaten i dette tilfellet? Senking av nivået kalles trombocytopeni. Essensen av dette fenomenet er redusert til det faktum at blodplater simpelthen ikke er nok, slik at når skadet blod blir bakt (fortykket). Som et resultat stopper blødningen ganske enkelt ikke.

For eksempel, når en person med normalt blodinnhold kutter en finger - har han nesten ingen blodstrøm, fordi han folder veldig raskt. Hvis en person har trombose, så selv om det er mindre traumer, vil blødningen være rikelig og langvarig.

Kjenne fenomenet kan være for noen av symptomene:

 • årsakssammenheng av blåmerker;
 • blødninger i vaskulære rupturer i slimhinner;
 • blødning uten årsaker fra nesen, livmor
 • et lite utslett over hele kroppen;
 • blod i avføring og urin.

Hvis slike symptomer oppdages, er det nødvendig å donere blod til den primære analysen og konsultere en lege.

Trombocytopeni kan ledsage visse sykdommer: skade av benmarg, hepatitt, hypo- og hypertyroidisme, cirrhose, megaloblastisk anemi. Det samme fenomenet blir ofte diagnostisert hos alkoholmisbrukere.

De mest berørte er de som har:

 • dårlig å spise eller sulte
 • drikker mye alkohol;
 • i kroppen er det få vitaminer i gruppe B og folsyre;
 • menstruasjon;
 • allergi mot medisiner tatt;
 • smittsomme sykdommer;
 • forgiftning av kroppen;
 • arvelige og autoimmune patologier;

Hvorfor øke antall blodplater? Er det verdt det?

Økning av antallet av blodplater (i medisinsk praksis kalt trombocytose) i blodet kan være til stede i slike sykdommer: Tuberkulose, lymfom, karsinom, leukemi.

Nivået kan også øke med leddgikt, kronisk myelogen leukemi, akutte infeksjoner (anemi, hemolyse). Du kan gjenkjenne fenomenet ved å stadig chikanere hodepine, plutselig dukket opp åreknuter. Mulige årsaker til utviklingen:

 1. hyperaktiv produksjon av elementer i benmargen;
 2. Feil fordeling av dem i blodstrømmen (dette skjer med sterk fysisk anstrengelse);
 3. blokkerer oppløsningen av modne blodplater (muligens med leversykdom, fjerning av milten).

Denne ubalansen fører til utvikling av trombocytemi, hvor blodet begynner å tykes aktivt inntil blodproppene begynner å danne seg.

De tetter fartøyet, på grunn av hvilket trykket i det er sterkt økt og det kan oppstå brudd. Også, hvis for tykk blod oksygen og alle næringsstoffer som er i blodet, bare ikke når noen vev og organer, på grunn av dette, begynner de faste, hvoretter cellene begynner å bryte ned. Dette fenomenet blir avslørt hovedsakelig i de tidlige stadier og behandles raskt.

Vi kan konkludere med at blodplater i menneskekroppen støtter den stabile driften av beskyttelsesmekanismen og sikrer riktig konsistens av blod. Økningen og nedgangen i antallet deres er farlig på grunn av dannelsen av trombi og inntrengningen av utenlandske organismer i kroppen.

Blodplater i blodet og deres betydning

Blodplater i blodet spiller en svært viktig rolle og deres betydning er veldig stor for kroppen, de tillater deg å unngå blodtap.

Den viktigste betydningen av blodplater i blodet Blodstrykkbarhet. Blodplater er små, flate, fargeløse kroppslegemer, formen er bikonkave. Blodplater dannes i det røde benmarg, blodplatene lever fra to til ti dager.

I tillegg til å forhindre blodtap, utfører blodplater en angiotrofe funksjon, som er endotelnæringen av blodkar.

Blodplater i blodet spiller en viktig rolle i helbredelsen av skadede vev, i tillegg til regenerering.

Blodplateantall i blod og trombocytopati

thrombocytopathy - blodplatefeil. Tett blod er ikke mindre farlig enn for mye væske. Personer som har flytende blod, er mye mer sannsynlig å lide av neseblod og blåmerker på kroppen. Gumblødning, langvarig blødning - alt dette skyldes væskekonsistensen og lav blodkoagulasjon.

Normalt kan en person ha fra 150 til 400 000 blodplater pr. Mikroliter blod. En redusert mengde blodplater i blodet indikerer tilstedeværelsen av trombocytopati.

Reduksjon av blodplater i blodet

Med en liten reduksjon i blodplastnivået, er det nødvendig å revidere ernæring, gjøre det mer komplett og beriket. Forbudte produkter med trombocytopati - syltet mat, krydder, alkoholholdige drikkevarer. Preference bør gis til rose hofter, gulrøtter, persille, paprika, spinat, poteter, sitrusfrukter, og spise mat rik på vitamin A og C, samt svært nyttige i thrombocytopathia mandler, peanøtter, drue blader og tyttebær.

Folk rettsmidler med redusert blodnivåer i blodet:

 1. En teskje nettlejuice, hell 50 ml melk, bland. Produktet tas tre ganger daglig før måltider.
 2. Når livmorblødning hjelper infusjonshyrdeposen: En spiseskje av planten skal plasseres i en termosflaske og helle 200 ml vann, la det fylles i åtte timer. Ta infusjon er nødvendig for 70-80 ml tre ganger daglig.
 3. Hvis tannkjøttet bløder: 3-4 ss calyx bark må helles 200 ml vann og legges på et vannbad i 30 minutter. Det oppnådde middel blir brukt til å skylle munnhulen.

Nivået på blodplater i blodet og lidelser

Trombocytopati er ikke den eneste patologien som er forbundet med nedsatt blodplate i blodet, det er en slik tilstand som trombocytose. Denne tilstanden er preget av en økning i blodplaterivået, det vil si at blodkoagulasjonen økes. For å redusere nivået av blodplater i blodet, kan du bruke det enkleste middelet - aspirin eller medisiner som inneholder aspirin.

Hvorfor neste morgen etter en morsom kveld, ikke uten deltakelse av alkohol for å hjelpe komme aspirin? Svaret er enkelt: alkohol kan forårsake dannelse av blodpropper, og aspirin kjemper i sin tur med disse svært blodproppene. Konklusjonen om alkohol antyder seg selv: med et økt nivå av blodplater i blodet, er alkohol ikke bare anbefalt, men det er kontraindisert! Erstatt alkohol med tranebærmor, det er kjent at blodplater ikke tåler surt medium.

Forhøyet blodplatetall, folkemidlene

Først av alt er det svært viktig å justere dietten, nemlig den daglige dietten bør inneholde:

 1. En stor mengde væske
 2. valnøtter
 3. Sea Kale
 4. mandler
 5. Druesaft
 6. Tranebær te
 7. agurker

Bland blomstene av sving og løvetann, to spiseskjeer av blandingen som er oppnådd, varme 400 ml kokt vann, la i fire timer for å infisere, hvorefter infusjonen skal filtreres og tas 100 ml fire ganger om dagen. Behandlingsforløpet er 14 dager en gang om seks måneder. Det er svært viktig å gi opp kjøtt og egg for behandlingsperioden.

Infusjonen av medisinsk galeg er utmerket i kampen mot forhøyede blodplaterivåer i blodet. Ta infusjon bør være 50 dråper tre ganger om dagen. Behandlingsforløpet er 15-20 dager. Infusjon kan også tas for profylakse to ganger i året.

Hva kalles blodplater, og hva er deres rolle i menneskekroppen?

De fleste måtte ta en blodprøve for blodplater, men ikke alle vet hvilken funksjon de utfører i kroppen vår. For hvilke svar blodplater? Hovedoppgaven til disse partiklene er rettidig blodpropp. I enkle ord bidrar de til å stoppe blødningen raskere ved kutt og sår. Skader som forårsaker blodlekkasje er alltid utsatt for blodplater. Men funksjonene til disse cellene er ikke bare begrenset til koagulerbarhet, så studien av denne indikatoren er inkludert i komplekset med generell blodanalyse.

Hva er blodplater?

For å innse rollen som blodplater i humant blod, er det først nødvendig å korrekt formulere egenskapene sine. Trombocytter kalles blodceller av rund eller oval form med en flat overflate. Levetiden for menneskelige blodplater er 6-11 dager. På slutten av denne tiden blir noen celler ødelagt, mens andre produseres av benmargen. For å forstå hva blodplatene er ansvarlige for, er det verdt å forstå deres evner.

I menneskekroppen utfører blod en transportfunksjon - det overfører oksygen og nyttige stoffer til alle organer og systemer. I tillegg bekjemper elementene skadelige mikroorganismer. Blodplater påvirker blodsammensetningen, siden de pleier å knytte seg til hverandre eller til patogene mikroorganismer. Disse elementene er involvert i beskyttelsen av kroppen, men ofte forårsaker de dannelsen av blodpropper.

Livsreservatet av blodplater varierer med alderen. Det største antallet av disse elementene hos barn, hos voksne, reduseres med år, ettersom beinmargen senker seg. Betydningen av blodplater er så stor at forskere har beregnet normen for hver aldersgruppe.

Hvordan ser en blodplatecelle ut?

Menneskekroppen er et komplekst system der millioner av reaksjoner finner sted. Eventuell endring i arbeidet kan forårsake feil. De primære arbeidsmekanismer kan kalles blodelementer.

Utseende av blodplater er avhengig av alder, så de er delt inn i unge, modne og gamle.

Utseende av cellen

Prosessene som ligger rundt buret kan ha forskjellige lengder. Hvis vi vurderer strukturen mer grundig, så er blodplaten ikke bare en flat celle i blodet. Årsakene til modifikasjonen er direkte relatert til funksjonene - ved hjelp av prosessene blir det knyttet til overflaten.

Den består av en celle fra membranen, som fungerer som et beskyttende lag og inneholder enzymet fosfolipase. Under membranen har cellen et lipidlag, som gjør det mulig å lim sammen og feste seg til andre overflater. Neste er rørene, gjennom hvilke stoffene slippes ut på utsiden. I dypet er det mitokondrier som bidrar til å helbrede sår. Alt dette viser kompleksiteten av strukturen til cellen.

Trombocytfunksjon

Hvorfor trenger vi blodplater? Hovedfunksjonen til blodplater er den tidlige koaguleringen av blod, men dette stopper ikke arbeidet sitt. Hvis kroppen har et normalt antall av disse elementene, endrer de ikke strukturen og størrelsen. Så snart patogene mikroorganismer kommer inn i sirkulasjonssystemet, begynner cellene å frigjøre opptil et dusin utvoksninger. Prosessene er så store at de overskrider trombocyttallet med 5-10 ganger. På grunn av dette skjermen stopper patogene mikroorganismer inn i sirkulasjonssystemet.

Forskere skiller fire funksjoner av blodplater:

 1. Sikre integriteten til vev i kroppen (angiotrofisk funksjon). Når blodplater samhandler eller brytes ned, foregår aktiv produksjon av biologiske stoffer. På grunn av denne funksjonen frigjøres vekstfaktorer. Disse elementene av blod i tillegg gjenopprette og styrke vev og vegger av blodkar.
 2. Innsnevring av blodkar. Når fartøyet er skadet, er blodplater de første som kommer til redning. De utfører en hemostatisk funksjon. Rollen av blodplater er å skape en blodplateplugg som vil blokkere det skadede hullet i fartøyet. En slik plugg lukker blodstrømmen, smalrer passasjen av fartøyet, der cellene er ødelagt.
 3. Bekjemp mot utenlandske mikroorganismer. Strukturen av blodplater er så unik at de er i stand til å feste seg til ulike bakterier. Med deres prosesser fanger de et patogenpatogen og forhindrer det i å oppfylle sin funksjon. Over tid blir dette blodelementet fjernet sammen med den innfangne ​​mikroorganismen på grunn av det aktive arbeidet i leveren og milten. Som et resultat reduseres risikoen for negative virkninger av eksterne faktorer, og motstanden mot ulike sykdommer øker.
 4. Restaurering av blodkarets integritet. Levetiden til blodplater er liten, men de klarer å gjenopprette de skadede veggene i blodårene. Et lavt nivå av blodplater i blodet kan snakke om økt risiko for indre blødninger, siden de ikke er fullt involvert i vaskulær styrking.

Blodplateelementer er inkludert i listen over hovedindikatorene for blodprøven, da deres oppgang eller fall kan skyldes en rekke sykdommer.

Innholdsnormer og måleenheter

Antall blodplater i UAC bør kontrolleres strengt, slik at nivået av disse elementene blir kontrollert under dekoding av analysen hos både voksne og barn. Antallet av slike plater beregnes i tusen pr. Enhet μl.

Celler under mikroskopet

Hvordan donere blod til blodplater? Hva sier testene? Normalt bør antall blodplater i blodet være:

 • For den mannlige kjønn - 200-400 000 U / mkl,
 • Trombocytnormer i UAC for kvinnelige er 180-320 tusen U / mm3. På menstruasjonstidspunktet kan denne indikatoren synke til 75-220 000 U / mkl. Under menstruasjonssyklusen endrer kvinnekroppen ikke bare prosentandelen hemopoietiske elementer, men også hormoner. I menstruasjonstiden anses denne endringen som normen.
 • Normen for blodplater i blodet for barn tar hensyn til alder. For nyfødte - 100-420 tusen U / mm; for barn fra 14 dager til år - 100-420 tusen enheter / mkl; fra 1 til 5 år - 180-380 tusen enheter / mkl; 5-7 år - 180-450 tusen enheter / mkl.
 • For gravide kan denne indikatoren reduseres til 100-310 tusen enheter / μl.

Hvis det vises en nedsatt eller forhøyet blodplate i blodet, er det bedre å gjennomføre gjentatte studier minst 2 ganger per år. Enhver endring i antall blodplater kan føre til økt risiko for trombose eller blødning.

Årsakene til økningen

Rollen av blodplater i kroppen er betydelig nok, så et avvik fra normen kan snakke om utviklingen av en rekke alvorlige sykdommer. I et kompleks angir økningen utviklingen av trombocytose når fargeløse legemer produseres over normalt. Påvirkningen på denne situasjonen kan utvikles:

 • tuberkulose;
 • giftose under graviditet;
 • lever eller nyrekreft;
 • erythrocytosis;
 • myeloid leukemi;
 • klamydia;
 • anemi,
 • hemolyse;
 • meningitt;
 • hepatitt.

Viktig! Ved å senke effekten av blodplatemasse kan du fjerne milten og ta kortikosteroidmedikamenter.

UAC, hvor trombocytose er diagnostisert, bør gjennomgå en detaljert studie. Pasienten skal gjenta analysen, men med et mer utviklet biokjemisk spektrum. Blodplater dannes hver 5-10 dager, så antallet deres bør overvåkes regelmessig. På grunn av den store mengden av disse elementene øker risikoen for å utvikle et slag eller hjerteinfarkt dramatisk. Samtidige sykdommer kan være hypertensjon og koronar hjertesykdom. Behandling i dette tilfellet er basert på bruk av antikoagulantia, som reduserer funksjonen av koagulering.

I tillegg til å redusere antall flate legemer, søker leger ved hjelp av immunmodulerende behandling å redusere aggregeringen av disse stoffene. Om nødvendig kan antiinflammatoriske stoffer inkluderes i terapien.

Hvis det er et brudd på benmarget, begynner utviklingen av disse stoffene å være ukontrollert.

Viktig! Antall blodplater i UAC av en person som har opplevd alvorlig blodtap øker. Dette skyldes det faktum at kroppens beskyttende funksjoner maksimalt kompenserer for tapet. Etter tung blødning kan antall flate elementer være lavere enn normalt bare i de første timene. I løpet av 24 timer øker blodnivået.

Antall blodplater bør kontrolleres strengt hos personer som er overvektige, gjennomgått kirurgi, alvorlig skadet. Alt dette kan føre til utvikling av sekundær trombocytose. I analysetabellen bør den økte mengden fargeløse elementer undersøkes nærmere. Ofte anbefaler leger:

 • passere en ultralydsundersøkelse av bukhulen og det lille bekkenet
 • ta en blodprøve for C-reaktivt protein og jerninnhold
 • å passere den generelle analysen av urin;
 • Gjenta blodplateanalysen tre ganger i intervaller på 4-5 dager.

Slike aktiviteter vil bidra til å avklare diagnosen.

Grunner til å redusere

Hvis indeksene for flate plasmagrupper er under det normale nivået, og de er preget av en reduksjon, kaller legene denne tilstanden trombocytopeni. Årsakene til denne tilstanden kan være:

 1. feilaktig inntak av medisiner
 2. hepatitt;
 3. alkoholisme og narkotikamisbruk;
 4. HIV;
 5. levercirrhose eller leukemi;
 6. problemer med skjoldbruskkjertelen;
 7. hormonell svikt;
 8. anemi.

For å forstå hva reduksjonen i blodplate-tallene indikerer, må du gjennomgå en oppfølgingsundersøkelse. For å merke det nedre nivået av disse elementene, er det mulig på følgende endringer i kroppen:

 1. hyppig neseblødning;
 2. langvarig menstruasjon;
 3. alvorlige blødende gummier
 4. Utseendet til subkutane flekker med rød farge (spesielt aktiv de ser ut i beina, ser ut som en frisk blåmerke);
 5. Utseendet til store blåmerker eller blåmerker av grønnbrun farge;
 6. Fordeling av små røde flekker (petechiae) gjennom hele kroppen.

Patologi kan betraktes som en reduksjon i antall makroblokker til 30 enheter.

For en detaljert undersøkelse av pasientens tilstand, utpeker leger:

 • å bestå testen for deteksjon av antistoffer;
 • å lage en MR
 • å undersøke indre organer ved hjelp av ultralyd;
 • om nødvendig, gjennomgå en genetisk test for å bekrefte eller utelukke genetiske sykdommer.

Behandling i dette tilfellet kan bestå i utnevnelse av spesielle farmakologiske legemidler som vil eliminere årsaken til endringer i blodsammensetningen. En annen behandlingsmetode kan betraktes som en transfusjon av blodplatemasse. Egenskapene til blodplater styrkes bare, og produksjonen øker.

Hvordan returnere blodplater tilbake til normal?

Antall blodplater i analysen er ikke alltid behagelig for pasienter, da resultatet ofte er langt fra ideelt. Folk har en tendens til å bekymre seg for deres helse, så han ferier til selvbehandling. Det bør bemerkes umiddelbart at dannelsen av blodplater er en kompleks prosess, derfor er det ikke verdt å påvirke det uten medisinsk hjelp. Selvmedisinering i dette tilfellet kan føre til intern blødning.

Blodplater og blodpropper er to sammenhenger konsepter som ikke kan fungere uten hverandre, derfor bør bare den behandlende legen være forlovet med å korrigere disse prosessene.

Slutte å røyke

For å returnere indikatorene til et normalt nivå, må vi først og fremst overvinne årsakene til avvik. Når sykdommen er nøyaktig diagnostisert, så med tiden for gjenoppretting, må disse indikatorene gå tilbake til normal.

La oss skissere noen regler som vil bidra til å øke antall flate blodceller:

 1. Minimer fysisk aktivitet.
 2. Slutte å røyke
 3. For å maksimere fjerne stress fra livet, reduser følelsesmessig spenning.
 4. Kvinner - ikke engasjere seg i tungt fysisk arbeid i menstruasjonsperioden.
 5. Det er sunn mat, mer å konsumere: greener, nøtter, hvitt kjøtt, bananer, grønnsaker, bær, sjøfisk.
 6. Alkoholholdige drikker, krydret mat, røde druer, salater fra havkalle fjernes fra rantsoen.
 7. Ikke bruk antibiotika og antidepressiva. Prescribe medisiner kan bare være en lege.
 8. Spis mat som er rik på vitamin B12, A, C.
 9. Ikke delta i treningsøkter i treningsstudioet, noe som kan føre til skader.

Blodplater i blodet lever ikke lenge, så deres overdrevne produksjon er full av komplikasjoner. For å redusere dem, må du følge følgende anbefalinger:

 • Mindre å konsumere nøtter, bananer, linser.
 • Mer hvitløk, løk, ingefær, rødbeter, olivenolje, tomater.
 • På dagen for å senke blodplate nummeret er det verdt å drikke 1-2 kopper grønn te.
 • Drikk minst 2 liter vann per dag.

Liquefy blod koster mennesker med sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Spesiell oppmerksomhet på nivået av blodplater i blodet hos en voksen pasient er gitt med overvekt og diabetes.

Kun den behandlende legen skal dechifisere resultatet av UAC. For å forstå hvorfor det er avvik eller avslag, kan det være noen leger, men i alvorlige tilfeller er det nødvendig å ta kontakt for hjelpen til hematologen. Dekoding er ikke en enkel sammenligning av resultater. Legen baserer seg i utgangspunktet på en omfattende undersøkelse av pasienten.

Les Mer Om Fartøyene