Blodplater i blodet

Blodplater er en gruppe blodceller som er ansvarlige for å stoppe blødning, som er gitt ved dannelse av blodpropp (trombus). Normalt inneholder blodet av en voksen et gjennomsnitt på 200 - 400 * 10 9 / L blodplater.

Hva er blodplate?

Blodplater eller blodplater, PLT (fra blodplate - blodplater) er de minste skiveformede, denukleariserte blodceller, 1,5 til 4 mikron. En dag i kroppen produserer opptil 10 11 blodplater. Med betydelig blodtap kan produksjonen av disse ensartede elementene øke med en faktor på 20.

Omtrent 30% av alt PLT-celler er inneholdt i milten. De fleste av dem sirkulerer i blodet. Livssyklusen til blodplaten er 9-11 dager. Blodplaten i milten blir ødelagt av makrofager.

PLT-celler dannes i benmargen som følge av fragmentering av cytoplasmatiske prosesser av megakaryocytter - gigantiske benmargceller. Fra en megakaryocyt løsnes opptil 3000 trombocytter.

For å aktivere megakaryocytten er et trombopoietinhormon påkrevd. Produksjonen av trombopoietin forekommer i leveren, og forsterkes av en reduksjon i mengden blodplater i blodet.

Strukturen til PLT-cellene

Cytoplasma av blodplaten inneholder:

 • et sett med mikrotubuli og mikrofibre der kjemiske og biologiske prosesser oppstår;
 • granuler av forskjellige slag;
  • tette granulater - inneholder serotonin, kalsium, ADP, histamin, epinefrin, dopamin, norepinefrin, histamin;
  • alfa-granuler - de inneholder ca. 30 proteiner, inkludert blodplatevekstfaktorer, von Willebrand-faktor, fibrinogen, fibronektin;
  • lysosomer som inneholder hydrolaser - enzymer som bryter ned store molekyler.

På grunn av rørets fineste mikrostruktur øker det totale området for interaksjon mellom blodplatecellene og biologisk aktive stoffer under blodkoagulasjon (hemokoagulering).

Overflaten i blodplaten bærer reseptorer som er i stand til å interagere med komplekse molekyler:

 • immunoglobuliner;
 • koagulasjonsfaktorer;
 • von willebrand faktor
 • fibrinogen, vitronektin;
 • fysiologiske stimulanser - adrenalin, vasopressin, histamin, serotonin, trombin.

Spesifikke overflateintegrinreceptorer gir aggregering av PLT-celler til hverandre.

Funksjoner av blodplater

Befolkningen av PLT-celler utfører følgende funksjoner i kroppen:

 • deltar i hemokoaguleringssystemet - blodkoagulasjonssystemet, som gir;
  • dannelsen av en primær blodpropp eller en "hvit trombus";
  • komprimering av trombus (tilbaketrekking) og "klemme" ut av det resterende blodserum med dannelsen av en tett trombus;
 • gir funksjonaliteten til endotelet - indre fôr av blodkar;
 • støtter spasmen til det skadede blodkaret for å redusere blodstrømmen på grunn av sekresjon fra granulatene av vasokonstriktormaterialer - adrenalin, serotonin, vasopressin.

Blodplater er også nødvendig i kroppen for å opprettholde integriteten til endotelet i blodårene, for hvilke PLT-celler leverer ikke bare næringsstoffer, men absorberes fullstendig av endotelet. Denne prosessen med å "mate" endotelet forbruker daglig opptil 15% blod i blodplater.

Med en reduksjon i blodplatetallet, er endotelet tømt, og permeabiliteten til blodkarets vegg øker. Som et resultat trengs erythrocytter lett inn i lymfeet, danner petechiae - små subkutane blødninger.

Rollen av blodplater i menneskekroppen er ikke bare begrenset til beskyttelse av blodkar fra skade og deltakelse i blodkoagulasjonssystemet. Blodplater er ansvarlige i kroppen for å aktivere den inflammatoriske reaksjonen, som produserer prostaglandiner - mediatorer av betennelse, som tjener som signal for virkning for immunblodceller. I tillegg har PLT-celler en uavhengig evne til antimikrobiell beskyttelse.

Hvordan danner en trombose?

En av de viktigste funksjonene i blodplaten er å opprettholde integriteten til endotelet i de vaskulære veggene. Hvis vi oppsummerer hele massen av endotelet, vil den i gjennomsnitt være 1,8 kg hos en voksen.

Til sammenligning er vekten av leveren omtrent 1,5 kg. Endotelet er derfor et stort endokrine organ som påvirker kroppens levedyktighet som helhet.

Normalt avviser det intakte endotelet blodplater. Men så snart en skade oppstår i blodkaret, vises kollagen på dette stedet, som aktiverer blodplater, og de får evnen til å bli med i endotelet.

Under dannelsen av primær blodpropp er fasene:

 • adherens (adhesjon) av blodplater til den indre overflaten av blodkaret på skadestedet;
 • Produksjon av blodplate-dannende faktorer som aktiverer trombusdannelse og inflammatoriske mediatorer - Kjemikalier som utløser forstyrrelsen av blodkar, vevets ødem som aktiverer celler i immunsystemet.
 • aggregering (liming) av blodplater med dannelse av en tett plugg.

I PLT-adhesjonstrinnet endrer cellen formen. Fra platen blir den til en flatt plate med mange prosesser, og derved øker området og overlapper et større område av det skadede endotelet.

I utgangspunktet dominerer blodpropper i dannet blodpropp. Deretter utløses mekanismen for dannelse av en "rød blodpropp" for å konsolidere den dannede "hvite blodpropp".

Til slutt dannet en "rød trombe" - det er en tett formasjon eller blodpropp, hvor det i tillegg til blodplater inneholde fibrintråder og røde blodlegemer, slik at kork tett skadede område av karveggen.

norm

Priser på blodplater for voksne og barn (* 10 9 / L):

 • barn;
  • nyfødte - 100 - 420;
  • fra 2 uker til et år - 150 - 350;
  • fra ett år til 5 år - 180 - 380;
  • fra 5 år til 7 år - 180 - 450;
 • kvinner;
  • 180 - 320;
  • under menstruasjon - 75 - 220;
  • ved graviditet - 100 - 310;
 • menn - 200 - 400.

Blodinnholdet i blodplater avhenger av tidspunktet på dagen og årstidene. De fysiologiske daglige svingningene i antall blodplater er ca. 10%. Sykliske endringer i antall PLT-populasjoner hos kvinner under menstruasjon kan nå opptil 25-50%.

Maksimer endring av blodplater i blodet test hos kvinner i reproduktiv alder når rett etter menstruasjon, noe som er typisk for en hvilken som helst annen blodtap, og minimumsverdien av PLT - er nivået av befolkningen i andre halvdel av menstruasjonssyklusen.

Avvik fra normen

Avvik i antall PLT-celler fra normen manifesteres:

 • reduserte indekser - trombocytopeni;
 • økt nivå av blodplater i blodet - trombocytose.

Det er 4 nivåer av forhøyede blodplater i blodet (* 10 9 / l):

 • myk - 450 - 700;
 • moderat - 700 - 900;
 • tung - 900 - 1000;
 • ekstreme - mer enn 1000.

Ekstreme indikatorer er kjent for betennelse i tykktarmen, kreftvektorer, spesielt lungekreft. I tilfelle traumer, kroniske infeksjoner, befolkningens størrelse PLT-celler i blodprøven kan stige til 600 * 10 9 / L og høyere priser.

Blodplater over normen finnes i jernmangelanemi, revmatisme, leddgikt, Crohns sykdom, sklerodermi. Økningen i blodplater i analysen hos voksne viser at sannsynligheten for blodpropper i blodet øker manifolden.

trombocytopeni

Redusert blodplater i analysen assosiert med reduksjon av risiko for blodpropp, noe som kan påvirke de prosesser som fører til dannelsen av en blodpropp og gi indre blødninger. Grader av trombocytopeni:

 • moderat - 100 - 180 * 10 9 / l;
 • skarp - 60 - 80;
 • uttrykt - 20 - 30 eller mindre.

Ved uttrykket depresjon av trombocytter i et blod, oppstår tilstanden som truer et liv. Hvis antall blodplater er under 20 * 10 9 / L, betyr dette en økt risiko for intern blødning.

Kritisk trombocytopeni utvikles med en overdose av cytotoksiske stoffer, akutt leukemi. Moderat reduksjon i PLT-celler utvikler seg med alkoholmisbruk, tar diuretika, noen antibiotika, analgin.

Mer informasjon om årsakene til senking og økende blodplater i blodprøver hos voksne og barn finnes på andre sider på nettstedet.

Forhøyede blodplater i blodet som det betyr og forårsaker

Blodplater er spesielle blodceller, som er fragmenter av individuelle celler kalt megakaryocytter. Forhøyede blodplater i blodet, hva betyr dette og årsakene til dette fenomenet? For å kunne svare på dette spørsmålet, først og fremst må vi forstå rollen som blodplater i kroppen, hvorfor trenger de oss i det hele tatt.

Rollen av blodplater i kroppen og normen for innholdet

Det er vanskelig å tro, men selv i midten av forrige århundre visste forskerne ganske mye om blodplater. Deretter ble deres detaljerte struktur beskrevet av den italienske Bizzozzero, og vitenskapen begynte seriøst å studere disse enkle, men slike viktige komponenter i blodet. Sami blodplater dannes i benmargen, som er små deler som er brukket av fra cytoplasmaet til megakaryocytter, og deretter inn i hovedstrømmen av hovedstrømmen. Men ikke tro at dette er en slags "søppel" - ingenting skjer i kroppen akkurat slik.

Hovedegenskapen til blodplater er deres evne til å lim. De kan holde sammen eller utfelle på overflaten av blodkaret. Det er blodplater som spiller en viktig rolle i blodets evne til å koagulere. Hvis selv et lite fartøy er skadet, begynner dets vegger å skille ut spesielle stoffer som akselererer graden av blodplateadhesjon. Som et resultat, blir blodplatene glir inn i en ball, som er festet til veggen av den skadede skipet og beskytte det blokkeres, noe som forhindrer indre blødninger. Omtrent det samme bildet blir observert for eventuell ekstern skade. Med andre ord, hvis det var ingen trombocytter, eventuelle skader eller skader på vev eller fartøyet kan være dødelig for organismen, fordi det ville ha ført til betydelig blodtap.

Levetiden på blodplater er ca. 10 dager, hvoretter de faller ned i leveren eller milten, og deretter resirkuleres de. I mellomtiden går flere og flere blodplater inn i blodet. Det er ved deres innhold i blodet at man kan bedømme hvor riktig hematopoiesis-prosessen finner sted i kroppen, og om det er noen brudd i det.

Blodet av en sunn person bør normalt inneholde 180-320 x 109 / L blodplater. I nyfødte barn, kan flere av dem være litt mindre eller litt mer - 100 - 420 x 10 9 / l, dette er helt normalt. Normen for vedlikehold av trombocytter og i blod av gravide varierer. Her er de vanligvis inneholdt 150 - 380 x 10 9 / l. Men som du ser, er alle disse endringene ikke veldig viktige.

Forhøyede blodplätt i blodet hva dette betyr og årsakene til økningen

I noen tilfeller kan prosesser av hematopoiesis i kroppen bli forstyrret, og for eksempel oppstår en økning i nivået av blodplater mot normal hastighet. Dette kan skje, for eksempel ved miltfjerning, enkelte akutte smittsomme sykdommer, utviklingen av inflammatorisk prosess og jevn jernmangel i kroppen. Dette fenomenet kalles trombocytose. Hvis trombocytose oppstår som kroppens reaksjon på sykdommen, kalles det sekundær dersom blodplateantallet er økt direkte på grunn av uregelmessigheter i benmargen, noe som er grunnen til at han begynner å produsere harde data for å produsere blodceller - er den primære trombocytose.

Trombocytose er ikke ufarlig i det hele tatt. På grunn av økte blodplater i blodkarene er det trombi, og det kan være en fullstendig blokkering. Mot denne bakgrunnen dannes mange forskjellige sykdommer, for eksempel ødem av lemmer, iskemi, blokkering av vener av indre organer, innsnevring av kar, erytem, ​​infarkt og så videre.

Hva skal du gjøre hvis du har forhøyet blodplättene i blodet ditt

Hvis en blodprøve resultat viste overdreven blodplater og deretter, som en regel, før en definitiv diagnose og foreskrive behandling, en andre blodanalyse, etter ca 4-5 dager etter den første. Hvis forhøyede blodplater fortsette å vedvare, må legen tildele en rekke andre undersøkelser, blant dem - en blodprøve for nivåer av jern og ferritin, urinanalyse, ultralydundersøkelse av bukhulen, studier av C-reaktivt protein.

For å redusere nivået av blodplater, kan legen foreskrive bruken av legemidler som fremmer blodfortynning, slik som aspirin, antikoagulantia eller andre legemidler. Husk at selv om mange av dem selges på apotek uten resept, betyr det ikke at de kan startes alene uten å ha konsultert en spesialist. Uavhengig kan du bare bruke folkemiddagsmidler, som ingefær, fersk juice av nøle eller kakao uten sukker, som må være full om morgenen på tom mage. Redusere nivået av blodplater kan være og overholde et spesielt diett. Berik dietten med produkter som fremmer blodfortynning. Dette - tomatjuice, fiskeolje, hvitløk, oliven og linfrøolje, løk og mat med høyt innhold av magnesium. Prøv å drikke så mye som mulig væske i løpet av dagen. Ofte kan årsaken til trombocytose være bare dehydrering. Dette gjelder spesielt for folk som lever i varme klima.

Men bananer, valnøtter, mango, granatepler, linser fra menyen er bedre å utelukke, i hvert fall for en stund. Du bør også avstå fra å røyke og drikke alkohol.

Men i tilfelle trombocytose er det fortsatt nødvendig å konsultere en lege. Selv om bare for å bestemme hva som nettopp forårsaket denne patologien, og om mulig eliminere den.

Hva er blodplättens rolle i humant blod?

Blodplater er celler, fra navnet som deres funksjon er tydelig - dannelsen av trombi. Denne funksjonen er viktig for en person, siden blødningsgraden stopper, avhenger direkte av antallet og aktiviteten til blodplater. Det er nødvendig å donere blod hvert år for analyse av blodplate-teller.

innhold

Blodplater er blodceller opprettet for å danne en trombose og gir beskyttelse mot kroppen mot blodtap. De er en integrert del av blodkomponentene i blodet.

Slik ser blodplaten under mikroskopet

Formasjon og struktur av blodplater

I beinmerg, hvor blodplater dannes, blir forløpercellen - megakaryoblast - syntetisert. Deretter er det en transformasjon i megakaryocyt av forskjellige grad av modenhet: Differensiering, reduksjon i størrelse, oppstår "splitting" av en stor celle med små størrelser av modne blodplater. De er ikke-nukleare, men i cytoplasma har jeg mange granulater med forskjellige stoffer som bidrar til dannelsen av proteinkoagulasjonsfaktorer.

Blodplater er unike i sin struktur. Det viktigste som strukturen av en blodplate reagerer på, er dannelsen og forgreningen av cellens prosesser for binding av erytrocytter i dannelsen og konsolideringen av en trombus.

Skjema for blodplaterespons på vaskulær skade og videre prosesser

Blodplanter lever ikke for lenge - fra 3 til 6 dager. De brukes i det vaskulære endotelet og i milten.

Tidligere skrev vi allerede om norm for blodplater hos barn og anbefalte å legge denne artikkelen til bokmerkene.

Trombocytfunksjon

Det er to faser av blodpropp - cellulær og protein. Den første (cellulære) er 100% besvart av blodplater. De frigjør i blodsubstansen som "tiltrekker" andre celler (erytrocytter) til stedet for trombusdannelse og utløser frigjøringen av stoffene som er nødvendige for ytterligere koagulasjon. Når blodplater oppfyller sin funksjon, er den andre fasen forbundet, proteinfasen, hvor plasmakoagulasjonsfaktorene dannes og migrerer til stedet for karetbrudd og den endelige trombus dannes.

Aktiviteten av blodplater er direkte proporsjonal med antall, gjennomsnittlig volum og tilstedeværelse av samtidig patologi. Aktiviteten av trombocytter bestemmer graden av trombusdannelse og følgelig hastigheten til å stoppe blødning.

Indeksen, som er viktig for å evaluere koagulasjonssystemet, er aggregering av blodplater. Det kan kontrolleres ved hjelp av blodproppstid, bestemt i laboratoriet.

Det normale innholdet av blodplater i blodet varierer fra 180 til 370 * 10 (9) / l. Antall trombotiske celler mindre enn 180 * 10 (9) / l kalles trombocytopeni, og mer enn 370 * 10 (9) / l - trombocytose.

Rollen av blodplater i humant blod

En blodplate er en av blodcellene. Hva er blodplättens rolle i blodet til en person, hvor mange skal de være i og hvor farlig er endringen i tallet deres?

Hva er det

Blodplaten er en liten, blodløs flatplate, opp til 5 mikrometer i størrelse. Det er dannet fra cariocyt i det røde benmarg. Dette er en kjernefysisk celle, med et stort antall granuler i den.

I normal tilstand kan de ha en oval eller rund form. Deres størrelse er helt avhengig av alder, de kan være:

Størrelsen på elementet kan endres i øyeblikket av kontakt med endotelet (det fôrer innsiden av hjertehulen og overflaten av karene). I denne situasjonen produserer blodplaten prosesser som overskrider størrelsen.

Det er frigjøring av appendages og overlapping av dem av det skadede området som sikrer rask sårlukking og stopp av blødning.

Granulene, som allerede er nevnt, har i deres sammensetning:

De deltar i etableringen av forbindelser av B-lysin og lysozin. Forbindelsen spiller en viktig rolle i ødeleggelsen av membraner i mange bakterier. Dermed er kroppen beskyttet mot bakteriell infeksjon.

I blodet beveger de seg gjennom pseudopodiene. Livets syklus varer opp til 12 dager, hvorpå elementene blir ødelagt i lungene, leveren, milten.

Mulige former for blodplate

Blodplater har forskjellige former, forskjellige og prosentvise former til hverandre i blodet. Følgende skiller seg ut:

 • ung 0-0,8%;
 • moden 90,2-95,1%;
 • gammel 2,3-5,6%;
 • former for irritasjon er 0,8-2,3%;
 • degenerative former til 0,2%.

Hva er deres blodnivå?

Disse ensartede elementene blir målt i tusendedeler per 1 mikroliter blod. Norm for indikatoren:

75-220 tusen enheter / mkl. - Under menstruasjon.

100-310 tusen enheter per ml. - under graviditet.

150-350 tusen enheter / mkl - hos barn fra 2 uker. opp til 12 måneder.

180-380 tusen enheter / mkl. - Barnets hastighet fra ett år til 5 år.

180-450 tusen enheter / mkl. - hos barn fra 5 til 7

For å overvåke nivået av blodplater må du donere blod for analyse minst en gang i året. Avvik fra normen i det store partiet er fulle av utviklingen av trombose, en mindre en - en reduksjon av blodkoagulasjon og økt risiko for blødning.

Grunnleggende funksjonalitet av formelementer

Rollen av blodplater i menneskekroppen er i to hovedfunksjoner:

 1. Dannelse av blodplateaggregater og primærpropper, som lukker rupturen til fartøyet.
 2. Tilveiebringelse av dens overflater for katalysering av plasmakopplingsreaksjonen.

Disse ensartede elementene hjelper til med helbredelse og reparasjon av skadede vev, og fremhever vekstfaktorer fra kroppene deres. De stimulerer vekstraten og delingen av nye celler som trengs for regenerering. Selve vekstfaktoren er et polypeptidmolekyl, det kan ha forskjellige strukturer og oppgaver.

De viktigste vekstfaktorene:

 • platelet;
 • trans;
 • insulin;
 • vaskulære endotelvekstfaktorer;
 • epithelial vekst;
 • vekst av fibroblast.

Rollen av blodplater i blodproppene

En av hovedtrekkene til blodplater er evnen til å aktivere, denne reinkarnasjonen forårsaker endringer i det omkringliggende rommet, noe som kan være det vanlige mekaniske stresset.

Aktivering er gitt av kollagen (et protein i den ekstracellulære matriksen), ADP, trombin, tromboxan A2. En gruppe aktiverte blodplater ved hjelp av vedleggene er festet til det berørte området ved å trykke tett mot hverandre og dermed skape en stopper.

Deri ligger denne grunnleggende rolle av blodplater i menneskekroppen: de får blodet til å koagulere og skape en spesiell barriere for å opprettholde homeostase indre og sperring av bakterier og bakterier.

De deltar også i plasma koagulering. Dette gjøres ved sekresjon av a-granulat og eksponering av prokoagulantmembraner.

Hvorfor kan nivået falle og hva er farlig?

Hvilken rolle spiller blodplaten i dette tilfellet? Senking av nivået kalles trombocytopeni. Essensen av dette fenomenet er redusert til det faktum at blodplater simpelthen ikke er nok, slik at når skadet blod blir bakt (fortykket). Som et resultat stopper blødningen ganske enkelt ikke.

For eksempel, når en person med normalt blodinnhold kutter en finger - har han nesten ingen blodstrøm, fordi han folder veldig raskt. Hvis en person har trombose, så selv om det er mindre traumer, vil blødningen være rikelig og langvarig.

Kjenne fenomenet kan være for noen av symptomene:

 • årsakssammenheng av blåmerker;
 • blødninger i vaskulære rupturer i slimhinner;
 • blødning uten årsaker fra nesen, livmor
 • et lite utslett over hele kroppen;
 • blod i avføring og urin.

Hvis slike symptomer oppdages, er det nødvendig å donere blod til den primære analysen og konsultere en lege.

Trombocytopeni kan ledsage visse sykdommer: skade av benmarg, hepatitt, hypo- og hypertyroidisme, cirrhose, megaloblastisk anemi. Det samme fenomenet blir ofte diagnostisert hos alkoholmisbrukere.

De mest berørte er de som har:

 • dårlig å spise eller sulte
 • drikker mye alkohol;
 • i kroppen er det få vitaminer i gruppe B og folsyre;
 • menstruasjon;
 • allergi mot medisiner tatt;
 • smittsomme sykdommer;
 • forgiftning av kroppen;
 • arvelige og autoimmune patologier;

Hvorfor øke antall blodplater? Er det verdt det?

Økning av antallet av blodplater (i medisinsk praksis kalt trombocytose) i blodet kan være til stede i slike sykdommer: Tuberkulose, lymfom, karsinom, leukemi.

Nivået kan også øke med leddgikt, kronisk myelogen leukemi, akutte infeksjoner (anemi, hemolyse). Du kan gjenkjenne fenomenet ved å stadig chikanere hodepine, plutselig dukket opp åreknuter. Mulige årsaker til utviklingen:

 1. hyperaktiv produksjon av elementer i benmargen;
 2. Feil fordeling av dem i blodstrømmen (dette skjer med sterk fysisk anstrengelse);
 3. blokkerer oppløsningen av modne blodplater (muligens med leversykdom, fjerning av milten).

Denne ubalansen fører til utvikling av trombocytemi, hvor blodet begynner å tykes aktivt inntil blodproppene begynner å danne seg.

De tetter fartøyet, på grunn av hvilket trykket i det er sterkt økt og det kan oppstå brudd. Også, hvis for tykk blod oksygen og alle næringsstoffer som er i blodet, bare ikke når noen vev og organer, på grunn av dette, begynner de faste, hvoretter cellene begynner å bryte ned. Dette fenomenet blir avslørt hovedsakelig i de tidlige stadier og behandles raskt.

Vi kan konkludere med at blodplater i menneskekroppen støtter den stabile driften av beskyttelsesmekanismen og sikrer riktig konsistens av blod. Økningen og nedgangen i antallet deres er farlig på grunn av dannelsen av trombi og inntrengningen av utenlandske organismer i kroppen.

Rollen av blodplater i det menneskelige sirkulasjonssystemet

Disse kroppene i det menneskelige sirkulasjonssystemet ble oppdaget lenge siden, i midten av XIX århundre. I løpet av førti år har mange studier hatt rolle blodplater i det menneskelige sirkulasjonssystemet. Den italienske forskeren Bizzozero beskrev først strukturen til disse cellene, men selv i dagens stadium av hans utvikling kan medisin ikke nøyaktig beskrive alle kroppens funksjoner og rolle blodplater, som de spiller i hele menneskekroppen.

Blodplater kalles også blodplater eller plaketter av Bizzazzero. De er kjerneformede formasjoner som er omgitt av en membran. Disse er de ensartede elementene i blod, som er fragmenter av beinmargsceller - megakaryocytter. Blodplater dannes i benmargen. I den er denne formasjonen skilt fra megakaryocytens cytoplasma, så går den inn i blodet. Modningstiden for hver plakett er omtrent åtte dager. Varigheten av livet i blodet er omtrent det samme. Normalt bør blodet fra en sunn person inneholde fra to hundre til fire hundre tusen blodplater i en milliliter. Vanligvis har blodplaten en diameter på 3-4 um. Men det er avvik i form av mikro- og makroformer, som henholdsvis har en mindre eller større diameter.

I blodet har blodplater en oval / rund form og en jevn overflate. Når det kommer i kontakt med overflaten av et fremmedlegeme for blod, aktiverer blodplater, oppnår en stellatform. Hver blodplate består av fire soner: et overmembranlag som aktiverer blodplaten; en membran som påvirker dette elementet med resten av blodet; en gel-sone som inneholder mitokondrier, syntetiserer mange stoffer; zoner av organeller som inneholder fire typer granulater som akkumulerer blodfaktorer. Rollen av blodplater ligger også i det faktum at de inneholder forskjellige stoffer som akselererer den fasede omdannelsen av negative blodfaktorer til aktive. For eksempel, proteiner, aminosyrer, fett - lipider, lipoproteinkomplekser, glykogen, mange stoffer som kreves av kroppen - natrium, magnesium, mangan.

Den viktigste fysiologiske egenskapen til blodplater er vedheft, det vil si evnen til å holde seg til harde overflater. Også blodplater er utsatt for aggregering, det vil si liming flere blodplater i et enkelt system. En annen fysiologisk egenskap er adsorpsjon, det vil si avsetning av koagulasjonsfaktorer på overflaten. Alle disse egenskapene bestemmer direkte rolle blodplater i sirkulasjonssystemet. Vanligvis er blodplater i den perifere sonen av blodstrømmen, nær veggene til fartøyene. Rollen av blodplater når traumatisering av blodkar - blodgjenoppretting, som oppnås ved aggregeringens egenskap. Men denne egenskapen er negativ for blodplater, siden det er denne funksjonen av det gitte elementet som fremmer adhesjon av blodplater til et system som danner trombi i blodkar. Dette kan skje hvis det oppstår feil i kroppens immunsystem, i tilfelle allergiske reaksjoner.

Antall blodplater i en persons blod endres vanligvis lite. Hvis den stiger (trombocytose), så er det tegn på en inflammatorisk reaksjon i kroppen. Reduksjon av deres antall (trombocytopeni) fremkalles vanligvis ved en forsinkelse i dannelsen av megakaryocytter i beinmargen, akkumulering av blodplater i milten, økt blodplateoppdeling. Dette observeres med slike sykdommer som akutt leukemi, blodinfeksjon, systemisk lupus erythematosus, levercirrhose. Det vil si at blodplatenes hovedfunksjon i menneskekroppen er direkte og indirekte deltakelse i prosessen med å forhindre blodtap av kroppen.

Hva kalles blodplater, og hva er deres rolle i menneskekroppen?

De fleste måtte ta en blodprøve for blodplater, men ikke alle vet hvilken funksjon de utfører i kroppen vår. For hvilke svar blodplater? Hovedoppgaven til disse partiklene er rettidig blodpropp. I enkle ord bidrar de til å stoppe blødningen raskere ved kutt og sår. Skader som forårsaker blodlekkasje er alltid utsatt for blodplater. Men funksjonene til disse cellene er ikke bare begrenset til koagulerbarhet, så studien av denne indikatoren er inkludert i komplekset med generell blodanalyse.

Hva er blodplater?

For å innse rollen som blodplater i humant blod, er det først nødvendig å korrekt formulere egenskapene sine. Trombocytter kalles blodceller av rund eller oval form med en flat overflate. Levetiden for menneskelige blodplater er 6-11 dager. På slutten av denne tiden blir noen celler ødelagt, mens andre produseres av benmargen. For å forstå hva blodplatene er ansvarlige for, er det verdt å forstå deres evner.

I menneskekroppen utfører blod en transportfunksjon - det overfører oksygen og nyttige stoffer til alle organer og systemer. I tillegg bekjemper elementene skadelige mikroorganismer. Blodplater påvirker blodsammensetningen, siden de pleier å knytte seg til hverandre eller til patogene mikroorganismer. Disse elementene er involvert i beskyttelsen av kroppen, men ofte forårsaker de dannelsen av blodpropper.

Livsreservatet av blodplater varierer med alderen. Det største antallet av disse elementene hos barn, hos voksne, reduseres med år, ettersom beinmargen senker seg. Betydningen av blodplater er så stor at forskere har beregnet normen for hver aldersgruppe.

Hvordan ser en blodplatecelle ut?

Menneskekroppen er et komplekst system der millioner av reaksjoner finner sted. Eventuell endring i arbeidet kan forårsake feil. De primære arbeidsmekanismer kan kalles blodelementer.

Utseende av blodplater er avhengig av alder, så de er delt inn i unge, modne og gamle.

Utseende av cellen

Prosessene som ligger rundt buret kan ha forskjellige lengder. Hvis vi vurderer strukturen mer grundig, så er blodplaten ikke bare en flat celle i blodet. Årsakene til modifikasjonen er direkte relatert til funksjonene - ved hjelp av prosessene blir det knyttet til overflaten.

Den består av en celle fra membranen, som fungerer som et beskyttende lag og inneholder enzymet fosfolipase. Under membranen har cellen et lipidlag, som gjør det mulig å lim sammen og feste seg til andre overflater. Neste er rørene, gjennom hvilke stoffene slippes ut på utsiden. I dypet er det mitokondrier som bidrar til å helbrede sår. Alt dette viser kompleksiteten av strukturen til cellen.

Trombocytfunksjon

Hvorfor trenger vi blodplater? Hovedfunksjonen til blodplater er den tidlige koaguleringen av blod, men dette stopper ikke arbeidet sitt. Hvis kroppen har et normalt antall av disse elementene, endrer de ikke strukturen og størrelsen. Så snart patogene mikroorganismer kommer inn i sirkulasjonssystemet, begynner cellene å frigjøre opptil et dusin utvoksninger. Prosessene er så store at de overskrider trombocyttallet med 5-10 ganger. På grunn av dette skjermen stopper patogene mikroorganismer inn i sirkulasjonssystemet.

Forskere skiller fire funksjoner av blodplater:

 1. Sikre integriteten til vev i kroppen (angiotrofisk funksjon). Når blodplater samhandler eller brytes ned, foregår aktiv produksjon av biologiske stoffer. På grunn av denne funksjonen frigjøres vekstfaktorer. Disse elementene av blod i tillegg gjenopprette og styrke vev og vegger av blodkar.
 2. Innsnevring av blodkar. Når fartøyet er skadet, er blodplater de første som kommer til redning. De utfører en hemostatisk funksjon. Rollen av blodplater er å skape en blodplateplugg som vil blokkere det skadede hullet i fartøyet. En slik plugg lukker blodstrømmen, smalrer passasjen av fartøyet, der cellene er ødelagt.
 3. Bekjemp mot utenlandske mikroorganismer. Strukturen av blodplater er så unik at de er i stand til å feste seg til ulike bakterier. Med deres prosesser fanger de et patogenpatogen og forhindrer det i å oppfylle sin funksjon. Over tid blir dette blodelementet fjernet sammen med den innfangne ​​mikroorganismen på grunn av det aktive arbeidet i leveren og milten. Som et resultat reduseres risikoen for negative virkninger av eksterne faktorer, og motstanden mot ulike sykdommer øker.
 4. Restaurering av blodkarets integritet. Levetiden til blodplater er liten, men de klarer å gjenopprette de skadede veggene i blodårene. Et lavt nivå av blodplater i blodet kan snakke om økt risiko for indre blødninger, siden de ikke er fullt involvert i vaskulær styrking.

Blodplateelementer er inkludert i listen over hovedindikatorene for blodprøven, da deres oppgang eller fall kan skyldes en rekke sykdommer.

Innholdsnormer og måleenheter

Antall blodplater i UAC bør kontrolleres strengt, slik at nivået av disse elementene blir kontrollert under dekoding av analysen hos både voksne og barn. Antallet av slike plater beregnes i tusen pr. Enhet μl.

Celler under mikroskopet

Hvordan donere blod til blodplater? Hva sier testene? Normalt bør antall blodplater i blodet være:

 • For den mannlige kjønn - 200-400 000 U / mkl,
 • Trombocytnormer i UAC for kvinnelige er 180-320 tusen U / mm3. På menstruasjonstidspunktet kan denne indikatoren synke til 75-220 000 U / mkl. Under menstruasjonssyklusen endrer kvinnekroppen ikke bare prosentandelen hemopoietiske elementer, men også hormoner. I menstruasjonstiden anses denne endringen som normen.
 • Normen for blodplater i blodet for barn tar hensyn til alder. For nyfødte - 100-420 tusen U / mm; for barn fra 14 dager til år - 100-420 tusen enheter / mkl; fra 1 til 5 år - 180-380 tusen enheter / mkl; 5-7 år - 180-450 tusen enheter / mkl.
 • For gravide kan denne indikatoren reduseres til 100-310 tusen enheter / μl.

Hvis det vises en nedsatt eller forhøyet blodplate i blodet, er det bedre å gjennomføre gjentatte studier minst 2 ganger per år. Enhver endring i antall blodplater kan føre til økt risiko for trombose eller blødning.

Årsakene til økningen

Rollen av blodplater i kroppen er betydelig nok, så et avvik fra normen kan snakke om utviklingen av en rekke alvorlige sykdommer. I et kompleks angir økningen utviklingen av trombocytose når fargeløse legemer produseres over normalt. Påvirkningen på denne situasjonen kan utvikles:

 • tuberkulose;
 • giftose under graviditet;
 • lever eller nyrekreft;
 • erythrocytosis;
 • myeloid leukemi;
 • klamydia;
 • anemi,
 • hemolyse;
 • meningitt;
 • hepatitt.

Viktig! Ved å senke effekten av blodplatemasse kan du fjerne milten og ta kortikosteroidmedikamenter.

UAC, hvor trombocytose er diagnostisert, bør gjennomgå en detaljert studie. Pasienten skal gjenta analysen, men med et mer utviklet biokjemisk spektrum. Blodplater dannes hver 5-10 dager, så antallet deres bør overvåkes regelmessig. På grunn av den store mengden av disse elementene øker risikoen for å utvikle et slag eller hjerteinfarkt dramatisk. Samtidige sykdommer kan være hypertensjon og koronar hjertesykdom. Behandling i dette tilfellet er basert på bruk av antikoagulantia, som reduserer funksjonen av koagulering.

I tillegg til å redusere antall flate legemer, søker leger ved hjelp av immunmodulerende behandling å redusere aggregeringen av disse stoffene. Om nødvendig kan antiinflammatoriske stoffer inkluderes i terapien.

Hvis det er et brudd på benmarget, begynner utviklingen av disse stoffene å være ukontrollert.

Viktig! Antall blodplater i UAC av en person som har opplevd alvorlig blodtap øker. Dette skyldes det faktum at kroppens beskyttende funksjoner maksimalt kompenserer for tapet. Etter tung blødning kan antall flate elementer være lavere enn normalt bare i de første timene. I løpet av 24 timer øker blodnivået.

Antall blodplater bør kontrolleres strengt hos personer som er overvektige, gjennomgått kirurgi, alvorlig skadet. Alt dette kan føre til utvikling av sekundær trombocytose. I analysetabellen bør den økte mengden fargeløse elementer undersøkes nærmere. Ofte anbefaler leger:

 • passere en ultralydsundersøkelse av bukhulen og det lille bekkenet
 • ta en blodprøve for C-reaktivt protein og jerninnhold
 • å passere den generelle analysen av urin;
 • Gjenta blodplateanalysen tre ganger i intervaller på 4-5 dager.

Slike aktiviteter vil bidra til å avklare diagnosen.

Grunner til å redusere

Hvis indeksene for flate plasmagrupper er under det normale nivået, og de er preget av en reduksjon, kaller legene denne tilstanden trombocytopeni. Årsakene til denne tilstanden kan være:

 1. feilaktig inntak av medisiner
 2. hepatitt;
 3. alkoholisme og narkotikamisbruk;
 4. HIV;
 5. levercirrhose eller leukemi;
 6. problemer med skjoldbruskkjertelen;
 7. hormonell svikt;
 8. anemi.

For å forstå hva reduksjonen i blodplate-tallene indikerer, må du gjennomgå en oppfølgingsundersøkelse. For å merke det nedre nivået av disse elementene, er det mulig på følgende endringer i kroppen:

 1. hyppig neseblødning;
 2. langvarig menstruasjon;
 3. alvorlige blødende gummier
 4. Utseendet til subkutane flekker med rød farge (spesielt aktiv de ser ut i beina, ser ut som en frisk blåmerke);
 5. Utseendet til store blåmerker eller blåmerker av grønnbrun farge;
 6. Fordeling av små røde flekker (petechiae) gjennom hele kroppen.

Patologi kan betraktes som en reduksjon i antall makroblokker til 30 enheter.

For en detaljert undersøkelse av pasientens tilstand, utpeker leger:

 • å bestå testen for deteksjon av antistoffer;
 • å lage en MR
 • å undersøke indre organer ved hjelp av ultralyd;
 • om nødvendig, gjennomgå en genetisk test for å bekrefte eller utelukke genetiske sykdommer.

Behandling i dette tilfellet kan bestå i utnevnelse av spesielle farmakologiske legemidler som vil eliminere årsaken til endringer i blodsammensetningen. En annen behandlingsmetode kan betraktes som en transfusjon av blodplatemasse. Egenskapene til blodplater styrkes bare, og produksjonen øker.

Hvordan returnere blodplater tilbake til normal?

Antall blodplater i analysen er ikke alltid behagelig for pasienter, da resultatet ofte er langt fra ideelt. Folk har en tendens til å bekymre seg for deres helse, så han ferier til selvbehandling. Det bør bemerkes umiddelbart at dannelsen av blodplater er en kompleks prosess, derfor er det ikke verdt å påvirke det uten medisinsk hjelp. Selvmedisinering i dette tilfellet kan føre til intern blødning.

Blodplater og blodpropper er to sammenhenger konsepter som ikke kan fungere uten hverandre, derfor bør bare den behandlende legen være forlovet med å korrigere disse prosessene.

Slutte å røyke

For å returnere indikatorene til et normalt nivå, må vi først og fremst overvinne årsakene til avvik. Når sykdommen er nøyaktig diagnostisert, så med tiden for gjenoppretting, må disse indikatorene gå tilbake til normal.

La oss skissere noen regler som vil bidra til å øke antall flate blodceller:

 1. Minimer fysisk aktivitet.
 2. Slutte å røyke
 3. For å maksimere fjerne stress fra livet, reduser følelsesmessig spenning.
 4. Kvinner - ikke engasjere seg i tungt fysisk arbeid i menstruasjonsperioden.
 5. Det er sunn mat, mer å konsumere: greener, nøtter, hvitt kjøtt, bananer, grønnsaker, bær, sjøfisk.
 6. Alkoholholdige drikker, krydret mat, røde druer, salater fra havkalle fjernes fra rantsoen.
 7. Ikke bruk antibiotika og antidepressiva. Prescribe medisiner kan bare være en lege.
 8. Spis mat som er rik på vitamin B12, A, C.
 9. Ikke delta i treningsøkter i treningsstudioet, noe som kan føre til skader.

Blodplater i blodet lever ikke lenge, så deres overdrevne produksjon er full av komplikasjoner. For å redusere dem, må du følge følgende anbefalinger:

 • Mindre å konsumere nøtter, bananer, linser.
 • Mer hvitløk, løk, ingefær, rødbeter, olivenolje, tomater.
 • På dagen for å senke blodplate nummeret er det verdt å drikke 1-2 kopper grønn te.
 • Drikk minst 2 liter vann per dag.

Liquefy blod koster mennesker med sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Spesiell oppmerksomhet på nivået av blodplater i blodet hos en voksen pasient er gitt med overvekt og diabetes.

Kun den behandlende legen skal dechifisere resultatet av UAC. For å forstå hvorfor det er avvik eller avslag, kan det være noen leger, men i alvorlige tilfeller er det nødvendig å ta kontakt for hjelpen til hematologen. Dekoding er ikke en enkel sammenligning av resultater. Legen baserer seg i utgangspunktet på en omfattende undersøkelse av pasienten.

Blodplater: deres rolle i menneskekroppen

Humant blod er et komplekst indre miljø i kroppen, dannet av flytende bindevev og består av spesielle strukturer: leukocytter og erytrocytter. Men den viktigste rollen i sammensetningen er spilt av de minste cellene - blodplater.

Hva er blodplate?

Blodplater er ikke-nukleære celler dannet ved spalting av cytoplasma fra megakaryocytter, store strukturelle formasjoner i det røde benmarg. De sirkulerer i blodet i 5-11 dager, så blir de ødelagt i leveren og milten. Leger refererer ofte til blodplater som blodplater, siden de fungerer uten kjernen.

Rollen av blodplater i kroppen

Disse småcellene er ansvarlige for blodpropp. Eventuelle traumer, selv de mest ubetydelige, fører til skade på blodårene, noe som betyr blødning. Enhver blåmerke ville være dødelig for oss hvis det ikke var noen blodkoagulasjonssystem i kroppen.

Når fartøyet er skadet, blir blodplater enkelt limt sammen og lagt på den skadede overflaten, og deltar i dannelsen av koagulasjonen.

I tillegg er blodplater involvert i å mate kargen, ved regenerering, frigjøre substanser som stimulerer fisjonen og veksten av endotelceller under sårheling.

Blodplate norm i kroppen

Antall blodplater i en persons blod er ustabil og kan stige og falle. Normalt inneholder en mikro-liter blod 180-320 tusen blodplater. Hos nyfødte opptil 10 dager ligger den normale mengden blodplater i området 100-420 000 celler per mikroliter, hos barn eldre enn ett år, normen er den samme som hos voksne.

Årsaker til en reduksjon i antall blodplater

Redusering av blodplater i kroppen kalles trombocytopeni.

Trombocytopeni kan oppstå på grunn av følgende faktorer:

 • forringet blodplateproduksjon (for eksempel med alkoholisme);
 • mangel på vitaminer: folsyre, vitamin B12;
 • langvarig fasting;
 • menstruasjon hos kvinner;
 • allergi mot medisiner (medisinsk trombocytopeni);
 • infeksjon, forgiftning;
 • autoimmune sykdommer (f.eks. trombocytopenisk purpura);
 • blodsykdommer (aplastisk anemi, etc.);
 • arvelige sykdommer.

De viktigste symptomene på trombocytopeni er:

 • Utseendet til blåmerker på huden uten åpenbare årsaker;
 • blødning i slimhinnene;
 • blødning fra slimhinnene (nese, livmor);
 • en bestemt liten utslett på kroppen;
 • blod i avføring og urin.

Årsaker til økt antall blodplater

En økning i blodplater i blodet over 320 tusen celler per mikroliter kalles trombocytose.

Årsaken til trombocytose kan være:

 • for aktiv produksjon av blodplater i det røde benmarg
 • retardasjon av deres henfall (etter fjerning av milten, med leversykdommer);
 • brudd på fordelingen av blodplater i blodet (med intens fysisk eller nervøs stress, for eksempel).

Det kan være for kroniske sykdommer, jernmangel, akutte infeksjoner, blødning, ondartede svulster, pankreatitt, etter operasjon, med bindevevssykdommer etc.

De viktigste symptomene på trombocytose:

 • alvorlig hodepine;
 • trombose av blodkar;
 • blødning (oppstår når det er mange blodplater, men de er funksjonelt dårligere);
 • blir ofte registrert ved en tilfeldighet i et tidlig stadium etter en generell blodprøve.

Legg inn en ny kommentar

Om oss

Våre partnere

seksjoner

VitaPortal - side om helse

Vi gir informasjon om følgende hovedavsnitt.

 1. Nyheter om helse, ernæring, dietter og sunn livsstil
 2. Riktig ernæring, vekttap, diett
 3. Allergier og nye behandlinger
 4. Skadelige vaner og måter å avvise dem
 5. Sykdommer av en person, metoder for diagnose og behandling
 6. Fødsel og oppdragelse av barn
 7. Sport og fitness
 8. Sunn matoppskrifter
 9. Gratis konsultasjoner av leger
 10. Blogger av leger, ernærings- og treningseksperter, interessegrupper
 11. Tidsavtale for lege EMIA

Helsen din er vårt mål

"VitaPortal" er et av de første stedene blant offentlige medisinske steder i RuNet av antall brukere. For mange av dem har vi blitt en favoritt medisinsk side, og vi streber etter å rettferdiggjøre deres tillit ved å kontinuerlig oppdatere og oppdatere informasjon om menneskers helse. Vårt oppdrag er å gjøre friske mennesker mer. Og å skaffe bevist informasjon er vår måte å nå målet på. Jo mer informert brukeren vår er, desto mer forsiktig vil han behandle sin hovedegenskap - helse.

VitaPortal-teamet inkluderer sertifiserte leger og eksperter på sine fagområder, kandidater og leger i medisinske fag, journalister om helse

VitalPortal er et offisielt medisinsk nettsted dedikert til menneskers helse. Vår hovedoppgave er å gi brukeren verifiserte opplysninger som er verifisert av eksperter på deres felt.

Vårt nettsted om helse ble opprettet ikke for å praktisere leger, men for vanlige brukere. All informasjon er tilpasset og gitt på et tilgjengelig og forståelig språk, medisinske termer deklareres. Samtidig legger vi stor vekt på å verifisere ektheten av våre kilder, som kun er offisielle medisinske steder, vitenskapelige medisinske tidsskrifter og praktiserende leger og eksperter.

Anbefalinger og meninger utgitt på nettstedet, inkludert materialer på SlimSmiles personlige diett, IKKE BYGGE KVALIFISERT MEDISINSK HELSE. Sørg for å konsultere lege.

Plassert på stedet informasjonsmateriell, herunder artikler kan inneholde informasjon beregnet for brukere over 18 år under Federal Law №436-FZ datert 29.12.2010, "På beskyttelse av barn fra informasjon skadelig for deres helse og utvikling."

© 2011- VitaPortal, alle rettigheter forbeholdt. Registreringsbevis for massemedier El № FS77-45631 datert 29. juni 2011.
VitaPortal utfører ikke medisinsk konsultasjon eller diagnose. Den detaljerte informasjonen.

Hva er blodplate i blodet?

Menneskekroppen er et komplekst selvregulerende system, og blod spiller en avgjørende rolle. Hovedkomponentene i det er erytrocytter, leukocytter og blodplater. Disse formasjonene har sine egne livssykluser og utviklingsstadiet, et strengt avgrenset mål for aktivitet, utviklet av ulike organer. Når "orkesteret" av celler spiller jevnt, er personen frisk og kraftig, han har høy arbeidsevne, han er munter og har et tilstrekkelig reserve av krefter for uforutsette livssituasjoner. Hvis noen fra orkesteret begynner å "solo" - kroppen har en patologi som forårsaker ustabilitet.

Blodprøven, som bestemmer de viktigste indikatorene, tillater oss å identifisere årsaken til kroppens morbid tilstand og bestemme behandlingsordningen.

Hva er blodplater? De kan sammenlignes med den "felles" tjenesten til kroppen. Små plate celler er ansvarlige for at blodet forblir flytende og flytende, slik at veggene på fartøyene er rene, elastiske og sterke.

Livet til disse cellene stammer fra beinmargen (det ligger i beinene i ribben, brystbenet, skallen) fra de biologiske bestanddelene i cellene. Blodplater i blodet har ingen kjerner, men de inneholder et tilstrekkelig antall formasjoner - granuler. Her er det en beholdning av spesielle stoffer (tromboxan, trombin), uten dem syntese av lysiner, som fungerer som et beskyttende element i kroppen, er umulig. En sunn celle har form av en plate og størrelsen er direkte relatert til alder - den største og tyngste - unge blodplater. Den gjennomsnittlige størrelsen på en slik celle er fra 2 til 5 μm.

Hvis blodplaten underveis oppfyller en utdanning som er forskjellig fra epitelceller som utgjør fartøyets indre overflater, blir den tyngre, svulmer og kastes ut om et dusin bein som overstiger diameteren til verten med en faktor på ti. Funksjon av blodplater - I tilfelle skade, opprett en "gips" som lukker skaden på fartøyet.

Et bur med utvidede pseudopoder beveger seg i blodet, ser etter "fremmede", klamrer seg til dem og ødelegger dem. Kobling med andre lignende celler, skaper blodpropper, lukker store lesjoner. Rollen av blodplater i blodet er "levering" av næringsstoffer til endotelceller.

Forventet levetid for blodplater er opptil tolv dager, og livssyklusen deres slutter i oppløsning i lever, lunger og milt.

Hvor mange blodplater skal holdes i blodet av en sunn kropp? I analyseskjemaet beregnes sluttresultatet i enheter (tusenvis) i en mikroliter. Blod på blodplater er tatt fra ulnarvenen. Antall blodplater i perifert blod er normalt:

Kroppens kropp har fysiologiske egenskaper som gir svingninger i blodplatehøyde i blodet under inntaksnivået på -80-210 U / μl under menstruasjon eller under fødsel.

Barnets organisme gir også forskjellige indikatorer på nivået av blodplater i perifert blod. Og det er direkte knyttet til barnets fysiologiske aktivitet, og ser noe ut som dette:

Studien på antall blodplater i perifert blod teller i et spesielt kammer, på flekkete smører, med analysatorer. I postene har den forkortede betegnelsen - PLT.

Årsaker til økte blodplater

Hvorfor går blodplater opp? Husk staten når du har mye nervøs, kranglet eller forbannet. Etter det gjør hodet vanligvis vondt. Årsaken til dette er frigjøringen i adrenalin og en kraftig økning i platelets funksjon, mens den normale blodstrømmen i blodkarene er blokkert, forsyningen er redusert og smerte oppstår. Legemet i kroppen, der indeksen er over normen, kalles trombocytose.

Det er farlig ved trusselen om blodpropper på grunn av økt blodpropp.

Det er primær og sekundær trombocytose. Primær brudd oppstår når egenskapene for blodkreft stamceller i hjernen, som produserer for en ukjent grunn, for mange blodplater, ikke bringer vesentlig ulempe, men periodiske hodepine og er diagnostisert i hovedsak ved en tilfeldighet.

Sekundær trombocytose forekommer i sykdommer og signalerer tilstedeværelsen i kroppen:

 • betennelser;
 • onkologi;
 • traumatiske skader på kroppen og massivt blodtap;
 • smittsomme sykdommer;
 • ulike anemi
 • konsekvenser av kirurgiske inngrep, inkludert fjerning av milten;
 • bruk av visse stoffer

Som påført bestemte sykdommer, antyder dette:

 • leukemi;
 • tuberkulose;
 • limfogranematuleze;
 • lever og nyretumorer;
 • polycytemi;
 • artritt;
 • anemi,
 • stress,
 • genetiske sykdommer i blodet.

forhøyede blodplateinnholdet i blodet tilstand er også observert hos gravide kvinner som har alvorlige bivirkninger observeres - denne reaksjonen, men snarere bør tilskrives den normale beskyttende reaksjon av organismen og som en forberedelse for den generiske prosess med massivt blodtap. Trombocytose med fjerning av milten og lesjoner i leveren skyldes brudd på funksjonen til brukeren.

Levetiden til blodplaten i disse organene er opptil 4 dager.

Med skader i kroppen minker antallet blodplater i blodet kraftig, og etter noen timer øker det dramatisk. En dag etter skaden eller operasjonen viser blodplater et økt antall i blodprøven. Årsaken til dette hoppet er den aktive funksjonen av trombocytter for å stoppe blødningen.

Men faren for trombocytose i faren for flere clogging clots med en reduksjon i muligheten for blodgass gjennom karene. Konsekvensene kan være slag, hjerteinfarkt, hypertensjon, hjertesykdom.

For å diagnostisere diagnosen videre, utpeker en lege ytterligere studier:

 • urinalyse totalt;
 • mål blodprøve for vedlikehold av jern i det;
 • gjentatte studier på blodplater minst tre ganger i 5-7 dager;
 • Ultralyd i bukhulen og bekkenorganene.

Eliminering av trombocytose utføres ved bruk av blodfortynnende legemidler, stoffer som øker immuniteten, midler som hemmer produksjonen av blodplater. Vanligvis, hvis antistoffer oppdages, foreskrives antibiotika.

Under noen forhold i pasientprosedyren for mekanisk rydding av blodet hans fra overflødige trombocytter (en trombocytofarose) utnevnes eller nomineres.

Men fordi trombocytose er ikke en selvstendig sykdom, men snarere en konsekvens av primær sykdom, vil det være nødvendig å fjerne årsaken, ikke symptomet.

Personer med høyt blodplate-tall bør:

 • ta acetylsalisylsyre eller infusjon av pilbark (en naturlig kilde til dette legemidlet);
 • banan, mango, nøtter, granatepler, bouillon av hundrosen eller preparater fra den;
 • inkludere i diett sitroner, grønn te, ingefær, linolje, hvitløk, løk, fiskeprodukter, frukt;
 • drikke minst 2 liter vann per dag, noe som gir en normal mengde væske i kroppen.

Lavt blodplate antall

For lavt blodplatetal i en persons blod kalles trombocytopeni. Denne tilstanden er observert i tilfelle av:

 • hepatitt;
 • leverskade i skrumplever;
 • patologier av skjoldbruskkjertelen;
 • leukemi;
 • alkoholisme;
 • anemi,
 • reduksjon av bloddannende funksjoner i benmargen.

Lav blodplater innhold utløst ved langvarig bruk av medikamenter, neseblødning, hormonelle forandringer i den kvinnelige kroppen etter menstruasjon.

Fartøy med slike brudd blir sprø og lite fleksibel, kan en person dør fra den minste skade, og skipene i en slik tilstand er brutt, og revet ved den minste skade.

Ved diagnostisering av sykdommen som førte til denne tilstanden, forskes foreskrevet:

 • blod på blodplater for å bestemme perioden for koagulasjon;
 • fraværet av antistoffer i blodet;
 • å oppdage arvelig trombocytopeni;
 • Ultralyd i bukhulen, spesielt leveren og milten.

For å rette pasientens tilstand, foreskrive medisiner, noen ganger - en injeksjon av massen av blodplater.

Som i tilfelle forhøyede nivåer av blodplater, er det nødvendig å behandle årsaken til denne tilstanden.
I noen tilfeller er det nødvendig å studere den strukturelle tilstanden til blodplater i en persons blod. For å gjøre dette må vi studere forholdet mellom modne celler og degenerative celler. Hvis de fullverdige cellene er i mindretallet, så blir kvaliteten redusert kraftig hvis den kvantitative indikatoren for tilstedeværelsen av blodplater blir observert. En slik studie om fordelingen av blodplater etter volum kalles et koagulogram. Blodet undersøkes for blodplater under betingelser:

 • ukontrollert bruk av rusmidler - aspirin, rheopin, sterke smertestillende midler, antibiotika;
  meslinger og meslinger rubella;
 • gjennomføre kjemoterapi.

Betingelsen er gjenstand for eliminering umiddelbart etter deteksjon av symptomer, og utføres under tilsyn av en spesialist. Ved slike forhold blir Sodecor brukt; etamzilat; Derinat. Ved distribusjon av blodplater etter volum med høyt degenerative former, foreskrives en infusjon av blodplatemasse.
Ved behandling av trombocytopeni bør stressforhold, nervøs og fysisk overbelastning utelukkes.

Nødvendig å observere dietten:

 • si "nei" til krydret krydder og fettstoffer, alkoholholdige drikker, eddik i mat, røde bær.
 • nyttig er grønne druer og epler, gulrøtter, selleri, lever, rødt kjøtt, grønne grønnsaker, bananer.
 • legen foreskriver medisiner for restaurering av høyre hematopoiesis;
 • multivitaminpreparater av gruppe A, C, B12;
 • antibiotika og antidepressiva stoffer skal utelukkes.

I dagens regim bør innføres en normal vekst av hvile og søvn, bør også utelukke dynamisk og traumatisk sport.

Smertefulle abnormiteter i blodets struktur er diagnostisert og behandlet av en lege. Feil diagnose og feil behandling av slike sykdommer vil få kritiske konsekvenser.

Les Mer Om Fartøyene