Patologisk deformasjon av brakiocephalic (vertebral, carotid) arterier

Arterier, blodtilførsel til hjernen: subclavian, vertebral, brachiocephalic trunk, generell, ekstern og intern carotid kalles brachiocephalic (BCA).

Patologisk deformitet av BSA (vertebral, karotid) arterier - medfødt eller ervervet rekonfigurasjon brachiocephalic arteriene (blodkarene til hjernen), som fører til avbrudd av blodstrømningsegenskaper og utvikling av akutt cerebrovaskulær sykdom eller kronisk cerebrovaskulær insuffisiens.

Typer av patologisk tortuositet av den indre halspulsåren (patologisk tortuositet i ICA):

kinking er bøyningen av arterien og innsnevring av lumen på bøyningspunktet (septal stenose),

Mekanismen for blodstrømningsforstyrrelser lettere å forestille seg når de trykkes sammen, vridd eller har en knekk hageslange - akselerasjonen av væskestrømmen og tap av deres laminære egenskaper fører til et tap av kinetisk energi for blod og utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. En annen mekanisme er innsnevringen av lumenet ved bøyning av arterien - septal stenose, som under visse forhold er en analog av stenose av fartøyets lumen i aterosklerose.

Patologisk tortuositet av den indre halspulsåren (tortuosity of the ICA)

Patologisk tortuositet av den indre halspulsåren (patologisk tortuositet i ICA) er den vanligste patologien blant alle deformasjoner av BCA.

Innsnevring av arterier som forsyner hjernen med blod, noe som resulterer i deformasjon patologisk GCA føre til kroniske forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon, som er predinsultnym tilstand (slag - cerebral infarkt).

Kronisk mangel på cerebral sirkulasjon (CNMK)

Denne tilstanden er en konstant mangel på hodet blod til hjernen, kontinuerlig oksygenmangel av hjernevevet, fører neuroner for å være i konstant strekk hele det intracellulære og intercellulær kommunikasjon systemer, noe som fører til avbrudd av den normale funksjon av både hjerneceller og legemet som en helhet.

Symptomer på cerebral sirkulasjonsmangel

Nesten halvparten av tilfellene symptomene ikke oppdages, og tortuosity oppdages forresten på undersøkelse og tosidig skanning av carotis. Oftest den første manifestasjon av HNMK er i form av hodepine i frontal og temporale områder, angrep av svimmelhet, tinnitus, nedsatt hukommelse. Flere mer sjelden mer alvorlige nevrologiske skader - i form av forbigående ischemiske anfall (TIA), plutselig tap av bevissthet. De store forløpere for utvikling av en stor slaglengde er TIA, den mulige forbigående lammelse av hender og / eller føtter (fra noen minutter til flere timer), taleforstyrrelser, forbigående eller raskt dukket blindhet i ett øye, hukommelsestap, svimmelhet, besvimelse. Tilstedeværelsen av en TIA - det er en alarmerende advarsel om at hjernen er i stor fare og trenger så mye som mulig for å få testet og starte behandling tidligere.

Årsaker til kronisk obstruktiv lungesykdom (kronisk hjerneinsuffisiens)

Årsaken til patologiske deformiteter av BCA er genetisk og er forbundet med feil konstruksjon av arterieskjelettet, bestående av strukturelle proteiner - kollagen og elastin. Med alder øker tortuosity, som ofte blir årsaken til klager i alderen, til tross for sykdommens inneboende karakter. Patologiske tortuositeter er arvet!

Den viktigste klassifiseringen av KhNMK, brukt i Russland (ifølge Pokrovsky AV), inneholder 4 grader:

Jeg grad - asymptomatisk kurs eller fravær av tegn på cerebral iskemi mot bakgrunnen av en påvist klinisk signifikant cerebral vaskulær lesjon;

II grad - forbigående iskemisk anfall (TIA) - forekomst av fokal nevrologisk underskudd med fullstendig regresjon av nevrologiske symptomer i tid til 1 time forbigående iskemisk anfall (TIA) - forekomst av fokal nevrologisk underskudd med fullstendig regresjon av nevrologiske symptomer i opp til 24 timer;

III grad - det såkalte kroniske kurset av CMN, dvs. tilstedeværelse av cerebrale nevrologiske symptomer eller kronisk vertebrobasilarinsuffisiens uten en tidligere historie med brennvidde eller konsekvenser. I nevrologisk systematisering av denne graden tilsvarer begrepet "dyscirculatory encephalopathy";

IV grad - overført, fullført eller fullstendig slag, dvs. eksistensen av fokale nevrologiske symptomer når det gjelder mer enn 24 timer, uavhengig av graden av regresjon av det neurologiske underskuddet (fra fullstendig til ingen regresjon).

De viktigste metodene for å diagnostisere CNMK:

 • ultralyd dupleks skanning av brachiocephalic arteries,
 • multispiral computertomografi - angiografi av brakiocephaliske arterier,
 • angiografi av brakiocefaliske arterier.

Kronisk mangel på cerebral sirkulasjon (CNMK) behandling.

Med trusselen om å utvikle et slag i blodforsyningsområdet i arterien anbefales kirurgisk behandling - eliminering av tortuositet. Operasjonen refererer til standardintervensjoner med veletablerte metoder. Elimineringsmetoden er endelig valgt på operasjonen. Paulukas metode - reimplantasjon av den indre halspulsåren til den vanlige halspulsåren, metode i henhold til E. Hurwitt - fjerning av det innviklede området med etterfølgende gjenoppretting av blodstrøm gjennom arterien. Med patologisk tortuositet i vertebralarterien - reimplantasjon av vertebralarterie munnen.

Viktig!

 • Pathological crimps med medisiner ikke rette!
 • Hvis du eller dine foreldre har en tortuositet av karoten arterier - sjekk deg selv og undersøk dine slektninger.

I kardiologisk kirurgisk avdeling i klinikken for høye medisinske teknologier. NI Pirogova kirurgisk behandling av patologisk deformasjon av brakiocephalic (vertebral, carotid) arterier.

Våre kirurger utviklet og benyttet rekonstruksjonsmetode arterier patologisk tortuosity ICA (ICA) med bevaring av viktig anatomisk glomerulus, noe som resulterer i en betydelig reduksjon i hyppigheten av postoperativ blodtrykks ustabilitet.

Opptak ved opptak til kardiovaskulær kirurg: +7 (812) 676-25-25 eller på stedet.

S-formet tortuosity på begge sider

Din melding Svetlana Anatolievna »Fre 13 jan 2012 16:55

Din melding Natka »Fre 13 jan 2012 kl 18:11

Din melding Svetlana Anatolievna »Ma jan 16, 2012 8:36 am

Din melding Natka »Ma 16 jan 2012 20:30

Din melding Olya »Lør 11 mar 2012 08:29

Krymp S-formet indre halspulsår på begge sider

Din melding ledyglamur_187506 »Torsdag 20 feb 2014 14:51

Din melding Natka »Fre 21 feb 2014 19:43

SHEIA.RU

Pathologic Crimp av Inner Sleepy Artery: Bøye Symptomer, Behandling, Hva å gjøre

Symptomer og behandling av patologisk tortuositet hos den indre halspulsåren

Den indre halspulsåren (BCA) refererer til de viktige karene som gir næring av hjernen. Disse fartøyene har en viss tortuosity, som, innenfor normens rammer, ikke påvirker blodstrømmen. Sterke kinks og patologiske tortuositet i den indre halspulsåren kan imidlertid føre til alvorlig nedsatt blodtilførsel til den intrakraniale strukturen.

Struktur av karoten arterien

Denne arterien er et par, den felles arterien er delt inn i to - venstre og høyre. Den venstre halspulsåren starter fra aortabuen, og den høyre - i humeralstammen. Videre er de delt inn i den ytre halspulsåren og den indre. Dette stedet heter bifurcation. Umiddelbart etter forgreningen i den indre halspulsåren dannes en bestemt utvidelse, kalt karoten sinus, som er en viktig refleksogen sone med mange nerveceller. Disse cellene er involvert i å opprettholde blodtrykk, i regulering av hjertefunksjon, blodsammensetning og tilstedeværelse av oksygen.

Utvikling av patologisk krypearteri

En viktig faktor i utviklingen av tortuositeten til ICA er arvelighet og medfødte forandringer forbundet med overhenget av elastiske fibre over kollagen i blodkarets vev. Dette bidrar til slitasje på store fartøyes vegger, deres tynning og deformasjon.

Utviklingen av patologi kan følge av en overdreven belastning på en arterie, som forekommer i hypertensjon og aterosklerose, når det avsettes på veggene i blodkarene aterosklerotisk plakk reduserer karlumenet og forårsaker avbrudd i blodstrømmen. Det er sannsynlig at det er andre mulige årsaker som utløser denne patologi, men full klarhet i denne saken ikke finnes ennå.

I mellomtiden, som vist ved forebyggende undersøkelser, utgjør manifestasjonen av tortuositet av karoten arterien opptil 25% av befolkningen.

Typer krympe av blodkar

De vanligste typene av patologisk tortuositet av fartøy er:

 • S-formet krympe er en jevn bøyning som kan finne sted på ett eller flere steder. Slike bøyer har ingen signifikant effekt på menneskets trivsel og manifesteres bare i forebyggende undersøkelser. Imidlertid kan de utvikle seg, som allerede fører til infleksjoner og følgelig til alvorlige forstyrrelser i blodstrømmen.
 • Kinking - fartøyets kink i spiss vinkel. I noen tilfeller kan denne patologien være medfødt og fra barndommen følge en person med sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen. Det kan også utvikle seg fra en S-formet krympe, forverret av hypertensjon og aterosklerose. Den samtidige manifestasjonen av Kinking er nedsatt hjernesirkulasjon og karakteristiske symptomer for ham.
 • Coiling - looped crimp arterie. Selv om denne type patologi av arterien ikke danner en skarp bøyning, påvirker det blodstrømmen, noe som bremser det betydelig. Intensiteten av symptomatologien som manifesteres avhenger av størrelsen på arterielt trykk, pasientens stilling og andre faktorer.

symptomatologi

Knekking av arteria carotis interna er mest ofte asymptomatiske, men med progresjonen av pasientens patologiske tortuosity av sin start for å forstyrre fenomen som skyldes forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, noe som er vist i de følgende symptomer:

 • hyppig svimmelhet;
 • hodepine av forskjellig lokalisering;
 • brudd på koordinering av bevegelse;
 • støy i ørene;
 • periodisk taleforringelse;
 • kortvarig bevissthetstap
 • minneverdigelse;
 • reduksjon i arbeidsevne.

diagnostikk

Diagnostikk av patologisk tortuositet hos karoten arterier kan ikke utføres bare på grunnlag av symptomatiske indikatorer, siden disse manifestasjonene er karakteristiske for andre typer vaskulære sykdommer. Derfor er det obligatoriske tillegget resultatene av studier utført i klinikken.

Disse inkluderer:

 1. ekkoscanning med ultralyddopplerografi og spektralanalyse av det mottatte signalet;
 2. spiral computertomografi;
 3. radiopaque angiografi.

Disse diagnostiske verktøyene gir deg mulighet til å vurdere hemodynamisk blodgass i tortuositetsområdet, identifisere tilstedeværelsen av indre karotisdysplasi, distal til tortuositet, bestemme arten av deformasjon av fartøyet. Etablert på grunnlag av komplekse diagnostiske verktøy, tjener signifikante patologiske endringer som indikasjoner på behandling ved kirurgisk korreksjon.

behandling

Behandlingen av patologisk tortuositet av karoten arterier er mulig bare ved kirurgisk metode. Slike operasjoner utføres i spesielle senter for vaskulær kirurgi. Fartøyets sted, utsatt for stenose eller rammet av aterosklerose, forkortes, noe som gjør det mulig å gjenopprette patenen av arterien. Med omfattende skade på karoten arterie resort til protesen av fartøyet.

Hvis slemhinnene i halshalsarteriene er ledsaget av stenose, brukes ballonkateter og metallstenter igjen inne i karet for å forlenge arterieområdet for å hindre at det blir innsnevring. Gjenopprettingsperioden etter operasjonen tar ikke mer enn 7 dager. Etter behandlingen forsvinner symptomene på oksygen sult av hjernen helt.

forebygging

Følgende tiltak kan brukes til å forhindre carotis sykdom:

 • Vedlikehold av blodkolesterolinnhold innenfor det nødvendige nivået, eliminering av fete, salte og røyke matvarer fra kostholdet og berikende det med friske grønnsaker og frukt;
 • behandling av arteriell hypertensjon
 • fullstendig opphør av røyking, som relaterer seg til de farligste faktorene som påvirker utviklingen av patologiske forandringer i blodkarets vegger;
 • kontroll av kroppsvekt;
 • trene med moderat treningsnivå
 • Utelukkelse av tung fysisk anstrengelse, plutselige hodebevegelser, sport på profesjonelt nivå.

I tillegg er det viktig når du har symptomer på cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, gå til legen og gå gjennom studiene som er tildelt ham.

Overholdelse av alle disse tiltakene er relevant for personer som allerede har gjennomgått operasjon.

Deformasjon av den indre halspulsåren - patologisk tortuositet

Den indre halspulsåren er et hemodynamisk signifikant element i hjernens sirkulasjonssystem.

Dette fartøyet er i de fleste tilfeller ikke rettlinjet og har tortuositet. Noen av dem har ingen effekt på blodstrømmen og regnes som et tegn på norm. Sterke overskudd kan imidlertid forstyrre full blodtilførsel av intrakranielle strukturer, noe som resulterer i ulike lidelser. Patologisk tortuositet av den indre halspulsåren fører til dysplastiske lidelser, som er markert distale til grov bøyning. I en slik situasjon er det nødvendig med en operativ korreksjon for å gjenopprette straightness av blodstrømmen.

symptomatologi

Hvis det er en utprøvd patologisk tortuositet i den indre halspulsåren, blir pasientene truet av ulike ubehagelige fenomen som er forbundet med dårlig blodtilførsel til hjernen.

Spesielt er symptomene på en slik avvik fra normen:

 • hodepine lokalisert i tidsmessige og frontale deler;
 • hyppige angrep av svimmelhet;
 • minneverdigelse;
 • støy i ørene;
 • reduksjon i arbeidsevne.

Hvis en grov bøyning i lang tid hindrer normal blodstrøm gjennom den indre halspulsåren, vil dette før eller senere føre til forbigående iskemiske angrep i bassenget, plutselig bevissthetstap og også til utvikling av et slag. Den vanligste konsekvensen av patologi er kronisk mangel på cerebral sirkulasjon.

diagnostikk

Den viktigste forskningsmetoden, som gjør det mulig å studere staten og anatomiske trekk ved strukturen av den indre karoten USD av brakiocephalic arterier.

Ved hjelp av diagnostikk er spesialister i stand til å vurdere karakteren av blodstrømmen i tortuositetsområdet og dets hemodynamiske parametere. Pasienter er i tillegg tilordnet magnetisk resonans eller direkte angiografi av arterier som ligger på nakken. Metoden for spiralberegnet tomografi, som er i stand til å oppdage tegn på dysplasi som utvikler seg distal til tortuositeten til den indre halspulsåren, benyttes også. Hvis det oppdages slike patologiske endringer i diagnostiseringsprosessen, tjener dette som en indikator for å utføre kirurgisk korreksjon. Kirurgi er også nødvendig i tilfeller av økt lokal blodstrømshastighet assosiert med nærværet av en sterk bøyning av karet.

behandling

For å gjenopprette straightness av blodstrømmen i den innviklede indre halspulsåren, gjennomgår pasientene reseksjon av fartøyet etterfulgt av rettelse.

Rekonstruktiv kirurgi utføres ved bruk av generell eller lokal anestesi og tar ca. 2 timer. Reseksjon av pasientens patologiske tortuositet utføres oftest med replantasjon i den gamle elvemunningen. En end-til-ende anastomose-opsjon er også mulig.

Varigheten av rehabiliteringsperioden etter operasjonen er fra 5 til 7 dager. Etter uttak fra sykehuset skal pasientene undersøkes av en spesialist hver 3. måned.

konklusjon

Kranser av den indre halspulsåren og andre nesekart er tilstede hos 80% av befolkningen og anses ikke som avvik fra normen. I de fleste tilfeller er slike uregelmessigheter ikke en risikofaktor for forekomsten av iskemiske lidelser, ikke gi symptomer og ikke trenger å bli behandlet.

Men når tegn på cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser forekommer, anbefales det å gjennomgå undersøkelse. Hvis det i løpet av diagnosen oppdages en utprøvd patologisk tortuositet av den indre halspulsåren som påvirker hastigheten på blodstrømmen, kan det være nødvendig med en operativ korreksjon. Behovet for å utføre et kirurgisk inngrep og graden av risiko som er forbundet med det, bestemmes av en spesialist etter å ha mottatt forskningsresultater.

Patologisk tortuositet hos den indre halspulsåren er den hyppigst diagnostiserte sykdommen blant alle mulige deformasjoner av brakiocefaliske kar!

Aterosklerose av brakiocefaliske arterier med stenose

Krisen av karene i ryggraden, nakke og hjerne: årsaker, symptomer, behandling

Pasienter som lider av økt blodtrykk og nevrologiske sykdommer, mistenker noen ganger ikke at årsaken til sykdommen ligger i den patologiske tortuositeten til karoten eller vertebrale arterier. Denne anatomiske funksjonen øker risikoen for iskemisk berøring med 30% på grunn av nedsatt blodgass i disse sentrale blodkarene. Av samme grunn kan forbigående forstyrrelser i hjernecirkulasjonen også utvikles.

Hvordan dannes den konvolutte arterien?

Som regel er utseende av tøffhet i karoten og vertebrale arterier en arvelig faktor, når de i elastiske fibre dominerer over kollagenene i væv av blodkarene. Som et resultat slites veggene på store fartøy ut, de blir tynnere og deformerte. En ekstra risikofaktor er aterosklerose - med avsetning av aterosklerotiske plakk på veggene, reduseres fartøyets lumen, noe som også fører til brudd på blodstrømmen. I de fleste tilfeller kan tortuosity av arteriene være asymptomatiske, men til slutt pasienten kan begynne forbigående iskemiske anfall, som i noen tilfeller fører til utvikling microstroke hvis årsaken ikke kan oppdages i tide. I 20% av tilfellene hos voksne med forebyggende undersøkelse, er det en krymping av karene i halskaroten arterier.

Patologisk krymping av karoten arterien

Carotis er dannet i brysthulen: venstre halsarterie begynner i aortabuen og høyre parser (arteria carotis) - av skulderen spindelen, så vil de bli delt inn i den ytre og indre arterie. Tilfreds patologisk tortuosity av arteria carotis interna tortuosity eller begge arteria carotis interna (arteria carotis interna). Ofte oppleve følgende symptomer på patologisk tortuosity av ICA og CCA (arteria carotis communis).

Typer av vaskulære patologier:

 • S-formet tortuosity av ICA. Til utseendet av en jevn kurve langs arterien (en eller flere) fører til forlengelsen. Dette gir ingen ulempe, det oppstår vanligvis uventet under en forebyggende undersøkelse. Over tid øker vaskulære bøyninger og kan vise seg å være bøyninger, noe som uunngåelig fører til fremtidige brudd i blodet.
 • Kinken på fartøyet i en spiss vinkel er kinking. I noen tilfeller er denne feilen medfødt, i dette tilfellet kan et barn fra barndommen lide av et brudd på hjernens sirkulasjon. I andre tilfeller utvikler den seg fra en S-formet arteriebukke med langvarig hypertonisk sykdom og skleroserende kar. Dette patologi utvikler CVD (cerebrovaskulær sykdom) med utviklingen av vertebrobasilær symptomer: Kvalme, oppkast, følelse av ustabilitet, lyder i ørene, hodepine.
 • Tortuosity av arterien er loopy - coiling. På arteriene dannes løkker. I dette tilfellet er det ingen skarp kink, men styrken av blodstrømmen i dette området avtar, i noen tilfeller betydelig, og symptomatologien utvikler seg plutselig og uforutsigbart. Angrep avhenger av nivået av blodtrykk, pasientens stilling og andre indirekte årsaker.

Symptomer og deteksjon av patologisk tortuositet av karoten arterier

 1. Forskjellig intensitet av vedvarende hodepine;
 2. Lyder og ringer i ørene, tyngde i hodet;
 3. Blinkingen av flyr for øynene, kortvarig svimning;
 4. Periodiske forstyrrelser i koordinasjon og balanse;
 5. Periodisk oppstår parese av øvre ekstremiteter, er taleforstyrrelser mulig.

Diagnose av sykdommen er komplisert av det faktum at symptomene på slemhinnene i halshalsarteriene ligner andre vaskulære sykdommer: slag, aterosklerotiske lesjoner av fartøy, arterienes aneurisme.

For pasientens undersøkelse brukes moderne metoder for å etablere diagnosen: radioisotop og dupleksskanning. Disse metodene er basert på ultralyd diagnostikk og ekkoscanning. I senere stadier gir radiopaque angiografi også gode resultater for å bestemme karet deformasjonens karakter. Den hemodynamisk signifikante tortuositeten til ICA, bestemt ved komplekse diagnostiske metoder, er grunnlaget for kirurgisk inngrep.

Behandling av slemhinnene i halshinnene

Den patologiske tortuositeten til arteriene kan bare helbredes ved en kirurgisk prosedyre. I tilfelle når tortuositeten til ICA oppdages med en betydelig overtredelse av hemodynamikk, er det besluttet å gjennomføre operasjonen. Denne komplekse operasjonen utføres i spesialiserte vaskulære sentre av kirurger som har erfaring med å utføre slike tiltak.

Fartøyet er rettet, i dette tilfellet er dets område, som har gjennomgått stenose eller er plaget av aterosklerose (plakk), forkortet, enn patenteringen av arterien er gjenopprettet. I noen tilfeller kan operasjoner på ICA være ukomplisert, andre kan kreve proteser på fartøyets sted. Denne operasjonen utføres med omfattende skade på halspulsåren. Når krympingen er ledsaget stenose, blir ballongkatetere brukes til å utvide den del av arterien, og utsatt for en innsnevring av spesielle metallstent, som forblir i beholderen for å hindre den fra å re-innsnevring.

I de aller fleste tilfeller etter operasjonen forsvinner symptomene på oksygen sult i hjernen helt. Risikoen for pasientens liv er minimal, men for å oppnå en god effekt fra operasjonen er det nødvendig å fastslå nøyaktig årsaken til sykdommen og for å begrense sammenhengen mellom sårbarhet av arteriene med brudd på hjernecirkulasjon. Når det er fastslått at ICAs tortuositet ikke er hovedårsaken til NIC, utføres konservativ behandling, er pasientene på dispensaregister under tilsyn av en lege.

Forebygging av sykdommer i karoten arterier

For å forhindre utvikling av patologiske forandringer i strukturen av veggene i karoten arterier, er det nødvendig:

 • Kontroller nivået av kolesterol i blodet, unntatt fra dietten fett, røkt, salt mat;
 • Det er nødvendig å forlate dårlige vaner, særlig fra røyking, da nikotin påvirker veggene til karene negativt, forårsaker sklerose og stenose;
 • Det er nødvendig å kontrollere kroppsvekten, moderat regelmessig fysisk aktivitet er velkommen;
 • Kontraindikert manuell terapi, løftevekter, skarpe hodebevegelser og profesjonell sport.

Video: tortuosity av ICA på computertomografi

Krymping av vertebrale arterier

Vertebral arteries (PA) er også viktige for blodtilførsel til hjernen. De er plassert inne i ryggraden og er underlagt de samme risikofaktorene som arteriene er døsige. I de fleste tilfeller er den patologiske tortuositeten til vertebrale arterier en arvelig anomali, som pasienten gradvis tilpasser seg. Problemer oppstår når aterosklerotiske plakker dannes ved bøyningspunktet. Ofte er det en krymping av de intrakranielle segmentene av vertebrale arterier.

Når vertebralarterien deformeres, er det forskjellige sykdomsforstyrrelser i hjernen, forbundet med et brudd på fartøyets lumen og en reduksjon i blodstrømmen. Ofte kan en bøyning dannes nær nedsenning av arterien i benkanalen. Innvendig sammenfaller bøyninger som regel med tilstøtende intervertebrale åpninger og kombineres med stenoser hvis fartøyet komprimeres av beinprosessene i vertebrae. Den største tortuositeten til PA forekommer i nivå med 1-2 livmorhalsvirvler. På dette stedet kan sløyfer, kinks, sporer av fartøyets vegg, danne aneurysmer.

Med samtidig aterosklerotisk lesjon, smalner lumen av PA, jo mer brutt patronen til fartøyet. I de fleste tilfeller kan pasienter utvikle symptomer på vertebral arteriesyndrom, men siden det kan være flere grunner for utbruddet av denne patologien, er det nødvendig med en kompleks tilnærming til vaskulær undersøkelse for å etablere en korrekt diagnose.

Diagnostikk av krimping av PA

Ganske ofte blir knekking av PA ledsaget av forstyrrelser i cochle-vestibular apparater: pasienter klager for tap eller hørselstap, kvalme, alvorlig hodepine av migrenetype.

NMC med unormal krympe PA opptrer plutselig. Ofte under søvn en person mister bevisstheten på dette tidspunktet kan være en lang forsinkelse på pusten, uregelmessige bevegelser av armer og ben, eller under våkne plutselig mørke øyne, en følelse av svimmelhet eller en tilstand av ustabilitet, støy og øresus.

For å få en korrekt diagnose, bør en nevrolog utnevne tilleggstester til pasienten, som vil gjøre det mulig for ham å velge riktig behandlingstaktikk. Moderne prestasjoner av medisin tillater oss å utføre en dyp kompleks diagnose, vurdere kvaliteten på vaskemuren, måle hastigheten på blodstrømmen i den, bestemme de spesifikke stedene og arten av arteriedeformiteter.

De utnevnte undersøkelsene ligner som regel de som er foreskrevet for mistanke om hevelse av karoten arterier:

 1. Kompresjons-funksjonelle tester vurderer ressursene for ytterligere blodtilførsel til hjernen og hjelper til med å finne en metode for å beskytte hjernen under klemmen av fartøyet under en kirurgisk operasjon;
 2. Ultralyddopplerografi gjør det mulig å skaffe data om patensen, hastigheten og retningen av blodstrømmen i vertebrale arterier;
 3. Tosidig skanning visualiserer veggene i arteriene, naturen og strukturen av stenose, dens tilstand;
 4. Dopplerografi er viktig for å bestemme reserven for hemodynamikk i hjernen når det etableres indikasjoner på kirurgisk inngrep;
 5. Ultralyddopplerografi - gir en ide om risikoen for blokkering av blodårer.
 6. Angiografi av hjernens kar og nakke på MR vil gi en ide om den generelle tilstanden til hovedkarene i hodet;
 7. Kontrastangiografi er viktig for å løse problemet med muligheten for kirurgisk korrigering av PA;
 8. Oto-neurologisk undersøkelse og MR kan karakterisere tilstanden til hjernen før angiografisk undersøkelse.

Behandling av tortuositet av vertebrale arterier

I denne patologien er kirurgisk inngrep angitt når det er en trussel om akutt iskemisk slag, hvis det første segmentet av PA er skadet. I andre tilfeller gjennomgår pasienten konservativ symptomatisk behandling med sikte på å senke blodtrykket og fjerne symptomene på cochlear-vestibulære lidelser. Denne metoden er ikke i stand til å korrigere en arteriefeil, men kan kvalitativt forbedre pasientens liv. Kontraindikerte skarpe hodebevegelser, løftevekter, manuell terapi, i motsetning til cervical osteochondrosis, når indikasjonene er anbefalt massasje.

Den cerebrale vaskulære deformiteten

Parallelt med tortuositeten til vertebrale og karotisarterier, observeres patologier forbundet med tortuositeten til store og små kar i hjernen, som også kan forårsake forstyrrelser i blodtilførselen til vitale sentre. Årsakene til deres deformasjon er lik de som er beskrevet ovenfor. Oftest lider arteriene av hjernebunnen, inkludert Willis-sirkelen og tilstøtende segmenter. Ofte er deformasjonene av disse karene kombinert med stenoser. Ofte i bøyningsstedene er det trombi, samt okklusjoner (obstruksjon) av arteriene. Denne tilstanden forårsaker akutt iskemi og utvikling av et slag i den delen av hjernen, for blodtilførselen som det berørte fartøyet reagerte på.

I tillegg til tortuosity av arteriene, kan det være endringer i strukturen til hjerneårene. På grunn av den forstyrrelse av den normale strøm av blod fra hjernevevet kan utvikle patologiske prosesser, er venøs stasis diagnostisert, årsaken til hvilken det er meget vanskelig å fastslå, fordi symptomene på sykdommen er lik andre vaskulære forstyrrelser, uavhengig av årsaken til patologien.

Symptomer på venøs trengsel i hjernen og dens årsaker

Avhengig av lokalisering av vrøvlens tortuositet, kan tegnene være forskjellige, men generelt er symptomatologien som følger:

 • Alvorlig hodepine ledsaget av nevrologiske symptomer: kvalme, oppkast, endret bevissthet, muligens psykomotorisk agitasjon. I fremtiden er fokal symptomer forbundet: parese, lammelse av lemmer, epileptiske anfall og andre komplikasjoner.
 • Når en venøs stase av trombose oppstår i venenes fokus, utvikler betennelse i venetaket, tromboflebitt oppstår, og kroppstemperaturen kan stige. Fokuser på betennelser er labile, de kan migrere til nabolandene i hjernen. Hvis det ikke blir gitt hjelp i tide, kan et hemorragisk slag utvikle seg - en blødning i hjernen; cerebralt ødem, ofte med koma eller dødelig utgang.

Årsakene til tortuosity av cerebral fartøy kan være både medfødte og ervervet som følge av langvarig kronisk hypertensjon. Symptomene på sykdommen ligner symptomene på alle andre vaskulære lidelser i hjernen.

Hovedtegnet på venøs overbelastning er vedvarende høyt blodtrykk, noe som er vanskelig å korrigere og en konstant hodepine av forskjellige typer - fra en skarp paroksysmal til støyende. Smerten er lokalisert som regel i parietalområdet og er ledsaget av nedsatt bevissthet og epileptiforme anfall. Ofte er det neseblod som gir lindring til pasientene. Ofte er det smerter i øynene, hevelse av øyeprotein, forstørrelse av øyens vener, fylde og tortuositet i vener på øyelokkene, på kronen, pannen og templene.

Behandling og forebygging av hjernesykdommer

En vellykket og rettidig diagnose er nødvendig for vellykket behandling. Hvis det oppdages en venøs stasis, er det nødvendig å begynne kampen mot trombose. For å gjøre dette, bruk antikoagulantmidler for å redusere blodviskositet og unngå dannelse av blodpropper. Hyppigere enn ikke, er heparin brukt til dette formålet i henhold til en individuell ordning. I tillegg tilskrives samtidig behandling for å senke blodtrykket og forhindre hemorragisk slag. Med den samtidig inflammatoriske prosessen blir antibiotika vist, med smerte legen foreskriver smertestillende medisiner.

Pasientene bør være lydhøre overfor legenes resept, overholde alle foreskrevne forskrifter, siden i fremtiden kan situasjonen med høy sannsynlighet gjenta. Etter å ha fjernet akutte symptomer, bør legen evaluere situasjonen i et kompleks, foreskrive en ytterligere undersøkelse og bestemme videre behandlingstaktikk. Hvis det er behov og er teknisk mulig, kan kirurgisk behandling foreskrives for å korrigere vaskulær defekt. I tilfelle umulig kirurgisk inngrep, er behandlingen symptomatisk, pasienten foreskrevet for å lede en sunn livsstil, gi opp dårlige vaner, kontroller blodtrykket og systematisk motta behandling for å opprettholde et normalt nivå av blodviskositet. Det anbefales også å gjennomgå årlig sanatoriumbehandling i spesialiserte nevrologiske sanatorier.

Pasienter med patologisk knekking av de sentrale skip og hjernen fartøy må huske på at de må hele tiden overvåke deres helse, gjennomgå regelmessig dispensary undersøkelse, se dynamikken i sykdommen på en riktig måte og å oppsøke lege hvis noe har endret seg i helsetilstanden til det verre. Ved å gjøre dette kan de minimere sannsynligheten for komplikasjoner og vil kunne lede et fullt sosialt og personlig liv.

Trinn 2: Etter betaling still spørsmålet ditt på skjemaet nedenfor ↓ Trinn 3: Du kan dessuten takke spesialisten med en ekstra betaling for et vilkårlig beløp ↑

Farge dupleks skanning i diagnosen av patologisk tortuosity av de indre halspulsårene

Medical Journal, publikasjoner

 • Publikasjoner for leger
 • Om tidsskriftet
 • Arkiv av magasinet
 • Redaksjonelt personale, kontakter
 • Forfattere av artikler
 • Informasjon for forfattere
 • Abonnement på bladet
 • Informasjon for abonnenter
 • Gratis abonnement
 • Passord påminnelse
 • Redigerer et abonnentkort
 • i tillegg
 • Publikasjoner for pasienter
 • Røntgenpublikasjoner

Farge dupleks skanning i diagnosen av patologisk tortuosity av de indre halspulsårene

I Kuzmicheva, L.V. Korchashkina, M.Yu. Moskvina.
FGU "Polyklinisk №3" av administrasjonsavdelingen for presidenten i Russland, Moskva.

SonoAce-R3

Lett på jobb, lett å klatre.
Vellykket kombinerer multifunksjonalitet, moderne ergonomi og lett vekt.

Utviklingen av ultralyddiagnostikk av cerebrovaskulære sykdommer har forandret begrepet prevalens og signifikans av patologisk tortuositet (PI) av karotidarterier som en årsak til cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser. Som en årsak til nedsatt cerebral sirkulasjon hos voksne, er den patologiske tortuositeten til den indre karoten arterien (ICA) nest bare for atherosklerotiske lesjoner i utbredelsen.

En funksjon ved diagnosen patologisk krymping av ICA er muligheten for deteksjon med en ultralyd standard undersøkelse.

For tiden er det ingen allment akseptert terminologi for å betegne en forstyrrelse i straighten av ICA-slag. I den innenlandske litteraturen er uttrykket "patologisk tortuositet av karoten arterier", foreslått av E.V. Schmidt i 1975 [1]. Denne betegnelsen av uregelmessigheter i straighten av ICA-kurset har et dypt klinisk og patofysiologisk grunnlag, siden det karakteriserer ulike varianter av ICA-deformasjon ut fra deres kliniske signifikanssynspunkt. Bruken av dette begrepet gir ikke bare betegnelsen av den ødelagte geometrien til ICA, men også verdiene til feil kurs i ICA i dannelsen av cerebrale hemodynamiske lidelser med et bestemt klinisk bilde.

Det er ingen allment akseptert klassifisering av ICAs patologiske tortuositet. Den mest utbredte klassifikasjonen av patologiske former for ICA, foreslått av J. Weibel og W. Fields [2]. Forfatterne skiller tre typer ICA deformasjon, betegner dem som tortuosity, "coiling" og articulation ("kinking"). Under tortuosity ( "buktn") refererer S- eller C-formet BCA-stammen (fig. 1, 2) uten skarpe hjørner og synlige forstyrrelser av blodstrømmen. Forfatterne anser denne typen deformasjon av ICA medfødt og hemodynamisk ubetydelig.

Fig. 1. C-formet tortuosity av den indre halspulsåren (BCA) i modusen for farge dupleksskanning (CDS).

Fig. 2. C-formet tortuosity av ICA i B-modus (a) og CDS (b).

Loopformasjon ("coiling") kjennetegnes ved medfødt sirkulær deformasjon med dannelse av en sløyfe (figur 3), som kan føre til svekket hjernecirkulasjon.

Fig. 3. Loop-like tortuosity av venstre (a) og høyre (b) BCA i DCS-modus.

Under kink ("kinking") forstås den oppkjøpte, hemodynamisk signifikante vinkelen av ICA med stenose i dens lumen (Figur 4).

Fig. 4. Loop-lignende krympe av BCA med kink i DCS-modusen (a) og skjematisk (b).

Farge dupleksskanning (CDS) tillater ikke bare å evaluere formen på den innviklede karoten arterien, men også å karakterisere den hemodynamiske tilstand i detalj. I henhold til dette kan alle typer brudd på rettigheten av ICA-slaget deles inn i "hemodynamisk signifikant" og "hemodynamisk ubetydelig".

Innføringen av moderne ultralydsdiagnostiske metoder i klinisk praksis vitner om den høye forekomsten av patologisk tortuositet i ICA. Ifølge F. Koskas et al. [3] forekommer det torturerte løpet av karoten arterier i 10-43% observasjoner hos pasienter med nedsatt cerebral sirkulasjon. Det er viktig at hyppigheten av å avsløre patologisk tortuositet hos ICA hos voksne rangerer andre etter karoten arteriell aterosklerose. Studien utført av V.P. Kulikov et al. [4] viste at blant pasienter basert på resultatene av VAC ble avslørt patologisk tortuosity av carotis, kvinnene var litt mer (56,1%) enn menn (43,9%), oftere diagnostisert med patologisk tortuosity av den høyre arteria carotis interna (42, 3%) sammenlignet med venstre (25,1%), i 32,6% bilateral tortuosity ble avslørt. Det ble således vist at ICAs patologiske tortuositet er en vanlig patologi, ikke bare hos pasienter, men også i befolkningen.

Etiologien til ICAs patologiske tortuositet er ikke fullt ut etablert. I dag er det to synspunkter på årsakene til ICAs patologiske tortuositet - både på medfødt og oppkjøpt patologi.

I favør av medfødt opprinnelse indikere deteksjon deformert halsarterien hos unge pasienter i fravær av aterosklerose i karene, hyppige bilaterale carotidarteriene.

Til fordel for den oppkjøpte naturen av ICAs patologiske deformitet, kan en større frekvens av deteksjon av denne patologien med alderen og en avhengighet av graden av karotisarterien bøye seg på alder og blodtrykksnivå være veiledende.

Den patologiske tortuositeten til ICA i kliniske manifestasjoner ligner symptomene på aterosklerotisk stenose i ICA og manifesterer seg som tegn på cerebral sirkulasjonsforstyrrelser. Den vanligste deformiteten av karoten arterier kombineres med arteriell hypertensjon og aterosklerose. Generelt er de kliniske manifestasjonene av patologisk tortuositet i ICA ikke særlig spesifikke. Lokale tegn på patologisk tortuositet har viss spesifisitet, blant annet det er patologiske pulseringer på nakken, tegn på kompresjon av sublinguale, ekstra og vagus nerver.

Imidlertid er de fleste symptomene og syndromene ikke-spesifikke. Den vanligste tilfelle av patologisk tortuosity av ICA møte motoriske forstyrrelser, tåkesyn, hodepine, svekket tale, svimmelhet, tap av bevissthet, støy og øresus, smerter i nakken, epileptiske anfall.

Fravær av spesifikke kliniske tegn på patologisk tortuositet i ICA komplikerer signifikant deteksjonen av denne patologien ved resultatene av en klinisk undersøkelse.

Identifikasjon av ICAs patologiske tortuositet i forbindelse med dets lavspesifikke kliniske manifestasjoner er kun mulig ved hjelp av spesialiserte instrumentelle diagnostiske metoder. Gitt begrensningene for radiografisk kontrastangiografi og magnetisk resonansangiografi, er hovedmetoden for å detektere deformasjonen av ICA CDS. Denne metoden kombinerer muligheten for visualisering av blodkar og blodstrøm i dem med studiet av naturens og kvantitative parametere for blodstrømmen.

Ultralydskriterier for hemodynamiske lidelser i ICAs patologiske tortuositet registreres ved dopplerografiske metoder lokalt - i området med krymping av fartøyet. Disse bruddene kan spilles inn ved hjelp av forskjellige varianter av farger Doppler kartlegging og i pulserende modus.

Et typisk bilde av den patologiske tortuositeten til ICA av forskjellige former i DCS-regimet er vist i fig. 3-6. DCS-metoden gjør det mulig å karakterisere i detalj formen av krympingen, dens lokalisering og å avsløre disorganiseringen av blodstrømmen. Kriteriene for lokal hemodynamiske betydning patologisk tortuosity ICA er: gradient peak systoliske blodstrømmen mellom den proksimale og distale partier av fartøyet i forhold til plasseringen av krympe med en minskning i den distale retning hastigheten er 20% eller mer; økning i topphastighet på stedet for vinkling sammenlignet med den proksimale delen av ICA med 30% eller mer; disorganisering av blodstrømmen i krympingsområdet, manifestert av en økning i spektralutvidelse og et brudd på mønstrene av blodstrømmen i fargekartingsmodusen; asymmetrien av toppblodstrømningshastigheten i den distale delen av den konvolutte arterien i sammenligning med det analoge stedet for den uendrede kontralaterale ICA. Således, ut fra dataene vist ovenfor at en av leddene i patogenesen av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser med en patologisk tortuosity BCA lokal hemodynamisk ustabilitet i buktn sone med redusert blodstrøm i den distale retning.

Fig. 5. Hengslet med kinkende krympe fra munnen og en høy S-formet krympe av ICA i DCS-modus.

S-formet krympe av den indre halspulsåren

Carotis er dannet i brysthulen: venstre halsarterie begynner i aortabuen og høyre parser (arteria carotis) - av skulderen spindelen, så vil de bli delt inn i den ytre og indre arterie. Tilfreds patologisk tortuosity av arteria carotis interna tortuosity eller begge arteria carotis interna (arteria carotis interna). Ofte oppleve følgende symptomer på patologisk tortuosity av ICA og CCA (arteria carotis communis).

Typer av vaskulære patologier:

 • S-formet tortuosity av ICA. Til utseendet av en jevn kurve langs arterien (en eller flere) fører til forlengelsen. Dette gir ingen ulempe, det oppstår vanligvis uventet under en forebyggende undersøkelse. Over tid øker vaskulære bøyninger og kan vise seg å være bøyninger, noe som uunngåelig fører til fremtidige brudd i blodet.
 • Kinken på fartøyet i en spiss vinkel er kinking. I noen tilfeller er denne feilen medfødt, i dette tilfellet kan et barn fra barndommen lide av et brudd på hjernens sirkulasjon. I andre tilfeller utvikler den seg fra en S-formet arteriebukke med langvarig hypertonisk sykdom og skleroserende kar. Med denne patologien utvikler en sykdomssykdom med utvikling av nevrologiske symptomer: kvalme, oppkast, en følelse av ustabilitet, lyder i ørene, hodepine.
 • Tortuosity av arterien er loopy - coiling. På arteriene dannes løkker. I dette tilfellet er det ingen skarp kink, men styrken av blodstrømmen i dette området avtar, i noen tilfeller betydelig, og symptomatologien utvikler seg plutselig og uforutsigbart. Angrep avhenger av nivået av blodtrykk, pasientens stilling og andre indirekte årsaker.

Symptomer og deteksjon av patologisk tortuositet av karoten arterier

Diagnose av sykdommen er komplisert av det faktum at Symptomene på slemhinnene i karoten arterier ligner andre vaskulære sykdommer: slag, aterosklerotiske vaskulære lesjoner

For pasientens undersøkelse brukes moderne metoder for å etablere diagnosen: radioisotop og dupleksskanning. Disse metodene er basert på ultralyd diagnostikk og ekkoscanning. I senere stadier gir radiopaque angiografi også gode resultater for å bestemme karet deformasjonens karakter. Den hemodynamisk signifikante tortuositeten til ICA, bestemt ved komplekse diagnostiske metoder, er grunnlaget for kirurgisk inngrep.

Behandling av slemhinnene i halshinnene

Den patologiske tortuositeten til arteriene kan bare helbredes ved en kirurgisk prosedyre. I tilfelle når tortuositeten til ICA oppdages med en betydelig overtredelse av hemodynamikk, er det besluttet å gjennomføre operasjonen. Denne komplekse operasjonen utføres i spesialiserte vaskulære sentre av kirurger som har erfaring med å utføre slike tiltak.

Fartøyet er rettet, i dette tilfellet er dets område, som har gjennomgått stenose eller er plaget av aterosklerose (plakk), forkortet, enn patenteringen av arterien er gjenopprettet. I noen tilfeller kan operasjoner på ICA være ukomplisert, andre kan kreve proteser på fartøyets sted. Denne operasjonen utføres med omfattende skade på halspulsåren.

I de aller fleste tilfeller etter operasjonen forsvinner symptomene på oksygen sult i hjernen helt. Risikoen for pasientens liv er minimal, men for å oppnå en god effekt fra operasjonen er det nødvendig å fastslå nøyaktig årsaken til sykdommen og for å begrense sammenhengen mellom sårbarhet av arteriene med brudd på hjernecirkulasjon. Når det er fastslått at ICAs tortuositet ikke er hovedårsaken til NIC, utføres konservativ behandling, er pasientene på dispensaregister under tilsyn av en lege.

Forebygging av sykdommer i karoten arterier

For å forhindre utvikling av patologiske forandringer i strukturen av veggene i karoten arterier, er det nødvendig:

 • Kontroller nivået av kolesterol i blodet, unntatt fra dietten fett, røkt, salt mat;
 • Det er nødvendig å forlate dårlige vaner, særlig fra røyking, da nikotin påvirker veggene til karene negativt, forårsaker sklerose og stenose;
 • Det er nødvendig å kontrollere kroppsvekten, moderat regelmessig fysisk aktivitet er velkommen;
 • Kontraindikert manuell terapi, løftevekter, skarpe hodebevegelser og profesjonell sport.
 • Krisen av karene i ryggraden, nakke og hjerne: årsaker, symptomer, behandling

  Pasienter som lider av økt blodtrykk og nevrologiske sykdommer, mistenker noen ganger ikke at årsaken til sykdommen ligger i den patologiske tortuositeten til karoten eller vertebrale arterier. Denne anatomiske funksjonen øker risikoen for iskemisk berøring med 30% på grunn av nedsatt blodgass i disse sentrale blodkarene. Av samme grunn kan forbigående forstyrrelser i hjernecirkulasjonen også utvikles.

  Hvordan dannes den konvolutte arterien?

  Som regel, Utseendet til tortuosity av carotid og vertebral arterier er en arvelig faktor, når i væv av blodkarene elastiske fibre dominerer over kollagenene. Som et resultat slites veggene på store fartøy ut, de blir tynnere og deformerte. En ekstra risikofaktor er aterosklerose - med avsetning av aterosklerotiske plakk på veggene, reduseres fartøyets lumen, noe som også fører til brudd på blodstrømmen. I de fleste tilfeller kan tortuosity av arteriene være asymptomatiske, men til slutt pasienten kan begynne forbigående iskemiske anfall, som i noen tilfeller fører til utvikling microstroke hvis årsaken ikke kan oppdages i tide. I 20% av tilfellene hos voksne med forebyggende undersøkelse, er det en krymping av karene i halskaroten arterier.

  Patologisk krymping av karoten arterien

  Carotis er dannet i brysthulen: venstre halsarterie begynner i aortabuen og høyre parser (arteria carotis) - av skulderen spindelen, så vil de bli delt inn i den ytre og indre arterie. Tilfreds patologisk tortuosity av arteria carotis interna tortuosity eller begge arteria carotis interna (arteria carotis interna). Ofte oppleve følgende symptomer på patologisk tortuosity av ICA og CCA (arteria carotis communis).

  Typer av vaskulære patologier:

  • S-formet tortuosity av ICA. Til utseendet av en jevn kurve langs arterien (en eller flere) fører til forlengelsen. Dette gir ingen ulempe, det oppstår vanligvis uventet under en forebyggende undersøkelse. Over tid øker vaskulære bøyninger og kan vise seg å være bøyninger, noe som uunngåelig fører til fremtidige brudd i blodet.
  • Kinken på fartøyet i en spiss vinkel er kinking. I noen tilfeller er denne feilen medfødt, i dette tilfellet kan et barn fra barndommen lide av et brudd på hjernens sirkulasjon. I andre tilfeller utvikler den seg fra en S-formet arteriebukke med langvarig hypertonisk sykdom og skleroserende kar. Dette patologi utvikler CVD (cerebrovaskulær sykdom) med utviklingen av vertebrobasilær symptomer: Kvalme, oppkast, følelse av ustabilitet, lyder i ørene, hodepine.
  • Tortuosity av arterien er loopy - coiling. På arteriene dannes løkker. I dette tilfellet er det ingen skarp kink, men styrken av blodstrømmen i dette området avtar, i noen tilfeller betydelig, og symptomatologien utvikler seg plutselig og uforutsigbart. Angrep avhenger av nivået av blodtrykk, pasientens stilling og andre indirekte årsaker.

  Ulike former for tortuosity av arteriene. Under elementet "c" - sparker

  Symptomer og deteksjon av patologisk tortuositet av karoten arterier

  1. Forskjellig intensitet av vedvarende hodepine;
  2. Lyder og ringer i ørene, tyngde i hodet;
  3. Blinkingen av flyr for øynene, kortvarig svimning;
  4. Periodiske forstyrrelser i koordinasjon og balanse;
  5. Periodisk oppstår parese av øvre ekstremiteter, er taleforstyrrelser mulig.

  Diagnose av sykdommen er komplisert av det faktum at Symptomene på slemhinnene i karoten arterier ligner andre vaskulære sykdommer: slag, aterosklerotiske lesjoner av blodkar, aneurisme av arterien.

  For pasientens undersøkelse brukes moderne metoder for å etablere diagnosen: radioisotop og dupleksskanning. Disse metodene er basert på ultralyd diagnostikk og ekkoscanning. I senere stadier gir radiopaque angiografi også gode resultater for å bestemme karet deformasjonens karakter. Den hemodynamisk signifikante tortuositeten til ICA, bestemt ved komplekse diagnostiske metoder, er grunnlaget for kirurgisk inngrep.

  Behandling av slemhinnene i halshinnene

  Den patologiske tortuositeten til arteriene kan bare helbredes ved en kirurgisk prosedyre. I tilfelle når tortuositeten til ICA oppdages med en betydelig overtredelse av hemodynamikk, er det besluttet å gjennomføre operasjonen. Denne komplekse operasjonen utføres i spesialiserte vaskulære sentre av kirurger som har erfaring med å utføre slike tiltak.

  Fartøyet er rettet, i dette tilfellet er dets område, som har gjennomgått stenose eller er plaget av aterosklerose (plakk), forkortet, enn patenteringen av arterien er gjenopprettet. I noen tilfeller kan operasjoner på ICA være ukomplisert, andre kan kreve proteser på fartøyets sted. Denne operasjonen utføres med omfattende skade på halspulsåren. Når krympingen er ledsaget stenose, blir ballongkatetere brukes til å utvide den del av arterien, og utsatt for en innsnevring av spesielle metallstent, som forblir i beholderen for å hindre den fra å re-innsnevring.

  I de aller fleste tilfeller etter operasjonen forsvinner symptomene på oksygen sult i hjernen helt. Risikoen for pasientens liv er minimal, men for å oppnå en god effekt fra operasjonen er det nødvendig å fastslå nøyaktig årsaken til sykdommen og for å begrense sammenhengen mellom sårbarhet av arteriene med brudd på hjernecirkulasjon. Når det er fastslått at ICAs tortuositet ikke er hovedårsaken til NIC, utføres konservativ behandling, er pasientene på dispensaregister under tilsyn av en lege.

  Forebygging av sykdommer i karoten arterier

  For å forhindre utvikling av patologiske forandringer i strukturen av veggene i karoten arterier, er det nødvendig:

  • Kontroller nivået av kolesterol i blodet, unntatt fra dietten fett, røkt, salt mat;
  • Det er nødvendig å forlate dårlige vaner, særlig fra røyking, da nikotin påvirker veggene til karene negativt, forårsaker sklerose og stenose;
  • Det er nødvendig å kontrollere kroppsvekten, moderat regelmessig fysisk aktivitet er velkommen;
  • Kontraindikert manuell terapi, løftevekter, skarpe hodebevegelser og profesjonell sport.

  Video: tortuosity av ICA på computertomografi

  Krymping av vertebrale arterier

  1) Normal kurs på venstre PA
  2) S-formet krympe av høyre PA

  Vertebral arteries (PA) er også viktige for blodtilførsel til hjernen. De er plassert inne i ryggraden og er underlagt de samme risikofaktorene som arteriene er døsige. I de fleste tilfeller er den patologiske tortuositeten til vertebrale arterier en arvelig anomali, som pasienten gradvis tilpasser seg. Problemer oppstår når aterosklerotiske plakker dannes ved bøyningspunktet. Ofte er det en krymping av de intrakranielle segmentene av vertebrale arterier.

  Når vertebralarterien deformeres, er det forskjellige sykdomsforstyrrelser i hjernen, forbundet med et brudd på fartøyets lumen og en reduksjon i blodstrømmen. Ofte kan en bøyning dannes nær nedsenning av arterien i benkanalen. Innvendig sammenfaller bøyninger som regel med tilstøtende intervertebrale åpninger og kombineres med stenoser hvis fartøyet komprimeres av beinprosessene i vertebrae. Den største tortuositeten til PA forekommer i nivå med 1-2 livmorhalsvirvler. På dette stedet kan sløyfer, kinks, sporer av fartøyets vegg, danne aneurysmer.

  Med samtidig aterosklerotisk lesjon, smalner lumen av PA, jo mer brutt patronen til fartøyet. I de fleste tilfeller kan pasienter utvikle symptomer på vertebral arteriesyndrom, men siden det kan være flere grunner for utbruddet av denne patologien, er det nødvendig med en kompleks tilnærming til vaskulær undersøkelse for å etablere en korrekt diagnose.

  Diagnostikk av krimping av PA

  Ganske ofte blir knekking av PA ledsaget av forstyrrelser i cochle-vestibular apparater: pasienter klager for tap eller hørselstap, kvalme, alvorlig hodepine av migrenetype.

  NMC med unormal krympe PA opptrer plutselig. Ofte under søvn en person mister bevisstheten på dette tidspunktet kan være en lang forsinkelse på pusten, uregelmessige bevegelser av armer og ben, eller under våkne plutselig mørke øyne, en følelse av svimmelhet eller en tilstand av ustabilitet, støy og øresus.

  For å få en korrekt diagnose, bør en nevrolog utnevne tilleggstester til pasienten, som vil gjøre det mulig for ham å velge riktig behandlingstaktikk. Moderne prestasjoner av medisin tillater oss å utføre en dyp kompleks diagnose, vurdere kvaliteten på vaskemuren, måle hastigheten på blodstrømmen i den, bestemme de spesifikke stedene og arten av arteriedeformiteter.

  De utnevnte undersøkelsene ligner som regel de som er foreskrevet for mistanke om hevelse av karoten arterier:

  1. Kompresjons-funksjonelle tester vurderer ressursene for ytterligere blodtilførsel til hjernen og hjelper til med å finne en metode for å beskytte hjernen under klemmen av fartøyet under en kirurgisk operasjon;
  2. Ultralyddopplerografi gjør det mulig å skaffe data om patensen, hastigheten og retningen av blodstrømmen i vertebrale arterier;
  3. Tosidig skanning visualiserer veggene i arteriene, naturen og strukturen av stenose, dens tilstand;
  4. Dopplerografi er viktig for å bestemme reserven for hemodynamikk i hjernen når det etableres indikasjoner på kirurgisk inngrep;
  5. Ultralyddopplerografi - gir en ide om risikoen for blokkering av blodårer.
  6. Angiografi av hjernens kar og nakke på MR vil gi en ide om den generelle tilstanden til hovedkarene i hodet;
  7. Kontrastangiografi er viktig for å løse problemet med muligheten for kirurgisk korrigering av PA;
  8. Oto-neurologisk undersøkelse og MR kan karakterisere tilstanden til hjernen før angiografisk undersøkelse.

  Behandling av tortuositet av vertebrale arterier

  Med denne patologien kirurgisk inngrep er indikert når det er en trussel om akutt iskemisk slag hvis det første segmentet av PA er skadet. I andre tilfeller gjennomgår pasienten konservativ symptomatisk behandling med sikte på å senke blodtrykket og fjerne symptomene på cochlear-vestibulære lidelser. Denne metoden er ikke i stand til å korrigere en arteriefeil, men kan kvalitativt forbedre pasientens liv. Kontraindikerte skarpe hodebevegelser, løftevekter, manuell terapi, i motsetning til cervical osteochondrosis, når indikasjonene er anbefalt massasje.

  Den cerebrale vaskulære deformiteten

  Parallelt med tortuositeten til vertebrale og karotisarterier, observeres patologier forbundet med tortuositeten til store og små kar i hjernen, som også kan forårsake forstyrrelser i blodtilførselen til vitale sentre. Årsakene til deres deformasjon er lik de som er beskrevet ovenfor. Oftest lider arteriene av hjernebunnen, inkludert Willis-sirkelen og tilstøtende segmenter. Ofte er deformasjonene av disse karene kombinert med stenoser. Ofte i bøyningsstedene er det trombi, samt okklusjoner (obstruksjon) av arteriene. Denne tilstanden forårsaker akutt iskemi og utvikling av et slag i den delen av hjernen, for blodtilførselen som det berørte fartøyet reagerte på.

  I tillegg til tortuosity av arteriene, kan det være endringer i strukturen til hjerneårene. På grunn av den forstyrrelse av den normale strøm av blod fra hjernevevet kan utvikle patologiske prosesser, er venøs stasis diagnostisert, årsaken til hvilken det er meget vanskelig å fastslå, fordi symptomene på sykdommen er lik andre vaskulære forstyrrelser, uavhengig av årsaken til patologien.

  Brudd på venøs blodsirkulasjon i hjernen på grunn av tortuositet og stenose av karene

  Symptomer på venøs trengsel i hjernen og dens årsaker

  Avhengig av lokalisering av vrøvlens tortuositet, kan tegnene være forskjellige, men generelt er symptomatologien som følger:

  • Alvorlig hodepine ledsaget av nevrologiske symptomer: kvalme, oppkast, endret bevissthet, muligens psykomotorisk agitasjon. I fremtiden er fokal symptomer forbundet: parese, lammelse av lemmer, epileptiske anfall og andre komplikasjoner.
  • Når en venøs stase av trombose oppstår i venenes fokus, utvikler betennelse i venetaket, tromboflebitt oppstår, og kroppstemperaturen kan stige. Fokuser på betennelser er labile, de kan migrere til nabolandene i hjernen. Hvis det ikke blir gitt hjelp i tide, kan et hemorragisk slag utvikle seg - en blødning i hjernen; cerebralt ødem, ofte med koma eller dødelig utgang.

  Årsakene til tortuosity av cerebral fartøy kan være både medfødte og ervervet som følge av langvarig kronisk hypertensjon. Symptomene på sykdommen ligner symptomene på alle andre vaskulære lidelser i hjernen.

  Hovedtegnet på venøs overbelastning er vedvarende høyt blodtrykk, noe som er vanskelig å korrigere og en konstant hodepine av forskjellige typer - fra en skarp paroksysmal til støyende. Smerten er lokalisert som regel i parietalområdet og er ledsaget av nedsatt bevissthet og epileptiforme anfall. Ofte er det neseblod som gir lindring til pasientene. Ofte er det smerter i øynene, hevelse av øyeprotein, forstørrelse av øyens vener, fylde og tortuositet i vener på øyelokkene, på kronen, pannen og templene.

  Behandling og forebygging av hjernesykdommer

  En vellykket og rettidig diagnose er nødvendig for vellykket behandling. Hvis det oppdages en venøs stasis, er det nødvendig å begynne kampen mot trombose. For å gjøre dette, bruk antikoagulantmidler for å redusere blodviskositet og unngå dannelse av blodpropper. Hyppigere enn ikke, er heparin brukt til dette formålet i henhold til en individuell ordning. I tillegg tilskrives samtidig behandling for å senke blodtrykket og forhindre hemorragisk slag. Med den samtidig inflammatoriske prosessen blir antibiotika vist, med smerte legen foreskriver smertestillende medisiner.

  Pasientene bør være lydhøre overfor legenes resept, overholde alle foreskrevne forskrifter, siden i fremtiden kan situasjonen med høy sannsynlighet gjenta. Etter å ha fjernet akutte symptomer, bør legen evaluere situasjonen i et kompleks, foreskrive en ytterligere undersøkelse og bestemme videre behandlingstaktikk. Hvis det er behov og er teknisk mulig, kan kirurgisk behandling foreskrives for å korrigere vaskulær defekt. I tilfelle umulig kirurgisk inngrep, er behandlingen symptomatisk, pasienten foreskrevet for å lede en sunn livsstil, gi opp dårlige vaner, kontroller blodtrykket og systematisk motta behandling for å opprettholde et normalt nivå av blodviskositet. Det anbefales også å gjennomgå årlig sanatoriumbehandling i spesialiserte nevrologiske sanatorier.

  Pasienter med patologisk knekking av de sentrale skip og hjernen fartøy må huske på at de må hele tiden overvåke deres helse, gjennomgå regelmessig dispensary undersøkelse, se dynamikken i sykdommen på en riktig måte og å oppsøke lege hvis noe har endret seg i helsetilstanden til det verre. Ved å gjøre dette kan de minimere sannsynligheten for komplikasjoner og vil kunne lede et fullt sosialt og personlig liv.

  Les Mer Om Fartøyene