En gjennomgang av studiet av hjerte-scintigrafi, indikasjoner og kontraindikasjoner for det

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er myokardisk scintigrafi, hvilke indikasjoner det er laget, og når det er kontraindisert. Forberedelse, oppførsel og mulige komplikasjoner i denne undersøkelsen.

Myokardscintigrafi (forkortet SM) refererer til metoder for visualisering av hjertet der en liten mengde radioaktivt materiale brukes til å produsere et bilde. Andre navn er SM-hjerte-scintigrafi, perfusjonsskanning av myokardiet.

Denne undersøkelsen er en av de mest effektive metodene for å bestemme blodtilførselen (perfusjon) og levedyktigheten i hjertemusklen, noe som gjør det mulig å vurdere det både i ro og under fysisk eller medisinsk bruk. Metoden er svært vanlig i USA og europeiske land, men brukes sjelden i landene i den tidligere Sovjetunionen, hvor sjeldne CM er knyttet til mangel på moderne utstyr og den høye prisen på undersøkelsen.

Essensen av myokardisk scintigrafi

For å utføre perfusjonsskanning av hjertet i menneskekroppen, blir radionuklider introdusert - stoffer som avgir gammastråler (en av strålingstypene).

Klikk på bildet for å forstørre

Det finnes flere typer radionuklider. For hjerte-scintigrafi brukes de som akkumuleres i hjertemuskelen. Siden radionuklider går inn i hjertet gjennom blodkar, akkumuleres de i de delene av myokardiet som er blodblodige. Følgelig akkumuleres ikke radionuklider i hjertemuskler med dårlig blodtilførsel på grunn av innsnevring eller overlapping av koronararteriene. Dette fører til at myokardiet med god blodsirkulasjon vil gi mer gammastråler, og områder med dårlig blodsirkulasjon vil være mindre.

Gamma stråler - en av de typer stråling som kan oppdages med en spesiell enhet - et gammakamera. Deretter vender gammakameraet dem til elektriske signaler som sendes til en datamaskin som gir et fargebilde av hjertet. På det oppnådde bildet vises områdene av myokardiet med forskjellig akkumulering av radionuklider i forskjellige farger.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for perfusjonskanning av hjertet

Myokardisk scintigrafi utføres oftest i henhold til følgende indikasjoner:

 1. Diagnose av hjertesykdom og andre hjertesykdommer.
 2. Identifikasjon av lokalisering og vurdering av graden av kranskärlssykdom hos pasienter med hjertesykdom.
 3. Bestemmelse av prognosen hos pasienter med risiko for å utvikle hjerteinfarkt.
 4. Evaluering av myokardets levedyktighet i regionen med delvis nedsatt blodforsyning for å ta opp spørsmålet om begrunnelsen til revaskularisering (kirurgisk behandling rettet mot å gjenopprette normal blodtilførsel til hjertemuskelen).
 5. Hjerteundersøkelse etter revaskularisering.

Perfusjonskanning av hjertet utføres ikke av gravide kvinner og personer som er allergiske mot et injisert radionuklidmedikament. Det er kontraindikasjoner til scintigrafi med fysisk anstrengelse i hjertet, som tilhører:

 • Akutt hjerteinfarkt eller ustabil angina.
 • Stenose av venstre kranspulsårer.
 • Symptomer på venstre ventrikulær svikt i ro.
 • En nylig alvorlig hjerterytmeforstyrrelse.
 • Tromboembolisme av lungearterien i en akutt periode.
 • Aktiv infeksiv endokarditt, myokarditt eller perikarditt.

Kontraindikasjoner til legemiddelbelastningen på hjertet:

 • akutt myokardinfarkt eller ustabil angina;
 • forrige bronkospasme;
 • atrioventrikulær blokkade eller svakhetssyndrom i sinuskoden (i fravær av en pacemaker);
 • arteriell hypotensjon (systolisk trykk) Klikk på bildet for å forstørre

Forbereder for myokardisk scintigrafi

Det bør tas i betraktning at enkelte faktorer eller forhold kan påvirke resultatene av denne undersøkelsen. For eksempel tilhører de:

 1. Nylig led hjerteinfarkt.
 2. Myokarditt (betennelse i hjertemuskelen).
 3. Pasienten har en implantert pacemaker (pacemaker).
 4. Tar medisiner som inneholder teofyllin
 5. Bruk av koffein i 24 timer før undersøkelsen.
 6. Bruk av narkotika fra nitratgruppen.
 7. Tar medisiner som reduserer hjertefrekvensen (beta-blokkere).

Før perfusjonskardiale skanninger, bør legen informeres:

 • Hvis du er gravid eller du kan være gravid.
 • Hvis du ammer barnet ditt (det er fare for å få radionuklider i morsmelk, så etter testing er amming forbudt i 2 dager).
 • Om alle forberedelsene du tar.
 • Hvis du har en pacemaker implantert.
 • Hvis du har allergi eller overfølsomhet overfor noen medisiner, kontrastmidler eller jod.

Umiddelbart før eksamen:

 • Ikke spis eller drikk noe minst tre timer før perfusjonsscanning av myokardiet.
 • Sett på behagelige sko og løs klær som er egnet for trening.
 • Fjern alle ornamenter.

Hvis en pasient er planlagt å ha en CM etter fysisk eller medisinsk behandling, kan han ikke være i minst 24 timer:

 • å drikke alkohol
 • røyking,
 • å drikke drikker som inneholder koffein;
 • Ta medisiner som inneholder teofyllin eller koffein.

Gjennomfører en perfusjonsskanning av hjertet

Myokardisk scintigrafi utføres vanligvis i radiologi avdelinger. Undersøkelsen utføres i 1 eller 2 dager, fra 3 til 4 timer.

SM i ro

Når SM utføres i ro, blir pasienten bedt om å avklare seg i midjen og gi ham sykehuset klær. Til brystet kan feste elektroder, gjennom hvilke leger overvåker hjerteaktivitet under undersøkelsen.

Et tynt kateter settes inn i venen på armen, gjennom hvilken en liten mengde radioaktivt preparat injiseres. Deretter ligger pasienten på bordet, legene plasserer et gammakamera over hans thorax, som registrerer radionuklidesignalene og hvordan de beveger seg med blodet. Gamma-kameraet selv produserer ingen radioaktiv stråling. Under skanningen må du forbli ubevegelig. Gamma kamera kan bevege seg rundt pasienten, og lage bilder fra forskjellige vinkler.

SM etter legemiddelpålegg

Undersøkelsen med legemiddelbelastning utføres i to trinn.

 1. I første fase blir skanningen utført etter administrering av et bestemt legemiddel (f.eks. Adenosin), noe som får hjertet til å fungere, som i fysisk anstrengelse.
 2. På den andre - scintigraphy utføres i hvile.

Disse stadiene kan endre steder.

Vanligvis brukes legemiddelbelastningen i tilfeller der pasienten ikke kan utføre fysiske øvelser.

Under denne undersøkelsen registreres pasienten først et vanlig kardiogram. Deretter injiseres et legemiddel gjennom det intravenøse kateteret, noe som kan føre til hodepine, svimmelhet, hetetokter, kvalme, og deretter blir et kardiogram gjentatt og blodtrykket måles.

4 minutter etter administrering av dette legemidlet, administreres et radionuklidmiddel intravenøst. Da må pasienten vente 30-60 minutter, hvoretter han legger seg på bordet for skanning, som noen ganger må gjentas etter 2 og 4 timer.

CM etter trening

Scintigrafi av myokardiet etter trening utføres også i to trinn. Fysisk trening utføres oftest i form av øvelser på tredemølle eller på en motorsykkel, der et elektrokardiogram og hjertefrekvens overvåkes. I begynnelsen er lasten liten nok, men hvert få minutt øker tredemøllens hastighet eller motstanden på den stasjonære sykkelen. Når pasienten ikke lenger kan utføre disse oppgavene eller når hyppigheten av sammentrekninger i hjertet hans når de ønskede verdiene, stopper belastningen. Straks etter dette injiseres radionuklidmiddelet intravenøst, og pasienten ligger nede på bordet for skanning. Noen ganger kan du trenge flere bilder etter hvile i en viss tid.

Følelser under myokardisk scintigrafi

Skaningen er smertefri. Under eksamen:

 • Du kan føle en klype og en brennende følelse når venen er kateterisert.
 • Det kan være ubeleilig for deg å ligge på bordet ubevegelig i en tilstrekkelig lang periode for skanning.
 • Hvis du bruker en medisinsk belastning på hjertet, kan du oppleve mild kvalme, hodepine, svimmelhet, hetetropper og brystsmerter. Disse symptomene varer i flere minutter.
 • Hvis du bruker fysisk trening, kan du oppleve brystsmerter, kortpustethet, svimmelhet, smerte i benmuskulaturen og tretthet. Hvis disse symptomene er svært uttalt, kan de stoppe fysisk aktivitet.

Mulige komplikasjoner

Scintigrafi av myokardiet er en ganske sikker metode for undersøkelse. Svært sjelden kan en fysisk eller medisinsk belastning føre til arytmi eller hjerteinfarkt.

Mange mennesker er redde ved bruk av radioaktive stoffer for CM. Nivået på stråling som brukes til denne undersøkelsen er imidlertid svært lav og er helt trygt. Radionukliden i seg selv forlater veldig raskt kroppen. I de fleste tilfeller mottar pasienten stråling som ikke varierer i størrelse fra flere konvensjonelle røntgenbilder.

 • Det er liten risiko for at gammastråler kan skade en ufødt baby.
 • Sjeldent utvikler noen mennesker allergiske reaksjoner mot injeksjoner.
 • Teoretisk er det mulig med overdosering med radionuklidmidler.

resultater

Perfusjonskanningsresultater er vanligvis tilgjengelige etter 1-3 dager. De kan være:

Scintigrafi av myokardiet - indikasjoner, oppførsel, resultater

Det moderne tempoet i livet, underernæring, stillesittende arbeid og økologi - alt dette fører til helseproblemer. I de senere år har antall pasienter med hjertepatologier økt flere ganger.

Enhver av oss bør ved de første tegn på sykdom ikke engasjere seg i selvmedisinering, men gå til sykehuset. Tross alt kan hjerteproblemer påvirke alle, og hvordan man identifiserer dem ved hjelp av moderne metoder, burde vite alt. Så hva er myocardial scintigraphy, hvordan å forberede og hva som kan bestemmes? Du kan finne ut om dette i materialet som presenteres.

Myokardisk scintigrafi er en karakteristikk

En av de mest informative metodene for hjerteundersøkelse er scintigrafi (nukleær skanning). For å utføre prosedyren, anvendes et medikament inneholdende radioaktive isotoper (radionuklider). Legemidlet injiseres i pasientens kropp intravenøst, og sirkulerer med blodet, absorberes gradvis av hjertemuskelen.

For den konsentrasjon av radionuklid myokardvevet eksperter anslår dens funksjonalitet: aktiv absorbsjon indikerer normal hjertefunksjon, og vice versa, "tomme" områder, kan snakke om ischemi (bortdøen) av hjertevevet.

Perfusjonsscintigrafi - En spesifikk metode for diagnose av hjertesykdom (CHD) utføres ved bruk av radioaktivt tallium. Prosedyren utføres med funksjonelle tester, og i motsetning til konvensjonell elektrokardiografi med fysiske belastninger er det mulig å bestemme lokaliseringen av den iskemiske sonen mest nøyaktig.

Denne undersøkelsesmetoden består i innføring i pasientens kropp med spesielle radioindikatorer (radioaktive isotoper) som er i stand til å konsentrere seg i intakte celler i myokardiet. Disse stoffene er radioaktive etiketter og er i stand til å sende ut gammastråler.

Videreforskning utføres i to trinn: undersøkelse i ro og med belastning på hjertet. Mottatte "signaler" løser gammakameraet og konverterer dem til statistiske, dynamiske og EKG-synkroniserte bilder.
Scintigrammer av myokardiet kan utføres ved hjelp av:

 • en plan radionuklidstudie;
 • SPECT (single-photon emission computed tomography);
 • PET (positron utslipp tomografi);
 • kombinasjon av SPECT / PET, SPECT / CT eller PET / CT.

De lar deg identifisere og bestemme:

 • områder av myokardisk iskemi, som er forårsaket av lesjon av koronarbeholdere;
 • størrelsen og plasseringen av steder av myokardinfarkt;
 • grad av brudd på blodtilførselen til hjertet;
 • mulige risikoer for komplikasjoner.

Også myokardscintigrafi gjør det mulig å vurdere effektiviteten av medisinsk terapi, rehabilitering, eller de forskjellige endovaskulære kirurgiske teknikker og ved behandling av hjertesykdommer (ballong angioplasti, stenting eller koronararterie-bypass-transplantasjon).

Det er to hovedmåter å gjennomføre forskning:

 1. Perfusjonskintigrafi av myokardiet er en metode for å diagnostisere koronar hjertesykdom. Radioaktivt tallium brukes til studien. Metoden anses å være mer informativ enn elektrokardiografi, som utføres under påvirkning av fysisk anstrengelse.
 2. Med bruk av legemiddelvoksende gruppe. Det injiserte midlet tillater å utvide lumen av kar og øke deres patency. På steder der det er mindre akkumulering av isotoper, vil volumet av overføringsblod være svakt, hvilket vil indikere patologien i disse områdene.

Hva er scintigrafi for?

Scintigrafi av myokardiet bidrar til å oppdage koronar hjertesykdom. Iskemiske områder er ofte vanskelige å avgjøre når det utføres et EKG, spesielt med samtidig patologier. Hjerte-ultralyd hjelper ikke alltid med å diagnostisere denne sykdommen. Kjerneisotopskanning bidrar til å identifisere alle områder som forblir uten mat. Dette gjør at legen kan bestemme taktikken til å håndtere pasienten.

Scintigrafi av myokardiet er uunnværlig for påvisning av komplikasjoner etter akutte tilstander. Infarktene etterlater ikke-funksjonelle soner, som ofte er vanskelige å bestemme på et kardiogram. I dette tilfellet vil myokardisk scintigrafi nøyaktig vise de "døde" områdene i hjertemuskelen. Det bidrar også til å identifisere områder som er utsatt for iskemi. På disse stedene er ytterligere ødeleggelse av hjertevævet mulig.

Denne typen diagnose har blitt utbredt i Europa og USA. Det brukes til forebyggende undersøkelser hos pasienter som har stor risiko for å utvikle hjerteinfarkt (idrettsutøvere, røykere, personer med høyt kolesterol).

Også, årlig scintigrafi lar deg evaluere effektiviteten av terapien, bestemme behovet for kirurgisk behandling. Denne undersøkelsesmetoden er foreskrevet i følgende tilfeller:

 • Den første diagnosen til en pasient med kardiovaskulære patologier;
 • for forebyggende formål for personer i fare;
 • Behovet for en mer nøyaktig diagnose hvis symptomene ligner andre sykdommer;
 • valg av effektiv taktikk for behandling av en pasient og gjenoppretting.

I tillegg er prosedyren utnevnt:

 • hvis det er behov for å evaluere funksjonen til venstre ventrikel med endrede EKG parametere;
 • å bekrefte eller utelukke tilstedeværelse av angina pectoris;
 • for å bestemme hensiktsmessigheten ved bruk av visse terapier, slik som bypasstransplantasjon av koronararterie, angioplastikk, stenting;
 • med det formål å finne ut årsakene som bidro til utviklingen av cardialgia.

Scintigrafi er nødvendig, da valg av behandlingsmetoder og kirurgisk inngrep vil avhenge av resultatene. Prosedyren kan kun utføres på anbefaling av en kardiolog når det er behov for:

 • etablere nivået av blodtilførsel til vev;
 • generell vurdering av blodstrømmen;
 • Deteksjon av lokaliseringer av lokalisering av cicatricial nettsteder etter et hjerteinfarkt eller foki av iskemi, som ikke mottar oksygen og nødvendig ernæring under trening.

Indikasjon for studien

Det er kjent at den mest tilgjengelige og informative metoden for å diagnostisere hjertesykdommer er et elektrokardiogram, som utføres i offentlige institusjoner gratis, tar bare noen få minutter. Myokardisk scintigrafi, hvis pris er høy nok, er kun foreskrevet i ekstreme tilfeller, i henhold til følgende indikasjoner:

 1. Bestemmelse av angina pectoris med usikkert EKG;
 2. Evaluering av ventrikulære og myokardielle forhold i diagnosen IHD;
 3. Bestemmelse av sannsynligheten for komplikasjoner;
 4. Evaluering av effektiviteten av behandlingen.

Med tanke på den høye prisen på utstyret som undersøkelsen utføres, kan det i slike medisinske institusjoner ikke foretas slike diagnoser. I dette tilfellet vil pasienten sannsynligvis bli sendt til et spesialisert kardiologisk senter som kan tilby de nødvendige tjenestene eller i en privat klinikk.

Det skal huskes at hvis myokardisk scintigrafi er planlagt i Moskva, kan prisene være ganske høye og nå 7-9 tusen rubler for undersøkelsen. Derfor, hvis det er mulig, ring klinikker som ligger i forstedene, kanskje de vil kunne tilby gunstigere betingelser for undersøkelsen.

Hvis du er interessert i kostnaden for diagnose, vær sikker på å spesifisere hvilken type diagnose det er. Hvis en scintigrafi med last er planlagt, vil prisen bli litt høyere. I dette tilfellet er det verdt å spørre administratoren i detalj om alle detaljene i undersøkelsen.

Kontraindikasjoner for studien

Til tross for det faktum at innskrivningen i den humane dose av den radioaktive stoffet er meget liten, ikke representerer noen fare for helse, er det noen kontraindikasjoner som skal vurderes, registrerende på myokardscintigrafi i Moskva:

 • graviditet og amming
 • alvorlige sykdommer, unntatt store belastninger på kardiovaskulærsystemet;
 • infeksjonssykdom ledsaget av feber;
 • akutt myokardinfarkt eller akutt hjertesvikt;
 • myokarditt;
 • ukontrollert blodtrykk;
 • hjertesykdommer.

I alle fall, før du tar en beslutning om å gjennomføre en undersøkelse, må legen evaluere alle risikoene, sammenligne dem med viktigheten av denne diagnosen i et bestemt tilfelle.

Bare med full tillit til at beslutningen er tilrådelig, kan du anbefale pasientpassasjen til scintigrafi.

Scintigrafi av myokard i medfødte hjertesykdommer

Myokardscintigrafi hos barn utføres hovedsakelig for å oppdage avgang av venstre kranspulsår fra lungekroppen. 201T1 injisert IV i hvile, etterfulgt av en scintigrafi i flere projeksjoner eller single-foton emisjon tomografi. Med en defekt identifiseres segmental perfusjonsforstyrrelse.

Denne studien gjør det mulig å skille mellom unormal divergens av venstre kranspulsår og andre årsaker til myokardial kontraktilitet hos spedbarn - myokarditt og utvidet kardiomyopati. I tillegg utføres scintigrafi for å oppdage iskemi og myokardinfarkt i Kawasaki sykdom.

Myokardisk scintigrafi utføres også etter operasjon av arteriell omkobling under transponering av hovedartariene. I bassenget av kranspulsårene som er skadet under operasjonen, er det en signifikant reduksjon i perfusjonen.

Galliumisotopen 67Ga akkumuleres selektivt i sentrene av akutt og kronisk betennelse i både bakteriell og ikke-hegalisk opprinnelse. Fangst av 67Ga er beskrevet i mange inflammatoriske sykdommer i hjertet, inkludert infeksiøs endokarditt, myokardabcesser og perikarditt.

I dyreforsøk ble det påvist at 67Ga akkumuleres i myokardiet i myokarditt, og i kliniske studier ble det etablert et sterkt forhold mellom akkumuleringen av 67Ga og den morfologisk bekreftede myokarditt.

Nesten i alle rapporter om bruk av 67Ga i myokarditt er det sagt om dens diffusfangst av myokardiet, selv i tilfeller der EKG-endringer ligner hjerteinfarkt.

Med morfologisk bekreftet myokarditt er scintigrafi med merkede antistoffer mot myosin av diagnostisk verdi. Med myokarditt akkumuleres de i nekroseområdet, i motsetning til 67Ga, som er tropen til fokus for betennelse. Scintigrafi med 201T1 i myokarditt ble studert svært lite. Fokale forstyrrelser av perfusjon ble identifisert, som imidlertid ikke korresponderte med fordelingen av blodkar.

Forbereder prosedyren

Etter utnevnelsen av scintigrafi er pasienten gitt noen anbefalinger:

 1. Gi opp mat noen timer før prosedyren. På den siste dagen før undersøkelsen, ikke ta koffeinholdige matvarer: kaffe, te, sjokolade, kokain, etc.
 2. Informer legen om alle medisiner som tas kontinuerlig, hvorav noen vil foreslå at du ikke bruker midlertidig.
 3. Kvinner i fertil alder bør være sikre på at de ikke har graviditet.

Ammende mødre må dekantere all melk før prosedyren for å mate barnet 2 dager etter det. Faktum er at den radioaktive markøren vil være til stede hele tiden i morsmelk, slik at du ikke kan mate barnet innen 2 dager etter prosedyren.

 1. Menn bør advare legen på forhånd dersom de bruker Levitra, Viagra og lignende stoffer. Faktum er at i prosessen med forskning kan det forekomme angina pectoris, som må undertrykkes av nitromedikamenter, og de er i sin tur uforenlige med mulighetene for å øke ereksjonen.
 2. Om sykdommen for å advare spesialisten bør også lider av astma.
 3. For å sikre at resultatene av scintigrafi ikke forvrides, bør pasientens lever være fri for radionuklider. Derfor er det ikke mulig å sette seg nær tid som studier som datatomografi, etterpå vil leveren fortsatt "glø" i minst en time.
 4. Du kan ikke tillate inntak av radioaktive stoffer inn i mage-tarmkanalen, noe som forenkles ved forbud mot å spise og ta slike medisiner 2-3 timer før prosedyren.

For verifisering er det bedre å ta med deg:

 • Din forsikringspolicy.
 • Retning fra legen din med oppgaven av problemet (for hvilket formål skal du utføre eksamen?).
 • Tidligere konklusjoner om allerede gjennomførte undersøkelser og prosedyrer og tilgjengelige medisinske rapporter.
 • Nåværende bånd av et stressende EKG, kanskje bare konklusjoner.
 • Narkotika eller narkotikaplan.
 • Komfortabelt klær og sko (for eksempel treningsbukser).
 • For damer, en solid bh.
 • Håndkle.
 • Om nødvendig, ta med klær.
 • To retter rik på kalorier (som smør, egg, pølse eller en sandwich med ost, sjokolade, kakao).

Før du planlegger eller utfører en undersøkelse, er det viktig for spesialister å vite hvilke spesifikke spørsmål den behandlende legen har satt for å svare på dem under prosedyren. Jo mer informasjon du kan gi til spesialister om dine symptomer og medisinsk historie, jo mer nøyaktig evalueringen vil være.

Vær forberedt på følgende spørsmål:

 • Var det noen problemer med hjertet ditt? Hva? Når?
 • Har du hatt et hjerteinfarkt? Når? Hvilken behandling? Er doktorsrapport tilgjengelig?
 • Er en defekt i hjerteventilen kjent? (Aortisk stenose)?
 • Ble det tidligere utført spesielle kardiale tester, som for eksempel kardiell kateterisering, eller invasive prosedyrer (kirurgi, forlengelse, stent)?
 • Røyker du eller røyker du?
 • Har du et unormalt forhøyet lipidnivå og / eller forhøyet kolesterolnivå (vennligst ta med medisinsk rekord, hvis noen)?
 • Hvilke medisiner tar du jevnlig (spesielt medisiner for hjertet og for normalisering av blodtrykket)?
 • Er det noen tidligere funn om hjerteundersøkelse (f.eks. EKG med trening)? Hvis så, vennligst ta med dem.

Forberedelser for SGM

Som nevnt bruker hjerte-scintigrafi radionuklidet Tc-99m. Inntil det tidspunktet et slikt stoff begynte å bli brukt, var det eneste stoffet thallium-201. Imidlertid hadde han alvorlige mangler. Preparater hvor Tc-99m ble brukt ble funnet å være uten slike ulemper.

Technetium brukes av en radioisotop for to hovedfaktorer:

 1. Nesten 90% av gammastrålene som sendes ut av den har en energi på 140 keV, og dette anses å være den ideelle energien til et gammakamera.
 2. Technetium er veldig billig sammenlignet med thallium.

I tillegg gammastråler som slippes ut av Tc-99m, blir absorbert av mykt vev i en så høy grad som thallium, så falskt positivt resultat i akkumuleringen av defekter i anvendelsen av technetium og kvinnelige pasienter som har overvekt, det observert mindre hyppig.

En annen viktig fordel er en kort halveringstid (6 timer). Ved diagnostisering av hjertesykdom brukes fire grupper medikamenter, der technetium brukes som radioaktivt middel. Myokardisk scintigrafi utføres på grunnlag av følgende:

 • Technetium pyrophosphate. Takket være dette legemidlet er nekroseområdene som er dannet på grunn av myokardinfarkt synlige.

Når cellene dør, kommer kalsiumhellinger i store mengder inn i cellene, mens mikrokrystaller av kalsiumfosfater dannes.

I dem blir denne technetium utsatt. Dette stoffet brukes imidlertid ekstremt sjelden, siden nekroseområdet blir synlig først etter to dager etter at et hjerteinfarkt begynner, men gjennom denne tvilstiden er diagnosen ikke lenger.

 • Teboroksim. Dette legemidlet lagres i det metabolsk aktive vevet i hjertemuskelen.

  Han raskt plukket opp fra blodet og utskilles, og gjelder derfor bare til de medikament gammakamera, i hvilken det er flere detektorer, slik at fullføre undersøkelsen før det tidspunkt da det meste av den Tc-99m vil forlate hjertemuskelen.

 • Metoksyisobutylisonitril. Det akkumuleres på samme sted som forrige legemiddel. Den viktige fordelen er den lange halveringstiden til myokardiet. Også minimal omfordeling etter den første inntaket av legemidlet inn i muskel i hjertet.
 • Tetrafosmin. Dette er et nytt stoff. Det er lik i egenskaper til den forrige, men det har sine fordeler. For eksempel, etter den første injeksjonen av legemidlet inn i hjertemuskelen, er det praktisk talt ingen omfordeling. I tillegg er dette stoffet utskilt raskt fra leveren.
 • Ledelse av myokardisk scintigrafi

  I utgangspunktet utføres prosedyren når pasienten er i avslappet tilstand, og deretter tilbys han en normalisert fysisk belastning, mot hvilken hjerteets arbeid overvåkes.

  1. Gjennom kateteret injiseres en liten dose av en radioaktiv markør (thallium eller tetrofosmin merket med technetium) i venen.
  2. Dette stoffet, sammen med blodstrømmen, sprer seg gjennom kroppen, inn i hjertet, hvor det adsorberes best av intakte celler i myokardiet.
  3. På denne tiden analyserer spesialisten bildet av markørfordelingen i hjertet ved hjelp av et gammakamera som fikserer strålingen av det radioaktive stoffet, og resultatene er utdata i form av dynamiske og statiske bilder synkronisert med EKG.
  4. Ved å bestemme konsentrasjonen av isotoper, kan vi sammenligne blodtilførselen i ulike deler av hjertet. Hvis markøren er absorbert aktivt, har dette stedet en normal blodtilførsel, og hvor radionuklider absorberes svakt, er det steder med iskemi eller nekrose.
  5. Etter introduksjonen av markøren skal ta omtrent en halv time, hvorpå gamma-kameraet begynner å virke, lage en serie bilder hvor alle soner er veldig tydelige.
  6. Deretter blir hjertet utsatt for en belastning, og prosedyren utføres mot bakgrunnen av det partielle forfallet av det radioaktive elementet. Som en vanlig kilde til fysisk aktivitet er det et veloergometer eller et løpespor.
  7. Hvis pasienten er kontra fysisk stress, da ty til farmakologisk utførelses - administrerte medisiner som gir raskere og øke hjertefrekvensen (dobutamin, dipyridamol, adenosin) ved spilling av trykkpulsen og tar elektrokardiogram.
  8. Ved maksimal fysisk aktivitet blir markøren satt inn igjen, og i løpet av en halv time etter dette utføres tre aksiale skannede kardiale fremspring.

  Hvis pasienten føler brystsmerter, trykk, pustevansker, kramper i bena, svimmelhet, så rett under prosedyren, bør han fortelle legen om det.

  Hele prosedyren tar ganske lang tid - fra 2 til 4 timer. Et stort pluss er ikke-invasiv scintigrafi (uten vevseksplisjon).

  Med fysisk aktivitet trenger hjertet mer oksygen. Mot bakgrunnen av belastningen begynner blodstrømmen å øke. Ved brudd i sirkulasjonssystemet vil et slikt stressproblem bli enda bedre.

  For å få stress av naturlig natur, bruk en tredemølle eller motorsykkel. Ved kjøring øker belastningsintensiteten gradvis. Alle indikatorer vises på skjermen. Når maksimal spenning er nådd, administreres pasienten gjentatte ganger en dose av en radioisotop-substans.

  Med eksisterende kontraindikasjoner til fysiske øvelser, bruk legemiddelbelastningen. Forberedelser som etterligner sportsbelastning, intensiverer pulsen og sammentrekningene i hjertet.

  Basert på resultatene av bilde sammenligning, er tilstedeværelsen av iskemisk foci i hjertet bekreftet eller refused. Myokardisk scintigrafi er en ikke-invasiv metode for å evaluere myokardets regionale myokard-blodstrøm, funksjon og levedyktighet.

  Studien består av to deler: Skanner hjertet i ro og skanner hjertet under trening. Med henblikk på visualisering utføres intravenøs administrering av en radioisotop som har evnen til å akkumulere i hjertemuskulaturen.

  Når man utfører en sammenligning mellom bildene som er oppnådd ved å skanne i hvile og under belastning, er det mulig å oppdage patologien til koronarbeinene, samt å bestemme lokaliseringen av det patologisk forandrede stedet.

  Denne studien gir en klassifisering av risiko, noe som bidrar til å vurdere om pasienten trenger medisiner eller kirurgiske inngrep, og tillater oss å bestemme lokalisering av hjerteinfarkt og dens størrelse.

  For myokardisk scintigrafi må du lage to oppføringer på forskjellige dager! Vennligst, hvis du ikke kan vises på opptaket på den angitte dagen, ber vi deg informere oss om dette på forhånd (om mulig dagen før 17.00.)

  En påminnelse for pasienter som gjennomgår undersøkelse. Du bør ta følgende med deg:

  • data om medisiner tatt,
  • foreløpige resultater av analyser.

  Bruken av SPECT / CT reduserer banen betydelig til en korrekt diagnose, valget av optimal behandlingstaktikk med minimal strålingsbelastning og tidskostnader. Prosedyren er i ro:

  • 4 timer før prosedyren for scintigrafi ikke spiser, ikke drikk, røyk ikke, tygg ikke tyggegummi!
  • Medisiner kan tas som vanlig.

  Prosessprosedyre. Den omtrentlige studietiden er 2 - 3 timer:

  • Høring med lege.
  • Undersøkelse av muskel i ro, intravenøst ​​injiserte isotoper.
  • På dette tidspunktet ligger du ca 10 minutter. På baksiden av skannertabellen.

  Prosedyre med fysisk aktivitet. Før prosedyren:

  • Hvis du tar medisiner fra en gruppe betablokkere, må du kanskje slutte å ta dem en stund før prosedyren for scintigrafi. Husk å konsultere legen din.
  • 4 timer før prosedyren for scintigrafi ikke spiser, ikke drikk, røyk ikke, tygg ikke tyggegummi!
  • 12 timer før prosedyren for scintigrafi, ikke drikk kaffe og ikke spis mat som inneholder koffein!

  Prosessprosedyre. Den omtrentlige studietiden er 2 - 3 timer:

  • Høring med lege.
  • Det radioaktive stoffet injiseres ved toppen av fysisk aktivitet.
  • På dette tidspunktet ligger du ca 10 minutter. På baksiden av skannertabellen.

  Passasjen av materie er innspilt av et gammakamera.

  Forklaring av resultatene

  Analysen starter fra toppen av hjertemuskelen med gradvis progresjon til basen. Ved vurderingen avvikes i mangler av rullende eller permanent karakter. Sammenlign bildene i ro og under belastning.

  Emosjonelle spenninger er preget av forbigående feil og oppdages ikke i en rolig tilstand. Konstante endringer forekommer ikke, noe som vil indikere tilstedeværelsen av et hjerteinfarkt.

  Analysen av RFP-akkumuleringen skjer ved hjelp av en kvantitativ skala fra 0 til 3 poeng. Et slikt system gjør det mulig å nøye fastslå kompleksiteten til overtredelsene som oppstår. Det radioaktive stoffet har egenskapen å akkumulere bare i steder av aktive metabolske prosesser, det vil si i vev som ikke påvirkes av iskemi.

  Ordning som brukes i analysen av scintigrafi-indekser:

  • Utforske bilder og analysere bilder på tre akser;
  • lage en kvantitativ analyse;
  • fastslå stedet for defekter i forhold til hjertet;
  • vurdere levedyktigheten og etablere omfanget av de skadede områdene i myokardiet.

  Blant de faktorene som kan forvride resultatene av undersøkelsen, er det:

  • økt tendens til vev til å absorbere radionuklider;
  • store brystkjertler;
  • høy plassering av membranet av en medfødt karakter;
  • mange subkutane fettavsetninger.

  Risiko og bivirkninger ved eksponering

  Det radioaktive preparatet Tc-99m-MIBI gir en meget lav strålingsdose, som har samme verdi som i vanlig radiografi. Din behandlende lege veier nøye risikoen og det faktum at forskningsmetoden i dette tilfellet er den mest lønnsomme og minst stressende.

  Sammenlignet med radiopaque agenten er bivirkninger, som allergier, ekstremt sjeldne når de blir utsatt for radionuklidet Tc-99m-MIBI. Lasten på sykkelen selv alene fører sjelden til noen komplikasjoner, selv hos pasienter med hjertesykdom.

  Dette er viktig for nøyaktigheten og fullstendigheten av resultatene du kan oppnå ved høyest mulig belastning. I bare ett tilfelle, fra 10 000 til 20 000 undersøkelser, kan problemet med hjertearytmi kreve behandling eller et hjerteinfarkt kan forventes (sannsynligheten for et angrep er 1: 40 000).

  Hvis en stresstest på en ergometersykkel svikter, eksempelvis i ortopediske sykdommer, kan lasten være kunstig simuleres ved hjelp av spesielle medikament som blir injisert inn i en vene i armen.

  Disse stoffene styres også av deres handling. Bivirkninger som svimmelhet, hjertebank, brystsmerter og pusteproblemer er sjeldne. Under antidoten (ødelegger effekten av stoffet), som injiseres umiddelbart etter stresstesten, forsvinner disse bivirkningene umiddelbart.

  Under stresstesten overvåkes økt EKG. Nødutstyr er selvsagt tilgjengelig.

  Årsaker til feil forskningsresultat

  Noen ganger skjer det at resultatet viser en positiv, men faktisk er årsakene helt forskjellige. Dette kan skyldes ulike faktorer. Men hovedårsakene som fører til et falskt positivt resultat når myokardscintigrafi utføres, er:

  • stor kroppsvekt av pasienten, provoseres av fedme, fordi en stor mengde fettlag gir et dårlig bilde;
  • en stor størrelse av brystkjertlene, som også i sin tur lukker anmeldelsen til utstyret;
  • for høy blenderåpning, som også skaper en klaff for å se bildet av bevegelsen av isoten;
  • Tilstedeværelsen av tilbøyelighet til å akkumulere, noe som fører til at stoffet er dårlig utskilt fra kroppen og med hver etterfølgende studie forblir, forvrenger resultatet.

  Hjerte studier, som for eksempel myokardisk scintigram, krever alltid oppmerksomhet og en veldig ansvarlig holdning. Derfor er det viktig å vite hvordan å forberede seg på det for å oppnå nøyaktige resultater.

  Myokardisk scintigrafi

  Scintigrafi er en innovativ metode for radionukliddiagnostikk, utviklet på grunnlag av høyteknologiske nuklearmedisinteknologier. Bruk av radioaktive isotoper kan oppdage patologiske forandringer i organer og systemer i begynnelsen av utviklingen. Denne metoden gjør at radiologen kan vurdere omfanget av skade og funksjonelle abnormiteter på molekylært og cellulært nivå.

  Mens andre apparatdiagnostiske metoder avslører bare anatomiske og fysiologiske lidelser. Av særlig betydning er myokardisk scintigrafi, siden en slik studie av hjertemuskelen gjør det mulig å identifisere kompliserte eller atypiske tilfeller av forskjellige hjertesykdommer, spesielt iskemisk sykdom.

  Radionukliddiagnose av hjertet

  Diagnostisk metode for nukleær medisin er basert på bruk av radioisotoper, integrert med hjerte medisiner (radiofarmaka). Et slikt stoff injiseres i faget ved injeksjon, og ved kontinuerlig blodsirkulasjon blir den levert direkte til myokardiet. Graden av absorpsjon (absorpsjon) av radionuklider ved hjertemuskelen, viser sin virkelige blodtilførsel.

  En spesiell etikett på preparatet overfører et strålingssignal til gammakameradetektoren, der det behandles og rekonstrueres ved hjelp av et spesielt dataprogram til et visuelt bilde på skjermen. På et todimensjonalt (2D) bilde som vises på skjermen, visualiserer i detalj den anatomisk-topografiske, funksjonelle tilstanden til myokardiet og bestemte soner med patologier.

  En sunn muskel absorberer radioisotopforbindelser, et nekrotisk område (dør av, påvirket av iskemi) har ikke evnen til å absorbere. Radionuclide Diagnostics er ledende innen kardiologi, fordi det er en slik undersøkelse, som du kan identifisere hjerteuregelmessigheter som ikke er underlagt andre studier, som ekkokardiografi (ultralyd) og elektro (EGC).

  Prerogative aspekter

  Scintigrafi er en studie designet ikke bare for å bestemme hjertepatologier. Med hennes hjelp undersøkes beinsystemet, skjoldbruskkjertelen og parathyroidkjertlene, bukorganene og andre kroppssystemer. Fordelen med hjerte radionukliddiagnostikk er hovedsakelig i påvisning av alvorlige komplikasjoner av iskemi, og evnen til å forutse videreutviklingen. CHD (iskemisk hjertesykdom) bestemmes på et tidlig stadium, så vel som i tilfeller hvor latent type sykdom forhindrer bestemmelse ved andre undersøkelser.

  Andre prerogativer inkluderer:

  • sikkerhet. Dosen av radioisotoper absorbert av hjertemuskelen skader ikke kroppen, og medfører ikke noen bestrålingseffekter.
  • mangel på penetrasjon av inntrenging i kroppen (ikke-invasivitet);
  • smertefri;
  • prosedyren gir nesten ikke bivirkninger.

  Forberedelser og varianter av prosedyren

  Myokardisk scintigrafi utføres med deltagelse av radionuklider: Technetra, Miovyuila, Teboroxime, Technetium. Preparatene blir raskt spredt i aktive hjertevev, godt festet av et gammakamera, har et lite tidsintervall for henfall, blir raskt fjernet fra kroppen. For objektiviteten til resultatene, utføres studien i to trinn.

  Den første prosedyren utføres i hvile. Foreløpig eller synkron med radiodiagnosen er en elektrokardiografisk undersøkelse (EKG). Re-diagnose innebærer en belastning som fremkaller et angrep av iskemisk sykdom. På kvelden før angrepet injiseres pasienten med et stoff, den aktive spenningen i myokardiet og blodårene bidrar til å oppnå mer nøyaktige data.

  Ledningsevnen til legemiddelkarene bestemmer hastigheten og kvaliteten på blodstrømmen. Jo mindre antall akkumulerte isotoper i den eller andre delen av fartøyet, desto mindre volum blod kan den passere gjennom. Følgelig, på disse stedene utvikler stenose (constriction) eller trombose (dannelsen av en barriere for blodstrøm).

  Typer av last

  Graden av sammentrekning av myokardiet oppnås på to måter:

  • Naturlig fysisk aktivitet. Lasten utføres gjennom en minisportopplæring av pasienten på kardiostepper eller sykkelsti - simulatorer utstyrt med spesielle enheter.
  • Obligatorisk narkotikastyring. Den er produsert ved hjelp av injeksjoner av visse medisiner som stimulerer aktiveringen av hjertekontraksjoner.

  Sluttresultatet vil være en komparativ analyse av indikatorer for myokardial funksjonalitet.

  Grunnleggende diagnostiske evner

  En detaljert analyse av det resulterende bildet gjør det mulig for legen å fastslå tilstedeværelse eller fravær av de følgende forandringer: den hastighet, omfang og grad av mangel krovoobespecheniya hjerte, døde områder infarkt, hjerneslag arr påvirkes ischemiske området. Ved evaluering av resultatene kan legen forutsi videre sykdomsforløp og mulige komplikasjoner.

  Utnevnelser og kontraindikasjoner

  Scintigrafi av hjertet er utført med det formål å avsløre organologier av organet, og som en kontrollundersøkelse for diagnostiserte sykdommer. Kvaliteten og effektiviteten av terapi etter hjertekirurgi evalueres.

  De viktigste indikasjonene på avtalen er:

  • smerte i brystet (cardialgia), hvis etiologi ikke avslørte ultralyd og EKG;
  • IHD (hjerteisoki);
  • nekrose av enkelte områder av myokardiet (infarkt);
  • hjertemuskelenes evne til å kontrakt som respons på stimulering;
  • preoperativ diagnose (kirurgi i hjertet og koronarbeinene);
  • sjekk statusen til pacemakere;
  • undersøkelse av hjertet med kontraindikasjoner til MR-tomografi.

  I tillegg er scintigrafi utført som et forebyggende tiltak i mennesker med en predisposisjon for sykdommer i det kardiovaskulære systemet (høyt blodtrykk, diabetes, røykere), så vel som den ugunstige arvelig hjertesykdom. Undersøkelsen anbefales som en profylakse for menn i alderen 45 og personer som opplever konstant stress.

  Denne prosedyren, takket være den høye informasjonsverdien av resultatene for å vurdere hjertelast, er populær blant profesjonelle idrettsutøvere. Prosedyren er ikke foreskrevet i nærvær av alvorlige allergiske reaksjoner på radiomedikasjon, kardial dekompensering. Relative (relative eller midlertidige) kontraindikasjoner inkluderer:

  • perinatal periode hos kvinner. Studien er bare tillatt for viktige beredskapsangivelser, da risikoen for teratogen (ekstern skadelig) eksponering for radioisotoper på barnet er sannsynlig;
  • hjerteinfarkt;
  • forverring av hypertensjon
  • atrieflimmer (fibrillasjonsarytmi);
  • Krenkelse av en cardia (ventiler)
  • influensa-virusinfeksjoner.

  Ved kroniske sykdommer, bør undersøkelsen gjennomføres på ettergivelsesstadiet. Når det er lakterende, får en kvinne å gjennomgå scintigrafi, i henhold til vilkårene for midlertidig opphør av fôring (2-4 dager etter undersøkelsen). Uttrykt, i dette intervallet melk, for å gi barnet er strengt forbudt.

  Foreløpige arrangementer

  Tidlig forberedelse til studien er å stoppe banen terapi enkelte legemidler for 2-4 uker i bromholdige medisiner fra økt angst og hoste preparater med jod betegnet med hypotyreoidisme, og andre sykdommer, jod for utvendig bruk (hudskader, jod mesh), stimulanter ereksjoner (for menn). Det er obligatorisk å konsultere en kardiolog om bruk av hjerte medisiner.

  Kaffe og "energi" er utelukket i noen dager før prosedyren. Umiddelbart før scintigrafi av hjertet bør observeres fastende i 8-12 timer. Pasienten bør informere radiologen om forekomsten av allergiske reaksjoner, kroniske patologier. Spesiell oppmerksomhet til grad og form av bronkial astma. Kvinner må advare en medisinsk profesjonell om en hypotetisk (antatt) graviditet. Du kan ikke gjøre røntgenstråler med kontrastmateriale og scintigrafi på en dag.

  Gjennomføring av radionukliddiagnostikk

  Scintigrafi av myokardiet utføres på spesialutstyr under tilsyn av en radiolog. Prosedyren i seg selv kan deles betinget i flere faser:

  • Fjerning av hjerteindikatorer. Pasienten utføres en EKG-undersøkelse, som ikke tar mer enn en kvart time.
  • Administrasjon av stoffet til pasienten. Den medisinske spesialisten gjør en intravenøs injeksjon av radiofarmaka.
  • Ventetid. Det er nødvendig å vente på fullstendig penetrasjon og distribusjon av kjemisk forbindelse i kroppen, spesielt i myokardets vev (tidsområdet er 20 til 30 minutter).
  • Studere i ro. Pasientens plikt under prosedyren er å opprettholde en statisk horisontal posisjon. Eventuelle bevegelser kan påvirke kvaliteten på bildene, og dermed påliteligheten av resultatene.
  • Scintigrafi med trening. Pasienten har en mini-trening på simulatoren. Som et alternativ til sportsøvelser (med pasientens fysiske svakhet), utføres stresstesten ved å injisere spesielle hjertestimulerende midler. For provoserende takykardi, er oftest kardiotoniske legemidler brukt: Dobutamin, Curantil, Dipiridamol. I løpet av aktivitetsperioden for legemidler eller fysisk aktivitet blir pasienten utsatt for EKG- og trykkmåling.

  På tidspunktet for den maksimale økningen i hjertefrekvensen, gjeninnføres radiofarmaka. Etter at stoffet er spredt i hjertevevet, etter omtrent en halv time, utføres en annen prosedyre på gamma-tomografen. I alt tar radionukliddiagnosen ca. tre timer, avhengig av fagets fysiske tilstand.

  Resultater av undersøkelsen

  Dekoding av undersøkelsesresultater utføres i henhold til den etablerte algoritmen på en sammenlignende analytisk skala. Sammenligning av standard indikatorer med de data som oppnås, legen bestemmer tilstedeværelsen og graden av forandring av myokardialt vev Score hjerte plassering i forhold til aksene, tilstedeværelsen av feil, deres lokalisering og skala radiofarmprerparata aktivitet Evalueringen i de berørte områdene.

  Ved å sammenligne resultatene av scintigramet (bilder), utført i en hvilestillatelse og trening, bestemmes graden av manifestasjon av begynnelsen av iskemi. Radiopharmaceuticals kan være av to kategorier. Noen har egenskapen til å samle seg i områder i hjertet som ikke er utsatt for endring, og i områder med myokardium med nekrose vil absorpsjonen av radioisotoper være lav. Andre, tvert imot, samler seg i defekte vev.

  Legen evaluerer resultatene avhengig av stoffet som brukes. Pasienten presenterer protokollen for scintigrafi til kardiologen som behandler, som bestemmer den videre taktikken til konservativ terapi, eller bestemmer spørsmålet om hjerteoperasjon.

  Post-prosessuelle manifestasjoner

  Komplikasjoner etter undersøkelse observeres, ekstremt, sjelden hos pasienter med ustabilt blodtrykk, muligens høyere priser, allergikere kan oppdage tilstedeværelse av hudutslett. Dette er ikke farlig, allergien stoppes ved å ta regelmessige antihistaminer om 2-3 dager. Dosen av hjertestimulerende midler påvirker vanligvis ikke aktiviteten til hjertet etter prosedyren.

  I løpet av 24-48 timer etter prosedyren anbefales pasienten å endre drikkeregimet. Det er nødvendig å drikke mer vann eller annen væske (unntatt alkohol) for å øke hastigheten på prosessen med radionuklidfrigivelse fra kroppen. Diagnose ved hjelp av kjernemedisinmetoder utføres kun i store russiske byer. Derfor bestemmer pasientene hvor de skal lage en scintigrafi, basert på deres geografiske plassering og økonomiske solvens. For eksempel, i NTSTSH dem. AN Bakulev, radionuklidundersøkelse av myokardiet koster rundt 7.000 rubler.

  Myokardisk scintigrafi

  En av de mest informative metodene for hjerteundersøkelse er scintigrafi (nukleær skanning). For å utføre prosedyren, anvendes et medikament inneholdende radioaktive isotoper (radionuklider). Legemidlet injiseres i pasientens kropp intravenøst, og sirkulerer med blodet, absorberes gradvis av hjertemuskelen.

  For den konsentrasjon av radionuklid myokardvevet eksperter anslår dens funksjonalitet: aktiv absorbsjon indikerer normal hjertefunksjon, og vice versa, "tomme" områder, kan snakke om ischemi (bortdøen) av hjertevevet.

  Perfusjonsscintigrafi - En spesifikk metode for diagnose av hjertesykdom (CHD) utføres ved bruk av radioaktivt tallium. Prosedyren utføres med funksjonelle tester, og i motsetning til konvensjonell elektrokardiografi med fysiske belastninger er det mulig å bestemme lokaliseringen av den iskemiske sonen mest nøyaktig.

  vitnesbyrd

  Scintigrafi av myokardiet er foreskrevet av kardiologer som pasienter med allerede bekreftet IHD, og ​​for å klargjøre denne diagnosen. Ifølge resultatene av studien planlegger legen taktikken for videre behandling eller bestemmes av behovet for kirurgisk inngrep på koronarbeinene.

  Scintigrafi er foreskrevet i henhold til følgende indikasjoner:

  • bestemme årsaken til brystsmerter;
  • forebyggende undersøkelse av personer med risiko for IHD:
   • pasienter med diabetes og / eller hypertensjon,
   • ondsinnede røykere med lang erfaring,
   • pasienter med uønsket arvelig kardiovaskulær sykdom,
   • personer med forhøyet kolesterol,
   • kvinner over 55 år og menn etter 45 år;
  • Undersøkelse av idrettsutøvere før opplæring og konkurranser;
  • undersøkelse av pasienter før kirurgi eller annen kirurgisk manipulering av hjerte og kranspulsårene;
  • overvåking av pasientens tilstand og evaluering av effektiviteten av behandlingen (medisinering eller postoperativ periode);
  • diagnose av hjerteinfarkt eller evaluering av effektiviteten av hjertemuskelen etter et hjerteinfarkt;
  • diagnose av angina (undersøkelse utføres ved angrepstidspunktet).

  Kontra

  Ikke gjennomgå hjernescintigrafi i følgende tilfeller:

  • Graviditetsperioden og amming (unntatt for nødssituasjoner);
  • alvorlige vanlige infeksjoner med høy feber;
  • akutt myokardinfarkt;
  • alvorlig løpet av hjertesvikt;
  • hypertensive krise;
  • patologi av valvular hjertet (aorta stenose);
  • forstyrrelse av hjerterytmen (angrep av atrieflimmer);
  • myokarditt (betennelse i hjertemuskelen).

  Klargjøring av pasienten for scintigrafi

  Scintigrafi krever ikke spesiell forberedelse, men noen anbefalinger til pasienten må observeres.

  En dag før studien er det nødvendig å utelukke fra diettprodukter som inneholder koffein (kaffe, te, sjokolade, cola);

  Før prosedyren (innen 12 timer) bør du ikke spise (personer med diabetes får lov til å ta lys, fettfattig mat);

  Midlertidig må avbryte eller begrense inntaket av visse medisiner, for eksempel hjerteglykosider (i denne forbindelse konsultere lege);

  Kvinner som ammer må først uttrykke morsmelk for å kunne bruke den etter prosedyren. Innen 2 dager utskilles radioisotoper med utskillelsen av brystkjertlene, derfor anbefales det ikke å mate barnet med slik melk.

  Pasienten må advare legen dersom:

  • han lider av bronkial astma
  • Han tar medisiner for å forbedre ereksjon (under prosedyren, kan menn utvikle angina, som for tiden behandles kun med nitrater som med Viagra, Levitra og andre. Uforenlig).

  Viktig! Før prosedyren bør kvinner være overbevist om fraværet av graviditet.

  Fremgangsmåte for gjennomføring

  En halv time før studien starter, blir pasienten gitt intravenøst ​​radiofarmaka (RFP). Deretter skanner gamma-kameraet myokardiet, fanger radioemisjonen og konverterer det til en serie bilder.

  Scintigrafi varer fra 2 til 4 timer. I løpet av denne tiden undersøkes hjertet i ro og under fysisk anstrengelse. Ved sammenligning av bildene kan legen avgjøre tilstedeværelsen eller fraværet av iskemi i hjertemuskelen - blodtilførselen til myokardiet øker med belastningen, slik at alle eksisterende lidelser er godt visualisert i bildene.

  Scintigrafi med belastning

  For en scintigrafi med last, brukes en motorsykkel eller tredemølle. Funksjonstesten utføres med utgangspunkt i lav intensitet og gradvis økning av nivået. Samtidig overvåkes dynamikken i blodtrykk og hjertefrekvens, og det tas også et elektrokardiogram. Hvis det ikke er mulig å utføre en scintigrafi med naturlig fysisk anstrengelse, blir pasienten imitert ved hjelp av medisiner som forårsaker en økning i puls og økt trykk.

  På toppen av intensiteten av fysisk aktivitet injiseres pasienten igjen med RFP, og etter 30 minutter blir hjertet skannet i forskjellige fremskrivninger.

  Resultat av myokardisk scintigrafi

  Når du leser resultatene av scintigrafi, kan legen bestemme:

  • intensitet av kransløpssirkulasjonen;
  • grad av mangel på blodtilførsel;
  • lokalisering av nekrotiske soner;
  • foki av iskemi med masse;
  • arr etter et hjerteinfarkt.

  Også basert på resultatene av studien er sannsynligheten for mulige komplikasjoner beregnet, et program for konservativ behandling planlagt, eller en metode for kirurgisk inngrep bestemmes.

  Viktig! Scintigrafi er ikke informativ når det gjelder å vurdere tilstanden av koronarbeholdere. Det vil si at denne metoden ikke lar deg bestemme størrelsen på hjertet, lokaliseringen og graden av innsnevring av blodårene.

  sikkerhet

  Hjertescintigrafi er helt trygt. Nivået på radiostråling er ikke mer enn røntgen, og moderne diagnostisk utstyr gjør at det kan reduseres til et minimum. Inntruffet i radioisotoper, uten å skade helsen, avledes naturlig innen 48 timer.

  Av bivirkningene er reaksjoner på RFP mulige på grunn av økt individuell følsomhet:

  • hudallergiske reaksjoner;
  • økt hyppighet av urinering;
  • "Hopper" av blodtrykk.

  Utviklingen av et hjerteinfarkt eller en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse på grunn av arbeid på en stasjonær sykkel eller tredemølle er ekstremt sjelden (1 i 30 000 tilfeller).

  Etter en medisinsk etterligning av fysisk aktivitet observeres også bivirkninger i form av svimmelhet, brystsmerter og pusteproblemer svært sjelden. Ved innføring av en bestemt "motgift" (injeksjonen utføres umiddelbart etter en kunstig funksjonell test), elimineres alle negative manifestasjoner nesten øyeblikkelig.

  På grunn av høyt informasjonsinnhold brukes scintigrafi ofte i tilfeller der diagnosen av et vanlig EKG er vanskelig eller umulig, samt å avklare resultatene av andre metoder for hjerteundersøkelse.

  Les Mer Om Fartøyene