En gjennomgang av studiet av hjerte-scintigrafi, indikasjoner og kontraindikasjoner for det

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er myokardisk scintigrafi, hvilke indikasjoner det er laget, og når det er kontraindisert. Forberedelse, oppførsel og mulige komplikasjoner i denne undersøkelsen.

Myokardscintigrafi (forkortet SM) refererer til metoder for visualisering av hjertet der en liten mengde radioaktivt materiale brukes til å produsere et bilde. Andre navn er SM-hjerte-scintigrafi, perfusjonsskanning av myokardiet.

Denne undersøkelsen er en av de mest effektive metodene for å bestemme blodtilførselen (perfusjon) og levedyktigheten i hjertemusklen, noe som gjør det mulig å vurdere det både i ro og under fysisk eller medisinsk bruk. Metoden er svært vanlig i USA og europeiske land, men brukes sjelden i landene i den tidligere Sovjetunionen, hvor sjeldne CM er knyttet til mangel på moderne utstyr og den høye prisen på undersøkelsen.

Essensen av myokardisk scintigrafi

For å utføre perfusjonsskanning av hjertet i menneskekroppen, blir radionuklider introdusert - stoffer som avgir gammastråler (en av strålingstypene).

Klikk på bildet for å forstørre

Det finnes flere typer radionuklider. For hjerte-scintigrafi brukes de som akkumuleres i hjertemuskelen. Siden radionuklider går inn i hjertet gjennom blodkar, akkumuleres de i de delene av myokardiet som er blodblodige. Følgelig akkumuleres ikke radionuklider i hjertemuskler med dårlig blodtilførsel på grunn av innsnevring eller overlapping av koronararteriene. Dette fører til at myokardiet med god blodsirkulasjon vil gi mer gammastråler, og områder med dårlig blodsirkulasjon vil være mindre.

Gamma stråler - en av de typer stråling som kan oppdages med en spesiell enhet - et gammakamera. Deretter vender gammakameraet dem til elektriske signaler som sendes til en datamaskin som gir et fargebilde av hjertet. På det oppnådde bildet vises områdene av myokardiet med forskjellig akkumulering av radionuklider i forskjellige farger.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for perfusjonskanning av hjertet

Myokardisk scintigrafi utføres oftest i henhold til følgende indikasjoner:

 1. Diagnose av hjertesykdom og andre hjertesykdommer.
 2. Identifikasjon av lokalisering og vurdering av graden av kranskärlssykdom hos pasienter med hjertesykdom.
 3. Bestemmelse av prognosen hos pasienter med risiko for å utvikle hjerteinfarkt.
 4. Evaluering av myokardets levedyktighet i regionen med delvis nedsatt blodforsyning for å ta opp spørsmålet om begrunnelsen til revaskularisering (kirurgisk behandling rettet mot å gjenopprette normal blodtilførsel til hjertemuskelen).
 5. Hjerteundersøkelse etter revaskularisering.

Perfusjonskanning av hjertet utføres ikke av gravide kvinner og personer som er allergiske mot et injisert radionuklidmedikament. Det er kontraindikasjoner til scintigrafi med fysisk anstrengelse i hjertet, som tilhører:

 • Akutt hjerteinfarkt eller ustabil angina.
 • Stenose av venstre kranspulsårer.
 • Symptomer på venstre ventrikulær svikt i ro.
 • En nylig alvorlig hjerterytmeforstyrrelse.
 • Tromboembolisme av lungearterien i en akutt periode.
 • Aktiv infeksiv endokarditt, myokarditt eller perikarditt.

Kontraindikasjoner til legemiddelbelastningen på hjertet:

 • akutt myokardinfarkt eller ustabil angina;
 • forrige bronkospasme;
 • atrioventrikulær blokkade eller svakhetssyndrom i sinuskoden (i fravær av en pacemaker);
 • arteriell hypotensjon (systolisk trykk) Klikk på bildet for å forstørre

Forbereder for myokardisk scintigrafi

Det bør tas i betraktning at enkelte faktorer eller forhold kan påvirke resultatene av denne undersøkelsen. For eksempel tilhører de:

 1. Nylig led hjerteinfarkt.
 2. Myokarditt (betennelse i hjertemuskelen).
 3. Pasienten har en implantert pacemaker (pacemaker).
 4. Tar medisiner som inneholder teofyllin
 5. Bruk av koffein i 24 timer før undersøkelsen.
 6. Bruk av narkotika fra nitratgruppen.
 7. Tar medisiner som reduserer hjertefrekvensen (beta-blokkere).

Før perfusjonskardiale skanninger, bør legen informeres:

 • Hvis du er gravid eller du kan være gravid.
 • Hvis du ammer barnet ditt (det er fare for å få radionuklider i morsmelk, så etter testing er amming forbudt i 2 dager).
 • Om alle forberedelsene du tar.
 • Hvis du har en pacemaker implantert.
 • Hvis du har allergi eller overfølsomhet overfor noen medisiner, kontrastmidler eller jod.

Umiddelbart før eksamen:

 • Ikke spis eller drikk noe minst tre timer før perfusjonsscanning av myokardiet.
 • Sett på behagelige sko og løs klær som er egnet for trening.
 • Fjern alle ornamenter.

Hvis en pasient er planlagt å ha en CM etter fysisk eller medisinsk behandling, kan han ikke være i minst 24 timer:

 • å drikke alkohol
 • røyking,
 • å drikke drikker som inneholder koffein;
 • Ta medisiner som inneholder teofyllin eller koffein.

Gjennomfører en perfusjonsskanning av hjertet

Myokardisk scintigrafi utføres vanligvis i radiologi avdelinger. Undersøkelsen utføres i 1 eller 2 dager, fra 3 til 4 timer.

SM i ro

Når SM utføres i ro, blir pasienten bedt om å avklare seg i midjen og gi ham sykehuset klær. Til brystet kan feste elektroder, gjennom hvilke leger overvåker hjerteaktivitet under undersøkelsen.

Et tynt kateter settes inn i venen på armen, gjennom hvilken en liten mengde radioaktivt preparat injiseres. Deretter ligger pasienten på bordet, legene plasserer et gammakamera over hans thorax, som registrerer radionuklidesignalene og hvordan de beveger seg med blodet. Gamma-kameraet selv produserer ingen radioaktiv stråling. Under skanningen må du forbli ubevegelig. Gamma kamera kan bevege seg rundt pasienten, og lage bilder fra forskjellige vinkler.

SM etter legemiddelpålegg

Undersøkelsen med legemiddelbelastning utføres i to trinn.

 1. I første fase blir skanningen utført etter administrering av et bestemt legemiddel (f.eks. Adenosin), noe som får hjertet til å fungere, som i fysisk anstrengelse.
 2. På den andre - scintigraphy utføres i hvile.

Disse stadiene kan endre steder.

Vanligvis brukes legemiddelbelastningen i tilfeller der pasienten ikke kan utføre fysiske øvelser.

Under denne undersøkelsen registreres pasienten først et vanlig kardiogram. Deretter injiseres et legemiddel gjennom det intravenøse kateteret, noe som kan føre til hodepine, svimmelhet, hetetokter, kvalme, og deretter blir et kardiogram gjentatt og blodtrykket måles.

4 minutter etter administrering av dette legemidlet, administreres et radionuklidmiddel intravenøst. Da må pasienten vente 30-60 minutter, hvoretter han legger seg på bordet for skanning, som noen ganger må gjentas etter 2 og 4 timer.

CM etter trening

Scintigrafi av myokardiet etter trening utføres også i to trinn. Fysisk trening utføres oftest i form av øvelser på tredemølle eller på en motorsykkel, der et elektrokardiogram og hjertefrekvens overvåkes. I begynnelsen er lasten liten nok, men hvert få minutt øker tredemøllens hastighet eller motstanden på den stasjonære sykkelen. Når pasienten ikke lenger kan utføre disse oppgavene eller når hyppigheten av sammentrekninger i hjertet hans når de ønskede verdiene, stopper belastningen. Straks etter dette injiseres radionuklidmiddelet intravenøst, og pasienten ligger nede på bordet for skanning. Noen ganger kan du trenge flere bilder etter hvile i en viss tid.

Følelser under myokardisk scintigrafi

Skaningen er smertefri. Under eksamen:

 • Du kan føle en klype og en brennende følelse når venen er kateterisert.
 • Det kan være ubeleilig for deg å ligge på bordet ubevegelig i en tilstrekkelig lang periode for skanning.
 • Hvis du bruker en medisinsk belastning på hjertet, kan du oppleve mild kvalme, hodepine, svimmelhet, hetetropper og brystsmerter. Disse symptomene varer i flere minutter.
 • Hvis du bruker fysisk trening, kan du oppleve brystsmerter, kortpustethet, svimmelhet, smerte i benmuskulaturen og tretthet. Hvis disse symptomene er svært uttalt, kan de stoppe fysisk aktivitet.

Mulige komplikasjoner

Scintigrafi av myokardiet er en ganske sikker metode for undersøkelse. Svært sjelden kan en fysisk eller medisinsk belastning føre til arytmi eller hjerteinfarkt.

Mange mennesker er redde ved bruk av radioaktive stoffer for CM. Nivået på stråling som brukes til denne undersøkelsen er imidlertid svært lav og er helt trygt. Radionukliden i seg selv forlater veldig raskt kroppen. I de fleste tilfeller mottar pasienten stråling som ikke varierer i størrelse fra flere konvensjonelle røntgenbilder.

 • Det er liten risiko for at gammastråler kan skade en ufødt baby.
 • Sjeldent utvikler noen mennesker allergiske reaksjoner mot injeksjoner.
 • Teoretisk er det mulig med overdosering med radionuklidmidler.

resultater

Perfusjonskanningsresultater er vanligvis tilgjengelige etter 1-3 dager. De kan være:

Prosedyre for myokardisk scintigrafi

Patologier i det kardiovaskulære systemet okkuperer nesten det første stedet blant alle menneskelige sykdommer. Provokatorer av slike forhold er den ugunstige økologiske situasjonen og livets rytme i den moderne verden.

Blant de vanligste hjertesykdommene, er kronisk hjertesykdom anerkjent. De kan føre til funksjonshemming eller til og med døden.

De vanlige diagnostiske metodene som brukes, kan ikke gi fullstendig informasjon, siden studien utføres i ro under en kort periode. Det kreves en nøye undersøkelse av avvik, for hvilke svært informative metoder brukes. Disse inkluderer myokardisk scintigrafi.

Men ikke alle vet hva det er, hvor trygt og i hvilke tilfeller det er utnevnt.

Beskrivelse av prosedyren

Scintigrafi er en spesiell metode som gjør at man kan undersøke blodsirkulasjonen i koronarbeholdere ved å injisere radioaktive isotoper som har egenskapen å akkumulere i myokardiet. Deretter tar du et bilde som viser bevegelsen av radionuklider langs hjerteens hjertevegger. Bildet viser konduktiviteten til blodstrømmen, underskuddet av blodtilførsel til vev.

Den største fordelen ved metoden er dens informativitet og muligheten for gjentatt bruk i løpet av dagen, ettersom stoffet er fjernet fra blodet over en lang periode.

Undersøkelsen gjøres også ved tilstedeværelse av funksjonelle tester og med en belastning som nærmere bestemt bestemmer omfanget og plasseringen av iskemi lokalisering.

Blant manglene i metoden er:

 • Behovet for å observere spesiell forsiktighet mens du arbeider med radiofarmaka.
 • Kompleksiteten til metoden, som er viktig, fordi det er andre måter som ikke krever imponerende kostnader (EKG, ultralyd).
 • Visualisering av bare det patologiske myokardiet. Kun sone med økt eller lav opphopning av materia faller under registreringen. Dette kan være en indikator på ikke bare akutt, men også kronisk iskemi.

Det er to hovedmåter å gjennomføre forskning:

 1. Perfusjonskintigrafi av myokardiet er en metode for å diagnostisere koronar hjertesykdom. Radioaktivt tallium brukes til studien. Metoden anses å være mer informativ enn elektrokardiografi, som utføres under påvirkning av fysisk anstrengelse.
 2. Med bruk av legemiddelvoksende gruppe. Det injiserte midlet tillater å utvide lumen av kar og øke deres patency. På steder der det er mindre akkumulering av isotoper, vil volumet av overføringsblod være svakt, hvilket vil indikere patologien i disse områdene.

I hvilke tilfeller gjør du scintigrafi

Denne undersøkelsesmetoden er foreskrevet i følgende tilfeller:

 • Den første diagnosen til en pasient med kardiovaskulære patologier;
 • for forebyggende formål for personer i fare;
 • Behovet for en mer nøyaktig diagnose hvis symptomene ligner andre sykdommer;
 • valg av effektiv taktikk for behandling av en pasient og gjenoppretting.

I tillegg er prosedyren utnevnt:

 • hvis det er behov for å evaluere funksjonen til venstre ventrikel med endrede EKG parametere;
 • å bekrefte eller utelukke tilstedeværelse av angina pectoris;
 • for å bestemme hensiktsmessigheten ved bruk av visse terapier, slik som bypasstransplantasjon av koronararterie, angioplastikk, stenting;
 • med det formål å finne ut årsakene som bidro til utviklingen av cardialgia.

Scintigrafi er nødvendig, fordi resultatene vil avhenge av valg av behandlingsmetoder og kirurgisk inngrep. Prosedyren kan kun utføres på anbefaling av en kardiolog når det er behov for:

 • etablere nivået av blodtilførsel til vev;
 • generell vurdering av blodstrømmen;
 • Deteksjon av lokaliseringer av lokalisering av cicatricial nettsteder etter et hjerteinfarkt eller foki av iskemi, som ikke mottar oksygen og nødvendig ernæring under trening.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for ledning

Scintigrafi av myokardiet er foreskrevet for pasienter med allerede bekreftet koronar hjertesykdom og for etablering.

Indikasjon for anvendelse av prosedyren:

 1. Identifisering av faktorer som fremkaller smerte i brystområdet.
 2. Forebyggende undersøkelse av personer som er i fare. Disse er:

 • de som har hypertensjon eller diabetes mellitus
 • de som har forhøyet kolesterol nivåer;
 • personer i alderen 45 år (for den mannlige halvdelen av befolkningen) og 55 for kvinner;
 • røykere som har lang rekord på dette feltet;
 • folk med arvelig disposisjon til hjertets patologier.
 1. Inspeksjon av personer som er engasjert i profesjonell sport (undersøkelsen gjennomføres umiddelbart før konkurransen eller trening).
 2. Etablering av angina og hjerteinfarkt.
 3. Overvåke pasientens tilstand og evaluere effektiviteten av terapien.
 4. Kirurgi eller andre kirurgiske prosedyrer utført i hjertet.

Kontraindikasjoner til scintigrafi:

 • graviditet og ammingstiden;
 • hypertensjon;
 • myokarditt;
 • funksjonsfeil i hjerterytmer;
 • hjertesvikt i alvorlig form;
 • pasientens kroppsvekt overstiger 120 kilo;
 • alvorlige smittsomme sykdommer ledsaget av høy feber;
 • aorta stenose.

Klargjøring av pasienten

Før du starter prosedyren, blir pasienten innført i reglene. Han blir fortalt hvordan man skal forberede seg på scintigrafi, identifisere tilstedeværelsen av alle mulige kontraindikasjoner.

Forberedelse for studien er som følger:

 1. 24 timer før testen, bør du ikke ta mat som inneholder koffein, så vel som cola og sjokolade.
 2. Det anbefales å nekte å ta noen medisiner, på grunn av hvilke resultatene av undersøkelsen kan være feil.
 3. Hvis pasienten har kontraindikasjoner, så vel som en tendens til allergiske reaksjoner, er det nødvendig å fortelle legen om det på forhånd.
 4. Prosedyren er kontraindisert hos gravide kvinner. Før testen må du sørge for at det ikke er graviditet.
 5. Etter scintigrafi bør sykepleierne slutte å amme i 48 timer.
 6. I tilfelle menn tar Viagra og andre lignende stoffer, bør du også advare legen om det.

12 timer før undersøkelsen ikke kan spise i det hele tatt. Pasienter med diabetes kan bare spise magert mat.

Forløpet av studien

Hvordan utføres standard perfusjonskintigrafi?

 • 30 minutter før pasientens begynnelse, injiseres en radiofarmasøytisk (RFP) i venen. I løpet av denne tiden sprer thallium gjennom blodet og konsentrerer seg i organene.
 • Etter det skanner gamma-kameraet myokardiet ved å fange radiobølger og konvertere dem til bilder.
 • Varigheten av scintigrafi er 2-4 timer. Denne gangen er det nok å gjennomføre en studie av hjertet i ro og under trening. Dette stadiet innebærer både naturlig og farmakologisk stress-scintigrafi av myokardiet.

Med fysisk aktivitet trenger hjertet mer oksygen. Mot bakgrunnen av belastningen begynner blodstrømmen å øke. Ved brudd i sirkulasjonssystemet vil et slikt stressproblem bli enda bedre.

For å få stress av naturlig natur, bruk en tredemølle eller motorsykkel. Ved kjøring øker belastningsintensiteten gradvis. Alle indikatorer vises på skjermen. Når maksimal spenning er nådd, administreres pasienten gjentatte ganger en dose av en radioisotop-substans.

Med eksisterende kontraindikasjoner til fysiske øvelser, bruk legemiddelbelastningen. Forberedelser som etterligner sportsbelastning, intensiverer pulsen og sammentrekningene i hjertet.

Basert på resultatene av bilde sammenligning, er tilstedeværelsen av iskemisk foci i hjertet bekreftet eller refused.

Forklaring av resultatene

Analysen starter fra toppen av hjertemuskelen med gradvis progresjon til basen. Ved vurderingen avvikes i mangler av rullende eller permanent karakter. Sammenlign bildene i ro og under belastning.

Emosjonelle spenninger er preget av forbigående feil og oppdages ikke i en rolig tilstand. Konstante endringer forekommer ikke, noe som vil indikere tilstedeværelsen av et hjerteinfarkt.

Analysen av RFP-akkumuleringen skjer ved hjelp av en kvantitativ skala fra 0 til 3 poeng. Et slikt system gjør det mulig å nøye bestemme kompleksiteten av bruddene. Det radioaktive stoffet har egenskapen å akkumulere bare i steder av aktive metabolske prosesser, det vil si i vev som ikke påvirkes av iskemi.

Ordning som brukes i analysen av scintigrafi-indekser:

 • Utforske bilder og analysere bilder på tre akser;
 • lage en kvantitativ analyse;
 • fastslå stedet for defekter i forhold til hjertet;
 • vurdere levedyktigheten og etablere omfanget av de skadede områdene i myokardiet.

Blant de faktorene som kan forvride resultatene av undersøkelsen, er det:

 • økt tendens til vev til å absorbere radionuklider;
 • store brystkjertler;
 • høy plassering av membranet av en medfødt karakter;
 • mange subkutane fettavsetninger.

Er det trygt?

Mange pasienter er interessert i faren for en slik prosedyre. Det skal bemerkes at dette er en helt smertefri og sikker metode. Introdusert inn i kroppen av radioisotoper, ikke forårsake skade på helsen. Normalt foregår utskillelsen i en periode på opptil to dager.

Det kan være bivirkninger:

 • kutan allergi;
 • endringer i blodtrykk;
 • hyppig vannlating.

Slike forhold betraktes ikke som farlige og elimineres av medisiner.

Prisen på prosedyren

Scintigrafi av myokardiet er en av ikke billige, men ganske tilgjengelige metoder. Avhengig av nivået av honningproduksjon og region, vil prisene variere.

For eksempel, i medisinske sentre i Moskva koster en to-trinns prosedyre om 16 tusen rubler. Den eneste scintigrafi i ro er i området på 7500 rubler.

Når en slik prosedyre er gjort, kan den behandlende legen foreslå.

Myokardisk scintigrafi

En av de mest informative metodene for hjerteundersøkelse er scintigrafi (nukleær skanning). For å utføre prosedyren, anvendes et medikament inneholdende radioaktive isotoper (radionuklider). Legemidlet injiseres i pasientens kropp intravenøst, og sirkulerer med blodet, absorberes gradvis av hjertemuskelen.

For den konsentrasjon av radionuklid myokardvevet eksperter anslår dens funksjonalitet: aktiv absorbsjon indikerer normal hjertefunksjon, og vice versa, "tomme" områder, kan snakke om ischemi (bortdøen) av hjertevevet.

Perfusjonsscintigrafi - En spesifikk metode for diagnose av hjertesykdom (CHD) utføres ved bruk av radioaktivt tallium. Prosedyren utføres med funksjonelle tester, og i motsetning til konvensjonell elektrokardiografi med fysiske belastninger er det mulig å bestemme lokaliseringen av den iskemiske sonen mest nøyaktig.

vitnesbyrd

Scintigrafi av myokardiet er foreskrevet av kardiologer som pasienter med allerede bekreftet IHD, og ​​for å klargjøre denne diagnosen. Ifølge resultatene av studien planlegger legen taktikken for videre behandling eller bestemmes av behovet for kirurgisk inngrep på koronarbeinene.

Scintigrafi er foreskrevet i henhold til følgende indikasjoner:

 • bestemme årsaken til brystsmerter;
 • forebyggende undersøkelse av personer med risiko for IHD:
  • pasienter med diabetes og / eller hypertensjon,
  • ondsinnede røykere med lang erfaring,
  • pasienter med uønsket arvelig kardiovaskulær sykdom,
  • personer med forhøyet kolesterol,
  • kvinner over 55 år og menn etter 45 år;
 • Undersøkelse av idrettsutøvere før opplæring og konkurranser;
 • undersøkelse av pasienter før kirurgi eller annen kirurgisk manipulering av hjerte og kranspulsårene;
 • overvåking av pasientens tilstand og evaluering av effektiviteten av behandlingen (medisinering eller postoperativ periode);
 • diagnose av hjerteinfarkt eller evaluering av effektiviteten av hjertemuskelen etter et hjerteinfarkt;
 • diagnose av angina (undersøkelse utføres ved angrepstidspunktet).

Kontra

Ikke gjennomgå hjernescintigrafi i følgende tilfeller:

 • Graviditetsperioden og amming (unntatt for nødssituasjoner);
 • alvorlige vanlige infeksjoner med høy feber;
 • akutt myokardinfarkt;
 • alvorlig løpet av hjertesvikt;
 • hypertensive krise;
 • patologi av valvular hjertet (aorta stenose);
 • forstyrrelse av hjerterytmen (angrep av atrieflimmer);
 • myokarditt (betennelse i hjertemuskelen).

Klargjøring av pasienten for scintigrafi

Scintigrafi krever ikke spesiell forberedelse, men noen anbefalinger til pasienten må observeres.

En dag før studien er det nødvendig å utelukke fra diettprodukter som inneholder koffein (kaffe, te, sjokolade, cola);

Før prosedyren (innen 12 timer) bør du ikke spise (personer med diabetes får lov til å ta lys, fettfattig mat);

Midlertidig må avbryte eller begrense inntaket av visse medisiner, for eksempel hjerteglykosider (i denne forbindelse konsultere lege);

Kvinner som ammer må først uttrykke morsmelk for å kunne bruke den etter prosedyren. Innen 2 dager utskilles radioisotoper med utskillelsen av brystkjertlene, derfor anbefales det ikke å mate barnet med slik melk.

Pasienten må advare legen dersom:

 • han lider av bronkial astma
 • Han tar medisiner for å forbedre ereksjon (under prosedyren, kan menn utvikle angina, som for tiden behandles kun med nitrater som med Viagra, Levitra og andre. Uforenlig).

Viktig! Før prosedyren bør kvinner være overbevist om fraværet av graviditet.

Fremgangsmåte for gjennomføring

En halv time før studien starter, blir pasienten gitt intravenøst ​​radiofarmaka (RFP). Deretter skanner gamma-kameraet myokardiet, fanger radioemisjonen og konverterer det til en serie bilder.

Scintigrafi varer fra 2 til 4 timer. I løpet av denne tiden undersøkes hjertet i ro og under fysisk anstrengelse. Ved sammenligning av bildene kan legen avgjøre tilstedeværelsen eller fraværet av iskemi i hjertemuskelen - blodtilførselen til myokardiet øker med belastningen, slik at alle eksisterende lidelser er godt visualisert i bildene.

Scintigrafi med belastning

For en scintigrafi med last, brukes en motorsykkel eller tredemølle. Funksjonstesten utføres med utgangspunkt i lav intensitet og gradvis økning av nivået. Samtidig overvåkes dynamikken i blodtrykk og hjertefrekvens, og det tas også et elektrokardiogram. Hvis det ikke er mulig å utføre en scintigrafi med naturlig fysisk anstrengelse, blir pasienten imitert ved hjelp av medisiner som forårsaker en økning i puls og økt trykk.

På toppen av intensiteten av fysisk aktivitet injiseres pasienten igjen med RFP, og etter 30 minutter blir hjertet skannet i forskjellige fremskrivninger.

Resultat av myokardisk scintigrafi

Når du leser resultatene av scintigrafi, kan legen bestemme:

 • intensitet av kransløpssirkulasjonen;
 • grad av mangel på blodtilførsel;
 • lokalisering av nekrotiske soner;
 • foki av iskemi med masse;
 • arr etter et hjerteinfarkt.

Også basert på resultatene av studien er sannsynligheten for mulige komplikasjoner beregnet, et program for konservativ behandling planlagt, eller en metode for kirurgisk inngrep bestemmes.

Viktig! Scintigrafi er ikke informativ når det gjelder å vurdere tilstanden av koronarbeholdere. Det vil si at denne metoden ikke lar deg bestemme størrelsen på hjertet, lokaliseringen og graden av innsnevring av blodårene.

sikkerhet

Hjertescintigrafi er helt trygt. Nivået på radiostråling er ikke mer enn røntgen, og moderne diagnostisk utstyr gjør at det kan reduseres til et minimum. Inntruffet i radioisotoper, uten å skade helsen, avledes naturlig innen 48 timer.

Av bivirkningene er reaksjoner på RFP mulige på grunn av økt individuell følsomhet:

 • hudallergiske reaksjoner;
 • økt hyppighet av urinering;
 • "Hopper" av blodtrykk.

Utviklingen av et hjerteinfarkt eller en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse på grunn av arbeid på en stasjonær sykkel eller tredemølle er ekstremt sjelden (1 i 30 000 tilfeller).

Etter en medisinsk etterligning av fysisk aktivitet observeres også bivirkninger i form av svimmelhet, brystsmerter og pusteproblemer svært sjelden. Ved innføring av en bestemt "motgift" (injeksjonen utføres umiddelbart etter en kunstig funksjonell test), elimineres alle negative manifestasjoner nesten øyeblikkelig.

På grunn av høyt informasjonsinnhold brukes scintigrafi ofte i tilfeller der diagnosen av et vanlig EKG er vanskelig eller umulig, samt å avklare resultatene av andre metoder for hjerteundersøkelse.

Scintigrafi av myokardiet - hva er denne prosedyren?

Scintigrafi, eller kjernefysisk skanning - er en av de mest moderne og informative metodene for strålediagnose, som brukes til å evaluere funksjonen til ulike systemer og organer.

Scintigrafi av myokardiet er en ikke-invasiv studie av hjertemuskelen. Under prosedyren injiseres et stoff som inneholder radioaktive isotoper i pasientens blodåre. Det radioaktive legemidlet, som kommer inn i blodet, sirkulerer gjennom kroppen og absorberes av myokardiet. Ved hjelp av et gammakamera analyseres fordelingen i hjertemusklene. Konsentrasjonen av isotoper bestemmer graden av blodtilførsel til en bestemt del av myokardiet. Hvis radiofarmaka er aktivt absorbert, betyr det at blodtilførselen er normal. I de iskemiske sonene, tvert imot, er stoffet med radionuklider absorbert dårlig. På fotografiene tatt av gammakameraet, er disse områdene tydelig skilt.

Perfusjonskintigrafi av myokardiet er en studie som bruker en radioaktiv midje. Utført med fysiske belastninger og prøver. Denne spesifikke metoden for å diagnostisere IHD er mer følsom enn elektrokardiografi utført med fysisk anstrengelse. Ved hjelp av perfusjonskintigrafi av myokardiet, kan plasseringen av det iskemiske fokuset bestemmes ganske nøyaktig.

Funksjoner av metoden

Myokardisk scintigrafi tillater:

 • vurdere koronar blodtilførsel til hjertemuskelen som helhet;
 • bestemme graden av mangel på blodtilførsel
 • skille nekrotiske områder fra områder med utilstrekkelig blodtilførsel;
 • å se det cicatricial nettstedet dannet etter infarkt, samt sentrene av iskemi under stress;
 • vurdere sannsynligheten for komplikasjoner.

Fra de oppnådde resultatene vil avhenge av behandlingens taktikk og den planlagte kirurgiske operasjonen.

vitnesbyrd

Kardiologer utpeker scintigrafi av myokardiet i følgende tilfeller:

 1. Diagnose for forebygging, utført i risikogrupper, vanligvis før idrettsstart, kirurgiske inngrep, invasive prosedyrer.
 2. Diagnose av IHD og undersøkelse av kontraktile evner i hjertemuskelen. Scintigrafi av myokardiet regnes som en av de ledende metodene for å oppdage koronar hjertesykdom.
 3. Bestemme effektiviteten av tidligere behandling - koronar bypass, angioplastikk, medisinering.
 4. Evaluering av hjertens muskelfunksjonelle kapasitet etter hjerteinfarkt.
 5. Lukning av årsakene til smerte i brystet.

Scintigrafi er vist for mennesker, både med bekreftede brudd på kransløpssirkulasjonen, og på diagnosestadiet. Ved å bruke prosedyren, bestemmer de graden av skade og bestemmes med behandlingens taktikk. Det skjer at diagnosen allerede er laget ved hjelp av kateterisering eller datatomografi. Deretter kan scintigrafi bli vist for å finne ut om det er behov for kirurgisk inngrep på koronararterien.

Hvordan foregår det?

Pasienten injiseres i venen med et preparat som inneholder radionuklidmiddel eller technetium i liten mengde. Omtrent en halv time gjør de en serie bilder ved hjelp av et gammakamera som fanger radioaktiv stråling.

Prosedyren varer fra to til fire timer og utføres i to trinn, nemlig - i ro og under belastning. Når den fysiske aktiviteten til hjertemuskelen krever mer oksygen, så lekker blodet sterkt til myokardiet. Hvis blodsirkulasjonen i hjertet er forstyrret, så er det mer uttalt under belastningen enn i en rolig tilstand. Sammenligning av bilder oppnådd med scintigrafi med belastning og i ro, gjør det mulig å oppdage iskemisider.

Fysisk belastning kan være naturlig eller kunstig. I det første tilfellet, bruk en tredemølle eller motorsykkel, mens du gradvis øker lastnivået. Samtidig overvåkes blodtrykk, hjertefrekvens og EKG. Hvis pasienten ikke kan trene på simulatoren på grunn av kontraindikasjoner, imiteres de fysiske belastningene ved hjelp av medisiner som forårsaker økt hjertekontraksjon og økt hjertefrekvens.

Når lasten når en topp, gjentas injeksjonen av radiofarmaka. Omtrent en halv time blir hjertemuskelen skannet i forskjellige fremskrivninger.

Klargjøring av pasienten

Før du utfører myokardisk scintigrafi, får pasienten følgende anbefalinger:

 1. Før prosedyren ikke kan spise i flere timer. I løpet av dagen før studien er alle produkter med koffein ekskludert: te, kokain, kaffe, sjokolade.
 2. Det kan være nødvendig å midlertidig slutte å ta visse medisiner, som du bør konsultere legen din.
 3. Kvinner i fertil alder bør overbevises om fravær av graviditet.
 4. Sykepleiere må uttrykke melken før prosedyren for å bruke den i to dager etter testen. Radionuklider kan lagres i morsmelk i 48 timer, så det kan ikke brukes til fôring.
 5. Menn som tok slike legemidler som viagra, levitra, etc., bør advare legen om det. Under fysisk anstrengelse under prosedyren er det ikke utelukket anginaangrep, som vanligvis er undertrykt av nitrater, og de er uforenlige med legemidler for å forbedre ereksjonen.
 6. Pasienter med astma må rapportere sykdommen til leverandøren som utfører prosedyren.

Hva kan ikke fastslås ved å bruke metoden?

For en full studier av scintigrafi er ikke nok. Denne metoden lar deg ikke bestemme følgende:

 • størrelse på hjertet;
 • tilstanden til blodårene, som er en indikasjon på koronar arterie bypass grafting;
 • lokalisering av innsnevring av hjertekarene;
 • grad av vasokonstriksjon.

I disse tilfellene kan hjertekateterisering være nødvendig.

Sikkerhet av metoden

Pasienter er alltid interessert i hvor mye denne eller den diagnostiske er ufarlig. Når det gjelder myokardisk scintigrafi, er det smertefritt og trygt. Med fremkomsten av ny teknologi og moderne utstyr ble det mulig å redusere de skadelige effektene av radioaktiv stråling. For diagnostikk bruk små doser av et stoff med radioaktive isotoper, som raskt fjernes fra kroppen. Mulige reaksjoner på radionuklider i form av allergier, trykkfluktuasjoner, hyppig vannlating. Bivirkninger kan oppstå etter bruk av legemidler, som de lager en kunstig fysisk belastning. I tillegg kan pasienter med hjerte og karsykdommer oppleve brystsmerter mens de arbeider på simulatoren.

Myokardisk scintigrafi refererer til kostbare prosedyrer. Prisen kan variere avhengig av region, nivået på det medisinske anlegget. I Moskva vil studien i roen koste rundt 7 000 rubler, i ro og under belastning - 15 000 rubler.

konklusjon

Scintigrafi av myokardiet er en smertefri og informativ metode for å studere hjertemuskelen. Det antas at dens diagnostiske verdi overstiger de mulige negative konsekvensene.

Hva er myokardial scintigrafi?

Den moderne rytmen i livet og uønskede miljøfaktorer forårsaker en jevn økning i antall sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Særlig ofte blir pasientene henvist til en lege for kranspuls sykdom, og i de senere år ser kardiologene i økende grad økning i antall pasienter med atypisk kretsløpssykdom (koronar hjertesykdom). I forbindelse med dette begynte mer pålitelige og informative diagnostiske metoder å bli brukt for detaljert diagnostisering av hjertesykdommer, hvorav den ene er myokardisk scintigrafi. Fortell deg hva det er.

Essensen av myokardisk scintigrafi

Denne undersøkelsesmetoden består i innføring i pasientens kropp med spesielle radioindikatorer (radioaktive isotoper) som er i stand til å konsentrere seg i intakte celler i myokardiet. Disse stoffene er radioaktive etiketter og er i stand til å sende ut gammastråler. Videreforskning utføres i to trinn: undersøkelse i ro og med belastning på hjertet. Mottatte "signaler" løser gammakameraet og konverterer dem til statistiske, dynamiske og EKG-synkroniserte bilder.

Scintigrammer av myokardiet kan utføres ved hjelp av:

 • en plan radionuklidstudie;
 • SPECT (single-photon emission computed tomography);
 • PET (positron utslipp tomografi);
 • kombinasjon av SPECT / PET, SPECT / CT eller PET / CT.

De lar deg identifisere og bestemme:

 • områder av myokardisk iskemi, som er forårsaket av lesjon av koronarbeholdere;
 • størrelsen og plasseringen av steder av myokardinfarkt;
 • grad av brudd på blodtilførselen til hjertet;
 • mulige risikoer for komplikasjoner.

Også myokardscintigrafi gjør det mulig å vurdere effektiviteten av medisinsk terapi, rehabilitering, eller de forskjellige endovaskulære kirurgiske teknikker og ved behandling av hjertesykdommer (ballong angioplasti, stenting eller koronararterie-bypass-transplantasjon).

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Myokardscintigrafi - det er en svært informativ og sikker metode for forskning, som kan brukes effektivt for både primær og differensialdiagnose av pasienter med sykdommer i det kardiovaskulære systemet, og for å bestemme den riktige taktikker for ytterligere behandling og rehabilitering. Denne undersøkelsesmetoden brukes i følgende tilfeller:

 • for forebyggende diagnose i risikogrupper;
 • for diagnostisering av hjertesykdom og studiet av myokardiums kontraktile funksjon;
 • å studere funksjon og evaluering av levedyktigheten av hjertemusklene etter hjerteinfarkt;
 • å bestemme årsakene til cardialgias;
 • for å bestemme hensiktsmessigheten ved bruk av visse behandlingsmetoder: angioplastikk, koronary shunting, etc.;
 • å vurdere effektiviteten av behandlingen.

Kontraindikasjoner til myokardisk scintigrafi kan være slike faktorer:

 • graviditet;
 • kroppsvekten er mer enn 120-130 kg.

En relativ kontraindikasjon til scintigrafi kan være perioden med amming. I slike tilfeller, hvis det er nødvendig å bruke denne metoden for diagnose, kan legen anbefale en kvinne å uttrykke melk før studien. I fremtiden vil hun kunne gi den til barnet hans de neste 2 dagene, siden etter introduksjon av radioindikatorer blir de utskilt i melk i 48 timer og kan ikke brukes til fôring

Forbereder prosedyren

Før prosedyren må legen:

 1. Klargjør pasientinformasjonen om stoffene han tar og gir råd om mulig kansellering av medisinering. Menn som tar medisiner for å forbedre ereksjon (Levitra, Viagra, etc.) Trenger du å midlertidig slutte å ta dem, t. Til. I utførelsen av tester med fysisk aktivitet kan utvikle angina angrep som beskjæres nitrat narkotika.
 2. Klargjør informasjon om tilstedeværelse av en pasient med bronkial astma.
 3. Anbefaler at kvinner i fertil alder er overbevist om fravær av graviditet.

Noen dager før myskardin-pasientens scintigrafi anbefales ikke å bruke koffeinholdige matvarer, og noen timer før prosedyren for å nekte å spise.

Hvordan utføres prosedyren?

Scintigrafi av myokardiet utføres i ro og under fysisk anstrengelse. Varigheten av prosedyren kan være fra 2 til 4 timer.

Pasienten får en intravenøs medisinradioindikator (radioaktiv midje-201 eller technetium-merket tetrofosmin). En halv time senere blir en serie bilder tatt med et gammakamera.

Oppfølgingsundersøkelse med fysisk aktivitet utføres etter tilstrekkelig forfall av radionuklidpreparatet. Som stimulering kan naturlig eller kunstig trening brukes. Ved den første varianten utfører pasienten øvelser på en motorsykkel eller tredemølle. Det andre alternativet brukes hvis pasienten har kontraindikasjoner til fysisk aktivitet. I slike tilfeller, for å simulere aktivitet, administreres pasienten medisiner som forårsaker takykardi og øker kardiale sammentrekninger. Som en simulering av lasten kan brukes: Dipyridamol, Dobutamin, Adenosin, etc.

Parallelt med fysisk aktivitet overvåkes puls, EKG og blodtrykksovervåking. Reintroduksjon av radionuklidpreparatet utføres ved toppen av fysisk aktivitet, og etter en halv time gjentas skanning av myokardiet i forskjellige fremspring.

Evaluering av resultater

For å evaluere scintigrafi bilder, brukes spesielle programmer og polarkart, som gjør det mulig å mer nøyaktig visualisere områdene myokardiefeil. Sammenligning av bildene oppnådd i hvilemodus og under fysisk belastning muliggjør:

 1. Utfør en visuell undersøkelse på hjerteaksene.
 2. Bestem stedet for defekter i forhold til hjertets vegger.
 3. Utfør en kvantitativ analyse av akkumulering av radioindikatorer i forskjellige områder av hjertemuskelen.
 4. Lag en konklusjon om levedyktigheten til enkelte deler av myokardiet.

Områdene med mindre akkumulering av radioaktive isotoper indikerer stedet for myokardisk iskemi.

Kriterier for en skarp positiv prøve av scintigram er følgende:

 • flere akkumulasjonsfeil;
 • akkumulasjonsfeil utenfor sonen av hjertemuskulaturendringer etter hjerteinfarkt;
 • defekt akkumulering i fokus av infarkt i fravær av patologiske tenner Q;
 • Påvisning av akkumulasjonsfeil ved lav belastning (puls J 120 slag per minutt eller J 6.5);
 • økt akkumulering i lungens vev.

Årsakene til en falsk positiv test kan være slike faktorer:

 • økt tilbøyelighet til å akkumulere;
 • stor størrelse av brystkjertler;
 • en stor mengde subkutan fettvev med fedme;
 • høy membranplassering.

Prosedyren for å utføre myokardisk scintigrafi er smertefri og helt trygg for pasienten. For denne studien brukes små doser preparater med radioaktive isotoper, som raskt elimineres fra kroppen. I sjeldne tilfeller, etter prosedyren, kan pasienten få mindre reaksjoner på radionuklid-legemidlet, som uttrykkes som allergier, hyppig vannlating eller svingninger i blodtrykksverdier. Ved bruk av farmakologiske midler kan pasienten også oppleve noen bivirkninger. Til tross for dette tror de fleste kardiologer at den diagnostiske verdien av myokardisk scintigrafi overskrider mulige bivirkninger.

En video om "Diagnose av hjerte-og karsykdommer. Scintigrafi »:

Myokardisk scintigrafi med trening

Mange har sikkert hørt om slike metoder for diagnostisering av kardiologiske sykdommer, som et elektrokardiogram eller ultralyd i hjertet. Men mye mindre enn de som måtte håndtere et slikt tilfelle som hjerteinfarkt. Dette er hva vi skal snakke om i vår artikkel.

1 Bli kjent med vilkårene

Myokardisk scintigrafi med trening

2 Indikasjoner og kontraindikasjoner

Pasienten har en permanent pacemaker

Ikke bare medikamenter, men nesten alle diagnostiske prosedyrer har en rekke indikasjoner og kontraindikasjoner til deres oppførsel. Perfusjonskintigrafi av myokardiet er ikke noe unntak. Indikasjoner for scintigrafi i hvile (uten last):

 • Smerter i brystet med en uforklarlig årsak;
 • Umulighet til å utføre fysisk anstrengelse, pasienten har en permanent pacemaker, samt blokkering av venstre ben av bunten av Hans;
 • Forstyrrelser i kardiovaskulærsystemet, ikke ledsaget av symptomer ved utførelse av andre stresstester.

Til tross for at perfusjonskintigrafi uten last anses å være en liten informativ metode, kan metodene i de ovennevnte tilfeller gi spesifikke data angående pasientens diagnose.

Evaluering av effekten av vaskulær eller valvulær stenose (innsnevring) på regional blodtilførsel

Scintigrafi med en belastning kan foreskrives:

 • Å etablere lokalisering av lesjonen av kranspulsåren;
 • For å vurdere effekten av vaskulær eller valvulær stenose (innsnevring) på regional blodtilførsel
 • For diagnose av kranspulsår uten symptomer - med hjertesvikt, atrieflimmer, andre rytmeforstyrrelser;
 • Å vurdere levedyktigheten av hjertemuskelen;
 • Å utføre differensial diagnose mellom cikatricial og iskemisk endring i hjertemuskelen;
 • Etter hjerteinfarkt;
 • Før store operative inngrep på andre organer og vev i nærvær av høy kardiovaskulær risiko;
 • For å bestemme risikovurderingen og prognosen for kardiovaskulær sykdom;
 • For å vurdere effektiviteten av behandlingen;
 • Med kongestiv hjertesvikt;
 • For å vurdere funksjonen til venstre ventrikel før bruk av vitale legemidler som har en toksisk effekt på hjertemuskelen;
 • For å bestemme hensiktsmessigheten til slike behandlingsmetoder som angioplastikk, stenting, koronar bypass.

Kontra til:

 • graviditet;
 • Amming. En kvinne har ikke lov til å mate et barn tidligere enn 48 timer etter studiet.
 • IM i de siste to dagene;
 • Ustabil angina med høy kardiovaskulær risiko;
 • Brudd på rytme som ikke kan behandles, fører til brudd på hemodynamikk;
 • Smittsomme sykdommer ledsaget av feber;
 • Akutt hjertesvikt;
 • Konstruksjon av aorta, ledsaget av symptomer på alvorlig hjertesvikt;
 • Ukontrollert hypertensjon;
 • Tromboembolisme av lungearterien;
 • Dissecting aortic aneurysm;
 • Akutte inflammatoriske prosesser i hjertemembranen - myokarditt, perikarditt, infeksiv endokarditt;
 • Intrinsic alvorlige lidelser som kan påvirke testen - alvorlig nyresvikt, tyrotoksikose;
 • Alvorlige følelsesmessige lidelser, psykoser;
 • Pasientens kroppsvekt er over 120-130 kg.

3 Kjernen i metoden

Gjennomføring av scintigrafi i hvile

For å gjennomgå en slik funksjonell undersøkelse som perfusjonsscintigrafi, må pasienten ha visse indikasjoner og også være forberedt på studien. Perfusjonskintigrafi utføres på tom mage. Noen dager før prosedyren anbefales ikke å bruke koffeinholdige produkter (kaffe, sjokolade, te, koffeinholdige drikker). Det er også nødvendig før testen for å slutte å ta de følgende legemidler: nitrater (per dag), beta-blokkere og kalsiumantagonister (24-48 timer), klokker og fosfodiesterase inhibitorer (for to dager), metylxantin og pentoksifyllin (72 timer).

Pasient intravenøst ​​administrert radiofarmasøytisk (eller thallium tetrafosmin merket med technetium), som i forbindelse med en spesiell substans kan raskt bli fordelt langs myokardium. Det introduserte radioaktive stoffet akkumuleres kun i sunt vev, uten å være dvelende i områder som er rammet av patologiske prosesser. Etter 30 minutter fra begynnelsen av introduksjonen av stoffet med et gammakamera, tas en serie bilder. Som regel blir det i første omgang utført forskning i hvile. Bruk av lasten er tillatt ikke tidligere enn 4 timer fra begynnelsen av legemiddeladministrasjonen, eller på den andre dagen.

Scintigrafi med en last kan være av to typer:

 1. Fysisk belastning. Til dette formål brukes en tredemølle (tredemølleprøve) eller veloergometri (sykkel).
 2. Medisinsk belastning. Hvis pasienten av visse grunner ikke kan utøve fysisk anstrengelse, brukes medisiner som stimulerer hjertet - dobutamin, adenosin, etc..

Under treningen overvåkes kardiovaskulære parametere (puls, hjertefrekvens, blodtrykk). Ved maksimal fysisk anstrengelse administreres et radiofarmasøytisk middel til pasienten. Deretter blir en serie bilder tatt med et gammakamera.

4 resultater av studien

Dekoding av myokardisk scintigrafi

Etter å ha mottatt en serie bilder av myokardiet i ro og med en belastning, utfører legeren av funksjonell diagnostikk en visuell vurdering ved hjelp av polarkart. Neste er datahåndtering av bilder med beregning av konsentrasjonen av stoffer i forskjellige deler av myokardiet. En svak akkumulering av radioaktivt materiale i et eller annet område indikerer tilstedeværelsen av en iskemisk sone. Akkumulasjonsfeilen er indikativ for et tidligere myokardinfarkt. Noen faktorer kan forvride resultatene av studiene og føre til en falsk positiv prøve:

 • Økt tendens til kroppsvev for å absorbere radioaktive isotoper;
 • Store størrelser av brystkjertler;
 • Den høye stående av membranen er medfødt;
 • Uttalt subkutant fettvev.

5 Fordeler med metoden

Perfusjonskintigrafi er ikke en invasiv metode for diagnose, smertefri og trygg for pasienten. Radioaktive stoffer administreres i små doser, har kort halveringstid og fjernes raskt fra kroppen. De vanligste bivirkningene på stoffet som administreres, er allergiske reaksjoner. Imidlertid overstiger diagnostisk verdi av metoden signifikant de mulige bivirkningene.

Les Mer Om Fartøyene