Brain Shunting: Mål, Metoder og Konsekvenser

Bypass kirurgi er i stand til å gjenopprette full blodstrøm til hjernen - dette oppnås gjennom dannelsen av en omløpsbane med utgangspunkt i en hovedbeholder og sendes til skallen seg gjennom sin åpning til små fartøy.

Shunting kan også utføres i et lite område i hjernens gråmasse.

Hovedformålet med prosedyren er gjenoppretting av normal blodstrøm i hjernen, tilførsel av oksygen og næringsstoffer, og denne inngrep brukes til å eliminere konsekvensene av en slik sykdom som hydrocephalus.

Hvem trenger denne prosedyren og når?

Denne operasjonen er indisert for pasienter i diagnosen av følgende patologiske forandringer i hjernen:

 • ved diagnose hos pasienten hjernesvulster og aterosklerotiske lesjoner;
 • når du diagnostiserer aneurisme, som ikke kan behandles ved intravaskulære eller åpne metoder;
 • hvis det er umulig å forhindre utbruddet hjerneslag medisinske preparater;
 • diagnose av lang stenose, og okklusjon av arteriene og den påfølgende forstyrrelser i venøs blodstrøm i hjernen;
 • hydrocephalus.

I de tidlige stadier eliminerer leger alle de grunnleggende årsakene til en funksjonsfeil i blodet, og i slag er et kurs foreskrevet som lindrer pasientens symptomer.

Forberedende stadier før prosedyren

Før operasjonen, i 2-3 uker skal en pasient slutte å røyke og drikke alkohol, slutte å ta ikke-steroid medisiner.

Før operasjonen gjennomgår undersøkelsen på et kardiogram, fluorografi, gir urin og kcal for analyse. I tillegg kan legen i tillegg foreskrive følgende undersøkelsesprosedyrer:

 • MR og CT, samt intra arteriell angiografi - alle disse undersøkelsesmetodene tillater å bestemme den nøyaktige plasseringen av stenose, blokkering av arterier
 • studie av tilstanden til arteriene med ultralyd - Denne metoden vil tillate å diagnostisere den generelle tilstanden til cerebral fartøy.

Fremgangsmåte på eksempelet hydrocephalus

I tilfelle en svikt i utstrømningen av cerebrospinalvæsken, kan en forstyrrelse i hjernen utvikle seg som hydrocephalus - en kompleks teologi av sykdommen, som i mangel av fullverdig behandling kan føre til alvorlige konsekvenser.

Ofte er slike irreversible prosesser, forandringer og lidelser nevrologiske og mentale plager.

I dag er den mest vanlige måte å behandle hydrocefalus er hjerne bypass - i dette tilfellet, leger bruker en spesiell slange - shunt laget av silikon, gjør det mulig å trekke ut fluid fra en hjerne ventrikkel til et annet sted i kroppen, for eksempel i brystet eller bukhulen, blæren.

Leger bruker slike varianter - shunting med hydrocephalus:

 • ventrikuloperitoneal inngrep;
 • ventrikuloatriell inngrep.

I det første tilfellet gjør doktoren et hull i skallen - et rør er satt inn i det, en ende er tatt ut i hulrommet i hjernens ventrikler, og den andre er tatt ut i kaviteten i bukhinnen. Overflødig væske fjernes, men denne metoden er preget av en større infeksjonsrisiko, og følgelig utviklingen av komplikasjoner.

Den andre virkemåten er ikke så farlig - selve mekanismen og shunt-systemet er mer komplisert i konstruksjon og utstyrt med spesielle ventiler, som bestemmer mer effektiv drift, pålitelighet og full funksjon.

Dette systemet krever regelmessig utskifting med en frekvens på hver 6 måneder - en innebygd shunt i hodet vil gi pasienten et normalt liv uten problemer og komplikasjoner. Hovedbetingelsen er å overvåke tilstanden til shunten.

Ikke alle operasjoner vil fungere

Når man snakker om kontraindikasjoner til prosedyren, blir det ikke utført om en infeksjon utvikles i den angitte sonen, ved å fjerne en shunt i bukhulen eller andre områder.

Dette gjelder også tilfeller der infeksjonen påvirker hodebunnen, andre deler av kroppen gjennom hvilken rangeringssystemene vil bli utført, eller det er en smittsom skade på membranen i hjernen, ventrikkene og blodbanen.

Også denne prosedyren er kontraindisert og utføres ikke dersom pasienten er diagnostisert med hjertemuskulatur, andre alvorlige kardiopulmonale patologier og lidelser.

Rehabilitering etter prosedyren

Det er verdt å merke seg at pasienten etter operasjonen kan bli plaget av hodepine, lemmerbevegelsen kan bli hemmet, det kan oppstå kvalme og oppkast.

For å diagnostisere pasientens postoperative tilstand - den andre dagen etter operasjonen, utføres en MR-skanning, noe som gjør det mulig å ekskludere tilstedeværelse av blødning i hjernens grå materiale, utvikling av iskemi som følge av kirurgisk inngrep.

Umiddelbart 7-8 dager før uttaket fra helsesystemet, utføres tosidig skanning - denne metoden for undersøkelse lar deg diagnostisere og evaluere blodstrømmen. Hvis resultatene av undersøkelsen er normale, gjør leger etter en ukes tid et utdrag.

Rehabilitering etter hjerne bypass operasjon skal utføres i rigor med alle anbefalinger og retninger av legen, er det nødvendig å fullstendig eliminere inntak av alkohol - det er ikke forenlig med å ta medisiner og fører til opphopning og væskeretensjon.

Også, ikke sette seg bak rattet på en bil mens det ikke ville tillate lege - alt dette på grunn av det faktum at pasienten er fortsatt ingen normal, sunn reaksjon på ytre situasjon, drastiske endringer i situasjonen på veien, som et resultat, som kan utvikle seg mye stress.

Sammen med dette er det verdt å minimere og om mulig eliminere fysisk belastning, avgang fra landshytter, samt tungt husarbeid. Også pasienten har ikke lov til å løfte mer enn 3 kilo, det er nødvendig å gå rolig i utelu oftere.

Etter hjemsvinget, som den eneste tillatte fysiske belastningen til pasienten, er det tillatt å gå - det er bare verdt å gå på fots, ta en tur i 15-20 minutter om dagen, og øker tiden gradvis.

Det er også verdt å huske at svømming i et åpent reservoar er forbudt, selv om bading og vasking av hodet er en tillatt hygienisk prosedyre, med tanke på visse øyeblikk.

Spesielt er sjampo det beste å velge myk, barns, uten å berøre området der det er mulig på hodet, hvor skallen ble åpnet og skyting ble utført. Hjemmestyret bør overholdes i minst en måned.

Det er alltid fare - komplikasjoner og konsekvenser

Operativ inngrep, utført selv av erfarne kirurger, er alltid en risiko som kan føre til utvikling av visse komplikasjoner.

Enhver operasjon er først og fremst en risiko for blødning og kritisk tap av blodpropp og åreknuter utvikling, og den farligste, fordi det er å få infeksjon, infeksjon av pasientens sykdomsfremkallende, sykdomsfremkallende mikroflora.

I tillegg kan shunting også utløse utviklingen av patologier som epilepsi og slag, dannelsen av en trombus inne i shunten selv.

Shunting av hjernen er et svært komplisert kirurgisk inngrep, og for å minimere den mulige utviklingen av konsekvensene må pasienten strengt følge alle doktorsforskriftene, observere en sunn livsstil som vil tillate å gjenopprette på kortest mulig tid.

Snakker om mulige komplikasjoner som kan utvikle seg etter denne operasjonen, legene utpekt dem:

 • infeksjon og nederlaget i hjertet og grått materie, hjernens skall, området av peritoneum - delen av kroppen, orgelet som shuntet utskilles direkte fra;
 • provoserer utviklingen av en sykdom som epilepsi;
 • koagulering av trombus hjerte- og hjerneskjermer, peritoneum eller blære;
 • ineffektiv utstrømning av overflødig væske, samt diagnosen hyper og hypohydrering - alt dette fører til utvikling av hematomer, utvidelse av vener.

Etter operasjonen, i de aller første dagene, kan pasienten føle rask tretthet, hodepine - dette er ganske vanlig fenomen.

Men umiddelbart er det verdt å besøke en lege når du diagnostiserer slike symptomer:

 • urimelig økning i kroppstemperatur over 38 grader;
 • utslett på kroppen og kløe etter å ha tatt foreskrevet medisiner;
 • svajer mens du går og svimmelhet;
 • vedvarende døsighet;
 • smerte i nakken og økte angrep av hodepine og kvalme, oppkast.

De mest alvorlige effektene av bypass-kirurgi etter å ha fått en hjerne slag er utvikling og de såkalte kramper, spasmer i lungene, noe som kan oppstå på grunn av feilaktig valgt medisiner foreskrevet etter denne operasjonen.

Oppsummering, vi kan si at i enhver operasjon er det alltid en risiko for komplikasjoner og shunting i dette tilfellet er ikke et unntak. Men selve operasjonen gjør at du kan sette pasienten på føttene, og hvis alle foreskrevne anbefalinger blir observert, kan du snakke om pasientens fulde liv, hans gjenoppretting.

Kirurgi for hjernekjøring hos barn og voksne

hydrocephalus - dette er en alvorlig tilstand, hvor utstrømningen av cerebral væske fra hjernens ventrikler er forstyrret. Som et resultat akkumuleres væsken i dem, forårsaker en økning i intrakranielt trykk, komprimering av hjernekonstruksjonene, nevrologiske lidelser.

Hos barn med medfødt hydrocephalus øker hodet i størrelse, normal utvikling av hjernen under slike forhold er umulig. Den eneste måten å behandle denne patologien på - kirurgisk.

Shunting hjernen med hydrocephalus - hva er det?

bypass Er en operasjon som lar deg kurere hydrocephalus og forhindre utvikling i fremtiden. Målet er å skape en ekstra vei for utløpet av cerebral væske fra ventriklene, når normal sirkulasjon er vanskelig eller helt umulig.

Det er flere metoder for å skape hjernen:

 • Ventriculo-atrial (forbindelse av ventrikkelen med høyre atrium, sjelden - med venstre);
 • ventriculoperitoneal (forbindelse av ventrikkelen med brystbenet);
 • Ventriculosus cisternostomi (forbindelse av ventrikkelen med cisterner av arachnoidmembranen i hjernen);
 • Subduro-peritoneal (sammenkobling av plass under dura mater med bukhinnen);
 • Ventriculo-pleural;
 • Ventriculo-urethral (en sjelden type bypass, forbindelsen til ventrikkelen med urinrøret).

Hvilken metode som skal brukes i hvert enkelt tilfelle avhenger av:

 • egenskaper av sykdomsforløpet i pasienten;
 • samtidige sykdommer;
 • generell tilstand.

Hvordan fungerer operasjonen for barn, voksne og nyfødte?

Under operasjonen hjernevirksomhet Pasienten injiseres med et system av rør og ventiler som sikrer en normal utstrømning av væske.

Disse rørene er:

 • ikke hindre bevegelse;
 • ikke forstyrre blodstrømmen;
 • kan forbedre pasientens tilstand betydelig.

i av voksne de etableres løpende, med barn krever periodisk utskifting etter hvert som barnet vokser opp.

Ved nyfødte skal en slik operasjon utføres så tidlig som mulig i nærvær av indikasjoner. Dette skyldes at med medfødt hydrocephalus er hjernens utvikling forstyrret, noe som fører til avvik i psyken og mental utvikling av barnet.

Hos eldre barn og voksne kan årsaken til hydrocephalus vanligvis overføres encefalitt eller meningitt, derfor påvirkes en ventrikel oftest. Dette gjør operasjonen enklere, men det forlenger diagnosen, fordi det er nødvendig å finne ut hvilken ventrikel uorden har oppstått.

Hva gjør operasjonen?

bypass normaliserer utløpet av cerebrospinalvæske fra hjernens ventrikler, takket være dette normale og intrakraniale trykket, som gjør at du kan bli kvitt hodepine.

En overfylt ventrikel slutter å klemme nabostrukturene i hjernen, slik at nevrologiske forstyrrelser forårsaket av hydrocephalus forsvinner, utvinnes tapte motorfunksjoner.

Hos nyfødte på grunn av fysiologienes særegenheter, forårsaker ventrikulær overløp hodeforstørrelse I størrelse, ledsaget av kompresjon og atrofi i hjernen.

I fremtiden truer dette mental retardasjon og alvorlig motorisk svekkelse barnet.

Tidlig bypass tillater det avslutte denne prosessen. Barnets hjerne er veldig plastisk, og funksjonene til de ødelagte delene av hjernen blir raskt gjenopprettet, barnets utviklingsfrekvens er gradvis oppfanget av sunne barn i samme alder.

Når det gjelder den kosmetiske effekten, er det dessverre ingen omvendt utvikling, men når barnet vokser, kan kroppens proporsjoner sprette tilbake.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Før du utfører en bypass-operasjon:

 1. En rekke tester vil bli tildelt pasienten. Brudd på strukturen til ventriklene, akkumulering av væske i dem og skade på hjernen er først og fremst synlig på MR. Denne studien lar deg få det mest komplette bildet av utstrømningen av væskeutstrømning i ventrikkene, og med resultatene er spørsmålet om nødvendigheten av operasjonen løst.
 2. Andre studier - angiografiav hjernen (X-stråleundersøkelse av beholderne kan utføres i forbindelse med en MR eller CT) for å detektere eventuelle brudd på blodstrømmen i hjernen, er risikoen for blødning under operasjonen, særlig vaskulære sted.
 3. I tillegg en studiehulrommet der det er planlagt å trekke tilbake hjernevæsken. Hvis atriumet er valgt som sådan, er det nødvendig å lage et EKG, EchoCG, Dopplerografi av hjertet for å avgjøre hvor trygg denne operasjonen er.
 4. Hvis du planlegger å koble den berørte ventrikkelenmed peritoneum, deretter ultralyd og MR i bukhulen å identifisere mulige kontraindikasjoner til kirurgi.

Hvis operasjonen allerede er planlagt, må pasienten:

 1. Ta en dusj to ganger - kvelden før operasjonen og morgenen på operasjonsdagen, mens du alltid vasker hodet forsiktig.
 2. Siste måltidmå være åtte timer før operasjonen, Du kan drikke vann i små mengder, alkohol er helt kontraindisert.
 3. Hår på hodet er nødvendigbarbere seg av (dette gjøres av en sykepleier) helt eller delvis.
 4. Det er nødvendig å fjerne briller,kontaktlinser, proteser, øredobber og piercinger - Under operasjonen bør det ikke være fremmedlegemer på hodet.
 5. Alle ornamenter, mobiltelefon og andre verdisaker må gis til slektninger på forhånd eller å overlate til bod.

Driftspris

Prisen på operasjonen varierer avhengig av regionen og funksjonene i klinikken, men som man kanskje sier er shunting en fornøyelse ikke fra billig. I tillegg til selve operasjonen må du bruke penger på diagnostiske prosedyrer, som også koster mye.

Rehabilitering og gjenoppretting

Den første dagen i den postoperative perioden pasienten bruker neuroreanimation. Dette er nødvendig for å sikre den mest nøye observasjon av pasienten og å legge merke til forringelsen av tiden, hvis det skjer. Om nødvendig forlenges oppholdstiden i intensivavdelingen.

Hvis den postoperative perioden fortsetter uten komplikasjoner, så allerede på en dag Etter operasjonen blir pasienten overført til nevrologisk avdeling.

I neste uke etter operasjonen blir pasienten vist en sengestøtte med gradvis ekspansjon ettersom pasienten føler seg bedre. I denne perioden er pasienten foreskrevet antibiotika som et forebyggende tiltak for infeksjon.

Andre legemidler er foreskrevet:

 • antiepileptika;
 • smertestillende midler;
 • ved høyt arterielt trykk - mannitol i kombinasjon med andre diuretika.

Etter operasjonen er pasienten MR - Første gang på dagen etter operasjonen, om nødvendig, kan analysen tilordnes igjen. Det er nødvendig å sørge for at shunt er på plass, ligger fritt og utfører sin funksjon.

Behandling og omsorg

Etter uttak fra sykehuset:

 • Det er nødvendig å være under tilsyn av en nevrolog i seks måneder.
 • Hvis det ikke var noen komplikasjoner i løpet av denne tiden, er sannsynligheten for deres forekomst i fremtiden ganske lav.
 • Enhver fysisk aktivitet, selv ubetydelig, i løpet av denne perioden bør koordineres med legen. Unntak fra denne regelen går.
 • Yrker av profesjonell sport er utelukket til den behandlende legen bestemmer at det er trygt for pasienten.

Etter uttak fra sykehuset:

 • Du kan ta et bad, dusje og vaske håret ditt - dette vil ikke forårsake komplikasjoner, men du trenger ikke å gå til bassenget og svømme i åpent vann.
 • Det er ønskelig å utelukke alle mulige stress, slutte å røyke, slutte å drikke alkohol.
 • Koffein vil heller ikke være nyttig.
 • Arbeid hjemme, som noe fysisk arbeid, bør være strengt dosert, du kan ikke løfte tunge gjenstander.

Slike strenge begrensninger forblir innen en måned eller mer, hvis dette er nødvendig. Over tid går pasienten tilbake til et fullt sunt liv.

Risikoen for mulige komplikasjoner

Som med enhver operasjon, spesielt på hjernen, er det mulig med en rekke komplikasjoner med shunting, så det er veldig viktig ikke gå glipp av deres første symptomer.

Symptomer på ulike komplikasjoner:

 1. Infeksjon av operasjonssåret får seg til å føle seg:
  • økt temperatur i de første dagene etter operasjonen;
  • hodepine;
  • kvalme og oppkast;
  • rødmen av rommen;
  • gangsforstyrrelser, koordinering av bevegelser;
  • rask tretthet.
 2. Feil shunt installasjonfører til det faktum at symptomene på hydrocephalus ikke overgår etter operasjonen, I tillegg er det tegn på betennelse - smerte langs shunten, en økning i temperaturen, utseendet på edemas. For å forhindre dette, utføres en MR etter operasjonen.
 3. Komplikasjonen som vanligvis oppstårt noen år etter operasjonen - en blokkering av shunt. Det manifesteres ved retur av symptomene på hydrocephalus - hodepine, fokale nevrologiske symptomer, økt intrakranielt trykk.

For å merke de første tegn på forurensning av shuntet i tide, årlig Å komme på mottak til nevrolog. Når en slik patologi oppstår, blir den tilstoppede shunten fjernet og erstattet med en ny.

Shunting av hodene i hodet: hvordan å eliminere forstyrrelsen av cerebral blodstrøm?

Hvis en person har et slikt problem som mangel på blodstrøm til hjernen, kan han foreskrives en operasjon - shunting hjernen, nærmere bestemt hans arterier. I dag gjennomføres det på høyt nivå og med lavt risikonivå. Målet er å gjenopprette normal blodtilførsel.

Blod i hjernen er matet gjennom 4 arterier:

 • Søvnig igjen;
 • Søvnig høyre;
 • Høyre vertebral kolonne;
 • Venstre vertebral kolonne.

Hvis en eller flere av dem smalker eller tetter opp, blir blodtilførselen til hjernen vanskeligere. En slik tilstand for kroppen er unormal, og i det lange løp er det veldig farlig. På arteriene med blodstrøm kommer både oksygen og næringsstoffer. Deres mangel fører til en masse komplikasjoner og sykdommer.

blokkering av arterier som fôrer hjernen med aterosklerotiske plakk og trombus

Ganske ofte oppstår nevrologiske og psykiske lidelser på denne jorda. Ofte kan problemet være uløst i mange år, bare fordi pasienten ikke kjenner diagnosen sin og ikke tenker å gå til legen.

Et eksempel er nervøse lidelser på et stadium når de ikke er så uttalt å gå til legen. I Vesten, i disse tilfellene, går folk til psykoterapeuten og tror at de har akutt depresjon. Vi gjør ikke dette på denne måten, og de løser alt sine egne "problemer med nerver" som de kan.

Pårørende merker den forferdelige irritabiliteten og er forvirret, hvorfor plutselig slike endringer. Venner, lei av vedvarende hysteri, vende seg bort og så videre. Når tiden går ned til grensen der det blir klart at situasjonen krever behandling, kan en person forbli helt alene. Dette er bare et eksempel. Krenkelser i hjernen kan forårsake andre sykdommer.

ischemi

Mangelen på blodtilførsel til hjernen kalles iskemi eller cerebrovaskulær insuffisiens. Det er to hovedfaser.

 • Den første er når den skyldes en liten midlertidig avbrudd i operasjonen av en eller flere arterier. Fenomenet kalles et forbigående iskemisk angrep. Årsakene kan være arteriell hypertensjon, arteriosklerose av karene, og det kan provoseres ved mangel på søvn, glitches i søvnplanen, overarbeid, inkludert kroniske, stressende forhold.
 • Den andre fasen kommer som følge av langvarig iskemi. Kanskje starten på akutt iskemi med nekrose - iskemisk slag eller infarkt, i hjernen. Samtidig dør hjerneceller.

Endre situasjonen, i hvert fall før beroligelsen, kan omgå fartøy. Dette er en alvorlig og ganske komplisert operasjon, der blodstrømmen kunstig er rettet mot å omgå de skadede arteriene. Etter det gjenoppretter hjernen sin evne til å jobbe normalt, selv om utvinning kan ta tid.

Hvis hjerneinfarkt fortsatt skjedde, er sannsynligheten for å gå tilbake til normal ikke så stor, og likevel er en slik operasjon viktig for ikke å forårsake enda større komplikasjoner.

Hvem trenger shunting?

Denne operasjonen er tildelt pasienten i følgende tilfeller:

 1. Hvis det er en klar trussel mot helse: Det kan ikke forebygges permanente angrep av iskemi eller hjerneinfarkt ved medisinering.
 2. Aterosklerotiske lesjoner av den indre halspulsåren, aneurismer eller svulster som ikke reagerer på konvensjonelle behandlingsmetoder.
 3. Leddgikt okklusjon eller lang stenose bekreftet av undersøkelsesdataene. Samtidig bør det være åpenbart (for legen) og blodstrømmen har blitt bevist ved medisinske studier av hjernen.

shunting i hydrocephalus

Også bypassoperasjon er en av de effektive metodene som brukes i hydrocephalus, men med et lignende navn for operasjonen, i dette tilfellet er det ikke en vaskulær shunt som er opprettet, men en væske for utstrømning av overskytende væske fra hjernen. Slike inngrep i gjennomsnitt hjelper i 50% av tilfeller av alvorlige former for hydrocephalus.

Et eksempel på ventrikuloperitoneal shunting i hydrocephalus er vist i figuren til høyre.

Disse tilfellene er de viktigste indikasjonene for hvilken skiftingen av hjernens arterier er foreskrevet. Faktisk kan enhver forstyrrelse av arteriene som gir blod til hjernen, til slutt føre til kirurgi. En annen ting er at i tidlige termer kan problemet løses ved å eliminere årsakene (listen er ganske bred), når trusselen om iskemisk slag er nær, må legene kjempe med symptomer allerede.

Hva gjør operasjonen?

Bypassing hjernen tillater folk som lider av mangel på blodstrøm for å leve et normalt liv igjen:

 • Gjenoppretter blodsirkulasjonen i dette området, og bringer den tilbake til normal;
 • Reduserer sannsynligheten for at et iskemisk slag vil oppstå.

Det andre punktet refererer spesielt til pasienter med følgende sykdommer:

 1. aneurisme;
 2. Okklusjon av karoten arterien (intern) eller dens stenose;
 3. Moya-moya sykdom;
 4. Stenose av intrakraniell arterie eller okklusjon;
 5. Tumorer på basen av skallen.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Patienten blir som regel bedt om å gjennomgå flere undersøkelser på forhånd, og først etter det utføres en shunt.

 1. Angiografi. Det kan være magnetisk resonans, intra-arteriell eller computertomografi. Det utføres ikke så mye for diagnose, som for legen å kunne bestemme den mest hensiktsmessige operasjonsformen i dette tilfellet.
 2. Dupleks ultralydsskanning, som verifiserer hovedkarene i hodet. Med hjelpen er tilstanden til arteriene bestemt, og i hvilken utstrekning de er innsnevret eller tilstoppet, så vel som blodstrømskarakteristikker. Samtidig kan du kontrollere fartøyene som skal brukes til et vellykket driftsresultat.
 3. Test ballong midlertidig okklusjon av arterien. Sjekker for en mulig hjernereaksjon på et midlertidig stopp av blodstrømmen i den opererte arterien.

Samtykke til operasjonen

Bare nevrokirurg med spesialisering i nevrologisk kirurgi kan utføre denne operasjonen.

Når undersøkelsene utføres og operasjonen er utnevnt, kan pasienten godta det eller nekte. Han signerer et dokument som er fullt informert og enig. Kontrakten bør leses nøye: det er mulige komplikasjoner, og i tilfelle de kommer, blir det ingen som skylder.

Og likevel er det bare at de ikke overdrager slike operasjoner: Avslag i de fleste tilfeller er en økning i helseproblemer, opp til et iskemisk slag. Om pasienten signerer kontrakten eller nekter, må valget fortsatt veies og gjennomtenkt.

Prosedyrer før drift

Hvis du tar ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, bør du ta en pause og slutte å bruke dem en uke før du rangerer. Når det blir mulig å starte igjen, vil det bli avgjort av legen. I løpet av samme uke er det nødvendig å utelukke alkohol og røyking, da dette kan føre til blødning under operasjonen.

Også du må observere noen regler:

 • Det er nødvendig å vaske hele kroppen (på et sykehus - å ta en dusj) fra kvelden, så om morgenen før operasjonen. Vask hodet med sjampo to ganger. Bytt til rene klær.
 • Det er mulig å utnevne en lege til å ta piller på operasjonsdagen. De skal vaskes med litt vann.
 • På kvelden før kirurgi vil kirurgen utnevne å barbere hele hodet eller sitt eget sted. Denne prosedyren utføres av en sykepleier.
 • Alle fremmedlegemer på hodet, enten det er piercing, øredobber og linser eller flyttbare proteser, må fjernes.
 • Du må også gi dine slektninger alle muligheter for mobilkommunikasjon. Etter operasjonen, uavhengig av pasientens tilstand, vil han tilbringe minst 24 timer i intensivavdelingen, og lignende enheter er forbudt for bruk der.

Enhver annen resept av legen anbefales å overholdes strengt. De fleste komplikasjonene skyldes det faktum at pasienten ikke anså viktig som kirurgen fortalte ham å gjøre eller ikke.

Hvordan foregår shunting?

Kirurgens oppgave er å lede blodstrømmen til hjerneområdet hvor oksygen sult blir observert. Modaliteter av drift - to, og deretter noen av dem vil velge lege, avhengig av årsaken til sykdommen, arteriene og slå kreftene volumet av den delen av hjernen, en tilstand som må forbedres gjennom kirurgi.

Den første metoden utføres som følger:

omgå hjernens arterier med pasientens vennefragment

 • Kirurgen bruker et fragment av venen eller arterien (som forresten kalles en "shunt") fra en annen del av kroppen. Som regel er "annet sted" armen eller benet. Et fragment av den radiale arterien tatt fra armen eller en stor saphenøs vene fra foten blir brukt. Dette er de to vanligste alternativene.
 • Shunten er sydd like over og like under det berørte området av hodefartøyet. Dette skaper forhold for omdirigering av blodstrømmen; nå vil han fritt bevege seg rundt den tilstoppede delen.
 • Fremgangsmåten blir utført som følger: en ende av shunt kirurgen er sydd inn i halspulsåren i halsen, ligger direkte under huden (ytre arterie). Videre sydd fartøyet er lagt opp til tinning hvor kirurgen å kutte skallebenet fragmentet for å drive ut gjennom denne åpning til den andre kanten shunt cerebral arterie.

Denne metoden brukes hovedsakelig i tilfeller der arterien er skadet med høy blodstrøm og stor diameter.

En annen variant av operasjonen:

 • Et lite fartøy, tatt fra en hodebunn, brukes som en shunt.
 • Så skjer alt etter en ordning som ligner på den første metoden. I skallen er det skåret et trehull, fartøyet er forbundet med arterien på hjernens overflate.

Denne metoden brukes vanligvis når den okkluderte arterien har en liten diameter og lav blodstrømningshastighet. Denne varianten av operasjonen brukes oftest. Noen av varianter under generell anestesi.

Etter operasjonen

Under bypassoperasjonen blir et intubasjonsrør satt inn i pasientens luftrør, som brukes til å opprettholde respirasjon i anestesi. Vil fjerne det først etter at handlingen vil passere. Derfor er mindre smerte i halsen normal.

Dessuten er det ikke noe merkelig og forferdelig at pasienten etter operasjonen vil være i intensivavdelingen. Dette er en obligatorisk forholdsregel i den første dagen eller mer.

De vanlige konsekvensene av operasjonen er hodepine og kvalme. Det er mulig at legen foreskriver medisiner. Stå opp for dine føtter og gå - til bare ved separasjon - det vil være mulig ikke tidligere enn på den andre dagen.

Dagen etter operasjonen utføres en MR for å sikre at alt gikk bra. Totalt, i fravær av komplikasjoner, må pasienten tilbringe ytterligere 5-6 dager på sykehuset.

Kanskje i de første dagene etter utslipp, må du ta følgende stoffer:

Begge bør utnevnes av legen, så vel som deres dose.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Hva kan ikke gjøres i de første ukene etter bypassoperasjon?

 • Eventuelt arbeid på huset eller på et au pair er utelukket før kirurgen vil løse det (vanligvis etter den første inspeksjonen blir denne begrensningen fjernet).
 • Det er forbudt å kjøre bil; Det kan også fornyes etter at legen har sjekket alle endringene og tatt en positiv beslutning om dette problemet.
 • Eventuelle gjenstander tyngre enn 2 kg kan ikke løftes!
 • Alkohol må også elimineres så lenge du tar foreskrevet medisiner.

Hva anbefales?

 1. Som en fysisk trening, er det eneste som definitivt ikke vil skade, og mens det vil være nyttig, går. Start daglige turer fra 10-15 minutter og øk tiden gradvis litt.
 2. Det anbefales ikke å bade i vannet, men å bade og vaske hodet kan gjøres uten problemer. I denne sjampoen er det bedre å bruke babyen, og området for risting, om mulig, gjør ikke vondt. Det er nok å behandle det med svamp, svake bevegelser. Ikke gni, ikke helles vann fra dusjen, ikke dykk hovedet inn i badekaret.
 3. Hjemmodus - 2-4 uker.

I de tidlige dager er det tungt trøtthet, og dette er normalt. Men andre opplevelser kan være mistenkelige. Du må fortelle legen din om din bekymring hvis:

 • Det var en temperatur over 38 0;
 • Foreskrevet medisin forårsaket utslett og kløe;
 • Når du går - skakket, svimmel;
 • døsighet;
 • Arret som skjedde etter operasjonen svulmer og blir rødt;
 • Svakhet, smerte i nakken;
 • Økt hodepine og kvalme;
 • Oppkast.

Husk at forekomsten av komplikasjoner ofte er forbundet med uansvarlig holdning hos pasienten til legenes forskrifter. De mest alvorlige konsekvensene er et slag og et konvulsivt syndrom, mye mindre ofte en trombose av shunten. Det var ingen andre komplikasjoner.

Risikoen for anfall er lett redusert ved å ta medisiner som er foreskrevet etter skuring.

rehabilitering

Pasienter etter shunting foreskrives et permanent (livslangt, men kurs) inntak av slike legemidler som acetylsalisylsyre, klopidogrel, ticlopidin. Når du bruker briller, trenger du en pakning fra gasbind til bøyen, slik at den ikke klemmer donorarterien.

Innen omtrent et halvt år etter skiftingen blir pasienten tildelt flere undersøkelser for å overvåke endringene. Ifølge resultatene er andre rehabiliteringsalternativer mulige.

Kostnaden for operasjonen

Gjennomsnittlig pris for shunting i Moskva varierer sterkt avhengig av mange faktorer. Minimumet på å stole er 20 000 rubler, maksimumsbeløpet - 150 000 rubler eller mer.

Noen pasienter tror at behandling i Israel er mer effektiv. Og likevel er denne operasjonen ikke så komplisert at den bare ble utført i utlandet, og så kan du begrense deg til Russland. Selv om det når det gjelder helse, må en person bestemme seg selv hva som vil være bedre for ham. For shunting i utlandet vil kostnaden bli mye høyere, pluss betaling for turen selv og overnatting. Derfor, hvis det ikke er noen mulighet til å betale en slik sum, ikke forlat operasjonen helt, du kan bare bli en pasient på den russiske klinikken.

Og den siste. Til tross for at shunting gir gode resultater, eliminerer det ikke årsaken, men konsekvensene. For å sikre at det ikke kommer tilbake, er det ikke bare nødvendig å overholde legenes resept, men også å starte en sunn livsstil, i det minste i det omfang det er mulig, gradvis å bli kvitt dårlige vaner og anskaffe nyttige.

Shunting av hjernen i hydrocephalus

Dreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF, cerebral væske) i hulrommene (ventriklene) av hjernen fører til utvikling av hydrocefalus. Denne sykdommen er farlig for alvorlige komplikasjoner og krever umiddelbar behandling. I noen tilfeller bruker legene en hjemsøking av hjernen, som med hydrocephalus anses som ganske effektiv. Etter operasjonen avhenger det videre livet av en person helt på shuntets arbeid. Hvordan utføres prosedyren, er det noen kontraindikasjoner, og hva skal pasienten forvente?

Hva er prosedyren

I mer enn 50 år er shunting med hydrocephalus standardmetoden for behandling av enhver form for denne sykdommen. Dette er en ganske komplisert og risikabel prosedyre som gjør det mulig å gjenopprette blodsirkulasjonen og bevegelsen av CSF, noe som betydelig forbedrer pasientens livskvalitet.

Med hydrocephalus (ødem i hjernen) forårsaker en stor akkumulering av cerebrospinalvæske i ventriklene en økning i intrakranialt trykk. Som et resultat er det en klemme av hjernestrukturene, noe som påvirker funksjonaliteten negativt. Serebrospinalvæske beskytter det delikate hjernevævet mot mekanisk og smittsom skade, og gir utvekslingsreaksjoner. Hvis balansen mellom produksjon og adsorpsjon forstyrres, forverrer utstrømningen av hjernevæsken, og det er derfor alle metabolske prosesser i hjernen og nervesystemet lider.

Patologi er preget av slike symptomer:

 • Høyt intrakranielt trykk.
 • Grusomme angrep av cephalalgia.
 • Intoxicering av kroppen.
 • Krenkelser av koordinering.
 • Forringelse av syn, hørsel, tale.

Pasientens tilstand forverres raskt, slik at legen ikke skal tillate situasjonen å forverres og skape ytterligere utgangsmetoder for væsken. I utgangspunktet er medisiner foreskrevet, men hvis det ikke gir resultater, og i forbedringsdynamikken ikke observeres, bruk deretter radikale metoder.

Shunting av hjernen med hydrocephalus skjer med tilbaketrekking av cerebrospinalvæske i:

 • Pleural kavitet.
 • Blæren.
 • Magehulen.
 • En nær-hjertepose.

Shunts i hodet er etablert avhengig av årsaken til den patologiske tilstanden:

 • Overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 • Forstyrrelse av utstrømning av cerebrospinalvæske (delvis eller fullstendig) på grunn av atrofi av hjernevev.
 • Innsnevring av utløpsstiene.

Hydrocephalus er en farligste sykdom som påvirker nyfødte og voksne. Årsakene til forekomsten kan være svært forskjellige: medfødte misdannelser, iskemi, traumer, cyster, svulster, konsekvensene av smittsomme sykdommer, fødselstrauma.

Det er nødvendig å vite at etter prosedyren vil bare symptomene på en sykdom forsvinne. Men for å kurere årsaken til at væske fra hjernens ventrikler ikke går bort, er det umulig å skifte.

Hvorfor trenger jeg å omgå?

Hvis patologien er av mindre art, brukes medisinering. I alle andre tilfeller brukes bare en metode - bypass. Det lar deg:

 • Normaliser utløpet av cerebrospinalvæske, som vil lindre hjernen fra trykket i cerebrospinalvæsken.
 • Gjenopprett hjernens arbeid.
 • Bli kvitt neurologiske symptomer.
 • Å forlenge livet til en person og redusere andelen av tidlige dødsfall (75% av nyfødte med hydrocephalus dør i det første år av livet dersom operasjonen ikke utføres i tide).

I noen tilfeller shuntes karene og blodårene i hjernen. Denne prosedyren vises når hjernens arterier er blokkert, noe som fører til brudd på blodsirkulasjonen. Neuroner får ikke nok oksygen og næringsstoffer, og derfor begynner deres død. En rettidig operasjon gjør at du kan unngå et slag - årsaken til mange menneskers død.

Pass på å shunt når:

 • Okklusjon av karoten arterier.
 • Aneurysm av aorta.
 • Tumorer i hjernen.

Hvordan er det

Prosedyren utføres under generell anestesi. Før operasjonen er det nødvendig å gjennomføre visse undersøkelser, som tillater å velge de mest hensiktsmessige shunting-metodene:

 • Cardiogram.
 • Fluorography.
 • Blod og urintester.
 • Magnetoresonans termogram.
 • Datatomografi.
 • Ultralyd undersøkelse av arterier.

Så snart resultatene av diagnosen er kjent, bekrefter pasienten skriftlig samtykke til en kirurgisk prosedyre. Dermed beskriver han mulige risikoer og komplikasjoner. Dersom hjernebypassoperasjon er nødvendig hos nyfødte, må samtykke gis av foreldrene.

Før operasjonen må pasienten ta en dusj og vaske hodet. I noen tilfeller må du barbere håret ditt. Alle fremmedlegemer (øredobber, briller, piercinger, proteser, kontaktlinser) fjernes fra hodet. Noen uker før den planlagte operasjonen anbefales pasienten å unngå å drikke, røyke og ta ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Åtte timer før prosedyren spiser pasienten ingenting (det er lov å drikke vann i begrensede mengder).

Shunting av blodårer og arterier i hjernen gjør det mulig å skape en ny gren av blodstrøm, omgåelse av problembeholderen. Som en shunt, bruk en blodåre eller et kunstig opprettet blodkar. Han er sydd bak skadestedet eller foran ham. Etter denne operasjonen gjenopptas blodsirkulasjonen i et nytt område.

Shunting i hydrocephalus er som følger:

 • Pasienten er dekket med laken og blader åpner de stedene hvor snittene skal utføres.
 • Stedene for å utføre væskebypass er smurt med et antiseptisk middel.
 • Lag et trepaningshull gjennom hvilket dreneringsrøret (shunt) ledes til hjernen.

Fjernelsen av røret i bukhulen er ekstremt sjelden, siden den er forbundet med høy risiko for komplikasjoner. En ventrikuloatriell type bypass anses å være tryggere, der dreneringsrøret settes inn i venstre eller høyre atrium. I slike tilfeller vil shunten være kort, noe som betyr at risikoen for komplikasjoner minimeres.

Det neste trinnet er å sette inn en shunt i det myke vevet, synkronisere banen til dreneringsrøret med arteriene. Deretter er shunten installert i nødvendig ventrikel gjennom trepanasjonsåpningen. Moderne leger bruker dreneringsrør utstyrt med spesialventiler som forhindrer utstrømning av brennevin, noe som gir ekstra pålitelighet og funksjonalitet i operasjonen. Shunting på samme måte utføres hos barn.

Kontraindikasjoner og rehabilitering

Pasientene kan nekte kirurgi ved hjertesvikt og smittsomme sykdommer. Umiddelbart etter prosedyren opplever en person svakhet, hodepine, svimmelhet. Dette er en normal tilstand som folk opplever i postoperativ tid. I løpet av denne perioden gjennomgikk pasienten MR til å vurdere tilstanden til hjernen.

Restaurering av pasienten krever å ta visse stoffer (antibiotika, smertestillende legemidler). Hvis trykket økes, brukes diuretika sammen med Mannitol.

I tillegg trenger du:

 • Avvis fra arbeid som krever økt oppmerksomhet og rask respons.
 • Unngå overarbeid og tung fysisk anstrengelse.

Mulige farer og komplikasjoner

Shunting i hydrocephalus kan føre til alvorlige komplikasjoner. I det første året må 20% av pasientene bruke gjentatt inngrep.

Etter operasjonen kan:

 • Å utvikle en smittsom prosess. I de fleste tilfeller skyldes dette innføringen i kroppen av stafylokokker aureus.
 • Å danne et subdural hematom, som i fremtiden løser uten medisinsk inngrep.

I tillegg kan det installerte ledende systemet som følge av naturlige prosesser (for eksempel vekst av et barn) mislykkes. I noen tilfeller kan pasientene etter trephinering av skallen støte på:

 • Blokkering av shunt på et hvilket som helst sted.
 • Utviklingen av epilepsi.
 • Konsekvenser av skade på hjernevæv under operasjonen.
 • Bøyning eller krumning av shunt
 • Overdreven eller utilstrekkelig utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernehulrom.
 • Stroke, som er resultatet av klemming av arterier eller dannelse av en trombose i et blodkar.

Når skiftingen skjer, kan hjernens fartøy forekomme:

 • Arytmi.
 • Iskemisk hjertesykdom.
 • Et hjerteinfarkt.
 • Kroniske smerter i operasjonsområdet.
 • Infeksjon.
 • Trombose av arteriene.

Til tross for kompleksiteten og faren for denne type operasjon er eksperternes spådommer om pasientens fremtidige status ganske gunstig og optimistisk. Shunten, som er en viss protese som erstatter væskeveiene, bidrar til å forbedre pasientens velvære betydelig og unngå utvikling av alvorlige konsekvenser.

Kirurgi for shunting hjernen: ventrikler med hydrocephalus; arterier med iskemi og andre indikasjoner

Shunting er det generelle navnet på operasjoner knyttet til etableringen av flere veier for bevegelse av biologiske væsker. De utføres ved hjelp av implantater, noe som skaper muligheter for sirkulasjon. Shunting av hjernen er delt inn i to typer: restaurering av blodstrøm og reduksjon av volumet av cerebrospinalvæsken. Dette er komplekse operasjoner med høy risiko for komplikasjoner. Men de gir sjansen til pasienter for et normalt fullt liv og utvikling.

Shunting med hydrocephalus, cyste eller hjerne svulst

Hydrocephalus er en overdreven opphopning av væske (CSF) i hjerne hulrommene mozga.Ona kan være eksterne (påvirket subaraknoidal plass), de indre (ventriklene er påvirket) eller generell / blandet (påvirket av den ene og en annen). Ventriklene - er innvendig marghulen vegg og som frembringer en bestemt væske - væske, som tjener til å forsyne dypere lag av hjernen. Subarachnoid plass deler lagene av hjernens substans.

med hydrocephalus (høyre) forårsaker overskytende væske forhøyet trykk i skallen

Ved kommunikasjon av hjernens ventrikler og subarachnoid-rom er hydrocephalus åpen (meldingen er lagret) og lukket eller okklusiv (meldingen brytes). Det er i andre tilfelle at shunting er nødvendig.

Spesielt viktig er tidlig operasjon med medfødt hydrocephalus, da det fører til en alvorlig forsinkelse i utvikling, som vil være vanskelig å justere senere. Beslutningen om å drive nyfødte bør skje av foreldrene, dette alternativet kan kun anbefales etter bekreftelse av diagnose ved CT eller MR. Noen ganger kan du gjøre med konservativ terapi - når prosessen går langsomt, forteller legen foreldrene om muligheten for slik behandling.

Cysten er en forlengelse eller hulrom fylt med væske. Teknikken for drenering ligner installasjonen av shunts i hydrocephalus. Operasjonen er sjeldne på grunn av høy risiko for infeksjon. Noen ganger er utløpet av brennevin ved å installere en shunt nødvendig for hjernesvulster som er ledsaget av hypertensjon - en økning i intrakranielt trykk.

En svulst kan også sammen med iskemi, traumer og infeksjoner forårsake hydrocephalus hos voksne. Det behandles også raskt, ved å installere en shunt. Dette gjør at pasienter i nesten 100% av tilfellene kan komme tilbake til jobb eller forbedre livskvaliteten betydelig.

Typer av operasjoner

I moderne nevrokirurgisk praksis er følgende muligheter for å skape hjernen i hydrocephalus mulige:

 • Utdannelse av porfensi. Denne typen intervensjon er en kombinasjon av ventrikkelen og det subaraknoide rommet. Det er kortsiktig i naturen på grunn av infeksjonen av den dannede anastomosen.
 • Ventrikulotsisternotomiya. Ventrikkelens vegg er perforert og det opprettes en melding mellom den og de basale cisternene (utvidelser av subaraknoidrommet). Faktisk er operasjonen veldig lik den forrige, men det gjør det mulig å oppnå en lengre effekt. Meldingen gjenopprettes ved hjelp av et tynt polychlorvinyl-rør.
 • Etablering av cerebrospinalvæskeshunter. I denne varianten er plasseringen av shunt ikke begrenset til hjernen, men påvirker hjertet, bukhulen, blæren etc. Det er disse operasjonene som oftest utføres, siden de har en relativt langvarig effekt. Denne shunt avviker ved tilstedeværelsen av en ventil, som bare åpnes når det intrakraniale trykket når en bestemt sett parameter. Det er denne teknikken som vil bli beskrevet i detalj nedenfor.

eksempel på ventrikuloperitoneal bypass kirurgi

Teknikker for gjennomføring

Operasjonen utføres under generell anestesi. Pasienten er dekket med ark, unntatt snittstedene. Alle behandlingsområder behandles med aseptiske legemidler. Kirurgen limer den antatte shuntbanen med en medisinsk gjennomsiktig film.

Kateteret kan plasseres i den ikke-cerebrale delen (når du bruker bukhulen) eller i hjernens ventrikler (når du bruker en hjertepose). Etter å ha fikset det, kutter kirurgen shuntbanen i det subkutane vevet. Til hjernen blir den matet gjennom trefinhullet.

komplikasjoner

Risikoen for uønskede konsekvenser etter operasjonen er stor nok. Behovet for gjentatt intervensjon i det første året etter skifting skjer i 20% av tilfellene. Nesten halvparten av pasientene har en rekke operasjoner gjennom hele livet.

De vanligste komplikasjonene er:

 1. Mekanisk dysfunksjon - det vil si å stoppe effektiv drift av shunt. Det oppstår som et resultat av naturlige forandringer i kroppen (med veksten av barnet som gjennomgikk operasjonen, forlengelse og kunstig kanal), samt som følge av lim, inflammatorisk, tumorprosesser eller utilstrekkelig kirurgkvalifisering. Komplikasjon krever en shunt erstatning.
 2. Infeksjon. Det kan oppstå som en forverring av den inflammatoriske prosessen i hjernen eller som følge av infeksjon. I 90% av tilfellene er kausjonsmiddelet en bakterie av stafylokokker aureus. For forebygging må du ta antibiotika for enhver betennelse, inkludert tannråte. Konservativ behandling er sjelden vellykket, oftest er det nødvendig å fjerne shunten og, etter å bli kvitt infeksjonen, etablere en ny.
 3. Hydrodynamisk dysfunksjon. Noen ganger gir skipsystemet ikke normalt trykk i hjernens ventrikler. Dette kan bare korrigeres ved å bytte ut ventilen. I sjeldne tilfeller endrer ventriklene unormalt, faller av, oppnår et gap. Selv et lite hopp fører til kvalme, oppkast, svimmelhet. Behandling er ikke veldig lovende.
 4. Subdural hematom. Det er en blødning mellom hjernens membraner. Oftest utvikler den seg hos eldre pasienter (over 60 år). Hematom har i de fleste tilfeller ingen symptomer og løser seg selv. Hvis det kliniske bildet er ugunstig, utføres og dreneres og erstattes eller omprogrammeres ventilen for høyere trykk.

Video: En lege på hjernevirksomhet med hydrocephalus

Shunting av blodkar (arterier) i hjernen

vitnesbyrd

Kandidater til operasjonen er følgende pasientkategorier:

 • Personer med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Det kan etableres under MR, CT, angiografi eller tosidig skanning mot en bakgrunn av karakteristiske symptomer (hodebull, migrene, nedsatt minne, redusert ytelse).
 • Personer med innblanding av karoten arterie. Det kan være en aneurysm, en svulst, en aterosklerose, som ikke reagerer på andre behandlingsmetoder.
 • Personer med svulster i bunnen av skallen.
 • Pasienter med overbelastning eller stenose i intrakraniell arterie.

aterosklerose, blokkering av hjernearterien - en typisk indikasjon på bypass-kirurgi

Forbereder for en operasjon

Den behandlende legen informerer pasienten om alle mulige konsekvenser og får sitt skriftlige samtykke til operasjonen. Før skifting vil det være nødvendig å passere standardanalyser (urin, blod, EKG, fluorografi).

En uke før operasjonen må du slutte å ta noen steroid medisiner, røyking og alkohol, da de øker risikoen for blødning når du manipulerer blodårene. Om morgenen før prosedyren må du avstå fra å spise, skal alle foreskrevne medisiner vaskes med litt vann.

På omkveldsdagen er det viktig å ta en hygienisk dusj og vaske hodet to ganger. Før kirurgi, må du fjerne alle smykker, falske negler, øyenvipper, avtagbare proteser. Sykepleieren barber håret av hodet, som vil bli trepanisert. Noen ganger er deres fullstendig fjerning kreves. Før operasjonen trenger du å roe ned og tune inn til et vellykket resultat.

Prosedyre for operasjonen

Essensen av denne operasjonen er å skape en omvei for blodet i hindringen av fartøyet. En ugjennomtrengelig (okklusiv) eller innsnevret (stenotisk) arterie er forbundet gjennom en jumper-anastomose med en sunn en. Som et resultat er det nye veier som kommer fram for at blodet og hjernens ernæring gjenopprettes.

Avhengig av den normale blodstrømshastigheten til det berørte fartøyet, utmerker man to typer operasjoner:

eksempel på å skape en shunt av en cerebral arterie fra en vene

Sy en stor ven eller arterie. For å ekskludere avslag etter operasjon bruker shunting pasientens egne fartøy. Hvis en stor arterie er skadet, kutter kirurgen for dette formålet et fragment fra den store saphenøse vene på benet eller den radiale / ulære arterien av armen. Shunten er sydd i det berørte fartøyet på to steder - over og under hindringen. Den andre enden av den er s.c. subkutant gjennom et trepaneringshull som er boret i skallen og forbundet med halspulsåren på nakken.

 • Syning av en liten diameter fartøy. Til disse formål brukes små arterier, som leverer hodebunnen - hodebunnen. De blir viderekoblet til det skadede fartøyet også gjennom trefinhullet og koblet til det. Dermed begynner de å levere blod til hjernen i stedet for hodebunnen. Hvis lengden på et sunt fartøy ikke er nok, er det mulig å sette inn fra kuttede fragmenter av andre arterier eller årer.
 • Fremdrift av operasjonen

  Shunting av cerebral fartøy utføres under generell anestesi og varer i ca 3 timer. Etter anestesiets handling er pasientens hode enten festet stivt eller fritt plassert på motsatt side som drives. Deretter følger valget av donorarterien. Kirurgen gjør et kutt langs kurset og trekker ut fartøyet helt eller kutter ut den nødvendige delen, sying kantene sammen.

  Neste trinn går direkte inn i hjernen. Kirurgen driller en del av skallen og fjerner den midlertidig. Etter det åpner han og glir skjellene fra hjernen til plasseringen av de skadede karene. Sømning av arterien med et donorfartøy utføres under et mikroskop. De er dessuten fastsatt av midlertidige klipp. Etter kontroll av blodstrømmen ved hjelp av kontaktdopplerografi. Hvis det ikke er noen lekkasje, fjernes klippene.

  Kirurgen suturerer de harde skjellene i hjernen, vender tilbake til benbladets sted. Den er festet av sømmer, plater. Ved bruk av hodebunnsbeholder kan kirurgen forandre formen på klaffen med tanger for å hindre kompresjon. Deretter syes huden og musklene sammen. Overflaten behandles med antiseptisk og forseglet.

  Postoperativ periode

  Etter slutten av anestesien kan pasienten være svimmel, svimmel og sår i halsen. Han må være forberedt på det faktum at det medisinske personalet vil stadig be ham om å flytte fingeren eller foten hans, ring de viste elementene. Viktig! Dette kan forårsake ulempe, men det er nødvendig å overvåke pasientens tilstand. Stigning er tillatt på den andre dagen. Med tilfredsstillende helsetilstand og gode resultater av tomografi, blir utslippet gjort 7-8 dager etter operasjonen.

  Hjemme i de første 2-4 ukene må du gi opp løftevekter, noe arbeid, inkludert vasking og vasking av gulvene. Kanskje utnevnelsen av antikonvulsive og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Etter noen operasjoner vil alt liv måtte ta disaggreganter (acetylsalisylsyre og andre).

  Inntil kirurgen vurderer pasientens tilstand som stabil, bør han ikke gå tilbake til jobb eller kjøre bil. Alkohol bør ikke tas inntil medisinen er ferdig. Under gjenopprettingsperioden er det nyttig å gå med en gradvis økning i avstanden og et lavt tempo.

  komplikasjoner

  Det er tre vanligste komplikasjoner etter hjernekjøring:

  • Hjerneslag. Det er resultatet av feil kirurgisk arbeid (klemming av arteriene) eller dannelse av blodpropp i karene.
  • Epilepsi. Det er forårsaket av en kraftig tilførsel av blod til bestemte områder av hjernen. Som et resultat utvikler ødemer og kramper.
  • Trombose av shunt.

  Kostnad for bypass, ledning i henhold til obligatorisk sykeforsikring

  Hydrocephalus kan behandles gratis, slik hjelp er nødvendig for å gi pasienten. Appell til private klinikker avhenger utelukkende av hans ønske. Prisen kan variere fra 15 000 til 150 000 rubler. Når du utfører prosedyren for MHI-politikken, kan pasienten bruke en fri shunt eller kjøpe den selv.

  Shunting av cerebral fartøy er utført i henhold til kvoten, det vil si at den først mottas av bestemte kategorier av borgere etter avslutning av en medisinsk kommisjon. Prisen er fra 15 000 til 70 000 rubler.

  Pasientanmeldelser

  Når skippene skipsbehandles, har pasientene en tendens til å verdsette deres tilstand godt og er takknemlig for legene. Det er ekstremt viktig å følge legenes anbefalinger - dette er hovedgarantien for en stabil tilstand.

  Etter kirurgisk behandling av hydrocephalus pasienter forlater et bredt utvalg av vurderinger, spesielt når det gjelder barnet. Mange står overfor etterspørselen etter bestikkelser, en uhøflig holdning til de ansatte for fri behandling. Det blir et stort traume for pasienter og undergraver deres tillit til offisiell medisin.

  Shunting er en komplisert operasjon, full av ulike konsekvenser. Men med en rekke sykdommer bare Det gir pasientene sjanse til et normalt liv.

  Les Mer Om Fartøyene