Heart Shunting: Hva er det?

Koronar hjertesykdom er observert hos mange mennesker, og antallet pasienter med en slik sykdom øker årlig. Opptil et visst punkt er det mulig å takle det ved hjelp av medisiner, men i noen tilfeller stopper medisiner for å ha sin fordel, og for å redde pasientens liv er det nødvendig med kirurgi. I slike tilfeller blir pasienten tilordnet aortokoronær bypass, eller, som det vanligvis kalles vanlige mennesker, "skakker hjertet".

I denne artikkelen vil vi gjøre deg kjent med historien, typene og teknikkene for å utføre denne operasjonen, måter å forberede seg på, funksjoner i den postoperative perioden, risiko og komplikasjoner. Denne kunnskapen vil hjelpe deg med å få en ide om bypasstransplantasjon av koronararterien, og du vil vite hvorfor denne operasjonen utføres.

Litt historie

Inntil første halvdel av XX-tallet kunne pasienter med hjertesykdom bare behandles ved hjelp av medisiner, og de menneskene de stoppet med å hjelpe var dømt til funksjonshemming og død. Og først i 1964 ble det første kirurgiske inngrepet på skakering av koronarfartøy utviklet og utført. Det er hyggelig å innse at trailblazer var en russisk - Leningrad professor og kardiosurgeon Vasily Ivanovich Kolesov. Dessverre, allerede i 1966 på Alli-Unionskongressen til kardiologer ble det besluttet å forby utførelsen av denne farlige operasjonen.

Kolesov fortalte seg i alle slags forfølgelser, men situasjonen endret seg radikalt etter at verdens vitenskapelige samfunn ble interessert i denne revolusjonerende metoden for behandling av koronarfartøy. Storskala forskning og utvikling fikk lov til å forbedre denne teknikken og redusere antall komplikasjoner. Forandring av koronararterien ble kontinuerlig oppgradert, og suksessen til de opererte pasientene økte jevnt. Igjen var det takket være våre medforskeres innsats at legene klarte å forkorte tiden for intervensjonen to ganger. Nå lagrer pasientens liv med iskemisk hjertesykdom i 4-6 timer (avhengig av kompleksiteten i klinisk tilfelle).

Hva er essensen av aortokoronary shunting?

Ved ischemisk hjertesykdom, som slepes langs den viktigste årsaken koronar aterosklerose, blokkering kan forekomme en eller flere hjertets arterier. Denne prosess er ledsaget av alvorlig myokardial ischemi, pasienten ofte vises angina og hjerteinfarkt kan forekomme. For å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen kirurger skape løsninger som utfører anastomose av venen, skåret ut fra låret hud, eller arterien hos pasienten tatt fra underarmen eller den indre overflaten av brystet. Den ene enden av bypass-kar er festet til aorta og den andre er sydd til kransarterien under det området av aterosklerotisk blokkering eller innsnevring. Dersom shunt anvendes innvendig brystarterien som allerede er koblet til aorta, og deretter sydd igjen en av sine ender til koronarkarene. En slik kardiurgisk operasjon kalles aortokoronær bypass.

Tidligere brukt lår vene for å skape en anastomose, men nå kirurger er i økende grad bruker den arterielle fartøy, altså. A. De er mer holdbare. Ifølge statistikk, blir den femorale venøse shunt av beholderen ikke utsatt for re-okklusjon 10 år hos 65% av pasientene og fra blodkaret indre brystarterien - opererer på riktig måte i 98% av operert. Ved bruk av den radiale arterien fungerer anastomose jevnt i 5 år hos 83% av pasientene.

Hovedmålet med aortokoronary shunting er å forbedre blodstrømmen innen myokardisk iskemi. Etter operasjonen, som gjennomgår blodstrømningsinsuffisiens, begynner hjertemuskelsonen å motta en tilstrekkelig mengde blod, anginaangrep blir mindre hyppige eller eliminerte, og risikoen for å utvikle et hjertemuskulær infarkt reduseres betydelig. Som følge av dette kan aortokoronar forbikobling øke levetiden til pasienten og reduserer risikoen for plutselig koronar død.

Hovedangivelsene for bypasstransplantasjon av koronararterien kan være slike forhold:

 • innsnevring av koronararteriene med mer enn 70%;
 • innsnevring av venstre koronararterie med mer enn 50%;
 • ineffektiv perkutan angioplastikk.

Typer av aortokoronary shunting

Det finnes slike typer aortokoronary shunting:

 1. Med kunstig sirkulasjon og opprettelse av tiltak for å beskytte myokardiet (kardioplegi), som inkluderer hjerteinfarkt, farmakologisk eller kaldt blodplaster i hjertemuskelen.
 2. Uten kunstig sirkulasjon og bruk av en spesiell stabilisator.
 3. Endoskopiske operasjoner med minimal innsnitt med eller uten kunstig blodsirkulasjon.

Avhengig av de vaskulære transplantatene som brukes, kan aortokoronary shunting være:

 • autovollt - pasientens venøse fartøy brukes til shunten;
 • autoarterial - pasientens radiale arterie brukes til shunt;
 • mammokoronær - for shunt brukes den interne thoracale arterien til pasienten.

Valget av dette eller noen ganger typen av aortokoronary shunting bestemmes individuelt for hver pasient.

Forbereder for en operasjon

Når du bestemmer deg for å utføre aortokoronar bypass-kirurgi, vil legen 1-2 uker før operasjonen nødvendigvis gjennomgå ordningen med medisinering og avbryte bruken av legemidler som fortynner blod. De inkluderer: Ibuprofen, Aspirin, Cardiomagnum, Naproxen, etc. Også pasienten bør informere legen om OTC-legemidlene og urter han tar.

Viktig er pasientens psykologiske holdning før aortokoronary shunting. Legen og slektningen til pasienten skal hjelpe pasienten til å utvikle en positiv holdning til den kommende operasjonen og resultatet.

I de fleste tilfeller er en pasient som har vist seg å ha aortokoronær bypass-operasjon på sykehus i 5-6 dager før operasjonen. I løpet av denne tiden blir han grundig undersøkt og forberedt på den kommende intervensjonen.

Før aortokoronary shunting kan pasienten tilordnes slike typer instrument- og laboratoriediagnostikk:

 • blod og urintester;
 • ECG;
 • ekkokardiografi;
 • X-stråler;
 • koronar scintigrafi;
 • Ultralyd i bukhulen;
 • Dopplerografisk undersøkelse av karene i beina og hjernen;
 • og andre typer studier med samtidige patologier.

Dagen før operasjonen blir pasienten undersøkt av operasjonskardiosurgen og en spesialist i fysioterapi og respiratorisk gymnastikk. Kirurgen informerer sin pasient om alle detaljene i den kommende intervensjonen, og pasienten signerer de nødvendige dokumentene.

Generelle prinsipper for forberedelse for aortokoronar bypass inkluderer slike anbefalinger:

 1. Det siste måltidet før aortokoronary shunting bør foregå den foregående kvelden og ikke senere enn 18 timer. Etter midnatt begynner pasienten ikke å ta vann.
 2. Den siste dosen skal tas umiddelbart etter middagen.
 3. På natten før operasjonen behandles pasienten med et rensende emalje.
 4. Om natten og om morgenen før operasjonen skal pasienten ta en dusj.
 5. Før kirurgi blir pasienten barbert av håret på brystet og på steder der transplantasjonen er tatt (bein eller håndledd).

Hvordan utføres koronararterien bypass grafting?

En time før operasjonen blir pasienten administrert et beroligende middel. I operasjonsrommet blir pasienten transportert på en gurney og plassert på operasjonstabellen. Derefter etablerte legene en permanent overvåkning av alle vitale funksjoner, sett kateteret i blæren, og anestesierteamet utfører kateterisering av venen. En anestesiolog går inn i pasienten i anestesi og etablerer et endotrakealt rør, som vil gi kontinuerlig kunstig ventilasjon av pasientens lunger og tilførsel av en bedøvelsesgasblanding.

Koronar arterie bypass grafting kan utføres ved forskjellige metoder, utført i flere stadier.

I denne artikkelen beskriver vi hovedtrinnene i denne operasjonen:

 1. Det er tilgang til hjertet. Vanligvis er et langsgående snitt laget for midten av brystbenet.
 2. Basert på tidligere angiogrammer og etter visuell vurdering, bestemmer kirurgen plasseringen av shunten.
 3. Shunt er tatt: venen fra beinet, den radielle eller indre thoracale arterien. For å forhindre trombose injiseres heparin.
 4. Ved operasjon på det ubrydelige hjertet utføres kardioplegisk hjertestans og tilkobling av utstyret for kunstig sirkulasjon.
 5. Når du utfører en operasjon på et fungerende hjerte, plasseres spesielle stabiliserende enheter på myokardiet, hvor en anastomose utføres.
 6. En shunt utføres: kardiurgiringen syr den ene enden av arterien eller venen til aorta, og den andre enden til kranspulsåren (under okklusjons- eller fortrengningsstedet).
 7. Restaureringen av hjertet utføres og hjertesirkulasjonen er slått av (hvis den ble brukt).
 8. For å stoppe virkningen av heparin, administreres protamin.
 9. Avløp er etablert og det kirurgiske såret sutureres.
 10. Pasienten overføres til intensivavdelingen.

Mulige komplikasjoner

Som en kirurgisk operasjon kan aortokoronary shunting forårsake en rekke spesifikke og ikke-spesifikke komplikasjoner.

Spesifikke komplikasjoner av denne operasjonen er forbundet med hjerte- og vaskulære lidelser. De inkluderer:

 • hjerteinfarkt;
 • akutt hjertesvikt;
 • arytmi;
 • perikarditt;
 • infeksiøs eller traumatisk pleurisy;
 • flebitt;
 • innsnevring av shuntens lumen;
 • postcardiotomi syndrom (følelse av smerte og varme i brystet);
 • slag.

Ikke-spesifikke komplikasjoner av aortokoronary shunting er typiske for enhver kirurgisk inngrep. De inkluderer:

 • infeksjon av et postoperativt sår;
 • lungebetennelse;
 • urinveisinfeksjon;
 • massivt blodtap
 • lungeemboli;
 • diastase av brystbenet;
 • ligaturfistler;
 • forverring av tenkning og minne;
 • dannelse av et keloid arr;
 • nyreinsuffisiens
 • pulmonal insuffisiens.

Risikoen for komplikasjoner ved bypasstransplantasjon av koronararterien kan reduseres vesentlig. For å gjøre dette må legen i tide identifisere pasienter med historiehistorie, forberede dem til kirurgi og gi pasienten den mest korrekte observasjonen etter intervensjonen. Og pasienten etter aortokoronary shunting bør nøye følge alle legenes anbefalinger, følge kostholdet og helt gi opp røyking.

Postoperativ periode i intensiv omsorg

Etter overføring av pasienten fra operasjonsrommet til intensivavdelingen fortsetter personellet å utføre konstant overvåkning av alle vitale indikatorer ved hjelp av utstyr og laboratorietester. Kunstig ventilasjon fortsetter til respirasjonsfunksjonen er fullstendig restaurert. Etter dette blir endotrachealrøret fjernet, og pasienten puster seg. Dette skjer som regel i den første dagen etter intervensjonen.

Før operasjonen skal legen advare pasienten om at han vil våkne opp i intensivavdelingen etter slutten av anestesi, hans hender og føtter blir bundet, og endotrachealrøret kommer i munnen. Slike taktikker bidrar til å forhindre unødig angst hos pasienten.

Lengden av tid i hjerteutvinningskammeret avhenger av mange faktorer: operasjonens varighet, graden av gjenoppretting av uavhengig pust og andre individuelle egenskaper ved pasientens helse. I ukompliserte tilfeller blir pasienten overført til avdelingen en dag etter ferdigstillelse av koronar-arterie-bypass-podning. Når det overføres til et normalt rom, blir pasienten fjernet fra den radiale arterien og blærekatetrene.

Postoperativ periode i avdelingen

I de første dagene etter overføring til Institutt for intensivavdelingen ansatte fortsetter å kontinuerlig overvåke vitale tegn (EKG, ekkokardiografi, puls, respirasjon, og så videre.) Og pasienten til 2 ganger laboratorietester utføres per dag. Pasienten er foreskrevet medisiner, et spesielt kosthold, valgt individuelt et sett med medisinske og respiratoriske øvelser.

I de fleste tilfeller er pasienten foreskrevet slike grupper av legemidler:

 • antiplatelet midler: Aspirin, Trombo ACC, Cardiomagnolo, Cardio-aspirin;
 • statiner: Vazilip, Zokor, Liprimar, Leskol, Krestor;
 • ACE-hemmere: Enalapril, Renitec, Prestarium;
 • beta-blokkere: Nebilet, Egilok, Concor.

Pasienter som gjennomgikk transmural eller utbredt myokardinfarkt, er foreskrevet diuretika. Når man kombinerer aorto-koronar bypass med utskifting av hjerteventiler, anbefales det at pasienter tar indirekte antikoagulantia.

Det er ekstremt viktig at pasienten nekter å røyke etter aortokoronar bypassoperasjon. Nikotinavhengighet øker til tider risikoen for gjentatt utvikling av angina pectoris, og avvisning av sigaretter vil føre til lavere blodtrykk og en signifikant nedgang i utviklingen av aterosklerose.

Ved ukomplisert aortokoronary shunting varer postoperativ overvåkning av pasienten på sykehuset ca 7-10 dager. Suturer på bryst og arm eller ben fjernes før utslipp. Hvis shunt gjerdet ble utført fra foten, anbefales pasienten å bruke kompresjonsstrømpe i de første 4-6 ukene for å forhindre utvikling av ødem. Ca 6 uker tar det en full helbredelse av brystbenet. I denne perioden anbefales pasienten å forlate tung last og løfte vekter. Omtrent 1,5-2 måneder kan pasienten begynne å jobbe, og hele opplæringen tar ca 6 måneder.

Medisinsk animasjon på "Aortocoronary bypass":

Koronar hjertet bypass etter et hjerteinfarkt - hva er det og hvordan er det utført

Hva er det - omgå hjertets hjerteskjermer etter et hjerteinfarkt? Denne operasjonen kalles også revaskularisering, den består i dannelse av anastomoser (ytterligere meldinger mellom karene) for å gjenopprette normal tilførsel av hjertet til oksygen.

Behovet for denne metoden stammer fra koronar hjertesykdom - en tilstand som skyldes en reduksjon i lumen i hjertets kar.

Hovedårsaken til denne sykdommen er dannelsen av aterosklerose, hvor utvikling av aterosklerotiske plakk observeres.

avtale

Et infarkt er en konsekvens av koronar hjertesykdom. Under de givne forholdene hjertet mottar ikke hele volumet av oksygen og næringsstoffer fra fartøyene. For å gjenopprette normal blodtilførsel, brukes ulike kirurgiske metoder, inkludert koronar bypass kirurgi.

vitnesbyrd

Cardiac bypass kan brukes både i nærvær av grunnleggende indikasjoner, og i tilfelle av noen forhold hvor denne metoden anbefales. Det er tre hovedindikasjoner:

 • Obstruksjon av venstre kranspulsår overstiger 50%;
 • Diameteren på alle koronarbeholdere er mindre enn 30%;
 • Sterk innsnevring av den fremre interferrikulære arterien i opprinnelsesområdet i kombinasjon med stenoser av de to andre kranspulsårene.

Hvis pasienten lider av angina pectoris, kan bypasstransplantasjon av koronararterien redusere risikoen for tilbakefall, i motsetning til symptomatisk medisinering eller folkebehandling. Med et hjerteinfarkt eliminerer denne metoden hjertets hjerte, noe som resulterer i Blodforsyningen gjenopprettes og risikoen for gjentatte hendelser reduseres.

Essensen av metoden

Når koronar bypass er opprettet shunt (forbindelse) mellom berørt område og sunn arterie. Oftest i graftens rolle er delene av den indre thoracale arterien, den subkutane venen av låret. Disse fartøyene er ikke avgjørende, så de kan brukes i denne operasjonen.

bypass kan utføres både med et slått hjerte og ved hjelp av et apparat av kunstig sirkulasjon (IR), selv om sistnevnte metode brukes hyppigere. Beslutningen om hvilken som skal velges, avhenger av pasientens tilstedeværelse av ulike komplikasjoner, samt behovet for å utføre relaterte operasjoner.

Forberedelse for

Forbereder for shunting inneholder følgende aspekter:

 • Siste gang pasienten skal ta mat senest dagen før operasjonen, hvorpå det er forbudt å ta vann.
 • På operasjonsstedet (brystet, samt stedet for anfall av transplantasjoner), skal huden være uten hår.
 • På kvelden den foregående dagen og om morgenen er det nødvendig å tømme tarmene. Om morgenen skal det utføres en dusj.
 • Den siste handlingen med å ta medisiner er tillatt senest dagen før etter å ha spist.
 • En dag før skiftingen gjennomføres en undersøkelse med deltakelse fra driftsleder og tilhørende personell med det formål å utarbeide en handlingsplan.
 • Signatur av alle nødvendige dokumenter.

Hva bør være puls av en person: normen for alder, frekvens og rytme av hjertekontraksjoner vurderes i våre materialer.

Er pulsregulatoren nyttig for å kjøre med brystbelte og hvordan velge riktig enhet? Finn ut om det her.

Skal jeg kjøpe en hjertefrekvensmåler på håndleddet mitt, hvor nøyaktig og effektivt er det og er det egnet til å kjøre? Les alle detaljene i neste artikkel.

Fartøysteknikk

Hvordan er hjertet bypass gjort? En time før operasjonen starter, får pasienten beroligende medisiner. Pasienten blir levert til operablokken, den er plassert på operasjonstabellen. her Enheter for overvåking av parametrene for vitale funksjoner installeres (elektrokardiogram, bestemmelse av blodtrykk, frekvens av respiratoriske bevegelser og blodmetning), er et urinekateter plassert.

Deretter introduseres legemidler som gir generell anestesi, trakeostomi utføres, og operasjonen begynner.

Stadier av koronar bypass kirurgi:

 1. Tilgang til thoracic hule er sikret ved disseksjon av midten av brystbenet;
 2. Isolering av den indre thoracale arterien (dersom mammakokaryakse brukes);
 3. Transplant gjerde;
 4. Det er koblet til (IC) med hypotermisk hjertestans, og hvis operasjonen utføres på det arbeidende hjerte, settes enheter inn som stabiliserer et bestemt område av hjertemusklen på stedet der skakingen finner sted.
 5. Shunts blir brukt;
 6. Fornyelse av hjertet og deaktivering av enheten "kunstig hjerte - lunger";
 7. Sying på kutt og installering av drenering.

Ikke for svakhjertet og mindreårig! Denne videoen viser hvordan operasjonen utføres for koronar-arterie-bypass-grafter.

Rehabilitering i postoperativ periode

Umiddelbart etter operasjonen blir pasienten transportert til intensivavdelingen, der han er i flere dager, avhengig av operasjonens alvor og egenskapene til organismen. Den første dagen trenger han en kunstig lungeventilator.

Når pasienten igjen kan puste uavhengig av hverandre, tilbys han et gummistykke, som han blader fra tid til annen. Dette er nødvendig for å kunne sørg for normal ventilasjon av lungene og hindre stagnasjon. En permanent bandaging og behandling av pasientens sår er gitt.

Med denne metoden for kirurgisk inngrep, blir brystbenet dissekert, som deretter sementeres ved metall-osteosyntese. Dette beinet er ganske massivt, og hvis huden i dette området helbreder relativt raskt, da Det tar tid fra flere måneder til seks måneder for å gjenopprette brystbenet. Derfor anbefales pasienter å bruke medisinske korsetter for å styrke og stabilisere disseksjonsstedet.

Også på grunn av blodtap under operasjonen har pasienten anemi, som ikke krever spesiell behandling, men det anbefales at flere mettet ernæring, inkludert kaloriprodukter av animalsk opprinnelse.

Det vanlige nivået av hemoglobin returnerer på ca. 30 dager.

Den neste fasen av rehabilitering etter koronararterien bypass-podning - gradvis økning i fysisk aktivitet. Det hele starter med en tur langs korridoren til tusenvis av meter per dag, med en gradvis økning i lasten.

På et utdrag fra en medisinsk institusjon til pasienten Det anbefales å bo i et sanatorium for full gjenoppretting.

Fordeler med denne metoden

Hovedproblemet som angår fordelene ved koronar bypass-kirurgi, er dens sammenligning med hjertesykdommenes stenting. Det er ingen konsensus om når en metode bør foretrekkes for en annen, men det er en rekke forhold under hvilke koronar bypass kirurgi er mer effektiv:

 • I tilfelle det er kontraindikasjoner til stenting, og pasienten lider av alvorlig angina som forstyrrer realiseringen av hjemmets behov.
 • Flere koronararterier ble påvirket (i antall tre eller flere).
 • Hvis det er en aneurisme i hjertet på grunn av tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk.

Forhøyet blod kolesterol - hva betyr dette og når er medisinsk hjelp nødvendig? Vi vil fortelle deg alle nyanser!

Er det verdt å bekymre deg for å senke kolesterol i blodet, er det bra eller dårlig? Les alt om dette på vår nettside.

Om hva som skal være det normale nivået av kolesterol i blodet hos voksne, les her.

Kontra

De inkluderer: Skovl nederlag meste av koronararteriene, den raske nedgangen i funksjon av det venstre ventrikulære utstøting til under 30% som et resultat av fokal-cicatricial lesjoner, hjertets manglende evne til å pumpe nødvendig for å tilføre den mengde blod vev.

Bortsett fra privat, identifisere generelle kontraindikasjoner, som inkluderer sammenhengende sykdommer, for eksempel kroniske ikke-spesifikke lungesykdommer (CHDF), onkologi. Men disse kontraindikasjonene er relative i naturen.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner etter operasjonen

Isolere spesifikke og ikke-spesifikke komplikasjoner etter revaskularisering av hjertemuskelen. Spesifikke komplikasjoner er forbundet med hjertekoronararteriene. Blant dem er:

 • Forekomsten av hjerteinfarkt hos enkelte pasienter og til slutt en økt risiko for dødelig utgang.
 • Tapet på det ytre blad av perikardiumposen som følge av betennelse.
 • Dysfunksjon i hjertet og, som et resultat, utilstrekkelig ernæring av organer og vev.
 • En annen type arytmi.
 • Betennelse i pleura på grunn av infeksjon eller traumer.
 • Fare for slag.

Ikke-spesifikke komplikasjoner inkluderer problemer som følger med enhver operasjon.

Aortokoronær bypass kirurgi i hjertet: livet før og etter

Shunting hjertets hjerter er en operasjon som er foreskrevet for hjertesykdom. Når det oppstår dannelse av aterosklerotiske plakk i arteriene som leverer blodet til hjertet, inntrer smalning av lumen (stenose), dette truer pasienten med de alvorligste konsekvensene. Faktum er at hvis blodtilførselen til hjertemuskelen svekkes, opphører myokardiet å få nok blod til å fungere skikkelig, og dette fører til en svakhet og skade. Med fysisk aktivitet har pasienten brystsmerter (angina pectoris). I tillegg, hvis det er mangel på blodforsyning, kan nekrotisering av hjertemuskelen forekomme - hjerteinfarkt.

Av alle hjertesykdommene er iskemisk (IHD) den vanligste patologien. Dette er den første morderen som ikke favoriserer menn eller kvinner. Brudd på blodtilførselen til myokardiet som følge av koronarblokkering fører til forekomst av hjerteinfarkt som forårsaker alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall... Ofte oppstår sykdommen etter 50 år og påvirker hovedsakelig menn.

I CHD, for forhindring av hjerteinfarkt, så vel som for eliminering av dens konsekvenser, hvis ved hjelp av konservativ behandling ikke klarte å oppnå en positiv effekt, pasienter utpeke en koronar bypass grafting (CABG).Denne mest radikale, men samtidig den mest tilfredsstillende måten å gjenopprette blodstrømmen.

CABG kan utføres med enkelte eller flere lesjoner av arteriene. Essensen av det er at i de arteriene, hvor blodstrømmen er ødelagt, blir nye bypass-måter - shunts opprettet. Dette gjøres ved hjelp av sunne kar som er festet til kranspulsårene. Som et resultat av operasjonen, er blodstrømmen i stand til å følge omkretsen av stenosen eller blokkering.

Dermed er målet med CABG å normalisere blodstrømmen og gi full blodtilførsel til hjertemuskelen.

Hvordan forberede seg på bypassoperasjon?

Positiv holdning til pasienten til det vellykkede utfallet av kirurgisk behandling er av stor betydning - ikke mindre enn profesjonaliteten til det kirurgiske laget.

Det kan ikke sies at denne operasjonen er farligere enn andre kirurgiske inngrep, men det krever også grundig forberedelse. Som med enhver kardiologisk kirurgisk inngrep, før pasienten blir omgått, henvises pasienten til en fullstendig undersøkelse. I tillegg til nødvendige laboratorieanalyser og studier, EKG, ultralyd, evaluering av den generelle tilstanden i dette tilfellet, må han gjennomgå koronarografi (angiografi). Dette er en medisinsk prosedyre som gjør at du kan bestemme tilstanden til arteriene som fôrer hjertemuskelen, for å avsløre graden av innsnevring og det nøyaktige stedet hvor plakkene ble dannet. Studien er utført ved hjelp av røntgenutstyr og består i innføring av radiopaque stoffer i karene.

Noen av de nødvendige undersøkelsene gjøres utrolige og stasjonære. På sykehuset, hvor pasienten vanligvis legger seg ned en uke før operasjonen, begynner forberedelsen for operasjonen også. Et av de viktigste stadiene av forberedelsen er å mestre teknikken for spesiell pust, noe som er nyttig for pasienten etterpå.

Hvordan utføres CABG?

Coronary bypass er å skape en ekstra bypass fra aorta til arterien, som gjør det mulig å passere området der okklusjonen skjedde og gjenopprette blodstrømmen til hjertet. Shunt blir oftest den thorakale arterien. På grunn av sine unike egenskaper har den høy motstand mot aterosklerose og holdbarhet som en shunt. Imidlertid kan en stor subkutan ven i låret samt en radial arterie brukes.

CABG er singel, og også dobbelt, trippel, etc. Det vil si hvis innsnevringen skjedde i flere koronarbeholdere, så sett inn så mange shunts som nødvendig. Men deres antall er ikke alltid avhengig av pasientens tilstand. For eksempel, med iskemisk sykdom med en uttalt grad, kan det bare være en shunt, og en iskemisk hjertesykdom med mindre alvorlighetsgrad, derimot, krever en dobbel eller til og med trippel, shunting.

For å justere blodtilførselen til hjertet mens du begrenser arteriene, er det flere alternative metoder:

 1. Behandling med legemidler (for eksempel betablokkere, statiner);
 2. Koronar angioplastikk er en ikke-kirurgisk behandlingsmetode, når en spesiell ballong bringes til smalningsstedet, som, hevelse, åpner den smalte kanalen;
 3. Stenting - Et metallrør settes inn i berørt fartøy, noe som øker dens lumen. Valg av metode avhenger av tilstanden til kranspulsårene. Men i noen tilfeller vises bare CABG.

Operasjonen utføres under generell anestesi på åpent hjerte, varigheten avhenger av kompleksiteten og kan vare fra tre til seks timer. Det kirurgiske laget utfører vanligvis bare en slik operasjon per dag.

Det er 3 typer aortokoronær shunting:

 • Med tilkoblingen til IR-apparatet (kunstig sirkulasjon). I dette tilfellet stoppes pasientens hjerte.
 • Uten IR på et fungerende hjerte - Denne metoden reduserer risikoen for komplikasjoner, forkorter varigheten av operasjonen og gjør det mulig for pasienten å komme seg raskere, men krever en stor opplevelse fra kirurgen.
 • Relativ ny teknologi - mini-invasiv tilgang med eller uten IR. Fordeler: mindre blodtap; reduksjon i antall smittsomme komplikasjoner; reduksjon av oppholdstiden på et sykehus opptil 5-10 dager; raskere utvinning.

Enhver hjertekirurgi innebærer en viss risiko for komplikasjoner. Men takket være de utviklede teknikkene for utførelse, moderne utstyr og bred praksis, har CABG meget høye indikatorer for positive resultater. Og likevel avhenger prognosen alltid av sykdommens individuelle egenskaper og kan kun gjøres av en spesialist.

Video: animasjon av hjerteomkoblingsprosessen (eng)

Etter operasjonen

Etter CABG er pasienten vanligvis i intensiv omsorg, hvor den primære utvinningen av hjertemuskulaturen og lungene begynner. Denne perioden kan vare opptil ti dager. Det er nødvendig at den opererte på dette tidspunktet puster riktig. Med hensyn til rehabilitering er primærrehabilitering fortsatt på sykehuset, og videreaktiviteter fortsetter i rehabiliteringssenteret.

Suturer på brystet og på stedet der materialet ble tatt til shunt, vaskes med antiseptiske midler for å unngå forurensning og suppurering. De fjernes ved vellykket sårheling på den syvende dagen. På sårene er det en brennende følelse og enda smerte, men etter en stund går det. Etter 1-2 uker, når hudsårene helbreder litt, kan pasienten ta en dusj.

Benet i brystbenet helbreder lenger - opp til fire, og noen ganger seks måneder. For å øke hastigheten på denne prosessen, bør brystbenet gi fred. Dette vil hjelpe brystbandene designet for dette formålet. På bena i de første 4-7 ukene for å unngå venøs overbelastning og forebygging av trombose bør det være spesielt elastisk strømper, og må også passe på tunge fysiske anstrengelser.

På grunn av blodtap under operasjonen kan pasienten utvikle anemi, men det krever ingen spesiell behandling. Det er nok å observere en diett som inneholder matvarer høyt i jern, og etter en måned vil hemoglobin returnere til normalt.

Etter CABG må pasienten gjøre noe for å gjenopprette normal pust, så vel som å unngå lungebetennelse. Først må han puste øvelser, som han ble trent før operasjonen.

Viktig! Ikke vær redd for å hoste etter CABG: hoste er en viktig del av rehabilitering. For å lette hosten, kan du trykke en ball eller en håndflate til brystet. Fremskynder gjenopprettingsprosessen, og endrer ofte kroppens posisjon. Vanligvis forklarer legene når og hvordan de skal svinge og ligge på deres side.

Fortsatt rehabilitering er den gradvise økningen i fysisk aktivitet. Etter operasjonen blir pasienten ikke lenger forstyrret av anginaangrep, og den nødvendige motorregimet er foreskrevet for ham. Først går det langs sykehuskorridorer for korte avstander (opptil 1 km per dag), så øker lastene gradvis, og etter en stund blir de fleste restriksjonene på motorregimet fjernet.

Når pasienten slippes ut fra klinikken for endelig utvinning, er det ønskelig at han sendes til et sanatorium. Og etter en måned og en halv eller to måneder kan pasienten komme tilbake til jobb.

Etter en periode på to til tre måneder etter bypassoperasjon, kan en stresstest utføres for å vurdere patensen av nye veier, og for å se hvor godt hjertet blir forsynt med oksygen. I mangel av smerte og endringer i EKG under testen, anses gjenopprettingen vellykket.

Mulige komplikasjoner med CABG

Komplikasjoner etter kardial bypass er sjeldne, og vanligvis er de forbundet med betennelse eller hevelse. Enda sjelden bløder det fra såret. Inflammatoriske prosesser kan ledsages av høy feber, svakhet, smerte i brystet, ledd, et brudd på hjertets rytme. I sjeldne tilfeller er blødning og infeksjonskomplikasjoner mulig. Betennelser kan være forbundet med manifestasjonen av en autoimmun reaksjon - immunsystemet kan reagere så til sitt eget vev.

Sjeldne forekommende komplikasjoner av CABG:

 1. Nonunion (ufullstendig fusjon) av brystbenet;
 2. slag;
 3. Hjerteinfarkt;
 4. trombose;
 5. Keloid arr;
 6. Minne tap;
 7. Nyresvikt;
 8. Kroniske smerter i området der operasjonen ble utført;
 9. Postperfusjonssyndrom.

Heldigvis skjer dette sjelden, og risikoen for slike komplikasjoner avhenger av tilstanden til pasienten før operasjonen. For å redusere mulige risikoer, før CABG, er kirurgen som kreves for å evaluere alle de faktorer som kan påvirke forløpet av operasjonen, eller forårsake komplikasjoner av koronar bypass-operasjon. Risikofaktorene inkluderer:

I tillegg, hvis pasienten ikke er i samsvar med anbefaling av behandlende lege eller opphører å utføre under utvinning perioden foreskrevet ham medisiner hendelser, kostholdsråd, stress, etc., mulig tilbakefall i form av nye plakk og re-blokkering av det nye skipet (restenose). I slike tilfeller blir vanligvis en operasjon nektet, men stenting av nye forstyrrelser kan utføres.

Oppmerksomhet vær så snill! Etter operasjonen må du følge en bestemt diett: redusere inntaket av fett, salt, sukker. Ellers er det stor risiko for at sykdommen kommer tilbake.

Resultat av koronar bypass kirurgi

Opprettelsen av en ny del av fartøyet under shuntingprosessen endrer pasientens tilstand kvalitativt. På grunn av normaliseringen av blodstrømmen til myokardiet, forandrer livet etter hjertet forandringer til det bedre:

 1. Forsvinn av angina pectoris;
 2. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
 3. Forbedrer fysisk tilstand
 4. Arbeidsevne er gjenopprettet;
 5. Det trygge volumet av fysisk anstrengelse øker;
 6. Risikoen for plutselig død avtar og forventet levealder øker;
 7. Behovet for medisiner reduseres kun til et forebyggende minimum.

I et ord, etter CABG, blir det normale liv for friske mennesker tilgjengelig for en syk person. Pasientenes meninger av kardioklinikken bekrefter at omkjøring gir dem tilbake til et helt liv.

Ifølge statistikken forsvinner 50-70% av pasientene etter operasjonen nesten alle forstyrrelser, i 10-30% av tilfellene forbedres tilstanden til pasientene betydelig. En ny obstruksjon av fartøyene forekommer ikke i 85% av operasjonen.

Selvfølgelig har enhver pasient som bestemte seg for å utføre denne operasjonen, først og fremst opptatt av spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Dette er et ganske vanskelig spørsmål, og ingen lege vil gi friheten til å garantere en bestemt tidsbegrensning. Prognosen er avhengig av mange faktorer: pasientens generelle helse, livsstil, alder, tilstedeværelse av dårlige vaner etc. Man kan si: Shunt varer vanligvis rundt 10 år, og hos yngre pasienter kan levetiden være lengre. Deretter utføres en annen operasjon.

Viktig! Etter CABG må man dele med så dårlig vane som røyking. Risikoen for å returnere IHD til den opererte pasienten øker mange ganger, hvis han fortsetter å "hengi seg" med sigaretter. Etter operasjonen har pasienten bare én måte - å glemme å røyke for alltid!

Til hvem er operasjonen vist?

Hvis perkutan intervensjon ikke kan utføres, var angioplastikk eller stenting mislykket, så er CABG angitt. Hovedindikasjonene for aortokoronær bypass:

 • Beslag del eller alle kranspulsårene;
 • Innsnevring av lumen av venstre arterie.

Beslutningen om operasjonen tas i hvert tilfelle separat, med tanke på graden av skade, pasientens tilstand, risiko, etc.

Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi?

Koronar arterie bypass grafting er en moderne metode for å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen. Denne operasjonen er ganske høyteknologisk, så kostnaden er ganske høy. Hvor mye koster driften avhenger av dens kompleksitet, antall shunts; den nåværende tilstanden til pasienten, den komforten han vil motta etter operasjonen. En annen faktor som bestemmer prisen på operasjonen er nivået på klinikken - shunting kan gjøres på et konvensjonelt kardiologisk sykehus, eller det kan gjøres på en spesialisert privatklinikk. For eksempel varierer kostnadene i Moskva fra 150 til 500 tusen rubler, i klinikker i Tyskland og Israel - i gjennomsnitt 0,8-1,5 millioner rubler.

Uavhengig pasient tilbakemelding

Vadim, Astrakhan: "Etter koronar angiografi med legens ord, innså jeg at mer enn en måned vil ikke vare - selvfølgelig, da jeg ble tilbudt bypass operasjon, jeg tror ikke, gjør eller ikke gjør. Operasjonen ble gjennomført i juli, og hvis jeg ikke kunne klare seg uten det, uten nitrosprey, har den aldri brukt den etter risting. En stor takk til personalet i hjertesenteret og kirurgen min! "

Alexandra, Moskva: "Etter operasjonen tok det litt tid å gjenopprette - øyeblikkelig skjer dette ikke. Jeg kan ikke si at det var veldig sterk smerte, men jeg ble foreskrevet mange antibiotika. Først var det vanskelig å puste, spesielt om natten, måtte sove halv sitte. Måneden var en svakhet, men tvunget til å peke, da ble det bedre og bedre. Viktigst, det stimulerte at smerten bak brystbenet umiddelbart forsvant. "

Ekaterina, Ekaterinburg: "I 2008 ble CABG gjort gratis, som det ble erklært hjertets år. I oktober ble min far (han var da 63 år) gjennomgått operasjon. Han overførte det veldig bra, tilbrakte to uker på sykehuset, da ble det sendt tre uker til et sanatorium. Jeg husker at han ble tvunget til å blåse opp ballen slik at lungene normalt ville fungere. Hittil føler han seg godt, og sammenlignet med det som var før operasjonen, utmerket. "

Igor, Jaroslavl: "Jeg fikk CABG i september 2011. Jeg gjorde på et fungerende hjerte, to shunt-fartøy ble plassert på toppen, og hjertet mitt behøvde ikke å bli vendt om. Alt gikk bra, det var ingen smerte i hjertet mitt, i begynnelsen ble jeg vondt med sternum. Jeg kan si at flere år allerede har gått, og jeg føler meg som den sunne. Det var sant at jeg måtte slutte å røyke. "

Bypassering av koronarbeinene er en operasjon som ofte er viktig for pasienten, i enkelte tilfeller kan bare kirurgisk kirurgi forlenge livet. Derfor, til tross for at prisen på aortokoronary shunting er ganske høy, kan den ikke sammenlignes med det uvurderlige menneskelivet. Laget til tiden, hjelper kirurgi med å forhindre et hjerteinfarkt og dets konsekvenser og gå tilbake til et helt liv. Dette betyr imidlertid ikke at du igjen har råd til overflødig etter å ha skutt. Tvert imot er det nødvendig å revurdere livsstilen - å holde seg til en diett, å flytte mer og å glemme evige vaner.

Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi?

Shunt kirurgi er en operasjon på fartøy, den ble først utført på slutten av 1960-tallet av to hjertekirurger fra Cleveland-Favoloro og Efler.

Hva er shunting?

Shunting er en operasjon som består i det faktum at leger skaper en ekstra vei for blodstrømmen rundt fartøyets eller organets område ved hjelp av et system av shunts (transplantasjoner). Shunting er gjort for å gjenopprette normal blodstrøm i karene (hjerte, hjerne) eller gjenopprette det normale arbeidet i kroppen (mage).

Hvilke typer shunting er der?

Shunting blodkarene i hjertet - Innføring av transplantasjonen omgå det berørte området av fartøyet. Vaskulære transplantater (shunts) tas fra pasientene selv fra den indre thoracale arterien, i den store saphenøse venen på benet eller i den radiale arterien på armen.

Magejakt er en helt annen operasjon: kroppshulen er delt i to deler, hvorav den ene er forbundet med tynntarmen, som er ansvarlig for å absorbere næringsstoffer. På grunn av denne operasjonen blir en del av magen inaktiv under fordøyelsen, slik at kroppen er mettet raskere, og personen slipper raskt for mye pounds.

I operasjonen av å skape magen, fjerner kirurgen ikke noe, bare det skjer en forandring i form av mage-tarmkanalen. Oppgaven av gastrisk bypass - korreksjon av overflødig vekt.

Shunting cerebral arteries Er en kirurgisk operasjon rettet mot å gjenopprette blodstrømmen i hjernens kar. Operasjonen av å skape karene i hjernen er analog med å omgå hjertet med iskemisk sykdom. Fartøyet, som ikke deltar i blodtilførselen til hjernen, knytter seg til arterien som ligger på overflaten.

Resultatet av operasjonen er omdirigering av blodstrømmen rundt den blokkerte eller smalere arterien. Hovedformålet med bypass-operasjonen er restaurering eller bevaring av blodtilførselen til hjernen. Langvarig iskemi fører til død av hjerneceller (nevroner), som kalles hjerneinfarkt (iskemisk berøring).

Hvilke sykdommer gjør shunting?

Tilstedeværelse av kolesterolplakk i karene (aterosklerose). I en sunn person er veggene til karene og arteriene en glatt overflate uten hindringer eller forstyrrelser. På den som er syk av en aterosklerose, er det en blokkering av kar på grunn av kolesteriske plakk. Hvis sykdommen er startet, kan det føre til nekrose av vev og organer.

Iskemisk hjertesykdom. Det tradisjonelle tilfellet med bruk av shunting er koronar (iskemisk) hjertesykdom, hvor koronararterier som foder hjertet, blir påvirket av kolesterolinnsetninger i kanalsengen på fartøyet. Hovedsymptomet på denne sykdommen er innsnevringen av fartøyets lumen, noe som fører til en utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjertemuskelen. I en slik situasjon er det ofte klager på smerte bak brystbenet eller i venstre halvdel av brystet, den såkalte angina eller angina pectoris.

Overvekt. En shunt satt inn i magen deler den inn i en stor og en liten. Små er koblet til tynntarmen, som følge av hvor mye mat spist og absorpsjon av næringsstoffer er betydelig redusert.

Brudd på blodstrømmen i hjernens kar. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen (iskemi) kan være både begrenset og global. Iskemi forstyrrer hjernens evne til å fungere normalt og i en forsømt tilstand kan føre til svulster eller hjerneinfarkt. Behandling av cerebral iskemi gjennomfører nevrolog i et sykehus ved hjelp av medikamenter (vasodilaterende midler, medikamenter mot trombedannelse og blod tynner, nootropiske medikamenter for forbedring av hjerne), eller ved operasjon (i de senere stadier av sykdommen).

Resultat av koronar bypass kirurgi

Opprettelsen av en ny del av fartøyet under shuntingprosessen endrer pasientens tilstand kvalitativt. På grunn av normaliseringen av blodstrømmen til myokardiet, forandrer livet etter hjertet forandringer til det bedre:

 1. Forsvinn av angina pectoris;
 2. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
 3. Forbedrer fysisk tilstand
 4. Arbeidsevne er gjenopprettet;
 5. Det trygge volumet av fysisk anstrengelse øker;
 6. Risikoen for plutselig død avtar og forventet levealder øker;
 7. Behovet for medisiner reduseres kun til et forebyggende minimum.

I et ord, etter CABG, blir det normale liv for friske mennesker tilgjengelig for en syk person. Pasientenes meninger av kardioklinikken bekrefter at omkjøring gir dem tilbake til et helt liv.

Ifølge statistikken forsvinner 50-70% av pasientene etter operasjonen nesten alle forstyrrelser, i 10-30% av tilfellene forbedres tilstanden til pasientene betydelig. En ny obstruksjon av fartøyene forekommer ikke i 85% av operasjonen.

Selvfølgelig har enhver pasient som bestemte seg for å utføre denne operasjonen, først og fremst opptatt av spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Dette er et ganske vanskelig spørsmål, og ingen lege vil gi friheten til å garantere en bestemt tidsbegrensning. Prognosen er avhengig av mange faktorer: pasientens generelle helse, livsstil, alder, tilstedeværelse av dårlige vaner etc. Man kan si: Shunt varer vanligvis rundt 10 år, og hos yngre pasienter kan levetiden være lengre. Deretter utføres en annen operasjon.

Livet etter

En mann som har gått langs farekanten og har bodd i live forstår hvor mye han må leve på denne jorden etter operasjonen, avhenger av ham. Hvordan lever pasientene etter operasjonen, hva kan vi håpe på? Hvordan, hvor lang tid skal en shunting ta?

Utvetydig svar kan ikke være, på grunn av kroppens ulike fysiske tilstand, aktualiteten til kirurgisk inngrep, individuelle egenskaper hos en person, profesjonalitet av kirurger, gjennomføring av anbefalinger under gjenopprettingsperioden.

I prinsippet svarer svaret på spørsmålet: "Hvor mange bor?" Er. Du kan leve 10, 15 eller flere år. Det er nødvendig å overvåke tilstanden til shunts, besøke klinikken, konsultere en kardiolog, bli undersøkt i tide, følg en diett, lei en rolig livsstil.

Viktige kriterier vil være karaktertrekkene til en person - positivitet, munterhet, effektivitet, lyst til å leve.

Sanatoriumbehandling

Etter kirurgisk inngrep, for å gjenopprette helse, vises i spesialiserte sanatorier under oppsyn av utdannet medisinsk personell. Her vil pasienten få en fremgangsmåte for å gjenopprette helsen.

diett

Det positive resultatet etter operasjonen avhenger av mange årsaker, inkludert overholdelse av et spesielt kosthold. Å bytte hjertet er en alvorlig forstyrrelse i kroppens vitale aktivitet, og har derfor visse forpliktelser som pasienten må utføre, dette er:

 • lege anbefalinger
 • å tåle gjenopprettingsperioden i intensiv omsorg;
 • fullføre avvisning av dårlige vaner, som røyking og alkohol;
 • avvisning av det vanlige kostholdet.

Når det gjelder etterlevelse av kostholdet, bør du ikke være lei seg. Pasienten avviker fra de vanlige hjemmelagde matvarer og fortsetter å utelukke matvarer som inneholder fett - stekt mat, fisk, smør, margarin, smeltet og vegetabilsk olje.

Etter operasjonen anbefales det å inkludere mer frukt, friske grønnsaker. Hver dag bør du ta et glass ferskpresset appelsinjuice (frisk). Valnøtter og mandler dekorerer kostholdet med deres tilstedeværelse. Ikke forstyrr noen friske bær, spesielt nyttig for hjertet av björnbäret, som forsyner kroppen med antioksidanter. Disse elementene senker kolesterolnivået som følger med mat.

Du kan ikke spise fett meieriprodukter, med unntak av lavmælk melk og oster med lavt fettinnhold. Det anbefales ikke mer enn 200 g kefir per dag, men lavt fett. Etter operasjonen er Coca-Cola, Pepsi, søt brus utelatt. Ved bruk i lang tid vil det komme filtrert vann, mineralvann. I små mengder er te, kaffe uten sukker eller sukrose mulig.

Ta vare på hjertet ditt, ta vare på det, observere en kultur av riktig ernæring, ikke misbruke alkoholholdige drikkevarer som vil føre til utvikling av hjerte-og karsykdommer. Fullstendig avvisning av dårlige vaner. Røyking, alkohol ødelegge veggene i blodårene. Implanterte shunts "lever" ikke mer enn 6-7 år og trenger spesiell omsorg og omsorg.

Kostnad for drift

En slik moderne og effektiv metode for å gjenopprette blodstrømmen, som leverer hjertemuskelen, som aortokoronær bypass, kostnaden er ganske høy. Det er bestemt av operasjonens kompleksitet og antall shunts, pasientens tilstand og kvaliteten på rehabilitering, som han forventer etter operasjonen. Nivået på klinikken hvor operasjonen skal utføres, påvirker også hvor mye avregningskostnader: i en privat spesialisert klinikk vil dette være klart dyrere enn i et konvensjonelt kardiologisk sykehus. Det vil være behov for mye penger for bypasstransplantasjon i koronararterien - kostnadene i Moskva svinger innenfor 150 000-500 000 rubler. Å spørre om hjemsvinget, hvor mye det koster i klinikker i Israel og Forbundsrepublikken Tyskland, vil du høre tallene mye høyere - 800 000-1 500 000 rubler.

Shunting hjertet

Koronararterie-kirurgi (CABG), koronar hjerte bypass kirurgi - det er kirurgi på hjertet, hvis formål - restaurering av forstyrret på grunn av aterosklerose av blodstrøm i koronarkarene, som skal normal den myokardiske sammentrekningsfunksjonen og blodsirkulasjonen i blodkar mate den.

Shunting hjertet

Målet med hjertebypassoperasjonen er å gjenopprette normal blodsirkulasjon i koronarbeinene ved å skape en ekstra bane for å omgå lesionsfokuset. For å skape en ekstra blodstrømssti, ta en sunn arterie / vene av pasienten.

Som en shunt (fra den engelske shunt-grenen) brukes autovenov og auto-arterier (dvs. egne blodkar), ta:

 • thoracal arterien er en lang levetid, den øvre delen forblir naturlig knyttet til thoracal arterien, og den nedre enden sutureres til myokardiet;
 • Radial arterie - hemmed i aorta og koronar fartøy;
 • subkutan ven i låret - den ene enden er arkivert i aorta, den andre - til myokardiet.

Flere shunts kan installeres under operasjonen. Antallet etablerte shunts, typen av patologi i hjertet, bestemmer hvor lenge intervensjonen er i shunting-operasjonen. Antallet shunts er ikke avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og er bestemt av egenskapene ved brudd på blodstrømmen i koronarbeinene.

Shunting utføres under anestesi, varigheten av intervensjonen avhenger av kompleksiteten, i gjennomsnitt er 3-6 timer. Åndedrettsvern utføres gjennom pusten, som er installert i luftrøret. En luftblanding tilføres gjennom røret, og et urinkateter plasseres i blæren.

Indikasjoner for bypassoperasjon

Indikasjoner for bypass koronar innsnevring skyldes krampe eller aterosklerotiske avleiringer og derav følgende dårlig sirkulasjon i hjertemuskelen.

Shunting er gjort for å redusere myokardisk iskemi, eliminere angina angrep, forbedre myokardial trofisme - næringsinntak, oksygenmetning.

Tilordne omkobling hvis detekterbar:

 • brudd på passabiliteten til venstre stamme av kranspulsåren;
 • Flere koronarfartøy smalere i fjerne (distale) områder;
 • krenkelse av koronar blodstrøm i kombinasjon med venstre ventrikulær aneurisme eller forstyrrelse av hjerteventiler;
 • ineffektivitet angioplastikk, stenting.

Omfattende lesjoner i hjertet utvikler seg etter hjerteinfarkt, noe som gjør koronar bypass kirurgi den beste måten å løse problemet med å gjenopprette blodsirkulasjonen etter et angrep, og slik intervensjon bør gjøres så snart som mulig.

Pasienten er innlagt på sykehus i 5-7 dager før skifting. I løpet av disse dagene gjennomgår han en fullstendig undersøkelse som styrer teknikkene for dyp pusting og hosting, som kreves i gjenopprettingsperioden.

statistikk

Det er en 30-åring opplevelsen av å se pasienter etter en operasjon som bypass årene i hjertet, og statistikk som viser hvor mange levende etter CABG, noe som påvirker overlevelse, og hva komplikasjoner det kan føre til forstyrrelser.

 • Overlevelse etter bypass er
  • 10 år gammel - 77%;
  • 20 år gammel - 40%;
  • 30 år gammel - 15%.
 • Mortality CABG
  • ved planlagt utførelse - 0,2%;
  • ved presserende utførelse - 7%;
 • komplikasjoner
  • perioperativ hjerteinfarkt (på operasjonstabellen - like før operasjonen, under og etter den) - med planlagte operasjoner på 0,9%;
  • encefalopati (cerebral vaskulær sykdom):
   • Planlagte operasjoner - 1,9%
   • presserende - 7%.

Ifølge statistikk, etter bypass operasjon på hjertet av folket lever for å være 90 år eller mer, og i den oppfatning av de tidligere pasientene føler ikke verre enn sine jevnaldrende som ikke ble utsatt for CABG.

Hvor mye koster koronar hjerte bypass kirurgi i Moskva?

 • primær operasjon
  • CABG med kunstig sirkulasjon (IC) - fra 29500 til 735000 gni.
  • CAB uten å bruke IR - fra 29500 til 590000 gni.
 • gjentatt CABG - fra 165.000 til 780000 rubler.

I Tyskland er operasjonen av aortokoronar hjerte bypass kirurgi gjort siden 1964, som den mest effektive måten å returnere pasienten til et fullverdig aktivt liv. Operasjonen av coronary bypass av hjerteskjærene er en høyteknologisk, kostbar intervensjon.

Hjerte bypass operasjon forkorter utvinning, men kostnadene er ganske høy, og kostnadene er intervensjonen på 20.000 - 30.000 euro, som må suppleres med ytterligere 4000 euro - en foreløpig undersøkelse av prisen.

Måter å shunting

De viktigste metodene for aortokoronary shunting inkluderer:

 • operasjon på det åpne hjertet med bruk av kardioplegi - et sett med tiltak for kroppens livsstøtte - apparatet av kunstig hjerte (AIS) og kunstig ventilasjon (IW).
 • operasjon på den aktive hjerte endoskopiske intervensjonen;
  • CABG med IR;
  • CABG uten IR.

Shunting åpent hjerte

Når du drar på det åpne hjertet etter at pasienten er kommet inn i dyp søvn, utfør operasjonen:

 • lag et kutt på huden over brystbenet;
 • ved hjelp av kirurgiske instrumenter få tilgang til myokardiet;
 • Koble en enhet som gir blodsirkulasjon og puste inn i kroppen;
 • deretter stoppe myokardet for å forsiktig syke shunten til kranspulsåren;
 • ved hjelp av en elektrisk impuls blir hjertemuskelen igjen kontrahert;
 • IW-enheter, AIS, kobles fra først etter at hjernens rytme har gjenopprettet;
 • såret på brystet er sydd, det midlertidige dreneringsrøret er installert.

Postoperativ sutur på brystet heler helt etter 3, 5 måneder. Før denne gangen kan du ikke gjøre plutselige bevegelser, tillate brystkompresjon.

Operasjon på et fungerende hjerte

Shunt kirurgi er mindre traumatisk for kroppen og krever ikke åpning av brystet:

 • CABG på slaghjertet;
 • minimalt invasiv CABG.

Ved utførelse av disse endoskopiske operasjonene er det ikke nødvendig med bruk av IA, AIS. Under intervensjonen utføres ikke hjerteinfarkt for suturering av shunts. Instrumenter for endoskopisk intervensjon settes inn gjennom små snitt i brystveggen i intercostalområdet. Gjennom mini-tilgangen introduseres retractoren, som reduserer hjertets kontraktile aktivitet.

For at shuntet skal fullføres vellykket, brukes mekaniske enheter som fikserer og maksimalt immobiliserer stedet der intervensjonen utføres. Shunting varer 1-2 timer, og pasienten kan gå hjem etter en uke.

Fordelene ved å omgå mini-tilgangen inkluderer lav traumaticitet, siden integriteten til beinene ikke forstyrres, og det er mulig å gjennomføre det uten bruk av et kunstig sirkulasjonssystem. Som statistikk viser, 6 måneder etter å ha skutt med bruk av IR hos 24% av pasientene, er det en nedgang i intelligens.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten overført til intensivavdelingen, der hjertet overvåkes for ønsket tid. Med en gunstig postoperativ utvinning på 3-4 dager, overføres pasienten fra intensivavdelingen til menigheten.

En lang periode med rehabilitering kreves etter en åpen hjerteoperasjon. I tillegg fjerner operasjonen av hjertebypasseringen konsekvensene av aterosklerose, og ikke årsaken til brudd på blodstrømmen i karene som mater hjertet.

Dette betyr at for en vellykket gjenoppretting etter en operasjon trenger du:

 • livslang overholdelse av diett
 • fullstendig nektet å røyke;
 • eliminering av selvbehandling;
 • lett arbeid;
 • fysisk trening, går - hver dag for å overvinne et rolig trinn 1 2 km.

Etter operasjonen skal pasientene ta daglig:

 • Aspirin for å redusere risikoen for trombose - Kardiomagnet;
 • statiner for å kontrollere kolesterol - Zocor;
 • beta-blokkere for hjertefrekvensregulering - Concor;
 • ACE-hemmere - Enalopril.

Etter shunting er det nødvendig å konstant overvåke:

 • Blodtrykk - bør gjennomsnittlig ca 140/90 mm Hg. Artikkel.;
 • total kolesterol - ikke overstige 4,5 mmol / l;
 • vekten skal svare til formelen - de to siste vekstmengder (cm) minus 10% av de to siste vekststallene (i cm).

effekter

For å forutsi hvor lenge pasienten vil overleve etter en bypass-kirurgi, er det vanskelig selv for en erfaren lege, men i gjennomsnitt lever de etter den første CABG 17,5 år. Overlevelse avhenger, inkludert om tilstanden til shunten, som i gjennomsnitt må byttes etter ca 10 år, hvis arterien ble brukt som en shunt.

Konsekvensen av kirurgisk inngrep på hjertet kan være:

 • komplikasjoner av kardiovaskulærsystemet:
  • hjertesvikt;
  • flebitt;
  • arytmi;
 • ikke-kardiale komplikasjoner:
  • lungebetennelse;
  • limprosess i brystet;
  • infeksjon;
  • nyresvikt
  • pulmonal insuffisiens.

Relapses av koronar hjertesykdom i det første postoperative året observeres hos 4-8% av pasientene som gjennomgått bypassoperasjon. Forverrelser skyldes mangel på patency (okklusjon) i shuntingområdet.

Ofte er okklusjon notert når autofinente shunts er installert, arterielle shunts er mindre sannsynlig å bli okkludert. 50% av autovollt shunts er okkludert i 10 år. Arterial shunts beholder sin patency i 10-15 år.

Ifølge statistikk forbedrer koronar bypass-kirurgi signifikant livskvaliteten. Symptomer på atherosklerose vises ikke igjen hos 85% av opererte pasienter.

Les Mer Om Fartøyene