Shunting av cerebral vessels - hvordan er operasjonen utført og hva er konsekvensene?

Hydrocephalus er prosessen med å akkumulere væske i hjernen. Årsaken til dette fenomenet er blokkering av blodkar, som forstyrrer normal drenering av cerebrospinalvæske fra skallen. Overdreven mengder væske kan skade brøt hjernevev og føre til alvorlig nedsatt funksjon i kroppen og til og med døden. Shunting av hjernen brukes i 90% tilfeller av behandling av en slik patologi.

Årsakene til en slik sykdom hos barn kan være følgende:

 • Prematuritet. Tidlig arbeidskraft, stimulert av eksterne faktorer, provoserer en økning i intrakranielt trykk i et underutviklet foster. Denne prosessen er kroppens respons for å forandre det ytre miljø og forsøke å tilpasse seg det.
 • Tumor i hjernen. Denne sykdommen er sjelden diagnostisert hos nyfødte. Oftere er brudd på hjernens struktur og prosessen med svulstdannelse registrert hos spedbarn fra seks måneder til ett og et halvt år. Det er i denne perioden at prosessene som begynte å utvikle seg i livmor, går til scenen av svulstdannelse, som forstyrrer utstrømningen av væske fra hodet.
 • Fysisk traumer. Konsekvensen av en slik skade er en hjernerystelse og øke trykket inne i hodeskallen og premature nyfødte, noe som fører til generering av en stor mengde av spinalvæske.

Brudd skjer ikke bare hos små barn, men også hos middelaldrende og eldre mennesker. Problemer med gangart, urininkontinens, forsinket persepsjon og tenkning - disse symptomer kan observeres hos eldre i hydrocefalus.

Ved diagnose av hydrocephalus på et tidlig stadium er foreskrevet et behandlingsforløp. Slike behandling er rettet mot å redusere trykket inne i skallen og legge til rette for den naturlige utstrømningen av væske fra hjernen. Men hvis sykdommen utvikler seg raskt, er slik behandling ikke fornuftig. I dette tilfellet er det mulig å bruke endoskopisk ventrikulostomi. Denne prosedyren unngår innføringen av et fremmedlegeme i hjernen, som skjer ved bruk av shunting, og reduserer antall risikofaktorer. En slik operasjon er imidlertid bare mulig for pasienter med lukket form for hydrocephalus, som er ca 10% av det totale antall pasienter.

Som en følge av dette, brukes cerebrospinalvæske (som fjerner spinalvæske) i nesten 90% av tilfellene av "dropsy av hjernen" og er den viktigste måten å behandle denne patologien på. Operasjonen betraktes som ganske risikabelt på grunn av muligheten for penetrering av patogene bakterier i hjernen sammen med shunting-systemet. Behovet for hyppig erstatning av shunt under operasjon fører til en sannsynlighet for re-infeksjon. Forskjellige komplikasjoner forekommer i nesten 55% av tilfellene, i 60% av tilfellene blir pasienter som gjennomgår shunting av cerebral fartøy, avhengige av denne prosedyren og trenger det igjen etter en viss tid.

Prosedyren for shunting tar ca 1-1,5 timer. Et hull er laget i pasientens skalle, hvor en spesiell enhet laget av silikon og mykt materiale blir introdusert. Under huden er det dannet et hulrom for kateteret og ventilen, så sendes en shunt inn i hulrommet. Poenget er at ved hjelp av en shunt-system for å trekke ut fluid fra ventriklene i hjernen til et annet hulrom i kroppen, oftest i magen, hvor væsken er absorbert tarm hulrom. I andre tilfeller kan væsken avgis enten i det høyre atrium eller i spinalkanalen, som er forbundet med kateter hulrommet tarmen.

Mengden væske fjernet fra hjernen reguleres av en ventil, som utelukker muligheten for en kraftig trykkfall med påfølgende komplikasjoner. En vellykket operasjon stopper opphopningen av væske og utviklingen av sykdommen. Etter operasjonen overvåkes pasienten på sykehuset i tre dager.

Bypassing av cerebral fartøyene har visse farer, for eksempel:

 • intern blødning;
 • brudd på blodsirkulasjonen i hjernen;
 • trombose av arteriene;
 • hjerteinfarkt;
 • infeksjon i såret under prosedyren;
 • arytmi;
 • kroniske smerter i operasjonssårets område.

Alle de ovennevnte komplikasjonene påvirkes av pasientens eksisterende sykdommer relatert til hjertets arbeid og sirkulasjonssystemet, arteriosklerose av karene, immunforsvar. Kvinner, eldre mennesker, pasienter med nedsatt nyrefunksjon og blødningsforstyrrelser har høyere risiko. Alt dette øker sannsynligheten for komplikasjoner både i løpet av kirurgisk inngrep og i den postoperative perioden.

Hos eldre kvinner er det en høyere risiko for komplikasjoner på grunn av innsnevring av koronararteriene, noe som truer mulig trombose av injisert shunt etter en viss tid etter operasjonen. Dette kompliserer prosedyren og forkorter levetiden til implantatet. I dette tilfellet anbefales det å bruke et shunt-system med et mer stivt materiale.

En alvorlig komplikasjon er hjerteinfarkt forårsaket av brudd på blodsirkulasjon og arytmi, utviklet på grunn av venstre atriell dysfunksjon. Et slikt brudd reduserer sjansene for en vellykket operasjon og etterfølgende gjenoppretting. Pasienter med problemer med blodkoagulasjon har en viss risiko både under og etter operasjonen. Under operasjonen er pasienten koblet til apparatet med kunstig sirkulasjon, og problemet med blodkoagulasjon kan forårsake intern blødning. I den postoperative perioden, hvis shunten er skadet eller ødelagt, kan veggene i den ledende arterien bli skadet, noe som også forårsaker blødning.

Med et vellykket resultat er den viktigste konsekvensen av operasjonen livslang rehabilitering. Pasienten er foreskrevet et medisinskurs for å redusere intrakranielt trykk og fjerne puffiness. Kontraindisert fysisk aktivitet, alkohol og røyking, er et spesielt diett foreskrevet. Du må overvåke service av shunt-systemet og sikkerheten til donor arterie skader som kan føre til hjerneblødning.

Shunting av cerebral fartøy er den mest effektive metoden for behandling av hydrocephalus, som i de fleste tilfeller brukes. Utvikling av ulike komplikasjoner som oftest assosiert med tilstedeværelse av en annen samtidig sykdom hos pasienter, som ikke bare komplisere prosedyren for bypass operasjon, men også redusere sjansene for fullt rehabilitering.

Hva er hjemsvinget av hjernen?

1. Hva er det? 2. Arter 3. Shunting in hydrocephalus 4. Intervensjonsmetoder 5. Postoperativ periode

Shunting av hjernen er en slags operativ (kirurgisk) behandling av hjernesykdommer og deres konsekvenser, hjernesystemet og hjernehjernen. Metoden er basert på mekanisk restaurering av blodsirkulasjon eller cerebrospinalvæske på grunn av tilkobling av blodkar eller andre hjernestrukturer til hverandre.

Nervesystemet er en svært kompleks mekanisme i menneskekroppen, sammenkoblet med andre systemer. Like andre organer og vev trenger hjernen ernæring og oksygen. Alt dette skyldes det kardiovaskulære systemet. Hjernen vaskes med 4 store arterier, og stenose (innsnevring av fartøyets lumen) eller okklusjon (fullstendig obstruksjon) forårsaker en signifikant svekkelse av funksjonene i nervesystemet som helhet. Slike problemer kan være akutte og forekomme bare en gang med uttalt symptomer, og presenterer en betydelig trussel mot liv og helse hos en person eller kronisk.

Hvis den trofiske (maten) i hjernen er ødelagt permanent og symptomene vokser, kan dette føre til følgende irreversible endringer:

 • død av nerveceller;
 • pasientens funksjonshemning
 • dødelig utfall i alvorlig form.

Hjernes vaskulære system er representert av fire store arterier: høyre og venstre karotid, høyre og venstre vertebrater. Med stenose av noen av dem har pasienten en fokal symptomatologi avhengig av lokaliseringen av lesjonen.

Hva er det

Shunting av cerebral fartøy er en metode for kirurgisk behandling, hvis mål er å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen til hjernen, og derved fullt ut fungere.

Den terapeutiske effekt oppnås ved å etablere en anastomose mellom de pode-akseptabel og stenotiske fartøy og omfordeling av blod mellom forskjellige avdelinger legeme.

Hjernen er i hodet til sentralnervesystemet. I en brøkdel av et sekund er det mange forskjellige prosesser som den livlige aktiviteten til hele organismen avhenger av.

For at den skal fungere fullt, trenger den tilstrekkelig ernæring, som gir blod. Imidlertid er blod ikke bare en ernæringskilde. Det tar forfallsprodukter ut av hjernen.

I moderne medisin praktiseres to typer shunting: en autodonor shunt og en shunt fra arteriene i hodebunnen. En egnet variant velges basert på et antall parametere (den nødvendige blodstrømshastighet, pasientens kardiovaskulære system generelt, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer) og for hver pasient individuelt.

Ved autodonor shunting blir fartøyet tatt fra pasienten, vanligvis fra den radiale eller ulna arterien, armen eller en del av den store saphenøse venen av beinet. Den ene enden av fartøyet sys med den ytre halspulsåren, da er den subkutant og suges til en forseglet beholder over stenoseplassen gjennom et forhåndsforberedt trefinvindu. Dette alternativet brukes til hovedarteriene med høy blodstrømshastighet. For mindre fartøyer, gjennom hvilke blod sirkulerer med mindre intensitet, brukes shunts fra fartøyene i det myke vevet i hodebunnen (hodebunn). Denne metoden er mindre traumatisk, på grunn av mindre kirurgisk inngrep.

Isoler kun den ene enden av det valgte fartøyet, gjennomfør det gjennom trepanasjonsvinduet og sy det med et lite fartøy på hjernens overflate. Etter operasjonen forbedrer blodtilførselen til hjernen.

Shunting i hydrocephalus

Shunting hjernen med hydrocephalus har en rekke egenskaper, siden den ikke omfordeler blodet i karene, men cerebrospinalvæsken.

Hydrocephalus er en alvorlig patologi, den karakteristiske egenskapen som er en økning i hjerneområdene i skallen på grunn av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i hulrommene og et brudd på uttaket.

Epidemiologi av hydrocephalus. Uavhengig av de etiologiske faktorene, oppstår medfødt hydrocephalus hos to nyfødte ut av 1000. Hvis barnet ikke brukes på tid, er dødeligheten 75% i første livsår.

Denne sykdommen påvirker både barn og voksne, og har et ulike årsaker (infeksjoner hos moren under graviditet, fødselsskader, virkningene av meningitt, medfødte misdannelser, traumatisk hjerneskade, araknoiditt, nervesystemet tumorer og cyster).

Hydrocephalus er en farlig sykdom. Uavhengig av etiologien har den en høy andel dødsfall og funksjonshemninger blant nyfødte. På dette stadiet av medisinutvikling er bypass-kirurgi den eneste effektive metoden for hydrocephalusbehandling, til tross for en høy andel av komplikasjoner, blant hvilke:

 • infeksjon i kroppens hulrom avhengig av plasseringen av shunten;
 • utviklingen av epilepsi;
 • utilstrekkelig av dreneringssystemet selv, nemlig utilstrekkelig eller overdreven utstrømning av cerebrospinalvæske.

Egenskaper ved slike operasjoner hos nyfødte med hydrocephalus, i tillegg til faren for komplikasjoner, inkluderer behovet for gjentatte operasjoner.

I det første år av livet vokser den nyfødte veldig raskt, og til slutt stopper shunten seg med sine funksjoner, bortsett fra at med barnets vekst kan shunten bevege seg, dette truer skader på hjernen og dets strukturer. Hydrocephalus krever behandling i dynamikk.

Metoder for intervensjon

Hovedmålet med shunting i hydrocephalus er omfordeling av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikulære system.

Hovedtyper av shunting i hydrocephalus:

 1. Ventriculoperitoneal shunting.
 2. Ventriculoatral bypass.

Ved den første metoden gjør nevrokirurgen et trepaneringshull i det nyfødte, i hvilket en spesiell tube er satt inn. Dens nedre ende er satt inn i hulrommet i ventrikkelen, og den andre enden er forbundet med bukhulen. Overflødig væske absorberes, men risikoen for komplikasjoner er høy. Den andre arten er mindre farlig når det gjelder komplikasjoner. Shunt seg selv er mer komplisert i sin struktur, den har et antall ventiler, der dets pålitelighet og funksjonalitet er avhengig. Denne shunt krever en erstatning hver sjette måned, henholdsvis, neste operasjon utføres.

Postoperativ periode

I den postoperative perioden er pasienten med hydrocephalus foreskrevet smertestillende og antikonvulsive midler, som legen velger, han stiller også doseringen.

Som utvinning endres medikamentterapi avhengig av sykdommens dynamikk.

Shunting av hodene i hodet: hvordan å eliminere forstyrrelsen av cerebral blodstrøm?

Hvis en person har et slikt problem som mangel på blodstrøm til hjernen, kan han foreskrives en operasjon - shunting hjernen, nærmere bestemt hans arterier. I dag gjennomføres det på høyt nivå og med lavt risikonivå. Målet er å gjenopprette normal blodtilførsel.

Blod i hjernen er matet gjennom 4 arterier:

 • Søvnig igjen;
 • Søvnig høyre;
 • Høyre vertebral kolonne;
 • Venstre vertebral kolonne.

Hvis en eller flere av dem smalker eller tetter opp, blir blodtilførselen til hjernen vanskeligere. En slik tilstand for kroppen er unormal, og i det lange løp er det veldig farlig. På arteriene med blodstrøm kommer både oksygen og næringsstoffer. Deres mangel fører til en masse komplikasjoner og sykdommer.

blokkering av arterier som fôrer hjernen med aterosklerotiske plakk og trombus

Ganske ofte oppstår nevrologiske og psykiske lidelser på denne jorda. Ofte kan problemet være uløst i mange år, bare fordi pasienten ikke kjenner diagnosen sin og ikke tenker å gå til legen.

Et eksempel er nervøse lidelser på et stadium når de ikke er så uttalt å gå til legen. I Vesten, i disse tilfellene, går folk til psykoterapeuten og tror at de har akutt depresjon. Vi gjør ikke dette på denne måten, og de løser alt sine egne "problemer med nerver" som de kan.

Pårørende merker den forferdelige irritabiliteten og er forvirret, hvorfor plutselig slike endringer. Venner, lei av vedvarende hysteri, vende seg bort og så videre. Når tiden går ned til grensen der det blir klart at situasjonen krever behandling, kan en person forbli helt alene. Dette er bare et eksempel. Krenkelser i hjernen kan forårsake andre sykdommer.

ischemi

Mangelen på blodtilførsel til hjernen kalles iskemi eller cerebrovaskulær insuffisiens. Det er to hovedfaser.

 • Den første er når den skyldes en liten midlertidig avbrudd i operasjonen av en eller flere arterier. Fenomenet kalles et forbigående iskemisk angrep. Årsakene kan være arteriell hypertensjon, arteriosklerose av karene, og det kan provoseres ved mangel på søvn, glitches i søvnplanen, overarbeid, inkludert kroniske, stressende forhold.
 • Den andre fasen kommer som følge av langvarig iskemi. Kanskje starten på akutt iskemi med nekrose - iskemisk slag eller infarkt, i hjernen. Samtidig dør hjerneceller.

Endre situasjonen, i hvert fall før beroligelsen, kan omgå fartøy. Dette er en alvorlig og ganske komplisert operasjon, der blodstrømmen kunstig er rettet mot å omgå de skadede arteriene. Etter det gjenoppretter hjernen sin evne til å jobbe normalt, selv om utvinning kan ta tid.

Hvis hjerneinfarkt fortsatt skjedde, er sannsynligheten for å gå tilbake til normal ikke så stor, og likevel er en slik operasjon viktig for ikke å forårsake enda større komplikasjoner.

Hvem trenger shunting?

Denne operasjonen er tildelt pasienten i følgende tilfeller:

 1. Hvis det er en klar trussel mot helse: Det kan ikke forebygges permanente angrep av iskemi eller hjerneinfarkt ved medisinering.
 2. Aterosklerotiske lesjoner av den indre halspulsåren, aneurismer eller svulster som ikke reagerer på konvensjonelle behandlingsmetoder.
 3. Leddgikt okklusjon eller lang stenose bekreftet av undersøkelsesdataene. Samtidig bør det være åpenbart (for legen) og blodstrømmen har blitt bevist ved medisinske studier av hjernen.

shunting i hydrocephalus

Også bypassoperasjon er en av de effektive metodene som brukes i hydrocephalus, men med et lignende navn for operasjonen, i dette tilfellet er det ikke en vaskulær shunt som er opprettet, men en væske for utstrømning av overskytende væske fra hjernen. Slike inngrep i gjennomsnitt hjelper i 50% av tilfeller av alvorlige former for hydrocephalus.

Et eksempel på ventrikuloperitoneal shunting i hydrocephalus er vist i figuren til høyre.

Disse tilfellene er de viktigste indikasjonene for hvilken skiftingen av hjernens arterier er foreskrevet. Faktisk kan enhver forstyrrelse av arteriene som gir blod til hjernen, til slutt føre til kirurgi. En annen ting er at i tidlige termer kan problemet løses ved å eliminere årsakene (listen er ganske bred), når trusselen om iskemisk slag er nær, må legene kjempe med symptomer allerede.

Hva gjør operasjonen?

Bypassing hjernen tillater folk som lider av mangel på blodstrøm for å leve et normalt liv igjen:

 • Gjenoppretter blodsirkulasjonen i dette området, og bringer den tilbake til normal;
 • Reduserer sannsynligheten for at et iskemisk slag vil oppstå.

Det andre punktet refererer spesielt til pasienter med følgende sykdommer:

 1. aneurisme;
 2. Okklusjon av karoten arterien (intern) eller dens stenose;
 3. Moya-moya sykdom;
 4. Stenose av intrakraniell arterie eller okklusjon;
 5. Tumorer på basen av skallen.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Patienten blir som regel bedt om å gjennomgå flere undersøkelser på forhånd, og først etter det utføres en shunt.

 1. Angiografi. Det kan være magnetisk resonans, intra-arteriell eller computertomografi. Det utføres ikke så mye for diagnose, som for legen å kunne bestemme den mest hensiktsmessige operasjonsformen i dette tilfellet.
 2. Dupleks ultralydsskanning, som verifiserer hovedkarene i hodet. Med hjelpen er tilstanden til arteriene bestemt, og i hvilken utstrekning de er innsnevret eller tilstoppet, så vel som blodstrømskarakteristikker. Samtidig kan du kontrollere fartøyene som skal brukes til et vellykket driftsresultat.
 3. Test ballong midlertidig okklusjon av arterien. Sjekker for en mulig hjernereaksjon på et midlertidig stopp av blodstrømmen i den opererte arterien.

Samtykke til operasjonen

Bare nevrokirurg med spesialisering i nevrologisk kirurgi kan utføre denne operasjonen.

Når undersøkelsene utføres og operasjonen er utnevnt, kan pasienten godta det eller nekte. Han signerer et dokument som er fullt informert og enig. Kontrakten bør leses nøye: det er mulige komplikasjoner, og i tilfelle de kommer, blir det ingen som skylder.

Og likevel er det bare at de ikke overdrager slike operasjoner: Avslag i de fleste tilfeller er en økning i helseproblemer, opp til et iskemisk slag. Om pasienten signerer kontrakten eller nekter, må valget fortsatt veies og gjennomtenkt.

Prosedyrer før drift

Hvis du tar ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, bør du ta en pause og slutte å bruke dem en uke før du rangerer. Når det blir mulig å starte igjen, vil det bli avgjort av legen. I løpet av samme uke er det nødvendig å utelukke alkohol og røyking, da dette kan føre til blødning under operasjonen.

Også du må observere noen regler:

 • Det er nødvendig å vaske hele kroppen (på et sykehus - å ta en dusj) fra kvelden, så om morgenen før operasjonen. Vask hodet med sjampo to ganger. Bytt til rene klær.
 • Det er mulig å utnevne en lege til å ta piller på operasjonsdagen. De skal vaskes med litt vann.
 • På kvelden før kirurgi vil kirurgen utnevne å barbere hele hodet eller sitt eget sted. Denne prosedyren utføres av en sykepleier.
 • Alle fremmedlegemer på hodet, enten det er piercing, øredobber og linser eller flyttbare proteser, må fjernes.
 • Du må også gi dine slektninger alle muligheter for mobilkommunikasjon. Etter operasjonen, uavhengig av pasientens tilstand, vil han tilbringe minst 24 timer i intensivavdelingen, og lignende enheter er forbudt for bruk der.

Enhver annen resept av legen anbefales å overholdes strengt. De fleste komplikasjonene skyldes det faktum at pasienten ikke anså viktig som kirurgen fortalte ham å gjøre eller ikke.

Hvordan foregår shunting?

Kirurgens oppgave er å lede blodstrømmen til hjerneområdet hvor oksygen sult blir observert. Modaliteter av drift - to, og deretter noen av dem vil velge lege, avhengig av årsaken til sykdommen, arteriene og slå kreftene volumet av den delen av hjernen, en tilstand som må forbedres gjennom kirurgi.

Den første metoden utføres som følger:

omgå hjernens arterier med pasientens vennefragment

 • Kirurgen bruker et fragment av venen eller arterien (som forresten kalles en "shunt") fra en annen del av kroppen. Som regel er "annet sted" armen eller benet. Et fragment av den radiale arterien tatt fra armen eller en stor saphenøs vene fra foten blir brukt. Dette er de to vanligste alternativene.
 • Shunten er sydd like over og like under det berørte området av hodefartøyet. Dette skaper forhold for omdirigering av blodstrømmen; nå vil han fritt bevege seg rundt den tilstoppede delen.
 • Fremgangsmåten blir utført som følger: en ende av shunt kirurgen er sydd inn i halspulsåren i halsen, ligger direkte under huden (ytre arterie). Videre sydd fartøyet er lagt opp til tinning hvor kirurgen å kutte skallebenet fragmentet for å drive ut gjennom denne åpning til den andre kanten shunt cerebral arterie.

Denne metoden brukes hovedsakelig i tilfeller der arterien er skadet med høy blodstrøm og stor diameter.

En annen variant av operasjonen:

 • Et lite fartøy, tatt fra en hodebunn, brukes som en shunt.
 • Så skjer alt etter en ordning som ligner på den første metoden. I skallen er det skåret et trehull, fartøyet er forbundet med arterien på hjernens overflate.

Denne metoden brukes vanligvis når den okkluderte arterien har en liten diameter og lav blodstrømningshastighet. Denne varianten av operasjonen brukes oftest. Noen av varianter under generell anestesi.

Etter operasjonen

Under bypassoperasjonen blir et intubasjonsrør satt inn i pasientens luftrør, som brukes til å opprettholde respirasjon i anestesi. Vil fjerne det først etter at handlingen vil passere. Derfor er mindre smerte i halsen normal.

Dessuten er det ikke noe merkelig og forferdelig at pasienten etter operasjonen vil være i intensivavdelingen. Dette er en obligatorisk forholdsregel i den første dagen eller mer.

De vanlige konsekvensene av operasjonen er hodepine og kvalme. Det er mulig at legen foreskriver medisiner. Stå opp for dine føtter og gå - til bare ved separasjon - det vil være mulig ikke tidligere enn på den andre dagen.

Dagen etter operasjonen utføres en MR for å sikre at alt gikk bra. Totalt, i fravær av komplikasjoner, må pasienten tilbringe ytterligere 5-6 dager på sykehuset.

Kanskje i de første dagene etter utslipp, må du ta følgende stoffer:

Begge bør utnevnes av legen, så vel som deres dose.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Hva kan ikke gjøres i de første ukene etter bypassoperasjon?

 • Eventuelt arbeid på huset eller på et au pair er utelukket før kirurgen vil løse det (vanligvis etter den første inspeksjonen blir denne begrensningen fjernet).
 • Det er forbudt å kjøre bil; Det kan også fornyes etter at legen har sjekket alle endringene og tatt en positiv beslutning om dette problemet.
 • Eventuelle gjenstander tyngre enn 2 kg kan ikke løftes!
 • Alkohol må også elimineres så lenge du tar foreskrevet medisiner.

Hva anbefales?

 1. Som en fysisk trening, er det eneste som definitivt ikke vil skade, og mens det vil være nyttig, går. Start daglige turer fra 10-15 minutter og øk tiden gradvis litt.
 2. Det anbefales ikke å bade i vannet, men å bade og vaske hodet kan gjøres uten problemer. I denne sjampoen er det bedre å bruke babyen, og området for risting, om mulig, gjør ikke vondt. Det er nok å behandle det med svamp, svake bevegelser. Ikke gni, ikke helles vann fra dusjen, ikke dykk hovedet inn i badekaret.
 3. Hjemmodus - 2-4 uker.

I de tidlige dager er det tungt trøtthet, og dette er normalt. Men andre opplevelser kan være mistenkelige. Du må fortelle legen din om din bekymring hvis:

 • Det var en temperatur over 38 0;
 • Foreskrevet medisin forårsaket utslett og kløe;
 • Når du går - skakket, svimmel;
 • døsighet;
 • Arret som skjedde etter operasjonen svulmer og blir rødt;
 • Svakhet, smerte i nakken;
 • Økt hodepine og kvalme;
 • Oppkast.

Husk at forekomsten av komplikasjoner ofte er forbundet med uansvarlig holdning hos pasienten til legenes forskrifter. De mest alvorlige konsekvensene er et slag og et konvulsivt syndrom, mye mindre ofte en trombose av shunten. Det var ingen andre komplikasjoner.

Risikoen for anfall er lett redusert ved å ta medisiner som er foreskrevet etter skuring.

rehabilitering

Pasienter etter shunting foreskrives et permanent (livslangt, men kurs) inntak av slike legemidler som acetylsalisylsyre, klopidogrel, ticlopidin. Når du bruker briller, trenger du en pakning fra gasbind til bøyen, slik at den ikke klemmer donorarterien.

Innen omtrent et halvt år etter skiftingen blir pasienten tildelt flere undersøkelser for å overvåke endringene. Ifølge resultatene er andre rehabiliteringsalternativer mulige.

Kostnaden for operasjonen

Gjennomsnittlig pris for shunting i Moskva varierer sterkt avhengig av mange faktorer. Minimumet på å stole er 20 000 rubler, maksimumsbeløpet - 150 000 rubler eller mer.

Noen pasienter tror at behandling i Israel er mer effektiv. Og likevel er denne operasjonen ikke så komplisert at den bare ble utført i utlandet, og så kan du begrense deg til Russland. Selv om det når det gjelder helse, må en person bestemme seg selv hva som vil være bedre for ham. For shunting i utlandet vil kostnaden bli mye høyere, pluss betaling for turen selv og overnatting. Derfor, hvis det ikke er noen mulighet til å betale en slik sum, ikke forlat operasjonen helt, du kan bare bli en pasient på den russiske klinikken.

Og den siste. Til tross for at shunting gir gode resultater, eliminerer det ikke årsaken, men konsekvensene. For å sikre at det ikke kommer tilbake, er det ikke bare nødvendig å overholde legenes resept, men også å starte en sunn livsstil, i det minste i det omfang det er mulig, gradvis å bli kvitt dårlige vaner og anskaffe nyttige.

hydrocephalus

Visninger
4633

Medisinsk katalog → Hydrocephalus

- dette begrepet ble dannet ved sammensmelting av to greske ord: "hydro" - "vann" og "cephalus" - hodet. Faktisk reflekterer dette navnet patogenesen av sykdommen. Hydrocephalus er en tilstand som kan karakteriseres primært som en overdreven opphopning av væske i hjernevevet. Et annet navn på patologien: ødem i hjernen.

Rollen som "vann" som er nevnt i patologien av tittel, som spilles av traumatisk hjerneskade fluid (PPR), eller cerebrospinalvæske - klar væske som bader hjernen og ryggmargen. Patogenesen av sykdom forårsaket av unormal utvidelse av PPR hjerne hulrom som kalles ventriklene. Denne utvidelsen skaper potensielt ugunstig press på hjernevæv.

Det ventrikulære systemet består faktisk av hjernens fire ventrikler, som er forbundet med smale kanaler. I fravær av enhver patologi PPR flyter gjennom ventriklene, faller den inn i tanken (lukkede rom som tjener som reservoarer for væske) i bunnen av hodeskallen, vasker den overflaten av hjernen og ryggmargen, og blir deretter reabsorbert inn i blodet.

CHMW utfører tre viktige funksjoner for å opprettholde normal funksjon:

 • spiller en rolle som en slags støtdemper, som beskytter hjernevæv fra støt og støt;
 • utfører en transportfunksjon, leverer næringsstoffer til hjernens vev og fjerner produktene av metabolisme;
 • flyter mellom skallen og vertebral kolonnen, kompenserer for endringer i blodets intrakranielle volum.

Balansen mellom produksjon og adsorpsjon av TMF er kritisk viktig. Siden cerebrospinalvæsken produseres kontinuerlig, fører patologiene som blokkerer sin normale sirkulasjon eller adsorpsjon til overkapulering av CSF. Det resulterende væsketrykket på hjernevævet forårsaker hydrocephalus.

I dag er det vanskelig å fastslå nøyaktig antall personer som lider av hydrocephalus - dette skyldes fraværet av statistiske grunnlag for denne sykdommen. Ikke desto mindre antyder eksperter at ca 2 personer ut av 1000 er utsatt for denne patologien.

Varianter av hydrocephalus

Differensiere to typer hydrocephalus: medfødt og ervervet. Medfødt hydrocephalus er tilstede i pasienten fra fødselstidspunktet, kan være forårsaket av påvirkning av ulike faktorer som har brutt embryonal utvikling, eller er et resultat av genetiske lidelser. Ervervet hydrocephalus utvikler seg ved fødselen eller senere. Denne typen kan påvirke mennesker i alle aldre. Årsaken til slik hydrocephalus kan være traumer eller en slags sykdom.

Også skille kommunikasjon, eller en åpen, og okklusiv, eller stengt. Åpne hydrocephalus oppstår når strømmen av cerebrospinalvæske er blokkert etter å ha forlatt ventrikkene. Dette skjemaet kalles kommuniserer, fordi CMP fortsatt kan sirkulere mellom hjernens ventrikler, gjenværende åpen. Occlusal hydrocephalus oppstår i tilfelle blokkering av cerebrospinalvæsken ved å begrense kanalene som forbinder ventriklene. En av de vanligste årsakene er den såkalte "stenose av akvedukten i hjernen», Det er det innsnevring av Sylvian-akvedukten, en liten kanal mellom tredje og fjerde ventrikel. Disse ventriklene er plassert inne i midtveien.

Det er også to andre former for sykdommen, som ikke samsvarer nøyaktig med de ovennevnte kategoriene og hovedsakelig påvirker voksne: hydrocephalus ex-vacuo og normalt trykk hydrocephalus.

Hydrocephalus ex-vacuo kan oppstå hvis hjernevævet er skadet på grunn av et slag eller en skade. I begge disse tilfellene kan det faktisk være en nedgang i volumet av hjernevæv. Denne patologien er ikke sant, det vil si forårsaket av et brudd på dynamikken til TMF, og faktisk er en konsekvens av fyllingen av TMF-frigjorte intrakranielle rom.

Normal trykk hydrocephalus kan forekomme i alle aldre, men oftest observeres denne patologien blant eldre. Det kan skyldes subarachnoid blødning, traumatisk hodebeskadigelse, utseendet av en patologisk neoplasm, infeksjon eller postoperative komplikasjoner. Likevel lider mange av hydrocephalus av normalt trykk uten noen av de ovennevnte faktorene.

Etiologi av hydrocephalus

Hittil har de etiologiske faktorene som fører til utviklingen av sykdommen ennå ikke blitt fullstendig etablert. Hydrocephalus kan være en konsekvens av arvelige genetiske lidelser (for eksempel en genetisk defekt som forårsaker stenose av Sylvian-akvedukten) eller ervervet patologi (for eksempel spina bifida eller encephalocele). Som en mulig faktor i utviklingen av hydrocefalus omfatte komplikasjoner relatert til prematuritet, hjerneblødning, meningitt, traumatisk hjerneskade, tumorer i sentralnervesystemet, og så videre. D.

Symptomer på hydrocephalus

Symptomatiske manifestasjoner av hydrocephalus varierer avhengig av pasientens alder, utviklingsstadiet av sykdommen, samt pasientens individuelle egenskaper. For eksempel kan et barns evne til å kompensere for økt CSF-trykk og ventrikulær ekspansjon være forskjellig fra en voksen. Hodeskallen til babyen kan utvides, og dermed kompensere for økt cerebrospinaltrykk - denne muligheten skyldes det faktum at sømene (fibrøse ledd som forbinder beinene til skallen) i barnet ennå ikke er helt lukket.

I barndom er det mest åpenbare symptomet på hydrocephalus en rask økning i hodet omkrets. Også manifestasjoner av sykdommen i spørsmålet kan være døsighet, oppkast, irritabilitet, delvis skift av øyebollet under kanten av nedre øyelokk ("innstilt sol").

Hos eldre barn og voksne, andre symptomer kan forekomme - dette er på grunn av det faktum at dannet skallen kan ikke utvides til å kompensere for økningen i antall PPR. I dette tilfelle kan manifestasjonene av sykdommen inkluderer hodepine, kvalme, oppkast, papilledema, dobbeltsyn, problemer med balanse og koordinasjon, bevegelsesforstyrrelser, urininkontinens, letargi, tretthet, irritabilitet og annen personlighetsforandringer. Også, hydrocephalus kan forårsake amnesi.

Symptomatiske manifestasjoner av normaltrykk hydrocefalus blant annet problemer med gangart kontroll av blæren nedbrytning (som resulterer i urininkontinens eller økt hyppighet av vannlating), så vel som demens og progressiv mental svekkelse. En person med denne typen sykdom kan lider av generelle forsinkede bevegelser eller klage på stivhet i beina. På grunn av det faktum at noen av disse symptomene kan også forekomme i andre sykdommer (for eksempel Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom og spastisk psevdoskleroze), normaltrykk hydrocefalus ofte feilaktig diagnostisert og som et resultat, ikke behandles på riktig måte. sett av analyser som anvendes for nøyaktig diagnose av normalt trykk hydrocephalus, inklusive CT og / eller MR, intrakranialt trykk overvåking, nevropsykologiske tester.

Disse symptomene er de mest typiske manifestasjonene progressiv hydrocephalus, Imidlertid er det viktig å huske at et bestemt sett av symptomer er direkte avhengig av de enkelte pasientens individuelle egenskaper.

Behandling av hydrocephalus

Vanligvis behandles hydrocephalus kirurgisk - ved bypass. Dette systemet avbøyer CMF-strømmen fra sentralnervesystemet til andre deler av kroppen, hvor cerebrospinalvæsken kan absorberes i normal sirkulasjonsprosess.

Shunt er et fleksibelt og sterkt plastrør. Shunt-systemet inkluderer shuntet selv, kateteret og ventilen. Den ene enden av kateteret befinner seg i hjernens ventrikel eller i TMV utenfor ryggmargen. En annen ende av kateteret er vanligvis lokalisert inne i bukhulen, men det kan være plassert på andre deler av kroppen - for eksempel i området rundt lungen, hvor PPR-rute kan være utladet og absorbert. Ligger langs kateteret, støtter ventilen en enveisstrøm og regulerer nivået av CSF.

For noen pasienter er operasjonens valg endoskopisk ventrikulostomi i tredje ventrikel. Denne fremgangsmåten bruker Neuro, kan legen å undersøke i detalj ventrikkel overflate - et lite kamera, basert på fiberoptisk teknologi og er utviklet for å visualisere små og vanskelig tilgjengelige kirurgiske områder. Når kirurgen har nådd den ønskede del, til et lite hull punktering verktøyet, som lar omgå hindringer PPR-rute og flyte rundt til sugesiden av hjernen.

Konsekvenser av shunting hydrocephalus

Ved installering av shunt-systemet kan komplikasjoner som mekanisk svikt i enheten, infeksjon, obstruksjon og behovet for forlengelse eller utskifting av kateteret forekomme. På denne bakgrunn krever shunt systemer regelmessig inspeksjon og medisinsk undersøkelse.

Noen av komplikasjonene som er nevnt ovenfor kan føre til andre problemer - som for eksempel hypertrinering eller gipodrenazh. Hyperdrainage finner sted dersom shunten gir en overdreven intensiv utstrømning av thoracal ryggraden fra ventriklene, og som et resultat er dreneringshastigheten til CSF høyere enn produksjonshastigheten. Denne lidelsen kan føre til skade på ventriklene, brudd på blodårer, blødning (subdural hematom), oppstart av hodepine eller koagulering av hjernehinnene. Gipodrenazh representerer en invers komplikasjon - CHMW fjernes ikke raskt nok og symptomene på hydrocephalus gjentas.

I tillegg til den generelle symptomatiske manifestasjoner hydrocefalus, infeksjon, kom inn i blodet som et resultat av pode, kan forårsake slike lidelser som smertefull hals eller skulder muskler, feber og smerte eller rødhet langs kanalen av shunt. Dersom det er grunn til å mistenke en shunt funksjonsforstyrrelser (f.eks, for tilbakefall hydrocephalus), er det nødvendig umiddelbart å utføre en passende operasjon, som tar sikte på å eliminere problemet.

Prognose for hydrocephalus

Prognosen for pasienter diagnostisert med hydrocephalus er vanskelig å forutsi, selv om det er noen sammenheng mellom den spesifikke årsaken til hydrocephalus og resultatet. Også prognosen er komplisert av tilstedeværelsen av samtidige patologier, diagnosens aktualitet og suksess for behandlingen. Graden til hvilken trykkreduksjonen etter thorax-lukning kan minimere eller helt stoppe hjerneskade, er ennå ikke fullstendig forstått.

Pasienter og deres familier bør vite at hydrocephalus er en trussel, både for mental og fysisk utvikling. Imidlertid fortsetter mange barn med denne diagnosen å føre et normalt liv etter mindre behandling og gjennomføring av spesialisert trening med få restriksjoner. Behandling av et team av profesjonelle leger, rehabiliteringsspesialister, og også lærere gir oftest gode resultater. Hvis du lukker øynene til hydrocephalus, kan dette være dødelig for pasienten.

Symptomer på hydrocephalus med normalt blodtrykk forverres vanligvis over en lengre periode hvis årsaken til patologien ikke elimineres, selv om enkelte pasienter kan oppleve perioder med midlertidig forbedring. Vellykket shunting, men i varierende grad hos forskjellige pasienter, kan føre til nesten fullstendig gjenoppretting, med god livskvalitet. Tidlig diagnose og behandling forbedrer sjansen for utvinning.

Kirurgi for shunting hjernen: ventrikler med hydrocephalus; arterier med iskemi og andre indikasjoner

Shunting er det generelle navnet på operasjoner knyttet til etableringen av flere veier for bevegelse av biologiske væsker. De utføres ved hjelp av implantater, noe som skaper muligheter for sirkulasjon. Shunting av hjernen er delt inn i to typer: restaurering av blodstrøm og reduksjon av volumet av cerebrospinalvæsken. Dette er komplekse operasjoner med høy risiko for komplikasjoner. Men de gir sjansen til pasienter for et normalt fullt liv og utvikling.

Shunting med hydrocephalus, cyste eller hjerne svulst

Hydrocephalus er en overdreven opphopning av væske (CSF) i hjerne hulrommene mozga.Ona kan være eksterne (påvirket subaraknoidal plass), de indre (ventriklene er påvirket) eller generell / blandet (påvirket av den ene og en annen). Ventriklene - er innvendig marghulen vegg og som frembringer en bestemt væske - væske, som tjener til å forsyne dypere lag av hjernen. Subarachnoid plass deler lagene av hjernens substans.

med hydrocephalus (høyre) forårsaker overskytende væske forhøyet trykk i skallen

Ved kommunikasjon av hjernens ventrikler og subarachnoid-rom er hydrocephalus åpen (meldingen er lagret) og lukket eller okklusiv (meldingen brytes). Det er i andre tilfelle at shunting er nødvendig.

Spesielt viktig er tidlig operasjon med medfødt hydrocephalus, da det fører til en alvorlig forsinkelse i utvikling, som vil være vanskelig å justere senere. Beslutningen om å drive nyfødte bør skje av foreldrene, dette alternativet kan kun anbefales etter bekreftelse av diagnose ved CT eller MR. Noen ganger kan du gjøre med konservativ terapi - når prosessen går langsomt, forteller legen foreldrene om muligheten for slik behandling.

Cysten er en forlengelse eller hulrom fylt med væske. Teknikken for drenering ligner installasjonen av shunts i hydrocephalus. Operasjonen er sjeldne på grunn av høy risiko for infeksjon. Noen ganger er utløpet av brennevin ved å installere en shunt nødvendig for hjernesvulster som er ledsaget av hypertensjon - en økning i intrakranielt trykk.

En svulst kan også sammen med iskemi, traumer og infeksjoner forårsake hydrocephalus hos voksne. Det behandles også raskt, ved å installere en shunt. Dette gjør at pasienter i nesten 100% av tilfellene kan komme tilbake til jobb eller forbedre livskvaliteten betydelig.

Typer av operasjoner

I moderne nevrokirurgisk praksis er følgende muligheter for å skape hjernen i hydrocephalus mulige:

 • Utdannelse av porfensi. Denne typen intervensjon er en kombinasjon av ventrikkelen og det subaraknoide rommet. Det er kortsiktig i naturen på grunn av infeksjonen av den dannede anastomosen.
 • Ventrikulotsisternotomiya. Ventrikkelens vegg er perforert og det opprettes en melding mellom den og de basale cisternene (utvidelser av subaraknoidrommet). Faktisk er operasjonen veldig lik den forrige, men det gjør det mulig å oppnå en lengre effekt. Meldingen gjenopprettes ved hjelp av et tynt polychlorvinyl-rør.
 • Etablering av cerebrospinalvæskeshunter. I denne varianten er plasseringen av shunt ikke begrenset til hjernen, men påvirker hjertet, bukhulen, blæren etc. Det er disse operasjonene som oftest utføres, siden de har en relativt langvarig effekt. Denne shunt avviker ved tilstedeværelsen av en ventil, som bare åpnes når det intrakraniale trykket når en bestemt sett parameter. Det er denne teknikken som vil bli beskrevet i detalj nedenfor.

eksempel på ventrikuloperitoneal bypass kirurgi

Teknikker for gjennomføring

Operasjonen utføres under generell anestesi. Pasienten er dekket med ark, unntatt snittstedene. Alle behandlingsområder behandles med aseptiske legemidler. Kirurgen limer den antatte shuntbanen med en medisinsk gjennomsiktig film.

Kateteret kan plasseres i den ikke-cerebrale delen (når du bruker bukhulen) eller i hjernens ventrikler (når du bruker en hjertepose). Etter å ha fikset det, kutter kirurgen shuntbanen i det subkutane vevet. Til hjernen blir den matet gjennom trefinhullet.

komplikasjoner

Risikoen for uønskede konsekvenser etter operasjonen er stor nok. Behovet for gjentatt intervensjon i det første året etter skifting skjer i 20% av tilfellene. Nesten halvparten av pasientene har en rekke operasjoner gjennom hele livet.

De vanligste komplikasjonene er:

 1. Mekanisk dysfunksjon - det vil si å stoppe effektiv drift av shunt. Det oppstår som et resultat av naturlige forandringer i kroppen (med veksten av barnet som gjennomgikk operasjonen, forlengelse og kunstig kanal), samt som følge av lim, inflammatorisk, tumorprosesser eller utilstrekkelig kirurgkvalifisering. Komplikasjon krever en shunt erstatning.
 2. Infeksjon. Det kan oppstå som en forverring av den inflammatoriske prosessen i hjernen eller som følge av infeksjon. I 90% av tilfellene er kausjonsmiddelet en bakterie av stafylokokker aureus. For forebygging må du ta antibiotika for enhver betennelse, inkludert tannråte. Konservativ behandling er sjelden vellykket, oftest er det nødvendig å fjerne shunten og, etter å bli kvitt infeksjonen, etablere en ny.
 3. Hydrodynamisk dysfunksjon. Noen ganger gir skipsystemet ikke normalt trykk i hjernens ventrikler. Dette kan bare korrigeres ved å bytte ut ventilen. I sjeldne tilfeller endrer ventriklene unormalt, faller av, oppnår et gap. Selv et lite hopp fører til kvalme, oppkast, svimmelhet. Behandling er ikke veldig lovende.
 4. Subdural hematom. Det er en blødning mellom hjernens membraner. Oftest utvikler den seg hos eldre pasienter (over 60 år). Hematom har i de fleste tilfeller ingen symptomer og løser seg selv. Hvis det kliniske bildet er ugunstig, utføres og dreneres og erstattes eller omprogrammeres ventilen for høyere trykk.

Video: En lege på hjernevirksomhet med hydrocephalus

Shunting av blodkar (arterier) i hjernen

vitnesbyrd

Kandidater til operasjonen er følgende pasientkategorier:

 • Personer med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Det kan etableres under MR, CT, angiografi eller tosidig skanning mot en bakgrunn av karakteristiske symptomer (hodebull, migrene, nedsatt minne, redusert ytelse).
 • Personer med innblanding av karoten arterie. Det kan være en aneurysm, en svulst, en aterosklerose, som ikke reagerer på andre behandlingsmetoder.
 • Personer med svulster i bunnen av skallen.
 • Pasienter med overbelastning eller stenose i intrakraniell arterie.

aterosklerose, blokkering av hjernearterien - en typisk indikasjon på bypass-kirurgi

Forbereder for en operasjon

Den behandlende legen informerer pasienten om alle mulige konsekvenser og får sitt skriftlige samtykke til operasjonen. Før skifting vil det være nødvendig å passere standardanalyser (urin, blod, EKG, fluorografi).

En uke før operasjonen må du slutte å ta noen steroid medisiner, røyking og alkohol, da de øker risikoen for blødning når du manipulerer blodårene. Om morgenen før prosedyren må du avstå fra å spise, skal alle foreskrevne medisiner vaskes med litt vann.

På omkveldsdagen er det viktig å ta en hygienisk dusj og vaske hodet to ganger. Før kirurgi, må du fjerne alle smykker, falske negler, øyenvipper, avtagbare proteser. Sykepleieren barber håret av hodet, som vil bli trepanisert. Noen ganger er deres fullstendig fjerning kreves. Før operasjonen trenger du å roe ned og tune inn til et vellykket resultat.

Prosedyre for operasjonen

Essensen av denne operasjonen er å skape en omvei for blodet i hindringen av fartøyet. En ugjennomtrengelig (okklusiv) eller innsnevret (stenotisk) arterie er forbundet gjennom en jumper-anastomose med en sunn en. Som et resultat er det nye veier som kommer fram for at blodet og hjernens ernæring gjenopprettes.

Avhengig av den normale blodstrømshastigheten til det berørte fartøyet, utmerker man to typer operasjoner:

eksempel på å skape en shunt av en cerebral arterie fra en vene

Sy en stor ven eller arterie. For å ekskludere avslag etter operasjon bruker shunting pasientens egne fartøy. Hvis en stor arterie er skadet, kutter kirurgen for dette formålet et fragment fra den store saphenøse vene på benet eller den radiale / ulære arterien av armen. Shunten er sydd i det berørte fartøyet på to steder - over og under hindringen. Den andre enden av den er s.c. subkutant gjennom et trepaneringshull som er boret i skallen og forbundet med halspulsåren på nakken.

 • Syning av en liten diameter fartøy. Til disse formål brukes små arterier, som leverer hodebunnen - hodebunnen. De blir viderekoblet til det skadede fartøyet også gjennom trefinhullet og koblet til det. Dermed begynner de å levere blod til hjernen i stedet for hodebunnen. Hvis lengden på et sunt fartøy ikke er nok, er det mulig å sette inn fra kuttede fragmenter av andre arterier eller årer.
 • Fremdrift av operasjonen

  Shunting av cerebral fartøy utføres under generell anestesi og varer i ca 3 timer. Etter anestesiets handling er pasientens hode enten festet stivt eller fritt plassert på motsatt side som drives. Deretter følger valget av donorarterien. Kirurgen gjør et kutt langs kurset og trekker ut fartøyet helt eller kutter ut den nødvendige delen, sying kantene sammen.

  Neste trinn går direkte inn i hjernen. Kirurgen driller en del av skallen og fjerner den midlertidig. Etter det åpner han og glir skjellene fra hjernen til plasseringen av de skadede karene. Sømning av arterien med et donorfartøy utføres under et mikroskop. De er dessuten fastsatt av midlertidige klipp. Etter kontroll av blodstrømmen ved hjelp av kontaktdopplerografi. Hvis det ikke er noen lekkasje, fjernes klippene.

  Kirurgen suturerer de harde skjellene i hjernen, vender tilbake til benbladets sted. Den er festet av sømmer, plater. Ved bruk av hodebunnsbeholder kan kirurgen forandre formen på klaffen med tanger for å hindre kompresjon. Deretter syes huden og musklene sammen. Overflaten behandles med antiseptisk og forseglet.

  Postoperativ periode

  Etter slutten av anestesien kan pasienten være svimmel, svimmel og sår i halsen. Han må være forberedt på det faktum at det medisinske personalet vil stadig be ham om å flytte fingeren eller foten hans, ring de viste elementene. Viktig! Dette kan forårsake ulempe, men det er nødvendig å overvåke pasientens tilstand. Stigning er tillatt på den andre dagen. Med tilfredsstillende helsetilstand og gode resultater av tomografi, blir utslippet gjort 7-8 dager etter operasjonen.

  Hjemme i de første 2-4 ukene må du gi opp løftevekter, noe arbeid, inkludert vasking og vasking av gulvene. Kanskje utnevnelsen av antikonvulsive og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Etter noen operasjoner vil alt liv måtte ta disaggreganter (acetylsalisylsyre og andre).

  Inntil kirurgen vurderer pasientens tilstand som stabil, bør han ikke gå tilbake til jobb eller kjøre bil. Alkohol bør ikke tas inntil medisinen er ferdig. Under gjenopprettingsperioden er det nyttig å gå med en gradvis økning i avstanden og et lavt tempo.

  komplikasjoner

  Det er tre vanligste komplikasjoner etter hjernekjøring:

  • Hjerneslag. Det er resultatet av feil kirurgisk arbeid (klemming av arteriene) eller dannelse av blodpropp i karene.
  • Epilepsi. Det er forårsaket av en kraftig tilførsel av blod til bestemte områder av hjernen. Som et resultat utvikler ødemer og kramper.
  • Trombose av shunt.

  Kostnad for bypass, ledning i henhold til obligatorisk sykeforsikring

  Hydrocephalus kan behandles gratis, slik hjelp er nødvendig for å gi pasienten. Appell til private klinikker avhenger utelukkende av hans ønske. Prisen kan variere fra 15 000 til 150 000 rubler. Når du utfører prosedyren for MHI-politikken, kan pasienten bruke en fri shunt eller kjøpe den selv.

  Shunting av cerebral fartøy er utført i henhold til kvoten, det vil si at den først mottas av bestemte kategorier av borgere etter avslutning av en medisinsk kommisjon. Prisen er fra 15 000 til 70 000 rubler.

  Pasientanmeldelser

  Når skippene skipsbehandles, har pasientene en tendens til å verdsette deres tilstand godt og er takknemlig for legene. Det er ekstremt viktig å følge legenes anbefalinger - dette er hovedgarantien for en stabil tilstand.

  Etter kirurgisk behandling av hydrocephalus pasienter forlater et bredt utvalg av vurderinger, spesielt når det gjelder barnet. Mange står overfor etterspørselen etter bestikkelser, en uhøflig holdning til de ansatte for fri behandling. Det blir et stort traume for pasienter og undergraver deres tillit til offisiell medisin.

  Shunting er en komplisert operasjon, full av ulike konsekvenser. Men med en rekke sykdommer bare Det gir pasientene sjanse til et normalt liv.

  Les Mer Om Fartøyene