Brain Shunting: Mål, Metoder og Konsekvenser

Bypass kirurgi er i stand til å gjenopprette full blodstrøm til hjernen - dette oppnås gjennom dannelsen av en omløpsbane med utgangspunkt i en hovedbeholder og sendes til skallen seg gjennom sin åpning til små fartøy.

Shunting kan også utføres i et lite område i hjernens gråmasse.

Hovedformålet med prosedyren er gjenoppretting av normal blodstrøm i hjernen, tilførsel av oksygen og næringsstoffer, og denne inngrep brukes til å eliminere konsekvensene av en slik sykdom som hydrocephalus.

Hvem trenger denne prosedyren og når?

Denne operasjonen er indisert for pasienter i diagnosen av følgende patologiske forandringer i hjernen:

 • ved diagnose hos pasienten hjernesvulster og aterosklerotiske lesjoner;
 • når du diagnostiserer aneurisme, som ikke kan behandles ved intravaskulære eller åpne metoder;
 • hvis det er umulig å forhindre utbruddet hjerneslag medisinske preparater;
 • diagnose av lang stenose, og okklusjon av arteriene og den påfølgende forstyrrelser i venøs blodstrøm i hjernen;
 • hydrocephalus.

I de tidlige stadier eliminerer leger alle de grunnleggende årsakene til en funksjonsfeil i blodet, og i slag er et kurs foreskrevet som lindrer pasientens symptomer.

Forberedende stadier før prosedyren

Før operasjonen, i 2-3 uker skal en pasient slutte å røyke og drikke alkohol, slutte å ta ikke-steroid medisiner.

Før operasjonen gjennomgår undersøkelsen på et kardiogram, fluorografi, gir urin og kcal for analyse. I tillegg kan legen i tillegg foreskrive følgende undersøkelsesprosedyrer:

 • MR og CT, samt intra arteriell angiografi - alle disse undersøkelsesmetodene tillater å bestemme den nøyaktige plasseringen av stenose, blokkering av arterier
 • studie av tilstanden til arteriene med ultralyd - Denne metoden vil tillate å diagnostisere den generelle tilstanden til cerebral fartøy.

Fremgangsmåte på eksempelet hydrocephalus

I tilfelle en svikt i utstrømningen av cerebrospinalvæsken, kan en forstyrrelse i hjernen utvikle seg som hydrocephalus - en kompleks teologi av sykdommen, som i mangel av fullverdig behandling kan føre til alvorlige konsekvenser.

Ofte er slike irreversible prosesser, forandringer og lidelser nevrologiske og mentale plager.

I dag er den mest vanlige måte å behandle hydrocefalus er hjerne bypass - i dette tilfellet, leger bruker en spesiell slange - shunt laget av silikon, gjør det mulig å trekke ut fluid fra en hjerne ventrikkel til et annet sted i kroppen, for eksempel i brystet eller bukhulen, blæren.

Leger bruker slike varianter - shunting med hydrocephalus:

 • ventrikuloperitoneal inngrep;
 • ventrikuloatriell inngrep.

I det første tilfellet gjør doktoren et hull i skallen - et rør er satt inn i det, en ende er tatt ut i hulrommet i hjernens ventrikler, og den andre er tatt ut i kaviteten i bukhinnen. Overflødig væske fjernes, men denne metoden er preget av en større infeksjonsrisiko, og følgelig utviklingen av komplikasjoner.

Den andre virkemåten er ikke så farlig - selve mekanismen og shunt-systemet er mer komplisert i konstruksjon og utstyrt med spesielle ventiler, som bestemmer mer effektiv drift, pålitelighet og full funksjon.

Dette systemet krever regelmessig utskifting med en frekvens på hver 6 måneder - en innebygd shunt i hodet vil gi pasienten et normalt liv uten problemer og komplikasjoner. Hovedbetingelsen er å overvåke tilstanden til shunten.

Ikke alle operasjoner vil fungere

Når man snakker om kontraindikasjoner til prosedyren, blir det ikke utført om en infeksjon utvikles i den angitte sonen, ved å fjerne en shunt i bukhulen eller andre områder.

Dette gjelder også tilfeller der infeksjonen påvirker hodebunnen, andre deler av kroppen gjennom hvilken rangeringssystemene vil bli utført, eller det er en smittsom skade på membranen i hjernen, ventrikkene og blodbanen.

Også denne prosedyren er kontraindisert og utføres ikke dersom pasienten er diagnostisert med hjertemuskulatur, andre alvorlige kardiopulmonale patologier og lidelser.

Rehabilitering etter prosedyren

Det er verdt å merke seg at pasienten etter operasjonen kan bli plaget av hodepine, lemmerbevegelsen kan bli hemmet, det kan oppstå kvalme og oppkast.

For å diagnostisere pasientens postoperative tilstand - den andre dagen etter operasjonen, utføres en MR-skanning, noe som gjør det mulig å ekskludere tilstedeværelse av blødning i hjernens grå materiale, utvikling av iskemi som følge av kirurgisk inngrep.

Umiddelbart 7-8 dager før uttaket fra helsesystemet, utføres tosidig skanning - denne metoden for undersøkelse lar deg diagnostisere og evaluere blodstrømmen. Hvis resultatene av undersøkelsen er normale, gjør leger etter en ukes tid et utdrag.

Rehabilitering etter hjerne bypass operasjon skal utføres i rigor med alle anbefalinger og retninger av legen, er det nødvendig å fullstendig eliminere inntak av alkohol - det er ikke forenlig med å ta medisiner og fører til opphopning og væskeretensjon.

Også, ikke sette seg bak rattet på en bil mens det ikke ville tillate lege - alt dette på grunn av det faktum at pasienten er fortsatt ingen normal, sunn reaksjon på ytre situasjon, drastiske endringer i situasjonen på veien, som et resultat, som kan utvikle seg mye stress.

Sammen med dette er det verdt å minimere og om mulig eliminere fysisk belastning, avgang fra landshytter, samt tungt husarbeid. Også pasienten har ikke lov til å løfte mer enn 3 kilo, det er nødvendig å gå rolig i utelu oftere.

Etter hjemsvinget, som den eneste tillatte fysiske belastningen til pasienten, er det tillatt å gå - det er bare verdt å gå på fots, ta en tur i 15-20 minutter om dagen, og øker tiden gradvis.

Det er også verdt å huske at svømming i et åpent reservoar er forbudt, selv om bading og vasking av hodet er en tillatt hygienisk prosedyre, med tanke på visse øyeblikk.

Spesielt er sjampo det beste å velge myk, barns, uten å berøre området der det er mulig på hodet, hvor skallen ble åpnet og skyting ble utført. Hjemmestyret bør overholdes i minst en måned.

Det er alltid fare - komplikasjoner og konsekvenser

Operativ inngrep, utført selv av erfarne kirurger, er alltid en risiko som kan føre til utvikling av visse komplikasjoner.

Enhver operasjon er først og fremst en risiko for blødning og kritisk tap av blodpropp og åreknuter utvikling, og den farligste, fordi det er å få infeksjon, infeksjon av pasientens sykdomsfremkallende, sykdomsfremkallende mikroflora.

I tillegg kan shunting også utløse utviklingen av patologier som epilepsi og slag, dannelsen av en trombus inne i shunten selv.

Shunting av hjernen er et svært komplisert kirurgisk inngrep, og for å minimere den mulige utviklingen av konsekvensene må pasienten strengt følge alle doktorsforskriftene, observere en sunn livsstil som vil tillate å gjenopprette på kortest mulig tid.

Snakker om mulige komplikasjoner som kan utvikle seg etter denne operasjonen, legene utpekt dem:

 • infeksjon og nederlaget i hjertet og grått materie, hjernens skall, området av peritoneum - delen av kroppen, orgelet som shuntet utskilles direkte fra;
 • provoserer utviklingen av en sykdom som epilepsi;
 • koagulering av trombus hjerte- og hjerneskjermer, peritoneum eller blære;
 • ineffektiv utstrømning av overflødig væske, samt diagnosen hyper og hypohydrering - alt dette fører til utvikling av hematomer, utvidelse av vener.

Etter operasjonen, i de aller første dagene, kan pasienten føle rask tretthet, hodepine - dette er ganske vanlig fenomen.

Men umiddelbart er det verdt å besøke en lege når du diagnostiserer slike symptomer:

 • urimelig økning i kroppstemperatur over 38 grader;
 • utslett på kroppen og kløe etter å ha tatt foreskrevet medisiner;
 • svajer mens du går og svimmelhet;
 • vedvarende døsighet;
 • smerte i nakken og økte angrep av hodepine og kvalme, oppkast.

De mest alvorlige effektene av bypass-kirurgi etter å ha fått en hjerne slag er utvikling og de såkalte kramper, spasmer i lungene, noe som kan oppstå på grunn av feilaktig valgt medisiner foreskrevet etter denne operasjonen.

Oppsummering, vi kan si at i enhver operasjon er det alltid en risiko for komplikasjoner og shunting i dette tilfellet er ikke et unntak. Men selve operasjonen gjør at du kan sette pasienten på føttene, og hvis alle foreskrevne anbefalinger blir observert, kan du snakke om pasientens fulde liv, hans gjenoppretting.

Kirurgi for hjernekjøring hos barn og voksne

hydrocephalus - dette er en alvorlig tilstand, hvor utstrømningen av cerebral væske fra hjernens ventrikler er forstyrret. Som et resultat akkumuleres væsken i dem, forårsaker en økning i intrakranielt trykk, komprimering av hjernekonstruksjonene, nevrologiske lidelser.

Hos barn med medfødt hydrocephalus øker hodet i størrelse, normal utvikling av hjernen under slike forhold er umulig. Den eneste måten å behandle denne patologien på - kirurgisk.

Shunting hjernen med hydrocephalus - hva er det?

bypass Er en operasjon som lar deg kurere hydrocephalus og forhindre utvikling i fremtiden. Målet er å skape en ekstra vei for utløpet av cerebral væske fra ventriklene, når normal sirkulasjon er vanskelig eller helt umulig.

Det er flere metoder for å skape hjernen:

 • Ventriculo-atrial (forbindelse av ventrikkelen med høyre atrium, sjelden - med venstre);
 • ventriculoperitoneal (forbindelse av ventrikkelen med brystbenet);
 • Ventriculosus cisternostomi (forbindelse av ventrikkelen med cisterner av arachnoidmembranen i hjernen);
 • Subduro-peritoneal (sammenkobling av plass under dura mater med bukhinnen);
 • Ventriculo-pleural;
 • Ventriculo-urethral (en sjelden type bypass, forbindelsen til ventrikkelen med urinrøret).

Hvilken metode som skal brukes i hvert enkelt tilfelle avhenger av:

 • egenskaper av sykdomsforløpet i pasienten;
 • samtidige sykdommer;
 • generell tilstand.

Hvordan fungerer operasjonen for barn, voksne og nyfødte?

Under operasjonen hjernevirksomhet Pasienten injiseres med et system av rør og ventiler som sikrer en normal utstrømning av væske.

Disse rørene er:

 • ikke hindre bevegelse;
 • ikke forstyrre blodstrømmen;
 • kan forbedre pasientens tilstand betydelig.

i av voksne de etableres løpende, med barn krever periodisk utskifting etter hvert som barnet vokser opp.

Ved nyfødte skal en slik operasjon utføres så tidlig som mulig i nærvær av indikasjoner. Dette skyldes at med medfødt hydrocephalus er hjernens utvikling forstyrret, noe som fører til avvik i psyken og mental utvikling av barnet.

Hos eldre barn og voksne kan årsaken til hydrocephalus vanligvis overføres encefalitt eller meningitt, derfor påvirkes en ventrikel oftest. Dette gjør operasjonen enklere, men det forlenger diagnosen, fordi det er nødvendig å finne ut hvilken ventrikel uorden har oppstått.

Hva gjør operasjonen?

bypass normaliserer utløpet av cerebrospinalvæske fra hjernens ventrikler, takket være dette normale og intrakraniale trykket, som gjør at du kan bli kvitt hodepine.

En overfylt ventrikel slutter å klemme nabostrukturene i hjernen, slik at nevrologiske forstyrrelser forårsaket av hydrocephalus forsvinner, utvinnes tapte motorfunksjoner.

Hos nyfødte på grunn av fysiologienes særegenheter, forårsaker ventrikulær overløp hodeforstørrelse I størrelse, ledsaget av kompresjon og atrofi i hjernen.

I fremtiden truer dette mental retardasjon og alvorlig motorisk svekkelse barnet.

Tidlig bypass tillater det avslutte denne prosessen. Barnets hjerne er veldig plastisk, og funksjonene til de ødelagte delene av hjernen blir raskt gjenopprettet, barnets utviklingsfrekvens er gradvis oppfanget av sunne barn i samme alder.

Når det gjelder den kosmetiske effekten, er det dessverre ingen omvendt utvikling, men når barnet vokser, kan kroppens proporsjoner sprette tilbake.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Før du utfører en bypass-operasjon:

 1. En rekke tester vil bli tildelt pasienten. Brudd på strukturen til ventriklene, akkumulering av væske i dem og skade på hjernen er først og fremst synlig på MR. Denne studien lar deg få det mest komplette bildet av utstrømningen av væskeutstrømning i ventrikkene, og med resultatene er spørsmålet om nødvendigheten av operasjonen løst.
 2. Andre studier - angiografiav hjernen (X-stråleundersøkelse av beholderne kan utføres i forbindelse med en MR eller CT) for å detektere eventuelle brudd på blodstrømmen i hjernen, er risikoen for blødning under operasjonen, særlig vaskulære sted.
 3. I tillegg en studiehulrommet der det er planlagt å trekke tilbake hjernevæsken. Hvis atriumet er valgt som sådan, er det nødvendig å lage et EKG, EchoCG, Dopplerografi av hjertet for å avgjøre hvor trygg denne operasjonen er.
 4. Hvis du planlegger å koble den berørte ventrikkelenmed peritoneum, deretter ultralyd og MR i bukhulen å identifisere mulige kontraindikasjoner til kirurgi.

Hvis operasjonen allerede er planlagt, må pasienten:

 1. Ta en dusj to ganger - kvelden før operasjonen og morgenen på operasjonsdagen, mens du alltid vasker hodet forsiktig.
 2. Siste måltidmå være åtte timer før operasjonen, Du kan drikke vann i små mengder, alkohol er helt kontraindisert.
 3. Hår på hodet er nødvendigbarbere seg av (dette gjøres av en sykepleier) helt eller delvis.
 4. Det er nødvendig å fjerne briller,kontaktlinser, proteser, øredobber og piercinger - Under operasjonen bør det ikke være fremmedlegemer på hodet.
 5. Alle ornamenter, mobiltelefon og andre verdisaker må gis til slektninger på forhånd eller å overlate til bod.

Driftspris

Prisen på operasjonen varierer avhengig av regionen og funksjonene i klinikken, men som man kanskje sier er shunting en fornøyelse ikke fra billig. I tillegg til selve operasjonen må du bruke penger på diagnostiske prosedyrer, som også koster mye.

Rehabilitering og gjenoppretting

Den første dagen i den postoperative perioden pasienten bruker neuroreanimation. Dette er nødvendig for å sikre den mest nøye observasjon av pasienten og å legge merke til forringelsen av tiden, hvis det skjer. Om nødvendig forlenges oppholdstiden i intensivavdelingen.

Hvis den postoperative perioden fortsetter uten komplikasjoner, så allerede på en dag Etter operasjonen blir pasienten overført til nevrologisk avdeling.

I neste uke etter operasjonen blir pasienten vist en sengestøtte med gradvis ekspansjon ettersom pasienten føler seg bedre. I denne perioden er pasienten foreskrevet antibiotika som et forebyggende tiltak for infeksjon.

Andre legemidler er foreskrevet:

 • antiepileptika;
 • smertestillende midler;
 • ved høyt arterielt trykk - mannitol i kombinasjon med andre diuretika.

Etter operasjonen er pasienten MR - Første gang på dagen etter operasjonen, om nødvendig, kan analysen tilordnes igjen. Det er nødvendig å sørge for at shunt er på plass, ligger fritt og utfører sin funksjon.

Behandling og omsorg

Etter uttak fra sykehuset:

 • Det er nødvendig å være under tilsyn av en nevrolog i seks måneder.
 • Hvis det ikke var noen komplikasjoner i løpet av denne tiden, er sannsynligheten for deres forekomst i fremtiden ganske lav.
 • Enhver fysisk aktivitet, selv ubetydelig, i løpet av denne perioden bør koordineres med legen. Unntak fra denne regelen går.
 • Yrker av profesjonell sport er utelukket til den behandlende legen bestemmer at det er trygt for pasienten.

Etter uttak fra sykehuset:

 • Du kan ta et bad, dusje og vaske håret ditt - dette vil ikke forårsake komplikasjoner, men du trenger ikke å gå til bassenget og svømme i åpent vann.
 • Det er ønskelig å utelukke alle mulige stress, slutte å røyke, slutte å drikke alkohol.
 • Koffein vil heller ikke være nyttig.
 • Arbeid hjemme, som noe fysisk arbeid, bør være strengt dosert, du kan ikke løfte tunge gjenstander.

Slike strenge begrensninger forblir innen en måned eller mer, hvis dette er nødvendig. Over tid går pasienten tilbake til et fullt sunt liv.

Risikoen for mulige komplikasjoner

Som med enhver operasjon, spesielt på hjernen, er det mulig med en rekke komplikasjoner med shunting, så det er veldig viktig ikke gå glipp av deres første symptomer.

Symptomer på ulike komplikasjoner:

 1. Infeksjon av operasjonssåret får seg til å føle seg:
  • økt temperatur i de første dagene etter operasjonen;
  • hodepine;
  • kvalme og oppkast;
  • rødmen av rommen;
  • gangsforstyrrelser, koordinering av bevegelser;
  • rask tretthet.
 2. Feil shunt installasjonfører til det faktum at symptomene på hydrocephalus ikke overgår etter operasjonen, I tillegg er det tegn på betennelse - smerte langs shunten, en økning i temperaturen, utseendet på edemas. For å forhindre dette, utføres en MR etter operasjonen.
 3. Komplikasjonen som vanligvis oppstårt noen år etter operasjonen - en blokkering av shunt. Det manifesteres ved retur av symptomene på hydrocephalus - hodepine, fokale nevrologiske symptomer, økt intrakranielt trykk.

For å merke de første tegn på forurensning av shuntet i tide, årlig Å komme på mottak til nevrolog. Når en slik patologi oppstår, blir den tilstoppede shunten fjernet og erstattet med en ny.

Kirurgi for shunting hjernen: ventrikler med hydrocephalus; arterier med iskemi og andre indikasjoner

Shunting er det generelle navnet på operasjoner knyttet til etableringen av flere veier for bevegelse av biologiske væsker. De utføres ved hjelp av implantater, noe som skaper muligheter for sirkulasjon. Shunting av hjernen er delt inn i to typer: restaurering av blodstrøm og reduksjon av volumet av cerebrospinalvæsken. Dette er komplekse operasjoner med høy risiko for komplikasjoner. Men de gir sjansen til pasienter for et normalt fullt liv og utvikling.

Shunting med hydrocephalus, cyste eller hjerne svulst

Hydrocephalus er en overdreven opphopning av væske (CSF) i hjerne hulrommene mozga.Ona kan være eksterne (påvirket subaraknoidal plass), de indre (ventriklene er påvirket) eller generell / blandet (påvirket av den ene og en annen). Ventriklene - er innvendig marghulen vegg og som frembringer en bestemt væske - væske, som tjener til å forsyne dypere lag av hjernen. Subarachnoid plass deler lagene av hjernens substans.

med hydrocephalus (høyre) forårsaker overskytende væske forhøyet trykk i skallen

Ved kommunikasjon av hjernens ventrikler og subarachnoid-rom er hydrocephalus åpen (meldingen er lagret) og lukket eller okklusiv (meldingen brytes). Det er i andre tilfelle at shunting er nødvendig.

Spesielt viktig er tidlig operasjon med medfødt hydrocephalus, da det fører til en alvorlig forsinkelse i utvikling, som vil være vanskelig å justere senere. Beslutningen om å drive nyfødte bør skje av foreldrene, dette alternativet kan kun anbefales etter bekreftelse av diagnose ved CT eller MR. Noen ganger kan du gjøre med konservativ terapi - når prosessen går langsomt, forteller legen foreldrene om muligheten for slik behandling.

Cysten er en forlengelse eller hulrom fylt med væske. Teknikken for drenering ligner installasjonen av shunts i hydrocephalus. Operasjonen er sjeldne på grunn av høy risiko for infeksjon. Noen ganger er utløpet av brennevin ved å installere en shunt nødvendig for hjernesvulster som er ledsaget av hypertensjon - en økning i intrakranielt trykk.

En svulst kan også sammen med iskemi, traumer og infeksjoner forårsake hydrocephalus hos voksne. Det behandles også raskt, ved å installere en shunt. Dette gjør at pasienter i nesten 100% av tilfellene kan komme tilbake til jobb eller forbedre livskvaliteten betydelig.

Typer av operasjoner

I moderne nevrokirurgisk praksis er følgende muligheter for å skape hjernen i hydrocephalus mulige:

 • Utdannelse av porfensi. Denne typen intervensjon er en kombinasjon av ventrikkelen og det subaraknoide rommet. Det er kortsiktig i naturen på grunn av infeksjonen av den dannede anastomosen.
 • Ventrikulotsisternotomiya. Ventrikkelens vegg er perforert og det opprettes en melding mellom den og de basale cisternene (utvidelser av subaraknoidrommet). Faktisk er operasjonen veldig lik den forrige, men det gjør det mulig å oppnå en lengre effekt. Meldingen gjenopprettes ved hjelp av et tynt polychlorvinyl-rør.
 • Etablering av cerebrospinalvæskeshunter. I denne varianten er plasseringen av shunt ikke begrenset til hjernen, men påvirker hjertet, bukhulen, blæren etc. Det er disse operasjonene som oftest utføres, siden de har en relativt langvarig effekt. Denne shunt avviker ved tilstedeværelsen av en ventil, som bare åpnes når det intrakraniale trykket når en bestemt sett parameter. Det er denne teknikken som vil bli beskrevet i detalj nedenfor.

eksempel på ventrikuloperitoneal bypass kirurgi

Teknikker for gjennomføring

Operasjonen utføres under generell anestesi. Pasienten er dekket med ark, unntatt snittstedene. Alle behandlingsområder behandles med aseptiske legemidler. Kirurgen limer den antatte shuntbanen med en medisinsk gjennomsiktig film.

Kateteret kan plasseres i den ikke-cerebrale delen (når du bruker bukhulen) eller i hjernens ventrikler (når du bruker en hjertepose). Etter å ha fikset det, kutter kirurgen shuntbanen i det subkutane vevet. Til hjernen blir den matet gjennom trefinhullet.

komplikasjoner

Risikoen for uønskede konsekvenser etter operasjonen er stor nok. Behovet for gjentatt intervensjon i det første året etter skifting skjer i 20% av tilfellene. Nesten halvparten av pasientene har en rekke operasjoner gjennom hele livet.

De vanligste komplikasjonene er:

 1. Mekanisk dysfunksjon - det vil si å stoppe effektiv drift av shunt. Det oppstår som et resultat av naturlige forandringer i kroppen (med veksten av barnet som gjennomgikk operasjonen, forlengelse og kunstig kanal), samt som følge av lim, inflammatorisk, tumorprosesser eller utilstrekkelig kirurgkvalifisering. Komplikasjon krever en shunt erstatning.
 2. Infeksjon. Det kan oppstå som en forverring av den inflammatoriske prosessen i hjernen eller som følge av infeksjon. I 90% av tilfellene er kausjonsmiddelet en bakterie av stafylokokker aureus. For forebygging må du ta antibiotika for enhver betennelse, inkludert tannråte. Konservativ behandling er sjelden vellykket, oftest er det nødvendig å fjerne shunten og, etter å bli kvitt infeksjonen, etablere en ny.
 3. Hydrodynamisk dysfunksjon. Noen ganger gir skipsystemet ikke normalt trykk i hjernens ventrikler. Dette kan bare korrigeres ved å bytte ut ventilen. I sjeldne tilfeller endrer ventriklene unormalt, faller av, oppnår et gap. Selv et lite hopp fører til kvalme, oppkast, svimmelhet. Behandling er ikke veldig lovende.
 4. Subdural hematom. Det er en blødning mellom hjernens membraner. Oftest utvikler den seg hos eldre pasienter (over 60 år). Hematom har i de fleste tilfeller ingen symptomer og løser seg selv. Hvis det kliniske bildet er ugunstig, utføres og dreneres og erstattes eller omprogrammeres ventilen for høyere trykk.

Video: En lege på hjernevirksomhet med hydrocephalus

Shunting av blodkar (arterier) i hjernen

vitnesbyrd

Kandidater til operasjonen er følgende pasientkategorier:

 • Personer med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Det kan etableres under MR, CT, angiografi eller tosidig skanning mot en bakgrunn av karakteristiske symptomer (hodebull, migrene, nedsatt minne, redusert ytelse).
 • Personer med innblanding av karoten arterie. Det kan være en aneurysm, en svulst, en aterosklerose, som ikke reagerer på andre behandlingsmetoder.
 • Personer med svulster i bunnen av skallen.
 • Pasienter med overbelastning eller stenose i intrakraniell arterie.

aterosklerose, blokkering av hjernearterien - en typisk indikasjon på bypass-kirurgi

Forbereder for en operasjon

Den behandlende legen informerer pasienten om alle mulige konsekvenser og får sitt skriftlige samtykke til operasjonen. Før skifting vil det være nødvendig å passere standardanalyser (urin, blod, EKG, fluorografi).

En uke før operasjonen må du slutte å ta noen steroid medisiner, røyking og alkohol, da de øker risikoen for blødning når du manipulerer blodårene. Om morgenen før prosedyren må du avstå fra å spise, skal alle foreskrevne medisiner vaskes med litt vann.

På omkveldsdagen er det viktig å ta en hygienisk dusj og vaske hodet to ganger. Før kirurgi, må du fjerne alle smykker, falske negler, øyenvipper, avtagbare proteser. Sykepleieren barber håret av hodet, som vil bli trepanisert. Noen ganger er deres fullstendig fjerning kreves. Før operasjonen trenger du å roe ned og tune inn til et vellykket resultat.

Prosedyre for operasjonen

Essensen av denne operasjonen er å skape en omvei for blodet i hindringen av fartøyet. En ugjennomtrengelig (okklusiv) eller innsnevret (stenotisk) arterie er forbundet gjennom en jumper-anastomose med en sunn en. Som et resultat er det nye veier som kommer fram for at blodet og hjernens ernæring gjenopprettes.

Avhengig av den normale blodstrømshastigheten til det berørte fartøyet, utmerker man to typer operasjoner:

eksempel på å skape en shunt av en cerebral arterie fra en vene

Sy en stor ven eller arterie. For å ekskludere avslag etter operasjon bruker shunting pasientens egne fartøy. Hvis en stor arterie er skadet, kutter kirurgen for dette formålet et fragment fra den store saphenøse vene på benet eller den radiale / ulære arterien av armen. Shunten er sydd i det berørte fartøyet på to steder - over og under hindringen. Den andre enden av den er s.c. subkutant gjennom et trepaneringshull som er boret i skallen og forbundet med halspulsåren på nakken.

 • Syning av en liten diameter fartøy. Til disse formål brukes små arterier, som leverer hodebunnen - hodebunnen. De blir viderekoblet til det skadede fartøyet også gjennom trefinhullet og koblet til det. Dermed begynner de å levere blod til hjernen i stedet for hodebunnen. Hvis lengden på et sunt fartøy ikke er nok, er det mulig å sette inn fra kuttede fragmenter av andre arterier eller årer.
 • Fremdrift av operasjonen

  Shunting av cerebral fartøy utføres under generell anestesi og varer i ca 3 timer. Etter anestesiets handling er pasientens hode enten festet stivt eller fritt plassert på motsatt side som drives. Deretter følger valget av donorarterien. Kirurgen gjør et kutt langs kurset og trekker ut fartøyet helt eller kutter ut den nødvendige delen, sying kantene sammen.

  Neste trinn går direkte inn i hjernen. Kirurgen driller en del av skallen og fjerner den midlertidig. Etter det åpner han og glir skjellene fra hjernen til plasseringen av de skadede karene. Sømning av arterien med et donorfartøy utføres under et mikroskop. De er dessuten fastsatt av midlertidige klipp. Etter kontroll av blodstrømmen ved hjelp av kontaktdopplerografi. Hvis det ikke er noen lekkasje, fjernes klippene.

  Kirurgen suturerer de harde skjellene i hjernen, vender tilbake til benbladets sted. Den er festet av sømmer, plater. Ved bruk av hodebunnsbeholder kan kirurgen forandre formen på klaffen med tanger for å hindre kompresjon. Deretter syes huden og musklene sammen. Overflaten behandles med antiseptisk og forseglet.

  Postoperativ periode

  Etter slutten av anestesien kan pasienten være svimmel, svimmel og sår i halsen. Han må være forberedt på det faktum at det medisinske personalet vil stadig be ham om å flytte fingeren eller foten hans, ring de viste elementene. Viktig! Dette kan forårsake ulempe, men det er nødvendig å overvåke pasientens tilstand. Stigning er tillatt på den andre dagen. Med tilfredsstillende helsetilstand og gode resultater av tomografi, blir utslippet gjort 7-8 dager etter operasjonen.

  Hjemme i de første 2-4 ukene må du gi opp løftevekter, noe arbeid, inkludert vasking og vasking av gulvene. Kanskje utnevnelsen av antikonvulsive og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Etter noen operasjoner vil alt liv måtte ta disaggreganter (acetylsalisylsyre og andre).

  Inntil kirurgen vurderer pasientens tilstand som stabil, bør han ikke gå tilbake til jobb eller kjøre bil. Alkohol bør ikke tas inntil medisinen er ferdig. Under gjenopprettingsperioden er det nyttig å gå med en gradvis økning i avstanden og et lavt tempo.

  komplikasjoner

  Det er tre vanligste komplikasjoner etter hjernekjøring:

  • Hjerneslag. Det er resultatet av feil kirurgisk arbeid (klemming av arteriene) eller dannelse av blodpropp i karene.
  • Epilepsi. Det er forårsaket av en kraftig tilførsel av blod til bestemte områder av hjernen. Som et resultat utvikler ødemer og kramper.
  • Trombose av shunt.

  Kostnad for bypass, ledning i henhold til obligatorisk sykeforsikring

  Hydrocephalus kan behandles gratis, slik hjelp er nødvendig for å gi pasienten. Appell til private klinikker avhenger utelukkende av hans ønske. Prisen kan variere fra 15 000 til 150 000 rubler. Når du utfører prosedyren for MHI-politikken, kan pasienten bruke en fri shunt eller kjøpe den selv.

  Shunting av cerebral fartøy er utført i henhold til kvoten, det vil si at den først mottas av bestemte kategorier av borgere etter avslutning av en medisinsk kommisjon. Prisen er fra 15 000 til 70 000 rubler.

  Pasientanmeldelser

  Når skippene skipsbehandles, har pasientene en tendens til å verdsette deres tilstand godt og er takknemlig for legene. Det er ekstremt viktig å følge legenes anbefalinger - dette er hovedgarantien for en stabil tilstand.

  Etter kirurgisk behandling av hydrocephalus pasienter forlater et bredt utvalg av vurderinger, spesielt når det gjelder barnet. Mange står overfor etterspørselen etter bestikkelser, en uhøflig holdning til de ansatte for fri behandling. Det blir et stort traume for pasienter og undergraver deres tillit til offisiell medisin.

  Shunting er en komplisert operasjon, full av ulike konsekvenser. Men med en rekke sykdommer bare Det gir pasientene sjanse til et normalt liv.

  Hva er shunting av hjernen

  Når det er et problem forbundet med utilstrekkelig blodgjennomstrømning i hjernen på grunn av obstruksjon av fartøyet, er en person foreskrevet en operasjon som er gjort på et høyt nivå i verden i dag, er det praktisk talt ingen risiko. Hovedoppgaven til legen er gjenopprettelsen av blodtilførsel gjennom kirurgisk inngrep, dette kalles shunting av cerebral fartøy.

  Hva er det

  Hjernen mottar ernæring gjennom blodet som strømmer inn i det langs fire arterier:

  • søvnig (venstre og høyre);
  • vertebral (venstre og høyre).

  Hvis en av arteriene feiler, er dette det første tegn på utbruddet av iskemi. Som følge av dette begynner pasienten mentale og nevrologiske forstyrrelser, som fører til neurons død, hjernen fungerer ikke fullt og begynnelsen av hjerteinfarkt er uunngåelig.

  Dessverre legger folk ikke alltid vekt på dette i tide og går til leger sent, i beste fall om noen år, eller til og med dør uten å gjøre en diagnose.

  I Europa går de ofte for å løse problemer til terapeuter, og tenker at de har depresjon. I Russland tar de seg til selvbehandling, skriver av for tretthet og problemer med nerver.

  Ved å skape blodkarene, er det mulig å starte blodstrømmen omgå arterien som har fått blokkering, og så er problemfri funksjon, næring, tilførsel av oksygen til hjernen garantert.

  Shunting hjernen

  Også denne metoden brukes som følge av akkumulering av cerebrospinalvæske med hydrocephalus (hydrocephalus) - en farlig sykdom påvirker både nyfødte og voksne. Årsaken kan være: infeksjonssykdom hos en gravid kvinne, fødselsfeil, medfødt anomali, craniocerebralt traume, svulster eller cyster i nervesystemet. Likvor akkumuleres i hjernens hulrom, og ved hjelp av kirurgisk inngrep, ser det ut til at det ikke er helt å utrydde problemet, men det er ganske mulig å lindre den generelle tilstanden og eliminere sentrale symptomer.

  vitnesbyrd

  Følgende kirurgiske patologier avslørt under undersøkelsen er en indikasjon på operativ inngrep:

  • aorta-aneurisme, som ikke behandles av andre alternative metoder;
  • okklusjon eller stenose av arterien, diagnostisert av resultatene av mange undersøkelser;
  • Aterosklerose av kar eller en karotid tumor;
  • utvikling av transistor iskemi og slagtilfelle, som ikke kan blokkeres raskt av tradisjonell medisinering;
  • hydrocephalus.
  Tomogram av hjernen med hydrocephalus

  Forberedende stadium

  Uten en forberedende fase skjer ingen undersøkelse, ikke en kirurgisk inngrep. Pasienten i seks måneder må forlate dårlige vaner (røyking, alkohol). En uke før den planlagte datoen for shunting, bør alle typer ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer utelukkes.

  Deretter utføres en detaljert undersøkelse før skanning av hjerneskipene, noe som innebærer:

  Hvis disse testene ikke er nok, vil legen også utnevne:

  • Angiografi, som gjør det mulig å bestemme plasseringen av stenosen i arterien, utføres via CT, MR eller intra arteriell måte.
  • Ultralyddopplerografi av fartøy, som gjør det mulig å vurdere graden av patency av fartøy som er en del av risikogruppen.
  • En studie av midlertidig arteriell okklusjon ved bruk av en ballong som vurderer muligheten for funksjon av hjerneblodstrømmen, forutsatt at blodtilførselen gjennom en av arteriene er utelukket.

  På dagen og umiddelbart før operasjonen følges følgende regler:

  • Personlig hygiene får spesiell oppmerksomhet. På et sykehus, ta en dusj 2 ganger (om kvelden og om morgenen). Pass på å vaske hodet og skifte til rene klær.
  • Drikk alle nødvendige legemidler som legen foreskrev, skyllet ned med en liten mengde vanlig vann.
  • På tvers av operasjonen blir det tildelt barbering på hodet hvor et trehull er planlagt å bli laget, eller helt hele overflaten. Prosedyren utføres av sykepleieren.
  • Fra hodet fjerner du alle fremmedlegemer: smykker, linser, flyttbare proteser, øredobber, piercinger.
  • Gi dine slektninger alle elektroniske enheter, siden i intensiv omsorg, hvor pasienten vil være etter operasjonen, er bruken forbudt.

  Eventuelle avvik fra målarket fører til komplikasjoner og noen ganger irreversible konsekvenser, som legen ikke lenger kan korrigere.

  Samtykke til shunting

  Etter å ha mottatt resultatene av de utførte studiene (ifølge hvilket det er klart at det ikke er mulig å gjøre uten kirurgisk inngrep), gir en nevrokirurg med spesialisering i nevrologkirurgisk kirurgi pasienten en operasjon, selvfølgelig kan han nekte det.

  Hvis pasienten er enig, skriver de en kontrakt, må du lese den i detalj, siden det er mange komplikasjoner, både på tidspunktet for og etter operasjonen.

  Vet at shunting av cerebral fartøy ikke er foreskrevet for alle og overalt, bare på indikasjoner, når terapeutisk behandling allerede er maktesløs. Ved avvisning fra utførelsen er det mulig å forverre problemer med helse, opp til hjerteinfarkt eller et iskemisk slag. Å signere en kontrakt eller ikke, pasientens tilfelle, men valget må gjøres rasjonelt.

  utførelse av handlinger

  Hovedoppgaven som nevrokirurgen står overfor, er å lede og regulere blodstrømmen til hjernen, der oksygen sulten foregikk i lang tid.

  Det er tre alternativer for å omgå fartøyets hoder, valget avhenger av den foreslåtte giveren:

  1. Som en donor stikker et stykke av en arterie eller en ven fra noen steder på pasientens kropp. Ekstremiteten er oftest brukt. Den ene enden av shunten sys til halspulsåren og føres subkutant til den tidlige regionen. Deretter, via et spesielt trepaneringshull, gjort i skallen, kobles det direkte sammen med den nødvendige hjernens arterie. Denne teknikken er relevant for arterier med høy blodstrøm.
  2. Fartøyet, som ligger under huden på pasientens hode, virker som en donor for arterier med lav blodstrøm. Den tilgjengelige ende er passert gjennom et trefint hull i skallen til den nødvendige arterien og syet sammen på hjernens overflate.
  3. Silikon dirigent brukes når hydrocefalus pasient diagnostisert ved hjelp av væske fra hjernen ventriklene flyttes til et annet område, hvor absorpsjonen prosess ville være best å fortsette, for eksempel i blære, bryst eller mage. Uheldigvis er sykdommen ikke herdbare, det følger pasienten til enden av livet, bare shunten gjør det mulig å lindre lidelser og den negative effekten av pasienten, noe som gir normal aktivitet, uten noen problemer, forutsatt kontinuerlig overvåking av shunten.
  Ventriculoperitoneal bypass kirurgi

  effekter

  Eventuelle inngrep i menneskekroppen kan få konsekvenser, her er sannsynligheten ikke så høy, men det er et sted å være. Spesielt har noen mennesker anfall av epilepsi, trombi i shunt, hjerneslag.

  Personer med hydrocephalus kan ha en blokkering av shunt eller en svikt i driften av en av sine ventiler. I dette scenariet blir den brukte shunt erstattet med en ny, brukbar, som sikkert kan fjerne væsken til ønsket sted.

  I de tidlige dager er det et sterkt overarbeid, som regnes som normen. Men følgende symptomer skal rapporteres umiddelbart til legen:

  • Kroppstemperatur 38 og høyere;
  • Reaksjon av kroppen til medisinske preparater (utslett, kløe);
  • Svimmelhet og frustrasjon av det vestibulære apparatet;
  • døsighet;
  • Postoperativ arr er hevelse eller betennelse;
  • Generell svakhet, smerte syndrom i nakken;
  • Alvorlig hodepine;
  • Oppkast eller kvalme.

  En av de mulige årsakene til komplikasjoner etter skifting er pasientens uansvarlige holdning til sin egen helse og doktorsforskriftene.

  Gjenopprettingstid

  Under shunting-prosedyren setter jeg intubasjonsrøret i luftrøret og bruker det til å puste mens pasienten er i anestesi. Fjern det først etter full bevissthet. Ubehagelig følelse i halsen, igjen etter det, vil snart passere.

  Etter en vellykket operasjon må du lage en MR for å utelukke muligheten for blødning og tosidig skanning av blodårer for å måle graden av blodighet. I tilfelle pasienten utvikler seg godt og ikke har noen negative konsekvenser, går han på den åttende, niende dagen hjem.

  For å gjenopprette den postoperative perioden så snart som mulig, er det nødvendig å følge anbefalingene fra leger: å ta foreskrevet medisiner (acetylsalisylsyre, ticlopidin, klopidogrel) i henhold til foreskrevet ordning. For folk som bærer briller, bør du lage et bandasje av gasbind på sjakkelen, slik at donorarterien ikke vil bli presset.

  I de første ukene etter operasjonen er det forbudt:

  • Gjør lekser (rengjøring, vask, kjøkkenhage, oppdrett) til første undersøkelse av kirurgen.
  • Kjør motortransport. Begrensningen fjernes etter at legen har utført de nødvendige undersøkelsene og de oppnådde resultatene.

  I seks måneder etter skiftingen av fartøyene i hjernen, må pasienten gjennomgå en serie undersøkelser og stadig komme til en rutinemessig undersøkelse til en spesialist for å overvåke endringene. Det er mulig at legen vil foreskrive andre alternativer for rehabilitering.

  Strikt utelukke bruken av alkohol, da det er i konflikt med narkotika. Minimere den fysiske belastningen, høyne ikke mer enn 3 kg, på tidspunktet for rehabilitering. Mer tilbringe tid i frisk luft, i parken, i skogen.

  Selvfølgelig, bypass årene i hjernen - en av de mest kompliserte typer kirurgi, men det gir en utrolig, konkret effekt, hvoretter pasienten begynner å leve et fullverdig liv, kan helt bli kvitt de farlige problemer, eller minimere sine symptomer, som det har hydrocephalus, fjerne væsken på andre plass.

  kostnaden for

  I forskjellige regioner i Russland, er prisen på å skifte hjerneskibene avhengig av mange faktorer. For eksempel, i Moskva, koster kostnadene fra 20 000 rubler og noen ganger når 200 000 rubler eller mer.

  Noen gikk til Israel for inngrepet, men dette er ikke nødvendig fordi operasjonen er ikke så vanskelig å overlate dette til grensene til Russland. I vårt land er det mange gode spesialister som kan gjennomføre shunting på høyt nivå. Videre er kostnaden for å sende utenlands mye høyere. Selv når det gjelder helse, har en person rett til å velge hvor og hvem som skal behandle det.

  Som konklusjon

  Nervesystemet er en kompleks mekanisme i menneskekroppen, den fungerer sammenhengende med alle andre systemer. Uavbrutt tilførsel av oksygen og næringsstoffer kreves av hjernen for normal drift. Denne prosessen skyldes det kardiovaskulære systemet. Stenose eller fullstendig obstruksjon i arteriene fører til signifikante forstyrrelser. Hvis problemet ikke diagnostiseres i tide og ikke utryddes, vil det oppstå irreversible konsekvenser.

  Husk at shunting ikke heler helt, men lar deg forhindre konsekvenser. At det ikke var tilbakefall, er det nødvendig å ikke tilråde alle anbefalinger fra legen, holde seg til en aktiv, sunn livsstil, forlate dårlige vaner og gå inn for sport (gå, sykle).

  Hva er hjemsvinget av hjernen?

  1. Hva er det? 2. Arter 3. Shunting in hydrocephalus 4. Intervensjonsmetoder 5. Postoperativ periode

  Shunting av hjernen er en slags operativ (kirurgisk) behandling av hjernesykdommer og deres konsekvenser, hjernesystemet og hjernehjernen. Metoden er basert på mekanisk restaurering av blodsirkulasjon eller cerebrospinalvæske på grunn av tilkobling av blodkar eller andre hjernestrukturer til hverandre.

  Nervesystemet er en svært kompleks mekanisme i menneskekroppen, sammenkoblet med andre systemer. Like andre organer og vev trenger hjernen ernæring og oksygen. Alt dette skyldes det kardiovaskulære systemet. Hjernen vaskes med 4 store arterier, og stenose (innsnevring av fartøyets lumen) eller okklusjon (fullstendig obstruksjon) forårsaker en signifikant svekkelse av funksjonene i nervesystemet som helhet. Slike problemer kan være akutte og forekomme bare en gang med uttalt symptomer, og presenterer en betydelig trussel mot liv og helse hos en person eller kronisk.

  Hvis den trofiske (maten) i hjernen er ødelagt permanent og symptomene vokser, kan dette føre til følgende irreversible endringer:

  • død av nerveceller;
  • pasientens funksjonshemning
  • dødelig utfall i alvorlig form.

  Hjernes vaskulære system er representert av fire store arterier: høyre og venstre karotid, høyre og venstre vertebrater. Med stenose av noen av dem har pasienten en fokal symptomatologi avhengig av lokaliseringen av lesjonen.

  Hva er det

  Shunting av cerebral fartøy er en metode for kirurgisk behandling, hvis mål er å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen til hjernen, og derved fullt ut fungere.

  Den terapeutiske effekt oppnås ved å etablere en anastomose mellom de pode-akseptabel og stenotiske fartøy og omfordeling av blod mellom forskjellige avdelinger legeme.

  Hjernen er i hodet til sentralnervesystemet. I en brøkdel av et sekund er det mange forskjellige prosesser som den livlige aktiviteten til hele organismen avhenger av.

  For at den skal fungere fullt, trenger den tilstrekkelig ernæring, som gir blod. Imidlertid er blod ikke bare en ernæringskilde. Det tar forfallsprodukter ut av hjernen.

  I moderne medisin praktiseres to typer shunting: en autodonor shunt og en shunt fra arteriene i hodebunnen. En egnet variant velges basert på et antall parametere (den nødvendige blodstrømshastighet, pasientens kardiovaskulære system generelt, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer) og for hver pasient individuelt.

  Ved autodonor shunting blir fartøyet tatt fra pasienten, vanligvis fra den radiale eller ulna arterien, armen eller en del av den store saphenøse venen av beinet. Den ene enden av fartøyet sys med den ytre halspulsåren, da er den subkutant og suges til en forseglet beholder over stenoseplassen gjennom et forhåndsforberedt trefinvindu. Dette alternativet brukes til hovedarteriene med høy blodstrømshastighet. For mindre fartøyer, gjennom hvilke blod sirkulerer med mindre intensitet, brukes shunts fra fartøyene i det myke vevet i hodebunnen (hodebunn). Denne metoden er mindre traumatisk, på grunn av mindre kirurgisk inngrep.

  Isoler kun den ene enden av det valgte fartøyet, gjennomfør det gjennom trepanasjonsvinduet og sy det med et lite fartøy på hjernens overflate. Etter operasjonen forbedrer blodtilførselen til hjernen.

  Shunting i hydrocephalus

  Shunting hjernen med hydrocephalus har en rekke egenskaper, siden den ikke omfordeler blodet i karene, men cerebrospinalvæsken.

  Hydrocephalus er en alvorlig patologi, den karakteristiske egenskapen som er en økning i hjerneområdene i skallen på grunn av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i hulrommene og et brudd på uttaket.

  Epidemiologi av hydrocephalus. Uavhengig av de etiologiske faktorene, oppstår medfødt hydrocephalus hos to nyfødte ut av 1000. Hvis barnet ikke brukes på tid, er dødeligheten 75% i første livsår.

  Denne sykdommen påvirker både barn og voksne, og har et ulike årsaker (infeksjoner hos moren under graviditet, fødselsskader, virkningene av meningitt, medfødte misdannelser, traumatisk hjerneskade, araknoiditt, nervesystemet tumorer og cyster).

  Hydrocephalus er en farlig sykdom. Uavhengig av etiologien har den en høy andel dødsfall og funksjonshemninger blant nyfødte. På dette stadiet av medisinutvikling er bypass-kirurgi den eneste effektive metoden for hydrocephalusbehandling, til tross for en høy andel av komplikasjoner, blant hvilke:

  • infeksjon i kroppens hulrom avhengig av plasseringen av shunten;
  • utviklingen av epilepsi;
  • utilstrekkelig av dreneringssystemet selv, nemlig utilstrekkelig eller overdreven utstrømning av cerebrospinalvæske.

  Egenskaper ved slike operasjoner hos nyfødte med hydrocephalus, i tillegg til faren for komplikasjoner, inkluderer behovet for gjentatte operasjoner.

  I det første år av livet vokser den nyfødte veldig raskt, og til slutt stopper shunten seg med sine funksjoner, bortsett fra at med barnets vekst kan shunten bevege seg, dette truer skader på hjernen og dets strukturer. Hydrocephalus krever behandling i dynamikk.

  Metoder for intervensjon

  Hovedmålet med shunting i hydrocephalus er omfordeling av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikulære system.

  Hovedtyper av shunting i hydrocephalus:

  1. Ventriculoperitoneal shunting.
  2. Ventriculoatral bypass.

  Ved den første metoden gjør nevrokirurgen et trepaneringshull i det nyfødte, i hvilket en spesiell tube er satt inn. Dens nedre ende er satt inn i hulrommet i ventrikkelen, og den andre enden er forbundet med bukhulen. Overflødig væske absorberes, men risikoen for komplikasjoner er høy. Den andre arten er mindre farlig når det gjelder komplikasjoner. Shunt seg selv er mer komplisert i sin struktur, den har et antall ventiler, der dets pålitelighet og funksjonalitet er avhengig. Denne shunt krever en erstatning hver sjette måned, henholdsvis, neste operasjon utføres.

  Postoperativ periode

  I den postoperative perioden er pasienten med hydrocephalus foreskrevet smertestillende og antikonvulsive midler, som legen velger, han stiller også doseringen.

  Som utvinning endres medikamentterapi avhengig av sykdommens dynamikk.

  Les Mer Om Fartøyene