Shunting av cerebral vessels - hvordan er operasjonen utført og hva er konsekvensene?

Hydrocephalus er prosessen med å akkumulere væske i hjernen. Årsaken til dette fenomenet er blokkering av blodkar, som forstyrrer normal drenering av cerebrospinalvæske fra skallen. Overdreven mengder væske kan skade brøt hjernevev og føre til alvorlig nedsatt funksjon i kroppen og til og med døden. Shunting av hjernen brukes i 90% tilfeller av behandling av en slik patologi.

Årsakene til en slik sykdom hos barn kan være følgende:

 • Prematuritet. Tidlig arbeidskraft, stimulert av eksterne faktorer, provoserer en økning i intrakranielt trykk i et underutviklet foster. Denne prosessen er kroppens respons for å forandre det ytre miljø og forsøke å tilpasse seg det.
 • Tumor i hjernen. Denne sykdommen er sjelden diagnostisert hos nyfødte. Oftere er brudd på hjernens struktur og prosessen med svulstdannelse registrert hos spedbarn fra seks måneder til ett og et halvt år. Det er i denne perioden at prosessene som begynte å utvikle seg i livmor, går til scenen av svulstdannelse, som forstyrrer utstrømningen av væske fra hodet.
 • Fysisk traumer. Konsekvensen av en slik skade er en hjernerystelse og øke trykket inne i hodeskallen og premature nyfødte, noe som fører til generering av en stor mengde av spinalvæske.

Brudd skjer ikke bare hos små barn, men også hos middelaldrende og eldre mennesker. Problemer med gangart, urininkontinens, forsinket persepsjon og tenkning - disse symptomer kan observeres hos eldre i hydrocefalus.

Ved diagnose av hydrocephalus på et tidlig stadium er foreskrevet et behandlingsforløp. Slike behandling er rettet mot å redusere trykket inne i skallen og legge til rette for den naturlige utstrømningen av væske fra hjernen. Men hvis sykdommen utvikler seg raskt, er slik behandling ikke fornuftig. I dette tilfellet er det mulig å bruke endoskopisk ventrikulostomi. Denne prosedyren unngår innføringen av et fremmedlegeme i hjernen, som skjer ved bruk av shunting, og reduserer antall risikofaktorer. En slik operasjon er imidlertid bare mulig for pasienter med lukket form for hydrocephalus, som er ca 10% av det totale antall pasienter.

Som en følge av dette, brukes cerebrospinalvæske (som fjerner spinalvæske) i nesten 90% av tilfellene av "dropsy av hjernen" og er den viktigste måten å behandle denne patologien på. Operasjonen betraktes som ganske risikabelt på grunn av muligheten for penetrering av patogene bakterier i hjernen sammen med shunting-systemet. Behovet for hyppig erstatning av shunt under operasjon fører til en sannsynlighet for re-infeksjon. Forskjellige komplikasjoner forekommer i nesten 55% av tilfellene, i 60% av tilfellene blir pasienter som gjennomgår shunting av cerebral fartøy, avhengige av denne prosedyren og trenger det igjen etter en viss tid.

Prosedyren for shunting tar ca 1-1,5 timer. Et hull er laget i pasientens skalle, hvor en spesiell enhet laget av silikon og mykt materiale blir introdusert. Under huden er det dannet et hulrom for kateteret og ventilen, så sendes en shunt inn i hulrommet. Poenget er at ved hjelp av en shunt-system for å trekke ut fluid fra ventriklene i hjernen til et annet hulrom i kroppen, oftest i magen, hvor væsken er absorbert tarm hulrom. I andre tilfeller kan væsken avgis enten i det høyre atrium eller i spinalkanalen, som er forbundet med kateter hulrommet tarmen.

Mengden væske fjernet fra hjernen reguleres av en ventil, som utelukker muligheten for en kraftig trykkfall med påfølgende komplikasjoner. En vellykket operasjon stopper opphopningen av væske og utviklingen av sykdommen. Etter operasjonen overvåkes pasienten på sykehuset i tre dager.

Bypassing av cerebral fartøyene har visse farer, for eksempel:

 • intern blødning;
 • brudd på blodsirkulasjonen i hjernen;
 • trombose av arteriene;
 • hjerteinfarkt;
 • infeksjon i såret under prosedyren;
 • arytmi;
 • kroniske smerter i operasjonssårets område.

Alle de ovennevnte komplikasjonene påvirkes av pasientens eksisterende sykdommer relatert til hjertets arbeid og sirkulasjonssystemet, arteriosklerose av karene, immunforsvar. Kvinner, eldre mennesker, pasienter med nedsatt nyrefunksjon og blødningsforstyrrelser har høyere risiko. Alt dette øker sannsynligheten for komplikasjoner både i løpet av kirurgisk inngrep og i den postoperative perioden.

Hos eldre kvinner er det en høyere risiko for komplikasjoner på grunn av innsnevring av koronararteriene, noe som truer mulig trombose av injisert shunt etter en viss tid etter operasjonen. Dette kompliserer prosedyren og forkorter levetiden til implantatet. I dette tilfellet anbefales det å bruke et shunt-system med et mer stivt materiale.

En alvorlig komplikasjon er hjerteinfarkt forårsaket av brudd på blodsirkulasjon og arytmi, utviklet på grunn av venstre atriell dysfunksjon. Et slikt brudd reduserer sjansene for en vellykket operasjon og etterfølgende gjenoppretting. Pasienter med problemer med blodkoagulasjon har en viss risiko både under og etter operasjonen. Under operasjonen er pasienten koblet til apparatet med kunstig sirkulasjon, og problemet med blodkoagulasjon kan forårsake intern blødning. I den postoperative perioden, hvis shunten er skadet eller ødelagt, kan veggene i den ledende arterien bli skadet, noe som også forårsaker blødning.

Med et vellykket resultat er den viktigste konsekvensen av operasjonen livslang rehabilitering. Pasienten er foreskrevet et medisinskurs for å redusere intrakranielt trykk og fjerne puffiness. Kontraindisert fysisk aktivitet, alkohol og røyking, er et spesielt diett foreskrevet. Du må overvåke service av shunt-systemet og sikkerheten til donor arterie skader som kan føre til hjerneblødning.

Shunting av cerebral fartøy er den mest effektive metoden for behandling av hydrocephalus, som i de fleste tilfeller brukes. Utvikling av ulike komplikasjoner som oftest assosiert med tilstedeværelse av en annen samtidig sykdom hos pasienter, som ikke bare komplisere prosedyren for bypass operasjon, men også redusere sjansene for fullt rehabilitering.

Kirurgi for hjernekjøring hos barn og voksne

hydrocephalus - dette er en alvorlig tilstand, hvor utstrømningen av cerebral væske fra hjernens ventrikler er forstyrret. Som et resultat akkumuleres væsken i dem, forårsaker en økning i intrakranielt trykk, komprimering av hjernekonstruksjonene, nevrologiske lidelser.

Hos barn med medfødt hydrocephalus øker hodet i størrelse, normal utvikling av hjernen under slike forhold er umulig. Den eneste måten å behandle denne patologien på - kirurgisk.

Shunting hjernen med hydrocephalus - hva er det?

bypass Er en operasjon som lar deg kurere hydrocephalus og forhindre utvikling i fremtiden. Målet er å skape en ekstra vei for utløpet av cerebral væske fra ventriklene, når normal sirkulasjon er vanskelig eller helt umulig.

Det er flere metoder for å skape hjernen:

 • Ventriculo-atrial (forbindelse av ventrikkelen med høyre atrium, sjelden - med venstre);
 • ventriculoperitoneal (forbindelse av ventrikkelen med brystbenet);
 • Ventriculosus cisternostomi (forbindelse av ventrikkelen med cisterner av arachnoidmembranen i hjernen);
 • Subduro-peritoneal (sammenkobling av plass under dura mater med bukhinnen);
 • Ventriculo-pleural;
 • Ventriculo-urethral (en sjelden type bypass, forbindelsen til ventrikkelen med urinrøret).

Hvilken metode som skal brukes i hvert enkelt tilfelle avhenger av:

 • egenskaper av sykdomsforløpet i pasienten;
 • samtidige sykdommer;
 • generell tilstand.

Hvordan fungerer operasjonen for barn, voksne og nyfødte?

Under operasjonen hjernevirksomhet Pasienten injiseres med et system av rør og ventiler som sikrer en normal utstrømning av væske.

Disse rørene er:

 • ikke hindre bevegelse;
 • ikke forstyrre blodstrømmen;
 • kan forbedre pasientens tilstand betydelig.

i av voksne de etableres løpende, med barn krever periodisk utskifting etter hvert som barnet vokser opp.

Ved nyfødte skal en slik operasjon utføres så tidlig som mulig i nærvær av indikasjoner. Dette skyldes at med medfødt hydrocephalus er hjernens utvikling forstyrret, noe som fører til avvik i psyken og mental utvikling av barnet.

Hos eldre barn og voksne kan årsaken til hydrocephalus vanligvis overføres encefalitt eller meningitt, derfor påvirkes en ventrikel oftest. Dette gjør operasjonen enklere, men det forlenger diagnosen, fordi det er nødvendig å finne ut hvilken ventrikel uorden har oppstått.

Hva gjør operasjonen?

bypass normaliserer utløpet av cerebrospinalvæske fra hjernens ventrikler, takket være dette normale og intrakraniale trykket, som gjør at du kan bli kvitt hodepine.

En overfylt ventrikel slutter å klemme nabostrukturene i hjernen, slik at nevrologiske forstyrrelser forårsaket av hydrocephalus forsvinner, utvinnes tapte motorfunksjoner.

Hos nyfødte på grunn av fysiologienes særegenheter, forårsaker ventrikulær overløp hodeforstørrelse I størrelse, ledsaget av kompresjon og atrofi i hjernen.

I fremtiden truer dette mental retardasjon og alvorlig motorisk svekkelse barnet.

Tidlig bypass tillater det avslutte denne prosessen. Barnets hjerne er veldig plastisk, og funksjonene til de ødelagte delene av hjernen blir raskt gjenopprettet, barnets utviklingsfrekvens er gradvis oppfanget av sunne barn i samme alder.

Når det gjelder den kosmetiske effekten, er det dessverre ingen omvendt utvikling, men når barnet vokser, kan kroppens proporsjoner sprette tilbake.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Før du utfører en bypass-operasjon:

 1. En rekke tester vil bli tildelt pasienten. Brudd på strukturen til ventriklene, akkumulering av væske i dem og skade på hjernen er først og fremst synlig på MR. Denne studien lar deg få det mest komplette bildet av utstrømningen av væskeutstrømning i ventrikkene, og med resultatene er spørsmålet om nødvendigheten av operasjonen løst.
 2. Andre studier - angiografiav hjernen (X-stråleundersøkelse av beholderne kan utføres i forbindelse med en MR eller CT) for å detektere eventuelle brudd på blodstrømmen i hjernen, er risikoen for blødning under operasjonen, særlig vaskulære sted.
 3. I tillegg en studiehulrommet der det er planlagt å trekke tilbake hjernevæsken. Hvis atriumet er valgt som sådan, er det nødvendig å lage et EKG, EchoCG, Dopplerografi av hjertet for å avgjøre hvor trygg denne operasjonen er.
 4. Hvis du planlegger å koble den berørte ventrikkelenmed peritoneum, deretter ultralyd og MR i bukhulen å identifisere mulige kontraindikasjoner til kirurgi.

Hvis operasjonen allerede er planlagt, må pasienten:

 1. Ta en dusj to ganger - kvelden før operasjonen og morgenen på operasjonsdagen, mens du alltid vasker hodet forsiktig.
 2. Siste måltidmå være åtte timer før operasjonen, Du kan drikke vann i små mengder, alkohol er helt kontraindisert.
 3. Hår på hodet er nødvendigbarbere seg av (dette gjøres av en sykepleier) helt eller delvis.
 4. Det er nødvendig å fjerne briller,kontaktlinser, proteser, øredobber og piercinger - Under operasjonen bør det ikke være fremmedlegemer på hodet.
 5. Alle ornamenter, mobiltelefon og andre verdisaker må gis til slektninger på forhånd eller å overlate til bod.

Driftspris

Prisen på operasjonen varierer avhengig av regionen og funksjonene i klinikken, men som man kanskje sier er shunting en fornøyelse ikke fra billig. I tillegg til selve operasjonen må du bruke penger på diagnostiske prosedyrer, som også koster mye.

Rehabilitering og gjenoppretting

Den første dagen i den postoperative perioden pasienten bruker neuroreanimation. Dette er nødvendig for å sikre den mest nøye observasjon av pasienten og å legge merke til forringelsen av tiden, hvis det skjer. Om nødvendig forlenges oppholdstiden i intensivavdelingen.

Hvis den postoperative perioden fortsetter uten komplikasjoner, så allerede på en dag Etter operasjonen blir pasienten overført til nevrologisk avdeling.

I neste uke etter operasjonen blir pasienten vist en sengestøtte med gradvis ekspansjon ettersom pasienten føler seg bedre. I denne perioden er pasienten foreskrevet antibiotika som et forebyggende tiltak for infeksjon.

Andre legemidler er foreskrevet:

 • antiepileptika;
 • smertestillende midler;
 • ved høyt arterielt trykk - mannitol i kombinasjon med andre diuretika.

Etter operasjonen er pasienten MR - Første gang på dagen etter operasjonen, om nødvendig, kan analysen tilordnes igjen. Det er nødvendig å sørge for at shunt er på plass, ligger fritt og utfører sin funksjon.

Behandling og omsorg

Etter uttak fra sykehuset:

 • Det er nødvendig å være under tilsyn av en nevrolog i seks måneder.
 • Hvis det ikke var noen komplikasjoner i løpet av denne tiden, er sannsynligheten for deres forekomst i fremtiden ganske lav.
 • Enhver fysisk aktivitet, selv ubetydelig, i løpet av denne perioden bør koordineres med legen. Unntak fra denne regelen går.
 • Yrker av profesjonell sport er utelukket til den behandlende legen bestemmer at det er trygt for pasienten.

Etter uttak fra sykehuset:

 • Du kan ta et bad, dusje og vaske håret ditt - dette vil ikke forårsake komplikasjoner, men du trenger ikke å gå til bassenget og svømme i åpent vann.
 • Det er ønskelig å utelukke alle mulige stress, slutte å røyke, slutte å drikke alkohol.
 • Koffein vil heller ikke være nyttig.
 • Arbeid hjemme, som noe fysisk arbeid, bør være strengt dosert, du kan ikke løfte tunge gjenstander.

Slike strenge begrensninger forblir innen en måned eller mer, hvis dette er nødvendig. Over tid går pasienten tilbake til et fullt sunt liv.

Risikoen for mulige komplikasjoner

Som med enhver operasjon, spesielt på hjernen, er det mulig med en rekke komplikasjoner med shunting, så det er veldig viktig ikke gå glipp av deres første symptomer.

Symptomer på ulike komplikasjoner:

 1. Infeksjon av operasjonssåret får seg til å føle seg:
  • økt temperatur i de første dagene etter operasjonen;
  • hodepine;
  • kvalme og oppkast;
  • rødmen av rommen;
  • gangsforstyrrelser, koordinering av bevegelser;
  • rask tretthet.
 2. Feil shunt installasjonfører til det faktum at symptomene på hydrocephalus ikke overgår etter operasjonen, I tillegg er det tegn på betennelse - smerte langs shunten, en økning i temperaturen, utseendet på edemas. For å forhindre dette, utføres en MR etter operasjonen.
 3. Komplikasjonen som vanligvis oppstårt noen år etter operasjonen - en blokkering av shunt. Det manifesteres ved retur av symptomene på hydrocephalus - hodepine, fokale nevrologiske symptomer, økt intrakranielt trykk.

For å merke de første tegn på forurensning av shuntet i tide, årlig Å komme på mottak til nevrolog. Når en slik patologi oppstår, blir den tilstoppede shunten fjernet og erstattet med en ny.

Hva er hjemsvinget av hjernen?

1. Hva er det? 2. Arter 3. Shunting in hydrocephalus 4. Intervensjonsmetoder 5. Postoperativ periode

Shunting av hjernen er en slags operativ (kirurgisk) behandling av hjernesykdommer og deres konsekvenser, hjernesystemet og hjernehjernen. Metoden er basert på mekanisk restaurering av blodsirkulasjon eller cerebrospinalvæske på grunn av tilkobling av blodkar eller andre hjernestrukturer til hverandre.

Nervesystemet er en svært kompleks mekanisme i menneskekroppen, sammenkoblet med andre systemer. Like andre organer og vev trenger hjernen ernæring og oksygen. Alt dette skyldes det kardiovaskulære systemet. Hjernen vaskes med 4 store arterier, og stenose (innsnevring av fartøyets lumen) eller okklusjon (fullstendig obstruksjon) forårsaker en signifikant svekkelse av funksjonene i nervesystemet som helhet. Slike problemer kan være akutte og forekomme bare en gang med uttalt symptomer, og presenterer en betydelig trussel mot liv og helse hos en person eller kronisk.

Hvis den trofiske (maten) i hjernen er ødelagt permanent og symptomene vokser, kan dette føre til følgende irreversible endringer:

 • død av nerveceller;
 • pasientens funksjonshemning
 • dødelig utfall i alvorlig form.

Hjernes vaskulære system er representert av fire store arterier: høyre og venstre karotid, høyre og venstre vertebrater. Med stenose av noen av dem har pasienten en fokal symptomatologi avhengig av lokaliseringen av lesjonen.

Hva er det

Shunting av cerebral fartøy er en metode for kirurgisk behandling, hvis mål er å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen til hjernen, og derved fullt ut fungere.

Den terapeutiske effekt oppnås ved å etablere en anastomose mellom de pode-akseptabel og stenotiske fartøy og omfordeling av blod mellom forskjellige avdelinger legeme.

Hjernen er i hodet til sentralnervesystemet. I en brøkdel av et sekund er det mange forskjellige prosesser som den livlige aktiviteten til hele organismen avhenger av.

For at den skal fungere fullt, trenger den tilstrekkelig ernæring, som gir blod. Imidlertid er blod ikke bare en ernæringskilde. Det tar forfallsprodukter ut av hjernen.

I moderne medisin praktiseres to typer shunting: en autodonor shunt og en shunt fra arteriene i hodebunnen. En egnet variant velges basert på et antall parametere (den nødvendige blodstrømshastighet, pasientens kardiovaskulære system generelt, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer) og for hver pasient individuelt.

Ved autodonor shunting blir fartøyet tatt fra pasienten, vanligvis fra den radiale eller ulna arterien, armen eller en del av den store saphenøse venen av beinet. Den ene enden av fartøyet sys med den ytre halspulsåren, da er den subkutant og suges til en forseglet beholder over stenoseplassen gjennom et forhåndsforberedt trefinvindu. Dette alternativet brukes til hovedarteriene med høy blodstrømshastighet. For mindre fartøyer, gjennom hvilke blod sirkulerer med mindre intensitet, brukes shunts fra fartøyene i det myke vevet i hodebunnen (hodebunn). Denne metoden er mindre traumatisk, på grunn av mindre kirurgisk inngrep.

Isoler kun den ene enden av det valgte fartøyet, gjennomfør det gjennom trepanasjonsvinduet og sy det med et lite fartøy på hjernens overflate. Etter operasjonen forbedrer blodtilførselen til hjernen.

Shunting i hydrocephalus

Shunting hjernen med hydrocephalus har en rekke egenskaper, siden den ikke omfordeler blodet i karene, men cerebrospinalvæsken.

Hydrocephalus er en alvorlig patologi, den karakteristiske egenskapen som er en økning i hjerneområdene i skallen på grunn av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i hulrommene og et brudd på uttaket.

Epidemiologi av hydrocephalus. Uavhengig av de etiologiske faktorene, oppstår medfødt hydrocephalus hos to nyfødte ut av 1000. Hvis barnet ikke brukes på tid, er dødeligheten 75% i første livsår.

Denne sykdommen påvirker både barn og voksne, og har et ulike årsaker (infeksjoner hos moren under graviditet, fødselsskader, virkningene av meningitt, medfødte misdannelser, traumatisk hjerneskade, araknoiditt, nervesystemet tumorer og cyster).

Hydrocephalus er en farlig sykdom. Uavhengig av etiologien har den en høy andel dødsfall og funksjonshemninger blant nyfødte. På dette stadiet av medisinutvikling er bypass-kirurgi den eneste effektive metoden for hydrocephalusbehandling, til tross for en høy andel av komplikasjoner, blant hvilke:

 • infeksjon i kroppens hulrom avhengig av plasseringen av shunten;
 • utviklingen av epilepsi;
 • utilstrekkelig av dreneringssystemet selv, nemlig utilstrekkelig eller overdreven utstrømning av cerebrospinalvæske.

Egenskaper ved slike operasjoner hos nyfødte med hydrocephalus, i tillegg til faren for komplikasjoner, inkluderer behovet for gjentatte operasjoner.

I det første år av livet vokser den nyfødte veldig raskt, og til slutt stopper shunten seg med sine funksjoner, bortsett fra at med barnets vekst kan shunten bevege seg, dette truer skader på hjernen og dets strukturer. Hydrocephalus krever behandling i dynamikk.

Metoder for intervensjon

Hovedmålet med shunting i hydrocephalus er omfordeling av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikulære system.

Hovedtyper av shunting i hydrocephalus:

 1. Ventriculoperitoneal shunting.
 2. Ventriculoatral bypass.

Ved den første metoden gjør nevrokirurgen et trepaneringshull i det nyfødte, i hvilket en spesiell tube er satt inn. Dens nedre ende er satt inn i hulrommet i ventrikkelen, og den andre enden er forbundet med bukhulen. Overflødig væske absorberes, men risikoen for komplikasjoner er høy. Den andre arten er mindre farlig når det gjelder komplikasjoner. Shunt seg selv er mer komplisert i sin struktur, den har et antall ventiler, der dets pålitelighet og funksjonalitet er avhengig. Denne shunt krever en erstatning hver sjette måned, henholdsvis, neste operasjon utføres.

Postoperativ periode

I den postoperative perioden er pasienten med hydrocephalus foreskrevet smertestillende og antikonvulsive midler, som legen velger, han stiller også doseringen.

Som utvinning endres medikamentterapi avhengig av sykdommens dynamikk.

Indikasjoner for å skifte cerebral fartøy og rehabilitering etter

Opprettelse av en sirkulasjonsvei for blodtilførsel med shuntinstallasjon brukes oftest til stroke eller hydrocephalus (væskeakkumulering i hjernehulen). Bypass kan brukes sted av sin egen perifer ven eller arterie, hjernebeholder, silikonrør (med ødem i hjernen).

Etter operasjonen trenger pasientene en langsiktig rehabilitering, men det kan redde liv med trusselen om gjentatte brudd på hjernens sirkulasjon eller en farlig økning i intrakranielt trykk.

Les i denne artikkelen

Stroke er den vanligste årsaken til vaskulær bypass kirurgi

Akutt eller kronisk forstyrrelse av cerebral sirkulasjon er forbundet med et hinder for tilførsel av celler med arterielt blod. Hvis det er en innsnevring av lumen på grunn av spasme, blokkering av vertebrale eller karotisarterier, fører dette til en sammenbrudd i hjernens aktivitet. I begynnelsen er manifestasjonene midlertidige (forbigående iskemiske angrep), og deretter, med fullstendig opphør av blodstrømmen, utvikler et slag.

Stroke av cerebrum - en indikasjon på bypass kirurgi

Indikasjon for operasjonen kan være:

 • innsnevring av fartøyets lumen mer enn 50%;
 • bilateral stenose;
 • aterosklerotisk plakk på stedet for bifurkering av karotidarterier;
 • tromboembolisrisiko
 • forekomst av angrep av cerebral iskemi;
 • aneurisme av fartøyet;
 • hevelse av hodeskallenes base
 • Moyamoy syndrom;
 • etter et slag og eliminering av de viktigste symptomene;
 • med et stabilt nevrologisk underskudd for å forebygge tilbakefall.

I tillegg til stroke utføres shuntoperasjoner med overdreven dannelse av cerebral CSF, vanskeligheter med absorpsjon eller utstrømning, og cyster i hjernen.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om å skifte hjertekarene. Fra det vil du lære om årsakene til operasjonen, forberedelsen av prosedyren, funksjonene i operasjonen, resultatene og rehabiliteringsperioden.

Og her handler det mer om stenos av halspulsåren.

Målet med operasjonen

Shunt-fartøy tillater revaskularisering av nekrose-sonen og gjenopprette ernæring av det berørte vevet, forhindre utbrudd eller tilbakefall av et slag. Med hydrocephalus muliggjør operasjonen en jevn utstrømning av cerebrospinalvæske og for å hindre en økning i intrakranielt trykk, ødeleggelse av hjernevæv.

Foreløpig eksamen

Før det tas stilling til behovet og prosedyren for operasjonen, gjennomgår pasienten instrumental diagnostikk:

 • Ultralyd av arteriene i hode og nakke, og fartøy med tosidig skanning for å vurdere patensen og hastigheten til regional blodstrøm;
 • Ultralyd av karene i ekstremitetene for å søke etter en arterie eller blodåre, som vil bli brukt som en shunt;
 • angiografi med CT eller MR - bestemmelse av blokkering eller spasmer, grad og omfang;
 • test med en midlertidig blokkering av arterieballongen bidrar til å finne frem til utviklingen av sikkerhetsnettverket.

Umiddelbart før operasjonen utføres en generell klinisk undersøkelse - blod- og urintest, EKG, fluorografi.

Metode for å utføre shunting av cerebral fartøy

Avhengig av kaliber av det berørte fartøyet kan en bypass-metode velges. Ved intensiv blodgennemstrømning, bruk en del av din egen arterie (venen) i lemmen. Den er sydd inn i et tett fartøy over og under hindringsstedet i blodet.

Gjennom trepanasjonshullet i skallen kommer et nytt fartøy til arterien i hjernen over okklusjonen.

Hvis en beholder med liten diameter er lukket, vil blodet "donor" være en arterie som nærer huden på skallen. Det bringes etter trepanering av skallen til fartøyet, hvis lumen er innsnevret for å gjenopprette næringen av vevene i bassenget.

Faser av operasjonen i typiske tilfeller:

 1. Premedikasjon og anestesi (innføring av legemidler for muskelavslapping og sovne).
 2. Installasjon av et endotrakealt rør for ventilasjon.
 3. Isolering av det ønskede fartøyet for fremstilling av shunt.
 4. Trepanering av skallen bein.
 5. Søk etter den berørte arterien.
 6. Syning av fartøy.
 7. Kontroller blodstrømmen i en ny kanal.
 8. Lukking av hullet i skallen og suturing.

Konsekvenser for pasienten

I løpet av operasjonen og etter et tidsintervall etter skifting kan slike komplikasjoner oppstå:

 • iskemi av hjernevevet eller gjentatt slag på grunn av innsnevring under operasjonen av arterien, nedsatt blodgass gjennom shunten;
 • dannelse av intravaskulær trombus;
 • konvulsiv syndrom;
 • ødem i hjernen;
 • blødning.

Se på videoen på shunting og funksjonene i operasjonen:

Rehabilitering etter

Dersom etter kontrolltomografi den 5. til 6. dag etter operasjonen ikke er tegn på blødning eller iskemi ved shuntstedet, kan pasienten slippes ut for videre observasjon på bostedsstedet. Anbefalinger for å ta medisiner er gitt av en vaskulær kirurg. De mest brukte antikoagulantia, smertestillende midler, antikonvulsive midler.

For at shunting skal gi stabile positive resultater, må pasienten observere visse restriksjoner:

 • Du kan ikke være i en sitteposisjon lenge, du kan kjøre bil;
 • Ikke løft tyngdekraften, arbeid i en skråstilling;
 • alkohol og røyking er forbudt;
 • Sport kan begynne ikke tidligere enn 2 måneder;
 • ta medisiner må avtales med legen;
 • Hvis du trenger briller for synskorreksjon, må du sørge for at buen ikke klemmer den tidsmessige arterien, eller gå til linsene;
 • Intensive emosjonelle og fysiske aktiviteter er ikke tillatt, som det er lav aktivitet, er korte turer vist;
 • Hvis temperaturen stiger, svakheten vokser, volumet av bevegelser i ekstremitetene avtar, en intens hodepine eller taleforringelse, er det akutt å se en lege.

Prognose for livet

Operasjonen av shunting er ikke i stand til å virke på grunn av sykdommen - aterosklerose av karene, hypertensiv sykdom eller systemisk vaskulitt. Derfor langsiktige prognoser er avhengig av hvordan pasienten følger anbefalingene om ernæring og livsstil, kontroll blodtrykk, blodsukker og kolesterol, passerer den nødvendige undersøkelser og å ta medisiner foreskrevet av legen din.

De beste resultatene ble notert hos personer i ung og middelalderen uten tilhørende patologier, og som klarte å forlate dårlige vaner.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om å skape fartøyene i underekstremiteter. Fra det vil du lære om indikasjonene på operasjonen og dens opsjoner, rehabiliteringstid og anbefalinger for gjenoppretting.

Og her er det mer detaljert om en aterosklerose av fartøy av en nakke.

Shunting av cerebral fartøy brukes i forbigående iskemiske angrep eller etter et slag for å forhindre akutt nedsatt cerebral sirkulasjon. Indikasjoner for kirurgi er bestemt etter en instrumentell undersøkelse.

Avhengig av belastningen på den berørte arterien, kan shunten være en perifer arterie eller en vene, og i noen tilfeller bruke cerebral fartøy. Etter en vellykket operasjon er det nødvendig med en rehabiliteringsperiode, som inkluderer medisinsk behandling og gjennomføring av anbefalinger om livsstil og ernæring.

Operasjonen utføres i slag, ikke i alle tilfeller. Med hemorragisk hjerneslag er flere muligheter for inngrep gjort. Prognosen etter litt forbedrer seg. Imidlertid kan uforutsette konsekvenser oppstå.

Ved sirkulasjonsforstyrrelser kan et forbigående iskemisk angrep forekomme. Årsakene er hovedsakelig i aterosklerotiske forekomster. Pasienten trenger akutt hjelp og behandling, ellers kan konsekvensene av forbigående hjerneinfarkt være irreversibel.

Den reelle trusselen mot livet er et slag. Det kan være hemorragisk, iskemisk. Symptomer ligner et hjerteinfarkt, og ligner også andre sykdommer. Behandling er en lang, fullstendig gjenoppretting av hjerneslagets hjerneslag er nesten umulig.

For å hindre gjentakende slag, med økt trykk og andre problemer med arteriene, anbefales det å utføre stenting av hjerneskipene. Ofte forbedrer operasjonen livskvaliteten betydelig.

Ved alvorlig iskemi er det ikke så lett å lette pasientens tilstand og forbedre blodsirkulasjonen. Shunting av fartøy av nedre ekstremiteter vil hjelpe. Likevel, som forstyrrelser på beina, har den kontraindikasjoner.

Årsakene til cerebrovaskulært slag kan være ganske forskjellige. Stroke kan være iskemisk, hemorragisk, koffert. Behandling er lang, gjenoppretting krever lang rehabilitering. Konsekvenser er problemer med tale, bevegelse.

Kirurgi for å omgå hjerteskjærene er ganske dyrt, men det bidrar til å forbedre pasientens livskvalitet. Hvordan bytter hjerte transplantater? Hvilke komplikasjoner kan oppstå etterpå?

Rekonstruksjon av fartøyene etter deres brudd, traumer, med dannelse av trombi, etc. Operasjoner på fartøy er ganske komplekse og farlige, krever høy kvalifikasjon av kirurgen.

Årsakene til lacunarinfarkt i hjernen ligger i perforerende arterier. Behandling bør startes så snart som mulig, ellers kan konsekvensene av hjerneskade føre til demens, sekundær parkinsonisme og lignende.

Shunting hjernen som en metode for behandling av hydrocephalus

Shunting hjernen med hydrocephalus er en prosedyre som gjør det mulig å gjenopprette normal blodstrøm, samt normalisere metabolske prosesser som oppstår i hjernen.

Hva er hydrocephalus?

Hydrocephalus eller ødem i hjernen er en sykdom provosert av akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler. Dette fører til økt trykk på hjernevævet, noe som resulterer i en rekke nevrologiske lidelser.

I en sunn person beskytter craniocerebralvæsken hjernens stiltiende mot mekanisk skade, og gir også metabolske prosesser i hjernen. Hvis balansen mellom produksjon og adsorpsjon av cerebrospinalvæsken, eller cerebral væske, forstyrres, er det en forstyrrelse i metabolske prosesser.

Medfødt hydrocephalus er resultatet av intrauterin vekstforstyrrelser i fosteret. Patologi kan også kjøpes, det blir ofte rammet av voksne som har fått alvorlig kraniocerebral skade.

For patologi er følgende symptomer typiske:

 • økt intrakranielt trykk;
 • smertefull hodepine;
 • symptomer på organismenes forgiftning;
 • nedsatt syn
 • forverring av hørselen.

I tilfelle med medfødt patologi er det også mulig visuelle manifestasjoner - dette er en signifikant økning i størrelsen på skallen.

Økning i intrakranielt trykk er assosiert med akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler. Hvis terapien ikke startes i tide, vil mengden væske øke, og trykket, som kan føre til døden.

Hvorfor trenger jeg å omgå?

Det er umulig å fjerne akkumulert brenn ved ikke-operative metoder. Medikamentterapi brukes bare med mindre brudd på utstrømningen av cerebrospinalvæsken, i alle andre tilfeller er bare en utgang omgått.

 • normalisering av utløpet av brennevin;
 • restaurering av cerebral sirkulasjon;
 • restaurering av alle hjernens funksjoner.

Etter prosedyren vender pasienten raskt tilbake til et sunt livs levetid.

Indikasjoner for prosedyren, samt shunting-metoder, bestemmes av nevrokirurgen, etter en detaljert diagnose av pasienten.

Hvordan er det

Det er to typer prosedyrer - en ventrikuloperitoneal og en ventrikulo-atriell injeksjon av en shunt.

Essensen av den første typen er en kompleks shunt laget av et spesielt mykt materiale. Det må endres to ganger i året. Til tross for en rekke ulemper forbundet med funksjonene til shunten, anses denne metoden som trygg som mulig. Hvis pasienten er diagnostisert med shuntavhengig hydrocephalus, brukes denne metoden vanligvis.

Metoden er basert på å fjerne overflødig væske i pasientens bukhule. Den særegne strukturen gjør at du kan regulere mengden væske absorbert av magen ved hjelp av ventiler. På grunn av det faktum at katetrene og ventiler er plassert subkutant, er denne shunt helt usynlig for omgivelsene.

For å installere det, legger legen et hull i pasientens skalle og går inn i enheten der. Direkte under pasientens hud legges spesiell hulrom eller tunnel til katetret, gjennom hvilken utstrømningen kraniocerebralt væske i bukhulen.

Kontraindikasjoner og rehabilitering

Shunting er kontraindisert i to tilfeller - tilstedeværelsen av infeksjon i kroppen og hjertesvikt. I alle andre tilfeller er det nødvendig å konsultere en lege, og også å informere en spesialist om alle kroniske og akutte sykdommer.

Umiddelbart etter prosedyren, føler pasienten seg uvel. De kan bli forstyrret av kvalme, svimmelhet, hodepine og følelsesløp i øvre og nedre ekstremiteter. Slike helsetilstand etter skifte er normen.

Vurdering av suksess for kirurgisk behandling utføres den andre dagen etter installasjonen av systemet. Pasienten er tildelt en MR for å bestemme hjernens tilstand og mulige negative konsekvenser etter at shunt er installert. En annen undersøkelse utføres i en uke og umiddelbart etter at pasienten er tømt.

 • nektelse av alkoholholdige drikkevarer for hele perioden av utvinning;
 • nekte å kjøre bil eller noe arbeid som krever konsentrasjon av oppmerksomhet
 • mangel på fysisk aktivitet;
 • nøyaktig gjennomføring av all doktors anbefaling.

Rehabiliteringsperioden inkluderer bruk av spesielle medisiner som ikke er kompatible med alkohol.

Fysisk stress i gjenopprettingsperioden kan føre til utvikling av negative konsekvenser, slik at den skal bli forlatt. Dessuten er pasienten forbudt å løfte vekter eller engasjere seg i hagearbeid.

Nekte å kjøre bil skal skyldes det faktum at etter å ha skiftet pasienten i en stund, ikke kan tilstrekkelig reagere på stressende situasjoner på veiene. Dette kan forårsake en ulykke.

Rehabiliteringsperioden utelukker svømming i alle vannlegemer. I pasientens skalle forblir et lite hull, som er forbudt å røre med hendene. For å unngå infeksjon, er pasienten vist å overholde hjemmeregimet i de første 30 dagene etter prosedyren.

Mulige farer og komplikasjoner

Shunting er en operasjon, og enhver operasjon innebærer risiko.

Ved å installere en shunting slange, gjør legen et hull i pasientens hode. Den største faren er innføring av infeksjon eller patogen mikroflora i pasientens hjerne under prosedyren. Installasjonen kan forårsake skade på hjerneskipene.

Risikoen for intervensjoner i hjernen er som følger:

 • infeksjon av gråstoff;
 • infeksjon i bukhulen
 • blødninger og slag
 • skade på deler av hjernen og utvikling av epilepsi;
 • blokkering av blodkar og dannelse av trombi;
 • fravær av effektivisering av rangeringen.

Minimer risikoen for komplikasjoner kan bare være dersom pasienten nøye følger alle anbefalingene fra legen og ikke bryter med rehabiliteringsperioden.

I 90% av tilfellene utvikles komplikasjoner etter prosedyren ikke på grunn av en medisinsk feil, men på grunn av pasientens handlinger.

Å unngå infeksjon direkte under operasjonen hjelper en grundig undersøkelse av pasienten som forberedelse til operasjonen.

For å identifisere mulige komplikasjoner forblir pasienten på sykehuset i to uker etter at shunt er installert. På dette tidspunktet gjennomføres det regelmessige undersøkelser, noe som gir tid til å iverksette tiltak i utviklingen av eventuelle negative konsekvenser.

Når skal du se lege

I de første dagene etter shuntinstallasjonen føler pasienten svakhet, svimmelhet og kvalme. Disse følelsene er ikke et signal om komplikasjoner og utgjør normen etter en inngrep i hjernen.

Kontakt lege dersom følgende symptomer blir funnet i rehabiliteringstiden:

 • økt kroppstemperatur;
 • hudallergiske reaksjoner etter å ha tatt anbefalte medisiner;
 • endre gang
 • forvirring av bevissthet;
 • svakhet i lemmer;
 • hodepine og kvalme.

Signal over infeksjon er en økning i kroppstemperatur over 38 0. Hvis pasienten oppdager gangforstyrrelser, muskel svakhet eller vedvarende døsighet, bør du umiddelbart konsultere en spesialist, da dette er urolige symptomer som indikerer en nevrologisk lidelse.

Det er også nødvendig å informere legen dersom hodet fortsetter å smerte noen uker etter operasjonen.

For rehabiliteringsperioden foreskrives pasienten antiepileptiske legemidler som kan forårsake en rekke bivirkninger hos en person som ikke tidligere har tatt slike legemidler. Enhver endring i ens egen tilstand av helse bør undersøkes grundig. En forsiktig holdning til ens egen helse i rehabiliteringsperioden garanterer at det ikke kommer noen problemer i fremtiden, så ikke forsøm legenes anbefalinger.

Shunting hjernen

En person er utsatt for en rekke eksterne påvirkninger, hvorav mange har en negativ innvirkning på hans helse, og truer ofte livet. Sammen med dette, er det en rekke faktorer av genetisk natur som noen ganger blir en fare for en person.

Kardiovaskulærsystemet er kilden til livet vårt, og problemene som oppstår i sin funksjon kan føre til farlige sykdommer. Hjernen er et vitalt organ, blodkvalitet av høy kvalitet, som sikrer kontinuerlig og sikker drift. Ved utilstrekkelig blodforsyning, som utgjør en direkte trussel mot helsen, kan en person foreskrives en skifte av hjernen. Operasjonen innebærer å omgå arteriene i hodet for å gjenopprette normal blodtilførsel.

Moderne medisiner gjør det mulig å utføre prosedyren på et høyt nivå, noe som reduserer risikoen for risiko for pasienten til et minimum.

Hvordan hjernen fungerer, eller hvorfor det er problemer

Tilførselen av blod til hjernen er gjennom følgende typer arterier:

 • søvnig rett;
 • søvnig igjen;
 • vertebral rett;
 • Vertebral venstre.

I tilfelle tilstopping eller sammenblanding av en eller flere av disse arteriene, blir blodtilførselen til hjernen signifikant svekket. Dette medfører utvikling av en rekke farlige faktorer, siden blodet fôrer hjernen med oksygen og næringsstoffer, uten hvilken normal funksjon og jevne liv er umulig.

Ofte mistenker pasienten ikke sin diagnose, men føler seg bare nevrologiske og psykiske lidelser, manifestert på grunnlag av dette problemet. Det er ingen direkte grunn til å gå til legen, og problemet blir et skritt fremover. I vest, hvor folk er bekymret for sin helse mye mer, med symptomene på den ovenfor beskrevne psykologiske karakteren appellerer til terapeuten, mistenker depresjonen som har oppstått. Vår mann venter på at problemet skal forsvinne.

Som en konsekvens kan venner og slektninger vende seg bort fra en person på grunn av vanlig hysteri, uten å vite at dette kliniske bildet krever øyeblikkelig medisinsk inngrep. Men forstyrrelser i hjernens funksjonelle aktivitet kan skyldes andre årsaker.

ischemi

Et annet navn på iskemi er cerebrovaskulær insuffisiens, og den overfører sykdommen i to hovedfaser:

 1. Midlertidige forstyrrelser i funksjon av flere eller til og med en arterie. Systematisk forekommende stressende situasjoner, vanlig tretthet, nedosyp - alt dette kan forårsake arteriosklerose i blodkar eller arteriell hypertensjon, noe som kan føre til iskemi.
 2. Den andre fasen kan skyldes langvarig iskemi. Det kan være cerebral infarkt, eller iskemisk slag, som fører til død av hjerneceller.

Shunting hjernen er en operasjon som kan rette opp situasjonen til det øyeblikket et slag oppstår. Kunstig blir blodstrømmen sendt forbi de "ødelagte" arteriene. Som regel tar rehabilitering av pasienten etter operasjonen litt tid.

Etter å ha hatt cerebral infarkt, er sannsynligheten for å komme tilbake til en normal tilstand liten nok, men skipping av karene vil forhindre ytterligere komplikasjoner.

Hvem trenger en slik operasjon?

Pasienten er foreskrevet en shunting av hjernen i en rekke tilfeller, nemlig:

 • Mangelen på evnen til å forebygge stroke ved bruk av medisiner;
 • Aterosklerotiske lesjoner av den indre halspulsåren, svulster og aneurysmer, i tilfelle der konvensjonelle terapier ikke virker;
 • langvarig stenose eller okklusjon av arterien, etterfulgt av et brudd på den interne blodstrømmen i hjernen, i tilfeller hvor diagnosen er bekreftet ved passende undersøkelser.

Også hjernen er shunted med hydrocephalus.

Noen av disse årsakene, så vel som tilstedeværelsen av problemer med blodtilførsel til hjernen, kan kreve kirurgisk inngrep. I de tidlige stadier løses problemet oftest ved å eliminere årsakene som påvirker blodstrømmen, og i "terskelen" av iskemisk berolighet er spesialistens innsats rettet mot kun å lindre de smertefulle symptomene.

Hva er nødvendig for operasjonen

Først av alt er det nødvendig å si om behovet for en detaljert foreløpig undersøkelse, som består av tre områder:

 • Angiografi - bestemmer den optimale typen kirurgisk inngrep i et bestemt tilfelle;
 • dupleks ultralydsskanning - graden av innsnevring av arteriene diagnostiseres, og "arbeids" arterier som vil bli brukt i operasjonen er bestemt;
 • en ballongtest av midlertidig okklusjon av arterien - etablerer hjernens reaksjon til en midlertidig mangel på blodtilførsel i den opererte arterien.

Pasienten må gi skriftlig samtykke til operasjonen eller nekte den. Hans kjennskap til dokumentet må være oppmerksomt, det er informasjon om mulige postoperative komplikasjoner, som pasienten kanskje ikke er enig med. Etter signering tar han alt ansvar. Men her må pasienten veie alle risikoene, fordi operasjonen er et ekstremt mål og ikke er tildelt enkelt.

Bare en nevrokirurg med spesialisering i nevrologisk kirurgi kan utføre shunting.

En uke før operasjonen er det nødvendig å utelukke bruken av alle ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Fortsettelse av løpet av deres opptak vil bli utnevnt av den behandlende legen basert på resultatene av hjemsvinget av hjernen. I tillegg kan du ikke drikke alkohol i samme uke, og røyking er kontraindisert.

Rehabiliteringsperiode

Pasienter som har gjennomgått en slik operasjon, får permanent medisiner som ticlopidin, acetylsalisylsyre, etc. Disse legemidlene bør tas i løpet av livet, men gjennom hele livet.

Bruk av briller bør påta seg spesielle buer som ikke legger press på donorarterien. Til dette formål kan du bruke en pakning laget av vanlig gasbind.

I flere måneder etter bypassoperasjon må pasienten gjennomgå en rekke undersøkelser for å overvåke endringer, hvor resultatene avgjør mulige avvik i rehabiliteringskurset.

Shunting av hjernen i hydrocephalus

Hydrocephalus, eller hydrocephalus i hjernen, er en sykdom bestemt av overdreven akkumulering av væske inne i hjernen. De vanligste årsakene er infeksjoner som overføres av moren under graviditeten, samt effekten av meningitt, smittsomme sykdommer, hodeskader, etc., som bæres av et barn i tidlig alder.

Med denne sykdommen endoskopiske operasjoner utføres ikke overalt, selv om de er aktivt brukt av moderne medisin, okkuperer et viktig sted i den. I tilfeller med okklusiv hydrocephalus, brukes shunting oftest.

Om lag halvparten av slike tiltak krever revidering, etter en tid, som er knyttet til barnets fortsatte vekst og en endring i det kliniske bildet. Komplikasjoner kan utvikle seg, hvis spesifikasjoner avhenger av plasseringen og teknikken til shuntinstallasjonen.

Komplikasjoner kan manifesteres som følger:

 • infeksjon i hjertet, hjernen eller magehulen (avhengig av plasseringen av shunten);
 • provokasjon til utvikling av epilepsi;
 • blokkering av blodkar i hjertet, hjernen eller bukhulen
 • ineffektiv utstrømning av væske, uttrykt ved hyper- og hypodrenering, der i det første tilfellet det er en mulighet for hematomer og et brudd på vener (slik skuring anses å være mislykket).

Typer hydrocephalus shunting

Den primære oppgaven med å shunting i hydrocephalus er fjerning av væske fra hulrommene i hjernens ventrikler. La oss beskrive to grunnleggende metoder for å utføre slike operasjoner.

 1. Ventriculoperitoneal shunting. Kirurgen lager et hull i skallen, hvor en spesiell titanrør er integrert, hvor den nedre enden er forbundet med hjernens ventrikel. Utløpet av overskytende væske derfra er gjort i bukhulen, som aktivt absorberer det.
 2. Ventriculoatrial bypass-kirurgi har en lavere sannsynlighet for komplikasjoner, men mye avhenger direkte av shunt, som må være utstyrt med spesielle ventiler som hindrer tilbakestrømning av væske.

Shunting hjernen med hydrocephalus er en effektiv løsning, men sannsynligheten for komplikasjoner er svært høy. Oftere om et halvt år krever shuntet reinstallasjon, og i pasientens liv kan overføring av flere slike operasjoner bli shuntavhengig.

Les Mer Om Fartøyene