Kirurgi for hjernekjøring hos barn og voksne

hydrocephalus - dette er en alvorlig tilstand, hvor utstrømningen av cerebral væske fra hjernens ventrikler er forstyrret. Som et resultat akkumuleres væsken i dem, forårsaker en økning i intrakranielt trykk, komprimering av hjernekonstruksjonene, nevrologiske lidelser.

Hos barn med medfødt hydrocephalus øker hodet i størrelse, normal utvikling av hjernen under slike forhold er umulig. Den eneste måten å behandle denne patologien på - kirurgisk.

Shunting hjernen med hydrocephalus - hva er det?

bypass Er en operasjon som lar deg kurere hydrocephalus og forhindre utvikling i fremtiden. Målet er å skape en ekstra vei for utløpet av cerebral væske fra ventriklene, når normal sirkulasjon er vanskelig eller helt umulig.

Det er flere metoder for å skape hjernen:

 • Ventriculo-atrial (forbindelse av ventrikkelen med høyre atrium, sjelden - med venstre);
 • ventriculoperitoneal (forbindelse av ventrikkelen med brystbenet);
 • Ventriculosus cisternostomi (forbindelse av ventrikkelen med cisterner av arachnoidmembranen i hjernen);
 • Subduro-peritoneal (sammenkobling av plass under dura mater med bukhinnen);
 • Ventriculo-pleural;
 • Ventriculo-urethral (en sjelden type bypass, forbindelsen til ventrikkelen med urinrøret).

Hvilken metode som skal brukes i hvert enkelt tilfelle avhenger av:

 • egenskaper av sykdomsforløpet i pasienten;
 • samtidige sykdommer;
 • generell tilstand.

Hvordan fungerer operasjonen for barn, voksne og nyfødte?

Under operasjonen hjernevirksomhet Pasienten injiseres med et system av rør og ventiler som sikrer en normal utstrømning av væske.

Disse rørene er:

 • ikke hindre bevegelse;
 • ikke forstyrre blodstrømmen;
 • kan forbedre pasientens tilstand betydelig.

i av voksne de etableres løpende, med barn krever periodisk utskifting etter hvert som barnet vokser opp.

Ved nyfødte skal en slik operasjon utføres så tidlig som mulig i nærvær av indikasjoner. Dette skyldes at med medfødt hydrocephalus er hjernens utvikling forstyrret, noe som fører til avvik i psyken og mental utvikling av barnet.

Hos eldre barn og voksne kan årsaken til hydrocephalus vanligvis overføres encefalitt eller meningitt, derfor påvirkes en ventrikel oftest. Dette gjør operasjonen enklere, men det forlenger diagnosen, fordi det er nødvendig å finne ut hvilken ventrikel uorden har oppstått.

Hva gjør operasjonen?

bypass normaliserer utløpet av cerebrospinalvæske fra hjernens ventrikler, takket være dette normale og intrakraniale trykket, som gjør at du kan bli kvitt hodepine.

En overfylt ventrikel slutter å klemme nabostrukturene i hjernen, slik at nevrologiske forstyrrelser forårsaket av hydrocephalus forsvinner, utvinnes tapte motorfunksjoner.

Hos nyfødte på grunn av fysiologienes særegenheter, forårsaker ventrikulær overløp hodeforstørrelse I størrelse, ledsaget av kompresjon og atrofi i hjernen.

I fremtiden truer dette mental retardasjon og alvorlig motorisk svekkelse barnet.

Tidlig bypass tillater det avslutte denne prosessen. Barnets hjerne er veldig plastisk, og funksjonene til de ødelagte delene av hjernen blir raskt gjenopprettet, barnets utviklingsfrekvens er gradvis oppfanget av sunne barn i samme alder.

Når det gjelder den kosmetiske effekten, er det dessverre ingen omvendt utvikling, men når barnet vokser, kan kroppens proporsjoner sprette tilbake.

Foreløpige undersøkelser og opplæring

Før du utfører en bypass-operasjon:

 1. En rekke tester vil bli tildelt pasienten. Brudd på strukturen til ventriklene, akkumulering av væske i dem og skade på hjernen er først og fremst synlig på MR. Denne studien lar deg få det mest komplette bildet av utstrømningen av væskeutstrømning i ventrikkene, og med resultatene er spørsmålet om nødvendigheten av operasjonen løst.
 2. Andre studier - angiografiav hjernen (X-stråleundersøkelse av beholderne kan utføres i forbindelse med en MR eller CT) for å detektere eventuelle brudd på blodstrømmen i hjernen, er risikoen for blødning under operasjonen, særlig vaskulære sted.
 3. I tillegg en studiehulrommet der det er planlagt å trekke tilbake hjernevæsken. Hvis atriumet er valgt som sådan, er det nødvendig å lage et EKG, EchoCG, Dopplerografi av hjertet for å avgjøre hvor trygg denne operasjonen er.
 4. Hvis du planlegger å koble den berørte ventrikkelenmed peritoneum, deretter ultralyd og MR i bukhulen å identifisere mulige kontraindikasjoner til kirurgi.

Hvis operasjonen allerede er planlagt, må pasienten:

 1. Ta en dusj to ganger - kvelden før operasjonen og morgenen på operasjonsdagen, mens du alltid vasker hodet forsiktig.
 2. Siste måltidmå være åtte timer før operasjonen, Du kan drikke vann i små mengder, alkohol er helt kontraindisert.
 3. Hår på hodet er nødvendigbarbere seg av (dette gjøres av en sykepleier) helt eller delvis.
 4. Det er nødvendig å fjerne briller,kontaktlinser, proteser, øredobber og piercinger - Under operasjonen bør det ikke være fremmedlegemer på hodet.
 5. Alle ornamenter, mobiltelefon og andre verdisaker må gis til slektninger på forhånd eller å overlate til bod.

Driftspris

Prisen på operasjonen varierer avhengig av regionen og funksjonene i klinikken, men som man kanskje sier er shunting en fornøyelse ikke fra billig. I tillegg til selve operasjonen må du bruke penger på diagnostiske prosedyrer, som også koster mye.

Rehabilitering og gjenoppretting

Den første dagen i den postoperative perioden pasienten bruker neuroreanimation. Dette er nødvendig for å sikre den mest nøye observasjon av pasienten og å legge merke til forringelsen av tiden, hvis det skjer. Om nødvendig forlenges oppholdstiden i intensivavdelingen.

Hvis den postoperative perioden fortsetter uten komplikasjoner, så allerede på en dag Etter operasjonen blir pasienten overført til nevrologisk avdeling.

I neste uke etter operasjonen blir pasienten vist en sengestøtte med gradvis ekspansjon ettersom pasienten føler seg bedre. I denne perioden er pasienten foreskrevet antibiotika som et forebyggende tiltak for infeksjon.

Andre legemidler er foreskrevet:

 • antiepileptika;
 • smertestillende midler;
 • ved høyt arterielt trykk - mannitol i kombinasjon med andre diuretika.

Etter operasjonen er pasienten MR - Første gang på dagen etter operasjonen, om nødvendig, kan analysen tilordnes igjen. Det er nødvendig å sørge for at shunt er på plass, ligger fritt og utfører sin funksjon.

Behandling og omsorg

Etter uttak fra sykehuset:

 • Det er nødvendig å være under tilsyn av en nevrolog i seks måneder.
 • Hvis det ikke var noen komplikasjoner i løpet av denne tiden, er sannsynligheten for deres forekomst i fremtiden ganske lav.
 • Enhver fysisk aktivitet, selv ubetydelig, i løpet av denne perioden bør koordineres med legen. Unntak fra denne regelen går.
 • Yrker av profesjonell sport er utelukket til den behandlende legen bestemmer at det er trygt for pasienten.

Etter uttak fra sykehuset:

 • Du kan ta et bad, dusje og vaske håret ditt - dette vil ikke forårsake komplikasjoner, men du trenger ikke å gå til bassenget og svømme i åpent vann.
 • Det er ønskelig å utelukke alle mulige stress, slutte å røyke, slutte å drikke alkohol.
 • Koffein vil heller ikke være nyttig.
 • Arbeid hjemme, som noe fysisk arbeid, bør være strengt dosert, du kan ikke løfte tunge gjenstander.

Slike strenge begrensninger forblir innen en måned eller mer, hvis dette er nødvendig. Over tid går pasienten tilbake til et fullt sunt liv.

Risikoen for mulige komplikasjoner

Som med enhver operasjon, spesielt på hjernen, er det mulig med en rekke komplikasjoner med shunting, så det er veldig viktig ikke gå glipp av deres første symptomer.

Symptomer på ulike komplikasjoner:

 1. Infeksjon av operasjonssåret får seg til å føle seg:
  • økt temperatur i de første dagene etter operasjonen;
  • hodepine;
  • kvalme og oppkast;
  • rødmen av rommen;
  • gangsforstyrrelser, koordinering av bevegelser;
  • rask tretthet.
 2. Feil shunt installasjonfører til det faktum at symptomene på hydrocephalus ikke overgår etter operasjonen, I tillegg er det tegn på betennelse - smerte langs shunten, en økning i temperaturen, utseendet på edemas. For å forhindre dette, utføres en MR etter operasjonen.
 3. Komplikasjonen som vanligvis oppstårt noen år etter operasjonen - en blokkering av shunt. Det manifesteres ved retur av symptomene på hydrocephalus - hodepine, fokale nevrologiske symptomer, økt intrakranielt trykk.

For å merke de første tegn på forurensning av shuntet i tide, årlig Å komme på mottak til nevrolog. Når en slik patologi oppstår, blir den tilstoppede shunten fjernet og erstattet med en ny.

Metoder for behandling av hydrocephalus

Kirurgisk behandling av patologier, et slikt komplekst system av kroppen som hjernen, er vanligvis forbundet med høy risiko og høy kompleksitet av implementering. En hjernebark, en lidelse som har en annen etiologi og påvirker alle aldersgrupper. Oftest er denne sykdommen en konsekvens av intra-uterine utviklingsforstyrrelser og nyfødte babyer blir sine ofre. Hjemsøking av hjernen med hydrocephalus gjør det mulig å forbedre livskvaliteten hos voksne pasienter og gjenopprette den normale utviklingen av barn.

Mekanisme for hydrocephalus dannelse ↑

Hydrocephalus er en patologi, ledsaget av dannelse av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i skallen. Cerebrospinalvæske (CSF) er et resultat av den sekretoriske aktivitet av cerebrale kjertler, og fungerer som en slags næringsoppløsning og vann pute som beskytter hjernen og ryggmargen. I den normale tilstand, cerebrospinal væske, og produserer en total på omtrent 450-600 ml per dag, er det omfordeles mellom kraniet og ryggmargen, og deretter går inn i det vaskulære system, fordelt over hele kroppen.

For å sikre en konstant sirkulasjon av cerebrospinalvæsken, bør volumet av den utviklede cerebrospinalvæsken fjernes helt, idet den hydrodynamiske balansen opprettholdes. Fysiologiske forstyrrelser som hindrer normal sirkulasjon av CSF fører til dannelse av hydrocephalus.

Årsaker til hydrocephalus utvikling ↑

Årsaken til utviklingen av det hydropiske syndromet i hjernen hos et nyfødt barn er smittsomme sykdommer hos moren som overføres i løpet av svangerskapet:

 • røde hunder;
 • cytomegalovirusinfeksjon;
 • syfilis;
 • toksoplasmose.

Ervervet hydrocephalus er ofte en konsekvens:

 • inflammatorisk prosess i vevet i den myke membranen i hjernen (meningitt), ansvarlig for rettidig fjerning av cerebrospinalvæske;
 • led hode skader;
 • intrakranielt hematom
 • utvikling av neoplasmer, deformerte veier i sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken.

Symptomer på hydrocephalus ↑

Symptomer på hydrocephalus utvikling varierer i forskjellige aldersgrupper. Så, for eksempel, er symptomene på en dropsy i hjernen hos en nyfødt baby:

 • et uforholdsmessig stort hode;
 • intensiv vekst av skallen volum;
 • Stor og fremragende fontanel uten tegn på pulsasjon;
 • skifte av øyebollene nedover eller i form av en konvergerende eller divergerende strabismus.

Hos voksne og fysiologisk dannede barn observeres følgende symptomer:

 • alvorlig hodepine;
 • synsforstyrrelse;
 • nevrologiske lidelser;
 • psykiske lidelser;
 • minne tap.

Du bør vite: Hydrocephalus hos barn, i motsetning til voksne, forårsaker ikke betydelig fysisk ubehag, på grunn av kranets fleksibilitet, men forårsaker åpenbart en forsinkelse i utviklingen.

Shunting cerebrospinalvæsken ↑

Kirurgi for å fjerne overskytende cerebrospinalvæske kalles shunting og utføres i tilfeller der konservative behandlingsmetoder ikke er effektive, eller det er ikke mulig å identifisere patologien som forårsaket disse forstyrrelsene.

Shunting er den kunstige etableringen av måter å drenere væske ved å installere et system med tynne polymerslanger. Avhengig av hvor fjerningen av cerebrospinalvæsken vil finne sted, utmerker seg følgende typer avflytning:

 • med fjerning av shunts i bukhulen;
 • blæren;
 • pleural hule;
 • i hulrommet i hjerteposen.

Teknikken for å sette shunts avhenger også av årsakene som forårsaket ubalanse i arbeidet i cerebrospinalvæskesystemet:

 • mangel på regulering av cerebrospinalvæskeproduksjon (overdreven produksjon);
 • brudd på mekanismen for fjerning av cerebrospinalvæske i det vaskulære systemet på grunn av atrofi av arachnoidhuset i hjernen;
 • misdannelser av utstrømningsbanen.

I noen tilfeller, for normalisering av blodsirkulasjonen, er kreving av cerebral fartøyer nødvendig.

Du bør vite: Til tross for effektiviteten av shunt-operasjoner eliminerer de bare symptomene og manifestasjonene av sykdommen, og er ikke i stand til å gjenopprette eksisterende brudd.

Teknikk for å gjennomføre cerebrospinalvæske ↑

Kirurgi med det formål å installere et system av cerebrospinalvæskesjakt utføres under generell anestesi. Avhengig av type bypass, er det endelige fragmentet av dreneringsrøret installert i buk-, pleuralhulen eller atriumet. Vanligvis er preferanse gitt til atriellområdet, siden i dette tilfelle brukes et kortere kateter som reduserer sannsynligheten for komplikasjoner.

I neste fase legges dreneringssystemet i bløtvev, og prøver å synkronisere røret med de ledende arteriene. I det siste stadiet er hjernekjuntet installert i tilhørende ventrikel (en eller flere, avhengig av utviklingen av patologien) gjennom trephineringshullet i skallen.

Mulige komplikasjoner etter kirurgi ↑

Utfører operasjoner for å omgå cerebrospinalvæskesystemet hos barn, i 50% tilfeller er det ledsaget av komplikasjoner som oppstår på grunn av de forekommende forandringene i kroppen i vekstprosessen. Oftest må flere operasjoner erstatte, gjenopprette eller rette systemfragmenter. Etter at shunt er installert, er veksten og utviklingen av barnet helt avhengig av sitt arbeid.

Hos voksne pasienter forekommer behovet for å erstatte shunten hovedsakelig ved mekanisk skade.

De mest sannsynlige komplikasjonene etter å ha utført cerebrospinalvæsken:

 • tilstopping av ledende system på ethvert nivå;
 • infeksjon i kroppen under operasjonen;
 • dannelse av intrakranielt hematom
 • bøyning eller krumning av shunt;
 • overdreven drenering av væske fra hjernens hulrom (hyperdrilling);
 • utilstrekkelig drenering av væske fra hjernens hulrom (hypodrenering);
 • skade på hjernens vev under operasjonen;
 • utseendet på tegn på epilepsi, på grunn av reaksjonen av kroppen til fremmedlegemet i hjernevevet.

Du bør vite: alle moderne rangeringssystemer er utstyrt med ventiler designet for å opprettholde normalt intrakranielt trykk og forhindre væskeutstrømning i motsatt retning.

Til tross for operasjonens kompleksitet er det videre ganske optimistiske prognoser. Shuntsystem, som, i hovedsak, en protese, og erstatte den naturlige cerebrospinalvæsken måten å unngå livstruende tilstander, bedre livskvalitet, og i noen tilfeller, for å oppnå fullstendig helbredelse.

Shunting hjernen som en metode for behandling av hydrocephalus

Shunting hjernen med hydrocephalus er en prosedyre som gjør det mulig å gjenopprette normal blodstrøm, samt normalisere metabolske prosesser som oppstår i hjernen.

Hva er hydrocephalus?

Hydrocephalus eller ødem i hjernen er en sykdom provosert av akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler. Dette fører til økt trykk på hjernevævet, noe som resulterer i en rekke nevrologiske lidelser.

I en sunn person beskytter craniocerebralvæsken hjernens stiltiende mot mekanisk skade, og gir også metabolske prosesser i hjernen. Hvis balansen mellom produksjon og adsorpsjon av cerebrospinalvæsken, eller cerebral væske, forstyrres, er det en forstyrrelse i metabolske prosesser.

Medfødt hydrocephalus er resultatet av intrauterin vekstforstyrrelser i fosteret. Patologi kan også kjøpes, det blir ofte rammet av voksne som har fått alvorlig kraniocerebral skade.

For patologi er følgende symptomer typiske:

 • økt intrakranielt trykk;
 • smertefull hodepine;
 • symptomer på organismenes forgiftning;
 • nedsatt syn
 • forverring av hørselen.

I tilfelle med medfødt patologi er det også mulig visuelle manifestasjoner - dette er en signifikant økning i størrelsen på skallen.

Økning i intrakranielt trykk er assosiert med akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler. Hvis terapien ikke startes i tide, vil mengden væske øke, og trykket, som kan føre til døden.

Hvorfor trenger jeg å omgå?

Det er umulig å fjerne akkumulert brenn ved ikke-operative metoder. Medikamentterapi brukes bare med mindre brudd på utstrømningen av cerebrospinalvæsken, i alle andre tilfeller er bare en utgang omgått.

 • normalisering av utløpet av brennevin;
 • restaurering av cerebral sirkulasjon;
 • restaurering av alle hjernens funksjoner.

Etter prosedyren vender pasienten raskt tilbake til et sunt livs levetid.

Indikasjoner for prosedyren, samt shunting-metoder, bestemmes av nevrokirurgen, etter en detaljert diagnose av pasienten.

Hvordan er det

Det er to typer prosedyrer - en ventrikuloperitoneal og en ventrikulo-atriell injeksjon av en shunt.

Essensen av den første typen er en kompleks shunt laget av et spesielt mykt materiale. Det må endres to ganger i året. Til tross for en rekke ulemper forbundet med funksjonene til shunten, anses denne metoden som trygg som mulig. Hvis pasienten er diagnostisert med shuntavhengig hydrocephalus, brukes denne metoden vanligvis.

Metoden er basert på å fjerne overflødig væske i pasientens bukhule. Den særegne strukturen gjør at du kan regulere mengden væske absorbert av magen ved hjelp av ventiler. På grunn av det faktum at katetrene og ventiler er plassert subkutant, er denne shunt helt usynlig for omgivelsene.

For å installere det, legger legen et hull i pasientens skalle og går inn i enheten der. Direkte under pasientens hud legges spesiell hulrom eller tunnel til katetret, gjennom hvilken utstrømningen kraniocerebralt væske i bukhulen.

Kontraindikasjoner og rehabilitering

Shunting er kontraindisert i to tilfeller - tilstedeværelsen av infeksjon i kroppen og hjertesvikt. I alle andre tilfeller er det nødvendig å konsultere en lege, og også å informere en spesialist om alle kroniske og akutte sykdommer.

Umiddelbart etter prosedyren, føler pasienten seg uvel. De kan bli forstyrret av kvalme, svimmelhet, hodepine og følelsesløp i øvre og nedre ekstremiteter. Slike helsetilstand etter skifte er normen.

Vurdering av suksess for kirurgisk behandling utføres den andre dagen etter installasjonen av systemet. Pasienten er tildelt en MR for å bestemme hjernens tilstand og mulige negative konsekvenser etter at shunt er installert. En annen undersøkelse utføres i en uke og umiddelbart etter at pasienten er tømt.

 • nektelse av alkoholholdige drikkevarer for hele perioden av utvinning;
 • nekte å kjøre bil eller noe arbeid som krever konsentrasjon av oppmerksomhet
 • mangel på fysisk aktivitet;
 • nøyaktig gjennomføring av all doktors anbefaling.

Rehabiliteringsperioden inkluderer bruk av spesielle medisiner som ikke er kompatible med alkohol.

Fysisk stress i gjenopprettingsperioden kan føre til utvikling av negative konsekvenser, slik at den skal bli forlatt. Dessuten er pasienten forbudt å løfte vekter eller engasjere seg i hagearbeid.

Nekte å kjøre bil skal skyldes det faktum at etter å ha skiftet pasienten i en stund, ikke kan tilstrekkelig reagere på stressende situasjoner på veiene. Dette kan forårsake en ulykke.

Rehabiliteringsperioden utelukker svømming i alle vannlegemer. I pasientens skalle forblir et lite hull, som er forbudt å røre med hendene. For å unngå infeksjon, er pasienten vist å overholde hjemmeregimet i de første 30 dagene etter prosedyren.

Mulige farer og komplikasjoner

Shunting er en operasjon, og enhver operasjon innebærer risiko.

Ved å installere en shunting slange, gjør legen et hull i pasientens hode. Den største faren er innføring av infeksjon eller patogen mikroflora i pasientens hjerne under prosedyren. Installasjonen kan forårsake skade på hjerneskipene.

Risikoen for intervensjoner i hjernen er som følger:

 • infeksjon av gråstoff;
 • infeksjon i bukhulen
 • blødninger og slag
 • skade på deler av hjernen og utvikling av epilepsi;
 • blokkering av blodkar og dannelse av trombi;
 • fravær av effektivisering av rangeringen.

Minimer risikoen for komplikasjoner kan bare være dersom pasienten nøye følger alle anbefalingene fra legen og ikke bryter med rehabiliteringsperioden.

I 90% av tilfellene utvikles komplikasjoner etter prosedyren ikke på grunn av en medisinsk feil, men på grunn av pasientens handlinger.

Å unngå infeksjon direkte under operasjonen hjelper en grundig undersøkelse av pasienten som forberedelse til operasjonen.

For å identifisere mulige komplikasjoner forblir pasienten på sykehuset i to uker etter at shunt er installert. På dette tidspunktet gjennomføres det regelmessige undersøkelser, noe som gir tid til å iverksette tiltak i utviklingen av eventuelle negative konsekvenser.

Når skal du se lege

I de første dagene etter shuntinstallasjonen føler pasienten svakhet, svimmelhet og kvalme. Disse følelsene er ikke et signal om komplikasjoner og utgjør normen etter en inngrep i hjernen.

Kontakt lege dersom følgende symptomer blir funnet i rehabiliteringstiden:

 • økt kroppstemperatur;
 • hudallergiske reaksjoner etter å ha tatt anbefalte medisiner;
 • endre gang
 • forvirring av bevissthet;
 • svakhet i lemmer;
 • hodepine og kvalme.

Signal over infeksjon er en økning i kroppstemperatur over 38 0. Hvis pasienten oppdager gangforstyrrelser, muskel svakhet eller vedvarende døsighet, bør du umiddelbart konsultere en spesialist, da dette er urolige symptomer som indikerer en nevrologisk lidelse.

Det er også nødvendig å informere legen dersom hodet fortsetter å smerte noen uker etter operasjonen.

For rehabiliteringsperioden foreskrives pasienten antiepileptiske legemidler som kan forårsake en rekke bivirkninger hos en person som ikke tidligere har tatt slike legemidler. Enhver endring i ens egen tilstand av helse bør undersøkes grundig. En forsiktig holdning til ens egen helse i rehabiliteringsperioden garanterer at det ikke kommer noen problemer i fremtiden, så ikke forsøm legenes anbefalinger.

Shunting av hjernen i hydrocephalus

Hydrocephalus er preget av en overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernens naturlige hulrom. I sykehuset Yusupov gjennomfører nevrologer en undersøkelse av pasienter med hydrocephalus ved bruk av moderne utstyr fra ledende produsenter i USA, Italia og Tyskland. Etter å ha bestemt årsaken og alvorlighetsgraden av sykdommen på et møte av ekspertrådet med deltagelse av professorer, nevrologer av den høyeste kategorien, tar nevrokirurger en beslutning om taktikken for å håndtere pasienter med hydrocephalus.

I de senere årene, for å redusere intrakranielt trykk og gjenopprette normal sirkulasjon av cerebrospinalvæsken, praktiserer nevrokirurger i stor grad progressive endoskopiske teknikker som ikke krever montering av en shunt. De utføres av nevrokirurger i klinikker-partnerne på Yusupov-sykehuset. Hvis cerebral hydrocephalus utvikles hos barn, kan shunting være den eneste operasjonen hvis det er umulig å utføre endoskopisk intervensjon.

Shunting i hydrocephalus hos voksne

Shunt kirurgi utføres av pasienter i alle aldre. Oftest forekommer hydrocephalus, hvor operasjoner vises, hos barn og eldre. Forklar følgende grunner for akkumulering av for mye av cerebrospinalvæske i hjernen:

 • økt produksjon av cerebrospinalvæske i hjernen;
 • svekket absorpsjon av cerebrospinalvæske i hjernekar;
 • brudd på transport av cerebrospinalvæske i hjernen.

Vanligvis utvikler hydrocephalus på grunn av brudd på sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken. Dette fører til cyster, inflammatoriske prosesser og hjernens neoplasmer. Brainsjakt i hydrocephalus utføres av nevrokirurger. Shunt i hydrocephalus er et hulrør gjennom hvilket overskytende cerebrospinalvæske omdirigeres til et av kroppshulrumene hvor absorpsjonen finner sted. I hydrocephalus brukes ulike former for shunts, som hver har sine egne fordeler og demeritter. Shunting hjernen med hydrocephalus hos barn og voksne kan forbedre pasientens livskvalitet.

Shunt-systemet består av tre deler. Den indre delen er et tynt, fleksibelt silikonrør (kateter). Det er implantert direkte inn i hjernens ventrikel, hvor overskudd av spinalvæske akkumuleres. Kateteret åpner inn i lagertanken. En spesiell ventil er installert ved krysset mellom reservoaret og kateteret, som regulerer volumet av den drenerte CSF. Cerebrospinalvæske oppsamles i reservoaret og videreføres til kaviteten i brystet eller magen gjennom den ytre delen av shunten.

Den ytre delen av shunt er en del av den, og forbinder det indre kateter med hulrommet som dreneringen er laget i. Dette segmentet av shunten utføres av nevrokirurger under nakkenes hud. Det er ikke synlig for det ytre øyet.

I hydrocephalus hos voksne bruker nevrokirurger følgende typer shunts:

 • ventrikuloperitoneal - åpne i magen;
 • ventrikuløsural - avlede cerebrospinalvæsken i pleurhulen
 • ventrikulosatrium - åpne inn i atriumet.

I fravær av en alternativ metode utføres drenering i galle eller blære.

En viktig del av bypass-systemet er ventilen. Det sikrer bevegelse av cerebrospinalvæske i en retning (fra hjernens ventrikel utover) og forhindrer reversering av cerebrospinalvæske. Ventilen regulerer volumet av cerebrospinalvæske som kommer inn i reservoaret.

Faste shunts er utstyrt med ventiler med tre forhåndsinnstilte moduser: lav, middels eller høy intensitet. I de programmerbare bypass-systemene er det installert mer avanserte ventiler, som gjør at du kan justere utgangsvolumet etter behov. Korrigering er utført av lege. Han bruker en ekstern magnetisk enhet til dette formålet. Shunting av hjernen i hydrocephalus hos barn utføres ved hjelp av en fast shunt, og deretter endres den av en programmerbar shunt.

Livet etter hydrocephalus shunting

Shuntet forblir i pasientens kropp for livet. Operasjonen av hjernekjøring har noen ulemper og bivirkninger, men det er fortsatt mye brukt i hydrocephalus for å behandle og forhindre konsekvensene av økt intrakranielt trykk. Livskvaliteten til pasientene etter hydrocephalus shunting er signifikant forbedret.

Nevurkirurger fra tid til annen utfører en shuntrevisjon. Denne prosedyren utføres i forbindelse med barnets vekst eller forstyrrelsen av shuntens funksjon - slitasje, blokkering. Moderne shunts er designet for et tiårig levetid. Forutsi når en shunt vil kreve utskifting er nesten umulig. Foreldre, hvis barn er syk med hydrocephalus og trenger å bli omgått, får detaljert instruksjon fra nevrokirurgen for å ta vare på barnet, tegn på unormal shuntoperasjon og sikkerhetsforanstaltninger. Når shunten er blokkert og utløpet av cerebrospinalvæske er ødelagt, gir nevrokirurger akuttmedisinsk behandling til pasienter.

Endoskopiske operasjoner med hydrocephalus

I tillegg til shunting-operasjoner i hydrocephalus utfører nevrokirurger i klinikker og partnere på Yusupov-sykehuset endoskopiske kirurgiske inngrep. Endoskopiske operasjoner som reduserer intrakranielt trykk er en prioritet i behandlingen av hydrocephalus. Flere typer endoskopiske operasjoner brukes i hydrocephalus:

 • endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikkelen;
 • akveduktoplastiku;
 • endoskopisk fjerning av neoplasmer lokalisert i hjernens ventrikler;
 • ventrikulokistotsisternostomiyu;
 • septostomi.

Nevrokirurgen under operasjonen gjennom et miniatyrhull innfører endoskopiske instrumenter med et lite videokamera i pasientens skalle. Legen ser hulrommet i hjernens ventrikler og styrer kirurgiske inngrep. Ved bruk av endoskopisk metode dannes en utgangsstrøm av cerebrospinalvæske. Nevrokirurger utfører ofte endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikkelen. I dette tilfellet oppretter legen en utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernens tredje hjerne til hjernens cisterner, hvor overskudd av cerebrospinalvæske absorberes.

Hvis det er tegn på hydrocephalus, ring Yusupov sykehuset. Kontakt senteret er åpent 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. Du vil bli registrert ved opptak til nevrolog. Etter en omfattende undersøkelse vil legene utføre individuell behandling. Klinikken aksepterer pasienter i alderen 18+.

Hva er hjemsvinget av hjernen?

1. Hva er det? 2. Arter 3. Shunting in hydrocephalus 4. Intervensjonsmetoder 5. Postoperativ periode

Shunting av hjernen er en slags operativ (kirurgisk) behandling av hjernesykdommer og deres konsekvenser, hjernesystemet og hjernehjernen. Metoden er basert på mekanisk restaurering av blodsirkulasjon eller cerebrospinalvæske på grunn av tilkobling av blodkar eller andre hjernestrukturer til hverandre.

Nervesystemet er en svært kompleks mekanisme i menneskekroppen, sammenkoblet med andre systemer. Like andre organer og vev trenger hjernen ernæring og oksygen. Alt dette skyldes det kardiovaskulære systemet. Hjernen vaskes med 4 store arterier, og stenose (innsnevring av fartøyets lumen) eller okklusjon (fullstendig obstruksjon) forårsaker en signifikant svekkelse av funksjonene i nervesystemet som helhet. Slike problemer kan være akutte og forekomme bare en gang med uttalt symptomer, og presenterer en betydelig trussel mot liv og helse hos en person eller kronisk.

Hvis den trofiske (maten) i hjernen er ødelagt permanent og symptomene vokser, kan dette føre til følgende irreversible endringer:

 • død av nerveceller;
 • pasientens funksjonshemning
 • dødelig utfall i alvorlig form.

Hjernes vaskulære system er representert av fire store arterier: høyre og venstre karotid, høyre og venstre vertebrater. Med stenose av noen av dem har pasienten en fokal symptomatologi avhengig av lokaliseringen av lesjonen.

Hva er det

Shunting av cerebral fartøy er en metode for kirurgisk behandling, hvis mål er å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen til hjernen, og derved fullt ut fungere.

Den terapeutiske effekt oppnås ved å etablere en anastomose mellom de pode-akseptabel og stenotiske fartøy og omfordeling av blod mellom forskjellige avdelinger legeme.

Hjernen er i hodet til sentralnervesystemet. I en brøkdel av et sekund er det mange forskjellige prosesser som den livlige aktiviteten til hele organismen avhenger av.

For at den skal fungere fullt, trenger den tilstrekkelig ernæring, som gir blod. Imidlertid er blod ikke bare en ernæringskilde. Det tar forfallsprodukter ut av hjernen.

I moderne medisin praktiseres to typer shunting: en autodonor shunt og en shunt fra arteriene i hodebunnen. En egnet variant velges basert på et antall parametere (den nødvendige blodstrømshastighet, pasientens kardiovaskulære system generelt, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer) og for hver pasient individuelt.

Ved autodonor shunting blir fartøyet tatt fra pasienten, vanligvis fra den radiale eller ulna arterien, armen eller en del av den store saphenøse venen av beinet. Den ene enden av fartøyet sys med den ytre halspulsåren, da er den subkutant og suges til en forseglet beholder over stenoseplassen gjennom et forhåndsforberedt trefinvindu. Dette alternativet brukes til hovedarteriene med høy blodstrømshastighet. For mindre fartøyer, gjennom hvilke blod sirkulerer med mindre intensitet, brukes shunts fra fartøyene i det myke vevet i hodebunnen (hodebunn). Denne metoden er mindre traumatisk, på grunn av mindre kirurgisk inngrep.

Isoler kun den ene enden av det valgte fartøyet, gjennomfør det gjennom trepanasjonsvinduet og sy det med et lite fartøy på hjernens overflate. Etter operasjonen forbedrer blodtilførselen til hjernen.

Shunting i hydrocephalus

Shunting hjernen med hydrocephalus har en rekke egenskaper, siden den ikke omfordeler blodet i karene, men cerebrospinalvæsken.

Hydrocephalus er en alvorlig patologi, den karakteristiske egenskapen som er en økning i hjerneområdene i skallen på grunn av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i hulrommene og et brudd på uttaket.

Epidemiologi av hydrocephalus. Uavhengig av de etiologiske faktorene, oppstår medfødt hydrocephalus hos to nyfødte ut av 1000. Hvis barnet ikke brukes på tid, er dødeligheten 75% i første livsår.

Denne sykdommen påvirker både barn og voksne, og har et ulike årsaker (infeksjoner hos moren under graviditet, fødselsskader, virkningene av meningitt, medfødte misdannelser, traumatisk hjerneskade, araknoiditt, nervesystemet tumorer og cyster).

Hydrocephalus er en farlig sykdom. Uavhengig av etiologien har den en høy andel dødsfall og funksjonshemninger blant nyfødte. På dette stadiet av medisinutvikling er bypass-kirurgi den eneste effektive metoden for hydrocephalusbehandling, til tross for en høy andel av komplikasjoner, blant hvilke:

 • infeksjon i kroppens hulrom avhengig av plasseringen av shunten;
 • utviklingen av epilepsi;
 • utilstrekkelig av dreneringssystemet selv, nemlig utilstrekkelig eller overdreven utstrømning av cerebrospinalvæske.

Egenskaper ved slike operasjoner hos nyfødte med hydrocephalus, i tillegg til faren for komplikasjoner, inkluderer behovet for gjentatte operasjoner.

I det første år av livet vokser den nyfødte veldig raskt, og til slutt stopper shunten seg med sine funksjoner, bortsett fra at med barnets vekst kan shunten bevege seg, dette truer skader på hjernen og dets strukturer. Hydrocephalus krever behandling i dynamikk.

Metoder for intervensjon

Hovedmålet med shunting i hydrocephalus er omfordeling av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikulære system.

Hovedtyper av shunting i hydrocephalus:

 1. Ventriculoperitoneal shunting.
 2. Ventriculoatral bypass.

Ved den første metoden gjør nevrokirurgen et trepaneringshull i det nyfødte, i hvilket en spesiell tube er satt inn. Dens nedre ende er satt inn i hulrommet i ventrikkelen, og den andre enden er forbundet med bukhulen. Overflødig væske absorberes, men risikoen for komplikasjoner er høy. Den andre arten er mindre farlig når det gjelder komplikasjoner. Shunt seg selv er mer komplisert i sin struktur, den har et antall ventiler, der dets pålitelighet og funksjonalitet er avhengig. Denne shunt krever en erstatning hver sjette måned, henholdsvis, neste operasjon utføres.

Postoperativ periode

I den postoperative perioden er pasienten med hydrocephalus foreskrevet smertestillende og antikonvulsive midler, som legen velger, han stiller også doseringen.

Som utvinning endres medikamentterapi avhengig av sykdommens dynamikk.

Kirurgi for shunting hjernen: ventrikler med hydrocephalus; arterier med iskemi og andre indikasjoner

Shunting er det generelle navnet på operasjoner knyttet til etableringen av flere veier for bevegelse av biologiske væsker. De utføres ved hjelp av implantater, noe som skaper muligheter for sirkulasjon. Shunting av hjernen er delt inn i to typer: restaurering av blodstrøm og reduksjon av volumet av cerebrospinalvæsken. Dette er komplekse operasjoner med høy risiko for komplikasjoner. Men de gir sjansen til pasienter for et normalt fullt liv og utvikling.

Shunting med hydrocephalus, cyste eller hjerne svulst

Hydrocephalus er en overdreven opphopning av væske (CSF) i hjerne hulrommene mozga.Ona kan være eksterne (påvirket subaraknoidal plass), de indre (ventriklene er påvirket) eller generell / blandet (påvirket av den ene og en annen). Ventriklene - er innvendig marghulen vegg og som frembringer en bestemt væske - væske, som tjener til å forsyne dypere lag av hjernen. Subarachnoid plass deler lagene av hjernens substans.

med hydrocephalus (høyre) forårsaker overskytende væske forhøyet trykk i skallen

Ved kommunikasjon av hjernens ventrikler og subarachnoid-rom er hydrocephalus åpen (meldingen er lagret) og lukket eller okklusiv (meldingen brytes). Det er i andre tilfelle at shunting er nødvendig.

Spesielt viktig er tidlig operasjon med medfødt hydrocephalus, da det fører til en alvorlig forsinkelse i utvikling, som vil være vanskelig å justere senere. Beslutningen om å drive nyfødte bør skje av foreldrene, dette alternativet kan kun anbefales etter bekreftelse av diagnose ved CT eller MR. Noen ganger kan du gjøre med konservativ terapi - når prosessen går langsomt, forteller legen foreldrene om muligheten for slik behandling.

Cysten er en forlengelse eller hulrom fylt med væske. Teknikken for drenering ligner installasjonen av shunts i hydrocephalus. Operasjonen er sjeldne på grunn av høy risiko for infeksjon. Noen ganger er utløpet av brennevin ved å installere en shunt nødvendig for hjernesvulster som er ledsaget av hypertensjon - en økning i intrakranielt trykk.

En svulst kan også sammen med iskemi, traumer og infeksjoner forårsake hydrocephalus hos voksne. Det behandles også raskt, ved å installere en shunt. Dette gjør at pasienter i nesten 100% av tilfellene kan komme tilbake til jobb eller forbedre livskvaliteten betydelig.

Typer av operasjoner

I moderne nevrokirurgisk praksis er følgende muligheter for å skape hjernen i hydrocephalus mulige:

 • Utdannelse av porfensi. Denne typen intervensjon er en kombinasjon av ventrikkelen og det subaraknoide rommet. Det er kortsiktig i naturen på grunn av infeksjonen av den dannede anastomosen.
 • Ventrikulotsisternotomiya. Ventrikkelens vegg er perforert og det opprettes en melding mellom den og de basale cisternene (utvidelser av subaraknoidrommet). Faktisk er operasjonen veldig lik den forrige, men det gjør det mulig å oppnå en lengre effekt. Meldingen gjenopprettes ved hjelp av et tynt polychlorvinyl-rør.
 • Etablering av cerebrospinalvæskeshunter. I denne varianten er plasseringen av shunt ikke begrenset til hjernen, men påvirker hjertet, bukhulen, blæren etc. Det er disse operasjonene som oftest utføres, siden de har en relativt langvarig effekt. Denne shunt avviker ved tilstedeværelsen av en ventil, som bare åpnes når det intrakraniale trykket når en bestemt sett parameter. Det er denne teknikken som vil bli beskrevet i detalj nedenfor.

eksempel på ventrikuloperitoneal bypass kirurgi

Teknikker for gjennomføring

Operasjonen utføres under generell anestesi. Pasienten er dekket med ark, unntatt snittstedene. Alle behandlingsområder behandles med aseptiske legemidler. Kirurgen limer den antatte shuntbanen med en medisinsk gjennomsiktig film.

Kateteret kan plasseres i den ikke-cerebrale delen (når du bruker bukhulen) eller i hjernens ventrikler (når du bruker en hjertepose). Etter å ha fikset det, kutter kirurgen shuntbanen i det subkutane vevet. Til hjernen blir den matet gjennom trefinhullet.

komplikasjoner

Risikoen for uønskede konsekvenser etter operasjonen er stor nok. Behovet for gjentatt intervensjon i det første året etter skifting skjer i 20% av tilfellene. Nesten halvparten av pasientene har en rekke operasjoner gjennom hele livet.

De vanligste komplikasjonene er:

 1. Mekanisk dysfunksjon - det vil si å stoppe effektiv drift av shunt. Det oppstår som et resultat av naturlige forandringer i kroppen (med veksten av barnet som gjennomgikk operasjonen, forlengelse og kunstig kanal), samt som følge av lim, inflammatorisk, tumorprosesser eller utilstrekkelig kirurgkvalifisering. Komplikasjon krever en shunt erstatning.
 2. Infeksjon. Det kan oppstå som en forverring av den inflammatoriske prosessen i hjernen eller som følge av infeksjon. I 90% av tilfellene er kausjonsmiddelet en bakterie av stafylokokker aureus. For forebygging må du ta antibiotika for enhver betennelse, inkludert tannråte. Konservativ behandling er sjelden vellykket, oftest er det nødvendig å fjerne shunten og, etter å bli kvitt infeksjonen, etablere en ny.
 3. Hydrodynamisk dysfunksjon. Noen ganger gir skipsystemet ikke normalt trykk i hjernens ventrikler. Dette kan bare korrigeres ved å bytte ut ventilen. I sjeldne tilfeller endrer ventriklene unormalt, faller av, oppnår et gap. Selv et lite hopp fører til kvalme, oppkast, svimmelhet. Behandling er ikke veldig lovende.
 4. Subdural hematom. Det er en blødning mellom hjernens membraner. Oftest utvikler den seg hos eldre pasienter (over 60 år). Hematom har i de fleste tilfeller ingen symptomer og løser seg selv. Hvis det kliniske bildet er ugunstig, utføres og dreneres og erstattes eller omprogrammeres ventilen for høyere trykk.

Video: En lege på hjernevirksomhet med hydrocephalus

Shunting av blodkar (arterier) i hjernen

vitnesbyrd

Kandidater til operasjonen er følgende pasientkategorier:

 • Personer med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Det kan etableres under MR, CT, angiografi eller tosidig skanning mot en bakgrunn av karakteristiske symptomer (hodebull, migrene, nedsatt minne, redusert ytelse).
 • Personer med innblanding av karoten arterie. Det kan være en aneurysm, en svulst, en aterosklerose, som ikke reagerer på andre behandlingsmetoder.
 • Personer med svulster i bunnen av skallen.
 • Pasienter med overbelastning eller stenose i intrakraniell arterie.

aterosklerose, blokkering av hjernearterien - en typisk indikasjon på bypass-kirurgi

Forbereder for en operasjon

Den behandlende legen informerer pasienten om alle mulige konsekvenser og får sitt skriftlige samtykke til operasjonen. Før skifting vil det være nødvendig å passere standardanalyser (urin, blod, EKG, fluorografi).

En uke før operasjonen må du slutte å ta noen steroid medisiner, røyking og alkohol, da de øker risikoen for blødning når du manipulerer blodårene. Om morgenen før prosedyren må du avstå fra å spise, skal alle foreskrevne medisiner vaskes med litt vann.

På omkveldsdagen er det viktig å ta en hygienisk dusj og vaske hodet to ganger. Før kirurgi, må du fjerne alle smykker, falske negler, øyenvipper, avtagbare proteser. Sykepleieren barber håret av hodet, som vil bli trepanisert. Noen ganger er deres fullstendig fjerning kreves. Før operasjonen trenger du å roe ned og tune inn til et vellykket resultat.

Prosedyre for operasjonen

Essensen av denne operasjonen er å skape en omvei for blodet i hindringen av fartøyet. En ugjennomtrengelig (okklusiv) eller innsnevret (stenotisk) arterie er forbundet gjennom en jumper-anastomose med en sunn en. Som et resultat er det nye veier som kommer fram for at blodet og hjernens ernæring gjenopprettes.

Avhengig av den normale blodstrømshastigheten til det berørte fartøyet, utmerker man to typer operasjoner:

eksempel på å skape en shunt av en cerebral arterie fra en vene

Sy en stor ven eller arterie. For å ekskludere avslag etter operasjon bruker shunting pasientens egne fartøy. Hvis en stor arterie er skadet, kutter kirurgen for dette formålet et fragment fra den store saphenøse vene på benet eller den radiale / ulære arterien av armen. Shunten er sydd i det berørte fartøyet på to steder - over og under hindringen. Den andre enden av den er s.c. subkutant gjennom et trepaneringshull som er boret i skallen og forbundet med halspulsåren på nakken.

 • Syning av en liten diameter fartøy. Til disse formål brukes små arterier, som leverer hodebunnen - hodebunnen. De blir viderekoblet til det skadede fartøyet også gjennom trefinhullet og koblet til det. Dermed begynner de å levere blod til hjernen i stedet for hodebunnen. Hvis lengden på et sunt fartøy ikke er nok, er det mulig å sette inn fra kuttede fragmenter av andre arterier eller årer.
 • Fremdrift av operasjonen

  Shunting av cerebral fartøy utføres under generell anestesi og varer i ca 3 timer. Etter anestesiets handling er pasientens hode enten festet stivt eller fritt plassert på motsatt side som drives. Deretter følger valget av donorarterien. Kirurgen gjør et kutt langs kurset og trekker ut fartøyet helt eller kutter ut den nødvendige delen, sying kantene sammen.

  Neste trinn går direkte inn i hjernen. Kirurgen driller en del av skallen og fjerner den midlertidig. Etter det åpner han og glir skjellene fra hjernen til plasseringen av de skadede karene. Sømning av arterien med et donorfartøy utføres under et mikroskop. De er dessuten fastsatt av midlertidige klipp. Etter kontroll av blodstrømmen ved hjelp av kontaktdopplerografi. Hvis det ikke er noen lekkasje, fjernes klippene.

  Kirurgen suturerer de harde skjellene i hjernen, vender tilbake til benbladets sted. Den er festet av sømmer, plater. Ved bruk av hodebunnsbeholder kan kirurgen forandre formen på klaffen med tanger for å hindre kompresjon. Deretter syes huden og musklene sammen. Overflaten behandles med antiseptisk og forseglet.

  Postoperativ periode

  Etter slutten av anestesien kan pasienten være svimmel, svimmel og sår i halsen. Han må være forberedt på det faktum at det medisinske personalet vil stadig be ham om å flytte fingeren eller foten hans, ring de viste elementene. Viktig! Dette kan forårsake ulempe, men det er nødvendig å overvåke pasientens tilstand. Stigning er tillatt på den andre dagen. Med tilfredsstillende helsetilstand og gode resultater av tomografi, blir utslippet gjort 7-8 dager etter operasjonen.

  Hjemme i de første 2-4 ukene må du gi opp løftevekter, noe arbeid, inkludert vasking og vasking av gulvene. Kanskje utnevnelsen av antikonvulsive og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Etter noen operasjoner vil alt liv måtte ta disaggreganter (acetylsalisylsyre og andre).

  Inntil kirurgen vurderer pasientens tilstand som stabil, bør han ikke gå tilbake til jobb eller kjøre bil. Alkohol bør ikke tas inntil medisinen er ferdig. Under gjenopprettingsperioden er det nyttig å gå med en gradvis økning i avstanden og et lavt tempo.

  komplikasjoner

  Det er tre vanligste komplikasjoner etter hjernekjøring:

  • Hjerneslag. Det er resultatet av feil kirurgisk arbeid (klemming av arteriene) eller dannelse av blodpropp i karene.
  • Epilepsi. Det er forårsaket av en kraftig tilførsel av blod til bestemte områder av hjernen. Som et resultat utvikler ødemer og kramper.
  • Trombose av shunt.

  Kostnad for bypass, ledning i henhold til obligatorisk sykeforsikring

  Hydrocephalus kan behandles gratis, slik hjelp er nødvendig for å gi pasienten. Appell til private klinikker avhenger utelukkende av hans ønske. Prisen kan variere fra 15 000 til 150 000 rubler. Når du utfører prosedyren for MHI-politikken, kan pasienten bruke en fri shunt eller kjøpe den selv.

  Shunting av cerebral fartøy er utført i henhold til kvoten, det vil si at den først mottas av bestemte kategorier av borgere etter avslutning av en medisinsk kommisjon. Prisen er fra 15 000 til 70 000 rubler.

  Pasientanmeldelser

  Når skippene skipsbehandles, har pasientene en tendens til å verdsette deres tilstand godt og er takknemlig for legene. Det er ekstremt viktig å følge legenes anbefalinger - dette er hovedgarantien for en stabil tilstand.

  Etter kirurgisk behandling av hydrocephalus pasienter forlater et bredt utvalg av vurderinger, spesielt når det gjelder barnet. Mange står overfor etterspørselen etter bestikkelser, en uhøflig holdning til de ansatte for fri behandling. Det blir et stort traume for pasienter og undergraver deres tillit til offisiell medisin.

  Shunting er en komplisert operasjon, full av ulike konsekvenser. Men med en rekke sykdommer bare Det gir pasientene sjanse til et normalt liv.

  Les Mer Om Fartøyene