Hvor mange år lever etter CABG: anbefalinger i postoperativ periode

Hva er hjertet bypass kirurgi og det som er nødvendig for en slik kirurgisk inngrep er ikke kjent for alle som går for denne operasjonen. Hovedformålet med hjertebypassoperasjon er å forbedre blodtilførselen til myokardiet og redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt. Bypasstransplantasjon ved koronararterien bidrar til å øke forventet levealder og gjøre det bedre.

Hva er operasjonen for?

Stenting av hjerteskjermer og koronar arterie bypass-podning er de mest moderne metodene for å gjenopprette vaskulær patency. De er utført på forskjellige måter, men de har et like høyt resultat.

Mangel på oksygen i aterosklerose kan føre til nekrose av vevet og forårsake myokardinfarkt i fremtiden. Derfor, i fravær av effekten av legemiddelbehandling anbefales det å installere shunts på hjertet. Indikasjon for denne operasjonen kan tjene som iskemisk sykdom, aterosklerose og aneurysm i myokardiet.

Iskemisk hjertesykdom

Slike behandlinger som CABG utgjør ikke en trussel mot menneskelivet og bidrar til å redusere dødeligheten fra kardiovaskulære patologier flere ganger. Før operasjonen må pasienten gjennomgå grundig forberedelse og gjennomføre de nødvendige testene.

For å redusere risikoen for komplikasjoner under operasjonen og i postoperativ perioden, vil eliminering av negative faktorer hjelpe: røyking, diabetes, høyt blodtrykk, etc. CABG utføres på flere fartøy samtidig eller bare på en, avhengig av den enkelte patologi. For å legge til rette for rehabiliteringsperioden etter koronar bypass-kirurgi, vil det hjelpe en spesiell pusteteknikk som pasienten må mestre selv før operasjonen.

Shunting av fartøyene i nedre ekstremiteter bidrar til å gjenopprette blodsirkulasjonen i fravær av effektiviteten av standardmetoden for behandling. Siden denne kirurgiske inngrep anses å være den farligste og svært komplekse, må en profesjonell kirurg utføre operasjonen i nærvær av moderne utstyr.

Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon utføres i intensivavdelingen de første dagene, slik at det er anledning til å utføre akutt gjenopplivning om nødvendig. Tilstedeværelsen eller fraværet av negative konsekvenser avhenger av hvor mye pasienten vil være på sykehuset, og hvordan gjenopprettingen av organismen vil finne sted. Også avhenger prosessen av hvor mange år pasienten og på nærvær av andre sykdommer.

Council: Røyking øker risikoen for koronar hjertesykdom flere ganger. Derfor bli kvitt komplikasjoner etter installasjon av aortokoronær shunt-kan, hvis du slutter å røyke en gang for alle.

Hvor mange år lever etter CABG

Hver pasient ønsker å vite om hvor mange år de lever etter bypassoperasjonen, og hva som må gjøres for å forlenge levetiden. Etter operasjonen endres pasientens livskvalitet til det bedre:

 • risikoen for iskemi er redusert;
 • den generelle tilstanden forbedrer seg;
 • forlenger livet
 • risikoen for dødelighet reduseres.

Etter en koronar bypassoperasjon på hjertet, kan de fleste fortsette å leve et kjent liv i mange år

Pasienter etter operasjonen har muligheten til å leve et fullt liv. Ifølge statistikken, i nesten alle mennesker, bidrar koronar bypass av hjertet til å kvitte seg med gjentatt blokkering av blodkar. Også ved hjelp av operasjonen er det mulig å kvitte seg med mange andre brudd som var til stede før.

Å gi et entydig svar på spørsmålet om hvor mange år folk lever etter CABG er ganske vanskelig, fordi alt avhenger av individuelle indikatorer. Gjennomsnittlig levetid for en etablert shunt er ca. 10 år hos eldre pasienter, og noe mer hos unge pasienter. Etter utløpet av utløpsdatoen vil det være nødvendig å foreta en ny operasjon med erstatning av gamle shunts.

Det er lagt merke til at de pasientene som, etter å ha etablert en aortokoronær shunt, er langt lenger, blir kvitt en så skadelig vane som å røyke. For å forbedre effekten av operasjonen og forhindre komplikasjoner, må pasienten utøve maksimal innsats. Når en aortokoronær bypass-kirurgi er fullført, skal legen gjøre pasienten kjent med de generelle oppførselsregler i den postoperative perioden.

Council: I noen grad er svaret på spørsmålet om hvor mange år en person vil leve etter en operasjon, avhengig av pasienten selv. Overholdelse av generelle anbefalinger vil bidra til å forbedre livskvaliteten og forhindre gjentatte hjertesykdommer.

anbefalinger

For å forkorte rehabiliteringstiden og forlenge levetiden til aortokoronary shunt, vil det bidra til å overholde alle forskrifter fra legen. Først og fremst trenger pasienter med hjertepatologi et spesielt rehabiliteringsprogram og behandling i et sanatorium. Du bør også spise riktig og følge den anbefalte dietten.

Det er nødvendig å begrense mengden kalori i maten og redusere mengden salt i retter

Udelukkelse eller begrensning av animalsk fett og karbohydrater vil bidra til å unngå dannelsen av aterosklerotiske plakk. Grunnlaget for menyen skal være proteinprodukter, vegetabilsk fett, frokostblandinger, grønnsaker og frukt.

Til tross for shuntinstallasjonen, er det nødvendig å fortsette å ta medisiner ved doseringen som er angitt av legen for å redusere risikoen for komplikasjoner. I tillegg er skadelige vaner helt utelukket: drikking, røyking.

Hovedoppgaven til pasienten som gjennomgikk kirurgi på hjertet er en gradvis fysisk gjenoppretting og en retur til et fullt liv. En ekspert på treningsterapi med en kardiolog hjelper deg med å finne det optimale kurset av fysiske øvelser. For hver pasient velges et sett med øvelser, med hensyn til alder og generelle forhold.

For en viss tid fra øyeblikket av kirurgisk behandling er det nødvendig å nekte fra intime relasjoner. Vanligvis er en slik pause ca 3 måneder. De første dagene anbefales å unngå høy seksuell aktivitet og stillinger, under hvilke det er sterkt press på brystet.

Komplikasjoner og behandling

I den postoperative perioden er det svært viktig å legge merke til alle klager fra pasienten og for å forhindre i tide de negative konsekvensene forbundet med installasjonen av shunt. For å gjøre dette behandles såret daglig med en antiseptisk oppløsning og en aseptisk dressing påføres.

I noen tilfeller kan pasienten utvikle anemi, noe som er en konsekvens av signifikant blodtap. I dette tilfellet anbefales det å observere et jernrikt diett for å gjenopprette nivået av hemoglobin. Hvis dette ikke hjelper, foreskriver legen jernholdige medisiner.

Ved utilstrekkelig motoraktivitet kan det oppstå lungebetennelse. For å forebygge, brukes pusteøvelser og fysioterapiøvelser.

I suturområdet forekommer det noen ganger en inflammatorisk prosess, som er forbundet med en autoimmun reaksjon i kroppen. Behandling av slik patologi består i antiinflammatorisk terapi.

Sjelden kan slike komplikasjoner som trombose, nyresvikt og utilstrekkelig gjenoppbygging av brystbenet forekomme. I noen tilfeller lukker pasienten shunten, som følge av at operasjonen ikke gir noen effekt, dvs. er ubrukelig. For å forhindre utviklingen av disse problemene i den postoperative perioden vil det bidra til en omfattende undersøkelse av pasienten før kirurgisk behandling. Det vil også være nødvendig å periodisk besøke legen fra utløpsdato fra sykehuset og overvåke helsestatusen.

I tillegg kan komplikasjoner utvikles dersom operasjonen ble utført i nærvær av direkte kontraindikasjoner. Disse inkluderer diffuse lesjoner av kranspulsårene, onkologiske patologier, kroniske lungesykdommer og kongestiv hjertesvikt.

I den postoperative perioden kan det være forskjellige komplikasjoner som påvirker pasientens videre tilstand. Pasienten må forstå at hans helse bare er i hendene og å oppføre seg riktig etter operasjonen. Bare fullstendig avhending av dårlige vaner og eliminering av negative faktorer kan påvirke livskvaliteten og forlenge den.

Dermed kan en person, etter å ha hjulpet hjertet, leve lenge hvis han forlater dårlige vaner og vil overholde legenes resept. Å unngå komplikasjoner i den postoperative perioden vil hjelpe til med riktig ernæring, mosjon og pusteøvelser.

Vi anbefaler deg å lese: cauterization av hjertet

Shunting hjertet

Koronararterie-kirurgi (CABG), koronar hjerte bypass kirurgi - det er kirurgi på hjertet, hvis formål - restaurering av forstyrret på grunn av aterosklerose av blodstrøm i koronarkarene, som skal normal den myokardiske sammentrekningsfunksjonen og blodsirkulasjonen i blodkar mate den.

Shunting hjertet

Målet med hjertebypassoperasjonen er å gjenopprette normal blodsirkulasjon i koronarbeinene ved å skape en ekstra bane for å omgå lesionsfokuset. For å skape en ekstra blodstrømssti, ta en sunn arterie / vene av pasienten.

Som en shunt (fra den engelske shunt-grenen) brukes autovenov og auto-arterier (dvs. egne blodkar), ta:

 • thoracal arterien er en lang levetid, den øvre delen forblir naturlig knyttet til thoracal arterien, og den nedre enden sutureres til myokardiet;
 • Radial arterie - hemmed i aorta og koronar fartøy;
 • subkutan ven i låret - den ene enden er arkivert i aorta, den andre - til myokardiet.

Flere shunts kan installeres under operasjonen. Antallet etablerte shunts, typen av patologi i hjertet, bestemmer hvor lenge intervensjonen er i shunting-operasjonen. Antallet shunts er ikke avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og er bestemt av egenskapene ved brudd på blodstrømmen i koronarbeinene.

Shunting utføres under anestesi, varigheten av intervensjonen avhenger av kompleksiteten, i gjennomsnitt er 3-6 timer. Åndedrettsvern utføres gjennom pusten, som er installert i luftrøret. En luftblanding tilføres gjennom røret, og et urinkateter plasseres i blæren.

Indikasjoner for bypassoperasjon

Indikasjoner for bypass koronar innsnevring skyldes krampe eller aterosklerotiske avleiringer og derav følgende dårlig sirkulasjon i hjertemuskelen.

Shunting er gjort for å redusere myokardisk iskemi, eliminere angina angrep, forbedre myokardial trofisme - næringsinntak, oksygenmetning.

Tilordne omkobling hvis detekterbar:

 • brudd på passabiliteten til venstre stamme av kranspulsåren;
 • Flere koronarfartøy smalere i fjerne (distale) områder;
 • krenkelse av koronar blodstrøm i kombinasjon med venstre ventrikulær aneurisme eller forstyrrelse av hjerteventiler;
 • ineffektivitet angioplastikk, stenting.

Omfattende lesjoner i hjertet utvikler seg etter hjerteinfarkt, noe som gjør koronar bypass kirurgi den beste måten å løse problemet med å gjenopprette blodsirkulasjonen etter et angrep, og slik intervensjon bør gjøres så snart som mulig.

Pasienten er innlagt på sykehus i 5-7 dager før skifting. I løpet av disse dagene gjennomgår han en fullstendig undersøkelse som styrer teknikkene for dyp pusting og hosting, som kreves i gjenopprettingsperioden.

statistikk

Det er en 30-åring opplevelsen av å se pasienter etter en operasjon som bypass årene i hjertet, og statistikk som viser hvor mange levende etter CABG, noe som påvirker overlevelse, og hva komplikasjoner det kan føre til forstyrrelser.

 • Overlevelse etter bypass er
  • 10 år gammel - 77%;
  • 20 år gammel - 40%;
  • 30 år gammel - 15%.
 • Mortality CABG
  • ved planlagt utførelse - 0,2%;
  • ved presserende utførelse - 7%;
 • komplikasjoner
  • perioperativ hjerteinfarkt (på operasjonstabellen - like før operasjonen, under og etter den) - med planlagte operasjoner på 0,9%;
  • encefalopati (cerebral vaskulær sykdom):
   • Planlagte operasjoner - 1,9%
   • presserende - 7%.

Ifølge statistikk, etter bypass operasjon på hjertet av folket lever for å være 90 år eller mer, og i den oppfatning av de tidligere pasientene føler ikke verre enn sine jevnaldrende som ikke ble utsatt for CABG.

Hvor mye koster koronar hjerte bypass kirurgi i Moskva?

 • primær operasjon
  • CABG med kunstig sirkulasjon (IC) - fra 29500 til 735000 gni.
  • CAB uten å bruke IR - fra 29500 til 590000 gni.
 • gjentatt CABG - fra 165.000 til 780000 rubler.

I Tyskland er operasjonen av aortokoronar hjerte bypass kirurgi gjort siden 1964, som den mest effektive måten å returnere pasienten til et fullverdig aktivt liv. Operasjonen av coronary bypass av hjerteskjærene er en høyteknologisk, kostbar intervensjon.

Hjerte bypass operasjon forkorter utvinning, men kostnadene er ganske høy, og kostnadene er intervensjonen på 20.000 - 30.000 euro, som må suppleres med ytterligere 4000 euro - en foreløpig undersøkelse av prisen.

Måter å shunting

De viktigste metodene for aortokoronary shunting inkluderer:

 • operasjon på det åpne hjertet med bruk av kardioplegi - et sett med tiltak for kroppens livsstøtte - apparatet av kunstig hjerte (AIS) og kunstig ventilasjon (IW).
 • operasjon på den aktive hjerte endoskopiske intervensjonen;
  • CABG med IR;
  • CABG uten IR.

Shunting åpent hjerte

Når du drar på det åpne hjertet etter at pasienten er kommet inn i dyp søvn, utfør operasjonen:

 • lag et kutt på huden over brystbenet;
 • ved hjelp av kirurgiske instrumenter få tilgang til myokardiet;
 • Koble en enhet som gir blodsirkulasjon og puste inn i kroppen;
 • deretter stoppe myokardet for å forsiktig syke shunten til kranspulsåren;
 • ved hjelp av en elektrisk impuls blir hjertemuskelen igjen kontrahert;
 • IW-enheter, AIS, kobles fra først etter at hjernens rytme har gjenopprettet;
 • såret på brystet er sydd, det midlertidige dreneringsrøret er installert.

Postoperativ sutur på brystet heler helt etter 3, 5 måneder. Før denne gangen kan du ikke gjøre plutselige bevegelser, tillate brystkompresjon.

Operasjon på et fungerende hjerte

Shunt kirurgi er mindre traumatisk for kroppen og krever ikke åpning av brystet:

 • CABG på slaghjertet;
 • minimalt invasiv CABG.

Ved utførelse av disse endoskopiske operasjonene er det ikke nødvendig med bruk av IA, AIS. Under intervensjonen utføres ikke hjerteinfarkt for suturering av shunts. Instrumenter for endoskopisk intervensjon settes inn gjennom små snitt i brystveggen i intercostalområdet. Gjennom mini-tilgangen introduseres retractoren, som reduserer hjertets kontraktile aktivitet.

For at shuntet skal fullføres vellykket, brukes mekaniske enheter som fikserer og maksimalt immobiliserer stedet der intervensjonen utføres. Shunting varer 1-2 timer, og pasienten kan gå hjem etter en uke.

Fordelene ved å omgå mini-tilgangen inkluderer lav traumaticitet, siden integriteten til beinene ikke forstyrres, og det er mulig å gjennomføre det uten bruk av et kunstig sirkulasjonssystem. Som statistikk viser, 6 måneder etter å ha skutt med bruk av IR hos 24% av pasientene, er det en nedgang i intelligens.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten overført til intensivavdelingen, der hjertet overvåkes for ønsket tid. Med en gunstig postoperativ utvinning på 3-4 dager, overføres pasienten fra intensivavdelingen til menigheten.

En lang periode med rehabilitering kreves etter en åpen hjerteoperasjon. I tillegg fjerner operasjonen av hjertebypasseringen konsekvensene av aterosklerose, og ikke årsaken til brudd på blodstrømmen i karene som mater hjertet.

Dette betyr at for en vellykket gjenoppretting etter en operasjon trenger du:

 • livslang overholdelse av diett
 • fullstendig nektet å røyke;
 • eliminering av selvbehandling;
 • lett arbeid;
 • fysisk trening, går - hver dag for å overvinne et rolig trinn 1 2 km.

Etter operasjonen skal pasientene ta daglig:

 • Aspirin for å redusere risikoen for trombose - Kardiomagnet;
 • statiner for å kontrollere kolesterol - Zocor;
 • beta-blokkere for hjertefrekvensregulering - Concor;
 • ACE-hemmere - Enalopril.

Etter shunting er det nødvendig å konstant overvåke:

 • Blodtrykk - bør gjennomsnittlig ca 140/90 mm Hg. Artikkel.;
 • total kolesterol - ikke overstige 4,5 mmol / l;
 • vekten skal svare til formelen - de to siste vekstmengder (cm) minus 10% av de to siste vekststallene (i cm).

effekter

For å forutsi hvor lenge pasienten vil overleve etter en bypass-kirurgi, er det vanskelig selv for en erfaren lege, men i gjennomsnitt lever de etter den første CABG 17,5 år. Overlevelse avhenger, inkludert om tilstanden til shunten, som i gjennomsnitt må byttes etter ca 10 år, hvis arterien ble brukt som en shunt.

Konsekvensen av kirurgisk inngrep på hjertet kan være:

 • komplikasjoner av kardiovaskulærsystemet:
  • hjertesvikt;
  • flebitt;
  • arytmi;
 • ikke-kardiale komplikasjoner:
  • lungebetennelse;
  • limprosess i brystet;
  • infeksjon;
  • nyresvikt
  • pulmonal insuffisiens.

Relapses av koronar hjertesykdom i det første postoperative året observeres hos 4-8% av pasientene som gjennomgått bypassoperasjon. Forverrelser skyldes mangel på patency (okklusjon) i shuntingområdet.

Ofte er okklusjon notert når autofinente shunts er installert, arterielle shunts er mindre sannsynlig å bli okkludert. 50% av autovollt shunts er okkludert i 10 år. Arterial shunts beholder sin patency i 10-15 år.

Ifølge statistikk forbedrer koronar bypass-kirurgi signifikant livskvaliteten. Symptomer på atherosklerose vises ikke igjen hos 85% av opererte pasienter.

Aortokoronær bypass kirurgi i hjertet: livet før og etter

Shunting hjertets hjerter er en operasjon som er foreskrevet for hjertesykdom. Når det oppstår dannelse av aterosklerotiske plakk i arteriene som leverer blodet til hjertet, inntrer smalning av lumen (stenose), dette truer pasienten med de alvorligste konsekvensene. Faktum er at hvis blodtilførselen til hjertemuskelen svekkes, opphører myokardiet å få nok blod til å fungere skikkelig, og dette fører til en svakhet og skade. Med fysisk aktivitet har pasienten brystsmerter (angina pectoris). I tillegg, hvis det er mangel på blodforsyning, kan nekrotisering av hjertemuskelen forekomme - hjerteinfarkt.

Av alle hjertesykdommene er iskemisk (IHD) den vanligste patologien. Dette er den første morderen som ikke favoriserer menn eller kvinner. Brudd på blodtilførselen til myokardiet som følge av koronarblokkering fører til forekomst av hjerteinfarkt som forårsaker alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall... Ofte oppstår sykdommen etter 50 år og påvirker hovedsakelig menn.

I CHD, for forhindring av hjerteinfarkt, så vel som for eliminering av dens konsekvenser, hvis ved hjelp av konservativ behandling ikke klarte å oppnå en positiv effekt, pasienter utpeke en koronar bypass grafting (CABG).Denne mest radikale, men samtidig den mest tilfredsstillende måten å gjenopprette blodstrømmen.

CABG kan utføres med enkelte eller flere lesjoner av arteriene. Essensen av det er at i de arteriene, hvor blodstrømmen er ødelagt, blir nye bypass-måter - shunts opprettet. Dette gjøres ved hjelp av sunne kar som er festet til kranspulsårene. Som et resultat av operasjonen, er blodstrømmen i stand til å følge omkretsen av stenosen eller blokkering.

Dermed er målet med CABG å normalisere blodstrømmen og gi full blodtilførsel til hjertemuskelen.

Hvordan forberede seg på bypassoperasjon?

Positiv holdning til pasienten til det vellykkede utfallet av kirurgisk behandling er av stor betydning - ikke mindre enn profesjonaliteten til det kirurgiske laget.

Det kan ikke sies at denne operasjonen er farligere enn andre kirurgiske inngrep, men det krever også grundig forberedelse. Som med enhver kardiologisk kirurgisk inngrep, før pasienten blir omgått, henvises pasienten til en fullstendig undersøkelse. I tillegg til nødvendige laboratorieanalyser og studier, EKG, ultralyd, evaluering av den generelle tilstanden i dette tilfellet, må han gjennomgå koronarografi (angiografi). Dette er en medisinsk prosedyre som gjør at du kan bestemme tilstanden til arteriene som fôrer hjertemuskelen, for å avsløre graden av innsnevring og det nøyaktige stedet hvor plakkene ble dannet. Studien er utført ved hjelp av røntgenutstyr og består i innføring av radiopaque stoffer i karene.

Noen av de nødvendige undersøkelsene gjøres utrolige og stasjonære. På sykehuset, hvor pasienten vanligvis legger seg ned en uke før operasjonen, begynner forberedelsen for operasjonen også. Et av de viktigste stadiene av forberedelsen er å mestre teknikken for spesiell pust, noe som er nyttig for pasienten etterpå.

Hvordan utføres CABG?

Coronary bypass er å skape en ekstra bypass fra aorta til arterien, som gjør det mulig å passere området der okklusjonen skjedde og gjenopprette blodstrømmen til hjertet. Shunt blir oftest den thorakale arterien. På grunn av sine unike egenskaper har den høy motstand mot aterosklerose og holdbarhet som en shunt. Imidlertid kan en stor subkutan ven i låret samt en radial arterie brukes.

CABG er singel, og også dobbelt, trippel, etc. Det vil si hvis innsnevringen skjedde i flere koronarbeholdere, så sett inn så mange shunts som nødvendig. Men deres antall er ikke alltid avhengig av pasientens tilstand. For eksempel, med iskemisk sykdom med en uttalt grad, kan det bare være en shunt, og en iskemisk hjertesykdom med mindre alvorlighetsgrad, derimot, krever en dobbel eller til og med trippel, shunting.

For å justere blodtilførselen til hjertet mens du begrenser arteriene, er det flere alternative metoder:

 1. Behandling med legemidler (for eksempel betablokkere, statiner);
 2. Koronar angioplastikk er en ikke-kirurgisk behandlingsmetode, når en spesiell ballong bringes til smalningsstedet, som, hevelse, åpner den smalte kanalen;
 3. Stenting - Et metallrør settes inn i berørt fartøy, noe som øker dens lumen. Valg av metode avhenger av tilstanden til kranspulsårene. Men i noen tilfeller vises bare CABG.

Operasjonen utføres under generell anestesi på åpent hjerte, varigheten avhenger av kompleksiteten og kan vare fra tre til seks timer. Det kirurgiske laget utfører vanligvis bare en slik operasjon per dag.

Det er 3 typer aortokoronær shunting:

 • Med tilkoblingen til IR-apparatet (kunstig sirkulasjon). I dette tilfellet stoppes pasientens hjerte.
 • Uten IR på et fungerende hjerte - Denne metoden reduserer risikoen for komplikasjoner, forkorter varigheten av operasjonen og gjør det mulig for pasienten å komme seg raskere, men krever en stor opplevelse fra kirurgen.
 • Relativ ny teknologi - mini-invasiv tilgang med eller uten IR. Fordeler: mindre blodtap; reduksjon i antall smittsomme komplikasjoner; reduksjon av oppholdstiden på et sykehus opptil 5-10 dager; raskere utvinning.

Enhver hjertekirurgi innebærer en viss risiko for komplikasjoner. Men takket være de utviklede teknikkene for utførelse, moderne utstyr og bred praksis, har CABG meget høye indikatorer for positive resultater. Og likevel avhenger prognosen alltid av sykdommens individuelle egenskaper og kan kun gjøres av en spesialist.

Video: animasjon av hjerteomkoblingsprosessen (eng)

Etter operasjonen

Etter CABG er pasienten vanligvis i intensiv omsorg, hvor den primære utvinningen av hjertemuskulaturen og lungene begynner. Denne perioden kan vare opptil ti dager. Det er nødvendig at den opererte på dette tidspunktet puster riktig. Med hensyn til rehabilitering er primærrehabilitering fortsatt på sykehuset, og videreaktiviteter fortsetter i rehabiliteringssenteret.

Suturer på brystet og på stedet der materialet ble tatt til shunt, vaskes med antiseptiske midler for å unngå forurensning og suppurering. De fjernes ved vellykket sårheling på den syvende dagen. På sårene er det en brennende følelse og enda smerte, men etter en stund går det. Etter 1-2 uker, når hudsårene helbreder litt, kan pasienten ta en dusj.

Benet i brystbenet helbreder lenger - opp til fire, og noen ganger seks måneder. For å øke hastigheten på denne prosessen, bør brystbenet gi fred. Dette vil hjelpe brystbandene designet for dette formålet. På bena i de første 4-7 ukene for å unngå venøs overbelastning og forebygging av trombose bør det være spesielt elastisk strømper, og må også passe på tunge fysiske anstrengelser.

På grunn av blodtap under operasjonen kan pasienten utvikle anemi, men det krever ingen spesiell behandling. Det er nok å observere en diett som inneholder matvarer høyt i jern, og etter en måned vil hemoglobin returnere til normalt.

Etter CABG må pasienten gjøre noe for å gjenopprette normal pust, så vel som å unngå lungebetennelse. Først må han puste øvelser, som han ble trent før operasjonen.

Viktig! Ikke vær redd for å hoste etter CABG: hoste er en viktig del av rehabilitering. For å lette hosten, kan du trykke en ball eller en håndflate til brystet. Fremskynder gjenopprettingsprosessen, og endrer ofte kroppens posisjon. Vanligvis forklarer legene når og hvordan de skal svinge og ligge på deres side.

Fortsatt rehabilitering er den gradvise økningen i fysisk aktivitet. Etter operasjonen blir pasienten ikke lenger forstyrret av anginaangrep, og den nødvendige motorregimet er foreskrevet for ham. Først går det langs sykehuskorridorer for korte avstander (opptil 1 km per dag), så øker lastene gradvis, og etter en stund blir de fleste restriksjonene på motorregimet fjernet.

Når pasienten slippes ut fra klinikken for endelig utvinning, er det ønskelig at han sendes til et sanatorium. Og etter en måned og en halv eller to måneder kan pasienten komme tilbake til jobb.

Etter en periode på to til tre måneder etter bypassoperasjon, kan en stresstest utføres for å vurdere patensen av nye veier, og for å se hvor godt hjertet blir forsynt med oksygen. I mangel av smerte og endringer i EKG under testen, anses gjenopprettingen vellykket.

Mulige komplikasjoner med CABG

Komplikasjoner etter kardial bypass er sjeldne, og vanligvis er de forbundet med betennelse eller hevelse. Enda sjelden bløder det fra såret. Inflammatoriske prosesser kan ledsages av høy feber, svakhet, smerte i brystet, ledd, et brudd på hjertets rytme. I sjeldne tilfeller er blødning og infeksjonskomplikasjoner mulig. Betennelser kan være forbundet med manifestasjonen av en autoimmun reaksjon - immunsystemet kan reagere så til sitt eget vev.

Sjeldne forekommende komplikasjoner av CABG:

 1. Nonunion (ufullstendig fusjon) av brystbenet;
 2. slag;
 3. Hjerteinfarkt;
 4. trombose;
 5. Keloid arr;
 6. Minne tap;
 7. Nyresvikt;
 8. Kroniske smerter i området der operasjonen ble utført;
 9. Postperfusjonssyndrom.

Heldigvis skjer dette sjelden, og risikoen for slike komplikasjoner avhenger av tilstanden til pasienten før operasjonen. For å redusere mulige risikoer, før CABG, er kirurgen som kreves for å evaluere alle de faktorer som kan påvirke forløpet av operasjonen, eller forårsake komplikasjoner av koronar bypass-operasjon. Risikofaktorene inkluderer:

I tillegg, hvis pasienten ikke er i samsvar med anbefaling av behandlende lege eller opphører å utføre under utvinning perioden foreskrevet ham medisiner hendelser, kostholdsråd, stress, etc., mulig tilbakefall i form av nye plakk og re-blokkering av det nye skipet (restenose). I slike tilfeller blir vanligvis en operasjon nektet, men stenting av nye forstyrrelser kan utføres.

Oppmerksomhet vær så snill! Etter operasjonen må du følge en bestemt diett: redusere inntaket av fett, salt, sukker. Ellers er det stor risiko for at sykdommen kommer tilbake.

Resultat av koronar bypass kirurgi

Opprettelsen av en ny del av fartøyet under shuntingprosessen endrer pasientens tilstand kvalitativt. På grunn av normaliseringen av blodstrømmen til myokardiet, forandrer livet etter hjertet forandringer til det bedre:

 1. Forsvinn av angina pectoris;
 2. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
 3. Forbedrer fysisk tilstand
 4. Arbeidsevne er gjenopprettet;
 5. Det trygge volumet av fysisk anstrengelse øker;
 6. Risikoen for plutselig død avtar og forventet levealder øker;
 7. Behovet for medisiner reduseres kun til et forebyggende minimum.

I et ord, etter CABG, blir det normale liv for friske mennesker tilgjengelig for en syk person. Pasientenes meninger av kardioklinikken bekrefter at omkjøring gir dem tilbake til et helt liv.

Ifølge statistikken forsvinner 50-70% av pasientene etter operasjonen nesten alle forstyrrelser, i 10-30% av tilfellene forbedres tilstanden til pasientene betydelig. En ny obstruksjon av fartøyene forekommer ikke i 85% av operasjonen.

Selvfølgelig har enhver pasient som bestemte seg for å utføre denne operasjonen, først og fremst opptatt av spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Dette er et ganske vanskelig spørsmål, og ingen lege vil gi friheten til å garantere en bestemt tidsbegrensning. Prognosen er avhengig av mange faktorer: pasientens generelle helse, livsstil, alder, tilstedeværelse av dårlige vaner etc. Man kan si: Shunt varer vanligvis rundt 10 år, og hos yngre pasienter kan levetiden være lengre. Deretter utføres en annen operasjon.

Viktig! Etter CABG må man dele med så dårlig vane som røyking. Risikoen for å returnere IHD til den opererte pasienten øker mange ganger, hvis han fortsetter å "hengi seg" med sigaretter. Etter operasjonen har pasienten bare én måte - å glemme å røyke for alltid!

Til hvem er operasjonen vist?

Hvis perkutan intervensjon ikke kan utføres, var angioplastikk eller stenting mislykket, så er CABG angitt. Hovedindikasjonene for aortokoronær bypass:

 • Beslag del eller alle kranspulsårene;
 • Innsnevring av lumen av venstre arterie.

Beslutningen om operasjonen tas i hvert tilfelle separat, med tanke på graden av skade, pasientens tilstand, risiko, etc.

Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi?

Koronar arterie bypass grafting er en moderne metode for å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen. Denne operasjonen er ganske høyteknologisk, så kostnaden er ganske høy. Hvor mye koster driften avhenger av dens kompleksitet, antall shunts; den nåværende tilstanden til pasienten, den komforten han vil motta etter operasjonen. En annen faktor som bestemmer prisen på operasjonen er nivået på klinikken - shunting kan gjøres på et konvensjonelt kardiologisk sykehus, eller det kan gjøres på en spesialisert privatklinikk. For eksempel varierer kostnadene i Moskva fra 150 til 500 tusen rubler, i klinikker i Tyskland og Israel - i gjennomsnitt 0,8-1,5 millioner rubler.

Uavhengig pasient tilbakemelding

Vadim, Astrakhan: "Etter koronar angiografi med legens ord, innså jeg at mer enn en måned vil ikke vare - selvfølgelig, da jeg ble tilbudt bypass operasjon, jeg tror ikke, gjør eller ikke gjør. Operasjonen ble gjennomført i juli, og hvis jeg ikke kunne klare seg uten det, uten nitrosprey, har den aldri brukt den etter risting. En stor takk til personalet i hjertesenteret og kirurgen min! "

Alexandra, Moskva: "Etter operasjonen tok det litt tid å gjenopprette - øyeblikkelig skjer dette ikke. Jeg kan ikke si at det var veldig sterk smerte, men jeg ble foreskrevet mange antibiotika. Først var det vanskelig å puste, spesielt om natten, måtte sove halv sitte. Måneden var en svakhet, men tvunget til å peke, da ble det bedre og bedre. Viktigst, det stimulerte at smerten bak brystbenet umiddelbart forsvant. "

Ekaterina, Ekaterinburg: "I 2008 ble CABG gjort gratis, som det ble erklært hjertets år. I oktober ble min far (han var da 63 år) gjennomgått operasjon. Han overførte det veldig bra, tilbrakte to uker på sykehuset, da ble det sendt tre uker til et sanatorium. Jeg husker at han ble tvunget til å blåse opp ballen slik at lungene normalt ville fungere. Hittil føler han seg godt, og sammenlignet med det som var før operasjonen, utmerket. "

Igor, Jaroslavl: "Jeg fikk CABG i september 2011. Jeg gjorde på et fungerende hjerte, to shunt-fartøy ble plassert på toppen, og hjertet mitt behøvde ikke å bli vendt om. Alt gikk bra, det var ingen smerte i hjertet mitt, i begynnelsen ble jeg vondt med sternum. Jeg kan si at flere år allerede har gått, og jeg føler meg som den sunne. Det var sant at jeg måtte slutte å røyke. "

Bypassering av koronarbeinene er en operasjon som ofte er viktig for pasienten, i enkelte tilfeller kan bare kirurgisk kirurgi forlenge livet. Derfor, til tross for at prisen på aortokoronary shunting er ganske høy, kan den ikke sammenlignes med det uvurderlige menneskelivet. Laget til tiden, hjelper kirurgi med å forhindre et hjerteinfarkt og dets konsekvenser og gå tilbake til et helt liv. Dette betyr imidlertid ikke at du igjen har råd til overflødig etter å ha skutt. Tvert imot er det nødvendig å revurdere livsstilen - å holde seg til en diett, å flytte mer og å glemme evige vaner.

Konsekvenser av hjerteryting

Forfatter: Doctor Mirnaya E.V.

Bypassering av hjertet eller mer nøyaktig er kranspulsårene en svært vanlig prosedyre for pasienter som lider av iskemisk hjertesykdom. Det er den eneste metoden for å forbedre livskvaliteten til en person når narkotika ikke hjelper, men sykdommen utvikler seg.

Koronar hjertesykdom forårsaker aterosklerose av blodkar. Plaques tillater ikke fartøyene å fungere normalt, og hjertet skal være mettet med næringsstoffer. Shunting er rettet mot å eliminere denne situasjonen. I løpet av denne operasjonen opprettes en annen vei for passering av blod rundt det "syke" fartøyet. For å gjøre dette, bruk venen til pasienten, som oftest er tatt fra hoften (underhuden av låret).

En slik operasjon vil beskytte en person mot risikoen for fremtidige infarkt.

Operasjonen krever omhyggelig forberedelse av pasienten i flere dager. Bør slutte å ta blodfortynnende legemidler (acetylsalisylsyre, ibuprofen, etc.) og i detalj for å fortelle legen din om nylige sykdommer og allergiske reaksjoner på medisiner.

Vanligvis en måned etter operasjonen personen tilbake til sitt vanlige liv (med noen begrensninger), men som enhver operasjon, kan hjerte bypass operasjon føre til svært ubehagelige konsekvenser (komplikasjoner). Hva kunne de være?

Komplikasjoner etter operasjon

1. Spesifikk - dette er komplikasjoner forbundet med hjerte og blodårer.

2. Ikke-spesifikk - dette er en komplikasjon, karakteristisk for enhver operasjon, inkludert for å skape hjertet.

Blant spesifikke komplikasjoner operasjonene er som følger:

1. Utvikling av hjerteinfarkt hos en rekke pasienter, og som et resultat en økning i sannsynligheten for tilhørende dødsfall.

2. Perikarditt - en lesjon av den serøse membranen i hjertet med en inflammatorisk prosess.

3. Akutt hjertesvikt.

4. Ulike brudd på rytmen i hjertet (ciliary arytmi, blokkering og så videre).

5. Flebitt - utviklingen av betennelse i venøs veggen.

6. Pleurisy av en smittsom eller traumatisk karakter.

7. Smalere lunken på shunten.

9. Utvikling av det såkalte post-perikardiotomi-syndromet. Utviklingen er forbundet med skade under hjertets operasjon. Pasienter klager samtidig på utseendet av smerte og varme i brystet. Varigheten av syndromet kan være betydelig og nå seks måneder. Les også artikkelen om komplikasjoner av bypasstransplantasjon fra en annen lege, inkludert ikke-spesifikke.

Ikke-spesifikke komplikasjoner

1. Lungebetennelse. Siden operasjonen av hjertebypass er svært komplisert og involverer å finne pasienten, for en tid på ventilatoren, er komplikasjoner fra lungene ikke uvanlige. De begynner å utvikle stillestående fenomener. Etter operasjonen er det viktig å jobbe med pusten din. Åndedrettsøvelser eller en enkel øvelse - oppblåsende ballonger, gjør det enkelt å rette og forbedre blodtilførselen. Og så vil stillestående postoperativ lungebetennelse ikke være forferdelig.

2. Stort blodtap under operasjonen kan føre til utvikling av anemi. For å forhindre utseendet i maten må maten være kjøtt (biff, lever og så videre) i postoperativ periode. Kjøttet er mettet med jern og vitamin B12, som er nødvendig for å gjenopprette nivået av hemoglobin.

3. Clotting av blod med dannelsen av koagulater og deres inntreden i lungearteriene (PE).

4. Smittsomme komplikasjoner. Det kan være en infeksjon i urinveiene eller lungene. For eksempel pleurisy, pyelonefritis.

5. Infeksjon av et postoperativt sår. Spesielt utsatt for denne komplikasjonen er personer med fedme og diabetes.

6. Ligaturfistler, hvis utseende er assosiert med betennelse i såret etter kirurgi, som kan forårsakes enten ved infeksjon eller avvisning av suturmateriale.

7. Diastase av brystbenet.

8. Nyresvikt.

9. Lungesvikt.

10. Forringelse av minne og tenkning.

11. Insolvens av sømmer.

12. Formasjon av keloid arr.

For å redusere risikoen for komplikasjoner til et minimum, er det nødvendig å identifisere pasienter med tyngdehistorie og å bruke alle mulige forebyggende tiltak mot dem. Etter operasjonen er det svært viktig å overvåke pasienten riktig og følge grunnleggende diett etter en hjerteomkjøring, og deretter utføre rehabiliterende aktiviteter. Sistnevnte er godt nok demontert i materiallivet etter bypass.

Hjerte omgå hva det er: indikasjoner, oppførselsstadier og rehabilitering

Nyere har flere og flere leger identifisert hjertesykdommer. Ikke alltid folk føler seg dårlig i en hast for å besøke polyklinikker. Mange har rett og slett ikke nok tid, andre er redd for å høre om tilstedeværelsen av noen sykdom og dermed forverre situasjonen.

Husk at dette er en operativ intervensjon og eventuelle konsekvenser er mulige. I løpet av rehabiliteringsperioden bør også alle anbefalinger fra legen og dietten følges. Hvis du har blitt foreskrevet et bypass for hjerte, må du forstå hva det er, hva komplikasjoner kan være, hvordan du tilpasser seg operasjonen og hvordan du oppfører seg etter det.

Litt historie

Hjerte omgå hva det er

Inntil første halvdel av XX-tallet kunne pasienter med hjertesykdom bare behandles ved hjelp av medisiner, og de menneskene de stoppet med å hjelpe var dømt til funksjonshemming og død.

Og først i 1964 ble det første kirurgiske inngrepet på skakering av koronarfartøy utviklet og utført. Det er hyggelig å innse at trailblazer var en russisk - Leningrad professor og kardiosurgeon Vasily Ivanovich Kolesov.

Dessverre, allerede i 1966 på Alli-Unionskongressen til kardiologer ble det besluttet å forby utførelsen av denne farlige operasjonen.

Kolesov fortalte seg i alle slags forfølgelser, men situasjonen endret seg radikalt etter at verdens vitenskapelige samfunn ble interessert i denne revolusjonerende metoden for behandling av koronarfartøy. Storskala forskning og utvikling fikk lov til å forbedre denne teknikken og redusere antall komplikasjoner.

Forandring av koronararterien ble kontinuerlig oppgradert, og suksessen til de opererte pasientene økte jevnt. Igjen var det takket være våre medforskeres innsats at legene klarte å forkorte tiden for intervensjonen to ganger.

Nå lagrer pasientens liv med iskemisk hjertesykdom i 4-6 timer (avhengig av kompleksiteten i klinisk tilfelle).

Hjerte omgå hva det er: en beskrivelse

Koronararterie-bypass-transplantasjon (CABG) kirurgi - en operasjon som er basert på dannelsen av anastomoser (omveier), utenom den aterosklerotisk koronarhjerte. Den første planlagte CABG-operasjonen ble utført i USA ved University of Duke i 1962 av Dr. Sabist.

For tiden har hundretusenvis av aortokoronary shunting-operasjoner blitt utført i verden, og i mange klinikker har de blitt rutinemessige. For ytterligere 10-15 år siden, for å kunne gjennomgå operasjon, var det nødvendig å reise til Europa eller de baltiske landene, og kostnaden for en slik operasjon var ganske enkelt uoverkommelig.

Ingen sier at CABG-operasjon er billig, men nå er de fleste pasienter i stand til å finne midler, spesielt hvis det handler om liv og død.

Når det gjelder indikasjonene på CABG, er de ganske åpenbare og er bestemt etter undersøkelsen, inkludert med obligatorisk koronarangiografi - en prosedyre som gjør det mulig å bestemme tilstanden til fartøyene som fôrer hjertet.

Det er mange uenigheter når man bør foretrekke aortokoronær bypass til stenting, men det er ubestridelige øyeblikk når fordelene med CABG er høyere enn fra stenting:

 1. Angina av høy funksjonell klasse - dvs. en som ikke tillater pasienten å utføre selv hverdagsbelastning (gå, toalett, spise) hvis det er kontraindikasjoner for stenting.
 2. Tapet på tre eller flere hjertekaronier i hjertet (bestemt ved koronar angiografi).
 3. Tilstedeværelsen av en aneurysm i hjertet mot bakgrunnen av koronar aterosklerose.

For tiden utføres CABG både på arbeidshjertet og under kunstig sirkulasjon. Når aortokoronær bypassoperasjon utføres på et fungerende hjerte, er risikoen for operasjonelle komplikasjoner mye lavere sammenlignet med en operasjon på et hjerte som ikke virker, men det er mer komplisert.

Det er også en oppfatning at hvis CABG utføres på et fungerende hjerte, påvirkes kvaliteten på løsningen. Det vil si fra langsiktige resultater at en operasjon på et fungerende hjerte kan gi dårligere resultater enn en operasjon på et ikke-fungerende hjerte.

For å skape bypass shunts brukes vener av pasientens skinner, så vel som den indre thoracale arterien, uten disse karene kan en person ganske enkelt klare seg.

Shunts fra arterien er mye mer holdbare og pålitelige, som ikke kan sies for shunts laget av årer. Dermed lukker ca 10% av venous shunts i den første måneden etter CABG, ytterligere 10% i det første året, og ca 10% i de neste 6 årene etter shunting-operasjonen.

Hvis man skal sammenligne med shunts fra arterier, fortsetter mer enn 95% av anastomosene etter 15 år å fungere, men det er ikke alltid teknisk mulig å bruke shunts bare fra arterier. Hvis CABG-operasjonen slutter gunstig, og dette er langt de fleste tilfeller, vil pasienten møte et vanskelig stadium av rehabilitering.

Imidlertid går alle ulemper i løpet av noen få måneder til ingenting, og fordelene med aortokoronar bypass i form av anginaforsvinn blir åpenbare.

2-3 måneder etter CABG anbefales det å utføre en stresstest av BEM eller tredemølle test. Disse testene bestemmer statusen for overlappede shunts og blodsirkulasjon i hjertet. Operasjon CABG er ikke en panacea og garanterer ikke arrestasjonen av aterosklerose og veksten av nye plakk i andre arterier.

Selv etter aortokoronary shunting forblir alle prinsippene for behandling av hjertesykdom uendret. CABG utføres med bare ett mål - å lindre pasienten i angina og redusere hyppigheten av sykehusinnleggelsen på grunn av forverring av prosessen.

For alle andre kriterier, som for eksempel risikoen for tilbakevendende hjerteinfarkt eller død innen 5 år - er sammenlign både i koronar bypass kirurgi og stenting eller konservativ behandling.

For CABG er det ingen aldersrestriksjoner, bare det er viktig at det finnes en samtidig patologi som begrenser oppførselen til lumbaloperasjonen. I tillegg, hvis operasjon er koronararterie-bypass-transplantasjon er allerede blitt utført tidligere, er risikoen for komplikasjoner når det gjelder å utføre gjenta CABG er mye høyere, og disse pasientene sjelden tar på en andre operasjon.

Hva er operasjonen for?

Stenting av hjerteskjermer og koronar arterie bypass-podning er de mest moderne metodene for å gjenopprette vaskulær patency. De er utført på forskjellige måter, men de har et like høyt resultat.

Mangel på oksygen i aterosklerose kan føre til nekrose av vevet og forårsake myokardinfarkt i fremtiden. Derfor, i fravær av effekten av legemiddelbehandling anbefales det å installere shunts på hjertet. Indikasjon for denne operasjonen kan tjene som iskemisk sykdom, aterosklerose og aneurysm i myokardiet.

Slike behandlinger som CABG utgjør ikke en trussel mot menneskelivet og bidrar til å redusere dødeligheten fra kardiovaskulære patologier flere ganger.

Før operasjonen må pasienten gjennomgå grundig forberedelse og gjennomføre de nødvendige testene. For å redusere risikoen for komplikasjoner under operasjonen og i postoperativ perioden, vil eliminering av negative faktorer hjelpe: røyking, diabetes, høyt blodtrykk, etc.

CABG utføres på flere fartøy samtidig eller bare på en, avhengig av den enkelte patologi. For å legge til rette for rehabiliteringsperioden etter koronar bypass-kirurgi, vil det hjelpe en spesiell pusteteknikk som pasienten må mestre selv før operasjonen.

Shunting av fartøyene i nedre ekstremiteter bidrar til å gjenopprette blodsirkulasjonen i fravær av effektiviteten av standardmetoden for behandling. Siden denne kirurgiske inngrep anses å være den farligste og svært komplekse, må en profesjonell kirurg utføre operasjonen i nærvær av moderne utstyr.

Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon utføres i intensivavdelingen de første dagene, slik at det er anledning til å utføre akutt gjenopplivning om nødvendig.

Tilstedeværelsen eller fraværet av negative konsekvenser avhenger av hvor mye pasienten vil være på sykehuset, og hvordan gjenopprettingen av organismen vil finne sted. Også avhenger prosessen av hvor mange år pasienten og på nærvær av andre sykdommer.

Tips: Røyking øker risikoen for å utvikle hjerte sykdom flere ganger. Derfor bli kvitt komplikasjoner etter installasjon av aortokoronær shunt-kan, hvis du slutter å røyke en gang for alle.

Etter å ha fastsatt behandlingsplanen av en kardiolog og reumatolog, er pasienten innlagt på et sykehus hvor alle nødvendige preoperative studier utføres i 2-3 dager:

 • ECHO-KG (for å vurdere ytelsen til hjertemuskelen);
 • urin og blodprøver (for studier av generelle indikatorer og utelukkelse eller bekreftelse av andre sykdommer og skjulte inflammatoriske prosesser);
 • angiografi (for visualisering av hjertesirkulasjonssystemet og gjenkjenning av det eksakte stedet for obstruksjon);
 • CT og MR (for å se et lagdelt bilde av arteriene og vurdere hvor langt de nærliggende vevene har blitt påvirket);
 • studier av sirkulasjonssystemet av steder av shunt gjerdet (nedre og øvre ekstremiteter, brystbenet);
 • Beslutningen er gjort - hvor mange shunts, og fra hvilke steder vil det bli tatt.

I tillegg kan andre typer undersøkelser foreskrives. I tillegg vil sykehuspersonalet utdype seg om hvordan man oppfører seg rett etter operasjonen (pusteøvelser, hosteteknikk, etc.). Dessuten vil en anestesilege og lege gir detaljert informasjon om den kommende koronar bypass kirurgi - som siste operasjon, mulige komplikasjoner, hvor mange grafts vil bli tatt, etc.

På kvelden før kirurgi kan pasienten bare spise flytende mat, og i 6-8 timer umiddelbart før intervensjonen er det generelt forbudt å spise og drikke.

Typer av hjerteomkoblingsoperasjoner

Tilstandsbestemt er det tre varianter av aortokoronary shunting (CABG):

 1. 1 - singel;
 2. 2 - dobbel;
 3. 3 - trippel og så videre.

Når en bestemt type operasjon bestemmes av valget bare den enorme vaskulære lesjoner, hvis ikke fungerer, bare en arterie, og du ønsker å legge inn bare en shunt, dette shunt enkelt stil, er to arterier blokkert - en dobbel, vel, tre - henholdsvis en trippel hjerte bypass operasjon.

Hva er essensen av aortokoronary shunting?

Ved ischemisk hjertesykdom, som slepes langs den viktigste årsaken koronar aterosklerose, blokkering kan forekomme en eller flere hjertets arterier. Denne prosess er ledsaget av alvorlig myokardial ischemi, pasienten ofte vises angina og hjerteinfarkt kan forekomme.

For å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen kirurger skape løsninger som utfører anastomose av venen, skåret ut fra låret hud, eller arterien hos pasienten tatt fra underarmen eller den indre overflaten av brystet.

Den ene enden av bypass-kar er festet til aorta og den andre er sydd til kransarterien under det området av aterosklerotisk blokkering eller innsnevring.

Dersom shunt anvendes innvendig brystarterien som allerede er koblet til aorta, og deretter sydd igjen en av sine ender til koronarkarene. En slik kardiurgisk operasjon kalles aortokoronær bypass.

Tidligere brukt lår vene for å skape en anastomose, men nå kirurger er i økende grad bruker den arterielle fartøy, altså. A. De er mer holdbare. Ifølge statistikk, blir den femorale venøse shunt av beholderen ikke utsatt for re-okklusjon 10 år hos 65% av pasientene og fra blodkaret indre brystarterien - opererer på riktig måte i 98% av operert.

Ved bruk av den radiale arterien fungerer anastomose jevnt i 5 år hos 83% av pasientene. Hovedmålet med aortokoronary shunting er å forbedre blodstrømmen innen myokardisk iskemi.

Etter operasjonen, som gjennomgår blodstrømningsinsuffisiens, begynner hjertemuskelsonen å motta en tilstrekkelig mengde blod, anginaangrep blir mindre hyppige eller eliminerte, og risikoen for å utvikle et hjertemuskulær infarkt reduseres betydelig.

Som følge av dette kan aortokoronar forbikobling øke levetiden til pasienten og reduserer risikoen for plutselig koronar død. Hovedangivelsene for bypasstransplantasjon av koronararterien kan være slike forhold:

 • innsnevring av koronararteriene med mer enn 70%;
 • innsnevring av venstre koronararterie med mer enn 50%;
 • ineffektiv perkutan angioplastikk.

Hvilke sykdommer viser bypass kirurgi?

Listen over helseproblemer, som er indikasjoner på bypass, inneholder 4 hoved sykdommer. De er som regel relevante for folk i alderen, men nylig er de enda mer vanlige blant unge mennesker.

Spesielt omfatter de:

Med denne sykdommen oppstår dannelsen av spesifikke plakk på veggene i blodårene. Normalt bør det ikke være noen formasjoner der, fordi plakk er det største hindret for en full blodstrøm.

Hvis sykdommen ikke tar hensyn til tiden, vil den ende med nekrose av vevet med alle de følgende konsekvensene.

Den vanligste sykdommen, der spesialister foreskriver shunting. Igjen er hovedproblemet her obstruksjonen av karene med kolesterol. Faktisk er sykdommen diagnostisert ved nøye undersøkelse av blodkanalene for mulig innsnevring.

Narrowing resulterer i å begrense tilgangen av oksygen til hjertet, noe som kan føre til svært forskjellige negative konsekvenser. Iskemi manifesterer seg som en smerte i brystet (oftere i venstre del), så vel som angina.

 • Overvekt. Nylig har denne operasjonen blitt en svært vanlig metode for å bekjempe fedme. Mekanismen som bidrar til å gå ned i vekt har allerede blitt beskrevet ovenfor.

  Magen er delt inn i en større og mindre del, sistnevnte er forbundet med tynntarmen. Følgelig reduseres mengden mat som trengs for matfett, og kroppen taper vekt.

 • Iskemisk sykdom i hjernen.

  Prinsippet i dette tilfellet ligner veldig hjertet. Hjernens iskemi kan være begrenset eller global. Sykdommen fører til forstyrrelse av kroppen, og i verste fall - til et slag eller til dannelsen av tumorer av onkologisk natur.

  Med slike sykdommer er det nødvendig å kjempe på et sykehus. Før skifting utføres konservativ terapi, inkludert bruk av legemidler til vasodilatasjon, mot trombose, for fortynning av blod, osv. Shunting er foreskrevet bare i tilfeller der sykdommen er startet.

 • Så, hvis du har blitt tildelt denne prosedyren, er det viktig å vite og hvordan videre rehabilitering går. Først av alt forbyr eksperten kategorisk at du skal utsette kroppen for enhver belastning. Selvfølgelig vil det ikke være mulig å løfte vekter.

  Det antas at slike implantater kan vare opptil 7 år, men denne perioden kan bli betydelig redusert på grunn av bruk av nikotin. Derfor må pasienten slutte å røyke etter å ha skiftet. I tillegg vil ytterligere ernæring også være svært begrenset.

  For det første vil begrensningen påvirke fett av animalsk opprinnelse. Avhengig av sykdommen kan legen foreskrive for pasienten en eller annen diett, for eksempel:

  • diett nummer 12 - med hindring av kar og iskemi;
  • diett nummer 15 - med kronisk sirkulasjonsfeil.

  drift

  Under operasjonen vil du gå og sove dypt og vil ikke huske løpet av operasjonen. Under operasjonen vil hjerte-lunge-enheten ta på seg hjerte og lunger, noe som vil gi kirurgen muligheten til å utføre en shunt av alle arteriene. Stopp gradvis kunstig sirkulasjon, hvis den ble brukt.

  For å fullføre operasjonen vil dreneringsrørene bli installert i brystet for å lette evakueringen av væske fra operasjonsområdet. Utfør en grundig hemostase av det postoperative såret, hvoretter det sutureres.

  Pasienten kobler seg fra monitorene i operasjonen, og kobles til bærbare skjermer, og transporteres deretter til intensivavdelingen (intensivavdeling).

  Lengden på pasientens opphold i intensivavdelingen avhenger av operasjonens omfang og på hans individuelle egenskaper. Generelt er han i denne avdelingen til hans tilstand er fullstendig stabilisert.

  Dag etter operasjon: postoperativ periode

  Mens pasienten er i intensiv omsorg, blir blodprøver tatt, elektrokardiografiske og røntgenundersøkelser utført, som kan gjentas ved behov. Alle vitale tegn på pasienten registreres.

  Etter å ha fullført respiratorisk støtte, blir pasienten extubated (luftveiene er fjernet) og overføres til uavhengig pust.

  Avløp i brystet og magerøret forblir. Pasienten bruker spesielle strømper som støtter blodsirkulasjonen på beina, vikle ham i et varmt teppe for å opprettholde kroppstemperaturen.

  Pasienten opprettholder en stillestående stilling og fortsetter å motta infusjonsbehandling, anestesi, antibiotika og sedativer. Sykepleieren gir konstant omsorg for pasienten, hjelper ham med å rulle over i sengen og utføre rutinemessige manipulasjoner, og kommuniserer også med pasientens familie.

  Dag etter operasjon: postoperativ periode - 1 dag

  Pasienten kan forbli i intensivavdelingen, eller han kan overføres til et spesialrom med telemetri, hvor tilstanden hans vil bli overvåket ved hjelp av spesialutstyr. Etter å ha gjenopprettet væskebalansen, fjern Foley kateteret fra blæren.

  Fjernovervåkning av hjerteaktivitet brukes, medisinsk anestesi og antibiotikabehandling fortsetter. Legen utpeker diettmat og instruerer pasienten om fysisk aktivitet, pasienten skal begynne å sitte på sengenes seng og komme seg til stolen og gradvis øke antall forsøk).

  Det anbefales å fortsette å bære støttestrømper. Sykepleiere utfører sletting av pasienten.

  Postoperativ periode - 2 dager

  På den andre dagen etter operasjonen stopper oksygenstøtten, og pusteøvelsene fortsetter. Fjern dreneringsrøret fra brystet. Pasientens tilstand er bedre, men overvåking av parametere med telemetrisk utstyr fortsetter.

  Pasientens vekt registreres og administreringen av løsninger og medisiner fortsetter. Om nødvendig fortsetter pasienten å bli bedøvet, og utfører også alle legenes resept. Pasienten fortsetter å motta kostholdsnæring og aktivitetsnivået øker gradvis.

  Han får lov til å forsiktig stå opp og ved hjelp av en assistent til å flytte på toalettet. Det anbefales å fortsette å bære støttestrømper, og til og med begynne å utføre enkle fysiske øvelser for hender og føtter.

  Pasienten anbefales å gjøre korte turer langs korridoren. Personalet utfører kontinuerlig forklarende diskusjoner med pasienten om risikofaktorene, instruerer hvordan man behandler sømmen og snakker med pasienten om de nødvendige tiltakene som klargjør pasienten for utslipp.

  Postoperativ periode - 3 dager

  Pasientens tilstand er ikke lenger overvåket. Vektregistrering fortsetter. Hvis nødvendig, fortsett anestesi. Utfør alle legenes avtaler, respiratorisk gymnastikk. Pasienten har allerede lov til å ta en dusj og øke antall bevegelser fra seng til stol opp til 4 ganger, allerede uten hjelp.

  Det anbefales også å øke varigheten av turer langs korridoren og gjøre det flere ganger, uten å glemme å ha på seg spesielle støttestrømper.

  Pasienten fortsetter å motta all nødvendig informasjon om kosttilskudd, om å ta medisiner, om hjemme fysiske aktiviteter, om full gjenoppretting av vital aktivitet og om forberedelse til utslipp.

  Postoperativ periode - 4 dager

  Pasienten fortsetter å utføre respiratorisk gymnastikk flere ganger om dagen. Igjen, pasientens vekt er kontrollert. Kosttilskudd (restriksjon av fett, salt) fortsetter, men maten blir mer variert og delene blir større.

  Det er tillatt å bruke på badet og bevege seg uten hjelp. Vurder pasientens fysiske tilstand og gi de siste instruksjonene før utslipp. Hvis en pasient har noen problemer eller spørsmål, må han definitivt løse dem før utslipp.

  Snart etter operasjonen vil et bandasje på brystet bli fjernet. Luft, vil fremme tørking og helbredelse av det postoperative såret.

  Antallet og lengden på beininnsnittene i forskjellige pasienter kan være forskjellig, avhengig av hvor mange venøse shunter som ble planlagt å bli utført for deg. Noen har kutt, de vil bare ha ett ben, noen har begge, noen kan ha et kutt på armen.

  I begynnelsen vil du bli vasket med sømmer med antiseptiske løsninger og gjøre bandasjer. Et sted på dagene 8-9, med sikker healing, blir stingene fjernet, og sikkerhetselektroden vil også bli fjernet.

  Senere vil det være mulig å forsiktig skyll området av snittene med såpe og vann. Du kan ha en tendens til hevelse i anklene eller føle en brennende følelse på det sted hvor delene av blodårene ble tatt.

  Denne brennende følelsen vil føles når du står eller om natten. Gradvis, med gjenoppretting av blodsirkulasjon i venepunkturstedet, vil disse symptomene forsvinne.

  Du vil bli bedt om å ha elastiske strømpebukser eller bandasjer, dette vil forbedre blodsirkulasjonen i beina og redusere hevelse. Man bør imidlertid ikke glemme at en fullverdig brystkonsolidering vil oppnås om noen måneder, så du må diskutere med legen din om timingen av en tilstrekkelig belastning på skulderbeltet.

  Vanligvis, etter en shuntoperasjon, bruker pasientene 14-16 dager i klinikken. Men tidspunktet for ditt opphold kan variere. Dette skyldes i hovedsak forebygging av samtidige sykdommer, siden denne operasjonen vil kreve at pasienten bruker store anstrengelser for hele organismen - dette kan provosere en forverring av kroniske sykdommer.

  Gradvis vil du legge merke til en forbedring i den generelle tilstanden og en økning av energi. Ofte føler pasienter frykt og forvirring ved utslipp. Noen ganger er dette fordi de er redd for å forlate sykehuset, hvor de føler seg trygge under oppsyn av erfarne leger. De tror at retur hjem er risikabelt for dem.

  Du bør huske at legen ikke vil foreskrive deg fra klinikken til du er sikker på å stabilisere tilstanden din og at ytterligere utvinning skal finne sted hjemme.

  En sykepleier eller sosialarbeider hjelper deg med å løse alle problemer forbundet med utslipp. Vanligvis er utslippet fra sykehuset om middagstid.

  Etter operasjonen

  Fra ovenstående følger at CABG-operasjon er hovedtrinnet mot å returnere pasienten til et normalt liv. Operasjonen av CABG er rettet mot behandling av koronararteriesykdom og lindring av pasienten i smertesyndromet.

  Det kan imidlertid ikke helt avlaste en pasient av aterosklerose. Den viktigste oppgaven med operasjonen er å forandre pasientens liv og forbedre tilstanden, minimere effekten av aterosklerose på koronarbeinene.

  Som kjent, påvirker mange faktorer direkte dannelsen av atheroslerotiske plaques. En årsak til atherosklerotiske endringer i koronararteriene er en kombinasjon av flere risikofaktorer.

  Kjønn, alder, arvelighet er predisponerende faktorer som ikke kan endres, men andre faktorer kan endres, kontrolleres og til og med forhindres:

  • Høyt blodtrykk;
  • røyking,
  • Høyt kolesterol;
  • vektig;
  • diabetes;
  • Lav fysisk aktivitet;
  • stress,
  Med hjelp av leger kan du vurdere helsen din og prøve å bli kvitt dårlige vaner, og gradvis gå videre til en sunn livsstil.

  Resultat av aortokoronary shunting

  Opprettelse i ferd med å skifte et nytt område av fartøyet forandrer pasientens livskvalitet. Livet etter kardial bypass-kirurgi innebærer normalisering av blodstrømmen, som fôrer myokardiet, som er en konsekvens av shunting, har en rekke positive effekter:

  • Angina angrep forsvinner.
  • Risikoen for MI er redusert.
  • Arbeidskapasiteten er gjenopprettet.
  • Betydelig forbedrer pasientens velvære.
  • Det trygge nivået av fysisk aktivitet øker.
  • Fra medisiner er det bare nødvendig med forebyggende minimum.
  • Forventet levetid øker, og risikoen for plutselig død avtar.

  Med andre ord, etter CABG for en syk pasient blir livet til en sunn person praktisk tilgjengelig. Pasienter som gjennomgått bypasstransplantasjon av koronararterien, gir mest positive resultater. De snakker mest om å returnere etter å ha skutt til et helt liv.

  Statistikken viser at opptil 70% av pasientene blir kvitt nesten alle lidelser etter operasjonen, og tilstanden til en tredjedel av pasientene forbedres merkbart. I 85% av opererte pasienter er det ingen ny obstruksjon av fartøyene.

  Enhver pasient som tenker på å utføre denne operasjonen, er uten tvil interessert i spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Et standard svar på dette spørsmålet finnes ikke, og ingen ærlig lege kan garantere en bestemt periode.

  Prognosen er påvirket av mange faktorer: fra den generelle tilstanden til pasienten, alderen, til hans livsstil og tilstedeværelsen av dårlige vaner. Til dette kan bare legges til at shuntens gjennomsnittlig levetid er ca. 10 år, men hos unge pasienter kan det vare lenger, hvorefter en re-operasjon er nødvendig.

  Etter CABG, bør du glemme røyking. Hvis pasienten fortsetter denne skadelige vanen, vil risikoen for å returnere CHD øke mange ganger. Derfor, pasienten etter denne operasjonen, bør det ikke være noen kompromisser om røyking.

  Konsekvenser og komplikasjoner

  Bypassering av hjertet eller mer nøyaktig er kranspulsårene en svært vanlig prosedyre for pasienter som lider av iskemisk hjertesykdom. Det er den eneste metoden for å forbedre livskvaliteten til en person når narkotika ikke hjelper, men sykdommen utvikler seg.

  Koronar hjertesykdom forårsaker aterosklerose av blodkar. Plaques tillater ikke fartøyene å fungere normalt, og hjertet skal være mettet med næringsstoffer. Shunting er rettet mot å eliminere denne situasjonen. I løpet av denne operasjonen opprettes en annen vei for passering av blod rundt det "syke" fartøyet.

  For å gjøre dette, bruk venen til pasienten, som oftest er tatt fra hoften (underhuden av låret). En slik operasjon vil beskytte en person mot risikoen for fremtidige infarkt.

  Operasjonen krever omhyggelig forberedelse av pasienten i flere dager. Bør slutte å ta blodfortynnende legemidler (acetylsalisylsyre, ibuprofen, etc.) og i detalj for å fortelle legen din om nylige sykdommer og allergiske reaksjoner på medisiner.

  Vanligvis en måned etter operasjonen personen tilbake til sitt vanlige liv (med noen begrensninger), men som enhver operasjon, kan hjerte bypass operasjon føre til svært ubehagelige konsekvenser (komplikasjoner).

  • Spesifikt - dette er komplikasjoner forbundet med hjerte og blodårer.
  • Nonspecific - dette er en komplikasjon, karakteristisk for enhver operasjon, inkludert for shunting hjertet.

  Blant de spesifikke komplikasjonene ved kirurgi er følgende:

  1. Utviklingen av hjerteinfarkt hos en rekke pasienter, og som følge derav en økning i sannsynligheten for de tilknyttede dødsfallene.
  2. Perikarditt - en lesjon av den serøse membranen i hjertet med en inflammatorisk prosess.
  3. Akutt hjertesvikt.
  4. Ulike brudd på rytmen i hjertet (ciliary arytmi, blokkering og så videre).
  5. Phlebitis er utviklingen av betennelse i venøs veggen.
  6. Pleurisy har en smittsom eller traumatisk karakter.
  7. Smalning av lunken på shunten.
  8. Strokes.
  9. Utviklingen av det såkalte post-perikardiotomi-syndromet.
  Utviklingen er forbundet med skade under hjertets operasjon. Pasienter klager samtidig på utseendet av smerte og varme i brystet. Varigheten av syndromet kan være betydelig og nå seks måneder.

  Ikke-spesifikke komplikasjoner

  Siden operasjonen av hjertebypass er svært komplisert og involverer å finne pasienten, for en tid på ventilatoren, er komplikasjoner fra lungene ikke uvanlige. De begynner å utvikle stillestående fenomener.

  Etter operasjonen er det viktig å jobbe med pusten din. Åndedrettsøvelser eller en enkel øvelse - oppblåsende ballonger, gjør det enkelt å rette og forbedre blodtilførselen.

  Og så vil stillestående postoperativ lungebetennelse ikke være forferdelig.

 • Stort blodtap under operasjonen kan føre til utvikling av anemi.

  For å forhindre utseendet i maten må maten være kjøtt (biff, lever og så videre) i postoperativ periode. Kjøttet er mettet med jern og vitamin B12, som er nødvendig for å gjenopprette nivået av hemoglobin.

 • Clotting av blod med dannelse av blodpropper og deres inntreden i lungearteriene (PE).
 • Smittsomme komplikasjoner. Det kan være en infeksjon i urinveiene eller lungene. For eksempel pleurisy, pyelonefritis.
 • Infeksjon av et postoperativt sår. Spesielt utsatt for denne komplikasjonen er personer med fedme og diabetes.
 • Ligaturfistler, hvis utseende er assosiert med betennelse i såret etter kirurgi, hvor årsaken kan være enten infeksjon eller avvisning av suturmateriale.
 • Diastase av brystbenet.
 • Nyresvikt.
 • Pulmonal insuffisiens.
 • Forringelse av minne og tenkning.
 • Insolvens av sømmer.
 • Dannelse av keloid arr.
 • For å redusere risikoen for komplikasjoner til et minimum, er det nødvendig å identifisere pasienter med tyngdehistorie og å bruke alle mulige forebyggende tiltak mot dem.

  Etter operasjonen er det svært viktig å overvåke pasienten riktig og følge grunnleggende diett etter en hjerteomkjøring, og deretter utføre rehabiliterende aktiviteter. Sistnevnte er godt nok demontert i materiallivet etter bypass.

  rehabilitering

  Operasjonen løser problemene forårsaket av iskemisk hjertesykdom. Men årsakene til sykdommen forblir, tilstanden til veggene til pasientens fartøy og indeksen av aterogene fettstoffer i blodet endres ikke. Som et resultat av denne tilstanden er det fare for redusert lumen på andre deler av kranspulsårene, noe som vil føre til retur av gamle symptomer.

  Rehabilitering tar sikte på å hindre negative scenarier og returnere den opererte pasienten til et helt liv.

  Mer konkrete oppgaver for rehabilitering:

  1. Opprette forhold for å redusere sannsynligheten for komplikasjoner.
  2. Tilpasning av myokardiet til en endring i karakteren av sirkulasjonen.
  3. Stimulering av restorative prosesser på skadede vevssteder.
  4. Å fikse resultatene av operasjonen.
  5. Redusert intensitet av aterosklerose, koronar hjertesykdom, hypertensjon.
  6. Tilpasning av pasienten til det ytre miljøet. Psykologisk hjelp. Utvikling av nye sosiale og husholdningsevner.
  7. Restaurering av fysisk styrke.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG fra 2. dag

  Pasienten utfører øvelsesbehandling i en sparsom modus, hovedvekten er hovedsakelig på pusteøvelser. Av metodene for generell innvirkning er bioresonansbehandling, aeroterapi, brukt. Metoder for lokal eksponering inkluderer innånding gjennom nebulisatoren (mucolytics, bronkodilatatorer, furatsillin, etc.) 2 ganger daglig.

  For å overvåke sikkerheten og effektiviteten til rehabilitering av pasienter, brukes obligatoriske forskningsmetoder - elektrokardiogram (EKG), blodtrykk (BP), hjertefrekvens (hjertefrekvens) daglig.

  overvåkes også troponin, kreatinfosfokinase (CPK), transaminaser, protrombin, aktivert tromboplastintid (APTT), blødningstid og koagulering av blod utføres CBC, urinanalyse.

  Av de ytterligere metodene brukes Holter-overvåkning, ekkokardiografi (EchoCG), bestemmelse av biokjemiske blodprøveparametere. Kursets varighet er 7-10 dager med videre overgang til neste trinn av gjenopprettende behandling.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG fra 7-10 dager

  Pasienten fortsetter å utøve LFK i en sparsom modus. Til metoder for generell innflytelse er det mulig å legge til intravenøs laserbehandling eller intravenøs ozonbehandling, bioresonansbehandling, aerofytoterapi.

  Av metodene for lokal eksponering er:

  • perifer klassisk terapeutisk massasje,
  • massasje i det elektriske feltet i halsen,
  • lav intensitet laserstråling på hjertet og postoperative arr,
  • magnetoterapi av perifer virkning (på gastrocnemius muskler),
  • ultrasonophorese (lidase, pantovegin).

  Obligatoriske og ytterligere metoder for å overvåke sikkerheten og effektiviteten til rehabilitering av pasienter er de samme som etter den andre dagen etter rehabilitering etter CABG. Kursets varighet er 10-15 dager før overgangen til neste trinn av gjenopprettende behandling.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG fra 21. dag

  Øvelse terapi eller kardio trening på kraft og sykliske simulatorer i modusen for målte trinnvise fysiske anstrengelser. Valget av simulatorer og belastning bør løses individuelt, avhengig av tilstanden til postoperative suturer og arr.

  For friluftsfulle pasienter, pasienter med lav toleranse for fysisk anstrengelse, anbefales det å starte kurset med treningstrening i sparsomt regime.

  Forbedrede metoder for total eksponering: den ovenfor tilsettes til intervallet hypoksisk trening, omfattende haloterapi, tørr karbondioksyd bad (hånden eller alternerende - annenhver dag for armer, ben), bio-resonans terapi, aeroionotherapy, aerophytotherapy.

  Av metodene for lokal eksponering kan velges klassisk terapeutisk massasje på sparsom teknikk, massasje elektro fremre overflate av thorax, lav intensitet laserstråling ved området av hjertet, den lavfrekvente elektromagnetiske felt i det cervikale område, iontoforese (magnesiumsulfat Pananginum, Inderal, men - spa, papaverine) i livmorhalskvarteret, elektroterapi (CMT).

  Obligatorisk og ytterligere metoder for å overvåke tilstanden til pasienter forblir de samme. Kursets varighet er 20-40 dager.

  Rehabiliteringsprogram etter CABG om 1-2 måneder

  Fortsett å utøve treningsbehandling eller kardio på strøm- og sykliske simulatorer i modusen for målrettet trinnvis fysisk anstrengelse. For friluftsfulle pasienter, pasienter med lav toleranse for fysisk anstrengelse, anbefales det å starte kurset med treningstrening i sparsomt regime. Du kan søke hydrokinetisk terapi.

  Til metoder for generell innflytelse legges aerofytoterapi, karbonbad på А.і. Zalmanov veksler hver andre dag med tørre karbonbad, firekammer vortex kontrastbad hver annen dag med kalium-natrium-magnesium eller jodid-brombad.

  Utvidet utvalg av metoder for lokal påvirkning: klassisk terapeutisk massasje masser i et elektrostatisk felt av cervikal-området, lav-intensitet laserstråling på hjertet, magnetiske, transcerebral elektroanalgeziya, ultratonoforez (lidasa, pantovegin, heparin).

  Obligatoriske metoder for overvåking av sikkerhet og effektivitet er de samme studiene som i foregående rehabiliteringsfase. Kursets varighet er 15-30 dager.

  Psykologisk rehabilitering av pasienter etter CABG er viktig, som et resultat av omfattende brystskader, noe som er en kilde til smerte, postoperativ cerebral hypoksi i nesten alle pasienter etter CABG viste funksjonelle forstyrrelser i nervesystemet.

  Disse pasientene er irritert, ofte løst på smertesyndromet, engstelig, sover dårlig, klager over hodepine, svimmelhet.

  Fysisk rehabilitering

  Rehabiliteringsprogrammet regnes som vellykket hvis pasienten har klart å gå tilbake til en livsstil som friske mennesker fører. Fysisk rehabilitering hos pasienter som har gjennomgått CABG har signifikant betydning allerede fra de første dagene i den postoperative perioden, når sammen med medisinske pasienter er foreskrevet gymnastikk og massasje.

  På den første dagen etter operasjonen setter pasienten seg, på den andre dagen får han stå pent ved sengen, utføre enkle øvelser for hender og føtter. På den tredje dagen øker antall uavhengige bevegelser fra seng til stol opp til 4 ganger.

  Vandre langs korridoren anbefales sammen med. På den fjerde dagen fortsetter pasienten å utføre respiratorisk gymnastikk, lette fysiske øvelser for hender og føtter, det er tillatt å bruke på badet.

  I de følgende dagene øker pasienten gradvis sin fysiske aktivitet hovedsakelig gjennom dosert vandring langs korridoren og med 10-14 dager kan de passere opptil 100 meter. Den beste tiden for å gå er fra 11 til 13 timer og fra 17 til 19 timer.

  Ved dosering, er det nødvendig å opprettholde en dagbok med selvkontroll, hvor pulsen er løst i ro, etter en belastning og etter hvile i 3-5 minutter i samsvar med den fastsatte prosedyren. Turtallet bestemmes av pasientens tilstand og hjertets ytelse.

  Først utvikles et sakte tempo - 60-70 m / min. Med en gradvis økning i avstand, så er gjennomsnittshastigheten 80-90 m / min., og øker også gradvis avstanden. og så fort - 100-110 m / min.

  En viktig verdi i alle faser er gitt til doserte stigninger på trappene. Tempoet på trappene er sakte, ikke raskere enn 60 trinn per minutt. Nedstigning av trappen tilsvarer en 30% økning. Som med enhver treningsbelastning opprettholder pasienten en selvkontrollerende dagbok.

  Terapeutisk diett - de grunnleggende reglene

  Ved utarbeidelse av et matinntakskort for de som har gjennomgått hjerteomkjøring, er det nødvendig å understreke at bruk av produkter som inneholder skadelig kolesterol og fett i store mengder, er strengt forbudt. Dette skyldes det faktum at deres overabundance i kroppen, så vel som karbohydrater, har negativ innvirkning på blodkarens helse, tette dem.

  Som et resultat oppstår spørsmålet om sykdomsavkastningen. Men selv med slik forsiktighet, gjennom hele livet, skal personen som slike operasjoner har gjort, nøye overvåke vekten, slik at den forblir omtrent på samme nivå.

  Derfor, i dette tilfellet, bør kreditten for livet være dette: "Moderering er fremfor alt!".

  Viktig! De som har overført slike operasjoner er pålagt å overvåke mengden sukker forbrukes og bordsalt. Den første er bedre å erstatte stevia, og sistnevnte er en marine analog, som på grunn av det høye innholdet av jod er til og med nyttig for hjertet.

  Produkter som bør utelukkes etter omgåelse av hjerteskjermer:

  • fett kjøtt (svinekjøtt, lam, biff, and, goose, lard);
  • pølser - pølser, skinke, pølser, shinka;
  • ost av harde varianter;
  • hjem meieriprodukter (krem, rømme, smør);
  • fet fisk med høyt kolesterolinnhold (kveite, steinbit, stellate sturge, sild, stein og saury);
  • Makaroniprodukter av hvetemel av høyeste kvalitet;
  • noen halvfabrikata;
  • alkoholholdige drikkevarer;
  • karbonisert vann;
  • stekte poteter.

  For vaskulær helse anbefales det sterkt at du ekskluderer søtsaker og kaker fra kostholdet ditt, eller begrense bruken av dem så mye som mulig.

  Ernæringseksperter sier at hvis en om gangen spiser ikke mer enn 30 g matholdige karbohydrater, vil det ikke skade helsen. Denne delen av glukose blir raskt konsumert av kroppen.

  Enn å erstatte fett:

  • Mager ost (0%);
  • melk 1,5%;
  • diettost;
  • tofu;
  • soya kjøtt;
  • hvit kylling kjøtt;
  • kaninkroppe;
  • kalkun;
  • kalvekjøtt;
  • Croup, unntatt ris og semolina.

  Spesiell oppmerksomhet bør tas på bruk av fiskeolje for hjertet. Hvis det brukes regelmessig som et tilsetningsstoff til hovedretter, vil det være godt å beskytte blodårene mot kolesterol. Dette er mulig på grunn av innholdet i produktomega-syrene.

  I lys av dette, i tillegg til fiskeolje, anbefaler næringsdrivende å opprettholde hjertearbeidet 2-3 ganger på 7 dager, er det 100-200 gram sardiner, sild eller laks. Denne fisken tilhører moderat fete varianter.

  Hva annet kan du spise etter cardiac bypass grafting: margarin, majones og smør er ikke inkludert i gruppen av tillatte produkter til opererte pasienter. Det samme gjelder solsikkeolje.

  Ernæringseksperter anbefales å erstatte den med oliven, oppnådd ved kaldpressing. Den inneholder ikke flerumettede fettsyrer, som er skadelige for hjertet. Det er tillatt, men bare i begrensede mengder, å spise biff og / eller kyllingelever, samt nyrer.

  Som et alternativ kan de betraktes som kokt kaninekjøtt, kalkun og kalvekjøtt. For å rehabilitere etter operasjonen har gått som urverk, er det viktig å følge følgende regler:

  • Utgifter av kalorier under treningen bør ikke være større enn deres overabundance;
  • Kategorisk er det ikke anbefalt å drikke alkohol i noen form;
  • Se etter inntak av natrium (en av komponentene i bordsalt). På en dag er det nødvendig at denne figuren ikke overstiger 2 gram;
  • Det er ekstremt uønsket å drikke søte drikker - kaffe, brus, kompotter, juice, etc.;
  • hvis dietten inkluderer fett transgen mat, bør deres prosentandel av totalt forbruk ikke overstige en enhet;
  • vekt på menyen bør gjøres på friske grønnsaker og frukt som ikke har vært varmebehandlet;
  • Tilberedelsen av retter basert på fisk eller fiskeolje oppfordres, men ikke oftere enn 5 ganger i 30 dager;
  • For meieriprodukter av alle typer, bør fettinnholdstrensen ikke overstige 1%;
  • normen av kolesterolinntak per dag er ikke mer enn 200 mg;
  • for fett bør utgjøre 6% av kalorier fra totalt antall spist.
  I tråd med de ovennevnte anbefalingene fra ernæringseksperter, trenger du ikke å bekymre deg for alle slags komplikasjoner etter operasjonen. Kostholdet vil bidra til å normalisere pasientens tilstand og lede livet tilbake til det normale.

  Dietretter, nyttig for hjertet:

  • Pannekaker av rugmel med stewed laks eller laks innpakket innvendig;
  • Vegetabilsk suppe med byg og sorte croutoner;
  • Hermetisert mais med bakt i ovnen tunfisk eller torsk i form av salat;
  • Yushka med friske gulrøtter og linser;
  • Pea puree;
  • Havregryn på vannet;
  • Appelsiner og grapefrukt;
  • Bakt epler i ovnen med avokado;
  • Pine nøtter med greener og salat;
  • Rye flate kaker med avokado fløtesaus;
  • Fettfattige sardiner;
  • Havremel med lavt fett rømme;
  • Fisk stuvet i tomat;
  • Egg omelett med dill;
  • Rødbeter med valnøtter og sesamolje;
  • Kaviarkaviar uten forberedelse.

  Eksempelmeny for dagen:

  • kokt kyllingegg;
  • grønn te (1 glass);
  • en skive med rugbrød;
  • et stykke tofuost.
  • bakt grønt eple;
  • et glass yoghurt.
  • vegetabilsk suppe med linser;
  • 25 g rugbrød;
  • bygg med grønnsaker;
  • 50 g stewed magert fisk.
  • salat med spinat og erter;
  • kyllinghakk, dampet;
  • et glass tomatsaft uten salt;
  • et stykke brød.
  Viktig! Hovedmålet som kostholdet følges etter operasjonen er å forhindre inntak av store mengder fett.

  Populære Spørsmål

  Varigheten av shunt: Hver medisinsk institusjon har sine egne data om dette. Som et resultat, viser dataene fra israelske hjertekirurger at shuntet kan forbli i arbeidstilstand i mer enn et tiår. Men venøs erstatninger tjener mye mindre.

  • Hva er en shunt

  Begrepet "shunt" refererer til en del av venen som brukes som en alternativ gren for blodstrøm, slik at blod kan strømme rundt den berørte og blokkerte arterien.

  På en viss tid deformeres veggene til fartøyet, noen områder utvides, i disse områdene dannes en akkumulering av trombi av aterosklerotiske plakk. Den arterielle shunt tillater å sirkulere disse klyngene.

 • Er det mulig å utføre kardeter kateterisering etter å ha skutt Ja, dette er helt akseptabelt. I dette tilfellet gjenopprettes blodtilførselen, selv om pasientens koronarforstyrrelser er ganske kompliserte.

  I dette tilfellet utføres bypassprosedyren på en slik måte at koronararterien ikke forstyrrer. Spesielle sentre gir tjenester for ballongangioplastikk av andre arterier eller shunts.

 • Smerter i hjertet etter operasjonen at det ikke lyktes

  Hvis pasienten føler smerte i sitt hjerte etter gjenvant bevisstheten etter kirurgi eller i de senere stadier av utvinningen, bør han oppsøke hjertekirurg, slik at han var i stand til å anslå sannsynligheten for blokkering av shunt.

  Hvis mistanke om tilstedeværelse av dette problemet er bekreftet, vil det ta akutt handling, eller pasienten vil snart føle de første symptomene på angina pectoris.

 • Skal jeg ta medisiner lenge etter å ha skutt?

  Kirurgi for hjertebypassoperasjon er en aktivitet der det ikke finnes botemidler for samtidige sykdommer.

  Godkjennelse av medisiner er obligatorisk. De vil stabilisere blodtrykket, observere en viss blodsukkerindeks, regulere kolesterol, triglyserid.

 • Les Mer Om Fartøyene